Informatiebrochure. Pijn bij kinderen. I Autonome verzorgingsinstelling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrochure. Pijn bij kinderen. I Autonome verzorgingsinstelling"

Transcriptie

1 Informatiebrochure Pijn bij kinderen I Autonome verzorgingsinstelling

2 IIVoorwoord

3 INFOBROCHURE IIPijn bij kinderen Beste ouder, 3 Je kind is of wordt gehospitaliseerd op onze kinderafdeling. Tijdens zijn of haar verblijf in het ziekenhuis is het mogelijk dat je kind als gevolg van de aandoening, ingreep of onderzoeken pijn ervaart. Ons team van verpleegkundigen staat klaar om deze pijn te voorkomen en indien nodig te behandelen. Met deze brochure willen wij u wegwijs maken in wat pijn is, hoe we het meten en welke mogelijkheden er zijn de pijn te voorkomen en te behandelen.

4 IIInhoudsopgave

5 Wat is pijn en waardoor wordt pijn veroorzaakt? 6 Hoe kan je pijn bij je kind meten? 7 Hoe reageert het lichaam van je kind? 7 Wat doet je kind? 7 Wat zegt je kind? 8 Wat doen wij eraan? 10 Pijnstillers 10 Psychologische methodes 11

6 I I Wat is pijn en waardoor wordt pijn veroorzaakt? Pijn is een vervelend, onaangenaam gevoel. Het kan een belangrijke weerslag hebben op uw kind. Zo kan pijn ervoor zorgen dat uw kind minder goed slaapt, minder eetlust heeft of geen zin heeft om te spelen. Pijn kan ook de stemming van uw kind beïnvloeden. Toch kan pijn soms nuttig zijn als een signaalfunctie. Het kan een teken zijn dat er iets niet goed gaat in het lichaam van je kind. Pijn waarschuwt dat iemand een verwonding heeft opgelopen of ziek is. Verwondingen zijn vaak voorkomende oorzaken van pijn. Dit kunnen schaafwonden of soms breuken zijn. Maar ook een heelkundige ingreep kan nog een tijdlang pijn geven omdat de wonde nog moet genezen. Pijn kan ook bestaan zonder dat daar een duidelijke oorzaak van wordt gevonden. Door stress kan er bijvoorbeeld hoofd- of buikpijn ontstaan. Hoe sneller pijn opgemerkt wordt, hoe sneller die kan behandeld worden. Een goede pijnbehandeling draagt bij tot het comfort, het welbevinden en het herstel van uw kind.

7 INFOBROCHURE IIPijn bij kinderen I I Hoe kan je pijn meten? 7 Om te weten hoeveel pijn je kind heeft, gaat de verpleegkundige de pijn meten. Er zijn meerdere mogelijkheden om na te gaan hoeveel pijn je kind heeft: Hoe je kind lichamelijk reageert Wat je kind doet Wat je kind zegt Afhankelijk van de leeftijd van je kind wordt de pijn gemeten met een specifieke pijnschaal.

8 Hoe reageert het lichaam van je kind? Veranderingen en polsslag kunnen zowel door pijn als door angst of stress worden veroorzaakt. Deze parameters zijn met andere woorden bijgevolg op zichzelf minder geschikt als methode voor het waarnemen van pijn. Ze zijn hoogstens een hulpmiddel. Wat doet je kind? Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen moeilijk zelf aangeven hoe erg hun pijn is. Daarom gaan we bij hen af op hun gedrag en hun lichaamshouding. Kinderen laten vaak zien dat ze pijn hebben door te huilen of een pijnlijk gezichtje te trekken. Ze kunnen echter ook stiller liggen dan gewoonlijk. Aan de hand van 7 gedragskenmerken van het kind, bepaalt de verpleegkundige de pijnscore / POKIS of pijnobservatieschaal voor jonge kinderen. Wat zegt je kind? Kinderen onder 4 jaar: De beste manier om pijn te meten is aan het kind zelf te vragen hoeveel pijn het heeft. Alleen hij/zij voelt hoe erg het is. Dit is voor kinderen vaak niet zo evident als voor volwassenen. Soms omdat ze nog niet kunnen praten, maar ook voor oudere kinderen is het soms moeilijk om een abstract begrip als pijn te omschrijven.

9 INFOBROCHURE IIPijn bij kinderen Daarom maken wij gebruik van kindvriendelijke pijnschalen waarop het in zijn of haar begripsniveau toch kan aanduiden hoe intens de pijn is. 9 Voor kinderen van 4 tot 8 jaar gebruiken wij de gezichtjesschaal. Het betreft hier een reeks van 5 gezichtjes gaande van een lachend (geen pijn) tot zeer verdrietig (zeer veel pijn) gezichtje. Aan het kind wordt gevraagd een gezichtje aan te duiden welke het beste past bij hoe ze zich op dat moment voelt. De verpleegkundige kan je informeren wat de correcte schaal is om de pijn bij je kind te meten.

10 Voor oudere kinderen vanaf 8 jaar gebruiken wij de VAS schaal (Visueel analoge Schaal). Dit bestaat uit een meetlatje met verstelbaar doorzichtig schuifje over een lijn, hiermee kan het kind aangeven hoeveel pijn er is. Links van het latje betekent geen pijn en rechts de ergste pijn. Aan de achterzijde kan de verpleegkundige een cijfer tussen 0 en 10 aflezen wat overeenkomt met de pijn die het kind voelt.

11 INFOBROCHURE IIPijn bij kinderen IIWat doen wij eraan? 11 Pijnstillers Het geven van pijnstillers gebeurt volgens een trapsgewijs systeem waarbij de soort medicatie wordt toegediend afhankelijk van de ernst en oorzaak van de pijn. Pijnstillers worden indien nodig op vaste tijdstippen gegeven. De pijnstillers kunnen op verschillende manieren gegeven worden: via siroop via zetpil via tablet via infuus operatiepijnen kunnen ook bestreden worden door een bepaalde zenuw of zenuwknoop te verdoven tijdens de operatie. Een caudaal blok (lage ruggenprik) verdooft de onderste helft van het lichaam. Een techniek welke bij bv. Liesbreuk, fimosis, kan worden toegepast. verdovende zalf/pleister Om de korte scherpe pijn van een prik te verminderen, kan er een verdovende zalf (Emla ) of pleister (Rapydan ) gebruikt worden. Dit kan enkel toegepast worden bij niet dringende prikken omdat de zalf of pleister een half uur tot een uur vooraf moet worden aangebracht. Bij baby s tot de leeftijd van 3 maanden kan het geven van suikerwater (Babycalmine ) samen met de fopspeen tijdens de prik een pijnstillend effect geven.

12 Kalinox inhalatie Bij kortdurende pijnlijke zorgen zoals een lumbaal punctie, wondzorg, plaatsen van een infuus kan er bij kinderen vanaf 3 jaar en op voorschrift van de arts gekozen worden voor de toediening van Kalinox. Kalinox is een reukloos en geurloos gasmengsel bestaande uit 50% zuurstof en 50% lachgas. Dit gas heeft een pijnstillend effect en vermindert de angst van je kind tijdens de pijnlijke zorg. Je kind moet tijdens de zorg dit gasmengsel inademen via een masker. Psychologische methodes Voorbereiding Het is belangrijk dat je kind goed voorbereid is op wat gaat komen. Geef je kind informatie op het juiste moment, in een rustige omgeving en op maat van het kind. Het is van belang eerlijk te zijn zodat er geen wantrouwen ontstaat. Anders is er kans dat het kind angstiger wordt en hierdoor meer pijn zal ervaren. Je kan je kind voorbereiden door het gebruik van kinderboeken die beschikbaar zijn vanaf 2 jaar zoals bijvoorbeeld Hopla naar het ziekenhuis en Lucas en de slaapdokter. De verpleegkundigen staan ook steeds klaar om je te helpen met de voorbereiding van je kind.

13 INFOBROCHURE IIPijn bij kinderen Aanwezigheid ouders Voor heel wat kinderen is het een geruststelling als hun ouder(s) of een ander vertrouwd persoon aanwezig is op moeilijke momenten. Je kind voelt zich hierdoor veiliger en je kan als ouder je kind dan steunen, afleiden en troosten. Dit kan je doen door je kind te strelen, zijn hand vast te houden, een verhaal te vertellen of liedje te zingen. 13 De aanwezigheid van één van de ouders tot in de operatiezaal en ontwaakzaal is om deze reden in ons ziekenhuis toegestaan. Let wel dat dit enkel mogelijk is bij geplande operaties. Soms kan het beter zijn om niet bij een procedure aanwezig te zijn indien je zelf angst of onrust toont. Dit kan ongewild de angst en onrust bij je kind versterken. Ontspanning en afleiding Door de aandacht van je kind op iets anders te vestigen kan het kind zich minder bewust zijn van zijn pijn en angst. Tijdens het geven van een prik worden kleinere kinderen afgeleid met een muziekmobiel, oudere kinderen laten we tellen of mama of papa wegblazen op het moment van de prik. Alle kinderen krijgen een beloning na de pijnlijke zorg en mogen een klein cadeautje kiezen uit onze prikmand.

14 IITot slot Wij hopen met deze brochure je meer duidelijkheid te brengen rond de methodiek van pijnbehandeling bij kinderen. Voor bijkomende vragen kan je steeds de verpleegkundige of de behandelende pediater contacteren.

15 INFOBROCHURE IIPijn bij kinderen 15

16 ASZ campus aalst pijnkliniek Merestraat Aalst t +32 (0) De heer Van Der Veken Frans Verpleegkundig pijnspecialist Hoofdverpleegkundige pijnkliniek t +32 (0) V.U.: Sabine Siau, alg. dir wnd., p/a ASZ, Merestraat 80, 9300 Aalst

Informatiebrochure ouders. Pijn bij kinderen

Informatiebrochure ouders. Pijn bij kinderen Informatiebrochure ouders Pijn bij kinderen 2 Pijn bij kinderen 1. Pijn...4 2. Pijn meten...4 2.1 Kinderen jonger dan vier jaar...4 2.2 Kinderen tussen vier en twaalf jaar...5 3. Pijn behandelen...7 3.1

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten. Pijn bij kinderen

Informatiebrochure voor patiënten. Pijn bij kinderen Informatiebrochure voor patiënten Pijn bij kinderen 1. Pijn... 4 2. Pijn meten... 4 2.1 Kinderen jonger dan vier jaar 2.2 Kinderen tussen vier en twaalf jaar 3. Pijn behandelen... 7 3.1 Met geneesmiddelen

Nadere informatie

Pijn bij kinderen. informatiebrochure

Pijn bij kinderen. informatiebrochure Pijn bij kinderen informatiebrochure 1 Inhoud...1 Pijn...3 Pijn meten...3 Kinderen jonger dan vier jaar... 4 Kinderen tussen vier en zes jaar...5 Kinderen vanaf zeven jaar...6 Pijn behandelen met geneesmiddelen...7

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Pijn bij kinderen in het ziekenhuis

kindergeneeskunde informatiebrochure Pijn bij kinderen in het ziekenhuis kindergeneeskunde informatiebrochure Pijn bij kinderen in het ziekenhuis Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Pijn 4 3. Het meten van pijn 4 4. Pijn behandelen 6 5. Pijn verminderen met andere middelen 7 6.

Nadere informatie

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure patiënten

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure patiënten Pijn bij kinderen Informatiebrochure patiënten 2 Pijn bij kinderen 1. Pijn... 4 Beste ouder, 2. Pijn meten... 4 2.1 Kinderen jonger dan vier jaar... 4 2.2 Kinderen tussen vier en zes jaar... 4 2.2 Kinderen

Nadere informatie

Pijn bij kinderen. informatiebrochure

Pijn bij kinderen. informatiebrochure Pijn bij kinderen informatiebrochure 1 Inhoud...1 Pijn...3 Pijn meten...3 Kinderen jonger dan vier jaar... 4 Kinderen tussen vier en zes jaar...5 Kinderen vanaf zeven jaar...6 Pijn behandelen met geneesmiddelen...7

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS

PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS 17803 Inleiding Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis kan uw kind pijn ervaren, als gevolg van de aandoening,

Nadere informatie

Pijn bij kinderen Informatiebrochure voor ouders

Pijn bij kinderen Informatiebrochure voor ouders Pijn bij kinderen Informatiebrochure voor ouders Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net/pediatrie 56.043N-20170731 Verpleegkundig diensthoofd pijnkliniek Beste ouder, Uw kind

Nadere informatie

Infobrochure. Pijn bij kinderen

Infobrochure. Pijn bij kinderen Infobrochure Pijn bij kinderen 1. Wat is pijn? Pijn is een onaangenaam en storend gevoel. Het kan een belangrijke invloed hebben op uw kind. Pijn kan ervoor zorgen dat uw kind minder eetlust heeft, minder

Nadere informatie

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure Pijn bij kinderen Informatiebrochure 1 Inleiding Bij een opname in het ziekenhuis worden kinderen blootgesteld aan verschillende vormen van pijn. Een groot aantal ziektebeelden, heelkundige ingrepen en

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Pijnmeting Jouw pijn... onze zorg

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Pijnmeting Jouw pijn... onze zorg I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Pijnmeting Jouw pijn... onze zorg IIInhoudsopgave Inleiding 4 Pijnmeting 6 Vooraleer je het ziekenhuis verlaat 10 IIInleiding Tijdens deze opname trachten

Nadere informatie

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure

Pijn bij kinderen. Informatiebrochure Pijn bij kinderen Informatiebrochure Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 3 1 INLEIDING... 4 2 WAT IS PIJN?... 4 3 HET BELANG VAN EEN GOEDE VOORBEREIDING EN AFLEIDING... 4 4 HOE METEN WE PIJN?... 5 4.1 De Pokisschaal...5

Nadere informatie

UW KIND HEEFT PIJN INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS

UW KIND HEEFT PIJN INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS UW KIND HEEFT PIJN INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In deze brochure geven wij u meer informatie over pijn bij kinderen: Wat is pijn, waardoor kan pijn veroorzaakt worden

Nadere informatie

Pijn bij kinderen meten, voorkomen en behandelen. Informatie voor ouders

Pijn bij kinderen meten, voorkomen en behandelen. Informatie voor ouders Pijn bij kinderen meten, voorkomen en behandelen Informatie voor ouders 2 Pijn bij kinderen Beste ouder, Heel wat kinderen worden tijdens hun verblijf in het ziekenhuis jammer genoeg met pijn geconfronteerd

Nadere informatie

Pijn bij kinderen in het ziekenhuis

Pijn bij kinderen in het ziekenhuis Pijn bij kinderen in het ziekenhuis Inleiding: Onder pijn verstaan we datgene wat je kind zelf als pijn ervaart. Als multidisciplinair team zetten wij ons in om, tijdens het verblijf in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Pijn bij kinderen meten, voorkomen en behandelen. Informatie voor ouders

Pijn bij kinderen meten, voorkomen en behandelen. Informatie voor ouders Pijn bij kinderen meten, voorkomen en behandelen Informatie voor ouders 2 Pijn bij kinderen Pijn bij kinderen 3 Beste ouder, Heel wat kinderen worden tijdens hun verblijf in het ziekenhuis jammer genoeg

Nadere informatie

Informatiebrochure. Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 De voorbereiding 6 Behandeldag 7 De behandeling 8 De nazorg 10 Mogelijke

Nadere informatie

Voorbereidingsfase 3. Tips ter voorbereiding 4 Nuchter voor de operatie 4 Belangrijk om weten 5

Voorbereidingsfase 3. Tips ter voorbereiding 4 Nuchter voor de operatie 4 Belangrijk om weten 5 pediatrie dagopname Inhoud Voorbereidingsfase 3 Tips ter voorbereiding 4 Nuchter voor de operatie 4 Belangrijk om weten 5 Ziekenhuisopname 6 Wat brengt u mee 6 Wat brengt u best niet mee 6 Voorbereidingen

Nadere informatie

Pijn bij kinderen Afdeling D/ kinderafdeling

Pijn bij kinderen Afdeling D/ kinderafdeling Uw kind is waarschijnlijk opgenomen in het ziekenhuis of dit gaat binnenkort gebeuren. Deze folder is bedoeld om u als ouder(s)/ verzorger(s) te informeren over pijn bij kinderen en tips te geven hoe hier

Nadere informatie

Pijn meten en bestrijden bij kinderen

Pijn meten en bestrijden bij kinderen Pijn meten en bestrijden bij kinderen KNO Locatie Hoorn/Enkhuizen Pijn meten en bestrijden bij kinderen Algemeen Uw kind wordt binnenkort geopereerd of behandeld in het Westfriesgasthuis. Het is belangrijk

Nadere informatie

Organisatie Pediatrie 3

Organisatie Pediatrie 3 pediatrie Inhoud Organisatie Pediatrie 3 Bezoek 3 Isoleerkamer 4 Arts spreken 4 Onderzoeken 4 Patiëntenidentificatie 5 Op het menu 5 Kleding 5 Spel en speelgoed 6 Telefoneren 7 Internet 7 Rooming-in 7

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat zijn de toekomstperspectieven bij een uitstralende

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Toestemmingsinformatie epidurale corticosteroïden injectie lage rug of hals IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat zijn de toekomstperspectieven bij een uitstralende

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Slokdarmmanometrie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Slokdarmmanometrie I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Informatiebrochure Slokdarmmanometrie IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een hoge resolutie manometrie van de slokdarm? 4 2 Hoe gebeurt

Nadere informatie

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 www.azherentals.be Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Dag Bert, welkom op de kinderafdeling Ik zal je iets

Nadere informatie

Pijn bij kinderen en tieners

Pijn bij kinderen en tieners Pijn bij kinderen en tieners Afdeling Kindergeneeskunde Locatie Purmerend/Volendam Deze folder gaat over pijn. Pijn is een heel vervelend en onprettig gevoel. Toch kan pijn wel heel nuttig zijn. Het is

Nadere informatie

Pijnbestrijding op de kinderafdeling

Pijnbestrijding op de kinderafdeling Kindergeneeskunde Pijnbestrijding op de kinderafdeling www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wie zijn we en hoe werken wij?... 3 Wat is pijn?... 4 Sucrose bij kinderen tot 18 maanden... 4 Emla crème en Bananenspray...

Nadere informatie

Informatiebrochure Wegwijs in pijn... En de behandeling ervan

Informatiebrochure Wegwijs in pijn... En de behandeling ervan I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Wegwijs in pijn... En de behandeling ervan IIInhoudsopgave Wat is pijn? 5 Soorten pijn a. onderscheid tussen acute en chronische pijn 6 b. onderscheid

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Kalinox KINDERAFDELING

PATIËNTENINFO. Kalinox KINDERAFDELING PATIËNTENINFO Kalinox KINDERAFDELING Inhoud 1 Voorwoord... 4 2 Wat is sedatie?... 5 3 Waarom sedatie bij uw kind?... 5 4 Wat houdt een sedatie met Kalinox in?... 6 5 Hoe verloopt een sedatie met Kalinox?...

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening 00 Anesthesie bij kinderen Poli Preoperatieve Screening 1 Binnenkort krijgt uw kind een operatie onder anesthesie (verdoving). Hiervoor heeft uw kind een afspraak op de poli Preoperatieve Screening (PPS)

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. Acute verwardheid.indd 1 07-07-2014 16:08:41

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. Acute verwardheid.indd 1 07-07-2014 16:08:41 I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure voor patiënten en familie Acute verwardheid Acute verwardheid.indd 1 07-07-2014 16:08:41 IIInhoudsopgave Acute verwardheid.indd 2 07-07-2014 16:08:41

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure voor patiënten en familie. Acute verwardheid. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure voor patiënten en familie Acute verwardheid I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat is acute verwardheid of delier? 6 Oorzaken van acute verwardheid 7 Symptomen

Nadere informatie

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kleuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kleuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kleuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n 2 Pijn bij kleuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis Pijn bij kleuters

Nadere informatie

Sacro-coccygeale fistel

Sacro-coccygeale fistel patiënteninformatie algemene heelkunde Sacro-coccygeale fistel ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening 00 Anesthesie bij kinderen Poli Preoperatieve Screening 1 Binnenkort krijgt uw kind een operatie onder anesthesie (verdoving). Hiervoor heeft uw kind een afspraak op de poli Preoperatieve screening (PPS)

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Kalinox INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Kalinox bij kinderen, een woordje uitleg voor de ouders Er werd beslist om de pijnlijke of onaangename zorg die uw kind zal ondergaan uit te voeren onder Kalinox.

Nadere informatie

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen tijdens een verblijf in het ziekenhuis

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen tijdens een verblijf in het ziekenhuis Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen tijdens een verblijf in het ziekenhuis I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Pijn bij kinderen tijdens een verblijf in het ziekenhuis 2 Pijn bij kinderen

Nadere informatie

Info voor ouders. Beste ouder

Info voor ouders. Beste ouder Beste ouder Er werd beslist om de pijnlijke of onaangename ingreep die uw kind zal ondergaan uit te voeren onder Kalinox. Aan de hand van deze infofolder willen we u wat meer uitleg geven hierover. Achteraan

Nadere informatie

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Palliatief Support Team I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Leden van het palliatief supportteam 6 Bij wie kan je terecht? Coördinerend palliatief arts 7 Zorgcoördinator

Nadere informatie

Je moet bloed laten prikken

Je moet bloed laten prikken Polikliniek Je moet bloed laten prikken Beter voor elkaar Bloedafname bij kinderen Voor ouders en verzorgers De arts wil het bloed van uw kind laten onderzoeken in het laboratorium. Om het bloed te kunnen

Nadere informatie

Informatiebrochure Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede

Informatiebrochure Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede IIInhoudsopgave Wat je moet weten over de epidurale pijnbestrijding bij de bevalling

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Anale manometrie. Anale manometrie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Anale manometrie. Anale manometrie I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Informatiebrochure Anale manometrie Anale manometrie IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een anale manometrie? 4 2 Hoe gebeurt de meting?

Nadere informatie

Infobrochure. Pijn in het ziekenhuis

Infobrochure. Pijn in het ziekenhuis Infobrochure Pijn in het ziekenhuis Onbehandelde pijn staat een goede genezing in de weg. Bijt niet op uw tanden, praat over uw pijn! Pijn... een nuttig signaal Acute pijn is een alarmsignaal, een onmiddellijke

Nadere informatie

Pijnstilling. Bij baby s en kinderen

Pijnstilling. Bij baby s en kinderen Pijnstilling Bij baby s en kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Pijnkaartje Gewicht van uw kind: kg De arts schrijft uw kind de aangekruiste pijnstiller(s) voor: Paracetamol

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Kanker en seksualiteit IIInhoudsopgave Inleiding 4 Mogelijke veranderingen op seksueel gebied door kanker 6 Invloed van chemotherapie op seksualiteit

Nadere informatie

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij zuigelingen en peuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij zuigelingen en peuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij zuigelingen en peuters tijdens een verblijf in het ziekenhuis I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n 2 Pijn bij zuigelingen en peuters tijdens een verblijf

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

Pijnbestrijding na uw operatie

Pijnbestrijding na uw operatie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Pijnbestrijding na uw operatie Het APS-team Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Uw kind wordt geopereerd

Uw kind wordt geopereerd Uw kind wordt geopereerd met overnachting in het ziekenhuis Informatiebrochure voor ouders 2 Anesthesie bij uw kind 3 1. Voor de ingreep...4 1.1 Preoperatieve raadpleging...4 1.2 Uw kind voorbereiden...4

Nadere informatie

Wat is postoperatieve pijn?

Wat is postoperatieve pijn? Postoperatieve pijn Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 Welkom, U ondergaat binnenkort een ingreep in het AZ Diest. Elke operatie brengt spijtig genoeg pijn met zich mee.

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Valpreventie therapieprogramma: geïllustreerde bewegingsactiviteit

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure voor patiënten en familie. Valpreventie therapieprogramma: geïllustreerde bewegingsactiviteit I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure voor patiënten en familie Valpreventie therapieprogramma: geïllustreerde bewegingsactiviteit IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Bewegingsactiviteit 6 Oefening

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnmeting bij volwassenen (na een chirurgische ingreep)

Patiënteninformatie. Pijnmeting bij volwassenen (na een chirurgische ingreep) Patiënteninformatie Pijnmeting bij volwassenen (na een chirurgische ingreep) Inhoud Inleiding... 3 Doel van de pijnmeting... 3 Meten van pijn... 4 Pijnmeting via een cijfer... 4 Pijnmeting met een latje...

Nadere informatie

Pijnbestrijding rondom uw operatie

Pijnbestrijding rondom uw operatie Pijnbestrijding rondom uw operatie U wordt binnenkort voor een operatie opgenomen in Rijnstate. Na een operatie is pijn bijna onvermijdelijk. Het is belangrijk om uw pijnklachten zo goed mogelijk te behandelen.

Nadere informatie

Informatiebrochure. Duodopabehandeling. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Duodopabehandeling. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Duodopabehandeling I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Wat is duodopa? 6 Wie komt voor duodopa in aanmerking? 7 Starten met duodopa 8 - de evaluatiefase 8 -

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Pacemaker. Pacemaker.indd :27:00

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Pacemaker. Pacemaker.indd :27:00 I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Pacemaker Pacemaker.indd 1 23-10-2015 14:27:00 IIInhoudsopgave Pacemaker.indd 2 23-10-2015 14:27:00 Voorwoord 4 Het normale hartritme 5 Waarom heb je

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Chronische revalidatie dienst Sp

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Chronische revalidatie dienst Sp I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Chronische revalidatie dienst Sp IIInhoudsopgave Inleiding 4 Wat is chronische revalidatie 5 De opname 6 Multidisiplinair team 7 Dagindeling 9 Ontslag

Nadere informatie

Infobrochure. Pijn bij volwassenen

Infobrochure. Pijn bij volwassenen Infobrochure Pijn bij volwassenen INHOUD Inleiding. 4 1. Wat is pijn. 4 2. Complicaties door pijn. 5 3. Pijn meten. 5 4. Pijn behandelen. 6 4.1 Pijn behandelen met geneesmiddelen. 6 4.2 Locoregionale

Nadere informatie

Pijnbestrijding na uw operatie met de pijnpomp

Pijnbestrijding na uw operatie met de pijnpomp I Postoperatieve pijn En het PCA systeem AZ Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren www.azvesalius.be Tel: 012/396111 Acute Pijn Service. Tel: 012 39 72 64 Anesthesiologen: Dokter H. Vandendriessche Dokter

Nadere informatie

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij tieners tijdens een verblijf in het ziekenhuis

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij tieners tijdens een verblijf in het ziekenhuis Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij tieners tijdens een verblijf in het ziekenhuis I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Pijn bij tieners tijdens een verblijf in het ziekenhuis 2 Pijn bij tieners

Nadere informatie

Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders

Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders 2 Gebruik van droomlucht bij kinderen Wat is droomlucht? Droomlucht (merknaam Kalinox

Nadere informatie

Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders

Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders 2 Gebruik van droomlucht bij kinderen Gebruik van droomlucht bij kinderen 3 Wat is droomlucht?

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Sacro-coccygeale fistel

heelkunde 2 informatiebrochure Sacro-coccygeale fistel heelkunde 2 informatiebrochure Sacro-coccygeale fistel Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een sacro-coccygeale fistel? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier

patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een peri-anaal abces? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. IGanglion. IIPterygopalatinum

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. IGanglion. IIPterygopalatinum I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure IGanglion I IIPterygopalatinum IIVoorwoord INFOBROCHURE IIGanglion Pterygopalatinum Welkom in de Pijnkliniek van het ASZ te Aalst - Geraardsbergen. Onze

Nadere informatie

Informatiebrochure. Ganglion van Gasser. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Ganglion van Gasser. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Ganglion van Gasser I Autonome verzorgingsinstelling IIVoorwoord INFOBROCHURE IIGanglion van Gasser Welkom in de Pijnkliniek van het ASZ te Aalst - Geraardsbergen. Onze doelstelling

Nadere informatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie

patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie patiënteninformatie neus-keel-oor Schildklieroperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit

Nadere informatie

Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie

Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. VOOR DE OPERATIE...5 3. WAARUIT BESTAAT EEN PCA-SYSTEEM?...5 4. VOORDELEN VAN EEN PCA-SYSTEEM?...5

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Informatie voor ouders en kind

Anesthesie bij kinderen. Informatie voor ouders en kind Anesthesie bij kinderen Informatie voor ouders en kind Uw kind wordt binnenkort geopereerd of onderzocht en wordt hiervoor opgenomen in het dagziekenhuis pediatrie of in de verpleegeenheid pediatrie. Een

Nadere informatie

Informatiebrochure Palliatief Support Team campus Aalst

Informatiebrochure Palliatief Support Team campus Aalst I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Palliatief Support Team campus Aalst IIInhoudsopgave Voorwoord 4 Support Team 5 Leden van het Support Team 6 Bij wie kan je terecht? 7 Zorgcoördinator

Nadere informatie

Je komt binnenkort een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie.

Je komt binnenkort een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie. Je komt binnenkort een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie. DIT MAG JE EVEN NIET! Je mag s morgens niets eten en niets drinken, dat heet nuchter zijn. De zuster komt bij je. Ze gaat even met mama

Nadere informatie

In de thuissituatie opteren we voor 2 soorten pijnmedicatie: paracetamol (vb. Dafalgan, Perdolan ) en ibuprofen (vb. Nurofen, Ibuprofen ).

In de thuissituatie opteren we voor 2 soorten pijnmedicatie: paracetamol (vb. Dafalgan, Perdolan ) en ibuprofen (vb. Nurofen, Ibuprofen ). Inhoud Inleiding... 2 Waarom is pijnmedicatie ook thuis noodzakelijk?... 2 Hoe toedienen?... 2 Wat nog?... 4 Tot slot... 4 Wie contacteren bij vragen/problemen... 4 Persoonlijke notities/ vragen... 5 1

Nadere informatie

Pijnbehandeling na een operatie

Pijnbehandeling na een operatie Pijnbehandeling na een operatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd. Het is belangrijk dat u na de operatie zo min mogelijk last heeft van de pijn ten gevolge van de operatie. Pijn is onplezierig en

Nadere informatie

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar STRESSREDUCTIE METHODE BIJ KINDEREN WAAROM STRESSREDUCTIE Een stressreductie methode kan het kind helpen om nare medische ingrepen, beter te doorstaan. Medische ingrepen horen nu eenmaal bij een ziekenhuis

Nadere informatie

Omgaan met de gevoelens van een kind. Informatiebrochure

Omgaan met de gevoelens van een kind. Informatiebrochure Omgaan met de gevoelens van een kind Informatiebrochure Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 3 1 INLEIDING... 4 2 ALGEMENE TIPS... 5 3 HOE BEREID IK MIJN KIND VOOR... 6 4 MIJN KIND BEGELEIDEN... 7 4.1 bij het

Nadere informatie

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Lumbaalpunctie (ruggenprik) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind moet een lumbaalpunctie (ruggenprik) ondergaan. In deze folder geven wij u graag antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de puntie. Achter in de folder vindt u ook

Nadere informatie

Dagcentrum (dagopname kinderen, een kleurboekje)

Dagcentrum (dagopname kinderen, een kleurboekje) Dagcentrum (dagopname kinderen, een kleurboekje) Binnenkort wordt uw kind opgenomen op het dagcentrum van het AMC. Dit kleurboekje is speciaal bestemd voor uw kind. Het laat aan de hand van plaatjes zien

Nadere informatie

Pijnbestrijding na uw operatie

Pijnbestrijding na uw operatie Pijnbestrijding na uw operatie imelda omringt u met zorg Inhoud De ontwaakzaal 3 Pijnmeting 3 Pijnmedicatie 4 Belangrijk 7 2 Beste patiënt, Uw arts deelde u mee dat u een operatie dient te ondergaan. Het

Nadere informatie

neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie

neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie neus-keel-oor informatiebrochure Schildklieroperatie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Schildklier 4 3. Waarom een operatie? 4 4. De voorbereiding 5 5. De operatie 5 6. Pijnmedicatie 6 7. Na de operatie

Nadere informatie

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis 2 Pijn bij kinderen na ontslag

Nadere informatie

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden.

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden. OPNAME OP / / OM UUR INLEIDING Binnenkort ondergaat je kind een ingreep of onderzoek in het Jan Yperman ziekenhuis te Ieper onder volledige verdoving. Dit betekent dat je kind in slaap gebracht wordt,

Nadere informatie

Pijnbehandeling op de verpleegafdeling na een longoperatie

Pijnbehandeling op de verpleegafdeling na een longoperatie Pijnbehandeling op de verpleegafdeling na een longoperatie In deze folder willen wij u informeren over het belang van een goede pijnbehandeling na uw operatie en hoe de pijn na de operatie onder controle

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Liesbreuk

abdominale heelkunde informatiebrochure Liesbreuk abdominale heelkunde informatiebrochure Liesbreuk Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een liesbreuk 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie bij een liesbreuk 5 5. De operatie bij een buikwandbreuk 6 6.

Nadere informatie

We willen u of uw kind lachgas toedienen tijdens de behandeling. In deze folder leest u hier meer over.

We willen u of uw kind lachgas toedienen tijdens de behandeling. In deze folder leest u hier meer over. Sedatie met lachgas We willen u of uw kind lachgas toedienen tijdens de behandeling. In deze folder leest u hier meer over. Wat is lachgas? Lachgas is een gas, dat gebruikt kan worden om onnodige pijn

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Pijn bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Pijn bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Pijn bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Deze folder is speciaal voor jou en gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We

Nadere informatie

Pijn. Patiënteninformatie. Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat Diest t f

Pijn. Patiënteninformatie. Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat Diest t f Pijn Patiënteninformatie Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 f 013 31 34 53 post@azdiest.be www.azdiest.be Inhoudsopgave 1 Wat is pijn?... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie)

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke

Nadere informatie

Pijnbestrijding na de operatie

Pijnbestrijding na de operatie Pijnbestrijding na de operatie Anesthesie alle aandacht Pijnbestrijding na de operatie U wordt binnenkort geopereerd in het Westfriesgasthuis. Het is belangrijk dat u na de operatie zo min mogelijk last

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis)

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie 4 3. Voorbereiding van de operatie 5 4. Uitleg over de ingreep

Nadere informatie

Dagopname Infobrochure

Dagopname Infobrochure Dagopname Infobrochure Dagopname Infobrochure Inleiding Een ziekenhuisopname is voor een kind en z n familie een ingrijpende gebeurtenis. Het kan zowel bij u als bij uw kind veel vragen oproepen. In deze

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling Patiënteninformatie Pijnmeting op de kinderafdeling Deze brochure is geschreven om u, ouders/verzorgers maar ook uw kind, meer informatie te geven over pijn. Allereerst proberen we uit te leggen wat pijn

Nadere informatie

Sedatie met lachgas bij kinderen Afdeling kindergeneeskunde en spoedeisende hulp

Sedatie met lachgas bij kinderen Afdeling kindergeneeskunde en spoedeisende hulp KINDERGENEESKUNDE Sedatie met lachgas bij kinderen Afdeling kindergeneeskunde en spoedeisende hulp KINDEREN Sedatie met lachgas bij kinderen Binnenkort ondergaat uw kind een behandeling waarbij hij/zij

Nadere informatie

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep 1 2 Inhoud Inleiding? 3 Wat is Anesthesie? 4 Keuze Anesthesie? 4 Algemene Anesthesie 5 Regionale Anesthesie 6 Anesthesie kent tegenwoordig weinig verwikkelingen

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk

heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een abdominale hernia of breuk 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Pijnmeting 6 6. Mogelijke verwikkelingen 7

Nadere informatie

Pijnbehandeling na de hartoperatie op de verpleegafdeling

Pijnbehandeling na de hartoperatie op de verpleegafdeling Pijnbehandeling na de hartoperatie op de verpleegafdeling In deze folder willen wij u informeren over het belang van een goede pijnbehandeling na uw operatie en hoe de pijn na de operatie onder controle

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele

urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele urologie informatiebrochure Hydrocoelespermatocoele Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een hydrocoele-spermatocoele? 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen

Nadere informatie

Tandheelkundige ingreep onder narcose

Tandheelkundige ingreep onder narcose Tandheelkundige ingreep onder narcose Tandheelkundige ingreep onder narcose Inleiding Een ziekenhuisopname is voor een kind en z n familie een ingrijpende gebeurtenis. Het kan zowel bij u als bij uw kind

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Gebroken voorarm/pols

kindergeneeskunde informatiebrochure Gebroken voorarm/pols kindergeneeskunde informatiebrochure Gebroken voorarm/pols Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorbereiding 4 3. In de operatiezaal 4 4. Na de ingreep 4 5. Nazorg thuis 5 6. Contactgegevens bij vragen 5 7.

Nadere informatie

Omgaan met de gevoelens van een kind

Omgaan met de gevoelens van een kind Omgaan met de gevoelens van een kind HOE KAN IK OMGAAN MET DE GEVOELENS VAN MIJN KIND IN HET ZIEKENHUIS? Praktische tips voor ouders 2 Omgaan met de gevoelens van een kind Beste ouder Uw kind is opgenomen

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie