INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE"

Transcriptie

1 INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE Inleiding In de volgende instructies wordt uitgelegd hoe SOMAVERT moet worden bereid en geïnjecteerd. Lees deze instructies aandachtig en volg ze stap voor stap. Uw arts of verpleegkundige zal u de techniek van zelfinjectie aanleren. Probeer zelfinjectie niet voordat u volledig begrijpt hoe de injectie bereid en toegediend moet worden. Het poeder moet vóór gebruik opgelost worden in het oplosmiddel. De injectie mag niet gemengd worden in dezelfde spuit of injectieflacon met een ander geneesmiddel. STAP 1. HET KIEZEN VAN DE BEREIDINGSMETHODE VOOR DE SOMAVERT OPLOSSING Er zijn 2 methoden om de SOMAVERT oplossing te bereiden. Overleg met uw arts of verpleegkundige welke methode de beste voor u is: a) de Flaconadapter Methode (Mixject) - niet in alle landen op de markt b) de Niet-Flaconadapter Methode. a) FLACONADAPTER METHODE (Mixject) OM TE BEGINNEN Was uw handen zorgvuldig. Verzamel: 1 injectieflacon met poeder (SOMAVERT), 1 injectieflacon met oplosmiddel (water voor injecties), 1 injectiespuit van 1 ml met luer-lock verbinding (voor zowel het bereiden van de Somavert oplossing als het toedienen van de injectie) wordt aangeraden. Spuiten van andere maten en types kunnen echter ook gebruikt worden voor het bereiden en injecteren van SOMAVERT. Raadpleeg uw zorgverlener voor meer informatie. 2 Mixject flaconadapters 1 afneembare naald (25 tot 30 gauge), antiseptische of alcoholdoekjes en een geschikte afvalcontainer voor gebruikte naalden en injectiespuiten. Controleer de vervaldata op zowel de injectieflacon als de spuit. Deze mogen niet gebruikt worden na de vermelde maand en jaar. Na reconstitutie met 1 ml oplosmiddel bevat 1 ml van de heldere oplossing hetzij 10 mg, hetzij 15 mg hetzij 20 mg, hetzij 25 mg, hetzij 30 mg pegvisomant. BEREIDEN VAN DE SOMAVERT DOSIS VOOR INJECTIE Figuur 1 1. Verwijder de plastic beschermkapjes van de bovenkant van zowel de injectieflacon met oplosmiddel als de injectieflacon met SOMAVERT (Fig. 1). Let erop dat u de rubberen afsluitstopjes van de injectieflacons niet aanraakt. Op dit moment zijn de rubberen stopjes schoon.

2 Als de stopjes worden aangeraakt of op een andere manier worden verontreinigd, moet u ze schoonmaken met een antiseptisch of alcoholdoekje voordat de flaconadapter door het stopje wordt gestoken. 2. Open slechts één van de flaconadapters door de beschermlaag te verwijderen. Laat de adapter in de plastic verpakking zitten en raak de punt van de adapter niet aan. Figuur 2 3. Terwijl u de plastic verpakking van de adapter vasthoudt, maak de flaconadapter vast aan de injectieflacon met oplosmiddel door vertikaal omlaag te duwen tegen het platte oppervlak totdat het op zijn plek klikt en de punt door de rubberen stop van het oplosmiddel naar binnen is gegaan. (Fig. 2). Verwijder de plastic verpakking van de flaconadapter en gooi deze weg. Figuur 3 4. Haal de spuit uit de beschermende verpakking. Trek de zuiger van de spuit omlaag tot het 1 ml streepje. Houd met één hand de op een vlak oppervlak geplaatste injectieflacon met oplosmiddel vast en verbind het uiteinde van de spuit met de flaconadapter door de spuit met de klok mee op de flaconadapter te draaien (Fig. 3). Duw voorzichtig de zuiger in totdat de lucht is geïnjecteerd in de injectieflacon. BIJVOEGEN VAN OPLOSMIDDEL Figuur 4 5. Houd de aan elkaar bevestigde injectieflacon met oplosmiddel, adapter en spuit stevig vast. Draai voorzichtig de combinatie van injectieflacon, adapter en spuit ondersteboven. Houd op ooghoogte (Fig. 4).

3 6. Schuif voorzichtig een hand langs de injectieflacon met oplosmiddel naar beneden zodat u met uw duim en wijsvinger stevig de hals van de injectieflacon vast kunt houden en met uw andere vingers het bovenste gedeelte van de spuit. Trek met de andere hand langzaam de zuiger van de spuit omlaag tot net voorbij het 1 ml streepje. Controleer het oplosmiddel in de spuit op luchtbellen. Indien deze aanwezig zijn, tik dan op het vulgedeelte van de spuit totdat de bellen naar de bovenkant van de spuit zijn gestegen. Druk voorzichtig de zuiger omhoog zodat alleen de luchtbellen terug in de injectieflacon worden gespoten. Controleer opnieuw dat er 1 ml oplosmiddel in de spuit achterblijft. Draai voorzichtig de combinatie van injectieflacon met oplosmiddel, adapter en spuit om en plaats deze rechtop op een schoon oppervlak. Haal de spuit nog niet uit de adapter. Figuur 5 7. Open nu de tweede flaconadapter door de beschermlaag te verwijderen, zoals beschreven voor de eerste flaconadapter. Raak de flaconadapter niet aan. Terwijl u de plastic verpakking van de adapter vasthoudt, maak de flaconadapter vast aan de injectieflacon met SOMAVERT door vertikaal omlaag te duwen tegen het platte oppervlak totdat het op zijn plek klikt en de punt door de rubberen stop van de injectieflacon naar binnen is gegaan (Fig. 5). Verwijder de plastic verpakking van de flaconadapter en gooi deze weg. Figuur 6 8. Haal de spuit uit de flaconadapter voor het oplosmiddel (door tegen de klok in te draaien), en bevestig deze aan de flaconadapter op de SOMAVERT injectieflacon (door met de klok mee te draaien). Kantel de combinatie van SOMAVERT injectieflacon, adapter en spuit zijwaarts en injecteer voorzichtig het oplosmiddel langs de binnenkant van de SOMAVERT injectieflacon (Fig. 6). Gooi de oplosmiddelflacon weg op de wijze die u door uw zorgverlener is geadviseerd.

