Arrangeer Cursus. Januari -april 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Arrangeer Cursus. Januari -april 2015"

Transcriptie

1 1 Arrangeer Cursus Januari -april 2015

2 2 balk arrangeercursus 2015 de arrangeercursus van balk BALK organiseert in januari t/m april 2015 weer een uitgebreide arrangeercursus. De bijeenkomsten zijn op tien zaterdagen van tot uur, in het centrum van Utrecht. De data zijn: Zaterdag 10 januari 2015 Zaterdag 24 januari 2015 Zaterdag 7 februari 2015 Zaterdag 21 maart 2015 Zaterdag 7 maart 2015 Zaterdag 14 maart 2015 Zaterdag 21 maart 2015 Zaterdag 4 april 2015 Zaterdag 18 april 2015 Zaterdag 25 april 2015 docenten Docent van de cursus is Tijs Krammer. Tijs is een ervaren koordirigent, arrangeur en docent. Hij heeft gearrangeerd voor professionele groepen zoals Montezuma s Revenge, Intrmzzo, Frommermann, Wishful Singing en The Gents. Zijn arrangementen worden uitgegeven bij De Haske, Molenaar, ChorusOnline, Zoec Music, Mol13 en Ferrimontana. In 2014 heeft hij een boek gepubliceerd over het maken van vocale bewerkingen getiteld Arrangeren voor koor en vocal group. Sinds de start van de arrangeercursus bij Balk is Tijs docent ervan geweest. Hij is bij Balk tevens hoofddocent van de opleiding Dirigent Licht Vocaal. In de cursus van 2015 komen Hans Kaldeway en Don Henken een workshop geven als gastdocent. Voor wie De cursus is bedoeld voor gevorderde amateurs, professionals die al een conservatorium-studie hebben gedaan en personen die bezig zijn met zo n studie. Van de cursisten wordt het volgende verwacht: Goede kennis van muziektheorie Kennis van akkoorden Akkoordsymbolen kunnen spelen op de piano Piano kunnen spelen met twee handen in de g- en f-sleutel

3 balk arrangeercursus ervaringen van cursisten De arrangeercursus van Balk vindt om de twee jaar plaats. De cursus werd voor het eerst in 1999 gegeven, dus in 2015 zal het voor de negende keer zijn. Gemiddeld zijn er tien tot twaalf deelnemers per cursus. Ik kijk terug op een serie leerzame en gezellige middagen in Utrecht! Tijs Krammer geeft deze cursus op een ontspannen manier, zonder aan punctualiteit en leerzaamheid in te leveren. Hij differentieert makkelijk, zodat je op elke niveau deze cursus in kunt stappen. Er is voor iedereen wat te leren, of je nu al zelf uitgebreide zesstemmige arrangementen schrijft, of er pas net achter bent welke akkoorden het beste bij Let it be of The A team passen. Het waren voor mij heerlijke middagen discussiëren over harmoniseren, stempartijen, zingbaarheid, muzikale keuzes, en een nauwkeurige kijk op mijn eigen arrangementen en gemaakte opdrachten. De drankjes achteraf in het nabij gelegen café waren ook elke zaterdag een welkome en gemoedelijke afsluiting! David de Geus, dirigent van The Amsterdam Vocals De arrangeercursus gegeven door Tijs krammer bij Balk is een aanrader, zowel voor een beginnend als gevorderd arrangeur. De lessen zijn interessant, leerzaam, veelzijdig en bieden verdieping voor elk niveau. Tijs is een inspirerende, enthousiaste docent en weet iedereen gerichte feedback te geven om arrangementen kwalitatief te verbeteren. Dat maakt de lessen boeiend en uitdagend. Marieke van Diepen, dirigent van ising Tijs kan goed schakelen tussen de niveaus van de cursisten waardoor er voor iedereen een uitdaging in de cursus zit. In een ongedwongen sfeer wordt ongemerkt veel van de theorie achter het arrangeren behandeld. Maar met veel voorbeelden en praktijkopdrachten blijft het geen droge stof. Het is leuk om met de opdrachten aan de slag te gaan en met de andere cursisten te vergelijken welke keuzes zij maken bij het arrangeren. Het biertje na afloop van de middagen viel ook in goede aarde, een mooie afronding van een dag hard werken. Wat mij betreft had de cursus nog wel langer mogen zijn want er valt altijd meer ontdekken! Delen van het cursusmateriaal gebruik ik nog steeds, het blijft boeiend, hoe veel of weinig je ook arrangeert. Dorien de Landtsheer, zanger bij Leeuwenhart en arrangeur Mensen zoals ik, die al jaren op hun eigen wijze vocale arrangementen schrijven, vinden in deze cursus een goede mix van theorie en praktijkoefeningen omtrent de uitdagingen waarvoor je bij het arrangeren voor koor of zanggroep wordt gesteld, en een groep gemotiveerde mede-arrangeurs waarmee ze die uitdagingen kunnen bespreken. De cursus is pittig voor wie (nog) niet goed thuis is in akkoorden en ritmes, maar Tijs

4 4 balk arrangeercursus 2015 Krammer is een zeer gedreven docent die deze materie als geen ander beheerst, dus wie leergierig is en bereid is er voldoende tijd in te steken, kan deze cursus met succes afronden. De eerste lessen begonnen telkens met een muzikaal dictee: de docent zingt een melodie en ritme voor, de cursisten schrijven die dan op het gehoor uit in notenschrift. Sommigen vinden dat heel lastig, maar wie (zoals ik) gewend is om op het gehoor een te arrangeren nummer uit te pluizen, heeft hier niet zoveel moeite mee. Een goede oefening in letten op de details. Hans van der Linden, zanger en arrangeur bij VoixSix werkwijze Tijdens de bijeenkomst wisselen we praktische oefeningen af met theoretische onderwerpen. In elke bijeenkomst doe je onder andere een melodisch dictee. In de eerste helft van de cursus maak je als huiswerk een aantal kleinere opdrachten zoals: Arrangeer een refrein van Angels van Robbie Williams voor de bezetting satb waarbij alle stemmen tegelijkertijd tekst zingen (oftewel, de stemmen zijn homofoon ). Arrangeer twee coupletten van Everything van Michael Bublé waarbij er een duidelijke opbouw is van het eerste naar het tweede couplet. In de tweede helft van de cursus ga je werken aan een volledig arrangement en je krijgt daarin uitgebreid feedback van de docent. onderwerpen Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere: Bereik van de stemmen en veelgebruikte koorbezettingen. Juiste notatie van sleutels, maatsoorten en toonsoorten. Akkoordsymbolen en goedklinkende liggingen van akkoorden. Klanken voor begeleidende partijen en voor baslijnen, scatting. Het schrijven in meerdere lagen, zoals de melodie-laag, de bas-laag en de harmonie-laag. Arrangeren is diverse stijlen, zoals jazz, pop, gospel Jazzversieringen, blokakkoorden en walking bass. Verschillende popstijlen, vocal percussion. De opbouw van jazz- en popnummers, intro s, coda s. Variatie brengen in arrangementen. Notatie van swing en complexe ritmes, zoals in soul en funk. Het schrijven voor begeleidende instrumenten, zoals piano, bass en drums. Arrangeren voor specifieke bezettingen, zoals vrouwenkoor. literatuur In de cursus behandelen we hoofdstukken uit de volgende boeken: Deke Sharon. A cappella arranging. Hal Leonard, 2012.

5 balk arrangeercursus Tijs Krammer. Arrangeren voor koor en vocal group. Humm Publishing, Jimmy Joice. Scoring for voice. Alfred Publishing, Bij aanvang van de cursus ontvang je een reader met de literatuur. kosten De kosten van de cursus zijn 275,00 voor balk-leden en 315,00 voor niet-leden. De workshops zijn ook toegankelijk voor personen die de cursus niet volgen, de deelname aan zo n workshop kost 30,00.- locatie De bijeenkomsten zijn in Zimihc, Bouwstraat 55 in Utrecht, dicht bij de Biltstraat. Vanaf Utrecht cs is het daarheen ongeveer vijftien minuten lopen. Met de bus is het vijf minuten met (neem daarvoor lijn 28, 50, 51, 52, 55, 74 of 77 en stap uit bij de halte Wittevrouwen). Op de Bouwstraat is het op zaterdag betaald parkeren. toelating en inschrijving Voor de cursus hoef je geen toelatingstest te doen. Je moet zelf inschatten of je ver genoeg gevorderd bent om deze cursus te volgen. De docent probeert de niveauverschillen tussen de studenten te overbruggen door opdrachten te geven van verschillende moeilijkheidsgraden. Het minimum aantal deelnemers voor de cursus is acht. Mail voor nadere informatie en aanmelding naar Marcelle Hermsen, administratie@balknet.nl. gedetailleerd schema Hieronder staan de onderwerpen voor de bijeenkomsten van de arrangeercursus. De snelheid waarin we onderwerpen behandelen is enigszins afhankelijk van het niveau en de interesses van de deelnemers. Het kan dus voorkomen dat we iets afwijken van het onderstaande schema. In de eerste vier bijeenkomsten zijn de arrangeeropdrachten nauw omschreven, zowel wat je arrangeert als de manier waarop. Het voordeel van deze werkwijze is dat we veel kunnen leren van elkaars werk. Als je wilt dat je opdrachten worden besproken in de bijeenkomst, neem dan kopieën mee van je werk voor alle andere deelnemers. Voor de overige bijeenkomsten kies je één nummer om te arrangeren. Je bent daarin niet geheel vrij. Het idee is dat de cursisten gezamenlijk drie nummers kiezen in verschillende stijlen en dat je één van die drie nummers kiest om aan te werken.

6 6 balk arrangeercursus 2015 bijeenkomst 1 10 januari 2015 Klein dictee: noteren van een eenvoudige melodie. Bereik van de stemmen. De tenorsleutel. Liggingen: drieklanken. Homofoon tegenover niet-homofoon. Artikel: Arrangeren in 10 stappen. Opdrachten voor bijeenkomst 2: a. Arrangeer een gedeelte van Here, there and everywhere van The Beatles voor satb (geen divisies), strikt homofoon. b. Arrangeer een gedeelte van Here, there and everywhere voor satb + alt-solo (geen divisies) met de melodie in de alt, en lange homofone akkoorden op ooh in de overige stemmen. bijeenkomst 2 24 januari 2015 Klein dictee: noteren van een melodie in latin. Maatsoorten en de backbeat. Liggingen: vierklanken. Swing: basisidee en notatie. Artikel: Gevarieerd arrangeren. Opdrachten voor bijeenkomst 3: a. Schrijf de melodie van het a-gedeelte van de jazz standard After you ve gone uit op drie manieren; ritmisch zeer eenvoudig, ritmisch matig ingewikkeld en ritmisch complex. b. Arrangeer het a-gedeelte van After you ve gone voor satb (geen divisies), strikt homofoon. bijeenkomst 3 7 februari 2015 Klein dictee: noteren van een melodie in swing. Liggingen: vijfklanken. Denken in lagen: homofoon, homofoon+bas of solo+bas+akkoorden. Veelgebruikte klanken. Artikel: Arrangeren van instrument naar stem. Opdrachten voor bijeenkomst 4: a. Arrangeer het gedeelte van Hallelujah van Leonard Cohen voor satb (geen divisies) strikt homofoon, waarbij er steeds drieklanken klinken.

7 balk arrangeercursus b. Arrangeer het gedeelte van Hallelujah van Leonard Cohen voor ssatb (geen divisies) strikt homofoon, waarbij er veel vierklanken klinken. c. Arrangeer het refrein van Hallelujah voor ssatb (geen divisies), met de melodie in de tenor en met homofone akkoorden in de overige stemmen. bijeenkomst 4 21 februari 2015 Klein dictee: noteren van een complexe melodie in swing. Akkoordsymbolen: vijfklanken. Regels voor de walking bass. Liggingen: blokakkoorden. Opdrachten voor bijeenkomst 5: a. Schrijf van het A-gedeelte van All of me de baslijn drie keer uit; zorg er voor dat je voor elke harmonische overgang telkens een andere lijn verzint. b. Arrangeer het A-gedeelte van All of me voor ssatb met een baslijn en daarboven vierstemmige blokakkoorden. c. Tot nu toe zijn de nummers voor de arrangeer-opdrachten gekozen door de docent. Nu mogen jullie als cursist gaan kiezen aan welke nummers we in de komende bijeenkomsten gaan werken. Elke cursist mag één nummer voorstellen, en al die nummers schrijven we op het bord. Vervolgens mag iedereen één stem uitbrengen. De drie stukken die het meeste stemmen krijgen gaan jullie arrangeren en gaan we uitgebreid behandelen. Bedenk hiervoor alvast welk stuk jij interessant zou vinden om te doen. Misschien wil je iets heel hips doen, misschien wil je up tempo jazz doen, misschien wil je een gospel of een rock-stuk Alles is toegestaan. bijeenkomst 5 7 maart 2015 Klein dictee: melodie in funk. De algemene vorm van pop-nummers. Klanken: scatting en vocal percussion. Kiezen drie stukken waaraan we in de groep aan gaan werken. Opdrachten voor bijeenkomst 6: a. We hebben in de bijeenkomst drie stukken uitgekozen. Kies één van die drie stukken en maak daarvan een arrangement. Maak een begin met je arrangement. Schrijf bijvoorbeeld om te beginnen één couplet en één refrein (of één a-gedeelte en één b-gedeelte). b. Kies uit alle arrangementen die je hebt er één die jou dierbaar is, liefst geschreven door een gerespecteerde, niet-nederlandse arrangeur. Kopieer het arrangement voor alle deelnemers van de cursus. Probeer van het arrangement een opname te achterhalen en neem die opname mee, zodat we het stuk kunnen beluisteren. In de komende bijeenkomst gaan we de arrangementen waar we het meest van kunnen leren behandelen.

8 8 balk arrangeercursus bijeenkomst 6 14 maart 2015 Klanken: vocal percussion. Vorm: jazz. Bespreken één van jullie favoriete arrangementen. Arrangeren voor SSAA. Opdrachten voor bijeenkomst 7: a. Werk verder aan je arrangement. Probeer je arrangement een goede lengte te geven, met een prettige opbouw en met voldoende afwisseling. Probeer een goed intro en een goed einde te schrijven. bijeenkomst 7 21 maart 2015 Intro s en endings. Lengte van arrangementen. Grooves. Bespreken één van jullie favoriete arrangementen. Opdrachten voor bijeenkomst 8: a. Maak het arrangement af. Kopieer het arrangement voor alle deelnemers van de cursus. b. Laat de docent weten welke onderwerpen je behandeld zou willen zien in de laatste bijeenkomst. bijeenkomst 8 4 april 2015 Onderwerpen op verzoek. Bespreken één van jullie favoriete arrangementen. bijeenkomst 9 en en 25 april 2015 Workshops

Blackbird Arrangement: Daryl Runswick

Blackbird Arrangement: Daryl Runswick Blackbird Arrangement: Daryl Runswick Analyse voor de dlv Tijs Krammer Inleiding 2 Vormanalyse 2 Harmonische analyse 3 Startpunten 4 Dirigeerlijn 4 Interpretatie 5 Appendix het arrangement 6 INLEIDING

Nadere informatie

Inleiding in de jazzharmonie op de piano

Inleiding in de jazzharmonie op de piano Inleiding in de jazzharmonie op de piano Masja van der Meer INLEIDING 3 HOE GEBRUIK JE HET BOEK? 4 Tijdsplanning studeren: 5 HOOFDSTUK 1: DE BASIS 6 Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? 6 Notatie,

Nadere informatie

Stel, dat uw muzieknotatieprogramma nog niet geschreven delen van uw partituur zelfstandig zou kunnen invullen...

Stel, dat uw muzieknotatieprogramma nog niet geschreven delen van uw partituur zelfstandig zou kunnen invullen... Let op: Dit PDF-document is gemaakt met afbeeldingen met een lage resolutie ten gunste van de laadsnelheid van het document. Daarom zullen de afbeeldingen bij sterke vergrotingen, onscherp worden. SPP

Nadere informatie

Visie. Pianist / Docent / Componist

Visie. Pianist / Docent / Componist Visie Mijn muzieklessen zijn gericht op het op een toegankelijke manier ontwikkelen van een breed aantal vaardigheden op muziekgebied. Belangrijk hierbij is dat je altijd begrijpt wat je aan het doen bent.

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

Inhoud. Versie 1.1 d.d. 23 juni versie 1.2 Bladzijde 2 van 12

Inhoud. Versie 1.1 d.d. 23 juni versie 1.2 Bladzijde 2 van 12 Inhoud 1 Holland Harmony Barbershop School... 3 1.1 Wat is de Barbershop School?... 3 2 Aanleiding.... 3 3 Voor wie is er wat?... 4 4 De opzet van de Barbershop School... 5 4.1 Module A... 5 4.2 Module

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek

Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek De adspirant student meldt zich aan voor het toelatingsexamen op twee manieren. Na aanmelding via Studielink vult hij online de vragen in op de pagina inschrijving

Nadere informatie

LESSEN SANNE VERBOGT

LESSEN SANNE VERBOGT sen LESSEN SANNE VERBOGT Basgitaarles Alles wat jij wilt leren om een betere bassist te worden Van beginners tot professionals Alle muziekstijlen Muziektheorieles Op maat Alle instrumenten Alles wat jij

Nadere informatie

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box.

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box. Module 3g Liedbegeleidingen met band in a box. Studielast: 7 uur Doel: kunnen maken van liedbegeleiding aan de hand van een zogenaamde begeleidingsautomaat, op basis van melodie met akkoordschema. De begeleiding

Nadere informatie

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn.

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn. Inleiding In deze brochure vind je ons aanbod van creatieve workshops. Een workshop is leuk, leerzaam, en een mogelijkheid om anderen beter te leren kennen. We hebben verschillende mogelijkheden voor scholen,

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

Toelatingsprocedure ODM

Toelatingsprocedure ODM Toelatingsprocedure ODM Na aanmelding via Studielink dient de adspirant student zich aan te melden voor het toelatingsexamen via de pagina inschrijving op http://www.hsleiden.nl/docentmuziek/. Hierna wordt

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: ⅞ Thema: Canonzingen Inhoud: Het welbekende Engelstalig liedje, bedoeld als 4-stemmige canon. Daarnaast 4 eenvoudige ritmes om te spelen op instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel)

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Afdeling Docent Muziek Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Hieronder volgt een indicatie van de eisen voor het primair instrument. Docent Muziek is een brede opleiding, ook in muziekstijlen.

Nadere informatie

Oefen het lied Simarik

Oefen het lied Simarik Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Simarik Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 minuten Voorbereidingstijd: 5 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen muziekinstrument

Nadere informatie

Welke zijn de toelatingseisen voor de afstudeerrichting muzikant en hoe worden kandidaten geselecteerd?

Welke zijn de toelatingseisen voor de afstudeerrichting muzikant en hoe worden kandidaten geselecteerd? MUZIKANT Welke zijn de toelatingseisen voor de afstudeerrichting muzikant en hoe worden kandidaten geselecteerd? 1. Digitale aanmelding 1.1. Aanmeldingsformulier Naast een aantal formele gegevens, wordt

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Alle nieuwe doelen per leerjaar worden cursief- en dikgedrukt. Zingen Spelen Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 20 liedjes correct zingen, klassikaal en in een groepje

Nadere informatie

Schrijven en Componeren

Schrijven en Componeren Schrijven en Componeren Muziek Havo 5 Naam.. Klas.. Wikipedia: Een componist(e) of toondichter(es) is een persoon die muziek componeert. Dit wil zeggen dat hij/zij deze bedenkt, creëert en meestal opschrijft.

Nadere informatie

The voice of Holland workshops

The voice of Holland workshops Presenteert The voice of Holland workshops Wie zijn wij? Babette Labeij is de bekendste zangcoach van Nederland. Zij is als zangcoach te zien bij televisieprogramma s als The voice of Holland en The Voice

Nadere informatie

Oefen het lied Billy Jean

Oefen het lied Billy Jean Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Billy Jean Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek

Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek De adspirant student meldt zich aan voor het toelatingsexamen op twee manieren. Na aanmelding via Studielink vult hij online de vragen in op de pagina inschrijving

Nadere informatie

Oefen het lied Heb Respect! Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF eigen

Oefen het lied Heb Respect! Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF eigen Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Heb Respect! Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie

Lesbrief. Kinderboekenweek

Lesbrief. Kinderboekenweek Lesbrief Kinderboekenweek 1. UIT E VIEO Oefen het lied Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen)

Nadere informatie

Muziek in je zomervakantie 2016

Muziek in je zomervakantie 2016 Muziek in je zomervakantie 2016 In de zomervakantie kun je bij stichting MOL speciale workshops volgen. Drie dagen lang een muzikale ochtend of middag. Meedoen is mogelijk voor jong en oud, in een kennismakingscursus

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

De lessen bestaan in de basis uit solfège, algemene muziekleer (AML) en praktische harmonieleer.

De lessen bestaan in de basis uit solfège, algemene muziekleer (AML) en praktische harmonieleer. Visie De muzieklessen zijn gericht op het op een toegankelijke manier ontwikkelen van alle aspecten op het gebied van muziek, zowel in de beleving ervan als in het daadwerkelijke spelen. Daarbij worden

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE IN 3 STAPPEN 1 2 3 NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE HOE KIES JE JOUW STUDIE? Halverwege de middelbare school ga je nadenken over je vervolgstudie. Het is belangrijk dat je daar op tijd mee begint. Want: hoe beter

Nadere informatie

ODM theoretisch toelatingsexamen

ODM theoretisch toelatingsexamen ODM theoretisch toelatingsexamen Gehoortest Herkennenbenoemen enof noteren: Majeur- vs mineurtonaliteit Maatsoorten herkennen Intervallen tm het octaaf Drieklanken in grondligging en omkering Melodische

Nadere informatie

Graag tot ziens! Het Remind Team

Graag tot ziens! Het Remind Team In dit document kun je lezen wat Remind doet, waar Remind voor staat, wat er van je verwacht wordt als trainer, welke studenten bij Remind passen, en wat je aankomende vijf maanden kunt verwachten als

Nadere informatie

TRAINER/INSTRUCTEUR 2. voor alle zwemdisciplines. Het FUNdament voor het geven van trainingen

TRAINER/INSTRUCTEUR 2. voor alle zwemdisciplines. Het FUNdament voor het geven van trainingen TRAINER/INSTRUCTEUR 2 voor alle zwemdisciplines Het FUNdament voor het geven van trainingen TRAINER/INSTRUCTEUR 2 WAAROM EEN OPLEIDING VOLGEN? Al 125 jaar zet de KNZB zich samen met verenigingen in om

Nadere informatie

Opzet van het project

Opzet van het project Projectplan Vocal Pop & Jazz Days 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Opzet van het project... 3 Doelstelling en doelgroep... 6 Artistiek inhoudelijke motivatie... 7 Beknopt curriculum vitae van de artistiek

Nadere informatie

KSO STUDIERICHTING MUZIEK

KSO STUDIERICHTING MUZIEK KSO STUDIERICHTING MUZIEK TECHNISCHE EN MUZIKALE TOELATINGSEISEN Schooljaar 2012-2013 Beste leerling/ouder Hieronder vind je de nodige uitleg bij de technische en muzikale toelatingseisen voor het schooljaar

Nadere informatie

Anouk Platenkamp 2015

Anouk Platenkamp 2015 Wat als een sessie overleven niet meer genoeg is? Anouk Platenkamp In het artikel hoe overleef ik een sessie? heb je kunnen lezen over de eerste stappen om mee te spelen met een sessie. We hebben gekeken

Nadere informatie

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen.

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen. KUNST?! door TOONZETTERS GROEP 6-7 8 Vaardigheden Luisteren naar en analyseren van vorm, spelen van een meerstemmige ritmische begeleiding en kennismaken met compositie. Context Het bovenbouwlied KUNST?!'

Nadere informatie

Lessuggestie Opa En Oma

Lessuggestie Opa En Oma Lessuggestie Opa En Oma 123ZING Kinderboekenweeklied 2016 Het lied Opa En Oma van 123ZING is speciaal geschreven voor de kinderboekenweek 2016. Het lied is voor iedereen toegankelijk via YouTube. Bij het

Nadere informatie

LEERPLAN. Piano/Keyboard. Pop/Jazz

LEERPLAN. Piano/Keyboard. Pop/Jazz LEERPLAN Piano/Keyboard Pop/Jazz INHOUD 1. Inhoud blz. 2 2. Inleiding blz. 3 3. Leerdoelen blz. 3 4. Fase 1 blz. 4 5. Leesvaardigheid 1 ste fase blz. 4 6. Theorie 1 ste fase blz. 5 7. Techniek1 ste fase

Nadere informatie

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles Verslag leerorkest studieochtend Zingen tijdens de instrumentale groepsles 6 maart 2012 Muziekcentrum Zuidoost 7 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Noord 9 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Docent: Otto

Nadere informatie

Vb. Verloop relatieve energie in een song met een traditionele vorm: Tijd. Dit relatieve energie niveau wordt door verschillende elementen beïnvloed:

Vb. Verloop relatieve energie in een song met een traditionele vorm: Tijd. Dit relatieve energie niveau wordt door verschillende elementen beïnvloed: Energie & spanning Relatief energie niveau In het vorige hoofdstuk hebben we gelezen wat tekstuele ingrediënten kunnen zijn om een luisteraar actief te betrekken in je verhaal. Het gebruik van zintuigen

Nadere informatie

Geleide improvisatie & compositie. door Sven Van den Wyngaert, januari 2016

Geleide improvisatie & compositie. door Sven Van den Wyngaert, januari 2016 Geleide improvisatie & compositie door Sven Van den Wyngaert, januari 2016 ZING VORM SPEEL PROBEER ONDERZOEK GEBRUIK CONTEXT BEPAAL GRENZEN BEPERK HET MATERIAAL CREËER KANSEN DIFFERENTIEER GEEF FEEDBACK

Nadere informatie

Visie. Pianist / Composer / Teacher KVK: BIC: RABONL24 IBAN: NL43RABO

Visie. Pianist / Composer / Teacher KVK: BIC: RABONL24 IBAN: NL43RABO Visie De muzieklessen zijn gericht op het op een toegankelijke manier ontwikkelen van alle aspecten op het gebied van muziek, zowel in de beleving ervan als in het daadwerkelijke spelen. Daarbij worden

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 4/5/6 Thema: Sprookjes Inhoud: Een up-tempo lied met 3 coupletten. Ritmes op woorden en ritmes op grafische notatie. Analyseren van beeld met geluid speel;t een belangrijke rol. Warming-up Doel:

Nadere informatie

CURSUSAANBOD

CURSUSAANBOD 1 CURSUSAANBOD 2016-2017 BASGITAARLES Individueel TROMPETLES Individueel MUZIEKTHEORIELES SOUSAFOONLES VOORBEREIDING MUZIEKOPLEIDING Individueel Individueel Individueel EXTRA DIMENSIELESSEN Extra! ZATERDAGOCHTENDSESSIES

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders)

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Cursus op 13 en 27 maart en 10 april en 8 mei 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor

Nadere informatie

Oefen het lied Do-re-mi

Oefen het lied Do-re-mi Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Do-re-mi Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 10 minuten minuten Voorbereidingstijd: 5 10 minuten minuten Benodigdheden: karaokeband (hier

Nadere informatie

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem Kinder Taijiquan Opleiding kinder Tai Chi voor docenten Organisatie van Stichting Taijiquan Nederland STN 2016 te Haarlem Tái Chi School Kennemerland www.taichikennemerland.nl Een samenwerking van de volgende

Nadere informatie

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Module 3e Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Studielast: 4-14 uur. Doel: Leren omgaan met dit softwarepakket of onderdelen ervan (zoals het Doodle pad om mee te componeren).

Nadere informatie

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran LESBRIEF onderbouw MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House Ed Sheeran Inleiding Lego House is één van de recente hits van singer-songwriter Ed Sheeran. In deze lesbrief ga je met dit nummer aan de

Nadere informatie

Lesgeven bij het Leerorkest

Lesgeven bij het Leerorkest Lesgeven bij het Leerorkest Lesgeven in het Leerorkest Wat is er anders? Muziekdidactisch anders is: het werken met (grote) groepen iedereen doet mee het werken met niveauverschillen het al snel toewerken

Nadere informatie

Online Pianoleraar. Online Pianoleraar

Online Pianoleraar. Online Pianoleraar Online Pianoleraar Aangezien je op deze artikel terecht bent gekomen, betekent het dus dat jij opzoek ben naar een professionele online pianoleraar. Of ben je anderzijds opzoek op naar een manier om piano

Nadere informatie

Eindexamen Muziek vwo 2003-I

Eindexamen Muziek vwo 2003-I 3 Antwoordmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. Orlandus Lassus - Osculetur me 1 onderdeel 4 2 twee van de volgende: Het onderdeel is volledig achtstemmig. Er wordt

Nadere informatie

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug Informatieboekje Bestuurscoaching Voor besturen is er een traject met bestuurcoaching. Dit zijn 4 avonden waarbij je met het hele bestuur van je groep aan slag gaat. Tijdens de avonden wordt er informatie

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

Allemaal instrumenten

Allemaal instrumenten Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Allemaal instrumenten Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee).

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee). THEORIE B Wat moet je leren : Basisstof (laatste twee bladen). Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. De grote terts toonladders t/m drie kruizen en mollen. Voortekens van

Nadere informatie

Warm Them Up - Inzingen Met Meer Resultaat

Warm Them Up - Inzingen Met Meer Resultaat Warm Them Up - Inzingen Met Meer Resultaat bladzijde 1 Warm Them Up - Inzingen Met Meer Resultaat pagina 1 Warm Them Up Inzingen Met Meer Resultaat Inhoud Voorwoord! 2 Inleiding! 3 Focus! 4 Adem! 4 Stem

Nadere informatie

SOLFEGE GEHOORVORMING

SOLFEGE GEHOORVORMING SOLFEGE GEHOORVORMING TIPS & TRICKS ArtEZ Conservatorium Reinier Maliepaard 1 INHOUDSOPGAVE 1. intervallen 2. toonladders 3. melodie 4. meerstemmigheid 5. horen en lezen ArtEZ Conservatorium Reinier Maliepaard

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Tips voor gehoortraining

Tips voor gehoortraining Tips voor gehoortraining Doel Gehoortraining is nooit doel op zich, maar staat in dienst van je ontwikkeling tot musicus. Gehoortraining geeft daarvoor de noodzakelijke en fundamentele ondersteuning. Bij

Nadere informatie

Oefen het lied Wat zit er in je spaarpot. Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen

Oefen het lied Wat zit er in je spaarpot. Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Wat zit er in je spaarpot Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

COMPONEREN INSTRUMENTAAL

COMPONEREN INSTRUMENTAAL HOE COMPONEER JE EEN SONG COMPONEERHULP BIJ SONGWRITING Dit is geen stap-voor-stap instructie voor het schrijven van een song. Dit is geen kookboek. Songwriting is andere koek dan cake bakken. Zie het

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 5/6/7/8 Thema: Carnaval, Turkije Inhoud: Carnavalslied in Turkse stijl, tekstimprovisatie, spelen van instrumenten, kennismaken met Turkse instrumenten Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Examen VWO. Muziek (oude stijl en nieuwe stijl)

Examen VWO. Muziek (oude stijl en nieuwe stijl) Muziek (oude stijl en nieuwe stijl) Examen VWO Opgavenboekje Examennummer Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs... Naam... Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min. Bijlage 1 Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.) Beginsituatie: De leerling heeft enkele lessen gehad. Hij

Nadere informatie

Analyse Door Stan Kuunders www.degitarist.nl

Analyse Door Stan Kuunders www.degitarist.nl Analyse Door Stan Kuunders www.degitarist.nl Naam: Die Post Componist: F.P. Schubert (1797-1828) Toonsoort: B-groot Tijdens de analyse is o.a. rekening gehouden met: 1. Harmonie (grote lijnen, toonsoorten

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Optimale ontwikkeling prenatale fase tot en met zes jaar

Optimale ontwikkeling prenatale fase tot en met zes jaar Optimale ontwikkeling prenatale fase tot en met zes jaar Naast het muzikale ontwikkelingsgebied (waarneming van, ontwikkeling van het muzikaal geheugen, enzovoort) is tevens zichtbaar welke muzikale gedragsvorm

Nadere informatie

DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX

DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX Musix rond Vier weverkens LES 1: (bijlagen 1,2 > deze kunnen ev. Via smartboard worden geprojecteerd ) Viva voce aanleren 1 ste strofe Vier weverkens (Kaderen

Nadere informatie

Oefen het lied Shape of You

Oefen het lied Shape of You Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Shape of You Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 10 minuten Voorbereidingstijd: 5 10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) O

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

Najaar 2016 Plug In Music

Najaar 2016 Plug In Music Najaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2013: OntmoetGoed Molen & Ko ziet het licht!

Nieuwsbrief februari 2013: OntmoetGoed Molen & Ko ziet het licht! Nieuwsbrief februari 2013: OntmoetGoed Molen & Ko ziet het licht! Nieuw licht Eindeloos leven Steeds opnieuw eindigend en beginnend En toch is het nergens begonnen En het eindigt nooit Silke Muller Inspireren

Nadere informatie

Eindexamen muziek vwo 2007-I

Eindexamen muziek vwo 2007-I Beoordelingsmodel J.H. Schein - Da Jakob vollendet hatte 1 maximumscore 1 één van de volgende: Soms is het (eerste) interval stijgend, soms dalend. Soms is het interval een secunde, soms een terts. ook

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek november 2013 -- Bart Neuvel Music

Klanttevredenheidsonderzoek november 2013 -- Bart Neuvel Music Klanttevredenheidsonderzoek november 2013 -- Bart Neuvel Music Bart Neuvel Music heeft 3 onderdelen: Live Music, Education and More. Dit verslag gaat over het tweede onderdeel, Education. Of in helder

Nadere informatie

Toelatingsexamen LUISTERVAARDIGHEDEN

Toelatingsexamen LUISTERVAARDIGHEDEN ANTWOORDEN Toelatingsexamen blad Conservatorium Utrecht - Bmus-klassiek LUISTERVAARDIGHEDEN 206 OPDRACHT : omcirkel het voorgespeelde fragmentje A B 2A 2B A B 4A 4B OPDRACHT 2: geef de maatsoort van de

Nadere informatie

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus?

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus? INLEIDING Inleiding Beste cursist, Waarom deze cursus? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt leren noten lezen: Misschien ben je een zanger(es) die het fijn vindt om mee te kunnen lezen tijdens

Nadere informatie

Muziekvakexamens 2015

Muziekvakexamens 2015 Muziekvakexamens 2015 Algemene Onderwijsleer Donderdag 4 juni Tijdstip: 14.00-15.30 uur Naam: Woonplaats: Advies: - Vult u uw naam in op het voorblad en het eerste blad, de overige bladen graag voorzien

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

Let op intonatie. Timing van de piano en de zang, beter op elkaar afstemmen. De uitstraling van de band mag meer richting die van de zangeres.

Let op intonatie. Timing van de piano en de zang, beter op elkaar afstemmen. De uitstraling van de band mag meer richting die van de zangeres. Nr. Act Titel 1 ROHS Tremors Zangeres moet letten op de intonatie en mag meer kracht geven. Blijf verstaanbaar. 2e stem beter kleuren/intoneren. Met dynamiek kan meer gespeeld worden. Let op de volumes

Nadere informatie

Methode Een leven lang zingen

Methode Een leven lang zingen Methode Een leven lang zingen Een gezonde en natuurlijk Zingen staat centraal De methode gaat in al zijn onderdelen uit van het kinderlied. De meeste aandacht zal tijdens de lessen dan ook uitgaan naar

Nadere informatie

Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015

Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015 Les Lundis d Hortense presenteert : Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015 Jazz au Vert is een niet te missen jaarlijks evenement voor muzikanten die hun

Nadere informatie

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel 107 les 18 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen doel benodigd materiaal ruimte voorbereiding kunst en cultuur Samba In deze les staat de samba uit Brazilië centraal. De leerlingen leren het lied

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK Hierbij starten we met het 2de deel van deze gitaarcursus; de ritmiek. Het noteren van ritmische patronen is in de muzieknotatie als laatste ingevoerd, in het begin

Nadere informatie

les 1 The sunshine doel

les 1 The sunshine doel 44 Moet je doen muziek groep 7 les 1 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen The sunshine De les begint met het zingen van een zomers lied over activiteiten in de zon. Daarna beelden de leerlingen met

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Informatie voor alle leerlingen in groep 8

Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag. Onder schooltijd kun

Nadere informatie

Begintermen Basiscursus 1

Begintermen Basiscursus 1 Begintermen Basiscursus 1 noten kunnen lezen en benoemen in de vioolsleutel, met kruisen en mollen notenwaarden en rusten van hele t/m zestiende kunnen lezen en benoemen inzicht hebben in maatsoorten:

Nadere informatie

Professionele basisopleiding gelnagels

Professionele basisopleiding gelnagels Professionele basisopleiding gelnagels Altijd al gedroomd om nagelstyliste te worden? Maak nu uw droom waar! Inclusief theorie 2 Gratis oefendagen Gratis examendag Gratis advies na de opleiding Erkend

Nadere informatie

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A.

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A. blz. 1 Toonhoogte a Eeuwen lang hebben mensen gezocht naar een goede manier om muziek op te schrijven. De eerste voorbeelden van genoteerde muziek komen uit de 9e eeuw. Deze vorm van muziekschrift was

Nadere informatie

Nakijkblad. Analyse opdrachten Schumann Wiegenliedchen Beluister het stuk

Nakijkblad. Analyse opdrachten Schumann Wiegenliedchen Beluister het stuk Nakijkblad Analyse opdrachten Schumann Wiegenliedchen Beluister het stuk Eenvoudig 1. Wat is de maatsoort? weekwarts maat 2. Wat is de toonsoort? G-majeur 3. Wat is het tempo in een italiaanse aanduiding?

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2016 / 2017 Groepsworkshop: Keramische sieraden De workshop bestaat uit 2 dagdelen verspreid over 2 weken Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie