ZOO PARC OVERLOON Visie op Verder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZOO PARC OVERLOON Visie op Verder"

Transcriptie

1 ZOO PARC OVERLOON Visie op Verder Natuurlijk & Avontuurlijk

2 Zoo Parc Overloon Visie op Verder Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs. Auteurs: Drs. Peter S.R. Wolters Ir. Wouter J. Minkhorst Lay-out: Jet Bosdijk Augustus 2011

3 Inhoudsopgave Inleiding Historie Missie Momentum Strategie Concept Algemeen ZooRama Promenade Birddate Maidan Europa Madagaskar Outback Zoo Camp Overloon Nature Lodges Overloon Tanganyika Americana Werf Parkeerpark

4 Inleiding Zoo Parc Overloon is op 21 april 2000 voor het publiek open gesteld. Vervolgens heeft op 19 juni 2002 de officiële opening plaatsgevonden. Door het toevoegen van nieuwe biotopen met dieren en het ontwikkelen van diverse projecten binnen het park is het bezoekersaantal gestegen tot zo n bezoekers op jaarbasis. Zoo Parc Overloon beslaat momenteel ongeveer 20 hectare en kenmerkt zich door een zeer natuurlijke uitstraling die wordt gecreëerd op basis van de technieken Less Money, More Value, Landscape Immersion, Nature Settings en Meet & Greet. Gezamenlijk zorgen deze technieken voor een spannende en afwisselende beleving in het park waarbij de bezoeker door een natuurlijk en rijk beplant park loopt en op onverwachte momenten, gescheiden door niet zichtbare omheiningen, op korte afstand oog in oog staat met verschillende diersoorten. Het concept is gebaseerd op natuurlijk en avontuurlijk. Om de huidige bezoekers te blijven trekken en het jaarlijkse bezoekersaantal te laten stijgen naar , is het noodzakelijk Zoo Parc Overloon verder te ontwikkelen en uit te breiden. Het gehele park zal duurzaam worden ontwikkeld. Er zullen innovatieve en milieuvriendelijke technieken ten behoeve van het opwekken van warmte en elektriciteit worden toegepast. Hierbij kan gedacht worden aan een warmte en koude opslag systeem, een methode waarbij warmte aan de bodem kan worden onttrokken maar ook afgegeven, en/of zonnecollectoren. Het Cradle to Cradle principe dat in belangrijke mate al een basis vindt in het Less Money, More Value principe zal in de realisatie van de ontwikkelingen worden toegepast. Zoo Parc Overloon zal hierdoor het duurzaamste dierenpark van Nederland worden. Dierenparken krijgen voornamelijk dieren uit surplus van andere dierentuinen waardoor het kan voorkomen dat een diersoort, welke een park graag aan de collectie zou willen toevoegen, op dat moment niet voorhanden is. Hierdoor is het mogelijk dat de, in deze rapportage, genoemde diersoorten tijdens de realisatie niet te verkrijgen zijn en dat derhalve een andere diersoort zijn plaats inneemt. Deze rapportage beschrijft de geplande ontwikkelingen en de fasering welke daarin noodzakelijkerwijs moet worden aangebracht.

5 Historie De Botanische Tuin D n Hof in Overloon in de gemeente Boxmeer is in 1986 op initiatief van een groep actieve en enthousiaste vrijwilligers opgericht. Als gevolg van grote inzet en niet in de laatste plaats ook vanwege de financiële bijdragen van zowel particulieren als de gemeentelijke overheid, groeide D n Hof al snel uit tot een volwaardig product. Door allerlei ontwikkelingen heeft de botanische tuin op een gegeven moment te maken gekregen met een aantal financiële en organisatorische problemen, welke na verloop van tijd onomkeerbaar bleken. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid, dat een feitelijk faillissement van de tuin onafwendbaar was. De gemeente Vierlingsbeek heeft destijds aan Route IV de opdracht gegeven om te adviseren in een mogelijke levensvatbare ontwikkelingsopdracht. Route IV heeft een nieuw concept voor de botanische tuin ontwikkeld en verdisconteerd in een revitaliseringsplan. De gemeente Vierlingsbeek heeft in mei 1997 ondernemers middels een advertentie proberen te interesseren om op basis van het revitaliseringsplan te wedijveren voor overname van de botanische tuin. Palmary Parcs b.v. te Warnsveld heeft zich op 21 juni 1997 aangemeld bij de gemeente om op basis van een notitie de botanische tuin en een perceel agrarische grond te ontwikkelen tot "Zoo Parc Overloon". De gemeenteraad van Vierlingsbeek heeft in zijn vergadering van 18 september 1997 besloten om met Palmary Parcs b.v. verder te gaan en verzocht om een bedrijfsplan op te stellen en aan te geven, waarom afgeweken dient te worden van het revitaliseringsplan van Route IV. Inmiddels is door een gemeentelijke herindeling de gemeente Vierlingsbeek opgeheven en valt Overloon vanaf 1 januari 1998 onder de gemeente Boxmeer. In de gemeenteraadsvergadering van 10 december 1998 is het besluit genomen om aan Palmary Parcs b.v. medewerking te verlenen aan het ontwikkelen van "Zoo Parc Overloon". Tevens is in dezelfde vergadering een voorbereidingsbesluit genomen om een nieuw bestemmingsplan te realiseren. Het park is op 21 april 2000 voor het publiek opengesteld. In 2007 is gestart met het invullen van een eerste uitbreidingsgebied en het flink vergroten van het Paviljoen. Op 3 juli 2008 is het nieuwe entreegebouw, het ZooRama, officieel geopend.

6 Missie De missie van Zoo Parc Overloon is het ontwikkelen, beheren en promoten van een park met het doel om recreatie, educatie, natuurbehoud en wetenschap zodanig te laten beleven bij het publiek dat er bewustwording en respect ontstaat voor de belangrijkheid van flora en fauna. Tevens wordt meegewerkt aan het behoud en herstel van biodiversiteit. Recreatie Het publiek op een ontspannende manier laten kennismaken met de vele aspecten van flora en fauna. Deze kennismaking krijgt gestalte door het in stand houden, exploiteren en beheren van Zoo Parc Overloon volgens de meest moderne inzichten. Educatie Door het publiek op een ongedwongen en interactieve manier kennis te laten vergaren over natuur, flora, fauna en milieu wordt bereikt dat er bewustwording ontstaat ten aanzien van de eigen leefomgeving, alsmede respect voor flora, fauna en biodiversiteit. Natuurbehoud Zoo Parc Overloon heeft het leveren van een substantiële bijdrage aan natuurbehoudprogramma s hoog in het vaandel staan. Daarom participeert Zoo Parc Overloon actief in natuurbehoud projecten. Wetenschap Ten behoeve van flora en fauna verricht Zoo Parc Overloon zelfstandig onderzoek en verleent medewerking aan onderzoeksprojecten binnen het park.

7 Momentum Na openstelling van Zoo Parc Overloon voor publiek op 21 april 2000 zijn er vele ontwikkelingen gerealiseerd die ertoe geleid hebben dat het park nu een solide basis heeft waardoor het, middels een nieuwe ontwikkelingsslag, kan doorgroeien naar een kwalitatief hoogwaardig park met unieke belevingen. Deze nieuwe ontwikkelingsslag zal het park middels een grotere overdekte accommodatie minder weersafhankelijk maken en een hogere attentiewaarde geven door het toevoegen van spectaculaire diersoorten. Daarnaast zal er deels een nieuwe markt worden aangesproken door het realiseren van avontuurlijke overnachtingsmogelijkheden. De nieuwe plannen van Zoo Parc Overloon worden gevoed door ontwikkelingen in de markt en door het verwerven van de gronden van de voormalige botanische tuin door de gemeente Boxmeer ten behoeve van woningbouw. Door het wegvallen van deze gronden zal Zoo Parc Overloon op andere gronden moeten uitbreiden en belevenisvolle projecten moeten toevoegen, waarvan de attentie- en belevingswaarde de bezoeker zal verrassen.

8 Strategie De investeringen behorende bij de nieuwe ontwikkelingsslag zullen in fases worden gerealiseerd. Deze fasering is noodzakelijk om op korte termijn de attentiewaarde van de biotopen gelegen op gronden van de voormalige botanische tuin te verplaatsen en op de langere termijn voldoende unieke belevingen te hebben. De vertreksituatie betreft de huidige positie van het dierenpark, waarbij gronden worden verworven en de gronden, behorende tot de voormalig botanische tuin, worden overgedragen aan de gemeente. Deze situatie doet zich voor in In 2012 wordt gestart met het overbrengen van een 20-tal biotopen, gelegen op de gronden van de voormalige botanische tuin. Teneinde de impact van Zoo Parc Overloon te verhogen zal, na het verplaatsen van de biotopen gelegen op de gronden van de voormalige botanische tuin, worden gestart met de impactverhogende fase, waarmee Zoo Parc Overloon zal uitgroeien tot een unieke en spannende beleving.

9 Concept Algemeen Zoo Parc Overloon zal in enkele fases, te weten de vertreksituatie, de verplaatsing van de biotopen en de impactverhogende fase, worden ontwikkeld tot een kwalitatief hoogwaardig en uniek dierenpark. Het huidige entreegebouw ZooRama zal met een ruime m2 worden vergroot en een uiterst natuurlijke overdekte speeljungle, theatron en virtuele gamebeleving gaan bevatten. Direct buiten het ZooRama zal een promenade worden ontwikkeld met onder andere een spannend klimparcours. Birddate laat de bezoeker het gedrag van uiteenlopende vogelsoorten van dichtbij beleven. Bij de Maidan waant het publiek zich op de grasvlakten in Azië en is er niets wat mens en dier van elkaar scheidt. Het Europa gebied zal verschillende Europese soorten waaronder zeehonden en rendieren, in zeer natuurlijke en ruim opgezette biotopen huisvesten. In Madagaskar worden de bezoekers vanuit de beplanting in de doorloopgebieden door verschillende soorten lemuren geobserveerd. Het publiek zal in het gebied Outback midden tussen verschillende soorten kangoeroes en wallabies kunnen lopen. Zoo Camp Overloon, dat in het gebied Outback, is gesitueerd, stelt de gasten in staat in luxueuze safaritenten midden tussen de dieren te overnachten, hetgeen uniek is in Europa. Aan de noord-westzijde van het park zal Nature Lodges Overloon worden gerealiseerd bestaande uit een aantal duurzame en comfortabele lodges waar de gasten in een natuurlijke omgeving kunnen verblijven. In het oude Oost Afrika genaamd Tanganyika staan spectaculaire ontmoetingen met onder andere gnoes, giraffes en leeuwen te wachten en in Americana ontmoet men onder andere reuzenotters, alligators en reuzenmiereneters in unieke biotopen. De werf en het parkeerpark zullen een natuurlijke uitstraling hebben. Het gehele park zal duurzaam worden ontwikkeld door het toepassen van innovatieve en milieuvriendelijke technieken ten behoeve van het opwekken van warmte en elektriciteit. Hierbij kan gedacht worden aan het ontrekken en afgeven van warmte uit de bodem en/of zonnecollectoren. Het Cradle to Cradle principe dat in belangrijke mate al een basis vindt in het Less Money, More Value principe zal in de realisatie van de ontwikkelingen worden toegepast. Zoo Parc Overloon zal hierdoor het duurzaamste dierenpark van Nederland worden. Op de volgende pagina s wordt voor elk themagebied in het park, per ontwikkelingsfase aangegeven welke biotopen en overige voorzieningen er ten behoeve van de geplande diersoorten worden gerealiseerd.

10 ZooRama De huidige overdekte accommodatie ZooRama, dat in totaal m2 beslaat, zal onder andere worden uitgebreid met een zeer natuurlijke en spannende overdekte speeljungle genaamd Adventure Arena. In totaal zal er een elkweer-accommodatie ontstaan van ruim m2. Momenteel bevat het ZooRama de receptie, een VVV Agentschap, Zoovenirshop, Zelfbedieningsrestaurant Pandapaviljoen, kinderhoek, Pannenkoekenrestaurant Maskerade en multifunctionele ruimte de Maidan Lounge. N.v.t. In de impactverhogende fase zal het ZooRama worden uitgebreid met een natuurlijke en avontuurlijke overdekte speeltuin van m², genaamd Adventure Arena. Daarnaast zal het ZooRama een theatron, waar het publiek verschillende theatervoorstellingen kan bijwonen maar ook 3D-animaties kan aanschouwen, en een ruimte met virtuele gamebelevingen bevatten. Er zal een boulevard met terrassen voorzien van subtropische beplanting worden gerealiseerd vanwaar men uitkijkt op een 200 m² grootte koi-knuffelvijver. Adventure Arena is niet zomaar een overdekte speeltuin maar een waar paradijs voor kinderen. Er staat een echt avontuur te wachten voor kinderen waarbij zij overal op, onder en in kunnen klimmen. Adventure Arena is zeer natuurlijk aangekleed wat zich uit in de aanwezigheid van echte beplanting en veelal houten constructies. Het voelt en ruikt alsof men in een jungle terecht is gekomen waar allerlei spannende avonturen te wachten staan. De belevingen in Adventure Arena zijn gekoppeld aan de dierbelevingen in Zoo Parc Overloon. Zo kunnen de kinderen onder andere net als de nachtdieren het duister in kruipen door middel van een eindeloos lijkend gangenstelsel waar het niet duidelijk is waar je er weer uit komt.

11 Promenade Direct ten zuiden van het ZooRama vindt de bezoeker de promenade waar voor kinderen van alles is te beleven. Ze kunnen er klimmen en klauteren, spannende theatervoorstellingen meemaken, worden geschminkt en er is veel te leren over het dierenrijk. Ouders houden vanaf de ruime terrassen zicht op hun kinderen. Momenteel bestaat de Promenade uit een bestraat terras met food court, een grote natuurlijke speeltuin en een overdekt theater en de beestenboelkar. Daarnaast worden kinderen in de jungle corner geschminkt als hun favoriete dier en kunnen zij mammoetbotten opgraven bij Expeditie Mammoet. N.v.t. In de impactverhogende fase zal de speeltuin worden uitgebreid met diverse natuurlijke en speelse attributen. Er zal een klimparcours en een waterspeelplaats worden gerealiseerd. Vanaf een nieuw aan te leggen terras zullen de ouders zicht houden op de spelende kinderen. Daarnaast zal er ook een educatief labyrinth komen waar kinderen, door het juist beantwoorden van uiteenlopende vragen over het dierenrijk, hun weg vinden. Op het professionele zoolympicsveld zal men bij de verschillende onderdelen zijn of haar krachten kunnen meten met de kampioenen van het dierenrijk

12 Birddate Het publiek zal op het Birddate-toernooiveld, op gezette tijden en op een zeer interactieve en speelse wijze kennis maken met uiteenlopende vogelsoorten. Men komt van alles te weten over deze vogels, hun leefwijze, verspreidingsgebied en hun soortspecifieke gedrag. Momenteel bestaat het Birddate-toernooiveld nog niet in Zoo Parc Overloon. Er worden naar het Birddate-toernooiveld geen biotopen verplaatst. In de impactverhogende fase zal op het voormalige kamelenbiotoop het Birddate-toernooiveld worden gerealiseerd. Hiertoe zal er een zacht glooiende grasvlakte, aan de achterzijde begrensd door bomen en aan de voorzijde voorzien van meerdere, in de omgeving geïntegreerde, zitmogelijkheden worden aangelegd. Uit het zicht van publiek, door de realisatie van een heuvel op het terrein, zullen enkele volières worden geplaatst ten behoeve van de vogels welke tijdens Birddate te beleven zijn.

13 Maidan Het Maidan gebied brengt de bezoeker in een stukje Azië. Grote delen van Azië bestaan nog uit stukken grasland die overgaan in loofbos of regenwoud. Op de glooiende grasvlakte van de Maidan in Zoo Parc Overloon leven verschillende dieren samen en het publiek kan hier vrij tussen de dieren vertoeven waardoor men één wordt met dit biotoop. Daarnaast ontmoet men in het Maidan gebied onder andere Maleise tapirs, Chinese kraanvogels, Aziatische kleinklauwotters, beermarters, baardapen en gibbons. Momenteel verblijven de kroeskoppelikanen, Indische antilopen, Vietnamese sikaherten, axisherten, muntjaks, kropgazellen, Chinese kraanvogels, witnekkraanvogels, jufferkraanvogels, zwarte ooievaars, streepkopganzen, chinaparkieten, rode casarca s, Maleise tapirs en witwanggibbons in het Maidan gebied. De Aziatische kleinklauwotters, beermarters en baardapen die momenteel op de gronden van de voormalige botanische tuin zijn gehuisvest, krijgen een nieuw onderkomen in het Maidan gebied. De infrastructuur en diverse verblijven zullen hiervoor worden aangepast en/of nieuw gerealiseerd. In de impactverhogende fase zullen de kamelen en de kleine panda s welke momenteel een onderkomen elders in het park hebben, worden verplaatst naar een ruim en uiterst natuurlijk biotoop binnen het Maidan gebied. Het kamelenbiotoop zal een zeer open karakter hebben en het publiek zal dicht bij deze soort kunnen komen.

14 Europa Het Europa gebied zal worden gekenmerkt door zijn zeer natuurlijke uitstraling en de prachtige doorkijken met een goed zicht op de verschillende diersoorten. De route door dit gebied wekt spanning op door het bochtige padenstelsel. Momenteel zijn de Europese kraanvogels, knobbelzwanen en rendieren in het Europa gebied ondergebracht. Daarnaast is in dit gebied onlangs een zeer natuurlijk en waterrijk biotoop voor zeehonden gerealiseerd. De sneeuwuilen, Europese oehoes, de vlindervallei, de imkerij en de kinderboerderij zullen vanuit de voormalige botanische tuin worden overgeplaatst naar het Europa gebied. Hiertoe zullen diverse nieuwe verblijven moeten worden gerealiseerd. In de impactverhogende fase zullen de Europese ooievaars en de Europese flamingo s welke momenteel elders in het park hun onderkomen hebben naar het Europa gebied worden verplaatst. Daarnaast zal er een groot eiland met diverse klimmogelijkheden voor berberapen worden ontwikkeld. Direct aangrenzend zullen kinderen, op het nieuw te realiseren klimeiland, in vergelijkbare klimconstructies naar hartenlust kunnen klauteren waarbij zij een uniek zicht hebben op de berberapen. In het Europa gebied zullen ook de grote trap, steuren en de muskusos worden toegevoegd.

15 Madagaskar Madagaskar is een groot eiland ten zuidoosten van Afrika. Door zijn afgelegen ligging van Afrika is hier een zeer specifieke en afwijkende flora en fauna ontstaan. Madagaskar zal een spannend en avontuurlijk gedeelte in het park vormen doordat de bezoekers vanuit de beplanting in de diverse doorloopgebieden door verschillende diersoorten worden geobserveerd. Ook zal het publiek hier door Meet & Greet de dieren niet alleen ontmoeten maar ze van dichtbij beleven. Momenteel bestaat het Madagaskargebied nog niet in Zoo Parc Overloon. De ringstaartmaki s, rode vari s, zwart-witte vari s, bamboemaki s, kroonmaki s en smalstreepmangoesten welke momenteel op gronden van de voormalige botanische tuin verblijven, zullen naar het nieuw te realiseren Madagaskargebied worden verplaatst. Hiertoe dienen er nieuwe biotopen en binnenverblijven te worden gerealiseerd. In de impactverhogende fase zullen er spectaculaire biotopen worden gerealiseerd ten behoeve van de sifaka en de fossa. Sifaka s behoren tot de grootste nog levende halfapen en komen uitsluitend op Madagaskar voor. Sifaka s hebben een lange, wollige kleurrijke vacht en lange benen waarmee ze van boom naar boom kunnen springen, tot afstanden van wel 10 meter. In het Madagaskar gebied zal een groot eiland worden gerealiseerd waar de bezoekers dit gedrag kunnen aanschouwen. Het grootste roofdier van Madagaskar, de fossa, zal ook niet ontbreken in Zoo Parc Overloon. Ten behoeve van deze soort zal een spannend en boomrijk biotoop worden gerealiseerd waar het publiek een uniek zicht heeft op de fossa.

16 Outback De Outback kenmerkt zich door een ruig en onherbergzaam landschap. In de Outback van Zoo Parc Overloon springen de kangoeroes en wallabies vrij tussen de bezoekers rond, waardoor ze van zeer dichtbij te bewonderen zijn. Momenteel bestaat de Outback nog niet in Zoo Parc Overloon. De rode reuzenkangoeroes, Bennetts wallabies, Parma wallabies en strohalsibissen zullen vanuit de voormalige botanische tuin naar het nieuw te realiseren Outbackgebied worden overgebracht. Ten behoeve van de rode reuzenkangoeroes, bennetts wallabies en parma wallabies zal een ruim en open doorloopgebied worden ontwikkeld. De strohalsibissen zullen een onderkomen in een grote volière krijgen waar bomen doorheen groeien zodat het er zeer natuurlijk uitziet. De impactverhogende fase zal een aantal nieuwe diersoorten, te weten kaketoes, emoes c.q. kasuarissen en op langere termijn koala s aan de collectie toevoegen. Ten behoeve van de kaketoes zal een grote van natuurlijke materialen vervaardigde volière worden gerealiseerd en de koala s zullen een spectaculair nieuw onderkomen krijgen waar het publiek gevaarlijk dichtbij kan komen. In een deel van de Outback zal Zoo Camp Overloon worden gerealiseerd.

17 Zoo Camp Overloon Zoo Camp Overloon zal in het Outback gedeelte worden gerealiseerd en stelt de gasten instaat op zeer avontuurlijke wijze midden tussen de dieren te overnachten zoals nog nergens in Europa bestaat. Hiertoe zullen er 10 luxueuze safaritenten en 23 comfortabele safaritenten worden geplaatst. Momenteel bestaat Zoo Camp Overloon nog niet. Er worden naar Zoo Camp Overloon geen biotopen verplaatst. De impactverhogende fase zal door de realisatie van Zoo Camp Overloon een zeer unieke beleving aan het park toevoegen. Hier kunnen de gasten op avontuurlijke wijze, omringt door kangoeroes en wallabies die vrij rondlopen en met een prachtig uitzicht op enkele andere diersoorten, overnachten. Hiertoe zullen er 10 luxueuze 6-persoons safaritenten en 23 comfortabele 4-persoons safaritenten worden geplaatst die van april tot oktober worden verhuurd. De luxueuze safaritenten onderscheiden zich van de comfortabele door de grootte, het hogere comfort dat binnen wordt geboden en een sedum- of rietendakje boven het tentdoek.

18 Nature Lodges Overloon Nature Lodges Overloon zal de gasten in staat stellen om in een uiterst natuurlijke omgeving te overnachten op een manier zoals dat nog niet in Europa bestaat. De gasten zullen hier in zeer duurzame en comfortabele lodges verblijven en een prachtig uitzicht hebben. Momenteel bestaat Nature Lodges Overloon nog niet. Er worden naar Nature Lodges Overloon geen biotopen verplaatst. Nature Lodges Overloon zal bestaan uit een 40 tot 50-tal duurzame lodges die midden in de natuur staan. De lodges zullen ongeveer 100 m2 beslaan waarvan een deel in beslag wordt genomen door een veranda vanwaar het uitzicht prachtig zal zijn. De lodges worden in een natuurlijke setting geplaatst. Alle lodges zullen van hout worden vervaardigd en voorzien van sedum- of rietendaken. De Lodges zullen een zeer natuurlijke uitstraling hebben en een goed comfort bieden. De warmte en elektriciteit ten behoeve van deze Lodges zal middels innovatieve en milieuvriendelijke technieken worden opgewekt. Nature Lodges Overloon zal door een externe partij worden gerealiseerd waarbij de investeringen welke noodzakelijk zijn om dit concept te realiseren ook door deze externe partij worden gedragen. De benodigde gronden zullen door een nieuwe onderneming Nature Lodges Overloon B.V. worden verworven. Deze onderneming zal op basis van een programma van eisen externe partijen benaderen middels een tender c.q. ontwikkelingsovereenkomst voor de realisatie van de lodges.

19 Tanganyika In Tanganyika worden de bezoekers langs ruime biotopen van indrukwekkende diersoorten geleid waardoor men in de sfeer van het oude Oost-Afrika wordt gebracht. Dankzij een ingenieuze inrichting lijken de dieren dichterbij dan ooit. Momenteel zijn de cheetahs en de dwergnijlpaarden in het Tanganyikagebied ondergebracht. Tevens hebben onlangs de Afrikaanse wilde honden hier hun onderkomen, waar het publiek vanaf het uitkijkpunt een schitterend zicht op heeft. De Noordelijke hoornraven, Von der Decken s toks, gieren, Kaapse grondeekhoorns, zebramangoesten en stokstaartjes zullen worden verplaatst vanuit de voormalige botanische tuin. Er zullen verschillende natuurlijk opgezette biotopen ten behoeve van deze diersoorten worden gerealiseerd. Tanganyika zal bijzonder spannend worden door het creëren van een grote savanne waar men dieren als neushoorns, giraffen, gnoes, impala s en thomsongazelles kan ontmoeten. Kijkend over de savanne heeft het publiek een goed zicht op de dieren en ziet men daarachter de leeuwen lopen, waardoor men zich helemaal in Afrika waant. Daarnaast zal Tanganyika een aantal spectaculaire soorten als zwart witte colobussen, kroonkraanvogels, struisvogels, maraboes, aldabra reuzenschildpadden en algazelles aan de diercollectie toevoegen. Deze dieren zullen zoveel mogelijk in mixed exhibits worden gehuisvest. De biotopen zullen imposant zijn qua omvang en men zal geen afscheidingen zien waardoor het lijkt alsof de dieren vrij rondlopen.

20 Americana In Americana staan de diepe, mysterieuze binnenlanden van Zuid-Amerika centraal. Bezoekers dwalen over de bochtige paden en ontdekken een grote biodiversiteit. Momenteel worden de Boliviaanse zwartkopdoodshoofdapen in het gebied van Americana ondergebracht. De reuzenmiereneters, rode ibissen, dwergapen, krabbenetende wasberen, blauwgele ara s, boomstekelvarkens, roodpootseriema s, zwartstaartprairiehonden, vicuñas en nandoes zullen vanuit de voormalige botanische tuin worden overgeplaatst naar Americana. Ten behoeve van deze diersoorten dienen uiteenlopende bijzondere biotopen te worden gerealiseerd. In de impactverhogende fase zullen de rode neusberen welke momenteel elders in het park hun onderkomen hebben een groot nieuw biotoop krijgen in Americana. Dit biotoop zal zeer natuurlijk worden ingericht met diverse klimmogelijkheden voor de neusberen. Het publiek kan vanaf verschillende hoogtes in het biotoop kijken. Vervolgens zal er een waterrijk biotoop ten behoeve van verschillende alligators en reuzenotters worden ontwikkeld. Tevens zal er een nachtdierenhuis worden gerealiseerd.

21 Werf De werf is voor bezoekers niet toegankelijk en biedt opslag- en werkruimte aan de dierverzorging en de technische dienst. Naast de bestaande werf, zal er ter bevordering van de werkefficiëntie, een tweede werf worden aangelegd. Momenteel is er een werf aanwezig waar de centrale dierenkeuken met voedseldistributiecentrum is gesitueerd. Tevens is hier een werkplaats, opslagruimte voor gereedschap en materiaal en zijn hier diverse afvalcontainers voor afvalverwerking. Er zal een nieuwe werf worden gerealiseerd. Dit is noodzakelijk omdat de looptijden van en naar de verschillende biotopen anders te groot worden waardoor een efficiënte werkwijze in het geding komt. Deze tweede werf zal dienst doen voor de omliggende themagebieden en de diersoorten die daarbinnen worden gehuisvest en zal eveneens meerdere overdekte opslagmogelijkheden bevatten. In de impactverhogende fase zal de capaciteit van zowel de bestaande als de nieuwe werf worden aangepast aan het aantal nieuwe diersoorten dat aan de collectie wordt toegevoegd. Er dient een nieuwe quarantaine en professionele foerage te worden gebouwd. De bezoekers kunnen na de bouw van de foerage, tijdens speciale arrangementen, een kijkje achter de schermen nemen.

22 Parkeerpark Het parkeerpark wordt gekenmerkt door een zeer natuurlijke uitstraling en is landschappelijk ingepast in de directe omgeving. Een bezoek aan Zoo Parc Overloon begint op het parkeerpark en de bezoeker dient zich direct welkom te voelen bij het oprijden van het parkeerpark. In de huidige situatie is er een groot en natuurlijk parkeerpark aanwezig dat een capaciteit van ongeveer 1000 voertuigen heeft. Dit is voldoende voor de te verwachten toekomstige bezoekersaantallen. Het parkeerpark bestaat uit een hoofdparkeerterrein dat direct naast de ingang is gelegen. Dit terrein biedt voldoende capaciteit op de rustige dagen en biedt met name parkeergelegenheid aan minder validen. Aan de overzijde van de Stevensbeekseweg bevindt zich een groot overloopparkeerterrein. Beide terreinen kennen één op- en afrit welke zijn beveiligd middels een slagboominstallatie. Het parkeerpark heeft een groene uitstraling en is landschappelijk ingepast in de directe omgeving door de aanwezigheid van diverse bomen en struiken op en rondom het terrein. De parkeerstroken zijn gemarkeerd middels beukenhagen en het overloopparkeerterrein bestaat in hoofdzaak uit gras. Het groene concept van het parkeerpark sluit nauw aan bij het concept van het dierenpark waardoor er een maximale synergie ontstaat en men direct bij aankomst wordt ondergedompeld in de natuur.

23

Kom naar de Auti-Doe-Dag in Zoo Parc Overloon. Zaterdag 4 oktober 2014

Kom naar de Auti-Doe-Dag in Zoo Parc Overloon. Zaterdag 4 oktober 2014 Kom naar de Auti-Doe-Dag in Zoo Parc Overloon. Zaterdag 4 oktober 2014 Zoo Parc Overloon staat garant voor avontlijke ontmoetingen met bijzondere diersoorten in een prachtige, natlijke omgeving. Van stoere

Nadere informatie

Dierenpark Wissel Verkenning herontwikkeling 2014-2020

Dierenpark Wissel Verkenning herontwikkeling 2014-2020 Dierenpark Wissel Verkenning herontwikkeling 2014-2020 Dierenpark Wissel Verkenning herontwikkeling 2014-2020 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Zoo Consultants. Imagineering Conceptontwikkeling Portfolio

Zoo Consultants. Imagineering Conceptontwikkeling Portfolio Zoo Consultants Imagineering Conceptontwikkeling Portfolio Zoo Consultants Zoo Consultants is een specifiek consultancybureau, gespecialiseerd in het ontwikkelen van verrassende natuurbelevingen en vernieuwende

Nadere informatie

Uitnodiging Familiedag 3 oktober 2015

Uitnodiging Familiedag 3 oktober 2015 Uitnodiging Familiedag 3 oktober 2015 U bent van harte uitgenodigd!!! Op 3 oktober aanstaande organiseren wij weer de jaarlijkse Familiedag voor onze leden. Op de volgende dia's vindt u alle informatie.

Nadere informatie

Creatieve ontwerpers met een groen hart. Creatief, Onderscheidend en Realistisch

Creatieve ontwerpers met een groen hart. Creatief, Onderscheidend en Realistisch Creatieve ontwerpers met een groen hart Creatief, Onderscheidend en Realistisch Novatores Novatores is opgericht door 5 enthousiaste en ervaren professionals uit de dierentuinwereld. Onze expertise ligt

Nadere informatie

9 Daagse Camp-Safari Budget

9 Daagse Camp-Safari Budget 9 Daagse Camp-Safari Budget Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari reist u naast uw gids

Nadere informatie

Pagedal, samen beleven!

Pagedal, samen beleven! Pagedal, samen beleven! Bij Pagedal bent u als klant écht koning! Wij bieden u een compleet verzorgd arrangement, waarvan u de invulling zelf kunt bepalen. Pagedal, voor een evenement op maat! Zakelijke

Nadere informatie

Safari Meeting Centre in Koninklijke Burgers Zoo

Safari Meeting Centre in Koninklijke Burgers Zoo Safari Meeting Centre in Koninklijke Burgers Zoo Wilt u van uw congres, relatiedag, vergadering, training of personeelsfeest een unieke ervaring maken? Kom dan naar het Safari Meeting Centre in Burgers

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN Uniek erfgoed Zo bijzonder als het Noorder Dierenpark was, zo bijzonder is ook haar ruimtelijke erfenis. Misschien nog wel

Nadere informatie

RONDLEIDINGEN ZOO PLANCKENDAEL

RONDLEIDINGEN ZOO PLANCKENDAEL RONDLEIDINGEN ZOO PLANCKENDAEL BOEIEND EN SPEELS Hieronder vind je een handig overzicht van al onze rondleidingen, per doelgroep en leeftijdscategorie. Zowel scholen en als, families en andere groepen

Nadere informatie

M01a. (12 m3 op mestbestendige vloer) Sectie:

M01a. (12 m3 op mestbestendige vloer) Sectie: (12 m3 op mestbestendige vloer) 10B 10 T 1424 12A T 1415 T 1557 12 T 1208 grens van de inrichting T 1558 T 1414 Zeelandsedijk 11B 14 11C 9 T 1554 T 1556 T 398 1 2 AA opslag droogvoer 2 m3 in plastic container

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

Inleiding Burgers Zoo Buitenverblijf

Inleiding Burgers Zoo Buitenverblijf Stokstaartjes Inleiding Vanuit het Dierentuinbesluit moeten dierentuinen omschrijven hoe ze hun dieren houden, huisvesten, verzorgen en tonen. Hoe dat gebeurt, verschilt per dierentuin en per diersoort.

Nadere informatie

peterschappen 2015 & 2016

peterschappen 2015 & 2016 peterschappen 2015 & 2016 peterschappen 2015 & 2016 Een peter geeft... en krijgt. Vanaf 75 kan je een peterschap nemen op een bepaalde diersoort. Met jouw steun geven we onze dieren een sterrenbestaan!

Nadere informatie

Rondleidingen Planckendael

Rondleidingen Planckendael Rondleidingen Planckendael Boeiend en speels Hieronder vind je een handig overzicht van al onze rondleidingen, per doelgroep en leeftijdscategorie. Zowel en jeugd als, families en andere kunnen reserveren

Nadere informatie

Stichting Vogelpark Avifauna

Stichting Vogelpark Avifauna Stichting Vogelpark Avifauna Ligging: Alphen aan den Rijn in de provincie Zuid Holland Bestaat sinds: 1950 Avifauna door de jaren heen In 1950 is het vogelpark ontstaan uit de hobby van de familie Van

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap Amboseli en Tanzania Exploration 10 dagen/7 nachten Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire GROEPSRONDREIS MET FRANSTALIGE

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

Pagedal, samen beleven!

Pagedal, samen beleven! Pagedal, samen beleven! Bij Pagedal bent u als klant écht koning! Wij bieden u een compleet verzorgd arrangement, waarvan u de invulling zelf kunt bepalen. Pagedal, voor een evenement op maat! Zakelijke

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Kenia, Tanzania en Zanzibar

Kenia, Tanzania en Zanzibar Kenia, Tanzania en Zanzibar Begeleide privé rondreis Amboseli en Tanzania Exploration + Zanzibar Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire - Zanzibar 15 dagen/12 nachten PRIVERONDREIS

Nadere informatie

RONDLEIDINGEN ZOO ANTWERPEN

RONDLEIDINGEN ZOO ANTWERPEN RONDLEIDINGEN ZOO ANTWERPEN BOEIEND EN SPEELS Hieronder vind je een handig overzicht van al onze rondleidingen, per doelgroep en leeftijdscategorie. Zowel scholen en als, families en andere groepen kunnen

Nadere informatie

Rondleidingen ZOO Antwerpen

Rondleidingen ZOO Antwerpen Rondleidingen ZOO Antwerpen boeiend en speels vernieuwd! Hieronder vind je een handig overzicht van al onze rondleidingen, per doelgroep en leeftijdscategorie. Zowel en als, families en andere kunnen reserveren

Nadere informatie

Senggigi, Lombok VILLA DREAM ESTATE PARK NIEUWE VILLA

Senggigi, Lombok VILLA DREAM ESTATE PARK NIEUWE VILLA VILLA DREAM ESTATE PARK NIEUWE VILLA Senggigi, Lombok De villa s worden gekenmerkt met een uitzicht over de prachtige omliggende heuvels. In de omgeving van Kerandangan vindt u een mix van emigranten,

Nadere informatie

Het moderne wonen Energieneutraal. Comfortabel wonen in een groene omgeving

Het moderne wonen Energieneutraal. Comfortabel wonen in een groene omgeving Het moderne wonen Energieneutraal Comfortabel wonen in een groene omgeving Een uniek project met uitgekiende systemen. Varianten: starters, senioren, zorg, kantoren en recreatie Het moderne wonen Energieneutraal

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Bio energiecentrales Eindhoven

Bio energiecentrales Eindhoven Bio energiecentrales Eindhoven Frans Kastelijn Projectmanager Gemeente Eindhoven Maart 2009 Inhoudsopgave 1. Duurzame energie op lokaal niveau 2 Activiteiten op lokaal niveau 3. Bio energiecentrales in

Nadere informatie

UITBREIDING DIERENTUIN ANTWERPEN, Antwerpen

UITBREIDING DIERENTUIN ANTWERPEN, Antwerpen UITBREIDING DIERENTUIN ANTWERPEN, Antwerpen De Zoo van Antwerpen ligt in het centrum van de stad, vlak naast het imposante Centraal Station. Het is het oudste dierenpark in ons land, opgericht op 21 juli

Nadere informatie

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar Bij een lodge safari brengt u de nacht door in huisjes of kleine hotels die van alle gemakken voorzien zijn. Veelal zijn deze lodges in typische afrikaanse

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 Groenschets Ten behoeve van nieuwbouw woning Familie Soberjé P/A Venrayseweg 115 5961 AE Horst Locatie woning Lindweg langs nummer 7 077-3981683 Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 1.

Nadere informatie

Spreekbeurt over Burgers Zoo

Spreekbeurt over Burgers Zoo Spreekbeurt over Burgers Zoo 9-12 jaar Wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over Burgers Zoo? Hartstikke leuk! Met deze tekst kom je meer te weten over Burgers Zoo. Hopelijk helpt het je

Nadere informatie

Kom het MEE - MAEKEN in Middelharnis!

Kom het MEE - MAEKEN in Middelharnis! Kom het MEE - MAEKEN in Middelharnis! Kom het mee maeken op Hernesseroord 1 Op het eiland Goeree Overflakkee, in Middelharnis, kun je het mee-maeken. Dicht bij het water dat Goeree Overflakkee omringt,

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

AFRICACLASSIC.NL HARD WORK, MAGIC MOMENTS

AFRICACLASSIC.NL HARD WORK, MAGIC MOMENTS 6 DAGEN MOUNTAINBIKEN VOOR EEN BETERE GEZONDHEID IN AFRIKA! 6-13 OKTOBER 2018 TANZANIA CLASSIC EDITION 400 KM / 4000 HM 3-10 FEBRUARI 2018 UGANDA CHALLENGE EDITION 600 KM / 6000 HM AFRICACLASSIC.NL HARD

Nadere informatie

Touroperators 2014-2015

Touroperators 2014-2015 Touroperators 2014-2015 Blijdorp blijft verrassen. Diergaarde Blijdorp is een van de mooiste dierentuinen van Europa en met ruim 1,5 miljoen bezoekers de op twee na grootste publieksattractie van Nederland.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

BOUWEN AAN BEWUSTWORDING PROJECTENBOEK EERSTE FASE

BOUWEN AAN BEWUSTWORDING PROJECTENBOEK EERSTE FASE LAAT JE VERWONDEREN DOOR HET PLANTENRIJK BOUWEN AAN BEWUSTWORDING PROJECTENBOEK EERSTE FASE 2017-2020 Von Gimborn Arboretum wordt Nationaal Bomenmuseum Zonder bomen en andere planten kunnen mens en dier

Nadere informatie

landschappelijk inpassingsplan Bijsterveld 2, Oirschot gemeente Oirschot datum: januari 2017 projectnummer: R.

landschappelijk inpassingsplan Bijsterveld 2, Oirschot gemeente Oirschot datum: januari 2017 projectnummer: R. landschappelijk inpassingsplan gemeente Oirschot status: voorontwerp datum: januari 2017 projectnummer: 405178R.2002 adviseur: Bwe VONDERWEG 14, 5616 RM EINDHOVEN TELEFOON 040 257 13 36 TELEFAX 040 257

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Dijkpark elzenhagen-zuid

Dijkpark elzenhagen-zuid Dijkpark elzenhagen-zuid amsterdam Hoogstedelijk wonen in een wollige groene wereld Sequentie van parken tussen IJ en Waterland Park Elzenhagen : een park in een park Beplantingsprincipe Park Elzenhagen

Nadere informatie

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ligging projectgebied 2. Locatie projectgebied 3. Foto s huidige situatie 4. Bestemmingsplan binnen projectgebied 5. Vlekkenplan

Nadere informatie

RIS.2837. Project. Sinds 2010. Unieke ontmoetingen met natuur en cultuur. 12 oktober 2007. Dierenpark Emmen, onovertroffen

RIS.2837. Project. Sinds 2010. Unieke ontmoetingen met natuur en cultuur. 12 oktober 2007. Dierenpark Emmen, onovertroffen RIS.2837 Project Sinds 2010 Unieke ontmoetingen met natuur en cultuur 12 oktober 2007 Dierenpark Emmen, onovertroffen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Een nieuw concept... 3 Het plan... 3 De uitwerking...

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

Gemeente Emmen 26 januari 2015

Gemeente Emmen 26 januari 2015 Eindrapportage Locatieonderzoek nieuw zwembad Gemeente Emmen 26 januari 2015 Hakgriend 18 / 3371 KA Hardinxveld-Giessendam / T. 0184 616544 / www.synarchis.nl / info@synarchis.nl Inhoudsopgave pagina:

Nadere informatie

Kildijk 20 Nieuwendijk

Kildijk 20 Nieuwendijk Kildijk 20 Nieuwendijk Multifunctioneel pand! Wonen en werken aan huis op een prachtige locatie. Karakteristieke vrijstaande dijkwoning met aan de achterzijde een serre van maar liefst 21 m² en vanuit

Nadere informatie

T e l s Ta r h o r e c a

T e l s Ta r h o r e c a Telstar horeca T e l s t a r h o r e c a Wat een ontspannen plek voor een training, gaf een cursist ons als compliment. Maar dat is het ook. En dan gaat het niet over een voetbaltraining. Telstar is meer

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Vijf onderkomens voor recreatieve overnachtingen bij camping aan Drachtster Heawei 38 De Veenhoop 1 2 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING VIJF RECREATIEVE ONDERKOMENS DRACHTSTER HEAWEI 38

Nadere informatie

Met Erik & Chantal naar Kenia & Tanzania

Met Erik & Chantal naar Kenia & Tanzania Met Erik & Chantal naar Kenia & Tanzania Voor meer informatie over de foto's, zie: www.dierenfotografie-chantalmazzei.nl Verse kokosnoten aan het strand van Mombasa, Kenia De luipaard zagen we in het Seregeti

Nadere informatie

Voortbeweging. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Voortbeweging. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Voortbeweging Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs DMVOB-B&E-2012 Met deze Doe Mee in de hand kom je veel verschillende dierentuindieren tegen. De kaart vind je op de achterkant van de Doe Mee.

Nadere informatie

Villa Vallonné. Prijs ,- Excl. BTW. Kavel vanaf ,- excl. BTW V.O.N. of te huur vanaf 6.800,- per jaar

Villa Vallonné. Prijs ,- Excl. BTW. Kavel vanaf ,- excl. BTW V.O.N. of te huur vanaf 6.800,- per jaar Villa Vallonné Prijs 249.500,- Excl. BTW. Kavel vanaf 85.000,- excl. BTW V.O.N. of te huur vanaf 6.800,- per jaar Omschrijving NIEUW MODEL Eerste stenen woning op DroomPark Maasduinen! Villa Vallonné,

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

TE KOOP Moraira

TE KOOP Moraira TE KOOP 417674 Moraira 540.000 KENMERKEN Prijs 540.000 Woningtype Villa Woonruimte 160m² Perceeloppervlakte 950m² Woontype Bestaande bouw Stad Moraira Adres 417674 OMSCHRIJVING Een grote prachtig gerenoveerde

Nadere informatie

Park van buijsen pijnacker-nootdorp. Een bijzonder groene en waterrijke uitbreiding

Park van buijsen pijnacker-nootdorp. Een bijzonder groene en waterrijke uitbreiding Park van buijsen pijnacker-nootdorp Een bijzonder groene en waterrijke uitbreiding Plan Landschappelijke drager hoofdontsluiting * De van Buijsen De Scheggen wadi Zuidweg De Scheggen Plas van Buijsen waterstraat

Nadere informatie

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit Erik Mol Duurzaamheidscoördinator gemeente Bronckhorst Solarpark De Kwekerij te Hengelo Gld. 18 november 2015 Solarpark De Kwekerij Aanleiding/randvoorwaarden:

Nadere informatie

BROUWERIJ 7 ZEIST Oase van rust Prachtig en rustig gelegen in de parkachtige omgeving van de voormalige Brouwerij van Het Slot Zeist mogen wij u aanbieden deze fraaie twee-onder-éénkapvilla. Deze villa

Nadere informatie

Daarnaast komt er een vrij toegankelijk speelbos, waar kinderen avontuurlijk kunnen spelen en uitgedaagd worden om de natuur te verkennen.

Daarnaast komt er een vrij toegankelijk speelbos, waar kinderen avontuurlijk kunnen spelen en uitgedaagd worden om de natuur te verkennen. Klim, - en educatiebos Roovertsche Ley: Het Klim,- en educatiebos Natuur belevingsbos gaat bestaan uit een stuk bos van 5 hectare en een deel van een grasveld (1 hectare) op het terrein van de recreatieve

Nadere informatie

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 26 maart 2014)

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 26 maart 2014) AH 1534 2014Z02723 van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 26 maart 2014) 1 Kent u het bericht over de jonge giraf die in een Deense dierentuin is gedood om inteelt te voorkomen? 1

Nadere informatie

B&W voorstel. Openbaar na informeren betrokkenen

B&W voorstel. Openbaar na informeren betrokkenen B&W voorstel Steller : Martens Tel. : 6155828 Portefeuille : Geers e-mail. : t.martens@shertogenbosch.nl B&W : 20 november 2018 Agenda nr. : B.9 Reg.nr. : 8454462 Openbaar : Openbaar na informeren betrokkenen

Nadere informatie

Danpaati River Lodge. Escape to the jungle and meet the amazing Maroon Culture. Activiteitenboekje

Danpaati River Lodge. Escape to the jungle and meet the amazing Maroon Culture. Activiteitenboekje Danpaati River Lodge Escape to the jungle and meet the amazing Maroon Culture Activiteitenboekje d Danpaati River Lodge is meer dan alleen uw droombestemming in het regenwoud van Suriname. Behalve genieten

Nadere informatie

KONINGSSPIL 10 WIERINGERWAARD 275.000 k.k. www.koningsspil10.nl Koningsspil 10, Wieringerwaard Op zoek naar een stijlvol huis met de uitstraling van de jaren 30 en met het comfort en onderhoudsgemak van

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot Datum : 02 oktober 2014 Inleiding Hotel Van Der Valk Hotel Akersloot is voornemens het hotel en het terrein uit te breiden. Omwille van

Nadere informatie

Travelplog Zuid Afrika

Travelplog Zuid Afrika Travelplog Zuid Afrika Voor Travelvibe Wat een avontuur! Samen met een onze zonen van 11 en 9 reisden wij in drie weken van Johannesburg naar Kaapstad. Safari, strand, stad. Weidse vergezichten, verrukkelijke

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

PERSBERICHT BEREN, EEN FAMILIE ORANG-OETANS EN EEN NIEUWE TEMPEL IN PAIRI DAIZA

PERSBERICHT BEREN, EEN FAMILIE ORANG-OETANS EN EEN NIEUWE TEMPEL IN PAIRI DAIZA PERSBERICHT BEREN, EEN FAMILIE ORANG-OETANS EN EEN NIEUWE TEMPEL IN PAIRI DAIZA Woensdag 22 maart 2017 Tien dagen voor opening schakelen de teams van Pairi Daiza over naar de 6de versnelling. Op zaterdag

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Projectplan. Werktitel: Winterevent Door : Stichting Puur Brabants Datum : Augustus ! Pagina 1

Projectplan. Werktitel: Winterevent Door : Stichting Puur Brabants Datum : Augustus ! Pagina 1 Projectplan Werktitel: Winterevent 2017 Door : Stichting Puur Brabants Datum : Augustus 2017 Pagina 1 Inleiding Helmonder zijn is iets moois, iets om trots op te zijn. Helmond is een prachtige stad, er

Nadere informatie

Welkom op Villapark. Nog enkele kavels te koop. Tevens complete woningen.

Welkom op Villapark. Nog enkele kavels te koop. Tevens complete woningen. Welkom op Villapark Nog enkele kavels te koop. Tevens complete woningen. T: +5999 670 2828 of 560 5967 www.villaparkflamboyan.nl info@villaparkflamboyan.nl Curaçao, een eiland vol verrassingen Wilt u genieten

Nadere informatie

Het moderne wonen Energieneutraal. Comfortabel wonen in een groene omgeving

Het moderne wonen Energieneutraal. Comfortabel wonen in een groene omgeving Het moderne wonen Energieneutraal Comfortabel wonen in een groene omgeving Een uniek project met uitgekiende systemen. Varianten: starters, senioren, zorg, kantoren en recreatie Het moderne wonen Energieneutraal

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING KASJE BELLAMYPLEIN (SPANGEN TE DELFSHAVEN)

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING KASJE BELLAMYPLEIN (SPANGEN TE DELFSHAVEN) RUIMTELIJKE ONDERBOUWING KASJE BELLAMYPLEIN (SPANGEN TE DELFSHAVEN) 1. Inleiding Het Bellamyplein (ook wel Aagje Deken / Betje Wolffplein genoemd * ) is gelegen tussen de Bellamystraat, Betje Wolffstraat

Nadere informatie

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Inhoudsopgave 1. Locatie 1 2. Omgeving 1 3. Park 2 3.1 Sfeer 2 3.2 Ecologische verbindingszone 2 3.3 Vakantiewoningen 3 3.4 Plattegrond 3 3.5 Wandelbrug

Nadere informatie

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s De Oude Weg Elst Wonen in de Amerongse Bovenpolder 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s Riant WOnen Tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn ligt het sfeervolle

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan

Landschappelijk inpassingsplan Landschappelijk inpassingsplan Opdrachtgever: Dhr. Westerlaken Midgraaf 25 Babyloniënbroek Projectlocatie: De Omloop ong. Almkerk Datum: februari 2012/Januari 2012 Status: Concept Projectnummer: 11201.014

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Welkom op Villapark. Nog enkele kavels te koop. Tevens complete woningen.

Welkom op Villapark. Nog enkele kavels te koop. Tevens complete woningen. Welkom op Villapark Nog enkele kavels te koop. Tevens complete woningen. T: +5999 670 2828 of 560 5967 www.villaparkflamboyan.nl info@villaparkflamboyan.nl Curaçao, een eiland vol verrassingen Wilt u genieten

Nadere informatie

Kenia & Tanzania Begeleide privé rondreis. Amboseli en Tanzania Exploration. Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire

Kenia & Tanzania Begeleide privé rondreis. Amboseli en Tanzania Exploration. Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire Kenia & Tanzania Begeleide privé rondreis Amboseli en Tanzania Exploration 10 dagen/7 nachten Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire PRIVERONDREIS MET ENGELSTALIGE GIDS DOOR KENIA

Nadere informatie

Vraagprijs K.K. KORTEBUURT 16 A-D, MAASLAND. Peeters & Vermeulen Makelaars Taxateurs TEL pvmakelaars.nl

Vraagprijs K.K. KORTEBUURT 16 A-D, MAASLAND. Peeters & Vermeulen Makelaars Taxateurs TEL pvmakelaars.nl Vraagprijs 1.000.000 K.K. KORTEBUURT 16 A-D, MAASLAND Peeters & Vermeulen Makelaars Taxateurs TEL. 010-5924444 info@ Kortebuurt 16 a-d, Maasland KORTEBUURT 16 a-d, MAASLAND Royale vrijstaande bedrijfswoning

Nadere informatie

Den Helder Stadshart 47

Den Helder Stadshart 47 Den Helder Stadshart 47 N 3.2.STADSPARK / DE STAD WORDT VERRIJKT MET EEN GROENZONE DIE LUCHT EN RUIMTE GEEFT IN HET STEDELIJK WEEFSEL. DIT STADSPARK VORMT EEN LOMMERRIJKE ENTREE VAN DE STAD VOOR DE TREINREIZIGER

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Emoya Europe 2018

Beleidsplan Stichting Emoya Europe 2018 Beleidsplan Stichting Emoya Europe 2018 1 Inhoud Beleidsplan Stichting Emoya Europe 20181 Inleiding3 De stichting3 Doelstellingen3 Bereiken van de doelen3 Emoya Sanctuary, Zuid-Afrika4 Samenwerken met

Nadere informatie

BEEKDALHERSTEL & VERWEVEN MENS EN NATUUR

BEEKDALHERSTEL & VERWEVEN MENS EN NATUUR BEEKDALHERSTEL & VERWEVEN MENS EN NATUUR vastgoedconcep- INHOUD 1. INLEIDING 2. HUIDIGE SITUATIE 3. ONTWIKKELING BEEKDAL 4. LANDSCHAP 5. MENS EN NATUUR 6. GEBOUW 7. DUURZAAM vastgoedconcep- BEEKDALHERSTEL

Nadere informatie

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak Het Zuid 34 te Drachten 1 Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak

Nadere informatie

VLIEDLAAN 53 SCHAGEN ,- k.k.

VLIEDLAAN 53 SCHAGEN ,- k.k. VLIEDLAAN 53 SCHAGEN 450.000,- k.k. www.vliedlaan53.nl Vliedlaan 53, Schagen Een uitgebouwde twee-onder-een-kap woning met garage, parkeergelegenheid op eigen terrein en een centrale ligging in de woonwijk

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE. uitwerking. beurskwartier Lombokplein. AMENDEMENT LOMBOKPARK a2017/ juni 2018 concept

STEDENBOUWKUNDIGE. uitwerking. beurskwartier Lombokplein. AMENDEMENT LOMBOKPARK a2017/ juni 2018 concept STEDENBOUWKUNDIGE uitwerking beurskwartier Lombokplein AMENDEMENT LOMBOKPARK a2017/68 07 juni 2018 concept Stedenbouwkundige uitwerking - Amendement Lombokpark A2017/68 Omgevingsvisie Beurskwartier - Lombokplein,

Nadere informatie

Kenia, Tanzania en Zanzibar

Kenia, Tanzania en Zanzibar Kenia, Tanzania en Zanzibar Begeleide privé rondreis Amboseli en Tanzania Exploration + Zanzibar Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire - Zanzibar 13 dagen/10 nachten PRIVERONDREIS

Nadere informatie

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het 1 2 Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het traditionele spelen. Ook is op die avond gesproken

Nadere informatie

GROENELAAN 29 VEENENDAAL

GROENELAAN 29 VEENENDAAL GROENELAAN 29 VEENENDAAL INTRO Deze sfeervolle op- en uitgebouwde twee-onder-een-kapwoning is geheel gemoderniseerd met behoud van originele details. De woning beschikt over een diepe en privacy-rijke

Nadere informatie

SPEURTOCHT. Groep 3 en 4. Veel plezier! Welkom in Ouwehands Dierenpark! Kijk goed naar de bordjes en volg de wandelroute. Het wordt vast beregezellig!

SPEURTOCHT. Groep 3 en 4. Veel plezier! Welkom in Ouwehands Dierenpark! Kijk goed naar de bordjes en volg de wandelroute. Het wordt vast beregezellig! SPEURTOCHT Groep 3 en 4 Welkom in Ouwehands Dierenpark! Kijk goed naar de bordjes en volg de wandelroute. Het wordt vast beregezellig! Veel plezier! GIRAFFE. Het eerste wat opvalt aan de giraffe is zijn

Nadere informatie

NIEUWBOUW VOEDERHUISJE / STALLEN

NIEUWBOUW VOEDERHUISJE / STALLEN NIEUWBOUW VOEDERHUISJE / STALLEN PROJECT NIEUWBOUW VOEDERHUISJE / STALLEN WETHOUDER V/D POLSTRAAT 35 A - VEEN FASE SCHETSONTWERP T.B.V. WIJZIGING BESTEMMINGSPLAN DATUM NAJAAR 2014 OPDRACHTGEVER BEHEERDERS

Nadere informatie

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN Lespakket groep 3 en 4 Zo, wij zullen jou eens een spannend lesje leren! Groep 3 Opdracht 1 Je loopt als een echte ontdekkingsreiziger door het park en komt allerlei dieren tegen.

Nadere informatie

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Gemeente Oosterhout Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Netto oppervlakte: ca. 1.4 hectare Aantal bedrijven: 1 bedrijf Bereikbaarheid (wegen, spoor, water, openbaar vervoer): A27 en openbaar vervoer Type

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

DE IDEALE LOCATIE VOOR UW PRIVÉ & BUSINESS EVENTS

DE IDEALE LOCATIE VOOR UW PRIVÉ & BUSINESS EVENTS DE IDEALE LOCATIE VOOR UW PRIVÉ & BUSINESS EVENTS EEN SFEERVOLLE LOCATIE - EEN DYNAMISCH TEAM Het team van Kasteel Tivoli heet u van harte welkom! Een jong en dynamisch team staat te uwer beschikking

Nadere informatie

SPEURTOCHT. Groep 5 en 6. Deze speurtocht bestaat uit twee delen.

SPEURTOCHT. Groep 5 en 6. Deze speurtocht bestaat uit twee delen. SPEURTOCHT Groep 5 en 6 Deze speurtocht bestaat uit twee delen. 1. Tijdens het eerste deel volg je de wandelroute. Kijk dus goed naar de bordjes. Ben jij een echte spoorzoeker? 2. Tijdens het tweede deel

Nadere informatie

Elzewal 20 - Drachten

Elzewal 20 - Drachten Elzewal 20 - Drachten Vraagprijs 649.000,-- kosten koper Omschrijving Elzewal 20 - Drachten ZEER COMFORTABEL WONEN OP EEN FANTASTISCHE LOCATIE! Op een zeer goede locatie gelegen, aan de rand van villawijk

Nadere informatie