REGLEMENT SOFTBAL. De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REGLEMENT SOFTBAL. De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale."

Transcriptie

1 REGLEMENT SOFTBAL De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale. PLOEGEN Een ploeg bestaat enkel uit meisjes. Een ploeg bestaat uit 8 speelsters en maximaal 4 reserves. De 4 reserves zijn toegelaten, maar niet verplicht. Alle speelsters (incl. reserves) dienen zich de dag zelf aan te melden bij de organisatie en dienen hun identiteitsbewijs bij zich te hebben. Leeftijdsbepalingen: een leerling mag nooit in een ander jaar uitkomen dan waarin hij/zij zit. De leerling mag maximaal 1 keer zijn blijven zitten om te mogen uitkomen voor zijn/haar middelbaar jaar. o Eerste middelbaar: geboren in 2003, 2004 of later o Tweede middelbaar: geboren in 2002, 2003 of later SPELCONCEPT Twee ploegen van 8 speelsters spelen tegen elkaar. De wedstrijd wordt gewonnen wanneer men meer punten scoort dan de tegenstander. Eén ploeg is in de aanval (aan slag/bat) en één ploeg is in verdediging (op het veld). Wanneer een ploeg aan slag is, kunnen er punten (runs) gescoord worden. Men scoort één punt door de bal reglementair in het spel te brengen en vervolgens via 1 e, 2 e, 3 e base en de thuisplaat (home) een toertje te lopen, zonder uitgemaakt te worden (out). Men kan dit in één actie doen (homerun), of in verschillende acties. De ploeg in het veld tracht te verhinderen dat de ploeg aan slag punten maakt. Na 10 minuten worden de rollen omgedraaid (aanvallers worden verdedigers en vice versa). SPELREGELS ALGEMEEN: Een wedstrijd duurt 40 minuten of 4 x 10 minuten. Elke ploeg komt 2 x 10 minuten aan slag en speelt 2 x 10 minuten in verdediging. SLAGVOLGORDE: Elke wedstrijd heeft een vaste slagvolgorde van 8 speelsters. Binnen eenzelfde wedstrijd kan die volgorde niet gewijzigd worden. Per wedstrijd kunnen maximaal 4 vervangingen gebeuren. De vervangster neemt de plaats in de slagvolgorde in van de speelster die ze vervangt. Eenmaal uit het spel, kan je pas de volgende wedstrijd opnieuw deelnemen. De tosser wordt batter, de batter wordt runner. De volgende in de slagvolgorde wordt tosser. Het is toegelaten om de LO-leerkracht te laten tossen. In dat geval wordt de volgende in de slagvolgorde direct batter.

2 TOSSEN/BATTEN: De tosser gooit de bal aan voor de batter. Tosser en batter zijn ploeggenoten en behoren beiden tot de aanvallende ploeg. Tosser en batter zijn ploeggenoten en behoren beiden tot de aanvallende ploeg. Er kan eveneens gekozen worden om de LO-leerkracht te laten tossen. De batter krijgt vanop de thuisplaat (home) 3 pogingen om de bal reglementair over de tiplijn te slaan. Indien de batter driemaal mis slaat, is zij out (= strike out). Indien de bal over de tiplijn (lijn op 4 meter van de thuisplaat) en in het speelveld (fair territory) geslagen wordt, is de batter verplicht om te lopen (= forced run). RUN: De batter wordt runner nadat ze begint te lopen. De runner moet in rechte lijn via de 1 e, 2 e en 3 e base de thuisplaat bereiken zonder dat de verdedigende ploeg haar out maakt. In dat geval scoort de aanvallende ploeg 1 punt. Indien dit in 1 actie gebeurt, noemt men dit een homerun. Een homerun is eveneens 1 punt. De runner moet letterlijk over de base lopen, de base aantikken met de voet, om een geldige run te scoren. Per base mag er slechts 1 runner staan. Indien er toch 2 personen op de base staan, mag de verdediging beide runners op de base tikken. De scheidsrechter zal bepalen wie ongereglementeerd op die base stond en bijgevolg out is. Het is verboden om een runner voorbij te steken. Indien een unforced run mag de runner op zijn base blijven staan. OUT: De verdediging kan voorkomen dat een aanvalster veilig op de volgende base geraakt door haar out te maken. Dit kan door: Een tag: de aanvalster wordt tussen 2 bases getikt door een verdedigster met de bal. Het tikken gebeurt letterlijk met de hand waarin de bal zit. Aangooien is niet geldig, net zoals tikken met de hand zonder bal niet geldig is. Het maakt niet uit in welke hand de bal zit. Indien een aanvalster op een base is, kan ze niet meer getikt worden. Men spreekt van een forced run indien de runner zich moet verplaatsen naar de volgende base. Dit gebeurt wanneer alle bases achter de runner in kwestie bezet zijn. Een batter die runner wordt is bijvoorbeeld altijd geforceerd. Runners kunnen op een forced run out gemaakt worden wanneer een verdedigster met de bal voor de runner de base tikt. Vangbal: een verdedigster vangt de bal rechtstreeks zonder dat die de grond heeft geraakt. De batter is out en eventuele runners keren terug naar de base waar ze gestart zijn. Je bent eveneens out: Na strike out: de batter slaagt 3 keer mis Na sliding (= verboden omwille van veiligheidsredenen) Als je een andere runner voorbij steekt. Als je als runner niet in rechte lijn van een base naar een andere loopt (zigzaggen is verboden).

3 Tijdens eenzelfde spel kunnen verschillende runners out worden gemaakt. Bijvoorbeeld: runner 1 wordt out gemaakt door een tag, runner 2 op een forced run en runner 3 na sliding. Het spel stopt wanneer de runners, die niet out zijn gemaakt, hun base op een reglementaire manier hebben bereikt. De volgende batter in de slagvolgorde komt dan aan slag. Wanneer een batter out is, komt zij de volgende keer in de slagvolgorde gewoon terug aan slag. SPEL BEVROREN/VOLGENDE BATTER AAN SLAG: Runner heeft poging opgegeven om te vorderen. Met andere woorden, een runner mag slechts 1 keer proberen om naar de volgende base te lopen, en terugkeren indien zij merkt dat ze er niet geraakt. Loopsters ondernemen geen poging meer om te vorderen/naar de volgende base te lopen en steken hun hand omhoog. Dit om te voorkomen dat er een kat en muis spel wordt gespeeld. VARIA: De verdedigende ploeg mag lopen met de bal. VEILIGHEID Slidings zijn verboden. De batter moet de bat naast zich neerleggen (niet gooien) alvorens zij mag lopen naar de 1 e base. TIPS VERDEDIGING: Denk na over uw positie op het terrein (zie speelveld blauwe ploeg). Het is belangrijk om de bal eerst te verwerken en dan pas te werpen, te lopen, base te tikken, Hoe vang je een bal? Indien je de bal onder de navel ontvangt, wijzen de vingers naar beneden. Indien je de bal boven de navel ontvangt, wijzen de vingers naar boven. De tweede hand sluit bij om te voorkomen dat de bal uit de handschoen valt. Draag de handschoen aan de hand waarmee je niet werpt. Een rechtshandige speelster draagt de handschoen bijvoorbeeld aan de linkerhand. Iedereen neemt deel aan het spel, niet enkel de speelster met de bal. Indien er 2 personen op een base staan, mag je beide runners tikken (op de base). De scheidsrechter zal bepalen wie ongereglementeerd op die base stond en bijgevolg out is. Je mag lopen met de bal. AANVAL Stel uw slagvolgorde goed samen. Zet niet alle goede batters na elkaar. Toss de bal hard en in rechte lijn. Dit is gemakkelijker om weg te slaan dan een zachte bal met een boogje.

4 SPEELVELD Legende: Oranje ploeg = aanvallers Blauwe ploeg = verdediging Zwarte lijn = screen (veiligheid) Gele lijn = tiplijn (4 meter) Rode lijn = backstop PUNTENTELLING Poulewedstrijden o Wedstrijd gewonnen = 3 punten o Wedstrijd verloren = 0 punten o Gelijkspel = 1 punt Indien alle poulewedstrijden zijn gepeeld en er is een gelijkstand, kijken we naar het doelsaldo (verhouding gemaakte en tegen punten). Vanaf de halve finale, geldt rechtstreekse uitschakeling. FINALE De winnaar van elke regionale kwalificatiewedstrijd plaatst zich voor de nationale finale in het Koning Boudewijnstadion. Het team mag bestaan uit andere atleten dan het team van de kwalificatiewedstrijd.

5 WOORDENLIJST BASE BATTER BATTING ORDER CATCHER FAIR TERRITORY FOUL TERRITORY Platen waarover in recht lijn gelopen moet worden om een run te scoren. Men moet letterlijk over de base lopen - de base aantikken met de voet - om een geldige run te kunnen scoren. Slagvrouw. Speelster aan slag. Zij tracht de bal in het spel te brengen om vervolgens een run te scoren. Slagvolgorde. Volgorde waarin de speelsters aan slag komen. Deze volgorde kan niet gewijzigd worden. Een wisselspeelster komt op de plek van de speelster die ze vervangt in de batting order. De speelster achter de thuisplaat. Zij vangt de ballen van de tosser op die niet weggeslagen worden door de batter. Daarnaast is zij een deel van de verdedigende ploeg. Zij bewaakt home en tracht daar outs te maken. Zij kan bovendien als enige veldspeler het hele veld goed overzien. Van haar wordt dus verwacht dat ze aanwijzingen geeft aan haar ploeggenoten. Gebied waarin de bal in het spel moet gebracht/geslagen worden. Begrenst fair territory. FORCED RUN GRAND SLAM HOME Geforceerde loop. De runner moet zich verplaatsen naar de volgende base. Dit gebeurt wanneer alle bases achter de runner in kwestie bezet zijn. Een batter die runner wordt naar 1 e base is altijd geforceerd. Op de afbeelding hiernaast zijn beide runs geforceerd. De paarse speelster heeft net geslagen en moet lopen naar 1 e base. De blauwe speelster moet plaats maken voor de paarse speelster. Ook deze run is dus geforceerd. Runners kunnen op een forced run out gemaakt wanneer een verdedigster met de bal voor de runner de base tikt. Er worden vier punten gescoord in één actie. Dit gebeurt wanneer er een homerun geslagen wordt én 1 e, 2 e en 3 e base bezet zijn. De loopster die vertrekt op 3 e base loopt binnen en scoort 1 punt, de loopster die vertrekt op 2 e base loopt vervolgens binnen en scoort het 2 e punt, de loopster die vertrekt op 1 e base loopt nadien binnen en scoort het 3 e punt. Ten slotte scoort de loopster aan slag het 4 e punt via een homerun. Thuisplaat. Vertrekpunt voor de batter. Hier wordt de bal weggeslagen. Eindpunt voor de runner. Wanneer een runner over home loopt, maakt ze één punt. Daarbij maakt het niet uit of je een homerun loopt, of in meerdere acties rond loopt.

6 HOMERUN OUT RUN RUNNER STRIKE OUT TAG TIPLIJN TOSSER UNFORCED RUN VANGBAL De bal wordt zo ver of zo moeilijk geslagen dat het meisje aan slag er in slaagt om in één keer via 1 e, 2 e, 3 e base en de thuisplaat een toertje te lopen. Voor een homerun krijg je geen extra punten. De verdediging kan voorkomen dat een aanvalster een run scoort door haar out te maken. Dit kan door een tag, een strike out, op een forced run of een vangbal. Punt. Men behaalt een punt wanneer men via 1 e, 2 e, 3 e base en de thuisplaat een toertje loopt. Dit kan in één actie (homerun) of in meerdere acties. Loopster. De batter wordt runner nadat ze geslagen heeft en zich verplaatst/begint te lopen. Wanneer de batter driemaal mis slaat, is zij out. De aanvalster wordt getikt door een verdedigster met de bal alvorens zij op een base is. Het tikken gebeurt letterlijk met de hand waarin de bal zit. Aangooien is niet geldig, net zoals tikken met de hand zonder bal niet geldig is. Het maakt niet uit in welke hand de bal zit. Een aanvalster die getikt wordt alvorens zij op de base is, is out. Zij kan niet verder lopen, geen run scoren en keert terug naar de bank. Lijn op 4 meter van de thuisplaat. De batter moet de bal voorbij deze lijn slaan om de bal reglementair in het spel te brengen. Zij gooit de bal aan voor de batter. Tosser en batter zijn ploeggenoten en behoren beiden tot de aanvallende ploeg. Er kan eveneens gekozen worden om de LO-leerkrcht te laten tossen. (In de marge: officieel behoort de tosser/pitcher tot de verdedigende ploeg. Hij/zij gooit de bal aan binnen bepaalde grenzen en probeert het de batter zo moeilijk mogelijk te maken om de bal weg te slaan.) De runner moet zich niet verplaatsen naar de volgende base. Dit gebeurt wanneer een base achter de runner in kwestie niet bezet is. Op de afbeelding hiernaast moet de paarse speelster lopen (forced run). De roze loopster mag lopen (unforced run). Runners kunnen op een unforced run out gemaakt worden wanneer een verdedigster met de bal de runner tikt. De base tikken volstaat dus niet bij een unforced run. Een verdedigster vangt de bal rechtstreeks. De batter is out. Het spel is dood. Eventuele runners keren terug naar de base waar ze gestart zijn.

Reglement - Softball

Reglement - Softball Reglement - Softball 2017-2018 Algemene bepalingen: Er wordt gewerkt in vijf categorieën: o klas 1 2 jongens o klas 1 3 meisjes o klas 3 4 jongens o schoolteam jongens en meisjes Een speler mag altijd

Nadere informatie

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen SPELREGELS Sportdag Sportaccentscholen 2013 www.ciosarnhemsportingevents.nl 1 Basketbal 1. Geen lichamelijk contact. 2. Niet de bal uit handen slaan/trekken. 3. Geen second dribbel. 4. Terugspelen op eigen

Nadere informatie

Dit spelregelboekje is speciaal samengesteld voor het peanutbal tijdens de Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen.

Dit spelregelboekje is speciaal samengesteld voor het peanutbal tijdens de Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen. EEN SPEL VOOR JONGENS EN MEISJES Inleiding Dit spelregelboekje is speciaal samengesteld voor het peanutbal tijdens de Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen. Alleen de spelregels, die u hierna aantreft,

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

Methodiek softballen

Methodiek softballen Methodiek softballen Onderbouw VO Via de site Kennisnet en Wikiwijs kun je toegang krijgen tot leermiddelen voor het vak Lichamelijke Opvoeding zowel voor primair onderwijs als voor voort gezet onderwijs.

Nadere informatie

2017 Schoolbeebaltoernooi

2017 Schoolbeebaltoernooi 2017 Schoolbeebaltoernooi 1 Er wordt gespeeld volgens het beeball reglement van de KNBSB met uitzondering van onderstaande regels. De wedstrijdduur is 35 minuten, hierna wordt niet meer aan een nieuwe

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

SPELREGELS HONKBAL & SOFTBAL

SPELREGELS HONKBAL & SOFTBAL SPELREGELS HONKBAL & SOFTBAL 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 4 2. Het veld en de veldposities 6 2.1. Het veld 6 2.2. De veldposities 8 3. De uitrusting en het materiaal 9 3.1. De uitrusting van de spelers

Nadere informatie

N.B. Op het schooltoernooi spelen alle teams ZONDER handschoenen, het is dus niet toegestaan zelf meegebrachte handschoenen te gebruiken.

N.B. Op het schooltoernooi spelen alle teams ZONDER handschoenen, het is dus niet toegestaan zelf meegebrachte handschoenen te gebruiken. 1 INLEIDING Peanutbal, een leuk en aantrekkelijk spel voor jongens en/of meisjes (dus ook gemengd) in de leeftijd van 5 tot en met 9 jaar, wordt sinds 1975 in Nederland gespeeld. Het spel, dat een grote

Nadere informatie

De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale.

De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale. REGLEMENT ATLETIEK De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale. TEAMS Per regionale kwalificatiewedstrijd nemen 6 teams per middelbaar jaar

Nadere informatie

Softbal. LOCATIE : Quick 20 veld 2. Makkelijk om te weten:

Softbal. LOCATIE : Quick 20 veld 2. Makkelijk om te weten: Softbal LOCATIE : Quick 20 veld 2 - Op ieder veld zullen 2 Scheidsrechters/tellers komen te staan. Er zijn 6 velden! - Wedstrijden duren 24 minuten. Beide partijen spelen per wedstrijd 12 minuten in het

Nadere informatie

Wij zijn als team op de hoogte dat de organisatie het recht heeft ons te diskwalificeren bij het niet naleven

Wij zijn als team op de hoogte dat de organisatie het recht heeft ons te diskwalificeren bij het niet naleven TORNOOI REGLEMENT A. GEDRAGSCHARTER Als deelnemende ploeg aan het GARRINCHA tornooi gaan wij ermee akkoord de volgende regels in acht te nemen om van het tornooi een succes te maken. Wij zijn als team

Nadere informatie

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de

Nadere informatie

Reglement - Ultimate Frisbee

Reglement - Ultimate Frisbee Reglement - Ultimate Frisbee 2017-2018 Algemene bepalingen: Er wordt gewerkt in twee categorieën: o klas 1-3 (geen leerlingen uit klas 4 of hoger) o schoolteam (alle leerlingen) Er wordt gemengd(!) gespeeld.

Nadere informatie

POULEINDELING GROEP 5 & 6

POULEINDELING GROEP 5 & 6 2016 POULEINDELING GROEP 5 & 6 POULEINDELING GROEP 7 & 8 PLATTEGROND VERZAMELPUNTEN SCHOLEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE ROZE WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE GROEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE BLAUW

Nadere informatie

REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGD 2014

REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGD 2014 REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGD 2014 Tevens wordt verwezen naar de matrix 1 REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGDHONKBAL Ter bevordering van de leesbaarheid is het honkbal jeugdreglement

Nadere informatie

TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY

TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY REGELS TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY Touch rugby is een rugby-vorm die er voor zorgt dat rugby prima voor iedereen is te spelen. Het is een variant waarbij intensief fysiek contact wordt voorkomen. In

Nadere informatie

PLAYBOOK. BeeBall. Een spelletje voor de toekomst

PLAYBOOK. BeeBall. Een spelletje voor de toekomst PLAYBOOK BeeBall Een spelletje voor de toekomst Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond Wattbaan -9 9 ML Nieuwegein telefoon + (0)0-0 fax + (0)0- www.knbsb.nl versie: 0--008 :: SINGLE B (B) meter

Nadere informatie

Werkstuk LO Softbal 5,8. Werkstuk door een scholier 2868 woorden 27 juni keer beoordeeld

Werkstuk LO Softbal 5,8. Werkstuk door een scholier 2868 woorden 27 juni keer beoordeeld Werkstuk LO Softbal Werkstuk door een scholier 2868 woorden 27 juni 2006 5,8 218 keer beoordeeld Vak LO Softbal Inhoudsopgave 1. De Geschiedenis van softbal 2. Wat is softbal? 3. Spelregels 4. Softbalveld

Nadere informatie

POULEINDELING GROEP 5 & 6

POULEINDELING GROEP 5 & 6 2017 POULEINDELING GROEP 5 & 6 POULEINDELING GROEP 7 & 8 PLATTEGROND VERZAMELPUNTEN SCHOLEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE ROZE WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE GROEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE BLAUW

Nadere informatie

Ondersteunende Tikspelen Softbal V.O.

Ondersteunende Tikspelen Softbal V.O. Ondersteunende Tikspelen Softbal V.O. Pagina 2 8-4-2018 Ter introductie Je bent vaak afhankelijk van je accommodatie en/of weersomstandigheden om op een uitdagende manier Inblijven en Uitmaken te introduceren

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling speelt als verdediger of als aanvaller. - De leerling kent de (veiligheids)regels van hockey en past deze ook toe. Groep 5/6 - De leerling kan een hockeybal

Nadere informatie

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN: LES 3. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een goed aangegooide bal in een balspel. - De leerlingen kan de bal gericht naar een medespeler gooien. Tips: - Maak deze les groepen

Nadere informatie

Reglement - Hockey

Reglement - Hockey Algemene bepalingen: Reglement - Hockey 2018-2019 Er wordt gespeeld in vijf categorieën: o Klas 1-2 meisjes o Klas 3 4 meisjes o Klas 1 3 jongens o Schoolteam meisjes o Schoolteamjongens Een speler mag

Nadere informatie

Spelregels Baseball5. #playeverywhere. Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels.

Spelregels Baseball5. #playeverywhere. Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels. #playeverywhere Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels. 1 P a g i n a SPELREGELS BASEBALL5 Uitgave van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond Inhoud

Nadere informatie

Volleybaltoernooi 2019

Volleybaltoernooi 2019 Volleybaltoernooi 2019 Vrijdag 22 maart 2019 Sporthal de Hazelaar Adres: T.M. Kortenhorstlaan 6, 5244 GD Rosmalen 11.30 14.00 uur Doelstelling: Na een lessenreeks van het spel volleybal komen de scholen

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Clinic Spelvormen Start2Volley-clinic 2 Seizoen

Clinic Spelvormen Start2Volley-clinic 2 Seizoen Clinic vormen Start2Volley-clinic 2 Seizoen 2016-2017 Inleiding Binnen deze clinic staan de spelvormen (het derde gedeelte binnen de jeugdtraining) centraal. De reden hiervoor ligt voor de hand. Nog al

Nadere informatie

Algemene informatie voor alle deelnemers

Algemene informatie voor alle deelnemers Algemene informatie voor alle deelnemers Lees als aanvoerder alle informatie goed door en bespreek het in je team! - Zorg dat je s ochtends een half uur voor aanvang van je 1 ste wedstrijd aanwezig bent

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: - De leerling stuitert 15 keer met de voorkeurshand en met de niet voorkeurshand. Overspelen: - De leerling vangt een bal die door een medeleerling

Nadere informatie

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern zoals werpen vangen en voortbewegen met de bal. De leerlingen kunnen in looppas een bal gooien en vangen. 10 minuten - Kleine bal/stressbal - Bank zoals werpen en vangen.

Nadere informatie

BeeBall is een spel voor iedereen en overal

BeeBall is een spel voor iedereen en overal FUN! Dit boekje is bedoeld als leidraad voor de begeleiding van de jeugd tot en met 12 jaar. Spelplezier staat bij deze doelgroep voorop. De spelregels moeten daarom met flexibiliteit worden gehanteerd.

Nadere informatie

Speluitleg honkbal Algemeen De Uitrusting van de honkballer

Speluitleg honkbal Algemeen De Uitrusting van de honkballer Speluitleg honkbal Voor buitenstaanders is honkbal een moeilijk sport. De spelregels zijn niet zo duidelijk als bij een sport als voetbal. Dat maakt het honkbal niet alleen een stuk unieker, maar mooier.

Nadere informatie

Garrincha Reglement U15 Winter Cup 2017

Garrincha Reglement U15 Winter Cup 2017 Garrincha Reglement U15 Winter Cup 2017 1) Kledij 1.1 De doelman dient zich van uitrusting te onderscheiden met zijn ploeggenoten 1.2 Beenbeschermers zijn niet verplicht maar wel aan te raden! 1.3 Ijzeren

Nadere informatie

BeeBall is een spel voor iedereen en overal!

BeeBall is een spel voor iedereen en overal! Ter introductie BeeBall is een stoer, flitsend en leuk spel voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Door de kleine teams en eenvoudige spelregels worden kinderen volledig bij het spel betrokken en zijn

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerling durft als keeper een zachte bal tegen te houden wanneer een leerling van hetzelfde niveau gooit. - De leerling vangt een goed aangegooide

Nadere informatie

De regels van het spel

De regels van het spel De regels van het spel De oorsprong van het honkbal ligt in Amerika. Daar wordt nu meer dan 150 jaar baseball gespeeld. Aan de spelregels is in al die jaren weinig veranderd, wel aan de uitrusting van

Nadere informatie

Spelregels aspiranten E (5-5)

Spelregels aspiranten E (5-5) Spelregels aspiranten E (5-5) 1. Inleiding Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

HANDLEIDING. Slowpitch

HANDLEIDING. Slowpitch Slowpitch Slowpitch Binnen Slowpitch een onderscheidt gemaakt tussen Topsport Slowpitch en Breedtesport Slowpitch De Topsport variant van Slowpitch wordt gespeeld volgens de reglementen van ASA. Reglement

Nadere informatie

Recreantencompetitie Reglementen

Recreantencompetitie Reglementen Inhoud 1. Organisatie... 2 2. Ploegen en spelers... 3 3. Wedstrijdreglement... 4 4. Klassement... 5 5. Evaluatie... 5 6. Tornooiaanbod... 5 7. Contactgegevens ingeschreven teams... 6 8. Formulieren...

Nadere informatie

25 juni Excelsior 20. Schiedam. Programmaboekje schoolcrickettoernooi Fer Schroeders Cup

25 juni Excelsior 20. Schiedam. Programmaboekje schoolcrickettoernooi Fer Schroeders Cup 25 juni 2014 Excelsior 20 Schiedam Programmaboekje schoolcrickettoernooi 2014 Fer Schroeders Cup Inleiding Met veel plezier bieden wij u hierbij het programma aan van het 11 e crickettoernooi voor het

Nadere informatie

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord: Spelregels Minipolo Pupillen 1 Voorwoord: Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

Volleybal binnen het basisonderwijs

Volleybal binnen het basisonderwijs Volleybal binnen het basisonderwijs Voorwoord Voor u ligt HET volleybalboek voor het basisonderwijs. Aan de hand van deze uitgeschreven oefenvormen en lessen kunt u als leerkracht stoere, uitdagende volleyballessen

Nadere informatie

BeeBall is een spel voor iedereen en overal!

BeeBall is een spel voor iedereen en overal! Ter introductie BeeBall is een stoer, flitsend en leuk spel voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar. Door de kleine teams en eenvoudige spelregels worden kinderen volledig bij het spel betrokken en zijn

Nadere informatie

Onder schooltijd: groep 5-6

Onder schooltijd: groep 5-6 Onder schooltijd: groep 5-6 31 32 Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 5-6, groep van 30 leerlingen Zaalindeling Lesplan Na ontvangst worden de kinderen ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen.

Nadere informatie

MATRIX JEUGDHONKBAL 2014 Speelbal Artikel 6

MATRIX JEUGDHONKBAL 2014 Speelbal Artikel 6 Topklasse Leeftijd Artikel 2 Speelveld Artikel 4 Knuppel Artikel 5 Aluminium knuppels met verhouding max -5, baumbats of houten knuppels MATRIX JEUGDHONKBAL 2014 Speelbal Artikel 6 bij vochtig weer een

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

GMC variant 3 augustus jeugdspelers in 8 teams Tegengesteld draaien p 1 v 16

GMC variant 3 augustus jeugdspelers in 8 teams Tegengesteld draaien p 1 v 16 GMC variant 3 augustus 2017 40 jeugdspelers in 8 teams Tegengesteld draaien p 1 v 16 GMC variant 3 augustus 2017 40 jeugdspelers in 8 teams Tegengesteld draaien p 2 v 16 SPELONDERDEEL 1 = 4 tegen 4 basisvorm

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden.

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden. De Strafworp - 1 - De Strafworp Doel Aanleren en verbeteren van de strafworp. De techniek is vergelijkbaar met de laatste fase van de doorloopbal en is de eerste stap in het aanleren van de doorloopbal.

Nadere informatie

Minimaal twee en maximum twaalf. Er kan één tegen één of met twee teams gespeeld worden. Deze spelregels gaan uit van twee teams: team A en team B.

Minimaal twee en maximum twaalf. Er kan één tegen één of met twee teams gespeeld worden. Deze spelregels gaan uit van twee teams: team A en team B. KUBBSPEL SPELREGELS DOEL VAN HET SPEL Het doel van het kubbspel is de koning om te gooien, nadat alle kubbs op de speelhelft van de tegenstander zijn omgegooid. DE SPEELSTUKKEN EN HUN PLAATS 1. Koning,

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 VRIJE SLAG EN SPELHERVATTING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CIRKEL EN 23M-GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

1. Categorieën. 2. Deelname

1. Categorieën. 2. Deelname Reglementen PIRAMIDAAL PROVINCIAAL - MEISJES VOETBAL 8x8 1. Categorieën Categorie 1 meisjes (2006 + 2005 + 2004) Categorie 2 meisjes (2003 + 2002 + 2001 + 2000) Bij de meisjes is het toegestaan om onbeperkt

Nadere informatie

FLUITEN NIVO 1 T/M 3 Niveau 1 Gooien, vangen, bewegen Beginbal Spelregels Wanneer is het spel dood? Wat gebeurt er als het spel dood is?

FLUITEN NIVO 1 T/M 3 Niveau 1 Gooien, vangen, bewegen Beginbal Spelregels Wanneer is het spel dood? Wat gebeurt er als het spel dood is? FLUITEN NIVO 1 T/M 3 Niveau 1 Gooien, vangen, bewegen LEEFTIJD: 6-7 JAAR De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. 1. Wanneer een speler de

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerling gooit de bal op het moment dat de kans klein

Nadere informatie

Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016

Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016 Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016 1. Algemeen gedeelte Begin jouw algemeen gedeelte eens met een spel. Hieronder staan een aantal voorbeelden uitgewerkt die perfect

Nadere informatie

Spelboekje. Districtstoernooi 2015

Spelboekje. Districtstoernooi 2015 Spelboekje Districtstoernooi 2015 Harbrinkhoek Olympische Spelen 19-20-21 juni 2015 Voorwoord Voor je ligt het spelboekje waarin de spelen staan die tijdens het districtstoernooi 2015 te Harbrinkhoek zullen

Nadere informatie

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

CONNECT TO THE GAME. Methodiek voor honkbalscheidsrechters

CONNECT TO THE GAME. Methodiek voor honkbalscheidsrechters CONNECT TO THE GAME Methodiek voor honkbalscheidsrechters Two Umpire System 2018 Stuurgroep Honkbal, KNBSB Datum: maart 2018 Versie: 2.0 Auteur: RR Deze handleiding is vastgesteld door de Stuurgroep Honkbal

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

Reglement Nationale Schoolhockeycompetitie 2019

Reglement Nationale Schoolhockeycompetitie 2019 Reglement Nationale Schoolhockeycompetitie 2019 Regels over de teamsamenstelling Alle teams (max. 16 spelers) spelen met een keeper (inclusief keeperuitrusting en helm) en de teams zorgen zelf voor de

Nadere informatie

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Regels voor het schoolvolleybaltoernooi

Regels voor het schoolvolleybaltoernooi Regels voor het schoolvolleybaltoernooi De regels voor groep 4 en 5 zijn (niveau 2): Begin en einde We werken met een centraal begin/eind signaal. Dit houdt in dat het eindsignaal tegelijk het beginsignaal

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal. Voetbal: minivoetbal 1 CATEGORIEEN 3 de 4 de leerjaar: jongens meisjes 5 de 6 de leerjaar: jongens meisjes 2 DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3 MATERIAAL Er wordt

Nadere informatie

De regels van het spel

De regels van het spel ZO IS SOFTBAL De regels van het spel De oorsprong van het softbal ligt in Amerika. Deze sport is afgeleid van honkbal dat al meer dan 150 jaar wordt gespeeld. Softbal is één van de veiligste veldsporten.

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie

Methode Mini Volleyball

Methode Mini Volleyball Methode Mini Volleyball Mini 0 Oefenstof Mini 0 A. Algemene bewegingsscholing: Coördinatieoefeningen, huppelen, buik- en rugspieroefeningen, rollen, klimmen en klauteren. Allerlei spelletjes, waarin veel

Nadere informatie

A B C. veld veld veld

A B C. veld veld veld Proefexamen 3 Spelregels VELDHOCKEY 1. Op welke tekening staat het doel juist opgesteld?. Tegen de achterlijn, zie tekening B. Op de achterlijn, zie tekening B C. Voor de achterlijn, zie tekening C B C

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Op 1 maart 2016 heeft de IHF de verschillende landen op de hoogte gebracht van de spelregelwijzigingen die met ingang van 1 juli 2016 van

Nadere informatie

Spelend leren Kaatsen. met de zachte bal

Spelend leren Kaatsen. met de zachte bal Spelend leren Kaatsen! met de zachte bal Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Legenda 4 Spelen Keats Tennis 5 Keats Cricket 6 Fly Keatsen 7 Keats Darten 8 Zone Keatsen 9 One Wall Rally 10 One Wall 1-1 11 King

Nadere informatie

NFL FLAG FOOTBALL. Spelregels

NFL FLAG FOOTBALL. Spelregels NFL FLAG FOOTBALL Spelregels NFL Flag Football! NFL Flag Football is een sport die iedereen kan spelen. Naast het lopen, gooien en vangen komt het aan op tactieken. Iedereen kan het spelen. Bij NFL Flag

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Positionering op het veld

Positionering op het veld Positionering op het veld Gevaarlijke positionering van de wisselspelers. Bovendien moeilijk te zien wie meedoet en wie niet. Juiste positionering van de coach en de scheidsrechter: ver genoeg van de bal

Nadere informatie

De specifieke onderdelen

De specifieke onderdelen De specifieke onderdelen 1. Twee emmertjes water halen elk team bestaat uit maximaal 6 spelers, er wordt 3 x drie minuten gespeeld; twee teams strijden tegen elkaar in duo s; de leden van de duo s zitten

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Vanaf het seizoen 2016-2017 zijn er enkele nieuwe spelregels van toepassing, komende vanuit de IHF. De onderstaande spelregels zijn van toepassing

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

Basisprincipes. - Veel balcontacten. - Stoer, actie, smashen en scoren. - Veel beweging. - Makkelijk om mee te doen. - Als-dan-principe.

Basisprincipes. - Veel balcontacten. - Stoer, actie, smashen en scoren. - Veel beweging. - Makkelijk om mee te doen. - Als-dan-principe. BASISVOLLEY Cmv in de praktijk Basisprincipes - Veel balcontacten - Stoer, actie, smashen en scoren - Veel beweging - Makkelijk om mee te doen - Als-dan-principe - Beleving - King of the court - Puntentelling

Nadere informatie

Atlantis Kerstkorfbaltoernooi 2016

Atlantis Kerstkorfbaltoernooi 2016 Atlantis Kerstkorfbaltoernooi 06 Programmaboekje Beste kinderen en begeleiders, Welkom bij het Atlantis Kerstkorfbaltoernooi 06. Op woensdagochtend 8 december wordt er een spelochtend voor de groepen,

Nadere informatie

M. E. J. N. B. K. E. B. S. S. Sluipwegtikkertje DAS BEURS 2018

M. E. J. N. B. K. E. B. S. S. Sluipwegtikkertje DAS BEURS 2018 M. E. J. N. B. K. E. B. S. S. Sluipwegtikkertje DAS BEURS 08 Deckers Gert: school de berk Hasselt, K.I.D.S. Hasselt (gert.deckers@deberk.be) .) Mens-erger-je-niet. a) De lln worden verdeeld in groepjes.

Nadere informatie

Beste deelnemers van het Rabobank Schoolkorfbaltoernooi 2018,

Beste deelnemers van het Rabobank Schoolkorfbaltoernooi 2018, Beste deelnemers van het Rabobank Schoolkorfbaltoernooi 2018, Op zaterdag 16 juni organiseert korfbalvereniging Rood-Wit het 36 e Rabobank Schoolkorfbaltoernooi voor de basisscholen uit Wezep en Hattemerbroek.

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: O De leerling stuit minder dan 15 keer met de voorkeurshand V De leerling stuit 15 keer met de voorkeurshand G De leerling stuit 15 keer met

Nadere informatie

Belgian Homeless Cup Wedstrijdreglement

Belgian Homeless Cup Wedstrijdreglement Belgian Homeless Cup 2014 - Wedstrijdreglement Alle BHC regels zijn bindend voor alle erkende en deelnemende teams aan de Belgian Homeless Cup. Deelnemers die gezien hun medisch achtergrond niet mogen

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Eilandbal: - De leerlingen kennen de regels en spelen het spel zelfstandig. Vangen: - De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. Groep 5/6:

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie

Spelregelwijzigingen softbal (in blauw)

Spelregelwijzigingen softbal (in blauw) Spelregelwijzigingen softbal 2014-2017 (in blauw) Hoofdstuk 1 Definities 1.51 Ineligible Replacement Player (Ongerechtigde plaatsvervangende speler) Dit is een speler die niet aan de wedstrijd mag gaan

Nadere informatie

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Inleiding De spelregels van het manegevoetbal zijn samengesteld door de organisatie van het Manegevoetbaltoernooi. De spelregels

Nadere informatie

Voorbeeldspelen / -oefeningen

Voorbeeldspelen / -oefeningen Blocks Athletic Skills Model (ASM). Alle rechten voorbehouden. Deze afbeeldingen mogen niet gekopieerd, geproduceerd, verspreid of gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van ASM. 1 Voorbeeldspelen

Nadere informatie

Schoolbasketbaltoernooi

Schoolbasketbaltoernooi Schoolbasketbaltoernooi Donderdag 27 december 2018 Sportcentrum de Waterkanten Sportlaan 21, 2163 VA Lisse Schoolbasketbal.lisse@gmail.com Beste ouders, verzorgers, coaches, Ook dit jaar wordt het schoolbasketbaltoernooi

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen: Prinsen en prinsessen les 2 Doelen: - De speler vindt snel de bal op de grond en/of op de grond (oriëntatie) - De speler kan onderhands en bovenhands een bal met verschillende hoogtes gooien - De speler

Nadere informatie

Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd

Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd Ook handig voor trainers en coaches! Inhoudsopgave 1. Algemene aandachtspunten 2. Leiden van E- en F-wedstrijden 3. Algemene spelregels 4. Bijzondere spelregels

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

47 e editie SCHOOLKORFBALTOERNOOI PROGRAMMA Vrijdag 14 april 2017 Groep 7 en 8

47 e editie SCHOOLKORFBALTOERNOOI PROGRAMMA Vrijdag 14 april 2017 Groep 7 en 8 47 e editie SCHOOLKORFBALTOERNOOI 2017 PROGRAMMA Vrijdag 14 april 2017 Groep 7 en 8 Voorwoord Beste deelnemers, Voor de tweede keer sinds het ontstaan van het schoolkorfbal toernooi vindt het toernooi

Nadere informatie

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie