376.0 Thema Sinterklaas. Thema Sinterklaas

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "376.0 Thema Sinterklaas. Thema Sinterklaas"

Transcriptie

1 Thema Sinterklaas

2 Inhoudsopgave Welkom bij het thema Sinterklaas! Thematafel Interactief voorlezen Woordkaarten Activiteit 1: Haal je pietendiploma! Activiteit 2: Stoomboot knutselen Activiteit 3: Pepernoten bakken Activiteit 4: De baard van Sinterklaas Activiteit 4: Maak je eigen Sint en Piet kroon Activiteit 6: Maak een mooie mijter Sinttraktaties Liedjes

3 Welkom bij het thema Sinterklaas! Welkom bij het thema Sinterklaas! Aan de hand van de activiteiten werk je aan verschillende ontwikkelingsgebieden: de motorische ontwikkeling, de cognitieve ontwikkeling, de creatieve ontwikkeling, de taal- en spraakontwikkeling en de sensomotorische ontwikkeling. Met de activiteiten kun je je opvangkind op een speelse manier uitdagen en vooral voorbereiden op wat er komen gaat. Zo wordt het een echt kinderfeest! Thematafel Laat de sfeer van het thema terugkomen op je opvanglocatie. Dit kun je doen door de opvanglocatie te versieren en/of gebruik te maken van een thematafel. We geven je tips en ideeën voor het maken van een thematafel. Interactief voorlezen Interactief voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Maar hoe doe je dat precies? Daarnaast zetten we de allerleukste voorlees- en prentenboeken over Sinterklaas voor je op een rij! Schooltv Op de website van Schooltv vind je allerlei filmpjes over het thema. Denk aan Sassa en Toto van het Zandkasteel of Koekeloere. Je kunt deze filmpjes gebruiken als introductie, of als verbreding naast het door jou gekozen prentenboek. Woordkaarten Bij het thema Sinterklaas staan verschillende woorden centraal. Deze woorden vind je op de woordkaarten. Je kunt deze woordkaarten printen, lamineren en ophangen. De woorden komen in het hele thema terug. Je kunt de woordkaarten gebruiken om het thema en de verschillende activiteiten te introduceren. Zo werk je spelenderwijs aan de woordenschat en het taalbegrip van jonge kinderen. Activiteiten We hebben verschillende activiteiten in het thema Sinterklaas uitgewerkt: - haal je pietendiploma! - stoomboot knutselen - pepernoten bakken - de baard van Sinterklaas - maak je eigen Sint en piet kroon - maak je eigen mijter - Sinttraktaties Tot slot, hebben we een aantal leuke Sinterklaasliedjes voor je op een rij gezet. Je kunt het thema Sinterklaas natuurlijk nog verder uitbreiden. Wil je nog meer tips en ideeën? Kijk dan snel op onze Pinterestpagina We wensen je veel plezier!

4 Thematafel Om je opvangkind(eren) voor te bereiden op wat er komen gaat kun je samen met hen een thematafel inrichten. We zetten de basisprincipes voor het maken van een thematafel even voor je op een rij: 1. Kies een centrale plek voor je thematafel. Voor de herkenbaarheid is het belangrijk dat je thematafel altijd op dezelfde plek staat. Als je opvangkinderen weten waar de thematafel staat, kunnen zij er zelf naar toe gaan. 2. Zorg dat de thematafel niet te hoog staat, zodat je opvangkinderen er goed bij kunnen. 3. Zorg dat de thematafel aansluit bij de beleving van je opvangkinderen door verschillende materialen die bij het thema passen te verzamelen. 4. Presenteer hierbij ook voorwerpen die terugkomen in het prentenboek dat je hebt uitgekozen. 5. Hang de woordkaarten van het thema in de buurt van de thematafel. De winkels liggen momenteel vol met sinterklaasaccessoires die je kunt gebruiken voor de inrichting van de tafel. Wat kun je allemaal gebruiken? Prentenboek* Nepcadeautjes** zelf maken Schoen(tje) met wortel Juten zak 1,50 Hema Beer pip (verkleedt als Sinterklaas of piet) uit Piramide pakket Praatplaat intocht Sinterklaas uit Piramide pakket Stoomboot*** zelf maken Schoorsteen zelf maken Baret piet 1,50 Hema Foam sint staf 3,- Hema Verkleedset piet 7,50 Hema Raamstickers 0,39 Action Diverse sinterklaasslingers 0,49-0,72 Action Raamstiften**** 6,95 Bol.com Sinterklaas cd 0,99 Action Ook verkopen ze bij de Action diverse kleur- en doeboeken, knutselpakketten (stoomboot, pietenhuis, mijter, masker), prikboek, handpop voor minder dan 1,- per stuk. *Zie boekentips bij Interactief voorlezen. **Nepcadeautjes kun je maken en gebruiken voor de activiteit Haal je pietendiploma! ***Zie activiteit Stoomboot knutselen ****Zie onze Pinterestpagina voor ideeën van een leuke raamtekening.

5 Interactief voorlezen Interactief voorlezen doe je in stappen. Je gaat meerdere keren met hetzelfde boek aan de slag. Lees hieronder de verschillende stappen: Stap 1 Bij de eerste stap introduceer je het prentenboek op een speelse manier. Kinderen komen hierdoor in de sfeer van Sinterklaas. Bekijk de voorkant van het boek en ga hierover in gesprek. Wat staat er op de kaft? Waar zal het boek over gaan? Wat weten de kinderen al over Sinterklaas? Blader door het boek heen, maar lees nog niet voor. Wat zien de kinderen? Laat kinderen vrij vertellen en reageren op wat ze zien. Stap 2 Je gaat opnieuw met het boek aan de slag. Ga in de buurt van de thematafel** zitten en lees het boek voor. Je kunt gebruik maken van de voorwerpen op de tafel om begrippen te verduidelijken. Lees het boek voor. Sta stil bij de personages Sinterklaas en Piet. Vraag de kinderen om dingen aan te wijzen. Leg moeilijke begrippen uit. Blijf dicht bij de letterlijke tekst. Laat de kinderen het verhaal met zoveel mogelijk zintuigen beleven. Als het bijvoorbeeld om een pepernoot gaat; hoe smaakt een pepernoot? Stap 3 Bij deze stap neem je meer afstand van het verhaal. Laat de kinderen vertellen over hun eigen ervaring. Hebben zij Sinterklaas wel eens ontmoet? Zetten ze thuis de schoen? Zijn ze soms bang voor Sinterklaas of piet? Probeer samen met de kinderen verbanden te leggen met het verhaal. Stel waaromvragen. Vraag de kinderen om iets uit te leggen. Bijvoorbeeld. Wat gebeurt er als Piet door de schoorsteen kruipt? Laat de kinderen vertellen wat er gaat gebeuren. ** Zie het onderdeel Thematafel.

6 Stap 4 Bij de laatste stap is er meer aandacht voor de globale verhaallijn. Dit kun je als volgt doen: Laat de kinderen het verhaal in eigen woorden vertellen. Laat de kinderen het verhaal naspelen. Laat de kinderen iets mee brengen van thuis in het thema Sinterklaas en hierover vertellen. Ga op zoek naar andere boekjes in het thema Sinterklaas. Laat een kind het boek is voorlezen of over het boek vertellen. Prenten- / voorleesboeken Titel Schrijver ISBN SinterWoezel en Pietje Pip Guusje Nederhorst Sinterklaas Charlotte Dematons Saar en de sint Pauline Oud Dikkie dik viert Sinterklaas Jet Boeke & Arthur van Norden Sinterklaasje Liesbet Slegers Rikkie helpt Sinterklaas Guido van Genechten Krijg ik een kabouter Sint? An Swerts Jip en Janneke sinterklaas komt! Annie M.G. Schmidt Lieve sinterklaas Kathleen Amant Sint met Fien en Milo Pauline oud Klaasje sinterklaasje Kathleen Amant Karel viert Sinterklaas Liesbet Slegers

7 Woordkaarten

8

9

10

11 Activiteit 1: Haal je pietendiploma! Hoe leuk is het dat je opvangkind(eren) een echt pietendiploma kunnen halen? Op deze manier kun je de opvangkind(eren) spelenderwijs laten bewegen en werken aan de (fijne en grove) motoriek. Heeft het kind alle onderdelen afgelegd? Dan krijgt hij/zij een echt pietendiploma van de Sint! Ze kunnen dit pietendiploma ook nog zelf inkleuren/versieren. Je vindt het diploma op de volgende pagina. Onderdeel Koprollen over de grond Pakjes inpakken Pakjes in de schoorsteen gooien Over de nok op het dak lopen Op het dak klimmen* Door de schoorsteen kruipen Van het dak afglijden* Pakjes vangen Pakje omhoog gooien en weer vangen Nodig Mat of iets met zachtere ondergrond Kleine doosjes + inpakpapier + plakband Pakjes + schoorsteen of wasmand Zet met tape een rechte lijn over de vloer. Op de bank/krukje klimmen Door een kruiptunnel Glijbaan Pakjes Pakjes *deze onderdelen zijn misschien wat lastiger uit te voeren bij jou op de opvang. Kijk naar wat er wel mogelijk én veilig is. Bijvoorbeeld aan de hand het krukje opstappen en er vanaf springen.

12

13 Activiteit 2: Stoomboot knutselen Uiteraard kan bij het thema Sinterklaas een stoomboot niet ontbreken op de thematafel. Deze kun je dan ook heel gemakkelijk samen met je opvangkind(eren) maken. Doel Met deze activiteit stimuleer je de creatieve ontwikkeling en de fijne motoriek. Wat heb je nodig? - een eierdoos of een melkpak - een lege keukenrol of wc-rollen - stroken papier - verf en kwasten - plak - kinderschaar - watten - touw Instructie - Gebruik de helft van een eierdoos of een leeg melkpak. - Schilder de buiten- en buitenkant van de eierdoos. Wanneer je een leeg melkpak gebruikt plak je de stroken papier hier tegenaan. - Maak van 2 of 3 wc rollen een schoorsteen of gebruik een keukenrol. - Verf de schoorsteen of plak deze met papier. - Lijm de schoorsteen op de eierdoos of melkpak. - Gebruik een stukje watten als rook uit de schoorsteen. - Knip de vlaggetjes uit een stukje gekleurd papier (ruitvorm). Vouw de ruit om het touwtje heen en plak het vlaggetje dicht. - Je kunt de stoomboot verder nog versieren met bijvoorbeeld Sinterklaas, pieten of pakjesboot 12.

14 Activiteit 3: Pepernoten bakken Het is natuurlijk veel leuker om samen met je opvangkind(eren) pepernoten te bakken in plaats van deze te kopen. Zeker als je tegelijkertijd de ontwikkeling stimuleert! Tijdens het draaien van de pepernootballetjes stimuleer je de fijne motoriek. En de kinderen gebruiken volop hun zintuigen bij het ruiken van de pepernoten (als de pepernoten uit de oven komen) en bij het proeven van de pepernoten natuurlijk! Ingrediënten (voor circa 10 personen) 150 gram boter 125 gram donkerbruine basterdsuiker 10 gram speculaaskruiden 250 gram zelfrijzend bakmeel 4 el melk Stappen 1. Verwarm de oven voor op 160 C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar. 2. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier. 3. Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in ca.15 min. gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen. Bewaartip: bewaar de pepernoten in een afgesloten trommel. Eet smakelijk!

15 Activiteit 4: De baard van Sinterklaas Doel Oh wat voelt scheerschuim lekker zacht en het ruikt ook nog eens heerlijk! Het is bij uitstek geschikt om een echte baard bij Sinterklaas te maken. Of bij jezelf! Een activiteit die zorgt voor veel plezier en die alle zintuigen stimuleert. Het kan wel een kliederboel worden hoor! Let goed op dat je opvangkinderen geen scheerschuim in de mond stoppen. Wat heb je nodig? Geplastificeerd stencil Scheerschuim Schortjes

16

17 Activiteit 5: Maak je eigen Sint en Piet kroon

18 Activiteit 6: Maak een mooie mijter

19 Sinttraktaties

20 Liedjes Net als interactief voorlezen, stimuleert ook zingen de taalontwikkeling bij jonge kinderen. We hebben een aantal bekende sinterklaasliedjes voor je op een rij gezet. Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in m n schoentje, gooi wat in m n laarsje. Dank u, Sinterklaasje. Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in m n schoentje, gooi wat in m n laarsje. Dank u, Sinterklaasje. Zie de maan schijnt door de bomen. Makkers staakt uw wild geraas. t Heerlijk avondje is gekomen, t avondje van Sinterklaas. Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt, wie de gard. Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt, wie de gard. Sinterklaasje bonne bonne bonne. Gooi wat in mijn lege lege tonne. Gooi wat in mijn laarsje! Dank u, Sinterklaasje! Sinterklaasje bonne bonne bonne. Gooi wat in mijn lege, lege tonne. Gooi wat in mijn laarsje! Dank u, Sinterklaasje! Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind. Zou de goede Sint wel komen, als hij t weer zo lelijk vindt. Als hij t weer zo lelijk vindt. Ja, hij komt in donkere nachten, op z n paardje oh zo snel. Als hij wist hoe we hem verwachten, oh dan kwam hij zeker wel. Oh dan kwam hij zeker wel. Hij komt, hij komt, de lieve, goede Sint. Mijn beste vrind, jouw beste vrind, de vrind van ieder kind! Mijn hartje klopt, mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt hij mij, wat brengt hij jou, wat brengt hij jou en mij? Wie zoet was, koek! Wie stout was, krijgt gedoe! Hij komt, hij komt, de lieve, goede Sint. Mijn beste vrind, jouw beste vrind, de vrind van ieder kind!

Sinterklaas liedjes:

Sinterklaas liedjes: De komende 6 weken gaan wij op De Boerderij bezig met het thema Eetsmakelijk! Binnen dit thema vallen ook het sinterklaasfeest en Kerst. In dit thema staat eten centraal. Allereerst vieren we in de eerste

Nadere informatie

Sinterklaas liedboek

Sinterklaas liedboek Sinterklaas liedboek Hij komt, hij komt Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint: mijn beste vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt

Nadere informatie

De Zak van Sinterklaas

De Zak van Sinterklaas De Zak van Sinterklaas Sinterklaas, Sinterklaas, o jongens, jongens 't is zo'n baas! Daar stopt hij, daar stopt hij, daar stopt hij blij van zin. De hele, de hele, de hele wereld in! Sinterklaas, Sinterklaas,

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot Daar wordt aan de deur geklopt 2

Zie ginds komt de stoomboot Daar wordt aan de deur geklopt 2 Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer, Hoe waaien de wimpels al heen en al weer. Zijn knecht staat

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot

Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer. Hoe waaien de wimpels al heen

Nadere informatie

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 OPEN PODIUM ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 Sinterklaasliederen zingen met Gregor Bak Medewerkenden: Gregor Bak Zwarte Piet Alle stoute kinderen Alle lieve kinderen Alle stoute ouderen Alle lieve ouderen Zie

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar Sint en Kerst Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar 0 1 ½ In het thema 'Sint en Kerst' staat de viering van Sinterklaas en Kerst centraal. Bij het thema 'Sinterklaas', leren de kinderen hoe

Nadere informatie

Een lied van mij voor jou - kinderen

Een lied van mij voor jou - kinderen LIEDTEKSTEN - 1 Berend Botje Berend botje ging uit varen Met z n scheepje naar Zuid-Laren De weg was recht, De weg was krom Nooit kwam Berend Botje weerom 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Waar is Berend Botje gebleven?

Nadere informatie

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje.

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje. Voor de melodie: www.sinterklaasliedjes.nl Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied. Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste

Nadere informatie

Welkom bij het thema zomer! Aan de hand van dit thema kun je op een speelse manier aan de slag met de ontwikkeling van je opvangkinderen.

Welkom bij het thema zomer! Aan de hand van dit thema kun je op een speelse manier aan de slag met de ontwikkeling van je opvangkinderen. Thema Zomer Welkom bij het thema zomer! Aan de hand van dit thema kun je op een speelse manier aan de slag met de ontwikkeling van je opvangkinderen. Met de activiteiten werk je aan verschillende ontwikkelingsgebieden:

Nadere informatie

Sinterklaasliedjes. Daar wordt aan de deur geklopt

Sinterklaasliedjes. Daar wordt aan de deur geklopt Sinterklaasliedjes Daar wordt aan de deur geklopt Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt. Daar wordt aan de deur geklopt. Wie zou dat zijn? Wees maar gerust mijn kind. Ik ben een goede

Nadere informatie

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST NU: OUD: Sinterklaasje, kom maar binnen Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied. Misschien heeft u wel

Nadere informatie

We lezen verschillende Sinterklaas verhalen voor en ook zullen er lessen uit de methode schatkist worden gegeven.

We lezen verschillende Sinterklaas verhalen voor en ook zullen er lessen uit de methode schatkist worden gegeven. Scholen van nu voor mensen van morgen basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Maandag 14 november uitgave 5 van 2011-2012 Sinterklaas is

Nadere informatie

Kerst Kerstkoekjeskrans

Kerst Kerstkoekjeskrans Kerst Kerstkoekjeskrans Jippie! Het is bijna kerst! De winkels liggen heerlijk vol met allemaal kerstige dingen, waaronder allemaal leuke kookbladen die zich deze maand richten op kerst. Een van deze bladen

Nadere informatie

2 dobbelstenen (één met nummers of ogen, één met kleuren)

2 dobbelstenen (één met nummers of ogen, één met kleuren) Het spel in het kort Het pepernotenspel bestaat uit quizvragen en uit pictionary opdrachten. Het wordt gespeeld door een paar teams (dit ligt aan de grote van de groep). Laat de teams eerst een team naam

Nadere informatie

cluster 1 de reis, de aankomst vertrekken vanuit Spanje het kasteel, het paleis op reis gaan naar Nederland

cluster 1 de reis, de aankomst vertrekken vanuit Spanje het kasteel, het paleis op reis gaan naar Nederland -2 de (land)kaart cluster 1 de reis, de aankomst vertrekken vanuit Spanje het kasteel, het paleis op reis gaan naar Nederland de kalender, december de (stoom)boot vaart op zee de golf, de golven de schoorsteen,

Nadere informatie

Kiki viert Sinterklaas

Kiki viert Sinterklaas Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord Sint en Piet zijn in het land, dat betekent een dolle en vaak ook drukke tijd voor kinderen. De drukte blijft nog een tijdje want na 5 december

Nadere informatie

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Zie ginds komt de stoomboot. En we zingen en we springen en we zijn zo blij

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Zie ginds komt de stoomboot. En we zingen en we springen en we zijn zo blij Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Want we zitten allemaal even recht En we zingen en we springen en we zijn zo blij Want er zijn geen stoute kind'ren

Nadere informatie

Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet

Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet PAUL PASSCHIER EN THEDO KEIZER Met illustraties van Nynke Talsma Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Aan het sinterklaasfeest beleven miljoenen kleine en grote mensen

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt!

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Mijn beste vriend, jouw beste vriend, De vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, Mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt hij jou, wat brengt

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL O P E N B A R E B A S I S S C H O O L M E T M O N T E S S O R I A F D E L I N G

PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL O P E N B A R E B A S I S S C H O O L M E T M O N T E S S O R I A F D E L I N G PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL O P E N B A R E B A S I S S C H O O L M E T M O N T E S S O R I A F D E L I N G Dr. H. Colijnstraat 2 1067 CG Amsterdam tel: 020 6135296 fax: 020 6137119 info@troelstraschool.nl

Nadere informatie

minibabbel sinterklaas

minibabbel sinterklaas minibabbel sinterklaas november 2016 November 2016 Hier is dan alweer een nieuwe Minibabbel! Heel snel na de Sint Maarten Minibabbel, maar we hebben dan ook weer zoveel te vertellen! In deze Minibabbel

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Sinterklaas www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 8 Charlotte Dematons Sinterklaas Lemniscaat (2007) isbn 9789056379858 Prachtig en beroemd

Nadere informatie

Sluisjournaal. Veel kijkplezier! Alle klassen prachtig versierd met zelfgemaakte. Sinterklazen, Pieten en stoomboten

Sluisjournaal. Veel kijkplezier! Alle klassen prachtig versierd met zelfgemaakte. Sinterklazen, Pieten en stoomboten 19e jaargang, nr.2 December 2016 Hoera! Sinterklaas is weer in het land! In deze foto-editie van het Sluisjournaal kunt u zien welke leuke dingen de kinderen in de klassen (of buiten school) hebben gedaan

Nadere informatie

Alle Pieten dansen Tekst en muziek: Sander Berendsen

Alle Pieten dansen Tekst en muziek: Sander Berendsen Alle Pieten dansen Tekst en muziek: Sander Berendsen De muziekpiet leest de noten, de hoofdpiet heeft het grote boek. De timmerpiet maakt boten, de verdwaalpiet die is altijd zoek. Profpiet kent veel sommen,

Nadere informatie

Sinterklaashoek. Spelideeën

Sinterklaashoek. Spelideeën Sinterklaashoek Spelideeën In dit document staan vijf verschillende manieren om de huishoek in te richten als een leerzame Sinterklaashoek. Met een materialenlijst, spelbeschrijving en een overzicht van

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade Peperkoekhuisje Ingrediënten 400 gram honing 235 gram rietsuiker 235 gram boter 10 gram potas (U kunt ook 5 gram zuiveringszout gebruiken) 2 eetlepels water 1 kg bloem 2 theelepels gemalen kaneel 1 theelepel

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

Zing mee voor Sint, Piet en Paard www.kleurenkoorts.nl 1 Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot Uit Spanje weer aan Hij brengt ons de Sint Kijk, ik zie hem al staan Hoe huppelt zijn paardje

Nadere informatie

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord Appels In de herfst kunnen we heerlijk genieten van de appels. Maar voordat we van deze vrucht mogen genieten gaat er een heel proces vooraf. Met dit deelthema van de herfst kun je een onderdeel van de

Nadere informatie

Oh, kom er eens kijken! Een practicum rondom Sinterklaas

Oh, kom er eens kijken! Een practicum rondom Sinterklaas Oh, kom er eens kijken! Een rondom Materialenlijst: De zoolafdruk Plastic om op de tafel / grond te leggen Een plak natuurklein (op een ondergrond) ter grootte van schoenmaat Een klei-roller + Een plantenspuit

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

zondag, 2 december 1 e advent

zondag, 2 december 1 e advent Advent- en Kerstboekje 2012 Wie een grote gebeurtenis verwacht, kijkt daar naar uit. Een bruiloft, een verjaardagsfeest. Op tijd stuur je daar bericht van rond, zodat iedereen voorbereid is, als het zover

Nadere informatie

KlasseBoekje. Sinterklaas. Groep 7-8

KlasseBoekje. Sinterklaas. Groep 7-8 KlasseBoekje Sinterklaas Groep 7-8 www.kiddicolour.com 2018 1 Woorden kleuren Kleur in de zinnen hieronder: - alle bijvoeglijk naamwoorden rood - alle zelfstandig naamwoorden blauw - alle lidwoorden groen

Nadere informatie

Lobke kalender MET MIJ BEN JE MOOI JARIG. Lobke. WT_VO LOB kalender_v2.indd 1 06-12-13 11:06

Lobke kalender MET MIJ BEN JE MOOI JARIG. Lobke. WT_VO LOB kalender_v2.indd 1 06-12-13 11:06 kalender MET MIJ BEN JE MOOI JARIG WT_VO LOB kalender_v.indd 0-- :0 Heb jij ook weer een lijstje met goede voornemens gemaakt? Met deze kalender kan je dit jaar in ieder geval geen enkele verjaardag meer

Nadere informatie

VERVANGINGSBELEID REMINDER NATTE GYMLESSEN GROEP 6 EN 7-8

VERVANGINGSBELEID REMINDER NATTE GYMLESSEN GROEP 6 EN 7-8 VERVANGINGSBELEID De afgelopen jaren is het vinden van vervanging bij ziekte en/of verlof voor leerkrachten door de veranderde wetgeving een toenemend probleem geworden. In de nabije toekomst zal dit probleem

Nadere informatie

TEKSTBOEKJE Swingen voor de Sint

TEKSTBOEKJE Swingen voor de Sint TEKSTBOEKJE Swingen voor de Sint WARBOEL MUZIEKPROJECTEN Sander Berendsen SINTERKLAASJE KOM MAAR BINNEN Tekst en muziek: Traditional Sinterklaasje kom maar binnen met uw knecht Want we zitten allemaal

Nadere informatie

(week 48 24-28 november)

(week 48 24-28 november) WEEKENDKRANT (week 48 24-28 november) Mededelingen Nog even en dan is het zover. Donderdag 4 december komt Sinterklaas met zijn pieten naar het Mozaïek. We gaan de Sint buiten ontvangen. Hierbij nodigen

Nadere informatie

Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114 2300 Turnhout tel 014/42.33.22 fax 014/42.43.55 email info@propop.be website www.propop.

Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114 2300 Turnhout tel 014/42.33.22 fax 014/42.43.55 email info@propop.be website www.propop. LESMAP BIJ DE VOORSTELLING Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114 2300 Turnhout tel 014/42.33.22 fax 014/42.43.55 email info@propop.be website www.propop.be ZIE GINDS ZINKT DE STOOMBOOT

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Kamperen met Fien en Milo'. Veel plezier! Breng het

Nadere informatie

JIJ BENT JIJ. Met alle schoonheidsidealen. WELKOM Killerbody Agenda 2018

JIJ BENT JIJ. Met alle schoonheidsidealen. WELKOM Killerbody Agenda 2018 WELKOM Killerbody Agenda 2018 JIJ BENT JIJ Met alle schoonheidsidealen om ons heen lijkt het wel of er steeds meer mensen ontevreden over zichzelf zijn. Ook jij vindt misschien wel dat je te dik, te klein,

Nadere informatie

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken!

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Met o.a. chocoladetruffels, frambozenmuffins & vanillecake! Inhoudsopgave 1. Walnootmuffins met honing... 2 2. Suikervrije chocoladetruffels met rozijnen...

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Uk & Puk Spelen en ontdekken met Sint

Uk & Puk Spelen en ontdekken met Sint Spelen en ontdekken met Sint Auteur: Bertine van Spijk Met de donkere dagen voor de deur breekt ook de sinterklaasperiode weer aan. Een spannende, activiteiten. In dit artikel laten we zien hoe je met

Nadere informatie

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma!

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Pietengymles Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Dit is een gymles in hoeken. De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben

Nadere informatie

Meedoen met het Sinterklaasjournaal

Meedoen met het Sinterklaasjournaal Beste leerkracht, Het grootste kinderfeest van het jaar komt er weer aan. Sinterklaas en zijn Pieten komen op zaterdag 15 november met de stoomboot aan in Gouda. Het Sinterklaasjournaal is er natuurlijk

Nadere informatie

BSO programma Meivakantie

BSO programma Meivakantie BSO programma Meivakantie Maandag 24 april Pompoenhangers maken. Garen en karton. Eieren zakloop tour. Waar: gymzaal of buiten. Hoe: er staan 2 mandjes tegenover elkaar op een afstand van ongeveer 7 meter.

Nadere informatie

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN Inleiding Sintrecepten Bedankt voor de aankoop van dit e-book, waarin je 10 overheerlijke Sintrecepten vindt - plus 4 bonusrecepten! Dit

Nadere informatie

Sinterklaas. BSO onderbouw

Sinterklaas. BSO onderbouw Sinterklaas BSO onderbouw BSO onderbouw Sinterklaas Inhoud Opening thema... 3 Aankleding lokaal... 4 Knutselideeën... 6 1. Zwarte Piet... 6 2. Sinterklaas op het dak... 7 3. Paard van Sinterklaas... 8

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

Witte chocolade met frambozencake

Witte chocolade met frambozencake Koulourakia Aanstaande zondag is het Pasen en dan moet er natuurlijk iets lekkers gebakken worden. Ik maak elk jaar Paaskoekjes. Die maak ik altijd van hetzelfde deeg als de kerstkransjes alleen maak ik

Nadere informatie

4 Superfood Sinterklaasrecepten. om van te Smullen. met goede zoetstoffen en superfoods

4 Superfood Sinterklaasrecepten. om van te Smullen. met goede zoetstoffen en superfoods 4 Superfood Sinterklaasrecepten om van te Smullen met goede zoetstoffen en superfoods Inhoud INLEIDING 3 RAUWE GEVULDE SPECULAAS 4 WARME CHOCOLADEMELK 5 SPECULAASJES 6 CHOCOLADELETTER 7 TOT SLOT 8 Inleiding

Nadere informatie

Zeehonk. Zeekrant. De letter P in groep 1. Groep 1 heeft een nieuwe letter geleerd. De

Zeehonk. Zeekrant. De letter P in groep 1. Groep 1 heeft een nieuwe letter geleerd. De Zeehonk Zeekrant November 2010 6e jaargang nr 1 De letter P in groep 1 Groep 1 heeft een nieuwe letter geleerd. De letter P. Ze hebben er ook een versje bij geleerd: P van Piet en Prima Pepernoot. P van

Nadere informatie

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed LESBRIEF Er ligt een krokodil onder mijn bed Beste Leerkracht, U gaat met uw leerlingen naar de voorstelling Er ligt een krokodil onder mijn bed Van Theatergroep De Jonge Honden. Deze lesbrief is gemaakt

Nadere informatie

Belangstellingscentrum10. Een handje van de sint

Belangstellingscentrum10. Een handje van de sint Belangstellingscentrum10 Een handje van de sint u i m p r e s s i e Activiteit 5 Waarnemen Verhaal Sint en piet kiezen voor kleur Doelen 1 De kleuters doen ervaringen op met kleuren. (61) (MV 1.3) 2 De

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Openbare Daltonschool Nellestein

Openbare Daltonschool Nellestein Openbare Daltonschool Nellestein Leksmondplein 31 1108 EL Amsterdam Zuidoost 020-6964563 directie@nellestein.nl www. nellestein.nl Van de directie Beste ouders en verzorgers, December staat voor de deur.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen Sinterklaas

Auditieve oefeningen Sinterklaas Auditieve oefeningen Sinterklaas Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een woord zak mantel sinterklaas rood baret marsepein paard speelgoed

Nadere informatie

Sinterklaas. BSO bovenbouw

Sinterklaas. BSO bovenbouw Sinterklaas BSO bovenbouw BSO bovenbouw Sinterklaas Inhoud Opening thema... 3 Aankleding lokaal... 4 Knutselideeën... 5 1. Zwarte Piet... 5 2. Sinterklaas op zijn paard... 6 3. Cadeaulabels, gedichtkaartjes...

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Kiki viert feest. Kiki viert feest. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Kiki viert feest. Kiki viert feest. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar! Copyright 2013, Kiki-s, Bunschoten-Spakenburg. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Zintuigenverhaal. Jip bakt koekjes

Zintuigenverhaal. Jip bakt koekjes Zintuigenverhaal Jip bakt koekjes 1 Jip gaat koekjes bakken. Eerst het schort aan! [schort aan doen en voelen] 2 Alles gaat in de kom. Goed roeren, Jip! [grote roerbewegingen met een pollepel of garde]

Nadere informatie

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Sint Nicolaas op school Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Verdienen ze een prijsje of zijn ze t niet waard? Zij zijn als de anderen, wel roerig van aard.

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Plattegrond pietengym zaal 3

Plattegrond pietengym zaal 3 Plattegrond pietengym zaal 3 Pietengym zaal 3 Er staan vijf activiteiten in de gymzaal klaar. Als de kinderen klaar zijn kan je ze een pietendiploma geven in de klas. Hier volgt een korte beschrijving

Nadere informatie

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen Citroentaart Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het deeg uit en leg in de beboterde of

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

Geachte ouders/verzorgers,

Geachte ouders/verzorgers, Geachte ouders/verzorgers, In onze groep zijn we bezig met het thema Herfst van Peuterplein. We praten, lezen, zingen en spelen over allerlei dingen die met herfst te maken hebben. De herfst brengt veel

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

THEMA: FEEST. Peuterstart Groepen: Krabben en Kreeften. Ballonnen plakken. VVE: kringgesprek Puk is jarig,woordkaartjes bekijken Ballonnen(kleur)spel

THEMA: FEEST. Peuterstart Groepen: Krabben en Kreeften. Ballonnen plakken. VVE: kringgesprek Puk is jarig,woordkaartjes bekijken Ballonnen(kleur)spel THEMA: FEEST Dag 19/11/2018 We maken ballonnen en doen het ballonnenkleurenspel Ballonnen plakken VVE: kringgesprek Puk is jarig,woordkaartjes bekijken Ballonnen(kleur)spel We maken verlanglijstjes voor

Nadere informatie

SPELLENBUNDEL SINTERKLAAS LINDA WILLEMSEN KLASVANJUFLINDA.NL

SPELLENBUNDEL SINTERKLAAS LINDA WILLEMSEN KLASVANJUFLINDA.NL SPELLENBUNDEL SINTERKLAAS LINDA WILLEMSEN KLASVANJUFLINDA.NL SPELLENBUNDEL THEMA SINTERKLAAS Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2017 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin Het Grote Rijm lied Een gedicht hoort bij Sinterklaas Net als pepernoten, marsepein en speculaas Zinnen aan elkaar te lijmen Door het laatste woord te laten rijmen Dus als ik zeg het is wit, groot en rond

Nadere informatie

Workshop Suikervrij bakken

Workshop Suikervrij bakken Workshop Suikervrij bakken Receptenboekje van:. www.kalasa.nl Suikervrij bakken. Te veel suiker eten is niet gezond, daarom willen steeds meer mensen suikervrij eten. Maar iedereen houdt wel van snoepen

Nadere informatie

Jaargang 1, Nummer 1, juni 2010. Als Sinterklaas komt..

Jaargang 1, Nummer 1, juni 2010. Als Sinterklaas komt.. Jaargang 1, Nummer 1, juni 2010 Als Sinterklaas komt.. Jaargang 1, Nummer 1, juni 2010 Als Sinterklaas komt.. Voorpret De gezelligheid rondom de tijd van Sinterklaas, het zingen, het voorlezen, de tv met

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over Sinterklaas

Alles wat je wilt weten over Sinterklaas Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers & Ellen de Roos Alles wat je wilt weten over Sinterklaas (en nog veel meer!) Illustraties van Alex de Wolf Mmarmer Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers & Ellen de Roos

Nadere informatie

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I.

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I. Lesvoorbereiding TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN I. Inleiding Aanknopingsfase 9 min. Probleemstelling 1 min. De lln kunnen in eigen woorden vertellen

Nadere informatie

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari)

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari) Eet smakelijk ( 5 januari t/m 31 januari) In dit thema staat eten centraal. De kinderen gaan fruit/groente proeven en ontdekken al spelenderwijs wat vies is en wat lekker is. Ook gaan we koekjes die ze

Nadere informatie

In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag. Daarom ook deze stempelbladen:

In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag. Daarom ook deze stempelbladen: Stempelboekje In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag. Daarom ook deze stempelbladen: op de afbeelding te klikken) (Download de stempelbladen door Het

Nadere informatie

High tea recepten voor Pasen

High tea recepten voor Pasen High tea recepten voor Pasen Vegan Pasen Voor veel mensen draait Pasen om ei. Helaas komt er een hoop leed en onrecht kijken bij de ei-inustrie. Daarom is Pasen bij ons altijd ei-vrij. Omdat we van lekker

Nadere informatie

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken Recepten Pannenkoeken (4 personen) 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren Mix de bloem, het zout, de eieren en de helft van de melk in een kom tot een glad beslag. Meng de resterende

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek.

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Werkblad 1 / Maskers

Werkblad 1 / Maskers Werkblad 1 / Maskers Je draagt het masker op je voorhoofd, zodat je er net onderdoor kunt kijken. Plak hier en wegwerpbekertje of een bakje van een toetje zoals Danoontje. Biggetje: 1. Knip het masker

Nadere informatie

Sinterklaas. Dagopvang

Sinterklaas. Dagopvang Sinterklaas Dagopvang Kinderdagverblijf Sinterklaas Inhoud Opening thema... 3 Aankleding lokaal... 4 Knutselideeën... 6 1. Stoomboot... 6 2. Mijter... 7 3. Pietenmuts... 8 4. Hand van de Sint... 9 5. Sinterklaas...

Nadere informatie

sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak ka-do span-je schoor-steen pie-ten hup-pelt schoe-nen

sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak ka-do span-je schoor-steen pie-ten hup-pelt schoe-nen Auditieve oefeningen - Sinterklaas Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

Koolhydraat arme Sinterklaas recepten

Koolhydraat arme Sinterklaas recepten h Koolhydraat arme Sinterklaas recepten Petra de Jong Voorwoord De feestmaand is weer begonnen en het Sinterklaas feest bijt de spits af. Voor heel veel mensen staat deze maand in het teken van gezelligheid,

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. De Bakkerij/de huishoek. De Lees- en schrijfhoek

De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. De Bakkerij/de huishoek. De Lees- en schrijfhoek De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vrijbuitertjes November 2015

Nieuwsbrief De Vrijbuitertjes November 2015 Welkom We heten de volgende peuters en hun ouders van harte welkom: Amber Stoffelsen Brenna Stoffelsen Maaike Jansen Nicole van Steeg Ryan van Beekhoven Sophie Stoffelsen Stein Kooistra Thomas Schuurhannes

Nadere informatie

Amandeltaart met fruit

Amandeltaart met fruit Amandeltaart met fruit Een paar weken geleden was ik met mijn zus een dagje in Rotterdam en toen gingen we lunchen bij Jamie s Italian. We hebben superlekker gegeten en het toetje was zo lekker dat ik

Nadere informatie