Judo: Kumi-kata analyse van mannelijke judoka s tijdens het Europese Kampioenschap 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Judo: Kumi-kata analyse van mannelijke judoka s tijdens het Europese Kampioenschap 2008"

Transcriptie

1 Arenberggebouw Arenbergstraat Brussel Tel: Fax: Judo: Kumi-kata analyse van mannelijke judoka s tijdens het Europese Kampioenschap 2008 AUTEURS VAN TICHELT D., PROF.DR. ZINZEN E., PROF.DR. CLARYS P. REDACTIE INSTITUUT VERBEIREN KATELIJNE Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie ABSTRACT In deze studie, in het kader van een masterproef tot master lichamelijke opvoeding en kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel, werd door middel van videoanalyse een analyse gemaakt van de kumi-kata s die werden gehanteerd bij de mannelijke judoka s tijdens het Europese Kampioenschap in Hierbij werd gekeken naar de verschillen in gebruik van de kumi-kata s bij het begin en het einde van een gevecht, verschillen in gebruik bij judoka s uit andere gewichtsklasses en bij (niet-)medaillewinnaars. Vervolgens wordt er ook nagegaan welke kumi-kata s het meeste gebruikt worden door de judoka s en het meest efficiënt naar voor komen tijdens een gevecht. Sleutelwoorden judo, kumi-kata, videoanalyse, EK 2008 Datum 01/09/2009 Extra bronnen Contactadres zie bronnenlijst emzinzen@vub.ac.be Disclaimer: Het hierna bijgevoegde product mag enkel voor persoonlijk gebruik worden gedupliceerd. Indien men dit wenst te dupliceren of te gebruiken in eigen werk, moet de bovenvermelde contactpersoon steeds verwittigd worden. Verder is een correcte bronvermelding altijd verplicht.

2 Arenberggebouw Arenbergstraat Brussel Tel: Fax: Inleiding artikel judo kumi-kata In het artikel Judo: Kumi-kata analyse van mannelijke judoka s tijdens het Europese Kampioenschap 2008 wordt dieper ingegaan op het belang van de kumi-kata in het judo. Onder kumi-kata verstaan we het vastgrijpen van de tegenstander aan de kimono voor of tijdens het judogevecht. Het artikel is gebaseerd op de eindverhandeling van Dirk Van Tichelt, in augustus 2009 nog goed voor een bronzen plak op het Wereldkampioenschap te Rotterdam. Om vast te stellen welke judoka welke kumi-kata gebruikte op welk moment in de wedstrijd en om na te gaan welke kumi-kata s tot welk resultaat leidden, heeft men gebruik gemaakt van video-analyse. Op basis van de resultaten van het onderzoek werd getracht om aandachtspunten te formuleren naar de trainers toe. Bij ploegsporten kijkt niemand meer op van het gebruik van video-analyse. Onder andere voetbal- en basketbalcoaches maken gebruik van gefilmde beelden van de volgende tegenstander om aan de hand daarvan hun ploeg voor te bereiden en hun tactiek te bepalen. Ook in de individuele sporten wordt deze techniek meer en meer gebruikt. Waar de nadruk bij het gebruik van videobeelden bij ploegsporten meer ligt op tactiek, worden de beelden bij individuele sporten voor iets andere doeleinden aangewend. Hier ligt de nadruk namelijk meer op biomechanische principes ter preventie van blessures en op technische aspecten in het kader van een betere uitvoering. Men zal een beweging, bijvoorbeeld een flik-flak in de gymnastiek of een bovenhandse opslag in het tennis, filmen en daarna de beelden bekijken met de sporter. Tijdens deze sessie wordt de sporter geconfronteerd met de beelden van zichzelf. Hij zal dus kunnen opmaken of er een verschil bestaat tussen het beeld van de beweging dat hij in zijn hoofd heeft en hoe de beweging er in de werkelijkheid uitziet. Hierdoor zal de sporter een beter begrip krijgen van de manier waarop hij zijn bewegingen kan optimaliseren. Ook de relatie tussen coach en sporter kan hierdoor verbeteren aangezien de sporter door middel van de beelden beter begrijpt waarom de coach op bepaalde punten blijft hameren.

3 Uiteraard kan men bezwaarlijk beweren dat video-analyse in ploegsporten enkel gebruikt wordt voor tactische doeleinden en bij individuele sporten enkel voor technische doeleinden. Zo zullen coaches van ploegsporten aan de hand van de video-analyses ook technische fouten met hun teamleden bespreken. Ook bij een gevechtsport als judo zien we die mogelijkheid om van beide doeleinden gebruik te maken. Kijken we naar het onderzoek waarover het artikel handelt, dan zien we dat de video-analyses in de eerste plaats gedaan werden vanuit een tactisch oogpunt: wie gebruikt welke kumi-kata s en belangrijker nog: welke kumi-kata s verhogen de kans op winst van de partij? Judo is echter ook een zeer technische sport. Het zou dus zonde zijn om de video s niet ook voor technische interpretatie te gebruiken en zo individuele foutjes weg te werken en de techniek te optimaliseren.

4 Kumi-kata analyse van mannelijke judoka s tijdens het Europese Kampioenschap 2008 Van Tichelt Dirk, Prof.dr.E.Zinzen Vrije Universiteit Brussel Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie INLEIDING Judo is een verdedigingsport die heden ten dage over heel de wereld wordt beoefend. Zowel op nationaal als op internationaal vlak worden er competities georganiseerd. Tijdens een wedstrijd moeten de tegenstanders zoveel mogelijk punten scoren door te proberen de ander op de rug te werpen (ippon). Dit kan zowel rechtstaand (nage-waza) als tijdens het grondwerk (ne-waza). Traditioneel wordt de sport gekenmerkt door het dragen van een kimono waaraan de tegenstanders elkaar vastnemen. Het vastnemen van de tegenstander tijdens de wedstrijd, noemt men de kumi-kata. Vooral tijdens het rechtstaand gedeelte is de kumikata zeer belangrijk, aangezien op deze manier de belangrijkste contactpunten met de tegenstander gevormd worden. Hierdoor kunnen de tegenstanders de ruimte tussen elkaar controleren. Ondanks het feit dat de kumi-kata een belangrijk onderdeel is van het judo, kunnen we vaststellen dat hierover in de literatuur weinig wetenschappelijke informatie te vinden is. In dit onderzoek, naar aanleiding van een masterproef tot het behalen van een Master in de lichamelijke opvoeding en kinesitherapie, wordt het gebruik van kumi-kata s tijdens de wedstrijden van een EK geanalyseerd. Er werd meerbepaald met behulp van videoanalyse gekeken welke kumi-kata s het meest werden gebruikt op internationaal niveau en welke het meest efficiënt zijn om te scoren. Er werd ook nagegaan of er verschillen zijn tussen de gewichtsklassen. Tenslotte werd getracht om met de resultaten van dit onderzoek aandachtspunten te kunnen formuleren naar de trainers toe om het gebruik en de uitvoering van de kumi-kata te verbeteren. DE JUDOWORP EN DE KUMI-KATA Een worp in het judo bestaat uit drie verschillende fases. De eerste fase is het uit evenwicht brengen (kuzushi) van de tegenstander. In de tweede fase wordt het eigen lichaam uit positie gebracht (tsukuri). Tenslotte is er nog het werpen van de tegenstander zelf (kake) (Morrell, 2003). De kumi-kata of de pakking vindt plaats tijdens de eerste fase van kuzushi. De kumi-kata bepaalt grotendeels het slagen van de worp. Wanneer een judoka de kimono van zijn tegenstander niet behoorlijk vastheeft of niet kan blijven vasthouden, dan zal de kuzushi ook niet goed zijn. Als gevolg daarvan zal de worp ofwel niet tot stand komen ofwel mislukken. De kumi-kata is bijgevolg een belangrijk onderdeel van het begin van het gevecht. Verwaarloost men de kumi-kata, dan verwaarloost men het gehele gevecht (Adams, 1990). Er bestaan verschillende manieren om de tegenstander vast te nemen. We zien dat de kumi-kata meestal bestaat uit één sturende hand (hikite) en één krachthand (tsurite). De sturende hand zorgt voornamelijk voor het uit 1

5 evenwicht brengen van de tegenstander. De krachthand probeert het lichaam van de tegenstander tijdens de worp te controleren. De meest voorkomende kumi-kata is diegene waarbij met één hand de kraag van de tegenstander wordt vastgenomen en met de andere de mouw ter hoogte van de elleboog. Daarnaast kunnen vele variaties worden onderscheiden. In bijlage bevindt zich een overzicht van de meest voorkomende kumikata s in het judo. HET BELANG VAN DE KUMI-KATA In het judo gebeuren het inzetten en het uitvoeren van een aanval in de ruimte tussen de tegenstanders. Het is dus van primair belang dat de judoka s die ruimte controleren. Hoe groter de ruimte tussen twee tegenstanders, hoe beter de aanval of tegenaanval kan gecontroleerd worden. Het enige hulpmiddel hierbij is hun grijpvaardigheid (kumi-kata). De judoka met de beste grijpvaardigheid of, met andere woorden, degene die dit gebied het best kan controleren, zal dus in het voordeel zijn (Weers, 1997a). Iedere judoka weet dat er zonder kumi-kata geen worp zal kunnen gedaan worden. Maar het besef van het belang ervan onderscheidt onder andere de succesvolle judoka s van de minder succesvolle. In het hedendaags competitiejudo heeft de kumi-kata aan belang gewonnen. Iedere kumikata heeft namelijk een andere invloed op de mogelijkheid om zich te verplaatsen, aan te vallen of te verdedigen. De judoka met de sterkste kumi-kata of de beste kennis om te anticiperen op de kumi-kata van de tegenstander heeft een heel groot voordeel tijdens het gevecht (Ohlenkamp, 2005). Omdat de kumi-kata heel belangrijk is tijdens een wedstrijd, zal men zich niet zomaar door de tegenstander laten vastnemen. Alvorens het gevecht om de tegenstander tegen de mat te werken begint, is er dikwijls een kumikatagevecht. De judoka wil hier proberen om zijn/haar favoriete kumi-kata toe te passen en tegelijkertijd de tegenstander te beletten om met zijn/haar favoriete kumi-kata te starten. Een goede beheersing van het kumi-katagevecht behoort tot de vaardigheden van een goede judoka. ONDERZOEK NAAR DE KUMI-KATA IN DE LITERATUUR In dit onderzoek werd ook nagegaan of er in de literatuur informatie omtrent het gebruik van de kumi-kata bij judoka s te vinden is. Twee onderzoeken worden besproken. Zoals eerder al vermeld heeft iedere kumi-kata een andere invloed op de mogelijkheid om zich te verplaatsen, aan te vallen en te verdedigen. De kumi-kata van de tegenstander verkleint die mogelijkheden nog eens. Weers (1998) onderzocht tijdens de Olympische Spelen (OS) van 1996 de verschillende vormen van kumikatasituaties tijdens een wedstrijddag. Hij verdeelde een wedstrijddag in 3 delen. De voorrondes (dit zijn de gevechten tot en met de kwartfinales), de herkansingsrondes (dit zijn de gevechten van de judoka s die verloren hebben van een halvefinalist) en tenslotte de eliterondes (dit zijn de halve finales en de gevechten voor een medaille). Weers maakte een onderscheid naar de situatie tijdens het kumi-katagevecht. Zo onderscheidde hij situaties waarbij de judoka s dezelfde kumikata uitoefenden op elkaar, een tegengestelde kumi-kata, elkaar aan de mouwuiteinden vasthielden of een kumi-kata zonder vaste vorm uitvoerden. Weers ging na of er een verschil was in kumi-katasituaties tussen de verschillende ronden. De percentages van de 2

6 gekozen kumi-kata in de voorrondes beschouwde hij als het meest representatief voor de judokabevolking omdat in de voorrondes van een wedstrijd zowel de goede als de minder goede judoka s zitten. Tabel 1 geeft de resultaten weer van dit onderzoek. Uit de gevonden resultaten van Weers (1998) blijkt duidelijk dat er in de eliterondes meer voor de kumi-kata zonder vaste vorm wordt gekozen dan in de voorrondes. Hoewel deze vorm dus de meest efficiënte kumi-kata is, geeft ze nooit zekerheid op winst. 30% van de judoka s verkiezen namelijk een andere vorm van kumi-kata in de eliterondes. In een ander onderzoek van Seta (2005) werd bij Japanse hogeschool- en universiteitsstudenten nagegaan welke de meest gebruikte kumi-kata s zijn. Hieruit bleek dat de meeste judoka s met hun krachthand de tegenstander hoog in de nek vastnemen (38%). De sturende hand werd in de meeste gevallen (51%) ter hoogte van de elleboog geplaatst. Tabel 1: Percentages van vormen van kumi-kata tijdens OS 1996 (Weers 1998) Mannen Zelfde Tegengestelde Mouwuiteinde Geen vaste Vorm Voorrondes 10% 49% 3% 38% Herkansingsrondes 10% 54% 7% 29% Finalerondes 2% 33% 2% 63% Vrouwen Zelfde Tegengestelde Mouwuiteinde Geen vaste Vorm Voorrondes 19% 55% 7% 19% Herkansingsrondes 18% 57% 7% 18% Finalerondes 7% 40% 4% 49% Gecombineerde Data Zelfde Tegengestelde Mouwuiteinde Geen vaste Vorm Voorrondes 14% 52% 5% 29% Herkansingsrondes 13% 55% 7% 25% Finalerondes 3% 25% 2% 70% 3

7 HET ONDERZOEKSOPZET EN DE METHODE In het kader van deze masterproef werd via de Portugese Judo Federatie al het beeldmateriaal van de wedstrijden van het Europees Kampioenschap (EK) 2008 voor senioren opgevraagd en geanalyseerd. De analyses beperkten zich tot de wedstrijden bij de mannelijke judoka s. Om een objectief resultaat te bekomen werden vooral de eerste ronden geanalyseerd, zodat alle deelnemende judoka s één maal aan bod kwamen. Zo werd vermeden dat er een steeds terugkerend patroon van dezelfde judoka s het kumi-katapatroon zou beïnvloeden. Alvorens de start van de analyse van de wedstrijden, werden enkele regels gedetermineerd. Voor elke wedstrijd werd dezelfde procedure gebruikt. Ieder gevecht kreeg een nummer en gewichtsklasse en het land van herkomst van de judoka werden genoteerd. Er werd ook genoteerd of ze uiteindelijk een medaille zouden behalen of niet. Wat de kumi-kata s betreft, werd er enkel gekeken naar die kumi-kata s waarbij een actie gebeurde. Onder een actie werd verstaan: een aanval, tegenaanval, overname of onderbreking door de scheidsrechter. Bij twijfel over een beweging werden deze data niet genoteerd. Elke mogelijke plaatsing van een hand kreeg een code van 1 tot en met 18. De combinatie van de twee handen leverde uiteindelijk voor iedere soort van kumi-kata een unieke code op. Aangezien er dikwijls, voorafgaand aan een worp, een heel kumi-katagevecht plaatsvindt, is de kumikata op twee verschillende tijdstippen genoteerd. Er werd zowel gekeken naar de kumi-kata waarmee gestart werd of de beginkumi-kata als naar de kumi-kata op het moment van de actie zelf of kumi-kata. Per actie werd ook genoteerd in welke minuut deze plaatsvond. De kumi-kata s werden enkel genoteerd wanneer er één van de bovenvernoemde acties op volgde. Indien de actie een worp was, werd er genoteerd of het een aanval, tegenaanval of overname was. Ook werd de score genoteerd die deze worp opleverde. In het totaal werden er 77 matchen geanalyseerd wat de kumi-kata s van 154 verschillende judoka s opleverde. Binnen al die geanalyseerde matchen zijn er 2024 acties genoteerd. Na 3 maanden werden enkele wedstrijden nogmaals geanalyseerd om de betrouwbaarheid in gegevensverzameling van de onderzoeker te testen. Zowel de analyse van de beginkumi-kata als van de kumi-kata bleken op deze manier betrouwbaar binnen dezelfde expertonderzoeker, wat de resultaten uit dit onderzoek een voldoende mate van betrouwbaarheid geeft. De validiteit werd verzekerd door de duidelijke determinering van de te onderzoeken variabelen. 4

8 RESULTATEN EN DISCUSSIE Zoals reeds aangehaald, werd voor de analyse van de kumi-kata een verschil gemaakt tussen de beginkumi-kata s en de kumi-kata s tijdens de wedstrijd. Bij de 2024 genoteerde acties werden in totaal 144 verschillende kumi-kata s die tijdens een actie plaatsvonden vastgesteld en 78 verschillende beginkumi-kata s. Tabel 2. Aantal keer dat de kumi-kata s voorkomen tijdens de actie (in %) (n=144) Met 1 H aan de kraag 13% Met 1 H aan de mouw, andere H aan de kraag 9% Met 1 H aan de mouw 7% Rest kumi-kata 88 26% onbekende soorten Bekende kumi-kata, maar minder gebruikt Rest in groepjes van 4%-3% en 2% De kumi-kata met 1 hand aan de kraag en 1 hand aan de mouw is de basiskumi-kata. Deze kumikata, of een gedeelte ervan/variatie erop, wordt in het judo ook het meest gebruikt. Dit is logisch aangezien bijna alle officiële worpen (uit de gokyo) met deze kumi-kata starten. We zien dat, naast een groot aantal in het judo bekende kumikata s, 26% van de kumi-kata s die voorkomen tijdens de wedstrijd onbekend zijn of derivaten van bekende kumi-kata s. Tabel 3. Aantal keren dat de kumi-kata voorkomt bij het begin van het gevecht (in %) (n=78) Met 1 H aan de kraag 29 % Met 1 H aan de mouw 14% Met 1 H aan de bovenarm 9% Met 1 H aan de kraag gekruist Met 1 H aan de mouw, andere H aan de kraag Rest kumi kata 64 onbekende soorten 5% 5% 17% Bekende kumi kata, maar minder gebruikt Rest in groepjes van 4%-3% en 2% Ook bij de analyse van de kumi-kata aan het begin van het gevecht (bij de 1 ste minuut) zien we dat vooral een gedeelte van/variatie op de basiskumikata gebruikt wordt (zie tabel 3). Ook hier zien we een grote groep van minder bekende kumi-kata s of derivaten. 1. Vergelijking van de beginkumi-kata s tussen de eerste en de vijfde minuut De kumi-kata s die in de eerste minuut het meest voorkwamen zijn de kumi-kata s met één hand aan de mouw en met één hand aan de kraag gekruist. Deze twee kumi-kata s geven een minimum aan controle over de tegenstander. Dat deze kumi-kata s meer worden gebruikt in de eerst minuut en minder in de laatste minuut is te verklaren doordat men over het algemeen in de eerste minuut de tegenstander wat gaat aftasten. Er wordt een minimum aan contact gemaakt met de tegenstander en men probeert aan te voelen wat de sterktes van de tegenstander zijn en in welke richting hij een aanval zal proberen in te zetten. Door het gebruik van deze kumi-kata s behoudt men toch nog een grote beweeglijkheid om bij een eventuele aanval uit de beweging te draaien. We merken op dat de kumi-kata s die het meest in de eerste minuut gebruikt worden de mogelijkheid geven om nadien over te gaan naar een andere, betere kumi-kata; één waarmee men een aanval wil uitvoeren of waarmee een tegenaanval kan voorkomen worden. De kumi-kata s met twee handen aan één kraag, met één hand in nek, met één hand aan de schouder en met één hand in nek andere hand aan de kraag zijn kumi-kata s die in de vijfde minuut meer gebruikt werden. Een verklaring hiervoor is te vinden in de controle die deze kumi- 5

9 kata s leveren. Naar het einde van een wedstrijd toe wil een judoka veelal zijn voorsprong verdedigen. Het verdedigen van die voorsprong gebeurt dikwijls door heel goede controle te nemen over het bovenlichaam van de partner. Het bovenlichaam speelt vaak een belangrijke rol in de tsukuri. Kan men het bovenlichaam niet bewegen, dan zal er in vele gevallen ook geen tsukuri kunnen plaatsvinden. 2. Vergelijking van de kumi-kata s volgens gewichtsklasse Om met voldoende aantallen te kunnen werken, werden de gewichtscategorieën samengevoegd tot 3 verschillende groepen. De lichtgewichten zijn de judoka s tot en met 66kg. De judoka s die 66kg tot en met 90kg wegen, behoren tot de middengewichtsklasse en de judoka s over de 90kg behoren tot de zwaargewichten. Een lichte judoka kan over het algemeen zijn lichaam sneller verplaatsen dan een zware judoka. Hierdoor hebben zij geen absolute nood aan een kumi-kata waarmee men het lichaam van de tegenstander heel goed controleert. Dit verklaart waarom de judoka s uit de lichte gewichtsklasse ten opzichte van de andere gewichtsklassen meer acties doen of ondergaan met één hand aan de mouw of met één hand aan de bovenarm. De judoka s in de zware gewichtsklasse beginnen meer met een kumi-kata waarmee ze het bovenlichaam heel goed kunnen controleren dan de judoka s van de andere gewichtsklassen. Deze judoka s gebruiken veelal hun lichaamsgewicht om een worp te doen en proberen om al vanaf het begin van een actie het bovenlichaam van hun tegenstander zo goed mogelijk te controleren. De aanvallen met een kumi-kata met één hand worden bij hen beduidend minder gebruikt. 3. Vergelijking van kumi-kata bij medaillewinnaars en niet-medaillewinnaars De uiteindelijke medaillewinnaars starten minder met een kumi-kata waarmee men de tegenstrever maar met één hand vast heeft. Enkel de kumi-kata met één hand aan de mouw is hier een uitzondering op. De medaillewinnaars beginnen over het algemeen meer met de kumi-kata s waarbij men de tegenstander met beide handen vast heeft. Vooral de tweehandige kumi-kata s waarbij één hand de mouw vasthoudt, worden meer door hen gebruikt om te beginnen dan de niet-medaillewinnaars. 4. Kumi-kata tijdens een aanval of een tegenaanval Er konden 114 verschillende kumi-kata s onderscheiden worden tijdens een actie. De meeste acties werden wel ingezet vanuit de basiskumi-kata. Dit is te verklaren doordat vele worpen uit de gokyo hiermee worden gedaan. Één hand aan de mouw en één hand aan de kraag is de meest gebruikte kumi-kata om een actie op te zetten. 5. Kumi-kata bij een score door een worp De top-5 van de kumi-kata s waarmee het meeste gescoord wordt, zijn de kumi-kata s waarbij men de tegenstander met twee handen vastheeft. De basiskumi-kata werd percentueel het meest gebruikt om te scoren. 6. De efficiëntie van een kumi-kata Om de efficiëntie van iedere kumi-kata te weten, werd berekend hoeveel er met één bepaalde kumi-kata procentueel werd gescoord. Er werd nagegaan hoeveel de judoka met een bepaalde kumi-kata kon scoren tijdens een aanval (score/aanval). Uit deze analyse bleek dat de meest efficiënte kumi-kata waarmee men kan scoren deze is waarbij men met één hand de mouw vastheeft en de andere hand langs de zijkant, over de arm, op 6

10 de rug van de tegenstander plaatst. Als men kijkt naar de efficiëntie van een kumi-kata, dan kan men over het algemeen zeggen dat hoe meer contact men heeft met de tegenstander, hoe sneller er een score zal volgen. Deze kumi-kata s zorgen ervoor dat er maar een heel kleine ruimte is tussen de judoka en zijn tegenstander. Dit brengt echter het gevaar mee dat de tegenstander een tegenaanval kan inzetten. Hoewel deze kumikata de efficiëntste is om te scoren, is het tegelijkertijd ook de minst efficiënte om een tegenaanval te voorkomen. De efficiëntste kumikata s om een tegenscore te voorkomen zijn diegene waarbij men bijna geen contact heeft met de tegenstander en diegene waarbij men de tegenstander volledig controleert. BESLUIT EN AANBEVELINGEN Uit onderzoek blijkt dat er veel verschillende kumi-kata s worden gehanteerd tijdens een gevecht. We zien dat de judoka naast een groep van basiskumi-kata s ook nog vele andere variaties toepast tijdens het kumi-katagevecht. Zo zien we ook dat de basiskumi-kata met één hand aan de kraag en één hand aan de elleboog, de hand aan de elleboog meer aan de mouw geplaatst wordt. Niet enkel komt deze kumi-kata ook het meeste voor tijdens het gevecht, de analyse wijst erop dat er met deze kumi-kata het meest gescoord wordt. Ook blijkt uit dit onderzoek dat de éénhandige kumi-kata aan de mouw belangrijk is. Met deze kumi-kata kan namelijk zo veel mogelijk voorkomen worden dat de tegenstander je kan vastnemen. Al van in de initiatiefase binnen het judo kan men het accent meer leggen op het grijpen van de tegenstander bij de mouw in plaats van aan de bovenarm. Dit geldt vooral voor judoka s uit een lagere gewichtsklasse. Uit de analyse van de medaillewinnaars zien we wel dat zij vooral gebruik maken van tweehandige kumikata s. Om eraan gewend te geraken dat een tegenstander een andere kumi-kata gebruikt dan enkel de basiskumi-kata moeten deze kumi-kata s ook in de trainingen gezien worden. Om gewend te geraken aan veel verschillende kumi-kata s, moeten er in de trainingen ook kumikatagevechten plaatsvinden. Aan te raden is om tijdens die gevechten de judoka s een bepaalde kumi-kata op te leggen. Hierdoor leren ze vele verschillende kumi-kata s te hanteren. We zien verder dat de kumi-kata s waarbij men veel contact heeft met de tegenstander heel efficiënt zijn om te scoren, maar dat ze vaak ook resulteren in een tegenaanval. De trainer/coach dient de atleet erop attent te maken dat indien er een dergelijke kumi-kata gehanteerd wordt, men direct moet aanvallen. Een sterke kumi-kata en een goede kennis om te anticiperen zijn belangrijk bij judo. Ze geven nooit een garantie op winst maar via deze kumi-kata kan die winst wel worden afgedwongen. 7

11 met één hand aan de met één hand aan de op de rug onder de arm op de rug over de arm diep over op de rug diep over op de rug aan kraag kraag gekruist zelfde zijde aan uiteinde mouw aan uiteinde mouw aan de bovenarm aan de bovenarm aan de schouder gekruist gekruist in de nek aan het been aan het been gekruist de broek de broek gekruist aan de pols 8

12 9

Analyse van het Wereldkampioenschap Jeugd Jongens Volleybal 2007

Analyse van het Wereldkampioenschap Jeugd Jongens Volleybal 2007 Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Analyse van het Wereldkampioenschap Jeugd Jongens Volleybal 2007 Evaluatie van de spelonderdelen AUTEUR(S) VANMEDEGAEL STEVEN,

Nadere informatie

Coach Information Supply

Coach Information Supply Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Coach Information Supply AUTEUR VERTALING INSTITUUT PROF. DR. MANFRED MUCKENHAUPT PUT KOEN Katholieke Universiteit Leuven,

Nadere informatie

Coach Profession Profile

Coach Profession Profile Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Coach Profession Profile AUTEUR PROF. DR. HELMUT DIGEL / PROF. DR. ANSGAR THIEL VERTALING PUT K. INSTITUUT Katholieke Universiteit

Nadere informatie

Judo regels in begrijpelijke taal

Judo regels in begrijpelijke taal Datum: juli 2014 Inleiding Waarom deze uitleg over judoregels? Het huidige wedstrijdreglement is niet gemakkelijk te lezen. In deze uitgave vind je een eenvoudige uitleg van de spelregels. Zo wil de JBN

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje U9

Techniekenboekje. geel-oranje U9 Techniekenboekje geel-oranje U9 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het judo

Nadere informatie

Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving (Versie 14 januari 2018)

Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving (Versie 14 januari 2018) Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving 2018 (Versie 14 januari 2018) Evaluatie van de punten in Criteria voor ippon: tachi-waza 1. Snelheid. 2. Kracht. 3. Impact op de rug. 4. Controle tot het

Nadere informatie

Kumi kata als spelsituatie door Raf Tits, 6 de dan

Kumi kata als spelsituatie door Raf Tits, 6 de dan Kumi kata als spelsituatie door, 6 de dan Na het junioren A-toernooi van Kalingrad (april 2002) merkte bondscoach Johan Laats (Vlaamse Judofederatie) op dat wie op de wedstrijdmat enkel bezig is met de

Nadere informatie

G-JUDO REGLEMENT VLAANDEREN Ontwerp Alain Durinck LAATSTE AANPASSING G commissie 3 maart 2014

G-JUDO REGLEMENT VLAANDEREN Ontwerp Alain Durinck LAATSTE AANPASSING G commissie 3 maart 2014 G-JUDO VLAANDEREN G-REGLEMENT 1. DOEL G-judo Vlaanderen staat in voor de bevordering en ontwikkeling van een gezonde geest in een gezond lichaam. Zowel de motorische, fysieke als de verstandelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA

Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA Datum: 12/10/2008 Voor dit examen moet men kunnen uitvoeren: De 4 verschillende vallen (ukemi) De 4 worpen + van elke worp minstens 1 schakeling (nage-waza) De basis

Nadere informatie

INDELING 2 1. GESLACHT 2 2. LEEFTIJD 2 3. GEWICHT 2 4. BEKWAAMHEIDSNIVEAU 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 3 1. VERBODEN TECHNIEKEN 3 2. SANCTIES 4 SCORETABEL 4

INDELING 2 1. GESLACHT 2 2. LEEFTIJD 2 3. GEWICHT 2 4. BEKWAAMHEIDSNIVEAU 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 3 1. VERBODEN TECHNIEKEN 3 2. SANCTIES 4 SCORETABEL 4 Januari 2013 INHOUDSTAFEL INDELING 2 1. GESLACHT 2 2. LEEFTIJD 2 3. GEWICHT 2 4. BEKWAAMHEIDSNIVEAU 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 3 1. VERBODEN TECHNIEKEN 3 2. SANCTIES 4 SCORETABEL 4 WEDSTRIJDVELD, OFFICIALS EN

Nadere informatie

GELE GORDEL 5 DE KYU

GELE GORDEL 5 DE KYU GELE GORDEL 5 DE KYU EXAMENSTOF 1. TACHI-WAZA O-SOTO-GARI KO-UCHI-GARI IPPON-SEOI-NAGE O-UCHI-GARI UKI-GOSHI O-GOSHI KOSHI-GURUMA 2. NE-WAZA 2.1. osae-komi-waza (houdgrepen correcte starthouding basis)

Nadere informatie

Sport Fighting. Sport Fighting is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt.

Sport Fighting. Sport Fighting is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Sport Fighting INLEIDING Sport Fighting is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Het bestaat uit:! fase 1: Semi-Contact: stoot-, trap- & slagtechnieken,! fase 2: werptechnieken,!

Nadere informatie

Aanpassingen Judo 2013 vs 2019

Aanpassingen Judo 2013 vs 2019 Aanpassingen 2013 vs 2019 Januari 2019 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INDELING 3 Artikel 1: Geslacht 3 Artikel 2: Leeftijd 3 Artikel 3: Gewicht 3 Artikel 4: Bekwaamheidsniveau 3 HOOFDSTUK 2: WEDSTRIJDREGLEMENT

Nadere informatie

TECHNISCH TRAINEN UKEMI S. SHISEI: De lichaamshouding

TECHNISCH TRAINEN UKEMI S. SHISEI: De lichaamshouding TECHNISCH TRAINEN UKEMI S Valtechnieken; val breken: breken van de val door het lichaam te strekken, zodat de val geschiedt op een zo groot mogelijk oppervlak; het hoofd in de lijn van het lichaam te houden

Nadere informatie

functionele classificatie judo voor mensen met een beperking

functionele classificatie judo voor mensen met een beperking Pilot: functionele classificatie judo voor mensen met een beperking NCGJ & Classificatiewerkgroep - september 2016 Inhoudsopgave Divisioning... 3 Niveaus... 3 Definitie recreatieve en reguliere wedstrijd

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement aangepast judo. Datum: 3 september 2018.

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement aangepast judo. Datum: 3 september 2018. BondsVademecum Hoofdstuk 4.06 - Wedstrijdreglement aangepast judo Datum: 3 september 2018. Vastgesteld bij besluit bondsbestuur d.d. 3 september 2018 BondsVademecum hoofdstuk 4.06 - Wedstrijdreglement

Nadere informatie

Met betrekking tot hygiëne van judoka s zijn de volgende punten van belang:

Met betrekking tot hygiëne van judoka s zijn de volgende punten van belang: Wedstrijdregels Hygiëne Met betrekking tot hygiëne van judoka s zijn de volgende punten van belang: Het judopak dient schoon, droog en zonder onprettige geur te zijn. Nagels van handen en voeten moeten

Nadere informatie

VJF REGLEMENT KATA Tornooien.

VJF REGLEMENT KATA Tornooien. VJF REGLEMENT KATA Tornooien. Het reglement is gebaseerd op het reglement van de EJU voor katakampioenschappen. 1. Wedstrijdruimte. Tatami met gevarenzone. tori of uke START uke of tori jurylid 1 jurychef

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Judo. Januari Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Judo. Januari Belgium Januari 2013 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INDELING 3 Artikel 1: Geslacht 3 Artikel 2: Leeftijd 3 Artikel 3: Gewicht 3 Artikel 4: Bekwaamheidsniveau 3 HOOFDSTUK 2: WEDSTRIJDREGLEMENT 4 Artikel 1: Verboden

Nadere informatie

Don t fix it: de risico s van matchfixing in sportclubs

Don t fix it: de risico s van matchfixing in sportclubs Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Don t fix it: de risico s van matchfixing in sportclubs AUTEURS DE WAEGENEER E. REDACTEUR BLONDEEL S. INSTITUTEN Universiteit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Cordia Open Grappling Toernooi

Inhoudsopgave. 1. Cordia Open Grappling Toernooi Reglementen 1 Inhoudsopgave 1. Cordia Open Grappling Toernooi - 1.1 Gewichtsklassen - 1.2 Niveau indeling - 1.3 Toegestane technieken - 1.4 Verboden technieken - 1.5 Wedstrijd tijden - 1.6 Mogelijkheden

Nadere informatie

Energieverbruik bij beginnende skiërs en snowboarders

Energieverbruik bij beginnende skiërs en snowboarders Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Energieverbruik bij beginnende skiërs en snowboarders AUTEUR Aerenhouts D., De Raedemaeker L., Clarys P. en Zinzen E. REDACTEUR

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF ORANJE

EXAMEN LEERSTOF ORANJE EXAMEN LEERSTOF ORANJE Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 9 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

Op 16 maart 2006 kwam topjudoka Ilse Heylen bij ons op bezoek om ons wat meer te vertellen over zichzelf en haar judo:

Op 16 maart 2006 kwam topjudoka Ilse Heylen bij ons op bezoek om ons wat meer te vertellen over zichzelf en haar judo: Op 16 maart 2006 kwam topjudoka Ilse Heylen bij ons op bezoek om ons wat meer te vertellen over zichzelf en haar judo: Hoe is je judocarrière begonnen? Heylen: Ik ben met judo begonnen toen ik 8 jaar was

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

Vragenlijst cursus VOORBEREIDING DANGRADEN. Tussen haakjes : referentie naar de ESKA-wedstrijdreglementen. Kernwoorden zijn onderlijnd.

Vragenlijst cursus VOORBEREIDING DANGRADEN. Tussen haakjes : referentie naar de ESKA-wedstrijdreglementen. Kernwoorden zijn onderlijnd. Vragenlijst cursus VOORBEREIDING DANGRADEN. Tussen haakjes : referentie naar de ESKA-wedstrijdreglementen. Kernwoorden zijn onderlijnd. 1. Wat zijn de essentiële basisnormen voor Shotokan-competitie (Art.

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE JE EERSTE WEDSTIJDEN

INFORMATIEBOEKJE JE EERSTE WEDSTIJDEN INFORMATIEBOEKJE JE EERSTE WEDSTIJDEN Als je voor de eerste keer naar een wedstrijd gaat hebben jij en je ouders veel vragen. Op verzoek proberen we op deze vragen hier antwoord te geven. Staat jouw vraag

Nadere informatie

Uitleg judowedstrijdregels JBN

Uitleg judowedstrijdregels JBN Uitleg judowedstrijdregels JBN 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wedstrijdruimte 4. Scheidsrechters en tafeljury 5. Judopak 6. Regels 7. Scores 8. Grondtechnieken 9. Overtredingen 10. Scorebord 11. Meerderheidsregel

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

Vanaf de U18 is er geen onderverdeling. Vanaf een bepaalde graad krijgt men een aanvulling rond verwurgingen en armklemmen.

Vanaf de U18 is er geen onderverdeling. Vanaf een bepaalde graad krijgt men een aanvulling rond verwurgingen en armklemmen. Deze nieuwe leerlijn voor kyu-graden is in voege in de VJF vanaf 01-09- 2015 en is gebaseerd op de principes van de natuurlijke gevechtssituaties van jongeren zoals pootje lap en iemand rond de nek grijpen

Nadere informatie

Uitleg judowedstrijdregels JBN

Uitleg judowedstrijdregels JBN Uitleg judowedstrijdregels JBN 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wedstrijdruimte 4. Scheidsrechters en tafeljury 5. Judopak 6. Regels 7. Scores 8. Grondtechnieken 9. Overtredingen 10. Scorebord 11. Meerderheidsregel

Nadere informatie

Programma judo voor kyu-graden.

Programma judo voor kyu-graden. Programma judo voor kyu-graden. Inleiding. Dit programma is in voege in de VJF sinds 1992, en is gebaseerd op de principes van de natuurlijke gevechtssituaties van jongeren zoals pootje lap en iemand rond

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF GEEL

EXAMEN LEERSTOF GEEL EXAMEN LEERSTOF GEEL Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 7 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) o o o U10 75 lessen 9 maanden

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A 9240 Zele Reglement ontmoetingen U9, U11 en U13 Reglement U11 en U13 ontmoetingen 1 Reglement ontmoetingen U9, U11 en U13 1. LEEFTIJD

Nadere informatie

KINDER- en JEUGDPROGRAMMA JUDO -14 JAAR Inleiding.

KINDER- en JEUGDPROGRAMMA JUDO -14 JAAR Inleiding. KINDER- en JEUGDPROGRAMMA JUDO -14 JAAR Inleiding. De praktijk heeft ons geleerd dat het klassieke onderricht in het JUDO, het volgen van het GO KYO, een zeer moeilijke opdracht is voor onze trainers.

Nadere informatie

Onderzoek: De Belgen en de OS in Rio Oktober 2016 Enquête: Les Belges et les JO de RIO Octobre 2016

Onderzoek: De Belgen en de OS in Rio Oktober 2016 Enquête: Les Belges et les JO de RIO Octobre 2016 Onderzoek: De Belgen en de OS in Rio Oktober 2016 Enquête: Les Belges et les JO de RIO Octobre 2016 Onderzoeksopzet Doelstelling onderzoek Het meten van de attitude van de Belg ten opzichte van de Olympische

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Lange Akker 10 9240 Zele Reglement ontmoetingen U11 en U13 1 Reglement ontmoetingen U11 en U13 1.LEEFTIJD. Het is niet toegelaten om jongens tegen meisjes

Nadere informatie

LEERLIJN VOOR GRADEN.

LEERLIJN VOOR GRADEN. LEERLIJN VOOR GRADEN. Een gestructureerde leerlijn dringt zich op meer dan vroeger op. Na de vervaldag van een vergunning, is een judoka vrij om te veranderen van club. Soms kan een clubverandering zich

Nadere informatie

ONSPORTIEVE FOUT 2017 REGELS / ART 37. Version 1.0. / 5 oktober Officiating s Cool

ONSPORTIEVE FOUT 2017 REGELS / ART 37. Version 1.0. / 5 oktober Officiating s Cool ONSPORTIEVE FOUT 2017 REGELS / ART 37 Version 1.0. / 5 oktober Officiating s ool 1 NOTE Deze presentatie is gemaakt door de FIBA Referee Department en mag niet gebruikt worden anders dan met FIBA Logo

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje-groen U11

Techniekenboekje. geel-oranje-groen U11 Techniekenboekje geel-oranje-groen U11 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Lange Akker 10 9240 Zele Reglement ontmoetingen U11 en U13 1 Reglement ontmoetingen U11 en U13 1.LEEFTIJD. Het is niet toegelaten om jongens tegen meisjes

Nadere informatie

KRAV MAGA JEUGD MERELBEKE

KRAV MAGA JEUGD MERELBEKE Witte gordel met gele streep HOUDINGEN 0 Passieve neutrale houding 0 Passieve natuurlijke houding 0 Passieve tactische houding 0 Verdedigingshouding 0 Verplaatsingen in verdedigingshouding STOTEN 0 directe

Nadere informatie

Budo Ryu Rotterdam d.vander.meer@gmail.com 0610464202. Maté

Budo Ryu Rotterdam d.vander.meer@gmail.com 0610464202. Maté Ha-Jime / Sore-Made Koka Ha-Jime Begin de wedstrijd. Sore-Made betekent einde van de wedstrijd (tijd is op, wordt niet bij een ippon gezegd) Koka is de kleinste score en is gelijk aan 3 punten. Het aantal

Nadere informatie

Samenstelling: Rico Rutten

Samenstelling: Rico Rutten Samenstelling: Rico Rutten 1 Beste judoka s Deze bundel heeft de pretentie allesomvattend te zijn maar is bedoeld als leidraad voor de judoka die zich wenst voor te bereiden voor zijn volgende graadsverhoging.

Nadere informatie

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies)

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies) Pupillen Waterpolo (waterpolo voor dummies) Ben je net begonnen met waterpolo en moet je binnenkort misschien je eerste wedstrijd spelen? Of heb je al vaker een wedstrijd gespeeld, maar ken je nog niet

Nadere informatie

18. Overtredingen en scheidsrechterstekens

18. Overtredingen en scheidsrechterstekens 18. Overtredingen en scheidsrechterstekens Naast verbale communicatie kunnen we spelers, coaches, toeschouwers én medescheidsrechters middels gebaren laten op de hoogte stellen van wat er op het ijs gebeurt

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie. Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A, 9240 Zele

VZW Vlaamse Judofederatie. Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A, 9240 Zele VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A, 9240 Zele Reglement ranking 2016 1 Reglement ranking 2016 Geschreven door: Bart Geelen Sporttechnisch coördinator VJF met medewerking

Nadere informatie

QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij.

QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij. Wijs een vragensteller aan: die stelt de vraag

Nadere informatie

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Charter ouders en supporters

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Charter ouders en supporters SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Charter ouders en supporters JEUGDSPELER STAAT CENTRAAL Mario Lermitte Jeugdcoördinator SMS Lubbeek De jeugd neemt binnen onze club SMS Lubbeek een centrale plaats in, want

Nadere informatie

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Woordje vooraf In ons specifiek opleidingsplan van de club, hebben we in grote lijnen al neergeschreven wat we juist verwachten van onze keepers. Omdat een goede opleiding

Nadere informatie

In het heetst van de strijd

In het heetst van de strijd Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 In het heetst van de strijd Richtlijnen voor het sporten in warme en vochtige klimaten AUTEUR ACKAERT B. REDACTEUR PUT K.

Nadere informatie

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 JUDOCLUB BOECHOUT NAAM: Seiryoku Zenyo Jita Kyoei Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 EXAMEN PROGRAMMA VOOR SHIKYO (ORANJE GORDEL OF 4

Nadere informatie

Inleiding. Onderscheid beach - zaal. 2 spelers 6 spelers. Terrein

Inleiding. Onderscheid beach - zaal. 2 spelers 6 spelers. Terrein Inleiding Beachvolleybal is vanaf de spelen van Barcelona een Olympische sport en heeft sindsdien een hele weg afgelegd. De sport is zich steeds meer gaan onderscheiden van de indoorvariant. Zo zullen

Nadere informatie

Peter Vluggen JBN Judo & Jiu Jitsuleraar B. 1 e Dan Jiu Jitsu examen

Peter Vluggen JBN Judo & Jiu Jitsuleraar B. 1 e Dan Jiu Jitsu examen 1 e Dan Jiu Jitsu examen 1 Budosport Heerlenbaan JBN Lidnr. 7075 Roepnaam Naam Leeftijd 1 e Kyu behaald JBN nummer JBN Lid sinds Partner 1 Partner 2 2 Aandachtspunten voor het examen Niet alle aandachtspunten

Nadere informatie

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet Visie Waterpolo Z & PC Nunspeet Inhoud Inleiding...3 De Waterpolo Commissie...3 Trainers en Coaches...4 Missie en Visie...5 Scheidsrechters en W officials...5,6 Trainingen en Teams...6,7,8 Inleiding De

Nadere informatie

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING Bedrijf: Opdrachtgever: Onderzoeker: Werkpost/ functie: Datum: Observatie van tot 1. Globale analyse RUG NEK SCHOUDERS ELLEBOOG/ POLS/ GLOBAAL 2. Extra checklisten

Nadere informatie

JUDO SECTIE A OFFICIËLE ONDERDELEN SECTIE B DIVISIONING

JUDO SECTIE A OFFICIËLE ONDERDELEN SECTIE B DIVISIONING JUDO De officiële Special Olympics-sportreglementen voor judo zijn van toepassing op alle Special Olympics-wedstrijden. Als internationale sportorganisatie heeft Special Olympics deze regels opgesteld

Nadere informatie

Handout BSM Studiedag 2016

Handout BSM Studiedag 2016 Handout BSM Studiedag 2016 Ultimate Ultimate onderscheidt zich op een aantal vlakken van andere sporten. De belangrijkste daarvan is dat het een zelfregulerende sport is. Spelers zijn samen verantwoordelijk

Nadere informatie

MICROTEACHING AANGEPASTE BEWEGINGSACTIVITEITEN Master LO

MICROTEACHING AANGEPASTE BEWEGINGSACTIVITEITEN Master LO MICROTEACHING AANGEPASTE BEWEGINGSACTIVITEITEN Master LO 2009 2010 Onderwerp: Torbal Student: Elise Robeers Doelgroep: Blinden Datum: 17 november 2009 Lesdoelstelling: Opbouw naar het echte boccia + regels

Nadere informatie

SPELREGELS U8

SPELREGELS U8 SPELREGELS 2017-2018 U8 SPELREGELS Minibasketbal - 1 1. Aantal spelers per ploeg / deelname Een ploeg mag minimum 3 spelers en maximum 12 spelers op het wedstrijdblad inschrijven. De spelers zijn van het

Nadere informatie

Motivatie. Motivatie verhogen

Motivatie. Motivatie verhogen Motivatie verhogen Inleiding: Spanning is een woord dat meestal negatief bekeken wordt. Het wordt dan gezien als stress of faalangst. Toch is dit niet correct. Er zijn heel wat voorbeelden te vinden waarbij

Nadere informatie

Koshi Nage Koshi Nage Koshi Waza Kuzushi Tai Sabaki O Goshi statisch Kumi Kata dynamisch

Koshi Nage Koshi Nage Koshi Waza Kuzushi Tai Sabaki O Goshi statisch Kumi Kata dynamisch Koshi Nage Koshi betekent heup en Nage betekent worp. De naam zegt het zelf: het is een werptechniek waarbij je tegenstander over of langs je eigen heup wordt geworpen, ook wel Koshi Waza of heuptechniek

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie. Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A, 9240 Zele

VZW Vlaamse Judofederatie. Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A, 9240 Zele VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A, 9240 Zele Reglement ranking 2019 1 Reglement ranking 2019 Geschreven door: Bart Geelen Sporttechnisch coördinator VJF met medewerking

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

PROGRAMMA JUDO + 14 jaar

PROGRAMMA JUDO + 14 jaar PROGRAMMA JUDO + 14 jaar Inleiding. Het programma is bestemd voor JUDOKA s boven de veertien jaar. Het programma is volledig gebouwd op dat van de jeugd, dit vergemakkelijkt de overstap naar de groep boven

Nadere informatie

Voorafgaande bepalingen 2 HOOFDSTUK 1: DIVISIONING / INDELING 2

Voorafgaande bepalingen 2 HOOFDSTUK 1: DIVISIONING / INDELING 2 INHOUDSTAFEL Voorafgaande bepalingen 2 HOOFDSTUK 1: DIVISIONING / INDELING 2 Artikel 1.1: Niveaus 2 - Niveau 1 3 - Niveau 2 3 - Niveau 3 3 - Niveau 4 3 - Niveau 5 3 Artikel 1.2: Poules 4 HOOFDSTUK 2: WEDSTRIJDREGLEMENT

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

hoofdstuk 3 hoofdstuk 4

hoofdstuk 3 hoofdstuk 4 Lichamelijke activiteit is erg belangrijk om de algemene gezondheid van mensen met een dwarslaesie in stand te houden. Door de beperking van de onderste extremiteiten is dit bij mensen met een dwarslaesie

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) Het persoonlijk ontwikkelplan (POP) is gebaseerd op het Talentprofiel en het Meerjaren opleidingsplan van de KNRB. Het Talentprofiel is een methode om de ontwikkeling en

Nadere informatie

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting xvii Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting Samenvatting IT uitbesteding doet er niet toe vanuit het perspectief aansluiting tussen bedrijfsvoering en IT Dit proefschrift is het

Nadere informatie

Uitleg spel en spelregels voor ouders

Uitleg spel en spelregels voor ouders Uitleg spel en spelregels voor ouders Break Out 88 Basketbalvereniging Opgericht 6 juni 1988 Aan ouders en verzorgers, Hierbij bieden wij de ouders en verzorgers van onze leden een informatieboekje aan,

Nadere informatie

ALGEMENE BEPALINGEN: Artikel 1 Begripsbepalingen:

ALGEMENE BEPALINGEN: Artikel 1 Begripsbepalingen: ALGEMENE BEPALINGEN: Artikel 1 Begripsbepalingen: 1. Voorzitter: de voorzitter van de vereniging West Friese Judo Competitie; 2. Penningmeester: de penningmeester van de vereniging West Friese Judo Competitie;

Nadere informatie

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA.

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA. NAGE NO KATA 1. INLEIDING. In deze stijloefening vinden we alle basisprincipes terug van het JUDO: houding, verplaatsing, KUMI KATA, KUZUSHI, TSUKURI en KAKE. Het NAGE NO KATA betekent voor het NAGE WAZA

Nadere informatie

VERKORT REGLEMENT K1

VERKORT REGLEMENT K1 VERKORT REGLEMENT K1 Onderstaande regels zijn van toepassing : Artikel 4 WEDSTRIJDEN Losse Wedstrijden: Een wedstrijd bestaat uit: 1,5 minuut x 3 ronden (Nieuwelingen- of aspirantenklasse) 2 minuten x

Nadere informatie

Ethisch verantwoord sporten.

Ethisch verantwoord sporten. Ethisch verantwoord sporten Judoka Wees groot in je verlies. Ook al verlies je op training of op tornooi, je gedraagt je sportief ten opzichte van je tegenstanders. Oefen en train veel zodat het de volgende

Nadere informatie

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Inleiding: Bron: http://www.voltraweb.be/w%20d%20r%20-%20trainingsopbouw.doc TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Hoe bouw je een training op? Een training staat niet alleen. Er zijn veel bijkomende factoren die

Nadere informatie

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie.

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Ksk Wavria LEERPLAN Leerplan U6 Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Algemeen De ontwikkeling van de spelers is belangrijker dan het resultaat van het team. Positief coachen is

Nadere informatie

Belgian Amateur Karate Federation vzw

Belgian Amateur Karate Federation vzw Belgian Amateur Karate Federation vzw COMPETITIE REGLEMENT 2011 2 Competitiereglement BAKF 2011 C O M P E T I T I E R E G L E M E N T Dit reglement werd opgemaakt door de raad van bestuur BAKF. Deze reglementen

Nadere informatie

Algemene Opleidingsvisie

Algemene Opleidingsvisie Algemene Opleidingsvisie Polyvalente spelers opleiden die het zonevoetbal beheersen De jeugdopleiding van E. Termien probeert alle ploegen met dezelfde spelopvatting =zonevoetbal op te leiden en dit in

Nadere informatie

Spelregelwijzigingen. Ingangsdatum

Spelregelwijzigingen. Ingangsdatum Spelregelwijzigingen Ingangsdatum 1-10-2017 Spelregelwijzigingen Lopen Er is een stap 0 geïntroduceerd Terwijl een speler in beweging is en met één voet op de vloer de bal ontvangt of aan het eind van

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3

HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3 HOOFDSTUK 7: DE SERVICE 3 HOOFDSTUK 8:

Nadere informatie

BIJLAGE DEEL 4 KIJKWIJZER ORANJE

BIJLAGE DEEL 4 KIJKWIJZER ORANJE BIJLAGE DEEL 4 KIJKWIJZER ORANJE Het doel van de kijkwijzer is de oefenstof te ondersteunen door middel van een visuele voorstelling. Dit moet de trainer helpen een juist beeld te vormen van de accenten

Nadere informatie

SNEL SPANNEND TECHNISCH- DOELPUNTRIJK VOOR JONGENS EN MEISJES TACTISCH RIJK AAN TRUCS VEEL TEAMGEEST

SNEL SPANNEND TECHNISCH- DOELPUNTRIJK VOOR JONGENS EN MEISJES TACTISCH RIJK AAN TRUCS VEEL TEAMGEEST SNEL SPANNEND TECHNISCH- DOELPUNTRIJK VOOR JONGENS EN MEISJES TACTISCH RIJK AAN TRUCS VEEL TEAMGEEST Wat is rolhockey Een snelle teamsport die, door het tempo en de techniek en tactiek waarmee gespeeld

Nadere informatie

KIN - BALL. Ojectif. Oorsprong. Kenmerken

KIN - BALL. Ojectif. Oorsprong. Kenmerken KIN-BALL - Bladzijde 1/5 KIN - BALL Damien Vandeberg SAMENWERKING - TECHNISCHE MOGELIJKHEDEN - RESPECT VOOR ANDEREN - HART EN VAATSTELSEL ACTIVITEIT- OPVOEDING DOOR LICHAMELIJKE EN GEESTELIJKE ONTWIKKELING

Nadere informatie

JE EERSTE ECHTE WEDSTRIJD? Infoblad SG01 Revisie A

JE EERSTE ECHTE WEDSTRIJD? Infoblad SG01 Revisie A JE EERSTE ECHTE WEDSTRIJD? Infoblad SG01 Revisie A Waarheen en wanneer? Let op je e-mailbox, hier word alle wedstrijdinformatie, uitnodigingen en weegtijden naar toe gezonden door het wedstrijdsecretariaat,

Nadere informatie

Stichting Bixie Baseball

Stichting Bixie Baseball Stichting Bixie Baseball Achtergrond 28 jaar actief honkballer 2 Olympische spelen (2000, 2004), 1 WK (2001) 4 jaar bij Chicago Cubs (2001-2004) Sinds 2006 bij Bixie Sinds 2010 bij Unicorns Sinds 2006

Nadere informatie

REGLEMENT SOFTBAL. De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale.

REGLEMENT SOFTBAL. De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale. REGLEMENT SOFTBAL De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale. PLOEGEN Een ploeg bestaat enkel uit meisjes. Een ploeg bestaat uit 8 speelsters

Nadere informatie

Donderdag 29 en vrijdag 30 mei 2014 Olympisch Stadion Amsterdam

Donderdag 29 en vrijdag 30 mei 2014 Olympisch Stadion Amsterdam Futurumshop.nl Nederlands Studenten Kampioenschap Baanatletiek Versie 5 Donderdag 29 en vrijdag 30 mei 2014 Olympisch Stadion Amsterdam Inleiding In dit document wordt de regelgeving van het NSK Baan 2014

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

Ground Fight. Het is de bedoeling om een constante actie na te streven tijdens de wedstrijdkamp.

Ground Fight. Het is de bedoeling om een constante actie na te streven tijdens de wedstrijdkamp. Ground Fight Zelfverdediging www.eurobudo.be bart@eurobudo.be INLEIDING Ground Fight is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Het is de bedoeling om een constante

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

LEERSTOF GROENE GORDEL

LEERSTOF GROENE GORDEL LEERSTOF GROENE GORDEL Examenvereisten tot het behalen van de GROENE gordel 1. Technieken van voorgaande gordels dient ook gekend te zijn! 2. 2 manieren tonen om de partner om te kantelen op de grond.

Nadere informatie

Beleid Talentontwikkeling 2012-2020

Beleid Talentontwikkeling 2012-2020 Beleid Talentontwikkeling 2012-2020 Datum: Thursday 15 December 2011 Auteur: Boudewijn van Opstal en Jeroen Spaans Inhoudsopgave Aanleiding 1. Ambitie KNRB en doel talentontwikkeling 2. Begrippen 3. Visie

Nadere informatie

Het Wervelkolom onderzoekscentrum van de Universiteit van Iowa.

Het Wervelkolom onderzoekscentrum van de Universiteit van Iowa. GEBRUIKSAANWIJZING VERMINDERT & ELIMINEERT Verbetert flexibiliteit en bewegingsvrijheid Herstelt de juiste lichaamshouding. Rugpijn Spasmen Ischias Krampen Stress Spanning Hoe werkt het? is natuurlijk,

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie Wetenschappers en innovatie Sport en Innovatie Deelnemers rondetafelgesprek: Nico Delleman Hidde Haisma Marnix ten Kortenaar Koen Lemmink Hanno van der Loo Nando Timmer Huub Toussaint Bij innovatie speelt

Nadere informatie

Scheidsrechterscursus voor gevorderden

Scheidsrechterscursus voor gevorderden Scheidsrechterscursus voor gevorderden 1. Voorwoord Scheidsrechteren is een aparte discipline in Taekwon-Do, naast tul, sparring, power, specials, pre-arranged free sparring, training, stages, demo s enz.

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING 3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING VOETBALSPECIFIEKE (OPLEIDINGS)VISIE VOETBALVISIE VAN DE CLUB(EERSTE ELFTAL EN JO) A.SPEELSTIJL:HUISSTIJL/CULTUUR K Hove Sport streeft er naar om aanvallend en attractief

Nadere informatie

Spreekbeurt LO Teakwondpooo

Spreekbeurt LO Teakwondpooo Spreekbeurt LO Teakwondpooo Spreekbeurt door een scholier 1181 woorden 21 januari 2002 7,4 136 keer beoordeeld Vak LO Mijn spreekbeurt gaat over Taekwon-do. Vanaf september 1999 zit ik zelf ook op deze

Nadere informatie

Je ogen vertellen hoe goed je voetbalt

Je ogen vertellen hoe goed je voetbalt Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Je ogen vertellen hoe goed je voetbalt AUTEURS VAEYENS R., LENOIR M., WILLIAMS A.M., MAZYN L. & PHILIPPAERTS R. REDACTEUR

Nadere informatie