vooruitziende zorg een gids voor bewoner en familie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "vooruitziende zorg een gids voor bewoner en familie"

Transcriptie

1 vooruitziende zorg een gids voor bewoner en familie

2 pg. 2 pg. 4 pg. 6 pg. 9 pg. 13 pg. 15 pg. 16 pg. 18 pg. 21 pg. 22 pg. 24 pg. 26 pg. 28 pg. 32 Inleiding Waarom deze brochure? Vooruitziende zorg In welke situaties kan vooruitziende zorg helpen? Vraag en antwoord! Waar heb ik recht op? Wat is een vertegenwoordiger? Wat is een negatieve wilsverklaring? Wat als ik pijn heb? Kan ik palliatieve sedatie vragen? Kan ik euthanasie vragen? Wie kan ik in dit woonzorgcentrum aanspreken over vooruitziende zorg? Visietekst Nuttige links

3 vooruitziende zorg

4 4 inleiding George lijdt aan dementie. Langer thuis blijven wonen, is onmogelijk geworden en dus besluiten hij en zijn vrouw Maria dat George een kamer zoekt in een woonzorgcentrum. Daar vragen de mensen van het woonzorgcentrum of George reeds een document bezit betreffende vooruitziende zorg. Of er een vertegenwoordiger is aangeduid en of er bepaalde wilsverklaringen zijn opgemaakt. George en Maria vallen uit de lucht. Geen probleem, zegt Anja, de referent palliatieve zorg van het woonzorgcentrum. Wij willen jullie graag uitnodigen om stapje voor stapje te bespreken wat je wensen zijn voor je zorg in de toekomst.

5 Misschien herken je je in de situatie van George en Maria. Misschien sta je al een stap verder en heb je al nagedacht over hoe je de zorg van straks ziet. Dacht je al eens na over welke onderzoeken of behandelingen je niet meer wilt? Ben je ergens bang voor? Sta je hier wel eens bij stil? Of is het de eerste keer dat je hoort over vooruitziende zorg? Deze gids wil je stap voor stap duidelijk maken hoe wij, in dit huis, vooruitzien in zorg zodat jij, als nieuwe bewoner of familie van deze bewoner, op elk gewenst moment hierover een gesprek kan beginnen.

6 6 vooruitziende zorg /situaties Waarom deze gids? We blijven allemaal liefst zo lang, zo gezond en zo zelfstandig mogelijk leven. Maar op een bepaald ogenblik lukt het niet meer. Dan wordt gezocht naar zorg op maat: startend met gezinshulp, thuiszorg, misschien mantelzorg. Maar zelfs dat kan op een gegeven moment de zorgvraag niet meer dekken. Misschien was er een ziekenhuisopname, misschien is er sprake van een chronische ziekte zoals dementie, er werd uitgekeken naar een permanente oplossing buitenshuis. En zo kwam je hier terecht, in ons woonzorgcentrum.

7 7 Niet voor niets maakt ons woonzorgcentrum deel uit van de woonzorggroep GVO. GVO staat voor: Gast Vrij Omgeven. En gastvrijheid en goed omgeven begint met zorg zoals jij die graag hebt, zoals jij die wenst. In deze gids komen we uitgebreid terug op onze visie hieromtrent. Waarom geven we je deze gids mee? Omdat we graag met jou en je familie of naaste verwanten bespreken hoe we jou kunnen helpen om jouw levenskwaliteit en levensvreugde in het woonzorgcentrum te verhogen, hoe jij aankijkt tegen het leven en de zorg, maar ook wat jij straks wil als zorg. Deze gids kan een startpunt zijn van gesprekken hieromtrent. Want zorg en verzorgd worden, is iets van elke dag. En wensen en situaties kunnen veranderen. Vroeg over je zorgwensen spreken, betekent gewoonweg meer kans dat de verstrekte zorg precies de zorg wordt die jij wenst. En is dat niet wat jullie van ons verwachten? Vandaar deze gids als startpunt. Deze wordt ook meegegeven aan de familie van een bewoner met dementie. Omdat wij er vanuit gaan dat ook de communicatie met familie of vertegenwoordiger belangrijk is bij een bewoner met dementie. In ons huis zijn mensen aanwezig wiens taak het is wensen, verlangens en angsten ten aanzien van zorg en ziekte op te nemen. Om elke bewoner de best mogelijke zorg te geven. Deze mensen staan altijd voor je klaar. Zit je dus zelf nog met een vraag hieromtrent, trek gerust aan onze mouw! We maken graag tijd voor jouw vragen en wensen aangaande zorg!

8 8 vooruitziende zorg /situaties vooruitziende zorg wat? Vooruitziende zorg is het spreken over wensen en verwachtingen voor het leven en de medische zorg in de toekomst. Dit is een gesprek waarbij jijzelf, (desgewenst) je familie of je vertrouwenspersoon en ook de hulpverleners (verpleegkundigen, sociale dienst, referent palliatieve zorg, huisarts ) betrokken zijn.

9 9 wa arom? Vooruitziende zorg is spreken over een onzekere en misschien pijnlijke toekomst. Dit kan emotioneel en moeilijk zijn. Uiteraard is vooruitziende zorg niet verplicht en er staat ook geen datum op. We zullen sowieso goed voor je zorgen! Maar vooruitziende zorg biedt uiteindelijk alleen maar voordelen. Het geeft je de mogelijkheid jouw wensen kenbaar te maken. Wat is goede zorg voor jou? Wat vind je belangrijk in jouw leven? Wat hoop en verwacht je voor de toekomst? Wil je nog een ziekenhuisopname als je in het woonzorgcentrum bent? Hoe denk je over pijnbestrijding tijdens jouw laatste levensfase? Vaak voelen mensen zich gerustgesteld als ze hierover kunnen praten met de hulpverleners. Mensen zijn soms ook bang dat iets voor altijd vastligt als ze zich uitspreken of als een document opgemaakt wordt en dat dit niet meer ongedaan kan gemaakt worden. Het bespreken van toekomstige zorg is echter een continu proces. Je kan dus altijd terugkomen op je wensen. Of steeds nieuwe formulieren opmaken. Vooruitziende zorg zal jouw familie helpen om jouw wensen te volgen als je het zelf niet meer kunt zeggen. Dit kan ook spanningen tussen familieleden voorkomen en vergemakkelijkt de communicatie met onze hulpverleners, zo ontstaan er geen misverstanden. Als woonzorgcentrum willen we ruimte creëren: ruimte om te (be)leven, ruimte om te spreken over wat je verwacht van dit leven hier, ruimte om samen te zoeken naar de beste zorg voor nu en straks. visietekst pg. 29

10 10 vooruitziende zorg wanneer? Spreken over vooruitziende zorg kan naar ons gevoel niet vroeg genoeg. We vinden het belangrijk om onze zorg af te stemmen op de wensen van onze bewoners. En dat kunnen we alleen als de bewoner en zijn familie hierover in gesprek gaan met ons. Ook personen met dementie kunnen zeker mee beslissen over hun zorg. Toch moet je er rekening mee houden dat bij dementie de mogelijkheid om mee te denken zal afnemen. Het kan dus belangrijk zijn om nu al na te denken over de toekomstige zorg. Nu heb je de tijd om rustig de opties te bekijken. In ons woonzorgcentrum zullen we zelf initiatief nemen om de vraag af en toe te stellen. Zonder verplichtingen, in alle openheid. Vooruitziende zorg is een hulp voor Je zelf Je familie, verwanten, naasten Je vertegenwoordiger De hulpverleners De behandelende artsen Vooruitzien in zorg als een gezamenlijke opdracht. Hoe kunnen we jou gastvrij omgeven bij het levenseinde? visietekst pg. 29

11 11 vooruitziende zorg /situaties In welke situaties kan vooruitziende zorg helpen? algemene achteruitgang In de loop van de tijd kunnen er door ziekte of ouderdom steeds meer moeilijkheden en gezondheidsproblemen opduiken. Het kan zinvol zijn om op voorhand na te denken en te bespreken wat jouw wensen en verwachtingen zijn als jouw algemene gezondheidstoestand achteruit gaat. Er kunnen zich ook gezondheidsproblemen voordoen die vragen oproepen en een beslissing eisen. Als woonzorgcentrum willen we zoveel als mogelijk het beste, naar wens van de bewoner. Hieronder beschrijven we enkele vaak voorkomende problemen bij ouderen. Uiteraard loopt het bij elke persoon anders. Jouw arts kan hieromtrent zeker meer informatie geven. slikproblemen Ouderen krijgen soms problemen met slikken op het einde van hun leven. Dit komt vaak voor bij personen met dementie. Dan kan aangepaste voeding helpen. Soms worden de slikproblemen toch erger. Op dat moment zal de vraag komen hoe jou hierin te helpen. Met een sonde? Een ziekenhuisopname? longontsteking Een longontsteking kan ontstaan door slikproblemen of algemene verzwakking. Een longontsteking kan met antibiotica behandeld worden. Vaak keert de longontsteking wel snel terug. Ook hier is het voor ons belangrijk te weten in welke mate jij een ziekenhuisopname wil en verder wil behandeld worden.

12 12 Hart- en ademhalingsproblemen Bij hart- of ademhalingsproblemen kan men de persoon trachten te reanimeren. Dit is voor ouderen en in het bijzonder voor ouderen met dementie niet altijd zinvol. In het woonzorgcentrum is geen speciale apparatuur om te reanimeren aanwezig. De reanimatie gebeurt overwegend door middel van een uitwendige hartmassage en mond-op-mondbeademing. De kans op succes van dit soort reanimatie is erg klein. Bovendien lijden personen met dementie al aan een ernstige hersenziekte en dit maakt de kans dat de reanimatie slaagt nog kleiner. Een dergelijke ingreep verhoogt bovendien het risico op nog meer hersenschade als de hart- en/of ademstilstand te lang duurt. Verder kan een reanimatie ook andere schade veroorzaken, bv. ribbreuken. Het kan dus waardevol zijn om vroeg genoeg te bespreken wat jij belangrijk vindt: het leven zo lang mogelijk verlengen of een goede levenskwaliteit. En wat betekent dit dan? Opname in het ziekenhuis Bij ernstige gezondheidsproblemen wordt soms gedacht aan een opname in het ziekenhuis. Een ziekenhuisopname kan heel stresserend zijn voor een oudere. De omgeving is immers niet steeds aangepast aan zijn of haar behoeften. De overplaatsing op zich is vaak ook heel lastig. Ook hier is het belangrijk vertrouwen te hebben en te krijgen van jou en/of je naasten.

13 13 vooruitziende zorg /situaties Centraal in onze zorg naar het levenseinde, onze palliatieve zorg, is het leren kennen van de wensen van de bewoner dienaangaande. Daarom willen we graag een gesprek op gang brengen met de bewoner, met (desgewenst) de familie of vertegenwoordiger van die bewoner omtrent vooruitziende zorg. Vooruitzien in zorg en daarover spreken, betekent zorg dragen voor de kwalitatieve en persoonlijke zorg van de bewoner, met respect voor het verleden en voor de mens die hij nu is. Daarom krijgt iedere bewoner, en desgewenst de betrokken familie, in eerste instantie deze infobrochure over het tijdig plannen van zijn zorg. In ons woonzorgcentrum zijn zorgverleners vrijgesteld om dit gesprek met de bewoner aan te gaan. Deze mensen beschikken over de nodige communicatieve vaardigheden, kennis van zorgplanning en palliatieve zorg en zijn tevens spilfiguur in de contacten met de andere zorgverleners, familie, artsen. Vooruitziende zorg en dit gesprek kunnen voeren van mens tot mens is het vertrekpunt van onze visie op zorg naar het levenseinde, onze visie op palliatieve zorg.

14

15 15 vraag en antwoord pg. 15 pg. 16 pg. 18 pg. 21 pg. 22 pg. 24 pg. 26 Waar heb ik recht op? Wat is een vertegenwoordiger? Wat is een negatieve wilsverklaring? Wat als ik pijn heb? Kan ik palliatieve sedatie vragen? Kan ik euthanasie vragen? Wie kan ik in dit woonzorgcentrum aanspreken over vooruitziende zorg?

16

17 17 vraag en antwoord Waar heb ik recht op? Je hebt recht op goede zorg tot op het einde van je leven. Dat is onze opdracht, onze missie. Je hebt ook recht op alle nuttige informatie over je ziekte. Je hebt ook het recht om mee te delen welke informatie je niet wenst te horen. Jouw instemming is noodzakelijk voor iedere stap in de fase van behandeling die gezet wordt. Uiteraard wordt deze communicatie samen met de hulpverleners (arts, verpleegkundige) gevoerd. Je kan ook behandelingen weigeren. Sommige personen doen deze gesprekken liever niet alleen en dan kan je je laten bijstaan door iemand die je vertrouwt (vertrouwenspersoon). Jouw wensen aangaande zorgplanning worden door alle zorgverleners gevolgd: hier in het woonzorgcentrum, bij de behandelende arts(en), in het ziekenhuis Soms is er geen tijd voor overleg. Soms kan de situatie zo dringend zijn, dat wij samen met de arts een beslissing dienen te nemen. Maar altijd houden we rekening met wat we weten vanuit de vooruitziende zorg en altijd hebben we het beste met je voor!

18 18 vraag en antwoord Wat is een vertegenwoordiger? Wat? Een vertegenwoordiger spreekt in jouw naam, deze persoon oefent jouw patiëntenrechten uit. Hij of zij doet dit enkel als je het zelf niet meer kan zeggen, bijvoorbeeld bij personen met ernstige dementie.

19 19 Wie? Je kunt zelf een vertegenwoordiger aanduiden. De aangeduide vertegenwoordiger mag een familielid zijn. Dit moet niet. Je kan bijvoorbeeld ook een vriend(in) kiezen. Je kiest best een persoon die je goed kent en die jouw wensen het best kan verwoorden. Documenten? Een vertegenwoordiger aanduiden moet schriftelijk gebeuren. Documenten daarvoor vind je bij je huisarts, in het woonzorgcentrum of op het internet. Vraag er gerust naar bij de mensen die je hier verzorgen. Zij zullen je verder helpen. Je mag hiervoor ook een zelfgeschreven formulier opstellen. Zowel jij zelf als jouw vertegenwoordiger dienen het document te ondertekenen. De datum moet vermeld worden. Hulpverleners moeten de wensen van dit document altijd volgen. Wat als ik geen wettelijk vertegenwoordiger vastgelegd heb op papier? Dan regelt de wet dat er automatisch iemand aangeduid wordt. Volgende rangorde wordt gebruikt: 1 de samenwonende partner 2 een meerderjarig kind 3 een ouder 4 een meerderjarige broer/zus De hoogste in rang komt dus het eerst in aanmerking. Zo wordt er eerst gekeken of er nog een partner is. Als dat niet het geval is, kijkt men of er nog kinderen zijn. En zo verder. Soms wil niemand vertegenwoordiger zijn of is er niemand beschikbaar. In dat geval kan de huisarts die rol opnemen.

20 20 vraag en antwoord Wat is een negatieve wilsverklaring? Wat? In een negatieve wilsverklaring kun je aangeven welke behandelingen je zeker niet meer wilt. Bijvoorbeeld: Ik wil niet meer naar het ziekenhuis. Samen met jou en jouw huisarts kunnen we dit in het woonzorgcentrum voluit en open bespreken.

21 21 vraag en antwoord Wanneer? Deze wilsverklaring treedt in werking als je het zelf niet meer kunt aangeven. Zolang je zelf nog kunt beslissen, wordt de vraag rechtstreeks gesteld. Zo n wilsverklaring is voor mensen met dementie niet onbelangrijk. Een negatieve wilsverklaring is voor altijd geldig maar je kunt deze verklaring wel steeds vernietigen. Of een nieuwe opstellen. Het is wenselijk om je negatieve wilsverklaring op regelmatige tijdstippen te bekijken. Je kijk tegen zorg is een continu proces, niet iets van één dag. Documenten? Vraag er naar bij onze teamcoördinatoren, de sociale dienst of de referent palliatieve zorg. Zij doen het nodige om jou te helpen! Een wilsverklaring moet terug te vinden zijn! Natuurlijk is het belangrijk dat deze informatie zo snel mogelijk teruggevonden kan worden. Maak daarom kopieën van deze documenten en bezorg ze aan je vertrouwenspersoon, de persoon in ons centrum die jou hierin begeleidde, de (huis)arts. Wij staan je op dat punt zeker bij! En als je een wilsverklaring wijzigt, zorg er dan voor dat iedereen ook de nieuwe versie krijgt.

22

23 23 vraag en antwoord Wat als ik pijn heb? Wanneer je pijn hebt, kan je dit altijd kenbaar maken aan jouw behandelende arts of onze hulpverleners. Jouw pijnvraag zal altijd beluisterd worden. De behandelende arts en de hulpverleners zullen in overleg met jou en jouw naasten op zoek gaan naar de meest geschikte pijnbehandeling. Onze hulpverleners beschikken over de nodige deskundigheid om, ook wanneer je het niet meer zelf kan zeggen, de pijn te detecteren, te verhelderen en te bestrijden. Pijn- en symptoomcontrole: Goede zorg bestaat in een correcte toepassing van pijn- en symptoomcontrole. Hiervoor is een zorgequipe aanwezig met deskundigheid op dat vlak, gesteund door intense en open communicatie met bewoner/familie en de behandelende artsen.

24 24 vraag en antwoord Kan ik palliatieve sedatie vragen? Wat? Palliatieve sedatie is de toediening van medicijnen om het bewustzijn van een terminale persoon zoveel te verlagen als nodig om de pijn (die op geen enkele andere manier meer behandeld kan worden) onder controle te houden. Palliatieve sedatie werkt niet levensverkortend. Wanneer kan palliatieve sedatie? Palliatieve sedatie is enkel mogelijk bij een stervende persoon. Het gaat hierbij om een persoon die ondraaglijk veel pijn heeft door één of meerdere symptomen waarbij geen enkele andere behandeling nog helpt om de pijn te verminderen. Wie kan dit vragen? De vraag naar palliatieve sedatie kan gesteld worden door de persoon zelf, zijn naasten, de behandelende arts of het zorgteam. Wanneer je het zelf nog kan vragen, moet je vooraf geïnformeerd worden over de bedoeling, effecten, risico s en gevolgen van palliatieve sedatie en daarna jouw toestemming geven voor palliatieve sedatie. Wanneer je het niet meer zelf kan vragen, kan palliatieve sedatie via de geïnformeerde toestemming van je vertegenwoordiger (eventueel gesteund op jouw vroeger uitgedrukte wens). De uiteindelijke verantwoordelijkheid en eindbeslissing ligt bij de behandelde arts, maar er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar overeenstemming tussen jouw wens, je naasten en de hulpverleners.

25 25 De rol van het woonzorgcentrum? Als bewoner en familie kan je een vraag naar palliatieve sedatie kenbaar maken aan onze hulpverleners. Wij gaan deze vraag niet uit de weg: we nemen de vraag ter harte, maken ze bespreekbaar. Hieromtrent ontwikkelt het woonzorgcentrum communicatielijnen met jou en/of jouw naasten, het zorgteam en de behandelende arts. Gastvrij omgeven, betekent voor ons ook dat wij jou als bewoner en jouw familie niet los laten: we zijn oprecht bezorgd voor een klare kijk op deze complexe vraag. De rol van de arts? De behandelende arts neemt de uiteindelijke beslissing voor de palliatieve sedatie en is ook verantwoordelijk voor het uitvoeringsproces. Palliatieve sedatie: In duidelijke afspraak met de bewoner/familie, de behandelende arts en het zorgteam en in overeenstemming met alle gegevens vanuit de vooruitziende zorg, kan indien dit de wens is of was én indien de voorwaarden zijn vervuld, overgegaan worden tot palliatieve sedatie.

26 26 vraag en antwoord Kan ik euthanasie vragen? Wat? Euthanasie is de toediening van medicijnen om een einde aan het leven te maken. Alleen de dokter kan deze medicijnen geven. Wie kan dit vragen? Euthanasie kan enkel op vraag van de persoon zelf. Familieleden kunnen dit niet in de plaats van de persoon vragen. Personen met ernstige dementie komen niet in aanmerking voor euthanasie (behalve wanneer je in het bezit bent van een wilsverklaring inzake euthanasie die enkel geldt wanneer je in een coma verkeert waaruit je niet meer zal ontwaken). De vraag naar euthanasie kan een open vraag worden en aanleiding zijn tot verkennende gesprekken. Ons woonzorgcentrum wil dit met alle respect benaderen en bespreekbaar maken. Wanneer kan je euthanasie vragen? Je moet erg lijden. Er mag geen uitzicht zijn op beterschap. Een tweede arts (en een derde arts in niet-terminale situaties) moet(en) de ernst van de ziekte en het lijden vaststellen. De rol van het woonzorgcentrum Als bewoner kan je jouw vraag naar euthanasie kenbaar maken aan onze hulpverleners. Wij gaan deze vraag niet uit de weg: we nemen de vraag ter harte, maken ze bespreekbaar. Hieromtrent ontwikkelt het woonzorgcentrum communicatielijnen met jou, jouw naasten, het zorgteam en de artsen. Gastvrij omgeven, betekent voor ons ook dat wij jou niet los laten: we zijn oprecht bezorgd voor een klare kijk op deze complexe vraag.

27 27 De rol van de arts De arts kan niet verplicht worden om aan euthanasie mee te werken. Bespreek dit daarom tijdig met de behandelende arts. Bij bezwaren kan jouw arts je doorverwijzen naar een andere arts. Documenten Het verzoek moet schriftelijk gebeuren. Onze hulpverleners zullen jouw verzoek met hart ter harte nemen en ook de nodige documenten verschaffen indien nodig. Euthanasie: Binnen het woonzorgcentrum is er ruimte om euthanasiewensen bespreekbaar te maken, zowel voor terminale als niet-terminale bewoners. Als gastheer willen we sparring partner zijn: actief luisteren en vrijmoedig spreken om de grond van die vraag te begrijpen, correct aan te voelen in alle rust en sereniteit. Na overleg creëren we desgewenst het kader om euthanasie uit te voeren zoals aangegeven in de wettelijke procedure.

28 28 vraag en antwoord Wie kan je in dit woonzorgcentrum aanspreken over vooruitziende zorg? Wens je in gesprek te gaan over jouw zorg voor de toekomst of wens je meer informatie over wat er in deze gids te lezen staat, dan kan je altijd contact opnemen met: De referent palliatieve zorg De teamcoördinator De sociale dienst De zorgcoördinator De directie De huisarts Omgeven is inderdaad de omgeving waarin je leeft, maar wordt tegelijk ook gemaakt met mensen, de kansen tot contact, tot ervaring, tot beleven. visietekst pg. 28

29 29 visietekst

30 30 Visietekst Gast Vrij Omgeven Omgeven doe je niet alleen met muren en een dak. Om iemand geven, is veel meer dan dat. Je doet het met (een) hart. Dit woonzorgcentrum waar jij nu ook leeft, maakt deel uit van de Woonzorggroep GVO. GVO staat voor: gast vrij omgeven. Deze woorden werden niet toevallig gekozen. Ze vormen eigenlijk het fundament van onze visie, de manier waarop we, samen met jou, samen met de zorgverleners en de medebewoners dit huis willen uitbouwen. GVO biedt zorg en woning aan, met als basiswaarden: gastvrijheid, vrijheid, omgeven. Deze waarden wijzen op een manier van omgaan en veronderstellen een dubbele richting. Een gast is te gast, maar bij iemand en ergens te gast. Er is sprake van wederzijds respect. Vrijheid is nooit voor 100% een individuele kwestie maar het uitnodigend zoeken naar ruimte om samen te leven. Omgeven is inderdaad de omgeving waarin je leeft, maar wordt tegelijk ook gemaakt met mensen, de kansen tot contact, tot ervaring, tot beleven.

31 31 Als we deze basiswaarden ernstig nemen, moeten die concreet en voelbaar vertaald worden. Daarom proberen we, zoeken we, naar een cultuur van waarachtig contact. Als woonzorgcentrum willen we ruimte creëren: ruimte om te (be) leven, ruimte om te spreken over wat je verwacht van dit leven hier, ruimte om samen te zoeken naar de beste zorg voor nu en straks. Dat is de kern van onze visie: voorwaarden scheppen opdat wij samen, jij als bewoner en wij als zorgverlener, het beste leven voor jou kunnen realiseren. Vooruitzien in zorg als een gezamenlijke opdracht. Hoe kunnen we jou gastvrij omgeven bij het levenseinde? Geen wonder dat vooruitziende zorg bij ons meer is dan het invullen van een formulier. Op die manier ruimte opentrekken, doe je niet op één moment. Het is een proces van dag na dag dat we respectvol, duurzaam en correct willen opbouwen in samenspraak met jou en je dierbaarste naasten.

32 32 Visietekst Onze zorg: nooit ver van het bed 1. Uitnodigen is een begin, ook op het einde van een leven Goede zorg gaat voor ons verder dan de deskundig correcte, technische verzorging van haar bewoners in samenspraak met de behandelende artsen. Altijd gaat het om het uitnodigen van mensen tot betrokkenheid, tot delen in een gezamenlijk leven, tot een verkennen van verwachtingen In alle openheid, vrijmoedigheid en omzichtigheid. In dat opzicht laten we je niet los. 2. De grote impact van het kleine gebaar Precies omdat mensen mensen zijn, is de aandacht voor het kleine detail, dat onverwachte gebaar dat een mens plezier kan doen van wezenlijk belang. We maken er dan ook een (werk)punt van om de aandacht van onze zorgequipes hieromtrent permanent gaande te houden. 3. Vertrouwen is een duurzaam begrip, ook al is de tijd kort Vertrouwen creëren, is een proces. Een proces in tijd, veroorzaakt door momenten van goede zorg, goed contact, correcte aanwezigheid. Werken aan dit vertrouwen is absoluut nodig om het levenseinde van een bewoner met goede zorg te omringen. Het gaat erom dat wij voor onze bewoners zullen zorgen, ook tijdens die laatste fase, volgens de uitgesproken wens en verwachting: de zekerheid dat onze zorggevers de beste zorg willen geven en dat op elk levensmoment het beste leven mogelijk wordt.

33 33 4. Gedeelde zorg, verdubbelde zorg Zorgen en goede zorg verlenen doe je niet op jezelf. Het is belangrijk om hierover open met onze bewoners te communiceren, indien gewenst ook met familie of vrienden, zeker met de huisarts, met andere behandelende artsen. Samen zorgen biedt meer garantie dat de zorg gebeurt op maat, zo dicht mogelijk aansluitend bij wat leeft aan verwachtingen. In dat kader wordt aandacht besteed aan o.a. zorgplanningsgesprekken, multidisciplinair overleg, informatieavonden omtrent hoe om te gaan met en wat kan naar het levenseinde toe. 5. Lijden belijden beleid begeleiden Woorden die slechts een paar letters verschillen maar in de context van een ethisch beleid aangaande het levenseinde elk hun betekenis hebben. En het betekent vooral dat een ethisch beleid ook beleid is, in de zin dat binnen dit woonzorgcentrum ruimte, tijd en middelen moeten kunnen vrijgemaakt worden om deze manier van werken te realiseren. Zorg aan het levenseinde is zo belangrijk dat het een aparte expertise wordt en dus alle structurele kansen krijgt, zowel naar begeleiding als naar uitvoering.

34 34 Nuttige links Documenten om vooruitziend je zorg te bespreken Wilsverklaringen inzake gezondheidszorg en levenseinde (negatieve wilsverklaring) Verklaring voor orgaandonatie, wilsbeschikking, teraardebestelling, negatieve wilsverklaring, wilsverklaring euthanasie en schriftelijk verzoek voor euthanasie. Informatieforum over een waardig levenseinde voor iedereen. Documenten om verschillende zaken rond het levenseinde vast te leggen. Bijkomende info over vooruitziende zorg: Ook de laatste reis wil je samen bespreken. Brochure om stil te staan bij vooruitziende zorg. Patiëntenrechten: een uitnodiging tot dialoog (FOD Volksgezondheid). De wet op de patiëntenrechten wordt hier uitgebreid en laagdrempelig besproken. Alles over Woonzorggroep GVO Meer info over missie, visie, waarden en organisatie van de Woonzorggroep GVO waartoe dit woonzorgcentrum behoort, vind je op

35 Colofon Voor het opstellen van deze gids lieten wij ons inspireren door de gids Bespreek tijdig het levenseinde en de gids Bespreek tijdig uw levenseinde, beide opgemaakt door het Zorgprogramma voor de geriatrische patiënt, Universitair Ziekenhuis Gent. Annick Vansevenant stond in voor het WoordWerk, Tom Vanlaere voor de vormgeving. Aan het uitwerken van de visie werkten mee: Dr. Ruth Piers, Geriater (UZGent) Dr. Sylvie Tack, Advocaat (UGent) Mieke Van Acker, Expert Zorgmanagement (GVO) Carine Vandekerckhove, Expert palliatieve zorg (GVO) Liselotte Van Ooteghem, Expert Zingeving en Ethiek (GVO) Sibylle Verfaille, Expert Dementie en Ethiek (GVO) Dr. Linus Vanlaere, zorgethicus (GVO) Dr. Luc Vanneste, CRA en huisarts (GVO) Samen vormden deze leden de GVO-werkgroep Ethisch Levenseindebeleid. De visie werd goedgekeurd door de directies en de Raden van Bestuur van de Woonzorggroep GVO te Cadzand op 29 oktober V.U.: Dhr. Bernard Bruggeman, Gedelegeerd Bestuurder van de Woonzorggroep GVO, Doorniksesteenweg 215, 8500 Kortrijk

36

VROEGTIJDIGE ZORGpLANNING

VROEGTIJDIGE ZORGpLANNING VROEGTIJDIGE ZORGpLANNING Vooruitzien op wonen, leven, zorg zoals jij het wenst. Vroegtijdige zorgplanning Wonen, leven en zorgen zoals jij het wil Dat is onze grootste uitdaging: wonen, leven en zorg

Nadere informatie

Zorg rond het levenseinde

Zorg rond het levenseinde Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel.nr. 056/24 52 71 Faxnr. 056/24.52.64 Zorg rond het levenseinde Zorg rond het levenseinde 12 Voor meer informatie over voorgaande onderwerpen, kan u contact opnemen met

Nadere informatie

Hoe we met sterven omgaan. GVO groepering van voorzieningen voor ouderenzorg

Hoe we met sterven omgaan. GVO groepering van voorzieningen voor ouderenzorg Hoe we met sterven omgaan GVO groepering van voorzieningen voor ouderenzorg Hoe we met sterven omgaan Allemaal denken we wel eens aan de dood. Door media of door wat er rondom ons gebeurt, worden we wel

Nadere informatie

COMMUNICEREN OVER HET LEVENSEINDE : WAAROM???

COMMUNICEREN OVER HET LEVENSEINDE : WAAROM??? Ik wil niet leven zoals een plant Als ik mijn familie niet meer ken, wil ik liever dood Ik wil niet afzien! Mijn broer denkt zus, en ik zo, wat moeten we nu doen? Hebben wij nu wel de juiste keuzes gemaakt?

Nadere informatie

Bespreek tijdig uw levenseinde

Bespreek tijdig uw levenseinde metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Bespreek tijdig uw levenseinde Een gids voor personen met dementie en hun familie UZ Gent, Zorgprogramma voor de geriatrische patiënt Wat vindt

Nadere informatie

Dossier Voorafgaande zorgplanning

Dossier Voorafgaande zorgplanning Dossier Voorafgaande zorgplanning Elk jaar komen heel wat mensen in een situatie terecht waarin ze, omwille van een onomkeerbare coma, dementie of een andere aandoening, niet meer in staat zijn om zelf

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek Samen uw zorg tijdig plannen Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Een naaste die met u meedenkt...3 1.2 Gespreksonderwerpen...3 2. Belangrijke vragen...3 2.1 Lichamelijke veranderingen...3

Nadere informatie

Wat deze uitgangspunten betekenen voor behandeling en verzorging in de laatste levensfase, wordt in het navolgende omschreven.

Wat deze uitgangspunten betekenen voor behandeling en verzorging in de laatste levensfase, wordt in het navolgende omschreven. Medisch Beleid Medisch ethisch beleid De waardigheid van de mens en de kwaliteit van leven staan centraal in de zorg van De Blije Borgh. Zo ook in de zorg tijdens de laatste levensfase van onze bewoners

Nadere informatie

VANDAAG ZORGEN VOOR MORGEN

VANDAAG ZORGEN VOOR MORGEN VANDAAG ZORGEN VOOR MORGEN BROCHURE VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Beste bewoner, Dat is immers onze zorg: betrokken zijn op u en uw naasten en u zoveel als mogelijk gelukkig zien. Wij zijn blij dat u koos

Nadere informatie

Tijdig spreken over het levenseinde

Tijdig spreken over het levenseinde Tijdig spreken over het levenseinde foto (c) Ben Biondina voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl Cliëntenbrochure van Goedleven foto (c) Jan Kooren voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl 1.

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Uw specialist heeft u verteld dat u ongeneeslijk ziek bent. Niet meer kunnen genezen is een bericht met ingrijpende gevolgen en het valt niet mee om hier

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning - juridische omkadering -

Voorafgaande zorgplanning - juridische omkadering - Voorafgaande zorgplanning - juridische omkadering - Sylvie Tack 23 april 2014 Doctor in de Rechten Advocaat Praktijkassistent Gezondheidsrecht Overzicht Inleiding Wat is voorafgaande zorgplanning? Wat

Nadere informatie

WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN?

WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN? CONCRETE ZORGPLANNING WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN? 1 ZORGZAME ZORG OP MEERDERE DOMEINEN OMTRENT MEDISCHE ZORGEN 3 OMTRENT HET BLIJVEN WONEN ALS JE EEN DAGJE OUDER WORDT DE KINDEREN NIET KORTBIJ WONEN

Nadere informatie

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE 1. INLEIDING De beslissing nemen om te verhuizen naar een WZC is niet vanzelfsprekend. Vele zaken worden afgewogen vooraleer de beslissing valt. Dit ook voor wat het

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE

Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie SEL Zuid-West-Vlaanderen Lokale Steunpunten Thuiszorg 18 mei, 15 juni en 27 juni 2017 VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE Halve eeuw medische spitstechnologie

Nadere informatie

DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS

DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS Een zorgvuldige afweging van wat medisch (nog) zinvol is... Soms biedt een medische behandeling geen oplossing meer voor een bestaand medisch

Nadere informatie

Beslissingen omtrent het levenseinde

Beslissingen omtrent het levenseinde Beslissingen omtrent het levenseinde Heb je er al over nagedacht? Als ik mijn vrouw niet meer herken, wil ik euthanasie (Etienne Vermeersch) Dit is volgens de wet onmogelijk! als ik mijn vrouw niet meer

Nadere informatie

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning. Samen werken rond. Vroegtijdige Zorgplanning

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning. Samen werken rond. Vroegtijdige Zorgplanning DEELSEL Gent : (SEL : samenwerking Eerste Lijn) Samen werken rond vroegtijdige zorgplanning Samen werken rond Vroegtijdige Zorgplanning Palliatieve Zorg Gent-Eeklo Uitgangspunt van dit project : Toename

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team PALLIATIEVE ZORG IFPC Turnhout 23 oktober 2017 Hilde Michiels coördinator palliatief support team Palliatieve zorg - definitie Palliatieve zorg is de actieve totaalzorg voor mensen die ongeneeslijk ziek

Nadere informatie

Gedeelde zorg rond het levenseinde

Gedeelde zorg rond het levenseinde Gedeelde zorg rond het levenseinde Vroegtijdige zorgplanning Gedeelde zorg rond het levenseinde U als bewoner én wijzelf denken we wel eens aan sterven. We worden geconfronteerd met onze diepste vragen

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap mca.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning VZP. WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven)

Vroegtijdige zorgplanning VZP. WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven) Vroegtijdige zorgplanning VZP WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven) Inleiding Gast Vrij Omgeven Ethiek binnen de dagelijkse zorg Stimul (bespreekbaar maken) Ethisch overleg Ieder zijn

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning en omgaan met het levenseinde informatie voor patiënten

Voorafgaande zorgplanning en omgaan met het levenseinde informatie voor patiënten Voorafgaande zorgplanning en omgaan met het levenseinde informatie voor patiënten 2 Wilsverklaring en levenseinde Stilstaan bij je levenseinde is nooit gemakkelijk. Toch kan het zinvol zijn erover na te

Nadere informatie

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015 WIE BENT U? IN GESPREK GAAN MET OUDEREN OVER HUN WAARDEN EN VISIE OP HET LEVEN De ergotherapeut als brug tussen thuis en het WZC - 8/09/15 Liselotte Van Ooteghem Achtergrond Wie ben ik? Medewerker zingeving,

Nadere informatie

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis De grote impact van het kleine gebaar Liselotte Van Ooteghem Mia Vervaeck Studiedag Kronkels - 27 november 2014 Wie we zijn en waarom we hier staan Inleiding

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Heeft u het er wel eens over?

Heeft u het er wel eens over? Heeft u het er wel eens over? Met wie? Waarom? Moeilijk? Mensen zijn verschillend Sommigen vinden het niet moeilijk en willen alles regelen. Anderen hebben er wel moeite mee en hebben het er liever niet

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn jouw rechten als kind of minderjarige in het ziekenhuis? > > Je hebt

Nadere informatie

Brochure. Medisch - ethische zaken

Brochure. Medisch - ethische zaken Brochure Medisch - ethische zaken Informatie vanuit Wittenbergzorg over medisch-ethische zaken In een veranderende maatschappij en een veranderend zorglandschap wil Wittenbergzorg kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Zorg en behandeling rondom het levenseinde Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Inleiding In deze folder kunt u de visie en het beleid van

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Zorgplanning, ook voor morgen

Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Zorgplanning, ook voor morgen Het Leven Helpen VZW Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Zorgplanning, ook voor morgen Waarover gaat het? De zekerheden van het leven: Geboorte Ziekte en gezondheid Sterven Plots overlijden,

Nadere informatie

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg?

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? 2 Definitie Palliatieve zorg (WHO 2002) Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten,

Nadere informatie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Zorg en behandeling rondom het levenseinde Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Inleiding In deze folder leest u de visie en het beleid van

Nadere informatie

Bespreek tijdig het levenseinde

Bespreek tijdig het levenseinde metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor familie Bespreek tijdig het levenseinde Wat als een persoon met dementie niet meer kan meebeslissen over de zorg? UZ Gent, Zorgprogramma voor de geriatrische

Nadere informatie

Procedure euthanasie ouderenzorg

Procedure euthanasie ouderenzorg Procedure euthanasie ouderenzorg 1. Euthanasie: Volgens de Belgische wetgeving wordt euthanasie omschreven als het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een andere dan de betrokkene op diens verzoek

Nadere informatie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie

Zorg en behandeling rondom het levenseinde. Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Zorg en behandeling rondom het levenseinde Het beleid van de Frankelandgroep inzake reanimatie, palliatieve sedatie, versterving en euthanasie Inleiding In deze folder kunt u het beleid van de Frankelandgroep

Nadere informatie

Ethische kwesties. bij de Zorgboog. Behandeling en zelfbeschikking. Wat betekent dit voor u?

Ethische kwesties. bij de Zorgboog. Behandeling en zelfbeschikking. Wat betekent dit voor u? Ethische kwesties bij de Zorgboog In deze folder leest u over een aantal levensaspecten die een rol kunnen spelen bij uw behandeling, verzorging en verpleging binnen de Zorgboog. Het gaat hierbij om vragen

Nadere informatie

Informatiebrochure Vroegtijdige zorgplanning

Informatiebrochure Vroegtijdige zorgplanning I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Vroegtijdige zorgplanning IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 6 Met wie en wanneer kan je het beste praten over het vroegtijdig plannen van zorg? 8

Nadere informatie

Pastoraat Beslissingen rond het levenseinde

Pastoraat Beslissingen rond het levenseinde Pastoraat Beslissingen rond het levenseinde Inleiding Wie opgenomen wordt in het ziekenhuis, hoopt na de behandeling weer genezen te zijn en door te gaan met zijn of haar leven. Helaas verloopt een ziekte

Nadere informatie

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde KWB Baal 15 februari 2016 1 Praten over je levenseinde Dat is voor later, ik wil daar nu nog niet aan denken Ik ben nog gezond en in de bloei van mijn

Nadere informatie

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen IKNL, lid van coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen Informatie voor mensen met hartfalen die palliatieve zorg krijgen of daar binnenkort voor in aanmerking

Nadere informatie

Wel of niet reanimeren?

Wel of niet reanimeren? Wel of niet reanimeren? wel of niet reanimeren? Wel of niet reanimeren is een ingrijpende beslissing. U en uw behandelend arts kunnen voor deze keuze komen te staan. Het Kennemer Gasthuis houdt zoveel

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek. Publieksversie

Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek. Publieksversie Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek Publieksversie Waarom nadenken en praten over uw levenseinde? Misschien denkt u wel eens na over uw levenseinde. In dat laatste deel van uw leven kan uw dokter

Nadere informatie

13 november 2009. palliatieve geneeskunde VUB

13 november 2009. palliatieve geneeskunde VUB 13 november 2009 Het wettelijk kader van de levenseindebeslissingen Wim Distelmans MD MPH PhD palliatieve geneeskunde VUB zorg rond het levenseinde hele evolutie halve eeuw medische spitstechnologie veel

Nadere informatie

Algemeen. Euthanasie.

Algemeen. Euthanasie. Algemeen Euthanasie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG051 / Euthanasie / 09-11-2018 2 Euthanasie Artsen kunnen in bijzondere omstandigheden

Nadere informatie

Informatie over euthanasie

Informatie over euthanasie Informatie over euthanasie Inleiding Euthanasie is een onderwerp waar mensen heel verschillend over kunnen denken. Wat u van euthanasie vindt, hangt onder meer af van uw (religieuze) achtergrond, opvoeding,

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn jouw rechten als patiënt? 3 Wat zijn je rechten als patiënt? > > De zorgverlener

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Mijn persoonlijke waarden en opvattingen Naast de uitdrukkelijke wilsverklaringen die volgen, wil ik dat altijd rekening wordt gehouden

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Onderdeel van de patiëntenbrochure Spreek tijdig over het levenseinde. - www.knmg.nl/spreken-over-levenseinde Achtergrondinformatie Hieronder leest u achtergrondinformatie die u kan helpen om het gesprek

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Vaardigheidstraining voor de huisarts LOK VZP 20 oktober 2016 dia 1 Wie is wie? LOK VZP 20 oktober 2016 dia 2 De presentatie kwam tot stand door: LOK VZP 20 oktober 2016 dia 3

Nadere informatie

PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE. Cor Spreeuwenberg

PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE. Cor Spreeuwenberg PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE Cor Spreeuwenberg HOE KOMT HET DAT OVER DIT SOORT BESLISSINGEN MEER WORDT GESPROKEN DAN VROEGER? vroeger dood door infectieziekten en ongevallen

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Beste patiënt

Palliatieve zorg. Beste patiënt Beste patiënt Wij zijn er ons van bewust dat de stap naar palliatieve zorg een grote stap is. Als team willen wij u hierbij zoveel mogelijk ondersteunen en helpen. Daarom geven wij u graag de nodige informatie

Nadere informatie

Behandelbeperkingen, wel of niet reanimeren?

Behandelbeperkingen, wel of niet reanimeren? Behandelbeperkingen, wel of niet reanimeren? Wanneer u in Bernhoven wordt opgenomen, wordt met u ook over behandelbeperkingen gesproken. U kunt met uw arts bespreken of u onder bepaalde omstandigheden

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING - VEEL GESTELDE VRAGEN

VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING - VEEL GESTELDE VRAGEN VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING - VEEL GESTELDE VRAGEN VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Wat is vroegtijdige zorgplanning? Patiënten en de hulpverleners hebben niet altijd gelijklopende ideeën, verwachtingen en percepties

Nadere informatie

Zorg in de laatste levensfase

Zorg in de laatste levensfase Voor elkaar WoonZorgcentra Haaglanden Binnen WZH staat een goede verzorging met aandacht en respect voor de persoonlijke wensen van onze cliënten centraal. Dit geldt juist voor de zorg die wij bieden aan

Nadere informatie

De laatste levensfase. Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek

De laatste levensfase. Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek De laatste levensfase Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek In gesprek In de laatste levensfase krijgen mensen te maken met allerlei vragen. Misschien ziet u op tegen de pijn en benauwdheid die

Nadere informatie

Beslissingen bij ernstige ziekte of levenseinde. i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

Beslissingen bij ernstige ziekte of levenseinde. i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Beslissingen bij ernstige ziekte of levenseinde i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Beslissingen bij ernstige ziekte of levenseinde 2 Beslissingen bij ernstige ziekte of levenseinde 3 Inleiding

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Manu Keirse Hoogleraar, Faculteit der Geneeskunde KU Leuven Ondervoorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen Het levenseinde voorzien 74 % sterven in zorgvoorzieningen 1/3

Nadere informatie

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Mijn persoonlijke waarden en opvattingen Naast de uitdrukkelijke wilsverklaringen die volgen, wil ik dat altijd rekening wordt gehouden

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn je rechten als patiënt? > > De zorgverlener biedt je kwalitatieve zorg. Als patiënt

Nadere informatie

Wensen rond de laatste levensfase

Wensen rond de laatste levensfase Wensen rond de laatste levensfase Ouderen en zelfbeschikking Dorothea Touwen Docent en onderzoeker Medische Ethiek WASSENAAR, 31 OKTOBER 2018 Punten ter bespreking Wensen in deze fase van uw leven Wensen

Nadere informatie

U hebt met uw behandelend arts gesproken over palliatieve sedatie voor uzelf of uw familielid. In deze folder kunt u nalezen wat palliatieve sedatie

U hebt met uw behandelend arts gesproken over palliatieve sedatie voor uzelf of uw familielid. In deze folder kunt u nalezen wat palliatieve sedatie Palliatieve sedatie U hebt met uw behandelend arts gesproken over palliatieve sedatie voor uzelf of uw familielid. In deze folder kunt u nalezen wat palliatieve sedatie inhoudt. Heeft u na het lezen nog

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Euthanasie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Euthanasie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Euthanasie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

SAMEN IN GESPREK OVER ETHISCHE VRAAGSTUKKEN

SAMEN IN GESPREK OVER ETHISCHE VRAAGSTUKKEN WAT VINDT U BELANGRIJK? SAMEN IN GESPREK OVER ETHISCHE VRAAGSTUKKEN LEVEN OP EEN MANIER DIE BIJ U PAST Wat heeft u nodig om te kunnen leven op een manier die bij u past? Om u te leren kennen, gaan we met

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Waarom uw zorg vroegtijdig plannen? Wat houdt het in? curatief handelen palliatief handelen actieve levensbeëindiging Waarom vroegtijdig uw zorg plannen? Welke zorg zou u wensen

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Kalvermarkt Gent Telefoon: 09/

Kalvermarkt Gent Telefoon: 09/ INFOBROCHURE VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Kalvermarkt 1 9000 Gent Telefoon: 09/225 12 11 Beste bewoner en familie, De beslissing nemen om te verhuizen naar een woonzorgcentrum is voor velen niet vanzelfsprekend.

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Keuzes rond het levenseinde. Miep de Putter Annemieke Delhaas Petra Blommendaal PTMN

Keuzes rond het levenseinde. Miep de Putter Annemieke Delhaas Petra Blommendaal PTMN Keuzes rond het levenseinde Miep de Putter Annemieke Delhaas Petra Blommendaal PTMN Palliatieteam midden nederland 24 uur/7 dagen per week telefonisch bereikbaar voor hulpverleners Allerlei disciplines

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Wensen voor mijn leven in de laatste fase

Wensen voor mijn leven in de laatste fase Wensen voor mijn leven in de laatste fase 1 Inleiding Dit is een notitieboekje waarin u kunt aangeven wat u belangrijk vindt in het leven. Wat zijn uw wensen ten aanzien van uw leven in de laatste fase.

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Een planning die zorg vraagt WZC Onze Lieve Vrouw WAT IS VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING? Welke zorg zou u wensen indien u ernstig ziek zou worden? Wilt u een levensverlengende behandeling

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Medische Beslissingen rond het levenseinde

Medische Beslissingen rond het levenseinde Medische Beslissingen rond het levenseinde Jo Lisaerde Eric Triau Maartje Wils Bewonersadviesraad 7 december 2011 Definitie Palliatieve Zorg Palliatieve zorg is een totaalzorg voor mensen die aan een ziekte

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Zorg in de laatste levensfase. Agnes van der Heide Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC

Zorg in de laatste levensfase. Agnes van der Heide Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Zorg in de laatste levensfase Agnes van der Heide Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Verschillen Nederland buitenland Palliatieve zorg is geen specialisme Palliatieve zorg is in principe

Nadere informatie

Advanced care planning. Ketenzorg Arnhem

Advanced care planning. Ketenzorg Arnhem Advanced care planning Advance Care planning = Vroegtijdige zorg planning Continu proces van gesprekken over: Levensdoelen en wensen, hoe zorg daarbij past; Eventuele reanimatie; Opties voor palliatieve

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek Online Psychologische Hulp Angst & Paniek 2 Therapieland Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Angst & Paniek van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken.

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken. Cliëntenrechten Als cliënt van De Zorggroep vraagt u zich misschien af wat uw rechten en plichten zijn. Uw rechten zijn vastgelegd in een wet. Dit is de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Nadere informatie

Palliatieve sedatie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Palliatieve sedatie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Palliatieve sedatie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Kwaliteit en Veiligheid Wij doen mee! Onze kwaliteit aantoonbaar maken Ons ziekenhuis heeft zich geëngageerd om het accreditatielabel van het Nederlands

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Medische beslissingen aan het einde van het leven: een belangrijk gespreksonderwerp. Rozemarijn van Bruchem-Visser Internist ouderengeneeskunde

Medische beslissingen aan het einde van het leven: een belangrijk gespreksonderwerp. Rozemarijn van Bruchem-Visser Internist ouderengeneeskunde Medische beslissingen aan het einde van het leven: een belangrijk gespreksonderwerp Rozemarijn van Bruchem-Visser Internist ouderengeneeskunde Wat zegt de wet? Belangrijkste argument is wilsbekwaamheid

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning: van studies naar klinische praktijk. Naomi Dhollander

Voorafgaande zorgplanning: van studies naar klinische praktijk. Naomi Dhollander Voorafgaande zorgplanning: van studies naar klinische praktijk. Naomi Dhollander Inhoud Wat is advance care planning (ACP) in kader van goede palliatieve zorg? Enkele cijfers voor Vlaanderen/België? ACP

Nadere informatie

Richtlijn Reanimatie. Richtlijn Reanimatie, De Lichtenvoorde, verpleegkundig adviseur, oktober 2012 1

Richtlijn Reanimatie. Richtlijn Reanimatie, De Lichtenvoorde, verpleegkundig adviseur, oktober 2012 1 Richtlijn Reanimatie Inleiding Binnen De Lichtenvoorde leven met enige regelmaat vragen met betrekking tot het reanimeren van cliënten: heeft De Lichtenvoorde beleid ten aanzien van reanimatie, wie mag

Nadere informatie

een waardig levenseinde

een waardig levenseinde De Bogaard 28 januari 2010 Sint Truiden 6 oktober 2011 een waardig levenseinde Wim Distelmans Leerstoel Waardig Levenseinde demens.nu aan de VUB zorg rond het levenseinde zorg rond het levenseinde hele

Nadere informatie

uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT

uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT Kroonveldlaan 50, 9200 Dendermonde Koevliet 5-6, 9240 Zele az Sint-Blasius geaccrediteerd 25.04.2015-24.04.2018 info@azsintblasius.be www.azsintblasius.be 1 Beste patiënt

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap www.nwz.nl Inhoud Wilsverklaringen 3 Levenstestament 4

Nadere informatie

2. Niet-reanimeren Formulier Niet-reanimeren Verklaring 3. Niet-beademen Formulieren Verklaring Niet-reanimeren of Verklaring Behandelverbod

2. Niet-reanimeren Formulier Niet-reanimeren Verklaring 3. Niet-beademen Formulieren Verklaring Niet-reanimeren of Verklaring Behandelverbod Levenskwesties Iedereen kan in een situatie komen waarin ingrijpende beslissingen rond het levenseinde moeten worden genomen. Dan is het goed dat u een mening heeft gevormd over zaken als stervensbegeleiding,

Nadere informatie

Wilsverklaring en levenseinde. Informatiebrochure Patiënten

Wilsverklaring en levenseinde. Informatiebrochure Patiënten Wilsverklaring en levenseinde Informatiebrochure Patiënten 1. Vroegtijdige zorgplanning...4 1.1 Nu denken aan later...4 1.2 Euthanasieverklaring...5 1.3 Wilsverklaring...5 2. Euthanasie...6 2.1 Wat is

Nadere informatie

Euthanasie en hulp bij zelfdoding vallen beiden onder de euthanasiewet.

Euthanasie en hulp bij zelfdoding vallen beiden onder de euthanasiewet. 00 Euthanasie 1 Inleiding Euthanasie of actieve levensbeëindiging is in dit ziekenhuis bespreekbaar en wordt serieus benaderd. Euthanasie is een onderwerp waar mensen heel verschillend over kunnen denken.

Nadere informatie

Onderwerp: Acute verwardheid of delier

Onderwerp: Acute verwardheid of delier Onderwerp: 1 Informatie over acute verwardheid of delier Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is bedoeld voor patiënten die worden opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis. Zoals de verpleegkundige aan

Nadere informatie

Medisch Ethische Commissie NTBR. Algemene informatie

Medisch Ethische Commissie NTBR. Algemene informatie Medisch Ethische Commissie NTBR Algemene informatie 1 Geachte patiënt, Uw arts heeft met u gesproken over NTBR. In deze folder kunt u nalezen wat NTBR precies inhoudt. 2 Wat is NTBR? De afkorting NTBR

Nadere informatie