GEBRUIKERSPROTOCOL ASBEST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEBRUIKERSPROTOCOL ASBEST"

Transcriptie

1 GEBRUIKERSPROTOCOL ASBEST Opdrachtgever: Locatie: Vroom & Dreesmann BV Aalmarkt 22, 2311 ED Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV

2 GEBRUIKERSPROTOCOL Opdrachtgever: Locatie: Vroom & Dreesmann Warenhuizen B.V. Aalmarkt 22 te Leiden Documentgegevens Type document: Beschrijving beperkingen in relatie tot de gebruikers van het gebouw. Datum rapportage: Versie: 2 Status: concept Opdrachtgever Opdrachtgever: Vroom & Dreesmann BV Contactpersoon: Heer H.Lam Postadres: Postbus 276 Postcode en plaats: 1000 AG AMSTERDAM Telefoonnummer: Opdrachtnemer Opdrachtnemer: Search Ingenieursbureau B.V. Contactpersoon: De heer ing. Michel B.A. Baars Bezoekadres: Meerstraat 2 Postcode en plaats: 5473 AA Heeswijk Telefoonnummer: Faxnummer: Website: projecten@searchbv.nl

3 INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN ALGEMEEN DOEL EN STATUS VAN HET VOORLOPIG GEBRUIKERSPROTOCOL BIJ HET GEBRUIKERSPROTOCOL BEHORENDE STUKKEN ALS BIJLAGE VERANTWOORDELIJKHEID BEPERKINGEN NOODPLAN BESCHADIGING VAN HET ASBESTHOUDEND MATERIAAL BRAND...18 BIJLAGE I Contactpersonen BIJLAGE II Achtergrondinformatie BIJLAGE III Plattegrond(en)

4 1. ALGEMEEN 1.1 Algemeen In opdracht van Vroom & Dreesmann Warenhuizen B.V. is een gebruikersprotocol asbest opgesteld naar aanleiding van de tijdens de asbestinventarisatie aangetroffen asbesthoudende toepassingen in de V&D vestiging Aalmarkt 22 te Leiden. Een directe verwijdering van asbesthoudende materialen is niet altijd direct noodzakelijk of wenselijk. In alle situaties waarbij er na sanering asbesthoudende materialen in het gebouw achterblijven, wordt de aanbeveling gedaan om een asbest gebruikersprotocol te laten opstellen. Vanwege het achterblijven van asbesthoudende toepassingen in het gebouw gelden voor het gebruik van de ruimten van het gebouw een aantal strikte voorwaarden en beperkingen en is in opdracht van Vroom & Dreesmann Warenhuizen B.V. door Search Ingenieursbureau B.V. een gebruikersprotocol asbest opgesteld 1.2 Doel en status van het voorlopig gebruikersprotocol Het doel van dit gebruikersprotocol is, om voor éénieder die werkzaamheden in het gebouw moet verrichtten een veilige werksituatie te creëren, waarbij duidelijk is aangegeven waar er achtergebleven asbesttoepassingen aanwezig zijn en hoe hier mee om te gaan. De status van dit protocol is een concept status. Dit in verband met mogelijke wijzigingen die nog plaats kunnen vinden. Voor iedere betrokken partij is het verplicht om voor aanvang van de werkzaamheden kennis te nemen van dit gebruikersprotocol en zich aan de in het gebruikersprotocol genoemde beperkingen te houden. De meeste achtergebleven toepassingen zijn door middel van een zogenaamde asbeststicker gemarkeerd. Zie afbeelding. Indien er zich een sticker op een locatie bevindt houdt dit in dat er een beperking geldt voor de uit te voeren werkzaamheden op deze locatie en op mogelijke locaties in de directe nabijheid van deze sticker.

5 1.3 Bij het gebruikersprotocol behorende stukken als bijlage Bij dit gebruikersprotocol behoren de navolgende stukken: - Lijst met contactpersonen - Achtergrondinformatie - Plattegrond(en) 1.4 Verantwoordelijkheid De verantwoordelijkheid voor de uitvoering en naleving van de geadviseerde maatregelen ligt bij de verantwoordelijk eigenaar of beheerder van de V&D vestiging Aalmarkt 22 te Leiden. De opstellers van dit gebruikersprotocol kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele aanwezigheid van asbestvezels in de lucht als gevolg van ondeskundig handelen en de eventuele gevolgen daarvan.

6 2. BEPERKINGEN In het algemeen geldt dat het bewerken of beschadigen van asbesthoudende materialen, anders dan beschreven in de sloopparagraaf van het Asbestverwijderingsbesluit en het Productenbesluit asbest, niet is toegestaan. Dit houdt in dat o.a. boren, zagen, schroeven, nagelen, slijpen, schuren of anderszins mechanisch bewerken van asbesthoudende materialen niet mogelijk is. Het is niet toegestaan technische installaties, kabels, leidingen, overige installaties en onderdelen te bevestigen aan asbesthoudende materialen. Het schilderen of coaten van hechtgebonden asbesthoudende materialen mag enkel worden uitgevoerd conform de voorschriften zoals deze zijn vastgelegd in de Leidraad voorbehandelen en schilderen van asbestcementmaterialen welke is opgesteld door Arbouw en de Schildersvakbonden. Naar aanleiding van de risicobeoordeling conform NEN 2991 zijn de volgende ruimten afgesloten: 2 e verdieping magazijn; vloer is afgeplakt. (bij beschadigingen aan de folie contact opnemen met H. Lam (Service Center V&D) 3 e verdieping magazijn Dixons; gedeeltelijk afgesloten. Het betreden van het afgesloten deel van het magazijn is enkel met gebruikmaking van persoonlijke beschermingsmiddelen toegestaan. Op de navolgende bladzijden staan per toepassing de gebruikersbeperkingen genoemd. De vindplaatsnummers komen overeen met de nummers uit het asbestinventarisatierapport.

7 Nummer vindplaats: 1 Ruimte(s): Cv-ruimte / berging Etage(s): Begane grond, tweede, entresol etage en de vierde etage Fotonummer Toepassing 1 en 2 Plaatmateriaal tegen deuren Toelichting: Op 5 deuren in de Cv-ruimte en Beperking: Bewerkingen van, aan of op de bergingen op de begane grond, tweede etage, deuren zijn niet toegestaan (denk ook aan hangentresol en de vierde etage zijn asbestplaten en sluitwerk). Werkzaamheden aan de deuren bevestigd. Deze platen bevatten 30-60% CHR mogen enkel worden uitgevoerd door een SCA (wit asbest) en zijn niet hechtgebonden. 530 gecertificeerd bedrijf. Ook moet men bij. werkzaamheden in de directe nabijheid van de deuren er voor zorgen dat deze niet beschadigd raken.

8 Nummer vindplaats: 2 Ruimte(s): Magazijn langs de gevelzijden tevens in de cv-ruimte en boven het systeemplafond van de winkel. Etage(s): Begane grond, eerste verdieping t/m vierde verdieping. Fotonummer Toepassing 3 en 4 Asbestkoord tussen klempakking luchtkanalen Toelichting: Tussen de klempakkingen van de Beperking: Bewerking aan/ van de luchtkanalen luchtkanalen bevindt zich asbestkoord. De lucht en het asbestkoord zijn niet toegestaan. kanalen bevinden zich in het magazijn langs de Werkzaamheden aan de luchtkanalen mogen gevels, in de cv-ruimte en boven het enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 systeemplafond van de winkel op de begane gecertificeerd bedrijf. grond, eerste verdieping t/m vierde verdieping. Tevens moeten werkaamheden in de directe Het asbestkoord bevat 2-5% AMO (bruin nabijheid van de luchtkanalen zoveel als mogelijk asbest), >60% CHR (wit asbest) en is niet vermeden worden. hechtgebonden. In de cv-ruimte op de vierde etage en langs de gevel in het magazijn op de 1 e en 2 e verdieping is het asbestkoord zichtbaar. Boven het systeemplafond van de winkel zijn de luchtkanelen geïsoleerd met glaswol en aluminiumfolie en is het asbestkoord niet zichtbaar.

9 Nummer vindplaats: 3 Ruimte(s): Cv-ruimte Etage(s): Vierde etage Fotonummer Toepassing 5 en 6 Leidingisolatie om leidingen Toelichting: In de Cv-ruimte op de vierde etage zijn leidingen aangetroffen met daaromheen asbesthoudende leidingisolatie. De isolatie bevat >60% CHR (wit asbest) en is niet hechtgebonden. Beperking: Bewerkingen aan de leidingen en de leidingisolatie zijn niet toegestaan. Werkzaamheden aan de leidingen en het isolatiemateriaal mogen enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf. Ook moet men bij werkzaamheden in de directe nabijheid van de leidingen en het isolatiemateriaal er voor zorgen dat deze niet beschadigd raken.

10 Nummer vindplaats: 5 Ruimte(s): Vloer Etage(s): Tweede etage, derde etage en vijfde etage. Fotonummer Toepassing 7 en 8 Vloerzeil Toelichting: Op de vloer van de tweede, derde en vijfde etage is vloerzeil aanwezig. Het vloerzeil bevat 15-30% CHR (wit asbest) en is niet hechtgebonden. Deze asbesthoudende vloerbedekking kan onder niet asbesthoudende vloerbedekking verscholen zitten. Dit was tijdens de asbest inventarisatie niet te achterhalen omdat de winkel nog in gebruik is. Op enkele plaatsen is de vloer afgedekt met folie. Beperking: Bewerkingen van het vloerzeil zijn niet toegestaan. Werkzaamheden aan het vloerzeil mogen enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf. Bij het uitvoeren van werkzaamheden en het opslaan van goederen en materialen op de vloer moet men opletten dat het vloerzeil niet beschadigd wordt. Voordat men in de omgeving van asbesthoudende vloerbedekking aanvangt met werkzaamheden aan niet asbesthoudende vloerbedekking, dient men zich er van te vergewissen dat er zich geen asbesthoudende vloerbedekking op de werklocatie bevindt. De afdekkende folie op de vloeren mag niet worden beschadigd. Beschadigingen aan de folie dienen direct gemeld en gerepareerd te worden.

11 Nummer vindplaats: 6 Ruimte(s): Liftmachine kamer Etage(s): Kelder en de vijfde etage Fotonummer Toepassing 9 en10 Plafondbeplating tegen plafond Toelichting: Er is plafondbeplating aangetroffen in de liftmachinekamer in de kelder en de vijfde etage. De plafondbeplating bevat 30-60% AMO (bruin asbest) en is niet hechtgebonden. Er zijn geen beschadigingen aanwezig. Beperking: Bewerkingen van, aan of op de plafondbeplating en hieraan bevestigde installaties zijn niet toegestaan. Werkzaamheden aan de plafondbeplating mogen enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf. Ook moet men bij werkzaamheden in de directe nabijheid van de plafondbeplating er voor zorgen dat deze niet beschadigd raken. Het demonteren van aan de plafondbeplating bevestigde installaties of onderdelen hiervan zoals afgaande bekabeling en leidingen, mag enkel worden uitgevoerd door een SCA gecertificeerd bedrijf.

12 Nummer vindplaats: 7 Ruimte(s): Vliering, berging Etage(s): Kelder, begane grond, eerste etage, derde etage en vijfde etage Fotonummer Toepassing 11 en 12 Plaatmateriaal tegen luik, wand, plafond Toelichting: Op de vliering en in bergingen van de Beperking: Bewerking van het plaatmateriaal zijn niet kelder, begane grond, eerste etage, derde etage en toegestaan. Werkzaamheden aan het plaatmateriaal vijfde etage is plaatmateriaal aangetroffen tegen mogen enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 een luik, wanden en plafonds. Dit plaatmateriaal gecertificeerd bedrijf. bevat 30-60% AMO (bruin asbest) en is niet Ook moet men bij werkzaamheden in de directe hechtgebonden. nabijheid van het plaatmateriaal er voor zorgen dat deze niet beschadigd raken.

13 Nummer vindplaats: 8 Ruimte(s): Boven het systeemplafond in de winkel. Etage(s): Derde verdieping Fotonummer Toepassing 13 en 14 Plaatmateriaal tegen de muur Toelichting: Boven het systeemplafond in de winkel op de 3 e verdieping bevindt zich plaatmateriaal tegen de muur. Dit plaatmateriaal bevat 30-60% CHR (wit asbest) en is niet hechtgebonden. Beperking: Bewerkingen van het plaatmateriaal zijn niet toegestaan. Werkzaamheden aan het plaatmateriaal mogen enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf. Ook moet men bij werkzaamheden in de directe nabijheid van het plaatmateriaal er voor zorgen dat deze niet beschadigd raken. Het demonteren van aan de beplating bevestigde (voorzet)wanden, verlaagde plafonds, installaties inclusief afgaande bekabeling/leidingen en overige materialen, mag enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf.

14 Nummer vindplaats: 9 Ruimte(s): Winkel Etage(s): Begane grond, eerste t/m derde etage Fotonummer Toepassing 15 en 16 Plaatmateriaal tegen roltrap Toelichting: In de winkel op de begane grond t/m de 3 e verdieping zijn tegen de roltrap asbesthoudende platen gemonteerd. Het plaatmateriaal bevat 10-15% CHR (wit asbest) en is hechtgebonden. Er zijn geen beschadigingen aan het materiaal aanwezig. Beperking: Bewerkingen van het plaatmateriaal zijn niet toegestaan. Werkzaamheden aan het plaatmateriaal mogen enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf. Ook moet men bij werkzaamheden in de directe nabijheid van het plaatmateriaal er voor zorgen dat deze niet beschadigd raken.

15 Nummer vindplaats: 10 Ruimte(s): Berging Etage(s): Begane grond, eerste etage, entresol, tweede etage Fotonummer Toepassing 17 en 18 Plafondbeplating tegen plafond Toelichting: In de berging op de begane grond, eerste etage, entresol en tweede etage is asbesthoudende plafondbeplating aangetroffen. De plafondbeplating bevat 2-5% CHR (wit asbest) en is hechtgebonden. Beperking: Bewerkingen van de plafondbeplating zijn niet toegestaan. Werkzaamheden aan de plafondbeplating mogen enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf. Ook moet men bij werkzaamheden in de directe nabijheid van de plafondbeplating er voor zorgen dat deze niet beschadigd raken. Het demonteren van aan de plafondbeplating bevestigde installaties of onderdelen hiervan zoals afgaande bekabeling en leidingen, mag enkel worden uitgevoerd door een SCA gecertificeerd bedrijf.

16 Nummer vindplaats: 11 Ruimte(s): Berging / kantoor Etage(s): Entresol en eerste etage Fotonummer Toepassing 19 en 20 Ontluchtingskanaal in de muur Toelichting: In de muren van de bergingen en kantoren op de entresol en de eerste etage bevinden zich ontluchtingskanalen. De ontluchtingskanalen bevatten 10-15% CHR (wit asbest) en zijn hechtgebonden. Beperking: Bewerkingen van, aan of op het luchtkanaal zijn niet toegestaan. Werkzaamheden aan het luchtkanaal mogen enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf. Ook moet men bij werkzaamheden in de directe nabijheid van het luchtkanaal er voor zorgen dat deze niet beschadigd raken.

17 Nummer vindplaats: 12 Ruimte(s): Boven het magazijn op de eerste verdieping in de keuken Etage(s): Eerste verdieping Fotonummer Toepassing 21 en 22 Plaatmateriaal op het aanrecht Toelichting: In de keuken boven het magazijn op Beperking: Bewerking aan/ van het plaatmateriaal is de eerste verdieping ligt los plaatmateriaal. Dit niet toegestaan. Opruimen van het plaatmateriaal plaatmateriaal bevat 10-15% CHR (wit asbest) en mag enkel worden uitgevoerd door een SCA 530 is hechtgebonden. Het materiaal is sterk gecertificeerd bedrijf. beschadigd en er liggen losse restanten van het Tevens moeten werkaamheden in de directe plaatmateriaal in de ruimte. nabijheid van het plaatmateriaal vermeden worden.

18 Nummer vindplaats: 13 Ruimte(s): Magazijn. Etage(s): Begane grond Fotonummer Toepassing 23 en 24 Plaatmateriaal tegen wand en plafond Toelichting: In het magazijn op de begane Beperking: Bewerking aan/ van het grond is plaatmateriaal tegen de wand en plaatmateriaal is niet toegestaan. Opruimen van plafond aangetroffen. Het materiaal bevat 30- het plaatmateriaal mag enkel worden uitgevoerd 60% AMO (bruin asbest) en is niet door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf. hechtgebonden. Er zijn beschadigingen aan het Tevens moeten werkaamheden in de directe materiaal aanwezig. nabijheid van het plaatmateriaal vermeden worden. Het demonteren van aan het materiaal bevestigde installaties inclusief afgaande bekabeling en leidingen, plafondbeplating en overige materialen, mag enkel door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd. Bij het opslaan van goederen in de ruimte dient men er zorg voor te dragen dat de beplating niet beroerd wordt of verder beschadigd raakt.

19 Nummer vindplaats: 14 Ruimte(s): Magazijn Etage(s): Tweede etage Fotonummer Toepassing 25 en 26 Dakleien op het dak Toelichting: Op het dak van het magazijn op de 2 e etage zijn asbestverdachte dakleien aangetroffen. Er is echter nog geen uitsluitsel of de dakleien daadwerkelijk asbest bevatten. Beperking: Bewerkingen van, aan of op de dakleien zijn niet toegestaan. Voordat men werkzaamheden aan de dakleien gaat uitvoeren dient men er zich te van te verzekeren dat de dakleien geen asbest bevatten. Indien wordt aangetoond dat de dakleien asbest bevatten mogen deze enkel worden bewerkt of vervangen door een SCA 530 gecertificeerd bedrijf.

20 3. NOODPLAN In dit hoofdstuk wordt beschreven welke maatregelen moeten worden genomen om verdere verspreiding van asbest zoveel mogelijk te voorkomen in geval van een calamiteit of ongeluk. Aandachtspunten zijn: wie voert welke acties uit en wie moet worden gewaarschuwd (bereikbaarheid)? communicatie met bezoekers/gebruikers van het gebouw, hoe en door wie gebeurt dit? afspraken met de eigen technische dienst, saneringsbedrijven en onderhoudsfirma s 3.1 Beschadiging van het asbesthoudend materiaal Stroomschema; wat te doen indien er ongewenste beschadigingen ontstaan of worden geconstateerd. Stap 1: Stap 2: Stap 3: Stap 4: Stap 5: Stap 6: Stap 7: Leg het werk stil in de directe omgeving (betreffende ruimte). Neem direct contact op met je leidinggevende. Leidinggevende meldt incident aan Vroom en Dreesmann B.V.. Leidinggevende neemt contact op met Search Ingenieursbureau B.V. (Martin Zunnebeld: ; b.g.g ) voor verdere afstemming en instructies. Search Ingenieursbureau B.V. geeft instructie. Indien noodzakelijk moet er een eventuele asbestverontreiniging in kaart worden gebracht door middel van monsterneming. Monsterneming: In de vorm van luchtmetingen en eventueel, indien noodzakelijk, kleefmonsters (dit moet per geval worden bekeken). Monsters worden onderzocht door Search Laboratorium B.V.. Analyse resultaten geen asbest aangetroffen: - Analyse resultaten worden bekend gemaakt naar de gebruikers. - Werkzaamheden in de betreffende ruimte kunnen worden hervat. Analyse resultaten asbest boven norm aangetroffen: - Werkzaamheden worden niet hervat. - De besmette ruimte moet door een gecertificeerd bedrijf worden gesaneerd. - Na sanering moet er een eindcontrole worden uitgevoerd door een onafhankelijk gecertificeerd laboratorium. Stap 8: De analyse resultaten worden bekend gemaakt naar de gebruikers. - Onder de norm: gebruikers kunnen hun werkzaamheden hervatten. - Boven de norm: gecertificeerd bedrijf moet alles opnieuw saneren en er moeten opnieuw monsters worden genomen (Zie stap 5)

21 Algemeen geldt dat de werkzaamheden die uitgevoerd worden door Search Ingenieursbureau B.V. en een gecertificeerd bedrijf voor rekening en risico van Vroom en Dreesmann Warenhuizen B.V. zijn. Er is sprake van nevenaanneming waarbij de coördinatie van de nevenaannemer(s) plaatsvindt door de hoofdaannemer. Search Ingenieursbureau B.V. rapporteert aan Vroom en Dreesmann Warenhuizen B.V.. Vroom en Dreesmann Warenhuizen B.V. B.V. rapporteert vervolgens aan de hoofdaannemer. 3.2 Brand Is het gebruikersprotocol beschikbaar voor de brandweer? Zo nee, dan afspraken maken met de brandweer of zij over deze gegevens willen beschikken en hoe deze aangeleverd dienen te worden.

22 Bijlage I Contactpersonen

23 Interne contactpersoon voor asbestcalamiteiten: Naam (1) Harold Lam Telefoonnummer (intern) Telefoonnummer (mobiel) adres Naam (2) Telefoonnummer (intern) Telefoonnummer (mobiel adres Contactpersonen extern Adviesbureau (gecertificeerd conform SC-540) Naam Search Ingenieursbureau B.V. Contactpersoon De heer ing. Michel B.A. Baars, bedrijfsdirecteur Adres Postbus 83 Postcode 5473 ZH Plaats Heeswijk Telefoon, kantooruren Fax Telefoon, mobiel Naam Search Ingenieursbureau B.V. Contactpersoon De heer M.A. Zunnebeld, projectmanager Adres Postbus 83 Postcode 5473 ZH Plaats Heeswijk Telefoon, kantooruren Fax Telefoon, mobiel Laboratorium (door RVA geaccrediteerd test-lab) Naam Search Laboratorium B.V. Contactpersoon De heer U. Waltman, bedrijfsdirecteur Adres Postbus 83 Postcode 5473 ZH Plaats Heeswijk Telefoon, kantooruren Fax Telefoon, mobiel

24 Asbestsaneerder (gecertificeerd conform SC-530) Naam Adres Postcode Plaats Telefoon, kantooruren Fax Telefoon, mobiel Naam Adres Postcode Plaats Telefoon, kantooruren Fax Telefoon, mobiel Naam Adres Postcode Plaats Telefoon, kantooruren Fax Telefoon, mobiel

25 Bijlage II Achtergrondinformatie

26 ACHTERGRONDINFORMATIE Definities Achtergrondconcentratie Concentratie in de omgevingslucht waarvan verondersteld mag worden dat deze uitsluitend afkomstig is van diffuse bronnen buiten het te beoordelen gebouw, constructie of situatie (bijvoorbeeld buitenlucht) Actuele blootstelling Blootstelling aan asbest die direct wordt afgeleid uit de in de omgevingslucht gemeten asbestconcentratie onder normale omstandigheden, waarbij aangenomen wordt dat de blootstelling recht evenredig is met de gemeten asbestconcentratie en de duur van de blootstelling. Potentiële blootstelling Bij het bepalen van de potentiële blootstelling moet een schatting gemaakt worden van de kans dat asbestvezels onder bepaalde omstandigheden vanuit een materiaal of oppervlak in de lucht terechtkomen, en tot normoverschrijdende concentraties leiden. Asbestveilige situatie Situatie waarbij alle asbesthoudende bronnen zodanig uit de ruimte zijn verwijderd dan wel duurzaam zijn afgeschermd of geïmpregneerd dat er tijdens metingen, uitgevoerd onder worst-case scenario geen asbestconcentratie ontstaan in de lucht die de Streefwaarde (uitgedrukt als 8-uurs gemiddelde) significant overschrijden. Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest Een inmiddels historisch (artikel 4, Warenwetbesluit asbest, 1985) onderdeel van het overheidsbeleid ter terugdringing van het gebruik van asbest was het verbieden van de toepassing van zogenaamd niet-hechtgebonden asbesthoudende producten. De test was erop gebaseerd op de hoeveelheid asbestvezels die bij een bepaalde mechanische belasting (stralen met glasparels) uit een asbesthoudend materiaal kan worden vrijgemaakt. Het resultaat van de test werd uitgedrukt in een kwaliteitsfactor. Een product met een kwaliteitsfactor van 0,35 of meer werd beschouwd als hechtgebonden, terwijl producten met een score < 0,35 als niet-hechtgebonden werden benoemd. De achtergrond bij deze onderscheiding was dat hechtgebonden materialen bij normaal gebruik vrijwel nooit tot normoverschrijdende concentraties in de lucht leiden. Deze methode wordt al jaren niet meer toegepast. Tegenwoordig wordt de hechtgebondenheid niet meer experimenteel bepaald maar geschat ten opzichte van materialen welke in het verleden met bovengenoemde methode zijn getest.

27 Monitoringsonderzoeken en metingen Doel van deze monitoringsonderzoeken is het vaststellen van de asbestvezelconcentratie in de lucht en toetsing daarvan aan de wettelijke grenswaarden (VR en MTR), om zodanig het actuele blootstellingsrisico voor gebruikers van het gebouw te bepalen. Het risico dat aan de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in de werk- en leefomgeving is verbonden, wordt bepaald door de eventuele vezelemissie van losse asbestvezels vanuit het materiaal in de omgevingslucht. Immers, alleen blootstelling aan asbest door inademing vormt een risico voor de gezondheid. Wettelijk is derhalve bepaald dat een saneringsplicht en urgentie, wordt bepaald aan de hand van opgestelde normstellingen, uitgedrukt in (asbest)vezels per eenheid lucht. Om de actuele blootstellingsrisico s aan asbest te bepalen dient derhalve luchtonderzoek plaats te vinden. Dit onderzoek bestaat uit het aanzuigen van een bekende hoeveelheid lucht over een filter. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hoogvolumepompen die op representatieve (strategische) plaatsen worden geplaatst. Het blootstellingsonderzoek heeft plaatsgevonden gedurende de werktijden, waardoor de feitelijke situatie in het pand bij verblijf van de gebruikers werd vastgesteld. De op deze wijze verkregen monsters (met stof en mogelijk asbest beladen filters) zijn vervolgens geanalyseerd. Hiervoor zijn een tweetal analysetechnieken beschikbaar. De keuze voor een analysetechniek wordt bepaald door onder andere de volgende aspecten: - aan welke wettelijke normen dient getoetst te worden - wat is de gewenste betrouwbaarheid van het onderzoek (gekoppeld aan de hypothese voor wat betreft asbestsoort en omvang van de vezels) Analysetechnieken Analyse middels Scanning Elektronen Microscopie (SEM) met EDX Met een electronenmicroscoop is het mogelijk materialen tot een vergroting van maal te bekijken. Met het röntgenmicroanalysesysteem is het mogelijk chemische elementen vanaf het element boor (B) te detecteren. Hierbij is het mogelijk om zowel kwantitatieve als kwalitatieve bepalingen uit te voeren. Deze techniek biedt een grotere betrouwbaarheid, maar is niet op onderzoekslocaties toepasbaar. De electronenmicroscoop en het röntgenmicroanalysesysteem worden volledig softwarematig ondersteund. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt voor: - het vaststellen van de asbestvezelconcentraties in luchtmonsters. Met deze techniek is het immers mogelijk een onderscheid te maken te asbestvezels (ook asbestsoort) en andersoortige vezels. - het vaststellen van de samenstelling van vaste materialen, waaronder bijvoorbeeld de bepaling van respirabele asbestvezelconcentraties in stof (deze deeltjes zijn met optische technieken namelijk niet waarneembaar Stationaire luchtbemonstering Bij stationaire luchtbemonstering worden geijkte hoogvolume luchtbemonsteringspompen ingezet. Via de pompkop wordt lucht aangezogen over cellulosefilters met poriegrootte van 0,8 m bij een debiet van 8 l/min.

28 De resultaten worden uitgedrukt in (asbest)vezels per ml of m 3 lucht. Indien sprake is van arbeidssituaties wordt getoetst aan de wettelijk vastgestelde grenswaarden. In onderstaande uiteenzetting geven wij een korte samenvatting van een aantal relevante wettelijke concentratieniveaus en beleidsregels. Huidige normen Overzicht van de huidige normen voor de blootstelling aan asbest in lucht. Algemene aspecten In Nederland is men op basis van een evaluatie van de gezondheidsrisico's gekomen tot een aantal normen voor de aanwezigheid van asbestvezels in de lucht, bodem en afval. Voor blootstelling aan asbestvezels in de lucht geldt de volgende wet- en regelgeving: a) Het VROM-beleid voor het milieu (buitenlucht) en binnenruimten waar een nietberoepsmatige blootstelling plaatsvindt, zoals woningen en openbare gebouwen. Deze normen (kwaliteitsnormen), die zijn gedefinieerd als jaargemiddelde, zijn lager dan die voor beroepsmatige blootstelling omdat deze ook gelden voor de meest kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en CARA-patiënten. Bovendien zijn deze kwaliteitsnormen gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad over asbest. b) De regelgeving van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Arbeidsinspectie), waarin de normen voor beroepsmatige blootstelling zijn opgenomen. Onder beroepsmatige blootstelling vallen onder andere asbestsaneringswerkzaamheden. De grens tussen beroepsmatige en niet beroepsmatige blootstelling is niet altijd even scherp te trekken. VROM-kwaliteitsnormen voor het milieu Het gezondheidsrisico is sterk afhankelijk van het type vezel en de afmeting. De carcinogene potentie van vezels met een lengte kleiner dan 5 µm wordt door de Gezondheidsraad in hogere concentraties niet geheel verwaarloosbaar geacht. Op grond daarvan is in de beleidsnotitie 'Asbest in het milieu' voor een gedifferentieerde normstelling gekozen: * 1 chrysotiel vezel met lengte > 5 µm : equivalentiefactor 1 * 1 chrysotiel vezel met lengte < 5 µm : equivalentiefactor 0,1 * 1 vezel van het type amfibool met lengte > 5 µm : equivalentiefactor 10 * 1 vezel van het type amfibool met lengte < 5 µm : equivalentiefactor 1 Het Ministerie van VROM heeft, in aansluiting aan de risico-evaluatie van de Gezondheidsraad, kwaliteitsdoelstellingen voor asbest geformuleerd. Het milieubeleid is gericht op vermindering van de risico s van blootstelling aan asbest via de lucht tot in elk geval het maximaal toelaatbaar risiconiveau (MTR) en, zo mogelijk tot (de streefwaarde (SW). Op basis van de hiervoor genoemde equivalentiefactoren is men gekomen tot de volgende waarden: het maximaal toelaatbaar risiconiveau (MTR) bedraagt vezelequivalenten per m 3 lucht (jaargemiddelde).

29 het (de streefwaarde (SW) verwaarloosbaar risiconiveau (VR) bedraagt vezelequivalenten per m 3 lucht (jaargemiddelde). Tussen MTR en streefwaarde (SW) geldt het BBT (best beschikbare techniek/ best bestaande techniek principe. Het al dan niet nemen van maatregelen benenden het MTR hangt onder meer af van technische mogelijkheden, etc.. Algemeen geldt dat het NMP-3 beleid is gericht op het niet overschrijden van het MTR in 2000 en op het niet overschrijden van de SW in uiterlijk Bovengenoemde normen hebben geen wettelijke status; het is echter wel beleid dat door de regering en de Tweede Kamer besproken en geaccordeerd is. Bij toetsing aan de milieu kwaliteitsnormen dienen de metingen plaats te vinden met een methode gebaseerd op elektronenmicroscopie. Normen voor asbestblootstelling in arbeidssituaties (SZW) Voor blootstelling aan asbest op de werkplek bestaan de volgende normen: De grenswaarde, die wordt beschouwd als een absoluut maximum. De grenswaarde voor asbest bedraagt 0,1 vezel/cm 3 De eindcontrolenorm. Wanneer de asbestconcentratie in een ruimte na sanering lager is dan de eindcontrolenorm en vrij is van visueel zichtbare asbestresten, mag deze worden betreden door werknemers zonder ademhalingsbescherming. De vrijgavegrens bedraagt 0.01 vezels/cm 3. Metingen dienen plaats te vinden volgens de lichtmicroscopische meetmethode (fasecontrast belichting), waarbij alle vezels langer dan 5 µm, dunner dan 3 µm en een lengte/diameter-verhouding groter dan 3/1 worden meegeteld. De concentratienormen voor arbeidssituaties hebben een wettelijke status. *) *) Voor de arbeidssituatie worden de asbestconcentraties doorgaans opgegeven in vezels/cm 3, terwijl buitenluchtconcentraties in vezels/m 3 worden weergegeven. Bij omrekening geldt: 0,01 vezel/cm 3 = vezels/m 3. Voorts moet men er rekening mee houden dat met lichtmicroscopie gemeten concentraties (a-selectief en beperkt scheidend vermogen) niet zonder meer vergeleken kunnen worden met resultaten die met behulp van elektronenmicroscopie (wel selectief voor asbest, en met hoog scheidend vermogen) zijn verkregen. Combineren Het blijkt in de praktijk erg verwarrend om met twee verschillende normeringen voor asbest in lucht te werken. De normen van de Arbeidsinspectie gelden uitsluitend voor werknemers, terwijl de milieukwaliteitsnormen voor alle niet-beroepsmatig blootgestelde personen gelden. Voor de meeste gevaarlijke stoffen is dit onderscheid logisch aangezien blootstelling specifiek bij beroepsmatige handelingen optreedt. Voor asbest ligt dit anders. In openbare gebouwen kan blootstelling optreden die niet gerelateerd kan worden aan bepaalde werkzaamheden. Bovendien is het in dergelijke gebouwen het onderscheid tussen werknemers, bezoekers en passanten niet altijd even duidelijk. De VROM regelgeving gaat uit van meer recente wetenschappelijke gegevens en beschouwd alle amfiboolasbestsoorten als even gevaarlijk. Ten opzichte van chrysotiel wordt voor alle amfiboolasbesttypen een equivalentiefactor van 10 toegekend d.w.z. de SW en MTR voor amfibool asbestsoorten is, uitgedrukt in vezels/m3, een factor 10 lager.

30 Referentieperiode blootstelling Bij de door SZW gehanteerde waarden geldt een referentieperiode van 8 uur (een werkdag). Een piekblootstelling wordt gedefinieerd over een periode van 15 minuten. Het stelsel met SW en MTR dat voor het milieubeleid gehanteerd wordt gaat uit van een jaargemiddelde blootstelling en kent geen gedefinieerde referentieperiode voor piekwaarden. Voor beide benaderingen van de opgenomen dosis valt wat te zeggen. Een groot voordeel van een 8-uursgemiddelde is dat je dit met metingen goed kunt controleren. Ook de duidelijke definitie van piekwaarde biedt wat dat betreft grote voordelen. Theoretisch gezien voldoet het VROM-model goed omdat men uitgaat van een 24-uurs blootstelling over een heel jaar. Het model is ook geschikt om retrospectief een benaderde blootstelling te bepalen. In de praktijk is dit echter niet te controleren. Je kunt nu eenmaal niet een jaar meten en dan concluderen of een situatie wel of niet aanvaardbaar is. Een tweede manco is het ontbreken van richtlijnen voor het beoordelen van piekwaarden. Men zou dus korte tijd aan een zeer hoge concentratie blootgesteld kunnen worden en toch ver onder het (jaargemiddelde) MTR of zelfs SW uit kunnen komen. Dit is ook theoretisch onjuist gezien het doorslaan van de verdedigingsmechanismen bij inademing van hoge concentraties. Meetmethoden Fase-contrast lichtmicroscopie wordt door SZW als referentiemethode gehanteerd, terwijl VROM expliciet een methode voorschrijft die op elektronenmicroscopie gebaseerd is. Lichtmicroscopie is in feite een verouderde methode die onvoldoende selectief is om de huidige lage asbestconcentraties betrouwbaar te meten. Alleen op plaatsen waar volstaan kan worden met een eenvoudige controle op een maximum vezelconcentratie (b.v. de vrijgave) is deze methode, binnen een duidelijk omschreven toepassingsgebied, nog acceptabel. Ook bij calamiteiten waarbij in korte tijd op locatie snel een beeld van de maximum vezelconcentraties verkregen moet worden kan lichtmicroscopie nuttig zijn als indicatieve methode. Voor beoordelingen op SW en MTR niveau is lichtmicroscopie echter onvoldoende selectief en te ongevoelig. De bepalingsgrens ligt ongeveer bij 0,01 vezels/cm 3 lucht hetgeen overeenkomt met vezels/m 3. In geval van amfibool asbest komt dit overeen met een concentratieniveau van vezelequivalenten/m 3, dus het niveau van het MTR. Met de in dit project uit te voeren monsterneming gevolgd door analyse met elektronenmicroscopie (SEM) is de gewenste meetgevoeligheid en selectiviteit wel bereikbaar.

31 Risicobeoordeling door bepaling van de hoeveelheid neergeslagen asbestvezels Een visuele inspectie op restanten asbesthoudend materiaal vormt een gevoelige indicator voor het inschatten van potentiële blootstelling. Toch zijn er situaties waarin dit onvoldoende zekerheid biedt. Wanneer de (vermoedelijke) bron bestaat uit een niet-hechtgebonden asbesthoudend materiaal kunnen vezels van respirabele afmetingen verder in het gebouw worden verspreid en van daaruit tot secundaire emissie leiden. Bekende verspreiders zijn : bewerking en verbouwing, gevolgd door het via schoeisel verspreiden in het gebouw; het trekken van kabels boven verlaagde plafonds; verspreiding via het luchtbehandelingsysteem. Een dergelijke emissie zal bij het toepassen van worst-case luchtmetingen leiden tot een overschrijding van de voorgaand aangegeven handhavingwaarden. Om dergelijke bronnen in een vroeg stadium op te sporen en/of in detail te lokaliseren worden vanaf oppervlakken kleefmonsters genomen, waarin vervolgens met behulp van scanning elektronenmicroscopie de hoeveelheid asbestvezels per cm 2 wordt bepaald. Deze bepaling moet echter wel gezien worden als een indicatieve waarde. Dit gezien de beperkte nauwkeurigheid in zowel monsterneming als analyse. De resultaten worden daarom ingedeeld in vier klassen (zie tabel). Uit eerdere ervaringen is gebleken dat er vanaf oppervlakken met minder dan 100 asbestvezels per cm 2 ook bij intensief gebruik van de ruimte geen asbestconcentraties in de lucht zullen ontstaan die het niveau van de Streefwaarde (SW) significant overschrijden. Tabel : indeling asbestbesmetting vanaf oppervlakken in categorieën. Concentratie (V a /cm 2 oppervlak) Weergave Omschrijving > Zeer veel asbest aangetroffen Duidelijk asbest aangetroffen /- Sporen asbest aangetroffen < 10 - Geen asbest aangetroffen AV = vezelstructuur (vezels, vezelbundels en conglomeraten) Locatie besmetting Wanneer de resultaten van alle onderzochte monsters uitsluitend de scores (geen asbest aantoonbaar) en/of +/- (sporen asbest aantoonbaar) aangeven en ook de luchtmetingen de Streefwaarde niet overschrijden, dan wordt de bijdrage van de asbesthoudende bron als verwaarloosbaar beschouwd. De locatie is schoon. Bij het aantreffen van één of meer monsters in de categorie + of ++ wordt het aantal monsters rondom de hot spot uitgebreid tot er geen (-) of sporen (+/-) asbest worden aangetroffen. Het gebied met (+) en (++) wordt als asbestbesmet gebied beschouwd.

32 Advies Search Milieu B.V. voor algemeen te hanteren handhavingwaarden in de binnenlucht voor verschillende situaties. Situatie Binnenlucht in gebouwen, woningen en constructies Werkplek: processen waarbij met asbesthoudende materialen wordt gewerkt Piekwaarden als gevolg van bewerking of actie in binnenlucht of op de werkplek Binnenlucht in gebouwen, woningen en constructies Referentieperiode Concentratieniveau in vezelequivalenten/m 3 Actie bij overschrijding 8 uur Hoger dan 1000 (SW) Bron opsporen en saneren. Ontruiming is niet noodzakelijk. 8 uur Hoger dan 1000 (SW) Werkwijze aanpassen zodat de concentratie beneden deze grens daalt, of op asbestregime overschakelen wanneer dit niet haalbaar is. Ontruiming is niet noodzakelijk. 15 minuten Hoger dan Bewerking/actie direct staken. De ruimte mag niet betreden worden zonder persoonlijke beschermings middelen voordat de bron is opgespoord en ruimte of terrein is gesaneerd en/of de werkwijze is aangepast. 8 uur Hoger dan Ruimte of buitengebied niet betreden zonder persoonlijke beschermings middelen alvorens de bron is opgespoord en de ruimte of het buitengebied is/zijn gesaneerd. Definitie overschrijding en toelichting Overschrijving moet significant zijn. Het gebouw bevat asbesthoudende materialen die kunnen leiden tot asbestconcentraties die de streefwaarde significant overschrijden. Dit kan voorkomen onder intensieve gebruiksomstandigheden of tijdens de uitvoering van reguliere onderhoudswerkzaamheden. Binnen 3 maanden moet een sanering worden uitgevoerd waarvan het resultaat aantoonbaar moet leiden tot een situatie waarbij het actueel risico < 1000 vezelequivalenten is. Overschrijving moet significant zijn. Bovengrens 95% betrouwbaarheidsinterval conform meetprotocol veq als 8-uurs gemiddelde blijft ook hier gelden. Bovengrens 95% betrouwbaarheidsinterval conform meetprotocol. Het gebouw bevat asbesthoudende materialen die hetzij onder intensieve gebruiksomstandigheden hetzij tijdens de uitvoering van reguliere onderhoudswerkzaamheden kunnen leiden tot asbestconcentraties > veq/m3. De betreffende ruimten moeten worden afgesloten. Een sanering moet zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd. Het resultaat ervan moet leiden tot een situatie waarbij het actueel risico < 1000 vezelequivalenten is.

33 Bijlage III Plattegrond(en)

34 parkeerplaats e verdieping 6 NT begane grond 4 winkel kelder 4 plaatmateriaal (niet asbesthoudend) 6 plafondbeplating 12 plaatmateriaal 13 plaatmateriaal NT niet toegankelijk Search Milieu B.V. Hoofdkantoor: Meerstraat 2 Postbus ZH Heeswijk tel: fax: Projectnummer: Situatietekening kelder en opslag Opdrachtgever: Service Center V&D Gez. MZU Formaat: A3 "Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee Search Milieu B.V. deze tekening heeft samengesteld, kunnen aan de maatvoeringen op deze tekening geen rechten worden ontleend. Maatvoeringen dienen in het werk gecontroleerd te worden." Opmerkingen: - Versie: 2 BIJLAGE II Amsterdam: Petroleumhavenweg AC Amsterdam tel: fax: milieu@searchbv.nl Project: Gebruikersprotocol, V&D Aalmarkt 22 Leiden Omschrijving: Datum: Get. MVZ Kenmerk: Schaal: -

35 tussenverdieping entresol 10 7 kelder 9 7 NT 1 1 plaatmateriaal 2 asbestkoord 7 plaatmateriaal 9 plaatmateriaal NT niet toegankelijk Search Milieu B.V. Hoofdkantoor: Meerstraat 2 Postbus ZH Heeswijk tel: fax: Situatietekening begane grond Datum: plafondbeplating Projectnummer: 11 ontluchtingskanaal Get. MVZ "Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee Search Milieu B.V. deze tekening 11 ontluchtingskanaal heeft samengesteld, kunnen aan de maatvoeringen op deze tekening geen rechten worden ontleend. Maatvoeringen dienen in het werk gecontroleerd te worden." Opdrachtgever: Service Center V&D Gez. MZU Versie: 2 Amsterdam: Petroleumhavenweg AC Amsterdam tel: fax: milieu@searchbv.nl Project: Gebruikersprotocol, V&D Aalmarkt 22 Leiden Omschrijving: Kenmerk: Schaal: - Formaat: A3 Opmerkingen: - BIJLAGE II

36 entresol plaatmateriaal 2 asbestkoord 4 plaatmateriaal (niet asbesthoudend) 7 plaatmateriaal 9 plaatmateriaal Search Milieu B.V. Hoofdkantoor: Meerstraat 2 Postbus ZH Heeswijk tel: fax: Situatietekening 1e verdieping 10 plafondbeplating Projectnummer: Get. MVZ Schaal: - 11 ontluchtingskanaal Opdrachtgever: Service Center V&D Gez. MZU Formaat: A3 "Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee Search Milieu B.V. deze tekening heeft samengesteld, kunnen aan de maatvoeringen op deze tekening geen rechten worden ontleend. Maatvoeringen dienen in het werk gecontroleerd te worden." Opmerkingen: - Versie: 2 BIJLAGE II Amsterdam: Petroleumhavenweg AC Amsterdam tel: fax: milieu@searchbv.nl Project: Gebruikersprotocol, V&D Aalmarkt 22 Leiden Omschrijving: Datum: Kenmerk:

37 NT Vloer in magazijn afgeplakt 1 plaatmateriaal 2 asbestkoord 4 5 plaatmateriaal (niet asbesthoudend) vloerzeil NT niet toegankelijk Search Milieu B.V. Hoofdkantoor: Meerstraat 2 Postbus ZH Heeswijk tel: fax: Situatietekening 2e verdieping 9 plaatmateriaal Projectnummer: 10 Get. MVZ Schaal: - plafondbeplating Opdrachtgever: Service Center V&D Gez. MZU Formaat: A3 "Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee Search Milieu B.V. deze tekening heeft samengesteld, kunnen aan de maatvoeringen op deze tekening geen rechten worden ontleend. Maatvoeringen dienen in het werk gecontroleerd te worden." Opmerkingen: - Versie: 2 BIJLAGE II Amsterdam: Petroleumhavenweg AC Amsterdam tel: fax: milieu@searchbv.nl Project: Gebruikersprotocol, V&D Aalmarkt 22 Leiden Omschrijving: Datum: Kenmerk:

38 5 Gedeelte magazijn Dixons afgelsoten vloerzeil 7 plaatmateriaal 8 plaatmateriaal 9 plaatmateriaal Search Milieu B.V. Hoofdkantoor: Meerstraat 2 Postbus ZH Heeswijk tel: fax: Projectnummer: Situatietekening 3e verdieping Opdrachtgever: Service Center V&D Gez. MZU Formaat: A3 "Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee Search Milieu B.V. deze tekening heeft samengesteld, kunnen aan de maatvoeringen op deze tekening geen rechten worden ontleend. Maatvoeringen dienen in het werk gecontroleerd te worden." Opmerkingen: - Versie: 2 BIJLAGE II Amsterdam: Petroleumhavenweg AC Amsterdam tel: fax: milieu@searchbv.nl Project: Gebruikersprotocol, V&D Aalmarkt 22 Leiden Omschrijving: Datum: Get. MVZ Kenmerk: Schaal: -

39 NT plaatmateriaal 2 asbestkoord 3 leidingisolatie 4 NT niet toegankelijk plaatmateriaal (niet asbesthoudend) Search Milieu B.V. Hoofdkantoor: Meerstraat 2 Postbus ZH Heeswijk tel: fax: Projectnummer: Situatietekening 4e verdieping Opdrachtgever: Service Center V&D Gez. MZU Formaat: A3 "Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee Search Milieu B.V. deze tekening heeft samengesteld, kunnen aan de maatvoeringen op deze tekening geen rechten worden ontleend. Maatvoeringen dienen in het werk gecontroleerd te worden." Opmerkingen: - Versie: 3 BIJLAGE II Amsterdam: Petroleumhavenweg AC Amsterdam tel: fax: milieu@searchbv.nl Project: Gebruikersprotocol, V&D Aalmarkt 22 Leiden Omschrijving: Datum: Get. MVZ Kenmerk: Schaal: -

40 NT plaatmateriaal 5 vloerzeil 6 plafondbeplating 7 plaatmateriaal 15 remschoenen NT niet toegankelijk Search Milieu B.V. Hoofdkantoor: Meerstraat 2 Postbus ZH Heeswijk tel: fax: Projectnummer: Situatietekening 5e verdieping Opdrachtgever: Service Center V&D Gez. MZU Formaat: A3 "Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee Search Milieu B.V. deze tekening heeft samengesteld, kunnen aan de maatvoeringen op deze tekening geen rechten worden ontleend. Maatvoeringen dienen in het werk gecontroleerd te worden." Opmerkingen: - Versie: 2 BIJLAGE II Amsterdam: Petroleumhavenweg AC Amsterdam tel: fax: milieu@searchbv.nl Project: Gebruikersprotocol, V&D Aalmarkt 22 Leiden Omschrijving: Datum: Get. MVZ Kenmerk: Schaal: -

NEN-2991 Onderwerp en toepassingsgebied

NEN-2991 Onderwerp en toepassingsgebied Inhoud Onderwerp en toepassingsgebied Verwijzingen naar normen Beoordeling van de potentiële blootstelling Bepaling van de actuele blootstelling Kwaliteit en veiligheid Stripmonsters Beoordeling van de

Nadere informatie

Stasco Environmental Research B.V. Tav: dhr D. Hendriks Aalscholverstraat 37 1444 VP Purmerend. Uw kenmerk Ons kenmerk Rotterdam 2013008766.

Stasco Environmental Research B.V. Tav: dhr D. Hendriks Aalscholverstraat 37 1444 VP Purmerend. Uw kenmerk Ons kenmerk Rotterdam 2013008766. Stasco Environmental Research B.V. Tav: dhr D. Hendriks Aalscholverstraat 37 1444 VP Purmerend Uw kenmerk Ons kenmerk Rotterdam - 2013008766.1 13-03-13 Betreft: resultaten asbestonderzoek Van Ijsendijkstraat

Nadere informatie

Rapport NEN 2991 blootstellingsonderzoek inkaderingsonderzoek

Rapport NEN 2991 blootstellingsonderzoek inkaderingsonderzoek Rapport NEN 2991 blootstellingsonderzoek inkaderingsonderzoek versie 2 - december 2014 NEN 2991 onderzoek in/aan: De sportschool gelegen aan de Noordeind 88 te 7815 PE Emmen Opdrachtgever Naam Loon- en

Nadere informatie

Kleefmonstername conform NEN Straatsburgflat Omgeving Straatsburgflat te Uithoorn

Kleefmonstername conform NEN Straatsburgflat Omgeving Straatsburgflat te Uithoorn Kleefmonstername conform NEN-2991-2005 Straatsburgflat Omgeving Straatsburgflat te Uithoorn Oesterbaai Midden BV Regio Midden De Limiet 28 4131 NR Vianen The Netherlands T+31 (0)347-370 255 Iwww.oesterbaai.nl

Nadere informatie

Asbestbeheersplan (conform NEN 2991)

Asbestbeheersplan (conform NEN 2991) Asbestbeheersplan (conform NEN 2991) Versie: Datum: 4 28 februari 2015 Opdrachtgever: Locatie: Gemeente Amsterdam, Dienstverlening en Facilitair management Beheersplan asbest versie: 4 Projectgegevens

Nadere informatie

RISICOBEOORDELING conform NEN2991. Wolfsdonk 6 te Chaam projectnummer RB 17813 27 november 2013

RISICOBEOORDELING conform NEN2991. Wolfsdonk 6 te Chaam projectnummer RB 17813 27 november 2013 RISICOBEOORDELING conform NEN2991 projectnummer RB 17813 27 november 2013 Onderwerp Beoordeling van blootstellingsrisico s aan asbest voor gebruikers van bouwwerken waarin asbesthoudende materialen zijn

Nadere informatie

GBRUIKERSPROTOCOL. Forte Rochdale One, Stavangerweg te Amsterdam. Gebruikersprotocol asbest Projectnummer: Opdrachtgever: Rochdale

GBRUIKERSPROTOCOL. Forte Rochdale One, Stavangerweg te Amsterdam. Gebruikersprotocol asbest Projectnummer: Opdrachtgever: Rochdale GBRUIKERSPROTOCOL Opdrachtgever:- Locatie: Woningstichting Rochdale / Delta Forte Rochdale One, Stavangerweg te Amsterdam Projectnummer: 2451333.2 GEBRUIKERSPROTOCOL Opdrachtgever Locatie ; Woningstichting

Nadere informatie

Verkennende risicobeoordeling conform NEN 2991

Verkennende risicobeoordeling conform NEN 2991 Burgemeester Verderlaan 17 3544 AD Utrecht 030-3040084 www.afrs.nl IBAN: NL37RABO0184877121 KvK Midden-Nederland 60.784.318 BTW NL 854058692B01 Verkennende risicobeoordeling conform NEN 2991 Erven Treffers

Nadere informatie

Rapport NEN2991 (Risicobeoordeling) Rozenstraat 15 te Zutphen

Rapport NEN2991 (Risicobeoordeling) Rozenstraat 15 te Zutphen Rapport NEN2991 (Risicobeoordeling) Rozenstraat 15 te Zutphen Projectnummer: 2018-0001 NEN2991 Autorisatiedatum: 12-01-2018 Opdrachtgever: Rabobank Oosttolland Omschrijving: Blok met woningen Project nr.

Nadere informatie

Risicobeoordeling conform NEN 2991 ten behoeve van het bepalen van mogelijke risico s voor gebruikers

Risicobeoordeling conform NEN 2991 ten behoeve van het bepalen van mogelijke risico s voor gebruikers ten behoeve van het bepalen van mogelijke risico s voor gebruikers Locatie : Stijlshof 12 te Roermond Opdrachtgever : Steelhaven B.V. Projectnummer : 24.14.09955.1/NEN Datum : 22 12 2014 Projectgegevens

Nadere informatie

Risicobeoordeling Asbest in stof en lucht

Risicobeoordeling Asbest in stof en lucht Risicobeoordeling Asbest in stof en lucht Breestraat 76-80 te Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 111529 161704 projectnummer : PAV-17563 locatieomschrijving :

Nadere informatie

NEN 2991-ONDERZOEK. NEN 2991-onderzoek versie 1 Opdrachtgever: Portaal Leiden Projectnummer: 24138331

NEN 2991-ONDERZOEK. NEN 2991-onderzoek versie 1 Opdrachtgever: Portaal Leiden Projectnummer: 24138331 NEN 2991-ONDERZOEK Locatie : Muiderkring 94 te Leiden Opdrachtgever : Portaal Leiden Projectnummer : 24138331 Datum : 20-6-2011 Doel onderzoek : Risicobeoordeling in en rondom gebouwen of constructies

Nadere informatie

Asbest Totaal Nieuwenhuizen 18 4283 HK Giessen 0183-441304 www.asbesttotaal.nl

Asbest Totaal Nieuwenhuizen 18 4283 HK Giessen 0183-441304 www.asbesttotaal.nl Asbest Totaal Nieuwenhuizen 18 4283 HK Giessen 0183-441304 www.asbesttotaal.nl ASBEST RISICOBEOORDELING CONFORM NEN2991 2012-BE184 CV-ruimte Da Capo 4 te Krimpen aan den IJssel TITELBLAD Asbest Risicobeoordeling

Nadere informatie

Rapport LUCHT- en KLEEFMONSTER ONDERZOEK ASBEST conform NEN 2991

Rapport LUCHT- en KLEEFMONSTER ONDERZOEK ASBEST conform NEN 2991 Rapport LUCHT en KLEEFMONSTER ONDERZOEK ASBEST conform NEN 2991 School De Wielstraat 6 te Beusichem Onderzoek identificatie Projectnummer: 773344 Autorisatiedatum: 22 januari 2015 Opdrachtgever: Intersell

Nadere informatie

Reden hiervoor is de aanname dat de toegepaste producten bij het stralen van de brug mogelijk verontreinigd zijn met asbest.

Reden hiervoor is de aanname dat de toegepaste producten bij het stralen van de brug mogelijk verontreinigd zijn met asbest. 1 INLEIDING Op verzoek van Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam heeft Koenders & Partners adviseurs en procesmanagers bv, een onderzoek uitgevoerd naar de toegepaste grit bij onderhoudswerkzaamheden aan

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540. Opdrachtgever: Ymere Ontwikkeling

ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540. Opdrachtgever: Ymere Ontwikkeling ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540 Locatie:, 2312 AK te Leiden Onderzoeksgebied: Resterend gedeelte kelder, begane Opdrachtnemer: Search Ingenieursbureau B.V. (certificaatnr. : K26611/05) Datum rapportage:

Nadere informatie

: , Rotterdam Ons projectnummer : CAL Betreft : Risicobeoordeling conform NEN 2991 CAL-75562, versie 1.2 d.d.

: , Rotterdam Ons projectnummer : CAL Betreft : Risicobeoordeling conform NEN 2991 CAL-75562, versie 1.2 d.d. Ingenieursbureau Broomans BV T.a.v. de heer ing. R.A. Broomans Melkweg 8 1841 JJ Stompetoren Nederland Kiwa Compliance Hoofdvestiging Hongkongstraat 5 347 BR Rotterdam The Netherlands Nevenvestiging Kamperweg

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE TYPE A CONFORM SC 540 RPS/1504074A00. Keuken van een woning Doctor Ariënsstraat 37 5554 TP Valkenswaard. Datum: 11 augustus 2015

ASBESTINVENTARISATIE TYPE A CONFORM SC 540 RPS/1504074A00. Keuken van een woning Doctor Ariënsstraat 37 5554 TP Valkenswaard. Datum: 11 augustus 2015 Minervum 7002, 4817 ZL, Breda T +31 880 23 57 00 W www.rps.nl E asbest.advies@rps.nl ASBESTINVENTARISATIE TYPE A CONFORM SC 540 RPS/1504074A00 Keuken van een woning Doctor Ariënsstraat 37 5554 TP Valkenswaard

Nadere informatie

Deelrapportage Asbest. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum. Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015

Deelrapportage Asbest. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum. Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015 Deelrapportage Asbest Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu GGD Zuid Limburg

Nadere informatie

Door middel van een visuele inspectie en luchtmeting bepalen of het gebied zonder gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen kan worden betreden.

Door middel van een visuele inspectie en luchtmeting bepalen of het gebied zonder gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen kan worden betreden. Methorst Milieu heer S Lovink en uitvoeringen Postbus 111 3925 ZJ SCHERPENZEEL GLD OVER DE OPDRACHTGEVER Referentie klant Referentienummer werkplan 15A050 Aannemer ter plaatse Methorst Milieu Aannemer

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Toegepaste norm : SC 540. Locatie : Populierlaan 1 6101 BA Echt

INFORMATIEBLAD. Toegepaste norm : SC 540. Locatie : Populierlaan 1 6101 BA Echt Soort onderzoek Asbestinventarisatie type-a Volledig Onvolledig Asbestinventarisatie type-b Asbestinventarisatie type-g Risicobeoordeling Risicobeoordeling ten behoeve van sloop en verbouw (SMART) Risicobeoordeling

Nadere informatie

Stichting Swalm & Roer t.a.v. de heer ing. F. Rubel Postbus 606 6040 AP Roermond. Geachte heer Rubel,

Stichting Swalm & Roer t.a.v. de heer ing. F. Rubel Postbus 606 6040 AP Roermond. Geachte heer Rubel, HMB B.V. (Hoofdkantoor) Voltaweg 8 5993 SE Maasbree Telefoon: +31(0)77-4652808 E-mail: info@hmbgroep.nl Website: www.hmbgroep.nl KVK Limburg-Noord: 12061922 Stichting Swalm & Roer t.a.v. de heer ing. F.

Nadere informatie

FAQ n.a.v. de wijzigingen in de grenswaarde van asbest amfibolen en de risicoklassen. Achtergrond. Risicoklassen

FAQ n.a.v. de wijzigingen in de grenswaarde van asbest amfibolen en de risicoklassen. Achtergrond. Risicoklassen FAQ n.a.v. de wijzigingen in de grenswaarde van asbest amfibolen en de risicoklassen Aangepast: 17 november 2016 Achtergrond 1) Waarom wordt de grenswaarde voor asbest amfibolen verlaagd? De grenswaarde

Nadere informatie

1. definitie voor asbestverontreiniging ( besmetting )

1. definitie voor asbestverontreiniging ( besmetting ) 1. definitie voor asbestverontreiniging ( besmetting ) Asbestverontreiniging ( besmetting *): het aantreffen van visueel zichtbare restanten asbesthoudend materiaal en/of het aanwezig zijn van asbestvezels

Nadere informatie

Blootstellingsonderzoek door middel van luchtmonsters

Blootstellingsonderzoek door middel van luchtmonsters Blootstellingsonderzoek door middel van luchtmonsters (analyse conform NEN 2991:2015) Remschoenen Projectgegevens: Projectnummer: PLM1994-1 v2 Locatie onderzoek: Oude IJsselweg 14 te Etten Datum onderzoek:

Nadere informatie

Rondetafelbijeenkomst Asbestsaneerders. Heeswijk 19 april 2012

Rondetafelbijeenkomst Asbestsaneerders. Heeswijk 19 april 2012 Rondetafelbijeenkomst Asbestsaneerders Heeswijk 19 april 2012 Agenda 17.00 17.20 Ontvangst en welkom 17.20 17.30 Introductie en uitleg 17.30 17.50 Voorstelronde 17:50 18:10 Recente ontwikkelingen 18.10

Nadere informatie

Asbestinventarisatie conform procescertificaat asbestinventarisatie Molenstraat 45 te Diessen Project

Asbestinventarisatie conform procescertificaat asbestinventarisatie Molenstraat 45 te Diessen Project Asbestinventarisatie conform procescertificaat asbestinventarisatie Molenstraat 45 te Diessen Project 2017.0075-002 projectnummer 2017.0075-002 project Molenstraat 45 te Diessen opdrachtgever Van Dun Advies

Nadere informatie

Blootstellingsonderzoek door middel van luchtmonsters

Blootstellingsonderzoek door middel van luchtmonsters Blootstellingsonderzoek door middel van luchtmonsters (analyse conform NEN 2991:2015) Pakking Projectgegevens: Projectnummer: PLM1602 Locatie onderzoek: Oude IJsselweg 14 te Etten Datum onderzoek: 8 maart

Nadere informatie

Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV

Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van BV. 111529 161704 ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540 Locatie: Aalmarkt 22, 2311 ED te Onderzoeksgebied: V&D warenhuis Opdrachtnemer: Search Ingenieursbureau

Nadere informatie

Deelrapportage Asbest. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven. Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015

Deelrapportage Asbest. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven. Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015 Deelrapportage Asbest Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu GGD Zuid Limburg

Nadere informatie

Analysecertificaat asbest Opdracht Opdrachtgever Lycens Rapportnummer R170400007 versie 1 Contactpersoon Lycens Datum opdracht 31-03-2017 Adres Deventerstraat 10 Datum ontvangst 31-03-2017 Postcode en

Nadere informatie

Blootstellingsonderzoek door middel van luchtmonsters

Blootstellingsonderzoek door middel van luchtmonsters Blootstellingsonderzoek door middel van luchtmonsters (analyse conform NEN 2991:2015) Remblokken Projectgegevens: Projectnummer: PLM1994-2 Locatie onderzoek: Oude IJsselweg 14 te Etten Datum onderzoek:

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Rotterdam

Uw kenmerk Ons kenmerk Rotterdam Asbest Adviesbureau Wieringa Tav: Dhr. H. Wieringa Postbus 5155 9700GD GRONINGEN Uw kenmerk Ons kenmerk Rotterdam AAW 11406 201200046.1 30112 Betreft: resultaten asbestonderzoek Geertsemaweg 3 te Haren

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE CONFORM BRL 5052. Opdrachtgever: Horsman & Co Lisse BV. Locatie: Heereweg 215-217 te Lisse

ASBESTINVENTARISATIE CONFORM BRL 5052. Opdrachtgever: Horsman & Co Lisse BV. Locatie: Heereweg 215-217 te Lisse ASBESTINVENTARISATIE CONFORM BRL 5052 Locatie: Heereweg 215-217 te Lisse Type onderzoek: volledige asbestinventarisatie voorafgaand aan sloop en/of verbouwing asbestinventarisatie inclusief risico-evaluatie

Nadere informatie

Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum

Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, september 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten

Nadere informatie

Samenvatting. Achtergrond

Samenvatting. Achtergrond Samenvatting Achtergrond Blootstelling aan asbest kan in diverse organen kanker veroorzaken. Het meest voorkomende gevolg is longvlies- en buikvlieskanker (mesothelioom) en longkanker. Omdat beide typen

Nadere informatie

Rapport. LUCHT- en KLEEFMONSTER ONDERZOEK ASBEST conform NEN 2991

Rapport. LUCHT- en KLEEFMONSTER ONDERZOEK ASBEST conform NEN 2991 Rapport LUCHT en KLEEFMONSTER ONDERZOEK ASBEST conform NEN 2991 12 Panden J. Catskade nr. 37 t/m 41 (oneven) en Fagelstraat 44 t/m 60 (even) (Onderzocht: J. Catskade nr. 37 trappenhuis begane grond t/m

Nadere informatie

CERTIFICAAT EINDCONTROLE NA ASBESTVERWIJDERING

CERTIFICAAT EINDCONTROLE NA ASBESTVERWIJDERING CERTIFICAAT EIDCOTROLE A ASBESTVERWIJDERIG Deze eindcontrole bestaat uit een visuele inspectie en een luchtmeting. Dit certificaat mag uitsluitend in zijn geheel worden gereproduceerd. Deze eindcontrole

Nadere informatie

VOORBEELD Elementen voor een offerte verzoek Asbestinventarisatie inclusief risicobeoordeling nietsloopsituatie

VOORBEELD Elementen voor een offerte verzoek Asbestinventarisatie inclusief risicobeoordeling nietsloopsituatie VOORBEELD Elementen voor een offerte verzoek Asbestinventarisatie inclusief risicobeoordeling nietsloopsituatie Geachte heer/mevrouw, Hiermee nodig ik u uit mij geheel vrijblijvend een offerte uit te brengen

Nadere informatie

OVER DE OPDRACHTGEVER ONDERZOEKSGEGEVENS SANERING SANERINGSMETHODE

OVER DE OPDRACHTGEVER ONDERZOEKSGEGEVENS SANERING SANERINGSMETHODE O.C.T. Sloop- en Milieutechniek B.V. mevrouw Tuyen-Karakas Branchweg 1 5705 DR HELMOND OVER DE OPDRACHTGEVER Referentie klant Referentienummer werkplan Aannemer ter plaatse Aannemer contactpersoon ter

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540. Opdrachtgever: Ymere Ontwikkeling

ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540. Opdrachtgever: Ymere Ontwikkeling ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540 Locatie: Stationsplein / Stationsweg te Leiden, 2312 AK te leiden Onderzoeksgebied: Voormalig restaurant op begane grond, kelder en tussen etage Opdrachtnemer: Search

Nadere informatie

Risicobeoordeling conform NEN 2991 ten behoeve van het bepalen van mogelijke risico s voor gebruikers

Risicobeoordeling conform NEN 2991 ten behoeve van het bepalen van mogelijke risico s voor gebruikers Risicobeoordeling conform NEN 2991 ten behoeve van het bepalen van mogelijke risico s voor gebruikers Locatie : Veldhovenring 30 te Tilburg Opdrachtgever : KoNoToJo B.V. Projectnummer : 24.14.07132.1R

Nadere informatie

ASBEST RISICOBEOORDELING CONFORM NEN2991:2005

ASBEST RISICOBEOORDELING CONFORM NEN2991:2005 ASBEST RISICOBEOORDELING CONFORM NEN2991:2005 Kantoorpand - Hooge Steenweg `S-Hertogenbosch Overzichtsfoto: Postbus 541 (+31)416 330 019 info@asbestadviesbrabant.nl Asbest Advies Brabant Projectnummer

Nadere informatie

Spuitasbest. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Spuitasbest. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Spuitasbest Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Spuitasbest Asbest bestaat uit kleine vezels die kanker kunnen veroorzaken als ze worden ingeademd. Sind 1 juli 1993 is het verboden asbest of

Nadere informatie

ASBEST BRON: ARBOUW EN ARBOCATALOGUS MENS & WERK

ASBEST BRON: ARBOUW EN ARBOCATALOGUS MENS & WERK ASBEST BRON: ARBOUW EN ARBOCATALOGUS MENS & WERK Wat is asbest? Asbestos (=onverwoestbaar) Mineraal, stollingsgesteente Sterke vezelachtige structuur Lange dunne kristallen Wat is asbest? Asbest is sterk,

Nadere informatie

Welkom namens Van Santen Advies. Wet- en regelgeving en aanpak onderzoek

Welkom namens Van Santen Advies. Wet- en regelgeving en aanpak onderzoek Welkom namens Van Santen Advies Wet- en regelgeving en aanpak onderzoek Agenda: 1. Voorstellen Van Santen Advies 2. Wet- en regelgeving vanaf 2017 3. Asbestsoorten en herkenning 4. Belangrijke jaartallen

Nadere informatie

Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen

Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen De Huurdersvereniging van Portaal Nijmegen (HvPN) Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen Programma Wat is asbest? Risico s en normen Toepassingen Voorbeelden

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Validatie metingen conform SC-548 bij proefsanering gevelpuien en destructief onderzoek binnengevelpuien in containment

Plan van Aanpak. Validatie metingen conform SC-548 bij proefsanering gevelpuien en destructief onderzoek binnengevelpuien in containment Plan van Aanpak Validatie metingen conform SC-548 bij proefsanering gevelpuien en destructief onderzoek binnengevelpuien in containment Basisschool Willem Alexander De Wielstraat 6 Beusichem 9 februari

Nadere informatie

Rapportnummer: 08022008-1-4/4437/DG Projectcode: HBA001-1-4. Bijlage 1: Overzichtstekening(en)

Rapportnummer: 08022008-1-4/4437/DG Projectcode: HBA001-1-4. Bijlage 1: Overzichtstekening(en) Bijlage 1: Overzichtstekening(en) Bijlage 2: Fotoreportage Fotoreportage: Foto 1: M1, plaat op deur Foto 2: M2, golfplaten Foto 3: VH1, buis lang achtergevel Foto 4: VH2, plaat in open haard Foto 5: VH3,

Nadere informatie

ONJUISTE AANLEIDING Vaak vindt het advies voor het uitvoeren van een NEN 2991 niet op objectieve gronden plaats.

ONJUISTE AANLEIDING Vaak vindt het advies voor het uitvoeren van een NEN 2991 niet op objectieve gronden plaats. RIR Publicatie NEN 2991 weggegooid geld? ONJUISTE AANLEIDING Vaak vindt het advies voor het uitvoeren van een NEN 2991 niet op objectieve gronden plaats. Deels wordt dit veroorzaakt door: de emotionele

Nadere informatie

INTERPRETATIEDOCUMENT VOOR NEN 2990 (2012) LUCHT EINDCONTROLE NA ASBESTVERWIJDERING

INTERPRETATIEDOCUMENT VOOR NEN 2990 (2012) LUCHT EINDCONTROLE NA ASBESTVERWIJDERING INTERPRETATIEDOCUMENT VOOR NEN 2990 (2012) LUCHT EINDCONTROLE NA ASBESTVERWIJDERING Vastgesteld door : FENELAB Technische Commissie Asbest Vaststellingsdatum : 30 september 2014 Status : Van kracht op

Nadere informatie

ASBEST RISICOBEOORDELING CONFORM NEN2991:2005

ASBEST RISICOBEOORDELING CONFORM NEN2991:2005 ASBEST RISICOBEOORDELING CONFORM NEN2991:2005 Kantoorpand - Gertru Orthenstraat `S-Hertogenbosch Overzichtsfoto: Postbus 541 (+31)416 330 019 info@asbestadviesbrabant.nl Asbest Advies Brabant Projectnummer

Nadere informatie

Programma. 1. Voordracht new age in de asbestsector : Jan van Willigenburg

Programma. 1. Voordracht new age in de asbestsector : Jan van Willigenburg bme.nl Programma 1. Voordracht new age in de asbestsector : Jan van Willigenburg 2. Intervisie asbestcasussen Regionaal Overleg Asbest voor gemeenten (ROA): Cees Verkade en Jan van Willigenburg bme.nl

Nadere informatie

AT Osborne. Juiste inzet methoden bij vermoeden van asbestverontreiniging Voorkom onnodig en kostbaar onderzoek! Landelijke Asbest Praktijkdag 2015

AT Osborne. Juiste inzet methoden bij vermoeden van asbestverontreiniging Voorkom onnodig en kostbaar onderzoek! Landelijke Asbest Praktijkdag 2015 AT Osborne Landelijke Asbest Praktijkdag 2015 Juiste inzet methoden bij vermoeden van asbestverontreiniging Voorkom onnodig en kostbaar onderzoek! ir. Ingmar Scheiberlich MSc MRE 21 mei 2015 Inhouds opgave

Nadere informatie

Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker. 25 februari 2013

Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker. 25 februari 2013 Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker 25 februari 2013 1 Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker in Graft Opgesteld door: Geautoriseerd door: Annette van Assem Rob Koning Datum: 25 februari 2013 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Uw woning van Zayaz en asbest

Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Algemene informatie over asbest 4 Veelgestelde vragen over asbest 7 Wat doet Zayaz? 9 Waar in uw woning kan asbest voorkomen? 10 Asbest en uw

Nadere informatie

Eindbeoordelaar Asbestlaboratoria Luchtmetingen van de Eindbeoordeling

Eindbeoordelaar Asbestlaboratoria Luchtmetingen van de Eindbeoordeling Eindbeoordelaar Asbestlaboratoria Luchtmetingen van de Eindbeoordeling Datum : 01 januari 2000 Aanvangstijd Locatie : : ALGEMENE INFORMATIE (LEES DEZE GOED DOOR) Voor u ligt het schriftelijk examen Eindbeoordelaar

Nadere informatie

Wat is asbest? Asbestos (onverwoestbaar) Mineraal, stollingsgesteente Sterke vezelachtige structuur Lange dunne kristallen

Wat is asbest? Asbestos (onverwoestbaar) Mineraal, stollingsgesteente Sterke vezelachtige structuur Lange dunne kristallen Asbest Wat is asbest? Asbestos (onverwoestbaar) Mineraal, stollingsgesteente Sterke vezelachtige structuur Lange dunne kristallen 7-3-2019 3 Eigenschappen Bestand tegen: hoge temperaturen chemische stoffen

Nadere informatie

Achtergrond. Ministerie van SZW. Suzanne Spaan, Jody Schinkel, Peter Tromp

Achtergrond. Ministerie van SZW. Suzanne Spaan, Jody Schinkel, Peter Tromp Notitie Aan Ministerie van SZW Van Suzanne Spaan, Jody Schinkel, Peter Tromp Earth, Life & Social Sciences Utrechtseweg 48 3704 HE Zeist Postbus 360 3700 AJ Zeist www.tno.nl T +31 88 866 60 00 F +31 88

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren, de dakconstructie van een aanbouw aan een woning en alle direct onderliggende ruimtes

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren, de dakconstructie van een aanbouw aan een woning en alle direct onderliggende ruimtes ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van twee schuren, de dakconstructie van een aanbouw aan een woning en alle direct onderliggende ruimtes Adres: Roomweg 4 Plaats: Deurne Kenmerk: P170314 Asbestdak

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren en de direct onderliggende ruimtes

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren en de direct onderliggende ruimtes ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van twee schuren en de direct onderliggende ruimtes Adres: Heitrak 17 en 17a Plaats: Neerkant Kenmerk: P170304 Asbestdak Advies BV Essenerweg 96 3774 LC Kootwijkerbroek

Nadere informatie

RPA-advies Rapport: Datum: 3 augustus 2015

RPA-advies Rapport: Datum: 3 augustus 2015 Projectnummer 2015413 Asbestonderzoek Asbestinventarisatie type A Woning Projectlocatie Platteweg 29 te Reeuwijk Onderzoeksdatum 31 juli 2015 Soort asbestonderzoek Omvang van het onderzoek Volledige asbestinventarisatie

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van drie schuren en de direct onderliggende ruimtes

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van drie schuren en de direct onderliggende ruimtes ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van drie schuren en de direct onderliggende ruimtes Adres: Heitrak 25a Plaats: Neerkant Kenmerk: P170928 Asbestdak Advies BV Essenerweg 96 3774 LC Kootwijkerbroek

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 67085 12 december 2016 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2 december 2016, 2016-0000258315,

Nadere informatie

BODEMINSPECTIE OP ASBEST aan de Harskamperweg 84 te Harskamp

BODEMINSPECTIE OP ASBEST aan de Harskamperweg 84 te Harskamp BODEMINSPECTIE OP ASBEST aan de Harskamperweg 84 te Harskamp Opdrachtgever : Bart Boon Barneveld BV Adres : Barnseweg 124 Postcode, plaats : 3771 RP Barneveld Contactpersoon : Dhr. H. van Grootheest Telefoonnummer

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540. Opdrachtgever: Portaal regiobedrijf Leiden

ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540. Opdrachtgever: Portaal regiobedrijf Leiden ASBESTINVENTARISATIE CONFORM SC 540 Locatie: Complex 214, Calandstraat e.o., 2332 VD te Leiden Onderzoeksgebied: Woning(en) Opdrachtnemer: Search Ingenieursbureau B.V. (certificaatnr. : K26611/05) Datum

Nadere informatie

Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering. Projectnummer:

Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering. Projectnummer: Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Projectnummer: 20180347 De woning & opstallen aan de Lagelaan 3 te Heiloo Opdrachtgever : Versie :

Nadere informatie

chrysotiel chrysotiel 0,1-2% 2-5% Opmerkingen

chrysotiel chrysotiel 0,1-2% 2-5% Opmerkingen Burgemeester Verderlaan 17 3544 AD Utrecht 0303040084 www.afrs.nl IBAN: NL93RABO0184877180 Bevindingenrapport Wettelijke Eindcontrole na asbestsanering. KvK MiddenNederland 60783834 Projectnummer AFRS

Nadere informatie

De recente aanpassingen van de grenswaarden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen. Een andere belangrijke

De recente aanpassingen van de grenswaarden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen. Een andere belangrijke WETGEVING Wat verandert er en waarom? CERTIFICATIESCHEMA S OP DE SCHOP De recente aanpassingen van de grenswaarden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen. Een andere belangrijke aanpassing heeft

Nadere informatie

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net Netwerkbedrijven Blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributienet Versie: 15 november 2015, update 7 juni 2017, 2 e update 31 oktober 2017 Risico: blootstelling

Nadere informatie

Inspectus is een onafhankelijk adviesbureau

Inspectus is een onafhankelijk adviesbureau inventariseert Inspectus is een onafhankelijk adviesbureau Op het gebied van asbest kunnen wij u begeleiden en advies geven. De dienstverlening kan zijn asbestinventarisatieonderzoeken en rapportage conform

Nadere informatie

Grenswaarden worden door overheid én bedrijfsleven gebruikt bij het toetsen van blootstelling aan schadelijke

Grenswaarden worden door overheid én bedrijfsleven gebruikt bij het toetsen van blootstelling aan schadelijke GRENSWAARDEN Wat verandert er en waarom? Grenswaarden worden door overheid én bedrijfsleven gebruikt bij het toetsen van blootstelling aan schadelijke stoffen en bij de beoordeling van arbeidsomstandigheden.

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN WET- EN REGELGEVING januari 2017

ONTWIKKELINGEN WET- EN REGELGEVING januari 2017 ONTWIKKELINGEN WET- EN REGELGEVING 2017 19 januari 2017 WAAROM? TIJDLIJN 2017 1-1-2017: grenswaarde verlaging + nieuwe risicoklassen 2 e helft 2017: nieuwe NEN 2990 : 2017 1-3-2017: nieuwe schema s SC

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructie van een schuur en de direct onderliggende ruimtes

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructie van een schuur en de direct onderliggende ruimtes ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructie van een schuur en de direct onderliggende ruimtes Adres: Walsbergseweg 51 Plaats: Deurne Kenmerk: P170765 Asbestdak Advies BV Essenerweg 96 3774 LC Kootwijkerbroek

Nadere informatie

1400543.1, Provincie Zuid Holland, Derde Merwedehaven, Dordrecht Pagina 1 van 5

1400543.1, Provincie Zuid Holland, Derde Merwedehaven, Dordrecht Pagina 1 van 5 Asbestmetingen Derde Merwedehaven Eerste meetsessie Uitvoeringsdatum: 12 december 2011 Projectnummer: 1400543 Inleiding De Derde Merwedehaven BV is een inrichting voor het storten van onder andere bouw-

Nadere informatie

RPA-advies Rapport: Datum: 7 december 2015

RPA-advies Rapport: Datum: 7 december 2015 Projectnummer 2015674 Asbestonderzoek Asbestinventarisatie type A Garage / berging Projectlocatie Willemstraat 40c te Ridderkerk Onderzoeksdatum 4 december 2015 Soort asbestonderzoek Omvang van het onderzoek

Nadere informatie

Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa

Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa versie 3 maart 2017 omvangonderzoeksgebied betreft woning adres: Mergelakker 17 6181 JE Elsloo Opdrachtgever Naam Demotech B.V. Postadres Humcoven 15

Nadere informatie

Grenswaarden worden door overheid én bedrijfsleven gebruikt bij het toetsen van blootstelling aan schadelijke

Grenswaarden worden door overheid én bedrijfsleven gebruikt bij het toetsen van blootstelling aan schadelijke GRENSWAARDEN Wat verandert er en waarom? Grenswaarden worden door overheid én bedrijfsleven gebruikt bij het toetsen van blootstelling aan schadelijke stoffen en bij de beoordeling van arbeidsomstandigheden.

Nadere informatie

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net Netwerkbedrijven Blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributienet Versie: 15 november 2015 (revisie 9 februari 2017) Risico: blootstelling aan asbest

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE

ASBESTINVENTARISATIE ASBESTINVENTARISATIE Opdrachtgever: Homco Realty Fund (85) BV Onderzoekslocatie: Mathildelaan 1, 5611BD te Eindhoven - Kantoor Opdrachtnemer: Search Ingenieursbureau B.V. (certificaatnr. : K26611/06) Deskundig

Nadere informatie

Uitvoering van asbestsaneringen

Uitvoering van asbestsaneringen Uitvoering van asbestsaneringen Door: ir. Ingmar Scheiberlich In de uitvoeringsfase van een asbestsanering houdt de opdrachtgever of projectmanager, zich bezig met het bewaken van de contracten en de beheersing

Nadere informatie

RPA-advies Rapport: Datum: 17 juni 2015

RPA-advies Rapport: Datum: 17 juni 2015 Projectnummer 2015319 Asbestonderzoek Asbestinventarisatie conform SC 540 Type A Woning Projectlocatie Bosboomlaan 11 Schiedam Onderzoeksdatum 15 juni 2015 Soort asbestonderzoek Omvang van het onderzoek

Nadere informatie

RISICOBEOORDELING ASBEST IN BINNENMILIEU CONFORM NEN 2991 Provincie Utrecht Provinciehuis Pythagoraslaan 101, 3584 BB te Utrecht

RISICOBEOORDELING ASBEST IN BINNENMILIEU CONFORM NEN 2991 Provincie Utrecht Provinciehuis Pythagoraslaan 101, 3584 BB te Utrecht RISICOBEOORDELING ASBEST IN BINNENMILIEU CONFORM NEN 2991 Provincie Utrecht Provinciehuis Pythagoraslaan 101, 3584 BB te Utrecht BME Asbestconsult b.v. Vianen, 28 april 2012 ing. M.R.P. Velthuizen 212.11.053

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIERAPPORT Conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering

ASBESTINVENTARISATIERAPPORT Conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering ASBESTINVENTARISATIERAPPORT Conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Onderzoeksgebied: een 2-tal slaapkamers Zwaanstraat 27 5109TM 's Gravenmoer Lage Ham 190-192 5102 AE Dongen

Nadere informatie

Inventarisatie van een woning Oude Liesselseweg 25 te Deurne

Inventarisatie van een woning Oude Liesselseweg 25 te Deurne Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Projectnummer: 2017180 Inventarisatie van een woning Oude Liesselseweg 25 te Deurne Opdrachtgever :

Nadere informatie

Milieuhygiënisch Saneringscriterium Bodem. Protocol Asbest

Milieuhygiënisch Saneringscriterium Bodem. Protocol Asbest Milieuhygiënisch Saneringscriterium Bodem Protocol Asbest Milieuhygiënisch Saneringscriterium Bodem Protocol Asbest Inhoud 1 Inleiding 05 1.1 Aanleiding 05 1.2 Doel 05 2 Afbakening 06 2.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa

Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa versie 3 maart 2017 omvangonderzoeksgebied betreft 6 schuren, 1 afdak adres: Buizerdweg 20 5758 PJ Neerkant Opdrachtgever Naam Bunt asbestsanering B.V.

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE PLANGEBIED ODIJK-WEST

ASBESTINVENTARISATIE PLANGEBIED ODIJK-WEST Dit is een rapportage van een asbestinventarisatie op basis van inschattingen vanaf luchtfoto s met een veldinspectie vanaf de openbare weg. Er zijn geen percelen betreden en er heeft geen monstername

Nadere informatie

Asbest. Informatie over asbest in en om uw woning

Asbest. Informatie over asbest in en om uw woning Asbest Informatie over asbest in en om uw woning Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk maar vaak niet. Dat kan verwarrend zijn. Daarom ontvangt u deze

Nadere informatie

Rapportage asbestinventarisatie TYPE B conform SC-540. Het bedrijfspand Kerkstraat 38 te Vught

Rapportage asbestinventarisatie TYPE B conform SC-540. Het bedrijfspand Kerkstraat 38 te Vught Rapportage asbestinventarisatie TYPE B conform SC-540 Het bedrijfspand Kerkstraat 38 te Vught Projectnummer: VMA2016017 Soort asbestonderzoek Asbestinventarisatie Type A Volledig Onvolledig (NEN-2991,

Nadere informatie

Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering. Projectnummer: 217-DKo18-ai-v1

Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering. Projectnummer: 217-DKo18-ai-v1 Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Projectnummer: 217-DKo18-ai-v1 De woonwagen aan de Korstmos 18 te Deurne Opdrachtgever : Bergopwaarts

Nadere informatie

Plan van Aanpak Asbestbrand op hoofdlijnen

Plan van Aanpak Asbestbrand op hoofdlijnen Plan van Aanpak Asbestbrand op hoofdlijnen Door nieuwe asbestregelgeving, inzichten en werkwijzen is een herziening nodig van het huidige Plan van Aanpak Asbestbrand. Dit plan van aanpak op hoofdlijnen

Nadere informatie

RAPPORTAGE ASBESTINVENTARISATIE VAN DE OPSLAGRUIMTE GELEGEN AAN HET BROERSVEST 119 TE SCHIEDAM

RAPPORTAGE ASBESTINVENTARISATIE VAN DE OPSLAGRUIMTE GELEGEN AAN HET BROERSVEST 119 TE SCHIEDAM Arbo- en Milieuadvisering Asbestadvisering Legionella-advisering Bodemadvies Risico inventarisaties en Evaluaties Arbo-cursussen Projectbegeleiding Social Enterprises RAPPORTAGE ASBESTINVENTARISATIE VAN

Nadere informatie

ASBEST TOTAAL HERSTEL

ASBEST TOTAAL HERSTEL Inventarisatie Verwijdering Herstel INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Asbest: Veilig aan de slag! Asbest

Nadere informatie

wao innovation for life Notitie Ilse van den Aker (Ministerie van SZW) Suzanne Spaan, Ko den Boeft, Peter Tromp, Jan Tempelman, Jody Schinkel

wao innovation for life Notitie Ilse van den Aker (Ministerie van SZW) Suzanne Spaan, Ko den Boeft, Peter Tromp, Jan Tempelman, Jody Schinkel wao innovation Notitie Aan Ilse van den Aker (Ministerie van SZW) Van Suzanne Spaan, Ko den Boeft, Peter Tromp, Jan Tempelman, Jody Schinkel Earth, Life & Social Sciences Utrechtseweg 48 3704 HE Zeist

Nadere informatie

als er asbest in uw woning zit

als er asbest in uw woning zit als er asbest in uw woning zit Veel van onze woningen zijn gebouwd voor 1994. Dit betekent dat er in veel van onze woningen asbest kan zitten. Lefier wil voor al haar huurders een gezonde woonomgeving.

Nadere informatie

Asbestinventarisatie SC-540 type A Toro International B.V. Winkelpand Binnenweg 3-5, 3012 KA te Rotterdam

Asbestinventarisatie SC-540 type A Toro International B.V. Winkelpand Binnenweg 3-5, 3012 KA te Rotterdam Asbestinventarisatie SC-540 type A Toro International B.V. BME Asbestconsult b.v. Vianen, 16 november 2011 B. van der Velde 210.11.649 Asbestinventarisatie SC-540 type A Asbestinventarisatie SC-540 type

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van twee schuren Adres: Schalkertweg 3 Plaats: Deurne Kenmerk: P170763 Asbestdak Advies BV Essenerweg 96 3774 LC Kootwijkerbroek 0342-430110 info@asbestdakadvies.nl

Nadere informatie

Asbest en keramisch materiaal

Asbest en keramisch materiaal ... Think safety! Asbest en keramisch materiaal VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Asbest en keramisch materiaal Denk aan veiligheid- altijd en overal Think safety Leer de situatie op de installatie

Nadere informatie

DE ERFENIS VAN HET ASBESTGEBRUIK II: ASBEST IN EN OP GEBOUWEN EN IN DE GROND JODY SCHINKEL

DE ERFENIS VAN HET ASBESTGEBRUIK II: ASBEST IN EN OP GEBOUWEN EN IN DE GROND JODY SCHINKEL DE ERFENIS VAN HET ASBESTGEBRUIK II: ASBEST IN EN OP GEBOUWEN EN IN DE GROND JODY SCHINKEL TOEPASSING VAN ASBEST Asbest: Slijtvast, brandwerend, isolerend en goedkoop 50s-70s: veelvuldig toegepast als

Nadere informatie