Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat injecties. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat injecties. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis"

Transcriptie

1 Reumatologie Methotrexaat injecties i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis

2 Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Methotrexaat en waar u op moet letten wanneer u het gebruikt. Methotrexaat wordt ook wel Ledertrexate of MTX genoemd. In deze folder gebruiken we de naam MTX. U kunt MTX injecteren of als tablet innemen. De reumatoloog heeft met u afgesproken dat u MTX injecteert. MTX dient u op een vaste dag in de week te injecteren. Doel van de behandeling U gebruikt MTX om de ontsteking in de gewrichten te remmen. De zwelling in de gewrichten, stijfheid en pijn nemen dan af. Dit kan de schade aan de gewrichten vertragen of voorkomen. Of het middel bij u goed werkt, merkt u pas wanneer u het ongeveer 6 tot 12 weken gebruikt. Als het medicijn goed werkt, kunt u MTX vele jaren gebruiken. Dosering MTX bestaat in tabletten van 2,5 mg en injecties. De begindosis bij reumatische aandoeningen varieert van mg MTX die u 1 keer in de week op een vaste dag gebruikt. Bij onvoldoende resultaat wordt de dosis gedurende de volgende controlebezoeken stapsgewijs verhoogd naar mg MTX per week. Controle Wanneer u begint met het injecteren van MTX, is het belangrijk dat u uw bloed regelmatig laat nakijken. Dit is om te onderzoeken of uw lever en nieren goed werken en of u genoeg rode- en witte bloedlichaampjes in uw bloed heeft. Als uit het bloedonderzoek naar voren komt dat u meer of minder MTX moet gebruiken, krijgt u hierover bericht. Als de uitslagen goed zijn, wordt u niet gebeld. U kunt de MTX dan doorgebruiken zoals was afgesproken. Uw reumatoloog geeft aan hoe vaak u uw bloed moet laten nakijken. Combinatie met andere medicijnen Sommige antibiotica (bijvoorbeeld Bactrimel, Trimethoprim en Probenecide) kunt u niet samen met MTX innemen omdat deze combinatie niet goed werkt. De ontstekingsremmers die de arts bij reumatoïde artritis voorschrijft, kunt u wel samen met MTX innemen.

3 Belangrijk: meld altijd alle medicijnen die u gebruikt. Als u nieuwe medicijnen gebruikt, meld dit dan ook aan uw reumatoloog. Combinatie met alcohol Wanneer u alcohol drinkt neemt de kans op leverafwijkingen toe. Wees daarom voorzichtig met alcohol en neem maximaal één à twee alcoholconsumpties per dag. Combinatie met borstvoeding MTX komt in de moedermelk terecht. Wanneer u borstvoeding geeft moet u de borstvoeding staken of de behandeling met MTX stoppen. Kinderwens Als u of uw partner zwanger wil worden en ook als u zwanger bent, mag u geen MTX gebruiken. MTX kan schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht. Als u een kinderwens heeft, dient u minimaal 3 maanden voordat u probeert zwanger te worden, te stoppen met MTX. Mannen met een kinderwens moeten eveneens minimaal drie maanden vóór de beoogde zwangerschap van hun partner stoppen met MTX. Bespreek uw kinderwens met uw reumatoloog. Hij/zij overlegt dan met u hoe u de medicatie kunt afbouwen. Verstrekking van MTX U krijgt van uw behandelend reumatoloog een recept mee voor MTXinjecties. Dit recept levert u in bij uw apotheek. Het kan enkele dagen duren voordat u de injecties bij uw eigen apotheek kunt ophalen. Op de dag van de spuitinstructie bij de reumaconsulent, neemt u één injectie mee. Bewaren van MTX Op de verpakking van MTX heeft de apotheker aangegeven hoe u het medicijn het beste kunt bewaren. Afspraak reumaconsulent De secretaresse maakt (telefonisch) een afspraak met u bij de reumaconsulent. De reumaconsulent legt u het injecteren van MTX uit. Deze uitleg vindt plaats in het ziekenhuis. Meestal zijn 1 à 2 instructies voldoende, maar u wordt net zolang geholpen totdat u zich zeker genoeg voelt om zelf thuis te spuiten.

