Inhoudelijk en didactisch concept Voedingscentrum & Wageningen Universiteit en Researchcentrum Jeltje Snel, Hante Meester

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudelijk en didactisch concept Voedingscentrum & Wageningen Universiteit en Researchcentrum Jeltje Snel, Hante Meester"

Transcriptie

1 KOPIEERBLADEN VOOR

2 Inhoudelijk en didactisch concept Voedingscentrum & Wageningen Universiteit en Researchcentrum Jeltje Snel, Hante Meester Eindredactie: Programmateam Smaaklessen Auteur: Celeste Snoek Vormgeving: Vuurrood.nl Rotterdam Illustraties: Cosh Smaaklessen is een programma van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Smaaklessen is gebaseerd op een idee van Pierre Wind. Het programma wordt uitgevoerd door: Wageningen Universiteit Voedingscentrum Eurotoques & Koksgilde Hogere Agrarische Scholen: CAH Dronten, Has Den Bosch, Hogeschool INHOLLAND (School of Agriculture & Technology), Hogeschool van Hall-Larenstein Deze uitgave kwam mede tot stand door ideeën en advisering van: SLO, APS, Fontys Pabo s Hertogenbosch / SOM onderwijsadviseurs, bureau SARV International, NIGZ, CEDgroep, Stichting SAPERE (Brussel), verschillende productvoorlichtingsbureaus en verschillende leerkrachten en kinderen. Website: Gehost bij Stichting Kennisnet Redactie en vormgeving: zie website Contactgegevens programma Smaaklessen Telefoon: Smaaklessen@wur.nl Website:

3 Kopieerblad 1 / Bij les 1: Dat smaakt! Teken de tong van Teken en kleur de tong van je buurman of buurvrouw.

4 Kopieerblad 2 / Bij les 1: Dat smaakt! Hoe smaakt dit? Teken bij iedere smaak eten of drinken met die smaak. zoet zout zuur bitter Vind je het moeilijk? Vraag dan hulp van je juf of meester!

5 Kopieerblad 3 / Bij les 2: Dat eet ik graag Wat hoort bij het ontbijt? Wat hoort er bij het ontbijt? Zet daar een rondje om.

6

7 Kopieerblad 4 / Bij les 2: Dat eet ik graag Ik ontbijt Wat eet en drink jij vaak bij je ontbijt? Teken je eigen ontbijt.

8 Kopieerblad 5 / Bij les 3: Pauzehappen en dranken In mijn rugzakje Hieronder zie je twee rugzakjes. Teken in het eerste rugzakje wat jij vandaag mee hebt als hapje voor in de pauze. Hoe ziet een gezond pauzehapje eruit? Teken dat in het tweede rugzakje

9 Kopieerblad 6 / Bij les 3: Pauzehappen en dranken Zelfgemaakte yogho-fruitdrank Keukenspullen Keukenmachine of blender Mes Snijplank Sinaasappelpers Garde of vork Kom Glazen Dit heb ik nodig voor 4 glazen: 4 dl (vers geperste) sinaasappelsap 4 dl halfvolle yoghurt 1/2 banaan

10 Zo maak ik het: Pers de sinaasappels. Snij de halve banaan in stukjes. Doe het sap, de yoghurt en de banaan bij elkaar in de blender en laat het goed mengen. Giet het drankje daarna in de glazen. Zonder blender kan het ook! Prak de banaan met een vork. Doe het sap, de yoghurt en de banaan bij elkaar in een kom. Klop het met de garde of vork goed door elkaar. Drink smakelijk! Dits en dats Dit is een super makkelijke joghodrink! En veel lekkerder dan uit een pak! Door het vers geperste sinaasappelsap is het heel erg lekker. Hoe smaakt het?

11 Kopieerblad 7 / Bij les 4: Dit eten ken ik nog niet Nieuwe groenten en fruit Ik eet. Het ziet er zo uit: Dat is groente / fruit. De kleur is. Het is zoet / zuur / zout / bitter. Ik vind het. Ik eet. Het ziet er zo uit: Dat is groente / fruit. De kleur is. Het is zoet / zuur / zout / bitter. Ik vind het.

12 Vervolg Kopieerblad 7 / Bij les 4: Dit eten ken ik nog niet Nieuwe groenten en fruit Ik eet. Het ziet er zo uit: Dat is groente / fruit. De kleur is. Het is zoet / zuur / zout / bitter. Ik vind het. Ik eet. Het ziet er zo uit: Dat is groente / fruit. De kleur is. Het is zoet / zuur / zout / bitter. Ik vind het.

13 Kopieerblad 8 / Bij les 5: Mag ik trakteren? Een poes van mandarijn Je kunt van een mandarijn een hele mooie poes maken. Kijk maar naar het plaatje hieronder Kan jij ook een mooie traktatie bedenken? Teken hem hieronder.

14 Kopieerblad 9 / Bij les 5: Mag ik trakteren? Chocoladefruit Keukenspullen: Pannetje Kom Elektrisch kookplaatje (of magnetron) Garde Bord Dat heb je nodig: Verschillende soorten fruit, bijvoorbeeld aardbeien, appels, kersen, banaan Repen (pure) chocolade Saté prikkers Zo maak je het: Breek de chocolade in stukjes. Doe het in de kom. Doe een laagje water in het pannetje en zet de plastic kom hier in. Zet de pan op het plaatje en warm het water op. Laat de chocolade langzaam smelten. Was het fruit. Snij de appel in parten en de banaan in stukken. Rijg elk stuk fruit, of de aardbei of kers aan een satéprikker. Doop de stukjes fruit met de prikker voorzichtig in de gesmolten chocolade. Leg de stukken fruit met chocola en prikker op een bord. Laat de chocolade goed drogen en hard worden in de koelkast. Hoe smaakt het?

