De auteurs van Polaris 3 zijn:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De auteurs van Polaris 3 zijn:"

Transcriptie

1 Polaris staat voor onderzoekend leren, voor leerlingen uitdagen op hun niveau, maar vooral zal je merken dat je met Polaris de leerlingen warm maakt voor de wereld om hen heen. De auteurs van Polaris 3 zijn: Arjan Goemans, lector didactiek aardrijkskunde aan de lerarenopleiding van Hogeschool PXL en praktijklector aan de lerarenopleiding aardrijkskunde van de KU Leuven. Eric Goyvaerts, wie jullie misschien herkennen als weerman van radio 2 Brabant en Limburg en leerkracht aardrijkskunde aan Middenschool Den Brandt in Boom.

2 Bij Polaris proberen we de leerlingen veel zelf te laten ontdekken door hen zelf dingen te laten doen. Bijvoorbeeld: door hen de wereld laten schetsen op een strandbal en daarna de evenaar en de nulmeridiaan te tekenen. Daarna controleren we dit met de kaart. zitten wat foutjes in: in thema Wereldwijs halen we die er uit. Ben je overvallen door het nieuwe leerplan? Vorig jaar was dit ook het geval, maar wij hebben ons er volledig op gegooid. Een volledig nieuw leerplan, met een compleet andere didactische aanpak vraagt een volledig nieuwe methode. Je kan zonder zorgen met Polaris starten in september 2016.

3 Elk thema start met: een catchy titel algemene onderzoeksvraag als ondertitel. Heel Polaris is zo opgebouwd dat leerlingen onderzoekscompetent leren handelen. Polaris is de allereerste en enige uitgave die aardrijkskunde als een volwaardige wetenschap beschouwt.

4 Elk thema start met een wereldkaart. We hebben gekozen om in elk thema een andere kaartprojectie te gebruiken die ook een thematische invulling krijgt aansluitend bij het thema. Naast het feit dat je met deze kaart het thema introduceert, kan je op een later tijdstip naar deze kaart terug grijpen om actualiteit aan te koppelen. De lkr. laat de lln. info meenemen uit de actualiteit. Deze info kan dan bijvoorbeeld gepind worden op de wereldkaart waardoor het wereldbeeld van de lln weeral verruimd. Voorkennis van de leerlingen activeren De lln. noteren voor zichzelf wat ze al weten over dit thema en wat ze te weten willen komen. Hen warm maken om met dat thema aan de slag te gaan getuigenissen uit twee contrasterende regio s die in het thema behandeld worden deelonderzoeksvragen 1 thema bestaat uit verschillende lessen. Sommige lessen kunnen meerdere lesuren in beslag nemen.

5 Hoe is een les opgebouwd? Elke les starten we met de titel die een onderzoeksvraag inhoudt en daaronder een hypothese die de lln. zelf moeten formuleren (in het groen). Eenduidige opdrachten met bronverwijzing De nieuwe woorden en begrippen staan ook in het groen. Net als de tussentijdse besluiten. Doorheen alle thema s komen regelmatig Zoom-ins voor. Leerlingen worden gestimuleerd om bij dingen stil te staan. Het zijn zaken waar ze eens over na moeten denken, die ze moeten opzoeken, Ideaal voor leerlingen die sneller klaar zijn met hun opdrachten dan de rest van de klas. Je kan ze ook klassikaal behandelen maar het is wel verdieping en behoort dus niet tot de basisdoelstellingen van het leerplan.

6 Op het einde van een les komen we bij wat heb ik deze les ontdekt. Ook dat staat in het groen. Ten eerste: een schematische weergave van hun les. Vervolgens: de nieuwe woorden en begrippen nog eens allemaal bij elkaar met het lidwoord er steeds bij. Een samenvatting in woorden van de les

7 Bij wat ik moet kunnen gaan de leerlingen de vaardigheden evalueren en eventueel afvinken als ze die onder de knie hebben Tenslotte kunnen ze nu ook het antwoord op hun onderzoeksvraag formuleren en kijken of hun hypothese al dan niet klopt (en uitleggen). Op het einde van het thema komen we bij de terugblik. Dan kijken de lln terug naar de kaders (op de spread) van wat ze al wisten van het thema en wat ze erover te weten wilden komen. Zijn er nog vragen waar geen antwoord op kwam, kan er (indien gewenst) nog een opdracht aan verbonden worden of een antwoord op gegeven worden. Dat bepaal je zelf, afhankelijk van de klas en of er tijd voor is.