4 Belangrijk: in de week waarin u start met het injecteren van MTX, dient u te stoppen met het slikken van de tabletten. Wanneer injecteren Wij raden u aan om op een rustig tijdstip te injecteren. Het injecteren van Methotrexaat (Metoject) De plaats van injecteren U spuit in de voorkant van uw bovenbenen of in uw buikplooi, minimaal 3 cm links of rechts bij de navel vandaan (zie afbeelding 1). Het beste kunt u de ene week in uw linker- en de andere week in uw rechterbovenbeen/buikplooi spuiten. Uw huid kan dan herstellen. U spuit MTX in het onderhuids bindweefsel (zie afbeelding 1). Afbeelding 1: de plaats van het injecteren Voorbereiding Vóór het spuiten wast u uw handen met zeep. Zorgt u voor een schone tafel (legt u er bijvoorbeeld een schone theedoek op).

5 U legt hierop dan het volgende klaar: een spuit met MTX; bijgeleverd alcoholdoekje; een naaldencontainer; een pleister; een tissue. Controleer op het etiket of het medicijn, de dosering en de houdbaarheidsdatum juist zijn en haal de spuit uit de verpakking. Werkwijze toediening injectie Ontsmetten Als u thuis injecteert, hoeft u de huid niet te ontsmetten. Op iedere andere locatie dient u de huid wel te ontsmetten. Doet u dit als volgt: Haal de voorgevulde spuit uit de verpakking. Kies of u aan de rechter- of linkerkant gaat spuiten. Haal het alcoholdoekje uit de verpakking. Maak de plek waar u gaat spuiten schoon met het alcoholdoekje en laat het even drogen. Beschermdop verwijderen Houd de voorgevulde spuit schuin omhoog of horizontaal met de onderarmen op de tafel en verwijder de beschermdop voorzichtig met een draaiende, trekkende beweging. Mocht er een druppel aan de naald te zien zijn, tik deze druppel weg boven het alcoholdoekje. Let op: spuit nooit een eventuele luchtbel eruit. Naald inbrengen en MTX toedienen Neem de spuit in uw 'sterkste' hand. Pak met uw andere hand een huidplooi van ongeveer 3 cm vast. Steek de naald met een snelle beweging rechtop in de huidplooi onder een hoek van 90 (zie afbeelding 2). Let op: kom niet met uw handen aan het uiteinde van de spuit (de zuiger). Laat de huidplooi voorzichtig los en ondersteun met deze hand de spuit. Injecteer langzaam de MTX door met uw duim op de zuiger te drukken tot deze niet verder gaat.

6 Afbeelding 2: naald inbrengen in een hoek van 90 Verwijderen injectiespuit Pak een tissue en houd deze bij de insteekopening, terwijl u de spuit verwijdert. Houd de tissue op de plek waar u heeft gespoten om een eventuele bloeddruppel of MTX op te nemen. Niet wrijven, want hierdoor kunt u blauwe plekken krijgen of een allergische reactie van de huid op de MTX. Stop de injectiespuit in zijn geheel met de naald naar beneden in de naaldencontainer (niet eerst het dopje van de naald erop doen). Alles wat met de MTX-vloeistof in aanraking is gekomen, stopt u in de naaldencontainer (dus ook het alcoholdoekje en/of de tissue). Sommige injectiespuiten zijn voorzien van een naaldbeschermingssysteem. Na het injecteren schuift de doorzichtige naaldbeschermer over de naald heen. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat u uzelf of iemand anders per ongeluk prikt. Was uw handen met zeep. Kijk na of u nog genoeg spuiten met MTX heeft. Vraag zo nodig een nieuw recept aan. Als u geen kant-en-klare spuit heeft Als u geen kant-en-klare spuit heeft, maakt u de spuit dan als volgt klaar: Haal de spuit uit de verpakking. Let op: raak het uiteinde van de spuit (de zuiger) niet aan met uw handen. Draai het dopje van de spuit en leg de spuit terug op de tafel. Het afsluitdopje doet u in de naaldencontainer.

7 Haal de naald uit de verpakking. Let op: raak het uiteinde niet aan want dit is steriel. Draai de naald op de spuit goed vast. Leg de spuit met naald terug op de tafel, met het dopje nog op de naald. Volg hierna de instructies die staan in de paragraaf 'Werkwijze toediening injectie'. Bijwerkingen De kans op bijwerkingen bij gebruik van MTX hangt af van uw eigen gevoeligheid voor deze bijwerkingen en de hoeveelheid MTX die u gebruikt. Een ontsteking van het mondslijmvlies, misselijkheid, braken en diarree komen regelmatig voor. Af en toe komen hoesten, kortademigheid en koorts voor. Koude rillingen en leverontsteking zijn klachten die zelden ontstaan. Raadpleeg uw behandelend reumatoloog als u last heeft van van één van deze bijwerkingen of als u andere bijwerkingen heeft waar u zich zorgen over maakt. Als het gehalte van foliumzuur (vitamine B11) in uw bloed (te) laag is, is de kans op bijwerkingen groter. Daarom krijgt u van de reumatoloog een recept voor foliumzuur mee. Deze tabletten dient u 1 of 2 keer per week in te nemen. Dit spreekt de arts met u af. Het is belangrijk foliumzuur op een andere dag in te nemen dan de MTX, in elk geval 24 uur na het spuiten. Het knoeien van MTX Als MTX per ongeluk op uw huid of ergens anders op komt, neem dat vocht dan op met een tissue. Wrijf het vocht niet over de huid uit, maar laat de tissue het vocht absorberen. Spoel de plek hierna af met water. Als MTX in uw ogen komt, is het belangrijk uw ogen goed uit de spoelen met kraanwater. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een eierdopje. Vergeten te spuiten Als u erachter komt dat u de vorige dag of de dag daarvoor bent vergeten te spuiten, dan kunt u dit alsnog doen. Spuit u de week erop dan weer op de dag dat u gewend bent te spuiten.

8 Is het langer dan twee dagen geleden dat u de MTX had moeten spuiten, sla het spuiten dan over en spuit de week erop weer op de gebruikelijke dag uw gewone dosis MTX. Vaccinaties Wij adviseren u bij het gebruik van MTX de griepprik te halen bij de jaarlijkse griepvaccinaties in de praktijk van uw huisarts. Reizen Bij de apotheek kunt u een medicijnpaspoort halen. Als u ziek bent tijdens de vakantie kan de arts in het medicijnpaspoort zien welke medicijnen u gebruikt. Ook is het bij de (luchthaven)controle of douane een verantwoording voor de medicijnen die u bij u heeft. Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', verkrijgbaar bij Bureau Patiëntenvoorlichting). Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft. Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op (klik op: Patiënteninfo > Folders).

9 Slingeland Ziekenhuis Kruisbergseweg 25 Postadres: Postbus AD Doetinchem Telefoon: (0314) Internet: Nr aug 15

Behandeling met Methotrexaat Injecties

Behandeling met Methotrexaat Injecties 1/5 Reumatologie Behandeling met Methotrexaat Injecties Inleiding In deze folder kunt u lezen over het medicijn Methotrexaat en waar u op moet letten wanneer u het gebruikt. Methotrexaat wordt ook wel

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat tabletten. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat tabletten. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Methotrexaat tabletten i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Methotrexaat en waar u op moet letten

Nadere informatie

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Metoject Behandeling met Metoject In overleg met uw reumatoloog wordt u binnenkort voor uw reumatische klachten behandeld met het geneesmiddel Metoject.

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Leflunomide i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Leflunomide en waar u op moet letten wanneer u het

Nadere informatie

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten (en hun naasten) die door de behandelend arts methotrexaat voorgeschreven hebben gekregen.

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder

Nadere informatie

Prednisolon en Prednison

Prednisolon en Prednison Reumatologie Prednisolon en Prednison i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u het gebruik van Prednisolon/Prednison voorgesteld. De werking van Prednison is gelijk aan

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine EC)

Sulfasalazine (Salazopyrine EC) Reumatologie Sulfasalazine (Salazopyrine EC) i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u het medicijn sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling

Nadere informatie

Pijnbehandeling bij artrose

Pijnbehandeling bij artrose Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbehandeling bij artrose i Patiënteninformatie Behandeling door het inspuiten van hyaluronzuur in het gewricht Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een

Nadere informatie

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Methotrexaat bij reumatische aandoeningen Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Inleiding U heeft van uw behandelend arts het medicijn methotrexaat voorgeschreven gekregen. Om dit medicijn

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. NSAID's. Ontstekingsremmende pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. NSAID's. Ontstekingsremmende pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie NSAID's i Patiënteninformatie Ontstekingsremmende pijnstillers Slingeland Ziekenhuis Algemeen NSAID's (Niet Steroïde Anti Inflammatoire Drug) zijn ontstekingsremmende pijnstillers. Deze medicijnen

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0906 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u methotrexaat (MTX) gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Pijnbehandeling bij artrose

Pijnbehandeling bij artrose Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbehandeling bij artrose i Patiënteninformatie Behandeling door het inspuiten van een vloeistof in het gewricht Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft pijnklachten in

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX PATIËNTEN INFORMATIE Methotrexaat (ledertrexate)/ MTX 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) rkz.nl Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Methotrexaat. Reumatologie. alle aandacht

Methotrexaat. Reumatologie. alle aandacht Methotrexaat Reumatologie alle aandacht Methotrexaat (Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX)

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Afdeling: Maag-Darm-Leverziekten Onderwerp: Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Zelf toedienen van Methotrexaat door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

Reumatologie. methotrexaat

Reumatologie. methotrexaat Reumatologie methotrexaat 1 Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een

Nadere informatie

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten zelf onderhuids (subcutaan) te gaan injecteren met methotrexaat (MTX). In deze

Nadere informatie

Methotrexaat. Voorlichting en spuitinstructie

Methotrexaat. Voorlichting en spuitinstructie Methotrexaat Voorlichting en spuitinstructie Inhoud Toedienen van Methotrexaat 3 Methotrexaat onderhuids toedienen 3 Benodigdheden 3 Werkwijze 4 Bewaren van Methotrexaat 7 Naaldencontainer 7 Als u een

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp Gipskamer. Patiënteninformatie. Gebroken pols. Slingeland Ziekenhuis

Spoedeisende Hulp Gipskamer. Patiënteninformatie. Gebroken pols. Slingeland Ziekenhuis Spoedeisende Hulp Gipskamer Gebroken pols i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een gebroken pols (polsfractuur). In deze folder leest u op welke manier een gebroken pols wordt behandeld

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn methotrexaat gaat gebruiken.

Nadere informatie

Radiologie Nucleaire Geneeskunde. Patiënteninformatie. IBZM-onderzoek van de hersenen. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Nucleaire Geneeskunde. Patiënteninformatie. IBZM-onderzoek van de hersenen. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Nucleaire Geneeskunde IBZM-onderzoek van de hersenen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De neuroloog heeft, in overleg met u, een IBZM-onderzoek aangevraagd. Met een IBZM-onderzoek

Nadere informatie

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Methotrexaat Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is

Nadere informatie

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat Reumatologie Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Informatie voor patiënten F0865-3129 juli 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

MTX-injecties (het zelf toedienen van methotrexaat (MTX) door patiënt / mantelzorger)

MTX-injecties (het zelf toedienen van methotrexaat (MTX) door patiënt / mantelzorger) MTX-injecties (het zelf toedienen van methotrexaat (MTX) door patiënt / mantelzorger) 2 Inleiding In overleg met uw behandelend arts is besloten zelf onderhuids (subcutaan) te gaan injecteren met methotrexaat

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) Medicatie. Poli Reumatologie

Methotrexaat (MTX) Medicatie. Poli Reumatologie 00 Methotrexaat (MTX) Medicatie Poli Reumatologie 1 U heeft in overleg met uw arts besloten Methotrexaat te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog

Nadere informatie

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wat doet Methotrexaat bij reumatische aandoeningen? 3 Wat kunt u verwachten van Methotrexaat? 3 Gebruik 3 Bewaren van Methotrexaat 4 Bijverschijnselen 4 Bloedcontrole

Nadere informatie

Pijnbestrijding na een operatie via een epiduraal katheter

Pijnbestrijding na een operatie via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbestrijding na een operatie via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding na de operatie Binnenkort wordt u geopereerd. De anesthesioloog

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Azathioprine i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoening Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis REUMATOLOGIE Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Simplicity-behandeling van het SI-gewricht

Simplicity-behandeling van het SI-gewricht Anesthesiologie Pijnbestrijding Simplicity-behandeling van het SI-gewricht i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de simplicity-behandeling van het

Nadere informatie

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat REUMATOLOGIE Methotrexaat Gebruik van methotrexaat Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de poli reumatologie van het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het Sint Jans Gasthuis te Weert. Inleiding

Nadere informatie

Methotrexaat/Metoject (MTX)/Spuitinstructie bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat/Metoject (MTX)/Spuitinstructie bij de ziekte van Crohn Methotrexaat/Metoject (MTX)/Spuitinstructie bij de ziekte van Crohn Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder krijgt

Nadere informatie

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling N1 Weer naar huis na een angioseal i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Inhoudsopgave Algemeen...4 Werking...4 Gebruik...5 Bijwerkingen...6 Foliumzuur...6 Aanvullende informatie...7 Zwangerschap en borstvoeding...7 Tot slot...8

Nadere informatie

Vrijleggen van tand of kies

Vrijleggen van tand of kies Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Vrijleggen van tand of kies i Patiënteninformatie Adviezen na de ingreep Slingeland Ziekenhuis Algemeen De kaakchirurg heeft bij u een niet-doorgekomen tand of

Nadere informatie

Weer naar huis - algemeen

Weer naar huis - algemeen Verpleegafdeling A2 Weer naar huis - algemeen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder

Nadere informatie

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: Methotrexaat

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: Methotrexaat Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: Methotrexaat In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel methotrexaat te gaan

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen.

Nadere informatie

Medisch maatschappelijk werker

Medisch maatschappelijk werker Medische psychologie en Maatschappelijk werk Medisch maatschappelijk werker i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent door uw hoofdbehandelaar verwezen naar een medisch maatschappelijk

Nadere informatie

Methotrexaat. Poli Reumatologie

Methotrexaat. Poli Reumatologie 00 Methotrexaat Poli Reumatologie 1 U heeft in overleg met uw arts besloten Methotrexaat te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog vragen dan kunt

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) toedienen

Methotrexaat (MTX) toedienen Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Waarom deze folder? Je dokter heeft met je gesproken over het gebruik van methotrexaat

Nadere informatie

Behandeling van pijn door caudaal injectie

Behandeling van pijn door caudaal injectie Anesthesiologie Pijnbestrijding Behandeling van pijn door caudaal injectie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten uw pijn te behandelen door

Nadere informatie

Centrale katheter via de arm (PICC-lijn)

Centrale katheter via de arm (PICC-lijn) Oncologie Centrale katheter via de arm (PICC-lijn) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De arts of verpleegkundige heeft voorgesteld om bij u een katheter via de arm (PICC-lijn) in te

Nadere informatie

Hartscan na inspanning en na rust

Hartscan na inspanning en na rust Cardiologie Nucleaire Geneeskunde Radiologie i Hartscan na inspanning en na rust Patiënteninformatie Myocard-perfusie-scintigrafie na inspanning en na rust Slingeland Ziekenhuis De cardioloog heeft, in

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Informatiefolder Instructiefolder NNIC folder MTX instructie- kinder uitgave juni 2015 Deze

Nadere informatie

Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur

Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur Maag-, Darm- en Leverziekten Verpleegkundige spreekuren Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur i Patiënteninformatie Voor aanvullende informatie en begeleiding Slingeland Ziekenhuis Algemeen

Nadere informatie

Behandeling van pijn door blokkade van het SI-gewricht

Behandeling van pijn door blokkade van het SI-gewricht Anesthesiologie Pijnbestrijding i Behandeling van pijn door blokkade van het SI-gewricht Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten uw pijn te

Nadere informatie

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Verstandskies of kies verwijderen. Adviezen na de ingreep. Slingeland Ziekenhuis

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Verstandskies of kies verwijderen. Adviezen na de ingreep. Slingeland Ziekenhuis Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Verstandskies of kies verwijderen i Patiënteninformatie Adviezen na de ingreep Slingeland Ziekenhuis Algemeen De kaakchirurg heeft bij u een kies of een verstandskies

Nadere informatie

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Medewerkerinformatie Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Informatie over dit medicijn voor reumatische aandoeningen 1234567890-terTER_ Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Informatie over dit medicijn

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwblokkade i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Botox -injecties bij een overactieve blaas

Botox -injecties bij een overactieve blaas Urologie Botox -injecties bij een overactieve blaas i Patiënteninformatie Behandeling op de polikliniek Urologie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De uroloog heeft bij u een overactieve blaas vastgesteld.

Nadere informatie

Hoornvliesdystrofie van Fuchs

Hoornvliesdystrofie van Fuchs Oogheelkunde i Hoornvliesdystrofie van Fuchs Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw oogarts heeft bij u hoornvliesdystrofie van Fuchs geconstateerd. In deze folder leest u wat dit is en

Nadere informatie

Patiënteninformatie. CT-Coronairen. Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie. Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders

Patiënteninformatie. CT-Coronairen. Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie. Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie CT-Coronairen i Patiënteninformatie Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort krijgt u een CT-Coronairen.

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwblokkade i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Weer naar huis met een drain

Weer naar huis met een drain Verpleegafdeling A2 Weer naar huis met een drain i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent onlangs geopereerd. Na de operatie heeft de chirurg één of meerdere dunne slangetjes (drains)

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran)

Azathioprine (Imuran) Azathioprine Azathioprine (Imuran) Uw reumatoloog heeft u Azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Glucose Tolerantie Test (GTT)

Glucose Tolerantie Test (GTT) Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium i Glucose Tolerantie Test (GTT) Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis De Glucose Tolerantie Test De Glucose Tolerantie Test wordt uitgevoerd om vast

Nadere informatie

PCA: zelfcontrole over pijn na uw operatie

PCA: zelfcontrole over pijn na uw operatie Anesthesiologie Pijnbestrijding PCA: zelfcontrole over pijn na uw operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding na de operatie Binnenkort wordt u geopereerd. De anesthesioloog zorgt

Nadere informatie

Ziekte van Forestier (DISH)

Ziekte van Forestier (DISH) Reumatologie Ziekte van Forestier (DISH) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Bij de ziekte van Forestier groeit extra bot aan op plaatsen waar pezen of banden aan het bot vastzitten.

Nadere informatie

Circumcisie bij volwassenen

Circumcisie bij volwassenen Urologie Circumcisie bij volwassenen i Patiënteninformatie Het (gedeeltelijk) verwijderen van de voorhuid van de penis Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een circumcisie wordt de voorhuid van de penis

Nadere informatie

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Dotteren van een shunt. Slingeland Ziekenhuis

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Dotteren van een shunt. Slingeland Ziekenhuis Dialyse-afdeling Dotteren van een shunt i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een plaatselijk vernauwing in uw shunt. Dit noemen we een stenose. Deze vernauwing is te verhelpen door

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Barbotage. Radiologie Orthopedie Röntgenafdeling. Behandeling van een verkalkte ontstoken pees in de schouder

Patiënteninformatie. Barbotage. Radiologie Orthopedie Röntgenafdeling. Behandeling van een verkalkte ontstoken pees in de schouder Radiologie Orthopedie Röntgenafdeling Barbotage i Patiënteninformatie Behandeling van een verkalkte ontstoken pees in de schouder Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een chronische ontsteking aan één

Nadere informatie

Methotrexaat/Metoject (MTX)/Spuitinstructie

Methotrexaat/Metoject (MTX)/Spuitinstructie Methotrexaat/Metoject (MTX)/Spuitinstructie bij de ziekte van Crohn Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder krijgt

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Mediastinoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een mediastinoscopie onderzoekt de chirurg of langs de luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn.

Nadere informatie

Methotrexaat. Informatie en instructie over Methotrexaatinjecties in de thuissituatie. Wat is MTX? Wanneer mag u niet spuiten?

Methotrexaat. Informatie en instructie over Methotrexaatinjecties in de thuissituatie. Wat is MTX? Wanneer mag u niet spuiten? Methotrexaat Informatie en instructie over Methotrexaatinjecties in de thuissituatie In deze handleiding kunt u lezen hoe u zelf of uw mantelzorger Methotrexaat (verder afgekort als MTX) kunt toedienen

Nadere informatie

INSTRUCTIEBROCHURE. voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken

INSTRUCTIEBROCHURE. voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken INSTRUCTIEBROCHURE voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken Inhoud Pagina Inleiding 3 Hoe wordt Metoject 50 mg/ml gebruikt? 4 Het vermijden van plaatselijke huidirritatie 7 Het vermijden van verharding

Nadere informatie

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding Behandeling van aangezichtspijn Sweetprocedure Slingeland Ziekenhuis Patiënteninformatie i Anesthesiologie Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw

Nadere informatie

Methotrexaat bij reuma Ledertrexate, Emthexate, Metoject

Methotrexaat bij reuma Ledertrexate, Emthexate, Metoject Methotrexaat bij reuma Ledertrexate, Emthexate, Metoject Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: methotrexaat.

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Bronchoscopie met een roesje i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een bronchoscopie krijgt. Door middel van een bronchoscopisch

Nadere informatie

Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Uw behandelend arts heeft u methotrexaat voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

Neurologie. Patiënteninformatie VNG/ENG. Video/Elektro Nystagmo Grafie. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Patiënteninformatie VNG/ENG. Video/Elektro Nystagmo Grafie. Slingeland Ziekenhuis Neurologie VNG/ENG i Patiënteninformatie Video/Elektro Nystagmo Grafie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Er is met u afgesproken dat u een onderzoek krijgt om het functioneren van uw evenwichtsorgaan te controleren.

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Nat verband. Slingeland Ziekenhuis

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Nat verband. Slingeland Ziekenhuis Spoedeisende Hulp Nat verband i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een nat verband gekregen op een wond. Dit verband dient om een ontsteking van de wond te voorkomen of om een ontsteking

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Ooracupunctuur. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Ooracupunctuur. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Ooracupunctuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor ooracupunctuur. Een anesthesioloog voert deze behandeling

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Methotrexaat (MTX) Informatie over de behandeling met het medicijn methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn

Patiënteninformatie. Methotrexaat (MTX) Informatie over de behandeling met het medicijn methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Patiënteninformatie Methotrexaat (MTX) Informatie over de behandeling met het medicijn methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Werking van MTX 5 Hoe wordt MTX gebruikt?

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Voorzorgsmaatregelen bij radiologisch onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel

Voorzorgsmaatregelen bij radiologisch onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel Radiologie Röntgenafdeling Voorzorgsmaatregelen bij radiologisch onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw arts heeft voor u een radiologisch onderzoek

Nadere informatie

Polikliniek Stoppen-metroken

Polikliniek Stoppen-metroken Longziekten Polikliniek Stoppen-metroken i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij de polikliniek Stoppen-met-roken kunt u terecht als u: van uw specialist of huisarts dringend advies heeft

Nadere informatie

Neurologie. Hoofdpijnpolikliniek. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Hoofdpijnpolikliniek. Slingeland Ziekenhuis Neurologie Hoofdpijnpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent verwezen naar de Hoofdpijnpolikliniek van het Slingeland Ziekenhuis. De Hoofdpijnpolikliniek is bedoeld voor

Nadere informatie

Urologie. Patiënteninformatie. Blaasspoelingen na een operatie. Slingeland Ziekenhuis

Urologie. Patiënteninformatie. Blaasspoelingen na een operatie. Slingeland Ziekenhuis Urologie Blaasspoelingen na een operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Waarom blaasspoelingen U bent geopereerd omdat u blaastumoren had. Bij meer dan de helft van de patiënten komen de tumoren

Nadere informatie

Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate, Metoject) Reumatologie

Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate, Metoject) Reumatologie Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate, Metoject) Reumatologie Werking Uw behandelende arts heeft u Methotrexaat voorgeschreven. Methotrexaat (ook wel MTX, ledertrexate en metoject genoemd) is een antireumaticum.

Nadere informatie

Neurologie. Patiënteninformatie. Lumbaalpunctie. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Patiënteninformatie. Lumbaalpunctie. Slingeland Ziekenhuis Neurologie Lumbaalpunctie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft met u een lumbaalpunctie afgesproken. Een lumbaalpunctie (ruggenprik) is een onderzoek waarbij hersenvocht

Nadere informatie

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. CT-scan. Computer Tomografie. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. CT-scan. Computer Tomografie. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Röntgenafdeling CT-scan i Patiënteninformatie Computer Tomografie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort krijgt u een CT-scan. Er zijn verschillende soorten CTonderzoeken. Elk onderzoek vraagt

Nadere informatie

Thuisbehandeling met methotrexaat injecties

Thuisbehandeling met methotrexaat injecties Thuisbehandeling met methotrexaat injecties Albert Schweitzer ziekenhuis juni 2014 pavo 0180 Inleiding De reumatoloog heeft u verteld dat u behandeld gaat worden met methotrexaat (MTX) injecties. In deze

Nadere informatie

Radiologie. Patiënteninformatie. Leverbiopsie onder echogeleide. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie. Patiënteninformatie. Leverbiopsie onder echogeleide. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Leverbiopsie onder echogeleide i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft in overleg met u een leverbiopsie voor u aangevraagd. Bij een leverbiopsie wordt

Nadere informatie

Behandeling met Ilomedine

Behandeling met Ilomedine Chirurgie i Behandeling met Ilomedine Patiënteninformatie Bij vaatvernauwende aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, besloten om u te behandelen

Nadere informatie

Endoscopische echografie via de luchtwegen

Endoscopische echografie via de luchtwegen Longziekten Endoscopische echografie via de luchtwegen i Patiënteninformatie Endo Bronchial Ultra Sound (EBUS) Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een endoscopische

Nadere informatie

Clexane of Fraxiparine. injecteren thuis

Clexane of Fraxiparine. injecteren thuis Clexane of Fraxiparine injecteren thuis 2 Inleiding Deze folder ondersteunt de mondelinge informatie die u van de arts of verpleegkundige heeft ontvangen. U bent opgenomen in de Ommelander Ziekenhuis Groep

Nadere informatie

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is besloten om uw pijn te bestrijden door middel

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder

Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder Instructiefolder NNIC folder Humira instructie- kind uitgave juni 2015 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen binnen het

Nadere informatie

Methotrexaat/Metoject (MTX)/Spuitinstructie

Methotrexaat/Metoject (MTX)/Spuitinstructie Methotrexaat/Metoject (MTX)/Spuitinstructie bij de ziekte van Crohn Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder krijgt

Nadere informatie

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Wortelpuntbehandeling. Adviezen na de ingreep. Slingeland Ziekenhuis

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Wortelpuntbehandeling. Adviezen na de ingreep. Slingeland Ziekenhuis Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Wortelpuntbehandeling i Patiënteninformatie Adviezen na de ingreep Slingeland Ziekenhuis Algemeen De kaakchirurg heeft bij u een wortelpuntbehandeling (ook wel

Nadere informatie

Pijnbestrijding met morfine

Pijnbestrijding met morfine Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbestrijding met morfine i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw arts gaat u behandelen met morfine om uw pijn onder controle te krijgen. Het gebruik

Nadere informatie

Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate, Metoject) Reumatologie

Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate, Metoject) Reumatologie Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate, Metoject) Reumatologie Werking Uw behandelende arts heeft u Methotrexaat voorgeschreven. Methotrexaat (ook wel MTX, ledertrexate en metoject genoemd) is een antireumaticum.

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten tot deze behandeling. Bij een epiduroscopie brengt de

Nadere informatie