Werving. Opstellen van een functieprofiel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werving. Opstellen van een functieprofiel"

Transcriptie

1 Werving en Selectie Werving en selectie, ook wel recruitment genoemd, is het proces van zoeken, uitkiezen en aanstellen van geschikte kandidaten voor een vaste of tijdelijke functie. Dit proces speelt zich af in lijn met de missie, visie, strategie en doelstellingen van de organisatie. Het is onderdeel van het personeelsbeleid (HRM) binnen een onderneming of openbare dienst. Dit proces wordt regelmatig uitbesteed aan dienstverleners binnen de arbeidsbemiddeling. Een goed recruitmentproces is van vitaal belang voor een organisatie omdat het binnenhalen van talenten direct van invloed is op de bedrijfsresultaten. Binnen de klantcontactbranche komt daar nog eens bij dat de medewerkers vaak het visitekaartje zijn voor de organisatie en direct de band met de klant beïnvloeden. In deze branche gaat het om de klik met de klant, we spreken hier dus niet over harde criteria die je van een C.V. kunt halen, maar over zaken die je in gesprekken of assessments zult moeten toetsen. Het is belangrijk dat een organisatie heel goed weet wie hun klanten zijn en wat deze klanten willen, hierop zal de organisatie dan ook het profiel van de nieuwe medewerker op af dienen te stemmen. Binnen het gebied van de HRM spreken we steeds over de processen van instroom, doorstroom en uitstroom. Binnen de wervingen selectie gaat het uiteraard om de instroom maar ook in de processen van doorstroom en uitstroom kunnen we lering trekken. Neem alleen maar eens de tips die we krijgen van medewerkers in exitgesprekken. Deze lering kunnen we prima gebruiken om het proces van recruitment aan te blijven scherpen. In dit hoofdstuk splitsen we de wering en selectie, we behandelen beide processen. Werving definiëren we als het zoeken en vinden van mogelijk geschikte kandidaten voor een vacature. Selectie is dan vervolgens uit deze kandidaten de persoon vinden die helemaal aansluit bij de wensen en eisen die we vooraf gesteld hebben. Binnen de werving bekijken we de start van de werving, daarnaast de verschillende wervingskanalen. Bij de selectieprocedure behandelen we stapsgewijs de selectieprocedure.

2 Werving Opstellen van een functieprofiel De werving start met goed na te denken wat we willen. Waar moet de persoon die we zoeken aan voldoen? Binnen veel organisaties zijn er functieprofielen en/of kandidaatprofielen. Deze profielen zijn een prima hulpmiddel bij deze start. Zijn de profielen er niet dan is het raadzaam om ze op te stellen. Per definitie is een taak- of profielomschrijving een document voor de communicatie tussen u en uw organisatie, HR en de potentiële kandidaat. Waarom vooraf een profiel opstellen: Het is een leidraad voor de zoektocht, het geeft houvast Het geeft overeenstemming binnen de organisatie (afronding van discussie wie en wat zoeken we ) Het geeft duidelijkheid voor de zoeker (Ben ik de juiste persoon voor deze functie?) Het is een leidraad voor de selectiegesprekken Het schept duidelijkheid in de verantwoordelijkheden van de medewerker Het zijn de uitgangspunten voor functionerings- en beoordelingsgesprekken Het functieprofiel en kandidaatprofiel We maken hier onderscheid in bovenstaande profielen omdat een functieprofiel iets zegt over de functie en het kandidaatprofiel zegt iets wat voor persoon we zoeken voor de functie. Vaak worden deze twee profielen ook samengevat in het functieprofiel. In een functieprofiel beschrijf je de werkzaamheden binnen een bepaalde functie. Dit vertalen we in taken, verantwoordelijkheden en doelstellingen. In het kandidaatprofiel staat beschreven wat voor nieuwe medeweker er gezocht wordt. We hebben het hier dan over harde en zachte criteria. Welke kwalificatie dient een medewerker te bezitten, welke ervaringen zijn gewenst of vereist, welk gedrag verwachten we etc. Het functieprofiel: Algemeen Functietitel Plaats van functie binnen de afdeling Plaats van afdeling (team) in de organisatie (organogram) Wie leidinggevende Salarisschaal Functiespecifiek (Kern)taken Verantwoordelijkheden Bevoegdheden Doelstellingen

3 Het kandidaatprofiel: Vereiste opleiding Vereiste werkervaring (in gelijke functie, aantal jaar, in gelijke sector etc.) Benodigde kennis op specifieke onderwerpen Welke vaardigheden moet de kandidaat bezitten Welk gedrag moet vertoond worden om succesvol te zijn Welke kwaliteiten worden verwacht Tips bij opstellen van profielen: Neem de tijd. Het is uitermate verleidelijk om snel iemand aan te nemen voor een vacature, zonder veel tijd en geld te besteden aan een goede formulering van de functie-eisen. Maar hoe zorgvuldiger eisen in kaart worden gebracht, hoe groter de kans dat de juiste werknemer wordt gevonden. Vage of onvolledige beschrijvingen kunnen de oorzaak zijn van een voortijdig vertrek van kersverse werknemers, omdat de baan bij nader inzien toch niet overeenkomt met wat iemand zocht. Bespreek profiel met meerde mensen. Betrek meerdere mensen of disciplines bij het opstellen van een profiel. HRM, leidinggevende, medewerkers in dezelfde functie etc. Zo ontstaat er een gezonde discussie die bij een definitieve versie ook is afgerond. Minimale en gewenste eisen. Afhankelijk van de schaarste op de arbeidsmarkt, wordt bepaald aan welke eisen kandidaten minimaal moeten voldoen en welke eisen wenselijk zijn. Als kandidaten daaraan voldoen, is het een pre. Zo zullen kandidaten een gebrek aan opleiding kunnen compenseren met werkervaring. Door vast te houden aan de opleidingseis, kun je waardevolle kandidaten mislopen. Daarnaast is het nuttig te bedenken dat je voor kandidaten die niet aan (minimale) eisen voldoen, de werkplek eventueel kunt aanpassen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een arbeidshandicap. Stel niet te hoge, maar ook niet te lage eisen. Stel je eisen te hoog, dan zal een aantal werkzoekenden die de functie prima kunnen vervullen, niet solliciteren. Daarnaast is het aanwezig dat een nieuwe medewerker de functie te weinig uitdagend vindt en maar kort in dienst blijft. Iemand met veel kennis en ervaring zal een eenvoudige functie namelijk al snel saai vinden. Stel je te lage eisen, dan krijg je (te) veel reacties. Het behandelen van deze reacties kost veel tijd en dus geld. Minder bekende functie. Als de functie minder bekend is bij werkzoekenden, is het zinvol een gedetailleerd functieprofiel te maken.

4 Leer uit ervaringen met de vertrekkende werknemer. Als een vacature is ontstaan door het vertrek van de huidige werknemer, analyseer dan hoe deze functioneerde. Wat waren zijn sterke en zwakke punten? Richt de zoektocht op een kandidaat bij wie deze zwakke punten minder en de sterke punten beter naar voren komen. Houd rekening met de toekomst. Veel functies, bijvoorbeeld in de automatisering, veranderen snel. Probeer bij het opstellen van het profiel hierop te anticiperen. De bereidheid tot het volgen van een opleiding of om tijdelijk te werken in het buitenland zijn voorbeelden van dergelijke toekomstgerichte functieeisen. Houd rekening met wetgeving. De Nederlandse wet verbiedt functie-eisen die geen verband hebben met de functie, zoals geslacht, seksuele geaardheid, ras en politieke gezindheid. Maar ook het stellen van een leeftijdseis is verboden. Kijk hiervoor naar wet gelijke behandeling of naar de sollicitatiecode opgesteld door het NVP. Kiezen van wervingskanalen Wanneer er duidelijke profielen zijn kijken we vervolgens naar de wervingskanalen. Waar haal je goede medewerkers vandaan? Belangrijk is om een vacature eerst intern te melden, zodat medewerkers weten dat er een vacature is. Vaak is het in organisaties zo geregeld dat medewerkers die intern solliciteren voorrang hebben in de procedure. Daarnaast is het belangrijk om medewerkers mee te laten denken over de invulling van een vacature, zij kennen de organisatie en weten dus vaak wel wat voor iemand past binnen deze cultuur. Hieronder behandelen we de verschillende wervingskanalen we beginnen met de simpelste en goedkoopste oplossingen. Het zijn allemaal wegen om de vijver te vergroten. Eigen personeel Geef de vacature vrij en vraag medewerkers mee te zoeken. Dit kan aangemoedigd worden door een geldelijke beloning of een insentive. Nadeel van deze werving is dat het spanning kan geven bij afwijzing. Doorstroming Mogelijk is er een interne kandidaat. Bedenk hierbij goed hoe je de procedure aanpakt want ook hier kan een fikse teleurstelling ontstaan bij afwijzing en de medewerker zal vaak wel doorgaan in de oude functie. Open sollicitaties Wanneer de organisatie enige naamsbekendheid en een goed imago heeft kan het voorkomen dat er regelmatig open sollicitaties binnenkomen. Mensen die een open sollicitatie sturen, zijn vaak gemotiveerde kandidaten met initiatief. Bewaar open sollicitaties dus altijd, ook wanneer je op het moment geen vacature hebt, wie weet komen ze later nog van pas. Stel de sollicitant hier wel van op de hoogte.

5 Eigen website Maak vacatures ook altijd kenbaar op de eigen website. Kandidaten die hierop reageren zijn meestal ook gemotiveerd om bij de organisatie te komen werken. Eigen netwerk Vraag eens rond in je netwerk. Het kan zijn dat een collega-ondernemer ook net een wervingsprocedure achter de rug heeft gehad en goede kandidaten heeft moeten afwijzen. Laat andere ondernemers in ieder geval weten dat je een vacature hebt. Reclame op bedrijfsauto s Social netwerk Gebruik Facebook, Hyves, LinkedIn, twitter etc. om de vacature bekend te maken. Er zijn studies die voorspellen dat binnen 5 jaar dit het nummer één wervingskanaal is. Personeelsadvertentie Deze advertenties kunnen in diverse media gepubliceerd worden: - Landelijke of regionale dagbladen, vakbladen, weekbladen, huis-aan-huisbladen. Adverteer hier met een deel van de profielen en zorg dat je je onderscheid van de overige advertenties. - Raamadvertentie, zeker wanneer het pand op een drukke locatie staat kan dit effectief zijn. Denk ook aan balie, toonbank of deur. Internet Gebruik internet om de vacature bekend te maken. Enerzijds op gratis vacaturesites, zoals Werk.nl., Woonwerk.nl, Banenmatch.nl etc. Anderzijds op vacaturesites waarvoor betaald moet worden zoals Monsterboard, Intermediar, Stepstone, Nationale Vacaturebank etc. Reïntegratiebedrijven Een reïntegratiebedrijf leidt mensen op en geeft hen training voor terugkeer op de arbeidsmarkt. Kandidaten via een dergelijk bedrijf kunnen soms misschien wat extra begeleiding nodig hebben, maar zijn doorgaans erg gemotiveerd. UWV-WERKbedrijf Het UWV-WERKbedrijf kan organisaties helpen met het zoeken en bemiddelen naar personeel. Scholen De meeste scholen voor beroepsonderwijs beschikken over een vacaturebanken waar bedrijven hun vacatures kunnen plaatsen. Heb je contacten met docenten, dan kunnen zij je misschien aan een geschikte kandidaat helpen. Je kunt ook contact opnemen met decanen of beroepsadviseurs.

6 Uitzendbureaus Uitzendbureaus kunnen vaak op korte termijn sollicitanten aanleveren, wanneer ze goed hun werk doen nemen ze een deel van het werk uit handen door een goede voorselectie te doen. Na een start op uitzendbasis kan de organisatie, wanneer het van beide kanten bevalt, op contract nemen. Werving en selectiebureaus Professionele werving en selectiebureaus houden zich veelal alleen bezig met de werving en selectie van hogere functies (hbo en hoger). Heb je de juiste kandidaat gevonden, dan komt de nieuwe medewerker, tegen een vergoeding aan het bureau, direct bij de organisatie in dienst. Headhunter of executive search Organisaties die bemiddelen in (hoger) managementfuncties en werken vaak op basis van een fee (% van het jaarsalaris) Brancheorganisaties In sommige branches bestaat de mogelijkheid om personeel te werven via de brancheorganisatie, vakopleiding of vergelijkbare organisatie. Open dagen, bedrijfspresentaties en (banen)beurzen Dit zijn uitstekende opties om de bekendheid van het bedrijf te vergroten en potentiële kandidaten te attenderen op de vacatures binnen de organisatie.

7 Selectie Goed selecteren is een tijdrovende zaak, maar bedenk daarbij wel dat het een hele goede investering is omdat een goede werknemer veel voor de organisatie kan betekenen. Wanneer de werknemer weer snel uit de organisatie verdwijnt, zal de procedure weer opnieuw gestart moeten worden. Dus neem de tijd om een goede kandidaat te selecteren. Selecteren in de klantcontactbranche Voor veel functies in deze branche geldt dat het klantcontact centraal staat. Dit betekent dat met name de zachte criteria erg belangrijk zijn. Kennis op het vakgebied van de organisatie is leuk, maar kan vaak gemakkelijk bijgebracht worden. Het luisteren naar een klant (signalen oppakken) en een dienstverlenende houding zijn zaken die niet zo makkelijk aangeleerd worden. Het toetsen van deze zachte criteria is niet eenvoudig. Hoe je dit in de gesprekken naar boven haalt, gaan we later in dit hoofdstuk wat dieper op in. Daarnaast is het ook de moeite waard om deze zaken te testen, bijvoorbeeld door een assessment of door een gedragsanalyse. We beschrijven hier stapsgewijs de selectieprocedure, waarbij we als uitgangspunt nemen dat de wervingskanalen prima hun werk hebben gedaan er voldoende sollicitanten zijn. We beschrijven een hele uitgebreide procedure waarbij het uiteraard zo is dat de organisatie zelf een keuze maakt welke stappen ze niet en welke wel hanteren. De gekozen stappen kunnen uiteraard ook per functie verschillen. Door gebruik te maken van een intermediair kun je het proces binnen de organisatie korter maken, de werving zal minder tijd en energie kosten en de selectieprocedure zal korter kunnen, uiteraard betaal je hier dan wel voor. Stap 1 de eerste selectie van de sollicitanten Het is raadzaam om in de wervingsprocedure aan te geven hoe sollicitanten kunnen reageren op de vacature. Er zijn organisatie die kiezen voor een sollicitatieformulier dat de kandidaat dient in te vullen. Voor andere organisaties is een C.V. (curriculum vitae) met een korte motivatie voldoende. Uit deze reacties gaan we toetsen in hoeverre de sollicitanten aan de gestelde eisen voldoen en welke indruk we hebben op basis van de motivatie. Hierna onderscheiden we drie groepen: Kandidaten die niet aan de eisen voldoen Deze categorie ontvangt een afwijzingsbrief met de reden van afwijzing. Kandidaten voldoen in principe aan de gestelde eisen maar worden nog niet voor gesprek uitgenodigd, hun sollicitatie wordt voorlopig nog aangehouden. Deze categorie ontvangt een brief waarbij aangegeven wordt dat ze in portefeuille

8 gehouden worden, maar in eerste instantie niet worden uitgenodigd voor een gesprek. Kandidaten die voor een gesprek worden uitgenodigd. Speeddate Wanneer er meerdere medewerkers worden gezocht voor een bepaalde functie zou het ook een idee kunnen zijn om een speeddate te organiseren. Sollicitanten die voldoen aan de gestelde criteria nodig je allemaal tegelijk uit. Je stelt binnen de organisatie een groepje samen van selecteurs (b.v. drie of drie tweetallen). De sollicitanten gaan achtereenvolgens bij de verschillende selecteurs langs voor de speeddate. De selecteurs scoren op vooraf vastgestelde meetpunten. Na de speeddate worden alle kandidaten besproken en vastgesteld wie de verdere procedure ingaat. Eventueel kun je vooraf aan alle kandidaten een presentatie geven over de organisatie en over de werkzaamheden in de desbetreffende functie. We gaan uit van een uitgebreide procedure met drie sollicitatiegesprekken. Stap 2 het eerste gesprek: een kennismaking Doel van dit gesprek is een eerste kennismaking. Voor de sollicitant een kennismaking met de organisatie en de functie en voor u een kennismaking met de sollicitant. Aan het einde van het gesprek moet het dus zo zijn dat de sollicitant weet hoe de organisatie eruit ziet en wat de functie inhoud en de selecteur moet weten wie de sollicitant is en of er genoeg aanknopingspunten zijn om een tweede gesprek aan te gaan. Voorbereiding Uiteraard is een goede voorbereiding op dit gesprek ook voor de selecteur(s) van groot belang. Zorg dat je weet wie je voor je krijgt, lees motivatie en C.V., bedenk vooraf vragen over motivatie en C.V. Heb vooraf duidelijk hoe je het gesprek indeelt. Besef je vooraf ook dat jij niet alleen de keuze maakt wie je gaat aannemen, maar dat de kandidaat ook de keuze heeft om de baan wel of niet te accepteren. Op gemak stellen Verplaats je in de sollicitant en hoe belangrijk het krijgen van deze baan voor de meeste mensen is. Begin niet direct, maar breek eerst het ijs. Vraag bijvoorbeeld of de kandidaat zenuwachtig is en kijk wat je eraan kunt doen om deze zenuwen voor een deel weg te nemen. Voorstellen Stel jezelf voor en geef aan welke functie je binnen de organisatie hebt. Het kan best aardig zijn om hierbij in twee zinnen aan te geven waarom jij voor de organisatie hebt gekozen.

9 Structuur van het gesprek Geef direct in het begin aan hoelang het gesprek zal duren en geef een korte opsomming hoe het gesprek opgebouwd is. Geef hierin ook aan hoe de sollicitatieprocedure er verder uitziet. Organisatie en functie Geef een duidelijke en korte uitleg over de organisatie; organogram, het product (of dienst) maar ook over de cultuur, de omgang met elkaar. Leg daarnaast goed uit hoe de functie uitziet, wat je van de werknemer verwacht, welke competenties belangrijk zijn in deze functie. Later kun je dan op deze competenties terugkomen om te onderzoeken of de sollicitant deze competenties bezit. Sollicitant Je hebt het C.V. gelezen, geef de sollicitant de kans om zichzelf voor te stellen en daarbij iets te vertellen over de voor hem/haar belangrijkste werkervaring. Vraag aan het einde van het voorstellen eens wat de sterke kanten (krachten) van de sollicitant zijn en vervolgens wat de valkuilen/leerpunten zijn. Motivatie voor organisatie en functie Laat de sollicitant vertellen waarom hij/zij graag bij de organisatie wil werken en waarom hij/zij graag deze functie ambieert. Afsluiting Geef aan hoe het vervolg van de procedure eruit ziet. Maak concrete afspraken over de terugkoppeling van dit gesprek. Wij vinden dat een sollicitant recht heeft op een eerlijke en duidelijke terugkoppeling van het gesprek door één van de selecteurs. Vraag vervolgens of de kandidaat nog vragen heeft, zo ja beantwoord deze. Evaluatie en feedback Laat u niet verleiden door direct in het gesprek te zeggen dat een kandidaat door gaat naar de tweede ronde. Overleg dit eerst met de medeselecteur en wanneer u het gesprek alleen voert, is het goed om eerst eens even het totale gesprek op een rijtje te zetten, plussen en minnen op te schrijven en er eens een nachtje over te slapen. Wanneer je met meerdere selecteurs werkt is het goed om vooraf de gespreksonderwerpen te verdelen en een formulier te maken waarin je de evaluatie van de gesprekken weergeeft, zodat ook de volgende selecteur(s) weten wat er besproken is en wat de bevindingen waren. Wanneer je de sollicitant afwijst, dwing jezelf dan als selecteur om harde argumenten te hebben, ook de sollicitant heeft recht op duidelijkheid en eerlijke argumenten. Heb je deze niet, vraag je dan af hoe goed het gesprek was. Redenen als we hebben betere kandidaten, er was niet voldoende (of geen) klik of uw werkervaring is niet voldoende zijn wat ons betreft not done. Wanneer je de sollicitant feedback geeft op het gesprek, begin dan met het goede of slechte nieuws, laat de kandidaat kort reageren en geef vervolgens concreet aan waarop deze keuze is gebaseerd. Benoem hierbij zowel positieve als negatieve punten.

10 Wanneer je twijfels hebt, is het goed om deze ook eerlijk uit te spreken. De sollicitant kan zich hier dan op voorbereiden voor het vervolggesprek. Hij/ zij zal de selecteurs op dit punt (deze punten) moeten overtuigen. Het heeft duidelijk onze voorkeur om deze feedback telefonisch te geven en niet per mail of brief. Daarna volgt een uitnodiging voor een volgend gesprek of een afwijzing per mail of brief. Stap 3 het tweede gesprek: beschikt de kandidaat over de juiste kwaliteiten? Deze vraag staat centraal in dit tweede gesprek. Het doel is om aan het einde van dit gesprek te weten of de kandidaat geschikt is om de functie in te vullen. Houd dit doel dus ook in het gesprek dus scherp voor ogen, want u heeft hiervoor slechts één uur! Voorbereiding de selecteurs uit het eerste gesprek brengen hun bevindingen over en er wordt beslist op welke kwaliteiten (of competenties) de sollicitant bevraagd zal worden. Daarnaast worden eventuele twijfels uitgesproken en bekeken hoe deze twijfels bevraagd gaan worden. Op het gemak stellen Voorstellen Wanneer er nieuwe selecteurs bij het gesprek zijn, stellen deze zich kort voor. Vraag vervolgens de sollicitant zich kort voor te stellen, zeker niet zo uitgebreid als in het eerste gesprek. C.V. wordt niet meer behandeld, is reeds besproken. Terugblik naar eerste gesprek Vraag aan de kandidaat wat is blijven hangen van het eerste gesprek en hoe hij/zij terugkijkt op het eerste gesprek. Het is ook goed om te vragen of de sollicitant nog op zaken wil terugkomen uit het eerste gesprek. Kijk vervolgens og de kandidaat nog verdere vragen heeft. Dieper ingaan op de functie Laat je kandidaat zelf de functie beschrijven en vraag welke kwaliteiten je zou moeten bezitten voor deze functie. Afhankelijk van in hoeverre de sollicitant inzicht heeft in de functie, complementeer je dit beeld. Uitspreken twijfels of onduidelijkheden Spreek deze uit en vraag de kandidaat om hierop te reageren en jouw te overtuigen. Je kunt de vragen stellen met behulp van gedragsgericht interviewen (STAR-methodiek). Op deze methodiek gaan we bij de tips dieper op in.

11 Toetsen van kwaliteiten of competenties In het functieprofiel (of kandidaatprofiel) worden deze benoemd, in de voorbereiding is bepaald op welke onderwerpen de selecteurs de kandidaat gaan bevragen. Probeer er met behulp van de STAR-methodiek achter te komen of de kandidaat deze competenties bezit. Toets maximaal 3 of 4 van deze competenties. Overige zaken Afsluiting Geef aan hoe het vervolg van de procedure eruit ziet. Maak concrete afspraken over de terugkoppeling van dit gesprek. Ook hier vinden wij dat de sollicitant recht heeft op een eerlijke en duidelijke terugkoppeling van het gesprek, door één van de selecteurs. Vraag vervolgens of de kandidaat nog vragen heeft, zo ja beantwoord deze. Evaluatie en feedback Evalueer het gesprek met de selecteurs en vervolgens met de selecteurs uit het eerste gesprek, maak eveneens een schriftelijke evaluatie (standaard formulier). Neem vervolgens op het afgesproken tijdstip contact op met de sollicitant en geef feedback. Uitnodiging voor een derde gesprek of afwijzing volgen schriftelijk. Stap 4 het derde gesprek: de arbeidsvoorwaarden Het doel van dit gesprek is duidelijk, je gaat de sollicitant een voorstel doen wat betreft de arbeidsvoorwaarden. Bereid ook dit gesprek goed voor, het gaat niet alleen om het salaris, maar om het totale pakket van arbeidsvoorwaarden. Het is dus de bedoeling dat je dit totale pakket aan de kandidaat verkoopt. Dit gesprek duurt in het algemeen korter dan de voorgaande gesprekken. Open het gesprek weer even met een terugblik naar het tweede gesprek. Kom vervolgens met een uitleg van het totale aanbod. Uiteraard is het prettig wanneer de kandidaat direct ja zegt, maar ben niet teleurgesteld wanneer de kandidaat vraagt om bedenktijd, het is immers ook voor de sollicitant een belangrijke beslissing. Vraag hier wel op door, vraag of de kandidaat twijfels heeft en wat deze twijfels zijn. Geef de kandidaat ook een samenvatting van de arbeidsvoorwaarden mee naar huis. Tips voor de gesprekken: Afstemmen vóór het gesprek(of in eerste gesprek) Het is goed om voorafgaand aan het gesprek af te stemmen of de sollicitant een aantal harde eisen duidelijk heeft, b.v. het aantal uren, het salaris, de werktijden etc. Het zou jammer zijn wanneer je in het derde gesprek erachter komt dat de sollicitant een andere salariseis heeft dan jouw organisatie kan bieden.

12 Meerdere gesprekken Wanneer je meerdere gesprekken voert, maak dan vooraf een duidelijke indeling van de onderwerpen in welk gesprek je wat bespreekt. Dit is nog belangrijker wanneer er bij de verschillende gesprekken verschillende selecteurs zitten. Verslaglegging Zorg voor een duidelijke verslaglegging na de gesprekken, het handigst is om deze door middel van een standaardformulier te maken. Maak een soort dossier waar alle gegevens van de sollicitant in zitten. Maak ook een korte verslaglegging van de telefonische feedback. Gesprekken met meerdere selecteurs Wanneer je besluit om een gesprek met meerdere selecteurs te voeren, maak dan vooraf hele duidelijke afspraken wie de leiding heeft in het gesprek en welke vragen of rol de ander op zich neemt. Meer dan twee selecteurs is volgens ons niet verstandig (overkill). Weet allebei goed wat de structuur van het gesprek is en spring met elkaar niet van de hak op de tak. Afspraken nakomen Begin de gesprekken op tijd. Kom alle gemaakte afspraken goed na, uiteraard is dit altijd belangrijk, maar in deze procedure des te meer omdat de sollicitant er recht op heeft en jouw organisatie hierop zal beoordelen. Laat sollicitanten zich welkom voelen Zorg voor een warme ontvangst. Geef aan de receptioniste aan dat u een sollicitant heeft (met naam en tijdstip). Haal de sollicitant zelf op. Geef de sollicitant wat te drinken. Geef aan dat je het fijn vindt dat de sollicitant er is. Bedank de sollicitant voor de tijd. Geef in het begin van het gesprek aan dat het voor beide partijen een keuze is (gelijkwaardigheid), selecteurs vergeten vaak dat zij ook de sollicitant moeten overtuigen. Afsluitende vraag Sluit het gesprek af met de vraag of de kandidaat het idee heeft of hij/zij zich heeft kunnen presenteren zoals hij/zij daadwerkelijk is. Heb je achteraf gezien bepaalde vragen waarbij je vindt dat je niet goed uit de verf bent gekomen? Houd vaart in het gesprek Selecteurs zijn vaak geneigd om de kandidaat uitvoerig aan het woord te laten, dat is prima, maar let er wel op dat het steeds gaat over het antwoord op de vraag, wijkt de sollicitant daarvan af, breng hem/haar dan weer terug naar de vraag. Uw tijd is schaars en na één uur wilt u wel weten of de sollicitant geschikt is. Twijfeltaal Ben alert op twijfeltaal, woorden als eigenlijk, proberen, zou moeten etc. Ook een zin als u begrijpt wel wat ik bedoel moet lampjes doen branden. Begrijp je echt

13 wel wat de sollicitant bedoelt? Antwoord op de vraag Het lijkt een inkopper maar bedenk als selecteur ook steeds of u wel echt antwoord heeft gekregen op de vraag. Het gebeurt regelmatig dat de sollicitant niet echt antwoordt op de gestelde vraag. Je twijfelt Wanneer je als selecteur twijfelt of twee selecteurs zijn het niet eens met elkaar, ga dan op zoek naar harde argumenten. Lukt het dan nog niet, spreek ze dan uit richting sollicitant en laat de sollicitant jou overtuigen. Blijft er twijfel, dan is het waarschijnlijk niet de juiste kandidaat, dus afwijzen. Neem geen beslissing onder tijdsdruk. Beter een gesprek extra. Schaap met de vijf poten Zoals je waarschijnlijk wel weet: dit schaap bestaat niet, dus de perfecte kandidaat ook niet! Zoekmachine Kijk ook eens op internet en zoek jouw sollicitant op via een zoekmachine. Kijk wel goed dat je de juiste persoon hebt. Te optimistisch Denk niet te snel dat een competentie wel te ontwikkelen is, een kandidaat die weinig aanleg heeft voor een competentie zal deze ook nauwelijks ontwikkelen. Wie praat? Het is de bedoeling dat de kandidaat veel praat en veel vertelt, let er dus op dat de kandidaat het meest aan het woord is. Stel vragen, luister, vat samen en laat regelmatig stiltes vallen. STAR-methodiek Veel selecteurs werken in hun gesprekken met cases, wat zou je doen als en dan komen er vervolgens situaties uit de praktijk. Deze methode zal niet toetsen of de kandidaat ook daadwerkelijk straks in de praktijk ook zo gaat acteren. Het zegt alleen maar iets over het inlevingsvermogen en of de kandidaat een sociaal wenselijke oplossing kan verzinnen. Wat ons betreft heeft dit dus weinig toegevoegde waarde. In STAR-methodiek gaan we ervan uit dat gedrag in een recent verleden ook in de toekomst herhaald zal worden. We gaan dus aan de kandidaat vragen om een werkelijke (daadwerkelijk gebeurd) situatie te schetsen waaruit blijkt dat hij/zij dit gedrag heeft vertoond. Je wilt weten of een kandidaat flexibel is, vraag hem/haar dan een werkelijke situatie te schetsen waaruit blijkt dat hij/zij flexibel is. Om de gehele methodiek uit te leggen voert hier te ver, er is op Internet hele uitgebreide informatie te vinden. Het is een zeer praktische methode waarvoor je niet direct een week op cursus moet.

14 Sollicitant in de keuken laten kijken Een heel aantal functies in de klantcontactbranche leent zich er uitstekend voor om een sollicitant op de werkplek mee te laten kijken. Zo ziet hij/zij hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, hoe klanten benaderd worden, hoe medewerkers met elkaar omgaan. Je geeft de kandidaat een kijkje in de keuken, zo kan hij/zij zich nog beter inleven in de functie. Dit zou je prima kunnen combineren met een kort gesprek met een medewerker die dezelfde functie uitoefent. Wat ons betreft zou dit een prima optie zijn om dit na het eerste of na het tweede gesprek te doen. Referenties Bij veel organisaties worden tijdens de sollicitatieprocedure referenties ingewonnen bij voorgaande werkgevers. Er wordt dan navraag gedaan hoe een potentiële werknemer in het verleden heeft gefunctioneerd. Het is verboden om buiten de kandidaat om inlichtingen in te winnen bij vorige werkgevers. De organisatie dient vooraf aan de kandidaat te vragen bij wie men referenties kan inwinnen. De kandidaat zal in het algemeen personen opgeven die positief over hem/haar zullen spreken. Zo blijft de waarde van referenties in onze ogen discutabel. Assessments, testen, analyses Bij veel organisatie worden deze instrumenten ingezet in een selectieproces. Ze kunnen op verschillende momenten in de procedure worden ingepast. Zo zijn er voorbeelden van organisaties waar een telefoonassessment wordt ingezet na een eerste briefselectie. Daarnaast zijn er ook voorbeelden waar het assessement wordt ingezet als afsluiting van een procedure. Een assessment is een beoordelingsprogramma om te bepalen of de kandidaat bepaalde competenties bezit of dat de competenties ontwikkelbaar zijn. Een assessment bestaat vaak uit verschillende testen, simulaties, taakopdrachten, of rollenspelen. Assessment worden vaak uitbesteed aan gespecialiseerde bureaus. De waarde die aan assessments of testen wordt gehecht verschilt per organisatie. Sommige bedrijven nemen het advies over, anderen nemen het ter harte maar hechten meer waarde aan persoonlijke bevindingen in de gesprekken. De bevindingen uit een assessment worden ook vaak gebruikt als input voor coaching en trainingen. Naast assessments bestaat er ook nog een breed scala aan testen, b.v. IQ-test, persoonlijkheidstest, EQ-test, psychologische test, groepsroltest etc. Het voert hier te ver om al deze testen te bespreken. Tot slot wordt er sollicitatieprocedures regelmatig gebruik gemaakt van allerlei soorten analyses. De kandidaat vult een aantal vragenlisten in en op basis van de uitkomsten wordt een rapport opgesteld. Voorbeelden van deze analyses zijn: gedragsanalyse, drijfverenanalyse.

3 Selectie en selectiemiddelen

3 Selectie en selectiemiddelen 3 Selectie en selectiemiddelen Het werven van personeel is één, het selecteren ervan is een ander verhaal. Er zullen over het algemeen immers meer kandidaten zijn dan functies, en daarom moet er selectie

Nadere informatie

Kosten: laag Tijdinvestering: laag respons: laag Eisen: minder hoog (werkgever hoopt zo op meer reacties uit de organisatie zelf)

Kosten: laag Tijdinvestering: laag respons: laag Eisen: minder hoog (werkgever hoopt zo op meer reacties uit de organisatie zelf) De arbeidsmarkt De werkgeversmarkt Werkgevers proberen in hun marktkraam zoveel mogelijk zaken uit te stallen die werkzoekenden ervan moeten overtuigen dat de baan, waar zij een vacature voor hebben, de

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Programma Korte toelichting Nutri-akt Arbeidsmarkt Sollicitatieproces Zelfreflectie Sollicitatiebrief

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden Als uw bedrijf groeit of als één van uw werknemers het bedrijf verlaat, heeft u nieuw personeel nodig. U heeft echter zelf niet de tijd en/of de kennis

Nadere informatie

Leidraad Consult over: het selectiegesprek. Inleiding

Leidraad Consult over: het selectiegesprek. Inleiding Leidraad Consult over: het selectiegesprek Inleiding Iedere leidinggevende heeft in zijn of haar functie te maken met het selecteren van personeel. Zij zijn er namelijk voor verantwoordelijk de juiste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 11

Inhoudsopgave. Voorwoord 11 Inhoudsopgave Voorwoord 11 1. Bezint eer u met werven begint 13 1.1 Is vervanging eigenlijk wel nodig? 14 1.2 Waarom gaan mensen eigenlijk weg? 15 1.3 Exit-interview 16 1.4 Wat moet een selecteur van opleidingen

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

Door middel van deze sollicitatiecode verplicht het bevoegd gezag zich de rechten van de sollicitant te waarborgen met betrekking tot:

Door middel van deze sollicitatiecode verplicht het bevoegd gezag zich de rechten van de sollicitant te waarborgen met betrekking tot: Sollicitatiecode GSF Doel van sollicitatie code Door middel van deze sollicitatiecode verplicht het bevoegd gezag zich de rechten van de sollicitant te waarborgen met betrekking tot: Een zorgvuldige selectieprocedure;

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

Netwerken, zo doe je dat

Netwerken, zo doe je dat Netwerken, zo doe je dat Wanneer je bij het zoeken van een baan niet netwerkt, loop je 70% van de vacatures en mogelijke vacatures op de arbeidsmarkt mis. Deze vacatures worden via via vervuld en verschijnen

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

1.1. Het invullen van de vacature... 1 1.2. Formatievoorspeller... 2 1.3. Enkele praktische tips... 3

1.1. Het invullen van de vacature... 1 1.2. Formatievoorspeller... 2 1.3. Enkele praktische tips... 3 Inhoudsopgave Voorwoord... VI 1. Het ontstaan van een vacature... 1 1.1. Het invullen van de vacature... 1 1.2. Formatievoorspeller... 2 1.3. Enkele praktische tips... 3 2. Het formuleren van de inhoud

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

MF Select Arbeidsbemiddeling HBO- en WO professionals in Noord-Nederland

MF Select Arbeidsbemiddeling HBO- en WO professionals in Noord-Nederland MF SELECT MF Select Arbeidsbemiddeling HBO- en WO professionals in Noord-Nederland Wie is MF Select MF Select is onderdeel van de MF Groep en heeft al ruim 20 jaar ervaring op de arbeidsmarkt in Noord-Nederland.

Nadere informatie

MF Select Arbeidsbemiddeling HBO- en WO professionals in Noord-Nederland

MF Select Arbeidsbemiddeling HBO- en WO professionals in Noord-Nederland MF SELECT MF Select Arbeidsbemiddeling HBO- en WO professionals in Noord-Nederland Wie is MF Select MF Select is onderdeel van de MF Groep en heeft al ruim 20 jaar ervaring op de arbeidsmarkt in Noord-Nederland.

Nadere informatie

Reflect Personeelsadvies

Reflect Personeelsadvies Werving & Selectie 1 Reflect Personeelsadvies Reflect Personeelsadvies is een onafhankelijk adviesbureau dat zich sinds 1993 bezighoudt met loopbaanontwikkeling, individuele coaching en persoonlijke vaardigheidstrainingen.

Nadere informatie

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV DE 5: MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV Een handleiding vol met tips over het opstellen van een duidelijk en goed cv. L1NDA 1 Introductie Als je gaat solliciteren is een spetterend CV essentieel. Het is

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Toelichting werkprocedure voor cv, selectiebrief en selectiegesprek

Pagina 1 van 5. Toelichting werkprocedure voor cv, selectiebrief en selectiegesprek Pagina 1 van 5 Toelichting werkprocedure voor cv, selectiebrief en selectiegesprek Voor het bereiken van het beste resultaat zijn wij uiteraard sterk afhankelijk van uw informatie. Voor elke selectieprocedure

Nadere informatie

Presentatie dotconnectgroup. Presentatie dotconnectgroup

Presentatie dotconnectgroup. Presentatie dotconnectgroup Presentatie dotconnectgroup Presentatie dotconnectgroup 1 Wat is Rent a-recruiter? Het uitbesteden van de werving-& selectie procedure voor één of meerdere specifieke vaste vacature(s) aan een ervaren

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 HOE EN WAAROM. Handleiding voor een professioneel curriculum vitae, sollicitatiebrief en selectiegesprek

Pagina 1 van 6 HOE EN WAAROM. Handleiding voor een professioneel curriculum vitae, sollicitatiebrief en selectiegesprek Pagina 1 van 6 HOE EN WAAROM Handleiding voor een professioneel curriculum vitae, sollicitatiebrief en selectiegesprek Solliciteren is geselecteerd worden, een selectieproces, met een eigen selectietaal

Nadere informatie

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen? Solliciteren Dit thema gaat over solliciteren: hoe doe je dat? Onderwerpen Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen?

Nadere informatie

Inleiding. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze tool? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T 088 888 66 88.

Inleiding. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze tool? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T 088 888 66 88. Inleiding Het aannemen en inwerken van een nieuwe werknemer kost veel tijd. Een gedegen aanpak aan het begin en zelfs al in het voortraject van de nieuwe arbeidsrelatie voorkomt echter problemen en onduidelijkheid

Nadere informatie

5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting

5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting 5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting E-book geschreven door Sollicitatiedokter.nl Inhoudsopgave 1. Behandel solliciteren als een baan... pagina 1 2. Wees

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB Introductie Welkom bij 50 Club! Leuk dat we u als nieuw lid mogen verwelkomen. In deze handleiding vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw profiel in 50 Club

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Werving en selectie

Branchetoetsdocument: Werving en selectie pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Werving en selectie Versie 4.0 VERVALLEN per -1-01-2011 en vervangen door Werving en selectie voor Alle Branches Deelbranche(s) Autowas Algemene beschrijving & doelstelling

Nadere informatie

1: Je curriculum vitae en je sollicitatiebrief springen er uit

1: Je curriculum vitae en je sollicitatiebrief springen er uit - 1 - 1: Je curriculum vitae en je sollicitatiebrief springen er uit Bescheidenheid siert de mens... maar niet de sollicitant. Een cv onthult én verhult! Het onthult omdat je jezelf voorstelt en het verhult

Nadere informatie

Werving en selectieprocedure medewerkers

Werving en selectieprocedure medewerkers Werving en selectieprocedure medewerkers STATUS: VASTGESTELD 17 APRIL 2007 Inleiding Met deze regeling wordt invulling gegeven aan artikel 11.8 uit de CAO Primair Onderwijs 2006-2008. Dit artikel is als

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

BAANBREKEND AL MEER DAN 50 JAAR IN KANTOORPERSONEEL. Uitzenden, payrolling, werving & selectie voor werk op elk niveau

BAANBREKEND AL MEER DAN 50 JAAR IN KANTOORPERSONEEL. Uitzenden, payrolling, werving & selectie voor werk op elk niveau BAANBREKEND AL MEER DAN 50 JAAR BAANBREKEND Uitzenden, payrolling, werving & selectie voor werk op elk niveau IN KANTOORPERSONEEL De Koning uitzendbureau is een van de langst bestaande uitzendorganisaties

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

Opbouw sollicitatiegesprek

Opbouw sollicitatiegesprek Opbouw sollicitatiegesprek Voorbereiding Bespreek vooraf met collega( s) waarmee u de selectie doet welke punten beslist aan de orde moeten komen. Maak vooraf afspraken met de collega( s) waarmee u de

Nadere informatie

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact.

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact. Deelnemers welkom heten Dag 1: Deelnemers welkom heten Introductie trainers Energizer: De deelnemers lopen kriskras door de ruimte. Zij geven elkaar een krachtige hand en zeggen hoe zij heten in verstaanbaar

Nadere informatie

W: www.onlinemarketingvacatures.com T: 050-3050 215. E: info@onlinemarketingvacatures.com

W: www.onlinemarketingvacatures.com T: 050-3050 215. E: info@onlinemarketingvacatures.com W: www.onlinemarketingvacatures.com T: 050-3050 215 E: info@onlinemarketingvacatures.com De online marketing gespecialiseerde vacaturesite mét resultaat Wilt u in contact komen met online marketing specialisten?

Nadere informatie

DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE

DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE Onbewust hebben we allemaal vooroordelen. Werkgevers net zo goed. Ontdek in dit document hoe je voorkomt dat ze het sollicitatieproces beïnvloeden. Stap ook over je vooroordelen

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: Het is toegestaan om (delen van) de informatie uit deze

Nadere informatie

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Interviewkalender Interviewtips met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks.nl. adviseurs in human talent

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Interviewkalender Interviewtips met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks.nl. adviseurs in human talent 2012 Derks & Derks Interviewkalender Interviewtips met humor belicht. Derks & Derks Interviewkalender Weet wat je wil meten Voor een goed interview is een scherp functiebeeld noodzakelijk. Zorg ervoor

Nadere informatie

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO)

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) // NOMIA CONSULTANTS Routeplanner naar Werk Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) Zit u in de WW of WAO dan is het nu mogelijk uw eigen reïntegratiebureau te kiezen. Ook kunt u naar Nomia overstappen

Nadere informatie

10 Tips voor je LinkedIn-profiel

10 Tips voor je LinkedIn-profiel 10 Tips voor je LinkedIn-profiel LinkedIn is nog altijd dé netwerksite voor professionals. Behalve een netwerkfunctie, heeft LinkedIn ook steeds meer de functie van sollicitatiesite. Recruiters, headhunters

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

Werving en Selectie anno nu. Menno Mekes oktober 2018

Werving en Selectie anno nu. Menno Mekes oktober 2018 Werving en Selectie anno nu Menno Mekes oktober 2018 Wat gaan we doen vandaag? Hoe staat het met werkgelegenheid: feiten en cijfers Werving en selectie anno nu Je medewerker als ambassadeur 2 3 Actueel

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

H3 Instroom: werven, selecteren, aanstellen en inwerken

H3 Instroom: werven, selecteren, aanstellen en inwerken Samenvatting Personeelswerk 09-02-18 Sharon H3 Instroom: werven, selecteren, aanstellen en inwerken Organisaties hebben een hoop instrumenten en werkwijze waarmee organisaties werven, selecteren, aanstellen

Nadere informatie

STARR-interview in theorie & praktijk

STARR-interview in theorie & praktijk 1.3 STARR-interview in theorie & praktijk Een sollicitant goed inschatten, is geen sinecure. Op basis van een kort gesprek, eventueel in combinatie met een praktische proef beoordeelt u als werkgever of

Nadere informatie

Financials met Meerwaarde

Financials met Meerwaarde Financials met Meerwaarde Bien Sûr Recruitment 2016 Bien Sûr Recruitment FINANCIELE KERNFUNCTIES Proactief financieel management en een alert risicomanagement is een dwingende noodzaak voor elke organisatie.

Nadere informatie

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek Lesdoel: De student weet meer over het en heeft een keer geoefend. Korte inhoud: De vacature is gevonden, de brief geschreven nu komt het aan de orde. Wat kun je verwachten? Oriëntatie Studenten hebben

Nadere informatie

Sollicitatieprocedures en sollicitatiecode

Sollicitatieprocedures en sollicitatiecode BELEID SKOBOS Nr... Vastgesteld: mei 2013 Sollicitatieprocedures en sollicitatiecode Toelichting: de sollicitatieprocedures en de sollicitatiecode zijn opnieuw vastgesteld. Aanleiding hiertoe is de behoefte

Nadere informatie

Employee Support en Menea

Employee Support en Menea Employee Support en Menea Sinds de aankondiging in april heb je de adviseurs van Employee Support bij Philip Morris kunnen zien om jou en je collega's te ondersteunen en bij te staan. Gelukkig hebben veel

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

H3 Werkwijze van arbeidsbemiddeling

H3 Werkwijze van arbeidsbemiddeling Arbeidsvoorziening Samenvatting door Sharon.D 20-10-16 H3 Werkwijze van arbeidsbemiddeling 3.1 Gesprekken Om te kunnen bemiddelen tussen werkgevers en werkzoekenden moet je over allerlei gegevens beschikken.

Nadere informatie

1 Hoe selecteer ik een bemiddelingsbureau?

1 Hoe selecteer ik een bemiddelingsbureau? Personeelswerving Vraag en antwoord 1 Hoe selecteer ik een bemiddelingsbureau? Ongeveer de helft van de bemiddelingsbureaus richt zich op bepaalde disciplines, deelmarkten of functieniveaus of een combinatie

Nadere informatie

Effectief een sollicitatiegesprek voeren, voor werkgevers

Effectief een sollicitatiegesprek voeren, voor werkgevers Effectief een sollicitatiegesprek voeren, voor werkgevers Deze tips zijn bedoeld voor managers die kandidaten interviewen voor een vacature. Veel managers hebben geen of weinig ervaring in het effectief

Nadere informatie

Ondersteuning bij sollicitatie

Ondersteuning bij sollicitatie Ondersteuning bij sollicitatie Programma 1. Inleiding 2. Procedure en praktische info 3. Overzicht mogelijke proeven 3.1 Préselectie / schriftelijke proef 3.2 Vaardigheidsproef 3.3 Rollenspel 3.4 Psychotechnische

Nadere informatie

Reglement Selectie- en benoemingscommissie Stichting Saxion

Reglement Selectie- en benoemingscommissie Stichting Saxion Reglement Selectie- en benoemingscommissie Stichting Saxion Vastgesteld op: 28 september 2007 en bijgewerkt d.d. 1 februari 2015. Kenmerk: 2007003464 (0110.01) 1. Missie en doelstellingen De selectie-

Nadere informatie

Slimmer en eenvoudiger werven

Slimmer en eenvoudiger werven Slimmer en eenvoudiger werven Hoe vindt u anno 2012 de juiste kandidaten zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan het eindeloos doorspitten van cv s? Dit whitepaper is bedoeld om u als (HR-)professional

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Solliciteren is als verkopen

Solliciteren is als verkopen Solliciteren is als verkopen In dit artikel vergelijken we solliciteren met verkopen, want er zijn behoorlijk wat overeenkomsten. Hoe vergroot je je kans op succes? Wat komt er bij kijken? Hoe pak je het

Nadere informatie

docenten handleiding CP02 Solliciteren WZDH2-V1.1

docenten handleiding CP02 Solliciteren WZDH2-V1.1 docenten handleiding CP02 Solliciteren WZDH2-V1.1 Solliciteren CP02 WZ Waar gaat het over? Introductie Deze CP gaat over solliciteren. De kandidate maakt kennis met vastomlijnde sollicitatieprocedures

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

De Bakfiets. Jobcoaching. De Bakfiets. Onze dienstverlening. Coaching / Persoonlijke ondersteuning

De Bakfiets. Jobcoaching. De Bakfiets. Onze dienstverlening. Coaching / Persoonlijke ondersteuning Jobcoaching De Bakfiets Onze dienstverlening Coaching / Persoonlijke ondersteuning De Bakfiets Dit is de persoonlijke begeleiding van de werknemer. Afhankelijk van de het doel van de coaching vindt de

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Wat kun je meenemen? Werk zoeken Dit thema gaat over werk zoeken in Amersfoort en omgeving. Onderwerpen Vacatures zoeken Het UWV-werkbedrijf Uitzendbureaus Netwerken Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen? printfoto nr.47

Nadere informatie

Inleiding. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze tool? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn landen tuinbouw via T

Inleiding. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze tool? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn landen tuinbouw via T Inleiding Het aannemen en inwerken van een nieuwe werknemer kost veel tijd. Een gedegen aanpak aan het begin en zelfs al in het voortraject van de nieuwe arbeidsrelatie voorkomt echter problemen en onduidelijkheid

Nadere informatie

Een sterk CV en motivatie

Een sterk CV en motivatie Een sterk CV en motivatie Een sollicitatie bestaat meestal uit een sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae (CV). Soms vragen organisaties alleen nog naar een motivatie, die je al dan niet in een format

Nadere informatie

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen.

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen. Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Solliciteren is te leren... 4 Algemene tips voor het sollicitatiegesprek... 4 Goede voorbereiding is het halve werk!... 5 7 (moeilijke) vragen bij solliciteren en (positieve)

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

HET GEDRAGSGERICHT INTERVIEW NICOLAS DESMET LEUVEN 7 MEI

HET GEDRAGSGERICHT INTERVIEW NICOLAS DESMET LEUVEN 7 MEI HET GEDRAGSGERICHT NICOLAS DESMET LEUVEN 7 MEI 2019 INTERVIEW WWW.EPO2.ORG COMPETENTIES Geheel van kennis, vaardigheden en attitudes die iemand in staat stellen om zijn taken succesvol uit te voeren. Vaktechnische

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

NOTA WERVING EN SELECTIE

NOTA WERVING EN SELECTIE 1 1 NOTA WERVING EN SELECTIE 2 2 I N H O U D HOOFDSTUK PAGINA: H.1. Inleiding 3 H.2. Vacatures 3 H.3. Werving 3 3.1. werving van loopbaankandidaten 3 3.2. werving van trainees 4 3.3. werving intern 4 3.4

Nadere informatie

Zoeken via de juiste sollicitatiekanalen

Zoeken via de juiste sollicitatiekanalen verschenen in Management Support Magazine, juli/augustus 2008 (ongeredigeerde versie) Zoeken via de juiste sollicitatiekanalen Er zijn tegenwoordig veel routes waarlangs je een baan kunt zoeken. Met name

Nadere informatie

Artikel 1 Het bevoegd gezag draagt er zorg voor dat de met betrekking tot de functie en functievervulling relevante informatie wordt verstrekt.

Artikel 1 Het bevoegd gezag draagt er zorg voor dat de met betrekking tot de functie en functievervulling relevante informatie wordt verstrekt. Sollicitatiecode Driestar Educatief heeft voor de werving en selectie van haar personeel per 2 april 2013 de navolgende sollicitatiecode vastgesteld conform artikel C-1 cao-hbo. Artikel 1 Het bevoegd gezag

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN Zes

Nadere informatie

SOLLICITATIECODE VOOR HOLLAND RIJNLAND

SOLLICITATIECODE VOOR HOLLAND RIJNLAND SOLLICITATIECODE VOOR HOLLAND RIJNLAND Artikel 1 Definities a. bestuursorgaan : het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland; b. HRM : een medewerker van de eenheid HRM van Servicepunt71; c. interne kandidaat

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

SportCareer. de nr. 1 vacaturebank voor de sport. HANDLEIDING SPORTCAREER Versie 5.1

SportCareer. de nr. 1 vacaturebank voor de sport. HANDLEIDING SPORTCAREER Versie 5.1 de nr. 1 vacaturebank voor de sport HANDLEIDING SPORTCAREER Versie 5.1 In deze handleiding maakt u kennis met SportCareer waarmee u al vacatures online kunt brengen. De website van SportCareer werkt zeer

Nadere informatie

wij begeleiden van werk naar werk

wij begeleiden van werk naar werk wij begeleiden van werk naar werk Koraal Groep Wij begeleiden van Werk naar Werk Als je hoort dat je boventallig bent of niet meer kunt werken in je huidige baan, wil je in actie komen. Maar wat kun je

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

Loopbaan en burgerschap

Loopbaan en burgerschap Loopbaan en burgerschap Portfolio Naam: Bart Broos Opleiding: Bol-4 MKF Cohort: 2012-2016 Docent: dhr. D. Verbeek Inhoudsopgave Loopbaan Thema 1.1 Naar het MBO blz. Thema 1.2 Vakman/vakvrouw worden blz.

Nadere informatie

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen!

Nadere informatie

SOLLICITATIECODE VOOR DE ORGANISATIES LEIDEN, LEIDERDORP, OEGSTGEEST, ZOETERWOUDE EN SERVICEPUNT71.

SOLLICITATIECODE VOOR DE ORGANISATIES LEIDEN, LEIDERDORP, OEGSTGEEST, ZOETERWOUDE EN SERVICEPUNT71. SOLLICITATIECODE VOOR DE ORGANISATIES LEIDEN, LEIDERDORP, OEGSTGEEST, ZOETERWOUDE EN SERVICEPUNT71. Artikel 1 Definities a. bestuursorgaan : de betreffende deelnemende organisaties Leiden, Leiderdorp,

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR158889_1. Regeling werving en selectie

CVDR. Nr. CVDR158889_1. Regeling werving en selectie CVDR Officiële uitgave van Hoogeveen. Nr. CVDR158889_1 29 maart 2016 Regeling werving en selectie H.1. H.2. H.3. H.4. Inleiding Vacatures Werving 3.1. werving van loopbaankandidaten 3.2. werving van trainees

Nadere informatie

Ja: datum gesprek: 0 bevestiging per mail gestuurd: datum, tijd, adres afspraak, verwijzing naar site om zich voor te breiden.

Ja: datum gesprek: 0 bevestiging per mail gestuurd: datum, tijd, adres afspraak, verwijzing naar site om zich voor te breiden. 4.1 Personeelsbeleid 1.2.3 a1 sollicitatieformulier 1 van 5 Sollicitant: Naam: Sollicitatie ingekomen: Sollicitatieformulier ontvangen op: Per mail/ post/ langs brengen Inclusief cv: ja/nee Reactie op

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

AVANTIRO W E R K IN Z I C H T EEN NIEUWE TOEKOMST, DIE VOND IK! OUTPLACEMENT ASSESSMENTS - LOOPBAANONDERZOEK - OUTPLACEMENT - COACHING - TRAINING

AVANTIRO W E R K IN Z I C H T EEN NIEUWE TOEKOMST, DIE VOND IK! OUTPLACEMENT ASSESSMENTS - LOOPBAANONDERZOEK - OUTPLACEMENT - COACHING - TRAINING AVANTIRO W E R K IN Z I C H T EEN NIEUWE TOEKOMST, DIE VOND IK! OUTPLACEMENT pagina 1 Avantiro beweegt mensen DOE DE DINGEN ZONDER TE FORCEREN, AAN EEN APPELBOOM GROEIEN NIMMER PEREN. Dit ogenschijnlijk

Nadere informatie

Handleiding Werken met PeopleXS (Managersportal)

Handleiding Werken met PeopleXS (Managersportal) Handleiding Werken met PeopleXS (Managersportal) Inhoudsopgave 1. Inloggen 2 2. Wervingsportal, indeling scherm 3 3. Sollicitanten bekijken, beoordelen en updaten 5 Wervingsteam HvA, 20121408 1/9 1. Inloggen

Nadere informatie

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht FCB Loopbaanplein in vogelvlucht Oriënteren en Profileren Het Loopbaanplein van FCB helpt werknemers verder in hun loopbaan. Of dat nu bij de huidige werkgever is, in de huidige branche of juist daarbuiten.

Nadere informatie

SOLLICITATIE (deel 1)

SOLLICITATIE (deel 1) SOLLICITATIE (deel 1) Je bent de werkgever van een voedingswinkel. Je bent op zoek naar een goede winkelbediende voor je zaak. Kan jij een sollicitatiegesprek voeren? Wat moet je doen? 1 Zoek 2 gesprekspartners.

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

mt&v HR Services mt&v Assessment Services

mt&v HR Services mt&v Assessment Services mt&v HR Services Organisaties hebben ambities. Het concretiseren van de ambitie van een organisatie door middel van een heldere, missie, met concrete doelstellingen en strategie, is cruciaal voor elke

Nadere informatie

RECHTEN VAN DE SOLLICITANT

RECHTEN VAN DE SOLLICITANT Niets uit deze uitgave mag worden verveeldvoudigd, in enigerlei vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever K.Brouwer, Groningen, 18 november 1997 _ RECHTEN VAN

Nadere informatie

Habilis Executive Search. Productie en Techniek

Habilis Executive Search. Productie en Techniek Habilis Executive Search Productie en Techniek Habilis mens en organisatie Mensen zijn voortdurend in beweging. Organisaties zijn continu in beweging. Met als hoogste doel het meest optimale resultaat

Nadere informatie

VOOR WIE IS DIT GESCHIKT?

VOOR WIE IS DIT GESCHIKT? BROCHURE OUTP LACEMENT Loopbaan Als je te maken krijgt met outplacement dan wil je op een goede en professionele manier begeleid worden. Bij IK overtref me kies je voor een individuele en persoonlijke

Nadere informatie

Op eigen kracht maar niet alleen

Op eigen kracht maar niet alleen uwv.nl/wajong werk.nl Op eigen kracht maar niet alleen Wat u moet weten als u Wajong aanvraagt Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/wajong.

Nadere informatie