Kijk op onze website 8plate.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kijk op onze website 8plate.nl"

Transcriptie

1 Kinderen hebben in het algemeen behoefte aan goede begeleiding en correctie in veel aspecten van hun leven. Voor een aanzienlijk aantal kinderen waarbij "O- of- X- benen" niet spontaan recht groeien, kan pijn en/of moeite met lopen en rennen ontstaan. Ook is de kans dat er in de toekomst eerder slijtage ontstaat in de knieën groter dan normaal. Deze kinderen zouden kunnen profiteren van een operatie waarbij een klein plaatje genaamd de Eight-Plate (de acht-plaat) geplaatst wordt. De Eight-Plate zorgt voor een gecontroleerde, veilige en geleidelijke correctie en juiste uitlijning van de ledematen. Opgroeien is al moeilijk genoeg voor zowel kinderen als hun ouders! Met behulp van de Eight-Plate kan uw behandelend specialist nauwkeurig en selectief afwijkingen aan de ledematen corrigeren, zodat uw kind op juiste wijze sterk en recht kan opgroeien. Lees verder voor meer informatie over de correctie van ledematen en standsafwijkingen met behulp van de Eight-Plate en de procedure, genaamd(hemi-)epiphysiodesis.

2 Wat is een standafwijking bij kinderen Kromme benen. Bij een normale groei zijn ledematen van gelijke lengte en zijn ze recht vanaf de heupen tot aan de enkels. Echter, soms kunnen congenitale afwijkingen, infecties, verwondingen of andere omstandigheden ervoor zorgen, dat een been scheef groeit. De meest voorkomende afwijkingen zijn de X-benen(ook wel valgus genoemd) of O-benen (varus). Als er sprake is van X- of O-benen kunnen er klachten optreden, vaak rondom de knieën. Soms kan uw kind zelfs beperkt worden in lopen of rennen. De correctie van X-benen of O-benen kan worden verholpen door middel één van de volgende twee chirurgische procedures: 1.Een osteotomie of 2.Een (hemi-)epiphysiodese.

3 Corrigerende operatie: osteotomie Correctie door middel van een osteotomie is een ingrijpende chirurgische operatie. Hierbij wordt bij een scheefgegroeid bot, een wigvormig stukje bot weggehaald of juist toegevoegd (afhankelijk van de standafwijking): het bot wordt opnieuw uitgelijnd. Het uitgelijnde bot wordt dan gefixeerd met pinnen of met een plaatschroef combinatie, eventueel gevolgd door gips. Meestal mag het been voor een periode van 6 weken niet worden belast. Een alternatief is het uitgelijnde bot fixeren met behulp van pinnen in de botsegmenten en deze vast te maken aan een extern frame, een zogenaamde externe fixateur. Naast de risico s van een dergelijke operatie, moet het kind enkele dagen in het ziekenhuis verblijven, het been mag meerdere weken niet belast mag worden, gevolgd door uitgebreide fysiotherapie. In sommige gevallen zijn meerdere operaties nodig om het uitlijnen van het been volledig te corrigeren.

4 Hemi-epiphysiodesis - een operatie om de activiteit van de groeischijf te reguleren. Hemi betekent half, Epiphyse is de Latijnse naam voor groeischijf en "dese" betekent vastzetten. Met behulp van een 8-plate wordt de groeischijf aan 1 kant geremd, zodat een been weer recht kan groeien door de normale groei van de andere helft. Of dit de binnenkant of de buitenkant van het been is, wordt uiteraard bepaald door de afwijking (bij een O- been aan de buitenkant, bij een X- been wordt het plaatje aan de binnenkant geplaatst). In vergelijking met een osteotomie, is de hemi-epiphysiodese een veel minder ingrijpende operatie. Het doel is het opnieuw uitlijnen van het been door gecontroleerde natuurlijke groei. Aangezien niet in het bot wordt gezaagd (zoals bij een osteotomie), zijn er minder risico s (zoals schade aan bloedvaten, zenuwen, het niet-vastgroeien van het doorgezaagde bot). Zodra het been is recht gegroeid is het wel van belang de plaatjes er weer uit te halen omdat anders een gecorrigeerd X-been een O been kan worden!

5 Medische termen Tijdens de groei is sprake van een normale uitlijning van het been, als het jonge kind in staat is om te zo te gaan staan, dat zowel knieën als enkels elkaar raken. Een valgus stand is een scheefstand van de benen waarbij de enkels uit elkaar staan, terwijl de knieën elkaar raken, de zogenaamde X-benen. Een varus stand is een scheefstand van de benen waarbij de knieën uit elkaar staan terwijl de enkels elkaar raken, de zogenaamde O-benen. Physe of epifysairschijf Dit is de groeischijf. Groeischijven bevinden zich aan de uiteinden van de lange botten in het lichaam, zoals het dijbeen en het scheenbeen. De groeischijven zorgen voor de verlenging van het bot, de botgroei. Groeischijven sluiten als het kind richting volwassenheid gaat. Bij meisjes gebeurt dit rond het 14e levensjaar, bij jongens vindt dit plaats rond hun 17e. FEMUR is de medische term voor dijbeen TIBIA is de medische term voor scheenbeen Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat tijdelijk of permanent in het lichaam geplaatst wordt, maar niet door het lichaam wordt opgelost. Lateraal is de buitenzijde of buitenkant, weg vanuit het midden Mediaal is de binnenzijde of binnenkant, in de buurt van de middenlijn

6 Het 8 plaatje De Orthofix Eight-Plate of het acht-plaatje voor gecontroleerde groei is een uniek, acht-vormig implantaat, dat het mogelijk maakt geleidelijke correctie van ledematen te realiseren bij een standafwijking van het kind. Een Eight-Plate wordt geplaatst over één zijde van de groeischijf. Terwijl de tegenoverliggende zijde van de groeischijf normaal blijft groeien, zullen de geplaatste schroefjes meedraaien binnen het plaatje en werkt het systeem als een scharnier. Deze scharnieractie vermijdt tevens het samendrukken van de groeischijf aan de kant waar de schijf geremd wordt en dus mogelijke beschadiging hiervan. Ook vanwege deze flexibiliteit zijn de kansen dat het plaatje buigt of breekt erg klein.

7 De operatie Het inbrengen van de Eight-Plate wordt onder verdoving uitgevoerd en duurt ongeveer 20 minuten per plaatje. Tijdens de procedure zal de chirurg een 3-4 cm lange incisie maken in de huid, ter hoogte van de groeischijf van het te corrigeren bot. De Eight-Plate wordt met twee kleine titanium schroeven aan het bot vastgemaakt. Voor "X-benen" wordt het plaatje aan de binnenzijde van het bot geplaatst (d.w.z. mediaal); voor O-benen wordt het plaatje juist aan de buitenzijde (lateraal) van het bot geplaatst. Meerdere afwijkingen kunnen worden aangepakt door meerdere plaatjes in te brengen tijdens één operatie. De snede wordt gesloten, meestal met oplosbare hechtingen. Na de narcose kan uw kind veelal direct mee naar huis voor het postoperatieve herstel.

8 Naar huis De Eight-Plate techniek voor gecontroleerde groei betekent een verminderd trauma door de operatie en beduidend minder pijn in vergelijking met een osteotomie. Er wordt na de operatie geen gips aangelegd; eventueel gebruik van krukken is optioneel (voor comfort) en aanvullende fysiotherapie is zelden nodig. Het kind wordt aangemoedigd om direct te lopen en de dagelijkse activiteiten te hervatten, waaronder ook sporten (indien het comfort dit toelaat); meestal binnen 3 weken. Correctie gebeurt geleidelijk. De Eight-Plate remt tijdelijk de groei van de groeischijf aan één zijde van het bot terwijl natuurlijke groei doorgaat aan de andere kant. Geleidelijk (meestal in een periode van enkele maanden tot een jaar) wordt de afwijking gecorrigeerd. Ter controle van de correctie zal het kind regelmatig worden gezien door de chirurg. Als het kind niet kan terugkeren bij de behandelend specialist (bv. vanwege afstand), kan een andere arts röntgenfoto s maken van de benen. Deze röntgenfoto kan dan worden gestuurd naar de behandelend specialist die de Eight-Plate operatie heeft uitgevoerd. Wanneer de afwijking is gecorrigeerd, zal de arts de Eight-Plate onder narcose verwijderen. Een operatie kan traumatisch zijn voor u en uw kind, maar in de afgelopen jaren zijn vele consistente correcties en bevredigende klinische resultaten bereikt met de gecontroleerde groei door middel van Eight-Plate.

9 Veel gestelde vragen? 1. Is de Eight-Plate bedoeld voor permanente behandeling? Antwoord: Nee, het implantaatje zal worden verwijderd wanneer de afwijking afdoende is gecorrigeerd. 2. Hoe lang kan de Eight- Plate veilig op zijn plaats blijven? Antwoord: Zolang het nodig is, in afwachting van de volledige correctie van het been meestal tussen de 6 en 18 maanden. 3. Wat zijn de indicaties voor Eight-Plate gebruik? Antwoord: Elke standafwijking bij onvolgroeide kinderen die anders een osteotomie zouden moeten ondergaan. Het is ook een mogelijkheid om 8-plates aan beide kanten van een groeischijf te plaatsen bij kinderen met een beenlengteverschil. 4. Is gips nodig na een Eight-Plate ingreep? Antwoord: Nee, er is nadien geen gips nodig. 5. Kan de patiënt naar huis op de dag van de operatie? Antwoord: Ja, over het algemeen gaan patiënten op de dag van de operatie naar huis. 6. Zijn er beperkingen of voorzorgsmaatregelen voor wat betreft de belasting van het been na de ingreep? Antwoord: Nee, de patiënt wordt zelfs aangemoedigd onmiddellijk te gaan bewegen en lopen.

10 7. Wanneer moet de patiënt terugkomen voor een controleafspraak? Antwoord: De patiënt zal ten minste elke 3 maanden worden gezien om hun groei en de correctie te volgen. 8. Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van de Eight- Plate? Antwoord: De Eight- Plate mag niet worden gebruikt bij volwassenen met standafwijkingen (dus wanneer de groeischijven reeds zijn volgroeid of als gevolg van trauma en/of infectie zijn beschadigd ) 9. Wat is de aanbevolen leeftijd en/of de lengte voor een patiënt om Eight-Plate ingreep te ondergaan? Antwoord: Omdat de Eight-Plate zelf geen lichaamsgewicht hoeft te dragen, maakt leeftijd of lengte niet veel uit. De Eight-Plate kan succesvol worden toegepast bij een leeftijd variërend tussen 18 maanden en 17 jaar, zolang de groeischijven niet zijn gesloten. 10. Wordt de Eight-Plate alleen maar gebruikt bij O-benen en X-benen? Antwoord: Nee, het Eight-Plate systeem kan worden gebruikt voor andere afwijkingen aan het steun- & bewegingsapparaat, waaronder ook bewegingsbeperkingen in knieën, enkels en ellebogen. Ook beenlengteverschillen kunnen met het Eight-Plate systeem worden gecorrigeerd.

11 Ziekenhuizen die de 8-plate toepassen Academisch Medisch Centrum: Amsterdam Academisch Ziekenhuis Maastricht Albert Schweitzer Ziekenhuis: Dordrecht Catharina Ziekenhuis: Eindhoven CWZ: Nijmegen Erasmus MC: Rotterdam Haga Ziekenhuizen: Den Haag Isala Klinieken: Zwolle Jeroen Bosch Ziekenhuis: Den Bosch Leids Universitair Medisch Centrum: Leiden Maxima Medisch Centrum: Eindhoven & Veldhoven Meander Medisch Centrum: Amersfoort Medisch Centrum Alkmaar Medisch Spectrum Twente: Enschede Onze Lieve Vrouwe Gasthuis: Amsterdam Reinier de Graaf Groep: Delft Rijnstate: Arnhem St. Anna: Geldrop St Maartenskliniek: Woerden St. Zkhs. Voorz. Gelderse Vallei: Ede 't Lange Land Ziekenhuis: Zoetermeer UMC St Radboud: Nijmegen Universitair Medisch Centrum Groningen Universitair Medisch Centrum Utrecht VU Medisch Centrum: Amsterdam Wilhelmina Ziekenhuis Assen Ziekenhuis St. Jansdal: Harderwijk Ziekenhuisgroep Twente loc. Hengelo

12

Ziekenhuis: positie op ranglijst plus plaatsnaam

Ziekenhuis: positie op ranglijst plus plaatsnaam Ziekenhuis: positie op ranglijst plus plaatsnaam Percentage van de ondervraagden dat specialisme goed vindt Anaesthesie/pijnbestrijding Oss, Ziekenhuis Bernhoven 56 Rotterdam, Ikazia ziekenhuis 47 Nieuwegein/Utrecht,

Nadere informatie

Ruwe sterftecijfers ziekenhuizen

Ruwe sterftecijfers ziekenhuizen Ruwe sterftecijfers ziekenhuizen Klinische opname Ziekenhuis Plaats Dagopname Dagmortaliteit Klinische mortaliteit % dag % kliniek Stg. Medisch Centrum Alkmaar Alkmaar 30.641 33.947 0 765 0,00 2,25 Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

Operatie bij standafwijking been of beenlengteverschil. (Hemi) Epifysiodese

Operatie bij standafwijking been of beenlengteverschil. (Hemi) Epifysiodese Operatie bij standafwijking been of beenlengteverschil (Hemi) Epifysiodese Inhoud Inleiding voor ouders 3 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 3 Afwijkende stand/beenlengteverschil 3 Foto s voor en na

Nadere informatie

Vaatkeurmerk x x x x x x. x x x

Vaatkeurmerk x x x x x x. x x x PAV Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, Loc.Goes Loc. Zierikzee Loc. Vlissingen Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) Loc. Sliedrecht Loc. Zwijndrecht Alrijne Ziekenhuis,

Nadere informatie

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese)

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) z Een kinderarts die ervaring heeft met het doen van lengtevoorspellingen

Nadere informatie

Id Naam Plaats Eindspecialisatie Instroom Leerlingen Instroom FTE Universitair Medisch Centrum Groningen Groningen Anesthesiologie 8 8,00

Id Naam Plaats Eindspecialisatie Instroom Leerlingen Instroom FTE Universitair Medisch Centrum Groningen Groningen Anesthesiologie 8 8,00 101001 Universitair Medisch Centrum Groningen Groningen Anesthesiologie 8 8,00 101002 Umc Sint Radboud Nijmegen Anesthesiologie 6 6,00 101003 Universitair Medisch Centrum Utrecht Utrecht Anesthesiologie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Bijlage 1 Gewogen gemiddelde

Bijlage 1 Gewogen gemiddelde Bijlage 1 Gewogen gemiddelde Rang Ziekenhuis Type Gewogen Verhouding gemiddelde dagverpleging / ligduur klinische verpleegdagen 1 Zaans Medisch Centrum Perifeer 2,33 36% 2 St. Anna Zorggroep Perifeer 2,36

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

PRIAS (Prostaatkanker) / prostaatkanker

PRIAS (Prostaatkanker) / prostaatkanker PRIAS (Prostaatkanker) / prostaatkanker Onderzoek naar een alternatief voor de behandeling van patiënten met prostaatkanker. Onderzocht wordt wat de effecten zijn van een 'actief afwachtend beleid' bij

Nadere informatie

1100DD AMSTERDAM. Ministerie van VWS

1100DD AMSTERDAM. Ministerie van VWS L/VD: vergunning donortestlaboratorium L/VD Academisch Medisch Centrum Meibergdreef 9 AMSTERDAM 3750 L/VD (020) 566 4252 Postbus 22660 1100DD AMSTERDAM Academisch Ziekenhuis Leiden Albinusdreef 2 LEIDEN

Nadere informatie

ONDERTEKENINGSBLAD DEEL 1: GEGEVENS ZORGAANBIEDER. Naam zorgaanbieder: Plaats: Postcode en statutaire vestigingsplaats: KvK-nummer:

ONDERTEKENINGSBLAD DEEL 1: GEGEVENS ZORGAANBIEDER. Naam zorgaanbieder: Plaats: Postcode en statutaire vestigingsplaats: KvK-nummer: ONDERTEKENINGSBLAD DEEL 1: GEGEVENS ZORGAANBIEDER Naam zorgaanbieder: Postcode en statutaire vestigingsplaats: KvK-nummer: S.v.p. de registratie(s) aankruisen waarbij uw zorginstelling is aangesloten.

Nadere informatie

Ruwe Sterftecijfers Ziekenhuizen

Ruwe Sterftecijfers Ziekenhuizen Ziekenhuis Plaats DagOpname Klinische Opname Franciscus Ziekenhuis Roosendaal 13.986 15.21 Atrium Medisch Centrum Parkstad Heerlen 31.453 30.128 Orbis medisch en zorgconcern Sittard-Geleen 28.194 18.29

Nadere informatie

1100DD AMSTERDAM 2300RC LEIDEN. Ministerie van VWS

1100DD AMSTERDAM 2300RC LEIDEN. Ministerie van VWS d.d. 10-04-2015 L/VD: vergunning donortestlaboratorium Academisch Medisch Centrum hodn Universiteit van Amsterdam Meibergdreef 9 AMSTERDAM 3750 L/VD (020) 566 4252 Postbus 22660 1100DD AMSTERDAM Academisch

Nadere informatie

1100DD AMSTERDAM 2300RC LEIDEN. Ministerie van VWS

1100DD AMSTERDAM 2300RC LEIDEN. Ministerie van VWS d.d. 08-11-2016 L/VD: vergunning donortestlaboratorium L/VD Academisch Medisch Centrum hodn Universiteit van Amsterdam Meibergdreef 9 AMSTERDAM 3750 L/VD (020) 566 4252 Postbus 22660 1100DD AMSTERDAM Academisch

Nadere informatie

Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d

Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d L/VD: vergunning donortestlaboratorium L/VD Academisch Medisch Centrum hodn Universiteit van Amsterdam Meibergdreef 9 AMSTERDAM 3750 L/VD (020) 566 4252 Postbus 22660 1100DD AMSTERDAM Academisch Ziekenhuis

Nadere informatie

Plaats Ziekenhuis Status

Plaats Ziekenhuis Status Zorg Plan Selectief Overzicht van geselecteerde ziekenhuizen Voor het Zorg Plan Selectief hebben we een beperkt aantal ziekenhuizen geselecteerd die kwalitatief goede zorg verlenen en de laagste prijs

Nadere informatie

Groeiremming door een operatie (percutane epifysiodese)

Groeiremming door een operatie (percutane epifysiodese) Kindergeneeskunde Groeiremming door een operatie (percutane epifysiodese) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is percutane epifysiodese?... 3 Wie komt in aanmerking voor deze operatie?... 3 Hoe maken

Nadere informatie

Overzicht Wvkl-erkenning- en -vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d

Overzicht Wvkl-erkenning- en -vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d L/VD: vergunning donortestlaboratorium L/VD Academisch Medisch Centrum hodn Universiteit van Amsterdam Meibergdreef 9 AMSTERDAM 3750 L/VD (020) 566 4252 Postbus 22660 1100DD AMSTERDAM Academisch Ziekenhuis

Nadere informatie

voldoet niet aan minimale kwaliteitsnormen van CZ

voldoet niet aan minimale kwaliteitsnormen van CZ Overzicht kwaliteitscategorieën bariatrische chirurgie (revisie 01-01-2012) beste zorg Ziekenhuizen die volgens de kwaliteitskaders van CZ als beste scoren worden als voorkeursziekenhuis bestempeld: deze

Nadere informatie

Overzicht Wvkl-erkenning- en -vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d

Overzicht Wvkl-erkenning- en -vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d L/VD: vergunning donortestlaboratorium L/VD Academisch Medisch Centrum hodn Universiteit van Amsterdam Meibergdreef 9 AMSTERDAM 3750 L/VD (020) 566 4252 Postbus 22660 1100DD AMSTERDAM Academisch Ziekenhuis

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Lapidus procedure en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Lapidus procedure en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Lapidus procedure en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten

Nadere informatie

Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d L/VD: vergunning donortestlaboratorium

Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d L/VD: vergunning donortestlaboratorium L/VD: vergunning donortestlaboratorium L/VD Academisch Medisch Centrum hodn Universiteit van Amsterdam Meibergdreef 9 AMSTERDAM 3750 L/VD (020) 566 4252 Postbus 22660 1100DD AMSTERDAM Academisch Ziekenhuis

Nadere informatie

Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d L/VD: vergunning donortestlaboratorium 3750 L/VD L/VD

Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d L/VD: vergunning donortestlaboratorium 3750 L/VD L/VD Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d. 02-10-2017 L/VD: vergunning donortestlaboratorium L/VD Academisch Medisch Centrum hodn Universiteit van Amsterdam Meibergdreef 9 AMSTERDAM

Nadere informatie

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen)

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Hallux Valgus Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Een hallux valgus is een voetafwijking waarbij de grote teen (hallux) naar buiten wijst. waardoor het eerste middenvoetsbeentje naar binnen wordt

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Acute en Electieve PCI registratie (NHR) Versie:

Factsheet Indicatoren Acute en Electieve PCI registratie (NHR) Versie: Factsheet Indicatoren Acute en Electieve PCI registratie (NHR) Versie: 2017.2 Datum Versie Mutatie Eigenaar 31-01-2017 2017.1 Eerste concept NVVC 11-10-2017 2017.2 Definitieve versie verslagjaar 2018 NVVC

Nadere informatie

Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d Registernummer 3750 L/VD. Registernummer L/VD.

Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d Registernummer 3750 L/VD. Registernummer L/VD. Overzicht Wvkl-vergunninghouders, afgegeven vanaf 1 juni 2007 d.d. 10-05-2016 L/VD: vergunning donortestlaboratorium L/VD Academisch Medisch Centrum hodn Universiteit van Amsterdam Meibergdreef 9 AMSTERDAM

Nadere informatie

PEMBROLIZUMAB: VRAGEN EN ANTWOORDEN

PEMBROLIZUMAB: VRAGEN EN ANTWOORDEN PEMBROLIZUMAB: VRAGEN EN ANTWOORDEN Na nivolumab is er nu een tweede immunotherapie voor longkanker beschikbaar: pembrolizumab (merknaam: Keytruda ). Na de registratie van het medicijn heeft het een aantal

Nadere informatie

Medisch Centrum - Alkmaar Maaltijdencomponenten worden geleverd door een onbekende externe leverancier.

Medisch Centrum - Alkmaar Maaltijdencomponenten worden geleverd door een onbekende externe leverancier. Kassa inventariseerde de standaard warme maaltijden die worden geserveerd in de Nederlandse ziekenhuizen. Ontkoppeld koken betekent dat het ziekenhuis de maaltijden bereidt, koelt en later weer opwarmt.

Nadere informatie

Erkende opleidingen per opleiding

Erkende opleidingen per opleiding Opleiding Instelling geldigheidsduur Ambulanceverpleegkundige Academie voor Ambulancezorg Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid 31-3-2014 AmbulanceZorg Limburg Noord 30-5-2014 AmbulanceZorg Rotterdam 31-3-2014

Nadere informatie

Groeiremming door een operatie (percutane epifysiodese)

Groeiremming door een operatie (percutane epifysiodese) Kindergeneeskunde/kinderorthopedie Behandeling Groeiremming door een operatie (percutane epifysiodese) 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Kin/ Groeiremming door een operatie

Nadere informatie

Standscorrectie artrotische knie

Standscorrectie artrotische knie ORTHOPEDIE Standscorrectie artrotische knie BEHANDELING Standscorrectie artrotische knie U hebt pijnklachten omdat de stand van uw knie niet goed is. Uw orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de stand

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Chevron osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Chevron osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Chevron osteotomie en Akin osteotomie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht

Nadere informatie

Standscorrectie van de artrotische knie

Standscorrectie van de artrotische knie Standscorrectie van de artrotische knie STANDSCORRECTIE VAN DE ARTROTISCHE KNIE INLEIDING U hebt artrose (slijtage) aan uw knie. De orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de ongunstige stand van uw knie

Nadere informatie

Inleiding. Indicatoren ondervoeding - Screening op ondervoeding bij in de kliniek opgenomen kinderen - Behandeling van ondervoeding

Inleiding. Indicatoren ondervoeding - Screening op ondervoeding bij in de kliniek opgenomen kinderen - Behandeling van ondervoeding Resultaten kwaliteitsindicatoren ondervoeding bij kinderen 2014 Het percentage kinderen dat bij opname gescreend wordt op ondervoeding neemt nog steeds toe en is nu ruim 75%. Ook de behandeling van ondervoeding

Nadere informatie

Heijneman Medical BV Referentielijst compleet

Heijneman Medical BV Referentielijst compleet Amsterdam, 2015 1 st. Wandpaneel, EKZ, 2 st. Verzorgingszuil EKZ Breda, Amphia Ziekenhuis 2015 2 st. Plafondpendels, hybride OK Helmond 2015 12 st. Voorzieningenbrug, IC Elkerliek Ziekenhuis 2 st. Wandvoorzieningsgoot,

Nadere informatie

Percutane epifysiodese afremmen van de groeischijf

Percutane epifysiodese afremmen van de groeischijf Percutane epifysiodese afremmen van de groeischijf Afdeling orthopedie Locatie Veldhoven 1 Bij sommige jongens en meisjes is de verwachting dat ze erg lang worden. Wanneer dit extreem uitvalt, kan de groei

Nadere informatie

Ons project "verbeteren van de telefonische bereikbaarheid" heeft een van de drie felbegeerde Antonius Awards gewonnen, nl. de project-award.

Ons project verbeteren van de telefonische bereikbaarheid heeft een van de drie felbegeerde Antonius Awards gewonnen, nl. de project-award. Referenties Testimonial ANTONIUS ZIEKENHUIS NIEUWEGEIN/UTRECHT 13 januari 2010 Ons project "verbeteren van de telefonische bereikbaarheid" heeft een van de drie felbegeerde Antonius Awards gewonnen, nl.

Nadere informatie

Erkende opleidingen per zorginstelling

Erkende opleidingen per zorginstelling Instelling Academisch Medisch Centrum academisch ziekenhuis Maastricht Ambulance Amsterdam B.V. Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid Connexxion ambulance Services B.V. Coöperatie RAV Fryslân U.A. Coöperatie

Nadere informatie

Toewijzingsvoorstel Jaar: 2013 Tranche: 1

Toewijzingsvoorstel Jaar: 2013 Tranche: 1 Toewijzingsvoorstel Jaar: 2013 Tranche: 1 Id Naam Plaats Eindspecialisatie InstroomPersonen 1101001 Universitair Medisch Centrum Groningen Groningen Anesthesiologie 16 1101001 Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

Percutane epifysiodese afremmen van de groeischijf

Percutane epifysiodese afremmen van de groeischijf Percutane epifysiodese afremmen van de groeischijf Afdeling orthopedie Inleiding Bij sommige jongens en meisjes is de verwachting dat ze erg lang worden. Wanneer dit extreem uitvalt, kan de groei met een

Nadere informatie

Hallux valgus. Aandoening. Klachten en symptomen. Wat zijn de oorzaken van hallux valgus? Wat is hallux valgus? In welke levensfase komt het voor?

Hallux valgus. Aandoening. Klachten en symptomen. Wat zijn de oorzaken van hallux valgus? Wat is hallux valgus? In welke levensfase komt het voor? Hallux valgus U heeft een aandoening aan de grote teen. Deze folder geeft informatie over de aandoening en de behandeling. Aandoening Wat is hallux valgus? Hallux valgus is een aandoening waarbij de grote

Nadere informatie

Erkende opleidingen per zorginstelling

Erkende opleidingen per zorginstelling Instelling Academisch Medisch Centrum academisch ziekenhuis Maastricht Ambulance Amsterdam B.V. Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid Connexxion ambulance Services B.V. Coöperatie RAV Fryslân U.A. Coöperatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen)

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen) PATIËNTEN INFORMATIE Hallux rigidus (artrose grote teen) Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en de behandeling bij een hallux rigidus

Nadere informatie

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen Benchmark Rapport ICD procedures Periode: 2010-2012 Peildatum: Datum 26 juli 2013 Ziekenhuis: Catharina Ziekenhuis Michelangelolaan 2 5623 EJ Eindhoven Toelichting NCDR ICD 2010-2012 Deelnemende ziekenhuizen

Nadere informatie

Hallux Valgus, Bunion, Knokkelteen

Hallux Valgus, Bunion, Knokkelteen Hallux Valgus, Bunion, Knokkelteen Hallux valgus met bunion Een bunion is een knobbel aan de basis van de grote teen. Deze hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. De pijn is afhankelijk van de breedtemaat

Nadere informatie

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen Benchmark Rapport ICD procedures Periode: 2010-2012 Peildatum: Datum 26 juli 2013 Ziekenhuis: Leids Universitair Medisch Centrum Albinusdreef 2 2333 ZA Leiden Toelichting NCDR ICD 2010-2012 Deelnemende

Nadere informatie

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2)

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) De sterfte in de 3 grote zorggroepen per hartchirurgisch centrum in de periode 2012-2014 Elders op deze website vindt u de gemiddelde sterfte na hartchirurgische

Nadere informatie

GIDS DE BESTE ZIEKENHUIZEN ZIEKENHUIZEN BEOORDEELD. beste ziekenhuizen 74 Zware of lichte patiënt? 80

GIDS DE BESTE ZIEKENHUIZEN ZIEKENHUIZEN BEOORDEELD. beste ziekenhuizen 74 Zware of lichte patiënt? 80 GIDS WWW.ELSEVIER.NL 22 OKTOBER 2011 93 H ZIEKENHUIZEN BEOORDEELD DE BESTE ZIEKENHUIZEN 2011 De beste ziekenhuizen 74 Zware of lichte patiënt? 80 De patiënt moet op reis 83 Wat de patiënt wil weten 84

Nadere informatie

Standsverandering onderbeen. Tibiakop osteotomie

Standsverandering onderbeen. Tibiakop osteotomie Standsverandering onderbeen Tibiakop osteotomie Inhoud Inleiding 3 Tibiakop Osteotomie 3 Waarom een tibiakop osteotomie 3 De operatie 3 Na de operatie 4 Uitslaapkamer 4 Bloedverdunnende middelen 4 Fysiotherapie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Orthopedie Hallux Valgus Scheefstand van de grote teen

Patiënteninformatie. Orthopedie Hallux Valgus Scheefstand van de grote teen Patiënteninformatie Orthopedie Hallux Valgus Scheefstand van de grote teen 2 Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd u aan uw grote teen te opereren in verband met pijn en scheefstand van de

Nadere informatie

Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het

Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het Reuma Knieoperaties Het kniegewricht Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het onderbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laag kraakbeen, zodat

Nadere informatie

Standscorrectie en/ of verstijving grote teen (hallux valgus en hallux rigidus)

Standscorrectie en/ of verstijving grote teen (hallux valgus en hallux rigidus) Standscorrectie en/ of verstijving grote teen (hallux valgus en hallux rigidus) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van een operatie waarbij uw grote teen wordt rechtgezet.

Nadere informatie

Orthopedie. Voorvoet operatie. Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4)

Orthopedie. Voorvoet operatie. Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4) Orthopedie Voorvoet operatie Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4) Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw voet: een standcorrectie van de grote teen en/of een van de

Nadere informatie

Factsheet Bedrijfsmatige performance ziekenhuizen 2016

Factsheet Bedrijfsmatige performance ziekenhuizen 2016 Factsheet Bedrijfsmatige performance ziekenhuizen 216 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Omzetontwikkeling 4 Ontwikkeling bedrijfskosten en rendement 6 Liquiditeit en solvabiliteit 8 Over Kompas in Zorg 1 1

Nadere informatie

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2)

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) De sterfte in de 3 grote zorggroepen per hartchirurgisch centrum in de periode 2013-2015 Elders op deze website vindt u de gemiddelde sterfte na hartchirurgische

Nadere informatie

Orthopedie. Hallux valgus en Hallux rigidus

Orthopedie. Hallux valgus en Hallux rigidus Orthopedie Hallux valgus en Hallux rigidus Inleiding Hallux valgus betekent een scheefstand van de grote teen. Hallux rigidus betekent verstijving van het grote teengewricht. Het gewricht van de grote

Nadere informatie

BOOG INFLAME (Borstkanker) / borstkanker

BOOG INFLAME (Borstkanker) / borstkanker BOOG 2014-05 INFLAME (Borstkanker) / borstkanker Prospectieve registratiestudie voor vrouwen met inflammatoir borstkanker in Nederland. Deelname aan deze studie heeft als doel om een Nederlandse prospectieve

Nadere informatie

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp:

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Artrotische knie / correctie kniestand 1 Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw

Nadere informatie

TOP 5 STIJGERS (EXCL. NIEUWKOMERS)

TOP 5 STIJGERS (EXCL. NIEUWKOMERS) TOP 5 STIJGERS (EXCL. NIEUWKOMERS) Verschil Instelling Subsector 46 59 13 Amarant Gehz 249.097 3.501 208.598 5.690 34 41 7 Ziekenhuisgroep Twente AZ 275.981 8.264 248.942 1.241 16 22 6 Cordaan Groep Gemengd

Nadere informatie

Operatie om stand van het been te veranderen

Operatie om stand van het been te veranderen Orthopedie Tibiakop Osteotomie Operatie om stand van het been te veranderen Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een tibiakop osteotomie.

Nadere informatie

Operatief verwijderen van osteosynthesemateriaal Plaat, pen of schroeven uit been, enkel of arm

Operatief verwijderen van osteosynthesemateriaal Plaat, pen of schroeven uit been, enkel of arm Operatief verwijderen van osteosynthesemateriaal Plaat, pen of schroeven uit been, enkel of arm 1 Uw arts heeft met u besproken dat het osteosynthesemateriaal (plaat, pen en/of schroeven) in uw been, enkel

Nadere informatie

Scheefstand van de grote teen (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie

Scheefstand van de grote teen (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie Scheefstand van de grote teen (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie De Focuskliniek Orthopedie biedt gespecialiseerde zorg voor alle ingrepen aan het bewegingsapparaat (gewrichten, botten, spieren, pezen

Nadere informatie

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en valgus betekent naar buiten wijzen.

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en valgus betekent naar buiten wijzen. Hallux valgus Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en valgus betekent naar buiten wijzen. Hallux valgus beiderzijds (zwarte lijn: scheefstand hallux, rood: bunion) Door deze stand ontstaat er een

Nadere informatie

Standscorrectie van de versleten knie

Standscorrectie van de versleten knie Patiënteninformatie Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en nabehandeling Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Aantal KvK nr AGB code WBMV omschrijving Naam organisatie Plaats Samenwerking

Aantal KvK nr AGB code WBMV omschrijving Naam organisatie Plaats Samenwerking 1 Protonentherapie APTC AMSTERDAM V en K 197681-117232-CZ 14-2-2014 2 58653473 Protonentherapie HollandPTC DELFT V 176992-114228-CZ 2-12-2013 3 116950 Protonentherapie UMCG GRONINGEN V en K 176993-114229-CZ

Nadere informatie

Correctie van de kniestand. (artrotische knie)

Correctie van de kniestand. (artrotische knie) Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw knie ontstaan. Dit kan heel pijnlijk zijn. De orthopedisch chirurg kan u

Nadere informatie

Resultaten kwaliteitsindicatoren ondervoeding bij kinderen. Jaar 2014 & Jaren September 2015

Resultaten kwaliteitsindicatoren ondervoeding bij kinderen. Jaar 2014 & Jaren September 2015 Resultaten kwaliteitsindicatoren ondervoeding bij kinderen Jaar 2014 & Jaren 2008-2014 September 2015 1 Inleiding De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderscheidt twee kwaliteitsindicatoren om de kwaliteit

Nadere informatie

GIDS DE BESTE ZIEKENHUIZEN ZIEKENHUIZEN BEOORDEELD. Hoe goed zijn de umc s? 76 Gezonder zonder groei 78 Wie vertelt het de patiënt?

GIDS DE BESTE ZIEKENHUIZEN ZIEKENHUIZEN BEOORDEELD. Hoe goed zijn de umc s? 76 Gezonder zonder groei 78 Wie vertelt het de patiënt? GIDS WWW.ELSEVIER.NL 3 NOVEMBER 2012 93 H ZIEKENHUIZEN BEOORDEELD DE BESTE ZIEKENHUIZEN 2012 INHOUD De beste ziekenhuizen 64 Ervaring van patiënt telt 74 Hoe goed zijn de umc s? 76 Gezonder zonder groei

Nadere informatie

Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus)

Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus) Orthopedie Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hallux valgus... 3 Mogelijke behandelingen... 3 Voorbereiding op de operatie en de opname... 4 Pre-operatieve

Nadere informatie

Bijzondere Neurochirurgie Academisch Medisch Centrum AMSTERDAM

Bijzondere Neurochirurgie Academisch Medisch Centrum AMSTERDAM 1 **nnb Protonentherapie APTC AMSTERDAM V en K 197681-117232-CZ 14-2-2014 2 58653473 Protonentherapie HollandPTC DELFT V 176992-114228-CZ 2-12-2013 3 116950 Protonentherapie UMCG GRONINGEN V en K 176993-114229-CZ

Nadere informatie

Erkende opleidingen per zorginstelling

Erkende opleidingen per zorginstelling Instelling Academisch Medisch Centrum academisch ziekenhuis Maastricht Ambulance Amsterdam B.V. Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid Connexxion Ambulance Services B.V. Coöperatie RAV Fryslân U.A. Coöperatie

Nadere informatie

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei Standscorrectie been Ziekenhuis Gelderse Vallei Bij u is een slijtage van het kniegewricht aan één zijde geconstateerd, een veel voorkomend probleem. Vaak is veroudering de oorzaak. Deze slijtage in het

Nadere informatie

Standsafwijking van de grote teen

Standsafwijking van de grote teen Standsafwijking van de grote teen Ziekenhuis Gelderse Vallei Bij u is een standsafwijking van de voorvoet, de knokkel, vastgesteld. In medische termen wordt de aandoening hallux valgus (standsafwijking

Nadere informatie

Potential Optimalisation of Expediency and Effectiveness of TNF-blockers

Potential Optimalisation of Expediency and Effectiveness of TNF-blockers Potential Optimalisation of Expediency and Effectiveness of TNF-blockers Namens alle patienten, verpleegkundigen en artsen, Ghiti Moghadam M, Vonkeman HE, Ten Klooster PM, Van Riel PLCM, Van de Laar MAFJ,

Nadere informatie

Referenties. Testimonial ANTONIUS ZIEKENHUIS NIEUWEGEIN/UTRECHT

Referenties. Testimonial ANTONIUS ZIEKENHUIS NIEUWEGEIN/UTRECHT Referenties Testimonial ANTONIUS ZIEKENHUIS NIEUWEGEIN/UTRECHT Ons project "verbeteren van de telefonische bereikbaarheid" heeft een van de drie felbegeerde Antonius Awards gewonnen, nl. de project-award.

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 Onderzoeksresultaten 3 De operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5

Nadere informatie

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Orthopedie Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. De stand van uw been wordt veranderd. In deze folder vindt u informatie over de knie, de

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Voetcorrectie. Hallux valgus of hallux rigidus. Orthopedie

Voetcorrectie. Hallux valgus of hallux rigidus. Orthopedie Voetcorrectie Hallux valgus of hallux rigidus Orthopedie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Voetcorrectie 3 2. Na de operatie 8 Voetcorrectie In deze brochure vindt u informatie over een voetcorrectie;

Nadere informatie

Correctie stand onderbeen

Correctie stand onderbeen Correctie stand onderbeen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van slijtage of artrose van het kniegewricht aan een kant en hoe die behandeld kan worden. Het

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in de acute hartzorg

Recente ontwikkelingen in de acute hartzorg Recente ontwikkelingen in de acute hartzorg GEVOLGEN VOOR DE ORGANISATIE IN ZIEKENHUIZEN ROB VAN MECHELEN CONNECT 2012-2016 9-10-16 NVVC CONNECT 2016 1 Sterfte hartinfarct in Nederland 1970-2016 30 % Mortaliteit

Nadere informatie

Toepassingsvoorbeelden BENDER folietableautechniek

Toepassingsvoorbeelden BENDER folietableautechniek Toepassingsvoorbeelden BENDER folietableautechniek In dit document zijn een aantal foto s weergegeven van toepassingen van folietableautechniek in Nederland. BENDER folietableautechniek is gespecialiseerd

Nadere informatie

De unicompartimentele knieprothese

De unicompartimentele knieprothese De unicompartimentele knieprothese Inhoud Inleiding 3 Het kniegewricht 3 Artrose knie 3 De operatie 4 Voordelen van een enkelzijdige knieprothese 4 Na de operatie 4 Bloedverdunnende injecties 4 Fyisotherapie

Nadere informatie

Chirurgische kaakcorrectie Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.

Chirurgische kaakcorrectie Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Chirurgische kaakcorrectie Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie www.nwz.nl Inhoud Wat is een chirurgische kaakcorrectie? 3 Correctie te kleine onderkaak 4 Correctie te grote onderkaak 5

Nadere informatie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie 1 Binnenkort ondergaat u een operatie om de stand van uw been te veranderen. Deze ingreep wordt ook wel tibiakop osteotomie genoemd: de tibiakop is het bovenste

Nadere informatie

Factsheet - Resultaten kwaliteitsindicator B. Behandeling van ondervoeding bij kinderen 2017

Factsheet - Resultaten kwaliteitsindicator B. Behandeling van ondervoeding bij kinderen 2017 Factsheet - Resultaten kwaliteitsindicator 8.2.2.B. Behandeling van ondervoeding bij 2017 Adequate energie- en eiwitinname op de vierde - Kinderen Alhoewel de screening op acute ondervoeding bij in het

Nadere informatie

HOVON 130 (Non-Hodgkin lymfoom) / non-hodgkinlymfoom

HOVON 130 (Non-Hodgkin lymfoom) / non-hodgkinlymfoom HOVON 130 (Non-Hodgkin lymfoom) / non-hodgkinlymfoom Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een specifieke vorm van Non-Hodgkinlymfoom. Onderzocht wordt of het toevoegen van een extra

Nadere informatie

Standsverandering been (Osteotomie)

Standsverandering been (Osteotomie) Standsverandering been (Osteotomie) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een osteotomie uit te laten voeren. Bij deze operatie wordt de stand van uw bovenbeen of onderbeen veranderd.

Nadere informatie

Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen)

Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) Orthopedie OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove Campus Aalst Moorselbaan 164 9300 Aalst T. 053 72 41 11 orthopedie@olvz-aalst.be Inleiding Een hallux valgus is

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Aantal KvK nr AGB code WBMV omschrijving Naam organisatie Plaats Samenwerking

Aantal KvK nr AGB code WBMV omschrijving Naam organisatie Plaats Samenwerking Aantal KvK nr AGB code WBMV omschrijving Naam organisatie Plaats Samenwerking Opmerkinge n Kenmerk brief Datum Geldigheidsdatum 1 Protonentherapie APTC AMSTERDAM V en K 197681-117232-CZ 14-2-2014 2 58653473

Nadere informatie

Correctie stand van de knie O - stand. Poli Orthopedie

Correctie stand van de knie O - stand. Poli Orthopedie 00 Correctie stand van de knie O - stand Poli Orthopedie U heeft milde tot matige slijtage van de binnenkant van uw knie samen met een 'o-stand' van de knie(ën). U heeft met uw arts besloten om een operatieve

Nadere informatie

Standcorrectie van het onderbeen

Standcorrectie van het onderbeen Standcorrectie van het onderbeen Informatie voor patiënten F0171-6011 december 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Valgiserende tibiakop osteotomie. Poli Orthopedie

Valgiserende tibiakop osteotomie. Poli Orthopedie 00 Valgiserende tibiakop osteotomie Poli Orthopedie 1 U ondergaat binnenkort een valgiserende tibiakop operatie. Deze folder kan u helpen zich goed op deze operatie voor te bereiden. De bouw van het kniegewricht.

Nadere informatie

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose?

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose? Enkelinstabiliteit Het enkelgewricht bestaat uit 3 botdelen: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). De stabiliteit van de enkel wordt, behalve door de vorm van de botten,

Nadere informatie

Scheefstand van de grote teen. (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie. Focuskliniek Orthopedie. Voorbereiding. Scheefstand van de grote teen

Scheefstand van de grote teen. (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie. Focuskliniek Orthopedie. Voorbereiding. Scheefstand van de grote teen Scheefstand van de grote teen (hallux valgus) Focuskliniek Orthopedie Focuskliniek Orthopedie Laat u bewegen De Focuskliniek Orthopedie biedt gespecialiseerde zorg voor alle ingrepen aan het bewegingsapparaat

Nadere informatie

MTP 1 artrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 artrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 artrodese (vastzetten grote teen) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een MTP 1 artrodese uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen

Nadere informatie

Osteotomieën. Standveranderingen rondom de knie

Osteotomieën. Standveranderingen rondom de knie Osteotomieën Standveranderingen rondom de knie Inleiding U bent onder behandeling bij de Maartenskliniek Woerden voor klachten aan de knie. In deze folder leest u alle relevante informatie over de standverandering

Nadere informatie