Criminaliteit en rechtstaat NB: Nummers tussen haakjes zijn van gelijke vragen bij KB.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Criminaliteit en rechtstaat NB: Nummers tussen haakjes zijn van gelijke vragen bij KB."

Transcriptie

1 Examenbespreking vmbo maatschappijleer 2 Maandag 26 mei 2014 Het correctievoorschrift van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag is slechts een weergave van de bespreking van het examen en discussie over mogelijke antwoorden. Aanwezig: 9 docenten. Algemene indruk: - Algemene indruk in eerste instantie is dat het examen goed te maken is, maar resultaten van de leerlingen vallen tegen. - Groot voordeel was dat de hoeveelheid teksten meeviel in dit examen. Voor leerlingen was dit verwarrend, want zij zijn gewend aan veel meer tekst. Opmerkingen per vraag: Criminaliteit en rechtstaat NB: Nummers tussen haakjes zijn van gelijke vragen bij KB. Vraag 1: (6) Makkelijke start. Vraag 2: Maatschappelijke oorzaak is dikgedrukt, dit wordt als prettig ervaren. Wel gaan sommige leerlingen daar toch nog de mist in. Vraag 3: (11) Bij vraag 2 (bloedneus slaan) maken veel leerlingen foute keuze. Vraag verder goed te maken. Vraag 4: (15) Bij het politiek probleem wordt er getwijfeld over of het antwoord dat de overheid daar wat aan moet doen volstaat. Meningen verschillen. Voor alleen het noemen van de overheid bestaat geen draagvlak. Het antwoordmodel is ook niet heel specifiek, wordt gezegd. Als er iets bij staat dat de overheid voor bijvoorbeeld veiligheid moet zorgen. Vraag 5 (16) Bij TL geeft de tekst achter haakjes volgens de vergadering wel erg veel weg. Antwoord lag daardoor voor de hand. Vraag 6 (14) Duidelijk.

2 Vraag 7 Goed gemaakt. Vraag 8 De vraag moet je goed lezen, want het is belangrijk om als eerste hierna wel te lezen. Het is duidelijk dat er leerlingen zijn die dit overslaan en vervolgens een fout antwoord geven. Vraag 9 (17) A en D worden regelmatig verwisseld (= verschil tussen cassatie en hoger beroep). Vraag 10 Recht op bescherming tegen eigenrichting (bescherming tot eigenrichting) wordt door de vergadering ook gezien als mogelijk antwoord. Vraag 11 (24) Goed te doen. Vraag 12 - Veel verschillende antwoorden gegeven. - De toelichting en verklaring konden apart beoordeeld worden, dat werd als prettig ervaren. - Maastricht een grote stad is, alleen op aantallen. Dit kan niet rekenen op draagvlak van de vergadering. - De vraag is of het begrip sociale controle genoemd moet worden, of dat het ook goed gerekend is als er impliciet naar wordt verwezen? - De aanwezigheid van allochtonen is ook soms genoemd. Dit stond niet in het antwoordmodel maar staat wel aangegeven als daderoorzaak. De vergadering vindt dit verdedigbaar. Rol jongeren op dit punt. Twijfel of je dit goed kan rekenen (voor leerlingen in Amsterdam is die rol volstrekt normaal). - Het gaat om kunnen verklaren, dan is hoge flats ook wellicht een correct antwoord, omdat daar een relatie zou kunnen bestaan met anonimiteit en slechte leefomstandigheden moeten dan genoemd worden. - In Maastricht is meer werkloosheid, waardoor mensen financiële problemen hebben en er meer kans is op inbraak. - Leerlingen geven in het eerste deel soms een vaag antwoord, terwijl uit de toelichting vervolgens blijkt dat ze goed hebben begrepen. - In de opdracht staat dat de leerling een mogelijke maatschappelijke verklaring moet geven. En dan zijn er volgens

3 Vraag 13 Prima. de vergadering meer mogelijkheden dan er in het antwoordmodel staan. Vraag 14 Goed gemaakt. Vraag 15 Weetjes. Vraag 16 Maatregel en bijkomende straf worden veel door elkaar gehaald. Leerwerk. Politiek en beleid. Vraag 17 (27) OK. Vraag 18 Er zijn veel antwoorden gegeven, waaronder gemeente en de raad. Hiervoor bestaat geen draagvlak bij de vergadering. Antwoorden varieerden van provinciale/gedeputeerde staten, via 1 e /2 e Kamer, MP, Ministers, EP, Europese Raad tot Europese Commissie! Vraag 19 (29) OK. Vraag 20 Het is onduidelijk wat ze precies willen met deze vraag. Die voetnoot wordt soms als overbodig ervaren, aangezien ze een woordenboek hebben. Republikeinen zijn tegen het koningshuis, maar ook niet per se voor een gekozen president. Er is veel onenigheid over deze vraag en er zijn twijfels over mogelijke antwoorden o.a. - Een republikein is voor een regeringsvorm zonder vorst. W-A is koning, dus een vorst. - Een republikein is voor een staat met macht in handen van een gekozen president en W-A is een koning. (erfopvolging mist in antwoord, maar leerling heeft het wel begrepen.) - Republikein is voor een republiek = democratisch, zonder vorst en W-A is een vorst. - Republikeinen zijn voor een land zonder koning, maar met een president. (niets over verkiezingen/ erfopvolging).

4 - Republikein is voor een president als staatshoofd en W-A is koning. (niets over verkiezingen/erfopvolging). Zo zijn er meer mogelijkheden? Veel twijfels. Vraag 21 OK, maar de vraag levert problemen op bij vraag 30. Vraag 22 Weetje, maar bij leerlingen ook bekend als geheim van Noordeinde of geheim van Huis ten Bosch. Vraag 23 OK. Lezen en wegstrepen van mogelijkheden. Vraag 24 Tijdlijn voor 2 e keer gebruikt. Mogelijk had zie tijdlijn vet gedrukt moeten worden. Verder OK. Vraag 25 (deels 35, alleen kenmerken gevraagd) Geen moeilijke vraag, maar slecht gemaakt. Leerlingen denken misschien te ver na, want opkomen voor een bepaald belang is al juist. Vraag 26 (36) - Soms worden antwoorden geven die er al staan. - Staken soms niet en soms wel goed gerekend, omdat het in dit geval zou kunnen. Het personeel van kdv kan staken. - Geen draagvlak voor Ombudsman, want...? - Voor bekende Nederlanders inschakelen is draagvlak.. - Geen draagvlak voor Lid worden van politieke partij of eigen partij oprichten. Vraag 27 (37) Niet goed gemaakt. Ze vinden het lastig. Fijn dat Raad van ministers tussen haakjes staat. Vraag 28 (38) Vraag 29 (39) Vraag 30 (40) - Leerlingen worden door de vraag welke stap in het politieke besluitvormingsproces op het verkeerde been gezet en grijpen terug naar vraag 21 om daar een antwoord vandaan te halen.

5 Door de leerlingen worden fases gelijkgesteld aan stappen en dat veroorzaakt de verwarring. - Handtekening van de koning niet goed gerekend, want het is geen onderdeel van de politieke besluitvormingsproces? Vraag 31 (42) Vraag 32 (43) Beter gemaakt dan de vorige vraag. Analyse maatschappelijk vraagstuk Vraag 33 Veel leerlingen noemen als kenmerk dat er veel mensen bij betrokken zijn en hebben niet door dat dat hetzelfde is als het genoemde kenmerk situatie die veel mensen onwenselijk vinden Antwoorden varieerden van heel goed tot heel slecht. Vraag 34 Invalshoeken. Leerlingen zagen geen economisch belang bij d, maar de sociaal-culturele invalshoek. Dat is door een deel van de vergadering niet goed gerekend, al wordt de verwarring van de leerlingen wel gesnapt. Een ander deel van de vergadering vindt het wel prima passen. Vraag 35 Wisselend gemaakt. Vraag 36 - Informerende deel van de vraag gaat goed. Bij opiniërend de nodige vragen. - Het antwoordmodel was wel erg beperkt. - Opiniërend is ook meningvormend. Mening wordt gegeven. Voor mening wordt gevraagd met juiste uitleg is veel draagvlak. Ook voor Meningvorming is opiniërend is er veel draagvlak. - Discussie over meninggevend en meningvormend. Vraag 37 Officieel antwoord A, maar als een leerling eerst alle teksten heeft gelezen is er volgens de vergadering meer mogelijk. Uitgaand van de Bekende Nederlander uit tekst 4 kan je volgens een deel van de vergadering als antwoord ook de multi-step-flow theorie noemen. (antw. B) C vindt de vergadering ook verdedigbaar. Aan de hand van de vraag is de agendatheorie volgens de vergadering hier toch het juiste antwoord..

6 Vraag 38 OK. Vraag 39 Een goede omschrijving van een waarde kan op steun rekenen van de vergadering. Vraag 40 Vraag 41 Wordt soms als moeilijk ervaren. Vraag 42 - Bekende Nederlanders is door sommige aanwezigen, maar het grootste gedeelte van de vergadering vindt het te beperkt. Toegang tot bekende Nederlanders vindt de vergadering wel te verdedigen. Ook voor Status/ aanzien is veel draagvlak. - Het geven van het juiste antwoord met als toelichting dat ze het in die bepaalde bron kunnen vinden, kan rekenen op draagvlak van de vergadering. - Aantal als antwoord kan niet op steun rekenen, want het gaat om een beperkt aantal mensen. - Toegang tot de media met als reden verwijzing naar de herkomst van de bron wordt door de vergadering ook als mogelijkheid gezien. Vraag 43 Er bestaat veel draagvlak voor de volgende antwoorden: - Tijd, mag niet te lang duren want anders past het niet bij het programma. - Amusementswaarde, anders wordt het saai om naar te kijken - Moet zorgen voor hoge kijkcijfers. - Aanwezigheid van goed beeldmateriaal. Zo zijn er veel meer selectiecriteria te bedenken. Leerlingen zijn hierin heel creatief. Vraag 44 Voor of tegen kunnen ze wel bedenken, maar vanuit die christendemocratische kant kunnen ze maar 1 argument bedenken. Veel leerlingen komen met argumenten die niets met christendemocratie te maken hebben. KADER Basisversie 1

7 Vraag 43. Grafieken vergelijken tussen Belgische en Nederlandse gevangenissen. Ze misten de grafiek en bij de vraagsteling stond dat ze wel de grafiek moesten gebruiken. Vraagstelling onduidelijk.

Het examen is op de computer afgenomen. Docenten hebben daar bezwaar tegen. Er is een duidelijke voorkeur voor een papieren versie.

Het examen is op de computer afgenomen. Docenten hebben daar bezwaar tegen. Er is een duidelijke voorkeur voor een papieren versie. Examenbespreking VMBO maatschappijleer 2 Dinsdag 31 mei 16.00-16.30 (vmbo bb) & 16.30-17.30 uur (vmbo kb en g/tl) Aanwezig: 13 docenten (inclusief NVLM-bestuursleden) Opmerking: Het antwoordmodel van het

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo pilot

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo pilot Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo pilot Woensdag 24 mei 2017, 18.00 19.30 uur Aanwezig: zes docenten, drie vertegenwoordigers van Cito/CvTE, daarnaast de voorzitter en notulist. Opmerking:

Nadere informatie

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Algemene indruk: Opgave 1:

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Algemene indruk: Opgave 1: Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen 17.00-18.30 uur, Martinus Ruppertgebouw, Utrecht, 30 mei 2011 Samengevoegd verslag van beide besprekingen. Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend.

Nadere informatie

Wel te maken, maar frustratie nam toe bij nakijken. Lln hebben het minder goed gedaan dan verwacht.

Wel te maken, maar frustratie nam toe bij nakijken. Lln hebben het minder goed gedaan dan verwacht. Examenbespreking HAVO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 50 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het

Nadere informatie

Examenbespreking havo regulier Maandag 26 mei 2014

Examenbespreking havo regulier Maandag 26 mei 2014 Examenbespreking havo regulier Maandag 26 mei 2014 Het correctievoorschrift van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag is slechts een

Nadere informatie

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen vwo

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen vwo Examenbespreking Maatschappijwetenschappen vwo Woensdag 24 mei 2017 Aanwezig: 31 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2007 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

TERUGBLIK CENRAAL EXAMEN MAATSCHAPPIJLEER II VMBO GL/TL

TERUGBLIK CENRAAL EXAMEN MAATSCHAPPIJLEER II VMBO GL/TL TERUGBLIK CENRAAL EXAMEN MAATSCHAPPIJLEER II VMBO GL/TL EERSTE TIJDVAK 2011 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten

Nadere informatie

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 43 docenten

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 43 docenten Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 43 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het

Nadere informatie

Examenbespreking Havo maatschappijwetenschappen regulier Dinsdag 26 mei 2015

Examenbespreking Havo maatschappijwetenschappen regulier Dinsdag 26 mei 2015 Examenbespreking Havo maatschappijwetenschappen regulier Dinsdag 26 mei 2015 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO 2002

Correctievoorschrift examen VMBO 2002 orrectievoorschrift examen VMO 2002 donderdag 16 mei 09.00-10.30 uur MTSHPPIJLEER 2 VMO SISEROEPSGERIHTE LEERWEG MTSHPPIJLEER EXMEN UREU VO -EXMEN inzenden scores Vul de scores van de kandidaten van uw

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-D 300030-580-561c Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 2 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-D inzenden scores Voor dit examen hoeft u geen afnamegegevens aan de Citogroep te verstrekken.

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 27 mei 2019

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 27 mei 2019 Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 27 mei 2019 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2006

Correctievoorschrift VMBO-KB 2006 Correctievoorschrift VMBO-KB 2006 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 1 REGELS

Nadere informatie

Monarchie! vmbo. Leerdoel De leerlingen zien welke taken/regels onze huidige koning(in) heeft.

Monarchie! vmbo. Leerdoel De leerlingen zien welke taken/regels onze huidige koning(in) heeft. Monarchie! vmbo Sinds 1848 heeft de koning geen politieke macht meer. Hij moet zich houden aan de grondwet. Hieronder staan 20 regels voor het koningshuis. Welke 8 regels passen er bij ons huidige koningshuis?

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2007 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015

Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015 Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden. Uitgangspunt moet steeds zijn dat

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Maandag 17 mei Aanwezig: 48 docenten

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Maandag 17 mei Aanwezig: 48 docenten Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Maandag 17 mei 2016 Aanwezig: 48 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-C. Maatschappijleer. Voorbereidend Beroeps Onderwijs. Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs.

Correctievoorschrift VBO-MAVO-C. Maatschappijleer. Voorbereidend Beroeps Onderwijs. Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs. Maatschappijleer Correctievoorschrift VBO-MAVO-C Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 02 Tijdvak 2 200026 CV20 Begin 1 Regels voor de beoordeling Het werk van de

Nadere informatie

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo Maandag 24 mei 2017 Aanwezig: 40 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet

Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet Voor de digitale centrale examens BB en KB zijn de algemene correctievoorschriften enigszins aangepast ten opzichte

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2015

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2015 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Resultaten enquête CSPE

Resultaten enquête CSPE Resultaten enquête CSPE Vragenlijst is in totaal 21x ingevuld voor Kaderberoepsgerichte leerweg Voertuigentechniek 1 Sluit de inhoud van het CSPE als geheel aan bij het examenprogramma? (3x nee) Niet bij

Nadere informatie

PTA MAVO 2011-2013. Docenten: Felix van de Gein (sectievoorzitter) en Nol Voskens

PTA MAVO 2011-2013. Docenten: Felix van de Gein (sectievoorzitter) en Nol Voskens PTA MAVO 2011-2013 Docenten: Felix van de Gein (sectievoorzitter) en Nol Voskens Dit PTA bestaat bevat het verplichte vak maatschappijleer 1 (mavo 3 / mavo 4 voor instromers uit havo 3) en het keuze examenvak

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Dinsdag 26 mei 2015

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Dinsdag 26 mei 2015 Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Dinsdag 26 mei 2015 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2012

Correctievoorschrift VMBO-KB 2012 Correctievoorschrift VMBO-KB 2012 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2005

Correctievoorschrift VMBO-KB 2005 Correctievoorschrift VMBO-KB 2005 tijdvak 2 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 1 REGELS

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 971 woorden 31 mei 2013 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1848 Censuskiesrecht Grondrechten Ministeriele verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 Frans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2004

Correctievoorschrift VMBO-KB 2004 Correctievoorschrift VMBO-KB 2004 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE KB MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-C inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten per school in het programma

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2011 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Graag beginnen met elektriciteit. Huidige openingsvaargstuk te lastig voor onze leerl. Een groot verhaal en dat schrikt al af.

Graag beginnen met elektriciteit. Huidige openingsvaargstuk te lastig voor onze leerl. Een groot verhaal en dat schrikt al af. Examenbespreking VMBO NaSk1 GL_TL mei 2013 Opmerking vooraf: De NVON betreurt dat er geen informatie van en voor docenten is over KB papier en cbt en BB cbt. Die informatie die binnen gekomen zijn per

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II BEOORDELINGSMODEL Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. MASSAMEDIA 1 maximumscore 2 Juiste antwoorden zijn (twee van de volgende redenen): De opera s (programma s) zijn

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I

EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I Naam docent: Naam school: Adres School: Hebt u dit formulier voor havo of vwo ingevuld? havo vwo (wij verzoeken u dit formulier apart

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2009 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2010 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Als iedere corrector een leerling op een vraag geen antwoord heeft gegeven vul dan op Wolf scorelijst een N in.

Als iedere corrector een leerling op een vraag geen antwoord heeft gegeven vul dan op Wolf scorelijst een N in. 1 Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2016-05-23 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden. Uitgangspunt moet steeds

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2011 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2017

Correctievoorschrift VMBO-KB 2017 Correctievoorschrift VMBO-KB 2017 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Aanleveren

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE KB MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-C Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten in op de optisch leesbare

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2008 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 tijdvak 1 Engels CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2010 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Lestips & werkvormen over de Amerikaanse

Lestips & werkvormen over de Amerikaanse Verkiezingen in de VS, verkiezingen in Nederland OMSCHRIJVING De Verenigde Staten en Nederland zijn beide een democratie; toch zijn er grote verschillen tussen deze twee landen. In deze werkvorm gaan leerlingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2005

Correctievoorschrift VMBO-BB 2005 Correctievoorschrift VMBO-BB 2005 tijdvak 2 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 1 REGELS

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2006

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2006 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2006 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2008 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

PTA maatschappijleer 1&2 KBL Bohemen cohort 14-15-16

PTA maatschappijleer 1&2 KBL Bohemen cohort 14-15-16 Dit is een gecombineerd PTA voor twee vakken: voor maatschappijleer 1 (basis, behorend tot het gemeenschappelijk deel van het vakkenpakket) en voor maatschappijleer 2 (verdieping, behorend tot de sectorvakken

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 Frans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 Frans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

KONING OF PRESIDENT?

KONING OF PRESIDENT? ONING OF RESIDENT? ARIL 2015 AAN DE SLAG MET #3 WAT HEB JE NODIG? Werkblad 1 en 2 (uitgeprint) DE WERVORM IN HET ORT In de Verenigde Staten lopen kandidaten zich warm voor de presidentscampagne, met Hillary

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2006

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2006 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2006 tijdvak 2 FRANS CSE GL EN TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 1 REGELS

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2008 tijdvak 2 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

2. (regulier vraag 3) 10-6 vergeten bij opzoeken ρ: eerste bolletje weg. bij werken met de dichtheid kan de berekening nog wel worden gecompleteerd.

2. (regulier vraag 3) 10-6 vergeten bij opzoeken ρ: eerste bolletje weg. bij werken met de dichtheid kan de berekening nog wel worden gecompleteerd. Verslag examenbespreking pilot-examen VWO 2014 (eerste tijdvak) Utrecht, 19 mei 2015 Eerste resultaten: Totaal 62 kandidaten. Gemiddeld 40,3 punten. 5 lln 32+37+28+39+26 punten. (32,4 gemiddeld). 16 lln

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 Arabisch CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-D Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten in op de optisch

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2005

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2005 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2005 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2010 tijdvak 2 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2012

Correctievoorschrift VMBO-KB 2012 Correctievoorschrift VMBO-KB 2012 tijdvak 2 Engels CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

PTA maatschappijleer 2 KBL Bohemen cohort

PTA maatschappijleer 2 KBL Bohemen cohort Exameneenheden KBL maatschappijleer 2 (sectorvak zorg & welzijn) ML2/K/1 Oriëntatie op leren en werken: De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en het belang van maatschappijleer verwoorden.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2007 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 tijdvak 2 Engels CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NATUURKUNDE VWO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NATUURKUNDE VWO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NATUURKUNDE VWO EERSTE TIJDVAK 2012 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 Arabisch CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 Spaans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Examen HAVO. Maatschappijleer (nieuwe stijl en oude stijl)

Examen HAVO. Maatschappijleer (nieuwe stijl en oude stijl) Maatschappijleer (nieuwe stijl en oude stijl) Examen HAVO Vragenboekje Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 28 mei 13.30 16.30 uur 20 01 Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen;

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2006

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2006 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2006 tijdvak 1 FRANS CSE GL EN TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 1 REGELS

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 Spaans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2008 tijdvak 1 Engels CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2007 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2006

Correctievoorschrift VMBO-BB 2006 Correctievoorschrift VMBO-BB 2006 tijdvak 2 ENGELS CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 1 REGELS VOOR DE

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2011 tijdvak 1 natuur- en scheikunde 1 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Praktische punten havo en vwo

Praktische punten havo en vwo CvTE T.a.v. vaststellingcommissie Nederlands Postbus 315 3500 AH Utrecht Utrecht, 8 juni 2015 Betreft: reactie SBN/Levende Talen CSE havo en vwo 2015-I Geachte leden van de vaststellingscommissie Nederlands,

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2013

Correctievoorschrift VWO 2013 Correctievoorschrift VWO 2013 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2007 tijdvak 2 natuur- en scheikunde 1 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2019

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2019 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 Arabisch CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correctievoorschrift VWO 2011 tijdvak 1 tevens oud programma Spaans Spaans Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

DEBAT. Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING

DEBAT. Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING Debat over het Amerikaanse kiesstelsel OMSCHRIJVING De leerlingen gaan met elkaar in debat over verschillende aspecten van het Amerikaanse kiesstelsel. De leerlingen bereiden zich voor door middel van

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO EERSTE TIJDVAK 2012 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2007 tijdvak 1 Duits CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 Turks CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

DEBAT DEBAT OVER HET AMERIKAANSE KIESSTELSEL HANDLEIDING OMSCHRIJVING

DEBAT DEBAT OVER HET AMERIKAANSE KIESSTELSEL HANDLEIDING OMSCHRIJVING OVER HET AMERIKAANSE KIESSTELSEL OMSCHRIJVING De leerlingen gaan met elkaar in debat over verschillende aspecten van het Amerikaanse kiesstelsel. De leerlingen bereiden zich voor door middel van de expertmethode:

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie