Met betrekking tot hygiëne van judoka s zijn de volgende punten van belang:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met betrekking tot hygiëne van judoka s zijn de volgende punten van belang:"

Transcriptie

1 Wedstrijdregels Hygiëne Met betrekking tot hygiëne van judoka s zijn de volgende punten van belang: Het judopak dient schoon, droog en zonder onprettige geur te zijn. Nagels van handen en voeten moeten kort geknipt zijn. Handen en voeten moeten schoon zijn. Bij voetwratten dient de judoka op de mat de sokken aan te houden. Men mag op de judomat geen sierraden dragen zoals kettinkjes ringen en oorbellen. Lang haar dient te worden opgebonden zodat dit geen hinder oplevert voor de andere judoka s. Omkleden voor en na de training in het kleedlokaal (niet thuis). De judomatten worden 2x per jaar ontsmet. Matten (indeling) De wedstrijd judomat is verdeeld in 2 vlakken, het binnenste gedeelte wordt dewedstrijdruimte genoemd. En het gedeelte dat hier omheen ligt heet devalrand. Deze vlakken zijn te herkennen omdat zij een beiden een andere kleur hebben. Meestal zijn dit rood en groen maar geel en blauw kan ook voorkomen. ook andere kleur combinaties komen tegenwoordig voor zoals in onze eigen dojo. Groetprocedure Judoka s Bij het betreden van de mat en voor aanvang van de wedstrijd: De judoka s komen de mat op en gaan buiten de rode rand in het midden van de mat staan, en groeten vervolgens naar elkaar. (De judoka met de rode band staat rechts en de judoka met de witte band links) De scheidsrechter geeft het teken dat de judoka s het wedstrijdgedeelte van de mat mogen betreden. De judoka s stappen naar voren op het groene gedeelte van de mat en groeten nogmaals naar elkaar. Na afloop van de wedstrijd: De scheidsrechter wijst de winnaar aan (judoka s staan op het groene gedeelte) en de judoka s groeten naar elkaar. Hierna kunnen de judoka s elkaar een hand geven. Vervolgens stappen zij achterwaarts buiten de rode rand van de mat en groeten nogmaals naar elkaar en verlaten de judomat Judo kleding (Judogi) De judo kleding moet zonder gaten of scheuren zijn. De mouwen en / of broekspijpen mogen niet worden omgeslagen omdat andere judoka s hierin kunnen blijven haken en daardoor blessures kunnen oplopen. Het judopak dient bij wedstrijden aan bepaalde afmetingen te voldoen:

2 Mouwlengte: De lengte van de mouw dient niet verder te reiken dan de pols en mag niet korter zijn dan 5 cm. vanaf de pols. Mouwdiameter: De mouw moet zo groot zijn dat deze goed kan worden vastgepakt door de Judoka s. De afstand tussen de arm en het deel van de mouw waaraan men vast kan pakken dient minimaal tussen de 10 en 15 cm te zijn. Broeklengte: De lengte van de broek dient niet verder te reiken dan de enkel en mag niet korter zijn dan 5 cm. vanaf de enkel. Broekdiameter: De afstand tussen het been en het deel van de broek waaraan men vast kan pakken dient tussen de 10 en 15 cm te zijn. Jas: De judojas dient in het midden 20 cm over elkaar heen te vallen. Minimale afmeting Judogi Wedstrijdruimte De wedstrijden dienen binnen de wedstrijdruimte te worden gehouden. Wanneer men buiten deze ruimte komt wordt de wedstrijd door de scheidsrechter gestopt. Bij grondwerk wordt de wedstrijd pas gestopt als beide Judoka s de mat helemaal hebben verlaten. In staande wedstrijden geldt bijna hetzelfde, alleen als een judoka buiten gaat zonder dat er een actie wordt uitgevoerd dan zal de scheidsrechter de wedstrijd stoppen en de judoka bestraffen.

3 Wedstrijdduur De wedstrijdduur is afhankelijk van de leeftijd van de judoka s. Voor jeugd jonger dan 12 jaar wordt 2 minuten aangehouden. Dit is de netto wedstrijdduur, dit wil zeggen als de scheidsrechter de wedstrijd stopt wordt ook de tijd stopgezet en bij het starten van de wedstrijd wordt deze weer aangezet. Voor andere leeftijden zoals 15 en 17 jaar wordt 3 minuten aangehouden. Voor 20 jaar 4 minuten en voor senioren 5 minuten. Einde wedstrijd Het einde van de wedstrijd kan op een aantal manieren worden bereikt: Er wordt een vol punt gescoord door middel van een werptechniek of een controle techniek, ook als de wedstrijdtijd nog niet is verstreken is dit het einde van de wedstrijd. De tegenstander klopt af, ook nu is de wedstrijd afgelopen ook al is de wedstrijdtijd niet verstreken. De wedstrijdtijd is afgelopen en niemand heeft een vol punt gescoord. De scheidsrechter wijst de winnaar aan de hand van de gegevens die op het score bord vermeld staan aan. Score / Straffen Tijdens de wedstrijden kunnen de judoka s voor werptechnieken en controle technieken scores behalen. Ook is het mogelijk dat ze straffen krijgen wanneer ze verboden handelingen uitvoeren. De benamingen voor deze scores en straffen zijn in het Japans. De hoogte van de score hangt af van de uitvoering van de werptechniek of controle techniek, hoe beter de werptechniek hoe hoger de score. Ook bij de verboden handelingen wordt er een onderscheid gemaakt naar de zwaarte van het vergrijp. Hieronder volgt een korte opsomming van de scores en de straffen. Score Straf Punten Waarschuwing 1e Shido 0 Yuko 2e Shido 5 Waza-ari 3e Shido 7 Ippon Hansoke-make 10 De score punten kunnen worden verdiend door werptechnieken en controle technieken zoals b.v. houdgrepen, e.e.a. wordt door de scheidsrechter beoordeeld. De waardering is globaal als volgt: Yuko Bij een werptechniek valt de judoka op de zijkant van zijn lichaam, eventueel enigszins steunend op de arm. Waza-ari De snelheid van de worp is niet groot genoeg of de judoka valt niet op zijn rug maar wel beter dan bij yuko. Ippon De worp is snel en krachtig uitgevoerd en de judoka valt helemaal of nagenoeg helemaal op de rug.

4 Bij houdgrepen is de waardering als volgt: 0 tot 15 seconden - Geen score 15 tot 20 seconden - Yuko 20 tot 25 seconden - Waza-ari 25 seconden - Ippon Als een judoka reeds een waza-ari heeft gescoord dan is de houdgreeptijd nog maar 20 seconden, hierna wordt het zakje gegooid door de mensen achter de jurytafel en wordt de wedstrijd door de scheidsrechter beëindigd. De straffen zijn ook in categorieën verdeeld wat betreft de zwaarte van de straf, enkele zaken die wel eens voorkomen worden hieronder genoemd met de straf. (Er zijn nog meer zaken waarvoor men gestraft wordt maar dit gaat hier te ver om deze te vermelden, e.e.a. wordt door de scheidsrechter beoordeeld). Shido: Tegenstander niet vast willen pakken of afweren om wedstrijd handelingen te vermijden. Defensieve houding aannemen d.w.z. armen gestrekt en of krom gaan staan zodat de tegenstander niet kan aanvallen. Met de vingers in de mouw of broekspijp van de tegenstander pakken. Niet aanvallen. Rechtstreeks vastpakken van de broekspijp van de tegenstander. Schijnaanval maken Judopak in de mond nemen. Een hand of been in het gezicht van de tegenstander plaatsen. Buiten de mat stappen (rode rand) of iemand buiten de mat duwen. Beenschaar toepassen op hoofd, hals of romp van de tegenstander. Vingers van de tegenstander achterover buigen. Hansoke-make: Aanwijzingen van de scheidsrechter negeren. De tegenstander of de scheidsrechter uitschelden. Harde of metalen voorwerpen dragen op de mat. Handelingen verrichten die de hals of nekwervels van de tegenstander kunnen beschadigen. Met het hoofd naar de mat duiken bij de uitvoering van bepaalde wordpen. Wanneer men meerdere straffen krijgt dan worden deze automatisch steeds hoger, dus ook al maakt men een kleine overtreding als men reeds een 1e shido heeft wordt dan de volgende straf automatisch 2e shido enz.

5 Bij een gelijke stand aan het einde van de wedstrijd wordt voor judoka s onder de 12 jaar door de scheidsrechter beslist wie er heeft gewonnen. Voor judoka s boven de 12 jaar wordt de golden score regel toegepast, dit wil zeggen dat de judoka s bij gelijke stand direct doorgaan met nog eens een wedstrijd van maximaal 3 minuten, maar als 1 van beiden een score maakt is de wedstrijd direct afgelopen. Mocht de wedstrijd daarna nog onbeslist zijn dan beslist de scheidsrechter wie heeft gewonnen. Krijgt men in de golden score een shido dan gaat de wedstrijd door omdat dit een waarschuwing is, bij een 2e shido is de wedstrijd wel afgelopen omdat de tegenstander dan een yuko als score krijgt. Verder zijn er nog enkele technieken die voor jeugd beneden de 12 jaar niet mogen worden toegepast tijdens wedstrijden, dit zijn. o.a.: Armklemmen Wurgingen Offerworpen in voorwaartse richting Worpen op 1 of 2 knieën in voorwaartse richting Nek omwringen (met arm vastpakken alleen om de nek van de tegenstander) Expres boven op zijn tegenstander vallen bij de uitvoering van een worp Scorebord / puntentelling Witte zijde score bord Rode zijde score bord Wanneer een judoka een punt scoort d.m.v. een werptechniek of controletechniek dan geeft de scheidsrechter het hiervoor geldende teken aan en zullen de juryleden de score op het scorebord plaatsen. Een score Ippon wordt niet op het scorebord aangegeven omdat de wedstrijd dan is afgelopen (hetzelfde geldt voor 2x Waza-ari = Ippon). Hieronder een voorbeeld van een score die op het bord staat: In deze situatie heeft Wit een Waza-ari gescoord en Rood heeft 2x Yuko. Een Waza-ari is altijd hoger als elk aantal Yuko s, dus in dit geval heeft Wit de wedstrijd gewonnen. Het scorebord is heel eenvoudig te lezen de score is als het ware 10 tegen 2 dus

6 op deze manier kan men snel zien welke judoka voor staat en / of gewonnen heeft. Tekens scheidsrechters Hieronder volgen enkele tekens die door de scheidsrechter kunnen worden gemaakt tijdens de wedstrijden en die vaker voorkomen. Nog enkele tekens waar geen plaatje van is worden hieronder beschreven: Matte: Een hand wordt op schouderhoogte voorwaarts geheven, waarbij aan de tijdwaarnemer de vlakke hand wordt getoond met de vingers omhoog en de arm ongeveer parallel aan de mat. Ha-jime: Dit betekend beginnen en hiervoor wordt geen teken gegeven door de scheidsrechter. Judogi in orde brengen: Om aan te geven dat een deelnemer zijn Judogi in orde moet brengen (b.v. band vast maken) kruist de scheidsrechter op bandhoogte de linker over de rechterhand met de handpalmen binnenwaarts gericht. Te weinig aanvallen: Bij te weinig aanvallen brengt de scheidsrechter beide onderarmen op borsthoogte en draait deze in voorwaartse richting om elkaar heen.

Judo regels in begrijpelijke taal

Judo regels in begrijpelijke taal Datum: juli 2014 Inleiding Waarom deze uitleg over judoregels? Het huidige wedstrijdreglement is niet gemakkelijk te lezen. In deze uitgave vind je een eenvoudige uitleg van de spelregels. Zo wil de JBN

Nadere informatie

Maar deze regels gelden ook voor judoka s die alleen maar recreatief judoën.

Maar deze regels gelden ook voor judoka s die alleen maar recreatief judoën. Judowedstrijd regels 1. Hygiëne en Veiligheid Judopak moet schoon en droog zijn en mag niet vervelend ruiken, lengte van de jas en de broek moet volgens de afmetingen aan de JBN. normen voldoen. De nagels

Nadere informatie

Budo Ryu Rotterdam d.vander.meer@gmail.com 0610464202. Maté

Budo Ryu Rotterdam d.vander.meer@gmail.com 0610464202. Maté Ha-Jime / Sore-Made Koka Ha-Jime Begin de wedstrijd. Sore-Made betekent einde van de wedstrijd (tijd is op, wordt niet bij een ippon gezegd) Koka is de kleinste score en is gelijk aan 3 punten. Het aantal

Nadere informatie

Uitleg judowedstrijdregels JBN

Uitleg judowedstrijdregels JBN Uitleg judowedstrijdregels JBN 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wedstrijdruimte 4. Scheidsrechters en tafeljury 5. Judopak 6. Regels 7. Scores 8. Grondtechnieken 9. Overtredingen 10. Scorebord 11. Meerderheidsregel

Nadere informatie

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING (JBN regels voor Nederland) INHOUDSOPGAVE Pagina: Voorafgaande bepaling...73 Artikel 1- Algemeen...73 Artikel 2 - Verloop van wedstrijd...73 Artikel

Nadere informatie

Uitleg judowedstrijdregels JBN

Uitleg judowedstrijdregels JBN Uitleg judowedstrijdregels JBN 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wedstrijdruimte 4. Scheidsrechters en tafeljury 5. Judopak 6. Regels 7. Scores 8. Grondtechnieken 9. Overtredingen 10. Scorebord 11. Meerderheidsregel

Nadere informatie

JUDO. WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR DE JEUGD Aangepaste instructie ten behoeve van Streekontmoetingen. Algemeen 2. Wedstrijdruimte en wedstrijdduur 3

JUDO. WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR DE JEUGD Aangepaste instructie ten behoeve van Streekontmoetingen. Algemeen 2. Wedstrijdruimte en wedstrijdduur 3 JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT VOOR DE JEUGD Aangepaste instructie ten behoeve van Streekontmoetingen. Inhoud blz. Algemeen 2 Wedstrijdruimte en wedstrijdduur 3 Schrijversinstructie 4 Tijdwaarnemersinstructie

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement aangepast judo. Datum: 3 september 2018.

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement aangepast judo. Datum: 3 september 2018. BondsVademecum Hoofdstuk 4.06 - Wedstrijdreglement aangepast judo Datum: 3 september 2018. Vastgesteld bij besluit bondsbestuur d.d. 3 september 2018 BondsVademecum hoofdstuk 4.06 - Wedstrijdreglement

Nadere informatie

Informatieboekje Je eerste judowedstrijden

Informatieboekje Je eerste judowedstrijden Informatieboekje Je eerste judowedstrijden Hoe kun je jezelf aanmelden voor een judowedstrijd? Hoe bereid je jezelf voor op een judowedstrijd? Wat gebeurt er allemaal op een wedstrijddag? Hoe werkt dat

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Lange Akker 10 9240 Zele Reglement ontmoetingen U11 en U13 1 Reglement ontmoetingen U11 en U13 1.LEEFTIJD. Het is niet toegelaten om jongens tegen meisjes

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over judo

Mijn spreekbeurt gaat over judo Mijn spreekbeurt gaat over judo Als je een spreekbeurt over judo wilt houden, lees dit dan eens door. We hebben een speciale spreekbeurtenkoffer vol met judospullen. Dat kun je dan allemaal laten zien.

Nadere informatie

G-JUDO REGLEMENT VLAANDEREN Ontwerp Alain Durinck LAATSTE AANPASSING G commissie 3 maart 2014

G-JUDO REGLEMENT VLAANDEREN Ontwerp Alain Durinck LAATSTE AANPASSING G commissie 3 maart 2014 G-JUDO VLAANDEREN G-REGLEMENT 1. DOEL G-judo Vlaanderen staat in voor de bevordering en ontwikkeling van een gezonde geest in een gezond lichaam. Zowel de motorische, fysieke als de verstandelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over judo

Mijn spreekbeurt gaat over judo Mijn spreekbeurt gaat over judo Als je een spreekbeurt over judo wilt houden, lees dit dan eens door. We hebben een speciale spreekbeurtenkoffer vol met judospullen. Dat kun je dan allemaal laten zien.

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE JE EERSTE WEDSTIJDEN

INFORMATIEBOEKJE JE EERSTE WEDSTIJDEN INFORMATIEBOEKJE JE EERSTE WEDSTIJDEN Als je voor de eerste keer naar een wedstrijd gaat hebben jij en je ouders veel vragen. Op verzoek proberen we op deze vragen hier antwoord te geven. Staat jouw vraag

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. GEVECHTSZONE EN POSITIE OFFICIALS BUITEN DE MAT TEKENS VAN DE SCHEIDSRECHTER VERBODEN HANDELINGEN

INHOUDSOPGAVE 1. GEVECHTSZONE EN POSITIE OFFICIALS BUITEN DE MAT TEKENS VAN DE SCHEIDSRECHTER VERBODEN HANDELINGEN INHOUDSOPGAVE. GEVECHTSZONE EN POSITIE OFFICIALS.... BUITEN DE MAT... 3. TEKENS VAN DE SCHEIDSRECHTER... 3 4. VERBODEN HANDELINGEN... 4 5. SAMBO SCORE OVERZICHT... 5 6. TOEKENNING VAN PUNTEN... 5 . Gevechtszone

Nadere informatie

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT

JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT JUDO WEDSTRIJDREGLEMENT ALGEMEEN Dit wedstrijdreglement is gebaseerd op het wedstrijdreglement van de International Judo Federation (IJF), de IJF Referee Rules. Door het bondbestuur op advies van de Nationale

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A 9240 Zele Reglement ontmoetingen U11 en U13 Reglement U11 en U13 ontmoetingen 1 Reglement ontmoetingen U11 en U13 1. LEEFTIJD : Het is

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A 9240 Zele Reglement ontmoetingen U9, U11 en U13 Reglement U11 en U13 ontmoetingen 1 Reglement ontmoetingen U9, U11 en U13 1. LEEFTIJD

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Judo. Januari Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Judo. Januari Belgium Januari 2013 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INDELING 3 Artikel 1: Geslacht 3 Artikel 2: Leeftijd 3 Artikel 3: Gewicht 3 Artikel 4: Bekwaamheidsniveau 3 HOOFDSTUK 2: WEDSTRIJDREGLEMENT 4 Artikel 1: Verboden

Nadere informatie

TECHNISCH TRAINEN UKEMI S. SHISEI: De lichaamshouding

TECHNISCH TRAINEN UKEMI S. SHISEI: De lichaamshouding TECHNISCH TRAINEN UKEMI S Valtechnieken; val breken: breken van de val door het lichaam te strekken, zodat de val geschiedt op een zo groot mogelijk oppervlak; het hoofd in de lijn van het lichaam te houden

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Lange Akker 10 9240 Zele Reglement ontmoetingen U11 en U13 1 Reglement ontmoetingen U11 en U13 1.LEEFTIJD. Het is niet toegelaten om jongens tegen meisjes

Nadere informatie

Voorafgaande bepalingen 2 HOOFDSTUK 1: DIVISIONING / INDELING 2

Voorafgaande bepalingen 2 HOOFDSTUK 1: DIVISIONING / INDELING 2 INHOUDSTAFEL Voorafgaande bepalingen 2 HOOFDSTUK 1: DIVISIONING / INDELING 2 Artikel 1.1: Niveaus 2 - Niveau 1 3 - Niveau 2 3 - Niveau 3 3 - Niveau 4 3 - Niveau 5 3 Artikel 1.2: Poules 4 HOOFDSTUK 2: WEDSTRIJDREGLEMENT

Nadere informatie

INDELING 2 1. GESLACHT 2 2. LEEFTIJD 2 3. GEWICHT 2 4. BEKWAAMHEIDSNIVEAU 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 3 1. VERBODEN TECHNIEKEN 3 2. SANCTIES 4 SCORETABEL 4

INDELING 2 1. GESLACHT 2 2. LEEFTIJD 2 3. GEWICHT 2 4. BEKWAAMHEIDSNIVEAU 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 3 1. VERBODEN TECHNIEKEN 3 2. SANCTIES 4 SCORETABEL 4 Januari 2013 INHOUDSTAFEL INDELING 2 1. GESLACHT 2 2. LEEFTIJD 2 3. GEWICHT 2 4. BEKWAAMHEIDSNIVEAU 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 3 1. VERBODEN TECHNIEKEN 3 2. SANCTIES 4 SCORETABEL 4 WEDSTRIJDVELD, OFFICIALS EN

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje U9

Techniekenboekje. geel-oranje U9 Techniekenboekje geel-oranje U9 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het judo

Nadere informatie

een staart met een elastiekje zonder ijzer. Ben je een jongen? Dan draag je geen T-shirt (ook geen hemd), dus gewoon een blote bast onder je judojas.

een staart met een elastiekje zonder ijzer. Ben je een jongen? Dan draag je geen T-shirt (ook geen hemd), dus gewoon een blote bast onder je judojas. DE EERSTE WEDSTRIJD Als je voor de eerste keer naar een wedstrijd gaat hebben jij en je ouders veel vragen.op verzoek proberen we op deze vragen hier antwoord te geven Staat jouw vraag er niet bij? Of

Nadere informatie

OEFENPROGRAMMA 5 KYU WIT- GEEL GEEL 1 / 8

OEFENPROGRAMMA 5 KYU WIT- GEEL GEEL 1 / 8 OEFENPROGRAMMA 5 KYU WIT- GEEL GEEL 1 / 8 Obi (gordel) Rei (groeten) 2 / 8 Ukemi s (valtechnieken) Ushiro Ukemi (achterwaartse val) Yoko Ukemi (zijwaartse val) links en rechts = hidari en migi 3 / 8 Zempo

Nadere informatie

JE EERSTE ECHTE WEDSTRIJD? Infoblad SG01 Revisie A

JE EERSTE ECHTE WEDSTRIJD? Infoblad SG01 Revisie A JE EERSTE ECHTE WEDSTRIJD? Infoblad SG01 Revisie A Waarheen en wanneer? Let op je e-mailbox, hier word alle wedstrijdinformatie, uitnodigingen en weegtijden naar toe gezonden door het wedstrijdsecretariaat,

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF GEEL

EXAMEN LEERSTOF GEEL EXAMEN LEERSTOF GEEL Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 7 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) o o o U10 75 lessen 9 maanden

Nadere informatie

Aanpassingen Judo 2013 vs 2019

Aanpassingen Judo 2013 vs 2019 Aanpassingen 2013 vs 2019 Januari 2019 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INDELING 3 Artikel 1: Geslacht 3 Artikel 2: Leeftijd 3 Artikel 3: Gewicht 3 Artikel 4: Bekwaamheidsniveau 3 HOOFDSTUK 2: WEDSTRIJDREGLEMENT

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Lange Akker 10 9240 Zele Reglement -11 en -13 ontmoetingen -11 en -13 ontmoetingen 1 Reglement -11 en -13 ontmoetingen Geachte judoka s, organisatoren

Nadere informatie

KBTS JUDO PROGRAMMA 2007-2008. Beste judoka s

KBTS JUDO PROGRAMMA 2007-2008. Beste judoka s KBTS JUDO Beste judoka s Wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin...en zwart! Elke judoka, groot of klein, wil af en toe wel eens een nieuwe gordel kunnen omknopen. Maar die gordels krijg je niet zomaar.

Nadere informatie

Voorwoord. Kijk voor actuele informatie over onze vereniging ook eens op onze website www.majuso.nl. Welkom bij Majuso en veel leesplezier.

Voorwoord. Kijk voor actuele informatie over onze vereniging ook eens op onze website www.majuso.nl. Welkom bij Majuso en veel leesplezier. Secretariaat J.L. Hendriks, De Groenling 4, 5993 HD Maasbree, 077-4651354 E-mail: info@majuso.nl Website: Voorwoord Dit boekje is bestemd voor jeugdleden en hun ouders/verzorgers en bedoeld om informatie

Nadere informatie

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU)

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) DEEL 1: GELE STREEP ALGEMEEN De DOJO (oefenzaal): op reglementaire wijze betreden TATAMI (mat): op reglementaire wijze betreden: Eerst met de linker

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement jiujitsu fighting system JJIF. Datum: 3 september 2018.

BondsVademecum. Hoofdstuk Wedstrijdreglement jiujitsu fighting system JJIF. Datum: 3 september 2018. BondsVademecum Hoofdstuk 4.11 - Wedstrijdreglement jiujitsu fighting system JJIF Datum: 3 september 2018. Vastgesteld bij besluit bondsbestuur d.d. 3 september 2018 BondsVademecum hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement

Nadere informatie

Examenvereisten bij Judoclub leopoldsburg. 4 de Kyu

Examenvereisten bij Judoclub leopoldsburg. 4 de Kyu Examenvereisten bij Judoclub leopoldsburg 4 de Kyu 1 Dojoregels Deze dojoregels moeten door iedere judoka gekend zijn en gerespecteerd worden. Wie dit niet kan of wenst te doen zal verzocht worden de club

Nadere informatie

Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.7 ingaande per 1 augustus 2015)

Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.7 ingaande per 1 augustus 2015) Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.7 ingaande per 1 augustus 2015) 1 Artikel 01: Toepassingsgebied. a) Deze regels zijn van toepassing op alle door de JBN erkende Budo-toernooien en kampioenschappen.

Nadere informatie

VZW Vlaamse Judofederatie

VZW Vlaamse Judofederatie VZW Vlaamse Judofederatie Maatschappelijke zetel: Warandestraat 1A 9240 Zele Richtlijnen Kennismakingsontmoetingen U9 1 Richtlijnen en afspraken Kennismakingsontmoetingen U9 Geschreven door: Silvia Buysens

Nadere informatie

Special Needs Judo Foundation Regelgeving Special Needs Judo Uitgave 2016, versie 1.0/nl

Special Needs Judo Foundation Regelgeving Special Needs Judo Uitgave 2016, versie 1.0/nl Special Needs Judo Foundation Regelgeving Special Needs Judo Uitgave 2016, versie 1.0/nl 1. Dit document 1.1. Status van dit document Dit is een voorlopig document, dat de verschillende regels die in het

Nadere informatie

Judo. De geschiedenis

Judo. De geschiedenis Judo De geschiedenis Rond 1880 zocht Jigoro Kano de beste zelfverdedigingsmethode. Hij bestudeerde verschillende bestaande gevechtssporten, waaronder ook het ju jutsu (= zelfverdediging). Iedere school

Nadere informatie

Sport Fighting. Sport Fighting is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt.

Sport Fighting. Sport Fighting is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Sport Fighting INLEIDING Sport Fighting is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Het bestaat uit:! fase 1: Semi-Contact: stoot-, trap- & slagtechnieken,! fase 2: werptechnieken,!

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT NEWAZA-SYSTEM JIU-JITSU (Versie 2.3 / 1 januari 2014)

WEDSTRIJDREGLEMENT NEWAZA-SYSTEM JIU-JITSU (Versie 2.3 / 1 januari 2014) JUDO BOND NEDERLAND (JBN) WEDSTRIJDREGLEMENT NEWAZA-SYSTEM JIU-JITSU (Versie 2.3 / 1 januari 2014) Met opmerkingen (Geen onderdeel van de regels) AANGESLOTEN bij JJIF Ju-Jitsu International Federation

Nadere informatie

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder De oefeningen moeten enkele malen tot tien keer achter elkaar worden herhaald en minstens een tot driemaal per dag worden gedaan. Het is beter vaak en

Nadere informatie

Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System

Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System Datum:1 januari 2018 Inhoud I. Algemeen... 3 Artikel 1. Toepassingsgebied... 3 Artikel 2. Wedstrijdkleding en persoonlijke verzorging... 3 Artikel 3. Wedstrijdruimte...

Nadere informatie

3,3 INSTRUCTIES BIJ "LEIDING DOOR TWEE SCHEIDSRECHTERS" Werkstuk door een scholier 1879 woorden 19 april keer beoordeeld.

3,3 INSTRUCTIES BIJ LEIDING DOOR TWEE SCHEIDSRECHTERS Werkstuk door een scholier 1879 woorden 19 april keer beoordeeld. Werkstuk door een scholier 1879 woorden 19 april 2009 3,3 14 keer beoordeeld Vak Nederlands Wat is waterpolo? Waterpolo is een zwemsport. Waterpolo is een sport voor jongens en meisjes. Het is een soort

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF ORANJE

EXAMEN LEERSTOF ORANJE EXAMEN LEERSTOF ORANJE Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 9 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

Introductie gesprek nieuw lid.

Introductie gesprek nieuw lid. Introductie gesprek nieuw lid. 1 Etiquette: Het vertellen van de volgende regeltjes die in de Judo sport gelden. 1) Het groeten. Het groeten bij Judo is een lichte buiging in de heupen, waarbij de armen

Nadere informatie

Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.88 ingaande per 15 september 2015)

Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.88 ingaande per 15 september 2015) Wedstrijdreglement van de JBN (versie 0.88 ingaande per 15 september 2015) 1 Artikel 01: Toepassingsgebied. a) Deze regels zijn van toepassing op alle door de JBN erkende Budo-toernooien en kampioenschappen.

Nadere informatie

Artikel Inhoud Blz. Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 7 Artikel 5

Artikel Inhoud Blz. Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 7 Artikel 5 Artikel Inhoud Blz. Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 7 Artikel 5 Scheidsrechters en officiëlen 7 Artikel 6 Positie en functie van de

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement jujitsu IJJF

BondsVademecum. Hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement jujitsu IJJF BondsVademecum Hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement jujitsu IJJF Datum: 21 september 2014 BondsVademecum hoofdstuk 4.10 - Wedstrijdreglement Pag. 2/38 - - 21 september 2014 INHOUDSOPGAVE pagina: I ALGEMEEN...

Nadere informatie

KBTS JUDO PROGRAMMA GRAADVERHOGINGEN. Beste judoka s

KBTS JUDO PROGRAMMA GRAADVERHOGINGEN. Beste judoka s PROGRAMMA GRAADVERHOGINGEN KBTS JUDO Beste judoka s Wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin...en zwart! Elke judoka, groot of klein, wil af en toe wel eens een nieuwe gordel kunnen omknopen. Maar die gordels

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen De informatie in dit document is bedoeld voor kinderen van 9 tot 11 jaar. Dit document bevat korte informatie over Judo. Het beschrijft puntsgewijs het

Nadere informatie

Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA

Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA Examenprogramma geel (5 e kyu) EXTRA Datum: 12/10/2008 Voor dit examen moet men kunnen uitvoeren: De 4 verschillende vallen (ukemi) De 4 worpen + van elke worp minstens 1 schakeling (nage-waza) De basis

Nadere informatie

2) Valtechniek over bokje. Alle voorgaande valtechnieken (voorover, achterover, zijwaarts) over een bokje uitvoeren.

2) Valtechniek over bokje. Alle voorgaande valtechnieken (voorover, achterover, zijwaarts) over een bokje uitvoeren. 1 Valbreken: Diversen valtechnieken soepel links en rechts uitvoeren. 1) Brugval. Eerst oefenen op je hoofd, daarna e v t op je handen staan. LET OP!!! Als je op je hoofd staat en je laat je doorvallen

Nadere informatie

Mei Opening nationale sportweek

Mei Opening nationale sportweek Opening nationale sportweek Op zaterdag 20 april was er door de gemeente Tilburg de start van de nationale sportweek georganiseerd. De Nationale Sportweek vindt doorgaans de laatste week van de maand april

Nadere informatie

OEFENPROGRAMMA 2 KYU BLAUW 1/35

OEFENPROGRAMMA 2 KYU BLAUW 1/35 OEFENPROGRAMMA 2 KYU BLAUW 1/35 Obi (gordel) Rei (groeten) 2/35 Ukemi s (valtechnieken) Ushiro Ukemi (achterwaartse val) Yoko Ukemi (zijwaartse val) links en rechts = hidari en migi 3/35 Zempo Kaiten (schouderrol)

Nadere informatie

EBO-BATTLE. Mario den Edel. BESCHRIJVING van een nieuw WEDSTRIJDSYSTEEM INHOUDSOPGAVE. Uitleg en reglementen EBo Battle

EBO-BATTLE. Mario den Edel. BESCHRIJVING van een nieuw WEDSTRIJDSYSTEEM INHOUDSOPGAVE. Uitleg en reglementen EBo Battle EBO-BATTLE BESCHRIJVING van een nieuw WEDSTRIJDSYSTEEM INHOUDSOPGAVE Mario den Edel Uitleg en reglementen EBo Battle Algemeen 1. EBo no Kata Wedstrijden pagina. 3 2. Wat is de EBo Battle en waarom is het

Nadere informatie

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren,

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, JUDOCLUB TERVUREN LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, 2016 Vooraf Dit lesboekje geeft in een beknopte vorm het lesprogramma voor de gele gordel

Nadere informatie

Inleiding. Versie 2013

Inleiding. Versie 2013 Inleiding Dit document is bedoeld om (toekomstige) tafeljury medewerkers enige theoretische kennis op te laten doen over de gang van zaken rond een judotoernooi en op de Friese Masters in het bijzonder.

Nadere informatie

PLJM Goossens Weth. Jonkersstraat 29 4661 EB Halsteren Tel: 06-28772961 Mail: info@sportschoolshintai.nl

PLJM Goossens Weth. Jonkersstraat 29 4661 EB Halsteren Tel: 06-28772961 Mail: info@sportschoolshintai.nl JUDO SPREEKBEURT SPORTSCHOOL SHINTAI HALSTEREN ROOSENDAAL SPORTSCHOOL SHINTAI Spreekbeurt PLJM Goossens Weth. Jonkersstraat 29 4661 EB Halsteren Tel: 06-28772961 Mail: info@sportschoolshintai.nl Judo betekend

Nadere informatie

Wedstrijdreglement (versie ingaande per 1 januari 2016) (Als ingeleverd bij JJEU)

Wedstrijdreglement (versie ingaande per 1 januari 2016) (Als ingeleverd bij JJEU) Wedstrijdreglement (versie 0.9.1 ingaande per 1 januari 2016) (Als ingeleverd bij JJEU) 1 Artikel 01: Toepassingsgebied. a) Deze regels zijn van toepassing op alle door de JBN erkende Budo-toernooien en

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 VRIJE SLAG EN SPELHERVATTING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CIRKEL EN 23M-GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies Instructie Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H. 1985 3 Scoring De therapeut scoort ieder motorische vaardigheid op een schaal van o tot 6. De test moet in een rustige ruimte worden uitgevoerd. De patiënt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Cordia Open Grappling Toernooi

Inhoudsopgave. 1. Cordia Open Grappling Toernooi Reglementen 1 Inhoudsopgave 1. Cordia Open Grappling Toernooi - 1.1 Gewichtsklassen - 1.2 Niveau indeling - 1.3 Toegestane technieken - 1.4 Verboden technieken - 1.5 Wedstrijd tijden - 1.6 Mogelijkheden

Nadere informatie

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden.

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden. Schouder stabiliseren Het schoudergewricht is voor de stabiliteit tijdens bewegen gebaat bij een goede controle en een goede spierkracht van de dieper gelegen spieren. Deze spieren centreren de kop van

Nadere informatie

VJF REGLEMENT KATA Tornooien.

VJF REGLEMENT KATA Tornooien. VJF REGLEMENT KATA Tornooien. Het reglement is gebaseerd op het reglement van de EJU voor katakampioenschappen. 1. Wedstrijdruimte. Tatami met gevarenzone. tori of uke START uke of tori jurylid 1 jurychef

Nadere informatie

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 JUDOCLUB BOECHOUT NAAM: Seiryoku Zenyo Jita Kyoei Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 EXAMEN PROGRAMMA VOOR SHIKYO (ORANJE GORDEL OF 4

Nadere informatie

VERKORT REGLEMENT K1

VERKORT REGLEMENT K1 VERKORT REGLEMENT K1 Onderstaande regels zijn van toepassing : Artikel 4 WEDSTRIJDEN Losse Wedstrijden: Een wedstrijd bestaat uit: 1,5 minuut x 3 ronden (Nieuwelingen- of aspirantenklasse) 2 minuten x

Nadere informatie

Dit zijn de wedstrijdreglementen die toegepast worden op VJF erkende wedstrijden.

Dit zijn de wedstrijdreglementen die toegepast worden op VJF erkende wedstrijden. Artikel Inhoud Blz. Voorwoord 2 Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 7 Artikel 5 Scheidsrechters en officiëlen 7 Artikel 6 Positie en functie

Nadere informatie

1. Geldende reglementen

1. Geldende reglementen Judo Sportreglement Inhoudsopgave 1. Geldende reglementen... 3 2. Officiële onderdelen... 4 3. Divisioning... 4 3.1 Toegangsformulier... 4 3.2. Plaatsing... 4 3.3 Individuele vaardigheden... 4 3.4. Vaardigheidslevels...

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie

Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving (Versie 14 januari 2018)

Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving (Versie 14 januari 2018) Gedetailleerde uitleg van de nieuwe regelgeving 2018 (Versie 14 januari 2018) Evaluatie van de punten in Criteria voor ippon: tachi-waza 1. Snelheid. 2. Kracht. 3. Impact op de rug. 4. Controle tot het

Nadere informatie

EXAMEN LEERSTOF GROEN

EXAMEN LEERSTOF GROEN EXAMEN LEERSTOF GROEN Basis voorwaarden Minimum leeftijd : 10 jaar worden in het kalenderjaar. Minimum aantal trainingen bijwonen na het behalen van vorige gordel. (Wachttijd) Voldoende inzet vertonen

Nadere informatie

Kick Light. - Hoofdbeschermer, gesloten bovenkant (geen hoofdbeschermers met gezichtsmasker)

Kick Light. - Hoofdbeschermer, gesloten bovenkant (geen hoofdbeschermers met gezichtsmasker) Kick Light Kledingvoorschriften dames/ heren: - Hoofdbeschermer, gesloten bovenkant (geen hoofdbeschermers met gezichtsmasker) - Mondbescherming (beugeldragend: beugelbitje of dubbele mondbescherming)

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

JUDO SECTIE A OFFICIËLE ONDERDELEN SECTIE B DIVISIONING

JUDO SECTIE A OFFICIËLE ONDERDELEN SECTIE B DIVISIONING JUDO De officiële Special Olympics-sportreglementen voor judo zijn van toepassing op alle Special Olympics-wedstrijden. Als internationale sportorganisatie heeft Special Olympics deze regels opgesteld

Nadere informatie

Judo Examengids Fit & Wellness Center Oosterbeek

Judo Examengids Fit & Wellness Center Oosterbeek Judo Examengids Fit & Wellness Center Oosterbeek Judo Examen eisen algemeen Geldend voor alle niveaus. 1. Je toont de juiste inzet en instelling voor, tijdens en na de judolessen. 2. Je bent voldoende

Nadere informatie

Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System (inclusief opmerkingen. Deze maken geen deel uit van de regelmenten)

Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System (inclusief opmerkingen. Deze maken geen deel uit van de regelmenten) Wedstrijdreglement jiu jitsu JJIF Fighting System (inclusief opmerkingen. Deze maken geen deel uit van de regelmenten) Datum:1 januari 2018 Inhoud I. Algemeen... 3 Artikel 1. Toepassingsgebied... 3 Artikel

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie

Ground Fight. Het is de bedoeling om een constante actie na te streven tijdens de wedstrijdkamp.

Ground Fight. Het is de bedoeling om een constante actie na te streven tijdens de wedstrijdkamp. Ground Fight Zelfverdediging www.eurobudo.be bart@eurobudo.be INLEIDING Ground Fight is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Het is de bedoeling om een constante

Nadere informatie

ARTIKELS INHOUD BLZ Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 9 Artikel 5

ARTIKELS INHOUD BLZ Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 9 Artikel 5 ARTIKELS INHOUD BLZ Artikel 1 Wedstrijdruimte 2 Artikel 2 Uitrusting 4 Artikel 3 Judo uniform (Judogi) 6 Artikel 4 Hygiëne 9 Artikel 5 Scheidsrechters en officiëlen 10 Artikel 6 Positie en functie van

Nadere informatie

SPELREGELS SCHOOL RUGBYTOERNOOI EINDHOVEN 2016

SPELREGELS SCHOOL RUGBYTOERNOOI EINDHOVEN 2016 SPELREGELS SCHOOL RUGBYTOERNOOI EINDHOVEN 2016 1. Afmetingen van het veld Het veld ligt in de breedte van een regulier rugby veld. Het veld wordt begrensd door de volgende lijnen van een regulier rugby

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen

Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen Spreekbeurtinformatie en Informatie voor verslagen De informatie in dit document is bedoeld voor jeugd van 12 jaar en ouder. Dit document bevat korte informatie over Judo. Het beschrijft puntsgewijs het

Nadere informatie

D1.1 Arbitrage Cultuur en geschiedenis

D1.1 Arbitrage Cultuur en geschiedenis D1.1 Arbitrage Cultuur en geschiedenis Principe: Jujitsu is de verzamelnaam om alle methoden van lege hand gevechten te groeperen. Deze werden gebruikt door krijgers uit de Japanse Middeleeuwen. De felle

Nadere informatie

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug.

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug. Rekoefeningen Hypermobiele mensen mogen de volgende oefeningen niet doen. Hypermobiliteit is (aangeboren) overmatige beweeglijkheid van banden en ligamenten rondom gewrichten. Het is nodig hypermobiele

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefenstof voor aquamove:

Oefenstof voor aquamove: Oefenstof voor aquamove: De oefenstof wordt opgedeeld in vijf verschillende onderdelen nl.: loopoefeningen, oefeningen in het ondiepe gedeelte, oefeningen in het diepe gedeelte, partneroefeningen en spelvormen.

Nadere informatie

BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren. c Het nemen van de vrije worp Als deel 1

BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren. c Het nemen van de vrije worp Als deel 1 c Het nemen van de vrije worp 3.11 Strafworp BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren, behorende bij de spelregels zaal- en veldkorfbal Scheidsrechtersgebaren a Het toekennen van een strafworp

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Schouderoefeningen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Schouderoefeningen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Schouderoefeningen z Om uw schouderklachten te verminderen, is het belangrijk dat u een aantal oefeningen doet. Oefen in ieder

Nadere informatie

INTERNATIONAAL JUDO TOERNOOI VENRAY 2019 LAATSTE INFORMATIE

INTERNATIONAAL JUDO TOERNOOI VENRAY 2019 LAATSTE INFORMATIE Beste sportvrienden, 1. Algemeen Het weegschema van vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni 2019 is op onze website geplaatst, evenals de lijst van deelnemers. Wij verzoeken u vriendelijke de gegevens

Nadere informatie

NE-WAZA JU-JITSU (Brazilian)

NE-WAZA JU-JITSU (Brazilian) JU - JITSU INTERNATIONAL FEDERATION ( JJIF ) JU JITSU EUROPEAN UNION ( JJEU ) NE-WAZA JU-JITSU (Brazilian) Inhoudstafel Sectie 1 Algemeenheden Sectie 2 Wedstrijdduur Sectie 3 Materiaal Sectie 4 Gewichtscategorieën

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

POULEINDELING GROEP 5 & 6

POULEINDELING GROEP 5 & 6 2017 POULEINDELING GROEP 5 & 6 POULEINDELING GROEP 7 & 8 PLATTEGROND VERZAMELPUNTEN SCHOLEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE ROZE WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE GROEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE BLAUW

Nadere informatie

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de :

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : Gevolgen van de operatie Door de operatie is de nek en of schouder vaak pijnlijk. Na het verwijderen

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Opstel LO Boksen en volleybal

Opstel LO Boksen en volleybal Opstel LO Boksen en volleybal Opstel door een scholier 1739 woorden 16 jaar geleden 6,5 188 keer beoordeeld Vak LO Boksen Bij boksen probeer je de tegenstander te stoten met de vuist, die is voorzien van

Nadere informatie

WEDSTRIJD REGLEMENT (versie 2.1 / 1 januari 2011)

WEDSTRIJD REGLEMENT (versie 2.1 / 1 januari 2011) JU-JITSU INTERNATIONAL FEDERATION (JJIF) WEDSTRIJD REGLEMENT (versie 2.1 / 1 januari 2011) MEMBER of and GAISF General Associations of International Sports Federations IWGA International World Games Association

Nadere informatie

18. Overtredingen en scheidsrechterstekens

18. Overtredingen en scheidsrechterstekens 18. Overtredingen en scheidsrechterstekens Naast verbale communicatie kunnen we spelers, coaches, toeschouwers én medescheidsrechters middels gebaren laten op de hoogte stellen van wat er op het ijs gebeurt

Nadere informatie

SCHEIDSRECHTERS WATERBASKETBAL

SCHEIDSRECHTERS WATERBASKETBAL SIGNALEN EN GEBAREN SCHEIDSRECHTERS WATERBASKETBAL 2008 2,25 m Waterbasketbal Nederland 6,25-8 meter 12,5-15 meter 1 44 cm 66 cm 1 meter 2,25 m 1,5 m ± 3,75 m denkbeeldige lijn aangegeven door de scheidsrechter

Nadere informatie

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING Bedrijf: Opdrachtgever: Onderzoeker: Werkpost/ functie: Datum: Observatie van tot 1. Globale analyse RUG NEK SCHOUDERS ELLEBOOG/ POLS/ GLOBAAL 2. Extra checklisten

Nadere informatie