Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen"

Transcriptie

1 Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen Deel 3: Efficiëntie Bij discussies over datacenters gaat het vaak over efficiëntie. Dit komt waarschijnlijk doordat traditionele datacenters op veel punten veel efficiënter zouden moeten (kunnen) worden. De afgelopen tien jaar is er in IT-kringen veel gesproken over energiezuinigheid en hoe bedrijven met watergekoelde systemen en vernieuwde datacenters miljoenen zouden kunnen besparen. Maar een dergelijke drastische aanpak is helemaal niet nodig om de efficiency van datacenters te verhogen. Bovendien zijn bedrijven in het huidige economisch klimaat niet snel geneigd de portemonnee te trekken voor een splinternieuw datacenter. Een van de tactieken die beheerders toepassen om op hardware- en bedrijfskosten te besparen, is servervirtualisatie. Ook het aanpassen van bestaande koelsystemen of gewoon upgraden naar efficiëntere servers zijn veel gehanteerde methoden. In verband met opslag wordt over efficiency gesproken in termen van het reduceren van de hoeveelheid gegevens die moet worden opgeslagen, benuttingspercentages en het verlagen van de totale eigendomskosten (TCO) door gelaagde opslagsystemen te gebruiken, ofwel systemen met één enkele opslaglaag te vervangen door systemen met meerdere lagen die minder kosten, minder energie verbruiken en goedkoper zijn te exploiteren, te koelen en op te schalen. De opslagportfolio van Oracle biedt allerlei functies om de efficiency van datacenters te verhogen, maar dat is lang niet alles. Oracle ontwerpt zijn opslagproducten zo dat ze naadloos zijn te integreren met Oracle-toepassingen en -databases, zodat bedrijven die met Oracle-toepassingen werken gebruik kunnen maken van de in de Oracle-opslagproducten ingebouwde functionaliteit om oplossingen te implementeren die de productiviteit en de efficiëntie verhogen. In dit whitepaper bespreken we de efficiëntievoordelen van Oracle-opslagproducten in combinatie met Oracle-toepassingen. In andere whitepapers in deze serie bespreken we de mogelijkheden voor vereenvoudigd beheer (zie Deel 1) en de voordelen qua prestaties en schaalbaarheid (zie Deel 2).

2 Hoewel het opslagportfolio van Oracle is geoptimaliseerd voor ondersteuning van Oraclesoftwareomgevingen, is het bovendien zo dat deze optimalisaties boven op best-of-breed oplossingen komen die heterogene datacenters met een brede mix van Oracle-software en software van derden ondersteunen. De combinatie van Oracle-opslagproducten die zijn ontworpen voor database-, SAN-, NAS- en tapeoplossingen, helpt bedrijven een IT-infrastructuur op te bouwen die gegevens kan beheren in alle stadia van de levenscyclus, van hun ontstaan tot langetermijn archivering, met ondersteuning voor de meest veeleisende database- en online transactietoepassingen. Bedrijven met heterogene hardware- en softwareomgevingen kunnen met Oracle-opslagproducten hun voordeel doen en dienen met name te letten op de efficiëntievoordelen die deze producten hun IT-omgeving kunnen bieden. De opslagportfolio van Oracle Oracle biedt voor elke opslaginfrastructuur opslagproducten die zijn ontworpen om gegevens te beheren voor de meest veeleisende toepassingen, zonder verlies van efficiency of verhoging van de totale eigendomskosten. De Sun ZFS Storage Appliance is voornamelijk ontworpen voor Network Attached Storage (NAS) I/O. Het systeem werkt met gegevensreductietechnologieën, zoals Hybrid Columnar Compression, thin provisioning en verwijdering van redundante dubbele gegevens (deduplication), om de hoeveelheid gegevens die moet worden opgeslagen te comprimeren. De hybride opslaggroepen in de Sun ZFS Storage Appliance vergroten de capaciteitsbenutting door gegevens naar de geschiktste opslaglaag te leiden. Het Oracle Pillar Axiom-opslagsysteem is perfect voor Storage Area Network (SAN) blok I/O. Tevens ondersteunt het Hybrid Columnar Compression en werkt het met een unieke methode van thin provisioning die ongekend hoge benuttingspercentages garandeert. Oracle StorageTek-tapeopslag helpt bedrijven op langetermijn archivering te besparen dankzij het vermogen om grote volumes gearchiveerde gegevens op te slaan op een medium dat energiezuiniger is dan schijfopslag en optimaal gebruik maakt van gegevensreductietechnologieën als deduplication.

3 De efficiëntievoordelen van het verminderen van de hoeveelheid gegevens die moet worden opgeslagen Doordat Oracle-opslagsystemen gemakkelijk met Oracle-software integreren, kunnen ze op een aantal manieren worden ingezet om het benuttingspercentage van de opslagcapaciteit in SAN- en NASomgevingen te verhogen: als onderdeel van een opslagconsolidatieproject, als back-up van Oracledatabases of als flexibele, efficiënte opslagomgeving zonder bottlenecks voor virtualisatie-uitbreidingen op het Oracle-platform. Het eerste efficiëntievoordeel van Oracle-opslagproducten betreft de reductie van de hoeveelheid gegevens die moet worden opgeslagen. Verschillende Oracle-opslagproducten profiteren van gegevensreductietechnieken zoals compressie, verwijdering van redundante dubbele gegevens (deduplication) en thin provisioning. Deze technieken kunnen onafhankelijk van elkaar worden gebruikt en in sommige gevallen worden gecombineerd om meervoudige reducties te realiseren in de hoeveelheid opslagruimte die organisaties moeten aanschaffen. In Oracle Database-omgevingen vormt compressie de basis van een grotere opslagefficiëntie, aangezien dit het meeste effect heeft. Hybrid Columnar Compression is een voorziening van Oracle Database 11g R2 Enterprise Edition die werd geïntroduceerd als onderdeel van de Oracle Exadata Storage Serversoftware die door de Oracle Exadata Database Machine en de SPARC SuperCluster wordt gebruikt. Oracle ondersteunt nu tevens Hybrid Columnar Compression bij zijn Pillar Axiom en Sun ZFS Storage Appliances voor opslag middels SAN en NAS. Hoewel elke database weer anders is en zijn eigen compressieratio kent, kan met Hybrid Columnar Compression een compressie variërend van 10x tot wel 50x worden bereikt voor alleen-lezen- of zelden-schrijvendatabases of voor databasepartities in datawarehouses en interne archieven in de database. Een compressieratio van 10x tot 15x is 3 tot 5 keer hoger dan wat doorgaans haalbaar is voor deze gegevenssets bij compressie met de Advanced Compression Option of opslaggebaseerde compressie, methoden die overigens nog steeds beschikbaar zijn voor actief geschreven databasepartities. De Pillar Axiom en Sun ZFS Storage Appliance zijn de enige SAN- en NAS-platforms waarvoor Hybrid Columnar Compression wordt ondersteund en deze kunnen die voorziening aan zowel Oracle-servers als servers van derden leveren. Klanten die 250 TB hebben op een IBM Power Series Server met 100 TB aan EMC SAN-opslag zullen voor hetzelfde gegevensvolume meestal slechts tussen de 17 TB en 25 TB aan Pillar Axiom-opslag nodig hebben.

4 Verwijdering van redundante dubbele gegevens vergroot de efficiëntie van opslaginfrastructuren door vermindering van de hoeveelheid gegevens die moet worden opgeslagen, doordat identieke versies van dezelfde gegevens worden opgemerkt en er slechts één exemplaar op schijf wordt bewaard. Deze deduplication is op allerlei manieren een inherent onderdeel van databaseomgevingen, waardoor deze meestal geen voordeel hebben van deduplication-software of -hardware. Deduplication wordt echter wel steeds meer gebruikt in primaire opslagomgevingen voor gegevens uit andere bronnen dan een database, waar dubbele afbeeldingen, presentaties of s in een reeks homedirectory's worden gesignaleerd en de extra kopieën worden verwijderd. Oracle voorziet in deduplication van primaire opslag in de Sun ZFS Storage Appliance en de snapshot- en kloonfuncties van zowel de Pillar Axiom als de Sun ZFS Storage Appliance bieden soortgelijke voordelen, aangezien elke kloon dezelfde gegevensblokken deelt totdat een of meer van deze blokken worden gewijzigd, waarna alleen de gewijzigde blokken worden opgeslagen. Deze functionaliteit is belangrijk voor een efficiënt beheer van gevirtualiseerde serveromgevingen en gegevenssets voor test- en ontwikkeldoeleinden. Met thin provisioning kunnen opslagbeheerders opslagcapaciteit uit een gemeenschappelijke pool van gedeelde opslag toewijzen op basis van toekomstige behoefte. De beheerder maakt een LUN of bestandssysteem van willekeurige grootte, maar legt daarvoor nog geen capaciteit vast. Elke toepassing lijkt over alle opslagruimte te beschikken die het voor een goede werking nodig heeft. Thin provisioning is een van de vele rijke gegevensservices die met de Sun ZFS Storage Appliance beschikbaar zijn. Oracle's Pillar Axiom-systemen breiden het thin provisioning-concept uit door dit naast hun QoSfunctionaliteit in te zetten. In plaats van thin provisioning van generieke opslag met één prestatieprofiel kunnen Pillar Axiom-beheerders prestatieniveaus voor verschillende toepassingen instellen en kunnen ze thin provisioned bestandssystemen en LUN's voorzien van de kenmerken die passen bij de toepassingen die dat systeem gebruiken. Met verschillende toepassingen die gebruikmaken van één enkele opslagpool zijn afzonderlijke opslagsilo's niet meer nodig en stijgen de gebruiksratio's. De efficiëntievoordelen van het vergroten van het capaciteitsgebruik Zoals iedereen weet die ooit schaalvergroting via servervirtualisatie heeft overwogen, lopen de dagen dat elke toepassing zijn eigen server en opslag heeft, snel ten einde. Door voor elke toepassing servers en opslagsystemen aan te schaffen betalen bedrijven voor capaciteit die grotendeels onbenut blijft. De NAS- en SAN-opslagproducten van Oracle zijn ontworpen om hogere benuttingspercentages te realiseren en bieden een uitstekend platform voor opslagconsolidatieprojecten die kosten verlagen en bedrijven helpen optimaal rendement te halen uit hun servervirtualisatieprojecten.

5 De Sun ZFS Storage Appliance gebruikt Hybrid Storage Pools om de benuttingspercentages te verhogen en prestaties te optimaliseren. Hybride opslaggroepen zorgen voor naadloos beheer van geheugen, voor lezen en schrijven geoptimaliseerde flashapparaten en krachtige schijfopslagsystemen met hoge capaciteit. Doordat hybride opslaggroepen automatisch verschillende I/O-patronen herkennen, nemen zij de beslissing gegevens te plaatsen op het opslagmedium dat de beste prestaties levert. Schrijf-flash wordt gebruikt om synchrone schrijfbewerkingen te versnellen en lees-flash zorgt voor een aanzienlijk snellere toegang tot recente en recent gebruikte gegevens. Hybrid Storage Pools beheren deze gegevensclassificering op transparante wijze. Ten opzichte van het ZFS-bestandssysteem beheert de toepassing als het ware een enkele, geïntegreerde schijvengroep. Door de juiste gegevens aan de juiste laag te koppelen, gebruiken Hybrid Storage Pools de opslagcapaciteit op de best mogelijke manier en wordt voorkomen dat bedrijven steeds meer capaciteit moeten toevoegen vanwege latentie bij missiekritische toepassingen. Door de efficiëntie van het ZFS-bestandssysteem en de prestatiegerichte architectuur kunnen klanten een tot 80 procent hoger benuttingspercentage en zelfs nog meer bij piekprestaties verwachten, zodat hun algehele opslagsysteem veel kleiner kan zijn. In SAN-omgevingen vervullen de Oracle Pillar Axiom-opslagsystemen een soortgelijke functie en realiseren een benuttingspercentage van wel 80 procent, fors meer dan het door Gartner geschatte branchegemiddelde van 30 tot 40 procent. Bedrijven kunnen hun afzonderlijke opslagsilo's consolideren in een Oracle Pillar Axiom-systeem om hun gebruiksratio's te verhogen zonder onacceptabele latentie voor missiekritische toepassingen te ondervinden, want Quality of Service (QoS) is in de Pillar Axiomsystemen ingebouwd. Door het bieden van toepassingsbewuste opslag beheren Pillar Axiom-systemen de I/O op zodanige wijze dat missiekritische toepassingen prioriteit krijgen boven minder kritische toepassingen. Bovendien kunnen gegevens van verschillende toepassingen gescheiden blijven, om aan wettelijke voorschriften en beveiligingseisen te voldoen. De overstap maken naar een actief beheerde gelaagde opslagomgeving is wellicht de beste manier om opslagcapaciteit optimaal te benutten. Oracle s Sun Storage Archive Manager (SAM) biedt zo'n omgeving, zoals besproken wordt in Deel 2 van deze serie. Dit is een beleidgestuurde omgeving waarin oudere, minder populaire gegevens (of andere op beleid gebaseerde metingen die door de opslagbeheerder worden gedefinieerd) naar langzamere, minder dure schijf- of tapeopslag worden verplaatst en daarmee ruimte vrijmaken voor nieuwere of meer gebruikte gegevens. Dit kan worden gebruikt om prestaties te maximaliseren wanneer een gegevensset wordt aangesproken, of om het capaciteitsgebruik te optimaliseren. Een belangrijk aspect van een SAM-omgeving is dat hierin meerdere kopieën van gegevens op verschillende opslagmedia kunnen worden bewaard, waaronder externe

6 opslagsystemen, zodat ook het noodherstelproces kan worden geautomatiseerd. Een andere belangrijke eigenschap van SAM-omgevingen is dat beheerders op de opslagapparaten zowel minimum- als maximumgebruikspercentages kunnen instellen en gegevens ook kunnen kopiëren naar media op een lager niveau, zodat wanneer het maximale benuttingspercentage is bereikt, er snel en automatisch ruimte op de SAM kan worden vrijgemaakt. Wanneer er toegang nodig is tot gegevens op een lager opslagniveau zoals tape, verplaatst de SAM die gegevens naar de desbetreffende toegangslaag en worden deze door de toepassing gebruikt alsof ze altijd op schijf hadden gestaan. Dit biedt beheerders dus vrijwel onbegrensde mogelijkheden voor capaciteitsuitbreiding op tape en het gemak van gegevenstoegang alsof deze zich op schijf bevinden. Een andere manier om opslaggebruik te maximaliseren, is door een schijf-naar-schijf-naar-tapebackupomgeving (D2D2T) te gebruiken met ofwel Sun ZFS Storage Appliance als NAS-gebaseerd RMAN-doel, ofwel een Pillar Axiom-opslagsysteem als SAN-gebaseerd doel. In deze situatie zouden gebruikers een nieuwe RMAN-back-up op schijf maken en vervolgens Oracle Secure Backup gebruiken om elke RMANback-upimage, of een periodieke selectie van dat image, naar tape te schrijven. Vervolgens kunnen na verloop van tijd de oudere back-ups op schijf worden verwijderd en kan het tapearchief worden gebruikt om aan bedrijfsregels en wettelijke nalevingsvoorschriften te voldoen. De TCO-voordelen van een grotere efficiëntie De TOC-voordelen van een grotere efficiëntie in een Oracle-omgeving komen op drie manieren tot uiting: er hoeft minder online opslagcapaciteit te worden aangeschaft; opslagbeheerders kunnen efficiënter werken en er hoeven minder zelfstandige opslagsubsystemen te worden beheerd; en de opslagsystemen nemen minder vloeroppervlak in beslag, gebruiken minder energie en vereisen minder koeling. De geringere opslagcapaciteit die moet worden aangeschaft, is het resultaat van de geringere hoeveelheid gegevens die bedrijven moeten opslaan, en de toegenomen efficiëntie door opslag in een geconsolideerde omgeving. Een bedrijf met meerdere SAN-gebaseerde datawarehouses dat bijvoorbeeld van meerdere eilanden van zelfstandige SAN-opslag overstapt op een Pillar Axiom dat deze silo's in één enkele resource consolideert, kan een reductie van wel 80% verwachten in de hoeveelheid gegevens die het moet opslaan en een verdubbeling van het capaciteitsgebruik, resulterend in een reductie van wel 90% van de opslagruimte die moet worden aangeschaft.

7 Natuurlijk betekent de aanschaf van minder opslagruimte dat beheerders ook minder apparaten hoeven te beheren, wat weer rechtstreeks tot een daling van de bedrijfskosten leidt. Deze reductie kan nog verder worden vergroot door het gebruik van geavanceerde beheertools waarmee de productiviteit van systeembeheerders toeneemt. De Pillar Axiom MaxMan-omgeving en de combinatie van DTraceanalyses en GUI-gebaseerd beheer op de Sun ZFS Storage Appliance betekenen dat opslagbeheerders routinetaken, zoals foutopsporing, fijnafstelling, provisioning en onderhoud, sneller en gemakkelijker kunnen uitvoeren, waardoor ze hun expertise kunnen inzetten voor dringender problemen en voor het stroomlijnen van de bedrijfsvoering. Een voorbeeld van de gecombineerde voordelen die dit kan opleveren, is een gelaagde opslagomgeving waarin de vervanging van een enkele laag van snelle schijven door een combinatie van flash, snelle schijfopslag, op capaciteit geoptimaliseerde schijfopslag en tape de totale kosten met 75% of meer kan verlagen. Als deze omgeving actief wordt beheerd door een geautomatiseerd systeem zoals de Sun Storage Archive Manager, kunnen oudere bestanden automatisch worden afgevloeid naar opslagmedia met minder hoge prestaties en lagere kosten, en op de snelle media worden teruggezet op het moment dat ze daar weer nodig zijn. Deze actief beheerde, geautomatiseerde omgeving waaronder ook tape valt betekent dat het capaciteitsgebruik op vooraf gedefinieerde minimum- en maximumniveaus kan worden ingesteld en dat bedrijven nooit te weinig opslagruimte hebben. In feite vervangen beheerders online schijven die stroom verbruiken en een vervangingscyclus van 3 tot 5 jaar kennen, door goedkope tapecassettes die geen stroom verbruiken en wel 30 jaar kunnen meegaan. In een recente analyse door The Clipper Group werd geschat dat een op schijven gebaseerd archief meer dan 200x zoveel stroom verbruikt als een tapeopslaglaag en dat de totale eigendomskosten over 10 jaar gemeten voor de schijfoplossing meer dan 15x zo hoog liggen als die van de tapearchieflaag (zie In Search of the Long Term Archiving Solution Tape Delivers Significant TCO Advantage Over Disk (Engelstalig)). Focus op efficiëntie: dupliceren van Oracle-databases voor test- en ontwikkeldoeleinden Bedrijven die voortdurend innoveren en hun producten verbeteren, moeten vrijwel continu testen ontwikkelingsactiviteiten uitvoeren. Deze activiteiten gebruiken meerdere kopieën van grote productiesystemen zoals databases. De Sun ZFS Storage Appliance kan beheerders een goedkope en efficiënte manier bieden om vrijwel onbeperkt kopieën van hun productiedatabases te maken voor test- en ontwikkeldoeleinden. De Sun ZFS Storage Appliances zijn erop gebouwd om eenvoudig in bestaande Oracle-omgevingen te worden geïntegreerd met minimale procedurele wijzigingen en kunnen zelfs het ontwikkelen en testen van

8 datawarehouses met Hybrid Columnar Compression ondersteunen. Ze zorgen voor eenvoud en optimale prestaties en kosten tot 30 procent minder dan traditionele oplossingen, met zelfs nog grotere besparingen in Hybrid Columnar Compression-omgevingen. Bij gebruik van een Sun ZFS Storage Appliance kan het kloonproces worden geautomatiseerd met vooraf geschreven scripts en workflows. Bij de traditionele methodes voor het kopiëren van productiedatabases voor test- en ontwikkeldoeleinden nam elke kopie evenveel ruimte in als de originele database, wat met databases van vele terabytes groot en met tientallen of zelfs honderden ontwikkelaars tot enorme hoeveelheden opslagcapaciteit kan oplopen. De Sun ZFS Storage Appliance en de Pillar Axiom bieden de mogelijkheid om ruimtebesparende beschrijfbare kloons te maken die alleen extra ruimte vergen wanneer er nieuwe gegevens naar de kloon worden geschreven. Hiermee wordt niet alleen bespaard op capaciteit, maar tevens op bedrijfskosten zoals energie en koeling. Bedrijven die een Oracle-productiedatabase willen klonen voor test- en ontwikkeldoeleinden en die reeds Oracle Data Guard gebruiken voor een grote beschikbaarheid en voor noodherstel, kunnen deze systemen gebruiken door een Sun ZFS Storage Appliance of een Pillar Axiom aan hun Data Guardconfiguratie toe te voegen en zo een efficiënte oplossing te creëren voor snapshots en klonen. Bedrijven die geen Oracle Data Guard gebruiken met hun Oracle-database, kunnen voor het klonen ook een Sun ZFS Storage Appliance gebruiken. De voorziening van RMAN voor incrementeel samenvoegen kan een back-up van een Oracle-database op een via NAS of SAN aangesloten opslag maken, waar met de snapshot- en kloonfuncties van de Pillar Axiom en Sun ZFS Storage Appliance kopieën van de database worden gemaakt met behoud van de originele gegevens en die in de loop van het testen en ontwikkelen vele malen kunnen worden gebruikt en weggegooid. Conclusie De opslagproducten van Oracle zorgen voor efficiëntie in gebruiksratio, stroomverbruik en capaciteit. Ze werken met een aantal innovatieve voorzieningen en gegevensreductietechnologieën die zijn ontworpen om bedrijven te helpen hun TCO in de hand te houden en over-provisioning van opslagbronnen te voorkomen. De opslagproducten van Oracle zijn ontworpen om samen te werken met Oracle-toepassingen, -databases en -servers, wat betekent dat bedrijven ze gemakkelijk in bestaande Oracle-infrastructuren kunnen integreren zonder dat daar veel handmatige ingrepen van beheerders of kostbare aanpassingen voor nodig zijn.

Optimaliseren van opslag voor betere TCO in Oracle-omgevingen

Optimaliseren van opslag voor betere TCO in Oracle-omgevingen Optimaliseren van opslag voor betere TCO in Oracle-omgevingen Part 1: Beheer Voor leken, en zelfs voor zakelijke beslissers die niet thuis zijn in informatietechnologie, zijn er tegenwoordig twee algemene

Nadere informatie

Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen

Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen Deel 2: Prestaties en schaalbaarheid Eind jaren 1990 en begin 2000 ondervonden internetshoppers rond de feestdagen maar al te vaak problemen

Nadere informatie

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION STORAGE AUTOMATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE EEN EFFECTIEVE EN KOSTENEFFICIËNTE OPLOSSING VOOR DATAGROEI De druk op systeembeheerders

Nadere informatie

WD en het WD-logo zijn gedeponeerde merken van Western Digital Technologies, Inc. in de V.S. en andere landen; absolutely, WD Re, WD Se, WD Xe,

WD en het WD-logo zijn gedeponeerde merken van Western Digital Technologies, Inc. in de V.S. en andere landen; absolutely, WD Re, WD Se, WD Xe, WD en het WD-logo zijn gedeponeerde merken van Western Digital Technologies, Inc. in de V.S. en andere landen; absolutely, WD Re, WD Se, WD Xe, StableTrac en RAFF zijn merken van Western Digital Technologies,

Nadere informatie

De kracht van eenvoud en efficiëntie. Hoe Software Defined Storage uw resources effectief inzet

De kracht van eenvoud en efficiëntie. Hoe Software Defined Storage uw resources effectief inzet De kracht van eenvoud en efficiëntie Hoe Software Defined Storage uw resources effectief inzet Inhoud Zet u uw huidige storage resources wel optimaal in? 03 Beter management van storage en data 04 Data

Nadere informatie

WHITEPAPER NIEUWE HARDWARE? LET OP UW ORACLE LICENTIES EN VOORKOM FINANCIËLE GEVOLGEN. Hardwarevirtualisatie en licenties

WHITEPAPER NIEUWE HARDWARE? LET OP UW ORACLE LICENTIES EN VOORKOM FINANCIËLE GEVOLGEN. Hardwarevirtualisatie en licenties WHITEPAPER NIEUWE HARDWARE? LET OP UW ORACLE LICENTIES EN VOORKOM FINANCIËLE GEVOLGEN Hardwarevirtualisatie en licenties Financieel risico? Vijf belangrijke vragen Prakijkscenario en advies Inleiding Virtualisatie

Nadere informatie

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD BIG DATA & ANALYTICS BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD FLEXIBEL EN SCHAALBAAR BEHEER VAN ENORME HOEVEELHEDEN INFORMATIE IN GROTE ORGANISATIES EFFICIËNT EN SCHAALBAAR OMGAAN MET INFORMATIE-EXPLOSIE De hoeveelheid

Nadere informatie

Factsheet Backup on demand

Factsheet Backup on demand Factsheet Backup on demand Backup on Demand Uw data altijd veilig Data zijn waardevol voor uw organisatie. U wilt ze dan ook, mocht er iets gebeuren, goed onder handbereik hebben. Aan de andere kant groeit

Nadere informatie

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Het einde van de tape Kostprijs Betrouwbaarheid Compressie De ideale oplossing Gratis kan ook Het einde van de tape Sinds

Nadere informatie

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Oud scenario - Small Business Server 2011 Waarom afscheid nemen? Alweer 6(!) jaar oud Kans op

Nadere informatie

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE E-BOOK DE STAP NAAR EEN TOEKOMST- BESTENDIGE EN DUURZAME BASIS Virtualiseren is in veel disciplines een populaire term. Het is

Nadere informatie

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud stel uw data veilig De data van uw bedrijf zijn heilig. Daar is elke ondernemer het over eens. Een bedrijf zonder

Nadere informatie

VOORKOM ZONDEN VAN STORAGE

VOORKOM ZONDEN VAN STORAGE VOORKOM DE ZONDEN VAN STORAGE Gebruik Flashgeheugen en Baanbrekende Architectuur om Performance te Verhogen, het Beheer te Vereenvoudigen en Uw Data te Beschermen DETRON: Voorkom de zeven zonden van Storage

Nadere informatie

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Inhoudsopgave Moderne datacenters, moderne uitdagingen De eindeloze mogelijkheden van virtualisatie

Nadere informatie

Océ TCS500. Tijd is kostbaar. Grootformaat. kleurenprint-, kopieer- en. scansysteem

Océ TCS500. Tijd is kostbaar. Grootformaat. kleurenprint-, kopieer- en. scansysteem Océ TCS500 Tijd is kostbaar Grootformaat kleurenprint-, kopieer- en scansysteem Klaar voor elke klus: hoge Prestaties waarop u kunt productiviteit rekenen Hoge capaciteit in kleur en Volledig te configureren

Nadere informatie

Door eenvoudiger beheer en lagere Opex stappen meer organisaties over op softwaregedefinieerde storage

Door eenvoudiger beheer en lagere Opex stappen meer organisaties over op softwaregedefinieerde storage Door eenvoudiger beheer en lagere Opex stappen meer organisaties over op softwaregedefinieerde storage Volgens een nieuwe studie stimuleren financiële en operationele voordelen de snelle overstap. OVERZICHT

Nadere informatie

Intelligent gegevensbe heer (IDM)

Intelligent gegevensbe heer (IDM) Intelligent gegevensbe heer (IDM) Sanjeet Singh Dell-opslagproductgroep INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave DIRECTIEOVERZICHT... 3 HUIDIG GEGEVENSBEHEER... 3 DE VISIE VAN DELL: IDM... 4 DOELEN EN ONDERDELEN VAN

Nadere informatie

Productbeschrijving Remote Backup

Productbeschrijving Remote Backup Juni 2015 Versie 1.3 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Abonnementen... 3 Kenmerken... 3 Beperkingen... 4 Geografische dekking... 4 Minimaal dataverkeer...

Nadere informatie

Vergroening Kennisnet Cloud

Vergroening Kennisnet Cloud Vergroening Kennisnet Cloud Have your cake and eat it too Dirk Linden 30 januari 2014 Inleiding / Aanleiding Aanbesteding Kennisnet Housing en Hosting 2013 Nieuwbouw aangegrepen door Vancis en Kennisnet

Nadere informatie

Productbeschrijving Remote Backup

Productbeschrijving Remote Backup December 2015 Versie 1.4 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Ondersteunde platformen... 3 Kenmerken... 4 Geografische dekking... 5 Minimaal dataverkeer... 5

Nadere informatie

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud stel uw data veilig De data van uw bedrijf zijn heilig. Daar is elke ondernemer het over eens. Een bedrijf zonder

Nadere informatie

Gebruikt u wel het meest geschikte platform voor uw workloads?

Gebruikt u wel het meest geschikte platform voor uw workloads? Gebruikt u wel het meest geschikte platform voor uw workloads? Alles over de verschillen tussen, en Linux op Intel. Gebruikt u wel het meest geschikte platform voor uw workloads? Inhoudsopgave Gebruikt

Nadere informatie

SECURITY & DATA PROTECTION ARCHIVING & BACKUP IN 5 STAPPEN NAAR EEN IDEALE SITUATIE

SECURITY & DATA PROTECTION ARCHIVING & BACKUP IN 5 STAPPEN NAAR EEN IDEALE SITUATIE SECURITY & DATA PROTECTION ARCHIVING & BACKUP IN 5 STAPPEN NAAR EEN IDEALE SITUATIE POWERED BY DATA DIE U WILT BEWAREN EN DATA DIE U MOET BEWAREN Het opslaan van data, zoals archiveren en back-up, is een

Nadere informatie

Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen?

Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen? Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen? ir. Ronald van Vugt ronald@netwell.eu Aanleiding Deze presentatie is ontstaan naar aanleiding van een nieuw architectuur ontwerp voor

Nadere informatie

IN 9 STAPPEN EEN EFFICIËNTER DATACENTER

IN 9 STAPPEN EEN EFFICIËNTER DATACENTER IN 9 STAPPEN EEN EFFICIËNTER DATACENTER POWERED BY Big data, social media, desktopvirtualisatie en mobiele toepassingen zijn al lang de hype voorbij en worden breed ingezet. Deze toepassingen vergroten

Nadere informatie

Cloud Document Management & Secure Document Sharing. Online documenten delen, archiveren en structureren voor. werkgevers, werknemers en accountants.

Cloud Document Management & Secure Document Sharing. Online documenten delen, archiveren en structureren voor. werkgevers, werknemers en accountants. Cloud Document Management & Secure Document Sharing Online documenten delen, archiveren en structureren voor werkgevers, werknemers en accountants. Versie: 2018-01 In deze brochure lees je onder andere...

Nadere informatie

Backup bestaat niet meer

Backup bestaat niet meer Backup bestaat niet meer Reno van der Looij Account Manager De Ictivity Groep Dennis Zuiderwijk Channel Manager Benelux Seagate Cloud systems & Solutions Backup bestaat niet meer! Backup bestaat niet meer

Nadere informatie

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet Ronald.geuze@nl.ibm.com, Ronald.vanteeffelen@nl.ibm.com Consolidatie en Virtualisatie van Intel en UNIX platformen de praktijk 18/03/2009 DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet 2009 IBM

Nadere informatie

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Veel bedrijven maken of overwegen een transitie naar de

Nadere informatie

HP Hyper-ConvergedSystem StoreVirtual & EVO: RAIL

HP Hyper-ConvergedSystem StoreVirtual & EVO: RAIL U aangeboden door HP & Intel HP Hyper-ConvergedSystem StoreVirtual & EVO: RAIL Ready... Set... Done! Een gevirtualiseerde datacenter omgeving in 15 min. met de Hyper-Converged systemen van HP Server- en

Nadere informatie

Blackboard. Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE

Blackboard. Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE Blackboard Managed Hosting SURF Cloud Vendordag Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE 2 Agenda SURF Cloud strategie Blackboard Managed Hosting & Private Cloud Blackboard

Nadere informatie

Cloud Document Management & Secure Document Sharing. Online documenten delen, archiveren en structureren voor. werkgevers, werknemers en accountants.

Cloud Document Management & Secure Document Sharing. Online documenten delen, archiveren en structureren voor. werkgevers, werknemers en accountants. Cloud Document Management & Secure Document Sharing Online documenten delen, archiveren en structureren voor werkgevers, werknemers en accountants. Online documenten delen, structureren en archiveren voor

Nadere informatie

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Slimmer samenwerken met SharePoint Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Workflows, forms, reports en data WAAROM KIEZEN VOOR K2? Of u nu workflows moet maken voor items in SharePoint

Nadere informatie

Cloud Document Management & Secure Document Sharing. Nieuw bij Qwoater! Online documenten delen, archiveren en structureren voor

Cloud Document Management & Secure Document Sharing. Nieuw bij Qwoater! Online documenten delen, archiveren en structureren voor Nieuw bij Qwoater! Bespaar nu makkelijk tijd en geld met Digitaal Ondertekenen met Qwoater. Meer informatie op pagina 17. Cloud Document Management & Secure Document Sharing Online documenten delen, archiveren

Nadere informatie

10 redenen om te virtualiseren. Met virtualisatie breek je de directe link tussen de fysieke infrastructuur en de applicaties die erop draaien.

10 redenen om te virtualiseren. Met virtualisatie breek je de directe link tussen de fysieke infrastructuur en de applicaties die erop draaien. 10 redenen om te virtualiseren Wat betekent virtualiseren? Met virtualisatie bij computers wordt over het algemeen bedoeld dat meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op één computer kunnen draaien.

Nadere informatie

flash; server; storage; cache; implementatie; datacenter; performance; netapp; fordummies

flash; server; storage; cache; implementatie; datacenter; performance; netapp; fordummies Asset 1 van 4 Flash Storage for Dummies Gepubliceerd op 2 september 2014 Handig pdf-boekje over de inzet en voordelen van flash storage binnen bedrijven. Behandelt flash-technologie in de enterprise-omgeving.

Nadere informatie

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming.

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. Dit is de Microsoft Cloud. Elke onderneming is uniek. Van gezondheidszorg tot de detailhandel, van fabricage tot financiële dienstverlening: geen twee ondernemingen

Nadere informatie

DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED

DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED POWERED BY Recent onderzoek toont

Nadere informatie

NAS staat voor Network Attached Storage ofwel gegevens opslag verbonden aan een netwerk. Wat niet in de afkorting of de omschrijving van NAS voorkomt is dat een NAS intelligentie bezit. Intelligentie in

Nadere informatie

Content Management Made Easy

Content Management Made Easy Content Management Made Easy Content management is voor bedrijven van doorslaggevend belang. Het op de juiste manier inzetten van het beschikbare kapitaal en personeel is de sleutel tot een rendabele onderneming.

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

VMware vsphere Storage Appliance: hoge beschikbaarheid voor kleine IT-activiteiten

VMware vsphere Storage Appliance: hoge beschikbaarheid voor kleine IT-activiteiten White paper VMware vsphere Storage Appliance: hoge beschikbaarheid voor kleine IT-activiteiten De voordelen van servervirtualisatie uitbreiden zonder shared storage Door Mark Peters Oktober 2011 Deze whitepaper

Nadere informatie

16. Back-up en Restore

16. Back-up en Restore 16. Back-up en Restore Een back-up gebruik je pas als iets verkeerd is gegaan. Dan moet je de backup terugzetten doormiddel van een restore. In dit hoofdstuk worden de statements voor het maken en terugzetten

Nadere informatie

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Auteur: Roy Scholten Datum: woensdag 16 september, 2015 Versie: 1.1 Hoe u kunt profiteren van de Cloud Met de komst van moderne technieken en de opmars van

Nadere informatie

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor CDS 1. Algemeen Dit document geeft een overzicht van een aantal mogelijke hardware configuraties voor het inrichten van een serveromgeving voor

Nadere informatie

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost moderne uitdagingen opgelost Inhoud Moderne datacenters, moderne uitdagingen 03 Versnel uw datacenter 04 Niet alleen snel, maar ook veilig 05 IBM FlashSystem Family 06 2 Moderne datacenters, moderne uitdagingen

Nadere informatie

Vervang uw verouderde hardware

Vervang uw verouderde hardware Whitepaper Vervang uw verouderde hardware Dedicated of Cloud? Alles over virtualisatie. Wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen? INHOUD» Wat is virtualisatie?» Wat is een Virtual Server?» Besparen

Nadere informatie

Oracle WebCenter Content in grote omgevingen

Oracle WebCenter Content in grote omgevingen Oracle WebCenter Content in grote omgevingen Maarten van Veelen Consultant Oracle WebCenter Content Werkzaam bij Quobell BV, Houten mvveelen@quobell.nl 6 juni 2013 1 2 3 Introductie Groot vs Complex vs

Nadere informatie

Lunadoc. Lunadoc. Geavanceerd Documentbeheer op maat van de KMO

Lunadoc. Lunadoc. Geavanceerd Documentbeheer op maat van de KMO Lunadoc Lunadoc Geavanceerd Documentbeheer op maat van de KMO Een archief moet lang ter beschikking blijven, ook al veranderen bepaalde servers en computers. De interface is altijd op maat. Iedere KMO

Nadere informatie

Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata

Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata Omdat u moet kunnen vertrouwen op uw backup... BACKUPAGENT, DE VOORDELEN OP EEN RIJ - Veilige backups zonder omkijken, alle bedrijfskritische

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Bestandsbeheer *2010

Hoofdstuk 4: Bestandsbeheer *2010 Hoofdstuk 4: Bestandsbeheer *2010 4.0 Inleiding Dit hoofdstuk gaat over het op orde houden en beheren van Excel bestanden. De hier besproken zaken kunnen tijd besparen en het werken veiliger maken. 4.1

Nadere informatie

Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie

Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie Ronald van Vugt NetWell ronald@netwell.info www.netwell.info Herkent u dit? Of u vandaag nog twee servers beschikbaar wilt stellen Geen goede testomgeving

Nadere informatie

IFECTIVE KNOWLEDGE FRAMEWORK

IFECTIVE KNOWLEDGE FRAMEWORK IFECTIVE KNOWLEDGE FRAMEWORK Eenvoudig informatie beheren en vinden Er is veel informatie over een onderwerp of klant. Het blijft echter lastig om de informatie te bundelen en gemakkelijk terug te vinden.

Nadere informatie

TO CLOUD OR NOT TO CLOUD

TO CLOUD OR NOT TO CLOUD TO CLOUD OR NOT TO CLOUD DE VOOR- EN NADELEN VAN DIGITALE FACTUURVERWERKING IN DE CLOUD Organisatie Easy Systems B.V. Telefoon +31 (0)318 648 748 E-mail info@easysystems.nl Website www.easysystems.nl Auteur

Nadere informatie

ROC ID College vergroot kracht van virtuele desktops

ROC ID College vergroot kracht van virtuele desktops ROC ID College vergroot kracht van virtuele desktops IT met impact Referentie Met deze oplossing kunnen we een beter serviceniveau aan ons hun productiviteit te verbeteren Voor beter onderwijs en meer

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 Cura Documentmanagement.

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 Cura Documentmanagement. Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 Cura Documentmanagement. Algemeen Met KYOCERA scannen naar UNIT4 Cura Documentmanagement beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen

Nadere informatie

Data Storage Duurzaam. Presentatie ontwikkeling casus HAN. Rudolph Staal, projectleider service unit ICT. 18 januari 2012

Data Storage Duurzaam. Presentatie ontwikkeling casus HAN. Rudolph Staal, projectleider service unit ICT. 18 januari 2012 Data Storage Duurzaam Presentatie ontwikkeling casus HAN. Rudolph Staal, projectleider service unit ICT. 18 januari 2012 1 Gerealiseerde doelstellingen vanuit ICT: zuinige computers en beeldschermen Uitschakeling

Nadere informatie

NAS 251 Inleiding op RAID

NAS 251 Inleiding op RAID NAS 251 Inleiding op RAID Een opslagvolume instellen met RAID A S U S T O R C O L L E G E CURSUSDOELSTELLINGEN Na afronding van deze cursus, moet u in staat zijn om: 1. Een basisinzicht te hebben in RAID

Nadere informatie

HiveIO Fabric Technical Overview

HiveIO Fabric Technical Overview HiveIO Fabric Technical Overview February 2019 v1.1 HiveIO HiveIO Fabric is een Software Defined Data Center (SDDC) oplossing of anders gezegd een compleet geïntegreerd virtualisatie platform. Dit betekent

Nadere informatie

Right Availability voor Provincie Zeeland met Active Data Guard 11g

Right Availability voor Provincie Zeeland met Active Data Guard 11g Vision ~ Knowledge ~ Results Right Availability voor Provincie Zeeland met Active Data Guard 11g Frank Dorst samenwerking, pragmatische aanpak en innovatie met Java en Oracle OGh DBA Dag: 11g in de praktijk

Nadere informatie

Taxis Pitane BACK-UP BEHEERDER. Censys BV Eindhoven

Taxis Pitane BACK-UP BEHEERDER. Censys BV Eindhoven Taxis Pitane BACK-UP BEHEERDER Censys BV Eindhoven Inhoud Wat doet de Taxis Pitane Back-up beheerder?... 3 Kenmerken van de software... 4 Instellingen van de software... 5 FTP back-up... 6 Berichtgeving

Nadere informatie

REDEFINE SIMPLICITY BELANGRIJKSTE REDENEN: EMC VSPEX BLUE VOOR GEVIRTUALISEERDE OMGEVINGEN

REDEFINE SIMPLICITY BELANGRIJKSTE REDENEN: EMC VSPEX BLUE VOOR GEVIRTUALISEERDE OMGEVINGEN REDEFINE SIMPLICITY FLEXIBEL. SCHAALBAAR. VERTROUWD. BELANGRIJKSTE REDENEN: EMC VSPEX BLUE VOOR GEVIRTUALISEERDE OMGEVINGEN Herdefinieer eenvoud: Flexibel, schaalbaar en vertrouwd. Middelgrote en grote

Nadere informatie

Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening

Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening Whitepaper Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening Hoe voorkomt u downtime? Hoe vermindert u de impact als het toch optreedt? Hoe bent u zo snel mogelijk weer online? INHOUD» Technische mogelijkheden»

Nadere informatie

VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD

VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD Cloud storage. Back-up in de cloud. Er zijn verschillende benamingen voor diensten die computergebruikers in staat stellen om hun documenten en

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software.

Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software. Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software. Algemeen Met de KYOCERA scannen naar van Brug Software beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar het Notarieel

Nadere informatie

Onderzoek IS Interned Services wijst uit: Back-up en archivering van bedrijfsinformatie met name pijnpunt binnen MKB

Onderzoek IS Interned Services wijst uit: Back-up en archivering van bedrijfsinformatie met name pijnpunt binnen MKB Onderzoek IS Interned Services wijst uit: Back-up en archivering van bedrijfsinformatie met name pijnpunt binnen MKB Onderzoek IS Interned Services wijst uit: Back-up en archivering van bedrijfsinformatie

Nadere informatie

Private Cloud : Intelligent Hosting. [Kies de datum]

Private Cloud : Intelligent Hosting. [Kies de datum] Private Cloud : Intelligent Hosting [Kies de datum] Inleiding WideXS is een Nederlandse aanbieder van internetoplossingen en met ruim 15 jaar ervaring een begrip in de markt. In deze whitepaper beschrijft

Nadere informatie

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Altijd en overal in de cloud Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Zorgeloos in de cloud De wereld verandert voortdurend en ook ons werkmodel bevindt zich in een fase

Nadere informatie

Cobian Backup. Beschrijving van de BackupProcedure met behulp van Cobian Backup, door EW (2011)

Cobian Backup. Beschrijving van de BackupProcedure met behulp van Cobian Backup, door EW (2011) Van stand-alone computers, servers of werkstations moet van tijd tot tijd een back-up (copie) van het gemaakte werk of de gemaakte bestanden gemaakt worden. Denk hierbij aan tekstdocumenten, foto s, mailtjes,

Nadere informatie

Technische Specificaties nieuwe Unix Applikaties

Technische Specificaties nieuwe Unix Applikaties Technische Specificaties nieuwe Unix Applikaties In 2010 werden 7 Unix servers geconsolideerd naar een nieuwe Unix omgeving, waar gebruik gemaakt wordt van srp s (vergelijkbaar met zone, of container).

Nadere informatie

PUBLIEKE, PRIVATE OF HYBRIDE CLOUD?

PUBLIEKE, PRIVATE OF HYBRIDE CLOUD? North Trade Building Noorderlaan 133/8 B-2030 Antwerpen T +32 (0) 3 275 01 60 F +32 (0) 3 275 01 69 www.nucleus.be PUBLIEKE, PRIVATE OF HYBRIDE CLOUD? HOE MAAK IK DE KEUZE? NUCLEUS Hosting Solution Builder

Nadere informatie

Cloud Document Management & Secure Document Sharing. Online documenten delen, archiveren en structureren voor. accountants, werkgevers en werknemers

Cloud Document Management & Secure Document Sharing. Online documenten delen, archiveren en structureren voor. accountants, werkgevers en werknemers Cloud Document Management & Secure Document Sharing Online documenten delen, archiveren en structureren voor accountants, werkgevers en werknemers Versie: 2018-01 In deze brochure lees je onder andere...

Nadere informatie

Het nieuwe werken nu ook voor zware grafische gebruikers

Het nieuwe werken nu ook voor zware grafische gebruikers ook voor zware grafische Flexibel werken met de Virtual Engineering Workplace van Dell en SLTN Inter Access Uit de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken van 2015 blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse

Nadere informatie

Cloud Ready Datacenters

Cloud Ready Datacenters Cloud Ready Datacenters Door Kurt Glazemakers, CTO Terremark Europe November 2010 1 Inleiding Cloud computing heeft op verschillende niveaus invloed op de inrichting van een datacenter. Met als aanjager

Nadere informatie

Online back-up die zich aanpast aan de behoeften van bedrijven.

Online back-up die zich aanpast aan de behoeften van bedrijven. Online back-up die zich aanpast aan de behoeften van bedrijven www.oodrive.com Bescherm de gegevens van uw bedrijf in alle veiligheid en vertrouwen Beschik over een oplossing die zich aanpast aan uw infrastructuur

Nadere informatie

MEER CONTROLE, MEER BEVEILIGING. Business Suite

MEER CONTROLE, MEER BEVEILIGING. Business Suite MEER CONTROLE, MEER BEVEILIGING Business Suite 2 ENDPOINT BESCHERMING VORMT DE BASIS VAN CYBERBEVEILIGING BEHEER EN CONTROLE ZIJN DE SLEUTELS TOT EFFECTIEVE BESCHERMING Cyberaanvallen nemen in aantal en

Nadere informatie

(Ben ik hier bij de videoclub?)

(Ben ik hier bij de videoclub?) (Ben ik hier bij de videoclub?) Henk Westerhof, februari 2013 Werken met het project Back-up maken Archiveren Illustraties: Windows 7 Magix (Pinnacle) Een project bevat: video, meer video, foto s, livegeluid,

Nadere informatie

Gebruikersvriendelijke beheer van bestanden in SharePoint

Gebruikersvriendelijke beheer van bestanden in SharePoint #1 Oplossing wereldwijd. Bewezen in omgvangrijke omgevingen 100+ en 10.000+ gebruikers. GeONE is uw partner voor SharePoint Informatie Management. GeONE levert het volledige pakket aan SharePoint toepassingen

Nadere informatie

NIEUW! SEPA Service Center

NIEUW! SEPA Service Center NIEUW! SEPA Service Center SEPA: een nieuwe uitdaging voor uw onderneming! Een progressieve uniformisering van de betalingsinstrumenten binnen de Europese Unie Met het SEPA-project SEPA staat voor Single

Nadere informatie

OPERATIONELE CLUSTERING Globale clients kunnen informatie van meerdere systemen weergeven

OPERATIONELE CLUSTERING Globale clients kunnen informatie van meerdere systemen weergeven OPERATIONELE CLUSTERING Globale clients kunnen informatie van meerdere systemen weergeven Beheert u een gedistribueerd systeem met meerdere controlepunten? Wilt u al uw controle op één plaats kunnen centraliseren?

Nadere informatie

Application Hosting : Intelligent Hosting

Application Hosting : Intelligent Hosting Application Hosting : Intelligent Hosting Januari 2012 [Kies de datum] Inleiding WideXS is een Nederlandse aanbieder van internetoplossingen en met ruim 15 jaar ervaring een begrip in de markt. In deze

Nadere informatie

Het blijvend belang van faxverkeer De functie van een Fax Server Hoe werkt een Fax Server?

Het blijvend belang van faxverkeer De functie van een Fax Server Hoe werkt een Fax Server? DE FAX SERVER ISDN Het blijvend belang van faxverkeer Faxverkeer vervult een belangrijke rol in de zakelijke communicatie. De fax heeft een aantal voordelen boven e-mail. De belangrijkste daarvan zijn

Nadere informatie

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Backup en Recovery Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Bekende scenario s? En toen had ik het bestand per ongeluk gewist en kon ik het niet meer terug vinden..

Nadere informatie

HET HOE EN WAT VAN ONLINE DIENSTEN DOOR: STEVEN ADEMA EN ANNEJENT HOEKSTRA

HET HOE EN WAT VAN ONLINE DIENSTEN DOOR: STEVEN ADEMA EN ANNEJENT HOEKSTRA HET HOE EN WAT VAN ONLINE DIENSTEN DOOR: STEVEN ADEMA EN ANNEJENT HOEKSTRA EVEN VOORSTELLEN AnneJent Hoekstra Teamleider/ Projectleider/Consultant SMART IT Services / CSN Groep Frieschepalen 45 reizen/fotografie

Nadere informatie

Security Solutions. End-to-end security. Voor de beveiliging van uw fysieke toegangscontrolesysteem.

Security Solutions. End-to-end security. Voor de beveiliging van uw fysieke toegangscontrolesysteem. Security Solutions End-to-end security Voor de beveiliging van uw fysieke toegangscontrolesysteem. www.nedapsecurity.com security common practice IT best practices toegepast op fysieke beveiliging Bedrijven

Nadere informatie

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt de markt 1 het IT-landschap is aan het veranderen De risico's en uitdagingen van computerservices in meerdere omgevingen moeten

Nadere informatie

Fors besparen op uw hostingkosten

Fors besparen op uw hostingkosten Whitepaper Fors besparen op uw hostingkosten Hoe kunt u een kostenvoordeel behalen zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van uw dienstverlening? INHOUD» De hostingmarkt» Cloud technologie» Uitbesteden

Nadere informatie

(virtualisatie) 4. Effectiever werken én 15% besparen op uw IT-budget

(virtualisatie) 4. Effectiever werken én 15% besparen op uw IT-budget (virtualisatie) 4 Effectiever werken én 15% besparen op uw IT-budget T H E B E S T O F F O U R W O R L D S vshape brengt virtualisatie binnen bereik van middelgrote en kleinere organisaties Non-stop toegang

Nadere informatie

PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: Aantal pagina s: 10

PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: Aantal pagina s: 10 PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: 2017-08-04 Aantal pagina s: 10 Inhoud Inleiding: belang van een veilige ICT-omgeving... 3 Voordelen van de cloud... 4 Public

Nadere informatie

Rendement binnen handbereik

Rendement binnen handbereik GRUNDFOS Control MPC Rendement binnen handbereik GEBRUIKERSVRIENDELIJKE POMPBESTURING EN -BEWAKING VOOR DRUKVERHOGING, VERWARMING EN AIRCONDITIONING CONTROL MPC INLEIDING GRUNDFOS CONTROL MPC VERHOOGT

Nadere informatie

Zet de volgende stap in bedrijfsinnovatie met een Open Network Environment

Zet de volgende stap in bedrijfsinnovatie met een Open Network Environment Overzicht van oplossingen Zet de volgende stap in bedrijfsinnovatie met een Open Network Environment Wat u leert De opkomst van nieuwe technologieën zoals cloud, mobiliteit, sociale media en video die

Nadere informatie

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen NovoCon IoT servomotor voor HVAC Maak uw gebouw slimmer, efficiënter en waardevoller en verminder daarbij uw investering en jaarlijkse kosten Maak kennis met NovoCon, de innovatieve, digitale servomotor

Nadere informatie

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Multi Enterprise Social Network Platform 10 redenen om mee te doen Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Intranet, Extranet, Social Organiseer mensen en informatie op natuurlijke wijze TransportLAB

Nadere informatie

WAT ZIJN DE FINANCIËLE EN FUNCTIONELE BEWEEGREDENEN OM SOFTWARELICENTIES NAAR DE CLOUD TE VERPLAATSEN? POWERED BY

WAT ZIJN DE FINANCIËLE EN FUNCTIONELE BEWEEGREDENEN OM SOFTWARELICENTIES NAAR DE CLOUD TE VERPLAATSEN? POWERED BY WAT ZIJN DE FINANCIËLE EN FUNCTIONELE BEWEEGREDENEN OM SOFTWARELICENTIES NAAR DE CLOUD TE VERPLAATSEN? FINANCIËLE EN FUNCTIONELE ARGUMENTEN VOOR DE STAP NAAR DE CLOUD FUNCTIONELE WENSEN BUDGETTAIRE MOGELIJKHEDEN

Nadere informatie

Gebruikersvriendelijke beheer van bestanden in SharePoint

Gebruikersvriendelijke beheer van bestanden in SharePoint #1 Oplossing wereldwijd. Bewezen in omgvangrijke omgevingen 100+ en 10.000+ gebruikers. GeONE is uw partner voor SharePoint Informatie Management. GeONE levert het volledige pakket aan SharePoint toepassingen

Nadere informatie

Office 365. Auteur: Roy Scholten Datum: 9/11/2015 Versie: 1.3 OPENICT B.V.

Office 365. Auteur: Roy Scholten Datum: 9/11/2015 Versie: 1.3 OPENICT B.V. Office 365. Auteur: Roy Scholten Datum: 9/11/2015 Versie: 1.3 Over Open ICT De afgelopen jaren zijn de technische ontwikkelingen snel gegaan, de typemachine is vervangen door de tablet. De ontwikkelingssnelheid

Nadere informatie

Drie vragen die iedere CIO zich moet stellen over virtuele serverdataprotectie. Februari, 2013

Drie vragen die iedere CIO zich moet stellen over virtuele serverdataprotectie. Februari, 2013 Drie vragen die iedere CIO zich moet stellen over virtuele serverdataprotectie Februari, 2013 Inhoud Het belang van de CIO... 3 Wat iedere CIO moet weten... 4 Drie kernvragen... 5 CommVault Simpana -software...

Nadere informatie

Eddy Piedfort BACKUPS

Eddy Piedfort BACKUPS Eddy Piedfort BACKUPS Vereisten van Off-Line / Backup Betrouwbaar Snel Frequent: Dagelijks een nieuwe backup op een ander medium Geconsolideerd Flexibel: op maat van uw organisatie en infrastructuur =>=>=>

Nadere informatie