8 Terugblik Op het einde van het thema komen we bij de terugblik. Dan kijken de lln terug naar de kaders (op de spread) van wat ze al wisten van het thema en wat ze erover te weten wilden komen. Zijn er nog vragen waar geen antwoord op kwam, kan er (indien gewenst) nog een opdracht aan verbonden worden of een antwoord op gegeven worden. Dat bepaal je zelf, afhankelijk van de klas en of er tijd voor is. Om het thema af te sluiten kunnen ze nu een antwoord geven op de algemene onderzoeksvraag waarmee we het thema zijn gestart. We peilen ook nog eens naar wat hun het meest is bij gebleven van het thema met het exit ticket.

9 Daarna komen we tot de echte les. Welk type werkvorm u ook kiest voor deze les of u het nu op een klassieke manier aanpakt, of in de vorm van BZL of hoekenwerk, het resultaat zal steeds hetzelfde zijn. U kiest de werkvorm die het best bij jou als lkr. past en bij jouw leerlingen. De inhoud en het eindresultaat blijven hetzelfde. Alles kan klassikaal aangepakt worden, maar we bieden ook alternatieven aan. Dit is een werkvorm die op een klassieke manier, in een onderwijsleergesprek, en klassikaal kan gegeven worden. Maar als je een sterke klas hebt, kan je dit ook aanpakken als BZL.

10 Aan de linkerkant staan altijd de opdrachten met achter elke opdracht een duidelijke referentie naar het bronmateriaal dat ze nodig hebben om de opdracht te voltooien. Dat bronmateriaal is altijd verzameld op de rechterbladzijde. De routelessen. Dit zijn werkvormen die zich perfect lenen tot binnenklasdifferentiatie.

11 Aardewerken zijn bedoeld als hoekenwerk of BZL. Deze aardewerken zijn zo opgebouwd dat je als leerkracht enkel coachend moet optreden. Met de verbetersleutels in de lerarenkit kunnen de leerlingen zichzelf eventueel zelf evalueren. Zoals je kan zien gaat dit aardewerk over biodiversiteit. Duurzaamheid is een rode draad doorheen alle thema s. dat vraagt het leerplan ook. We zetten er hard op in, soms vluchtig, soms heel uitgebreid. Omdat competentie 1.3 een belangrijk deel is binnen het leerplan, hebben we ervoor gezorgd dat dit een aparte werkvorm is in Polaris, nl de Geoproof. We bieden 6 verschillende geoproeven aan op het einde van elk thema. Het is de bedoeling dat je de leerlingen minstens een keer uitdaagt tijdens het schooljaar om te bewijzen hoe geoproof ze zijn. Welke jullie kiezen, is volledig aan jullie, maar we hebben gezorgd voor een variatie in niveau en interessegebied. Ook de manier waarop deze wordt uitgevoerd is kiezen jullie zelf. De geoproof kan bijvoorbeeld klassikaal gestart worden, in groep, individueel.

12 Onderzoeksvraag vormen, hypothese vormen. De insteek van elke Geoproof is dat de leerlingen eerst bronnenmateriaal bekijken. Aan de hand van deze bronnen doorlopen ze het aardrijkskundig stappenplan volgens de wetenschappelijke methode. Bij elke stap maken ze gebruik van kijkwijzers die ze in de goede richting leiden (hier komen we later op terug). Ten slotte moeten ze hun presentatie voorstellen: kaartvoorstelling, PowerPoint, paper, poster, Meer of minder begeleiding door leraar in functie van leerlingen en klassen. Er worden 6 Geoproeven aangeboden, volgens het leerplan moet je er minstens 1 gebruiken. Je kiest zelf welke.

13 De wolk is een soort van vademecum dat de lln kunnen inzetten tijdens hun aardrijkskundige activiteiten bv. tijdens de geoproof. Hierin hebben we hulpmiddelen verzameld zoals kijkwijzers, determinatietabbellen, schema s en leren leren. Kijkwijzers helpen leerlingen die bepaalde vaardigheden nog niet, niet goed of niet meer in de vingers hebben.

14 Tijdens een route bijvoorbeeld bij de les rond de verschillen tussen het Amazonewoud en de Scandinavische taiga, heeft de leerling de determineertabel van klimaat nodig die in de wolk zit. Daarnaast zitten er nog een andere determineertabel in zoals Hoe ontleed ik een landschap. In de wolk hebben we ook aandacht voor het leren leren, waar ook in het leerplan heel veel nadruk op wordt gelegd. Een eerste onderdeel geeft de leerlingen de nodige houvast om de aardrijkskundelessen in te studeren.

15 We hebben heel veel aandacht voor het zichzelf leren evalueren waar ook in het leerplan heel veel nadruk op wordt gelegd. Onderverdeeld in verschillende categorieën: waarnemen, onderzoeken en leren, feedback. Op het einde van elk thema evalueren de leerlingen zichzelf op deze algemene vaardigheden. Zo leren ze inschatten welke vaardigheden ze onder de knie hebben en waar ze zich nog extra moeten inzetten. Met de kleuren zien ze snel op welke vlakken (van rood (dit lukt nog niet) naar groen (super) ze nog een tandje moeten bijsteken. Ook de leerkracht kan in één oogopslag zien hoe ver ze staan en of dat overeen komt met wat hij of zij zelf merkt in de les. Verder zit doorheen alle thema s leren leren verweven. Aan het einde van elke les kunnen de leerlingen met het schema in eigen woorden beschrijven waar de les over ging. Bij de wat-moet-ikkunnen kadertjes kunnen de lln. aanvinken wat ze al kunnen. Met het beantwoorden van de onderzoeksvraag kan je nagaan of de leerlingen de les begrepen hebben.

16 Op het einde van het thema is er ook een leren leren -moment. Daar moeten de leerlingen een samenvatting maken van heel het thema aan de hand van woorden die ze aangereikt krijgen. Of de leerlingen maken zelf een schema/mindmap over het thema op basis van drie verschillende routes die meer open of gesloten zijn.

17 Omdat het nieuwe leerplan volgens clusters en competenties is opgevat, laten we de verschillende competenties doorheen de verschillende thema s aan bod komen. De volgorde van de thema s kan je zelf bepalen, maar het is wel heel belangrijk dat je start met wereldwijs waarin hun wereldbeeld verrijkt wordt. Deze basis hebben ze nodig om de andere thema s succesvol te doorlopen. Wereld-wijs: wereldbeeld en topografische kennis Water als wapen: geopolitiek en de waterproblematiek Goed geboerd: landbouw in Sub-Sahara-Afrika Go East: toerisme als onderdeel van tertiaire sector

18 Woud met plankenkoorts: landbouw en geopolitiek Big city life: verstedelijking Grenzeloos: bevolking en geopolitiek De Wolk: het vademecum

19 Omdat structuur heel belangrijk is voor de leerlingen, spelen we daar met de vormgeving op in. Dit doen we op vlak van kleurgebruik, het gebruik van iconen en in de bronnen. Aangezien je bij Polaris zelf kan kiezen in welke volgorde de thema s gebruikt kunnen worden, hebben de thema s geen nummers, maar kleuren. Deze kleuren komen terug op het titelblad en de laatste pagina s van elk thema. Het kleurgebruik binnen de thema s zelf visualiseert de logische opbouw voor leerlingen.

20 De vier types werkvormen (blauw, oranje, grijs, beige), zijn heel herkenbaar voor de lln zodat ze meteen weten wat er van hen verwacht wordt. En vergeet niet dat alle te kennen leerstof in het groen staat, zoals de nieuwe begrippen en woorden, tussentijdse besluiten en samenvatting. Ook het gebruik van iconen is heel herkenbaar. We verwijzen naar De Wolk met het wolksymbool. Wanneer er filmpjes, websites of andere hyperlinks nodig zijn om de les te verrijken dan maken we dit duidelijk met het hyperlinksymbool. Het vergrootglas verwijst naar een zoom in.

21 Bronnen zijn heel belangrijk in een methode aardrijkskunde en daar heeft Lisbeth bij de ontwikkeling van de Polaris heel veel rekening mee gehouden. Wij besteden heel veel aandacht aan de zoektocht naar het juiste bronnen- en fotomateriaal en deze staan dan ook veel groter en duidelijker dan in andere aardrijkskundemethodes.

22 Je kan aan al dit materiaal via Ook vanuit Smartschool is dit materiaal beschikbaar. Bovendien is het nog belangrijk om te weten dat jullie de lerarenkit van Polaris 3 een jaar gratis krijgen als jullie Polaris 3 invoeren. Contacteer lynn.mertens@plantyn.com. Polaris is een levende methode, dit wil zeggen dat wij blijven investeren. Onze lerarenkit wordt regelmatig aangevuld met nieuw en actueel materiaal. Het is heel belangrijk dat je daarom je e- mailadres achterlaat via lynn.mertens@plantyn.com. Zo kom je op de maillijst van onze nieuwsbrief terecht waarin wij communiceren over alle nieuwigheden in de lerarenkit.

23 De leerling krijgt uiteraard het volledige werkboek met alle thema s en De Wolk. Bovendien krijgt hij via Scoodle nog toegang tot de extra digitale ondersteuning. Standaard zitten in de leerlingenkit het E-book. Dit is hetzelfde als het bordboek, maar zonder oplossingen. Deze oplossingen kunnen wel door jou als leerkracht gedeeld worden met de leerkracht. Ook interactieve digitale oefeningen (zoals hierboven). Printbare begrippenlijsten zijn beschikbaar waar buiten de nieuwe woorden ook het meervoud, woord in context, een synoniem en extra info wordt meegegeven. Zeker handig voor leerlingen die iets minder taalsterk zijn.

Waarom kiezen voor WW what?

Waarom kiezen voor WW what? Waarom kiezen voor WW what? Luchtige insteek met voldoende wetenschappelijke diepgang Kennismaking met verschillende disciplines Alle contexten van het leerplan Voldoende uitbreiding en verdieping voor

Nadere informatie

HOERA, een meisje Ondertitel: Analyseren

HOERA, een meisje Ondertitel: Analyseren HOERA, een meisje Ondertitel: Analyseren 1. Inleiding Aan de hand van een concept cartoon verdiepen leerlingen zich in de vraag hoe het komt dat een meisje een meisje is. Een concept cartoon is een visuele

Nadere informatie

Techniek Explora leerplan GO! 2015

Techniek Explora leerplan GO! 2015 Techniek Explora leerplan GO! 2015 Wat wil ik u met deze presentatie vertellen? Techniek Explora conform nieuw leerplan: een analyse - Visie - Competenties - Ondersteunende kennis - Begrippen - Evaluatie

Nadere informatie

Storia, Storia GO! en Storia Live. Geschiedenis alle graden

Storia, Storia GO! en Storia Live. Geschiedenis alle graden Storia, Storia GO! en Storia Live Geschiedenis alle graden 1. Aanbod 1 e graad A-stroom 2 e graad ASO + TSO 3 e graad ASO + TSO Extra (digitaal) materiaal voor elk leerjaar: Voor de leerlingen: via licentiecode

Nadere informatie

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com WAT OMVAT BIO NATURALIS 3 VOOR DE LEERLING? Leerwerkboek: Laboboek: Een algemene inhoudstafel en methodewijzer Onderzoeksvragen die elk nieuw onderwerp inluiden Actieve leermethode: gevarieerde werkvormen,

Nadere informatie

Waarom een nieuwe reeks?

Waarom een nieuwe reeks? Waarom een nieuwe reeks? didactische vernieuwingen van de eindtermen natuurwetenschappen leerplan AV natuurwetenschappen (2010/004) + het keuzegedeelte wetenschappelijk werk (2010/005) Leerplan inhoudelijke

Nadere informatie

ZUIVEL LEKKER BEZIG. Duiding voor de leerkracht. Kort lesoverzicht. Lesdoelen. Bronnen

ZUIVEL LEKKER BEZIG.  Duiding voor de leerkracht. Kort lesoverzicht. Lesdoelen. Bronnen BOVENBOUW Duiding voor de leerkracht Binnen de bovenbouw staan we stil bij het technisch proces van de zuivelproducten. Hoe wordt kaas, boter, yoghurt enzovoort gemaakt? Als werkvorm gebruiken we zelfstandig

Nadere informatie

Open Google Chrome en ga naar www.scoodle.be. Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account.

Open Google Chrome en ga naar www.scoodle.be. Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account. Scoodle is een gratis platform, ontwikkeld door Plantyn. Met Scoodle vermindert de planlast aanzienlijk en krijg je als leerkracht alles in handen om het digitale materiaal bij een Plantynmethode naar

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

VITAAL Plus 1 e graad

VITAAL Plus 1 e graad VITAAL Plus 1 e graad Krachtlijnen VITAAL Plus 1 e graad 1 Bouwstenen VITAAL Plus 1 e graad DIFFERENTIATIE TAALTAKEN AUTHENTIEKE COMMUNICATIEVE SITUATIES SCHOOLTAALWOORDEN VAARDIGHEDEN REMEDIËRING INTERCULTURALITEIT

Nadere informatie

Scoodle op je startpagina

Scoodle op je startpagina Werk je met een Plantyn methode én met Smartschool? Goed nieuws! Met de nieuwe Smartschoolintegratie tover je je Scoodle lerarenkits en klassen onmiddellijk op je startpagina van Smartschool. Met één klik

Nadere informatie

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS Inleiding Uitgeverijen brengen heel wat publicaties op de markt die nuttig kunnen zijn voor leraren PAV en hun leerlingen. Daarnaast verkiezen veel leraren om volledig of gedeeltelijk

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

Naam: Sara Michels. Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde. Stagebegeleider: Mevr. Ann Schellemans

Naam: Sara Michels. Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde. Stagebegeleider: Mevr. Ann Schellemans LESONTWERP BaSO Naam: Sara Michels UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde Stagebegeleider:

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Het flexibele informaticapakket

Het flexibele informaticapakket MS6727/1/2 Het flexibele informaticapakket 4 GEACTUALISEERDE LEERWERKBOEKEN www.uitgeverijaverbode.be/stem www.uitgeverijaverbode.be/desktopper ( ( evolueert Desktopper Windows 10/Office 2016 is een informaticapakket

Nadere informatie

Seminarie4: Differentiatie in de lessen aardrijkskunde.

Seminarie4: Differentiatie in de lessen aardrijkskunde. Seminarie4: Differentiatie in de lessen aardrijkskunde. technieken en methoden soorten differentiatie KW GO K AM FB D T I L O V B Eindtermen 19 met voorbeelden illustreren dat weer en klimaat de plantengroei

Nadere informatie

Connect en Connect & go

Connect en Connect & go Gloednieuwe methode Engels voor A-stroom en aso Connect en Connect & go Als leerkracht Engels staat u vandaag voor een pak uitdagingen. Uw les moet communicatief en aantrekkelijk zijn. Ze zit liefst barstensvol

Nadere informatie

Bio voor jou 4. Uw kijk op biologie

Bio voor jou 4. Uw kijk op biologie Uw kijk op biologie Eindelijk een methode met uw kijk op biologie! Een nieuw leerplan in 2012, vertaald in een nieuw concept Een vernieuwde kijk op biologie Opstart 4 e jaar Analyse van het leerplan Bepalen

Nadere informatie

Open Google Chrome en ga naar Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account.

Open Google Chrome en ga naar  Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account. Scoodle is een gratis platform, ontwikkeld door Plantyn. Met Scoodle vermindert de planlast aanzienlijk en krijg je als leerkracht alles in handen om het digitale materiaal van Plantyn naar je hand te

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier UC Leuven Limburg Lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs Lesvoorbereidingsformulier Het mentaal en schriftelijk voorbereiden van een les is iets anders dan het invullen van een lesvoorbereidingsformulier.

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier UC Leuven Limburg Lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs Lesvoorbereidingsformulier Het mentaal en schriftelijk voorbereiden van een les is iets anders dan het invullen van een lesvoorbereidingsformulier.

Nadere informatie

Connect en Connect & go

Connect en Connect & go Gloednieuwe methode Engels voor A-stroom en aso Connect en Connect & go Als leerkracht Engels staat u vandaag voor een pak uitdagingen. Uw les moet communicatief en aantrekkelijk zijn. Ze zit liefst barstensvol

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

DUITS VOOR HET ASO EN TSO

DUITS VOOR HET ASO EN TSO DUITS VOOR HET ASO EN TSO DE REEKS IS VOLLEDIG! Jaar 4 Graad 3 Graad 3 1 uur 2 of 3 uur 1 uur 4 Kapitel 5 Kapitel 5 Kapitel 1 Schnupperkapitel 1 Schnupperkapitel 1 Schnupperkapitel Deutsch im Beruf X-tra:

Nadere informatie

Frans & ICT Plantyn Taaldagen 2011

Frans & ICT Plantyn Taaldagen 2011 Frans & ICT Plantyn Taaldagen 2011 Frans 2 1 Par étapes - krachtlijnen stap voor stap voorbereiden op communicatieve oefeningen heel duidelijke, herkenbare structuur rodedraadverhaal (Cédric & Thibaut)

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Lezen in beeld

Leerstofoverzicht Lezen in beeld Vaardigheden die bij één passen, worden in Lezen in beeld steeds bij elkaar, in één blok aangeboden. Voor Lezen in beeld a geldt het linker. Voor Lezen in beeld b t/m e geldt het rechter. In jaargroep

Nadere informatie

HOE U HET OOK DRAAIT OF KEERT

HOE U HET OOK DRAAIT OF KEERT HOE U HET OOK DRAAIT OF KEERT met de digitale oplossingen van Plantyn bent u klaar voor de toekomst MINDER PLANLAST Alle lesvoorbereidingen staan voor u klaar Gratis digitale agenda Alle jaarplannen beschikbaar

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Ingo Buskens UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: aardrijkskunde

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Eerste graad A-stroom

Eerste graad A-stroom EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Vijverbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde Het natuurlijk milieu Reliëf 16* De leerlingen leren respect opbrengen voor de waarde van

Nadere informatie

Welkom. Uitkomst. Uitkomst. J.P. De Beleyr M. De Sadeleer E. Vanbiesbrouck M. Vanlede

Welkom. Uitkomst. Uitkomst. J.P. De Beleyr M. De Sadeleer E. Vanbiesbrouck M. Vanlede Welkom J.P. De Beleyr M. De Sadeleer E. Vanbiesbrouck M. Vanlede Uitkomst Uitkomst Methode wiskunde voor B-stroom en tweede graad BSO Decennialang: jarenlange ervaring met bso-leerlingen 1 Uitkomst Remediërend

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Lene Wuyts Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be Vakkencombinatie: Aardrijkskunde/Biologie Stagebegeleider

Nadere informatie

Leidraad om een onderzoek te maken dat aan alle voorwaarden van de FLL voldoet.

Leidraad om een onderzoek te maken dat aan alle voorwaarden van de FLL voldoet. Leidraad om een onderzoek te maken dat aan alle voorwaarden van de FLL voldoet. Verwonderen.. Werkvorm Welk plaatje voelt warmer of kouder aan? Noteer dit Controleer met infrarood thermometer Wat gaat

Nadere informatie

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs?

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs? IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4 1. Wat na het lager onderwijs? De leerlingen leren de structuur van het secundair onderwijs kennen. Nederlands: 3.3 en 3.4 Ter voorbereiding kan de leerkracht de

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie EINDTERMEN Bosbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde De mens en het landschap Het landelijk landschap 22 milieueffecten opnoemen die in verband kunnen gebracht worden

Nadere informatie

Alles over. Speurtocht. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Speurtocht. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Speurtocht Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

INLEIDING. Alles loopt op wieltjes. Inleiding. Opdracht. Beoordeling. Kennis en vaardigheden. Bronnen. Leerkrachten. Emmy Van D huynslager

INLEIDING. Alles loopt op wieltjes. Inleiding. Opdracht. Beoordeling. Kennis en vaardigheden. Bronnen. Leerkrachten. Emmy Van D huynslager INLEIDING Je staat er misschien niet bij stil, maar als je fietst, maak je gebruik van verschillende mechanismen. Je brengt de ronddraaiende beweging van je pedalen over op het achterwiel. De overbrenging

Nadere informatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie In tegenstelling tot de eerste vragenlijst is het doel van de taakspecifieke vragenlijst niet om over verschillende leersituaties heen het zelfregulerend

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Techniek, (g)een zorg voor later - technische geletterdheid bevorderen Leerlijnen technische geletterdheid

Nieuwsbrief. Techniek, (g)een zorg voor later - technische geletterdheid bevorderen Leerlijnen technische geletterdheid Techniek, (g)een zorg voor later - technische geletterdheid bevorderen Leerlijnen technische geletterdheid Tijdens het schooljaar 2009 2010 werkte het Steunpunt Diversiteit & Leren samen met RVO - Society,

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Checklist Begrijpend lezen en woordenschat Curriculum Nederlands ? - + +

Checklist Begrijpend lezen en woordenschat Curriculum Nederlands ? - + + Checklist Begrijpend lezen en woordenschat Curriculum Nederlands? - + + De gebruikte methoden stellen duidelijke (toetsbare) doelen en leerlijnen voor begrijpend lezen. Zwakke lezers krijgen een aanvullend

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Spilstyns Angélique Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be Vakkencombinatie: AA - ENG Stagebegeleider DLO:

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Toon Steenssens UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Welke afspraken worden gemaakt om geschiedenis te studeren? Wordt dit opgevolgd per graad en van graad tot graad? Leren leren blijft

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

Alles over. Grenzeloos. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Grenzeloos. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Alles over. Tijdzaken. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Tijdzaken. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld Natuur en Techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld Natuur en Techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Blink Wereld Natuur en Techniek Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

Alles over. ipockets. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. ipockets. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden

Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden Beroepshouding Definitie Op basis waarvan Hoe Doel Beroepshouding Effective differentiation is governed by a philosophy,

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen Jullie gaan proberen een actueel jaarwerk te maken. Je werkt individueel. De bedoeling is dat je je favoriete reisbestemming vindt. Hieronder vind je alles wat er

Nadere informatie

Met hulp: vragen stellen

Met hulp: vragen stellen 1. Bekijk de titel, tussenkopjes en de foto. Wat is het hoofdonderwerp van deze tekst? Wat heb je in het nieuws gezien/gelezen/gehoord over dit onderwerp? 2. Bedenk voordat je gaat lezen 10 vragen, waarvan

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Bij het ontwerpen van een leeractiviteit is het belangrijk dat je vertrekt vanuit het doel dat je ermee hebt. Het overzicht leeractiviteit organiseren geeft een aantal

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Jouw weg naar het hoger onderwijs

Jouw weg naar het hoger onderwijs Jouw weg naar het hoger onderwijs Inspiro_folder_v1.indd 1 INSPIRO COLLEGE.BE Ben je ook zo nieuwsgierig naar je nieuwe school? Hoe je er gaat leren en welke nieuwe vrienden en vriendinnen je gaat krijgen?

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Leerdoelen en succescriteria in de wiskundelessen.

Leerdoelen en succescriteria in de wiskundelessen. Leerdoelen en succescriteria in de wiskundelessen tom.robijns@ucll.be marieke.vandersmissen@ucll.be Aanleiding Integreren van relevante nieuwe inzichten over wat werkt in onderwijs in een nieuw ontwikkeld

Nadere informatie

Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een

Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een interactieve schoolomgeving. Het verbinden van de zaakvakken

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER (LVF)

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER (LVF) LESVOORBEREIDINGSFORMULIER (LVF) 2014-2015 Stationsstraat 36 3590 Diepenbeek tel 011 350429 fax 011 350428 e-mail info@cvolimlo.be www.cvolimlo.be Naam en voornaam student Onderwijsvorm, studierichting,

Nadere informatie

KANT EN KLAAR PLUS. Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen

KANT EN KLAAR PLUS. Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen KANT EN KLAAR PLUS Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen Handleiding voorwoord Voor u ligt een unieke uitgave in Vlaanderen! Het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek ijvert al een tiental

Nadere informatie

Draaiboek voor de organisatie van een onderzoek m.b.v. bronnen in de klas

Draaiboek voor de organisatie van een onderzoek m.b.v. bronnen in de klas Draaiboek voor de organisatie van een onderzoek m.b.v. bronnen in de klas Praktisch Beginsituatie Dit document is een mogelijk draaiboek voor de organisatie van een (beperkt) onderzoek. Het is zo algemeen

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Geschiedenis Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 8. Algemeen. Titel. Roosterveelhoeken. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 8. Algemeen. Titel. Roosterveelhoeken. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Uitdager van de maand Roosterveelhoeken Rekenen Wiskunde, Groep 8 Algemeen Titel Roosterveelhoeken Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen De oppervlakte van een figuur (met vierkante

Nadere informatie

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Data verzameld in de derde graad van de basisschool en verslag opgesteld door Amber Van Geit Opleiding:

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie in de lerarenopleiding. Symposium Voorzitter: prof. dr. Kristof De Witte Discussiant: Els Tanghe

Binnenklasdifferentiatie in de lerarenopleiding. Symposium Voorzitter: prof. dr. Kristof De Witte Discussiant: Els Tanghe Binnenklasdifferentiatie in de lerarenopleiding Symposium Voorzitter: prof. dr. Kristof De Witte Discussiant: Els Tanghe Paper 1 Binnenklasdifferentiatie in de lerarenopleiding voor middelbaar onderwijs

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

ENGELS. Zijn er nog vragen?

ENGELS. Zijn er nog vragen? ENGELS Zijn er nog vragen? Als begeleider talen krijgen we dagelijks vragen en bedenkingen rond leerplannen, ondersteunende documenten, extra informatie over het vak, evaluatie, didactiek, zorg en taalpedagogiek.

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Biochemie / Streekkaas maken. De leerlingen hebben al kennis van biochemie. De leerlingen kunnen

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Biochemie / Streekkaas maken. De leerlingen hebben al kennis van biochemie. De leerlingen kunnen Doelgroep De leerlingen hebben al kennis van biochemie. Lesdoelen De leerlingen kunnen onder begeleiding, minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Ilona Betzhold Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be Vakkencombinatie: Aardrijkskunde-geschiedenis Stagebegeleider

Nadere informatie

Op zoek in de bib! CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Op zoek in de bib! CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Femke 03 October 2012 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/30774 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Samengevat door ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Eindtermen ICT Vanaf het schooljaar 2007-2008 zijn er eindtermen voor ICT in het lager onderwijs, dus zal men ICT meer en meer moeten integreren

Nadere informatie

Open Google Chrome en ga naar Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account.

Open Google Chrome en ga naar  Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account. Scoodle is een gratis platform, ontwikkeld door Plantyn. Met Scoodle vermindert de planlast aanzienlijk en krijg je als leerkracht alles in handen om het digitale materiaal bij een Plantynmethode naar

Nadere informatie

HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES?

HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? OPDRACHT HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? In deze opdracht doorloop je in vogelvlucht alle stappen die je kunt zetten om van leerdoelen te komen tot een goede les voor de leerlingen. Het betreft

Nadere informatie

In de lerarenopleiding secundair. onderwijs

In de lerarenopleiding secundair. onderwijs In de lerarenopleiding secundair onderwijs Inhoud Toelichting bij kader voor Binnenklasdifferentiatie (15 ) Aan de slag met praktijkvoorbeelden (15 ) In de lerarenopleiding: KU Leuven - SLO Economie (15

Nadere informatie

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert ACTIVERENDE WERKVORMEN Pedagogische dag COLOMAplus 2013-03-01 LEERPLANREALISATIE Het handboek. is de bijbel voor vele leraars ik krijg mijn handboek niet uit Nochtans. Activerend onderwijs Wat? Ll verwerkt

Nadere informatie

Aanbevelingen voor de leerkracht

Aanbevelingen voor de leerkracht 2012 Aanbevelingen voor de leerkracht Milou Visser Iselinge Hogeschool Goed rekenonderwijs begint bij de leerkracht! Een aantal didactische aandachtspunten die bij het werken aan een rekenverbetertraject

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Natuur en techniek Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken.

Nadere informatie

GEFIXT TECHNIEK - 1E GRAAD B-STROOM. MS6727/1/10

GEFIXT TECHNIEK - 1E GRAAD B-STROOM.   MS6727/1/10 GEFIXT TECHNIEK - 1E GRAAD B-STROOM MS6727/1/10 www.uitgeverijaverbode.be/gefixt Activerende lessen techniek waar uw leerlingen stuk voor stuk enthousiast over zijn? Onderzoeken en creëren Dat is zo gefixt!

Nadere informatie

De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling!

De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling! De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling! Vandaag: Eerste kennismaking met DISK 1 augustus: Aan de slag met DISK! OPBOUW PRESENTATIE Deel

Nadere informatie

LiNk! Nederlands 2. Evalueren om te leren LINK! NEDERLANDS 2. LiNk! Nederlands

LiNk! Nederlands 2. Evalueren om te leren LINK! NEDERLANDS 2. LiNk! Nederlands LiNk! Nederlands 2 Evalueren om te leren LiNk! Nederlands 1 Agenda LiNk! Nederlands Krachtlijnen Leerwaaier Structuur Reflecteren en evalueren Waarom? Hoe? In de praktijk Vragen? 3 Krachtlijnen LiNk! Nederlands

Nadere informatie

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Je behaalde het getuigschrift van het basisonderwijs. Je behaalde een attest van het basisonderwijs. 1A 1A verdieping 1B Je wil je vooral focussen op de basisleerstof.

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN - Situering - Lkr over binnenklasdifferentiatie - Binnenklasdifferentiatie? - Leerplannen - Binnenklasdifferentiatie in wiskunde Hilde De Maesschalck 8 oktober

Nadere informatie

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Titel Bouwen aan grammatica! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch 3

Nadere informatie

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken?

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Vorm groepjes en verdeel de volgende rollen: groepsleider, verslaggever en tijdbewaker. 1. Eindtermen Nederlands: een verkenning

Nadere informatie

Marzano (2003) Scholen maken het verschil

Marzano (2003) Scholen maken het verschil Programma Effectieve directe instructie Opfrismiddag 20 oktober 2010 Dortie Mijs Wat is het IGDI-model? Verdieping op twee aspecten: - Doelen formuleren - Werken met IGDI in een combinatiegroep Voorbereiden

Nadere informatie

SECTORPROJECT 4 VMBO - T

SECTORPROJECT 4 VMBO - T SECTORPROJECT 4 VMBO - T 2016-2017 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORPROJECT VOOR 4 VMBO-T Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie