Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen"

Transcriptie

1 Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen Deel 2: Prestaties en schaalbaarheid Eind jaren 1990 en begin 2000 ondervonden internetshoppers rond de feestdagen maar al te vaak problemen met de prestaties van e-commercewebsites en met de verwerking van hun online transacties. Bij veel webwinkels bleek de infrastructuur het te begeven wanneer de mensen in drommen de website bezochten. De infrastructuur van webwinkels kon in die tijd niet met de vraag mee schalen. Vergelijk die begindagen van de e-commerce eens met de zogenaamde Cyber Monday, de traditionele start van het shoppingseizoen voor de feestdagen in Deze maandag na Thanksgiving was in de Verenigde Staten de grootste online shoppingdag ooit, aldus comscore, met een verkoop ter waarde van 1,25 miljard dollar. Online shoppers zullen ongetwijfeld ook in 2011 problemen hebben ondervonden, maar het grote verhaal was het enorme bedrag dat werd uitgegeven, niet het aantal klachten dat werd ingediend. Voor een goede, soepele beleving van het online winkelen is een aantal bewegende delen nodig binnen een complexe softwareomgeving met webservers, databases en opslag, die alle middels een netwerk met elkaar verbonden zijn. Al deze onderdelen moeten goed samenwerken, wil een klant in de webwinkel zijn aankopen kunnen doen. Een aantal ontwikkelingen in de IT kwam in het afgelopen decennium samen en verbeterde de online shoppingbeleving, waaronder cloud computing, waarmee bedrijven gemakkelijker kunnen schalen en op piekmomenten capaciteit kunnen toevoegen. Producenten ontwerpen hun producten tevens zodanig dat ze binnen de gehele omgeving samenwerken en voor prestaties en schaalbaarheid zorgen, zodat bedrijven in de detailhandel en in andere branches niet meer dezelfde problemen hoeven te ondervinden zoals destijds, in de begindagen van de e-commerce, in de detailhandel het geval was. Oracle is zo'n producent die zich richt op het ontwerpen voor extreme prestaties en schaalbaarheid van zijn producten, met onder meer best-of-breed opslagoplossingen. In dit whitepaper staan we stil bij de prestatie- en schaalbaarheidsvoordelen van Oracle-opslagproducten in combinatie met Oracletoepassingen. In andere whitepapers in deze serie bespreken we de mogelijkheden voor vereenvoudigd beheer (zie Deel 1) en verhoging van de efficiency (zie Deel 3).

2 Vermeldenswaard is ook dat de opslagportfolio van Oracle bestaat uit een aantal best-of-breed producten en oplossingen waarmee bedrijven een IT-infrastructuur kunnen bouwen om gegevens in alle stadia van hun levenscyclus te beheren, vanaf hun ontstaan tot langetermijn archivering, met ondersteuning voor de meest veeleisende database- en online transactietoepassingen. Niet alleen is het opslagportfolio van Oracle geoptimaliseerd voor Oracle-omgevingen, maar het is tevens ontworpen om best-of-breed functionaliteit te leveren voor de heterogene server- en softwareomgevingen waarmee de meeste bedrijven werken. Ook bedrijven die niet met databases, middleware of toepassingen van Oracle werken, kunnen hun voordeel doen met de prestaties en schaalbaarheid van Oracle s opslagportfolio en doen er goed aan verder te lezen en de producten van Oracle voor hun eigen behoeften te evalueren. Het portfolio van Oracle-opslagproducten Het Oracle-opslagportfolio bestaat uit producten waarmee bedrijven in al hun opslagbehoeften kunnen voorzien, met onder meer hoogwaardige, krachtige toepassingen, via het netwerk gekoppelde opslag (NAS), opslagnetwerken (SAN's) en tape. En op het gebied van prestaties en schaalbaarheid faciliteren Oracle Exadata Storage Servers de uitzonderlijke databaseprestaties van de Oracle Exadata Database Machine en SPARC SuperCluster. Ze zijn helemaal geoptimaliseerd voor gebruik met Oracle Database 11g en leveren ongelooflijke I/O-prestaties voor online transactieverwerking (OLTP) en datawarehousingtoepassingen. Andere Oracle-opslagproducten bevatten voorzieningen die de prestaties en schaalbaarheid van opslagbronnen en van de IT-omgeving als geheel verbeteren. De Sun ZFS Storage Appliance gebruikt Hybrid Storage Pools om gegevens en opslagmedia bij elkaar te brengen op een wijze die tot de beste prestaties leidt, en zijn ondersteuning voor virtuele omgevingen helpt bedrijven hun infrastructuur te schalen zonder negatieve effecten op de prestaties. Oracle's Pillar Axiom SAN-opslagsystemen bieden toepassingsbewuste opslag die I/O-verzoeken prioriteit toekent op basis van de bedrijfsvereisten van de toepassingen. Ze zijn tevens gebaseerd op een modulair concept, zodat ze kunnen worden uitgebreid zonder verlies van prestatievermogen.

3 Het StorageTek-assortiment tapeopslagproducten van Oracle biedt de hoogste stationcapaciteit ter wereld met de prestaties en schaalbaarheid die nodig zijn om back-upvensters te minimaliseren en de TCO te verlagen. Ook door de encryptie- en compliancevoorzieningen waarmee de gegevens op tape worden beveiligd, is Oracle StorageTek voor veel van de grootste archieven ter wereld het voorkeursmedium. Een uitgebreider bespreking van het opslagportfolio van Oracle vindt u in Deel 1 van deze serie, waar ook de beheervoordelen van Oracle-opslagproducten worden besproken. In dit whitepaper staan we stil bij de prestatie- en schaalbaarheidsvoordelen van Oracle-opslagproducten. Betere prestaties en schaalbaarheid met Oracle-opslag Prestaties en schaalbaarheid doen meer dan organisaties helpen met zware transactieworkloads, zoals in het geval van de in het begin genoemde online shoppers; ze beschermen tevens de investering in opslaginfrastructuur. Ook bedrijven buiten de detailhandel zien prestaties afnemen naarmate hun organisatie groeit. Wanneer steeds meer mensen systemen gebruiken en er meer gegevens worden opgeslagen, kan dit de latentie verhogen en de productiviteit verlagen. Door het vermogen tot schalen zodat systemen kunnen meegroeien met het toenemende aantal gebruikers, gegevens en toepassingen, kunnen bedrijven kostbare vervangingsupgrades met alle uitvaltijd voor toepassingen van dien vermijden. In NAS-omgevingen gebruikt de Sun ZFS Storage Appliance een architectuur die het Solarisbesturingssysteem, het schaalbare ZFS-bestandssysteem, cachelagen en opslagmedia alsmede een rijke suite van dataservices diepgaand met elkaar integreert. Door deze geïntegreerde benadering en controle over alle technologiecomponenten van het geheel kan Oracle prestatiebottlenecks bij de stroom van gegevens door de oplossing aanzienlijk verminderen en het pure prestatiepotentieel van de hardware zich dicht mogelijk benaderen. De Sun ZFS Storage Appliance gebruikt Hybrid Storage Pools om de prestaties en opslagefficiëntie te optimaliseren. Hybride opslaggroepen zorgen voor naadloos beheer van geheugen, voor lezen en schrijven geoptimaliseerde flashapparaten en krachtige schijfopslagsystemen met hoge capaciteit. Doordat hybride opslaggroepen automatisch verschillende I/O-patronen herkennen, nemen zij de beslissing gegevens te plaatsen op het opslagmedium dat de beste prestaties levert. Schrijf-flash wordt gebruikt om synchrone schrijfbewerkingen te versnellen en lees-flash zorgt voor een aanzienlijk snellere toegang tot recente en recent gebruikte gegevens. Hybrid Storage Pools beheren deze gegevensclassificering op transparante wijze. Ten opzichte van het ZFS-bestandssysteem beheert de toepassing als het ware een enkele, geïntegreerde schijvengroep.

4 Met uitzonderlijk sterke technologiebouwstenen die naadloos samenwerken in een apparaat en zijn geoptimaliseerd op basis van Oracle s unieke Hybrid Storage Pool-technologie, stelt Oracle de standaard voor best-in-class prestaties. Een ander voorbeeld van de manier waarop de Sun ZFS Storage Appliance de prestaties van toepassingen optimaliseert, is de ondersteuning voor virtuele omgevingen die het biedt. Virtuele omgevingen hebben twee kenmerken die de prestaties bij traditionele opslagoplossingen verminderen: de noodzaak om snel grote aantallen virtuele machines op te starten (ook wel boot storms genoemd) en de uiterst willekeurige I/O. De Sun ZFS Storage Appliance ondervangt deze problemen met het maken van snapshots en kloons van opstartvolumes en de beschikbaarheid van tot 1 TB aan geheugen en de aanwezigheid van grote en snelle schrijfcaches. De combinatie van snapshots en kloons en een groot geheugen maakt het mogelijk om grote aantallen gerelateerde bootimages in het geheugen te houden, zodat ze snel kunnen worden geladen op de fysieke systemen waar ze worden uitgevoerd. Gevirtualiseerde omgevingen staan erom bekend dat ze voor opslagsystemen uiterst willekeurige I/O leveren, doordat sequentiële I/O's van afzonderlijke virtuele machines worden verweven met I/O's van andere virtuele machines op hetzelfde fysieke systeem en op andere fysieke systemen. De Sun ZFS Storage Appliance ondersteunt tot 96 Flashgebaseerde schrijfcaches zodat er snel naar niet-vluchtig geheugen kan worden geschreven in de volgorde waarin de informatie op het apparaat arriveert. Hierdoor kunnen schrijfbewerkingen naar afzonderlijke fysieke schijven weer worden samengebracht en efficiënter worden geschreven dan mogelijk zou zijn als de I/O-stroom helemaal over alle schijven zou zijn verwerkt in de volgorde waarin deze is ontvangen. In een SAN-omgeving gebruiken Oracle Pillar Axiom-systemen lineaire schaling, gespreide RAID en Quality of Service (QoS) om prestaties en schalen te bevorderen. Pillar Axiom-opslagsystemen gebruiken een modulaire architectuur waardoor de Axiom niet alleen eenvoudig kan schalen, maar dit tevens op een niet-verstorende manier doet met lineaire prestatietoenames wanneer gebruikers capaciteit toevoegen; dit in tegenstelling tot systemen waarvan de prestaties dalen wanneer ze voor intensievere gegevensverwerking worden geschaald. De architectuur omvat drie intelligente hardwarecombinaties met een eigen, Pillar-specifieke benaming: Pillar Axiom Slammers (opslagcontrollers), Pillar Axiom Bricks (stationsbehuizingen) en Pillar Axiom Pilot (beheerplatform). Eén Pillar Axiom-systeem kan wel vier Pillar Axiom Slammers (acht dubbelredundante controle-eenheden) ondersteunen, waardoor er gemakkelijk opslagverwerkingscapaciteit kan worden

5 toegevoegd zonder een ander opslagsysteem te hoeven aanschaffen en zonder het risico van uitvaltijd en de kosten van een vervangingsupgrade. De RAID-controllers in Pillar Axiom-systemen bevinden zich niet in de opslagprocessor. In plaats daarvan zijn ze ondergebracht in de Pillar Axiom Brick om prestatiebottlenecks te voorkomen. Elke Pillar Axiom Brick bevat twee RAID-controllers. Hierdoor kunnen organisaties hun Pillar Axiom-systeem gemakkelijk schalen, omdat met capaciteitsuitbreiding door toevoeging van meer opslagbehuizingen tegelijk ook de extra RAID-controllers die voor goede prestaties nodig zijn, automatisch worden toegevoegd. De prestatiecapaciteiten van het Pillar Axiom-systeem worden aangedreven door de QoS-functionaliteit die deterministische prestaties levert op basis van de bedrijfswaarde van de toepassing. Pillar Axiomsystemen kunnen QoS dynamisch beheren om bedrijfskritische toepassingen het juiste I/O-prestatieniveau te geven, onafhankelijk van wat andere toepassingen op het opslagsysteem doen. Bij andere SANopslagsystemen is dit type controle niet mogelijk en is hiervoor wellicht handmatige tussenkomst van een beheerder vereist. Aangezien workloads en bedrijfsprioriteiten in de loop van de tijd kunnen veranderen, kunnen alle QoS-beleidsregels in Pillar Axiom-systemen op elk moment op niet-verstorende wijze worden gewijzigd. QoS kan voor toepassingen naar wens worden vergroot of verkleind, zodat periodegebonden workloads, zoals een toename van het aantal transacties rond feestdagen, goed kan worden opgevangen. Oracle Exadata Storage Servers zijn onderdeel van een compleet pakket servers, opslagsystemen, netwerkoplossingen en software dat is ontworpen op optimale prestaties. De Oracle Exadata Database Machine levert uitzonderlijke prestaties voor zowel datawarehousing- als online transactieverwerkingsworkloads (OLTP) en gebruikt voor het zwaardere werk tevens Exadata Smart Flash Cache en het InfiniBand Network. SPARC SuperCluster-systemen omvatten ook Exadata Storage Servers, die dezelfde hoogwaardige offloading- en compressiefuncties bieden en vervolgens inzetten ter ondersteuning van middleware- en toepassingsimplementaties. Door het gebruik van Exadata Smart Flash Cache kan een Oracle Exadata Database Machine bestaande uit één rack meer dan 1 miljoen database-i/o-bewerkingen per seconde (IOPS) uitvoeren en de erop opgeslagen gegevens met tot wel 50 GB/seconde scannen. Exadata Smart Flash Cache, dat wordt aangestuurd door de Oracle Exadata Storage Server-software, cachet op intelligente en transparante wijze gegevens van de Oracle Database op solid-state flashmedia, die veel hogere prestaties kunnen leveren dan schijven.

6 InfiniBand wordt door Exadata Storage Servers gebruikt als netwerkstructuur voor opslagnetwerkbewerkingen en laat meerdere opslagservers verbinding maken met meerdere Exadata- of SPARCdatabaseservers om zo een grotere, krachtigere configuratie te vormen. Elke InfiniBand-link in het netwerk biedt 40-Gigabit bandbreedte, wat veel sneller is en veel minder latentie kent dan bij traditionele opslag of servernetwerken. Hierdoor kunnen gebruikers van Oracle Exadata Database Machines en SPARC SuperClusters capaciteit en prestaties schalen zonder dat ze last hebben van prestatieverlies. Voor langetermijnopslag op tape ontwerpt Oracle al jarenlang tapesystemen die geschikt zijn voor de grootste en meest veeleisende workloads ter wereld. Oracle StorageTek T10000C enterprisetapestations bieden de hoogste capaciteit op de markt en superieure doorvoer. In vergelijking met middenklasse LTO5-tapestations biedt de StorageTek T10000C een meer dan 3x zo grote capaciteit en 1,6x hogere prestaties, wat de prestaties van langetermijnopslagsystemen aanzienlijk verhoogt of zorgt dat daarvoor minder hardware nodig is. Het is bekend dat tapeopslag een kosteneffectieve methode is om grote gegevensvolumes op te slaan en Oracle heeft op dat gebied het voortouw genomen door zijn StorageTek-tapeproducten als eerste op te schalen naar één Exabyte (1000 PB) en tot 2,5x snellere tapeopslag te bieden als andere producten. Focus op prestaties en schaalbaarheid: back-up en herstel van Exadata en SPARC SuperCluster Een back-up maken van een krachtige Exadata Database Machine of SPARC SuperCluster is een goed voorbeeld van hoe Oracle zijn hardware en software op samenwerking bouwt en hoe het gebruik van Oracle-opslagoplossingen de TCO voor bedrijven die met Oracle-toepassingen werken, kan verbeteren. De beslissing over hoe een back-up van gegevens wordt gemaakt, hangt af van de waarde van de gegevens en de tijd tussen back-ups. Bij het opstellen van een back-upplan spreken beheerders in termen van recovery time objective (RTO), waarmee wordt uitgedrukt hoe snel gegevens moeten worden hersteld, en recovery point objective (RPO), waarmee het tijdstip wordt bedoeld waarvoor gegevens moeten worden hersteld. Bij met maken van een back-up van een Oracle-database is Oracle Recovery Manager (RMAN) de eerste tool die iedereen gebruikt; hiermee wordt transactie-integriteit verzekerd en wordt alle informatie beheerd die voor databaseherstel naar elk willekeurig tijdstip nodig is. RMAN is in de Oracle-database opgenomen en vereist geen extra licentie of installatie. Waar de databaseback-up na RMAN blijft, hangt af van de waarde van de gegevens, de tijd tussen back-ups, RTO en RPO. Het Oracle-opslagportfolio telt meerdere producten waarop RMAN-back-ups van een Exadata Database Machine kunnen worden gehost en die aan vrijwel elk back-updoel voldoet.

7 De eerste optie voor back-ups van een Oracle Exadata Database Machine of SPARC SuperCluster is het toevoegen van extra Oracle Exadata Storage Servers aan een bestaande installatie of in een ander rack om een Fast Recovery Area te creëren. Deze aanpak levert de hoogste prestaties, zoals onmiddellijke RTO en verliesvrije RPO en wordt aanbevolen voor organisaties met bedrijfsvereisten die de aanschaf van extra Exadata-machines legitimeren. Veel bedrijven stellen best practices voor gegevensbescherming vast volgens welke back-ups moeten worden opgeslagen op een ander opslagmedium dan dat waarop de primaire gegevens zich bevinden, zodat softwarebugs of kwaadwillenden niet zowel de primaire gegevens als de back-up kunnen wissen. In dergelijke omgevingen biedt de Sun ZFS Storage Appliance de prestaties en flexibiliteit die hiervoor nodig zijn. Het ZFS-bestandssysteem op het apparaat zorgt er samen met RMAN voor dat gegevens tijdens het back-upproces geen defecten gaan vertonen en dit ook daarna niet doen. Het maken van een back-up van een Exadata of SPARC SuperCluster op een ZFS Storage Appliance gebeurt via dezelfde 40-GB/sec InfiniBand als wordt gebruikt om de Exadata Storage Servers en Database Servers met elkaar te verbinden. Hierdoor verloopt het back-upproces veel sneller en wordt de back-uparchitectuur veel eenvoudiger. Het is zelfs zo dat de Sun ZFS Storage Appliance de enige directe InfiniBand-verbinding met Exadata biedt. In omgevingen waar geen gebruik wordt gemaakt van Exadata of SPARC SuperClusters, kunnen back-ups worden uitgevoerd over meerdere parallelle 10GigE- of GigE-verbindingen om hoge prestaties te realiseren. Oracle beveelt aan dat elke back-uparchitectuur ook tape omvat. Dit heeft als simpele reden dat tape de beste TCO biedt en, doordat de gegevens offline staan, het medium beschermd is tegen online problemen zoals bugs in software-updates en virussen. Schijf-naar-schijf-naar-tapeoplossingen die zowel Sun ZFS Storage Appliances als StorageTek-tape-automatiseringsoplossingen omvatten, genieten als architectuur de voorkeur, aangezien ze grote back-up- en herstelsnelheden bieden, ondersteuning bieden voor incrementeel samenvoegen met RMAN en voorzien in fixatie van gegevens op de lange termijn met tape. Als het aantal parallelle tapestations hen toestaat hun RPO- en RTO-doelen te bereiken, kunnen bedrijven er ook voor kiezen om back-ups direct op tape uit te voeren met behulp van gegevensverplaatsers en Oracle Secure Backup. Omdat Oracle zijn producten op samenwerking ontwerpt, heeft een back-up van Oracle Exadata Database Machine en SPARC SuperCluster alleen maar voordelen. Organisaties kunnen Oracleopslagproducten combineren om een back-up- en herstelarchitectuur te creëren die de voor hun bedrijfsomgeving gewenste RTO- en RPO-prestaties leveren.

8 Conclusie Vanwege de exponentiële groei van gegevensvolumes moeten bedrijven tegenwoordig een opslaginfrastructuur ontwikkelen waarin hun toepassingen met het bedrijf kunnen meegroeien, waarin wordt voorkomen dat gegevens verloren gaan en waarmee ze de kosten in de hand houden. Oracle's portfolio van opslagproducten en -technologieën is speciaal ontworpen om bedrijven in staat te stellen te beantwoorden aan de hoge prestatie-eisen die hun bedrijfskritische toepassingen tegenwoordig stellen. De hardware- en softwareproducten van Oracle werken perfect samen en Oracle-opslagcapaciteit kan eenvoudig worden toegevoegd aan een infrastructuur die Oracle-toepassingen, -databases en -servers omvat. Omdat de producten van Oracle naadloos kunnen worden geïntegreerd zonder dat handmatig ingrijpen van beheerders of tussenkomst van externe integrators nodig is om de architectuur functioneel te maken, kunnen bedrijven hun totale eigendomskosten beter beheersen.

Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen

Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen Opslag optimaliseren voor een betere TCO in Oracle-omgevingen Deel 3: Efficiëntie Bij discussies over datacenters gaat het vaak over efficiëntie. Dit komt waarschijnlijk doordat traditionele datacenters

Nadere informatie

Optimaliseren van opslag voor betere TCO in Oracle-omgevingen

Optimaliseren van opslag voor betere TCO in Oracle-omgevingen Optimaliseren van opslag voor betere TCO in Oracle-omgevingen Part 1: Beheer Voor leken, en zelfs voor zakelijke beslissers die niet thuis zijn in informatietechnologie, zijn er tegenwoordig twee algemene

Nadere informatie

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Inhoudsopgave Moderne datacenters, moderne uitdagingen De eindeloze mogelijkheden van virtualisatie

Nadere informatie

WD en het WD-logo zijn gedeponeerde merken van Western Digital Technologies, Inc. in de V.S. en andere landen; absolutely, WD Re, WD Se, WD Xe,

WD en het WD-logo zijn gedeponeerde merken van Western Digital Technologies, Inc. in de V.S. en andere landen; absolutely, WD Re, WD Se, WD Xe, WD en het WD-logo zijn gedeponeerde merken van Western Digital Technologies, Inc. in de V.S. en andere landen; absolutely, WD Re, WD Se, WD Xe, StableTrac en RAFF zijn merken van Western Digital Technologies,

Nadere informatie

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD BIG DATA & ANALYTICS BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD FLEXIBEL EN SCHAALBAAR BEHEER VAN ENORME HOEVEELHEDEN INFORMATIE IN GROTE ORGANISATIES EFFICIËNT EN SCHAALBAAR OMGAAN MET INFORMATIE-EXPLOSIE De hoeveelheid

Nadere informatie

Inhoud. Back-up 3. Beschikbaarheid 4. ExtraVar ontzorgt met unieke cloud diensten 5. ExtraVar en de cloud 7. ExtraVar - Cloud Diensten

Inhoud. Back-up 3. Beschikbaarheid 4. ExtraVar ontzorgt met unieke cloud diensten 5. ExtraVar en de cloud 7. ExtraVar - Cloud Diensten Cloud Diensten Inhoud Back-up 3 Beschikbaarheid 4 ExtraVar ontzorgt met unieke cloud diensten 5 ExtraVar en de cloud 7 2 Back-up Meer en meer dringt het besef door bij bedrijven dat data een van de belangrijkste

Nadere informatie

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud stel uw data veilig De data van uw bedrijf zijn heilig. Daar is elke ondernemer het over eens. Een bedrijf zonder

Nadere informatie

Private Cloud : Intelligent Hosting. [Kies de datum]

Private Cloud : Intelligent Hosting. [Kies de datum] Private Cloud : Intelligent Hosting [Kies de datum] Inleiding WideXS is een Nederlandse aanbieder van internetoplossingen en met ruim 15 jaar ervaring een begrip in de markt. In deze whitepaper beschrijft

Nadere informatie

HP Hyper-ConvergedSystem StoreVirtual & EVO: RAIL

HP Hyper-ConvergedSystem StoreVirtual & EVO: RAIL U aangeboden door HP & Intel HP Hyper-ConvergedSystem StoreVirtual & EVO: RAIL Ready... Set... Done! Een gevirtualiseerde datacenter omgeving in 15 min. met de Hyper-Converged systemen van HP Server- en

Nadere informatie

DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED

DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED POWERED BY Recent onderzoek toont

Nadere informatie

PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: Aantal pagina s: 10

PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: Aantal pagina s: 10 PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: 2017-08-04 Aantal pagina s: 10 Inhoud Inleiding: belang van een veilige ICT-omgeving... 3 Voordelen van de cloud... 4 Public

Nadere informatie

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Auteur: Roy Scholten Datum: woensdag 16 september, 2015 Versie: 1.1 Hoe u kunt profiteren van de Cloud Met de komst van moderne technieken en de opmars van

Nadere informatie

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Oud scenario - Small Business Server 2011 Waarom afscheid nemen? Alweer 6(!) jaar oud Kans op

Nadere informatie

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE E-BOOK DE STAP NAAR EEN TOEKOMST- BESTENDIGE EN DUURZAME BASIS Virtualiseren is in veel disciplines een populaire term. Het is

Nadere informatie

SECURITY & DATA PROTECTION ARCHIVING & BACKUP IN 5 STAPPEN NAAR EEN IDEALE SITUATIE

SECURITY & DATA PROTECTION ARCHIVING & BACKUP IN 5 STAPPEN NAAR EEN IDEALE SITUATIE SECURITY & DATA PROTECTION ARCHIVING & BACKUP IN 5 STAPPEN NAAR EEN IDEALE SITUATIE POWERED BY DATA DIE U WILT BEWAREN EN DATA DIE U MOET BEWAREN Het opslaan van data, zoals archiveren en back-up, is een

Nadere informatie

Acronis lanceert Backup 12

Acronis lanceert Backup 12 ---persbericht--- Acronis lanceert Backup 12 Wereldwijd gegevensherstel in hooguit 15 seconden Zoetermeer, 25 juli 2016 Acronis, wereldleider op het gebied van hybrideclouddatabeveiligingsoplossingen,

Nadere informatie

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud stel uw data veilig De data van uw bedrijf zijn heilig. Daar is elke ondernemer het over eens. Een bedrijf zonder

Nadere informatie

REDEFINE SIMPLICITY BELANGRIJKSTE REDENEN: EMC VSPEX BLUE VOOR GEVIRTUALISEERDE OMGEVINGEN

REDEFINE SIMPLICITY BELANGRIJKSTE REDENEN: EMC VSPEX BLUE VOOR GEVIRTUALISEERDE OMGEVINGEN REDEFINE SIMPLICITY FLEXIBEL. SCHAALBAAR. VERTROUWD. BELANGRIJKSTE REDENEN: EMC VSPEX BLUE VOOR GEVIRTUALISEERDE OMGEVINGEN Herdefinieer eenvoud: Flexibel, schaalbaar en vertrouwd. Middelgrote en grote

Nadere informatie

Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata

Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata Omdat u moet kunnen vertrouwen op uw backup... BACKUPAGENT, DE VOORDELEN OP EEN RIJ - Veilige backups zonder omkijken, alle bedrijfskritische

Nadere informatie

Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen?

Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen? Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen? ir. Ronald van Vugt ronald@netwell.eu Aanleiding Deze presentatie is ontstaan naar aanleiding van een nieuw architectuur ontwerp voor

Nadere informatie

VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD

VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD Cloud storage. Back-up in de cloud. Er zijn verschillende benamingen voor diensten die computergebruikers in staat stellen om hun documenten en

Nadere informatie

Uitwijk en disaster recovery met of zonder cloud? Roger Deckers 14 maart 2012

Uitwijk en disaster recovery met of zonder cloud? Roger Deckers 14 maart 2012 Uitwijk en disaster recovery met of zonder cloud? Roger Deckers 14 maart 2012 Agenda Wat is uitwijk? Wat is disaster recovery? Begrippen Traditionele voorzieningen Oplossingen Stepco Uitwijk Gericht op

Nadere informatie

PUBLIEKE, PRIVATE OF HYBRIDE CLOUD?

PUBLIEKE, PRIVATE OF HYBRIDE CLOUD? North Trade Building Noorderlaan 133/8 B-2030 Antwerpen T +32 (0) 3 275 01 60 F +32 (0) 3 275 01 69 www.nucleus.be PUBLIEKE, PRIVATE OF HYBRIDE CLOUD? HOE MAAK IK DE KEUZE? NUCLEUS Hosting Solution Builder

Nadere informatie

Uw virtuele systemen in drie stappen beschermen. Bedrijven die advies willen over een back-upoplossing voor virtuele omgevingen

Uw virtuele systemen in drie stappen beschermen. Bedrijven die advies willen over een back-upoplossing voor virtuele omgevingen SOLUTION BRIEF: UW VIRTUELE SYSTEMEN IN DRIE STAPPEN BESCHERMEN........................................ Uw virtuele systemen in drie stappen beschermen Who should read this paper Bedrijven die advies willen

Nadere informatie

Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie

Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie Stap mee in de cloudrevolutie Cloud is vandaag in volle expansie. Sinds de popularisering van de technologie de laatste jaren, heeft cloud de

Nadere informatie

Tilaa client case Dutchdrops Altijd beschikbaar door geclusterde oplossing

Tilaa client case Dutchdrops Altijd beschikbaar door geclusterde oplossing Tilaa client case Dutchdrops Altijd beschikbaar door geclusterde oplossing Tilaa client case Dutchdrops Voor veel van onze klanten, zoals Dutchdrops, is continuïteit cruciaal. Een geclusterd platform kan

Nadere informatie

De kracht van eenvoud en efficiëntie. Hoe Software Defined Storage uw resources effectief inzet

De kracht van eenvoud en efficiëntie. Hoe Software Defined Storage uw resources effectief inzet De kracht van eenvoud en efficiëntie Hoe Software Defined Storage uw resources effectief inzet Inhoud Zet u uw huidige storage resources wel optimaal in? 03 Beter management van storage en data 04 Data

Nadere informatie

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION STORAGE AUTOMATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE EEN EFFECTIEVE EN KOSTENEFFICIËNTE OPLOSSING VOOR DATAGROEI De druk op systeembeheerders

Nadere informatie

Aerohive WiFi-netwerken

Aerohive WiFi-netwerken Maak kennis met: Aerohive WiFi-netwerken Inleiding De manier waarop WiFi wordt gebruikt en de eisen die worden gesteld aan een WiFi-netwerk voor organisaties zijn fundamenteel aan het veranderen. Een nieuwe

Nadere informatie

Private Cloud: Virtuele servers op basis van Windows Azure Pack

Private Cloud: Virtuele servers op basis van Windows Azure Pack Private Cloud: Virtuele servers op basis van Windows Azure Pack Virtuele servers op basis van Windows Azure Pack De Private Cloud oplossing van 2tCloud is gebaseerd op de geavanceerde Windows Azure Pack

Nadere informatie

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer DE PRIVATE CLOUD Johan Bos & Erik de Meijer Agenda Wat is Cloud? Waarom Private Cloud? Wanneer Private Cloud? Een stappenplan Vragen Quiz Ga naar www.kahoot.it of download de app Gefeliciteerd! 2017 EXACT

Nadere informatie

Symantec Protection Suite Small Business Edition Een eenvoudige, doelmatige en betaalbare oplossing, speciaal voor kleine bedrijven

Symantec Protection Suite Small Business Edition Een eenvoudige, doelmatige en betaalbare oplossing, speciaal voor kleine bedrijven Een eenvoudige, doelmatige en betaalbare oplossing, speciaal voor kleine bedrijven Overzicht Symantec Protection Suite Small Business Edition is een eenvoudige, betaalbare beveiligings- en back-upoplossing.

Nadere informatie

www.novell.com Veelgestelde vragen van Partners WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010

www.novell.com Veelgestelde vragen van Partners WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010 Veelgestelde vragen van Partners www.novell.com WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010 W a t i s d e I n t e l l i g e n t W o r k l o a d M a n a g e m e n t m a r k t? De Intelligent Workload

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf

Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf EBOOK Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf 1 datto.com Dataprotectie-oplossingen zijn essentieel voor ieder bedrijf, ongeacht de omvang, de industrie waarin het actief

Nadere informatie

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost moderne uitdagingen opgelost Inhoud Moderne datacenters, moderne uitdagingen 03 Versnel uw datacenter 04 Niet alleen snel, maar ook veilig 05 IBM FlashSystem Family 06 2 Moderne datacenters, moderne uitdagingen

Nadere informatie

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt de markt 1 het IT-landschap is aan het veranderen De risico's en uitdagingen van computerservices in meerdere omgevingen moeten

Nadere informatie

Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf

Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf ebook Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf 1 datto.com Dataprotectie-oplossingen zijn essentieel voor ieder bedrijf, ongeacht de omvang, de industrie waarin het actief

Nadere informatie

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE Eigenschappen Converged Hardware 1 van 8 Document Informatie Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 29-09-2015 Draft Remco Nijkamp 0.2 29-09-2015 Volgende Versie opgesteld

Nadere informatie

Vergroening Kennisnet Cloud

Vergroening Kennisnet Cloud Vergroening Kennisnet Cloud Have your cake and eat it too Dirk Linden 30 januari 2014 Inleiding / Aanleiding Aanbesteding Kennisnet Housing en Hosting 2013 Nieuwbouw aangegrepen door Vancis en Kennisnet

Nadere informatie

Best practices beheer grafische data

Best practices beheer grafische data Media Alliantie: Bijeenkomst Informatiebeveiliging Best practices beheer grafische data Edwin Middeljans - Storage Architects BV Mede-oprichter/Consultant Nieuwegein, 06 september 2012 Agenda: 1. Even

Nadere informatie

Optimaliseer uw infrastructuur met virtualisatie en SAN

Optimaliseer uw infrastructuur met virtualisatie en SAN Optimaliseer uw infrastructuur met virtualisatie en SAN Matthias Vanthorre (Cevi) Agenda Uitdagingen Server virtualisatie Storage virtualisatie HA / DR / BC HA/DR: een stap verder Meerdere sites Netwerk

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van een midrange modernisering

De toegevoegde waarde van een midrange modernisering De toegevoegde waarde van een midrange modernisering U zou uw IBM midrange systeem AS400 (iseries) willen moderniseren of uitfaseren naar een ander systeem, maar weet nog niet wat de mogelijkheden zijn,

Nadere informatie

Door eenvoudiger beheer en lagere Opex stappen meer organisaties over op softwaregedefinieerde storage

Door eenvoudiger beheer en lagere Opex stappen meer organisaties over op softwaregedefinieerde storage Door eenvoudiger beheer en lagere Opex stappen meer organisaties over op softwaregedefinieerde storage Volgens een nieuwe studie stimuleren financiële en operationele voordelen de snelle overstap. OVERZICHT

Nadere informatie

Peelland ICT Online Back-up

Peelland ICT Online Back-up Peelland ICT Online Back-up Peelland ICT biedt volledig in eigen beheer online back-up aan. Hiermee voorzien wij onze klanten van de laatste nieuwe back-up mogelijkheden en technieken. Risico s conventionele

Nadere informatie

Het nieuwe werken nu ook voor zware grafische gebruikers

Het nieuwe werken nu ook voor zware grafische gebruikers ook voor zware grafische Flexibel werken met de Virtual Engineering Workplace van Dell en SLTN Inter Access Uit de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken van 2015 blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse

Nadere informatie

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Altijd en overal in de cloud Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Zorgeloos in de cloud De wereld verandert voortdurend en ook ons werkmodel bevindt zich in een fase

Nadere informatie

Herleid uw downtime tot het minimum met een multidatacenter. Uniitt www.unitt.com

Herleid uw downtime tot het minimum met een multidatacenter. Uniitt www.unitt.com Herleid uw downtime tot het minimum met een multidatacenter concept Leg uw bedrijfskritische activiteiten in goede handen 2 Als het voor uw omzet cruciaal is dat uw servers continu beschikbaar zijn, dan

Nadere informatie

Intern (On-Premise) Co-Location Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Platform-as-a-Service (PaaS)

Intern (On-Premise) Co-Location Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Platform-as-a-Service (PaaS) Tot een aantal jaren geleden was het redelijk vanzelfsprekend om in een gebouw met een groot aantal werkplekken een eigen serverruimte te maken. Dit heeft nog steeds een aantal voordelen. Vandaag de dag

Nadere informatie

Een praktische gids voor het plannen van kosteneffectieve disaster recovery

Een praktische gids voor het plannen van kosteneffectieve disaster recovery White paper PlateSpin Een praktische gids voor het plannen van kosteneffectieve disaster recovery Organisaties over de hele wereld realiseren zich om diverse redenen steeds meer het belang van disaster

Nadere informatie

Factsheet Backup on demand

Factsheet Backup on demand Factsheet Backup on demand Backup on Demand Uw data altijd veilig Data zijn waardevol voor uw organisatie. U wilt ze dan ook, mocht er iets gebeuren, goed onder handbereik hebben. Aan de andere kant groeit

Nadere informatie

Gebruikt u wel het meest geschikte platform voor uw workloads?

Gebruikt u wel het meest geschikte platform voor uw workloads? Gebruikt u wel het meest geschikte platform voor uw workloads? Alles over de verschillen tussen, en Linux op Intel. Gebruikt u wel het meest geschikte platform voor uw workloads? Inhoudsopgave Gebruikt

Nadere informatie

Cloud Geintegreerde Backup & Storage met Microsoft Azure en Storsimple. Maarten Goet Bert Wolters

Cloud Geintegreerde Backup & Storage met Microsoft Azure en Storsimple. Maarten Goet Bert Wolters Cloud Geintegreerde Backup & Storage met Microsoft Azure en Storsimple Maarten Goet Bert Wolters Cloud Geintegreerde Backup met Microsoft Azure en SC Data Protection Manager Maarten Goet Availability

Nadere informatie

Meerdere clouds samensmeden tot één grote, hybride omgeving

Meerdere clouds samensmeden tot één grote, hybride omgeving Cloud of Clouds Meerdere clouds samensmeden tot één grote, hybride omgeving whitepaper CUSTOM 1 Bedrijven maken steeds vaker gebruik van meerdere clouddiensten, omdat ze aan iedereen in de organisatie

Nadere informatie

Zet de volgende stap in bedrijfsinnovatie met een Open Network Environment

Zet de volgende stap in bedrijfsinnovatie met een Open Network Environment Overzicht van oplossingen Zet de volgende stap in bedrijfsinnovatie met een Open Network Environment Wat u leert De opkomst van nieuwe technologieën zoals cloud, mobiliteit, sociale media en video die

Nadere informatie

De IT en infrastructuur direct weer up-and-running na een incident

De IT en infrastructuur direct weer up-and-running na een incident Alles bij 5W staat in het teken van het veiligstellen van uw data. Of dat nu gaat over de veilige opslag van data, de (mobiele) communicatie van data, of het veiligstellen van uw data in noodsituaties:

Nadere informatie

Asset 1 van 4. Data Recovery as a Service. Gepubliceerd op 9 november 2015

Asset 1 van 4. Data Recovery as a Service. Gepubliceerd op 9 november 2015 Asset 1 van 4 Data Recovery as a Service Data herstellen na een calamiteit is lastiger dan het lijkt. Dit is geen kernactiviteit van ondernemingen, zeker niet van mkb-bedrijven. Zonder data loopt de continuïteit

Nadere informatie

Zorgeloze ICT, alles voor elkaar

Zorgeloze ICT, alles voor elkaar Zorgeloze ICT, Over ICT Concept ICT Concept is de ICT-partner met ruime ervaring in de juridische sector. Uw (online) werkplek optimaal inrichten en laten functioneren is ons specialisme. De combinatie

Nadere informatie

DE KRACHT VAN EENVOUD. Business Suite

DE KRACHT VAN EENVOUD. Business Suite DE KRACHT VAN EENVOUD Business Suite CYBERCRIMINALITEIT IS EEN REALITEIT Online bedreigingen zijn een zakelijke realiteit, wat u ook doet. Het aantal beveiligingsincidenten neemt zienderogen toe. Elke

Nadere informatie

YOU CLOUD SOLUTIONS U WILT MEER TIJD EN AANDACHT VOOR UW DAGELIJKSE WERK. WIJ BIEDEN DE CLOUDOPLOSSING OM UW IT TE STROOMLIJNEN.

YOU CLOUD SOLUTIONS U WILT MEER TIJD EN AANDACHT VOOR UW DAGELIJKSE WERK. WIJ BIEDEN DE CLOUDOPLOSSING OM UW IT TE STROOMLIJNEN. YOU U WILT MEER TIJD EN AANDACHT VOOR UW DAGELIJKSE WERK. WE WIJ BIEDEN DE CLOUDOPLOSSING OM UW IT TE STROOMLIJNEN. CLOUD SOLUTIONS CLOUD SOLUTIONS 2 BEZORGT UW IT-INFRASTRUCTUUR U ZORGEN? Komt dit u bekend

Nadere informatie

SERVICE LEVEL AGREEMENT SERVICE LEVEL AGREEMENT ADDENDUM VIRTUALISATIE VERSIE

SERVICE LEVEL AGREEMENT SERVICE LEVEL AGREEMENT ADDENDUM VIRTUALISATIE VERSIE SERVICE LEVEL AGREEMENT SERVICE LEVEL AGREEMENT ADDENDUM VIRTUALISATIE VERSIE 2014-05-28 Inhoudsopgave 1. Definities...3 1.1. Control Panel...3 1.2. CPU...3 1.3. CPU core...3 1.4. Dienst...3 1.5. I/O-operaties...3

Nadere informatie

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor CDS 1. Algemeen Dit document geeft een overzicht van een aantal mogelijke hardware configuraties voor het inrichten van een serveromgeving voor

Nadere informatie

Prijslijst 2015. Algemeen. Reparaties. Installaties. Voorrijkosten binnen gemeente Bedum: 5,- Voorrijkosten buiten gemeente Bedum: 20,-

Prijslijst 2015. Algemeen. Reparaties. Installaties. Voorrijkosten binnen gemeente Bedum: 5,- Voorrijkosten buiten gemeente Bedum: 20,- Prijslijst 2015 Algemeen Voorrijkosten binnen gemeente Bedum: 5,- Voorrijkosten buiten gemeente Bedum: 20,- Advisering: 10,- per uur. Reparaties Onderzoekskosten: 10,- Reparatiekosten: 10,- Installaties

Nadere informatie

Modernisering van gegevensbeveiliging eenvoudiger en hogere prestaties

Modernisering van gegevensbeveiliging eenvoudiger en hogere prestaties Whitepaper Modernisering van gegevensbeveiliging eenvoudiger en hogere prestaties Gesponsord door: Pure Storage Phil Goodwin oktober 2018 INLEIDING Digitale transformatie zorgt voor een ingrijpende verandering

Nadere informatie

Software Defined Datacenter Wat is het? Waar bestaat het uit? Waar gaat het heen? Wat betekent het?

Software Defined Datacenter Wat is het? Waar bestaat het uit? Waar gaat het heen? Wat betekent het? Software Defined Datacenter Wat is het? Waar bestaat het uit? Waar gaat het heen? Wat betekent het? Robbert Hoeffnagel hoofdredacteur Belgium Cloud, CloudWorks DatacenterWorks Nederlandse website, emailnieuwsbrief

Nadere informatie

IN 9 STAPPEN EEN EFFICIËNTER DATACENTER

IN 9 STAPPEN EEN EFFICIËNTER DATACENTER IN 9 STAPPEN EEN EFFICIËNTER DATACENTER POWERED BY Big data, social media, desktopvirtualisatie en mobiele toepassingen zijn al lang de hype voorbij en worden breed ingezet. Deze toepassingen vergroten

Nadere informatie

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Veel bedrijven maken of overwegen een transitie naar de

Nadere informatie

(virtualisatie) 4. Effectiever werken én 15% besparen op uw IT-budget

(virtualisatie) 4. Effectiever werken én 15% besparen op uw IT-budget (virtualisatie) 4 Effectiever werken én 15% besparen op uw IT-budget T H E B E S T O F F O U R W O R L D S vshape brengt virtualisatie binnen bereik van middelgrote en kleinere organisaties Non-stop toegang

Nadere informatie

WHITEPAPER NIEUWE HARDWARE? LET OP UW ORACLE LICENTIES EN VOORKOM FINANCIËLE GEVOLGEN. Hardwarevirtualisatie en licenties

WHITEPAPER NIEUWE HARDWARE? LET OP UW ORACLE LICENTIES EN VOORKOM FINANCIËLE GEVOLGEN. Hardwarevirtualisatie en licenties WHITEPAPER NIEUWE HARDWARE? LET OP UW ORACLE LICENTIES EN VOORKOM FINANCIËLE GEVOLGEN Hardwarevirtualisatie en licenties Financieel risico? Vijf belangrijke vragen Prakijkscenario en advies Inleiding Virtualisatie

Nadere informatie

Dynamic infrastructure. Expertvisie: In vijf stappen naar een dynamische it-infrastructuur

Dynamic infrastructure. Expertvisie: In vijf stappen naar een dynamische it-infrastructuur Expertvisie: In vijf stappen naar een dynamische it-infrastructuur Expertvisie: In vijf stappen naar een dynamische it-infrastructuur We behandelen in dit document de 5 stappen naar een dynamische it-infrastructuur:

Nadere informatie

Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie

Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie Ronald van Vugt NetWell ronald@netwell.info www.netwell.info Herkent u dit? Of u vandaag nog twee servers beschikbaar wilt stellen Geen goede testomgeving

Nadere informatie

IaaS als basis voor maatwerkoplossingen

IaaS als basis voor maatwerkoplossingen 1 IaaS als basis voor maatwerkoplossingen De specialisten van Fundaments: uw logische partner INHOUD Vooraf Terugblik Cloud De rol van de IaaS Provider IaaS maatwerkoplossingen in het onderwijs Conclusie

Nadere informatie

IaaS als basis voor maatwerkoplossingen

IaaS als basis voor maatwerkoplossingen 1 IaaS als basis voor maatwerkoplossingen De specialisten van Fundaments: uw logische partner INHOUD Vooraf Terugblik Cloud De rol van de IaaS Provider IaaS maatwerkoplossingen in het onderwijs Conclusie

Nadere informatie

Internet of Things in perspectief geplaatst. Herman Tuininga. Oktober 10, 2017

Internet of Things in perspectief geplaatst. Herman Tuininga. Oktober 10, 2017 Internet of Things in perspectief geplaatst Herman Tuininga Oktober 10, 2017 1 Achtergrond Meer dan 20 jaar ervaring in IoT 30 medewerkers IoT Lab Zwolle Connecting your things 2 IoT is een container begrip

Nadere informatie

Whitepaper Integratie Videoconferentie. Integreer bestaande UC oplossingen met Skype for Business

Whitepaper Integratie Videoconferentie. Integreer bestaande UC oplossingen met Skype for Business Whitepaper Integratie Videoconferentie Integreer bestaande UC oplossingen met Skype for Business Talk & Vision 2015 Inhoudsopgave 1. Introductie 3 2. Skype for Business/Lync 4 Hoe doen we dat? 4 3. Gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening

Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening Whitepaper Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening Hoe voorkomt u downtime? Hoe vermindert u de impact als het toch optreedt? Hoe bent u zo snel mogelijk weer online? INHOUD» Technische mogelijkheden»

Nadere informatie

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure Asset 1 van 7 Over het bouwen van cloudoplossingen Gepubliceerd op 24 february 2015 Praktische handleiding voor ontwikkelaars die aan de slag willen met het maken van applicaties voor de cloud. Zij vinden

Nadere informatie

Windows 7 juist nu! Frank Spuls v-fspuls@microsoft.com 11 november 2009

Windows 7 juist nu! Frank Spuls v-fspuls@microsoft.com 11 november 2009 juist nu! Frank Spuls v-fspuls@microsoft.com 11 november 2009 Inspelen op veranderingen Hoofdkantoor Werkenop afstand Mobiele en flexibele medewerkers Bijkantoren 2 Slide 3 Voornaamste conclusies Er is

Nadere informatie

Hostbasket. Het hosting en cloud computing aanbod van Telenet

Hostbasket. Het hosting en cloud computing aanbod van Telenet Hostbasket Het hosting en cloud computing aanbod van Telenet 1 Uw IT in betrouwbare handen Uw IT infrastructuur en software uitbesteden zonder zorgen en investering zodat u zich volledig kunt concentreren

Nadere informatie

CONTINUÏTEIT NA CALAMITEIT. Steven Adema Manuel Speksnijder

CONTINUÏTEIT NA CALAMITEIT. Steven Adema Manuel Speksnijder CONTINUÏTEIT NA CALAMITEIT Steven Adema Manuel Speksnijder WE HADDEN TOCH WEL EEN BACKUP GEMAAKT? RPO EN RTO Normale Operatie Calamiteit Restore Recovery Normale Operatie Recovery Point Objective (RPO)

Nadere informatie

Leza biedt gebruikers de mogelijkheid om pc s, laptops en servers te back-uppen en back-ups te herstellen.

Leza biedt gebruikers de mogelijkheid om pc s, laptops en servers te back-uppen en back-ups te herstellen. LEZA ONLINE BACKUP Servicedefinitie 1. Data-encryptie 2. Beveiligde internetverbinding 3. Datacenter 4. Recovery 5. Richtlijnen reactietijden & bereikbaarheid 6. Controle Back-up 7. Onderhoudswerkzaamheden

Nadere informatie

Bring it To The Cloud

Bring it To The Cloud Whitepaper Imtech ICT Communication Solutions, Rivium Boulevard 41 2909 LK Capelle a/d IJssel T +31 88 988 96 00, info.cs@imtech.nl, www.imtech-ict.nl/cs Imtech Voor organisaties is de keuze over hoe

Nadere informatie

Asset 1 van 17. Mobile Application Management en security. Gepubliceerd op 18 april 2015

Asset 1 van 17. Mobile Application Management en security. Gepubliceerd op 18 april 2015 Asset 1 van 17 Mobile Application Management en security Gepubliceerd op 18 april 2015 Veel organisaties hebben de afgelopen jaren hun eigen mobiele enterprise apps ontwikkeld. De data hierin is potentieel

Nadere informatie

Elke digitale reis start met een vertrekpunt Hyperconverged Infrastructure as a Service

Elke digitale reis start met een vertrekpunt Hyperconverged Infrastructure as a Service Elke digitale reis start met een vertrekpunt Hyperconverged Infrastructure as a Service Roger Kellerman Solution Consultant Dell Digital Transformation Event 15 juni 2017 Digitale Transformatie is iets

Nadere informatie

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces ALLIANDER Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces Alliander NV beheert energie netwerken die gas en elektriciteit distribueren naar grote delen van Nederland voor huizen, transport,

Nadere informatie

Agenda 26-4-2009. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie.

Agenda 26-4-2009. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie. John Lieberwerth Agenda Even voorstellen Cloud Computing De tien Plagen Gebruikersorganisatie en ICT

Nadere informatie

Maximale ontzorging in eigen regie POWERED BY

Maximale ontzorging in eigen regie POWERED BY Maximale ontzorging in eigen regie POWERED BY www.hixonline.nl De zorgsector is voortdurend in beweging. Zorgprocessen worden meer en meer geautomatiseerd en vrijwel alle gegevens van de patiënt worden

Nadere informatie

Wie is leidend of lijdend?

Wie is leidend of lijdend? Organisatie Medische Technologie en ICT Wie is leidend of lijdend? Martijn Schasfoort Manager Zorg en Informatie Technologie Deze presentatie. Het betreft ervaringen uit Máxima Medisch Centrum Cultuur

Nadere informatie

IGEL; Cloud Sourcing Een nieuw werkterrein voor Thin Clients

IGEL; Cloud Sourcing Een nieuw werkterrein voor Thin Clients Persbericht IGEL; Cloud Sourcing Een nieuw werkterrein voor Thin Clients Igel beschouwt cloud computing als een kernelement in een nieuwe golf van outsourcing, een golf waarvan vooral het MKB zal gaan

Nadere informatie

Intelligent gegevensbe heer (IDM)

Intelligent gegevensbe heer (IDM) Intelligent gegevensbe heer (IDM) Sanjeet Singh Dell-opslagproductgroep INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave DIRECTIEOVERZICHT... 3 HUIDIG GEGEVENSBEHEER... 3 DE VISIE VAN DELL: IDM... 4 DOELEN EN ONDERDELEN VAN

Nadere informatie

flash; server; storage; cache; implementatie; datacenter; performance; netapp; fordummies

flash; server; storage; cache; implementatie; datacenter; performance; netapp; fordummies Asset 1 van 4 Flash Storage for Dummies Gepubliceerd op 2 september 2014 Handig pdf-boekje over de inzet en voordelen van flash storage binnen bedrijven. Behandelt flash-technologie in de enterprise-omgeving.

Nadere informatie

Aerohive WiFi-netwerken

Aerohive WiFi-netwerken Maak kennis met: Aerohive WiFi-netwerken Inleiding De manier waarop WiFi wordt gebruikt en de eisen die worden gesteld aan een WiFi-netwerk voor organisaties zijn fundamenteel aan het veranderen. Een nieuwe

Nadere informatie

HiveIO Fabric Technical Overview

HiveIO Fabric Technical Overview HiveIO Fabric Technical Overview February 2019 v1.1 HiveIO HiveIO Fabric is een Software Defined Data Center (SDDC) oplossing of anders gezegd een compleet geïntegreerd virtualisatie platform. Dit betekent

Nadere informatie

Paxton10 building intelligence wat is het? Waarom kiezen voor Paxton10? Beveiliging. Gemak. Energiebesparend

Paxton10 building intelligence wat is het? Waarom kiezen voor Paxton10? Beveiliging. Gemak. Energiebesparend Waarom kiezen voor Paxton10? Beveiliging Paxton10 is het eerste systeem dat out-of-the-box toegangscontrole, videomanagement en gebouwbeheersysteem in één oplossing aanbiedt. Hierdoor is het mogelijk bestaande

Nadere informatie

TO CLOUD OR NOT TO CLOUD

TO CLOUD OR NOT TO CLOUD TO CLOUD OR NOT TO CLOUD DE VOOR- EN NADELEN VAN DIGITALE FACTUURVERWERKING IN DE CLOUD Organisatie Easy Systems B.V. Telefoon +31 (0)318 648 748 E-mail info@easysystems.nl Website www.easysystems.nl Auteur

Nadere informatie

Hoe zorgt u voor maximale uptime met minimale inspanning?

Hoe zorgt u voor maximale uptime met minimale inspanning? Hoe zorgt u voor maximale uptime met minimale inspanning? Qi ict Delftechpark 35-37 2628 XJ Delft T: +31 15 888 04 44 F: +31 15 888 04 45 E: info@qi.nl I: www.qi.nl De service-overeenkomsten van Qi ict

Nadere informatie

ROC ID College vergroot kracht van virtuele desktops

ROC ID College vergroot kracht van virtuele desktops ROC ID College vergroot kracht van virtuele desktops IT met impact Referentie Met deze oplossing kunnen we een beter serviceniveau aan ons hun productiviteit te verbeteren Voor beter onderwijs en meer

Nadere informatie

Online back-up die zich aanpast aan de behoeften van bedrijven.

Online back-up die zich aanpast aan de behoeften van bedrijven. Online back-up die zich aanpast aan de behoeften van bedrijven www.oodrive.com Bescherm de gegevens van uw bedrijf in alle veiligheid en vertrouwen Beschik over een oplossing die zich aanpast aan uw infrastructuur

Nadere informatie

Cloud Services. SetServices zorgt ervoor dat werken in de cloud werkelijk iets oplevert voor uw organisatie.

Cloud Services. SetServices zorgt ervoor dat werken in de cloud werkelijk iets oplevert voor uw organisatie. Cloud Services SetServices zorgt ervoor dat werken in de cloud werkelijk iets oplevert voor uw organisatie. Cloud Services U wilt grip houden op uw data, verzekerd zijn van beveiligde opslag van uw data

Nadere informatie

Een praktische gids voor het plannen van kosteneffectieve disaster recovery

Een praktische gids voor het plannen van kosteneffectieve disaster recovery Een praktische gids voor het plannen van kosteneffectieve disaster recovery Organisaties over de gehele wereld realiseren zich om diverse redenen steeds meer het belang van disaster recovery. Met de twee

Nadere informatie