Examenbespreking havo regulier Maandag 26 mei 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Examenbespreking havo regulier Maandag 26 mei 2014"

Transcriptie

1 Examenbespreking havo regulier Maandag 26 mei 2014 Het correctievoorschrift van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag is slechts een weergave van de bespreking van het examen en discussie over mogelijke antwoorden. Aanwezig: 55 docenten. Algemene opmerkingen: - De resultaten voorlopig zijn droevig, het is frustrerend om na te kijken, slecht gemaakt! - Maw was weer het laatste examen; niet handig! (algehele instemming) - Maar leerlingen verlieten wel opgetogen de zaal, dus ja (bij sommigen niet) - Ik maakte zelf het examen en vroeg mezelf soms ook af wat bedoelen ze hiermee? Ik kan de vraag en het antwoord niet aan elkaar linken.. welke kant willen ze op? - Ik kwam zelf deels echt op andere antwoorden uit dan het antwoordmodel; er zaten veel addertjes onder het gras, veel vragen te veel VWO-niveau. - Mijn leerlingen scoorden gemiddeld veel lager dan andere jaren. Tot nu veel onvoldoendes. - Vragen sloten te weinig aan bij belevingswereld van leerlingen. - Er werd niets over Europa, systeem- en barrièremodel en invalshoeken gevraagd. - Veel kennisvragen en weinig inzichtvragen. - Beeld van wat maw is komt te weinig terug in examen. Opmerkingen per vraag Vraag 1 Iets als algemene toegankelijkheid of niet uitsluitbaar (komt uit economie) tot onderwijs: veel draagvlak voor. Vraag 2 De vraag is niet goed gesteld/ ver gezocht. In de vergadering is veel draagvlak voor het antwoord opkomen op voor belangen van groepen. De examenmakers willen heel duidelijk naar het leerrijtje, maar de vraag impliceert dat niet per se. Gezien het antwoordmodel is het woord kenmerk in de vraag misschien zelfs misleidend. Bij vwo werd deze vraag veel beter gesteld. Het is volgens veel aanwezigen niet mogelijk om uit de tekst af te leiden dat die organisaties onderling georganiseerd zijn. We maken bezwaar tegen deze vraagstelling. CvE - We maken bezwaar tegen deze vraagstelling. Vraag 3 Een ander beginsel zou volgens velen ook kunnen zijn: grondrechten in de Grondwet, met als uitleg: recht op toegang tot de rechter zou ook goed moeten zijn. De overheid mag de toegang tot de rechter niet tegenhouden, dat zou indruisen tegen de (grond)wet. Daarmee houdt de overheid zich niet aan de wet. Er bleef discussie over de vraag of je grondrechten wel of niet een beginsel kunt noemen.

2 Legaliteitsbeginsel: overheid moet zich aan de wet houden (zonder uitleg); dan krijg je dus maar 1 punt beetje flauw? Er staat in de vraag niet expliciet dat je moet refereren aan de tekst. Vraag 4 Zijn er dan maar 2 verschillen? Ja, volgens syllabus.. maar er zijn veel variaties. Politieke partijen kijken naar het algemeen belang en pressiegroep kan opkomen voor 1 belang. Pressiegroepen houden zich bezig met één doel/ terrein, terwijl politieke partijen zich met meer terreinen/ de inrichting van de samenleving als geheel bezighouden? Hier is draagvlak voor. Het inzetten van andere manieren van invloed/ machtsbronnen ook goed te rekenen? Dit moet je met je tweede corrector uitzoeken, maar in de vergadering was bij een deel van de docenten zeker draagvlak voor dit antwoord. Veel punten voor deze vraag! En de punten zijn lastig te verdelen. Advies aan examenmakers: splits uit waar je de punten voor moet geven. Vraag 5 Geen HAVO-vraag! Lastige en ingewikkelde bron. De positie van het demissionair kabinet is onduidelijk. Voor leerlingen al helemaal lastig. Zij moeten rekening houden met verschillende tijdsperiodes. De vraag laat ruimte voor andere antwoorden, met name politiek-strategische argumenten, zoals uitruilmiddel met PvdA of angst om stemmen te verliezen bij VVD en na verkiezingen verliezen ze niets als ze van standpunt veranderen. Vraag vanuit de vergadering: het plan blijft van de VVD, dus hoezo zou je na de verkiezingen wel het plan van de VVD willen afvallen? Vraag 6 Bij vraag 7 mag je socialisme en sociaaldemocratie allebei goed rekenen. Waarom hier dan niet christendemocratie? Geen draagvlak, want SGP is echt niet christendemocratisch. Vraag 7 Op zich een heldere vraag, maar er is meer mogelijk dan het antwoordmodel nu aan ruimte biedt, aldus een groot deel van de vergadering. Bij PvdA zou een leerling kunnen verwijzen naar het draagkrachtprincipe/solidariteitsbeginsel. In de vergadering is hier draagvlak voor. Liberale partij is goed genoeg. Het woord liberalisme hoeft dan niet per se genoemd te worden, aldus een meerderheid van de vergadering. Vraag in de vergadering: is een terughoudende rol van de overheid een uitgangspunt van de liberale stroming/ideologie? In de syllabus staat dit in dezelfde trefwoordenlijst als individuele verantwoordelijkheid (zie p.24). En bij sociaaldemocratie staat bij de trefwoorden actieve rol van de overheid (zie p.25). Een opeenvolgende vraag was: wordt de rol van de overheid kleiner als het een leenstelsel wordt? De overheid speelt toch gewoon voor bank? Volgens een deel van de vergadering zijn antwoorden over de rol van de overheid te verdedigen. Vraag 8 Eens met antwoordmodel (en niet goed- of afkeuren van wetten). Er is ook draagvlak voor beleidsbepalende taak. Vraag 9 Het was moeilijk voor leerlingen om onderscheid te zien tussen deel 1 en deel 2 van de vraag. Ze lijken erg op elkaar. Leerlingen geven vaak maar 1 antwoord en denken dan dat ze klaar zijn met de vraag.

3 Op de site van de Eerste Kamer staan handhaafbaarheid, rechtmatigheid en uitvoerbaarheid. Dit pleit voor een ruimer antwoordmodel. Er is ook draagvlak voor het antwoord dat de Eerste Kamer een extra controle is op de Tweede Kamer. CvE - We bepleiten een ruimer antwoordmodel. Vraag 10 Er is volgens de vergadering een te strak antwoordmodel. Twee voorbeelden: kleine provincies tellen zwaarder; Eerste Kamer wordt niet herkozen bij de val van de regering. Leerlingen vallen over procentueel. Ze gaan uit van aantal. Dit is natuurlijk niet goed, maar merken we op. Is het noodzakelijk dat leerlingen ingaan op de Provinciale Staten? Dat wordt niet expliciet gevraagd. Maak duidelijker tot een hoe ver een antwoord van leerlingen moet reiken. Vraag 11 Onduidelijke vraag het is bovendien een heel talige vraag. Het lijkt erop alsof eerst het antwoord is bedacht en dat er daarna een vraag bij is bedacht. Een puur technische uitleg volstaat, zonder dat je toetst of een leerling weet wat Brinkman bedoelt. Amendement lukt nog wel. Verder is het een VWO-vraag. Vraag 12 Ver gezochte, slechte vraag. Het antwoordmodel is speculatief. Het uitwisselen van studenten koppelen aan vrede en stabiliteit is erg gezocht. Leuk dat er iets in het examen over EU/ Europa staat, maar nu slaan ze net de plank mis. De oorspronkelijke doelen zijn lastig. Leerlingen komen bovendien maar op 1 doel en dan krijg je daarvoor geen punt. Er ontstond veel discussie over de zin bijpassende uitleg. Is de uitleg bijpassend als leerlingen maar 1 doel noemen? Of als leerlingen een verkeerd doel noemen (bv. interne markt), maar wel een uitleg geven die past bij hun verkeerd benoemde doel? CvE Verzoek om deze vraag te schrappen. Vraag 13 Veel discussie of coalitiedwang noemen volstaat als antwoord. Hoe expliciet moet een leerling een link leggen met het Nederlandse kiesstelsel? Er bestaat draagvlak voor het niet per se noemen van evenredige vertegenwoordiging, maar er blijft discussie over de vraag tot hoe ver een antwoord in moet gaan op een link tussen coalitie en kiesstelsel. Vraag 14 De syllabus is op dit punt achterhaald, omdat het Stimuleringsfonds voor de Pers innovatie ondersteunt en steun aan failliete kranten vind je bij hun doelstellingen niet terug. 2 punten voor deze vraag zou logischer zijn niet helder dat je drie elementen moet noemen. Het twee punt zit verwerkt in het derde punt (zie antwoordmodel). Dus drie punten is voor een leerling eigenlijk niet te behalen. CvE Graag hier nog even naar kijken. Vraag 15 Vreselijke vraag detaillistisch. In hoeverre moeten leerlingen artikel 10 van het EVRM kennen? Is de syllabus staat het tussen haakjes. De stam van de vraag zet leerlingen op het verkeerde been (relatie overheid-burger). CvE Als artikel 10 niet bekend verondersteld kan worden omdat het tussen haakjes staat, dan graag alle punten toekennen aan leerlingen.

4 Vraag 16 Flauwe vraag. Sommigen vinden het bedoelde antwoord een drogredenering: omdat er geld naar de publieke omroep gaat is er meer aandacht. (Ene zoon geef je wel 10 euro en ander niet, waarom geef je de ene meer aandacht? Omdat je de ene 10 euro geeft ) Waarom moeten leerlingen deze kennis laten zien? Vraag 17 Er is discussie over de noodzaak van het noemen van inkomsten van reclame om de eerste punt toe te kunnen kennen. Leerlingen moeten denkstappen uiteen zetten die leiden tot verschraling. Vraag 18 In de vergadering is (mits goede uitleg!) draagvlak voor het doel pluriformiteit. Vraag 19 Leerlingen die de functie gokken, hebben grote kans op een punt. Functie sociale cohesie is niet goed, maar daarmee heeft een leerling waarschijnlijk wel een punt bij de uitleg verdiend mits toegelicht. Geen draagvlak voor het goed rekenen van andere functies. Vraag 20 Slecht gestelde vraag. Correctievoorschrift is te strak propaganda voorkomen of censuur verhinderen zou toch ook kunnen als antwoord? Hier is wel draagvlak voor. Leerlingen halen waarschijnlijk makkelijk 2 punten binnen. Sommige leerlingen lezen de vraag heel anders en gaan in op de Grondwet. Het is belangrijk dat artikel 7 niet zomaar veranderd of geschrapt kan worden. Hiervoor heb je 2/3 meerderheid nodig. Zou je zo n antwoord ook goed kunnen rekenen? Bij de vergadering was hier wel draagvlak voor. Vraag 21 Makkelijke vraag, maar wel veel punten! Zou het correctievoorschrift een volgende keer helderder in de puntenverdeling kunnen zijn? Hoe belangrijk is het dat een antwoord ingaat op effect op meningsvorming? En in hoeverre doet die theorie dat? Niet in elk antwoord in het correctievoorschrift wordt dit effect op meningsvorming expliciet genoemd. Vraag 22 In de vraag wordt verwezen naar inwoners van Haren (individuen) en in het antwoordmodel gaat het over samenleving. Er zijn meer immateriële gevolgen dan genoemd in het correctievoorschrift (zie ook syllabus). Bovendien zou je angst los moeten kunnen koppelen van emotionele schade. Vraag 23 Moet een leerling de termen speciaal en algemeen per se noemen? In de vergadering was er draagvlak om dit niet per se te noemen, maar een leerling moet wel in de uitleg het onderscheid duidelijk maken. Repressie: per se achteraf / na de daad noemen? Een groot deel van de vergadering vond dit wel nodig om de eerste punt toe te kennen. Vraag 24 Lastige vraag.

5 Veel leerlingen gaan in op sociologische theorieën. Dat is niet goed te keuren, omdat er naar sociaalpsychologische theorieën gevraagd. Neutralisatie volgt eigenlijk uit groepsdwang. Dus is het wel juist dat het in het antwoordmodel twee verschillende verklaringen staan? En een ander kritiekpunt op het antwoordmodel: wijst beïnvloed worden/ meegesleept worden door de massa voldoende op groepsdwang? Als leerlingen in hun antwoord ingaan op de anonimiteit die de groep biedt (waardoor ze makkelijker gaan rellen) met citaat r.15/16 dan is dit volgens aanwezigen ook te beschouwen als een sociaalpsychologische theorie. De term deindividuatie-theorie wordt hierbij genoemd. CvE - Een deel van de vergadering vraagt het CvE expliciet om de opmerking uit het antwoordmodel te schrappen. Motivatie: het toekennen van deelscores wordt dan makkelijker. Vraag 25 Er zijn volgens de vergadering meer risicofactoren aan te wijzen (zie ook syllabus), zoals het niet hebben van bindingen. Vraag 26 Leuke vraag! Moet leiding geven aan per se genoemd worden bij opsporende taak? Hier is discussie over, maar een groot deel van de vergadering vindt dat het leiding geven wel echt in het antwoord moet staan. De vergadering concludeert dat andere citaten ook logisch kunnen zijn. Een OM-afdoening is niet in de tekst terug te vinden en is dus niet logisch als hoofdtaak. Vraag 27 Is slachtofferhulp verdedigbaar? Een groot deel van de vergadering vond van wel, want die hulp is er al voordat er gevonnist wordt. En hoe streng moeten we zijn met een antwoord als gebiedsverbod opleggen aan de dader? Hoe lees je de verbetering van de positie binnen het strafrecht? De stam van de vraag leidt tot deze discussie en dus verwarring. Vraag 28 In syllabus staat ook dat het om een menselijke gedraging. Maar als er een strafzaak is, dan moet het ook om een menselijke gedraging. De vergadering geeft hierover geen eensluidende conclusie. Er is draagvlak voor het antwoord ontoerekeningsvatbaarheid dit is een voorbeeld van afwezigheid van schuld. De vraag of een delict bewezen kan worden, is dat al voldoende als antwoord? De vergadering vond dit antwoord wel voldoende overeenkomen met wettig en overtuigend bewijs. Zijn er procedurefouten gemaakt? Dat is niet dezelfde vraag als wettig en overtuigend bewijs. Een straf kan ook niet worden gegeven door procedurele fouten in de rechtsgang. Vraag 29 Makkelijke vraag. Draagvlak om hooggerechtshof als antwoord goed te keuren, maar geen draagvlak voor Hoge Raad.

6 Vraag 30 Leerlingen moeten dit echt weten. Voor het eerste punt moeten de termen rechtsbescherming en rechtshandhaving echt genoemd worden, maar voor de andere twee punten hoef je niet per se de termen te noemen aldus een groot deel van de vergadering maar leerlingen moeten wel een link leggen met de juiste actor. Het gaat zeker niet om privacy! EINDE

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen vwo

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen vwo Examenbespreking Maatschappijwetenschappen vwo Woensdag 24 mei 2017 Aanwezig: 31 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Criminaliteit en rechtstaat NB: Nummers tussen haakjes zijn van gelijke vragen bij KB.

Criminaliteit en rechtstaat NB: Nummers tussen haakjes zijn van gelijke vragen bij KB. Examenbespreking vmbo maatschappijleer 2 Maandag 26 mei 2014 Het correctievoorschrift van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag is slechts

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Dinsdag 26 mei 2015

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Dinsdag 26 mei 2015 Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Dinsdag 26 mei 2015 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 43 docenten

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 43 docenten Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 43 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het

Nadere informatie

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo Maandag 24 mei 2017 Aanwezig: 40 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo pilot

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo pilot Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo pilot Woensdag 24 mei 2017, 18.00 19.30 uur Aanwezig: zes docenten, drie vertegenwoordigers van Cito/CvTE, daarnaast de voorzitter en notulist. Opmerking:

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 27 mei 2019

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 27 mei 2019 Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 27 mei 2019 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Wel te maken, maar frustratie nam toe bij nakijken. Lln hebben het minder goed gedaan dan verwacht.

Wel te maken, maar frustratie nam toe bij nakijken. Lln hebben het minder goed gedaan dan verwacht. Examenbespreking HAVO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 50 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-12.00 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Het examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 73 punten te behalen.

Nadere informatie

Examenbespreking Havo maatschappijwetenschappen regulier Dinsdag 26 mei 2015

Examenbespreking Havo maatschappijwetenschappen regulier Dinsdag 26 mei 2015 Examenbespreking Havo maatschappijwetenschappen regulier Dinsdag 26 mei 2015 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Besluitvorming rondom studiefinanciering 1 maximumscore 1 De rechter noemt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Dat is het kenmerk dat een collectief goed voor iedereen beschikbaar moet

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Maandag 17 mei Aanwezig: 48 docenten

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Maandag 17 mei Aanwezig: 48 docenten Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Maandag 17 mei 2016 Aanwezig: 48 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Het examen is op de computer afgenomen. Docenten hebben daar bezwaar tegen. Er is een duidelijke voorkeur voor een papieren versie.

Het examen is op de computer afgenomen. Docenten hebben daar bezwaar tegen. Er is een duidelijke voorkeur voor een papieren versie. Examenbespreking VMBO maatschappijleer 2 Dinsdag 31 mei 16.00-16.30 (vmbo bb) & 16.30-17.30 uur (vmbo kb en g/tl) Aanwezig: 13 docenten (inclusief NVLM-bestuursleden) Opmerking: Het antwoordmodel van het

Nadere informatie

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Algemene indruk: Opgave 1:

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Algemene indruk: Opgave 1: Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen 17.00-18.30 uur, Martinus Ruppertgebouw, Utrecht, 30 mei 2011 Samengevoegd verslag van beide besprekingen. Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend.

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2014

Correctievoorschrift HAVO 2014 Correctievoorschrift HAVO 2014 tijdvak 1 maatschappijwetenschappen Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 26 mei 2014. Aanwezig: 52 docenten

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 26 mei 2014. Aanwezig: 52 docenten Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 26 mei 2014 Aanwezig: 52 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Examenbespreking pilot vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018

Examenbespreking pilot vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Examenbespreking pilot vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage Examen HAVO 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage Het examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te behalen.

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE VWO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE VWO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE VWO EERSTE TIJDVAK 2012 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Proeftoets E2 havo

Proeftoets E2 havo Proeftoets E2 havo 5 2016 1. Een verdachte kan te maken krijgen met een aantal personen en instanties. Wat is de juiste volgorde? A. 1. de politie 2. de rechter 3. de officier van justitie. B. 1. de officier

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN LATIJN VWO EERSTE TIJDVAK 2014

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN LATIJN VWO EERSTE TIJDVAK 2014 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN LATIJN VWO EERSTE TIJDVAK 2014 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal examen

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Besluitvorming rondom studiefinanciering Bij deze opgave horen de teksten 1 en 2 en figuur 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Tijdens de regeringstermijn van kabinet-rutte 1 (oktober 2010 tot

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET NIEUWE EXAMEN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN HAVO 2019

TOELICHTING OP HET NIEUWE EXAMEN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN HAVO 2019 TOELICHTING OP HET NIEUWE EXAMEN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN HAVO 2019 pagina 3 van 12 Inhoud 1 Inleiding 5 2 Opbouw van de syllabus 6 3 Het examen 8 4 De vraagstelling 9 5 Toepassing van het correctievoorschrift

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting door een scholier 1047 woorden 16 maart 2008 5,7 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Democratie en rechtstaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Verdieping: argumenten van voor- en tegenstanders

Verdieping: argumenten van voor- en tegenstanders Verdieping: argumenten van voor- en tegenstanders Korte omschrijving werkvorm Welke argumenten dragen voor- en tegenstanders van de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) aan? In kleine groepjes

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-D Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten in op de optisch

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-D 300030-580-561c Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I

EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I Naam docent: Naam school: Adres School: Hebt u dit formulier voor havo of vwo ingevuld? havo vwo (wij verzoeken u dit formulier apart

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie havo, 2014 tijdvak 1

Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie havo, 2014 tijdvak 1 Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie havo, 2014 tijdvak 1 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden.

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Proeftoets E2 vwo4 2016

Proeftoets E2 vwo4 2016 Proeftoets E2 vwo4 2016 1. Wat zijn de twee belangrijkste redenen om rechtsregels op te stellen? A. Ze zijn een afspiegeling van wat het volk goed en slecht vindt en zorgen voor duidelijke afspraken om

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2004

Correctievoorschrift VMBO-KB 2004 Correctievoorschrift VMBO-KB 2004 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE KB MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-C inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten per school in het programma

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting door een scholier 1027 woorden 10 augustus 2010 5,3 17 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 3. Politiek 3.1. Keuzes

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 2 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-D inzenden scores Voor dit examen hoeft u geen afnamegegevens aan de Citogroep te verstrekken.

Nadere informatie

Als iedere corrector een leerling op een vraag geen antwoord heeft gegeven vul dan op Wolf scorelijst een N in.

Als iedere corrector een leerling op een vraag geen antwoord heeft gegeven vul dan op Wolf scorelijst een N in. 1 Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2016-05-23 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden. Uitgangspunt moet steeds

Nadere informatie

Instructie Machtenscheidingsquiz

Instructie Machtenscheidingsquiz Instructie Machtenscheidingsquiz Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest elk

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 21 mei uur. Bij dit examen hoort een bronnenboekje.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 21 mei uur. Bij dit examen hoort een bronnenboekje. Examen HAVO 2015 tijdvak 1 donderdag 21 mei 9.00-12.00 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bronnenboekje. Het examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 77 punten te

Nadere informatie

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Boekverslag door E. 2025 woorden 23 oktober 2014 5.9 8 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1: wat leer je bij maatschappijleer? Iets is een maatschappelijk probleem

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen maatschappijleer. tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen maatschappijleer. tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2010 tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.30 uur tevens oud programma maatschappijwetenschappen maatschappijleer Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 36 vragen. Voor dit

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 1 donderdag 12 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 1 donderdag 12 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2016 tijdvak 1 donderdag 12 mei 9.00-12.00 uur maatschappijwetenschappen (pilot) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57 punten

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 26 mei 9.00-12.00. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 26 mei 9.00-12.00. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2011 tijdvak 1 donderdag 26 mei 9.00-12.00 maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Het examen bestaat uit 33 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 73 punten te behalen.

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO EERSTE TIJDVAK 2012 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 Spaans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2012 tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Het examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

Examen VWO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 16 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 16 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2015 tijdvak 2 dinsdag 16 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Het examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 71 punten te behalen.

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN WISKUNDE B VWO EERSTE TIJDVAK 2014

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN WISKUNDE B VWO EERSTE TIJDVAK 2014 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN WISKUNDE B VWO EERSTE TIJDVAK 2014 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Mensbeelden, ideologieën, politieke partijen Politieke partijen Welke politieke partijen zijn er eigenlijk in Nederland en wat willen ze? Om antwoord

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE KB MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-C Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten in op de optisch leesbare

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2008 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-D inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten per school in het

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen maatschappijleer. tijdvak 1 vrijdag 28 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen maatschappijleer. tijdvak 1 vrijdag 28 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2010 tijdvak 1 vrijdag 28 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma maatschappijwetenschappen maatschappijleer Bij dit examen hoort een bijlage. Het examen bestaat uit 36 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 tijdvak 1 Engels CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2014

Correctievoorschrift VWO 2014 Correctievoorschrift VWO 2014 tijdvak 1 Spaans Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 Spaans CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2006

Correctievoorschrift VMBO-KB 2006 Correctievoorschrift VMBO-KB 2006 tijdvak 2 DUITS CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 1 REGELS VOOR DE

Nadere informatie

EXAMEN kunst (algemeen) havo 2014

EXAMEN kunst (algemeen) havo 2014 EXAMEN kunst (algemeen) havo 2014 Hugo Gitsels, toetsdeskundige kunstvakken, Cito Op maandag 12 mei maakten ongeveer 7.600 kandidaten het examen kunst (havo). De N-term werd vastgesteld op 1,3. Dit geeft

Nadere informatie

Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet

Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet Voor de digitale centrale examens BB en KB zijn de algemene correctievoorschriften enigszins aangepast ten opzichte

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 410 Kabinetsformatie 2012 Nr. 1 BRIEF VAN DE VERKENNER Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 september 2012

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SPAANS VWO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SPAANS VWO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SPAANS VWO EERSTE TIJDVAK 2011 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Russisch 1,2

Correctievoorschrift HAVO. Russisch 1,2 Russisch,2 Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 04 Tijdvak inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten per school in het programma Wolf of vul

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2011 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2016 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 66 punten te behalen.

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2012

Correctievoorschrift HAVO 2012 Correctievoorschrift HAVO 2012 tijdvak 1 Russisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 tijdvak 2 Engels CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 tijdvak 1 Arabisch CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 1 Spaans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ENGELS VWO EERSTE TIJDVAK 2014

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ENGELS VWO EERSTE TIJDVAK 2014 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ENGELS VWO EERSTE TIJDVAK 2014 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal examen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 1 Arabisch CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

VERSLAG M&O havo 2018 tijdvak 1

VERSLAG M&O havo 2018 tijdvak 1 VERSLAG M&O havo 2018 tijdvak 1 In dit verslag wordt ingegaan op de beoordeling van het examen m&o havo 2018 tijdvak 1 door de docenten en de VECON en wordt het examen geanalyseerd op de p -waarde en de

Nadere informatie

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Recht van spreken Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 4 uit het bronnenboekje. Inleiding In het tijdschrift Crimelink van mei 2012 staat een bespreking van het boek Slachtoffer-dadergesprekken

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NATUURKUNDE VWO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NATUURKUNDE VWO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NATUURKUNDE VWO EERSTE TIJDVAK 2012 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 Engels CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2005

Correctievoorschrift VMBO-BB 2005 Correctievoorschrift VMBO-BB 2005 tijdvak 2 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 1 REGELS

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Nederlands

Correctievoorschrift HAVO. Nederlands Nederlands Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 04 Tijdvak 1 inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in het programma Wolf of

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correctievoorschrift VWO 2011 tijdvak 1 tevens oud programma Spaans Spaans Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2013

Correctievoorschrift VWO 2013 Correctievoorschrift VWO 2013 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO en VHBO. Nederlands tekstverklaring

Correctievoorschrift HAVO en VHBO. Nederlands tekstverklaring Nederlands tekstverklaring Correctievoorschrift HAVO en VHBO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Vooropleiding Hoger Beroeps Onderwijs HAVO Tijdvak VHBO Tijdvak 9 99 Inzenden scores Uiterlijk 7 mei de

Nadere informatie

Criminaliteit. en rechtsspraak

Criminaliteit. en rechtsspraak Criminaliteit en rechtsspraak Praktisch: Leerboek blz. 128 t/m 143 Start 18 oktober 2018 Klaar 6 december 2018 Voortgangstoets (weging 2,5%) 13 december Leerstof en toetsen WEEK 42: 15-19 okt Thema Criminaliteit

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2013

Correctievoorschrift VWO 2013 Correctievoorschrift VWO 2013 tijdvak 2 Spaans Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting door een scholier 1031 woorden 22 juni 2007 7,7 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer samenvatting 1. Democratie Wetten:

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2017

Correctievoorschrift VMBO-KB 2017 Correctievoorschrift VMBO-KB 2017 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Aanleveren

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2006

Correctievoorschrift VMBO-BB 2006 Correctievoorschrift VMBO-BB 2006 tijdvak 1 GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE VWO EERSTE TIJDVAK 2016

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE VWO EERSTE TIJDVAK 2016 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN BIOLOGIE VWO EERSTE TIJDVAK 2016 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2014

Correctievoorschrift VWO 2014 Correctievoorschrift VWO 2014 tijdvak 1 Engels Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Examen VWO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 maandag 18 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 maandag 18 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2018 tijdvak 2 maandag 18 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Achter dit examen is een erratum opgenomen. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor

Nadere informatie

Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015

Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015 Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden. Uitgangspunt moet steeds zijn dat

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 tijdvak 1 Engels CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie