Beheersovereenkomst voor tussen de Vlaamse Regering en het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beheersovereenkomst voor tussen de Vlaamse Regering en het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen"

Transcriptie

1 Beheersovereenkomst voor tussen de Vlaamse Regering en het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen

2 2/28 Inhoudsopgave A. GENERIEK DEEL... 3 I. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 Ondertekenende partijen (1)... 3 Voorwerp van de overeenkomst (2)... 3 Inwerkingtreding en duur van de overeenkomst (3)... 3 Definities (4)... 4 II. ENGAGEMENTEN VAN HET AGENTSCHAP... 4 Relevante beleidsdoelstellingen & beleidskader (5)... 4 Missie, kernopdrachten, huidige activiteiten & context voor het agentschap (6)... 5 Strategische organisatiedoelstellingen (SD) (7)... 7 Operationele organisatiedoelstellingen (OD) (8)... 9 Performantie-indicatoren & kengetallen (9) Strategische projecten (10) Interne werking (11) Andere engagementen (12) III ENGAGEMENTEN VAN DE VLAAMSE REGERING Financiële bepalingen (13) Andere engagementen (14) IV FINANCIËLE BETREKKINGEN TUSSEN DE ONDERTEKENENDE PARTIJEN Herkomst van de financiële middelen van het agentschap (15) Financiële betrekkingen tussen de ondertekenende partijen (16) Algemene bepalingen inzake het beheer van de financiële middelen (17) V OPVOLGING, RAPPORTERING EN EVALUATIE Opvolging (18) Rapportering (19) Evaluatie (20) VI GESCHILLENREGELING (21) VII AANPASSINGEN BEHEERSOVEREENKOMST OPSCHORTENDE VOORWAARDEN Aanpassing van de beheersovereenkomst opschortende voorwaarden (22) VIII AANVULLENDE BEPALINGEN EN OVERGANGSBEPALINGEN Bijzondere regelingen in verband met de pensioenlasten (23) B. SPECIFIEK DEEL Samenwerkingsovereenkomsten (24) Bijzondere bepalingen ten gevolge van specifieke situaties, eigen aan het agentschap (25)... 27

3 3/28 Beheersovereenkomst voor het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen A. GENERIEK DEEL I. Algemene bepalingen Ondertekenende partijen (1) Tussen 1. de Vlaamse Regering, optredend voor het Vlaamse Gewest en vertegenwoordigd door de minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid, de heer Kris Peeters, hierna de minister te noemen, en 2. het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (ook Flanders Investment & Trade, verder vermeld als FIT), met zetel in de Gaucheretstraat 90, 1030 Brussel, vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur, mevrouw Christ l Joris, hierna het agentschap te noemen, wordt een beheersovereenkomst afgesloten, hierna de beheersovereenkomst te noemen. Voorwerp van de overeenkomst (2) De beheersovereenkomst wordt gesloten ter uitvoering van artikel 15 van het oprichtingsdecreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen en overeenkomstig artikel 14 van het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid van 18 juli Inwerkingtreding en duur van de overeenkomst (3) 1. De beheersovereenkomst wordt gesloten voor de periode die begint op 1 januari Het kaderdecreet bepaalt dat een beheersovereenkomst wordt afgesloten voor een periode die eindigt uiterlijk 9 maanden na de beëdiging van een nieuwe Vlaamse Regering na de gehele vernieuwing van het Vlaams Parlement. Dit betekent dat een beheersovereenkomst in principe gebonden is aan een regeerperiode. 3. Indien bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande beheersovereenkomst van rechtswege verlengd, tot het ogenblik waarop een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

4 4/28 Definities (4) Voor de toepassing van de beheersovereenkomst wordt verstaan onder: - oprichtingsdecreet: het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen; - kaderdecreet: het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid van 18 juli departement: departement internationaal Vlaanderen II. Engagementen van het agentschap Relevante beleidsdoelstellingen & beleidskader (5) Het beleid van de regering dat betrekking heeft op de activiteiten van het agentschap, staat onder meer beschreven in: - ViA (Vlaanderen in Actie), het toekomstproject van Vlaanderen dat als doel heeft om Vlaanderen tegen 2020 naar de top vijf van Europese regio's te leiden, geconcretiseerd in de doelstellingen van het Pact2020 thema: een competitieve en duurzame economie luik 3: internationalisering - het regeerakkoord van de Vlaamse Regering voor ; Een daadkrachtig Vlaanderen in beslissende tijden Voor een vernieuwende, duurzame, en warme samenleving - de regeringsverklaring door Kris Peeters, Minister-President van de Vlaamse Regering, goedgekeurd in het Vlaams Parlement op 15/07/ de beleidsnota Buitenlands Beleid, Internationaal Ondernemen en Ontwikkelingssamenwerking van Kris Peeters, Minister-President; van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsontwikkeling Het beleid van de Vlaamse Regering zal verder worden aangevuld en gespecificeerd door middel van de jaarlijkse beleidsbrieven van de minister-president. Die aanvullingen en aanpassingen van het overheidsbeleid kunnen aanleiding geven tot een aanpassing van de bepalingen van de beheersovereenkomst volgens de voorwaarden opgenomen in artikel 22.

5 5/28 Missie, kernopdrachten, huidige activiteiten & context voor het agentschap (6) 1. Missie van het agentschap Artikel 4 van het oprichtingsdecreet bepaalt de missie van het agentschap: De missie van het agentschap bestaat erin om, als element in de sociaal-economische ontwikkeling in Vlaanderen, middels zijn binnen- en buitenlands netwerk het internationaal ondernemen op een duurzame wijze te bevorderen door het aanbieden van kwalitatief hoogstaande en specifieke diensten aan alle ondernemingen in Vlaanderen teneinde deze bij alle facetten van het internationaal ondernemen te begeleiden, te ondersteunen en te stimuleren. Het agentschap heeft verder als missie het aantrekken van buitenlandse investeringen in Vlaanderen om een betekenisvolle bijdrage te leveren tot de internationale ontwikkeling van de Vlaamse economie. 2. Kernopdrachten van het agentschap Om de in 1 vermelde missie waar te maken, stelt artikel 5, 1, van het oprichtingsdecreet de volgende taken vast voor het agentschap: 1 taken van promotionele aard; 2 informatie, documentatie, advies en begeleiding betreffende alle aspecten van de internationale handel en het internationaal ondernemen; 3 promotie van Vlaanderen als vestigingsplaats voor buitenlandse ondernemingen; 4 het stimuleren en ondersteunen van Vlaamse ondernemingsactiviteiten in het buitenland; 5 het verstrekken van financiële stimuli en subsidies ter bevordering van het internationaal ondernemen; 6 bemiddeling in grensoverschrijdende handelsgeschillen; 7 het actief werken aan synergieën en het opzetten van samenwerkingsverbanden met alle actoren op het vlak van het internationaal ondernemen in binnen- en buitenland; 8 het managen van een eigen binnenlands en een buitenlands netwerk; 9 het optimaal benutten van financiële hefbomen voor het internationaal ondernemen die beschikbaar zijn op Vlaams, Belgisch, Europees en internationaal vlak. 3. Huidige activiteiten van het agentschap Vlaamse ondernemingen krijgen van het agentschap een uitgebreide dienstverlening om hen optimaal te ondersteunen bij het internationaal ondernemen: zij kunnen bij het agentschap terecht voor een antwoord op vragen over landen of sectoren, handelsgebruiken en reglementering. Daarnaast kunnen ze ook gebruik maken van de adviesverlening of een exportmeter laten afnemen om hun exportmaturiteit correcter in te schatten. Indien gewenst volgt hierop een trajectbegeleiding. Daarnaast staan informatie over handelsvoorstellen en contactgegevens van buitenlandse klanten of partners voor samenwerkingsverbanden ter beschikking.

6 6/28 KMO s kunnen bovendien bij het agentschap aankloppen voor financiële steun onder andere voor prospectiereizen, beursdeelnames en prospectiekantoren of bij hun intrek in een erkend dienstencentrum in het buitenland, alsook bij uitrustingsgoederen of haalbaarheidsstudies. Bedrijfsgroeperingen, gemengde kamers van koophandel en business clubs kunnen beroep doen op een apart financieringsluik. Vlaamse ondernemingen krijgen een ambitieus actieprogramma, met een uitgebalanceerde mix van handelsbevorderende acties in het buitenland en in Vlaanderen aangeboden. Buitenlandse investeerders krijgen van het agentschap alle informatie, vertrouwelijk advies en individuele begeleiding die zij nodig hebben om een gefundeerde beslissing over hun investeringsproject te kunnen nemen en als gevolg hiervan te kiezen voor Vlaanderen. Bij het beïnvloeden van dit beslissingsproces speelt het agentschap een pro-actieve en belangrijke rol. Binnen de Vlaamse overheid is het agentschap het centrale aanspreekpunt voor het internationaal ondernemen vanuit Vlaanderen en voor het aantrekken van buitenlandse directe investeringen naar Vlaanderen via zijn buitenlandse netwerk, dat hiervoor wordt ondersteund door een binnenlands netwerk. Voor het bereiken van de vooropgestelde doelstellingen werkt het agentschap uiteraard samen met andere partners binnen de Vlaamse overheid zoals o.a. het Agentschap Ondernemen (AO) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

7 7/28 Strategische organisatiedoelstellingen (SD) (7) De Vlaamse regering en de Vlaamse ministers hebben de exclusieve bevoegdheid om te beslissen over de inhoud van een beleid. Binnen het beleidskader (geschetst in artikel 5 Relevante beleidsdoelstellingen & beleidskader) formuleert het agentschap in zijn beheerovereenkomst de doorvertaling hiervan in strategische organisatiedoelstellingen, operationele organisatiedoelstellingen en indicatoren. Bij de strategische organisatiedoelstellingen van deze beheersovereenkomst ligt het zwaartepunt bij de doelstellingen 1 en 2. Dit is in overeenstemming met het belang dat hieraan wordt gehecht in zowel het oprichtingsdecreet van het agentschap als in de geldende beleidsdocumenten zoals ViA - Pact2020 en de beleidsnota. In het kader van de beheersovereenkomst gaat het agentschap het engagement aan om de volgende 3 strategische organisatiedoelstellingen te realiseren: 1. SD1: Het agentschap levert een significante bijdrage tot de uitbreiding van het internationaal ondernemen door bedrijven die in Vlaanderen gevestigd zijn, met speciale aandacht voor kmo s. Toelichting SD1: Het agentschap zet de in Vlaanderen gevestigde bedrijven met bijzondere aandacht voor de kmo s aan tot internationaal ondernemen en ondersteunt hen hierbij o.a. door het ontsluiten van de beschikbare informatie en kennis hierover. Het agentschap focust daarvoor op belangrijke markten, zowel mature als groeimarkten. Binnen de doelgroep van in Vlaanderen gevestigde bedrijven levert het agentschap extra inspanningen voor startende exporteurs, hoogtechnologische ondernemingen en dienstenbedrijven. De begeleiding & ondersteuning van deze bedrijven wordt opgenomen door het binnen- en buitenlands netwerk van het agentschap. 2. SD2: Het agentschap levert een significante bijdrage tot het aantrekken van nieuwe en de uitbreiding van bestaande buitenlandse investeringen naar en in Vlaanderen. Toelichting SD2: Het agentschap heeft als taak het aantrekken en begeleiden van buitenlandse investeringen naar en in Vlaanderen. Daartoe werkt het agentschap voor Vlaanderen een doeltreffende positionering als interessante investeringsregio uit. Het agentschap helpt het beslissingsproces voor buitenlandse investeerders te versnellen en te vereenvoudigen door coördinatie met de diverse bestuurlijke niveaus en door het ontsluiten van de ter beschikking staande informatie en kennis m.b.t. buitenlandse directe investeringen. Het agentschap werkt samen met partners voor het opvolgen van de strategische nazorg voor de in Vlaanderen gevestigde buitenlandse bedrijven met het oog op uitbreidingsinvesteringen. Wanneer hierbij internationale concurrentie tussen landen en regio s speelt, neemt het agentschap de leiding. 3. SD3: Het agentschap organiseert de interne werking op een efficiënte manier om een kwaliteitsvolle, betrouwbare en klantgerichte dienstverlening te bieden die beantwoordt aan de noden van zijn klanten.

8 8/28 Toelichting SD3: Het agentschap streeft naar een kwalitatief hoogstaande dienstverlening met specifieke aandacht voor de noden en behoeften van zijn klanten. Het agentschap gaat ook de dialoog aan met zijn klanten om tot een optimale synergie te komen. Door een gestructureerd kwaliteitssysteem en het inzetten van de gepaste middelen zorgt het agentschap voor een adequate kwaliteitsborging van zijn dienstverlening aan de klanten.

9 9/28 Operationele organisatiedoelstellingen (OD) (8) Het agentschap concretiseert de 3 strategische doelstellingen in de doorvertaling naar 12 operationele doelstellingen. De doorvertaling van de strategische doelstellingen in operationele doelstellingen sluit direct aan bij de doelen geformuleerd in het derde luik Internationalisering uit het thema Een competitieve en duurzame economie luik van het ViA - Pact2020 en bij de krachtlijnen van de beleidsnota. Concreet gebeurt dit door het streven naar een toename van het aantal exporterende KMO s en het vergroten van het Vlaamse export-marktaandeel, naast extra aandacht voor de snel(st)groeiende economiëen, voor de dienstenmarkt en voor het aantrekken van nieuwe, buitenlandse directe investeringen. SD1 OD1.1 OD1.2 OD1.3 OD1.4 OD1.5 OD 1.6 Het agentschap zet bedrijven gevestigd in Vlaanderen aan tot internationaal ondernemen om zo het aantal internationaal actieve ondernemingen te helpen toenemen. Het agentschap ondersteunt bedrijven gevestigd in Vlaanderen om zo bij te dragen tot het verwerven of het vergroten van hun marktaandeel in groeimarkten. Het agentschap ondersteunt bedrijven gevestigd in Vlaanderen om zo bij te dragen tot minstens het behoud of tot het vergroten van hun marktaandeel in strategisch belangrijke, mature markten Het agentschap ondersteunt internationaliserende bedrijven bij alle vormen van internationaal ondernemen om zo de positie van de Vlaamse bedrijven in het internationale economische waardenetwerk te helpen verstevigen. Het agentschap werkt actief aan het ontsluiten van de beschikbare informatie en kennis over internationaal ondernemen zodat de Vlaamse bedrijven hiervan optimaal gebruik kunnen maken bij hun internationalisering. In nauwe samenwerking met de Vlaamse competentiepolen en onderzoeksinstellingen stimuleert en ondersteunt het agentschap de internationalisatie van Vlaamse bedrijven actief op het vlak van O&O en high tech. SD2 OD2.1 OD2.2 OD2.3 OD2.4 OD2.5 Het agentschap trekt buitenlandse investeerders die nog niet actief zijn in Vlaanderen aan om in Vlaanderen te investeren. Het draagt op deze manier bij tot de creatie van bijkomende arbeidsplaatsen, ook voor laaggeschoolden. Het agentschap werkt voor het overtuigen van buitenlandse investeerders die al actief zijn in Vlaanderen tot bijkomende investeringen in Vlaanderen actief samen met partners en neemt het voortouw wanneer internationale concurrentie tussen landen of regio s een rol speelt. Het agentschap helpt het investeringsproces voor buitenlandse investeerders vereenvoudigen en versnellen door het coördineren van de samenwerking en afstemming tussen de betrokken partners op de diverse bestuurlijke niveaus Het agentschap werkt voor Vlaanderen als interessante investeringsregio een doeltreffend positioneringsvoorstel uit en actualiseert die ook systematisch. Het agentschap werkt actief aan het ontsluiten van de beschikbare informatie en kennis over buitenlandse directe investeringen in Vlaanderen om zo de

10 10/28 OD 2.6 buitenlandse directe investeringen in Vlaanderen te helpen toenemen. het agentschap zet zich actief in om buitenlandse investeringen aan te trekken op het vlak van O&O. Hierbij promoot het agentschap Vlaanderen in het buitenland als onderzoeksregio in nauwe samenwerking met de Vlaamse competentiepolen en onderzoeksinstellingen, rekening houdend met de grote projecten, de speerpunten en de nieuwe initiatieven uit het innovatiebeleid. De technologieattachés spelen hierin een bijzondere rol. SD3 OD3.1 OD3.2 Het agentschap gaat voor het optimaliseren van de relatie met de klant op een gestructureerde manier de dialoog met de klant aan en hanteert daarom voor de interne werking een gestructureerd en eenduidig kwaliteitssysteem. Het agentschap zet de gepaste middelen (personeel, financiële middelen & ondersteunende systemen) in om de dienstverlening aan de klant op een optimale manier te verzorgen Als onderdeel van haar beleidsuitvoerende taken verfijnt het agentschap deze operationele organisatiedoelstellingen verder en koppelt het agentschap hieraan ook de middelen en instrumenten die zij hiervoor ter beschikking heeft of werkt ze daarvoor de gepaste, nieuwe instrumenten uit.

11 11/28 Performantie-indicatoren & kengetallen (9) Het agentschap voelt zich verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid van de Vlaamse Regering op het vlak van de internationalisering van de Vlaamse economie. Daarom concretiseert het agentschap de opvolging van de 3 strategische & 12 operationele doelstellingen in 8 kritische performantie-indicatoren (KPI). Aan deze 8 KPI s is een streefwaarde verbonden, waarover het agentschap jaarlijks rapporteert aan de minister. De geselecteerde KPI s moeten het beleid en het agentschap in staat stellen om na te gaan in welke mate de beoogde beleidsdoelstellingen en organisatiedoelstellingen worden bereikt. Bij het begin van de beheersovereenkomst wordt voor elke KPI een streefwaarde vastgelegd. Het bepalen van de streefwaarde of norm voor een specifieke KPI stoelt op de al dan niet beschikbaarheid van een nulmeting (historische cijfers) en het op termijn gewenste resultaat, beide in relatie tot de internationale, economische conjunctuur en de evolutie hiervan. Bij het begin van de beheersovereenkomst wordt er vooraf geen groeipad vastgelegd, maar het agentschap mikt van bij de start op een realistisch, maar tevens voldoende hoog ambitieniveau en streeft ook naar het stelselmatig verbeteren van zijn resultaten. Wanneer uit macro-economische indicatoren of uit de meetresultaten van de KPI s blijkt dat de gekozen KPI s niet voldoen om het bereiken van de doelstellingen adequaat op te volgen of de daarbij horende streefwaarden niet correct werden ingeschat, dan neemt het agentschap zelf de verantwoordelijkheid om een wijzigingsvoorstel formuleren. De ondertekenende partijen kunnen dan in onderling overleg de nodige aanpassingen doorvoeren. Voor het selecteren van andere KPI s gebeurt dit via een bijakte bij de beheersovereenkomst. Voor het vastleggen van nieuwe streefwaarden bij de KPI s of voor het lanceren van nieuwe initiatieven om de economische resultaten positief te beïnvloeden gebeurt dit in het voor dat jaar geldende jaarlijks ondernemingsplan (JOP). Het jaarlijkse ondernemingsplan bevat daarnaast ook de voor het betrokken jaar vastgestelde prioriteiten in de planmatige uitwerking van de uitvoering van de beheersovereenkomst. Het jaarlijks ondernemingsplan voldoet aan de hiervoor op Vlaams niveau geldende regels, zowel inhoudelijk als procedureel qua het opmaken ervan. Het jaarlijks ondernemingsplan wordt na goedkeuring door de raad van bestuur van het agentschap aan de minister bezorgd. Strategische doelstelling KPI Omschrijving KPI SD1: Het agentschap levert een significante bijdrage tot de uitbreiding van het internationaal ondernemen door bedrijven die in Vlaanderen gevestigd zijn, met speciale aandacht voor kmo s. I.1 activiteitsgraad op het vlak van ondersteuning bij internationaal ondernemen t.o.v. startende exporteurs in Vlaanderen I.2 activiteitsgraad op het vlak van de ondersteuning bij internationaal ondernemen binnen de geselecteerde groeimarkten Het aantal consults met Vlaamse bedrijven dat op jaarbasis plaatsvindt waarvoor ook wordt bijhouden wat het % aandeel van startende exporteurs hierin bedraagt Het aantal B2B gesprekken in het buitenland dat door het agentschap in het kader van afsprakenprogramma s wordt gefaciliteerd en waarvoor ook wordt bijgehouden wat het % aandeel hiervan is dat betrekking heeft op de in de strategie gekozen groeimarkten

12 12/28 Strategische doelstelling KPI Omschrijving KPI SD2: Het agentschap levert een significante bijdrage tot het aantrekken van nieuwe en de uitbreiding van bestaande buitenlandse investeringen naar en in Vlaanderen. I.3 realisatiegraad van de focusstrategie inzake internationaal ondernemen vanuit Vlaanderen II.1 succesratio van de investeringsprospectie Het % van de acties in het jaarlijkse actieprogramma dat gericht is op de vooraf bepaalde strategische doelmarkten en het % van de acties dat ook werd uitgevoerd zoals gepland Aantal door het agentschap nieuw begeleide investeringsprojecten in het betrokken jaar ten opzichte van de vooropgestelde doelstelling van nieuw te begeleiden investeringsprojecten voor dat jaar (dossiers), Waarbij voor een bepaald percentage hiervan Vlaanderen ook terechtkomt op de short list wat wordt geconcretiseerd in een prospectiebezoek van de buitenlandse investeerder aan Vlaanderen SD3: Het agentschap organiseert de interne werking op een efficiënte manier om een kwaliteitsvolle, betrouwbare en klantgerichte dienstverlening te bieden die beantwoordt aan de noden van zijn klanten. II.2 activiteitsgraad op gebied van directe buitenlandse investeringen (nieuwe en uitbreidingsinvesteringen) II.3 realisatiegraad van de focusstrategie inzake investeren III.1 beoordeling van de kwaliteit van de dienstverlening met betrekking tot het internationaal ondernemen van, naar en in Vlaanderen III.2 beoordeling van het tegemoet komen aan de noden van de klanten minimum aantal target bedrijven in het buitenland waarmee pro-actief rechtstreeks contact wordt onderhouden met het oog op het tijdig detecteren van eventuele investeringsplannen Aantal door het agentschap ondersteunde directe buitenlandse investeringen in Vlaanderen in het afgelopen jaar met een onderverdeling volgens nieuwe - en uitbreidingsinvesteringen % van acties (roadshows en deelnames beurzen) jaarlijks georganiseerd, dat gericht is op in de strategie geselecteerde strategische activiteiten en doelmarkten en het % van de acties dat ook werd uitgevoerd zoals gepland % tevreden klanten op basis van een algemeen tweejaarlijks tevredenheidsonderzoek in combinatie met het % acties door het agentschap georganiseerd waarvoor bij bevraging na de actie de tevredenheid overwegend (%) positief is % acties door het agentschap georganiseerd waarvoor bij bevraging na de actie de vraag of de dienstverlening tegemoet komt aan de noden van het bedrijf overwegend (%) positief wordt beantwoord M.o.: Bijkomende informatie over de KPI s is beschikbaar in de bijlage bij deze basistekst. Daarnaast verzorgt het agentschap ook de opvolging van een aantal bijkomende kengetallen (of monitoring-indicatoren) waaraan geen streefwaarde is verbonden, maar waarover het agentschap, eventueel in samenwerking met partners, ook rapporteert aan de minister. Het

13 13/28 betreft hier, in de eerste plaats, de van toepassing zijnde indicatoren uit het ViA - Pact2020 thema Een competitieve en duurzame economie luik 3: Internationalisering. Deze monitoring-indicatoren zijn: 1. Het aandeel van Vlaanderen in de wereldexportmarkt 2. Het aantal buitenlandse directe investeringen in het Vlaamse Gewest, evenals het ermee gepaard gaande investeringsbedrag 3. Het aantal exporterende bedrijven 4. Het aantal exporterende kmo s 5. Het aandeel van de totale Vlaamse uitvoer naar snelgroeiende markten 6. Het aantal M&A projecten binnen de buitenlandse directe investeringen in Vlaanderen Strategische projecten (10) Voor de realisatie van de strategische en operationele organisatiedoelstellingen van deze beheersovereenkomst zal het agentschap, naast het adequaat inzetten van middelen en instrumenten, ook een aantal grotere strategische projecten uitvoeren. Bij de start van de beheersovereenkomst zijn de volgende grotere strategische projecten geselecteerd. 1. Een aangepaste dienstverlening gericht op dienstenbedrijven Toelichting: Omwille van het toenemend belang van dienstenbedrijven in de Vlaamse - en wereldeconomie zal het agentschap de noden van dit type bedrijven op het vlak van internationalisering nog beter in kaart brengen, hiervoor de vereiste, specifieke instrumenten qua prospectie & diagnose ontwikkelen en op basis hiervan een gepaste, ondersteunende dienstverlening formuleren. 2. Ontsluiten van informatie & kennis m.b.t. internationaal ondernemen en buitenlandse directe investeringen Toelichting: Om de beschikbare informatie m.b.t. internationaal ondernemen en buitenlandse directe investeringen nog beter en makkelijker toegankelijk maken voor haar klanten zal het agentschap hiervoor een extra inspanning leveren. Het agentschap zal hierbij niet alleen aandacht besteden aan intern beschikbare informatie & kennis, maar zal ook nagaan in welke mate hij een rol als kennismakelaar/kennisschakelaar in samenwerking met daarvoor geschikte partners kan vervullen. 3. Partners Toelichting: Met het oog op het efficiënt & effectief inzetten van de beschikbare middelen zal het agentschap verder werken aan een optimale synergie met partners uit het middenveld, (zowel ledenorganisaties als sectorfederaties), partners binnen de Vlaamse overheid of bevoegde federale overheidsdiensten (zoals o.a. de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken voor buitenlandse directe investeringen). Dit kan gebeuren door het

14 14/28 verdiepen en/of concretiseren van afspraken in te vernieuwen of nog af te sluiten samenwerkingsovereenkomsten met deze partners. Het agentschap werkt deze strategische projecten verder uit tijdens de looptijd van de beheersovereenkomst. Het agentschap kan de drie vermelde projecten ook aanvullen met bijkomende projecten. Beide mogelijkheden krijgen concreet gestalte via het jaarlijkse ondernemingsplan (JOP). De selectie van een bijkomend strategisch project zal verlopen via het bepalen van een specifiek jaarthema dat aansluit bij de accenten in de beleidsbrief van het betrokken jaar waarbij het agentschap dan extra aandacht kan besteden aan specifieke doelgroepen en/of vormen van dienstverlening.

15 15/28 Interne werking (11) Iedere entiteit verhoogt verder de maturiteit van de eigen organisatie aan de hand van een verbetertraject. Door de opname van de systematiek voor organisatiebeheersing binnen de derde strategische doelstelling van deze beheersovereenkomst (namelijk Het agentschap organiseert de interne werking op een efficiënte manier om een kwaliteitsvolle, betrouwbare en klantgerichte dienstverlening te bieden die beantwoordt aan de noden van zijn klanten. ) verzekert het agentschap ook de opvolging van de diverse thema s via een aantal verbetertrajecten en beoogt daarmee de maturiteit van de organisatie te verhogen in het voordeel van de klanten. De maturiteitsinschatting qua organisatiebeheersing door de Interne Audit van de Vlaamse Administratie (IAVA) in 2007 vormde het uitgangspunt voor de keuze van specifieke, prioritaire verbetertrajecten. Deze maturiteitsinschatting wordt in de loop van 2010 aangevuld met een door IAVA gevalideerde zelfinschatting. Dit kan aanleiding geven tot de bijsturing van de prioriteiten eind Deze mogelijkheid van bijsturing geldt uiteraard ook voor de jaarlijkse zelfinschatting door het management van het agentschap. Het agentschap kiest ervoor om tijdens de periode te focussen op de kwaliteit van de vereiste informatie en kennis die noodzakelijk is om de beoogde strategische doelstellingen te bereiken en de ontsluiting van kwalitatief hoogstaande informatie en kennis voor zijn klanten (wat aansluit bij het IAVA-thema informatie en communicatie ). Deze keuze krijgt concreet vorm via de doorvertaling in een operationele doelstelling voor zowel internationaal ondernemen als buitenlandse directe investeringen, in een strategisch project dat de dienstverlening aan de klanten van het agentschap verder helpt ondersteunen en in het verfijnen van het werken met technologieattachés als antwoord op de uitdagingen van de moderne kennismaatschappij.

16 16/28 Elke entiteit definieert een verbetertraject om meetbare efficiëntiewinsten te realiseren. Het verbetertraject van het agentschap omvat de volgende 4 onderdelen 1. Entiteitspecifieke projecten - Om de dienstverlening naar de klanten nog beter te laten verlopen, zal het agentschap inzetten op een efficiëntere informatiedoorstroming en het vereenvoudigen van de dossierverwerking. - Voor de klanten wordt dit uitgewerkt in het verder uitbouwen en verbeteren van het e-loket (eenmalige opvraging van gegevens, online dossieropvolging via de website, koppeling tussen deelprocessen zoals inschrijving, rapportering en betaling), aanvullend op wat al vooraf gebeurde voor de subsidiedossiers. - Intern zal het agentschap ook inzetten op een performantieverbetering van bestaande informatiesystemen en databases. Dit zal gebeuren via de ontsluiting voor alle personeelsleden in binnen- en buitenland via zijn internationale digitale netwerk met bijzondere aandacht voor CRM. 2. Medewerking aan de projecten die door het College van Ambtenaren-Generaal (CAG) worden aangestuurd. (zie sleutelprojecten Commissie voor Effectieve & Efficiënte Overheid) - Het agentschap werkt o.a. mee aan terugdringen van de administratieve lasten en het beschikbaar maken van indicatoren voor sleutelsectoren in het kader van het ViA - Pact2020 en VRIND. 3. Trajecten waarvoor samenwerking met andere entiteiten en beleidsdomeinen binnen de Vlaamse overheid vereist is, - Binnen het beleidsdomein Internationaal Vlaanderen engageert het agentschap zich om actief deel te nemen aan vergaderingen waar aspecten van internationaal ondernemen, aantrekken van investeringen of het ondersteunen van de ondernemingen aan bod komen. - Binnen het beleidsdomein Internationaal Vlaanderen wordt ook werk gemaakt van de afstemming met het departement en de andere agentschappen om voor managementondersteunende diensten de eigen expertise ter beschikking te stellen of zelf beroep te doen op de expertise van andere entiteiten. - Met het Agentschap Ondernemen en het IWT zijn jaarlijks een viertal overlegmomenten tussen de leidende ambtenaren voorzien om de operationele afstemming tussen de activiteiten van de agentschappen te regelen. - Met het Agentschap Ondernemen worden er concrete afspraken gemaakt over de wederzijdse taakverdeling bij het overtuigen van al in Vlaanderen aanwezige buitenlandse investeerders tot het realiseren van uitbreidingsinvesteringen. - Met de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) wordt samengewerkt om bij te dragen tot de groei en/of versterking van Vlaamse ondernemingen o.a. door het Fonds Vlaanderen Internationaal. 4. Trajecten waarvoor samenwerking met andere entiteiten en beleidsdomeinen op Europees, federaal en gewestelijk niveau vereist is - Via het samenwerkingsakkoord met de gewesten en het federale niveau werkt het agentschap aan het optimaliseren van de ondersteuning in het buitenland. Op die manier kan het Vlaamse agentschap in een aantal van zijn eigen buitenlandse kantoren ook ondersteuning verlenen aan bedrijven uit het Brusselse of Waalse gewest. Vlaamse bedrijven kunnen dan weer beroep doen op ondersteuning door

17 17/28 het Brusselse of Waalse gewest in een aantal geselecteerde buitenlandse kantoren van de andere gewesten waar het Vlaamse agentschap zelf niet over een kantoor beschikt. - Het agentschap neemt deel aan overkoepelende werkgroepen met betrekking tot de internationale handel en het aantrekken van buitenlandse investeringen.

18 18/28 Personeel Het agentschap maakt zijn personeelsplanning op in overeenstemming met de principes van de Vlaamse overheid. De interne organisatie (structuur, processen, functies, competenties, enz.) wordt steeds afgestemd op de uitvoering van de kerntaken (inclusief controle op de overhead) en de realisatie van de doelstellingen van het agentschap. De klemtoon ligt hierbij op het unieke aanbod van het agentschap in de dienstverlening via zijn buitenlands netwerk. Het streven naar efficiëntiewinsten in het binnenlands netwerk wordt hieraan gekoppeld. Het agentschap zet zich in om de personeelsplanning, via interne rekrutering of verschuivingen, binnen de daarvoor ter beschikking gestelde budgettaire middelen te realiseren. Het agentschap heeft in zijn personeelsbeleid aandacht voor alle arbeidsgroepen in de samenleving. Het agentschap engageert zich tegenover de bevoegde minister om het reëel aantal medewerkers, uitgedrukt in VTE, maximaal gelijk te houden en bij voorkeur te verlagen ten opzichte van het reëel aantal VTE in de entiteit op het moment van het ingaan van het Vlaams Regeerakkoord op 15/07/09. Vanaf de aanvangsdatum van de beheersovereenkomst zal elke verhoging van het reëel aantal VTE in het agentschap voorafgaandelijk, bij voorkeur in het kader van het opstellen van het ondernemingsplan, worden gemotiveerd en ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Regering of een door haar gemandateerde. De motivatie tot een verhoging zal gepaard gaan met een structureel en haalbaar plan met het oog op de volledige en zo snel mogelijke afbouw van deze toename, in principe, ten laatste twee jaar voor het einde van de beheersovereenkomst (tegen 31/12/2013). Indien het reëel aantal VTE is gestegen tussen het moment van het ingaan van het Vlaams Regeerakkoord en de aanvang van de beheersovereenkomst, legt de entiteit een structureel en haalbaar plan voor met het oog op de volledige en zo snel mogelijke afbouw van deze toename, ten allerlaatste twee jaar voor het einde van de beheersovereenkomst. Indien blijkt dat personeelsuitbreiding als gevolg van nieuw beleid niet kan worden ingevuld d.m.v. interne rekrutering of verschuivingen van personeel (binnen het eigen agentschap en in tweede orde binnen het beleidsdomein) zal de behoefte aan bijkomend personeel worden gemotiveerd en voorafgaand worden voorgelegd voor beslissing aan de Vlaamse regering. Met het gelijk houden of het afbouwen van het aantal medewerkers, worden ook overeenkomstige, niet aangewende begrotingsmiddelen (personeelskredieten en kosten gerelateerd aan de werkplaatsen en de werking) in de entiteit, waar mogelijk, gereduceerd.

19 19/28 Andere engagementen (12) Het agentschap werkt tijdens deze beheersovereenkomst verder aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), zowel door de operationele verankering binnen de eigen werking als op het vlak van het sensibiliseren van de bedrijven, met oog voor zowel duurzaamheid als integriteit in een internationale context. Op het vlak van een duurzaam en geïntegreerd gelijkekansen- en diversiteitsbeleid binnen de Vlaamse overheid zal het agentschap binnen de eigen organisatiecultuur en het gevoerde wervings- & selectiebeleid zoeken naar mogelijkheden voor het inschakelen van kansengroepen. Voor streefcijfers hierbij richt het agentschap zich op de op Vlaams niveau geldende afspraken. Tijdens de beheersovereenkomst vond de introductie van de technologieattachés in het internationaal netwerk van het agentschap plaats. In 2010 ging een eerste, formele evaluatie door om na te gaan of dit instrument de vooropgestelde verwachtingen kon inlossen en om de meerwaarde ervan te toetsen. Het positieve resultaat van deze evaluatie ondersteunt de beslissing om dit initiatief verder te zetten, waarbij het agentschap uitvoering zal geven aan de geformuleerde aanbevelingen. Omdat de technologieattachés een speerpuntrol te vervullen hebben in het positioneren van Vlaanderen als een hoogtechnologische en kennisintensieve economie wordt dit instrument ook tijdens deze beheersovereenkomst permanent opgevolgd in nauw overleg met de minister en de Raad van Bestuur.

20 20/28 III Engagementen van de Vlaamse regering Financiële bepalingen (13) De financiële engagementen van de Vlaamse Regering dienen te passen binnen de beperkingen van de meerjarenbegroting en de jaarlijks door het Vlaams Parlement gestemde begroting. Dit gebeurt met een maximale vrijwaring van de kwaliteit van de dienstverlening. De financiële verbintenissen van het Vlaamse Gewest worden vastgelegd voor de duur van de beheersovereenkomst. Wanneer een veranderde economische context dit noodzaakt, dan zijn wijzigingen hieraan, zowel in plus als in min, of een heroriëntering van de middelen voor andere doelstellingen mogelijk na een grondige evaluatie van de toegekende middelen en de verbintenissen door beide partijen. Rekening houdend met de voorziene middelen in de meerjarenbegroting, kent het Vlaamse Gewest het agentschap een jaarlijkse dotatie toe om zijn doelstellingen te realiseren voor de financiering van: - de investeringen en de werking van het agentschap; - de toekenning van subsidies voor initiatieven ter bevordering van het internationaal ondernemen; - de toekenning van subsidies met het oog op de terbeschikkingstelling van Vlaamse uitrustingsgoederen ter bevordering van de export; - de toekenning van subsidies voor haalbaarheidsstudies met betrekking tot bouw- en milieuprojecten in het buitenland met Vlaamse betrokkenheid; - de toekenning van subsidies aan KMO s in het kader van de pijler advies voor internationaal ondernemen binnen de KMO-portefeuille. De dotatie wordt gekoppeld aan de kostenindex, vastgesteld in de begrotingsinstructies van de Vlaamse Regering. Door het tewerkstellen van personeelsleden in kantoren in het buitenland is het agentschap onderhevig aan monetaire & regelgevende aspecten die verschillen van de Vlaamse sociaaleconomische situatie (o.a. schommelingen qua valutakoersen, inflatie, weddedrift, ). Andere engagementen (14) 1. Toekomstige regelgeving De voorbereiding van nieuwe decreten en uitvoeringsbesluiten, alsook van wijzigingen aan bestaande decreten en uitvoeringsbesluiten, die van invloed zijn op het decretale kader van het agentschap, gebeuren na onderling overleg tussen de partijen.

21 21/28 2. Beleidsondersteuning Het agentschap zal de minister en het departement in zijn beleidsondersteunende taak ondersteunen door middel van de toelevering van informatie en analyseresultaten en de inbreng van expertise van zijn netwerk. Hieronder valt ook het tijdig aanleveren van een volledig en correct antwoord op parlementaire vragen waarvoor de nodige afspraken met het departement zijn voorzien. Het agentschap zal op verzoek van de minister of het departement informatie aanleveren (bijv. statistisch materiaal) al dan niet na eigen verwerking, over economische indicatoren, rapporten van internationale organisaties, verslagen van de vertegenwoordigers in het buitenland, rapporten met beleidsrelevante elementen, ). Het agentschap zal bijdragen aan de beleidsontwikkeling binnen de ruimere context van de Vlaamse Gemeenschap door de inbreng van zijn expertise en de toelevering van informatie via onder meer deelname aan horizontale werkgroepen die gerelateerd zijn aan het internationaal ondernemen of het aantrekken van buitenlandse investeringen. 3. Toewijzing van aanvullende opdrachten Aanvullende opdrachten kunnen aanleiding geven tot extra middelen. Bij de toewijzing van aanvullende opdrachten aan het agentschap zal vooraf een berekening van de benodigde middelen (personeel, budgettair) worden uitgevoerd. In overleg met de raad van bestuur van het agentschap zal dan worden onderzocht of het agentschap deze aanvullende opdrachten op zich kan nemen en in welke mate dit kan door het intern herschuiven van de beschikbare middelen, dan wel of er extra middelen moeten worden toegekend.

22 22/28 IV Financiële betrekkingen tussen de ondertekenende partijen Herkomst van de financiële middelen van het agentschap (15) De financiële middelen van het agentschap zijn opgenomen in programma DF van de algemene uitgavenbegroting van het Vlaamse Gewest. Het gaat meer bepaald om de volgende basisallocaties: b.a. DBO DF : werkingsdotatie aan het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen; b.a. DBO DF : dotatie aan het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen voor haalbaarheidsstudies met betrekking tot bouw- en milieuprojecten in het buitenland; b.a. DB0 DF : dotatie aan het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen ter ondersteuning van de activiteiten van ondernemingen die bijdragen tot de bevordering van het internationaal ondernemen; b.a. DB0 DF : dotatie aan het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen met betrekking tot het ter beschikking stellen van Vlaamse uitrustingsgoederen, met het oog op de exportbevordering;. b.a. DB0 DF : dotatie aan het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen voor ondersteuning van activiteiten van bedrijfsgroeperingen en kamers van koophandel die bijdragen tot de bevordering van het internationaal ondernemen b.a. DB0 DF dotatie aan het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen voor het toekennen van steun aan KMO s in het kader van de pijler advies voor internationaal ondernemen binnen de KMO-portefeuille; Pro Memorie: b.a voor de implementatie van het samenwerkingsakkoord met de International Finance Corporation van de Worldbank (Technical Assistance Trust Fund). Het toekennen van financiële stimuli en ondersteunende subsidies gebeurt in overeenstemming met de decretale opdrachten van het agentschap en het geldende beleidskader. Financiële betrekkingen tussen de ondertekenende partijen (16) Het agentschap engageert zich, bij het nastreven van de organisatiedoelstellingen, tot het realiseren van de in de begroting voorziene ESR-saldo. Algemene bepalingen inzake het beheer van de financiële middelen (17) Het agentschap is ertoe gehouden om een financieel meerjarenplan op te maken voor de volledige looptijd van de beheersovereenkomst.

23 23/28 Conform de op dat ogenblik geldende begrotingsinstructies zal het agentschap jaarlijks tijdig een voorstel indienen bij de minister om zijn dotatie voor het volgende begrotingsjaar te bepalen. Krachtens artikel 5 van de wet van 16 maart 1954 betreffende de controle op sommige instellingen van openbaar nut van categorie B, is voor een begrotingsherschikking, naast het akkoord van de minister, ook het akkoord van de minister bevoegd voor financiën en begroting vereist. In overeenstemming met het oprichtingsdecreet van het agentschap van 07/05/04 (hoofdstuk IV. - Raad van Bestuur - Art. 8. 1) beschikt de Raad van Bestuur over de ruimste bevoegdheden voor het opstellen van het ontwerp van begroting en van de rekeningen evenals hun aanpassingen. Het agentschap kan aan de bedrijven een tegemoetkoming vragen in de kosten van initiatieven, ondernomen ter uitvoering van zijn decretale opdrachten. Dit kunnen initiatieven zijn zoals seminaries, groepsstands op buitenlandse beurzen of groepszakenreizen, maar ook andere vormen van dienstverlening Het agentschap kan de eigen ontvangsten aanwenden voor de uitgaven in verband met initiatieven die het internationaal ondernemen bevorderen, conform zijn decretale opdrachten en strategische organisatiedoelstellingen.

24 24/28 V Opvolging, rapportering en evaluatie Opvolging (18) De contracterende partijen gaan het engagement aan om regelmatig overleg te plegen en systematisch alle informatie te laten doorstromen die relevant is voor de uitvoering van de beheersovereenkomst. Het regelmatige overleg heeft betrekking op: - bespreking van de rapportering over de uitvoering van de beheersovereenkomst; - bespreking van interne en externe factoren met impact op de uitvoering van de beheersovereenkomst; - bespreking van beleidsinitiatieven die relevant zijn voor de uitvoering van de beheersovereenkomst en de uitvoering van de opdrachten van het agentschap; - bespreking van relevante beslissingen, genomen in het Vlaams parlement, en van antwoorden op parlementaire vragen. Dit overleg tussen de minister of zijn vertegenwoordiger en het management van het agentschap vindt minstens 3 keer per jaar plaats. Rapportering (19) Het jaarrapport verschaft een gestructureerd overzicht van de realisatie van het aangegane engagement uit de beheersovereenkomst, namelijk: - een beschrijving van de mate waarin aan de strategische organisatiedoelstellingen uit de beheersovereenkomst werd tegemoetgekomen gedurende het afgelopen jaar; - een overzicht van de resultaten van de performantie-indicatoren (KPI); - een beschrijving van het gevoerde personeelsbeleid; - een beschrijving van de budgettaire afwijkingen die zich hebben voorgedaan ten opzichte van de bepaalde begroting en de nodige bijsturing daarvan. Het jaarrapport over de uitvoering van de beheersovereenkomst zal door het agentschap worden voorgelegd aan de minister en het departement tegen uiterlijk 31 maart van het jaar dat volgt op het betrokken jaar in kwestie. Evaluatie (20) Het departement evalueert het jaarrapport (budget versus uitgaven en realisatie van de strategische organisatiedoelstellingen aan de hand van de performantie-indicatoren), vraagt waar nodig aanvullende toelichtingen aan het agentschap en stelt een gemotiveerd verslag op van zijn evaluatie. Het departement bezorgt het evaluatieverslag aan de minister en bespreekt dit verslag met de minister of zijn vertegenwoordiger. V r 30 april volgt het jaarlijks overlegmoment waarbij de vooruitgang van de beheersovereenkomst op basis van het jaarrapport door de minister of zijn vertegenwoordiger en het agentschap, vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur en de gedelegeerd bestuurder, wordt besproken.

25 25/28 De minister brengt verslag uit aan de Vlaamse Regering over het geviseerde jaarrapport door middel van een mededeling aan de regering. Vanuit het gegeven van de politieke primauteit kan de politieke overheid ook steeds ingrijpen bij de niet- of onvoldoende uitvoering van de beheersovereenkomst. Zij kan daarom opdracht geven tot een aanvullende externe controle, waarbij de activiteiten en systemen van het agentschap worden geaudit. Hierbij kunnen onder meer de volgende organen of personen optreden, elk binnen de grenzen van de bevoegdheden die eraan zijn toegewezen: - de Vlaamse Regering; - het Vlaams Parlement. - de Interne Audit van de Vlaamse Gemeenschap; - de Inspectie van Financiën; - het Departement Financiën en Begroting; - het Rekenhof; - de raad van bestuur; - het auditcomité binnen de raad van bestuur; - de betrokken regeringsafgevaardigde; - de bedrijfsrevisor; Voor de eindevaluatie van de beheersovereenkomst maakt het agentschap een overkoepelend rapport op waarbij rekening gehouden wordt met de beschikbare jaarrapporten, de evaluatie hiervan en eventuele bijkomende auditrapporten en legt het dit voor aan de minister en het departement tegen 30 juni van het laatste jaar van de looptijd van de beheersovereenkomst (2015). VI Geschillenregeling (21) Aangezien een beheersovereenkomst een sturingsinstrument is, in de vorm van een werkafspraak binnen de overheid, en dus strikt genomen geen contractuele, juridisch bindende overeenkomst tussen overheid en derden, wordt er geen mogelijkheid ingebouwd om een burgerrechtelijke procedure in te stellen, ook niet nadat alle middelen tussen de contractanten zouden zijn uitgeput. Geschillen die ontstaan bij de uitvoering van de beheersovereenkomst worden in eerste instantie in onderling overleg geregeld tussen de beide contractanten. In tweede instantie worden geschillen geregeld via een verzoeningsprocedure waarbij een college van deskundigen een voorstel tot oplossing van het geschil formuleert. Dat college bestaat uit een afgevaardigde van de minister, een afgevaardigde van het agentschap, een inspecteur van Financiën en een vierde persoon, aangewezen door de eerste twee afgevaardigden. Elk van de contractanten kan een verzoeningsprocedure aanvatten.

26 26/28 Op basis van dit advies beraden beide contractanten zich en als dan nog geen consensus mogelijk blijkt, beslist de Vlaamse Regering, nadat de raad van bestuur van het agentschap zijn standpunt bepaald heeft. VII Aanpassingen beheersovereenkomst opschortende voorwaarden Aanpassing van de beheersovereenkomst opschortende voorwaarden (22) Indien zich tijdens de duur van de overeenkomst ingrijpende wijzigingen voordoen, hetzij in de maatschappelijke omgeving waarin het agentschap actief is, hetzij in de beleidsopties, hetzij door een interventie door de Vlaamse minister bevoegd voor financiën en begroting in overleg met de Vlaamse Regering t.g.v. een belangrijke wijziging van het financiële engagement van de Vlaamse Regering tijdens de duur van de beheersovereenkomst, en deze wijzigingen de opdrachten van het agentschap dermate veranderen dat deze veranderingen niet kunnen ingepast worden in de vigerende afspraken tussen de partijen, dan kan de beheersovereenkomst op vraag van één van de ondertekenende partijen (of van de minister bevoegd voor financiën en begroting) opnieuw onderhandeld en aangepast worden. VIII Aanvullende bepalingen en overgangsbepalingen Bijzondere regelingen in verband met de pensioenlasten (23) Het agentschap verzorgt als rechtsopvolger gedwongen het aanvullend pensioendossier dat voortvloeit uit de verbintenissen van voorgaande entiteiten en waarvoor de betaling in principe moet gebeuren door het Vlaams Fonds voor de delging van lasten uit het verleden. Dit dossier wordt juridisch en budgettair nauwgezet opgevolgd.

27 27/28 B. SPECIFIEK DEEL Samenwerkingsovereenkomsten (24) Met het oog op een optimale dienstverlening aan zijn klanten en op een bundeling en harmonisering van initiatieven ter ondersteuning van het internationaal ondernemen en het aantrekken van buitenlandse directe investeringen, beschikt het agentschap over de bevoegdheid om samenwerkingsovereenkomsten te sluiten en duurzame samenwerkingsverbanden aan te gaan met strategische partners en met kennispartners. Die samenwerking moet gestoeld zijn op een complementariteit van alle activiteiten en initiatieven inzake het aantrekken van buitenlandse directe investeringen en de bevordering van het internationaal ondernemen, en moet bijdragen tot een grotere efficiëntie van het agentschap en een versterking van het imago van Vlaanderen in het buitenland. Een overzicht van de bij de start van de nieuwe beheersovereenkomst al afgesloten samenwerkingsovereenkomsten en hun respectievelijke aanvangsdatum is opgenomen als bijlage. Naast het sluiten van formele samenwerkingsovereenkomsten kan het agentschap ook louter operationele afspraken maken met partners binnen of buiten de Vlaamse Overheid. Bijzondere bepalingen ten gevolge van specifieke situaties, eigen aan het agentschap (25) Het agentschap voert periodiek een evaluatie van de standplaats van de kantoren in het binnenland en het buitenland uit en rapporteert over de gevolgde methodiek en de resultaten aan de raad van bestuur conform het artikel 15 van het oprichtingsdecreet van het agentschap.

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

Juli 2007 1 OVERZICHT REGELGEVING GEOGRAFISCH INFORMATIE SYSTEEM VLAANDEREN

Juli 2007 1 OVERZICHT REGELGEVING GEOGRAFISCH INFORMATIE SYSTEEM VLAANDEREN 1 OVERZICHT REGELGEVING GEOGRAFISCH INFORMATIE SYSTEEM VLAANDEREN I. GIS-DECREET Decreet van 17 juli 2000 houdende het Geografisch Informatie Systeem Vlaanderen (B.S., 2 september 2000 1, in werking 12

Nadere informatie

AuditchArter VAn het AGentSchAp Audit VLAAnderen 1 / 9

AuditchArter VAn het AGentSchAp Audit VLAAnderen 1 / 9 Auditcharter Van HET AGENTSChap AUDIT VLAANDEREN 1 / 9 Inhoudsopgave MISSIE VAN HET AGENTSCHAP AUDIT VLAANDEREN... 3 ONAFHANKELIJKHEID... 4 OBJECTIVITEIT EN BEKWAAMHEID... 5 KWALITEIT VAN DE AUDITWERKZAAMHEDEN...

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

De meerjarige ondernemingsplannen binnen de Vlaamse overheid Les plans d entreprises pluriannuels au sein de l administration Flamande

De meerjarige ondernemingsplannen binnen de Vlaamse overheid Les plans d entreprises pluriannuels au sein de l administration Flamande De meerjarige ondernemingsplannen binnen de Vlaamse overheid Les plans d entreprises pluriannuels au sein de l administration Flamande Martin Ruebens Secretaris-generaal Departement Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en. dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra

Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en. dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra 1. Inleiding Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra 07.04.2014 De evaluatiepraktijk die het departement EWI hanteert, voorziet

Nadere informatie

Vlaamse Regering rssjj^f ^^

Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van ISjuli 2007 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de decreten

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering van het decreet van 6 maart 2009 betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere

Nadere informatie

Het schrijven van beheersovereenkomsten: een generiek sjabloon. Jeroen Windey Kenniscentrum Vlaamse Steden

Het schrijven van beheersovereenkomsten: een generiek sjabloon. Jeroen Windey Kenniscentrum Vlaamse Steden Het schrijven van beheersovereenkomsten: een generiek sjabloon Jeroen Windey Kenniscentrum Vlaamse Steden 1 Overzicht presentatie Enkele aandachtspunten vooraf Generiek sjabloon voor schrijven van beheersovereenkomsten

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Projectportfoliobeheerder

Functiebeschrijving: Projectportfoliobeheerder Functiebeschrijving: Projectportfoliobeheerder Functiefamilie organisatie ondersteunende functies Voor akkoord Naam leidinggevende Dries Van Den Broucke Datum + handtekening Naam functiehouder Datum +

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. houdende wijziging van diverse bepalingen inzake financiën en begroting als gevolg van het bestuurlijk beleid

ONTWERP VAN DECREET. houdende wijziging van diverse bepalingen inzake financiën en begroting als gevolg van het bestuurlijk beleid Stuk 825 (2005-2006) Nr. 1 Zitting 2005-2006 28 april 2006 ONTWERP VAN DECREET houdende wijziging van diverse bepalingen inzake financiën en begroting als gevolg van het bestuurlijk beleid 1879 FIN Stuk

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Brussel, 9 november 2005 091105_ Advies Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Advies...

Nadere informatie

Seminarie ondernemingsplan. 13 november Getuigenis vanuit het departement Economie, Wetenschap en Innovatie

Seminarie ondernemingsplan. 13 november Getuigenis vanuit het departement Economie, Wetenschap en Innovatie Seminarie ondernemingsplan 13 november 2015 Getuigenis vanuit het departement Economie, Wetenschap en Innovatie Presentatie is opgebouwd rond een aantal vragen die ons werden voorgelegd door de initiatiefnemers

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Audit Vlaanderen & de Leidraad Organisatiebeheersing

Audit Vlaanderen & de Leidraad Organisatiebeheersing Wat u zeker moet weten over Audit Vlaanderen & de Leidraad Organisatiebeheersing VOOR LOKALE BESTUREN AUDIT VLAANDEREN www.auditvlaanderen.be 1 Inhoud AUDIT VLAANDEREN 5 INTERNE CONTROLE OF ORGANISATIEBEHEERSING?

Nadere informatie

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : DECREET betreffende het lokaal sociaal beleid HOOFDSTUK I Algemene bepalingen en definities Artikel 1 Dit decreet regelt

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zitting 2008-2009 18 februari 2009 ONTWERP VAN DECREET betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie: 1853 (2008-2009)

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.743/3 van 18 juli 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het jeugd- en kinderrechtenbeleid 2/6 advies Raad van State 63.743/3

Nadere informatie

Beheersovereenkomst voor tussen de Vlaamse Regering. en het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen

Beheersovereenkomst voor tussen de Vlaamse Regering. en het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen Beheersovereenkomst voor 2007-2010 tussen de Vlaamse Regering en het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 DEEL 1: GENERIEK... 4 HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN...

Nadere informatie

Toelichting bij de nota Opvolging van doelstellingen in de regeerperiode 2014-2019. Dieter Vanhee Departement Bestuurszaken

Toelichting bij de nota Opvolging van doelstellingen in de regeerperiode 2014-2019. Dieter Vanhee Departement Bestuurszaken Toelichting bij de nota Opvolging van doelstellingen in de regeerperiode 2014-2019 Dieter Vanhee Departement Bestuurszaken Infosessie ondernemingsplan 12 januari 2015 Regeerakkoord 2014-2019 We verminderen

Nadere informatie

(B.S. 07/06/2004) Gecoördineerd tot 4 december Artikel. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

(B.S. 07/06/2004) Gecoördineerd tot 4 december Artikel. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Decreet van 7 mei 2004 (betreffende het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Sport Vlaanderen ) (Decreet van 4 december 2015, B.S., 21/12/2015, art. 2; Inwerkingtreding 1/1/2016)

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van het Departement Financiën en Begroting tot aanpassing van de beraadslaging RR nr. 45/2009 van 15 juli 2009 (RN-MA )

Betreft: aanvraag van het Departement Financiën en Begroting tot aanpassing van de beraadslaging RR nr. 45/2009 van 15 juli 2009 (RN-MA ) 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 102/2014 van 10 december 2014 Betreft: aanvraag van het Departement Financiën en Begroting tot aanpassing van de beraadslaging RR nr. 45/2009

Nadere informatie

INTERNATIONAAL ONDERNEMEN

INTERNATIONAAL ONDERNEMEN SUBSIDIES ROADSHOW 01/07/2019 INTERNATIONAAL ONDERNEMEN Yves Roekens, diensthoofd subsidies, Flanders Investment & Trade Basisprincipes 1. Beperkte differentiatie naar doelgroepen 1. Startende exporteurs

Nadere informatie

De minister-president van de Vlaamse Regering NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

De minister-president van de Vlaamse Regering NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING De minister-president van de Vlaamse Regering NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING BETREFT: OPTIMALISATIE-OEFENING VAN HET FINANCIËLE INSTRUMENT VOOR ONDERNEMERSORGANISATIES, (GEMENGDE) KAMERS VAN KOOPHANDEL EN

Nadere informatie

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities BIJLAGE 3 Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) Het Lokaal Sociaal Beleid heeft als doel de sociale grondrechten voor iedereen te realiseren. Via de opmaak

Nadere informatie

AFDELING 4. HET STUURORGAAN VLAAMS INFORMATIE- EN ICT-BELEID

AFDELING 4. HET STUURORGAAN VLAAMS INFORMATIE- EN ICT-BELEID AFDELING 4. HET STUURORGAAN VLAAMS INFORMATIE- EN ICT-BELEID BESTUURSDECREET Art. III.74. Er wordt een stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-beleid opgericht. Het stuurorgaan heeft, binnen de krijtlijnen

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Directeur audit

Functiebeschrijving: Directeur audit Functiebeschrijving: Directeur audit Functiefamilie Controle en audit functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context van de functie 1.1.

Nadere informatie

ROADSHOW Subsidies & Financieringsadvies. Brussel, Exportbeurs van 27/06 tot 29/6

ROADSHOW Subsidies & Financieringsadvies. Brussel, Exportbeurs van 27/06 tot 29/6 ROADSHOW Subsidies & Financieringsadvies Brussel, Exportbeurs van 27/06 tot 29/6 SUBSIDIES INTERNATIONAAL ONDERNEMEN Yves Roekens, diensthoofd subsidies, Flanders Investment & Trade Basisprincipes 1. Beperkte

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. houdende het Geografisch Informatie Systeem Vlaanderen TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. houdende het Geografisch Informatie Systeem Vlaanderen TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Stuk 303 (1999-2000) Nr. 3 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1999-2000 5 juli 2000 ONTWERP VAN DECREET houdende het Geografisch Informatie Systeem Vlaanderen TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie :

Nadere informatie

Evaluatie van Open Bedrijvendag

Evaluatie van Open Bedrijvendag Evaluatie van Open Bedrijvendag Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel April 2011 Samenvatting De Open Bedrijvendag

Nadere informatie

VR DOC.1027/2

VR DOC.1027/2 VR 2015 0910 DOC.1027/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het subsidiëren van operationele groepen inzake het Europees Partnerschap voor Innovatie - netwerk voor de productiviteit en duurzaamheid

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Begrotingsadviseur

Functiebeschrijving: Begrotingsadviseur Functiebeschrijving: Begrotingsadviseur Functiefamilie organisatie ondersteunende functies 1 1. Context van de functie 1.1. Waarden van de Vlaamse overheid De Vlaamse overheid is een open en wendbare organisatie

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie

Nadere informatie

Beleidsbrief Algemeen Regeringsbeleid

Beleidsbrief Algemeen Regeringsbeleid Beleidsbrief Algemeen Regeringsbeleid 2015-2016 I. Inleiding Samenwerking, dialoog en vertrouwen Kwaliteitsvolle besluitvorming Uitbouw Departement Kanselarij en Bestuur Specifieke horizontale prioriteiten

Nadere informatie

Bijdrage Regeerakkoord (seminarie Alden Biesen) MOVI Colloquium Beter Besturen, Beter Regeren Woensdag 13 mei 2009

Bijdrage Regeerakkoord (seminarie Alden Biesen) MOVI Colloquium Beter Besturen, Beter Regeren Woensdag 13 mei 2009 Bijdrage Regeerakkoord (seminarie Alden Biesen) MOVI Colloquium Beter Besturen, Beter Regeren Woensdag 13 mei 2009 Aanzet > Bijdrage regeerakkoord voor aantredende regering na 7 juni > Horizontale thema

Nadere informatie

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Initiatiefnemer: Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw KOCB Projectomschrijving

Nadere informatie

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

A3 - Directeur Directie Controle - functiebeschrijving

A3 - Directeur Directie Controle - functiebeschrijving A3 - Directeur Directie Controle - functiebeschrijving 1. Identificatie functie Functiebenaming: Directeur Directie Controle Functiecode: A3 Organisatie: Diensten van het Verenigd College Directie: Directie

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen stuk ingediend op 1716 (2011-2012) Nr. 6 28 november 2012 (2012-2013) Ontwerp van decreet houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Tekst aangenomen

Nadere informatie

Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging, Besluit:

Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging, Besluit: 31 JANUARI 2014. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 maart 1997 tot uitvoering van het decreet van 24 juli 1996 houdende

Nadere informatie

ROL beschrijving : KADER Diensthoofd A1a-A2a

ROL beschrijving : KADER Diensthoofd A1a-A2a ROL beschrijving : KADER Diensthoofd A1a-A2a Wat is het doel/de bestaansreden van de functie? : Het leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en ervoor zorgen dat strategische projecten geïmplementeerd

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder Doel van de functiefamilie Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen omtrent het thema te initiëren, te stimuleren en te bewaken

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Hoofd van het secretariaatspersoneel van de strategische adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media

Functiebeschrijving: Hoofd van het secretariaatspersoneel van de strategische adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media Functiebeschrijving: Hoofd van het secretariaatspersoneel van de strategische adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media Voor akkoord Vacant Datum + handtekening Voorzitter strategische adviesraad

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van decreet tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen

Advies. Voorontwerp van decreet tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen Brussel, 6 november 2003 110603_Advies_Vlaams_Agentsch_Intern_Ondern Advies Voorontwerp van decreet tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen

Nadere informatie

VR DOC.0923/1BIS

VR DOC.0923/1BIS VR 2018 2007 DOC.0923/1BIS DE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Visienota - Kwaliteits- en registratiemodel voor de dienstverleners binnen Werk /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie Vlaamse Ouderenraad vzw 26 augustus 2011 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 februari 2009 betreffende de Geografische Data- Infrastructuur Vlaanderen, artikel 22, laatste lid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 februari 2009 betreffende de Geografische Data- Infrastructuur Vlaanderen, artikel 22, laatste lid; Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 houdende de uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Sectorconvenant tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de naam sector (PC sector)

Sectorconvenant tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de naam sector (PC sector) Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de naam sector (PC sector) Tussen de Vlaamse Regering, hierbij vertegenwoordigd door: De heer Philippe Muyters, Vlaams minister

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Beschrijving. Strategisch Leidinggevend Beleidscoördinator. Rapporteert aan en krijgt functionele leiding van de secretaris.

Beschrijving. Strategisch Leidinggevend Beleidscoördinator. Rapporteert aan en krijgt functionele leiding van de secretaris. 1 IDENTIFICATIEGEGEVENS Item Beschrijving Functiefamilie Functietype Functiegraad Functietitel Niveau Leidinggevend Strategisch Beleidscoördinator Strategisch Leidinggevend Beleidscoördinator A4 Datum

Nadere informatie

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet)

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet) WERKINSTRUMENTEN VAN DE PROVINCIES VOOR HET VOEREN VAN HET PROVINCIAAL BELEID Het is de algemene regel dat de provincies de hun toevertrouwde opdrachten zelf uitvoeren via hun administratie. Veel van hun

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2006 betreffende de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2006 betreffende de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid; Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid wat betreft de participatieorganisatie en

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID,

DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID, Ministerieel besluit tot uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2013 tot toekenning van strategische transformatiesteun aan ondernemingen in het Vlaamse Gewest DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Deskundige Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijd Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De dienst Vrije tijd coördineert

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Goedkeuring van 1 addendum bij de sectorconvenant Transport en logistiek en Grondafhandeling op Luchthavens

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie aan pools gezinsopvang

Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie aan pools gezinsopvang Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie aan pools gezinsopvang Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Gecoördineerde versie Gewijzigd bij het besluit van de

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële beslissing tot het afsluiten van een dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam Overzicht basisprincipes Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam De klant staat centraal in alles wat we doen. We zijn betrouwbaar voor

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

nr. 237 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS Lokale besturen - Financieringsmogelijkheden

nr. 237 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS Lokale besturen - Financieringsmogelijkheden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 237 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

Verzelfstandiging in het Gemeentedecreet

Verzelfstandiging in het Gemeentedecreet Verzelfstandiging in het Gemeentedecreet Verzelfstandiging in het gemeentedecreet Doel gemeentedecreet: gemeenten een keuzemenu aanbieden Twee soorten verzelfstandiging: - Intern: geen rechtspersoonlijkheid:

Nadere informatie

Memorie van toelichting

Memorie van toelichting [Voorontwerp van] decreet houdende wijziging van het decreet van 21 december 2001 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2002 en het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie en

Nadere informatie

Doelstellingenmanagement en monitoring vanuit de auditbril. Eddy Guilliams 1 april 2014

Doelstellingenmanagement en monitoring vanuit de auditbril. Eddy Guilliams 1 april 2014 Doelstellingenmanagement en monitoring vanuit de auditbril Eddy Guilliams 1 april 2014 Agenda Interne controle/ organisatiebeheersing en audit Wie zijn we? Doelstellingen en monitoring in de leidraad organisatiebeheersing

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991, artikel 55 tot en met 58;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991, artikel 55 tot en met 58; Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie voor de ontwikkeling van een operationele begeleidingsmethodiek voor

Nadere informatie

Bijlage III. Diensten voor oppashulp. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage III. Diensten voor oppashulp. Hoofdstuk I. Definities Bijlage III. Diensten voor oppashulp Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 oppashulp: de hulp en bijstand, tijdens de dag of tijdens de nacht, die erin bestaat de gebruiker

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

STATUTAIRE AANWERVING AREAMANAGER (algemeen)

STATUTAIRE AANWERVING AREAMANAGER (algemeen) Brussel, 3 februari 2015 STATUTAIRE AANWERVING AREAMANAGER (algemeen) SELECTIEREGLEMENT 1. Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op de selectieprocedure die F.I.T organiseert in samenwerking

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering ( ) Nr. 8 6 juli 2011 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering ( ) Nr. 8 6 juli 2011 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1102 (2010-2011) Nr. 8 6 juli 2011 (2010-2011) Ontwerp van decreet houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan-

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 41/2013 van 9 oktober 2013 Betreft: aanvraag tot wijziging en uitbreiding van de machtiging 05/2013 van

Nadere informatie

$% "& "'#( $ "# + $ %& -"2 +. ' %( 3.

$% & '#( $ # + $ %& -2 +. ' %( 3. ! " " #!"#$ $% "& "'#( $ )% "&#*'#(+ +,"##-, $./"# 01#' $ "# + $ %& -"2 +. ' %( 3. $"*. )#'# 0 +%*' 0 Beheersovereenkomst AFM 2007 2010 2 )" *.4 "2#-, 0-"2'#-,*"## # '*#'# "2 +, - % 5 6 $- # 7 $ 8"# ).

Nadere informatie

Operationeel plan 2013 Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking Strategische en operationele doelstellingen

Operationeel plan 2013 Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking Strategische en operationele doelstellingen Operationeel plan 2013 Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking Strategische en operationele doelstellingen Strategische Doelstelling Operationele Doelstelling Prestatie Omschrijving activiteit

Nadere informatie

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces Mededeling Vlaamse Regering Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces 1. Context Na het leggen van de grondvesten van een nieuw systeem van Vlaamse openbare statistieken door de

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding ontvangen op 16 maart 2017;

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding ontvangen op 16 maart 2017; 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 32/2017 van 21 juni 2017 Betreft: aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) tot uitbreiding van het

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten)

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten) Doel van de functiefamilie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven aan externe klanten deze klanten oplossingen aan te reiken of maximaal te ondersteunen in het vinden van een

Nadere informatie

Hoofdstuk I - Algemene bepalingen

Hoofdstuk I - Algemene bepalingen SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN HET VLAAMS ONDERSTEUNINGSCENTRUM VOOR HET VOLWASSENENONDERWIJS Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaamse

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 24 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD

KONINKLIJK BESLUIT VAN 24 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD KONINKLIJK BESLUIT VAN 24 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD EN DE STRUCTUUR VAN HET MEERJARENBELEIDSPLAN VAN DE HULPVERLENINGSZONES. (B.S. 12.09.2014) Gelet op de wet van 15 mei 2007 betreffende

Nadere informatie

Gewijzigde doelstellingen in de leidraad interne controle/ organisatiebeheersing VLAAMSE OVERHEID. (inwerkingtreding: 1 januari 2015)

Gewijzigde doelstellingen in de leidraad interne controle/ organisatiebeheersing VLAAMSE OVERHEID. (inwerkingtreding: 1 januari 2015) Gewijzigde doelstellingen in de leidraad interne controle/ organisatiebeheersing VLAAMSE OVERHEID (inwerkingtreding: 1 januari 2015) 2 1. Doelstellingen, proces- & risicomanagement Subthema kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE 51173 VLAAMSE OVERHEID N. 2006 3893 [C 2006/36477] 20 JULI 2006. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de besluiten van de Vlaamse Regering die inhoudelijk betrekking hebben op de werking van

Nadere informatie

Ontwerp van samenwerkingsakkoord

Ontwerp van samenwerkingsakkoord Ontwerp van samenwerkingsakkoord Tussen: de Franse Gemeenschap Vertegenwoordigd door Mevrouw Fadila LAANAN, Minister van Cultuur, Audiovisuele Zaken, Gezondheid en Gelijkheid van Kansen En: de Vlaamse

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: ontwerpbesluit tot regeling van steun aan projecten van collectief O&O en collectieve kennisverspreiding

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Decreet betreffende het Centraal Referentieadressenbestand (citeeropschrift: "CRAB-decreet")

Decreet betreffende het Centraal Referentieadressenbestand (citeeropschrift: CRAB-decreet) pagina 1 van 5 Decreet betreffende het Centraal Referentieadressenbestand (citeeropschrift: "CRAB-decreet") Datum 08/05/2009 DOCUMENT HOOFDSTUK I. Inleidende bepalingen Art. 1. Dit decreet regelt een gemeenschaps-

Nadere informatie

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president,

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president, Overeenkomst van vijf jaar tussen het Vlaams Gewest en de provincie Oost- Vlaanderen betreffende de structurele onderbouwing van een provinciaal steunpunt duurzaam wonen en bouwen. Tussen, enerzijds, het

Nadere informatie

Afsprakennota tussen het bestuur en de administratie. Overeenkomstig artikel 86 2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008.

Afsprakennota tussen het bestuur en de administratie. Overeenkomstig artikel 86 2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008. Afsprakennota tussen het bestuur en de administratie Overeenkomstig artikel 86 2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008. A - Afspraken over de samenwerking van de raadsleden met de leden van het managementteam.

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid

Huishoudelijk reglement van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid Huishoudelijk reglement van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid Opdracht en algemene werkingsregels 1 - Het remuneratiecomité heeft aandacht voor het strategische beleid en neemt hierin een adviserende

Nadere informatie

Integrale Kwaliteitszorg met het CAF en BSC als ondersteunende systemen Patrick Van Hamme

Integrale Kwaliteitszorg met het CAF en BSC als ondersteunende systemen Patrick Van Hamme GOEDE PRAKTIJK/BONNE PRATIQUE Integrale Kwaliteitszorg met het CAF en BSC als ondersteunende systemen Patrick Van Hamme Doelstelling Kwaliteitszorg in de Stad Gent : Structuur Gemeenteraad College Schepenen

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Onderwijs

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van tussen de Vlaamse

Nadere informatie

DECREET STRATEGISCHE ADVIESRADEN goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 9 juli 2003 HOOFDSTUK I. Definities en toepassingsgebied.

DECREET STRATEGISCHE ADVIESRADEN goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 9 juli 2003 HOOFDSTUK I. Definities en toepassingsgebied. DECREET STRATEGISCHE ADVIESRADEN goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 9 juli 2003 HOOFDSTUK I Definities en toepassingsgebied Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1589 (2011-2012) Nr. 7 27 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

VR DOC.1268/2

VR DOC.1268/2 VR 2016 2511 DOC.1268/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van een vernieuwend en verbreed laagdrempelig initiatief inzake gezinsondersteuning voor aanstaande gezinnen en gezinnen

Nadere informatie

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Functietitel Diensthoofd overheidsopdrachten Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Niveau Av Eerste evaluator Tweede evaluator Diensthoofd administratieve en juridische zaken Algemeen

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v)

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Deskundige Milieu (m/v) Doelstelling van de functie Als Deskundige Milieu adviseert u de milieuvergunningen die op het grondgebied

Nadere informatie

Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening en eindigt op 31 augustus 2020.

Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening en eindigt op 31 augustus 2020. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0050 26-11-2015 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Samenwerkingsovereenkomst Tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Emile Jacqmainlaan 135 te 1000 Brussel,

Nadere informatie