1 Benoem de 5 deelgebieden die je het meest interesseren. 3 Benoem de 5 vaardigheden die voor jou het belangrijkst zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Benoem de 5 deelgebieden die je het meest interesseren. 3 Benoem de 5 vaardigheden die voor jou het belangrijkst zijn."

Transcriptie

1 Planvorming voor een nieuwe baan. Voor de planvormingsfase voor een nieuwe baan zijn wat specifieke tools nodig/nuttig, die er wat anders uit zien voor wat algemenere vragen. In dit hoofdstuk vind je een aantal van die tools. 1. Wat wil en wat kan ik Houding ten opzichte van je werk Ben je je bewust hoe belangrijk werken is in je leven? Neem een moment om hierover na te denken voordat je antwoord geeft op de vragen hieronder. Je conclusies zullen, op de lange termijn, belangrijk zijn voor het maken van je plannen. 1 Waar ben ik naar op zoek in mijn werk? 2 Wat wil ik leren in mijn werk? 3 Welke plaats neemt mijn werk in mijn leven in? 4 Wat ben ik bereid op te geven voor werk? En wat niet? 5 Hoe past werk in de rest van mijn leven? Conclusie De persoonlijke analyse geeft aan wat je de arbeidsmarkt te bieden hebt. Trek alle informatie die je over jezelf hebt uitgevonden samen door antwoord te geven op de navolgende vragen. 1 Benoem de 5 deelgebieden die je het meest interesseren. 2 Benoem jouw 5 belangrijkste expertises. 3 Benoem de 5 vaardigheden die voor jou het belangrijkst zijn. 4 Benoem jouw 5 belangrijkste karaktereigenschappen. 5 Benoem 5 negatieve eigenschappen/eigenschappen waar aan gewerkt dient te worden. 6 Hoe zou je omgaan met deze eigenschappen als je de arbeidsmarkt op gaat. En hoe ga je reageren als deze tijdens een sollicitatie ter sprake worden gebracht? 7 Je hebt nu een overzicht van je persoonlijke kwaliteiten. Bereid een 2 minuten durende presentatie voor van wat jij denkt dat je de arbeidsmarkt te bieden hebt, wie je bent, wat je kunt en wat je wenst. Zorg er voor dat je concrete voorbeelden hebt. We noemen dit ook wel de Elevator Pitch.

2 2. Elevator pitch Een elevator pitch of kortweg 'pitch' is een boodschap van twee minuten waarin je een zakelijk of persoonlijk contact vertelt wat voor werk jij doet of graag wilt doen, en in welke sector je ervaren bent. Je verkoopt hierin je sterke punten. Het doel van je pitch is dat degene met wie je praat kan inschatten of hij/zij jou zou kunnen gebruiken, of dat je de ander uitnodigt om mee te denken over je vraag. Soms is het doel ook algemener; de ander kan inschatten of jij nuttig kan zijn in zijn/haar netwerk. Waarom een pitch? Zo n korte boodschap waarin je vertelt wat je doet, heet een elevator pitch, omdat je soms maar de duur van een rit in de lift naar de 20e verdieping hebt om te vertellen wie je bent. Al sta je niet in de lift, een pitch moet toch kort en krachtig zijn. Je hebt een pitch nodig als je gaat netwerken. Nieuwe contacten leggen gaat immers beter als je goed kunt uitleggen wat je doet. Wat vertel je in een elevator pitch? Een pitch met het doel 'voorstellen' bevat minimaal de volgende informatie: Naam en eventueel bedrijfsnaam. Werksoort of specialisatie. Sector. Een pitch met een verzoek bevat naast deze gegevens ook: Wat het verzoek precies behelst. Waarom hij/zij de persoon is waaraan je dit verzoek doet. Wat het hem/haar kan opleveren als hij/zij eraan voldoet. Een pitch heeft vaak een opbouw in de loop van het gesprek. Het begint met één korte zin. Is de gesprekspartner geïnteresseerd, dan vul je de boodschap aan met drie of vier zinnen tot een verhaal van 40 seconden. Wil de ander dan nog meer weten, dan vul je aan met details, bijvoorbeeld over je specialisatie of vaste samenwerkingspartners. Een goede pitch wekt belangstellende vragen van de ander. Het is belangrijk altijd een pitch paraat te hebben en hem dus goed voor te bereiden. Op internet zijn diverse verschillende methoden te vinden om een elevatorpitch te maken. Kies er een die bij je past en maak je pitch. Vervolgens is het belangrijk die pitch te oefenen, voor de spiegel en voor vrienden/familie en bij je coach. Zelfs kun je jezelf even op video zetten. Belangrijk is dat je de tekst kunt dromen. Zodat je op ieder gewenst moment niet staat te stuntelen maar meteen je pitch kunt doen.

3 3. Marketingplan voorbereiden JE KRACHT NAAR DE MARKT In de Zelfanalyse heb je vastgesteld waar je kracht en belangstelling liggen. In je Persoonlijke Marketing Plan plaats je deze kennis binnen de realiteit van de arbeidsmarkt. Je onderzoekt een reeks van opties: 1 Zelfde functie in dezelfde branche Je loopbaan is in lijn met je talenten, vaardigheden en motivatie. Je bent happy in je branche. Dus is het logisch op zoek te gaan naar eenzelfde functie, maar mogelijk met een andere werkgever. 2 Zelfde functie in een andere branche Je functie past bij je. Maar het is zinvol om je toekomst te zoeken in een andere sector. Bijvoorbeeld omdat in je huidige branche de mogelijkheden afnemen, of omdat je op de branche bent uitgekeken. 3 Andere functie in dezelfde branche De sector past bij je. Maar je hebt een andere kijk ontwikkeld op je functie, bijvoorbeeld omdat je functie en je kwaliteiten niet meer bij elkaar passen. 4 Andere functie in een andere branche Het roer moet helemaal om. Zo n grote verandering komt in 5 tot 10% van de gevallen voor. Snelle technologische veranderingen en globalisering kunnen de achtergrond vormen. Maar ook inzichten uit de zelfanalyse die misschien duidelijk hebben gemaakt dat jouw talenten in een andere rol of contaxt beter ingezet en ontwikkeld kunnen worden. 5 Je weet het nog niet Ga dan terug naar de eerste opdrachten van deze map. Je kunt pas een marketingplan maken als je weet wat je te vermarkten hebt. Met andere woorden: Wat heb jij in de aanbieding?

4 4. Marktonderzoek In de Zelfanalyse heb je naar jezelf gekeken. Nu richten we de blik naar de markt. Je grootste kracht, je belangrijkste motivatoren en je interessegebieden bepalen de richting. Je analyseert en scherpt je keuze aan: voor welke organisaties, werkomgeving, functiegebieden en taken kies je. Je bepaalt wat je het liefst wilt. In het marktonderzoek ga je af op twee doelen: Je bepaalt en onderzoekt de marktgebieden, die voor jou interessant zijn. Je bouwt een netwerk op van relaties, die je kunnen informeren over bedrijven en organisaties binnen die marktgebieden. Het resultaat van je marktonderzoek is dat je een concreet beeld hebt van de voor jou passende werkomgeving: 1 Welke branche of sector. Bijvoorbeeld dienstverlening, productie, overheid, gezondheidszorg, etc. 2 Welk type organisatie.bijvoorbeeld profit of non-profit, nationaal of internationaal, groot of klein, hiërarchisch of plat, duidelijk of ongestructureerd, etc. Ook b.v. snelheid en druk zijn hierbij thema s die je mee moet nemen in je overwegingen. 3 Welke functiegebieden en niveaus.bijvoorbeeld techniek, financieel, HR, management, operationeel, beleidsvoorbereidend, lijn, staf, etc. BRONNEN EN HULPMIDDELEN Voor je marktonderzoek maak je gebruik van twee soorten bronnen en hulpmiddelen: Vanachter je bureau Naslagwerken, kranten, tijdschriften, bedrijfsdocumentatie, jaarverslagen op papier of internet. Het veld in Mensen! Een zeer belangrijke bron. Je gaat actief op pad om de juiste mensen te benaderen. Een belangrijk onderdeel van deze fase! Vandaar dat verderop in dit hoofdstuk uitgebreid wordt ingegaan op het fenomeen netwerken.

5 5. Onderzoeksplan en actieplan We beginnen met het in kaart brengen van de arbeidsmarkt, we zetten alle luiken open! Je onderzoek geeft de richting aan voor de marktsectoren die voor jou het meest kansrijk zijn. Afgezien van deze sectoren kent de arbeidsmarkt twee verschillende gebieden, die elk een eigen benadering vragen. De formele arbeidsmarkt reactief De formele arbeidsmarkt bestaat uit vacatures, waarvoor bedrijven actief aan het werven zijn. De vacatures zijn te vinden in advertenties, bij werving- en selectiebureaus en/of op het internet. Iedereen kan reageren en de selectie is competitie. Tips voor re-actieve benadering van dit deel van de markt vind je in het boekje: JobMarketing dat je hebt gekregen, onder het hoofdstuk: CV en Brieven. Verborgen arbeidsmarkt proactief De verborgen arbeidsmarkt omvat de vacatures in diverse stadia van ontwikkeling die nog niet op de formele arbeidsmarkt zijn verschenen. Om deze markt te kunnen benaderen moet je in contact komen met de beslissers. Dit doe je door te netwerken. Slaag je er in om een behoefte binnen een organisatie op het spoor te komen voordat de vacature op de formele markt bekend wordt, dan heb je een voorsprong bij de selectie. De benadering van de markt Hoe benader je de arbeidsmarkt? Reactief, als het gaat om de formele arbeidsmarkt. Proactief op de verborgen arbeidsmarkt. Dit hoofdstuk geeft je informatie over de verschillende benaderingen. Plus een actieplanner voor je sollicitatie activiteiten. Reactieve benadering van de formele arbeidsmarkt De formele arbeidsmarkt omvat de vacatures, waarvoor officieel geworven wordt. Via advertenties, werving- en selectiebureaus, executive searchers of op internet. Iedereen is op de hoogte, velen zullen reageren. Het is zaak om door de eerste schriftelijke selectie te komen. Je brief en cv moeten duidelijk maken dat je met jouw capaciteiten aansluit bij de functie-eisen. Reageren op advertenties Reageren op advertenties is kansrijker naarmate de vacature meer overeenkomt met je huidige of vorige functie. Met passende branche-ervaring en vaardigheden kom je eerder door de selectie.

6 Adviesbureaus, werving- en selectiebureaus Bureaus die kandidaten werven en selecteren werken op verschillende manieren. Advertisers/advertising recruitment bureaus. Deze bureaus rekruteren kandidaten via advertenties. Het is (vaak) niet mogelijk opgenomen te worden in hun bestanden. Voorbeelden zijn Mercuri Urval en Yer. Executive search bureaus/headhunters. Deze bureaus benaderen kandidaten direct, vaak vanuit eigen bestand. Ze plaatsen doorgaans geen advertenties. Meestal gaat het om functies met een jaarsalaris boven Voorbeelden zijn WomenCapital, InTouch, De Vroedt & Thierry. Mixers: Mengvormen van benadering. Verreweg de meeste werving- en selectiebureaus gebruiken zowel advertenties als de directe benadering. Deze bureaus houden meestal een bestand bij van potentiële kandidaten. Psychologische adviesbureaus. Naast psychologische onderzoeken, beroepskeuze en loopbaanadvisering zijn deze bureaus ook actief in werving en selectie. Voorbeelden zijn GITP, Oudshoorn & Verschoor, Holtrop&Ravensloot. Accountantsbureaus, organisatiebureaus, reclamebureaus. Naast hun kerntaak hebben deze bureaus wel nevenactiviteiten in werving en selectie, soms gespecialiseerd in bepaalde functies. Voorbeelden zijn Ernst & Young, Twijnstra & Gudde. Hoe kiest je een bureau? Selecteer de bureaus op: Branches. Functiegebieden. Salarisniveaus. De bureaus met een eigen bestand zijn voor jou het meest interessant. Stuur een brief met cv om in het bestand te worden opgenomen.

7 Voorsprong door coaching Je coaching door SheConsult geeft je een voorsprong. De meeste bureaus herkennen een gecoachte kandidaat. Brief, cv en een gedegen voorbereiding vallen op. Dit wordt bijna altijd positief beoordeeld. Ontkennen dat je wordt begeleid werkt eerder tegen je. Overleg zo nodig met je coach. Bijhouden Ben je in een bestand opgenomen, zorg dan dat de informatie actueel blijft. Geef adreswijziging, gewijzigde omstandigheden en een tijdelijke of vaste functie direct door. Neem regelmatig contact op. Dat wordt gewaardeerd. En de kans blijft dat je te zijner tijd wordt benaderd. Uitzendbureau Steeds meer kandidaten vinden een nieuwe baan via een uitzendbureau. Relatief veel uitzendkrachten vinden een vaste baan bij de organisatie, waar ze binnenkwamen als uitzendkracht. Veel uitzendbureaus hebben speciale afdelingen voor academici en HBO ers. Voor kandidaten op uitvoerend en middenkader niveau het onderzoeken waard. UWV Werkbedrijf Ook deze instantie voor arbeidsbemiddeling kan kansen bieden. Informeer in elk geval regelmatig naar je kansen bij het UWV Werkbedrijf in je woonplaats of regio. Vergeet de omliggende regio s en gemeenten niet. emarktbenadering Internet biedt een wereld aan mogelijkheden. Ook kun je netwerken op het internet. Daarbij zorg je dat je online te vinden bent. Je gegevens moeten daar staan, waar de werkgevers zoeken. Maak een keus uit plaatsing van je cv op algemene banen sites of specifieke sites voor sectoren of beroepen. LinkedIn Meld je aan bij LinkedIn. SheConsult heeft voor dit doel een speciale LinkedIn groep waarvoor je je als klant van SheConsult kan aanmelden. Via deze groep kun je gemakkelijk netwerken. LinkedIn is van onschatbare waarde bij netwerken. Om een goed profiel te maken en optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die LinkedIn biedt, hebben we een boekje: Solliciteren met LinkedIn gegeven. Maak met behulp van dit boekje een eenvoudig en goed profiel en gebruik de tips om regelmatig onder de aandacht van je contacten te komen.

8 SheTalentbank Zet daarnaast je cv op de SheTalentbank.com van SheConsult. Als cliënt van SheConsult heb je een streepje voor. Je staat extra in de picture bij de voor jou interessantste werkgevers. PRO-ACTIEVE BENADERING VAN DE VERBORGEN ARBEIDSMARKT Netwerken Netwerken is de methode om de verborgen arbeidsmarkt te benaderen. Stel eerst duidelijk vast naar welke functiegebieden en niveau en welk soort organisaties je voorkeur uitgaat. Dat vergroot de kans op goede adviezen over de haalbaarheid van je keus, het vergaren van de juiste informatie en goede verwijzingen. Open sollicitaties Bij open sollicitaties ondervind je weinig concurrentie. Deze aanpak is geschikt als je een ander type functie zoekt, eventueel zelfs in een andere sector, of als je een zeer specialistische achtergrond hebt. Ook het overwegen waard als je beslist binnen een regio of juist in een andere regio wilt gaan werken. Deze aanpak is doorgaans minder geschikt voor topfuncties. Maar als je er bijvoorbeeld uit een publicatie achter komt dat een topfunctionaris weggaat kun je met een beknopte brief (zonder cv) effect sorteren. Bij overheden en in non-profit sectoren bestaat vaak de verplichting om een vastgestelde procedure te volgen. Daar is deze aanpak minder geschikt. Je marktonderzoek kun je sturen door middel van je eigen onderzoeksplan. Je onderzoeksplan kan er uitzien als het voorbeeld op de volgende pagina s. Ter voorbereiding hiervan kun je een lijst samenstellen van de belangrijkste bedrijven of organisaties per branche die aan je doelstellingen (qua regio, cultuur, functies, arbeidsomstandigheden, product) lijken te beantwoorden. Branche Bedrijf/Organisatie Beslissers Maak hier een flexibele lijst van, bijvoorbeeld met behulp van Excel. Want deze lijst verandert gedurende je onderzoek.

9 MARKTGEBIED Benoem van de hierboven genoemde branches de volgende punten, en geef er een cijfer aan, in oplopende prioriteit van 1 t/m 5 Categorie Prioriteit Beschrijving Functie Grootte van het bedrijf Plaats Cultuur Andere overwegingen ANALYSE En vervolgens per branche: Wat maakt mij gekwalificeerd voor dit gebied (kracht, kennis, ervaring, opleiding, interesse, waarden, etc.?) Mijn unieke verkooppunten (wat onderscheidt mij van andere kandidaten?) Welke nadelen heb ik? Wat zijn de risico s? Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?

10 TE ONDERZOEKEN Wat heb ik hier nog te onderzoeken? Onderwerp Vragen Grootte van branche Marktleiders Trends Technologie Besturing Salarisbandbreedte Branchecultuur Bedrijfscultuur Anders Anders Anders TARGET BEDRIJVEN LIJST Op basis van dat onderzoek komen er een aantal interessante bedrijven uit. Noteer dat in onderstaand schema, met de bijbehorende info: Bedrijfsnaam Beslisser Adres Tel/

11 MOGELIJKE CONTACTEN ANDERE BRONNEN Kranten Vakbladen Internet WERVING- EN SELECTIEBUREAUS Naam Adres Tel ACTIEPLAN VOOR DEZE OPTIE Doel Actie stappen Gereed Gereed Zet vervolgens een systeem op waarin al je verkregen informatie bijhoudt. Die informatie krijg je uit drie bronnen: Netwerkgesprekken. Openbare bronnen. Internet.

12 Een onderzoeksrapport is een eenvoudige manier om dit te doen: Branche/Bedrijf/Organisatie: Positieve informatie Verdere vragen Negatieve informatie Informatie bronnen Vul zo n onderzoeksrapport in op gezette tijden tijdens uw onderzoek. Waar staan we nu? Heb je genoeg informatie om een beslissing te nemen? Wat moet je nog weten? Maak een weekplanning Iedere dag dat je bezig bent met je onderzoeksprogramma, creëer je meer dingen die je nog moet doen, zaken die je in de gaten moet houden, etc. Zet deze zaken meteen in een takenlijst! En maak iedere week vanuit deze takenlijst je weekplan voor de volgende week. Zet daarin: Mensen die je wilt ontmoeten. Brieven die je wilt schrijven. Bedankbriefjes die je wilt plegen. Telefoontjes die je wilt plegen. Boeken, artikelen, etc. die je wilt lezen. Overige activiteiten.

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN Zes

Nadere informatie

Sollicitatie Gids 2014

Sollicitatie Gids 2014 Sollicitatie Gids 2014 thuiswerknu.net Het CV Vacatures zoeken tips voor een top CV verkoop jezelf! de sollicitatiebrief het sollicitatiegesprek nog even dit veelgemaakte fouten Stap voor stap naar een

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk V e r a B o t Solliciteren doe je zo! Vera Bot Solliciteren doe je zo! kluwer 2009 ISBN 978 90

Nadere informatie

WORKSHOP NAAR WERK. Pagina 1 van 50

WORKSHOP NAAR WERK. Pagina 1 van 50 WORKSHOP NAAR WERK Pagina 1 van 50 INHOUDSOPGAVE Introductie p.3 1. Eerder verworven competenties p. 4 1.1. Competenties - Denken p. 5 1.2. Competenties - Doen p. 8 1.3. Competenties - Voelen p. 11 3.

Nadere informatie

Wegwijzer solliciteren Handvaten bij het zoeken naar een nieuwe job

Wegwijzer solliciteren Handvaten bij het zoeken naar een nieuwe job Wegwijzer solliciteren Handvaten bij het zoeken naar een nieuwe job Vlaamse overheid 2 Voorwoord Ik blijf de laatste tijd bij het lezen van de krant langer dan anders stilstaan bij de katern vacatures.

Nadere informatie

SOLLICITEREN Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging

SOLLICITEREN Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging SOLLICITEREN Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging Postbus 249 2260 AE LEIDSCHENDAM tel: 070-3378 790, fax: 070-3378 799 e-mail: kncv@kncv.nl internet: www.kncv.nl Eerste druk: 1982 Eerste herziene

Nadere informatie

In tien stappen naar een nieuwe baan

In tien stappen naar een nieuwe baan In tien stappen naar een nieuwe baan Stap 1: Bepaal wat je wel en wat je niet wilt Bedenk eerst goed wat je wilt, maar ook wat je juist niet wilt. Dat maakt het zoeken veel gemakkelijker. Het werkt daarom

Nadere informatie

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

Starten met Thuiswerken

Starten met Thuiswerken Starten met Thuiswerken Vacatures zoeken Het CV Tips voor een top CV Verkoop jezelf! De sollicitatiebrief Het sollicitatie gesprek Nog even dit Veel gemaakte fouten Digitale thuiswerkgids Stap voor stap

Nadere informatie

Solliciteren, een vak apart. Het sollicitatiegesprek

Solliciteren, een vak apart. Het sollicitatiegesprek Het sollicitatiegesprek Inleiding Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Dit betekent dat je echt al een veel sollicitanten achter je hebt gelaten. Een hele prestatie in deze

Nadere informatie

10 TIPS. als ICT er snel (weer) aan de slag

10 TIPS. als ICT er snel (weer) aan de slag Meer Mens in ICT 10 TIPS als ICT er snel (weer) aan de slag www.provict.nl 2013 Peter Manders Je mag dit document delen met anderen op voorwaarde dat je alle (inclusief bovenstaande) informatie vermeldt.

Nadere informatie

Handboek. Solliciteren

Handboek. Solliciteren Handboek Solliciteren Handboek Solliciteren HLS Personeelsdiensten Meent 93 A 3011 JG Rotterdam tel 010 414 02 82 fax 010 414 21 80 info@hls-groep.nl www.hls.nl 2 HANDBOEK SOLLICITEREN Inhoud Bladzijde

Nadere informatie

Succesvol Solliciteren naar een Duurzame Droombaan

Succesvol Solliciteren naar een Duurzame Droombaan Succesvol Solliciteren naar een Duurzame Droombaan U aangeboden door Adviesbureau dr. Snel Outplacement Coaching Training Advies www.drsnel.nl Oudedijkse Schiekade 110 3043 LC Rotterdam 010 465 1702 Dr.

Nadere informatie

HANDBOEK SOLLICITEREN

HANDBOEK SOLLICITEREN HANDBOEK SOLLICITEREN Handboek solliciteren van HLS Personeelsdiensten Inhoud Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Hoofdstuk 7: Hoofdstuk 8: Wat zijn mijn sterke

Nadere informatie

Curriculum Vitae. In een figuur: Figuur 1: opbouw CV

Curriculum Vitae. In een figuur: Figuur 1: opbouw CV Het (letterlijk: levensloop) is een korte samenvatting van je relevante opleidingen, kennisgebieden, werkervaring, capaciteiten, interesses, ambities en persoonlijkheid. Je kunt je CV zien als jouw full

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Informatiebrochure 1

Informatiebrochure 1 Informatiebrochure 1 SAM& Brochure Organisaties 2012, SAM& Uitgegeven in eigen beheer Info@samen.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Inleiding. www.betersolliciteren.nl pagina - 1 -

Inleiding. www.betersolliciteren.nl pagina - 1 - Inleiding Het hoofddoel van uw brief is om te worden uitgenodigd voor een gesprek. De brief moet daarom kort en duidelijk zijn. Met uw brief moet u de werkgever overtuigen en nieuwsgierig maken. Uw brief

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Junior company 1. starten

Voortgezet onderwijs. Junior company 1. starten Voortgezet onderwijs Junior company 1. starten Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Wat is LinkedIn. Vormen van profielen

Wat is LinkedIn. Vormen van profielen PROFIEL HANDLEIDING Inhoudsopgave Wat is LinkedIn?.. 3 Vormen van profielen op LinkedIn.. 3 Waarom LinkedIn?.. 4 Aan de slag (Enkele handvatten).. 4 Aanmelden en inloggen.. 5 Instellingen.. 6 Taal.. 6

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart 3.0

Marketing vanuit je hart 3.0 Wegwijzer naar een Welvarend bedrijf Marketing vanuit je hart 3.0 Voor zelfstandige ondernemers die hun droom willen realiseren Ingrid Langen Dit e-boek mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron

Nadere informatie

(RE-)START OP DE ARBEIDSMARKT

(RE-)START OP DE ARBEIDSMARKT Docentenhandleiding bij (RE-)START OP DE ARBEIDSMARKT Adrienne Moolenaar Boom Juridische uitgevers Den Haag 2013 1 Deze docentenhandleiding hoort bij de bij Boom Juridische uitgevers verschenen uitgave

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

(RE-)START OP DE ARBEIDSMARKT

(RE-)START OP DE ARBEIDSMARKT Docentenhandleiding bij (RE-)START OP DE ARBEIDSMARKT Adrienne Moolenaar Boom Juridische uitgevers Den Haag 2013 1 Deze docentenhandleiding hoort bij de bij Boom Juridische uitgevers verschenen uitgave

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

10 tips voor een effectievere presentatie op congres of event

10 tips voor een effectievere presentatie op congres of event 10 tips voor een effectievere presentatie op congres of event Als je tijdens een congres of event een presentatie moet houden of een workshop moet geven, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Hieronder

Nadere informatie

Eerste hulp bij Solliciteren

Eerste hulp bij Solliciteren Eerste hulp bij Solliciteren Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Start met solliciteren 3 1.1 Breng structuur aan 3 1.2 Wat is je doel 3 1.3 Waar ga je beginnen 3 2. Het Curriculum Vitae 4 2.1 Opbouw en structuur

Nadere informatie

Workshop Rekrutering & Selectie

Workshop Rekrutering & Selectie september 2012 Workshop Rekrutering & Selectie Caroline den Doelder Men moet niet altijd zeggen wat men denkt, maar men moet altijd bedenken wat men zegt Adviezen die werken 0476/66.19.13 Inhoudsopgave

Nadere informatie