LESBRIEF. Cleo THEMA S : REIZEN FANTASIE VRIENDSCHAP SAMENVATTING: Wij maken kinderdromen waar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LESBRIEF. Cleo THEMA S : REIZEN FANTASIE VRIENDSCHAP SAMENVATTING: Wij maken kinderdromen waar"

Transcriptie

1 THEMA S : REIZEN FANTASIE VRIENDSCHAP SAMENVATTING: is verdrietig. Ze moet zich altijd haasten. Naar de bus. Op school. Ze voelt zich vaak alleen. Daarom gaat ze op zoek naar een andere plek. Een plek waar ze zeemonsters verslaat en waar de wolken smaken naar slagroom. Alleen haar kat mag mee. Maar dat is buiten een jongen gerekend Een ontroerend en sfeervol verhaal over een meisje dat helemaal niet zo alleen is als ze altijd dacht. Voor dagdromers vanaf 5 jaar. maakt op haar reis de meest fantastische dingen mee. Fantasie is prachtig. Met de activiteiten die hieronder beschreven staan, mogen de kinderen dan ook lekker fantaseren! Wanneer u een dikgedrukt vraag ziet, kunt u die direct aan de kinderen stellen. U kunt ook gebruikmaken van deze bijlagen: plattegrond fantasie verhalen tellen Auteur & Illustrator: Sassafras De Bruyn

2 LEESHULPVRAGEN Elke lesbrief van Clavis Uitgeverij bevat vragen om tijdens, voor of na het lezen te stellen. Deze leeshulpvragen zijn, voor uw gemak, van tevoren bedacht. U kunt dan de tijd nemen om de kinderen te observeren: Kunnen de kinderen antwoord geven op de vragen? Begrijpen de kinderen dat ze meegaan in de fantasie van? Zijn de kinderen bekend met de begrippen kaft, titel, voorkant en schrijver? Pagina 1-2 Pagina 3-4 Hoeveel dingen moet jij op een dag? Waarom zou iemand lachen om de bril van? Hoe voelt zich, denk je? Hoe weet je dat? Waarom noemt haar kat dapper? Kan een dier je allerbeste vriend zijn? Waarom wel of waarom niet? Wat bedoelt met haar spullen? Wat pakt ze?

3 Pagina 5-6 Pagina 7-8 Wat is de horizon? Naar wie zwaait, denk je? Hoe voelt zich nu? Hoe weet je dat? Wat denk je dat allemaal heeft meegenomen? Kun je een zin verzinnen bij deze bladzijde? Hoeveel witte vogels tel je? Pagina 9-10 Pagina Wat is een spektakel? Wat ziet in de lucht? Kun je zoiets ook echt in de lucht zien? Hoe zie je dat dit zeebos betoverd is? Hoe zou de jongen heten? Wat ziet nog meer tussen de bomen?

4 Pagina Pagina Zie je de zeemeerminnen? Wijs ze aan. Waar zouden en de jongen dansen, denk je? Hoeveel dozen liggen er in het water? Tel ze maar. Wat is trotseren? Hoe kun je zien dat en de jongen dapper zijn? Zouden zulke zeemonsters ook echt bestaan? Pagina Pagina Met open mond luisteren, hoe ziet dat eruit? Welke kleuren zie je? Hoe komt dat? Waar zou het verhaal over reuzenkikkers nog meer over gaan? Zie je Amadeus de kat? Wijs hem maar aan. Heb je gezien dat de jongen ook een dier als vriend heeft? Welk dier is dat? Hoeveel treden moet een ladder tot aan de wolken hebben, denk je?

5 Pagina Pagina Wat betekent samen kunnen we de wereld aan? Waar zou jij naartoe varen als je was? Hoe voelen en de jongen zich? Hoe kun je dat zien? Wat denk je dat er gebeurd is? Zie je de zeemonsters nog? Wijs ze maar aan. Met wie zou jij samen op een bankje zitten of op reis gaan?

6 SUGGESTIES VOOR NA HET LEZEN VAN HET BOEK. Onderstaande activiteiten kunt u in willekeurige volgorde uitvoeren. Bij elke bijlage vindt u diverse suggesties waarmee de kinderen aan het werk kunnen. Print ter voorbereiding de kaarten uit de bijlagen verhalen en sterren, knip ze uit en lamineer ze voor de stevigheid. Plattegrond De eerste variant van de plattegrond heeft een rooster. Neem pionnen en zet die op de vakken. Laat de pionnen nu een zeereis maken: de kinderen geven aan welke kant de pion op gaat. Hierbij komen de begrippen links, rechts, boven en beneden aan bod. Zet in een van de vakjes een kruis: hier ligt de schat, of hier staat het huis van. Lukt het de kinderen daar te komen? Laat de kinderen de route die vaart ook tekenen, door kruisjes in de vakken te zetten. De boot kan natuurlijk niet op het land varen, dus er mogen alleen kruisjes in de blauwe vakken komen te staan. Zijn er vierkante tegels op jullie schoolplein? Doe dan dezelfde activiteit eens buiten! Teken met stoepkrijt de eilanden en laat de kinderen met kruisjes aangeven hoe de route verloopt. De tweede variant van de plattegrond heeft alleen een rooster, geen eilanden. De kinderen mogen die zelf tekenen. Geef ook eens opdrachten: Kun je een eiland tekenen dat tien vakken groot is? Hoeveel verschillende eilanden van vijf vakken kun je maken? De derde variant van de plattegrond heeft wel eilanden, maar geen rooster. Ook hierop kunnen de kinderen de reis van aangeven, maar ze hoeven zich niet te houden aan de rechte lijnen. Laat ze van de plattegrond een schatkaart maken. De kinderen mogen plaatjes knippen uit tijdschriften en daarmee de plattegrond versieren. Staan er bomen op het eiland? Waar is het huis van? Welke dieren leven er in de zee? Uiteraard kunnen de kinderen dit allemaal ook zelf tekenen! De vierde variant van de plattegrond bestaat uit alleen maar blauwe zee. Hierop kunnen de kinderen zelf hun eilanden tekenen, maar ook enge zeemonsters. Vervolgens stippelen ze een route uit die om de obstakels heen gaat. Laat de kinderen een atlas bekijken. Hierin zien ze allerlei verschillende plattegronden, met verschillende kleuren. Ook zien ze de lijnen die over de kaart lopen. Geef ze er een globe bij. Kunnen jullie ons land ontdekken? Welke route zouden jullie varen als we in een boot zaten?

7 Fantasie Tijdens het lezen van het boek hebben de kinderen al ontdekt dat veel avonturen bedacht heeft. Ze heeft haar fantasie gebruikt! De kinderen gaan dat ook doen. U kunt een tekenopdracht geven, zoals: Wat ziet? Teken een van de zeemonsters die tegenkomt. Of laat de kinderen bedenken wat het volgende avontuur van zal zijn: Welke bijzondere dingen zal ze nog meer tegenkomen? Geef de kinderen allerlei stukken papier in verschillende kleuren, bijvoorbeeld de restjes van een vorige opdracht. Vertel dat ze met dit papier een zeemonster mogen knippen en plakken. Doordat ze met kleine stukken papier werken, moeten ze goed nadenken over de vormen. Het blad uit de bijlage kan ook gebruikt worden als achtergrond voor een vouwwerkje. Laat de kinderen bijvoorbeeld een boot vouwen, waar ze zichzelf op tekenen. Vergroot het blad tot A3-formaat en laat de kinderen met wasco tekenen. Ze kunnen bijvoorbeeld een zeemonster tekenen, of een onbewoond eiland. Geef ze ook eens witte wasco, waarmee ze wolkenbeesten maken. Met blauwe waterverf komen de wolkenbeesten tot leven! Ga naar buiten en laat de kinderen naar de wolken kijken. Als je lang genoeg naar de wolken kijkt, zie je er vanzelf figuren in. Wat zien jullie? Vouw een groot vel papier in drie stukken. Laat een kind op het eerste stuk de kop van een dier tekenen. Een ander kind tekent in het middelste stuk het lijf van een (ander) dier. Weer een ander kind tekent op het laatste stuk een staart. Als het papier opengevouwen wordt, ontstaan de mooiste fantasiedieren! Laat de kinderen zoeken naar afbeeldingen van dieren in tijdschriften. Hiermee gaan ze hun eigen fantasiedieren maken. Ze knippen van verschillende dieren een kop, lijf, poten en staart en ze plakken dit alles aan elkaar. Een tijger met een snavel en vleugels, bijvoorbeeld. Kunnen de kinderen ook een naam bedenken voor hun dier?

8 Verhalen In de bijlage vindt u verhaalkaarten. Vertel de kinderen dat ze hiermee een verhaal gaan vertellen. Net als bij kunnen dit best gekke verhalen worden. Leg de kaarten op tafel en wijs er eentje aan. Laat een kind een verhaal bedenken bij deze kaart. Moeilijker wordt het als er een tweede of derde kaart bij komt. Wie lukt het een leuk verhaal te bedenken? Wat is een zin eigenlijk? Enkele woorden achter elkaar, die bij elkaar passen. Laat de kinderen een zin bedenken bij een willekeurige verhaalkaart. Ik loop naar het huis. Daag ze uit om korte en lange zinnen te bedenken. Ik loop naar het huis van mijn oma. Print de kaarten nogmaals uit, maar lamineer ze nu niet. Laat de kinderen een kaart kiezen, waarbij ze een tekening maken. De kaart plakken ze op de tekening. Gebruik hiervoor het tekenblad dat als bijlage toegevoegd is. Onder aan dat blad kunnen de kinderen met uw hulp een zin schrijven die bij de tekening past. Gebruik de verhaalkaarten ook om mee te rijmen. Geef de kinderen een willekeurige verhaalkaart en vraag: Welk woord rijmt? U kunt ze helpen door een rijmzin te maken: Ik zit op de fiets en ik zie (niets). Schrijf de woorden eens op: ook kinderen die nog niet kunnen lezen, zien dat de rijmwoorden er bijna hetzelfde uitzien. Speel een rijmspel. Leg alle kaarten met de afbeelding naar beneden op tafel. Eén kind mag een kaart omdraaien. Wanneer dit kind een rijmwoord kan bedenken, mag hij de kaart houden. Nu is het volgende kind aan de beurt. Wie heeft de meeste kaarten? Waarom horen de woorden bij elkaar? Leg de kaarten weer met de afbeelding naar beneden op tafel. Een kind mag nu twee kaarten omdraaien. Als hij kan vertellen waarom deze kaarten bij elkaar horen, mag hij beide kaarten houden. Bijvoorbeeld: De zonnebril en het ijsje horen bij elkaar, omdat je ze allebei in de zomer gebruikt. Soms is het moeilijk: waarom horen een fiets en een schaar bij elkaar?

9 Sterren plukt de sterren uit de bomen en bewaart ze. Ze brengen geluk! Print voldoende sterren uit, minimaal drie vellen. Hiermee kunnen de kinderen bij elke getalkaart evenveel sterren leggen. Kennen de kinderen de getallen van nul tot en met vijftien? Print de sterren zes keer en snijd de kaarten. Laat een kind een dobbelsteen gooien, de stippen tellen en evenveel sterren plukken. Wie heeft uiteindelijk de meeste sterren? Speel het spel ook eens met een getaldobbelsteen. Herkennen de kinderen de getallen? Maak twee setjes van de getalkaarten. Draai ze allemaal met de afbeelding naar beneden. Nu kunnen de kinderen een parenspel (memory) spelen. Eén kind draait twee kaarten om. Zijn ze gelijk? Dan mag dit kind het paar houden. Wie kan er wel een beetje extra geluk gebruiken? Vertel de kinderen dat ze een ster mogen uitdelen aan iemand die ze lief vinden of aan iemand die iets knaps heeft gedaan. Op deze manier leren ze complimenten geven aan een ander. Print de sterren en laat de kinderen de stervorm uitknippen. Een goede knipoefening: leer de kinderen hoe ze vanuit de punt naar het midden toe knippen. Zo hoeven ze met hun schaar geen bochten te maken. De uitgeknipte sterren kunnen op een tekening geplakt worden, bijvoorbeeld bij een tekenopdracht die hierboven beschreven staat.

10 BIJLAGE: PLATTEGROND

11 BIJLAGE: PLATTEGROND

12 BIJLAGE: PLATTEGROND

13 BIJLAGE: PLATTEGROND

14 BIJLAGE: FANTASIE

15 BIJLAGE: VERHALEN

16 BIJLAGE: VERHALEN

17 BIJLAGE: VERHALEN

18 BIJLAGE: VERHALEN

19 BIJLAGE: STERRENTELLEN

20 BIJLAGE: STERRENTELLEN

21 BIJLAGE: STERRENTELLEN

22 BIJLAGE: STERRENTELLEN

23 BIJLAGE: STERREN TELLEN

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK Inhoud: rekenen: meten (lengte), redeneren, begrippen groot en klein Sociaal emotionele ontwikkeling: 4 basisemoties DE KLEINE WALVIS DE KLEINE WALVIS: Boy woont samen met

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

LESBRIEF. Maria krijgt een kindje THEMA S : KERSTMIS GEBOORTE VAN JEZUS SAMENVATTING: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.

LESBRIEF. Maria krijgt een kindje THEMA S : KERSTMIS GEBOORTE VAN JEZUS SAMENVATTING: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks. THEMA S : KERSTMIS GEBOORTE VAN JEZUS SAMENVATTING:. Ze wiegt het heen en weer. En Jozef geeft het kusjes, wel honderd, of nog meer. Een eerste kennismaking met het klassieke kerstverhaal. In ritmische

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs rekentrainer Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Groep blad Vul in. 0 0 7 70

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs rekentrainer Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Vul in. Groep blad 1 0 + 10

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

LESBRIEF. Kaatje is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Kaatje is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting:! Voor alle kinderen van de klas heeft Kaatje iets lekkers meegebracht. Lust jij ook iets? Een fijn verhaal waarin een vrolijke Kaatje op school haar verjaardag viert. Bij dit boek zijn een

Nadere informatie

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt.

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Het recensieboekje. De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Door het lezen van een recensie kan een ander kind besluiten het boek ook te gaan lezen.

Nadere informatie

4 In de tekst staat: Dit is een recept voor een toetje. Weet jij wat een recept is? Kruis de goede zin aan.

4 In de tekst staat: Dit is een recept voor een toetje. Weet jij wat een recept is? Kruis de goede zin aan. Blok 2 LB 16-17 LES 1 MAAK EEN TOETJE Lees de tekst in het leesboek nog niet. 1 Kijk naar de plaatjes. Nu weet je al heel veel. 1 Hier staat hoe je een toetje maakt. Hier staat hoe je een pop maakt. 2

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Malmberg introduceert in juni 2008 drie nieuwe kennisgebiedenmethodes voor groep 3 t/m 8: Naut voor natuur en techniek, Meander

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

LESBRIEF DIT IS NEDERLAND THEMA S: NEDERLAND WONEN KLEUREN SAMENVATTING: Wij maken kinderdromen waar

LESBRIEF DIT IS NEDERLAND THEMA S: NEDERLAND WONEN KLEUREN SAMENVATTING: Wij maken kinderdromen waar THEMA S: NEDERLAND WONEN KLEUREN SAMENVATTING: Nederland staat bekend als het land van klompen, tulpen en molens. Van rivieren en grachten. Van fietsen en bootjes. Maar hoe vieren Nederlanders de verjaardag

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst:

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst: www.eduboek.nl copyright 2014 www.webje.yurls.net Vaardigheden dingen onderzoeken plannen maken aantekeningen maken iets er mooi laten uitzien samenwerken zelfstandig werken hulp durven vragen informatiebronnen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

met vouwblaadjes: schuine en vouwpatroon dat zestien vierkantjes oplevert. basisvormen zoals vierkant, rechthoek, cirkel) voorwerpen na.

met vouwblaadjes: schuine en vouwpatroon dat zestien vierkantjes oplevert. basisvormen zoals vierkant, rechthoek, cirkel) voorwerpen na. 14. Minishirtjes Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een papieren voetbalshirt. Rekenen Meetkunde Groep 1 Groep 2 Construeren Construeert door (na)vouwen Sorteert voorwerpen op met vouwblaadjes:

Nadere informatie

B I N G O. Autobingo. zomer. 2. Gele auto. Slapend iemand. Rivier Brommer Rode auto Trein Zee. Zelfde auto als die van jullie

B I N G O. Autobingo. zomer.  2. Gele auto. Slapend iemand. Rivier Brommer Rode auto Trein Zee. Zelfde auto als die van jullie Vakantie doeboek Kijk goed uit de auto. Kruis weg wat je ziet. Wie heeft de bingokaart als eerste vol? Autobingo zomer B I N G O Gele auto Elektrische auto Brandweerauto Vrachtwagen Slapend iemand Rivier

Nadere informatie

Jongens en meisjes. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep

Jongens en meisjes. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep Kriebels in je buik Jongens en meisjes 1 Jongens en meisjes Groep 2 55 min Begrippen Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep gedrag Benodigheden Digibord Schaar Knutselspullen Werkbladen

Nadere informatie

Veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas: hoeveel nachtjes slapen nog? - Versie 2013

Veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas: hoeveel nachtjes slapen nog? - Versie 2013 veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas Hoeveel? Versie 2013 Auteur: Josée Warnaar Kinderen verheugen zich enorm op het sinterklaasfeest. De tijd tot Sinterklaas is vol van spanning en leuke gebeurtenissen.

Nadere informatie

Volgorde in goede de (In de goede volgorde)

Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Wat ga je leren? Je leert dat de delen van een verhaal een eigen plek hebben. Hoe lang ben je bezig? Ongeveer 1 uur Wat heb je nodig? pen/potlood lijntjespapier

Nadere informatie

lezen Sinterklaastip

lezen Sinterklaastip veilig leren lezen Sinterklaastip Vier rijmlesjes Auteur: Josée Warnaar en Mandy Kauling De sinterklaastijd leent zich uitstekend voor het maken van rijmpjes. Een leuke aanleiding voor rijm activiteiten

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

De jongen en de erwt

De jongen en de erwt De jongen en de erwt Een jongen komt op en stelt zich voor als Gert-Jan. Hij zoekt een prinses, zegt hij. Daarvoor heeft hij een erwt nodig, om onder twaalf matrassen te leggen. Niet eender welke erwt.

Nadere informatie

G 1 Tangram: figuren leggen

G 1 Tangram: figuren leggen G Tangram: figuren leggen * Schaar, kopieerbladen 8 en 9 Knip de zeven tangramdelen (kopieerblad 8) uit. Let erop dat de grenslijnen van ieder deel wel heel blijven. Leg met de zeven delen de dieren op

Nadere informatie

Bee-bot lessen Introductie in de klas

Bee-bot lessen Introductie in de klas Bee-bot lessen Introductie in de klas Doel: leer de kinderen de stapjes van de bee-bot. Leer ze inschatten hoe groot één stapje is. Leer de kinderen dat de bee-bot op zijn plek draait. Ga in de kring zitten.

Nadere informatie

De Melkweg groep 3-4. Lesbeschrijving De Melkweg. Inleiding 15 minuten. 1 Bron: www.ruimtevaartindeklas.nl

De Melkweg groep 3-4. Lesbeschrijving De Melkweg. Inleiding 15 minuten. 1 Bron: www.ruimtevaartindeklas.nl De Melkweg groep 3-4 Als je naar de sterren kijkt, komen als vanzelf veel vragen op. Hoeveel sterren zijn er? Waar bestaan al die sterren uit? Hoe ver weg zijn ze? De sterren die wij vanaf de aarde zien,

Nadere informatie

project Escher Je werkt tijdens dit project individueel en samen. Welke opdracht je alleen doet en welke samen wordt per opdracht beschreven.

project Escher Je werkt tijdens dit project individueel en samen. Welke opdracht je alleen doet en welke samen wordt per opdracht beschreven. instructie De komende vijf weken gaan we drie uur per week aan dit project werken. Binnen dit project zijn er vijf opdrachten die je moet doen. Je mag zelf weten wanneer je welke opdracht maakt, maar denk

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel?

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel? Spelideeën bij Twister Wie kent het spel Twister niet? Een spel wat zorgt voor gezelligheid, maar waarbij je kunt er ook een educatief tintje aan geven door lekker te spelen maar ondertussen extra te oefenen

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

Dieren vouwen met Origami

Dieren vouwen met Origami Dieren vouwen met Origami Uitgaande van een meestal vierkant stuk papier ontstaan alleen door vouwen 2 - of 3-dimensionale objecten, zoals dieren, vogels, papieren vliegtuigjes, voorwerpen en geometrische

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat?

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat? Optie 1 Ik wil jullie even iets vragen. 1. Bij wie wonen jullie? (papa, mama, broertjes, zusjes, opa, oma, tante en zo zijn er heel veel mogelijkheden) Dus die zijn heel vaak heel dichtbij.. en hoe vind

Nadere informatie

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg.

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs! jij rekentrainer Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Groep blad 1 Hoe komt de hond bij het bot? Teken. Kleur de tegels. Kleur

Nadere informatie

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Vorige week ontving ik de beschrijfbare dobbelsteen van Credu.nl: een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Ontwerp je eigen superbijzondere dier

Ontwerp je eigen superbijzondere dier Ontwerp je eigen superbijzondere dier Activiteit in de klas Doelgroep: basisonderwijs groep 1 t/m 4 Duur: ongeveer 1 uur Doelen: - Leerlingen zien hoe divers de natuur is; - Leerlingen denken na over vorm

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Lessuggesties Tijgerlezen

Lessuggesties Tijgerlezen Lessuggesties Tijgerlezen Onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Tijgerlezenboeken leggen daarom nadruk op humor en spanning. Ze bieden variatie

Nadere informatie

Titel. Uitgeverij. 2. Bekijk de voorflap en de achterflap. Over wat denk je dat het boek zal gaan?

Titel. Uitgeverij. 2. Bekijk de voorflap en de achterflap. Over wat denk je dat het boek zal gaan? Boekenknabbel 1 De Griezels 1. Bekijk de voorflap en duid aan met een pijl: Titel Auteur/ schrijver Illustrator/ tekenaar Uitgeverij 2. Bekijk de voorflap en de achterflap. Over wat denk je dat het boek

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 8: LOT DE ROBOT (DEEL2) AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Werkmap getalbegrip volgens het Haywoodprogramma en zijn ergotherapeutische interventies

Werkmap getalbegrip volgens het Haywoodprogramma en zijn ergotherapeutische interventies Hogeschool West-Vlaanderen Departement HIEPSO Studiegebied Gezondheidszorg OPLEIDING ERGOTHERAPIE R. De Rudderlaan, 6 8500 Kortrijk Werkmap getalbegrip volgens het Haywoodprogramma en zijn ergotherapeutische

Nadere informatie

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij.

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. Tijd voor een getallenfeest! Doen jullie mee? Zoek de getallen en speel bij elk getal

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 3 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 3 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Eten en drinken in de dierentuin

Eten en drinken in de dierentuin Eten en drinken in de dierentuin Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen leren

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Tijgers Boek van de week: 1; Ssst! De tijger slaapt 2; Tijgers; informatieboekje

Auditieve oefeningen bij het thema: Tijgers Boek van de week: 1; Ssst! De tijger slaapt 2; Tijgers; informatieboekje Auditieve oefeningen bij het thema: Tijgers Boek van de week: 1; Ssst! De tijger slaapt 2; Tijgers; informatieboekje Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant

Nadere informatie

Zitkamer Deeldomein beeld

Zitkamer Deeldomein beeld Zitkamer Deeldomein beeld - plasticine In de zitkamer van de bende zit een huisdier. Hoe zou dit huisdier er uitzien? Maak elk een huisdier met plasticine. Zorg dat elk huisdier een andere textuur heeft.

Nadere informatie

Sammie en opa. - Vakantiebestemmingen - Je dood vervelen

Sammie en opa. - Vakantiebestemmingen - Je dood vervelen Sammie en opa Het verhaal gaat over Sammie die samen met zijn opa allerlei avonturen beleeft. Door de weeks woont Sammie bij opa, zijn moeder is dan voor haar werk vaak op reis. Wie zijn vader is weet

Nadere informatie

Wiis mei. Les ideeën voor de onderbouw van het SBO

Wiis mei. Les ideeën voor de onderbouw van het SBO Wiis mei Les ideeën voor de onderbouw van het SBO Wiis mei Wapper maakt nieuwsgierig en nodigt uit tot onderzoek. Samen met Wapper kun je rekenen, lezen en schrijven. Wapper laat je de wereld verkennen

Nadere informatie

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT opdrachten Nog meer Hotel Hallo - Thema 6 Wat een feest! SPROET DE BRUID 1 Knip de strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken

Nadere informatie

Dag 1 Kaders vol kunst!

Dag 1 Kaders vol kunst! Dag 1 Kaders vol kunst! Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: kunstwerken maken met letters en woorden Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Met taal en woorden tot een

Nadere informatie

Lucy heeft een ballon

Lucy heeft een ballon Caro Kindercoach & begeleiding Maasdijk 16 4283 GA Giessen 0620380336 info@carokindercoach.nl www.carokindercoach.nl heeft een ballon Handleiding Doelgroep: Kinderen van 3 tot 6 jaar. Doel van het lezen

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Wensharten & Hartenwensen

Wensharten & Hartenwensen Wensharten & Hartenwensen Twee kerstboomideeën van: Margriet Darwinkel www.happyfamilylife.com & Patricia Ritsema van Eck www.mijnblijdehart.info Wensharten Wensharten voor in de kerstboom zijn harten

Nadere informatie

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht Flevolandse Verhalen Lesbrief met twee verwerkingslessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling SITUATIES/Laboratorium Flevoland in Museum De Paviljoens in Almere. Basisonderwijs middenbouw groep 3-4

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS IN AFRIKA

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS IN AFRIKA LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 3: JABALI MAAKT SPEELGOED AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS IN AFRIKA Copyright De Uitvinders Uitgave 2012 Versie 2.0 HET VERHAAL DE UITVINDERS IN AFRIKA JABALI MAAKT

Nadere informatie

Opdrachten Oppervlakte

Opdrachten Oppervlakte Naam: Datum: / / Klas: 4 De vierkante meter m² De vierkante decimeter dm² Opdrachten Oppervlakte Naam: Nr. Wat? moetje of magje? In groep of per twee Klaar? Leuk of niet zo leuk? 1 Bedekken van een oppervlak

Nadere informatie

Lestip 'Anna Amanda de 1ste'

Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Over het boek Vermoeiend hoor: Anna Amanda wil met alles de eerste zijn. Daarmee maakt ze zich op school niet geliefd. Ze heeft dan ook niet veel vrienden. En dan komt Robby

Nadere informatie

DIT BEN IK. Thema: Verhalen

DIT BEN IK. Thema: Verhalen Het thema verhalen begint bij de kleuters heel dichtbij: ze kijken aan de hand van een foto naar zichzelf en naar het gezin waaruit ze komen. Wie staan er op de foto? Waar is deze foto gemaakt? En wat

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

Werkkaart: Tekenopdracht Golven

Werkkaart: Tekenopdracht Golven Werkkaart: Tekenopdracht Golven Lange termijn doelen: - De leerling kan kosteloos materiaal inzetten. - De leerling kan op een juiste manier materialen en middelen in zetten. - Hij gaat zorgvuldig om met

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

Li Lefebure & Margot Senden

Li Lefebure & Margot Senden Li Lefebure & Margot Senden Samenvatting Het is winter en Draakje Donatius heeft het koud. Heel erg koud. Draakje Donatius houdt niet van kou. En al helemaal niet van sneeuw. In de sneeuw kan hij geen

Nadere informatie

Themawerk: feesten in december THEMAWERK. Naam:.. Groep.

Themawerk: feesten in december THEMAWERK. Naam:.. Groep. THEMAWERK Naam:.. Groep. 1 Mijn naam is AFTEKENBLAD KEUZEWERK FEESTEN IN DECEMBER Opdracht Muurkrant Met wie doe ik de opdracht samen startdatum Klaar Rondje NL Woordzoeker Verhaal Woordketting Nieuwe

Nadere informatie

1. Een bocht. 2. Spiegelen

1. Een bocht. 2. Spiegelen Werkblad 1 en op de buitenplaats (bij les 3) Print deze opdrachten en knip ze in strookjes. Maak groepjes van 2 of 3 leerlingen. Verdeel de opdrachten onder deze groepjes. Een opdracht kan door meerdere

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Het Centrum Leren en Denken. Doeboek. Vol raadsels, kleurplaten, spelletjes en. verhaaltjes. Dit doeboek is van:

Het Centrum Leren en Denken. Doeboek. Vol raadsels, kleurplaten, spelletjes en. verhaaltjes. Dit doeboek is van: Het Centrum Leren en Denken Doeboek Vol raadsels, kleurplaten, spelletjes en verhaaltjes Dit doeboek is van: Ik ben... jaar oud Ik ben... meter lang Ik heb... haar Mijn ogen zijn... Dit doe ik het liefste

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie

verzinnen de kinderen rijmwoorden of woorden met eenzelfde begin- of eindrijm tijdens een spel met sneeuwballen van papier.

verzinnen de kinderen rijmwoorden of woorden met eenzelfde begin- of eindrijm tijdens een spel met sneeuwballen van papier. 12. Sneeuwballenrijm Tijdens deze activiteit: verzinnen de kinderen rijmwoorden of woorden met eenzelfde begin- of eindrijm tijdens een spel met sneeuwballen van papier. Taal Ontluikende en beginnende

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Samen een dierentuin nabouwen. Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen

Samen een dierentuin nabouwen. Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen Samen een dierentuin nabouwen Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen Leerstofonderdeel Kerndoel

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie