Na mijn rondgang door Noord-Brabant zal ik eindigen met een aantal wensen richting de toekomst, waar ik graag met u over in gesprek ga.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Na mijn rondgang door Noord-Brabant zal ik eindigen met een aantal wensen richting de toekomst, waar ik graag met u over in gesprek ga."

Transcriptie

1 1 Graag wil ik de KBO Land van Cuyk complimenteren met het initiatief voor deze conferentie VERANDERING IN DE ZORG. De Provinciale Raad Gezondheid vindt het een eer om een steentje bij te dragen aan de discussie hierover. Oud worden in goede gezondheid willen we allemaal; maar de laatste jaren van ons leven hebben we meer kans op klachten en ongemakken en daar is zorg bij nodig. Zorg is niet alleen de zorg die zorginstellingen en professionals verlenen. Ik kies een bredere insteek. Er zijn vele mensen betrokken bij de zorg voor ouderen. Ik neem u mee in een rondgang om te ontdekken dat we zorgen samen doen in Noord-Brabant. De Provinciale Raad Gezondheid adviseert de provincie op het terrein van gezondheid en zorg. Vroeger vooral vanuit de insteek zorg en welzijn. De laatste jaren vanuit een bredere insteek op gezondheid. U zult die ontwikkeling in mijn verhaal tegen komen. We zijn door ons advieswerk in de gelegenheid vele Brabantse initiatieven te leren kennen. Enkele daarvan vormen de basis voor mijn verhaal. Ik denk dat ik zeker niet alle initiatieven in Noord- Brabant ken, maar ik hoop dat u met mij mee gaat denken in de trant van: dat doen wij toch ook, daar zijn ze ook met iets moois bezig en waarom heeft zij daar niet aan gedacht. Dan wordt het zeker een zorgen doen we samen. Na mijn rondgang door Noord-Brabant zal ik eindigen met een aantal wensen richting de toekomst, waar ik graag met u over in gesprek ga.

2 2 OUDER WORDEN IN BRABANT Eerst een paar cijfers. Die kent u misschien wel. Zo n plaatjes zijn er ook speciaal voor de gemeenten in het Land van Cuyk. Nederland vergrijst en de zorgbehoefte wordt groter. Dat die zorgbehoefte groter wordt, heeft echter niet alleen te maken met het ouder worden, maar doordat diagnostiek en behandelmogelijkheden verbeteren. De vergrijzing gaat in sommige delen van Nederland samen met krimp: teruglopende bevolkingsaantallen. Krimp vooral in de kleine gemeenten en kernen. Meer ouderen, minder jongeren om voor hen te zorgen. Hoe lossen we dat op? Dat lukt niet als we in bestaande kaders blijven denken. Er is dat andere perspectief nodig. Het perspectief van zorgen doe je samen. Mensen dokteren zelf met een advies van een arts of met informatie van een lotgenoot. Dat noemen we tegenwoordig zelfwerkzaamheid. Mensen bekommeren zich om anderen als dat nodig is. Je naasten steunen noemen we informele of mantelzorg. Uit cijfers van het cultureel plan bureau weten we dat het grootste deel van de zorg zich afspeelt in dit informele circuit. En dit gebeurt zeker in Noord-Brabant.

3 3 Idealiter worden zorg en diensten vanuit een continuüm van zorg geboden. Een continuüm waarin geen gaten vallen en waarin vloeiende overgangen bestaan tussen de specialistische zorg, die op een grotere schaal in ziekenhuizen en behandelcentra georganiseerd is, de nabije kleinschalig georganiseerde eerstelijnszorg en de informele zorg, die deel uit maakt van het directe netwerk van mensen. Transmurale zorg zijn bijvoorbeeld alle arrangementen rond chronisch zieken, waarin eerste en tweede lijn samenwerken. Community zorg is vrijwilligerswerk zoals de Zonnebloem, Rode Kruis, seniorenhuisbezoek, woon-zorg-servicediensten, steunpunten, informatiewinkels, telefoon- en digitale cirkels etc. De drie cirkels aan de rechterkant worden georganiseerd vanuit instellingen. De twee linkse cirkels niet; die horen bij de civil society en zijn gebaseerd op de inzet van mensen in persoonlijke en community netwerken. Met community bedoel ik niet alleen de wijk waar je woont, maar ook andere gemeenschappen waar je bij hoort. Een ouderenbond is ook een community. Veel activiteiten van de ouderenbonden bevinden zich in de cirkel van community zorg. In Nederland zijn we in de gezondheidszorg de laatste decennia vergeten hoe belangrijk die eerste twee cirkels zijn. De aandacht is vooral uitgegaan naar de 3 cirkels aan de rechterkant. Daar verwachten we onze zorg van. De waarde en betekenis van de eerste twee cirkels is uniek; de professionele zorg kan die niet vervangen. Belangrijk is dat de professionele zorg de beide andere cirkels kent, erkent, er mee afstemt en samen werkt. We zien op dit terrein in Brabant hoopvolle ontwikkelingen. Nu is er de laatste tijd veel te doen over de verplichting die de overheid ons oplegt om voor elkaar te zorgen. Het is curieus dat al dat vrijwilligerswerk en al die informele hulp eerst niet zo in beeld was bij de overheid. Nu in tijden van bezuiniging en crisis wil de overheid, dat wat al gebeurt ons opnieuw gaan opleggen. Los van al het nieuwe overheidsbeleid vind ik het belangrijk te leren van hetgeen afgelopen jaren al is ontwikkeld in de Brabantse praktijk.

4 4 VOORBEELDEN IN BRABANT VAN COMMUNITY NETWERKEN In Noord-Brabant bestaan mooie voorbeelden waarin samengewerkt wordt tussen de informele en professionele zorg : bijvoorbeeld in de zorgcoöperaties, waarvan Hoogeloon de primeur voor Nederland had. In 2005 richtten een aantal enthousiaste Hoogeloonse mensen de zorgcoöperatie Hoogeloon op. In plaats van een ieder voor zich mentaliteit heeft Hoogeloon gekozen om de verantwoordelijkheid gezamenlijk op te pakken en wonen, welzijn en zorg zelf vanuit de gemeenschap vorm te geven. De zorgcoöperatie streeft het behoud van voorzieningen na en organiseert aanvullende voorzieningen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Een tweede voorbeeld is Elsendorp met een eigen invulling van zorg door en voor het dorp. Elsendorp heeft een hechte sociale structuur, veel informele zorg. Toch bemerkte men enkele jaren geleden dat ouderen niet in het dorp konden blijven door ontbrekende voorzieningen. De dorpsraad én de huisarts maakten samen een plan. Er zijn zorgappartementen gebouwd; Elsendorp heeft nu een eigen professioneel zorgteam én een dorpsregisseur. Deze dorpsregisseur makelt tussen de informele en professionele zorg en wordt betaald vanuit de Wmo. Deze coöperaties verspreiden zich als een olievlek in Brabant en hebben zich inmiddels georganiseerd in het platform Zorgen doe je samen. Het derde voorbeeld is de West-Brabantse Kruisvereniging, een overkoepelende vereniging van 28 plaatselijke kruisverenigingen. In de besturen van die plaatselijke kruisverenigingen zitten mensen afkomstig uit seniorenraden, zonnebloem, rode kruis etc. Samen hebben deze plaatselijke kruisverenigingen ruim leden. Naast een groot aanbod van cursussen en verkoop en uitleen van zorgartikelen heeft deze kruisvereniging afgelopen jaren met succes geijverd voor de terugkeer van de wijkzuster. In een onderzoek dat ze hebben laten verrichten blijkt dat ze met de inzet van de wijkzuster vele duurdere kosten besparen in de zorg.

5 5 NOG MEER CIRKELS Zoals ik aan het begin zei, kun je breder kijken naar samenwerking. Hoe wonen mensen, hoeveel ondersteuning hebben zij bij het wonen? Hoe ziet hun omgeving eruit, is natuur bereikbaar voor ouderen? Hoe gezond is hun voeding? Hoe belangrijk deze invloeden zijn, leg ik uit aan de hand van enkele voorbeelden. - Wonen en zorgtechnologie Vorig jaar heeft de Provinciale Raad Gezondheid samen met SER Brabant een advies geschreven voor een versnellingsagenda van de zorgeconomie. Ik wil een klein stukje citeren uit dit advies, waarin een toekomstbeeld wordt geschetst: Mede dankzij internet kan de Brabantse burger actief blijven meedoen en voldoende contacten onderhouden met anderen. Hij heeft de eigen regie over zijn leven en kan zichzelf redden vanuit zijn luie leunstoel thuis. Hij heeft allerlei handige hulpmiddelen in zijn huis die zijn huis schoonhouden en het woongemak bevorderen. Hij heeft een warm netwerk om zich heen van mensen in de buurt of in zijn dorp die elkaar hand- en spandiensten verlenen. Dankzij de techniek kunnen familieleden, vrienden en buren gemakkelijk en snel met elkaar schakelen en contacten plannen. Ze ontmoeten elkaar ook via internet communities tussen de bedrijven door. Inmiddels wordt op vele plekken aan deze toekomst gewerkt en hebben senioren in de verwezenlijking hiervan een belangrijke rol. Bij de designweek in Eindhoven vorige maand, waren veel hoogstandjes te zien. NATUUR EN EEN GROENE OMGEVING In een spraakmakend onderzoek van de KPMG blijkt dat wie investeert in meer groen in met name stedelijke gebieden, daarvoor op meerdere fronten beloond wordt.

6 6 De omgeving wordt niet alleen mooier, het heeft ook een positief effect op de gezondheid van de bewoners omdat zij zich prettiger voelen en/of meer gaan bewegen. Via deze weg leidt het investeren in meer groen dan ook tot lagere kosten van zorg en ziekteverzuim. Een paar voorbeelden in Brabant: - BioWalking groen, gezond en gezellig BioWalking is een wandeling in de natuur voor mensen met gezondheidsklachten, voor wie bewegen en natuurbeleving een genezende werking heeft. Bijvoorbeeld voor chronisch zieken en dementerende mensen. De wandelingen worden begeleid door vrijwilligers van natuurorganisaties. In opdracht van de provincie zijn pilots opgestart om te kijken of op lokaal niveau (aangepaste) wandelroutes kunnen worden aangeboden aan mensen die misschien niet zo gemakkelijk wandelen, maar het wel nodig hebben. dementietuin in Oisterwijk Bij zorgcentrum De Vloet in de gemeente Oisterwijk heeft dementietuin gerealiseerd. De eerste fase, een beschutte tuin waarin mensen met dementie kunnen verblijven, is gerealiseerd met steun van de Vrienden van de Vloet. Beoogd wordt in een tweede fase een ontmoetingstuin te realiseren, waarin inwoners van de gemeente Oisterwijk en mensen met dementie elkaar kunnen ontmoeten. De dementietuin ligt naast de Voorste Stroom, die recent weer in haar oorspronkelijke natuurlijke staat is teruggebracht. De dementietuin is ook het begin- en eindpunt van natuurwandelingen voor mensen met dementie, verzorgd door het IVN. GEZOND VOEDSEL 1 op de 5 senioren in zorginstellingen en ouderen in ziekenhuizen is ondervoed en 50 procent dreigt dit te worden.wist u dat? Ik schrok van dit cijfer. Maar er is meer aan de hand rond ons voedsel. Onlangs de salmonellabesmetting van zalm maakte duidelijk hoe vreemd de voedselketen is georganiseerd. Samen met ZLTO heb ik onlangs een programma geïnitieerd waarin we alle Brabantse zorginstellingen gaan stimuleren producten te betrekken van regionale boeren. De voedselketen korter maken, vervoerskilometers minder maken én de de maaltijden in zorginstellingen weer smakelijker, herkenbaarder en voedzamer maken. Daar komt veel bij kijken. Er zijn in een paar zorginstellingen al goede resultaten, zoals bijvoorbeeld in het ziekenhuis Bernhoven.

7 7 Wensen voor de toekomst Mensen creëren eigen en autonome verbanden, waarin ze elkaar ontmoeten, ze zetten activiteiten op, waar ze steun bij elkaar vinden. Zij geven deze verbanden op een eigen manier invulling. Dat zien we aan al die innovatieve voorbeelden die ik heb laten zien. Burgers en maatschappelijke organisaties organiseren zich vanuit hun betrokkenheid of engagement. En dat is een andere manier van zorg bieden dan in het professionele systeem. Bovendien zijn er de eerste aanwijzingen dat deze zorg efficiënter, duurzamer en goedkoper blijken te zijn. Mijn wensen voor de toekomst: Zorg die past bij het gewone alledaagse leven en zich verbindt met welzijn, slim wonen, genieten van de natuur en gezonde voeding. Meer onderzoek naar de betekenis, de kosten en baten van deze geïntegreerde manieren van zorg, zodat duidelijk wordt dat we in Brabant hiermee een oplossing hebben voor de stijgende zorgkosten. Een integraal zorgbudget dat per dorp of wijk beschikbaar komt, zodat de zorg minder bureaucratisch en ingewikkeld wordt. Ouderenbonden, die ook afspraken maken met andere partijen dan de zorginstellingen zoals met de boeren over regionaal geproduceerd voedsel, met natuurorganisaties en gemeenten over het kunnen gebruiken van de groene omgeving, met woningbouwcorporaties over het gebruik van slimme technische oplossingen in huizen en de directe omgeving. Als we samen met andere sectoren de handen ineen slaan en nadenken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde toekomst voor ouderen, dan zetten we een grote stap richting een toekomstbestendige ouderenzorg. Mariet Paes directeur Provinciale Raad Gezondheid Rijnstraat 4, 5215 EK s-hertogenbosch

Zorgen doen we samen in Noord-Brabant

Zorgen doen we samen in Noord-Brabant Zorgen doen we samen in Noord-Brabant Graag wil ik de VBOB complimenteren met het initiatief voor deze conferentie Wat staat er te gebeuren in de ouderenzorg. De Provinciale Raad Gezondheid vindt het een

Nadere informatie

Zorgen doen we samen in Noord-Brabant

Zorgen doen we samen in Noord-Brabant Zorgen doen we samen in Noord-Brabant Graag wil ik de organisatoren van dit Participatiecafé Deurne complimenteren met het thema van vandaag: Onze zorg na 1 januari 2015. De Provinciale Raad Gezondheid

Nadere informatie

Dit zijn de ingrediënten waar ik op in wil gaan in mijn bijdrage aan deze middag.

Dit zijn de ingrediënten waar ik op in wil gaan in mijn bijdrage aan deze middag. ZORGEN DOE JE SAMEN Mariet Paes Mensen dokteren zelf met een advies van een hulpverlener of met informatie van een bekende of een lotgenoot. Mensen bekommeren zich om anderen als dat nodig is. Mensen wenden

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Er is een gemeenschap gericht op solidariteit en betrokkenheid gecreëerd

Er is een gemeenschap gericht op solidariteit en betrokkenheid gecreëerd Zorgcoöperatie beschouwt demente niet als wilsonbekwaam Burgerinitiatieven in de ouderenzorg hebben zeker kans van slagen. Dat bewijst een Brabantse zorgcoöperatie. Al laat die ook zien wat knelpunten

Nadere informatie

Zorgcoöperatie Hoogeloon. Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant

Zorgcoöperatie Hoogeloon. Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant Zorgcoöperatie Hoogeloon Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant December 2011 Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving van een zestal

Nadere informatie

Zorgcoöperatie Hoogeloon

Zorgcoöperatie Hoogeloon Zorgcoöperatie Hoogeloon Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant 2011 Zorgcoöperatie Hoogeloon Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving

Nadere informatie

Het proces naar meer verantwoordelijkheid en bewoners initiatieven. De zorg in onze buurten 1

Het proces naar meer verantwoordelijkheid en bewoners initiatieven. De zorg in onze buurten 1 De zorg in onze buurten. Het proces naar meer verantwoordelijkheid en bewoners initiatieven De zorg in onze buurten 1 Verantwoordelijkheid nemen..?? Wie van u heeft reeds een aandeel geleverd in de wijze

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Invitational Conference Peter Hermans

Invitational Conference Peter Hermans Invitational Conference 3-7-2012 Peter Hermans Opzet presentatie 1. Inleiding 2. Careyn 3. Extramurale Zorg 4. Trends 5. Inzet communicatietechnologie 1.Algemeen 2.Medicijndispenser 6. Prio s 2012 / 2013

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Zorgsteunpunt Heusden

Zorgsteunpunt Heusden Zorgsteunpunt Heusden Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant 2011 Zorgsteunpunt Heusden Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving van

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog De positie van de(thuis)zorg Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog de Zorgboog Voor alle generaties; dus kraamzorg, Jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar, behandelpraktijk (paramedici),

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG

HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG Maak Brabanders gezonder en Het Groene Woud groener alle foto s: Het Bewaarde Land/Het PON Het is groen en gezond eigen belang Maak Brabanders gezonder en Het Groene

Nadere informatie

Een breder perspectief

Een breder perspectief Aan de leden van de gemeenteraad. Raadsinformatiebrief 91 Maatschappelijke Ontwikkeling en Dienstverlening Helmond, 1 november 2011 Ons kenmerk: 1199008060 WT Doorkiesnr.: 587212 Onderwerp: Stand van zaken

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Huisartsenkliniek Houten Antoinette Blok directeur projecten

Huisartsenkliniek Houten Antoinette Blok directeur projecten Huisartsenkliniek Houten Antoinette Blok directeur projecten JvEI 14 maart 2017 Zorg in Houten - missie Samen werken wij aan de beste zorg dicht bij huis Eerstelijnszorg als het kan Specialistische zorg

Nadere informatie

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015 Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams Erik Sterk, 5 maart 2015 Wmo werkplaats Rotterdam Leerkring Samen werken en samen leren in wijknetwerken Wijkteams en wijknetwerken Wmo implementatietraject

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Blijvend thuis in eigen huis Noodfonds voor senioren Versterken van de contacten met de wijk- en dorpsraden Wmo adviesgroep

Jaarverslag 2014 Blijvend thuis in eigen huis Noodfonds voor senioren Versterken van de contacten met de wijk- en dorpsraden Wmo adviesgroep Jaarverslag 2014 In het jaar 2014 heeft het bestuur van de Seniorenraad voor de gemeente Oss onder andere verder uitwerking gegeven aan de volgende in 2013 opgestarte projecten: Blijvend thuis in eigen

Nadere informatie

Van Voor Door Met. Elkaar

Van Voor Door Met. Elkaar Van Voor Door Met Elkaar 1 Inhoud waaier Kernboodschap Projectstructuur Lokaal netwerk Ontmoeting 2 Kernboodschap Kernboodschap Gewoon sámen DOEN! Simpel, herkenbaar en voor iedereen. Omdat iedereen ertoe

Nadere informatie

Secretaris. Don van Sambeek. Zorgcoöperatie Voorzitter

Secretaris. Don van Sambeek. Zorgcoöperatie Voorzitter Secretaris Don van Sambeek Zorgcoöperatie Voorzitter Zoektocht naar Nieuwe Perspectieven We zitten in boeiende en verontrustende tijden Zekerheden nemen af, we kunnen steeds minder steunen op vertrouwde

Nadere informatie

De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg

De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg Grande conference 2014 Henri Plagge, arts M&G MCM Voorzitter Raad van Bestuur De Zorgboog Zorgboog Voor alle generaties;

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Dr. Hans Peter Jung, huisarts Afferden (L) Dr. Miranda Laurant, lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening, Hogeschool

Nadere informatie

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 Dementie Coöperatie Oisterwijk Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 dementie: Brabantse feiten Verhouding aantal mensen met dementie in de Brabantse bevolking 2012

Nadere informatie

Wonen met zorg. Gemeente Cuijk. Voelt beter

Wonen met zorg. Gemeente Cuijk. Voelt beter Wonen met zorg Gemeente Cuijk Voelt beter Wonen met zorg Zorgcentra Pantein besteedt veel aandacht aan een aangename, huiselijke woonomgeving voor haar bewoners. Welzijn, persoonlijke aandacht en wederzijds

Nadere informatie

NO Brabant: leefbaarheid Ben van Essen Strateeg provincie Limburg

NO Brabant: leefbaarheid Ben van Essen Strateeg provincie Limburg NO Brabant: leefbaarheid 2020 Ben van Essen Strateeg provincie Limburg Dialoog-conferentie NO Brabant 4 april 2013 N.O. Brabant: grote potenties Sterke gemeenschappen Prettig wonen Innovatieve economische

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word...

Wat als ik niet meer beter word... Wat als ik niet meer beter word... 1 Deze folder is bedoeld voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en voor hen die betrokken zijn bij een ziek familielid of een andere zieke naaste waarvan het levenseinde

Nadere informatie

Wonen in Eigen Haard

Wonen in Eigen Haard Wonen in Eigen Haard Eigen Haard is een gezellig woonzorgcentrum in het centrum van Zwanenburg. Verschillende voorzieningen liggen op loopafstand in de nabij gelegen winkelstraat met vele gezellige winkels

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

OUDEREN IN UTRECHT DIALOOGBIJEENKOMST VOOR NIEUWE GEMEENTERAADSLEDEN 23 MEI 2018

OUDEREN IN UTRECHT DIALOOGBIJEENKOMST VOOR NIEUWE GEMEENTERAADSLEDEN 23 MEI 2018 OUDEREN IN UTRECHT DIALOOGBIJEENKOMST VOOR NIEUWE GEMEENTERAADSLEDEN 23 MEI 2018 PROGRAMMA VANAVOND Algemene introductie van de aanwezige belangenbehartigers en een schets van drie belangrijke thema s

Nadere informatie

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid'

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' 'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' Voor Mekaar is de titel van het Rotterdamse actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid (december 2014). Het volledige

Nadere informatie

Samenwerken aan Samenhang. Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze

Samenwerken aan Samenhang. Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze Samenwerken aan Samenhang Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze werken aan Samenhang Samenwerken aan Samenhang Inleiding In de gemeente Aa en Hunze zijn verschillende vrijwillige

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie

Sociale kaart. Voor werkgroepleden en coördinatoren. Het belang van de sociale kaart

Sociale kaart. Voor werkgroepleden en coördinatoren. Het belang van de sociale kaart Sociale kaart Voor werkgroepleden en coördinatoren Het belang van de sociale kaart De sociale kaart geeft informatie over instellingen op het gebied van zorg, welzijn en hulpverlening. Deze instellingen

Nadere informatie

Zorg en welzijn in Amsterdam IN ONTWIKKELING. Saskia Schalkwijk SIGRA 17 april 2014, EZDA Seminar

Zorg en welzijn in Amsterdam IN ONTWIKKELING. Saskia Schalkwijk SIGRA 17 april 2014, EZDA Seminar Zorg en welzijn in Amsterdam IN ONTWIKKELING Saskia Schalkwijk SIGRA 17 april 2014, EZDA Seminar SIGRA IS: Samenwerkingsverband van gezondheidszorgorganisaties in Groot Amsterdam: sinds 1962 Onafhankelijke

Nadere informatie

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Dr. Evelyn Finnema, 12 mei 2016 Werkconferentie samen werken

Nadere informatie

Participatie van mensen met hersenletsel,een emancipatoir proces

Participatie van mensen met hersenletsel,een emancipatoir proces Participatie van mensen met hersenletsel,een emancipatoir proces Peter Brouwers Regio manager Siza Gemini Midden Brabant Voorzitter Netwerk Hersenletsel zorgnetwerk Midden Brabant, Voorzitter Kennis cirkel

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 Zorgcoöperatie en Samen Anders Zorg (SAZ)

JAARVERSLAG 2016 Zorgcoöperatie en Samen Anders Zorg (SAZ) JAARVERSLAG 2016 Zorgcoöperatie en Samen Anders Zorg (SAZ) Inhoud In dit jaarverslag zijn de activiteiten voor zowel de Zorgcoöperatie als de Stichting SAZ (Samen Anders Zorg) beschreven. De stichting

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 Zorgcoöperatie en Samen Anders Zorg (SAZ)

JAARVERSLAG 2017 Zorgcoöperatie en Samen Anders Zorg (SAZ) JAARVERSLAG 2017 Zorgcoöperatie en Samen Anders Zorg (SAZ) Inhoud In dit jaarverslag zijn de activiteiten voor zowel de Zorgcoöperatie als de Stichting SAZ (Samen Anders Zorg) beschreven. De stichting

Nadere informatie

WAT VINDEN OUDEREN BELANGRIJK BIJ WONEN, WELZIJN EN ZORG?

WAT VINDEN OUDEREN BELANGRIJK BIJ WONEN, WELZIJN EN ZORG? WAT VINDEN OUDEREN BELANGRIJK BIJ WONEN, WELZIJN EN ZORG? DOOR OUDEREN, VOOR OUDEREN Wat vinden ouderen zelf belangrijk als het gaat over wonen, welzijn en zorg? Wat zijn nou écht waardevolle verbeteringen?

Nadere informatie

Aan gemeenten, VNG, SRE, Rijk, Tweede Kamer, provincie zorgverzekeraars, PRG, maatschappelijke organisaties, brancheorganisaties

Aan gemeenten, VNG, SRE, Rijk, Tweede Kamer, provincie zorgverzekeraars, PRG, maatschappelijke organisaties, brancheorganisaties Aan gemeenten, VNG, SRE, Rijk, Tweede Kamer, provincie zorgverzekeraars, PRG, maatschappelijke organisaties, brancheorganisaties Datum: 24 april 2013 Onderwerp: maak 'doe-het-zelf-zorg' voor en door burgers

Nadere informatie

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam.

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Het is zover, de Damster Zorgbalie is gerealiseerd! Het bieden van tijdige, juiste en prettige ondersteuning

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent.

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. 1. Zelfstandig Westvoorne Als heel veel dorpen bij elkaar

Nadere informatie

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon.

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. zorgvannu.nl Zorg van Nu. Heel gewoon. Als je wilt weten waar je bent of hoe je ergens moet komen, dan vertelt je telefoon je dat. Dankzij GPS. Zo kun je ook

Nadere informatie

SOC bijeenkomst, 26 november 2014

SOC bijeenkomst, 26 november 2014 1 Stijlvol Ouder Jeannette Dijkman Anders kijken naar ouder worden Onderzoek, marketing, communicatie, seniorenmakelaar Inhoud: Algemene trends en toekomstperspectief Demografische ontwikkelingen De nieuwe

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Astrid Buis Stijgende kosten zorg Vergrijzing Vereenzaming Professionalisering Individualisering Bureaucratisering Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Gezondheiden Zorg in Overijssel

Gezondheiden Zorg in Overijssel Gezondheiden Zorg in Overijssel Ontwikkelingen en Perspectieven Hans Peter Benschop Gemeente Hof van Twente Goor, 1 juni 2016 Hof van Twente Gezond Gemiddelde leeftijd hoger dan Nederlandse gemiddelde

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Inspiratiegids. Dementievriendelijke inspiratiegids voor gemeenschapshuizen

Inspiratiegids. Dementievriendelijke inspiratiegids voor gemeenschapshuizen Inspiratiegids Dementievriendelijke inspiratiegids voor gemeenschapshuizen Een gemeenschapshuis of buurthuis is dé plaats om elkaar te ontmoeten. De voorziening speelt een belangrijke rol in het verbinden

Nadere informatie

1 Kent u iemand uit uw omgeving met dementie?

1 Kent u iemand uit uw omgeving met dementie? Dementie 6 1 Kent u iemand uit uw omgeving met dementie? 5 54% 41% 6% Ja Nee Weet niet Toelichting: 1 Ik werk met ouderen als wijkziekenverzorgende. 1 Ja de gemeente in het algeheel als je ze vraagt om

Nadere informatie

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014 Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau Jaap Ikink 12 juni 2014 Maatwerk voor Sociale Wijkteams Waarom sociale wijkteams? Uitdaging op lokaal niveau! Adviezen voor beleid?! Maatwerk voor Sociale

Nadere informatie

Slimmer werken, flexibelere arbeidsorganisatie, nieuwe arbeidsverhoudingen

Slimmer werken, flexibelere arbeidsorganisatie, nieuwe arbeidsverhoudingen WIJKFOCUS Arbeidsorganisatie: Vierstroom Sector: Zorg Aantal medewerkers: 50-249 medewerkers Naam project: Wijkfocus Tijdvak: 1 Thema: Slimmer werken, flexibelere arbeidsorganisatie, nieuwe arbeidsverhoudingen

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat 10-01-2018 Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Pagina 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Divisie Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Mondriaan voor geestelijke gezondheid Wie De divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan, instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Wat Wij verlenen

Nadere informatie

minder dan 5 jaar tussen de 5 en de 10 jaar tussen de 10 en de 15 jaar langer dan 15 jaar

minder dan 5 jaar tussen de 5 en de 10 jaar tussen de 10 en de 15 jaar langer dan 15 jaar Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 3: Wmo-nota juli 2012 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 3 e peiling met het burgerpanel van Zeewolde. De peiling ging over de sociale netwerken

Nadere informatie

Miks werkt met jongeren van 6 tot 23 jaar, met senioren, gezinnen, individuele inwoners maar ook met groepen inwoners.

Miks werkt met jongeren van 6 tot 23 jaar, met senioren, gezinnen, individuele inwoners maar ook met groepen inwoners. Presentatie Miks welzijn in de commissie WOS op 17 oktober 2013 Rapport Rekenkamer Het is iets meer dan een half jaar geleden dat het rapport van de Rekenkamercommissie over de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Geen kunstje maar een kunst

Geen kunstje maar een kunst Geen kunstje maar een kunst De aanleiding In het huidige zorgsysteem is nog steeds het zorgaanbod leidend in plaats van de zorgvraag. De mensen ervaren dat en nemen daar geen genoegen meer mee. Dit leidt

Nadere informatie

Tertzio www.pleyade.nl

Tertzio www.pleyade.nl Tertzio www.pleyade.nl Welkom op Tertzio Warm, persoonlijk en sfeervol. Dat is waar de verpleegunit van Pleyade op Tertzio voor staat. Wij bieden zorg aan mensen met een lichamelijke aandoening in een

Nadere informatie

Kennismaking met Woonzorgcentrum

Kennismaking met Woonzorgcentrum Kennismaking met Woonzorgcentrum Vreeswijk Vreeswijk, dicht bij u in de buurt In Nieuwegein kunt u de zorg krijgen die bij u past. Dit kan bij u thuis of op uw eigen appartement in het woonzorgcentrum

Nadere informatie

De huisarts aan het. Kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en kan de mantelzorg dit aan?

De huisarts aan het. Kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en kan de mantelzorg dit aan? SP Onderzoek De huisarts aan het woord deel 3 Kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en kan de mantelzorg dit aan? Renske Leijten, SP-Kamerlid Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ineke Palm, Wetenschappelijk

Nadere informatie

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van.

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Logo Huis van de Buurt Caroline van Gessel, coördinator Huis van de Buurt St. Zorgcentra de Betuwe Stel U wordt nu geboren, hoe zou u de zorg en welzijn

Nadere informatie

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013 Wijkgezondheidsteams Arnhem 1 November 2013 Awina Nijntjes: Wijkverpleegkundige STMG Bregje Peeters: Adviseur eerste lijn, Caransscoop Versus Aanleiding Convenant Menzis-Gemeente Arnhem: 3 jaar gezamenlijk

Nadere informatie

RIGOM en ouderenorganisaties Hoofdstuk 1

RIGOM en ouderenorganisaties Hoofdstuk 1 RIGOM en ouderenorganisaties Hoofdstuk 1 6 1. RIGOM EN OUDENORGANISATIES 1.1. RIGOM Zelfstandig ouder worden, daar waar je thuis bent en ook als het wat minder gaat, meedoen en betrokken zijn en blijven,

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Introductie. Project Mijn eigen Voordeur. Monique Kemner procesbegeleider bij VanMorgen

Introductie. Project Mijn eigen Voordeur. Monique Kemner procesbegeleider bij VanMorgen Introductie Project Mijn eigen Voordeur Monique Kemner procesbegeleider bij VanMorgen Programma Werkwijze project Mijn eigen Voordeur Service design in een veranderproces in zorg en welzijn Proces en resultaat

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

Samen aan de slag voor een seniorvriendelijk s-hertogenbosch. 14 december 2017

Samen aan de slag voor een seniorvriendelijk s-hertogenbosch. 14 december 2017 Samen aan de slag voor een seniorvriendelijk s-hertogenbosch 14 december 2017 Als Seniorenraad staan wij voor de belangen van de senioren als inwoners van s-hertogenbosch. Wij spannen ons in om senioren

Nadere informatie

Vrijwilligersvervoer Oisterwijk (VVO)

Vrijwilligersvervoer Oisterwijk (VVO) (concept gedachte) Zorg en welzijn gerelateerd Vrijwilligersvervoer Oisterwijk (VVO) Een burgerinitiatief. Senioren Kennis Netwerk (SKN) Oisterwijk Jan van Ganzewinkel Zorg en welzijn gerelateerd Vrijwilligers

Nadere informatie

Samen leven, samen zorgen...

Samen leven, samen zorgen... Glorieuxpark Eindhoven Samen leven, samen zorgen... Kleinschalige, persoonlijke ouderenzorg voor: alleenstaande, zorgafhankelijke ouderen met een christelijke achtergrond zorgafhankelijke religieuzen Even

Nadere informatie

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Ambitie en Aanleiding Activiteiten Te realiseren waarden Onze werkwijze Ambitie Spoorzone met allure * Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

UKON symposium 14 april 2015 Joan Veldhuizen Wethouder gemeente Bladel

UKON symposium 14 april 2015 Joan Veldhuizen Wethouder gemeente Bladel WERKEN AAN DEMENTIEVRIENDELIJKE GEMEENSCHAPPEN (EN DE ROL VAN DE GEMEENTE) UKON symposium 14 april 2015 Joan Veldhuizen Wethouder gemeente Bladel 1 Intentieverklaring Koploper dementievriendelijke gemeente

Nadere informatie

Borrel Plasmolen-Middelaar

Borrel Plasmolen-Middelaar Borrel Plasmolen-Middelaar Februari 2018 Bekend van Telegraaf en BNR 2 Samen maken we een betrokken buurt! Object actief in 40 steden en dorpen 485 Si nd s buurtverbinders & professionals getraind 20 11

Nadere informatie

Manifest. van de mantelzorger

Manifest. van de mantelzorger Manifest van de mantelzorger Manifest van de Mantelzorger Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vanuit een persoonlijke band zorgen voor een hulpbehoevende oudere, chronische zieke of gehandicapte

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

Duurzame Zorg en Ondersteuning (en Welzijn) in de Buurt Haaglanden. 16 juni 2014

Duurzame Zorg en Ondersteuning (en Welzijn) in de Buurt Haaglanden. 16 juni 2014 Duurzame Zorg en Ondersteuning (en Welzijn) in de Buurt Haaglanden 16 juni 2014 Initiatiefgroep Transmurale Zorg Den Haag e.o. Lijn 1 Elzha GGD Haaglanden Zorgscala Woonservicewijken / Hulsebosch Advies

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

INSTRUCTIE VOOR HET INVULLEN VAN DE ENQUÊTE

INSTRUCTIE VOOR HET INVULLEN VAN DE ENQUÊTE Beste dorpsgenoten, Vanaf 2015 is er veel veranderd op het gebied van werk, zorg en welzijn. De gemeente is veel meer dan voorheen verantwoordelijk geworden voor een aantal belangrijke taken. De gemeente

Nadere informatie

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS JvEI - 16 februari 2016 zorg een zorg.. Antoinette Blok Directeur Zorg in Houten Zorg in Houten - missie De best mogelijke geïntegreerde

Nadere informatie

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon.

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. zorgvannu.nl Zorg van Nu. Heel gewoon. Wij vinden het heel gewoon om een telefoon met GPS of een buitenlamp met bewegingssensor te hebben. Of om te beeldbellen

Nadere informatie

Wijkverpleging. Leven op uw manier

Wijkverpleging. Leven op uw manier Wijkverpleging Leven op uw manier Wijkverpleging die bij u past Ieder mens wil het liefst het leven zelf inrichten. Ook op kwetsbare momenten. Met behulp van familie, bekenden en vrijwilligers. En bij

Nadere informatie

Samen Sterk in Best. Inhoudsopgave

Samen Sterk in Best. Inhoudsopgave Srb PvA Samen sterk in Best 20140217 / 17-2-14 / blz. 1 van 5 Samen Sterk in Best Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Vraagstelling en achtergrond 3. Doelstelling 4. Op te leveren resultaten 5. Afbakening 6.

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Ten geleide Naar aanleiding van het manifest Waardig ouder worden. *) De ondertekenaars van onderstaand manifest willen het landelijk beleid met betrekking

Nadere informatie