RUITERCLUB RODEBERG vzw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RUITERCLUB RODEBERG vzw"

Transcriptie

1 Verantwoordelijke uitgever Vaneechoutte Annie Rodebergstraat, WESTOUTER Heuvelland Tel.: 0496/ Fax: 057/ Tweemaandelijkse uitgave jaargang 2013 jan febr Uitgiftekantoor Poperinge P RUITERCLUB RODEBERG vzw

2 Hoe te bereiken? Kortrijk Ieper Ieper-Poperinge Betonfabriek Valcke Linksaf Richting Reningelst Aan het einde(6tal km) Linksaf, rechtsaf en rechtsaf Richting Rodeberg Eerste huis rechtsboven Parking aan de linkerkant Trainer Rik Deraedt begeleidt jongeren tijdens de wedstrijden zowel regionaal Nationaal als Internationaal Hij is in het bezit van een BLOSO-diploma trainera dresuur en springen. Hij was ook trainer van huisruiter Christof Deraedt

3 Voorwoord De sportkampen 2013 staan voor de deur. Dit jaar hebben we weer een heel tof vakantieprogramma. We starten in de krokusvakantie met een initiatorcursus voor +16jarigen. Voor wie ambitie heeft organiseren we enkele weken een voorbereiding rijvaardigheid tezamen met een aspirant-initiator. We doen een nieuwe poging om voltige wat meer in de kijker te plaatsen. Alle aandacht gaat opnieuw naar opleiding. Een goede opleiding van in het begin is heel belangrijk en daar staan wij garant voor. De brevetten, nodig om op officiële wedstrijden te gaan, staan hier goed aangeschreven. De beste paarden worden voor u van stal gehaald, de beste trainers worden aangesproken. Op zaterdagvoormiddag, tijdens het examen, is de spanning hier te snijden. Nieuw dit jaar is het kamp in de 2de week van september. Studenten komen aan bod in verschillende niveaus waaronder voorbereiding tot instructeur B. Maar ook de beginner komt hier goed aan bod. Menig ruitertje heeft hier zijn eerste galopervaring opgedaan. Een uitgewerkt programma voor het eerste graadsbrevetje te halen is in het gewone kamp inbegrepen. Al deze kampen worden georganiseerd door de VLP(Vlaamse Liga Paardensport) en kunnen online ingeschreven worden. Nieuw dit jaar is het kamp plus Dit is voor gemotiveerde ruiters die een uur per dag meer willen trainen, dus 3uren willen rijden. Ook de springkampen zijn hier heel gekend. Met je eigen paard of pony een hele week lang trainen, vooral op techniek. We zijn gespecialiseerd in STIJLRIJDEN dit is een parkoers niet alleen foutloos rijden, maar ook met de nodige stijl.. Dit enkel met als doel nog beter presteren. Ons streefdoel is ieder jaar opnieuw Mechelen binnen rijden. Het is ons dan ook weer gelukt om met een aantal ruiters de selecties te halen. Lisa Dierickx met Sarah bij de ponys, Laura Debacker met Unique en Laury Callens met Gin Tonic bij de paarden, Louise Suffys met en Emiel Vermaut met Arizona in de nieuwe proef bij de paarden 1m10, Ook talrijke ruitertjes die door Rik getraind worden konden de finale halen. Grote voorbeeld hierin is Christof Deraedt zoon des huizes. Hij won 2keer deze wedstrijd en was Belgisch Kampioen stijlrijden zowel bij de paarden als bij de ponys. Talrijke Rodebergruiters konden door de jaren heen de superfinale rijden in Mechelen ofwel met hun eigen paard ofwel met een paard ter beschikking gesteld. De Rodebergsfeer vind je nergens terug. Inzet, sportiviteit, plezier, ambiance. Onze uitstekende lesgevers helpen je door de moeilijke momenten in het paardrijden en bezorgen je ook een fantastische vakantieweek. Wie er geweest is komt er terug! Wij hopen je terug te zien in 2013, voor een sportkamp, een rijles of een gezellige babbel in de bar. Rik Annie, Chrsitof en het ganse lesgeversteam.

4 DATA SPORTKAMPEN 2013 Iedere week is er mogelijkheid tot INTERNAATSKAMP EXTERNAATSKAMP 1/2DAGENKAMP in de namiddag vanaf de leeftijd van 6jaar, ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en volgens niveau paardrijden. Al deze kampen zijn mogelijk met een eigen paard of pony Iedere week is er mogelijkheid tot: Het volgen van een kamp ter voorbereiding van: eerste graad, bekwaamheidsattest(-11j), A en of B brevet let op: examen op zaterdagvoormiddag!!! Iedere week is er mogelijkheid tot het volgen van een springkamp enkel met eigen paard Iedere week is er kamp plus = 3u per dag rijden voor ruiters met een brevet. Let op: voor al deze speciale kampen is er een supplement te betalen(zie verder) KROKUS nr 48 11/02-17/02 examen op 18/02 PASEN nr 49 01/04-05/04 examen op 06/04 nr 50 08/04-12/04 examen op 13/04 JULI en AUGUSTUS nr /07-05/07 examen op 06/07 nr /07-12/07 examen op 13/07 nr /07-19/07 examen op 20/07 nr /07-26/07 examen op 27/07 nr /07-02/08 examen op 03/08 nr /08-09/08 examen op 10/08 nr /08-16/08 examen op 17/08 nr /08-23/08 examen op 24/08 nr /08-30/08 examen op 31/08 SEPTEMBER= nieuw nr /09-13/09 examen op 05/10 initiator/ instructeurb ( 17+) HERFST nr /10-03/11examen op 04/11 De inschrijvingen gebeuren enkel via de website of via de website van de vlp U krijgt een uitnodiging tot betaling en de nodige uitleg via mail.

5 INTERNE VLP-SPORTKAMPEN 2013 Alle kampen zijn mogelijk met eigen paard of pony mits supplement van 10 per dag BASISPRIJS: 275 clubleden krijgen korting van 5 ; Supplementaire verzekering voor niet VLP of LEWB leden: voor de 5dagen of 20 voor het ganse jaar (meerdere kampen of jaarlidgeld) 30,00 voor ruiters met een eigen paard. SPECIALE GROEPEN binnen de VLP kampen BEGINNERSKAMPEN van beginner tot gevorderde, van zondagavond 20uur tot vrijdagavond 18uur. Er wordt extra aandacht besteed aan de beginner. Toffe geduldige lesgevers begeleiden Uw kinderen op hun eerste draf en galoppassen. MINIKAMP: vanaf 6jaar met aangepast programma, breng je knuffel en je speciale wensen mee, wij zorgen voor een eerste onvergetelijk kamp! EERSTE GRAADSBREVET Wij stempelen graag je opdrachtenboekje op vrijdag, dit wordt aangekocht bij aanvang 5. Alle stempels verzameld= 1 ste graad!! BREVETTENKAMP: wekelijks is er mogelijkheid om zich voor te bereiden op een BLOSO brevet. Er wordt dagelijks een uur langer gereden= 3uren, individuele begeleiding indien nodig, er wordt geholpen bij het doornemen van de theoriecursus. Het kamp eindigt op zaterdagvoormiddag met het examen. Ouders worden uitgenodigd om te supporteren. Aanvang 8.30uur, einde 12uur. KAMP-PLUS: nieuw Voor ruiters die supergemotiveerd zijn of enkel in deze week tijd hebben om extra paard te rijden. Er wordt een uur per dag meer gereden. Enkel voor ruiters in het bezit van een Bekw att. Of een A of B- brevet. Ook mogelijkheid om te blijven tot zaterdag met of zonder eigen paard. ASPIRANT-INITIATOR aan het einde van de week krijg je indien geslaagd een getuigschrift aspirant-initiator + voorbereiding op de toelatingsproef, enkel de week van 08/04, 29/07 en 05/08 Het examen is voorzien op zaterdag 5 oktober. ONZE SPECIALITEIT: SPRINGKAMP verplicht met eigen paard Let op: voor al deze speciale kampen is er een supplement te betalen(zie verder) Hoe inschrijven??? inschr.: Vlp sportkampen +Mailtje sturen naar de kampplaats met uitleg.

6 EXTERNE SPORTKAMPEN Alle kampen zijn mogelijk met eigen paard of pony mits supplement van 10 per dag Wekelijks: BASISPRIJS 200 clubleden krijgen een korting van 5 Eigen organisatie 3niveaus: beginner, lichtgevorderde en gevorderde. Opgelet: apart programma van het internaatskamp!!! Van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 16,30u. Supplementaire verzekering voor niet VLP Of LEWB leden voor de 5dagen of 20 voor het ganse jaar(meerder kampen) 30 voor ruiters met een eigen paard voor training thuis. Speciale weken: Vanaf 8 personen ook speciale externe kampen mogelijk tijdens andere weken. Hoe inschrijven??? eigen sportkampen 1/2DAGEN KAMPEN Wekelijks: BASISPRIJS 90 clubleden krijgen een korting van 5 Eigen organisatie 3niveaus: beginner, lichtgevorderde en gevorderde. Van maandag tot vrijdag van 13.30u tot 16.30u Ideaal voor starters, ook voor de allerkleinsten = vanaf 5jaar Vanaf 8 personen ook speciale 1/2 kampen mogelijk. Hoe inschrijven??? eigen sportkampen MOGELIJKE BENODIGDHEDEN HUREN KOPEN VANAF NIVEAU KARWATS ///////// vanaf 6 beginner RIJPET 5 vanaf 37,50 beginner SPRINGVEST 5 vanaf 65 bekwaamheidsattest Andere kleine supplementen vegetarisch 10 eigen eten mee = 5

7 ONZE SPECIALITEIT: SPRINGKAMPEN Ruiterschool Rodeberg heeft een uitstekende reputatie in het begeleiden van jongeren voor wedstrijden en het wedstrijdklaar maken van paarden. Deze begeleiding geldt zowel voor regionale wedstrijden vanaf 60cm als voor Nationale en zelfs Internationale wedstrijden. We hebben momenteel een 3tal ruiters op Internationaal niveau, een 10tal jongeren op Nationaal niveau en een groot aantal veelbelovende jongeren onder onze begeleiding. Onze specialiteit is stijlrijden. Dit jaar waren 6 clubruiters geselecteerd om deel te nemen aan de finale jeugdcup stijlrijden op 26december op de jumping te Mechelen. Het waren Emiel Vermaut (2x), Laura Debacker, Laury Callens, Lisa Dierickx en Louise Suffys. Een super proficiat aan al deze ruiters. Ook andere ruiters die in de vakantie hun opleiding genoten op de Rodeberg of les kregen van trainer Rik Deraedt konden zich selecteren.

8 OP KAMP MET EIGEN PAARD (OF PONY) Voor de kampen met een eigen paard: 1. Men dient vooraf een contract te ondertekenen voor de stalling van een eigen paard op kamp. Dit document is terug te vinden op Het moet meegebracht worden op de dag van aankomst. 2. Men dient een kopij van de papieren van het paard mee te brengen (in orde met het chippen) en de bewijzen van inenting tegen tetanus en griep. 3. Men brengt eigen zadel, hoofdstel, poetsgerief, enz. mee. Er is een kast ter beschikking. Een slot voor op de kast moet zelf meegebracht worden. 4. Bij aankomst dient men zich eerst bij de verantwoordelijke van de sportkampen te melden voor het toewijzen van de stal voor het paard. 5. Het stalgeld wordt bij aankomst betaald (samen met eventuele supplementen zoals brevetten of springstage) en bedraagt per nacht. De ruiters onderhouden hierbij zelf hun stal. Er is eten, stro en hooi, automatische drinkbak, voorzien. Men kan eigen eten meebrengen en dit moet besproken worden bij aankomst. Speciale wensen worden vooraf kenbaar gemaakt. 6. Het is niet gebruikelijk om over weidegang te beschikken, maar het is niet uitgesloten. 7. Het is mogelijk een dag of meerdere dagen vroeger aan te komen of later te vertrekken. De prijs hiervoor bedraagt per nacht 8. Voor de springstages is er een supplement van 130, hier is de prijs van het logement paard inbegrepen.

9 JE WENST JE KENNIS DOOR TE GEVEN AAN ANDEREN??? De Vlaamse trainersschool heeft een attest voor jongeren die wensen te helpen in de sport en dit vanaf het jaar dat ze 16jaar worden. ASPIRANT INITIATOR en INITIATOR Wij reserveerden enkele weken voor gevorderde ruiters ter voorbereiding voor de deelname aan de rijvaardigheidsproef voor initiator. Tegelijkertijd geven we de mogelijkheid tot het behalen van het attest voor aspirant initiator. Nieuw sinds Naast deze theorieopleiding geven we je ook de kans om je voor te bereiden op de toelatingsproef voor initiator. De rijvaardigheidsproef is zowel voor dressuur als voor springen en kan afzonderlijk afgelegd worden. Dit kan op verschillende locaties (zie website VLP onder opleidingen), op de Rodeberg de eerste zaterdag van oktober, maar in de krokus te Waregem en in de Paasvakantie te Woumen. Wij stellen paarden ter beschikking voor de ruiters die niet in het bezit zijn van een paard op dit niveau en dit is een unicum; Weken ter voorbereiding: 8/04-12/04 Pasen en 29juli en 5augustus met examen zaterdag 5 oktober. Max 8deelnemers toegelaten. Vanaf 7personen kunnen wij dit ook op andere weken inrichten!!! Is er voor de ruiters die een handje willen toesteken bij de beginnende ruiters, in de stallen, bij het opzadelen. De aspirant initiator kan de initiator bijstaan in de piste maar mag nog geen les geven. Om te kunnen assisteren bij de promotionele activiteiten van de sportclub. 16uren specifieke opleiding volgen in deze week? Het is een sterk praktijkgerichte opleiding. Door vaak voorkomende praktijksituaties wordt geoefend hoe men op een veilige en efficiënte manier een groep sportbeoefenaars kan begeleiden. Je volgt de cursus aandachtig. Het is de docent die een beoordeling maakt aan het einde van de week en beslist of je al dan niet je getuigschrift in ontvangst kunt nemen. De docent zal o.a. met volgende aspecten rekening houden in zijn beoordeling van de cursist: Communicatieve vaardigheden, attitude en inzet, motivatie en enthousiasme, kennen en toepassen van het oefenstofpakket en elementaire sportspecifieke kennis. Wie een cursus aspirant-initiator volgde is vrijgesteld voor het onderdeel longeren bij het volgen van een initiatorcursus. Opgelet : Dit is geen brevet, wel een getuigschrift afgeleverd door BLOSO. Dit is een zeer intensieve training! Heb je je B brtevet en heb je niet meer gereden sedertdien dan kom je niet in aanmerking voor het deel rijvaardigheid initiator maar kun je wel in een andere groep meerijden.!!!enkel voor getrainde ruiters.

10 BASISPRIJS KAMP voor alle niveaus 275,00 mogelijke supplementen (niet verplicht) Deze worden betaald ter plaatse bij aankomst (niet op vrijdag!!!!) Voorzie voldoende cash geld! manegepaard eigen paard theorieboek periodes eigen paard ///// 50 //// iedere week springen stijlrijden /////// iedere week NEW: KAMP-PLUS iedere week leden club rodeberg iedere week blijven tot zat.middag indien examen! BEHALEN EN VOORBEREIDEN OP BREVETTEN eerste graadsbrevet iedere week bekwaamheidsattest ////// iedere week A-brevet iedere week B-brevet iedere week zelfde als A aspirant initiator /04 29/07-02/ /08 uitleg over de brevetten achteraan!

11 KORTE STAGES OF VAKANTIES Gedurende het ganse jaar is het mogelijk om een weekend, een lang weekend, een midweek van onze installaties gebruik te maken. Hetzij voor een initiatie, een bijscholing, een vervolmaking, een oplossing voor problemen. De paarden kunnen bij ons gestald worden, de slaapgelegenheid van de kampen kan gebruikt worden of er kan gelogeerd worden in een van de hotels die de Rodeberg rijk is of in een van de vakantiehuizen in Heuvelland. Daarvoor kun je terecht op de website Wij helpen U graag bij het vinden van het juiste logement. Scholen, ponyclubs, familie uitstappen, bedrijfsuitstappen, jeugdverenigingen, of gewoon enkele vrienden in functie van een clubactiviteit, alles kan in aanmerking komen mits een geplande activiteit op of rond de paarden. Wij werken graag een totaal arrangement uit op maat van de recreant. Heuvelland is een unieke plek voor fietsers en wandelaars. DATA OM TE ONTHOUDEN 06/01 zaterdag nieuwjaarsreceptie clubleden 09/02 tot 17/02 cursus initiator 09/05 donderdag WVUR jumping en bal cheval 05/07 donderdag veteranen en initiator jumping 29/06 zaterdag spetterende jeugddag 19-23/07 mosselfestijn tvv jeugd 15/09 zondag open deurdag (week van de sportclub) 03/11 zondag Zegening van de paarden 09/11 zaterdag de Sint op bezoek 26/12 donderdag stijlrijden Mechelen

12 WORDT LID VAN ONZE CLUB Tarieven LIDGELD 2011: onveranderd!!! 1 ste lid = 50 2 de lid = 45 3 de lid = 40 4 de lid en verder= 35 Supplementaire verplichte verzekering voor ruiters en grooms: 15, + 10 voor eigenaars of ruiters die ook thuis of ergens anders trainen!! NEEM ALTIJD EEN VERZEKERING!!!! Als men een uurtje komt rijden dan is men niet verzekerd! De verzekering is ook mogelijk zonder lidgeld: + 5 administratie= 20 of 30 voor wie ook thuis rijdt of ergens anders. Wat zijn de voordelen van lid te zijn??? Wedstrijdruiters kunnen gratis hun licentie laten in orde zetten en een stempel krijgen. Opgelet: Wie lid wordt, wordt ook lid van de WVUR en de VLP. Sportkampen kosten - 5 minder per week voor de leden. Deelname aan activiteiten kosten steeds minder voor de leden bv. gebruik paard voor examen of clubwedstrijden. Deelname aan activiteiten zijn exclusief voorbehouden voor leden: bvb springlessen met manegepaard: enkel voor leden! We organiseren regelmatig activiteiten buiten de gewone lessen en dit op alle niveaus. Lessen met eigen paarden zijn voordeliger Ben je lid dan rij je aan een gunsttarief met manegepaarden: Normale prijs rijles: 14,00 leden betalen per uur: en met een abonnement: voor 10uren. Dit betekent dat je na 18uren rijles reeds je lidgeld uitgespaard hebt! Een maandabonnement kost maar dan moet men de lessen verreden hebben binnen de maand en geldt enkel voor lessen en niet voor wandelingen. Je betaald en vraagt of men de datum er wil op vermelden. Is deze aan het einde van het abonnement verreden binnen de maand dan kost het volgende abonnement slechts

13 De Vlaamse Liga Paardensport stuurt de lidkaarten persoonlijk op! Wanneer je binnen de maand je kaart thuis niet toegestuurd kreeg dan neem je best contact op met Annie. Zo leer je de sportfederatie die je verzekering bezorgt eens beter kennen. Ze doen heel wat meer dan alleen verzekeringen. Kijk alvast op de website AFSTEMPELEN LICENTIES Ruiters die geen activiteit hebben in de Rodebergclub maar wel een clubstempel willen, kunnen dit voor het bedrag van 20. (leden betalen hier geen supplement) Ze ontvangen dan wel regelmatig een uitnodiging voor een of andere activiteit en worden op de hoogte gehouden van bvb stijlrijden en cursussen voor brevetten e.d. Ze kunnen niet genieten van de verminderingen op de kampen en de lessen! Wie vragen heeft over op wedstrijd gaan, kan altijd terecht bij Annie voor de administratieve kant en de verwerking ervan. 0496/ Wie aansluit bij Rodeberg, is automatisch lid van WVUR, dit is de regionale afdeling van de VLP Vlaamse Liga Paardensport. Wie voor het eerst op wedstrijd wil gaan moet een licentie hebben. Alle inlichtingen over de prijzen vind je terug op onder licenties. Vergeet niet dat je een brevet moet hebben om een licentie te krijgen. Dit geldt voor iedereen. Ook dit vindt je terug op dezelfde site onder opleidingen. De brevetten kunnen hier behaald worden(zie verder) Wie op wedstrijd gaat moet zijn paard laten immatriculeren(eenmalig) Ook deze documenten zijn terug te vinden op de website van

14 INFORMATIE OVER BREVETTEN Ruiterclub Rodeberg is gespecialiseerd in opleiding naar brevetten toe. De paarden zijn aangepast aan het niveau van het examen. KAMPBREVET: Wie een initiatie of vervolmaking volgt, krijgt een kampbrevet als aandenken. Dit heeft geen enkele officiële waarde. EERSTE GRAADSBREVET Dit is een eerste brevet voor de jonge ruiter en spoort deze aan zicht goed in te zetten. Op zondag kan een opdrachtenboekje aangekocht worden voor Op vrijdag kan de lesgever opdrachten die tot een goed einde gebracht werden, afstempelen in dit boekje, dit enkel op aanvraag. Uitleg en kosten brevettenwerking verder!!! Alle brevettenkampen eindigen op zaterdag om 12uur De ouders kunnen komen supporteren vanaf 8.30uur, dit is niet verplicht VOOR DE DEELNEMERS AFNAME 1 ste GRAAD, BEKWAAMHEIDSATTEST of A-BREVET Kledij: ruiterkledij: rijbroek, laarzen of chaps, ruiterpet, handschoenen VOOR DE DEELNEMERS AFNAME B-BREVET(vervolmaking) Kledij: ruiteruniform, witte rijbroek en hemd, zwarte vest, laarzen of chaps, handschoenen. Halster voor paard of pony, halstertouw, poetsgerief (borstels, hoevekrabber, manenkam, spons). Twee paar bandages + bijhorende beschermdoekjes (nodig voor de springlessen en het leren bandageren ) zie cursus. VOOR DE DEELNEMERS AAN ASPIRANT INITIATOR is er eveneens mogelijkheid tot het afleggen van het examen op zaterdag 5oktober (ook met manegepaard) THEORIECURSUS : Reeds in bezit zijn van een nieuwe cursus (aanvragen bij VLP) AANRADER: het is nuttig als je de cursus vooraf eens doorleest. De cursus kan ook ter plaatse verkregen of afgehaald worden ( 15) Voor vragen over de brevetten op kamp en alle andere stages en speciale kampen kan je en naar of neem contact op met Annie Vaneechoutte op 0496/

15 WAT MOET JE WETEN OVER DE BREVETTEN Bekwaamheidsattest, A-brevet en B-brevet: inhoud en voorwaarden deelname Droom je van een brevet (A of B) of bekwaamheidsattest op kamp? Richt de kampplaats tijdens je sportkamp brevetafnames in? Vraag jij je af of je kan deelnemen en wat de vereisten zijn? Dan vind je hieronder een antwoord op je vragen! BEKWAAMHEIDSATTEST Waarom? Het bekwaamheidsattest is vereist voor ruiters die jonger zijn dan 11 jaar, die wensen op wedstrijd te gaan, voor zowel dressuur of springen bij een erkende federatie. Wanneer mag je deelnemen? Als je minimum 7 jaar bent, maar jonger dan 11 Je moet de basis van zowel dressuur als springen beheersen. Je lesgever op kamp kan in de loop van de kampweek aangeven of je klaar bent het examen af te leggen. Wat moet je doen? Om je bekwaamheidsattest te behalen, moet je geen theorie-examen afleggen, maar enkel het praktijkgedeelte van het A-brevet. Tijdens dit praktisch gedeelte moet je een rijproef en een springproef afleggen in groep (4 ruiters). Je examen wordt beoordeeld door een externe jury. Voor dit examen ben je verplicht rijkledij te dragen (rijpet, rijbroek, laarzen of shaps). Wedstrijdkledij is niet nodig! Wat moet je kunnen? Er is geen theorie-examen! Je haalt zelfstandig een paard, bindt het vast en poetst het. Je kan te paard rijden en volgende opdrachten in een kleine groep behoorlijk uitvoeren: - Enkele hoefslagfiguren rijden in stap en draf; Lichtrijden (op het buitenbeen); In een wending aangalopperen; Een overgang maken van galop achtereenvolgens naar de draf, de stap en halt houden; 1 zijde in verlichte zit rijden; 3 sprongen over 2 hindernissen (rechte en oxer) van minimaal 60 cm maximaal 70 cm hoogte: In draf een rechte en 2 sprongen in galop (rechte en oxer) Je stoort het paard zo weinig mogelijk in de rug en in de mond. Je zadelt en toomt zelfstandig het paard af en doet de naverzorging. Het jurylid mag dit controleren!

16 Wat omvat dit brevet op dit kamp? Er wordt per dag een uur langer gereden ter voorbereiding. Er is een aparte groep eventueel samen met A-brevet. Je blijft een dag langer op kamp. Het examen gaat door op zaterdagvoormiddag om 8.30uur. Supplement op de gewone kampprijs: zie hoger A-BREVET Wanneer mag je deelnemen? Je bent 11 jaar (of je wordt 11 jaar in het jaar dat je het kamp volgt) of ouder. Je hebt noties van de basis van zowel dressuur als springen Je moet ook gedurende het jaar op regelmatige basis paardrijden Waarom? Het A-brevet is vereist om officiële wedstrijden te rijden vanaf 11 jaar. Je moet in het bezit zijn van het A-brevet om je B-brevet te mogen afleggen. Wat moet je doen? Je moet een theoretische proef afleggen. Je moet een rijproef en een springproef afleggen in groep (4 ruiters). Je examen wordt beoordeeld door een externe jury. Voor dit examen ben je verplicht rijkledij te dragen (rijpet, rijbroek, laarzen of shaps). Wedstrijdkledij is niet nodig! Wat moet je kunnen? Theorie Je kent de belangrijkste uitwendige delen van het paard; Je kent de gangmaten van het paard Je kent verschillende hoefslagfiguren. Je kent de hulpgeving voor: - het rijden met contact het aanrijden in stap, het maken van overgangen, de overgang van stap naar draf en terug, de overgang van draf naar galop en terug Je kent de verkeersreglementen en voorschriften i.v.m. ruiter en verkeer, optoming van het paard en uitrusting van de ruiter. Je kent ook de voorschriften voor een respectvol gedrag in en tegenover de natuur. De ruiter is bekwaam om, al dan niet onder begeleiding (naargelang de leeftijd) op een veilige manier een buitenrit te maken. Praktijk: Je haalt zelfstandig een paard, bindt het vast en poetst het. Je kan te paard rijden en volgende opdrachten in een kleine groep behoorlijk uitvoeren: Enkele hoefslagfiguren rijden in stap en draf; Lichtrijden (op het buitenbeen); In een wending aangalopperen;

17 Een overgang maken van galop achtereenvolgens naar de draf, de stap en halt houden; 1 zijde in verlichte zit rijden; 3 sprongen over 2 hindernissen (rechte en oxer) van minimaal 60 cm maximaal 70 cm hoogte: In draf een rechte en 2 sprongen in galop (rechte en oxer) Je stoort het paard zo weinig mogelijk in de rug en in de mond. Je zadelt en toomt zelfstandig het paard af en doet de naverzorging. Het jurylid mag dit controleren Wat kost dit brevet op dit kamp?! Er wordt per dag een uur langer gereden ter voorbereiding. Er is dagelijks theorie onderricht. Er is een aparte groep eventueel samen met bekwaamheidsattest. Je blijft een dag langer op kamp. Het examen gaat door op zaterdagvoormiddag om 8.30uur. Supplement op de gewone kampprijs zie hoger B-BREVET Wanneer mag je deelnemen? Je bent in het bezit van het A-brevet (tenzij je A en B op dezelfde dag aflegt!) Je bent 12 jaar (of je wordt 12 in het jaar dat je het kamp volgt) of ouder Je kan goed genoeg rijden om een volledige dressuurproef te rijden en een springparcours te springen. Om het B-brevet af te kunnen leggen, moet je gedurende het jaar op regelmatige basis paardrijden. Je mag het A- en B-brevet op dezelfde dag afleggen, mits je voldoende kennis hebt. AANDACHT : Er is een groot niveauverschil tussen het A- en B-brevet. Ga er niet zomaar van uit dat je het B-brevet moeiteloos kunt afleggen als je tijdens je vorig sportkamp het A-brevet behaald hebt. Je lesgever op kamp zal je dan ook met raad en daad bijstaan en kan oordelen of je klaar bent om het B-brevet te behalen! Waarom? Het B-brevet is voor ruiters met meer ambitie, die wensen deel te nemen aan wedstrijden zowel voor dressuur als voor springen. Het B-brevet is noodzakelijk als je een competitieve licentie wil nemen om zo deel te nemen aan officiële wedstrijden voor de disciplines jumping (theorie en praktijk dressuur en springen) en dressuur (enkel theorie en praktijk dressuur)

18 Wat moet je doen? Je moet een theoretische proef afleggen. Je moet een volledige dressuurproef afleggen en een parcours springen. Het ruiteruniform is verplicht en het paard moet getoiletteerd zijn (het is aangeraden eigen materiaal, zoals rekkertjes, mee te brengen). Wat moet je kunnen? Theorie Je kent - de belangrijkste inwendige delen van het paard het belang van de zintuigen van het paard - bijkomende onderdelen in de uitrusting van een paard de hoefslagfiguren de verschillende onderdelen van een sprong verschillende hindernissen de belangrijkste reglementeringsbepalingen van een barema A het bandageren de hoefverzorging het toiletteren Je kent de hulpgeving voor : - het in de hand stellen van een paard, het aanspringen in galop, het springen Praktijk Je rijdt individueel op een behoorlijke wijze (minstens 5/10 als globale beoordeling) de opgelegde dressuurproef. De jury moet kunnen zien dat jij in staat bent deel te nemen aan een wedstrijd (dit is niet hetzelfde als winnen!) Je springt in een behoorlijke stijl, uit de rug en uit de mond, een parcours van minstens 4 hindernissen,waarbij één stijlsprong en minstens één breedte-hoogte sprong (de hoogte is minimaal 80cm en maximaal 90cm. De breedte is maximaal 90cm). Wat kost dit brevet op dit kamp?! Er wordt per dag een uur langer gereden ter voorbereiding. Er is dagelijks theorie onderricht. Er is individuele begeleiding indien nodig. Er is individuele oefening voor de dressuurproef en de springproef Je blijft een dag langer op kamp. Het examen gaat door op zaterdagvoormiddag om 9.30uur. Supplement op de gewone kampprijs zie hoger

19 ASPIRANT-INITIATOR Wanneer mag je deelnemen? Je bent in het bezit van een B brevet Je wordt 16 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start. Opgelet: aspirant-initiator wordt enkel ingericht tijdens volgende kampen: 2de week Pasen-29juli en 5augustus met max van 8deelnemers. Waarom? Je wenst je kennis door te geven aan anderen? Bedoeld voor de ruiters die een handje willen toesteken bij de beginnende ruiters, in de stallen, bij het opzadelen. De aspirant-initiator kan de initiator bijstaan in de piste maar mag nog geen les geven. Om te kunnen assisteren bij de promotionele activiteiten van de sportclub. Wat moet je doen? De aspirant-initiator moet 16 uren specifieke opleiding volgen tijdens de kampweek. De opleiding is sterk praktijkgericht. Door vaak voorkomende praktijksituaties wordt geoefend hoe men op een veilige en efficiënte manier een groep ruiters kan begeleiden. De docent beoordeelt de aspirant-initiator op het einde van de week en beslist of de aspirant-initiator zijn getuigschrift in ontvangst mag nemen. De docent beoordeelt de aspirant-initiator op volgende aspecten: Communicatieve vaardigheden, attitude, inzet, motivatie, enthousiasme, kennen en toepassen van het oefenstofpakket en elementaire sportspecifieke kennis Wie een cursus aspirant-initiator volgt is vrijgesteld voor het onderdeel longeren bij het volgen van een initiatorcursus. Opgelet : Dit is geen brevet, wel een getuigschrift afgeleverd door BLOSO Dit is een zeer intensieve training! Tijdens het kamp wordt de aspirant-initiator ook voorbereid op de toelatingsproef voor initiator praktijk dressuur en springen. Wat kost dit brevet op kamp? Er wordt per dag een uur langer gereden ter voorbereiding. Er is dagelijks theorie onderricht. Er is individuele begeleiding. Er is individuele oefening voor het rijden van de dressuurproef en de springproef. Er is mogelijkheid tot deelname aan het examen met een manegepaard, dit is in de prijs in begrepen. Het toelatingsexamen voor initiator vindt plaats op zaterdag 1 oktober in de voormiddag, hiervoor moet je zelf inschrijven in samenspraak met de kampplaats. Supplement op de gewone kampprijs: zie hoger

20 HUISRUITER TRAINER CHRISTOF DERAEDT RIK DERAEDT Helpen U met raad en daad Je zoon of dochter is verzot op paarden en de paardensport, zelf ben je een leek in het vak en wens je een beroep te doen op mensen met kennis van zaken, die het goed menen en die hun kennis aanbieden om de jeugd hogerop te helpen: dan bent u aan het juiste adres!!! Jarenlang begeleiden Rik Deraedt en Annie Vaneechoutte hun zoon Christof van kleine manegeruiter tot topruiter-springen en stijlruiter met veel kennis van dressuur. Rik is trainer A voor de disciplines dressuur en springen en trainer b voor military. Annie is trainer B alle disciplines en meer gespecialiseerd in de begeleiding van beginnende springruiters. Christof is trainer B springen en heeft heel wat ervaring in het opleiden van verschillende jonge paarden tot topniveau. Hij was verschillende keren Belgisch Kampioen stijlrijden bij de pony s en de paarden. Hij won tot 2 keer de svs stijlrijdenfinale te Mechelen, was ooit beste junior van het tormooi. Hij werd ook Belgisch Kampioen KBRSF Scholieren en Juniors, kon zich enkele jaren terug profileren als krachtproefspecialist en is Internationaal springruiter. Hij won de regionale beker voor 5 en 6jarige paarden bij de WVUR. TRAININGSSTAL EN VERKOOPSSTAL Christof is gestart met een trainings en verkoopsstal en berijdt vooral paarden op wedstrijden en dit op alle niveaus. U kan hier steeds terecht voor advies bij aankoop en verkoop van recreatie of wedstrijdpaarden van alle niveaus. Wij helpen U met raad en daad bij de problemen die U ondervindt met Uw paard. Wenst U een prestatieverbetering en dit op gelijk welk niveau, dan staan wij klaar om U te helpen. Wedstrijdbegeleiding van 60cm tot Internationaal alsook corrigeren van verreden paarden. Tel nr Rik: 0495/ of Christof: 0488/ www.christofderaedt.be

21 RUITERSPORTARTIKELEN Wij hebben een kleine winkel waar alles voor ruiter en paard te koop is. Voor de beginner, voor de wedstrijdruiter, voor de eigenaar, voor het paard, ook zadels aan redelijks prijs, veelzijdigheid en springen, voor de wandelruiter, voor de winter, tegen de regen, enz. Leuke cadeautips voor alle gelegenheden!!! Vraag ernaar, wij helpen U graag met uw uitrusting. Regelmatig kortingen voor leden van de club. Voor de eigenaar JE HEBT EEN EIGEN PAARD En wenst het aan onze zorgen over te laten Er is mogelijkheid tot het stallen van een eigen paard of pony, het ganse jaar, een deel van het jaar of enkele dagen. De huurder beschikt over een ruime box met aangepaste voeding, mogelijkheid tot weidegang, 2open,2overdekte pistes, gebruik hindernismateriaal, afspuitplaats en solarium, deelname aan prachtige wandelingen, groepsrijlessen dressuur en springen, begeleiding op wedstrijden, private rijlessen, advies van gediplomeerde trainers. Bij aanvang van ieder logement dient een eigenaar een contract van stalling voor paarden en een verklaring van vervoer te ondertekenen. Hij bezorgt ons een conform paspoort, met chipnummer en een mutatiedocument, alsook bewijs van verzekering tegen burgerlijke aansprakelijkheid. Wie een paard stalt moet ook lid worden van onze ruiterclub vzw. Wie geen lid is kan geen gebruik maken van de installaties. Een VLP I-verzekering is eveneens verplicht. Wedstrijdruiters geven we een stempel voor je wedstrijdlicentie. TARIEVEN STALLING Vanaf 1janurai 2013: maand, voor wedstrijdpaarden en paarden die enkel in de wintermaanden gestald worden, 275 voor recreatiepaarden en pony s in een box. Weidegang is steeds mogelijk voor 12 per dag en 10 voor kampers mits zelf te mesten.. De prijzen kunnen aangepast worden aan de levensduurte! Als eigenaar betaal je volgende tarieven: Leden gestald leden niet gestald niet leden groepsles springles wandeling gratis 3 5 gebruik piste gratis 5 niet mogelijk

22 OP VAKANTIE IN HEUVELLAND? Dan moet je zeker te paard gezeten hebben!!! Deze unieke kans moet je met beide handen grijpen!! Een bezoekje aan de manege, een tof spel te paard of een serieuze initiatieles met alle grondbeginselen van het paardrijden. Tal van mogelijkheden zowel voor groepen als voor individuelen. Onze cafetaria leent zich ertoe om picknick te nuttigen, broodjesmaaltijd of simpele gerechten te bestellen op voorhand, snacks zijn ter beschikking. Wij zijn open de ganse winterperiode van woensdag tot een met zondag. Op maandag en dinsdag enkel op afspraak. In de zomerperiode zijn wij 7dagen op 7 open en kun je de lessen volgen van op het terras. In de winter is er mogelijkheid de rijlessen in de beide overdekte pistes te volgen van op een verwarmd terras of vanuit de ruime cafetaria(100pl) volledig vernieuwd! Streekbieren worden er geserveerd, ook de picon is heel lekker, met bijhorende tappas. INITIATIELESSEN VOOR GROEPEN Tot max. 20personen per uur kan een initiatieles paardrijden doorgaan, ook wanneer het over volledig beginnende ruiters gaat. Kinderen kunnen meerijden vanaf de leeftijd van 5jaar tot 99 jaar, jonger dienen ze begeleid te worden. De les gaat door op goed afgerichte paarden en is zeker niet gevaarlijk. Misschien een unieke gelegenheid om een aangename dag met je vrienden of familie door te brengen. Tarieven voor groepslessen voor individuen 12.50euro per persoon vaste uurregeling zie website. Tarieven voor grote groepen: 01 tot 10 personen: 14,00 euro per uur/ per persoon 11 tot 20 personen: 12,50 euro per uur/ per persoon 21 tot 40 personen: 11,00 euro per uur/ per persoon 41 tot? Personen: 9,00 euro per uur/ per persoon +1uur verzorging = + 2per persoon. Bij slecht weer in de overdekte rijbaan! Mogelijkheid om op hetzelfde moment in 2groepen tegelijk te rijden ook overdekt. Niet ruiters kunnen de rijlessen volgen van op het verwarmde terras. Verzekering : men is niet verzekerd, dus is dit alles op eigen risico, maar men kan dit wel verzekeren mits vooraf naam adres en geboortedatum opgeven van alle deelnemers: kosten: 1.50 per persoon (+3.50 kosten)

23 NIEUW: KENNISMAKINGSPAKKET Een geschenk voor iemand die ervan droomt om te paard te rijden? Je wenst in alle stilte te beginnen of te herbeginnen? Of gewoon een idee voor jezelf: een kennismaking met het paardensport-pakket: 1/2uur verzorging-1uur initiatie- 1/2uur wandelen in het prachtige Heuvelland (enkel in zomerperiode en indien geen wind!). Prijs: 1pers: 55, 2personen: 75.00, ook met meerdere mogelijk! Wil je een verzekering, zie verder! RINGSTEKING TE PAARD VOOR GROEPEN Nog nooit een paard van dichtbij gezien en toch moet je het paard op! Als dat geen verrassing is! (zie filmpje op onze site) Meestal voor verrassingsreizen en familiegroepen of scholen. We zetten je op het paard met een opstapje. Je krijgt een kleine speer in je hand, met de andere hand hou je het zadel vast. Wij begeleiden het paard in looppas tot aan de ring, je probeert ze af te steken x2, en de volgende is aan de beurt. Meestal worden 2of meer paarden gebruikt, om het spel vlot te laten verlopen. Prijs: 5,00 een gewone consommatie inbegepen.(andere mogelijkheden in samenspraak) +drankje +picknick +koffie(2tassen) +2ontbijtkoeken +appeltaart, 2pannenkoeken+boter+suiker +picon of ricard of maison of sangria+ hapje +porto of martini of sherry of pineau +hapje +verse soep+1/2stokbrood+beleg + broodjesbuffet met beleg en groenten + aperitief soep -broodjesbuffet koffie Vanaf 5personen tot en met 200personen. Vooraf te reserveren!!! Ook in de winterperiode en bij slecht weer!!! Overdekt verwarmd terras!!! DURF DE UITDAGING AAN! STAP OP EEN PAARD!!!!!!!!!

24 Onze ruiterclub wordt gesponsord door: Ten Stuivenberge Douve aanhangwagens Voeders Cuvelier Noel Jacques Demeyer Construct Remaut verzekeringen Tout à fait Sophie Gerdy's Schildersonderneming Boezinge Rieten daken Vermeersch In de Vrede Natan Baumes en La Pomme de Lovely Drukkerij Dejonghe/Kinderkledij Josie Gouwy en Soenen Bistro Steenstraete Bovan Fencing Dranken Noppe BernadetteBakkerij Hans Outside Travel Standaard boekhandel Bvba CRLS Ieper Nima Ieper Clubdokters Dierickx Neirinck Wij hopen jullie terug te zien in 2013

Nieuwsbrief Open dag 5 oktober 2014

Nieuwsbrief Open dag 5 oktober 2014 Like, & Deel de manege waarland facebookpagina. https://www.facebook.com/manege.waarland? Nieuwboerweg 10, 1738 BB Waarland Tel (0226) 422 590 E-mail info@manegewaarland.com www.manegewaarland.com Nieuwsbrief

Nadere informatie

HANDBOEK GRO. Versie 8 juli 2013. Eugeen Van Aerschot

HANDBOEK GRO. Versie 8 juli 2013. Eugeen Van Aerschot HANDBOEK GRO Versie 8 juli 2013 Eugeen Van Aerschot VOORWOORD Je bent nu met succes geslaagd voor het theorie-examen, maar wat nu? Beslis je om meteen te leren rijden met een begeleider (model 36 maanden)

Nadere informatie

Schaats- & skeelervereniging De IJsster www.ijsster.nl editie 11 ALLES VOOR, DOOR & OVER DE IJSSTER

Schaats- & skeelervereniging De IJsster www.ijsster.nl editie 11 ALLES VOOR, DOOR & OVER DE IJSSTER Schaats- & skeelervereniging De IJsster www.ijsster.nl editie 11 ALLES VOOR, DOOR & OVER DE IJSSTER Het is tijd om te sporten. Sport is belangrijk. Omdat het leuk en gezond is, maar vooral omdat het mensen

Nadere informatie

ROEIEN ARZV BIJ DE. De gids van de Alkmaarse roeivereniging

ROEIEN ARZV BIJ DE. De gids van de Alkmaarse roeivereniging ROEIEN ARZV BIJ DE De gids van de Alkmaarse roeivereniging INTERVIEWS MET ENKELE VRIJWILLIGERS De roeivereniging ARZV is een vereniging van alle leeftijdsgroepen. Zij richt zich zowel op het recreatieve

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2015-2016

SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2015-2016 SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2015-2016 Inhoudstabel Inleiding... 4 DEEL I: PEDAGOGISCH PROJECT EN ENGAGEMENTSVERKLARING... 5 1 Pedagogisch project... 5 2 Engagementsverklaring tussen school en ouders...

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2015-2016

SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2015-2016 SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2015-2016 Inhoudstabel Inleiding... 4 DEEL I: PEDAGOGISCH PROJECT EN ENGAGEMENTSVERKLARING... 5 1 Pedagogisch project... 5 2 Engagementsverklaring tussen school en ouders...

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2015-2016

SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2015-2016 SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2015-2016 Inhoudstabel Inleiding... 4 DEEL I: PEDAGOGISCH PROJECT EN ENGAGEMENTSVERKLARING... 5 1 Pedagogisch project... 5 2 Engagementsverklaring tussen school en ouders...

Nadere informatie

DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT. Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee

DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT. Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken Welkom in ons

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Sportmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Sportmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Sportmanagement Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

Welkom op ons VTI Een zorgzame school voor alle leerlingen!

Welkom op ons VTI Een zorgzame school voor alle leerlingen! Welkom op ons VTI Een zorgzame school voor alle leerlingen! Beste ouder(s), Wij zijn verheugd en danken u omdat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw zoon/dochter uw volste vertrouwen schenkt aan

Nadere informatie

Sint-Lambertuslaan 15 3740 Bilzen T 089 41 11 05 F 089 41 80 23. www.sint-lambertuscollege.be. info@sint-lambertuscollege.be

Sint-Lambertuslaan 15 3740 Bilzen T 089 41 11 05 F 089 41 80 23. www.sint-lambertuscollege.be. info@sint-lambertuscollege.be Schoolreglement 2012-2013 2013 Sint-Lambertuslaan 15 3740 Bilzen T 089 41 11 05 F 089 41 80 23 www.sint-lambertuscollege.be info@sint-lambertuscollege.be INHOUDSTAFEL Welkom 1 Inleiding op het schoolreglement

Nadere informatie

vzw Vrije Technische Scholen BSO/TSO

vzw Vrije Technische Scholen BSO/TSO vzw Vrije Technische Scholen BSO/TSO Breedstraat 152, 9100 Sint-Niklaas, 03/777.07.06 fax 03 766 40 21 E-mail : vts@vtssn.be URL : htpp://www.vtssn.be Reglement 1 september 2011 2 vzw Vrije Technische

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Time Management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Time Management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Time Management Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT Schooljaar 2014-2015

SCHOOLREGLEMENT Schooljaar 2014-2015 SCHOOLREGLEMENT Schooljaar 2014-2015 SAMEN LEREN - LEVEN - WERKEN HEILIG HARTINSTITUUT MIDDENSCHOOL SLANGSTRAAT 12 9220 HAMME Samenlevingsovereenkomst tussen directie, personeelsleden, leerlingen en ouders.

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Deel I opvoedingsproject en engagementsverklaring. Deel II algemeen reglement

INHOUDSTAFEL. Deel I opvoedingsproject en engagementsverklaring. Deel II algemeen reglement Voor het gewoon voltijds secundair onderwijs heeft de Vlaamse regering op 13 maart 1991 de rechtspositie van de leerling vastgelegd. Het schoolbestuur kreeg de opdracht om, in overleg met haar schoolraad,

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

VV-BUNDEL EERSTE HULP VOOR (NIEUWE) VV S

VV-BUNDEL EERSTE HULP VOOR (NIEUWE) VV S VV-BUNDEL EERSTE HULP VOOR (NIEUWE) VV S 2 Inhoud INLEIDING...6 1 VV? WAT IS DAT?...7 1.1 Competenties van een hoofdanimator, volgens OSCAR... 7 1.2 Competenties van een animator, volgens OSCAR... 9 2

Nadere informatie

Wat is nu baanpermissie, GVB en EGA Handicap? 22

Wat is nu baanpermissie, GVB en EGA Handicap? 22 Inhoudsopgave Inleiding 3 Beschrijving One2Golf Seminars 4 Wat leert u in een One2Golf Starters Cursus? 4 Wat leert u in een One2Golf GVB Cursus? 5 Wat leert u in een One2Golf GVB Weekend? 5 Wat leert

Nadere informatie

Schoolreglement. 1 september 2012. ANNUNTIA-INSTITUUT v.z.w. Turnhoutsebaan 430 a 2110 Wijnegem

Schoolreglement. 1 september 2012. ANNUNTIA-INSTITUUT v.z.w. Turnhoutsebaan 430 a 2110 Wijnegem Schoolreglement 1 september 2012 ANNUNTIA-INSTITUUT v.z.w. Turnhoutsebaan 430 a 2110 Wijnegem tel. 03 355 15 00 fax 03 353 94 72 annuntia@annuntia.be www.annuntia.be Welkom in onze school! Beste ouders

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN MANEGE DE ROOSBERG

ALGEMENE VOORWAARDEN MANEGE DE ROOSBERG ALGEMENE VOORWAARDEN MANEGE DE ROOSBERG Deze voorwaarden zijn gepubliceerd op onze website: www.roosberg.nl PARTIJEN Manege de Roosberg is de gebruiker van deze algemene voorwaarden en reglementen, in

Nadere informatie

OP KAMP IN HET BUITENLAND

OP KAMP IN HET BUITENLAND OP KAMP IN HET BUITENLAND Trekken door de Alpen, zeilen op Zeelands water, vrijwilligerswerk in Roemenië, een culturele onderdompeling in Italië,... Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die het

Nadere informatie

Over je KLJafdeling. Nota s Trainingsdagen - Over je KLJ-afdeling - -

Over je KLJafdeling. Nota s Trainingsdagen - Over je KLJ-afdeling - - Over je KLJafdeling In dit onderdeel behandelen we een aantal algemene thema s die cruciaal zijn voor een goede en verantwoorde afdelingswerking. Een onvergetelijk KLJ-jaar voor de leden en de leiding

Nadere informatie

SPORTVORMING VOORJAAR 2013

SPORTVORMING VOORJAAR 2013 SPORTVORMING VOORJAAR 2013 Limburg beweegt! Wij actualiseren ons adressenbestand! Wil je deze brochure in de toekomst nog ontvangen, graag dan naam en adres opgeven. Wil je een digitale versie via e-mail

Nadere informatie

Schoolreglement 2010 2011 1

Schoolreglement 2010 2011 1 WELKOM IN ONZE SCHOOL... 3 INLEIDING.4 DEEL I PEDAGOGISCHE PROJECT... 5 DEEL II REGLEMENT... 6 1 INSCHRIJVING... 6 1.1 Eerste inschrijving... 6 1.2 Voorrang... 6 1.3 Herinschrijving... 6 1.4 Inschrijving

Nadere informatie

www.westvlaamsebergsportvereniging.be

www.westvlaamsebergsportvereniging.be België - Belgique P.B. 8310 Brugge 3/5075 www.westvlaamsebergsportvereniging.be Driemaandelijks tijdschrift Editie januari - februari - maart 2012 Artif klimmen tijdens de opleiding KVB 4. Fotograaf :

Nadere informatie

7 dialoogdagen over de paardenhouderij

7 dialoogdagen over de paardenhouderij 7 dialoogdagen over de paardenhouderij Discussieteksten en verslagen Een initiatief van Vlaams minister-president Kris Peeters februari 2009 7 dialoogdagen over de paardenhouderij Discussieteksten en verslagen

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT HEILIGE HARTEN SECUNDAIR

SCHOOLREGLEMENT HEILIGE HARTEN SECUNDAIR SCHOOLREGLEMENT HEILIGE HARTEN SECUNDAIR Deel I Pedagogisch project en engagementsverklaring 1 Pedagogisch project 5 2 Engagementsverklaring 6 Deel II Reglement 1 Inschrijvingen en toelatingen 9 2 Onze

Nadere informatie

Ga met ons overstag!

Ga met ons overstag! ZEIL KRANT 2015 Ga met ons overstag! W A T E R S P O R T C E N T R U M CWO erkende zeilschool Sloepen Valken Groepsaccommodatie Vergaderlocatie En wat ga jij doen dit jaar? Op watersportvakantie? Dan maak

Nadere informatie

Sportkrant Amstelland.nl

Sportkrant Amstelland.nl Sportkrant Amstelland.nl Huis aan huis krant voor Amstelveen editie februari 2015 foto: Minai Viju Photography SKVA 03 Karate Amstelveen 10 Zeilschool Vinkeveen Airdiving 08 Vinkeveen Van Dulken 04 Judo

Nadere informatie

Schooljaar 2013-2014

Schooljaar 2013-2014 Zijn wie je bent en zoals je bent met fouten en gebreken om te worden die je in aanleg bent maar zoals je je nog niet kunt vertonen en je mag het worden op jouw wijze en in jouw uur. (naar A.A. Terruwe)

Nadere informatie