Werken in de langdurige zorg. Een diversiteitsperspectief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken in de langdurige zorg. Een diversiteitsperspectief"

Transcriptie

1 Werken in de langdurige zorg. Een diversiteitsperspectief Mariëtte Hoogsteder & Aziza Sbiti Over diversiteit van personeel in de langdurige zorg is al veel gezegd en geschreven. En er zijn talloze landelijke, regionale en lokale projecten over geweest. Om meer medewerkers met een migratieachtergrond de zorg binnen te halen. Of om hen te laten doorstromen naar hogere functies. Motieven voor dit soort projecten waren divers. Bijvoorbeeld om het personeelsbestand een betere afspiegeling te laten worden van de samenleving. Of om verwachte tekorten in de zorg aan te vullen met nieuwe groepen medewerkers. Of omdat een diverser personeelsbestand kan zorgen voor innovatie in de zorg. Inmiddels is er redelijk goed inzicht in ervaringen, overwegingen en keuzes van medewerkers met een migratie-achtergrond die werk(t)en in de langdurige zorg (Keizer & Keuzenkamp, 2011; Research voor beleid, 2011; Forum, 2012). Er zijn good practices in beeld gebracht van organisaties die al langer aan diversiteitsbeleid doen (Sbiti, Goorts e.a. 2009). Vanuit deze en vele andere publicaties en rapporten zijn veel aanbevelingen te halen voor het wegnemen van belemmerende factoren en het bevorderen van werven, binden en behouden van een divers personeelsbestand in de langdurige zorg. Medewerkers zelf zijn echter weinig aan het woord geweest. In opdracht van de branche-organisaties voor langdurige zorg VGN (gehandicaptenzorg) en ActiZ (verpleging, verzorging en thuiszorg) voerde Mikado gesprekken met medewerkers. Het ging om een kleinschalig project, met als doel huidige inzichten en ervaringen te verdiepen en in te zoomen op overeenkomsten en verschillen die ertoe doen. Met andere woorden, om opnieuw aandacht te geven aan dit thema, vanuit het perspectief van medewerkers met een migrantenachtergrond, door zelf hún stem te laten horen. Hoe we te werk zijn gegaan Mikado heeft gesprekken gevoerd met 25 medewerkers. Mannen (3) en vrouwen (22), werkzaam in verpleeg- en verzorgingstehuizen, in de thuiszorg of gehandicaptenzorg. Ze waren bijna allemaal werkzaam in uitvoerende functies: als helpende, verzorgende, (wijk)verpleegkundige, (assistent-) begeleider of uitvoerend teammanager / coördinator. Twee medewerkers hadden een staffunctie, als beleidsmedewerker / opleidingsfunctionaris of projectleider. De medewerkers waren van Antilliaanse, Afrikaanse, Iraanse, Koerdische, Marokkaanse, Turkse of Surinaamse herkomst. De meerderheid had een islamitische achtergrond, van hen waren een flink aantal praktiserend moslim, anderen waren dat niet of lieten zich hier niet over uit. Enkele medewerkers hadden een christelijke achtergrond, van enkelen is hun religieuze of seculiere achtergrond onbekend bij ons. We hebben de medewerkers niet naar hun religie of geloof gevraagd, maar in bijna alle gesprekken kwam het op een spontane manier aan bod.

2 De meeste medewerkers spraken we tijdens drie panelbijeenkomsten. In Utrecht (6 medewerkers, werkzaam in Utrecht, Nieuwegein en omstreken), Rotterdam (8 medewerkers werkzaam in de regio Rijnmond en in Breda) en Nijmegen (7 medewerkers, werkzaam in Nijmegen en omstreken en in Arnhem). Daarnaast hadden we met vier medewerkers individuele gesprekken. Deelvragen / onderwerpen: - Wat zijn je motieven om in de zorg te werken? Wie ben je, wat wil je, wat kan je? - Wat is volgens jou goede zorg? - Wat zijn je ervaringen met samenwerken, werken in teams, werken met leidinggevenden? - Welke factoren maken dat je je thuis voelt? Wanneer voel je je thuis en wanneer niet? - Werk je het liefst in een reguliere organisatie of in een categorale voorziening (voor en door migranten) en waarom? De bijeenkomsten vond s avonds na werktijd plaats en hadden een informele sfeer. We begonnen met kennismaken tijdens een warme maaltijd. Daarna stelden we vragen, steeds voorafgegaan door korte filmfragmenten waarin anderen zich uitspraken. We hebben vooral geluisterd naar hun verhalen. Wanneer voelen zij zich prettig in hun werk? Wat zijn positieve en negatieve ervaringen? Wat moet er gebeuren om nieuwe mensen aan te trekken, te houden nieuwe geluiden in de zorg te krijgen en de zorg meer divers te maken? Het waren allemaal zeer openhartige gesprekken, waarin we zelf weinig aan het woord waren, maar vooral de medewerkers met elkaar in gesprek gingen. Hè hè, hier kan ik mijn verhaal kwijt. Hierna volgt een inkijkje in de belevingswereld van medewerkers in de langdurige zorg van allerlei achtergronden en met allerlei leefstijlen. We doen dit aan de hand van hun uitspraken. Aan het eind beschrijven we de rode draad en plaatsen we de conclusies in breder verband.

3 De gesprekken Werken vanuit je hart. Motieven om in de zorg te werken Zonder uitzondering toonden alle medewerkers een enorm hart voor de zorg en passie voor hun werk. De motivatie om in de zorg te werken en goede zorg te leveren lag onmiskenbaar bij de cliënten. Ik ben heel zorgzaam, daar ligt mijn passie. Als ik voor iemand kan zorgen, dan is mijn dag goed! Hun geluk is mijn geluk! Je ziet mensen opbloeien als je goed voor ze zorgt. Na twee jaar in een managementfunctie in de zorg, wil ik zelf weer mijn steentje bijdragen. Terug naar mijn kinderdroom: de wereld beter maken. Of je oprecht vanuit je hart werkt, dat voelen cliënten feilloos aan. Ik zorg graag, ben niet vies van mensen. Ik ben een verpleegkundige met extra bagage. Dat geeft voldoening! Er moet iets in je groeien om dit werk te kunnen doen. Zo fijn als je iets kunt betekenen voor een ander. Er zijn ook cliënten die je leegzuigen en dan denk ik wat een klotebaan. Maar alles bij elkaar, cliënten hebben zo veel verschillende verhalen, prachtig! Daar leer ik van, die verhalen maken me rijk. Ik zie zoveel ellende bij mensen thuis. Schulden, ruzies, verwaarlozing, geweld, de weg niet kennen en dan nog een verstandelijke beperking. Ik kan dan echt helpen en iets betekenen. Dat is een andere rijkdom, veel groter dan dat beetje salaris. Toen ik acht jaar geleden toevallig op een woongroep terecht kwam, heeft me dat echt gegrepen. En nooit meer los gelaten! Wat is goede zorg? Vanuit die motieven om te werken vanuit je hart had iedereen vrij uitgesproken opvattingen over wat volgens hen goede zorg is. Ze stellen hoge eisen aan henzelf voor wat betreft betrokkenheid bij cliënten, maar ook aan collega s. Ze zijn teleurgesteld als collega s zonder (aantoonbare) betrokkenheid hun werk doen. Je gebruikt jezelf als instrument, als medicijn voor de ander. Dat is niet alleen je vak uitoefenen, maar ook oprecht zijn, aandacht geven, een luisterend oor, begrip. Als je alleen je intakelijstje afneemt, kun je geen vertrouwen opbouwen.

4 Hulpverleners in de thuiszorg denken te vaak wij weten hoe het zit, maar ze realiseren zich niet dat ze gast zijn in iemands huis! Je moet echt aansluiting zoeken bij cliënten. Elke vraag verdient een passend antwoord. Ga dus niet alleen uit van het aanbod wat er is, maar bedenk wat de cliënt echt nodig heeft, waarmee die echt geholpen is. Je helpt je cliënten zich te verbinden met de samenleving. Dat ze ondanks alle ellende wel keuzes hebben. Ik geef en neem van mijn cliënten, dan sla je bruggen. In Nederland moet je altijd maar grenzen stellen. Veel hulpverleners verschuilen zich achter grenzen. Maar dan kun je niet altijd de zorg bieden die iemand nodig heeft. Er zijn al genoeg grenzen in de wereld! Erkenning voor wie je bent De zorg voor cliënten geeft aan medewerkers de voldoening in hun werk. Maar of mensen zich echt thuis voelen op hun werkplek, lijkt vooral af te hangen van collega s, de sfeer in het team, de erkenning van leidinggevenden. Voelen de medewerkers zich geaccepteerd door collega s? Niet altijd, zo blijkt. Waar je ook vandaan komt, je wil je thuis voelen op je werkplek. Je moet het zelf leuk maken, jij en je collega s. Erkenning is zo belangrijk. Dat ik er mag zijn, dat ik me niet anders hoef voor te doen dan ik ben. Als ik vragen krijg over mijn herkomst of geloof, ga ik uit van goede bedoelingen. Ik laat de argwaan afglijden. Hé, waarom neem jij weer pauze, wat ga je eigenlijk doen? Dan leg ik uit dat ik mijn gebed doe en vertel erover. Mensen zien alleen het hier en nu. Ik was in Turkije gediplomeerd OK-assistent. En hier moest ik alles opnieuw leren: de taal, hoe de samenleving werkt, wat belangrijk is in de zorg. Ik was de eerste jaren heel afhankelijk van anderen. En je collega s zien alleen dat laatste. Ik hoor het vaak, het is goedbedoeld we zijn allemaal hetzelfde. Nee, we zijn allemaal anders, en dat is goed zo. Bij ons op het werk mag je pas anders zijn, als je eerst hetzelfde bent geweest. Hoe je soms wordt aangesproken! Ben jij de nieuwe schoonmaakster? Loop je stage als verzorgende? Nee, ik ben gediplomeerd verpleegkundige. Van een cliënt kan ik dat wel hebben, maar als een collega dat zegt, doet dat pijn. Het is niet mijn keuze om anders te zijn. Als je toch de hele tijd op je herkomst wordt aangesproken of beoordeeld, dan voelt dat zwaar. Veel zwaarder dan bij de keuzes die ik zelf heb gemaakt.

5 Voor welke zorg kies je? Sommige medewerkers hebben er heel bewust voor gekozen om met migranten te werken. Vaak in kleine thuiszorgorganisaties voor en door migranten. Of een speciale afdeling van een verzorgingstehuis of gehandicaptenzorginstelling die vooral zorg en ondersteuning biedt aan migranten. In jargon heet deze zorg ook wel categorale zorg. Er zijn veel kwaliteitsverschillen tussen deze organisaties, zo blijkt uit de ervaringen. De meeste ervaringen waren positief. Reguliere zorg werkt nog niet goed bij gezinnen met een kind met een beperking. Ik zag hoeveel problemen er waren in de gezinnen die niet goed werden aangepakt. Nu ik zelf gezinnen begeleid hoor ik zo vaak: eindelijk iemand die ons begrijpt! Is het belangrijk dat er meer migranten komen werken in de zorg? Ja, maar het gaat om de kwaliteit. Zorg dat je vanuit je hart begint, dan ben je op de goede weg. Dan is de match tussen culturen minder belangrijk. Bij ons is er de eis dat je een taal van de bewoners leert. Maleis, Indonesisch of Moluks. Ook ik dus, als Marokkaanse. Natuurlijk doe ik dat, dat maakt dat de mensen zich prettiger voelen, in hun moedertaal hun verhaal kunnen vertellen. Het past ook bij de werkwijze van het tehuis. Mensen actief houden, samen dingen doen en vieren. Saamhorigheid! Enkelen hebben juist slechte ervaringen met categorale organisaties en kiezen na enige jaren voor het werken in een reguliere organisatie. Je krijgt in een reguliere organisatie meer kansen. En mijn ervaring is dat sommige migrantenthuiszorgorganisaties niet alleen voor hun personeel, maar ook voor hun cliënten slechte kwaliteit leveren! Verder riep het thema Werken met cliënten van dezelfde herkomst heel wisselende verhalen op. Sommigen zien daar hun meerwaarde in, ze kunnen bruggen slaan, ze begrijpen cliënten sneller en beter, cliënten voelen zich eerder begrepen. Anderen voelen zich door cliënten van hun eigen herkomst snel overvraagd. Ik werk liever niet met mensen uit Aruba. Zij zien me als familie. Dan proberen ze van alles via mij voor elkaar te krijgen. In alle bijeenkomsten waren hier veel verschillende ervaringen en meningen over. Iemand vatte het als volgt samen:

6 Jammer dat die twee soorten tegenover elkaar worden gezet. Dat het één beter zou zijn dat het ander. Het gaat erom dat de cliënt centraal staat. Hoe je dat organiseert is minder belangrijk. Talentontwikkeling? Niveau 2 is voor jou goed genoeg Is er aandacht voor jouw talent? Zijn er mogelijkheden om je verder te ontwikkelen, door te stromen? Deze vraag riep veel pijnlijke verhalen op. Ik werd steeds afgewezen omdat ik geen ervaring zou hebben. Maar hoe kan ik ervaring opdoen, als ik die kans niet krijg? Ik was steeds de enige die niet gekozen werd bij interne procedures. Kwam het door mijn naam, mijn herkomst? Ik ben toch hier geboren! Toen ben ik vertrokken. Ik wilde graag verder en vroeg of ik die vervolgopleiding mocht doen. Maar ik kreeg smoesjes te horen, dat ik niet foutloos Nederlands schrijf. Nou, dat doen mijn Nederlandse collega s ook niet! Zorg gaat toch niet over taal! Hoezo kan ik dan geen verpleegkundige worden? Ze zeiden tegen mij: voor jou is niveau 2 genoeg. Nou, dat bepaal ik zelf wel. Ik blijf het proberen, ga nu via een andere weg de opleiding doen. Als je je leidinggevende niet tegen je hebt, dan zijn het wel je collega s. Ze keken scheef hoezo kom jij hier werken? Zeker vanuit een project of zo? Ze zijn het niet gewend, het is het onbekende. Die nieuwe ander is eng. Ik moet al vanaf kleins af aan twee keer zo hard mijn best doen. Op een gegeven moment ben je moe. Je moet het 3 x zo goed doen als iemand anders, je mag nooit fouten maken. Je loopt op eieren. Doorstroming? Je wordt als een bedreiging gezien. Dan kom je solliciteren, met een CV met HBO verpleegkunde diploma en je ziekenhuiservaring, en dan zit je tegenover vier mensen en die vragen dan: kun je injecteren? Tja. Ik mocht overal verschijnen, op de folder, in de film. De directie pronkte met mij, ze waren trots op een Turkse HBO verpleegkundige. Tot de projectgelden stopten, toen was het: wat moeten we met Fatma? Vanuit een project werden twee andere allochtone collega s aangetrokken. Er was veel argwaan bij het team waarom komen zij hier, wat moeten zij? We hebben zelf al niet genoeg werk. De nieuwe collega s zijn absoluut niet opgevangen en ingewerkt. En aan het team werd niet duidelijk gemaakt wat hun meerwaarde was, waarom zij een versterking waren voor het team.

7 Ik ben gewend om te denken in wij, mijn collega en ik, de organisatie en ik. Maar je moet constant voor jezelf opkomen, jezelf omhoog vechten. Zo ben ik helemaal niet opgevoed. Ik kreeg geen kansen. Ze gaven me het gevoel wees blij met wat je al hebt. Er waren ook positieve ervaringen. Ik was een van de weinige Marokkaanse meiden in de opleiding (HBO verpleegkunde). Een mentor heeft mij enorm gestimuleerd en geholpen om goed de opleiding en stages te doorlopen. Daar had ik echt steun aan. Ik kwam op sollicitatiegesprek en was lui geweest met mijn CV. Ik had een kopie gemaakt van het CV van mijn neef, en daarin mijn gegevens aangepast. Kom ik op gesprek, zeggen ze goh, een moslima die wil komen werken in de zorg, met ervaring in de steigerbouw, vertel eens! Ik ben diezelfde dag nog aangenomen. Soms heb je geluk. Wij worden ieder jaar bijgeschoold. Vaardigheden, houding, kennis. Bijvoorbeeld over tafelmanieren en andere tradities die de ouderen vanuit vroeger kennen. Of over hun oorlogsverleden. Ik heb een heel bijzondere baas, ik krijg de ruimte. Ik werk keihard en dat wordt gezien, de directie waardeert en respecteert me. Ik heb nu 35 mensen onder me. Degene die boven je staat is cruciaal! In het begin werd ik hier zeker gewaardeerd. Ik kreeg voor het eerst de vraag: wat kun jij? Dat was een lastige vraag, want dat was me nog nooit gevraagd. De eerste groep allochtone collega s was zo weer weg uit de organisatie. Zij voelden zich niet gehoord, niet erkend, niet thuis. Bij de tweede groep die instroomde ging het beter. Dat was vanuit de organisatie beter voorbereid. De rol van religie Mannen wassen? Dat mag! Religie kwam in bijna alle gesprekken ter sprake, steeds spontaan en terloops. Soms noemden medewerkers het als bron van inspiratie om in de zorg te werken, soms als bron van uitsluiting door collega s. Niemand noemde het eigen geloof als belemmering om in de zorg te werken. Natuurlijk ontmoeten ze soms bedenkingen, vanuit eigen familie of gemeenschap, of juist vanuit derden, maar niemand zei dat het om echte belemmeringen ging. Het zou zo fijn zijn als er nog meer islamitische meiden in de zorg werken. Ze zeggen ja, maar dan moet ik mensen wassen. Maar dat mag! Dat is echt geen probleem. Heb je er moeite mee, dat kan ik begrijpen, maar gebruik niet je geloof als excuus. Je moet door de poep heen kijken. Stel dat het je eigen vader of moeder is. En het kan mijzelf ook gebeuren later!

8 Na een bepaalde leeftijd mag mannen wassen officieel niet meer, maar de meeste moslims zeggen het hoort bij mijn werk dus het moet. Er zijn verschillende visies onder moslims over persoonlijke verzorging van mannen door vrouwen. In Marokko ontwikkelen dit soort dingen zich sneller dan hier. Ik ben ook gelovig, christelijk. Je helpt vooral een méns die jouw zorg nodig heeft, geen man omdatie man is! Waarom doen sommigen zo moeilijk over werken in de zorg? Gehoorzaam ben je alleen aan Hem.

9 Wat kunnen organisaties in de langdurige zorg doen? Beeldvorming migranten kiezen niet voor de zorg Het beeld bestaat dat migranten niet voor de zorg kiezen, omdat dat niet zo bij hen zou passen. Dat beeld is vaak hardnekkig. Zelfs tijdens de eindconferentie Bouwen op een Intercultureel Fundament (30 mei 2013) bevestigde een ambtenaar dit beeld opnieuw in zijn toespraak. Migranten zijn echter een zeer heterogene groep mensen. Aan dat beeld zitten dan ook allerlei aspecten vast. Als je doorvraagt zijn migranten bij wie de zorg niet zou passen vooral migranten met een islamitische achtergrond, omdat hun religie niet te rijmen zou zijn met persoonlijke verzorging van cliënten. Of er zit het vermoeden achter dat migranten niet voor de zorg zouden kiezen omdat je daar niet goed kunt verdienen. Van die beeldvorming hebben de medewerkers die wij spraken vaak last. Tijdens hun opleiding en op de werkvloer. Soms ook wanneer familieleden hun keuze voor een studie in de zorg niet begrijpen. In de gesprekken is sterk weersproken dat de zorg niet bij migranten zou passen. Zonder uitzondering waren de medewerkers sterk gemotiveerd om in de zorg te werken en deden ze dat met hart en ziel. Verder bleek dat: - Iedereen een persoonlijke zoektocht heeft in de keuze voor de langdurige zorg, zowel tijdens de opleiding als in het werk. - Medewerkers zich optrekken aan goede voorbeelden uit hun eigen omgeving. Dat kan hun moeder, tante, broer of zus of nicht zijn die zich in de familie heeft waargemaakt als iemand die oog heeft voor de noden en zorg van anderen. Dat kan ook een docent zijn op de middelbare school of in de opleiding, die het talent in de persoon opmerkt en stimuleert om dit talent verder te gaan ontplooien. - Religie of levensovertuiging bleek in geen enkele zin belemmerend. Eerder was het geloof of de levensovertuiging een motief en inspiratiebron om goed te doen voor cliënten. - Er is erg veel variatie in voorkeuren voor type zorg. Spreekt juist de ouderenzorg aan of de gehandicaptenzorg? Werkt men het liefst in een reguliere zorgorganisatie of in een organisatie die zich expliciet op migranten richt? Werkt men het liefst op een vaste groep om zo een hechte band met bewoners of cliënten te krijgen, of werkt men het liefst ambulant, om steeds weer verrast te worden door nieuwe cliënten met nieuwe verhalen en grote zorgbehoeften. Aanbevelingen: Denk, schrijf, vertel, bevestig niet (meer) het beeld dat migranten niet voor de zorg kiezen of dat de zorg niet bij hen zou passen. Maak gebruik van goede voorbeelden die je zelf kent of uit dit rapport. Mensen hebben veel te vertellen. Als je het hen maar vraagt en naar hen luistert. Ga op zoek naar medewerkers in je organisatie die hun sterke motivatie om in de zorg te werken, willen uitdragen en zet hen in als rolmodel. Geef nieuwe medewerkers de ruimte voor hun eigen zoektocht voor werken in de zorg. Wat is volgens hen goede zorg? En hoe kunnen zij die zorg invullen in hun werk?

10 Uitsluitingsmechanismen Op de eindconferentie Bouwen op een Intercultureel Fundament van 30 mei 2013 hingen posters met een selectie van uitspraken van medewerkers (zie ook de posters als bijlage bij dit rapport). Belangrijkste doel was om in gesprek te gaan met deelnemers aan de conferentie. Eén van de medewerkers uit de gesprekken had haar wens voor een hogere opleiding uitgesproken en van haar leidinggevende te horen gekregen: voor jou is niveau 2 genoeg. Een conferentiedeelnemer las deze uitspraak en zei: misschien is dat voor haar ook wel genoeg en kan zij echt niet beter. Deze reactie is typerend. Uit onderzoek is inmiddels veel bekend over uitsluitingsmechanismen (Verkuyten, 2012). Hoe hoger mensen op de ladder raken, hoe meer zij met (subtiele) uitsluiting te maken krijgen. Zo krijgen bijvoorbeeld hoger opgeleide minderheden (vrouwen, migranten) er meer mee te maken dan langer opgeleiden. Meerderheden hanteren vijf typen reacties op uitsluiting: zij ontkennen, bagatelliseren, normaliseren, beschuldigen de uitgeslotene(n) van strategisch slachtofferschap of beschuldigen hen van overgevoeligheid. Blijkbaar is het erkennen van uitsluiting pijnlijk. Maar ook mensen die uitsluiting of discriminatie ondergaan bijvoorbeeld als vrouw, migrant, religieuze minderheid of homoseksueel - weren zich hiertegen. Ook zij bagatelliseren of minimaliseren dagelijkse uitsluiting, bijvoorbeeld op de werkvloer. De psychologische en sociale kosten zijn anders te hoog; men verliest eigenwaarde (sense of control) en het zou de sociale relaties met meerderheden te veel verstoren. Deze reacties zijn wereldwijd onderzocht, bij allerlei typen meerderheden en minderheden. Er is ook een typisch Nederlandse kant van de ontkenning van uitsluiting. Over mannelijkheid, vrouwelijkheid en ras / etniciteit bestaan collectieve beelden in onze samenleving, die erg dwingend zijn als een soort onbewust cultureel archief (Wekker, 2012). Vierhonderd jaar kolonialisme, waarvan ruim 200 jaar slavernij, hebben sporen achtergelaten in ons culturele archief. Tegelijkertijd zijn de mechanismen erachter slecht gekend, er is nauwelijks kennisoverdracht over. In een land waar iedereen gelijk is, mogen racisme en uitsluiting niet bestaan en worden dus ontkend. Maar bewustwording is noodzaak. Juist voor HR-medewerkers, opleidingsfunctionarissen, P&O-ers, leidinggevenden. Deze mechanismen gaan niet weg door te ze ontkennen, ze blijven hun ondermijnende werk doen. Het is hard werken om je als medewerker uit een meerderheidsgroep óf een minderheidsgroep - aan deze mechanismen te onttrekken, bewustwording is een eerste stap. Uit de gesprekken bleek heel duidelijk dat medewerkers zich niet altijd erkend voelen. Hun kwaliteiten worden onvoldoende gewaardeerd door collega s of leidinggevenden, ze worden vaak op een onheuse manier op hun anders-zijn aangesproken. Ze krijgen lang niet altijd de kansen die ze zich zouden wensen om hun talenten te ontwikkelen. Mensen hebben of krijgen het idee dat hun mening er niet of minder toe doet. Op termijn houden ze dan maar hun mond; dit belemmert echter doorstroming. In veel uitspraken klinkt uitsluiting door, vaak onbedoeld en onbewust. Hier is dus werk aan de winkel! Enkele medewerkers ervaren een gebrek aan kansen en doorstroming. Als mogelijke verklaring zien zij het feit dat zij de codes niet altijd kennen (zie ook Sting / VenVN 2011). Ook al zijn ze hier opgegroeid, spreken en schrijven ze (bijna) accentloos of foutloos Nederlands, ze hebben toch het gevoel dat er onuitgesproken codes zijn die zij niet kennen. Waardoor ze buitenstaanders blijven, of dat gevoel houden.

11 Aanbevelingen: Organiseer regelmatig (bijvoorbeeld één of twee keer per jaar, gedurende een langere periode) een bijeenkomst voor collega s of teamleden waar ze elkaar kunnen ontmoeten, beter leren kennen, kunnen overleggen en waar in- en uitsluitingsmechanismen op een informele manier aan bod komen. Geef, ook op onverwachte momenten, feedback aan teams of individuele medewerkers als er opmerkingen of incidenten zijn die te maken hebben met (onbedoelde) uitsluiting. Het is een kwestie van lange adem, zeker als er spanningen zijn in teams of afdelingen. Biedt nieuwelingen in een team een vertrouwenspersoon aan. Nieuwelingen kunnen medewerkers met een migratieachtergrond zijn die als eerste in een team van autochtone medewerkers komen. Maar ook jonge medewerkers die profijt kunnen hebben van eerdere ervaringen van voorlopers. Of een eerste helpende in een team van verzorgenden. Of een eerste man in een team van vrouwen. Bouw bij uitsluiting niet alleen een vangnet om de uitgeslotene heen. Hiermee voelt die persoon zich nog meer alleen staan. Betrek het hele team erbij, zowel de uitsluiter(s) als de toeschouwers. Vergelijkbaar met een effectieve aanpak van pesten op school of op de werkvloer. De in dit rapport genoemde dvd s of filmfragmenten kunnen een prima middel hiervoor zijn.

12 Literatuur Berdai, S. & Hauser, E. (2010). Veelkleurige ouderenzorg. De invloed van allochtoon personeel op de zorgrelatie in woon- en zorgcentra. Cultuur Migratie Gezondheid, 7 (3), Both, J. & Veltman, P. (2010). Gevluchte artsen verrijken de Nederlandse gezondheidszorg Een onderzoek naar de loopbaan van gevluchte artsen in Nederland. Utrecht: UAF. Forum (2012). Zorgelijke drempels. De noodzaak voor innovatie in de zorgsector en kansen voor migrantenvrouwen. Utrecht: Forum. Keizer, M. & Keuzenkamp, S. (2011). Moeilijk werken. Gezondheid en arbeidsdeelname van migrantenvrouwen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Research voor Beleid (2011). Arbeidsmarktpositie van niet-westerse allochtonen. De stand van zaken. Sbiti, A., Goorts, I. & Tonk, F. (2009). Onbeperkt in kleur. Intercultureel HRM in de gehandicaptenzorg. Mikado. Sting / VenVN (2011). Ken je talent! Ervaringen met talentontwikkeling en doorstroming in een multiculturele zorgorganisatie. Verkuyten, M. (2012). Identiteit, uitsluiten of verbinden. State-of-the-art lezing op conferentie Identiteit, professionals bekennen kleur, 30 november en 1 december Wekker (2012). Innocence Unltd. over Nederlandse habitussen mbt gender en ras / etniciteit. Keynote lezing op conferentie Identiteit, professionals bekennen kleur, 30 november en 1 december Audiovisueel materiaal ActiZ (2010). Meer kleur in de zorg. DVD ActiZ (2010). Leren in de zorg. DVD Art1 (2009). Een grap gaat op reis en andere verhalen. DVD. Op de website art1.nl staat ook een handleiding voor het gebruik van de dvd in het onderwijs of bij scholing. Sting / V&Vn (2011). Ken je mij? Een film over 'Talentonwikkeling binnen multiculturele zorgorganisaties'. VGN (2007). Werken in de gehandicaptenzorg. DVD Met dank aan Belgin Keleş (Dichterbij, Nijmegen), Fadua el Bouazzaoui (Coördinator Voorlichters Gezondheid, Rotterdam), Petra Veltman (UAF) en alle medewerkers die hun verhalen en ervaringen met ons wilden delen.

13 Poster 1 Werken in de langdurige zorg Werken vanuit je hart Hun geluk is mijn geluk! Je ziet mensen opbloeien als je goed voor ze zorgt. Of je oprecht vanuit je hart werkt, dat voelen cliënten feilloos aan. Cliënten hebben zo veel verschillende verhalen, prachtig! Daar leer ik van, die verhalen maken me rijk. Schulden, ruzies, verwaarlozing, geweld, de weg niet kennen en dan nog een verstandelijke beperking. Ik kan dan echt helpen en iets betekenen. Voor iemand zorgen is een andere rijkdom, veel groter dan dat beetje salaris.

14 Poster 2 Werken in de langdurige zorg Erkenning voor wie je bent Erkenning is zo belangrijk. Dat ik er mag zijn, dat ik me niet anders hoef voor te doen dan ik ben. Ik hoor het vaak, het is goedbedoeld we zijn allemaal hetzelfde. Nee, we zijn allemaal anders, en dat is goed zo. Bij ons op het werk mag je pas anders zijn, als je eerst hetzelfde bent geweest. Ben jij de nieuwe schoonmaakster? Loop je stage als verzorgende? Nee, ik ben gediplomeerd verpleegkundige. Van een cliënt kan ik dat wel hebben, maar als een collega dat zegt, doet dat pijn.

15 Poster 3 Werken in de langdurige zorg Voor welke zorg kies je? Ik zie hoeveel problemen in gezinnen niet goed worden aangepakt. Nu ik zelf gezinnen begeleid, hoor ik zo vaak: eindelijk iemand die ons begrijpt! Is het belangrijk dat er meer migranten komen werken in de zorg? Ja, maar het gaat om de kwaliteit. Zorg dat je vanuit je hart begint, dan ben je op de goede weg. Dan is de match tussen culturen minder belangrijk. Jammer dat reguliere zorg en zorg voor-endoor migranten tegenover elkaar worden gezet. Het één is niet beter dan het ander. Het gaat erom dat de cliënt centraal staat. Hoe je dat organiseert is minder belangrijk.

16 Poster 4 Werken in de langdurige zorg Talentontwikkeling? Ze zeiden tegen mij: voor jou is niveau 2 genoeg. Op een gegeven moment word je moe. Je moet het 3x zo goed doen als iemand anders, je mag nooit fouten maken. Je loopt op eieren. Doorstroming? Je wordt als een bedreiging gezien. Ik mocht overal verschijnen, op de folder, in de film. De directie pronkte en was trots op een Turkse HBO verpleegkundige. Tot de projectgelden stopten, toen was het: wat moeten we met Fatma? Degene die boven je staat is cruciaal! Ik kreeg voor het eerst de vraag: wat kun jij? Dat was een lastige vraag, want dat was me nog nooit gevraagd.

Een diversiteitsperspectief

Een diversiteitsperspectief Werken in de langdurige zorg Bouwen op Een Intercultureel Fundament In de nabije toekomst is er een reële kans dat er een groot tekort is aan voldoende zorgpersoneel in de langdurige zorg. Voor VGN en

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen!

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen! Intake formulier Voornaam: Achternaam: Adres: Postcode & Plaats: Mobiel : Geboortedatum: Email: Huisarts + telefoonnr: Evt andere behandelende artsen: Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te

Nadere informatie

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback?

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback? 2 7 Feedback ontvangen Feedback kun je zien als een cadeau. Je kunt het aannemen, uitpakken en er je voordeel mee doen. Of je neemt het cadeau aan, bedankt de gever en legt het vervolgens in een kast om

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Adviesgesprek Van contact naar contract

Adviesgesprek Van contact naar contract Adviesgesprek Van contact naar contract Het doel van het eerste adviesgesprek is het om het eens te worden over de vraag van de opdrachtgever en over de werkwijze van de adviseur. Het resultaat is een

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

R-Sense project RKVL en Sensoa

R-Sense project RKVL en Sensoa Aanbod van Sensoa 1 R-Sense project RKVL en Sensoa Bewoners: Samenleven Liefde en relaties Relaties en grenzen Medewerkers Vlaggensysteem Beleid sleutelfiguren 2 Bevraging hulpverleners en migranten Vluchtelingen,

Nadere informatie

Nieuwe netwerken. Met meer diversiteit in je netwerk sta je sterker. Bouwen op. Een Intercultureel Fundament

Nieuwe netwerken. Met meer diversiteit in je netwerk sta je sterker. Bouwen op. Een Intercultureel Fundament Nieuwe netwerken Met meer diversiteit in je netwerk sta je sterker Bouwen op Een Intercultureel Fundament Diverse netwerken staan sterker Inderdaad. Diverse netwerken staan sterker. Vandaar dat ActiZ en

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Veelkleurige kijk op zorg

Veelkleurige kijk op zorg s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort T. 0800 3 55 55 55 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt Werk vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt (Samen)werken met autisme Autisme heeft invloed op het hele leven, dus ook op de werkplek. Autisme brengt talenten en kwaliteiten met zich mee

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG KWALITEITS- BELEID LAVERHOF SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG HET VERHAAL VAN LAVERHOF Het verhaal van Laverhof begint bij onze wortels. Dat zijn de missie, visie en kernwaarden. Zij vertellen wie wij zijn, waar

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Opvoeden in andere culturen

Opvoeden in andere culturen Opvoeden in andere culturen Bevorderen en versterken: competenties vergroten Een betere leven DVD 1 Bevolkingsgroepen aantal Allochtoon3.287.706 Autochtoon13.198.081 Europese Unie (exclusief autochtoon)877.552

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Ziektebeleving en dementie bij migranten

Ziektebeleving en dementie bij migranten Ziektebeleving en dementie bij migranten Gözde Duran coördinator ProMemo, Expertisecentrum Dementie voor Professionals Agenda 1. Kennismaking 2. Waar lopen we tegenaan in de praktijk? 3. Uitleg dementie

Nadere informatie

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Bijeenkomst 1: Kennismaking 1 Bijeenkomst 2: Familie en vrienden Gesprek over subthema 1: Ouders en Grootouders : Wie was uw

Nadere informatie

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Iedereen die Muziekvereniging Soli bezoekt onderschrijft de doelstellingen en het huishoudelijk reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels

Nadere informatie

Culturele interview. Introductie

Culturele interview. Introductie Culturele interview De volgende thema s worden besproken tijdens het culturele interview: 1. Biografie (persoonlijke en sociale gegevens) 2. Geschiedenis van de huidige klachten 3. Eerdere trajecten 4.

Nadere informatie

Vraag 1 http://vms.thiememeulenhoff.nl/view/html/?p=basic_480_360&c=1119055 Voor een correct antwoord is meer dan één keuze mogelijk. 'Uithuwelijken' kunnen we beschouwen als een: a. Cultureel gebruik

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek: Nederlandse identiteit

17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek: Nederlandse identiteit 17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek: Nederlandse identiteit Samenvatting Tweederde vindt dat Nederlandse identiteit onder druk staat De Nederlandse identiteit staat onder druk. Dat zegt tweederde

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Zorg op Tijd. EIF Conferentie Nijmegen

Zorg op Tijd. EIF Conferentie Nijmegen Zorg op Tijd EIF Conferentie Nijmegen 19-11-2015 Projectpartners Project in Gouda Scholen in Gouda Onderdelen Training van professionals Overleg over de screening Bijeenkomsten met ouders Individuele

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Colofon Auteur: Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Basisvaardigheden

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Maatschappelijke participatie als opstap naar betaald werk.

Maatschappelijke participatie als opstap naar betaald werk. Maatschappelijke participatie als opstap naar betaald werk. Paraprofessionele functies Voor allochtone vrouwen zonder formele kwalificaties worden komende jaren paraprofessionele functies gecreëerd. Deze

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

MUSLINKED BRINGING TALENTS TOGETHER

MUSLINKED BRINGING TALENTS TOGETHER MUSLINKED BRINGING TALENTS TOGETHER 1 CULTUUR EN LITERATUUR ZIJN ALTIJD EEN AFSPIEGELING VAN DE SAMENLEVING GEWEEST. De samenleving was altijd al afgespiegeld in de kunst en literatuur. Zoals hendrik conscience

Nadere informatie

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014 Enquete resultaten Normen en Waarden 214 Deze enquête is afgenomen in de derde en vierde klas op de middelbare school de Guido de Bres in Amersfoort. Dit zijn de statistieken van de anwoorden die de leerlingen

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding Samen doen wij dat! info Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding informatie voor cliënten Inhoud INHOUD 1. Verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie 4 2. Het kwaliteitskader

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven De 4 stappen Je communiceert de hele dag en meestal hebben wij het gevoel dat dat ons best goed afgaat, toch? Pas op het moment

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie Pagina 1 van 14 Inhoud Inleiding... 3 Bouwsteen 1: de zorg die jij krijgt... 4 Bouwsteen 2: ervaringen van de cliënt... 7 Bouwsteen 3: functioneren van de teams...11 Leren van klachten en incidenten...13

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF

VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART VAAK GESTELDE SOLLICITATIEVRAGEN: 1. Wat trekt je in deze functie aan? 2. Vertel eens iets over jezelf? 3. Waarom solliciteer je juist bij ons bedrijf? 4. Wat zijn je sterke

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap Recht op zeggenschap Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op zeggenschap? 2. Wat is het recht op

Nadere informatie

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes!

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes! Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt Beste lezer Ik werk als ZP-er, zelfstandig professional. In mijn werk als coach, counselor merk ik dat leidinggevenden en medewerkers in de gezondheidszorg

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Reflectieverslag Zonnepomp

Reflectieverslag Zonnepomp Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. mei 2016 Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp 1 Voorwoord Mijn naam is Kevin

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Beleving en meningen medewerkers. Perspectief medewerkers

Beleving en meningen medewerkers. Perspectief medewerkers Beleving en meningen medewerkers Perspectief medewerkers Perspectief medewerkers - huidige identiteit Drijfveer en beleving Visie en KLEUR Verbeterpunten Teamgesprekken Emmapleinen en Lingestraat Drijfveer

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Dounia praat en overwint

Dounia praat en overwint Dounia praat en overwint Deze informatiefolder is een uitgave van Pharos, Expertisecentrum gezondheidsverschillen, in samenwerking met: Stichting Hindustani, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders,

Nadere informatie

Handjehelpen Inwerkdag Social Work

Handjehelpen Inwerkdag Social Work Handjehelpen Inwerkdag Social Work 2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie Toelichting programma Praktisch mededelingen Beveiligde link krijg je toegestuurd. Programma Praktische mededelingen Introductie

Nadere informatie

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Gita Siebers November 2009 MENS IN WORDING

Gita Siebers November 2009 MENS IN WORDING Gita Siebers November 2009 MENS IN WORDING Een reis naar binnen Foto s, schilderij en tekst: Gita Siebers, tenzij anders vermeld 1 juli 1997 Waarom voel ik me zo afgesneden van mezelf? Waarom ben ik niet

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Quality needs diversity 1. Inleiding Deze richtlijnen zijn een uitwerking van de kernwaarde Ruimte voor talent en groei voor iedereen, onderdeel

Nadere informatie

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt Werk vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt (Samen)werken met autisme Autisme heeft invloed op het hele leven, dus ook op de werkplek. Autisme brengt talenten en kwaliteiten met zich mee

Nadere informatie

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Bij het tijdig signaleren van dementie is laagdrempelige informatie en voorlichting over de ziekte van groot belang. Begrijpelijke publieksinformatie voor mensen met

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

5 Assertiviteit. 1 Inleiding

5 Assertiviteit. 1 Inleiding DC 5 Assertiviteit 1 Inleiding Als SAW er zul je regelmatig in situaties terecht komen waarin je duidelijk moeten maken wat je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld omdat een cliënt op een activiteitenafdeling

Nadere informatie

Handjehelpen. Inwerkdag 1 HBO

Handjehelpen. Inwerkdag 1 HBO Handjehelpen Inwerkdag 1 HBO 2018-2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie coördinatoren intensieve begeleiding Toelichting programma Praktisch mededelingen Bloggers/ Vloggers in de zaal (Danielle)

Nadere informatie

DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR.

DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR. DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR. Die oorspronkelijke bewoners gingen weg omdat, punt 1, geen huizen met een tuin. Drie kamers, vier kinderen, dat werkt allemaal niet. We

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers Goed gezien Emilie Depuydt Goed gezien Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent Witsand Uitgevers Voor Jules en Jeanne, twee grote voorbeelden in zichtbaar zijn. Alle voorbeelden in dit

Nadere informatie

Perspectief op gewoon leven. Wat we leren van evaluaties

Perspectief op gewoon leven. Wat we leren van evaluaties Perspectief op gewoon leven Wat we leren van evaluaties Stichting Perspectief, juni 2005 Aanleiding De LFB komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking. De LFB heeft de ervaring

Nadere informatie

Wij weten hoe het voelt

Wij weten hoe het voelt www.freya.nl Twitter: @Freya_NL facebook.com/freyanl Wij weten hoe het voelt Om je heen lijkt iedereen zomaar kinderen te krijgen. Bij jou blijft die zo gewenste zwangerschap uit. Bij Freya weten we als

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven.

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven. Opmerking: deze pagina wordt losgehaald van de vragenlijst en apart van de vragenlijst bewaard. Instemmingsverklaring Ik heb informatie gekregen over het onderzoek. Dit onderzoek is anoniem. De resultaten

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport s Heeren Loo 2017 Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Wat staat in dit kwaliteitsrapport? 1. Wat willen we bereiken? 1. Wat willen we bereiken? 3 2. Deze hoofdstukken

Nadere informatie

Je mag in dit document werken, je mag ook een nieuw document voor jezelf aanmaken.

Je mag in dit document werken, je mag ook een nieuw document voor jezelf aanmaken. Hoe wil ik me voelen 1. Maak je los! Als hoogsensitief persoon ben je geneigd om veel in je hoofd te blijven hangen. En daar willen we graag vandaan. Dat is niet de bron van jouw waarheden. Je diepste

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Tabellen leerlingensurvey

Tabellen leerlingensurvey Bijlage II Tabellen leerlingensurvey In verschillende hoofdstukken zijn gegevens verwerkt van de survey onder leerlingen van het ROC. In deze bijlage staan meer gedetailleerde gegevens. Standaard is voor

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

'Zorgen doe je samen, een presentatie met praktische tips uit Nederland

'Zorgen doe je samen, een presentatie met praktische tips uit Nederland 'Zorgen doe je samen, een presentatie met praktische tips uit Nederland Jennifer van den Broeke onderzoeker, senior projectleider/adviseur Ouderen en gezondheid Waar hebben we het over? Achtergrond inzet

Nadere informatie