15 Kopieerblad 10 / Bij les 5: Mag ik trakteren? Bij welk feest hoort dit? Pepernoten horen bij Sinterklaas. Welke andere feesten ken jij? En welk soort eten hoort er bij? Teken dat hieronder.

16 Kopieerblad 11 / Bij les 6: Hoe smaakt die kleur? Kleurenkwartet Schrijf de kleur bovenaan. Schrijf de producten onder het vak bij A, B, C en D. Teken de soort groente of fruit in het vak. Knip de kaarten uit. Kleur: Kleur: Producten: A. B. C. D. Producten: A. B. C. D. Kleur: Kleur: Producten: A. B. C. D. Producten: A. B. C. D.

17 Kopieerblad 12 / Bij les 6: Hoe smaakt die kleur? Goede kleuren Kleur de producten in de goede kleur.

18 Kopieerblad 13 / Bij les 6: Hoe smaakt die kleur? Mooie, lekkere kleuren Ik hou van de kleur. Teken eten met die kleur in het vak. Schrijf of je het lekker vindt. Lekker?: Lekker?: Lekker?: Lekker?: Lekker?: Lekker?: Lekker?: Lekker?: Lekker?:

19 Kopieerblad 14 / Bij les 7: Hoe voelt en klinkt eten? Wat is dit voor vorm? Weet je wat voor eten dit is? Kijk naar de vorm. Schrijf het woord onder de plaatjes. Kleur ze daarna. Wie kent deze moeilijke woorden?

20 Kopieerblad 15 / Bij les 7: Hoe voelt en klinkt eten? Smak, smak! Neem een hap of slok van deze producten. Kauw ze of slik ze door. Wat hoor je?

21 Kopieerblad 16 / Bij les 8: Wat ruik ik daar? Top 3 Wat vind jij het lekkerst ruiken als er thuis eten wordt klaargemaakt? Schrijf de top 3 op of teken ze en schrijf het er onder. Het lekkerst ruikt: 1: 2: 3:

22 Kopieerblad 17 / Bij les 8: Wat ruik ik daar? Wentelteefjes Keukenspullen: Kookplaatje Koekenpan met anti-aanbaklaag Broodmes Spatel Kom (1 kom per 4 kinderen) Vork Diep bord (1 bord per 4 kinderen) Lepel Bord Dit heb je nodig: 8 sneden oud bruin brood (1 snee per 2 kinderen) 2 eieren 3 dl halfvolle melk 2 eetlepels suiker 2 theelepels kaneel Knijpfles margarine

23 Zo maak je het klaar: Breek de eieren boven de kom. Klop ze los met de vork. Schenk er de melk bij en klop het goed door. Doe de suiker er bij en klop goed. Doe de kaneel er bij en klop goed. Schenk alles in een diep bord. Snijd de korsten van het bruine brood. Leg het brood in het eimengsel en laat 5 minuten weken. Zet de koekenpan op de kookplaat. Doe er een beetje boter bij uit de knijpfles. Verwarm de margarine. Haal het brood uit het mengsel en laat uitdruipen. Doe in de koekenpan. Bak aan een kant bruin. Keer de snee brood om en bak aan de andere kant bruin. Leg de wentelteef op het bord en snijd hem schuin door. Elk kind krijgt een ½ wentelteefje. Dits en Dats Wentelteef komt van het woord wentelen. Dat is een moeilijk woord voor omdraaien. Je draait de gebakken boterham om in de pan.

24 Kopieerblad 18 / Bij les 9: Waar komt dat vandaan? Waar komt het vandaan? Trek lijnen van het eten naar waar het vandaan komt.

25 Kopieerblad 19 / Bij les 9: Waar komt dat vandaan? Veeboer, visser of landbouwer? Knip de plaatjes van het knipvel uit. Plak ze in de goede rij. En in de goede volgorde. Veeboer Pluimvee boer Landbouwer Tuinbouwer Visser

26 Knipvel bij kopieerblad 19

27 Kopieerblad 20 / Bij les 10: Samen aan het ontbijt Afbakken maar! Keukenspullen: Mes Schaar Oven Dit heb ik nodig: 8 afbakbroodjes (allerlei soorten: wit, bruin, met zaden en pitjes, mini formaat) Magere smeerkaas of plakjes gebraden kipfilet Plakjes komkommer 1 appel of peer Citroen Tuinkers

28 Zo maak ik het: Zet de oven aan. Maak de zak open. Leg de broodjes op de bakplaat in de oven. Kijk op de verpakking hoe lang ze moeten bakken. Bak de broodjes. Haal de broodjes van het bakblik uit de oven. Doe ovenhandschoenen aan, want de oven is heet! Leg ze op een grote schaal. Was de appel of peer. Snijd ze in partjes of schijfjes. Leg ze op een schaal. Snijd de citroen doormidden. Druppel citroen op de parten appel of peer. Knip de tuinkers uit het doosje. Strooi ze over de appel en peer. Eet de broodjes met smeerkaas of kipfilet, plakjes komkommer of plakjes appel met tuinkers. Eet smakelijk!

29 Kopieerblad 21 / Bij les 10: Samen aan het ontbijt Gruitdrankje Keukenspullen: Keukenmachine of blender Mes Snijplank Garde of vork Litermaat Kom Glazen Dit heb ik nodig voor 4 glazen: 1 banaan ½ rijpe avocado 4 dl sinaasappelsap uit pak

30 Zo maak ik het: Meet 4 dl sinaasappelsap af in de litermaat. Pel de banaan. Snijd de banaan in stukken. Schil de avocado. Haal de pit er uit. Snijd de avocado in stukken. Doe het sap, de banaan en de avocado bij elkaar in de blender en laat het goed mengen. Giet het drankje daarna in de glazen. Drink smakelijk! Zonder blender kan het ook! Prak de banaan met een vork. Prak de avocado met een vork. Doe banaan en avocado in een kom. Schenk de sinaasappelsap er langzaam bij. Klop het met de garde of vork goed door elkaar.

31 Kopieerblad 22 / Bij les 10: Samen aan het ontbijt Het menu

32 Kopieerblad 23 Lekker 20 koksmutsen voor mij!

33 Knipvel 1

34 Knipvel 2

35 Knipvel 3

36

Kopieerblad 1. Kleur de groenten en fruit in de juiste kleuren. Banaan. Appel Peer. Tomaat Sinaasappel. Wortel. Komkommer. Paprika

Kopieerblad 1. Kleur de groenten en fruit in de juiste kleuren. Banaan. Appel Peer. Tomaat Sinaasappel. Wortel. Komkommer. Paprika Kopieerblad 1 Kleur de groenten en fruit in de juiste kleuren. Banaan Appel Peer Tomaat Sinaasappel Wortel Komkommer Paprika 22 Kopieerblad 2 Kleur de groenten en fruit waarvan je sap kunt maken. Druiven

Nadere informatie

Werkblad 13 Tapas. Brood met makreelspread Ingrediënten (voor 4 personen) 50 gram makreelfilet 4 sprieten bieslook 1 eetlepel magere kwark citroensap

Werkblad 13 Tapas. Brood met makreelspread Ingrediënten (voor 4 personen) 50 gram makreelfilet 4 sprieten bieslook 1 eetlepel magere kwark citroensap Brood met makreelspread Ingrediënten (voor 4 personen) 50 gram makreelfilet 4 sprieten bieslook 1 eetlepel magere kwark citroensap handje rucola 4 sneetjes volkoren stokbrood schaar vork eetlepel schaaltje

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Materialen appelboor, bakpapier, bakkwastje. STAP 1 Laat 10 plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.

Nadere informatie

Een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten zo belangrijk? Ontbijt tips. Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC

Een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten zo belangrijk? Ontbijt tips. Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC Een gezond ontbijt Lekkere recepten voor een gezonde start van de dag! Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC Ontbijt tips Heb je soms niet genoeg 1 tijd om te ontbijten? Zet je wekker dan een kwartiertje

Nadere informatie

Uiensoep met gratin. Bereidingstijd: minuten. Bereidingswijze. Soort gerecht: Soep

Uiensoep met gratin. Bereidingstijd: minuten. Bereidingswijze. Soort gerecht: Soep Uiensoep met gratin Bereidingstijd: 30-60 minuten Soort gerecht: Soep Ingrediënten 3 grote uien, 30 gr boter, 1 el olie, 1 tl bruine basterdsuiker, 1 el bloem, 1 l (rundvlees)bouillon of 1 l water en 1-2

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

ontbijt Gratis recepten gezonde

ontbijt Gratis recepten gezonde Speciaal ontbijt 11 Gratis gezonde recepten Speciaal ontbijt Een ontbijt heb je nodig voor een goed begin van de dag. Je kunt de dag natuurlijk starten met de traditionele boterham met kaas, maar wat te

Nadere informatie

15 x PuurGezond ontbijten. 1 kom pap van 200 ml halfvolle melk en 6 eetlepels havermout, serveren met blauwe bessen (vers of diepvries) 1 kiwi Thee

15 x PuurGezond ontbijten. 1 kom pap van 200 ml halfvolle melk en 6 eetlepels havermout, serveren met blauwe bessen (vers of diepvries) 1 kiwi Thee 15 x PuurGezond ontbijten Ontbijt 1 1 kom pap van 200 ml halfvolle melk en 6 eetlepels havermout, serveren met blauwe bessen (vers of diepvries) 1 kiwi Thee Ontbijt 2 2 sneetjes volkoren brood besmeerd

Nadere informatie

ontbijt Gratis recepten gezonde nummer 1 in gezondheid

ontbijt Gratis recepten gezonde nummer 1 in gezondheid Speciaal ontbijt Gratis gezonde recepten nummer Speciaal ontbijt Een ontbijt heb je nodig voor een goed begin van de dag. Je kunt de dag natuurlijk starten met de traditionele boterham met kaas, maar wat

Nadere informatie

Creatief met oud brood!

Creatief met oud brood! 1 oud brood, gesneden plakjes jonge kaas plakjes gekookte ham 1 gehakte ui tomaat vetstof Besmeer de oude boterhammen aan een kant met een mespuntje vetstof. Leg op de onbesmeerde kant telkens een plakje

Nadere informatie

Share your Moments. Cocoa powder recipes

Share your Moments. Cocoa powder recipes Share your Moments. Cocoa powder recipes receptenboek Met lekkere en onderscheidende recepten gemaakt met Organic Cocoa Powder van Australian. inhoud Chocolate Mask pag 3 Brownies pag 4 Chocolate Pie with

Nadere informatie

Australian Chocolate Mask. Enjoy! Ingredients: 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel

Australian Chocolate Mask. Enjoy! Ingredients: 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel Australian Chocolate Mask 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel 1. meng de cacaopoeder met de yoghurt en de honing door elkaar 2. Voeg eventueel wat

Nadere informatie

Tof! kookboek. Lekker koken in 8 stappen

Tof! kookboek. Lekker koken in 8 stappen Tof! kookboek Lekker koken in 8 stappen Stichting Communicatie Samen koken Samen koken, lekker eten en elkaar ontmoeten. Het Tof! kookboek nodigt je uit dat te doen. In dit boek staan 60 recepten. Bij

Nadere informatie

Kopieerblad 2. Lekker eten uit de Schijf van Vijf

Kopieerblad 2. Lekker eten uit de Schijf van Vijf Kopieerblad 2 21 Kopieerblad 3 Wat heb je ongeveer nodig? Voor kinderen van 9 en 10 jaar: Volkorenbrood 4-6 sneetjes Volkoren graanproducten of aardappelen 3-5 stuks (of opscheplepels) Groente 3-4 opscheplepels

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

WAT NODIG? Recept POMPOENSOEP. 1 pompoen. 3 uien. 2 soeplepels currypoeder. 3 liter water. 2 preien. 2 eetlepels olijfolie.

WAT NODIG? Recept POMPOENSOEP. 1 pompoen. 3 uien. 2 soeplepels currypoeder. 3 liter water. 2 preien. 2 eetlepels olijfolie. Recept POMPOENSOEP WAT NODIG? pompoen 3 uien 3 liter water 2 soeplepels currypoeder 2 preien 2 eetlepels olijfolie 3 bouillonblokjes zout en peper HOE BEREIDEN? was je handen, spoel de groenten 5 voeg

Nadere informatie

Zachte Chocoladetaart

Zachte Chocoladetaart 200 g pure chocolade, bij voorkeur speciale patisserie chocolade 200 g boter op kamertemperatuur 200 g suiker 4 eieren Zachte Chocoladetaart Verwarm de oven voor op 175 C. Breek de chocola in stukken en

Nadere informatie

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 1 potje asperges, of verse asparges (van april t/m juni) 1

Nadere informatie

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD Neem 4 sneden bruin brood, het liefst een rustiek soort brood en zelf dik gesneden. Rooster de sneden brood in broodrooster of oven. Snij 2 teentjes knoflook doormidden

Nadere informatie

Samen appelflensjes bakken

Samen appelflensjes bakken Samen appelflensjes bakken Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen leren rekenhandelingen

Nadere informatie

Weekmenu om Gezond te Genieten incl. boodschappenlijstje.

Weekmenu om Gezond te Genieten incl. boodschappenlijstje. Weekmenu om Gezond te Genieten incl. boodschappenlijstje Aan de slag Deze week ga je aan de slag met een inspirerend en gevarieerd weekmenu. Om je niet gelijk met te veel informatie te overspoelen ontvang

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Gezonde traktaties voor kinderen Hartjes spiesjes: Gedroogde appelchipjes:

Gezonde traktaties voor kinderen Hartjes spiesjes: Gedroogde appelchipjes: Gezonde traktaties voor kinderen Hartjes spiesjes: - fruit (aardbei, watermeloen, druiven) - sateprikkers en een - hartjes-uitsteekvorm Gedroogde appelchipjes: - Appel - Honing (1 theelepel per appel)

Nadere informatie

INHOUD. inleiding EENVOUDIG WERELDS BIJZONDER CULINAIR overzicht recepten

INHOUD. inleiding EENVOUDIG WERELDS BIJZONDER CULINAIR overzicht recepten 06 08 24 38 50 64 INHOUD inleiding EENVOUDIG WERELDS BIJZONDER CULINAIR overzicht recepten CHUTNEY VAN RODE UI & CHEDDAR Cheddar en chutney vormen een prima combinatie, maar voor het beste resultaat heb

Nadere informatie

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht.

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool: een witte

Nadere informatie

SMOOTHIE. Benodigdheden snijplank schilmesje eetlepel theelepel grote kom maatliter staafmixer. Bereidingswijze

SMOOTHIE. Benodigdheden snijplank schilmesje eetlepel theelepel grote kom maatliter staafmixer. Bereidingswijze SMOOTHIE Ingrediënten voor ca. 2,5 liter 4 bananen 2 appels 4 sinaasappels 200 gram verse bladspinazie 2 theelepels olie 2 theelepels kaneel 8 walnoten 500ml water 500ml sinaasappelsap Dikke rietjes eetlepel

Nadere informatie

Tips voor diabetici in

Tips voor diabetici in Tips voor diabetici in Fruitsalade Milkshake Poffertjes Vloan Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 6086 fax: 09 357 78 35 www.mamagreet.be - greet.lybaert@greetlybaert.be Fruitsalade

Nadere informatie

..meer dan weten over eten! Naam:

..meer dan weten over eten! Naam: Naam:..meer dan weten over eten! Plak je pasfoto in het vakje of teken jezelf! Voornaam Achternaam Adres Plaats Ik ben een meisje jongen en ik ben jaar oud Ik zit in groep Mijn lievelingseten is Ik drink

Nadere informatie

Sinaasappel-roomkaas

Sinaasappel-roomkaas Sinaasappel-roomkaas 230 g roomkaas 170 g honing, mild 2 el sinaasappelsap 0,5 tl sinaasappelschil Meng de roomkaas, de honing, het sinaasappelsap en de sinaasappelschil en roer goed. Laat het 1 uur tot

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Werkbladen 1. Woordweb 2. Hoe groeien onze paddenstoelen? Werkbladen groep 5 t/m 8 3. Hoe ziet mijn paddenstoel eruit? Versie: groep 5/6 en versie: groep 7/8 4. Recept:

Nadere informatie

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek Menu 49 Salade van gemarineerde paddestoelen Kerrie-appelsoep Appel met pittige kip Kaas-bananenkoek 500 gr gemengde bospaddestoelen ijsbergsla 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels notenolie verse peterselie,

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Materiaal: Grote soeppan Mesjes en snijplanken Soeplepel Litermaat Ingrediënten

Nadere informatie

Smoothie van zoete aardappel en mango

Smoothie van zoete aardappel en mango Smoothie van zoete aardappel en mango Ingrediënten: 2 zoete aardappelen 3 citroenen 2 rijpe mango s 5 dl Biologische yoghurt Optioneel fijne tafelsuiker of honing Pof de aardappelen in aluminiumfolie 50

Nadere informatie

Alternatief week 15 Maandag

Alternatief week 15 Maandag Alternatief week 15 Maandag 1270 kcal 3 cracottes 1 keer 20+ smeerkaas met plakjes komkommer 1 keer sandwichspread tomaat lente ui met plakjes komkommer 1 keer halvarine en 1 plak ham 200 gram meloen 1

Nadere informatie

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten Paleo Brood met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten 1 Inhoudsopgave Paleo Brood Appel Vinegar Brood 4 Rozemarijn Brood 7 Zoete Aardappel Brood 8 Paleo Knoflook Brood 11 Kaneel Banaan Brood

Nadere informatie

Gerechten Koken met Kids 2014

Gerechten Koken met Kids 2014 Gerechten Koken met Kids 2014 Mini pizzaatjes Ingrediënten voor 9 pizza slices Pizzadeeg (kant en klaar) Pizza/Pastasaus 1 zakje Kaas/Parmezaanse kaas 1 pakje Ham 1 pakje Salami 1 blikje Ananas 1 Paprika

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Gezond ontbijt. Tips & recepten

Gezond ontbijt. Tips & recepten Gezond ontbijt Tips & recepten Een ontbijt als perfecte start van je dag Ontbijten is goed voor iedereen, maar wat maakt ontbijten zo gezond? 1. Reserves aanvullen Ook tijdens het slapen verbruiken we

Nadere informatie

Recepten: Essentiële vetzuren

Recepten: Essentiële vetzuren Recepten: Essentiële vetzuren Guacamole Ingrediënten 3 avocado's 1 limoen, uitgeperst 1 theelepel zout 80 gr kleingesneden ui 2 eetlepels olijfolie 3 eetlepels verse koriander, fijngesneden 2 roma tomaten,

Nadere informatie

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room. Witloofsalade met blauwe kaas. Ingrediënten 4 pers. De dressing 200 g blauwe kaas 1 dl kokend water 2 koffielepels mosterd 2 eetlepels frambozenazijn 5 eetlepels olijfolie 2 eetlepels walnotenolie 1 eetlepel

Nadere informatie

Voor 2 broodjes. bereidingswijze Voor de guacamole (het fundament)

Voor 2 broodjes. bereidingswijze Voor de guacamole (het fundament) 1 NIEUWJAARS KATER BROODJE Sta je op 1 januari met een droge mond, bonkende koppijn en je ogen dichtknijpend tegen het licht in de keuken? Dan zijn stevige maatregelen vereist. En in tegenstelling tot

Nadere informatie

Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek. 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer. Alle rechten voorbehouden

Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek. 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer. Alle rechten voorbehouden Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Fruitsalade Karamellen Kokoksrotsjes Worstebroodjes

Fruitsalade Karamellen Kokoksrotsjes Worstebroodjes Fruitsalade Karamellen Kokoksrotsjes Worstebroodjes Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 6086 fax: 09 357 78 35 www.greetlybaert.be - greet.lybaert@greetlybaert. 1 Zeelse kermiskaramellen

Nadere informatie

TRIO VAN LEKKERNIJEN!

TRIO VAN LEKKERNIJEN! TRIO VAN LEKKERNIJEN! Gezoet met! Chocolademousse 100 g chocolade fondant tagatose 100 g chocolade melk tagatose 2 eieren 15cl sojaroom (Provamel) 15 g Passievruchtencrème 4 passievruchten 2 eieren 150g

Nadere informatie

10min. 14min. 30min. Salade van artisjokken met roodbaars en tuinkruiden. 2 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. magnetron. rusten.

10min. 14min. 30min. Salade van artisjokken met roodbaars en tuinkruiden. 2 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. magnetron. rusten. 2 sonen VOORGERECHTEN 10min 14min rusten 30min Salade van artisjokken met roodbaars en tuinkruiden 6 300 g artisjokharten (diepgevroren) Het sap van ½ citroen 4 kleine roodbaarsfilets (diepgevroren) (120

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert Voorgerecht Torentje van ananas en gerookte eendenborst Soep Uienvelouté met spekjes en geitenkaas Hoofdschotel Paddenstoelenrisotto, pastinaakcrème en hazelnoten Dessert Crêpes Suzette Smakelijk Voorgerecht

Nadere informatie

High tea recepten voor Pasen

High tea recepten voor Pasen High tea recepten voor Pasen Vegan Pasen Voor veel mensen draait Pasen om ei. Helaas komt er een hoop leed en onrecht kijken bij de ei-inustrie. Daarom is Pasen bij ons altijd ei-vrij. Omdat we van lekker

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Hee, een vlieg! Met een gezonde snack heb je aan concentratie geen gebrek.

Hee, een vlieg! Met een gezonde snack heb je aan concentratie geen gebrek. Hee, een vlieg! Met een gezonde snack heb je aan concentratie geen gebrek. 1 2 Heb jij er wel eens last van? Dat je huiswerk moet maken, maar dat het echt niet wil lukken? Dat je afgeleid wordt door alles

Nadere informatie

makkelijk afvallen koolhydraatarm 10 overheerlijke lekkernijen

makkelijk afvallen koolhydraatarm 10 overheerlijke lekkernijen makkelijk afvallen koolhydraatarm 10 overheerlijke lekkernijen Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete koolhydraatarme lekkernijen. Onder elk recept vind je de voedingswaarden zodat je precies kunt

Nadere informatie

Bijlage 4a: Het recept voor de Keizer!

Bijlage 4a: Het recept voor de Keizer! 20 Bijlage 4a: Het recept voor de Keizer! Kies max. 6 ingrediënten (benodigdheden) en verzin daar met elkaar een voorgerecht, een hoofdgerecht of een toetje (dessert) mee... GROENTE Bietjes Spruitjes Rode

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot lunch, tussendoortjes

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN

KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete koolhydraatarme gerechten. Alle recepten zijn voor 1 persoon. Onder elk recept vind je de voedingswaarden voor elk recept,

Nadere informatie

SUPERFOODS RECEPTENBOEKJE

SUPERFOODS RECEPTENBOEKJE SUPERFOODS RECEPTENBOEKJE Dit boekje is een uitgave van: www.puurenfit.nl SUPERFOODS RECEPTENBOEKJE Copyright Puur&Fit 2014 INHOUDSOPGAVE RAUWE CHOCOLADEMOUSSE SUPERFOOD IJSTAART GROENE SUPERFOOD SMOOTHIE

Nadere informatie

Gezondheidsmanagement Recepten week 1

Gezondheidsmanagement Recepten week 1 Gezondheidsmanagement 2.0 - Recepten week 1 Sinds ik over ben gegaan op een gezonde leefstijl is de groene smoothie een van de rijkste toevoegingen aan mijn dieet geweest. Het is ook wat ik iedereen die

Nadere informatie

KOPIEERBLAD 3 LES 6, 7 EN 8 - RECEPT SAPJE

KOPIEERBLAD 3 LES 6, 7 EN 8 - RECEPT SAPJE KOPIEERBLAD 3 LES 6, 7 EN 8 - RECEPT SAPJE - 3 l sinaasappelsap - 1 l druivensap - 1 appel, 1 sinaasappel, druiven - kristalsuiker - Giet de beide vruchtensappen in een grote kom. - Schil de appel en de

Nadere informatie

1. Appel-nectarinemilkshake Bereidingstijd: 0-10 minuten

1. Appel-nectarinemilkshake Bereidingstijd: 0-10 minuten 1. Appel-nectarinemilkshake Bereidingstijd: 0-10 minuten Soort gerecht: Dessert /Ontbijt Ingrediënten voor 1 personen 1 kleine zoete dessert appel 1 kleine nectarine 240 ml gekoelde melk honing of rietsuiker

Nadere informatie

Op kookavontuur met Obelix na de ronde van Gallië

Op kookavontuur met Obelix na de ronde van Gallië Op kookavontuur met Obelix na de ronde van Gallië Druïdendrankje Magische hapjes Gallische worst uit het vuistje Kletskoeken Greet Lybaert (Diëtiste) Polenstraat 169a 9940 Sleidinge tel: 09/357 60 86 fax:

Nadere informatie

Sugarchallenge Medium

Sugarchallenge Medium Sugarchallenge Medium Dagmenu 7-8-9 + bonusrecepten Dagmenu 7 Ontbijt Havermoutpap met appel Neem 200 ml. rijstmelk, havermelk of amandelmelk (suikervrij) en breng dit zachtjes aan de kook. Voeg 3 eetlepels

Nadere informatie

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood!

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Mmm lekker oud brood! Brood weggooien is zonde. Het is jammer voor je portemonnee en nog slechter voor het milieu. Al het werk van de natuur,

Nadere informatie

MENU SEPTEMBER 1999. Cocktail van nieuwe haring. -x-x-x-x-x- Spinaziesoep met roomkaas. -x-x-x-x-x- Abrikozenspoom. -x-x-x-x-x-

MENU SEPTEMBER 1999. Cocktail van nieuwe haring. -x-x-x-x-x- Spinaziesoep met roomkaas. -x-x-x-x-x- Abrikozenspoom. -x-x-x-x-x- MENU SEPTEMBER 1999 Cocktail van nieuwe haring Spinaziesoep met roomkaas Abrikozenspoom Maïskipfilet met gerookte zalm broccoli ei gratin aardappelen uit de oven met kaas Chocolade en vanilleparfait met

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

INHOUD. KLASSIEKERS Kaneel...6 Karamel...8 Bier NOTEN Amandelen...40 Rum, kokos & vanille...42 Koffie & pecan...44 Notenshot...

INHOUD. KLASSIEKERS Kaneel...6 Karamel...8 Bier NOTEN Amandelen...40 Rum, kokos & vanille...42 Koffie & pecan...44 Notenshot... INHOUD KLASSIEKERS Kaneel...6 Karamel...8 Bier...10 APPEL Appel & karamel...12 Appel, peer & specerijen...14 Appel & cider...16 FRUIT Blauwe bessen...18 Aardbei & yoghurt...20 Rood fruit...22 Aardbeien-

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest t/m 4. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest t/m 4. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

6 gratis Pompoen recepten.

6 gratis Pompoen recepten. s i t a Gr 6 gratis Pompoen recepten www.pompoensoep.info P O M P O E N P U R E E M A K E N POMPOEN PUREE Pompoenpuree kun je in Amerikaa kant en klaar in blikjes kopen, in Nederland is het ook wel te

Nadere informatie

Gezondheidsmanagement Recepten week 5

Gezondheidsmanagement Recepten week 5 Gezondheidsmanagement 2.0 - Recepten week 5 De recepten van deze week zijn gericht op de energiehuishouding. Ze bevatten dan ook veel vet. Ik hoop dat je inmiddels weet dat vet je vriend is. Daarnaast

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 kippenbouten 4.5 eetlepels Vloeibare boter 750 g voorgekookte krielaardappeltjes

Nadere informatie

Wentelteefjes van paasbrood

Wentelteefjes van paasbrood Wentelteefjes van paasbrood Ik ben denk ik niet de enige die na de Paadagen en ook met Kerst herkennen we het wel, met restjes Paasbrood blijft zitten en natuurlijk met kerst met kerstbrood. Al gaat dit

Nadere informatie

Wil je wakker worden? Begin dan met deze vroege ochtend ontbijt sandwich.

Wil je wakker worden? Begin dan met deze vroege ochtend ontbijt sandwich. Slank En Fit Ontbijt recepten WAKE UP SANDWICH Wil je wakker worden? Begin dan met deze vroege ochtend ontbijt sandwich. 1 losgeklopt ei 2 el (geraspte) 30+ kaas 1/5 paprika 1 kipfilet plakje gesneden

Nadere informatie

Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties

Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties Groentefrietjes Vrolijke bekertjes Rode paprika s Komkommers Waspenen 1. Schrijf de naam en leeftijd van de jarige op de bekertjes. 2. Was de paprika

Nadere informatie

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes*

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Weekmenu 3 Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Dinsdag Koolvispakketjes* Rijst Snijbonen Halfvolle biogardeyoghurt Woensdag Witlofschuitjes*

Nadere informatie

gezond Gratis Gratis recepten recepten gezonde nummer 1 in gezondheid

gezond Gratis Gratis recepten recepten gezonde nummer 1 in gezondheid BBQ gezond 9 0 Gratis Gratis gezonde gezonde recepten recepten nummer Smullen van de barbecue Wat is er gezelliger op een lekkere zomerse dag dan buiten eten? In veel tuinen wordt de barbecue uit de schuur

Nadere informatie

mitchel van duuren VAN O.A. DE WEBSITES PALEO.NL EN PALEODIEET.NL 3 Paleo brood recepten toch je boterham zonder de nadelen van graan

mitchel van duuren VAN O.A. DE WEBSITES PALEO.NL EN PALEODIEET.NL 3 Paleo brood recepten toch je boterham zonder de nadelen van graan mitchel van duuren VAN O.A. DE WEBSITES PALEO.NL EN PALEODIEET.NL 3 Paleo brood recepten toch je boterham zonder de nadelen van graan De meest gestelde vraag die ik krijg als mensen overwegen om Paleo

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood Menu 59. - Marokkaans Paprika-tomatensalade Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen Marokkaans brood Amandelkoekjes met muntthee Paprika-tomatensalade Ingrediënten (4 pers) 750 gr

Nadere informatie

Bosbessen Pruimentaart

Bosbessen Pruimentaart Bosbessen Pruimentaart Deeg: 150 gr bloem 1 ½ tl bakpoeder 1 tl zout 50 gr boter 50 gr bruine suiker 75 gr boter Vulling: 200 gr suiker 1 ei 1 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker 175 ml melk 4

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

Low Carb Brownies: past goed in een koolhydraatarm dieet! Deze brownies zijn niet alleen koolhydraatarm maar ook erg lekker!

Low Carb Brownies: past goed in een koolhydraatarm dieet! Deze brownies zijn niet alleen koolhydraatarm maar ook erg lekker! Low Carb Brownies Low Carb Brownies: past goed in een koolhydraatarm dieet! Deze brownies zijn niet alleen koolhydraatarm maar ook erg lekker! Voedingswaarde per portie Eiwitten 4 gram Calorieën 172 Koolhydraten

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

Koolhydraat arme Sinterklaas recepten

Koolhydraat arme Sinterklaas recepten h Koolhydraat arme Sinterklaas recepten Petra de Jong Voorwoord De feestmaand is weer begonnen en het Sinterklaas feest bijt de spits af. Voor heel veel mensen staat deze maand in het teken van gezelligheid,

Nadere informatie

gezond Gratis Gratis recepten recepten gezonde

gezond Gratis Gratis recepten recepten gezonde BBQ gezond 9 01 Gratis Gratis gezonde gezonde recepten recepten Smullen van de barbecue Wat is er gezelliger op een lekkere zomerse dag dan buiten eten? In veel tuinen wordt de barbecue uit de schuur gehaald.

Nadere informatie

Food Switch. Ontbijt & tussendoortjes. 1

Food Switch. Ontbijt & tussendoortjes.  1 Food Switch Ontbijt & tussendoortjes www.foodswitch.nl 1 Tussendoortjes Gekookt ei Combineer een gekookt ei met - Stuk komkommer - Wortel - Snoeptomaatjes Fruit Fruit kan je goed met wat noten combineren

Nadere informatie

Vruchtbaarheid Challenge Recepten Ga direct aan de slag! J

Vruchtbaarheid Challenge Recepten Ga direct aan de slag! J Vruchtbaarheid Challenge Recepten Ga direct aan de slag! J Sinds ik over ben gegaan op een gezonde leefstijl is de groene smoothie een van de rijkste toevoegingen aan mijn dieet geweest. Het is ook wat

Nadere informatie

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Kookboek Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Hoe hebben we onderzoek gedaan???? We zijn langs bijna alle klassen gegaan en gevraagd wat ze het lekkerst vonden. Toen kwam er een top 6

Nadere informatie

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Dominique Lucquedey Schrijver:Dominique Lucquedey Coverontwerp: Recepten van Domy ISBN: 9789402141313 www.receptenvandomy.nl

Nadere informatie

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de komkommer maakt het gerecht kleurrijk en met de garnering

Nadere informatie

Receptenbundel. Tip: maak de pannenkoekjes niet te dik, ze zijn veel smakelijker als je dunne pannenkoeken bakt!

Receptenbundel. Tip: maak de pannenkoekjes niet te dik, ze zijn veel smakelijker als je dunne pannenkoeken bakt! Receptenbundel Havermoutpannenkoeken Een makkelijk te bereiden recept dat slechts 15min van je tijd in beslag neemt. Deze pannenkoeken vullen enorm goed. Deze hoeveelheid is perfect voor een volwassene,

Nadere informatie

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Gezond én eenvoudig te bereiden 28 pagina s vol met recepten en tips! Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt voor

Nadere informatie

MENU MAART 2003 AMUSE BLADERDEEG MET KAAS EN DADELS SCAMPI S MET KIWI MUSKAATSORBET ( SPOOM )

MENU MAART 2003 AMUSE BLADERDEEG MET KAAS EN DADELS SCAMPI S MET KIWI MUSKAATSORBET ( SPOOM ) MENU MAART 2003 AMUSE BLADERDEEG MET KAAS EN DADELS SCAMPI S MET KIWI MUSKAATSORBET ( SPOOM ) ZALMFILET MET RODEWIJNSAUS MET TAGLIATELLE À LA PANNA BROCCOLI EN BOSPEEN CHARLOTTE VAN VRUCHTENIJS BLADERDEEG

Nadere informatie

Sandwich kaas-komkommer

Sandwich kaas-komkommer Tomatensoep Aan tomatensoep die je in de winkel kunt kopen is vaak veel suiker toegevoegd. Zelfgemaakte tomatensoep bevat alleen van nature aanwezige suikers. Om zelf tomatensoep te maken heb je weinig

Nadere informatie

Italiaans torentje: Veldkost # 24 Pagina 1

Italiaans torentje: Veldkost # 24 Pagina 1 Italiaans torentje: ½ komkommer 2 tomaten 8 plakjes mozzarella 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto 2 eetlepels olijfolie 4-8 blaadjes verse basilicum 4 cherrytomaatjes

Nadere informatie

15 personen. Menu: Gegratineerde geitenkaas met pijnboompitten, croutons, sherrytomaten, bieslook en aangemaakte sla ***

15 personen. Menu: Gegratineerde geitenkaas met pijnboompitten, croutons, sherrytomaten, bieslook en aangemaakte sla *** 15 personen Menu: Gegratineerde geitenkaas met pijnboompitten, croutons, sherrytomaten, bieslook en aangemaakte sla *** Gebakken wijting op een puree van aardappel en bieslook en een bearnaisesaus ***

Nadere informatie

Lid Cuisine Culinaire Nederland (CCN), Afd. Amsterdam MENU MAART 2013

Lid Cuisine Culinaire Nederland (CCN), Afd. Amsterdam MENU MAART 2013 Lid Cuisine Culinaire Nederland (CCN), Afd. Amsterdam MENU MAART 2013 TOMATEN TARTE TATIN MET TONIJN GEBAKKEN IN 3 KLEUREN SESAM; DRUPPELS VAN SOJASAUS KOKOS/DOPERWTENSOEP MET GEROOKTE PALING GECONFIJTE

Nadere informatie

Salade met gerookte rib-eye geserveerd met Caponata. Ingrediënten;

Salade met gerookte rib-eye geserveerd met Caponata. Ingrediënten; Salade met gerookte rib-eye geserveerd met Caponata. Aubergine Ui Bleekselderij Tomaten Olijven Kappertjes Pijnboompitjes Aceto balsamico. (blanke) Bospeen P&Z Bereiden; - maak de groenten schoon en snijd

Nadere informatie

Vegetarische recepten. Receptengids

Vegetarische recepten. Receptengids Vegetarische recepten Receptengids GezondheidsNet stelt in het samenwerking met het Voedingscentrum iedere maand een receptenboekje samen. Deze maand twee receptenboekjes: één voor de vleesliefhebber,

Nadere informatie

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Spoel de Quinoa voor dat je hem gebruikt eerst goed af, dit ivm met het waslaagje.doe het water en de Quinoa in een middel grote pan en breng aan de kook.

Nadere informatie