DISCUSSIEPUNTEN HANDREIKING INTEROPERABILITEIT TUSSEN AFFINITY DOMAINS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DISCUSSIEPUNTEN HANDREIKING INTEROPERABILITEIT TUSSEN AFFINITY DOMAINS"

Transcriptie

1 DISCUSSIEPUNTEN HANDREIKING INTEROPERABILITEIT TUSSEN AFFINITY DOMAINS Revisiebeheer Versie Datum Auteur Toelichting Status Vincent van Pelt Eerste concept Concept Vincent van Pelt Aanvullingen na updates Concept 2014 hoofddocument Vincent van Pelt Na alle reviews Definitief LEESWIJZER Dit document beschrijft de discussiepunten die nog open staan ten aanzien van versie 1.2 van de Handreiking Interoperabiliteit tussen XDS Affinity Domains. In de rest van dit document wordt de verkorte term Handreiking gebruikt. Aangezien dit document ook voor eerdere versies van de Handreiking is gebruikt, behouden de discussiepunten hun oorspronkelijke volgnummers. Discussiepunten die al zijn afgehandeld staan tussen haakjes, de conclusies of oplossingen van de afgehandelde discussiepunten staan erbij vermeld. De overige discussiepunten zullen niet in de huidige versie van de Handreiking worden opgelost. Een volgende versie van de Handreiking wordt voorbereid. Voor de openstaande discussiepunten wordt een roadmap opgesteld. Legenda EA Jan Feenstra, Gerrit JS Jeroen Straatman, Ezda VvP Vincent van Pelt, Nictiz RH Renie Heerbaart, IZIT WW Wijnand Weerdenburg, RijnmondNet 230: citaat uit de handreiking DISCUSSIEPUNTEN

2 1. (HOE NORMATIEF IS DE HANDREIKING?) Moeten de voorwaarden van de Handreiking gezien worden als aanbevelingen, of gelden zij als aansluitvoorwaarden? Besluit van het Regioplatform: de voorwaarden zoals die in Hoofdstuk 2 zijn opgesteld gelden als verplichtend voor aansluiting bij de netwerken van de bij het Regioplatform aangesloten Regionale Samenwerkings Organisaties (RSO s). Zie het document Oplegger Handreiking interoperabiliteit-0.2.docx. 3. (OP WELKE WIJZE EN DOOR WIE MOET ER WORDEN GEKWALIFICEERD?) Hoe en door wie wordt conformance aan de aansluitvoorwaarden van de Handreiking georganiseerd? Zie het document Governance Handreiking Interoperabiliteit tussen Affinity Domains V02.docx 4. PATIENT CONSENT, BPPC Hoe dient de autorisatie te worden ingericht (in BPPC)? Voor de inrichting van toestemmingsprofielen met gebruikmaking van BPPC, zie het Nictiz document: Richtlijn voor implementatie van toestemmingsprofielen binnen XDS-netwerken ( ). RH: tot nu toe moet een patiënt alleen toestemming geven voor beschikbaar stellen van informatie, niet voor inzage. Dat wordt met de nieuwe wet mogelijk anders. Er moet nog worden uitgewerkt hoe toestemming van de patiënt voor inzage van gegevens vanuit een andere regio wordt vastgelegd (sen gecommuniceerd aan de patiënt) De wetgeving (met name de Wet Cliëntenrechten) is nog niet van kracht. Daarnaast blijft een aantal vragen open die onder andere te maken hebben met het feit dat het BPPC profiel eigenlijk onvoldoende mogelijkheden biedt om de gewenste functionaliteit te leveren. Conclusie: er is nog onvoldoende zekerheid over de wetgeving, er kunnen nog BPPC nog te ft nog een aantal discussiepunten over, die we in een volgende versie van de Handreiking willen oplossen. Voor 2015 blijft bovenstaand document de richtlijn. Nieuwe input, Review leveranciers, 9 juni 2015: Sven Rietstra, Topicus: - Het lijkt erop dat het document er op stuurt om het afdwingen van BPPC policies bij de XDS consumers te leggen. Hoewel dit volgens BPPC profiel correct is, sturen andere IHE profielen er inmiddels op aan om dit soort autorisatie beslissingen bij de registry te leggen (zie bijvoorbeeld het SER profiel). Het centraal leggen van dit soort beslssingen levert een aantal belangrijke beslissingen: - Veranderingen in de beschikbare BPPC policies hebben alleen impact op de registry in plaats van op alle consumers. - Autorisatie wordt op 1 plek afgedwongen en is daardoor beter controleerbaar. - BPPC policies worden binnen het affinity domain afgedwongen, andere affinity domains hoeven daarom geen weet te hebben van de geldende BPPC policies.

3 Vanwege deze voordelen wil ik er voor pleiten om het afdwingen van de BPPC policy bij voorkeur centraal te laten plaatsvinden, danwel op de gateway waardoor policies altijd binnen het affinity domain afgedwongen worden. 5. (GOVERNANCE ) Zie het document Governance Handreiking Interoperabiliteit tussen Affinity Domains 6. (!!WIJZIGINGSVOORSTELLEN (GOVERNANCE)) Zie het document Governance Handreiking Interoperabiliteit tussen Affinity Domains Nieuwe inbreng, leveranciersreview: Sven Rietstra, Topicus: In hoofdstuk staat: In deze procedure is ook vastgelegd hoe aanpassingen aan de XDS metadataset worden geregeld. Uitgangspunt is, dat er periodiek een update wordt gepland, die door alle Affinity Domains op hetzelfde moment wordt geïmplementeerd, op basis van de nieuwe versie van het Dataset XDS document. Het lijkt mij onhaalbaar om alle affinity domains op hetzelfde moment een update te laten doorvoeren, zeker als het aantal affinity domains nog gaat stijgen. Een periode waarbinnen iedereen de update moet doorvoeren lijkt me realistischer. 7. (SERVICEDESK) Hoe wordt de servicedesk geregeld? Elk Affinity Domain is verantwoordelijk voor het operationeel zijn en het beheer van alle eigen systemen, dus ook van de Gateways. Zie verder de Handreiking, hoofdstuk (BSN) Hoe wordt omgegaan met het BSN? Uitwisseling van patiëntgegevens is uitsluitend toegestaan op basis van een gevalideerd Burger Servicenummer (BSN) en alleen wanneer de patiënt toestemming heeft gegeven voor het uitwisselen van gegevens. Zie de Handreiking, hoofdstuk 2.6.5, en RH: er is nu net een heel gedoe over het gebruik van BSN door niet-zorgaanbieders. Die mogen BSN wel gebruiken als ze aan de NEN 7510:2011 voldoen. Wel goed om daarover iets op te nemen.

4 1280: Uiteraard zijn er patiënten denkbaar die geen BSN hebben, zoals toeristen, pasgeboren baby s of gedetineerden. Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft een lijst met tijdelijke BSN s beschikbaar om patiënten zonder BSN een tijdelijk ID te geven. Het is aan de zorginstellingen om deze tijdelijke BSN s te gebruiken. JS: voorstel van RAP WW: Goed om hier met een praktisch voorstel te komen daar dit bij ieder project / regio terug gaat komen en vertragend kan werken indien hier nog geen ei is over gelegd. Discussie (VvP): RAP dient hier een beslissing over te nemen, dan kan het in de Handreiking worden opgenomen. Voorstel: afhandelen volgens de bestaande procedures, ook BSN door nietzorgaanbieders. 9. ENCRYPTIE VAN BESTANDEN Dit onderdeel zal in een latere versie van de Handreiking worden opgenomen. 10. AUTHENTICATIE 780: Voor toegang tot de Registry door geautoriseerde gebruikers is een UZI-zorgverlenerspas, UZIpas op naam of een vergelijkbare smartcard oplossing vereist. Registratie van UZI-pas- of smartcardgegevens vindt plaats bij de beheerder van de registry. JF: Of toegangsmiddelen die aan E-id voldoen. Welk STORK niveau moet aan voldaan worden?? Dit lijkt me beter dan te eisen dat het UZI pas moet zijn. Als het bijvoorbeeld STORK 3 is of Stork 2 zijn er meerdere mogelijkheden. 800: Systemen die over het Affinity Domain communiceren, doen dit op basis van tweezijdig geauthenticeerde TLS verbindingen en uitsluitend op basis van UZI-servercertificaten. JF: Waarom UZI. Sommige ziekenhuizen leveren ook zelf certificaten die kunnen worden toegepast? RH: Gebeurt dit via een standaard? Note: dat kunnen bijvoorbeeld ook UZI server certificaten zijn. Of PKI overheid. 890: Voor het uitwisselen van gegevens zijn certificaten nodig die de systemen authenticeren. Hiervoor dienen deze systemen UZI servercertificaten geïnstalleerd te hebben. JF: Het is de vraag of alle RSO s zich hier in kunnen vinden. We kunnen ook afspreken dat er een tweeweg certificaat wordt gebruikt tussen beide systemen. Aangezien het netwerk al besloten is is dit een eerste veiligheids niveau, de tweede is dat er certificaten worden ingezet. Discussie (VvP): overleg RAP. Misschien de eis wat algemener stellen, bijvoorbeeld dat STORK 3 moet worden geïmplementeerd. Dan hoef je het niet op implementatieniveau te beschrijven, is ook toekomstbestendiger.

5 11. (WET- EN REGELGEVING) Welke wetten zijn relevant, en welke normen en richtlijnen vormen de basis van de aansluitvoorwaarden? Verwijzen naar EGIZ. Hier komt een nieuwe versie van gebaseerd op de laatste wet en regelgeving. 12. METADATASET XDS EN LOGGING 1250: Tussen Affinity Domains moeten wel afspraken gemaakt worden welke (extra) transacties en welke metadatagegevens vastgelegd worden in de logging. Alle zorginstellingen van het Affinity Domain moeten zich hier aan houden. Om te voorkomen dat een set voor metadata binnen elk Affinity Domain opnieuw uitgevonden wordt, is een nationale metadataset ontwikkeld. JF: Classcode Het advies vanuit NICTIZ is om voor de classcode bij Beelden KOS te gebruiken (code ). Het document waarmee de beelden (dus niet het rapport) in de registry wordt aangemeld heet bij XDS het KOS omdat het o.a key images kan bevatten en verder verwijst naar de oorspronkelijke beelden. Typecode Voor TypeCode zegt de XDS-i definitie dat daar de 'requested procedure code' in vermeld moet worden. Er is geen standaardlijst met CTG of CBV codes. Vanuit NICTIZ is men daar niet aan begonnen om dat er wordt gewerkt aan een nieuwe verrichtingen thesaurus. Dat zou een goede en toekomstvaste kandidaat zijn voor een standaardlijst. Tot die tijd is het advies van NICITZ om het met een (bilateraal afgesproken) lijstje met CTG of CBV codes te doen. Het is ook een overweging om een heel algemene code te gebruiken. Alle metadata is uiteindelijk alleen bedoeld om selectie te vereenvoudigen. De eerste tijd zullen er per patiënt geen honderden beeldstudies staan, zodat selectie niet echt een probleem is, zeker niet als de classcode en de eventcode gevuld worden. EventCode De modaliteit en eventueel lichaamsdeel wordt in EventCode gemeld Deze wordt op het ogenblik niet gevuld binnen XDS en moet dus worden toegevoegd. JS: iets voor het RAP of een subcommissie? JS: zijn er afspraken gemaakt over beheer van de metadataset en het aanmelden/accorderen van wijzigingen? RH: ik denk dat jullie met een voorstel moeten komen. JF: Zie meegestuurd XDS Metadatadocument GERRIT. Deze versie is slechts een concept dus nog niet definitief. Zie bijlagen A en B (paragraaf 3.10) onderaan dit document

6 WW: Goed om hier nog meer aandacht aan te schenken daar we in de regio Rijnmond en Breda al diverse metadataset hebben. Wat is de rol van Nictiz hierin? Nieuwe toevoeging, SDSK, Mirjam Bos: Zorg ervoor dat de patiënt ook toegang heeft tot de logging gegevens van ATNA. Discussie (VvP): Toets de huidige XDS Metadataset aan de eigen implementatie en kijk wat er nog moet worden afgesproken / geharmoniseerd. Voorstel 1: hiervoor een apart subprojectje opzetten, en in de Handreiking alleen naar de XDS Metadataset verwijzen. IS IN UITVOERING Voorstel 2: breng het beheer van de metadataset onder bij Nictiz. Voorstel inzage logging-gegevens patiënt: wordt in de volgende versie van de Handreiking verder uitgewerkt. 13. ZORGVERLENERGIDS 1295: Een zorgverlenergids zorgt er dan voor, dat de patiënt een specifieke zorgverlener toegang kan verlenen tot medische gegevens of deze toegang juist weigeren. De zorgverlenergids hoeft niet per se op landelijk niveau georganiseerd te zijn. Dit kan ook op het niveau van een Affinity Domain zijn.. <Vraag: maar hoe geef je dan toestemming aan een arts is een andere regio?> JS: graag een landelijke zorgverlenergids opzetten en onderhouden RH: dat is dus onwenselijk, laten we dit juist landelijk doen, liefst nog samen met vzvz Discussie (VvP): een landelijk opvraagbare zorgverlenergids moet er volgens mij gewoon komen. Eventueel met locale / regionale subsets. Wel discussie nodig over toevoeging van niet-artsen. 14. BEELDEN OPHALEN Afhankelijk van de systemen kunnen beelden op verschillende manieren opgehaald worden. Beelden kunnen vanuit de imaging document consumer Actor via een RAD-69 transactie opgehaald worden. Een alternatief is om dit via WADO (Web-Access to DICOM Objects (de RAD 55 transactie)), of DICOM Query Retrieve (RAD-16) transactie te doen. Hiervoor moeten tussen de uitwisselende partijen duidelijk afspraken gemaakt zijn. <Vraag: wat zijn hierbij jullie voorkeuren?> JS: vraag voor het RAP Discussie (VvP): eens. Zetten in roadmap? RAD > RAD 69 (=voorwaarde XCA). 15. TESTEN

7 RH: moeten er ook nog eisen opgenomen worden die gesteld worden aan de test- en acceptatieomgeving? Discussie (VvP): staat al deels in tekst. Misschien eigen verantwoordelijkheid? 16. SAMENWERKINGSCONVENANT 1020: Afspraken Niveau beleid en organisatie JS: convenant tussen alle betrokken partijen en de RSO, waarin de verschillende onderliggende overeenkomsten zijn beschreven. Raamovereenkomst met bijlagen, waaronder aansluitvoorwaarden en bewerkersovereenkomst. Interregionaal convenant tussen de affinity domains lijkt me ook een must. Discussie (VvP): eens, is ook al in de planning om te worden opgenomen in de handreiking. 17. ROLLEN EN RECHTEN 1279, (versie 7c) Autorisatie: Voor toegang tot de registry wordt gewerkt met een rollen/rechten structuur waarmee geautoriseerde gebruikers uitsluitend toegang krijgen tot delen van de applicatie waar zij toe gerechtigd zijn. Zij krijgen alleen die informatie te zien waar patiënten toestemming voor hebben gegeven Welke rollen en rechten moeten er gebruikt worden? Zie ook ELGA Opmerking [k1]: Welke rollen/rechten? Wie wijst deze toe? VvP: dit wordt een actiepunt voor het Regioplatform. Ook verwachten we nog een stuk document 18. WAARDENLIJSTEN XDS METADATA 1493 (versie 7c) Binnen een Affinity Domain moet een procedure worden ingericht om ervoor te zorgen dat de laatste versie van de metadataset in gebruik is, om eventuele uitwisselingsproblemen met andere 19. LOCATIE XDW METADOCUMENTEN Opmerking [k2]: Vraag: is hier al praktische ervaring mee? VvP: nee. We spreken af dat het een dynamische set is. Updaten van de lijst zou via SVS (of gewoon ) kunnen worden geüpdatet. Nog discussie Regioplatform. Uit de Handreiking Interoperabiliteit tussen XDS Affinity Domains:...Het alternatief is, dat een update van een XDW-document plaats vindt in het Affinity Domain waar de patiënt zich op dat moment bevindt. In het laatste geval moet er een bericht naar het andere Affinity Domain gaan dat er voor zorgt dat het oude XDW-document als verouderd (obsoleet)

8 verklaart zodat deze niet meer als resultaat op een zoekvraag verschijnt. In beide gevallen speelt het recht om een document aan te kunnen melden of te kunnen wijzigen in een ander Affinity Domain een belangrijke rol. Welk alternatief moet worden gekozen is afhankelijk van de keuze die door IHE International wordt uitgewerkt. Dit zal in een volgende versie van de Handreiking verder worden uitgediept (zie ook het Discussiepunten document). Vraag: voor welke oplossing wordt gekozen? Zal in een volgende versie van de Handreiking worden uitgewerkt, zodra IHE hierover uitsluitsel geeft.

Advies invoering patiënttoestemming en BPPC voor de Beelden Documentenservice Regio Rijnmond

Advies invoering patiënttoestemming en BPPC voor de Beelden Documentenservice Regio Rijnmond Advies invoering patiënttoestemming en BPPC voor de Beelden Documentenservice Regio Rijnmond Aanleiding Zorginstellingen in de regio Rijnmond willen medische patiëntgegevens uitwisselen via de Beeld- en

Nadere informatie

Handreiking Interoperabiliteit tussen XDS Affinity Domains. Vincent van Pelt

Handreiking Interoperabiliteit tussen XDS Affinity Domains. Vincent van Pelt Handreiking Interoperabiliteit tussen XDS Affinity Domains Vincent van Pelt Congres architectuur in de Zorg 18 juni 2015 Vincent van Pelt, MD Senior adviseur, Nictiz vvpelt@nictiz.nl IHE voorzitter werkgroep

Nadere informatie

Bart Hoenderboom (Hoenderboom@nictiz.nl) IT Architect Servicecentrum Zorgcommunicatie 22-11-2012. AORTA 2012 Zorg voor Continuïteit

Bart Hoenderboom (Hoenderboom@nictiz.nl) IT Architect Servicecentrum Zorgcommunicatie 22-11-2012. AORTA 2012 Zorg voor Continuïteit Bart Hoenderboom (Hoenderboom@nictiz.nl) IT Architect Servicecentrum Zorgcommunicatie 22-11-2012 AORTA 2012 Zorg voor Continuïteit Inhoud AORTA 2012 Centrale Opt-In Generieke Berichtenstructuur IHE XDS

Nadere informatie

Beveiliging documentuitwisseling zorginstellingen

Beveiliging documentuitwisseling zorginstellingen Beveiliging documentuitwisseling zorginstellingen Auteur: Marc de Graauw Versie: 1, 10 september 2013 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Beveiliging... 3 3. Certificaten... 3 3.1 Zorginstellingen...

Nadere informatie

Talmor THINK BIG, START SMALL Informatie Uitwisseling Geboortezorg Gouda, 31 maart 2017 Dorine Veldhuyzen MBA

Talmor THINK BIG, START SMALL Informatie Uitwisseling Geboortezorg Gouda, 31 maart 2017 Dorine Veldhuyzen MBA THINK BIG, START SMALL Informatie Uitwisseling Geboortezorg Gouda, 31 maart 2017 Dorine Veldhuyzen MBA Programma o Inleiding, resumé en de stand van zaken o Laatste ontwikkelingen in de praktijk: BMA/Onatal

Nadere informatie

THINK BIG, START SMALL

THINK BIG, START SMALL Talmor 2017 THINK BIG, START SMALL Projectathons Amsterdam & Hoorn als Small Start Drachten, 9 februari 2017 Onderwerpen o Wie zijn wij? o Wat zijn de kenmerken van integrale geboortezorg? o Wat is de

Nadere informatie

Perinatal Web Based dossier & ICT Geboortezorg. Informatie- en Q&A bijeenkomst Gouda, vrijdag 16 september 2016

Perinatal Web Based dossier & ICT Geboortezorg. Informatie- en Q&A bijeenkomst Gouda, vrijdag 16 september 2016 Perinatal Web Based dossier & ICT Geboortezorg Informatie- en Q&A bijeenkomst Gouda, vrijdag 16 september 2016 Van EPD Symposium 17 september 2015 naar Status PWD Geboortezorg 16 september 2016 Onderwerpen

Nadere informatie

Integrating the Healthcare Enterprise

Integrating the Healthcare Enterprise Integrating the Healthcare Enterprise Evert Sanderse User Chair Radioloog Amphia Ziekenhuis Tie Tjee Vendor Chair Business Consultant E-Storage Integrating the Healthcare Enterprise 1 Wat is IHE Integrating

Nadere informatie

Whitepaper. IHE XDS: Het uitwisselen van medische documenten tussen zorginstellingen

Whitepaper. IHE XDS: Het uitwisselen van medische documenten tussen zorginstellingen Whitepaper IHE XDS: Het uitwisselen van medische documenten tussen zorginstellingen Inhoud 3 3 4 5 5 5 6 7 7 8 Ik wil medische documenten over mijn patiënt uitwisselen. Maar hoe? Ik heb wel over IHE gehoord,

Nadere informatie

Samenwerking en informatie-uitwisseling in de zorg

Samenwerking en informatie-uitwisseling in de zorg Samenwerking en informatie-uitwisseling in de zorg Dit doen we in de regio Over regionale samenwerkingsverbanden 26-06-2017 Inhoud Mening van de zaal Wat is RSO Nederland? Een voorbeeld: St. RijnmondNet

Nadere informatie

Whitepaper. Privacybescherming en uitwisseling van medische informatie

Whitepaper. Privacybescherming en uitwisseling van medische informatie Whitepaper Privacybescherming en uitwisseling van medische informatie Inhoud 3 5 6 7 8 9 Privacybescherming en uitwisseling van medische informatie, een spanningsveld? Wie wil er bij mijn informatie? Wie

Nadere informatie

Convenant digitale beeld- en verslaguitwisseling

Convenant digitale beeld- en verslaguitwisseling Digitale beelduitwisseling, afspraken tussen zorginstellingen Convenant digitale beeld- en verslaguitwisseling REGIONAAL, RADIOLOGIE, PRIVACY Digitale beelduitwisseling, afspraken tussen zorginstellingen

Nadere informatie

UPZuid presentatie IHE Nederland 14 november 2014. Ulco Woudstra Manager stichting UPZuid

UPZuid presentatie IHE Nederland 14 november 2014. Ulco Woudstra Manager stichting UPZuid UPZuid presentatie IHE Nederland 14 november 2014 Ulco Woudstra Manager stichting UPZuid Overzicht presentatie Historie Huidige situatie Resultaten en leerpunten Huidige ontwikkelingen bij UPZuid deelnemers

Nadere informatie

Hoofdpijn of medicijn?

Hoofdpijn of medicijn? Hoofdpijn of medicijn? Overzicht van en voor het uitwisselen en delen van informatie in de zorg Datum: December 2015 Auteur: Fabien van t Woudt (fabienvw@fenestrae.com) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1

Nadere informatie

Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken

Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken IHE Nederland jaarcongres 2016 11 november, Bussum Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken Ger Wierenga security officer Martini Ziekenhuis Groningen IHE helpt! 1 Agenda Voorstellen XDS

Nadere informatie

Programma GTS TOESTEMMING VOOR UITWISSELING GEZONDHEIDSGEGEVENS DOOR DE PATIËNT. Drachten, presentatie GERRIT-podium 19 okt 2017.

Programma GTS TOESTEMMING VOOR UITWISSELING GEZONDHEIDSGEGEVENS DOOR DE PATIËNT. Drachten, presentatie GERRIT-podium 19 okt 2017. Programma GTS TOESTEMMING VOOR UITWISSELING GEZONDHEIDSGEGEVENS DOOR DE PATIËNT Drachten, presentatie GERRIT-podium 19 okt 2017 Wim Hodes Inhoud Achtergrond en start GTS Organisatie en aanpak Globaal ontwerp

Nadere informatie

De juiste informatie, op de juiste plek, op het juiste moment. Voor zorgverlener en patiënt.

De juiste informatie, op de juiste plek, op het juiste moment. Voor zorgverlener en patiënt. De juiste informatie, op de juiste plek, op het juiste moment. Voor zorgverlener en patiënt. Even voorstellen Klaas Nieuwhof Ursula Letschert nieuwhof@vzvz.nl +31 (0)6 23 42 53 46 uletschert@phit.nl ursulaletschert

Nadere informatie

Verwijsoplossingen op juridische hoofdlijnen

Verwijsoplossingen op juridische hoofdlijnen Verwijsoplossingen op juridische hoofdlijnen Om tot een selectie relevante implicaties van wet- en regelgeving op de ICT architecturen te komen, is eerst een inventarisatie en overzicht gemaakt 1. Inventarisatie

Nadere informatie

Memo Regiegroep OSO Datum: 7 januari 2016 Marjan Frijns Onderwerp: Voorstel wijziging PKI infrastructuur OSO

Memo Regiegroep OSO Datum: 7 januari 2016 Marjan Frijns Onderwerp: Voorstel wijziging PKI infrastructuur OSO Memo Aan: Regiegroep OSO Datum: 7 januari 2016 Van: Marjan Frijns Onderwerp: Voorstel wijziging PKI infrastructuur OSO Aanleiding: Binnen OSO speelt de kwestie van het vervangen van de huidige OSO certificaten

Nadere informatie

VERENIGING ZORGAANBIEDERS VOOR ZORGCOMMUNICATIE

VERENIGING ZORGAANBIEDERS VOOR ZORGCOMMUNICATIE VERENIGING ZORGAANBIEDERS VOOR ZORGCOMMUNICATIE Start de presentatie VERENIGING #HOEDAN ZORGAANBIEDERS VOOR ZORGCOMMUNICATIE Consultatiesessie Leveranciers @VWS 21 mei 2019 Start de presentatie Onze missie

Nadere informatie

Digikoppeling Grote berichten

Digikoppeling Grote berichten Digikoppeling Grote berichten Open Geodag 2013 6 juni 2013 Agenda 1. Inleiding Digikoppeling 2. Digikoppeling Grote berichten 3. Demo 2 1 1. Inleiding Digikoppeling 3 Digikoppeling Standaard regelt logistiek

Nadere informatie

Vragen en uitleg bij implementatie van een XDS infrastructuur April 2014

Vragen en uitleg bij implementatie van een XDS infrastructuur April 2014 Vragen en uitleg bij implementatie van een XDS infrastructuur April 2014 Voor wie is dit document bedoeld? XDS is een op standaarden gebaseerd profiel dat beheerd wordt door de internationale organisatie

Nadere informatie

Regie op implementatie

Regie op implementatie Regie op implementatie Wat houdt dat in en hoe zorgen we dat het gebeurt? Registratie aan de bron Waarom regie op implementatie? Concrete implementaties, in de praktijk werkend en gebruikt informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Voorstel voor vaststellen van standaarden elektronische uitwisseling van medische beelden (XDS en ondersteunende profielen)

Voorstel voor vaststellen van standaarden elektronische uitwisseling van medische beelden (XDS en ondersteunende profielen) Voorstel voor vaststellen van standaarden elektronische uitwisseling van medische beelden (XDS en ondersteunende profielen) IHE Nederland, RSO Nederland, NVZ, NFU en Nictiz leggen het volgende besluit

Nadere informatie

Advies infrastructuur voor uitwisseling van de generieke overdrachtsgegevens in Nederland

Advies infrastructuur voor uitwisseling van de generieke overdrachtsgegevens in Nederland Advies infrastructuur voor uitwisseling van de generieke overdrachtsgegevens in Nederland Inhoud 1. Aanleiding en Samenvatting 2. Uitwerking samenwerkingsvormen en informatieuitwisselingspatronen 3. Geadviseerde

Nadere informatie

Stappenplan vooraankondiging 6.12 voor klinieken

Stappenplan vooraankondiging 6.12 voor klinieken Module B2 Stappenplan vooraankondiging 6.12 voor klinieken Doel document Module B2 Dit document is een visuele leeswijzer met de stappen voor het implementeren van de vooraankondiging 6.12, onderdeel van

Nadere informatie

Nederlandse ontwikkelingen rondom elektronische gegevensuitwisseling. Anton Ekker Symposium Regelgeving rond patiëntgegevens 24 juni 2014

Nederlandse ontwikkelingen rondom elektronische gegevensuitwisseling. Anton Ekker Symposium Regelgeving rond patiëntgegevens 24 juni 2014 Nederlandse ontwikkelingen rondom elektronische gegevensuitwisseling Anton Ekker Symposium Regelgeving rond patiëntgegevens 24 juni 2014 Actueel - gedragscode EGiZ - wetsvoorstel cliëntenrechten elektronische

Nadere informatie

Transparantie voor de patiënt Inzage, notificaties en patiëntprofielen

Transparantie voor de patiënt Inzage, notificaties en patiëntprofielen Inzage, notificaties en patiëntprofielen Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Wouter Tesink ICT Architect 14 juni 2013 Transparantie voor de patiënt in 6 stappen 1. Instellen van wat er

Nadere informatie

Eventjes iets uitwisselen. Maar dan begint het pas,.

Eventjes iets uitwisselen. Maar dan begint het pas,. Eventjes iets uitwisselen Maar dan begint het pas,. Regionale Uitwisseling Patiëntgegevens Zuid (RUPZ) Tijdens deze presentatie worden de resultaten gepresenteerd van het opzetten van een XDS register

Nadere informatie

Privacy in de zorg. Van wet naar praktijk, met de gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg

Privacy in de zorg. Van wet naar praktijk, met de gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg Privacy in de zorg Van wet naar praktijk, met de gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg Presentatie over Gedragscode EGiZ Informatiedagen Zorgcommunicatie Wim Hodes 23 november 2012

Nadere informatie

Bijlages. Handreiking Interoperabiliteit op basis van IHE-XDS. 5 februari 2019 Versie: 1.0, Definitief concept. Beatrijsgaarde BK Apeldoorn

Bijlages. Handreiking Interoperabiliteit op basis van IHE-XDS. 5 februari 2019 Versie: 1.0, Definitief concept. Beatrijsgaarde BK Apeldoorn Beatrijsgaarde 1 7329 BK Apeldoorn +31 (0)6 13 60 75 30 info@rsonl.nl Bijlages Handreiking Interoperabiliteit op basis van IHE-XDS 5 februari 2019 Versie: 1.0, Definitief concept Inhoudsopgave Bijlage

Nadere informatie

Certificate Policy Bedrijfstestomgeving ZOVAR

Certificate Policy Bedrijfstestomgeving ZOVAR Certificate Policy Bedrijfstestomgeving ZOVAR Uitgave : agentschap Versie : 1.0 Definitief Datum : 26-7-2007 Bestandsnaam : 20070726 CP bedrijfstestomgeving ZOVAR 1.0.doc Organisatie ZOVAR Pagina 2 van

Nadere informatie

Presentatie UPZUID. T.b.v. Stichting Gerrit. 11 februari 2016 ULCO WOUDSTRA

Presentatie UPZUID. T.b.v. Stichting Gerrit. 11 februari 2016 ULCO WOUDSTRA Presentatie UPZUID T.b.v. Stichting Gerrit 11 februari 2016 ULCO WOUDSTRA Overzicht presentatie UPzuid Doelstelling UPZuid Wat is IHE/XDS Organisatie UPZuid Huidige status en use-cases Techniek Informatiebeveiliging

Nadere informatie

Aanmelding Basisgegevensset Zorg (BgZ) aan de Basisinfrastructuur

Aanmelding Basisgegevensset Zorg (BgZ) aan de Basisinfrastructuur Aanmelding Basisgegevensset Zorg (BgZ) aan de Basisinfrastructuur 0. Vormvereisten 0.1 Is het formulier volledig ingevuld? O. JA O. NEE 0.2 Alvorens een intakegesprek wordt ingepland voert het secretariaat

Nadere informatie

Discussiethema Huidige toepassingen

Discussiethema Huidige toepassingen Discussiethema Huidige toepassingen Bij dit onderdeel kunnen een aantal onderwerpen worden besproken over de werking van huidige toepassingen, onderdelen of processen: 1. Actualiteitscontrole - what's

Nadere informatie

Handleiding Amyyon Care BSN functionaliteit. Rondomzorg

Handleiding Amyyon Care BSN functionaliteit. Rondomzorg Handleiding Amyyon Care BSN functionaliteit Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 BSN bevraging NAW... 4 3 BSN bevraging BSN... 7 4 BSN verificatie... 9 5 ID registratie... 11 6 WID controle... 12 7 Vergewissen...

Nadere informatie

Notitie. Inleiding. Verklarende woorden:

Notitie. Inleiding. Verklarende woorden: Notitie Van Projectleider en beheerder MammoXL regio Datum December 2013 Onderwerp Gebruikershandleiding MammXL Inleiding Verklarende woorden: MammoXL IBOB IMS Beelden Rapporten Systeem voor uitwisselen

Nadere informatie

Safe Harbor Statement

Safe Harbor Statement Safe Harbor Statement Onze discussie bevat onder meer voorspellingen, schattingen of andere informatie die kan worden beschouwd als toekomstgericht. Hoewel deze anticiperende statements een actueel oordeel

Nadere informatie

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie 1 Sushma Gangaram Panday Regio Manager Bart Molenaar Product Manager Medicatiedomein 2 Agenda Over VZVZ Het LSP Beveiliging

Nadere informatie

Evaluatie pilot eradiologie. Hans Mekenkamp. Projectleider. Versie: 1.0. Datum: 15-03-2011

Evaluatie pilot eradiologie. Hans Mekenkamp. Projectleider. Versie: 1.0. Datum: 15-03-2011 Dit document is door EZDA gerealiseerd in samenwerking met de deelnemende ziekenhuizen in de pilot digitale beelduitwisseling eradiologie in Amsterdam. Nictiz heeft deze pilot medegefinancierd. Omdat dit

Nadere informatie

Audit logging met NEN 7513 en ATNA

Audit logging met NEN 7513 en ATNA Audit logging met NEN 7513 en ATNA Presented by Pim Philipse / Richard Francken 1 Agenda Wat is Audit Logging Waarom doen we Audit Logging Hoe doen we Audit Logging Formaat Inhoud Transport Opslag Bevraging

Nadere informatie

Patiëntauthenticatie. Onderzoek betrouwbaarheidsniveau. elektronische gegevensuitwisseling. 7 oktober 2016, VZVZ-Leveranciersdag

Patiëntauthenticatie. Onderzoek betrouwbaarheidsniveau. elektronische gegevensuitwisseling. 7 oktober 2016, VZVZ-Leveranciersdag Patiëntauthenticatie Onderzoek betrouwbaarheidsniveau elektronische gegevensuitwisseling 7 oktober 2016, VZVZ-Leveranciersdag Heel actueel gekozen onderwerp! 1) Debat over eid-stelsel 29/9: niveau hoog,

Nadere informatie

Beatrijsgaarde BK Apeldoorn +31 (0) Handreiking Interoperabiliteit tussen zorgverleners 5 februari 2019 Nederland

Beatrijsgaarde BK Apeldoorn +31 (0) Handreiking Interoperabiliteit tussen zorgverleners 5 februari 2019 Nederland Beatrijsgaarde 1 7329 BK Apeldoorn +31 (0)6 13 60 75 30 info@rsonl.nl Handreiking Interoperabiliteit tussen zorgverleners 5 februari 2019 Nederland Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Regionale Samenwerking

Nadere informatie

Durk Berks Gynaecoloog Westfries Gasthuis

Durk Berks Gynaecoloog Westfries Gasthuis BabyConnect, de kracht van samenwerken en delen in de geboortezorg Durk Berks Gynaecoloog Westfries Gasthuis #IHERSO18 BabyConnect, de kracht van samenwerken en delen in de geboortezorg Samenwerking tussen

Nadere informatie

RAPPORTAGE Invoering landelijk EPD

RAPPORTAGE Invoering landelijk EPD RAPPORTAGE Invoering landelijk EPD Rapportageperiode: januari en februari 2009 Ministerie van VWS 2 maart 2009 1 Inhoudsopgave 1 Bijzonderheden rapportageperiode... 3 1.1 Onderzoek naar invoering BSN...

Nadere informatie

LSP Connect Viewer. Gebruikershandleiding

LSP Connect Viewer. Gebruikershandleiding LSP Connect Viewer Gebruikershandleiding 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of

Nadere informatie

Praktijkknelpunten voor gegevensuitwisseling MDO

Praktijkknelpunten voor gegevensuitwisseling MDO Praktijkknelpunten voor gegevensuitwisseling Door de IHE Werkgroep Zorgprocessen t.b.v. consultatierondes VWS Integrating the Healthcare Enterprise 1 Introductie IHE werkgroep zorgproces Standaard profielen

Nadere informatie

SAMENVATTING ONDERZOEK TOEGANG TOT PATIËNTPORTALEN

SAMENVATTING ONDERZOEK TOEGANG TOT PATIËNTPORTALEN Congres Digitaal Zakendoen en eid SAMENVATTING ONDERZOEK TOEGANG TOT PATIËNTPORTALEN 11 juni, Bunnik Antoon van Luxemburg AGENDA Resultaten onderzoek patiëntportalen Authenticatie patiëntportalen en online

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen in de LSP-keten

Nieuwe ontwikkelingen in de LSP-keten Nieuwe ontwikkelingen in de LSP-keten leveranciers en gebruikersvertegenwoordiging Datum: 6 december 2018 Status: Definitief Versie: 2 Classificatie: Openbaar Eigenaar: VZVZ Dit document bevat de proces-

Nadere informatie

Workshop 12 ART-DECOR en Acute overdracht. Michael Tan Kai Heitmann Maarten Ligtvoet

Workshop 12 ART-DECOR en Acute overdracht. Michael Tan Kai Heitmann Maarten Ligtvoet Workshop 12 ART-DECOR en Acute overdracht Michael Tan Kai Heitmann Maarten Ligtvoet 22 november 2012 Topics Aanpak en visie Perinatologie Michael Tan Uitleg Acute Overdracht in ART-DECOR Kai Heitmann Faciliteren

Nadere informatie

Het Burger Service Number in HL7v3 berichten

Het Burger Service Number in HL7v3 berichten Het Burger Service Number in HL7v3 berichten René Spronk Co-voorzitter TC Infrastructure Management Stichting HL7 Nederland Message Flow Lab V2 ADT Update SBV-Z Rad GBZ V2 ADT Update V3 BSN Query V3 BSN

Nadere informatie

Handleiding voor SWV beheerders

Handleiding voor SWV beheerders Handleiding voor SWV beheerders Beheer van regio/samenwerkingsverbanden in Supportal Datum 18 april 2013 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Randvoorwaarden... 3 1.2 Spelregels... 3 1.3 Consequenties

Nadere informatie

Bijzonder Kenmerk: Reden van voorschrijven IR V-1-2-2

Bijzonder Kenmerk: Reden van voorschrijven IR V-1-2-2 1/11 Z-Index Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 16090 2500 BB Den Haag T 070-37 37 400 F 070-37 37 401 info@z-index.nl www.z-index.nl KvK: Haaglanden 27177027 Auteur(s) Drs. L. Grandia Drs. M.

Nadere informatie

GERRIT podium De achtergronden bij & contouren van elab Helmond

GERRIT podium De achtergronden bij & contouren van elab Helmond GERRIT podium De achtergronden bij & contouren van elab Helmond Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Jacco Aantjes Projectleider elab 8 juni 2017 Programma Wat vooraf ging aan.. Context;

Nadere informatie

SAMEN OP REIS: BLIJVEND BORGEN VAN REGIONALE SAMENWERKING

SAMEN OP REIS: BLIJVEND BORGEN VAN REGIONALE SAMENWERKING SAMEN OP REIS: BLIJVEND BORGEN VAN REGIONALE SAMENWERKING Congres architectuur in de zorg 14 juni 2018, 10.50-11.35 uur Marja Snoeijen, D&A medical group 2 SAMENWERKENDE ZIEKENHUIZEN REGIO EINDHOVEN Catharina

Nadere informatie

Oplossingen voor landelijke uitwisseling van medische gegevens

Oplossingen voor landelijke uitwisseling van medische gegevens Oplossingen voor landelijke uitwisseling van medische gegevens Disclaimer Dit document bevat een verkenning voor het project Landelijk Doorverwijzen en wordt gefinancierd vanuit Alpe d HuZes (Zie www.landelijkdoorverwijzen.nl)

Nadere informatie

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Gerrit Open Podium XDS 11 december 2014 Jet van Mourik Juridisch adviseur & Compliance Officer Antonius Zorggroep Privacy in de Antonius Zorggroep,

Nadere informatie

Toelichting op de architectuurkeuzes voor ggzinstellingen

Toelichting op de architectuurkeuzes voor ggzinstellingen Toelichting op de architectuurkeuzes voor ggzinstellingen in het kader van VIPP GGZ Dit materiaal kan dienen als basis voor het maken van keuzen voor de inrichting van een ggz-applicatielandschap om aan

Nadere informatie

IHE XDS NN visievorming. Jan Feenstra Programma Manager

IHE XDS NN visievorming. Jan Feenstra Programma Manager IHE XDS NN visievorming Jan Feenstra Programma Manager Agenda Huidige status XDS programma Hoofdprogramma XDS NN Voordelen / winst voor de zorg XDS visie Van lokaal Naar regio Naar landelijk Cross-Enterprise

Nadere informatie

Seminar achtergrond IHE en aansluiten verwijsindex Stichting Rijnmondnet

Seminar achtergrond IHE en aansluiten verwijsindex Stichting Rijnmondnet Seminar achtergrond IHE en aansluiten verwijsindex Stichting Rijnmondnet Technische kennissessie Stichting RijnmondNet Rivium Westlaan 13 2909 LD Capelle aan den IJssel Tel: 088-2820010 Fax: 088-2820099

Nadere informatie

Handleiding bij dataset XDS

Handleiding bij dataset XDS Handleiding bij dataset XDS RADIOLOGIE, REGIO, IHE, XDS Datum ID Nummer 23 september 2011 11003 Auteurs MedicalPHIT Jan van Kuyk E.novation Robert Jan Besselink Rogan-Delft Pim Philipse Forcare Walco van

Nadere informatie

Reacties open consultatie xlsx. Pagina 1 van 8

Reacties open consultatie xlsx. Pagina 1 van 8 Nr Indiener Vraag / opmerking Voorgestelde actie Commentaar op de voorgestelde aanpak (2) Het CIBG kan zich vinden in de totstandkoming van de set aan standaarden zoals benoemd in hoofdstuk 4 van de Nota

Nadere informatie

Beheer van de EML_NLstandaard

Beheer van de EML_NLstandaard Beheer van de EML_NLstandaard versie 1.1 oktober 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 1.1 EML_NL 4 2. Organisatie 4 2.1 Stuurgroep EML_NL 4 2.2 Publicatie 5 2.3 Financiering 5 2.4 Rechtenbeleid 5 2.5 Klachtenafhandeling

Nadere informatie

LSP Opt-in handleiding

LSP Opt-in handleiding LSP Opt-in handleiding Dit document beschrijft hoe een praktijk met een aansluiting op het LSP opt-ins van patienten kan versturen. Algemeen Alleen als een praktijk een aansluiting op het LSP heeft is

Nadere informatie

MedMij Raadplegen Basisgegevens GGZ

MedMij Raadplegen Basisgegevens GGZ Kwalificatiescript MedMij Raadplegen Basisgegevens GGZ BASISGEGEVENS GGZ RAADPLEGEND SYSTEEM Kwalificatiescript MedMij Raadplegen Basisgegevens GGZ BASISGEGEVENS GGZ RAADPLEGEND SYSTEEM Datum 1 november

Nadere informatie

Auteur Arjaan den Ouden Datum 4 december 2013 Status Definitief Versie 1.0

Auteur Arjaan den Ouden Datum 4 december 2013 Status Definitief Versie 1.0 Auteur Arjaan den Ouden Datum 4 december 2013 Status Definitief Versie 1.0 Behoudens uitzondering door de wet gesteld, mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende op het auteursrecht van

Nadere informatie

Systeemconfiguratie Policy VICnet/SPITS

Systeemconfiguratie Policy VICnet/SPITS Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Rijkswaterstaat Systeemconfiguratie Policy VICnet/SPITS 15 Februari 2005 Eindverantwoordelijkheid Opgesteld Naam Datum Paraaf Security Manager SPITS E.A. van Buuren

Nadere informatie

Beheervoorziening BSN - Use Case Specificatie 16: Toets of nummer een BSN is

Beheervoorziening BSN - Use Case Specificatie 16: Toets of nummer een BSN is Beheervoorziening BSN - Use Case Specificatie 16: Toets of nummer een BSN is Versie 3.1 Datum 3 maart 2015 Inhoud Inhoud 2 Inleiding 4 1 Hoofdscenario 4 1.1 Initiatie 4 1.1.1 Ontvang bericht toets of nummer

Nadere informatie

Notitie. Molengracht, Breda IMT. Project Uitwisseling via PGD. Ulco Woudstra. uitwisseling via PGD V10. 1. Inleiding

Notitie. Molengracht, Breda IMT. Project Uitwisseling via PGD. Ulco Woudstra. uitwisseling via PGD V10. 1. Inleiding IMT Notitie Van Ulco Woudstra Aan Project Uitwisseling via PGD Directe telefoon Email Ons kenmerk uitwisseling via PGD V10 Pagina 1/10 1. Inleiding In deze notitie wordt het globale technisch ontwerp betreffende

Nadere informatie

Klik op één van de vragen hieronder om het antwoord te zien. U kunt in dit document ook met Ctrl-F naar trefwoorden zoeken.

Klik op één van de vragen hieronder om het antwoord te zien. U kunt in dit document ook met Ctrl-F naar trefwoorden zoeken. FAQs LBZ Dit document bevat een aantal veel gestelde vragen (FAQs, frequently asked questions) betreffende de LBZ. Deze vragenlijst wordt regelmatig bijgewerkt. Als u dit document bewaard heeft raden we

Nadere informatie

Richtlijn voor implementatie van toestemmingsprofielen binnen XDSnetwerken.

Richtlijn voor implementatie van toestemmingsprofielen binnen XDSnetwerken. Toepassing BPPC-profiel Richtlijn voor implementatie van toestemmingsprofielen binnen XDSnetwerken. RADIOLOGIE, REGIO, XDS Toepassing BPPC-profiel Richtlijn voor implementatie van toestemmingsprofielen

Nadere informatie

INSPIRE en wat te doen bij wijzigingen

INSPIRE en wat te doen bij wijzigingen INSPIRE en wat te doen bij wijzigingen Geonovum datum 22 mei 2012 versie v1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding...4 1.1 Doel...4 1.2 Relevante achtergrondinformatie...4 1.3 Leeswijzer...4 1 Kader INSPIRE en wijzigingen...5

Nadere informatie

Ondertekenen e-mail met Microsoft Outlook

Ondertekenen e-mail met Microsoft Outlook Ondertekenen e-mail met Microsoft Outlook Versie 2.5 Datum 24 november 2014 Status Definitief (UZ69.03) Inhoud 1 Elektronische ondertekening van e-mail met Microsoft Outlook 3 1.1 Randvoorwaarden 3 1.2

Nadere informatie

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: van wet naar praktijk. Anton Ekker juridisch adviseur, Nictiz 20 mei 2011

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: van wet naar praktijk. Anton Ekker juridisch adviseur, Nictiz 20 mei 2011 Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: van wet naar praktijk Anton Ekker juridisch adviseur, Nictiz 20 mei 2011 Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg De zorgverlener is verplicht om een

Nadere informatie

UZI-pas in gebruik. Maarten Schmidt Risk en Security manager 22 november 2012. Remco Schaar Consultant UL Transaction Security service

UZI-pas in gebruik. Maarten Schmidt Risk en Security manager 22 november 2012. Remco Schaar Consultant UL Transaction Security service UZI-pas in gebruik Maarten Schmidt Risk en Security manager 22 november 2012 Remco Schaar Consultant UL Transaction Security service Inhoud Agenda Gebruik UZI-pas, wat gaat er wijzigen Alternatief gebruik

Nadere informatie

IHE IHE staat voor Integrating the Healthcare Enterprise en is een internationaal wereldwijd samenwerkingsverband tussen gebruikers en leveranciers va

IHE IHE staat voor Integrating the Healthcare Enterprise en is een internationaal wereldwijd samenwerkingsverband tussen gebruikers en leveranciers va IHE IHE staat voor Integrating the Healthcare Enterprise en is een internationaal wereldwijd samenwerkingsverband tussen gebruikers en leveranciers van ICT in de zorgsector, opgericht in 1998 in de V.S.

Nadere informatie

Change Management. beschrijving van procedures

Change Management. beschrijving van procedures Change Management beschrijving van procedures Aan: Projectgroep Ontwikkeling FlorEcom (PROF) Van: G. Heemskerk Betreft: FlorEcom change management Versie: 1.3 Datum: 31 januari 2002 1. Inleiding Deze notitie

Nadere informatie

Deelnemen aan MedMij #medmijevent

Deelnemen aan MedMij #medmijevent Deelnemen aan MedMij #medmijevent Bram van der Sluijs Productmanager Joris Smits Manager Operations Uitvoeringsorganisatie www.medmij.nl info@medmij.nl 070 317 34 34 Introductie Waarom deelnemen? Hoe kun

Nadere informatie

20 jaar RSO Groot Amsterdam samen sterk. Symposium RSO Nederland 21 september 2017 Jeroen Straatman, SIGRA/EZDA

20 jaar RSO Groot Amsterdam samen sterk. Symposium RSO Nederland 21 september 2017 Jeroen Straatman, SIGRA/EZDA 20 jaar RSO Groot Amsterdam samen sterk Symposium RSO Nederland 21 september 2017 Jeroen Straatman, SIGRA/EZDA 1 Bijzondere week 2 Introductie Jeroen Straatman EZDA Projectmanager ICT, innovatie en ehealth

Nadere informatie

AORTA Release Notes. Datum: 15 November 2013 Publicatie: AORTA 2013 (V6.12.1.0)

AORTA Release Notes. Datum: 15 November 2013 Publicatie: AORTA 2013 (V6.12.1.0) AORTA Release Notes Datum: 15 November 2013 Publicatie: AORTA 2013 (V6.12.1.0) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Doel en doelgroep... 4 1.2 Versie, status en wijzigingshistorie... 4 1.3 Achtergrond...

Nadere informatie

Best Practice gebruik DMKS tussen Landelijke Voorzieningen en Bronhouders

Best Practice gebruik DMKS tussen Landelijke Voorzieningen en Bronhouders Best Practice gebruik DMKS tussen Landelijke Voorzieningen en Bronhouders Datum 01-10-2017 Versie 1.0 Status Auteur(s) Concept Ferry Bijl, Piet der Krieke, Liesbeth der Feen, Rob Post Versie Datum omschrijving

Nadere informatie

NHibernate als ORM oplossing

NHibernate als ORM oplossing NHibernate als ORM oplossing Weg met de SQL Queries Wat is ORM? ORM staat in dit geval voor Object Relational Mapping, niet te verwarren met Object Role Modeling. ORM vertaalt een objectmodel naar een

Nadere informatie

Het burgerservicenummer (BSN) in de zorg. Informatie voor zorgaanbieders

Het burgerservicenummer (BSN) in de zorg. Informatie voor zorgaanbieders Het burgerservicenummer (BSN) in de zorg Informatie voor zorgaanbieders BSN in de zorg Identificatie en opvragen BSN Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek en persoonsgebonden nummer. Iedereen die

Nadere informatie

UZI certificaat installeren en BSN controle instellen (SBV-Z)

UZI certificaat installeren en BSN controle instellen (SBV-Z) Voor een betrouwbare controle van het BSN in ONS Registratie wordt een van de bronnen de SBV-Z (Sectorale Berichten Voorziening in de Zorg) gebruikt. Ten behoeve van het gebruik van deze bron dient een

Nadere informatie

Handout Online Stappenplan aansluiten diensten GGK

Handout Online Stappenplan aansluiten diensten GGK Handout voor de Projectleider bij het invullen van het online Stappenplan voor het aansluiten op de diensten van het Gemeentelijk Gegevensknooppunt Versie 0.7 24-10-2014 Datum: 24-10-2014 Pagina 1 van

Nadere informatie

1 Inleiding Randvoorwaarden Overige documentatie 2. 2 Inloggen 3. 3 Beheer Servercertificaten 5

1 Inleiding Randvoorwaarden Overige documentatie 2. 2 Inloggen 3. 3 Beheer Servercertificaten 5 KPN PKIoverheid Toelichting gebruik MijnCertificaten Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1.1 Randvoorwaarden 2 1.2 Overige documentatie 2 2 Inloggen 3 3 Beheer Servercertificaten 5 3.1 Overzicht en detailscherm

Nadere informatie

Uw partner voor uitwisseling van medische data.

Uw partner voor uitwisseling van medische data. Uw partner voor uitwisseling van medische data. Wie is Meddex? Het ondersteunen van veilige uitwisseling van patiëntdata is het hart van onze dienstverlening. Meddex maakt patiëntdata leesbaar uit alle

Nadere informatie

ier Veiligheidseisen en datahygiëne Dossiers op orde en beschikbaar!

ier Veiligheidseisen en datahygiëne Dossiers op orde en beschikbaar! ier Veiligheidseisen en datahygiëne Dossiers op orde en beschikbaar! workshop EZD 9 april 2014 NHG Carinke Buiting Workshop in drie rondes focus 1 e ronde: Waar staan we? (14:30) focus 2 e ronde: Waar

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Sparse columns in SQL server 2008

Sparse columns in SQL server 2008 Sparse columns in SQL server 2008 Object persistentie eenvoudig gemaakt Bert Dingemans, e-mail : info@dla-os.nl www : http:// 1 Content SPARSE COLUMNS IN SQL SERVER 2008... 1 OBJECT PERSISTENTIE EENVOUDIG

Nadere informatie

Handleiding. Porta applicatie

Handleiding. Porta applicatie Handleiding Porta applicatie Inleiding Met de applicatie Porta op het Extranet kunt u als ketenpartner gegevensbestanden met het CAK uitwisselen. In deze handleiding staat beschreven hoe u dit kunt doen.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Verwijsportaal Protonencentrum zonder SMS authenticatie. Versie december 2017 AR

Gebruikershandleiding Verwijsportaal Protonencentrum zonder SMS authenticatie. Versie december 2017 AR Gebruikershandleiding Verwijsportaal Protonencentrum zonder SMS authenticatie Versie 01.01 december 2017 AR Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Verwijzende Radiotherapie instelling... 4 2.1 Login procedure verwijsportaal

Nadere informatie

Remote Toegang Policy VICnet/SPITS

Remote Toegang Policy VICnet/SPITS Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Rijkswaterstaat Remote Toegang Policy VICnet/SPITS 16 Februari 2005 Eindverantwoordelijkheid Goedgekeurd Naam Datum Paraaf Security Manager SPITS E.A. van Buuren

Nadere informatie

ZorgMail FileTransfer Gebruikershandleiding

ZorgMail FileTransfer Gebruikershandleiding ZorgMail FileTransfer Gebruikershandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Handleiding. Maart Versie 1.2. Handleiding NCDR Pacemaker & ICD Registratie Maart 2016, versie 1.2.

Handleiding. Maart Versie 1.2. Handleiding NCDR Pacemaker & ICD Registratie Maart 2016, versie 1.2. Handleiding Maart 2016 Versie 1.2. 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Internet Browsers... 4 2. Inloggen... 4 2.1. Inlog in applicatie en Zorg TTP... 4 2.2. Token... 5 3. Home... 6 4. Patiënt... 7 4.1.

Nadere informatie

Proces VWI synchronisatie

Proces VWI synchronisatie Proces VWI synchronisatie Datum: 19 mei 2017 Publicatie: AORTA 2015 (V6.14) Inhoudsopgave 1 Waarom dit document... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Doelstelling en doelgroep... 3 2 Beschrijving van de procedure...

Nadere informatie

Performance monitoring op de huisartsenpost

Performance monitoring op de huisartsenpost Performance monitoring op de huisartsenpost Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Jacqueline Noltes directeur Huisartsendienst Twente-Oost en Huisartsenpost Hengelo Renate Haakmeester informatieadviseur

Nadere informatie

VISIE OP SAMENHANG IN DE ZORGINFRASTRUCTUREN IN NEDERLAND

VISIE OP SAMENHANG IN DE ZORGINFRASTRUCTUREN IN NEDERLAND VISIE OP SAMENHANG IN DE ZORGINFRASTRUCTUREN IN NEDERLAND Op weg naar naadloze samenwerking in de zorg Visiedocument 2.0 Zorgverleners Patiënten Voorzieningen voor zorginfrastructuren Knooppunten Financiers,

Nadere informatie

Ervaringen met Digitale Uitwisseling 6 februari 2019

Ervaringen met Digitale Uitwisseling 6 februari 2019 Ervaringen met Digitale Uitwisseling 6 februari 2019 Registratie aan de bron Marc Seelen Nefroloog & CMIO UMCG Joyce Simons programmaleider Registratie aan de bron Het zorgproces is de basis voor eenmalig

Nadere informatie