Informatiebrochure Vroegtijdige zorgplanning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrochure Vroegtijdige zorgplanning"

Transcriptie

1 I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Vroegtijdige zorgplanning

2 IIInhoudsopgave

3 Voorwoord 5 Inleiding 6 Met wie en wanneer kan je het beste praten over het vroegtijdig plannen van zorg? 8 Vroegtijdige zorgplanning: welke uitkomst wens je te bekomen? 9 Vroegtijdige zorgplanning: hoe aan te pakken 11 Wat als je je wil niet meer kan uiten? 13 Bij wie kan je terecht met vragen? 14 Slotbeschouwing 15 Bijlage 1: aanstelling of herroeping wettelijke vertegenwoordiger 16 Bijlage 2: negatieve wilsverklaring Bijlage 3: levenstestament 19 Bijlage 4: besprekingsformulier DNR (do not reanimate) 21 Bijlage 5: wilsverklaring inzake euthanasie 23 Bijlage 6: verklaring inzake de wijze van teraardebestelling 26 Bijlage 7: verklaring voor orgaandonatie 27

4 IIVoorwoord

5 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning Als geriatrisch supportteam komen wij vaak in contact met ouderen die voor zichzelf vinden dat ze binnen de zorg uitbehandeld zijn, maar hierover niet durven te praten met hun naasten en nog minder met de behandelende artsen. Zij zijn vaak niet op de hoogte van de mogelijkheden die ze hebben om zelf te beslissen over behandeling, stopzetting van behandeling en het in eigen handen nemen van waardige zorg. Het maakt dat ziekte en verlies vaak (lijdzaam) ondergaan worden. 5 Nog moeilijker wordt dit wanneer de oudere de diagnose dementie krijgt of geconfronteerd wordt met verlies van verstandelijke vermogens door andere aandoeningen dan dementie. Vroegtijdig plannen van de zorg kan hier een oplossing bieden en ervoor zorgen dat zowel de oudere zelf, als de naaste(n) gerustgesteld worden in de laatste periode van hun leven. DENK.WIJS Over vroegtijdig plannen van zorg Informatiebrochure voor patiënten en bezoekers, opgesteld door het team interne liaison geriatrie

6 IIInleiding Wij zijn mensen. En wij zouden geen mensen zijn wanneer we niet proberen om een aantal dingen in ons leven te plannen om zo voor onszelf te zorgen en een stuk controle te houden. Het plannen van boodschappen, werk, ontspanning, kinderen, feestjes, een reis,, geeft ons comfort en een bepaalde levenskwaliteit. Zo ook kan het vroegtijdig plannen van zorg ervoor zorgen dat we voor onszelf kunnen bepalen wat nog kwaliteitsvol leven is, op het moment dat we geconfronteerd worden met ziekte en onze eigen sterfelijkheid. Gelukkig is de medische wetenschap ondertussen zo ver geëvolueerd dat we vandaag een grote keuze hebben aan onderzoeksmogelijkheden en behandelingen. Heel dikwijls zijn we dan ook dankbaar dat we door deze medische wetenschap de kans hebben om ons leven te verbeteren en te verlengen. Vandaag de dag komt men, door het onbeperkt lijken van medische mogelijkheden, echter in bepaalde situaties voor moeilijke of onverwachte vragen te staan. Het is vaak de realiteit dat je in zo n situatie afhankelijk kan worden van wat anderen denken dat jij zou hebben gewild of net niet hebt gewild. Wie in dit kader ongewenste situaties, moeilijkheden, behandelingen,, wil voorkomen en zo voor zichzelf de eigen waardigheid, normen en kwaliteit van leven wil bewaren, staat best vandaag reeds even stil bij het voortijdig plannen van de eigen zorg.

7 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning 7 Dit voorkomt dat alles je moet overkomen of dat je naasten met zichzelf in conflict raken omdat ze beseffen dat ze niet kunnen aangeven dat je het anders had gewild. Deze brochure heeft absoluut niet tot doel om te confronteren, te bruuskeren of te oordelen wat juist of fout is. Ze is wel ontwikkeld als leidraad in een proces dat je samen met je naasten en behandelend arts doorloopt en waarbij je voor jezelf bepaalt wat je meeneemt in gesprek en wat je enkel ter documentatie laat.

8 I I Met wie en wanneer kan je het beste praten over het vroegtijdig plannen van zorg? Het is logisch dat je zo n gevoelig onderwerp als voortijdig plannen van zorg niet zomaar met iedereen kan bespreken. Vele factoren als omgaan met verlies, ziekte, open omgaan met dierbaren rondom jou en bepaalde ervaringen die je hebt gehad, spelen hier in mee. Het lijkt dus logisch dat je dit het beste met je naasten doet. Het is ook mogelijk dat je niet wil dat je naasten hiermee belast worden, en dat je de voorkeur geeft aan een vertrouwenspersoon. Dit kan een goede vriend(in) zijn, de notaris, een goede buur, Ook je huisarts of behandelend arts in het ziekenhuis, kan hier een uitkomst bieden. Wanneer een gesprek hierover met hen gepland wordt, zullen zij zeker de tijd nemen om te luisteren en te zien op welke manier je verder kunt worden geholpen in het proces. Niemand kan je het gepaste moment aangeven waarop je het beste start met het vroegtijdig plannen en bespreken van zorg. Elk zal dus voor zichzelf het meeste geschikte moment bepalen. Ook de tijd die je nodig hebt om tot voortijdige zorgplanning te komen is voor iedereen verschillend. Je bepaalt uiteraard ook zelf wanneer de tijd gekomen is voor een volgende stap in het proces. Vroegtijdig plannen van zorg is een proces waarbij na ieder consult met de arts, nieuwe vragen en bedenkingen naar boven kunnen komen die van betekenis kunnen zijn in de evolutie van je zorgplan.

9 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning IIVroegtijdige zorgplanning: welke uitkomst wens je te bekomen? Ieder kan voor zichzelf een andere of meerdere doelstelling(en) bepalen rond het vroegtijdig plannen van zorg. Het vroegtijdig plannen van zorg betekent niet dat je sowieso een aantal dingen plant rond een eventuele wens tot euthanasie. Voor ieder apart kan het vroegtijdig plannen van zorg een andere betekenis hebben. Euthanasie kan, maar hoeft daar helemaal geen deel van uit te maken. Een aantal mensen zal zich misschien beperken tot het aanstellen van een wettelijk vertegenwoordiger, daar waar iemand anders een volledig plaatje tracht op te maken tot en met de eigen begrafenis. 9 Welke kunnen dan jouw doelstellingen zijn: 1. Het respecteren van je persoonlijke keuze: keuzes kunnen pas gerespecteerd worden als verwachtingen gekend zijn en men op de hoogte is van wat je al dan niet wil. Dit betekent ook dat, in geval van ziekte, je op elk moment correct op de hoogte dient te zijn van jouw toestand. Vertrouwen tussen de arts en jezelf, inlevingsvermogen van beide kanten, en een open communicatie op het juiste moment kunnen leiden tot het creëren van een degelijk zorgplan voor de toekomst. De bespreking hiervan biedt een stevige basis voor kwaliteit van zorg, aangepast aan jouw individualiteit. Het is dus noodzakelijk om telkens opnieuw het gesprek met de arts aan te gaan.

10 2. Je kan ervoor zorgen dat je vertegenwoordiger in jouw naam kan spreken*: een wettelijk vertegenwoordiger kan, op het moment dat je dit niet meer zelf kan, jouw wensen aangeven. Optreden als wettelijk vertegenwoordiger is niet zomaar beslissen wat men zelf belangrijk vindt, maar wat jij als patiënt in deze situatie zou gewild hebben. Wanneer je een wettelijk vertegenwoordiger wil aanstellen is het van groot belang dat het iemand is die je kan vertrouwen en die het bovendien ziet zitten om moeilijke en belangrijke beslissingen in jouw plaats te nemen. 3. Verbeter jouw uitkomst: door tijdig na te denken over vroegtijdig plannen van zorg, kan over en onderbehandeling vermeden worden. Daarnaast kan je informatie bekomen over de mogelijkheden om pijn en lijden te voorkomen, evenals over het bevorderen van jouw comfort. Je kan er zo voor zorgen dat je levenseinde een persoonlijke en familiale ervaring is, eerder dan de laatste episode van medisch handelen. 4. Bekom eigen gemoedsrust over eventuele belasting voor je naasten: vaak zijn mensen van mening dat hun familie te erg zal lijden onder de gevolgen van een langdurige ziekte. Het tijdig bespreken van vroegtijdige zorgplanning kan er voor zorgen dat die angst verminderd wordt. Het helpt families ook om de last van de fysieke zorg te dragen gedurende de gehele periode. Tevens helpt het je wettelijk vertegenwoordiger om, wanneer het er op aankomt, de juiste beslissingen te nemen zonder hierover schuldgevoelens te krijgen. * Met vertegenwoordiger wordt bedoeld, diegene die wettelijk voor je optreedt als je niet meer in staat bent zelf je wil uit te drukken. Dit in tegenstelling tot je vertrouwenspersoon, deze kan je bijstaan, op jouw vraag, terwijl je nog wel je wil kan uiten.

11 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning I I Vroegtijdige zorgplanning: hoe aan te pakken? 11 Gedurende het gehele proces van vroegtijdig plannen van zorg, is communicatie van kapitaal belang. Het is immers noodzakelijk dat zowel je vertrouwenspersoon, behandelend arts en wettelijk vertegenwoordiger perfect op de hoogte zijn van jouw wensen. Deze communicatie kan er tevens voor zorgen dat jij en je naasten beter op elkaar afgestemd raken rond je eigen verlangens en de eventuele moeilijkheden die je naasten hierbij ondervinden. Bij een aantal mensen gaat dit proces vanzelf, maar wat als dit niet zo is? 1. Introduceren van het onderwerp: het kan best zijn dat je voor jezelf reeds een aantal gedachten en bedenkingen hebt met betrekking tot je wensen rond vroegtijdig plannen van zorg. In sommige situaties is het echter niet evident om deze ook kenbaar te maken aan je naasten en/of arts. Laat hen weten wat je toekomstverwachtingen zijn en waarom vroegtijdig plannen van zorg zo belangrijk is voor jou. 2. Evalueer de toekomstverwachtingen: elk ziekteverloop is anders, evenals de mate van afhankelijkheid die daarmee gepaard gaat. Vertel hoe je vroegere ervaringen met ziekte en dood een impact gehad hebben op je huidige denken. Probeer aan te geven waar je bang voor bent en waar je voor open staat. Zo maak je je zorgplan meer specifiek en persoonlijker.

12 3. Identificeer jouw doelen voor de laatste levensperiode: om tot realistische doelen te komen, is het van belang dat je jou laat informeren over de mogelijkheden die er bestaan aan zorg en behandeling. Op basis van de informatie die je krijgt, zal je steeds duidelijker kunnen aangeven wat jouw wensen zijn. Dit zorgt ervoor dat de arts, naaste of zorgverlener die met jou deze weg bewandelt steeds op de hoogte is van wat jouw verwachtingen zijn. 4. Documenteer jouw richtlijnen: Wanneer je tot besluit bent gekomen wie je als wettelijke vertegenwoordiger zal aanduiden, is het noodzakelijk dit formeel op papier te zetten. Zo ben je zeker dat deze persoon voor jou spreekt wanneer je dit zelf niet meer kan. Meestal wordt de wettelijke partner (echtelijk of feitelijk) hiervoor aangeduid maar je kan evenzeer kiezen voor één van je kinderen, ouders, broer of zus. Indien niemand van deze personen beschikbaar is kan je arts je belangen behartigen in multidisciplinair overleg. Er zijn nog meer wensen die je samen met je arts/ vertrouwenspersoon op papier kan zetten. Dit is echter niet noodzakelijk. Het kan best zijn dat je bang bent voor het onomkeerbare van een wilsbeschikking. Weet dat je wilsverklaringen steeds kunnen herzien en aangepast worden, en dat iedere schriftelijke wilsbeschikking meer zekerheden biedt in het gerespecteerd worden van je instructies en richtlijnen (opgelet, dit wil niet zeggen dat je behandelingen kan eisen). 5. Herzien en vernieuwen van opties: het is belangrijk dat je in het gehele proces steeds duidelijk aangeeft wanneer er voor jou belangrijke wijzigingen dienen opgenomen te worden omtrent je zorg en behandelingen. Het zorgt ervoor dat je perspectieven op de toekomst steeds behouden blijven.

13 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning IIWat als je je wil niet meer kan uiten? 13 De Wet op de Rechten van de Patiënt voorziet er in dat indien je niet meer in staat bent je wil te uiten, en dus geen toestemming meer kan geven voor medische interventies, een vertegenwoordiger in jouw plaats kan optreden. In geval je op dat moment aan vroegtijdige zorgplanning hebt gedaan, dan heeft je vertegenwoordiger alle richtlijnen bij de hand waaraan hij zich kan vasthouden. Het blijft echter noodzakelijk na te gaan of alle omstandigheden zijn vervuld die je in jouw wilsverklaring hebt bedoeld. Dit betekent/impliceert dat artsen in communicatie moeten blijven staan met diegene die je wilsverklaring vertegenwoordigt. Vroegtijdig plannen van zorg kan hier in grote mate voorkomen dat spanningen en conflicten tussen familieleden ontstaan, doordat hun eigen wensen en angsten vaak haaks kunnen staan op de belangen van jou als patiënt.

14 IIBij wie kan je terecht met vragen? Uiteraard kan je in eerste instantie steeds terecht bij je huisarts. Je kan echter hier in het ziekenhuis ook steeds jouw behandelende arts aanspreken voor meer informatie. De verpleegkundige van de afdeling kan je vraag doorgeven aan de behandelend arts. Tevens kan je via de behandelende arts een gesprek aanvragen met een psychologe van het ziekenhuis, die je hierbij verder kan begeleiden. Je kan voor een aantal onderwerpen zoals orgaandonatie, wilsbeschikking, ook terecht bij de bevolkingsdienst van de gemeente of stad waar je woont. De sociaal assistente van de gemeente of stad waar je woont, het ziekenhuis waar je verblijft of de mutualiteit kan je eveneens verder op weg helpen en begeleiden in dit proces. De notaris kan je op weg helpen om een levenstestament op te maken. Ben je vertrouwd met het internet, dan kan je ook alle nodige informatie en documentatie vinden op volgende sites:

15 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning IISlotbeschouwing 15 Mensen die leven in onze ontwikkelde landen, leven vaak maanden of jaren met een ernstige of chronische aandoening, alvorens te sterven. Recent wordt in de zorg ook een grote waarde gehecht aan comfort en waardigheid van mensen. Het accent wordt gelegd op toevoegen van leven aan de jaren in plaats van jaren aan het leven. Uit onderzoek blijkt dat patiënten en hun families vaak meer vrezen voor een slechte manier van sterven, dan voor het sterven op zich. Mensen zijn vaak ongerust over mogelijke situaties waarin ze kunnen terechtkomen bij dementie, en het niet langer zelf kunnen bepalen van een aantal dingen. Naast het draaglijk maken van pijn, het helder blijven van geest en een goede kwaliteit van leven, is waardigheid een belangrijke schermfactor geworden in onze maatschappij. Binnen deze context valt er weinig of niets te verliezen met het vroegtijdig voeren van gesprekken over de zorg die je wenst tijdens de laatste periode van je leven, integendeel, het vroegtijdig plannen van zorg kan een grote meerwaarde betekenen voor zowel jou als je naasten. In bijlage vind je een aantal documenten die kunnen dienen als leidraad voor het vroegtijdig plannen van jouw zorg. Deze documenten dienen als handleiding en mogen zeker niet als geheel gezien worden.

16

17 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning 17

18

19 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning 19

20

21 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning 21

22

23 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning 23

24

25 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning 25

26

27 INFOBROCHURE IIVroegtijdige zorgplanning 27

28 ASZ campus aalst interne liaison Merestraat Aalst t +32 (0) e interne.liaison@asz.be campus geraardsbergen interne liaison Gasthuisstraat Geraardsbergen t +32 (0) e eline.devuyst@asz.be campus wetteren palliatief supportteam Wegvoeringstraat Wetteren t +32 (0) e cindy.barbaix@asz.be V.U.: Sabine Siau, alg. dir wnd., p/a ASZ, Merestraat 80, 9300 Aalst

Dossier Voorafgaande zorgplanning

Dossier Voorafgaande zorgplanning Dossier Voorafgaande zorgplanning Elk jaar komen heel wat mensen in een situatie terecht waarin ze, omwille van een onomkeerbare coma, dementie of een andere aandoening, niet meer in staat zijn om zelf

Nadere informatie

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Palliatief Support Team I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Leden van het palliatief supportteam 6 Bij wie kan je terecht? Coördinerend palliatief arts 7 Zorgcoördinator

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Chronische revalidatie dienst Sp

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Chronische revalidatie dienst Sp I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Chronische revalidatie dienst Sp IIInhoudsopgave Inleiding 4 Wat is chronische revalidatie 5 De opname 6 Multidisiplinair team 7 Dagindeling 9 Ontslag

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning: van studies naar klinische praktijk. Naomi Dhollander

Voorafgaande zorgplanning: van studies naar klinische praktijk. Naomi Dhollander Voorafgaande zorgplanning: van studies naar klinische praktijk. Naomi Dhollander Inhoud Wat is advance care planning (ACP) in kader van goede palliatieve zorg? Enkele cijfers voor Vlaanderen/België? ACP

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Valpreventie therapieprogramma: geïllustreerde bewegingsactiviteit

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Valpreventie therapieprogramma: geïllustreerde bewegingsactiviteit I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure voor patiënten en familie Valpreventie therapieprogramma: geïllustreerde bewegingsactiviteit IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Bewegingsactiviteit 6 Oefening

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure voor patiënten en familie Acute verwardheid I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat is acute verwardheid of delier? 6 Oorzaken van acute verwardheid 7 Symptomen

Nadere informatie

Beslissingen omtrent het levenseinde

Beslissingen omtrent het levenseinde Beslissingen omtrent het levenseinde Heb je er al over nagedacht? Als ik mijn vrouw niet meer herken, wil ik euthanasie (Etienne Vermeersch) Dit is volgens de wet onmogelijk! als ik mijn vrouw niet meer

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Pijnmeting Jouw pijn... onze zorg

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Pijnmeting Jouw pijn... onze zorg I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Pijnmeting Jouw pijn... onze zorg IIInhoudsopgave Inleiding 4 Pijnmeting 6 Vooraleer je het ziekenhuis verlaat 10 IIInleiding Tijdens deze opname trachten

Nadere informatie

WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN?

WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN? CONCRETE ZORGPLANNING WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN? 1 ZORGZAME ZORG OP MEERDERE DOMEINEN OMTRENT MEDISCHE ZORGEN 3 OMTRENT HET BLIJVEN WONEN ALS JE EEN DAGJE OUDER WORDT DE KINDEREN NIET KORTBIJ WONEN

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. Acute verwardheid.indd 1 07-07-2014 16:08:41

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. Acute verwardheid.indd 1 07-07-2014 16:08:41 I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure voor patiënten en familie Acute verwardheid Acute verwardheid.indd 1 07-07-2014 16:08:41 IIInhoudsopgave Acute verwardheid.indd 2 07-07-2014 16:08:41

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Kanker en seksualiteit IIInhoudsopgave Inleiding 4 Mogelijke veranderingen op seksueel gebied door kanker 6 Invloed van chemotherapie op seksualiteit

Nadere informatie

Zorg rond het levenseinde

Zorg rond het levenseinde Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel.nr. 056/24 52 71 Faxnr. 056/24.52.64 Zorg rond het levenseinde Zorg rond het levenseinde 12 Voor meer informatie over voorgaande onderwerpen, kan u contact opnemen met

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE ZORGpLANNING

VROEGTIJDIGE ZORGpLANNING VROEGTIJDIGE ZORGpLANNING Vooruitzien op wonen, leven, zorg zoals jij het wenst. Vroegtijdige zorgplanning Wonen, leven en zorgen zoals jij het wil Dat is onze grootste uitdaging: wonen, leven en zorg

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Mijn wensen, een zorg voor nu of later? T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE

Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie SEL Zuid-West-Vlaanderen Lokale Steunpunten Thuiszorg 18 mei, 15 juni en 27 juni 2017 VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE Halve eeuw medische spitstechnologie

Nadere informatie

BIJLAGEN (website) Bijlage 1: Stroomdiagram voor de implementatie van vroegtijdige zorgplanning in woon- en zorgcentra.

BIJLAGEN (website) Bijlage 1: Stroomdiagram voor de implementatie van vroegtijdige zorgplanning in woon- en zorgcentra. BIJLAGEN (website) Bijlage 1: Stroomdiagram voor de implementatie van vroegtijdige zorgplanning in woon- en zorgcentra. 1 2 Bijlage 2: Gesprekssjablonen (naar M. Keirse) STAPPENPLAN VOOR BESPREKING VAN

Nadere informatie

Tijdig spreken over het levenseinde

Tijdig spreken over het levenseinde Tijdig spreken over het levenseinde foto (c) Ben Biondina voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl Cliëntenbrochure van Goedleven foto (c) Jan Kooren voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl 1.

Nadere informatie

Informatiebrochure Palliatief Support Team campus Aalst

Informatiebrochure Palliatief Support Team campus Aalst I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Palliatief Support Team campus Aalst IIInhoudsopgave Voorwoord 4 Support Team 5 Leden van het Support Team 6 Bij wie kan je terecht? 7 Zorgcoördinator

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn jouw rechten als patiënt? 3 Wat zijn je rechten als patiënt? > > De zorgverlener

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn je rechten als patiënt? > > De zorgverlener biedt je kwalitatieve zorg. Als patiënt

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat zijn de toekomstperspectieven bij een uitstralende

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek Samen uw zorg tijdig plannen Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Een naaste die met u meedenkt...3 1.2 Gespreksonderwerpen...3 2. Belangrijke vragen...3 2.1 Lichamelijke veranderingen...3

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning en omgaan met het levenseinde informatie voor patiënten

Voorafgaande zorgplanning en omgaan met het levenseinde informatie voor patiënten Voorafgaande zorgplanning en omgaan met het levenseinde informatie voor patiënten 2 Wilsverklaring en levenseinde Stilstaan bij je levenseinde is nooit gemakkelijk. Toch kan het zinvol zijn erover na te

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Slokdarmmanometrie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Slokdarmmanometrie I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Informatiebrochure Slokdarmmanometrie IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een hoge resolutie manometrie van de slokdarm? 4 2 Hoe gebeurt

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat zijn de toekomstperspectieven bij een uitstralende

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

COMMUNICEREN OVER HET LEVENSEINDE : WAAROM???

COMMUNICEREN OVER HET LEVENSEINDE : WAAROM??? Ik wil niet leven zoals een plant Als ik mijn familie niet meer ken, wil ik liever dood Ik wil niet afzien! Mijn broer denkt zus, en ik zo, wat moeten we nu doen? Hebben wij nu wel de juiste keuzes gemaakt?

Nadere informatie

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning. Samen werken rond. Vroegtijdige Zorgplanning

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning. Samen werken rond. Vroegtijdige Zorgplanning DEELSEL Gent : (SEL : samenwerking Eerste Lijn) Samen werken rond vroegtijdige zorgplanning Samen werken rond Vroegtijdige Zorgplanning Palliatieve Zorg Gent-Eeklo Uitgangspunt van dit project : Toename

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

Hou me (niet) vast. Informatiebrochure Palliatieve zorg en vroegtijdige zorgplanning

Hou me (niet) vast. Informatiebrochure Palliatieve zorg en vroegtijdige zorgplanning Hou me (niet) vast Informatiebrochure Palliatieve zorg en vroegtijdige zorgplanning Hou me (niet) vast vanaf hier heb ik alleen te gaan Ik zal altijd - ergens - bij je zijn we zijn tochtgenoten maar hier

Nadere informatie

VANDAAG ZORGEN VOOR MORGEN

VANDAAG ZORGEN VOOR MORGEN VANDAAG ZORGEN VOOR MORGEN BROCHURE VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Beste bewoner, Dat is immers onze zorg: betrokken zijn op u en uw naasten en u zoveel als mogelijk gelukkig zien. Wij zijn blij dat u koos

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap mca.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

Dr. Marc Desmet Palliatieve Dienst Virga Jesseziekenhuis Hasselt

Dr. Marc Desmet Palliatieve Dienst Virga Jesseziekenhuis Hasselt Dr. Marc Desmet Palliatieve Dienst Virga Jesseziekenhuis Hasselt Inhoud Codes Beperking Therapie Vroegtijdige zorgplanning (VZP) Wilsverklaringen Vertegenwoordiger / vertrouwenspersoon = middelen (geen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Duodopabehandeling. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Duodopabehandeling. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Duodopabehandeling I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat is duodopa? 6 Wie komt voor duodopa in aanmerking? 7 Starten met duodopa 8 - de evaluatiefase 8 -

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Uw specialist heeft u verteld dat u ongeneeslijk ziek bent. Niet meer kunnen genezen is een bericht met ingrijpende gevolgen en het valt niet mee om hier

Nadere informatie

Informatiebrochure. Oncologisch supportteam. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Oncologisch supportteam. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Oncologisch supportteam I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoud Het oncologisch supportteam 4 Wie zijn wij 5 De oncologen - de radiotherapeuten - de onco-coach 5 De borstverpleegkundigen

Nadere informatie

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE 1. INLEIDING De beslissing nemen om te verhuizen naar een WZC is niet vanzelfsprekend. Vele zaken worden afgewogen vooraleer de beslissing valt. Dit ook voor wat het

Nadere informatie

Heeft u het er wel eens over?

Heeft u het er wel eens over? Heeft u het er wel eens over? Met wie? Waarom? Moeilijk? Mensen zijn verschillend Sommigen vinden het niet moeilijk en willen alles regelen. Anderen hebben er wel moeite mee en hebben het er liever niet

Nadere informatie

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Waarom vroegtijdig nadenken over zorg? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning.

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Waarom vroegtijdig nadenken over zorg? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning. DEELSEL Gent : (SEL : samenwerking Eerste Lijn) Samen werken rond vroegtijdige zorgplanning Samen werken rond Vroegtijdige Zorgplanning Palliatieve Zorg Gent-Eeklo Uitgangspunt van dit project : Toename

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Anale manometrie. Anale manometrie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Anale manometrie. Anale manometrie I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Informatiebrochure Anale manometrie Anale manometrie IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een anale manometrie? 4 2 Hoe gebeurt de meting?

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap www.nwz.nl Inhoud Wilsverklaringen 3 Levenstestament 4

Nadere informatie

Advanced care planning in cardiogeriatrie. Gert Ghijsebrechts Huisarts Cardio 2010

Advanced care planning in cardiogeriatrie. Gert Ghijsebrechts Huisarts Cardio 2010 Advanced care planning in cardiogeriatrie Gert Ghijsebrechts Huisarts Cardio 2010 Hartcentrum De wet op de patiëntenrechten (2002) Recht op kwaliteitsvolle dienstverstrekking Behandeling die meeste kwaliteit

Nadere informatie

WAAR GERIATRIE EN PALLIATIEVE ZORG ELKAAR ONTMOETEN

WAAR GERIATRIE EN PALLIATIEVE ZORG ELKAAR ONTMOETEN WAAR GERIATRIE EN PALLIATIEVE ZORG ELKAAR ONTMOETEN Studiedag werkgroep PST 08 februari 2019 Mathias Demuynck (geriater) Aurélie Van Lancker (geriatrisch verpleegkundige) WAAR GERIATRIE EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING - VEEL GESTELDE VRAGEN

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING - VEEL GESTELDE VRAGEN VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING - VEEL GESTELDE VRAGEN VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Wat is vroegtijdige zorgplanning? Patiënten en de hulpverleners hebben niet altijd gelijklopende ideeën, verwachtingen en percepties

Nadere informatie

PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE. Cor Spreeuwenberg

PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE. Cor Spreeuwenberg PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE Cor Spreeuwenberg HOE KOMT HET DAT OVER DIT SOORT BESLISSINGEN MEER WORDT GESPROKEN DAN VROEGER? vroeger dood door infectieziekten en ongevallen

Nadere informatie

Vroegtijdige Zorgplanning

Vroegtijdige Zorgplanning Vroegtijdige Zorgplanning Theoretisch kader Dr Ruth Piers Dienst Geriatrie UZ Gent 1 Inleiding Wetgevend kader MAAR praktijk Kanttekeningen vanuit de patiënt Kanttekeningen vanuit de zorgverstrekkers Toegepast

Nadere informatie

Nu praten over later: zinvol!?

Nu praten over later: zinvol!? Nu praten over later: zinvol!? Op weg naar waardig levenseinde 21 april 2018 Netwerk Palliatieve Zorg Limburg 1 De context van levenseinde : Medisch-technische evolutie : - overlijden = medisch falen -

Nadere informatie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6.1 Palliatieve zorg Palliatieve zorg is de totaalzorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening bij wie geen genezende behandeling meer

Nadere informatie

Gedeelde zorg rond het levenseinde

Gedeelde zorg rond het levenseinde Gedeelde zorg rond het levenseinde Vroegtijdige zorgplanning Gedeelde zorg rond het levenseinde U als bewoner én wijzelf denken we wel eens aan sterven. We worden geconfronteerd met onze diepste vragen

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Zorgplanning, ook voor morgen

Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Zorgplanning, ook voor morgen Het Leven Helpen VZW Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Zorgplanning, ook voor morgen Waarover gaat het? De zekerheden van het leven: Geboorte Ziekte en gezondheid Sterven Plots overlijden,

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Manu Keirse Hoogleraar, Faculteit der Geneeskunde KU Leuven Ondervoorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen Het levenseinde voorzien 74 % sterven in zorgvoorzieningen 1/3

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Een planning die zorg vraagt WZC Onze Lieve Vrouw WAT IS VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING? Welke zorg zou u wensen indien u ernstig ziek zou worden? Wilt u een levensverlengende behandeling

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Waarom uw zorg vroegtijdig plannen? Wat houdt het in? curatief handelen palliatief handelen actieve levensbeëindiging Waarom vroegtijdig uw zorg plannen? Welke zorg zou u wensen

Nadere informatie

DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS

DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS Een zorgvuldige afweging van wat medisch (nog) zinvol is... Soms biedt een medische behandeling geen oplossing meer voor een bestaand medisch

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Dr. Christina Tobback

Patiëntenrechten. Dr. Christina Tobback Patiëntenrechten Dr. Christina Tobback Patiënt de natuurlijke persoon aan wie gezondheidszorg wordt verstrekt, al dan niet op eigen verzoek hij ontvangt zorg omdat hij ernaar vraagt op vraag van een vertegenwoordiger

Nadere informatie

Als ik er niet meer ben

Als ik er niet meer ben Als ik er niet meer ben MANU KEIRSE Als ik er Goed omgaan met de laatste fase van het leven niet meer ben Inhoud 1 Ik hoop dat het mij nooit overkomt 7 2 Denk na terwijl het nog kan 13 3 Tijdige zorgplanning

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure campus Wetteren. Palliatief Support Team

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure campus Wetteren. Palliatief Support Team I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure campus Wetteren Palliatief Support Team IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Leden van het palliatief supportteam 6 Bij wie kan je terecht Sociale dienst 7 Diëtiste

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Vaardigheidstraining voor de huisarts LOK VZP 20 oktober 2016 dia 1 Wie is wie? LOK VZP 20 oktober 2016 dia 2 De presentatie kwam tot stand door: LOK VZP 20 oktober 2016 dia 3

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Tips & Trics

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Tips & Trics VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Tips & Trics Dario Gaytant, coördinator Netwerk palliatieve zorg De Mantel vzw 1 Wat zien we vandaag o Randvoorwaarden om VZP te implementeren o Leidraad tot de gespreksvoering

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Beste patiënt

Palliatieve zorg. Beste patiënt Beste patiënt Wij zijn er ons van bewust dat de stap naar palliatieve zorg een grote stap is. Als team willen wij u hierbij zoveel mogelijk ondersteunen en helpen. Daarom geven wij u graag de nodige informatie

Nadere informatie

Hoe we met sterven omgaan. GVO groepering van voorzieningen voor ouderenzorg

Hoe we met sterven omgaan. GVO groepering van voorzieningen voor ouderenzorg Hoe we met sterven omgaan GVO groepering van voorzieningen voor ouderenzorg Hoe we met sterven omgaan Allemaal denken we wel eens aan de dood. Door media of door wat er rondom ons gebeurt, worden we wel

Nadere informatie

Informatiebrochure. Leven met een hartdefribillator. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Leven met een hartdefribillator. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Leven met een hartdefribillator I Autonome verzorgingsinstelling IIInleiding Uw cardioloog heeft besloten bij u een hartdefibrillator (of ICD, Implanteerbare Cardioverter Defibrillator

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra. hype of hulp? Dr. Gert Huysmans, Voorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra. hype of hulp? Dr. Gert Huysmans, Voorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen Vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra hype of hulp? Dr. Gert Huysmans, Voorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen 2 Historiek medische zorg Besef dat gezondheidzorg bestaat uit meerderheid

Nadere informatie

Kalvermarkt Gent Telefoon: 09/

Kalvermarkt Gent Telefoon: 09/ INFOBROCHURE VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Kalvermarkt 1 9000 Gent Telefoon: 09/225 12 11 Beste bewoner en familie, De beslissing nemen om te verhuizen naar een woonzorgcentrum is voor velen niet vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Informatiebrochure. Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 De voorbereiding 6 Behandeldag 7 De behandeling 8 De nazorg 10 Mogelijke

Nadere informatie

Informatiebrochure. Pijn bij kinderen. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Pijn bij kinderen. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Pijn bij kinderen I Autonome verzorgingsinstelling IIVoorwoord INFOBROCHURE IIPijn bij kinderen Beste ouder, 3 Je kind is of wordt gehospitaliseerd op onze kinderafdeling. Tijdens zijn

Nadere informatie

Rechten van de patiënt?

Rechten van de patiënt? Rechten van de patiënt? Belangrijke Belgische wetgevende initiatieven rond de eeuwwisseling Euthanasiewet 2002 Wet Patiëntenrechten 2002 Wet Palliatieve Zorg 2002 Recht op correcte informatie over zijn

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Palliatieve Zorg INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN PALLIATIEVE ZORG Palliatieve zorg is de zorg die u ontvangt wanneer genezen niet meer kan en kwaliteit van leven voor u belangrijk is. Als team bieden wij

Nadere informatie

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot.

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Rouw van naastbestaanden van personen met dementie Gerke VERTHRIEST Een pluim voor jou, mantelzorger! We staan stil bij: - Rouwen als iemand nog niet dood

Nadere informatie

Informatiebrochure Mobiliteitshulpmiddelen. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure Mobiliteitshulpmiddelen. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Mobiliteitshulpmiddelen I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Algemene gebruikerstips en hoogte-afstelling 6 Aankoop en terubetaling 7 Wandelstok en kruk 8 Rollator

Nadere informatie

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Mijn persoonlijke waarden en opvattingen Naast de uitdrukkelijke wilsverklaringen die volgen, wil ik dat altijd rekening wordt gehouden

Nadere informatie

Informatiebrochure. 24-uur ph-metrie - impedantiemeting. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. 24-uur ph-metrie - impedantiemeting. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure 24-uur ph-metrie - impedantiemeting I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een 24-uur ph-metrie - impedantiemeting en hoe gebeurt de meting?

Nadere informatie

VERDUIDELIJKING WETGEVING ROND HET LEVENSEINDE

VERDUIDELIJKING WETGEVING ROND HET LEVENSEINDE VERDUIDELIJKING WETGEVING ROND HET LEVENSEINDE Alle wetteksten en/of documenten, beschreven in dit document zijn te downloaden op www.palliatieve.org > professionele gebruiker > wetgeving en documenten

Nadere informatie

(Neem echt iemand in gedachten om aan te schrijven, bijv. partner/kind /vriend)

(Neem echt iemand in gedachten om aan te schrijven, bijv. partner/kind /vriend) SCHRIJF EEN BRIEF AAN UW NAASTE(N) - BRIEF, INVULDOCUMENT - Lieve/beste, (Neem echt iemand in gedachten om aan te schrijven, bijv. partner/kind /vriend) De laatste tijd denk ik meer na over mijn laatste

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt 1/5 Algemeen Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde KWB Baal 15 februari 2016 1 Praten over je levenseinde Dat is voor later, ik wil daar nu nog niet aan denken Ik ben nog gezond en in de bloei van mijn

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team PALLIATIEVE ZORG IFPC Turnhout 23 oktober 2017 Hilde Michiels coördinator palliatief support team Palliatieve zorg - definitie Palliatieve zorg is de actieve totaalzorg voor mensen die ongeneeslijk ziek

Nadere informatie

Informatiebrochure Transesofagale echocardiografie (TEE) of slokdarmecho. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure Transesofagale echocardiografie (TEE) of slokdarmecho. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Transesofagale echocardiografie (TEE) of slokdarmecho I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Uw afspraak 6 Inleiding 7 Indicaties 9 Mogelijke risico s 10 Voorbereiding

Nadere informatie

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Tijd voor de dood Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen Beleidsnotitie Tijd voor de dood Auteur(s) A.Trienekens Datum September

Nadere informatie

een waardig levenseinde

een waardig levenseinde De Bogaard 28 januari 2010 Sint Truiden 6 oktober 2011 een waardig levenseinde Wim Distelmans Leerstoel Waardig Levenseinde demens.nu aan de VUB zorg rond het levenseinde zorg rond het levenseinde hele

Nadere informatie

Bespreek tijdig uw levenseinde

Bespreek tijdig uw levenseinde metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Bespreek tijdig uw levenseinde Een gids voor personen met dementie en hun familie UZ Gent, Zorgprogramma voor de geriatrische patiënt Wat vindt

Nadere informatie

vooruitziende zorg een gids voor bewoner en familie

vooruitziende zorg een gids voor bewoner en familie vooruitziende zorg een gids voor bewoner en familie pg. 2 pg. 4 pg. 6 pg. 9 pg. 13 pg. 15 pg. 16 pg. 18 pg. 21 pg. 22 pg. 24 pg. 26 pg. 28 pg. 32 Inleiding Waarom deze brochure? Vooruitziende zorg In welke

Nadere informatie

Wilsverklaring en levenseinde. Informatiebrochure Patiënten

Wilsverklaring en levenseinde. Informatiebrochure Patiënten Wilsverklaring en levenseinde Informatiebrochure Patiënten 1. Vroegtijdige zorgplanning...4 1.1 Nu denken aan later...4 1.2 Euthanasieverklaring...5 1.3 Wilsverklaring...5 2. Euthanasie...6 2.1 Wat is

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning - juridische omkadering -

Voorafgaande zorgplanning - juridische omkadering - Voorafgaande zorgplanning - juridische omkadering - Sylvie Tack 23 april 2014 Doctor in de Rechten Advocaat Praktijkassistent Gezondheidsrecht Overzicht Inleiding Wat is voorafgaande zorgplanning? Wat

Nadere informatie

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Mijn persoonlijke waarden en opvattingen Naast de uitdrukkelijke wilsverklaringen die volgen, wil ik dat altijd rekening wordt gehouden

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Opname in een woon- en zorgcentrum

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Opname in een woon- en zorgcentrum I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Opname in een woon- en zorgcentrum IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat is een woon en zorgcentrum 6 Hoe verloopt een aanvraag tot opname 7 Wat zijn de mogelijkheden

Nadere informatie

Woonzorgnetwerk Vincenthove vzw. WARME Zorg voor een menswaardig levenseinde (=vroegtijdige zorgplanning)

Woonzorgnetwerk Vincenthove vzw. WARME Zorg voor een menswaardig levenseinde (=vroegtijdige zorgplanning) Pagina 12 Woonzorgnetwerk Vincenthove vzw Inhoud brochure: WARME Zorg voor een menswaardig levenseinde (= vroegtijdige zorgplanning) Gedicht pag. 2 Warme Zorg voor een menswaardig levenseinde pag. 3 De

Nadere informatie

Levenseinde en euthanasie

Levenseinde en euthanasie Levenseinde en euthanasie Een verkenning naar de informatievoorziening over deze onderwerpen en de mening van mantelzorgers over euthanasie bij dementie Oktober 2017 Susanne van den Buuse (Alzheimer Nederland)

Nadere informatie

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen IKNL, lid van coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen Informatie voor mensen met hartfalen die palliatieve zorg krijgen of daar binnenkort voor in aanmerking

Nadere informatie

4. Toestemming in iedere tussenkomst van de beroepsbeoefenaar

4. Toestemming in iedere tussenkomst van de beroepsbeoefenaar Welke zijn de rechten van de patiënt? De wet betreffende de rechten van de patiënt voorziet in: 1. Kwaliteitsvolle dienstverstrekking 2. De vrije keuze van een beroepsbeoefenaar 3. Informatie over de persoonlijke

Nadere informatie

Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten. Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007

Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten. Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007 Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007 Overzicht Inleiding Prevalentie psychosociale problemen Specifieke aspecten bij longkanker

Nadere informatie

1. Vragenlijst hulpverleners voor overlijden palliatieve eenheid, palliatief supportteam en mobiele thuisequipe Over de patiënt

1. Vragenlijst hulpverleners voor overlijden palliatieve eenheid, palliatief supportteam en mobiele thuisequipe Over de patiënt 1. Vragenlijst hulpverleners voor overlijden palliatieve eenheid, palliatief supportteam en mobiele thuisequipe Over de patiënt Leeftijd Geslacht Diagnose Vragenlijst hulpverlener voor overlijden vraag

Nadere informatie

Rechten en plichten. Rechten en plichten in de gezondheidszorg

Rechten en plichten. Rechten en plichten in de gezondheidszorg Rechten en plichten Rechten en plichten in de gezondheidszorg Wanneer er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. U vertrouwt zich toe aan zijn

Nadere informatie

Informatiebrochure voor familie & betrokkenen

Informatiebrochure voor familie & betrokkenen HHZH_INF_114.03(0418) Informatiebrochure voor familie & betrokkenen Acute verwardheid een hart voor zorg Voorwoord Jouw partner, familielid, vriend of kennis is opgenomen in het H.-Hartziekenhuis Lier.

Nadere informatie

Fijn dat je Genezing ontvangen wilt gaan lezen.

Fijn dat je Genezing ontvangen wilt gaan lezen. Inleiding Fijn dat je Genezing ontvangen wilt gaan lezen. Misschien verlang je naar genezing, omdat je een chronische ziekte hebt, of een verminderde gezondheid, die van invloed is op je dagelijks leven.

Nadere informatie

Het zorgtraject van de bewoner in De Wingerd

Het zorgtraject van de bewoner in De Wingerd Woon- & Zorgcentrum De Wingerd Het zorgtraject van de bewoner in De Wingerd Dr. Jo Lisaerde Het zorgtraject van de bewoner Belevingsgerichte zorg: wie is deze bewoner? Zorgplanning: wat wenst de bewoner

Nadere informatie

Pijn? Laat u behandelen! Algemene informatie voor patiënten

Pijn? Laat u behandelen! Algemene informatie voor patiënten Pijn? Laat u behandelen! Algemene informatie voor patiënten Beste patiënt In deze folder vindt u algemene informatie over pijn: wat is pijn, hoe kunnen we pijn beoordelen/meten en hoe kunnen we pijn bestrijden.

Nadere informatie

Wilsverklaring-wilsbeschikkinglevenstestament. Juridische aspecten Herman NYS

Wilsverklaring-wilsbeschikkinglevenstestament. Juridische aspecten Herman NYS Wilsverklaring-wilsbeschikkinglevenstestament Juridische aspecten Herman NYS Plan uiteenzetting Het begrippenkader De juridische duiding Het Belgisch recht (Tussentijdse) Besluiten Het begrippenkader Complexe

Nadere informatie

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om?

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om? Euthanasie/hulp bij zelfdoding Hoe gaan we hier mee om? Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 2 2. Onze missie en visie... 3 3. Ons standpunt over euthanasie / hulp bij zelfdoding... 3 4. Ons handelen bij een

Nadere informatie