Zorgen doen we samen in Noord-Brabant

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zorgen doen we samen in Noord-Brabant"

Transcriptie

1 Zorgen doen we samen in Noord-Brabant Graag wil ik de VBOB complimenteren met het initiatief voor deze conferentie Wat staat er te gebeuren in de ouderenzorg. De Provinciale Raad Gezondheid vindt het een eer om een steentje bij te dragen aan de discussie hierover. Oud worden in goede gezondheid willen we allemaal; maar de laatste jaren van ons leven hebben we meer kans op klachten en ongemakken en daar is zorg bij nodig. Zorg is niet alleen de zorg die zorginstellingen en professionals verlenen. Ik wil vandaag met mijn bijdrage aan de discussie een bredere insteek kiezen. Er zijn vele mensen betrokken bij de zorg voor ouderen. Ik neem u mee in een rondgang door Noord-Brabant om te ontdekken dat we zorgen samen doen in Noord-Brabant. Als directeur van de Provinciale Raad Gezondheid adviseren wij de provincie op het terrein van gezondheid en zorg. Vroeger vooral vanuit de insteek op welzijn en zorg. De laatste jaren steeds meer vanuit een bredere insteek op gezondheid. U zult die ontwikkeling in mijn verhaal tegen komen. We zijn door ons advieswerk in de gelegenheid vele Brabantse initiatieven te leren kennen. Een aantal daarvan vormen de basis voor mijn verhaal. Ik denk dat ik zeker niet alle initiatieven in Noord-Brabant ken, maar ik hoop dat u met mij mee gaat denken in de trant van: dat doen wij toch ook, daar zijn ze ook met iets moois bezig en waarom heeft zij daar niet aan gedacht. Dan wordt het zeker een zorgen doen we samen. Na mijn rondgang door Noord-Brabant zal ik eindigen met een aantal wensen richting te toekomst, waar ik graag met u over in gesprek ga. Ouder worden in Brabant Eerst een paar cijfers. Nederland vergrijst en de zorgbehoefte wordt groter. Dat die zorgbehoefte groter wordt, heeft echter niet alleen te maken met het ouder worden. Zorgkosten worden vooral groter door de steeds verbeterende diagnostiek en behandelmogelijkheden. Hoe ziet de vergrijzing er in Brabant uit?

2 Die vergrijzing gaat in sommige delen van Nederland samen met krimp: teruglopende bevolkingsaantallen. Krimp vooral in de kleine gemeenten en kernen. Dat ziet er in Brabant zo uit. Meer ouderen, minder jongeren om voor hen te zorgen. Hoe lossen we dat op? Dat lukt niet als we in bestaande kaders blijven denken. Er is dat andere perspectief nodig. Het perspectief van zorgen doen we samen. Een zorgcontinuüm Mensen, ook ouderen dokteren zelf met een advies van een hulpverlener of met informatie van een bekende of een lotgenoot. Mensen, ook ouderen bekommeren zich om anderen als dat nodig is. Al die vormen van dingen zelf doen benoemen we tegenwoordig als zelfwerkzaamheid. Je naasten steunen noemen we informele of mantelzorg. Uit cijfers van het cultureel plan bureau weten we dat het grootste deel van de zorg zich afspeelt in dit informele circuit. En dit gebeurt zeker in Noord-Brabant. Officieel geregistreerd doet 31% van de Brabanders vrijwilligerswerk en verleent 25% van de Brabanders boven de 18 jaar mantelzorg. Idealiter worden zorg en diensten vanuit een continuüm van zorg geboden. Een continuüm waarin geen gaten vallen en waarin vloeiende overgangen bestaan tussen de specialistische zorg, die op een grotere schaal in ziekenhuizen en behandelcentra georganiseerd is, de nabije kleinschalig georganiseerde eerstelijnszorg en de informele zorg, die deel uit maakt van het directe netwerk van mensen.

3 Bij zelfhulp- en mantelzorg staat het zelfsturend en zelfoplossend zorgvermogen van mensen centraal. Community zorg is de schakel tussen de zelf- en mantelzorg en de generalistische zorg. Hierbij kun je denken aan georganiseerd vrijwilligerswerk zoals de Zonnebloem, Rode Kruis, seniorenhuisbezoek, woon-zorg-service-diensten, steunpunten, informatiewinkels, telefoon- en digitale cirkels etc. De drie cirkels aan de rechterkant worden georganiseerd vanuit zorgorganisaties. De twee linkse cirkels niet; zij behoren tot het domein van de civil society. Die organiseer je niet, maar die zijn gebaseerd op de inzet van mensen in persoonlijke en community netwerken. Met community bedoel ik niet alleen de wijk waar je woont, maar ook andere gemeenschappen waarvan je deel uit kunt maken. Ook een ouderenbond is een community. Veel activiteiten van de ouderenbonden bevinden zich in de cirkel van community zorg. Alle contacten en mensen die je ontmoet in deze twee cirkels zijn je sociaal kapitaal. Kort samengevat: Economisch kapitaal staat op je bank of zit in de portemonnee, cultureel kapitaal zit in je hoofd en sociaal kapitaal zijn je relaties. Andere mensen zijn jouw sociaal kapitaal en jij bent deel van het sociaal kapitaal van anderen. Senioren kunnen een rijk opgebouwd sociaal kapitaal hebben. Bij jubilea of begrafenissen zie je hoeveel relaties iemand zijn leven lang opbouwt. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Sommige mensen hebben een heel klein persoonlijk netwerk en daardoor ook vaak geen toegang tot community netwerken. In Nederland zijn we in de gezondheidszorg de laatste decennia vergeten hoe belangrijk die eerste twee cirkels zijn. De aandacht is vooral uitgegaan naar de 3 cirkels aan de rechterkant. De professionele zorg kan de waarde en betekenis van de steun uit de eerste twee cirkels niet vervangen; de professionele zorg kan die steun en hulp wel versterken en faciliteren én ervoor zorgen dat wanneer professionele hulp nodig is, deze ook beschikbaar is. Hiervoor is nodig dat de 3 cirkels aan de rechterkant de beide andere cirkels kent, erkent, er mee afstemt en samen werkt. We zien op dit terrein in Brabant hoopvolle ontwikkelingen. Voorbeelden in Brabant van community netwerken In Noord-Brabant bestaan enkele mooie voorbeelden waar expliciet gewerkt wordt met de verbindingen tussen deze cirkels : bijvoorbeeld in de zorgcoöperaties, waarvan Hoogeloon de primeur voor Nederland had. In 2005 richtten een aantal enthousiaste Hoogeloonse mensen de zorgcoöperatie Hoogeloon op. In plaats van een ieder voor zich mentaliteit heeft Hoogeloon gekozen om de verantwoordelijkheid gezamenlijk op te pakken en wonen,

4 welzijn en zorg zelf vanuit de gemeenschap vorm te geven. De zorgcoöperatie streeft het behoud van voorzieningen in Hoogeloon na en organiseert aanvullende voorzieningen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Het aanbod van de zorgcoöperatie moet leiden tot minder noodgedwongen vertrek van zorgbehoevende mensen uit Hoogeloon. Een ander belangrijk punt is dat de zorgcoöperatie de onderlinge solidariteit van de inwoners van Hoogeloon vergroot, door gezamenlijk te zorgen voor een goed sociaal klimaat waar alle inwoners van kunnen profiteren. Een tweede voorbeeld is Elsendorp met een eigen invulling van zorg door en voor het dorp, Elsendorp heeft een hechte sociale structuur, veel informele zorg. Toch bemerkte men enkele jaren geleden dat ouderen niet in het dorp konden blijven door ontbrekende voorzieningen. De dorpsraad én de huisarts maakten samen een plan. Er zijn zorgappartementen gebouwd; Elsendorp heeft nu een eigen professioneel zorgteam én een dorpsregisseur. Deze dorpsregisseur makelt tussen de informele en professionele zorg en wordt betaald vanuit de Wmo. Deze coöperaties verspreiden zich als een olievlek in Brabant en hebben zich inmiddels georganiseerd in het platform Zorgen doe je samen.

5 Het derde voorbeeld zijn de activiteiten van de West-Brabantse Kruisvereniging. De Regionale Kruisvereniging West-Brabant is een overkoepelende vereniging van 28 plaatselijke kruisverenigingen. In de besturen van die plaatselijke kruisverenigingen zitten mensen afkomstig uit seniorenraden, zonnebloem, rode kruis etc. Samen hebben deze plaatselijke kruisverenigingen ruim leden; huishoudens in West-Brabant. Het betekent dat een op de drie West-Brabanders lid is. In tegenstelling tot elders in Nederland is dit een actieve vereniging gebleven ook na de komst van de thuiszorgorganisaties. Naast een groot aanbod van cursussen en verkoop en uitleen van zorgartikelen heeft deze kruisvereniging afgelopen jaren met succes geijverd voor de terugkeer van de wijkzuster. In een onderzoek dat ze hebben laten verrichten blijkt dat ze met de inzet van de wijkzuster vele duurdere kosten besparen in de zorg. Nog meer cirkels Zoals ik aan het begin zei, kun je breder kijken naar invloeden op de gezondheid van ouderen. Hoe wonen mensen, hoeveel ondersteuning hebben zij bij het wonen? Hoe ziet de groene omgeving eruit, is natuur bereikbaar voor ouderen? Hoe gezond is hun voeding? Hoe belangrijk deze invloeden zijn, leg ik uit aan de hand van enkele mooie voorbeelden in Noord-Brabant.

6 - Wonen en zorgtechnologie Onlangs heeft de Provinciale Raad Gezondheid samen met SER Brabant een advies geschreven over de versnellingsagenda voor de zorgeconomie. Misschien heeft de gedeputeerde er vanochtend iets over gezegd. Ik wil een klein stukje citeren uit dit advies, dat me aansprak: Mede dankzij internet kan de Brabantse burger actief blijven meedoen en voldoende contacten onderhouden met anderen. Hij heeft de eigen regie over zijn leven en kan zichzelf redden vanuit zijn luie leunstoel thuis. Hij heeft allerlei handige hulpmiddelen in zijn huis die zijn huis schoonhouden en het woongemak bevorderen. Hij heeft een warm netwerk om zich heen van mensen in de buurt of in zijn dorp die elkaar hand- en spandiensten verlenen. Dankzij de techniek kunnen familieleden, vrienden en buren gemakkelijk en snel met elkaar schakelen en contacten plannen. Ze ontmoeten elkaar ook via internet communities tussen de bedrijven door. De woningcorporaties en welzijn- en zorgorganisaties dragen hun steentje hieraan bij met handige diensten zoals de digitale huismeester, een digitale ontmoetingsplaats, een buurt watch, on line marktplaats voor dienstenruil en boodschappen bezorgservice aan huis. Zo blijven mensen met elkaar in contact en zorgen ze samen voor een veilige omgeving met woongemak. Ook zijn mensen zich bewuster van hun eigen gezondheid. Ze kunnen regelmatig zelf hun gewicht en bloeddruk meten thuis of in het wijkcentrum. Zo nodig houdt een deskundige het verloop van de uitslagen in de gaten via de uitslagen op internet. Mensen leven niet alleen langer, maar blijven hierdoor langer gezond en hoeven minder snel een beroep te doen op dure medische of verpleegkundige zorg. - Natuur en een groene omgeving In een recent spraakmakend onderzoek van de KPMG in opdracht van het ministerie van EL&I blijkt dat wie investeert in meer groen in met name stedelijke gebieden, daarvoor op meerdere fronten beloond wordt. De omgeving wordt niet alleen mooier, het heeft ook een positief effect op de gezondheid van de bewoners omdat zij zich prettiger voelen en/of meer

7 gaan bewegen. Via deze weg leidt het investeren in meer groen dan ook tot lagere kosten van zorg en ziekteverzuim. Een paar mooie voorbeelden in Brabant: - BioWalking groen, gezond en gezellig In de provincie Noord-Brabant is in het voorjaar van 2010 een uniek samenwerkingsverband gestart: het NME- arrangement 'Brabantse Parels van Biodiversiteit'. BioWalking is één van die Brabantse parels rondom biodiversiteit en de beleving daarvan. Een BioWalking is een wandeling in de natuur die wordt aangeboden aan een groep mensen met gezondheidsklachten voor wie bewegen en natuurbeleving een genezende werking heeft. De provincie Noord-Brabant wil het wandelen in de natuur stimuleren. De gedachte is dat wandelen gezond is, dat natuur gezond is en dat een gezonde natuur belangrijk is. In opdracht van de provincie worden praktische pilots opgestart om te kijken of op lokaal niveau (aangepaste) wandelroutes kunnen worden aangeboden aan mensen die misschien niet zo gemakkelijk wandelen, maar het wel nodig hebben. - dementietuin in Oisterwijk Bij zorgcentrum De Vloet in de gemeente Oisterwijk wordt momenteel een dementietuin gerealiseerd. De eerste fase, een beschutte tuin waarin mensen met dementie kunnen verblijven, is gerealiseerd met steun van de Vrienden van de Vloet. Beoogd wordt in een tweede fase een ontmoetingstuin te realiseren, waarin inwoners van de gemeente Oisterwijk en mensen met dementie elkaar kunnen ontmoeten. De dementietuin ligt naast de Voorste Stroom, die recent weer in haar oorspronkelijke natuurlijke staat is teruggebracht. De dementietuin is ook het begin- en eindpunt van natuurwandelingen voor mensen met dementie, verzorgd door het IVN.

8 - Herberg Panta Rhei Een kleinschalig voorbeeld van geïntegreerde zorg is de herberg Panta Rhei, een gastvrij Brabants huis in Neerkant, dat ligt in de Peel, een oud natuurgebied waar de oorspronkelijkheid van het leven direct voelbaar is. De Herberg biedt dagopvang voor mensen die iets ernstigs hebben meegemaakt en daardoor tijdelijk in de war of depressief zijn geraakt, voor licht dementerende mensen, voor mensen die na een ziekenhuisopname persoonlijke aandacht wensen. Genieten van de natuur en de omgeving is een belangrijk onderdeel in de werkwijze van de Herberg. Gezond voedsel 1 op de 5 senioren in zorginstellingen en ouderen in ziekenhuizen is ondervoed en 50 procent dreigt dit te worden.wist u dat? Ik schrok van dit cijfer. Maar er is meer aan de hand rond ons voedsel. Onlangs de salmonellabesmetting van zalm maakte duidelijk hoe vreemd de voedselketen is georganiseerd. Noorse zalm, die verwerkt wordt in Griekenland en dan zijn weg over de hele wereld vindt. Samen met ZLTO heb ik onlangs een programma geïnitieerd waarin we alle Brabantse zorginstellingen gaan stimuleren producten te gaan betrekken van regionale boeren. De voedselketen korter maken, vervoerskilometers minder maken én de de maaltijden in zorginstellingen weer smakelijker, herkenbaarder en voedzamer te maken. Daar komt veel bij kijken. Er zijn al mooie voorbeelden in Brabant. Overmorgen is het startcongres.

9 Wensen voor de toekomst Mensen creëren eigen en autonome verbanden, waarin ze elkaar ontmoeten, activiteiten opzetten, waar ze steun bij elkaar vinden. Zij geven deze verbanden op een eigen manier invulling. Dat zien we aan al die die innovatieve voorbeelden die ik heb laten zien. Burgers en maatschappelijke organisaties organiseren zich vanuit hun betrokkenheid of engagement. En dat is een andere manier van zorg bieden dan in het professionele systeem. Bovendien zijn er de eerste aanwijzingen dat deze zorg efficiënter, duurzamer en goedkoper blijken te zijn. Mijn wensen voor de toekomst: Zorg die past bij het gewone alledaagse leven en zich verbindt met welzijn, slim wonen, genieten van de natuur en gezonde voeding. Meer onderzoek naar de betekenis, de kosten en baten van deze geïntegreerde manieren van zorg, zodat duidelijk wordt dat we in Brabant hiermee een oplossing hebben voor de stijgende zorgkosten. Een integraal zorgbudget dat per dorp of wijk beschikbaar komt, zodat de zorg minder bureaucratisch en ingewikkeld wordt. Ouderenbonden, die zich inzetten voor een optimale omgeving voor ouderen in Brabant samen met andere partijen zoals met de boeren over regionaal geproduceerd voedsel, met natuurorganisaties en gemeenten over het kunnen gebruiken van de groene omgeving, met woningbouwcorporaties over het gebruik van slimme technische oplossingen in huizen en de directe omgeving. Als al die sectoren de handen ineen slaan en gaan nadenken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde toekomst voor ouderen, dan zetten we een grote stap richting een toekomstbestendige ouderenzorg. Mariet Paes directeur Provinciale Raad Gezondheid Adres: Rijnstraat 4, 5215 EK 's-hertogenbosch Telefoon: Website:

Na mijn rondgang door Noord-Brabant zal ik eindigen met een aantal wensen richting de toekomst, waar ik graag met u over in gesprek ga.

Na mijn rondgang door Noord-Brabant zal ik eindigen met een aantal wensen richting de toekomst, waar ik graag met u over in gesprek ga. 1 Graag wil ik de KBO Land van Cuyk complimenteren met het initiatief voor deze conferentie VERANDERING IN DE ZORG. De Provinciale Raad Gezondheid vindt het een eer om een steentje bij te dragen aan de

Nadere informatie

Zorgen doen we samen in Noord-Brabant

Zorgen doen we samen in Noord-Brabant Zorgen doen we samen in Noord-Brabant Graag wil ik de organisatoren van dit Participatiecafé Deurne complimenteren met het thema van vandaag: Onze zorg na 1 januari 2015. De Provinciale Raad Gezondheid

Nadere informatie

Dit zijn de ingrediënten waar ik op in wil gaan in mijn bijdrage aan deze middag.

Dit zijn de ingrediënten waar ik op in wil gaan in mijn bijdrage aan deze middag. ZORGEN DOE JE SAMEN Mariet Paes Mensen dokteren zelf met een advies van een hulpverlener of met informatie van een bekende of een lotgenoot. Mensen bekommeren zich om anderen als dat nodig is. Mensen wenden

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Zorgcoöperatie Hoogeloon. Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant

Zorgcoöperatie Hoogeloon. Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant Zorgcoöperatie Hoogeloon Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant December 2011 Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving van een zestal

Nadere informatie

Zorgcoöperatie Hoogeloon

Zorgcoöperatie Hoogeloon Zorgcoöperatie Hoogeloon Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant 2011 Zorgcoöperatie Hoogeloon Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving

Nadere informatie

Er is een gemeenschap gericht op solidariteit en betrokkenheid gecreëerd

Er is een gemeenschap gericht op solidariteit en betrokkenheid gecreëerd Zorgcoöperatie beschouwt demente niet als wilsonbekwaam Burgerinitiatieven in de ouderenzorg hebben zeker kans van slagen. Dat bewijst een Brabantse zorgcoöperatie. Al laat die ook zien wat knelpunten

Nadere informatie

Het proces naar meer verantwoordelijkheid en bewoners initiatieven. De zorg in onze buurten 1

Het proces naar meer verantwoordelijkheid en bewoners initiatieven. De zorg in onze buurten 1 De zorg in onze buurten. Het proces naar meer verantwoordelijkheid en bewoners initiatieven De zorg in onze buurten 1 Verantwoordelijkheid nemen..?? Wie van u heeft reeds een aandeel geleverd in de wijze

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

De dorpscoöperatie HollandscheveldVerbindt. Waarom een dorpscoöperatie?

De dorpscoöperatie HollandscheveldVerbindt. Waarom een dorpscoöperatie? De dorpscoöperatie HollandscheveldVerbindt Waarom een dorpscoöperatie? Wat is de dorpscoöperatie? Wat doet de dorpscoöperatie? Wat wil de dorpscoöperatie? Waarom een dorpscoöperatie? In een wereld waarin

Nadere informatie

Secretaris. Don van Sambeek. Zorgcoöperatie Voorzitter

Secretaris. Don van Sambeek. Zorgcoöperatie Voorzitter Secretaris Don van Sambeek Zorgcoöperatie Voorzitter Zoektocht naar Nieuwe Perspectieven We zitten in boeiende en verontrustende tijden Zekerheden nemen af, we kunnen steeds minder steunen op vertrouwde

Nadere informatie

Zorgsteunpunt Heusden

Zorgsteunpunt Heusden Zorgsteunpunt Heusden Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant 2011 Zorgsteunpunt Heusden Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving van

Nadere informatie

Sociale verbanden en zelfredzaamheid van ouderen

Sociale verbanden en zelfredzaamheid van ouderen Sociale verbanden en zelfredzaamheid van ouderen Een verkennend onderzoek Conferentie Zorg in eigen hand 11 november 2011 1 Onderzoeksvragen Welke sociale verbanden zijn er? Hoe zijn ze te typeren? Hoe

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Zorg en welzijn in Amsterdam IN ONTWIKKELING. Saskia Schalkwijk SIGRA 17 april 2014, EZDA Seminar

Zorg en welzijn in Amsterdam IN ONTWIKKELING. Saskia Schalkwijk SIGRA 17 april 2014, EZDA Seminar Zorg en welzijn in Amsterdam IN ONTWIKKELING Saskia Schalkwijk SIGRA 17 april 2014, EZDA Seminar SIGRA IS: Samenwerkingsverband van gezondheidszorgorganisaties in Groot Amsterdam: sinds 1962 Onafhankelijke

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

WELZIJN ZONDER ZORGEN. Ons Doel Leiden Leiden Noord Fysiek & Sociaal Maatschappelijke Alliantie Pilotproject Provincie Zuid-Holland

WELZIJN ZONDER ZORGEN. Ons Doel Leiden Leiden Noord Fysiek & Sociaal Maatschappelijke Alliantie Pilotproject Provincie Zuid-Holland 1. AANLEIDINGEN WELZIJN ZONDER ZORGEN Ons Doel Leiden Leiden Noord Fysiek & Sociaal Maatschappelijke Alliantie Pilotproject Provincie Zuid-Holland AANLEIDING: Wijkontwikkelingsplan Leiden Zuidwest: Project

Nadere informatie

Aan gemeenten, VNG, SRE, Rijk, Tweede Kamer, provincie zorgverzekeraars, PRG, maatschappelijke organisaties, brancheorganisaties

Aan gemeenten, VNG, SRE, Rijk, Tweede Kamer, provincie zorgverzekeraars, PRG, maatschappelijke organisaties, brancheorganisaties Aan gemeenten, VNG, SRE, Rijk, Tweede Kamer, provincie zorgverzekeraars, PRG, maatschappelijke organisaties, brancheorganisaties Datum: 24 april 2013 Onderwerp: maak 'doe-het-zelf-zorg' voor en door burgers

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie

Van Voor Door Met. Elkaar

Van Voor Door Met. Elkaar Van Voor Door Met Elkaar 1 Inhoud waaier Kernboodschap Projectstructuur Lokaal netwerk Ontmoeting 2 Kernboodschap Kernboodschap Gewoon sámen DOEN! Simpel, herkenbaar en voor iedereen. Omdat iedereen ertoe

Nadere informatie

Borrel Plasmolen-Middelaar

Borrel Plasmolen-Middelaar Borrel Plasmolen-Middelaar Februari 2018 Bekend van Telegraaf en BNR 2 Samen maken we een betrokken buurt! Object actief in 40 steden en dorpen 485 Si nd s buurtverbinders & professionals getraind 20 11

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Als burgemeester van Ermelo heet ik u allen van harte welkom.

Als burgemeester van Ermelo heet ik u allen van harte welkom. Geachte aanwezigen, Als burgemeester van Ermelo heet ik u allen van harte welkom. We zijn vanmiddag met een heel gemêleerd gezelschap: Zo is aanwezig Luuk Buddingh, voormalig conrector van College Groevenbeek

Nadere informatie

Samen krachtig verder

Samen krachtig verder Titel beleidsnota onder titel (optioneel) Samen krachtig verder Position Paper Sociaal Domein Hoe zien de gemeenten Littenseradiel en Súdwest-Fryslân hun rol in de samenleving? Waar staan ze voor en welke

Nadere informatie

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Ten geleide Naar aanleiding van het manifest Waardig ouder worden. *) De ondertekenaars van onderstaand manifest willen het landelijk beleid met betrekking

Nadere informatie

om niet te vergeten Een project van het VBOB, Care Innovation Center West-Brabant, Alzheimer Nederland en PGraad/DVG

om niet te vergeten Een project van het VBOB, Care Innovation Center West-Brabant, Alzheimer Nederland en PGraad/DVG Een toekomst om niet te vergeten Een project van het VBOB, Care Innovation Center West-Brabant, Alzheimer Nederland en PGraad/DVG 2 Projectsecretariaat Vitaal Brabant Postbus 3240 5203 DE s-hertogenbosch

Nadere informatie

Brabantse Dorpen. Frans Thissen. en de veranderingen van binding en identiteit UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

Brabantse Dorpen. Frans Thissen. en de veranderingen van binding en identiteit UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM en de veranderingen van binding en identiteit Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies Het verhaal van Brabant Veranderende dorpen Oebele van Zuilen: (over de

Nadere informatie

HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG

HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG Maak Brabanders gezonder en Het Groene Woud groener alle foto s: Het Bewaarde Land/Het PON Het is groen en gezond eigen belang Maak Brabanders gezonder en Het Groene

Nadere informatie

Formulier Mantelzorg in het zorg(leef )plan

Formulier Mantelzorg in het zorg(leef )plan Formulier Mantelzorg in het zorg(leef )plan Algemene gegevens Naam mantelzorger:... Soort relatie met de cliënt:... Geboortejaar:... Telefoon:... Mobiele telefoon:... E-mail:... Woont u in hetzelfde huis

Nadere informatie

minder dan 5 jaar tussen de 5 en de 10 jaar tussen de 10 en de 15 jaar langer dan 15 jaar

minder dan 5 jaar tussen de 5 en de 10 jaar tussen de 10 en de 15 jaar langer dan 15 jaar Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 3: Wmo-nota juli 2012 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 3 e peiling met het burgerpanel van Zeewolde. De peiling ging over de sociale netwerken

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Invitational Conference Peter Hermans

Invitational Conference Peter Hermans Invitational Conference 3-7-2012 Peter Hermans Opzet presentatie 1. Inleiding 2. Careyn 3. Extramurale Zorg 4. Trends 5. Inzet communicatietechnologie 1.Algemeen 2.Medicijndispenser 6. Prio s 2012 / 2013

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon.

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. zorgvannu.nl Zorg van Nu. Heel gewoon. Als je wilt weten waar je bent of hoe je ergens moet komen, dan vertelt je telefoon je dat. Dankzij GPS. Zo kun je ook

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap Q en A Ouderen Solidariteit & gemeenschap 1. Moeten ouderen straks een beroep doen op familie of buren? De PvdA wil een samenleving waarin we ook zorg voor elkaar hebben. Een samenleving waarin we de zorg

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Zorg voor en door Elsendorp. 9 maart 2013 Hannie Penninx

Zorg voor en door Elsendorp. 9 maart 2013 Hannie Penninx Zorg voor en door Elsendorp 9 maart 2013 Hannie Penninx Elsendorp 2003 1000 inwoners Geen openbare voorzieningen Vertrek jeugd en ouderen Actiepunten Groei naar 1500 inwoners Bouwen voor jeugd en ouderen

Nadere informatie

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland de Agenda van Brabant kansen voor het platteland Inleiding In deze korte notitie reikt de vereniging kleine kernen noord-brabant u handvatten aan die de agenda voor de toekomst positief kunnen beïnvloeden.

Nadere informatie

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013 Wijkgezondheidsteams Arnhem 1 November 2013 Awina Nijntjes: Wijkverpleegkundige STMG Bregje Peeters: Adviseur eerste lijn, Caransscoop Versus Aanleiding Convenant Menzis-Gemeente Arnhem: 3 jaar gezamenlijk

Nadere informatie

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Astrid Buis Stijgende kosten zorg Vergrijzing Vereenzaming Professionalisering Individualisering Bureaucratisering Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Sociale kaart. Voor werkgroepleden en coördinatoren. Het belang van de sociale kaart

Sociale kaart. Voor werkgroepleden en coördinatoren. Het belang van de sociale kaart Sociale kaart Voor werkgroepleden en coördinatoren Het belang van de sociale kaart De sociale kaart geeft informatie over instellingen op het gebied van zorg, welzijn en hulpverlening. Deze instellingen

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

Veranderingen in het Sociaal Domein

Veranderingen in het Sociaal Domein Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Veranderingen in het Sociaal Domein Themabijeenkomst Ouderen in Leidsche Rijn 13 november 2013 Decentralisaties van Rijk naar Gemeente: AWBZ Jeugdzorg Participatiewet

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

met de mantelzorger 01 in gesprek met de mantelzorger model mantelzorgondersteuning > Algemene gegevens Naam mantelzorger Soort relatie met de cliënt

met de mantelzorger 01 in gesprek met de mantelzorger model mantelzorgondersteuning > Algemene gegevens Naam mantelzorger Soort relatie met de cliënt in gesprek met de mantelzorger model mantelzorgondersteuning > Algemene gegevens Zoveel mogelijk vóór het gesprek invullen. Naam mantelzorger Soort relatie met de cliënt Geboortejaar Telefoon Mobiele telefoon

Nadere informatie

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Integraal willen we allemaal maar hoe? 1. Klaske Wynia, onderzoeker Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Nadere informatie

Het project in fasen. Waarom dit project? Gebiedsgerichte Zorg. Resultaten fase 1 en 2. Dit Zorgbelang Fryslân project wil:

Het project in fasen. Waarom dit project? Gebiedsgerichte Zorg. Resultaten fase 1 en 2. Dit Zorgbelang Fryslân project wil: Waarom dit project? Dit Zorgbelang Fryslân project wil: Gebiedsgerichte Zorg Klaas de Jong & Trees Flapper Burgers meelaten denken in een pracht gebied met veel veranderingen (krimp, belangen e.d.) Hun

Nadere informatie

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht 13.30 - Opening danielle@digitalestedenagenda.nl h.haveman@enschede.nl www.twitter.com/dezorgendestad 1 Digitale

Nadere informatie

WIJdezorg bij U thuis

WIJdezorg bij U thuis WIJdezorg bij U thuis 24 uur per dag Bel 088 209 1000 U het comfort WIJdezorg brengt de zorg bij U thuis S Soms heeft u thuis zorg nodig. Bijvoorbeeldna terugkeer uit het ziekenhuis of revalidatie centrum,

Nadere informatie

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid'

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' 'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' Voor Mekaar is de titel van het Rotterdamse actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid (december 2014). Het volledige

Nadere informatie

Geen kunstje maar een kunst

Geen kunstje maar een kunst Geen kunstje maar een kunst De aanleiding In het huidige zorgsysteem is nog steeds het zorgaanbod leidend in plaats van de zorgvraag. De mensen ervaren dat en nemen daar geen genoegen meer mee. Dit leidt

Nadere informatie

Business case Mantelzorg & Familieparticipatie: vragenlijst over baten

Business case Mantelzorg & Familieparticipatie: vragenlijst over baten Business case Mantelzorg & Familieparticipatie: vragenlijst over baten Investeren in participatie van mantelzorgers & familieleden levert de organisatie baten op. Denk dan aan tijdwinst, meer aandacht

Nadere informatie

Intramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied

Intramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Intramurale Zorg Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Intramurale zorg Zorgcentrum Mennistenerf Meer dan wat ook is van belang dat elke bewoner zich thuis, welkom en goed verzorgd voelt. Daarom zet

Nadere informatie

De huisarts aan het. Kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en kan de mantelzorg dit aan?

De huisarts aan het. Kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en kan de mantelzorg dit aan? SP Onderzoek De huisarts aan het woord deel 3 Kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en kan de mantelzorg dit aan? Renske Leijten, SP-Kamerlid Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ineke Palm, Wetenschappelijk

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

ZORGEN DOE JE SAMEN. Een Brabants programma voor integrale zorg thuis. Mariet Paes

ZORGEN DOE JE SAMEN. Een Brabants programma voor integrale zorg thuis. Mariet Paes ZORGEN DOE JE SAMEN Een Brabants programma voor integrale zorg thuis Mariet Paes s-hertogenbosch, maart 2010 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Ervaringen van Brabantse ouderen en hun netwerken 3. Bouwstenen

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon.

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. zorgvannu.nl Zorg van Nu. Heel gewoon. Wij vinden het heel gewoon om een telefoon met GPS of een buitenlamp met bewegingssensor te hebben. Of om te beeldbellen

Nadere informatie

Huisartsenkliniek Houten Antoinette Blok directeur projecten

Huisartsenkliniek Houten Antoinette Blok directeur projecten Huisartsenkliniek Houten Antoinette Blok directeur projecten JvEI 14 maart 2017 Zorg in Houten - missie Samen werken wij aan de beste zorg dicht bij huis Eerstelijnszorg als het kan Specialistische zorg

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat 10-01-2018 Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Pagina 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Een breder perspectief

Een breder perspectief Aan de leden van de gemeenteraad. Raadsinformatiebrief 91 Maatschappelijke Ontwikkeling en Dienstverlening Helmond, 1 november 2011 Ons kenmerk: 1199008060 WT Doorkiesnr.: 587212 Onderwerp: Stand van zaken

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

Cliënt heeft sobere zorg met weinig keuzemogelijkheden

Cliënt heeft sobere zorg met weinig keuzemogelijkheden Geen economische groei Hoog draagvlak voor welvaartsstaat Alle zorg wordt aanbesteed Participatie noodzakelijk Standaardzorg Grote zorginstellingen Kan koffie 2 33 Economie, technologie en maatschappij

Nadere informatie

Bijeenkomst Zorglandschap Ternaard e.o.

Bijeenkomst Zorglandschap Ternaard e.o. Bijeenkomst Zorglandschap Ternaard e.o. Dorpshuis Tunawerth, 4 juli 2018 Westerkade 2 9718 AN Groningen T (050) 549 09 02 W www.pau.nl Programma 19:00 avond opening agenda toelichting stavaza Zorglandschap

Nadere informatie

Slimmer werken, flexibelere arbeidsorganisatie, nieuwe arbeidsverhoudingen

Slimmer werken, flexibelere arbeidsorganisatie, nieuwe arbeidsverhoudingen WIJKFOCUS Arbeidsorganisatie: Vierstroom Sector: Zorg Aantal medewerkers: 50-249 medewerkers Naam project: Wijkfocus Tijdvak: 1 Thema: Slimmer werken, flexibelere arbeidsorganisatie, nieuwe arbeidsverhoudingen

Nadere informatie

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog De positie van de(thuis)zorg Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog de Zorgboog Voor alle generaties; dus kraamzorg, Jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar, behandelpraktijk (paramedici),

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Participatie van mensen met hersenletsel,een emancipatoir proces

Participatie van mensen met hersenletsel,een emancipatoir proces Participatie van mensen met hersenletsel,een emancipatoir proces Peter Brouwers Regio manager Siza Gemini Midden Brabant Voorzitter Netwerk Hersenletsel zorgnetwerk Midden Brabant, Voorzitter Kennis cirkel

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015 Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams Erik Sterk, 5 maart 2015 Wmo werkplaats Rotterdam Leerkring Samen werken en samen leren in wijknetwerken Wijkteams en wijknetwerken Wmo implementatietraject

Nadere informatie

Thuiszorg. Leven op uw manier

Thuiszorg. Leven op uw manier Thuiszorg Leven op uw manier De thuiszorg van Omring past bij u U woont zelfstandig en u heeft behoefte aan ondersteuning. Samen met u zoeken we graag naar ondersteuning die aansluit bij uw wensen. Wij

Nadere informatie

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur)

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur) Agenda voor de vergadering van het Platform Zelfredzaam Datum: Locatie: 12 januari 2015 van 16:00 uur tot uiterlijk 19:00 uur (voor een eenvoudige maaltijd wordt gezorgd) Kulturhus Lienden Koningin Beatrixplein

Nadere informatie

Gemeente Borger-Odoorn. Regenboogmodel

Gemeente Borger-Odoorn. Regenboogmodel Bijlage raadsvoorstel 14.01160 Gemeente Borger-Odoorn Regenboogmodel met de vormen van hulp- en dienstverlening in het sociaal domein inclusief de mate van impact en het kostenniveau Meedoen naar vermogen

Nadere informatie

Kennismaking met Woonzorgcentrum

Kennismaking met Woonzorgcentrum Kennismaking met Woonzorgcentrum Vreeswijk Vreeswijk, dicht bij u in de buurt In Nieuwegein kunt u de zorg krijgen die bij u past. Dit kan bij u thuis of op uw eigen appartement in het woonzorgcentrum

Nadere informatie

Gesprekspuntenlijst huisbezoeken ouderen te Best

Gesprekspuntenlijst huisbezoeken ouderen te Best Gesprekspuntenlijst huisbezoeken ouderen te Best Datum huisbezoek : Naam ouderenbezoeker tel.: Persoonsgegevens: Naam : Straatnaam : Postcode/plaats : Geboortedatum : Geslacht : Telefoonnummer : Inleiding

Nadere informatie

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Dr. Evelyn Finnema, 12 mei 2016 Werkconferentie samen werken

Nadere informatie

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG KWALITEITS- BELEID LAVERHOF SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG HET VERHAAL VAN LAVERHOF Het verhaal van Laverhof begint bij onze wortels. Dat zijn de missie, visie en kernwaarden. Zij vertellen wie wij zijn, waar

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Samen aan de slag voor een seniorvriendelijk s-hertogenbosch. 14 december 2017

Samen aan de slag voor een seniorvriendelijk s-hertogenbosch. 14 december 2017 Samen aan de slag voor een seniorvriendelijk s-hertogenbosch 14 december 2017 Als Seniorenraad staan wij voor de belangen van de senioren als inwoners van s-hertogenbosch. Wij spannen ons in om senioren

Nadere informatie

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen Wmo-kanteling Raadpleging Inwonerpanel Dongen Even voorstellen 2 Stephan Dijcks GfK onderzoekt gedrag consumenten en burgers Beheer en onderzoek Inwonerpanel Dongen Uitvoerder landelijke Wmo-evaluatie

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

Onderzoek naar ervaren knelpunten bij burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning

Onderzoek naar ervaren knelpunten bij burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning Wat knelt (2016) iov Min. VWS Presentatie van bevindingen Onderzoek naar ervaren knelpunten bij burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning Aanleiding voor het onderzoek Burgerinitiatieven, gericht op

Nadere informatie

Overzicht van de Airbnb Community in België

Overzicht van de Airbnb Community in België Overzicht van de Airbnb Community in België Augustus 2016 - Augustus 2017 De gebruikte data zijn afkomstig van de reserveringsgegevens tussen 1 augustus 2016 en 1 augustus 2017 en de data die is verzameld

Nadere informatie

Kansen die kloppen op de deur

Kansen die kloppen op de deur Centrum voor Elkaar Kansen die kloppen op de deur 1 Onderzoeks -vraag Worden de uitgangspunten uit de doelomschrijving van het Centrum voor Elkaar gerealiseerd? Wat is de kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

GEZOND VOOR EN DOOR HET DORP. Brabantse gezondheidstafel

GEZOND VOOR EN DOOR HET DORP. Brabantse gezondheidstafel GEZOND VOOR EN DOOR HET DORP Brabantse gezondheidstafel Maart 2018 Wat verstaan we eigenlijk onder gezondheid? Welke kansen liggen er om gezond te blijven en te worden? Niet alleen vanuit (voorkomen van)

Nadere informatie

Deel A: Filtervragen. Hoe oud bent u? jaar. als u 65 jaar of ouder bent, kunt u verder met vraag 2

Deel A: Filtervragen. Hoe oud bent u? jaar. als u 65 jaar of ouder bent, kunt u verder met vraag 2 Deel A: Filtervragen Deze vragenlijst is bedoeld voor roze 65+ volwassenen die regelmatig zorg nodig hebben. Met behulp van de vragen uit dit deel wordt allereerst vastgesteld of de vragenlijst van toepassing

Nadere informatie

Onderwerp Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011

Onderwerp Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011 Onderwerp Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011 Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van de bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Elsendorp: small village, great people Procesevaluatie zorg door en voor het dorp Elsendorp 2009

Elsendorp: small village, great people Procesevaluatie zorg door en voor het dorp Elsendorp 2009 Elsendorp: small village, great people Procesevaluatie zorg door en voor het dorp Elsendorp 2009 Myrtille Timmers Mariet Paes Hannie Penninx-Donkers December 2010 PROVINCIALE RAAD VOOR DE VOLKSGEZONDHEID

Nadere informatie

Wonen met zorg. Gemeente Cuijk. Voelt beter

Wonen met zorg. Gemeente Cuijk. Voelt beter Wonen met zorg Gemeente Cuijk Voelt beter Wonen met zorg Zorgcentra Pantein besteedt veel aandacht aan een aangename, huiselijke woonomgeving voor haar bewoners. Welzijn, persoonlijke aandacht en wederzijds

Nadere informatie

De economische betekenis van mantelzorg

De economische betekenis van mantelzorg De economische betekenis van mantelzorg Guus Schrijvers, opvolger van prof.dr. J.C.M. Hattinga Verschure en auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel Beschrijving van het begrip mantelzorg

Nadere informatie

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem?

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem? Agenda Opening avond voorzitter Presentatie: Waarom Glasvezel Pauze (uitdelen vragenformulier en folder) Discussie en vragen Nawoord voorzitter Einde Waarom glasvezel? Waarom is aanleg van glasvezel nodig?

Nadere informatie

Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies Wat houdt een dorp leefbaar en vitaal?

Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies Wat houdt een dorp leefbaar en vitaal? Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies Wat houdt een dorp leefbaar en vitaal? Frans Thissen Een dorp: Nisse 1955 Wat houdt een dorp leefbaar en vitaal? 2 Een dorp: Nisse

Nadere informatie

Inspraak notitie VBOB commissie ZWC d.d. 29 maart 2008

Inspraak notitie VBOB commissie ZWC d.d. 29 maart 2008 Ambtelijk secretaris VBOB drs. Mieke Nijssen Postbus 3240 5203 DE s-hertogenbosch telefoon: 073 643 02 63 e-mail: mnijssen@vbob.nl Bank Rabobank Breda 34 15 44 973 Inspraak notitie VBOB commissie ZWC d.d.

Nadere informatie

UKON symposium 14 april 2015 Joan Veldhuizen Wethouder gemeente Bladel

UKON symposium 14 april 2015 Joan Veldhuizen Wethouder gemeente Bladel WERKEN AAN DEMENTIEVRIENDELIJKE GEMEENSCHAPPEN (EN DE ROL VAN DE GEMEENTE) UKON symposium 14 april 2015 Joan Veldhuizen Wethouder gemeente Bladel 1 Intentieverklaring Koploper dementievriendelijke gemeente

Nadere informatie