4 Figuur 7 9. Houd de SOMAVERT injectieflacon met adapter en spuit rechtop tussen uw handen en rol deze voorzichtig heen en weer om het poeder op te lossen (Fig. 7). SCHUD DE INJECTIEFLACON NIET. Nadat het poeder is opgelost moet de oplossing helder zijn. Injecteer de oplossing niet als deze troebel of wazig is. Informeer in dat geval uw apotheker en vraag hem om een nieuwe injectieflacon. Gooi de injectieflacon niet weg, want de apotheker kan u vragen deze terug te brengen. KLAARMAKEN VAN DE INJECTIE 10. Houd de combinatie van injectieflacon met bereide SOMAVERT oplossing, flaconadapter en spuit stevig vast. Draai de combinatie van injectieflacon, adapter en spuit voorzichtig ondersteboven. Houd op ooghoogte. Figuur Schuif, zoals u al eerder hebt gedaan, één hand voorzichtig langs de injectieflacon naar beneden, zodat u met uw duim en wijsvinger stevig de hals van de injectieflacon vast kunt houden en met uw andere vingers het bovenste gedeelte van de spuit. Trek met de andere hand langzaam de zuiger van de spuit omlaag zodat u de complete inhoud van de injectieflacon (1 ml) opzuigt (Fig. 8). Controleer de spuit visueel op luchtbellen. Indien deze aanwezig zijn, tik dan op het vulgedeelte van de spuit totdat de bellen naar de bovenkant van de spuit zijn gestegen. Druk voorzichtig de zuiger omhoog zodat alleen de luchtbellen terug in de injectieflacon worden gespoten. Controleer opnieuw dat er 1 ml oplossing achterblijft in de spuit. Draai de combinatie van injectieflacon met bereide SOMAVERT oplossing, adapter en spuit voorzichtig om en plaats deze rechtop op een schoon oppervlak. Haal de spuit nog niet uit de adapter.

5 Figuur Open de verpakking van de naald alleen bij het uiteinde van de naald die met de spuit moet worden verbonden. De naald moet gedeeltelijk in haar beschermende verpakking blijven. Leg de naald met haar beschermende verpakking op de tafel. Haal de spuit uit de flaconadapter/aansluitstuk van de injectieflacon door tegen de klok in te draaien. Gooi de beschermende verpakking weg en bevestig de naald aan de spuit. Houd het plastic kapje op de naald terwijl u de injectieplaats klaarmaakt (Fig. 9). Na reconstitutie dient SOMAVERT onmiddellijk te worden gebruikt. Ga door naar STAP 2 TOEDIENEN VAN DE INJECTIE. b) NIET-FLACONADAPTER METHODE OM TE BEGINNEN Was uw handen zorgvuldig Verzamel één injectieflacon met poeder (SOMAVERT) en één injectieflacon met oplosmiddel (water voor injecties), een 3 ml spuit met een 21 gauge 1 inch afneembare naald, een standaard 1 ml insulinespuit, antiseptische of alcoholdoekjes en een afvalcontainer voor gebruikte naalden. Controleer de vervaldata op zowel de injectieflacon als de spuit. Deze mogen niet gebruikt worden na de vermelde maand en jaar. Na reconstitutie met 1 ml oplosmiddel bevat 1 ml van de heldere oplossing hetzij 10 mg, hetzij 15 mg, hetzij 20 mg, hetzij 25 mg, hetzij 30 mg pegvisomant. BEREIDEN VAN DE SOMAVERT DOSIS VOOR INJECTIE Verwijder de plastic beschermkapjes van de bovenkant van beide injectieflacons. Let erop dat u de rubberen afsluitstopjes van de injectieflacon niet aanraakt. Op dit moment zijn de rubberen stopjes schoon. Als de stopjes worden aangeraakt of op een andere manier worden verontreinigd, moet u ze schoonmaken met een antiseptisch of alcoholdoekje voordat de naald door het stopje wordt gestoken. Verwijder voorzichtig het beschermkapje van de naald van de grootste spuit (3 ml). Dit is de spuit voor het oplosmiddel.

6 Figuur 1 1. Trek de zuiger van de spuit voor het oplosmiddel omlaag tot het 1 ml streepje. Houd met één hand de injectieflacon met oplosmiddel stevig vast en duw met de andere hand de naald van de spuit voor het oplosmiddel recht door het midden van het rubberen stopje naar binnen tot diep in de injectieflacon. Duw voorzichtig de zuiger in totdat de lucht is geïnjecteerd in de injectieflacon (Fig. 1). BIJVOEGEN VAN HET OPLOSMIDDEL Figuur 2 2. Houd de combinatie van injectieflacon met oplosmiddel en spuit stevig vast, met de naald nog diep in de injectieflacon. Draai voorzichtig deze combinatie van injectieflacon en spuit ondersteboven. Houd op ooghoogte (Fig. 2). Figuur 3 3. Schuif voorzichtig een hand langs de injectieflacon met oplosmiddel naar beneden zodat u met uw duim en wijsvinger stevig de hals van de injectieflacon vast kunt houden en met uw andere vingers het bovenste gedeelte van de spuit. Trek met de andere hand langzaam de zuiger van de spuit omlaag tot net voorbij het 1 ml streepje. Controleer het oplosmiddel in de spuit op luchtbellen. Indien deze aanwezig zijn, tik dan op het vulgedeelte van de spuit totdat de bellen naar de bovenkant van de spuit zijn gestegen. Druk voorzichtig de zuiger omhoog zodat alleen de luchtbellen terug in de injectieflacon worden gespoten. Controleer opnieuw dat er 1 ml oplosmiddel in de spuit achterblijft en trek dan de naald uit de injectieflacon (Fig. 3).

7 Figuur 4 4. Steek de naald van de spuit met oplosmiddel door het stopje van de injectieflacon met het poeder (SOMAVERT). Kantel de spuit zijwaarts en injecteer voorzichtig het oplosmiddel langs de binnenkant van de SOMAVERT injectieflacon. Zodra de spuit met oplosmiddel leeg is, trekt u deze terug uit de flacon. Gooi de oplosmiddelflacon, de spuit en de naald weg op de wijze die u door uw zorgverlener is geadviseerd. (Fig. 4) Figuur 5 5. Houd de SOMAVERT injectieflacon rechtop tussen uw handen en rol deze voorzichtig heen en weer om het poeder op te lossen. SCHUD DE INJECTIEFLACON NIET. Nadat het poeder is opgelost moet de oplossing helder zijn. Injecteer de oplossing niet als deze troebel of wazig is. Informeer in dit geval uw apotheker en vraag hem om een nieuwe injectieflacon. Gooi de injectieflacon niet weg, want de apotheker kan u vragen deze terug te brengen. Injecteer SOMAVERT onmiddellijk (Fig. 5). KLAARMAKEN VAN DE INJECTIE Figuur 6 6. Reinig het rubberen stopje van de SOMAVERT injectieflacon met een antiseptisch of alcoholdoekje. Verwijder het beschermkapje van de naald van de 1 ml spuit. Trek de zuiger van de spuit naar beneden tot het 1 ml streepje. Houd met één hand de injectieflacon stevig vast. Steek met de andere hand de naald recht door het midden van het rubberen stopje naar binnen tot diep in de injectieflacon. Duw voorzichtig de zuiger in totdat de lucht is geïnjecteerd in de injectieflacon. Houd de combinatie van injectieflacon en spuit stevig vast met de naald

8 helemaal in de injectieflacon. Draai de combinatie van injectieflacon en spuit voorzichtig ondersteboven. Houd op ooghoogte (Fig. 6). Figuur 7 7. Schuif, zoals u al eerder hebt gedaan, één hand voorzichtig langs de injectieflacon naar beneden zodat u met uw duim en wijsvinger stevig de hals van de injectieflacon vast kunt houden en met uw andere vingers het bovenste gedeelte van de spuit. Trek met de andere hand langzaam de zuiger van de spuit omlaag zodat u de complete inhoud van de injectieflacon (1 ml) opzuigt. Om de naaldpunt in de vloeistof te houden kan het nodig zijn dat u de naald iets verder uit het stopje trekt terwijl u de vloeistof opzuigt. Controleer de spuit visueel op luchtbellen. Indien deze aanwezig zijn, tik dan op het vulgedeelte van de spuit totdat de bellen naar de bovenkant van de spuit zijn gestegen. Druk voorzichtig de zuiger omhoog zodat alleen de luchtbellen terug in de injectieflacon worden gespoten. Controleer opnieuw dat er 1 ml oplossing achterblijft in de spuit en trek de naald daarna uit de injectieflacon. (Fig.7) STAP 2. TOEDIENEN VAN DE INJECTIE Kies een injectieplaats op de bovenarm, bovenste gedeelte van de dij, de buik of de billen. Kies elke dag een andere injectieplaats. Het kan handig zijn om op papier bij te houden waar u uw dagelijkse dosis SOMAVERT hebt geïnjecteerd. Injecteer niet op een plaats waar u uitslag hebt, waar de huid beschadigd is, die gekneusd is of die bultjes vertoont. Maak de injectieplaats schoon met een antiseptisch of alcoholdoekje, laat deze dan drogen voordat u injecteert. Figuur A a. Knijp met één hand de huid voorzichtig omhoog op de injectieplaats. Houd met de andere hand de spuit vast en duw de naald met een enkele, vloeiende beweging helemaal recht omlaag in de huid (onder een hoek van 90 ) (Fig. A).

9 Figuur B b. Controleer of de naald helemaal in de huid zit en duw dan langzaam de zuiger van de spuit omlaag totdat de spuit leeg is. Laat de omhooggeknepen huid los en trek de naald er rechtop uit (Fig. B). Figuur C c. Wrijf niet over de injectieplaats. Het kan een klein beetje bloeden. Gebruik dan, als het nodig is, een schoon, droog watje op de injectieplaats en duw dit er voorzichtig tegenaan gedurende 1 tot 2 minuten of totdat het bloeden is gestopt (Fig. C). Weggooien van materiaal De naalden en spuiten mogen NOOIT hergebruikt worden. Gooi de naald en spuit weg, zoals u door uw arts, verpleegkundige of apotheker is geleerd en in overeenstemming met lokale wetgeving voor volksgezondheid en veiligheid. Alle vragen moeten beantwoord worden door een arts, verpleegkundige of apotheker die vertrouwd is met SOMAVERT.

STAPPENGIDS VOOR BEREIDING EN TOEDIENING VAN DE NPLATE (ROMIPLOSTIM)-INJECTIE

STAPPENGIDS VOOR BEREIDING EN TOEDIENING VAN DE NPLATE (ROMIPLOSTIM)-INJECTIE STAPPENGIDS VOOR BEREIDING EN TOEDIENING VAN DE NPLATE (ROMIPLOSTIM)-INJECTIE Een illustratief hulpmiddel voor het thuis toedienen van romiplostim Dit boekje leidt u langs alle stappen die u moet uitvoeren

Nadere informatie

Een illustratief hulpmiddel voor het thuis toedienen van Nplate

Een illustratief hulpmiddel voor het thuis toedienen van Nplate De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Nplate. Dit verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte INSTRUCTIES VOOR DE GEBRUIKER Uw stap voor stap handleiding BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte Heeft u vragen over het gebruik van BYDUREON? Zie de veel

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde injectiespuit. Ixekizumab

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde injectiespuit. Ixekizumab Gebruikershandleiding Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde injectiespuit Ixekizumab Voordat u uw voorgevulde injectiespuit gebruikt: Belangrijk om te weten Lees voordat u de Taltz voorgevulde

Nadere informatie

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon EEN GIDS VOOR ALS U BEGINT MET APIDRA (insuline glulisine) 1x 10ML INJECTIEFLACON (100 Eenheden/ml) De Apidra 100 eenheden/ml oplossing voor injectie (in injectieflacon) wordt in een injectieflacon geleverd

Nadere informatie

ZypAdhera. Informatie bestemd voor professionelen uit de gezondheidszorg en verpleegkundigen Risicobeleidsplan

ZypAdhera. Informatie bestemd voor professionelen uit de gezondheidszorg en verpleegkundigen Risicobeleidsplan De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel ZypAdhera. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde pen. Ixekizumab

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde pen. Ixekizumab Gebruikershandleiding Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde pen Ixekizumab Voordat u uw voorgevulde pen gebruikt: Belangrijk om te weten Lees voordat u de Taltz voorgevulde pen gaat gebruiken

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Humuline NPH KwikPen 100 IE/ml LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Humuline NPH KwikPen 100 IE/ml LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK GEBRUIKERSHANDLEIDING Humuline NPH KwikPen 100 IE/ml LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK Lees de gebruikershandleiding door voordat u Humuline gebruikt en elke keer als u een andere Humuline KwikPen 100

Nadere informatie

Een injectie Menopur maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi.

Een injectie Menopur maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi. Prikinstructie Menopur Algemeen: Menopur is een preparaat dat humaan menopauzaal gonadotrofine (hmg) bevat. Doel: stimuleren van de groei en rijping van follikels in de eierstokken Dosering: individueel.

Nadere informatie

INJECTIEHANDLEIDING BETREFFENDE ASFOTASE-ALFA VOOR OUDERS EN ZORGVERLENERS VAN JONGE PATIËNTEN

INJECTIEHANDLEIDING BETREFFENDE ASFOTASE-ALFA VOOR OUDERS EN ZORGVERLENERS VAN JONGE PATIËNTEN INJECTIEHANDLEIDING BETREFFENDE ASFOTASE-ALFA VOOR OUDERS EN ZORGVERLENERS VAN JONGE PATIËNTEN Lees aandachtig de bijsluiter alvorens u asfotase-alfa gebruikt. Versie 1 - januari 2018 Inleiding Deze materialen

Nadere informatie

Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA. Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap.

Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA. Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap. Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap. Uw arts of verpleegkundige zal u uitleggen hoe u ORENCIA

Nadere informatie

NutropinAq Pen. instructies voor gebruik samen met NutropinAq

NutropinAq Pen. instructies voor gebruik samen met NutropinAq NutropinAq Pen instructies voor gebruik samen met NutropinAq INJECTEER HET GENEESMIDDEL UITSLUITEND NADAT U MET UW ARTS OF VERPLEEGKUNDIGE DE JUISTE TECHNIEK GOED HEEFT GEOEFEND. Let op: Lees de onderstaande

Nadere informatie

PATIËNTENHANDLEIDING VOOR ZELFINJECTIE

PATIËNTENHANDLEIDING VOOR ZELFINJECTIE De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel STRENSIQ. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding KwikPen ABASAGLAR 100 E/ml oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Insulin glargine

Gebruikershandleiding KwikPen ABASAGLAR 100 E/ml oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Insulin glargine Gebruikershandleiding KwikPen ABASAGLAR 100 E/ml oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Insulin glargine LEES DEZE HANDLEIDING VOORAFGAAND AAN HET GEBRUIK Lees de gebruikershandleiding door voordat

Nadere informatie

CINRYZE (C1-REMMER [HUMAAN])

CINRYZE (C1-REMMER [HUMAAN]) De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel CINRYZE. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

(asfotase alfa) 40 mg/ml 100 mg/ml oplossing voor injectie (asfotase-alfa) INJECTIEHANDLEIDING. Ouders/zorgverleners van jonge patiënten

(asfotase alfa) 40 mg/ml 100 mg/ml oplossing voor injectie (asfotase-alfa) INJECTIEHANDLEIDING. Ouders/zorgverleners van jonge patiënten De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel STRENSIQ. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Hemlibra 150 mg/ml oplossing voor injectie. emicizumab

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Hemlibra 150 mg/ml oplossing voor injectie. emicizumab Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Hemlibra 150 mg/ml oplossing voor injectie emicizumab Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Daardoor kan snel nieuwe veiligheidsinformatie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding KwikPen ABASAGLAR 100 E/ml oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Insulin glargine

Gebruikershandleiding KwikPen ABASAGLAR 100 E/ml oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Insulin glargine Gebruikershandleiding KwikPen ABASAGLAR 100 E/ml oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Insulin glargine LEES DEZE HANDLEIDING VOORAFGAAND AAN HET GEBRUIK Lees de gebruikershandleiding door voordat

Nadere informatie

INSTRUCTIEBROCHURE. voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken

INSTRUCTIEBROCHURE. voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken INSTRUCTIEBROCHURE voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken Inhoud Pagina Inleiding 3 Hoe wordt Metoject 50 mg/ml gebruikt? 4 Het vermijden van plaatselijke huidirritatie 7 Het vermijden van verharding

Nadere informatie

CINRYZE (C1-REMMER [HUMAAN])

CINRYZE (C1-REMMER [HUMAAN]) De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel CINRYZE. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Zelfinjectie bij erectiestoornissen. Poli Urologie

Zelfinjectie bij erectiestoornissen. Poli Urologie 00 Zelfinjectie bij erectiestoornissen Poli Urologie 1 In overleg met uw uroloog heeft u gekozen om zelf medicijnen te injecteren in het zwellichaam van de penis (auto-injectie therapie). Uw behandelend

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR STAPSGEWIJZE TOEDIENING VAN ORENCIA (ABATACEPT)

HANDLEIDING VOOR STAPSGEWIJZE TOEDIENING VAN ORENCIA (ABATACEPT) HANDLEIDING VOOR STAPSGEWIJZE TOEDIENING VAN ORENCIA (ABATACEPT) HANDLEIDING VOOR STAPSGEWIJZE TOEDIENING VAN ORENCIA (ABATACEPT) voorgevulde injectiespuiten en -pennen met ORENCIA in vijf eenvoudige stappen

Nadere informatie

Studietip Protocol : glycemie bepalen met digitale glucometer. Protocol optrekken insuline

Studietip Protocol : glycemie bepalen met digitale glucometer. Protocol optrekken insuline Leerdoelen i Na het doorwerken van dit hoofdstuk kan je: Op vlotte en nauwkeurige wijze verschillende soorten insulines voorbereiden en toedienen Aangeven en demonstreren hoe een glucometer moet gebruikt

Nadere informatie

Clexane of Fraxiparine. injecteren thuis

Clexane of Fraxiparine. injecteren thuis Clexane of Fraxiparine injecteren thuis 2 Inleiding Deze folder ondersteunt de mondelinge informatie die u van de arts of verpleegkundige heeft ontvangen. U bent opgenomen in de Ommelander Ziekenhuis Groep

Nadere informatie

BENEPALI SNELGIDS. Benepali Voorgevulde injectiespuit (PFSyringe) NL v3.0 Goedgekeurd: 04/2019

BENEPALI SNELGIDS. Benepali Voorgevulde injectiespuit (PFSyringe) NL v3.0 Goedgekeurd: 04/2019 BENEPALI SNELGIDS Benepali Voorgevulde injectiespuit (PFSyringe) NL v3.0 A. Voordat u begint B. Injectiestappen Deze handleiding is bedoeld als snelle aanwijzing over hoe u op een veilige en effectieve

Nadere informatie

Zelfinjectie bij erectiestoornissen

Zelfinjectie bij erectiestoornissen UROLOGIE Zelfinjectie bij erectiestoornissen ADVIES Zelfinjectie bij erectiestoornissen Erectiestoornissen vormen een veelvoorkomend probleem waar meer dan 10 procent van de Nederlandse mannen tussen de

Nadere informatie

Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie

Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Wat moet u doen voorafgaand aan de injectie?

Wat moet u doen voorafgaand aan de injectie? Instructie Hoe prikt u Cetrotide? Een injectie Cetrotide maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi. Eén verpakking bevat een ampul met een bolletje 25 mg Cetrotide poeder, een spuit

Nadere informatie

Zelf Fragmin spuiten

Zelf Fragmin spuiten Zelf Fragmin spuiten Wat is Fragmin? Fragmin is een medicijn dat dient ter voorkoming van trombose. Trombose is de vorming van bloedstolsels in hart of bloedvaten, waardoor een bloedvat gedeeltelijk of

Nadere informatie

BIJSLUITER INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Firazyr 30 mg oplossing voor injectie, voorgevulde spuit Icatibant

BIJSLUITER INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Firazyr 30 mg oplossing voor injectie, voorgevulde spuit Icatibant BIJSLUITER INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Firazyr 30 mg oplossing voor injectie, voorgevulde spuit Icatibant Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

In elkaar zetten. Haal NovoPen 3 uit het etui door met uw vinger bovenaan op de pendop te drukken. Draai de pendop los en trek hem van de pen af.

In elkaar zetten. Haal NovoPen 3 uit het etui door met uw vinger bovenaan op de pendop te drukken. Draai de pendop los en trek hem van de pen af. Inhoud Pagina In elkaar zetten.................................... 2 NovoPen 3 gebruiksklaar maken..................... 5 Doseren.......................................... 6 Injecteren.........................................

Nadere informatie

Gebruik van antistolling tegen trombose

Gebruik van antistolling tegen trombose Gebruik van antistolling tegen trombose Informatie voor patiënten F0777-6011 november 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Ik gebruik deze perzikkleurige pen: ja. Suliqua. Informatiebrochure SANL.LALI

Ik gebruik deze perzikkleurige pen: ja. Suliqua. Informatiebrochure SANL.LALI Ik gebruik deze perzikkleurige 10-40 pen: ja nee Suliqua Informatiebrochure SANL.LALI.17.03.0170 3 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Wat is Suliqua 10-40 pen en waarvoor wordt dit middel gebruikt? 5 3.

Nadere informatie

SoloStar. informatiebrochure

SoloStar. informatiebrochure SoloStar informatiebrochure 2 Inhoudsopgave Bewaren 4 Belangrijke informatie voor gebruik van de SoloStar 5 Leer uw SoloStar kennen 6 Stap 1. Controleer uw insuline 7 Stap 2. Bevestigen van de naald 7

Nadere informatie

OptiPen Pro 1. informatiebrochure

OptiPen Pro 1. informatiebrochure OptiPen Pro 1 informatiebrochure INHOUDSOPGAVE OptiPen Pro 1 instructies 4 Voordat u Lantus toedient met de OptiPen Pro 1 7 Het toedienen van Lantus /Apidra met de OptiPen Pro 1 8 Algemene aanwijzingen

Nadere informatie

Instructies voor bereiding van Risperdal Consta

Instructies voor bereiding van Risperdal Consta Instructies voor bereiding van Risperdal Consta De Risperdal Consta kit Risperdal Consta wordt geleverd in een kit, die alle componenten bevat die nodig zijn om een dosis toe te dienen. Risperdal Consta

Nadere informatie

Gebruik van antistolling tegen trombose

Gebruik van antistolling tegen trombose Gebruik van antistolling tegen trombose In overleg met uw arts is afgesproken dat u zichzelf een antistollingsmedicijn gaat toedienen om trombose te voorkomen. Hoe u dat moet doen en waarom leest u in

Nadere informatie

GEBRUIKS- INSTRUCTIES

GEBRUIKS- INSTRUCTIES GEBRUIKS- INSTRUCTIES VOOR MEER INFORMATIE LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING IN DE BIJSLUITER IN DE VERPAKKING VAN SULIQUA. VRAAG UW ARTS OF VERPLEEGKUNDIGE HOE U DE INJECTIES MOET TOEDIENEN VOOR U UW PEN GEBRUIKT.

Nadere informatie

Prikinstructie Menopur

Prikinstructie Menopur Prikinstructie Menopur Hoe prikt u Menopur? Een injectie Menopur maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi. Eén ampul Menopur bevat 75 eenheden (IE). Deze folder beschrijft de prikinstructie

Nadere informatie

zelfinjectie bij erectiestoornissen

zelfinjectie bij erectiestoornissen patiënteninformatie zelfinjectie bij erectiestoornissen U heeft met uw uroloog afgesproken dat u zelf een medicijn gaat spuiten in het zwellichaam van de penis. Dit heet ook wel een auto-injectie-therapie.

Nadere informatie

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Metoject Behandeling met Metoject In overleg met uw reumatoloog wordt u binnenkort voor uw reumatische klachten behandeld met het geneesmiddel Metoject.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Aprokam 50 mg poeder voor oplossing voor injectie. Cefuroxim

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Aprokam 50 mg poeder voor oplossing voor injectie. Cefuroxim BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Aprokam 50 mg poeder voor oplossing voor injectie Cefuroxim Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

ZELFINJECTIETHERAPIE BIJ ERECTIESTOORNISSEN

ZELFINJECTIETHERAPIE BIJ ERECTIESTOORNISSEN ZELFINJECTIETHERAPIE BIJ ERECTIESTOORNISSEN 839 Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek Urologie heeft uw uroloog met u gesproken over de wenselijkheid van zelfinjectietherapie bij erectiestoornissen.

Nadere informatie

Methotrexaat. Voorlichting en spuitinstructie

Methotrexaat. Voorlichting en spuitinstructie Methotrexaat Voorlichting en spuitinstructie Inhoud Toedienen van Methotrexaat 3 Methotrexaat onderhuids toedienen 3 Benodigdheden 3 Werkwijze 4 Bewaren van Methotrexaat 7 Naaldencontainer 7 Als u een

Nadere informatie

Cetrotide 0,25 mg poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Cetrorelixacetaat

Cetrotide 0,25 mg poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Cetrorelixacetaat CETROTIDE Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Cetrotide 0,25 mg poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Cetrorelixacetaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

SELECTIE EN TRAINING VAN VOLWASSEN* PATIËNTEN VOOR THUISTOEDIENING VAN NPLATE (ROMIPLOSTIM)

SELECTIE EN TRAINING VAN VOLWASSEN* PATIËNTEN VOOR THUISTOEDIENING VAN NPLATE (ROMIPLOSTIM) SELECTIE EN TRAINING VAN VOLWASSEN* PATIËNTEN VOOR THUISTOEDIENING VAN NPLATE (ROMIPLOSTIM) * Zelftoediening van romiplostim is niet toegestaan voor kinderen. Selectie en training van volwassen patiënten

Nadere informatie

AllStar PRO instructies

AllStar PRO instructies llstar PRO instructies In deze handleiding vindt u de voornaamste gegevens over de llstar PRO. Raadpleeg de volledige informatie in de bijsluiter, voordat u de pen voor de eerste keer gebruikt en bij problemen

Nadere informatie

Spuitinstructie Golimumab met de smartject

Spuitinstructie Golimumab met de smartject Spuitinstructie Golimumab met de smartject Hoe werkt Golimumab? Golimumab behoort tot de nieuwe - zogenaamde biologische - antireumatica (biologicals). Hoewel de precieze oorzaak van reumatische aandoeningen

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Hemlibra 30 mg/ml oplossing voor injectie emicizumab

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Hemlibra 30 mg/ml oplossing voor injectie emicizumab Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Hemlibra 30 mg/ml oplossing voor injectie emicizumab Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Daardoor kan snel nieuwe veiligheidsinformatie

Nadere informatie

Veiliger werken. BD AutoShield Duo. Veiligheidspennaald met dubbele automatische naaldbescherming 0,30mm (30G) x 5mm

Veiliger werken. BD AutoShield Duo. Veiligheidspennaald met dubbele automatische naaldbescherming 0,30mm (30G) x 5mm Veiligheidspennaald met dubbele automatische naaldbescherming 0,30mm (30G) x 5mm is de enige veiligheidspennaald die beschikbaar is in 5mm, 30G met dubbele automatische naaldbescherming. BD AutoShield

Nadere informatie

BEKNOPTE LEIDRAAD VOOR THUISTOEDIENING VAN NPLATE (ROMIPLOSTIM)

BEKNOPTE LEIDRAAD VOOR THUISTOEDIENING VAN NPLATE (ROMIPLOSTIM) BEKNOPTE LEIDRAAD VAN NPLATE (ROMIPLOSTIM) Voor volwassen patiënten die hebben besloten zichzelf thuis romiplostim injecties toe te dienen. De materialen in dit trainingspakket voor thuistoediening zorgen

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS VOOR PATIENTEN

INFORMATIEGIDS VOOR PATIENTEN De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel FLOLAN. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Toujeo Informatiebrochure

Toujeo Informatiebrochure Toujeo Informatiebrochure 3 Inhoudsopgave 1. Wat is Toujeo en waarvoor wordt dit middel gebruikt? 4 2. Hou gebruikt u dit middel? 4 3. Hoe bewaart u dit middel? 7 4. Plekken waar geïnjecteerd kan worden

Nadere informatie

IM inspuiting aan een volwassene

IM inspuiting aan een volwassene I inspuiting aan een volwassene Gebruik ook het protocol Algemeen werkschema! 1. Optrekken van het geneesmiddel zorgverlener VOORBEREIDING - Ontsmet de handen zorg vrager en omgeving NAZORG - Controleer

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Aimovig 70 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde pen erenumab Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Daardoor kan snel nieuwe veiligheidsinformatie

Nadere informatie

Als u niet zeker bent of één van de situaties hierboven op u van toepassing is, raadpleeg dan uw arts of apotheker alvorens STELARA te gebruiken.

Als u niet zeker bent of één van de situaties hierboven op u van toepassing is, raadpleeg dan uw arts of apotheker alvorens STELARA te gebruiken. STELARA (USTEKINUMAB) STELARA 45 mg oplossing voor injectie Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter. Het kan nodig zijn om

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patienten met diabetes type I

Informatiebrochure voor patienten met diabetes type I Informatiebrochure voor patienten met diabetes type I Injecteren van insuline. De insuline wordt subcutaan toegediend. Om insuline toe te dienen hebt u insulineflacons en insulinespuiten of pennen nodig.

Nadere informatie

Houder van de vergunning voor het in de handel brengen: Serono Europe Limited 56, Marsh Wall London E14 9TP Verenigd Koninkrijk

Houder van de vergunning voor het in de handel brengen: Serono Europe Limited 56, Marsh Wall London E14 9TP Verenigd Koninkrijk Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel te gebruiken. Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem nog een keer nodig. Raadpleeg uw arts of apotheker, als u aanvullende vragen

Nadere informatie

Autoject 2. Vaste naald voor intracaverneuze injecties AFB 1 AFB 2 AFB 3 AFB 4 BEHUIZING VAN DE INJECTIESPUIT ZUIGER VENSTER HOOFDDEEL INJECTOR

Autoject 2. Vaste naald voor intracaverneuze injecties AFB 1 AFB 2 AFB 3 AFB 4 BEHUIZING VAN DE INJECTIESPUIT ZUIGER VENSTER HOOFDDEEL INJECTOR Autoject 2 Vaste naald voor intracaverneuze injecties BEHUIZING VAN DE INJECTIESPUIT ZUIGER VENSTER HOOFDDEEL INJECTOR GELE INDICATOR RODE INDICATOR INJECTIEKNOP BEHUIZING VAN DE INJECTIESPUIT KORTE DIEPTEREGELAAR

Nadere informatie

GEBRUIKSINSTRUCTIES. JuniorSTAR is een halve eenheden, navulbare insulinepen.

GEBRUIKSINSTRUCTIES. JuniorSTAR is een halve eenheden, navulbare insulinepen. JuniorSTAR GEBRUIKSINSTRUCTIES JuniorSTAR is een halve eenheden, navulbare insulinepen. verrijkt met Volg de instructies voor gebruik van je arts, diabetesverpleegkundige of apotheker. STAP 1 Plaats een

Nadere informatie

Risico minimalisatie materiaal betreffende testosteronundecanoaat voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg

Risico minimalisatie materiaal betreffende testosteronundecanoaat voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg Risico minimalisatie materiaal betreffende testosteronundecanoaat voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg De risico minimalisatie materialen voor testosteronundecanoaat zijn beoordeeld door het College

Nadere informatie

In geval van vermoedelijke onjuiste toediening van Depo-Eligard moeten de testosteronespiegels bepaald worden.

In geval van vermoedelijke onjuiste toediening van Depo-Eligard moeten de testosteronespiegels bepaald worden. Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

Informatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: Instructies voor gebruik en verwijdering

Informatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: Instructies voor gebruik en verwijdering Informatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: Instructies voor gebruik en verwijdering Lichtje Doseerknop Scherm met aantal toegediende doses IONSYS (fentanyl 40 microgram per dosis, systeem

Nadere informatie

Injectie bij erectiestoornissen

Injectie bij erectiestoornissen Injectie bij erectiestoornissen Patiënteninformatie 1212264PR/1-2013 Injectie bij erectiestoornissen Inleiding Erectiestoornissen vormen een veel voorkomend probleem. We spreken van een erectiestoornis,

Nadere informatie

Zelfinjectie therapie bij impotentie. Urologie

Zelfinjectie therapie bij impotentie. Urologie Zelfinjectie therapie bij impotentie Urologie Inhoudsopgave Inleiding 4 Voorbereiding 5 Techniek van auto-injectie 5 1. Klaarmaken van de injectiespuit...5 2. Het toedienen van de injectie...6 Bijwerkingen

Nadere informatie

Verzorging van de waaknaald bij kinderen

Verzorging van de waaknaald bij kinderen Verzorging van de waaknaald bij kinderen Uw kind mag naar huis na zijn/haar ziekenhuisopname, maar dient de intraveneuze medicijnkuur poliklinisch of via de thuiszorg af te maken. Om deze intraveneuze

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Praluent 75 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Praluent 150 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde pen alirocumab Dit geneesmiddel is onderworpen

Nadere informatie

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe maandlenzen.

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe maandlenzen. First Lens Geniet maximaal van je nieuwe maandlenzen. Welkom bij First Lens Hartelijk bedankt dat je voor lenzen hebt gekozen; je bent nu een van de miljoenen mensen die niet meer afhankelijk hoeven te

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het toedienen van antistolling thuis

Wat u moet weten bij het toedienen van antistolling thuis Wat u moet weten bij het toedienen van antistolling thuis 2 Binnenkort gaat u met ontslag. In het ziekenhuis kreeg u injecties met medicijnen tegen trombose. Thuis moet u de injecties ook toedienen. U

Nadere informatie

Lees aandachtig de bijsluiter alvorens u het geneesmiddel Erelzi 50 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde pen gebruikt.

Lees aandachtig de bijsluiter alvorens u het geneesmiddel Erelzi 50 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde pen gebruikt. De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Erelzi. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

1. WAT IS ORGALUTRAN EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT?

1. WAT IS ORGALUTRAN EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT? In deze bijsluiter komen de volgende onderdelen aan bod: 1. Wat is Orgalutran en waarvoor wordt het gebruikt? 2. Wat u moet weten voordat u Orgalutran gebruikt 3. Hoe wordt Orgalutran gebruikt? 4. Mogelijke

Nadere informatie

Zelf-injectie therapie bij erectiestoornissen

Zelf-injectie therapie bij erectiestoornissen Zelf-injectie therapie bij erectiestoornissen Afdeling urologie Vooraf Erectiestoornissen vormen een veel voorkomend probleem. We spreken van een erectiestoornis wanneer het voor een man niet mogelijk

Nadere informatie

Zelf-injectie bij impotentie

Zelf-injectie bij impotentie Zelf-injectie bij impotentie Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0424 Inleiding De uroloog heeft met u besproken welke mogelijkheden er zijn om een erectiestoornis te behandelen. Samen met

Nadere informatie

RECONSTITUTIE, DOSERING EN TOEDIENING

RECONSTITUTIE, DOSERING EN TOEDIENING Additioneel risico minimalisatie materiaal betreffende bortezomib voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg Belangrijke informatie over de RECONSTITUTIE, DOSERING EN TOEDIENING van bortezomib 3,5 mg

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

IM inspuiting aan een volwassene

IM inspuiting aan een volwassene IM inspuiting aan een volwassene Gebruik ook het protocol Algemeen werkschema!. Optrekken van het geneesmiddel zorgverlener VOORBEREIDING NAZORG - Ontsmet de handen zorg - Controleer de situatie na afronding

Nadere informatie

Solu-Cortef injecteren in een spier. Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial

Solu-Cortef injecteren in een spier. Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial Solu-Cortef injecteren in een spier Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial In deze folder leest u hoe een injectie met 100mg Solu-Cortef (hydrocortison) in een spier geïnjecteerd moet worden.

Nadere informatie

BIJSLUITER: informatie voor de gebruiker. Dupixent 300 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde spuit dupilumab

BIJSLUITER: informatie voor de gebruiker. Dupixent 300 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde spuit dupilumab BIJSLUITER: informatie voor de gebruiker Dupixent 300 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde spuit dupilumab Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Daardoor kan snel nieuwe

Nadere informatie

1. Wat is GlucaGen Hypokit en waarvoor wordt dit middel gebruikt?

1. Wat is GlucaGen Hypokit en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker GlucaGen Hypokit 1 mg Poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Glucagon Lees goed de hele bijsluiter voordat men u deze injectie geeft want er staat belangrijke

Nadere informatie

Testosteronundecanoaat

Testosteronundecanoaat Testosteronundecanoaat Succesvolle toediening van Nebido (injectieflacon) Informatiebrochure voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg Deze brochure geeft informatie over de toediening van Nebido met

Nadere informatie

Bijsluiter 10/2016. Menotropine

Bijsluiter 10/2016. Menotropine Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Meriofert 75 IE poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Meriofert 150 IE poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Menotropine Dit geneesmiddel

Nadere informatie

Tijdelijk een andere bloedverdunner gebruiken rondom uw ingreep

Tijdelijk een andere bloedverdunner gebruiken rondom uw ingreep Tijdelijk een andere bloedverdunner gebruiken rondom uw ingreep Bridging Informatie voor patiënten F1107-2134 februari 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial. Polikliniek Endocrinologie

Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial. Polikliniek Endocrinologie Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial Polikliniek Endocrinologie Inleiding In deze folder leest u hoe een injectie met 100mg Solu-Cortef (hydrocortison) in een spier geïnjecteerd moet worden.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. SOMAVERT 30 mg poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie. Pegvisomant

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. SOMAVERT 30 mg poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie. Pegvisomant Product SOMAVERT poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Farmaceutisch bedrijf (PFIZER) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker SOMAVERT 10 mg poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie

Nadere informatie

BD, BD logo and BD Micro-Fine are trademarks of Becton, Dickinson and Company. 2008 BD. Praktische tips bij het injecteren

BD, BD logo and BD Micro-Fine are trademarks of Becton, Dickinson and Company. 2008 BD. Praktische tips bij het injecteren BD, BD logo and BD Micro-Fine are trademarks of Becton, Dickinson and Company. 2008 BD. Praktische tips bij het injecteren Inhoud Introductie...3 Waar wordt insuline geïnjecteerd?...4 Keuze van de injectieplaats...5

Nadere informatie

INFORMATIE voor de patiënt DEMONSTRATIE MEDICATIE HANDLEIDING. CRG tel: Nederlands

INFORMATIE voor de patiënt DEMONSTRATIE MEDICATIE HANDLEIDING. CRG tel: Nederlands INFORMATIE voor de patiënt DEMONSTRATIE MEDICATIE HANDLEIDING CRG tel: +32 2 477 66 99 e-mail: crg@uzbrussel.be Nederlands 2 CETROTIDE... 4 GONAPEPTYL... 6 ORGALUTRAN... 7 SUPREFACT NASAL... 8 BEMFOLA...

Nadere informatie

Het gebruik van Menopur. Toelichting en praktische aanwijzingen

Het gebruik van Menopur. Toelichting en praktische aanwijzingen Het gebruik van Menopur Toelichting en praktische aanwijzingen Colofon Inhoudsopgave Ferring B.V. Polarisavenue 130 2132 JX Hoofddorp Postbus 184 2130 AD Hoofddorp Telefoon: 023-5680 300 Fax: 023-5680

Nadere informatie

Info allergie. Resultaat hyposensibilisatiekuur. Mijtenmix & Schimmelallergenen

Info allergie. Resultaat hyposensibilisatiekuur. Mijtenmix & Schimmelallergenen Kat Eigenaar Houdbaarheid Pietje Jan 08/12/2014 Info allergie Met behulp van de allergie voortest + uitwerking is vastgesteld waarvoor uw huisdier allergisch is. Op basis van deze resultaten wordt speciaal

Nadere informatie

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten zelf onderhuids (subcutaan) te gaan injecteren met methotrexaat (MTX). In deze

Nadere informatie

Tijdelijk een andere bloedverdunner gebruiken rondom uw ingreep Bridging

Tijdelijk een andere bloedverdunner gebruiken rondom uw ingreep Bridging Tijdelijk een andere bloedverdunner gebruiken rondom uw ingreep Bridging Wij verzoeken u het bridgingschema in deze folder in te vullen. In overleg met uw arts is afgesproken dat u tijdelijk moet stoppen

Nadere informatie

De ampullen bevatten de bestanddelen: natriumcarboxymethylcellulose, mannitol en water.

De ampullen bevatten de bestanddelen: natriumcarboxymethylcellulose, mannitol en water. Sandostatine LAR Novartis Pharma B.V. Postbus 241 6800 LZ Arnhem Telefoon 026-37 82 111 Informatie voor de patiënt Lees de bijsluiter regelmatig vóór gebruik, ook als u Sandostatine LAR al enige tijd gebruikt.

Nadere informatie

Instructie zelf onderhuids toedienen biological

Instructie zelf onderhuids toedienen biological Instructie zelf onderhuids toedienen biological Abatacept (ORENCIA) / Adalimumab (HUMIRA) / Anakinra (KINERET) / Certolizumab (CIMZIA) / Etanercept (ENBREL) /Golimumab (SIMPONI) / Tocilizumab (ROACTEMRA)

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Injecteren

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Injecteren Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Injecteren Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Injecteren 1 Injecteren, opzuigen, ontluchten, desinfecteren

Nadere informatie

Enbrel 50 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde MYCLIC -pen (etanercept)

Enbrel 50 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde MYCLIC -pen (etanercept) De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Enbrel 50 mg oplossing voor injectie in een voorgevulde pen. Het verplicht plan

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Tremfya 100 mg, oplossing voor injectie in een voorgevulde spuit guselkumab

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Tremfya 100 mg, oplossing voor injectie in een voorgevulde spuit guselkumab Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Tremfya 100 mg, oplossing voor injectie in een voorgevulde spuit guselkumab Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Daardoor kan snel nieuwe

Nadere informatie

Het gebruik van Menopur. Toelichting en praktische aanwijzingen

Het gebruik van Menopur. Toelichting en praktische aanwijzingen Het gebruik van Menopur Toelichting en praktische aanwijzingen Colofon Ferring B.V. Polarisavenue 130 2132 JX Hoofddorp Postbus 184 2130 AD Hoofddorp Telefoon: 023-5680 300 Fax: 023-5680 303 Website: www.ferring.nl

Nadere informatie

Samenstelling HMG : Poeder voor injectievloeistof (+ toedieningsset): 75 IE follikel-stimulerend hormoon (FSH) + 75 IE luteïniserend hormoon (= LH)

Samenstelling HMG : Poeder voor injectievloeistof (+ toedieningsset): 75 IE follikel-stimulerend hormoon (FSH) + 75 IE luteïniserend hormoon (= LH) Menogon /HMG /Pergonal Samenstelling HMG : Poeder voor injectievloeistof (+ toedieningsset): 75 IE follikel-stimulerend hormoon (FSH) + 75 IE luteïniserend hormoon (= LH) Samenstelling Menogon : Poeder

Nadere informatie

Het toedienen van Fraxiparine - injecties

Het toedienen van Fraxiparine - injecties ORTHOPEDIE Het toedienen van Fraxiparine - injecties BEHANDELING Het toedienen van Fraxiparine - injecties De komende tijd kunt u minder goed uit de voeten. Dat kan bijvoorbeeld komen door een gipsverband,

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat injecties. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat injecties. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Methotrexaat injecties i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Methotrexaat en waar u op moet letten

Nadere informatie