Sondevoeding in de thuissituatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sondevoeding in de thuissituatie"

Transcriptie

1 Sondevoeding in de thuissituatie Dit is uw boekje betreffende enterale sondevoeding. Het bevat belangrijke informatie. Overhandig dit boekje aan uw arts en verpleegkundige opdat het geraadpleegd en vervolledigd kan worden. Gelieve dit boekje mee te brengen bij consultaties of opnames in het ziekenhuis.

2

3 INHOUDSTABEL Persoonlijk dossier Praktische gids Dit boekje werd gegeven op.

4 PERSOONLIJK DOSSIER INHOUDSTABEL 1. Algemene patiëntengegevens 2. Contactenlijst 3. Voedingssonde bij het verlaten van het ziekenhuis 4. Voedingsschema bij het verlaten van het ziekenhuis 5. Geneesmiddelen toe te dienen via sonde 6. Gewichtsevaluatie en -opvolging 7. Checklist bij ontslag 8. Thuisevaluatie

5 Algemene patiëntengegevens 1 Datum van ontslag uit ziekenhuis : Naam : Geboortedatum :.. Adres :... Postcode :.. Tel :..

6 2 Contactenlijst Huisarts :. Tel :... Ziekenhuis : Tel :.. Specialist :... Tel :. Arts(voeding) :... Tel :. Diëtiste :... Tel :. Voedingsverpleegkundige :.... Tel :. Apotheker:... Tel :. Thuisverpleegkundige : Tel :. Home Care leverancier : Tel :. Contactpersoon familie: Tel :.

7 Voedingssonde bij het verlaten van het ziekenhuis 3 Datum van de plaatsing Firma... Type van sonde O Naso-gastrisch O Gastrostomie met fixatieschijf O Gastrostomie met ballon O Chirurgische gastrostomie O Jejunostomie Diameter van de sonde (CH) Bijzondere zorg voor de sonde :.... Datum van de volgende controle voor eventuele vervanging van de sonde :.

8 4 Voedingsschema bij het verlaten van het ziekenhuis Benaming van de voeding.. CNK code:...cnk code:. Aantal calorieën per dag :.. hetzij : Hydratatie (spoelen van de sonde inbegrepen) :.ml/24u Totaal dagelijks volume vocht : ml/24u Toedieningswijze : O Zwaartekracht O Pomp Benaming van de trousse :..... CNK code: Aanbevolen debiet : ml/u druppels/minuut Toediening van medicatie via de sonde : O Ja O Neen

9 Geneesmiddel Naam + dosis Vorm Dosering Instructies Geneesmiddelen toe te dienen via sonde (medisch voorschrift) advies van de apotheker 5

10 Datum Gewicht (kg) Plaats van het wegen Isocalorische oplossing/ volume Energierijke oplossing/ volume Water/ volume Orale voeding Observaties 6 Gewichtsevaluatie en -opvolging Gewicht bij het verlaten van het ziekenhuis :... kg Lengte : cm BMI : kg/m²

11 Checklist bij ontslag 7 Patiënt /familie ingelicht (basisregels) O Ja O Neen In staat om de sondevoeding toe te dienen O Ja O Neen Indien niet, sociaal assistente contacteren O Ja O Neen Persfusie voet O Ja O Neen Voeding en materiaal geleverd door: O Remedus:. O Andere: Documenten : Aanvraag voor interventie mutualiteit : duur.. Specifieke handleiding voor opvolging van de sonde: O Ja O Neen Voorschrift enterale voeding en materiaal O Ja O Neen Voorschrift verpleegkundige zorgen O Ja O Neen

12 8 Thuisevaluatie Datum Commentaar Handtekening Diëtiste/ Verpleging/Huisarts/Verzorgende

13 Datum Handtekening Diëtiste/ Verpleging/Huisarts/Verzorgende Commentaar

14 PRAKTISCHE GIDS INHOUDSTABEL 1. Wat is enterale voeding? 2. Toedieningsaanbevelingen 3. Toedienen van de voeding 4. Vervangen van de voedingszak 5. Hoe water toedienen via sonde? 6. Hoe geneesmiddelen toedienen via sonde? 7. Wat doen in geval van complicaties? 8. Andere

15 1. Wat is enterale voeding? 1 Dit is een homogene voeding met een vloeibare consistentie, die uw traditionele maaltijden vervangt of aanvult, wanneer u zich niet meer kan voeden via de mond. De voeding wordt toegediend via een voedingssonde.

16 De sondes : 1. Nasale sondes: NASO-GASTRISCH Sonde gaat het lichaam binnen via de neus en daalt naar de maag. NASO-DUODENAAL OF NASO-JEJUNAAL Sonde gaat het lichaam binnen via de neus en daalt naar de darmen. 2. Stomies GASTROSTOMIE (chirurgisch of PEG) Sonde gaat het lichaam binnen via een gaatje in de buik en gaat naar de maag. JEJUNOSTOMIE Sonde gaat het lichaam binnen via een gaatje in de buik en gaat rechtstreeks naar de darmen.

17 Het nodige materiaal : A De enterale voeding D A B De trousse aangepast aan de verpakking C van het product Een voedingspomp wanneer voorgeschreven E B D door de arts Een perfusievoet F C E Een antisepticum G F Kompressen H G Een spuit H Een lege zak Applix Hydrobag

18 2 2. Toedieningsaanbevelingen Strenge hygiëne : Was zorgvuldig de handen voor elke manipulatie. Bereid het nodige materiaal voor op een proper werkblad. Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik : De voedingszakken bewaren tussen +4 en +25 C. De voeding toedienen op kamertemperatuur Controleer voor gebruik de integriteit van de verpakking en bekijk het product. Schud de voedingszak zorgvuldig. Respecteer de hygiëneregels tijdens het manipuleren. Meng nooit geneesmiddelen of andere voedingsstoffen met de enterale voeding. Nooit intraveneus toedienen.

19 Toedieningsnelheid: Respecteer de voorgeschreven inloopsnelheid. Een te hoog debiet verhoogt het risico op diarree of oprispingen. Bij het ontbreken van een precies voorschrift, dient u ongeveer 500 ml in 4 uur toe (125 ml/u). Houding tijdens het toedienen van de voeding : U mag rechtstaan, zitten of neerliggen, maar met het bovenlichaam rechtop. U moet niet volledig plat liggen.

20 3 3. Toediening van de voeding 1. Was uw handen. 2. Schud de zak. 3. Plaats deze rechtop op de tafel. 4. Verwijder de afsluiting door druk uit te oefenen op de vleugels, zoals om los te draaien. 5. Neem de trousse, sluit de klem of de rolregelklem en verwijder de adaptor voor flessenhalzen van de spike, indien er één is. 6. Doorprik en schroef de trousse vast. 7. Draai de zak om en hang deze aan de perfusievoet. 8. Open het stopje van de sonde. 9. Reinig de opening van de sonde met water. 10. Spoel de sonde met behulp van een spuit gevuld met lauw water op kamertemperatuur(ongeveer 20 ml)

21 Wanneer u voeding toedient via zwaartekracht : Hang de voeding op 90 cm van uw sonde opdat de voeding goed zou doorlopen. Druk op de druppelkamer om ze half te vullen. Purgeer de trousse met behulp van de rolregelklem : open het draaiwieltje, laat de voeding lopen tot het einde van de trousse en sluit dan de rolregelklem om het doorlopen te stoppen. Reinig de opening van de sonde. Verbind de trousse met de opening van de sonde. Indien het gaat om een Button gastrostomie, gebruik dan een verbindingsstuk. Berekening debiet Open de rolregelklem en regel het debiet volgens het medisch voorschrift. ml/uur = aantal druppels/minuut 3 voorbeelden : 100 ml / u = 33 druppels/ minuut 120 ml /u = 40 druppels/minuut Advies: Controleer regelmatig het debiet en pas dit terug aan indien nodig. Het is normaal dat bij toediening via zwaartekracht, het debiet niet tijdens de hele toediening constant is.

22 Wanneer u de voeding toedient met behulp van de voedingspomp APPLIX Opstarten Druk gedurende 1 seconde op de toets - Er klinkt een geluidssignaal. De pomp voert een automatische controle uit. - De cijfers 1-4 en alle symbolen verschijnen. - De laatst geprogrammeerde parameters verschijnen. Programmeren van de pomp - Regel het debiet : Druk op de toetsen tot de gewenste waarde getoond wordt. - Eventueel programmeren van het doelvolume : druk gelijktijdig de 2 toetsen in, het symbool verschijnt. - Druk op de toetsen tot u het gewenste volume bekomt.

23 Plaatsen van de trousse - Ontgrendel de deur van de pomp door middel van de hendel. - Open de pompdeur. - Plaats de veiligheidsklem op zijn plaats en respecteer hierbij de juiste pijlrichting. - Plaats de trousse op het aandrijfmechanisme, in de geleider en zorg ervoor dat ze niet kan loskomen. - Vergrendel de pompdeur terug. - Let erop dat de pomp goed opstart. Purgeren van de trousse Starten Pauzeren - Hou de toets ingedrukt. - Purgeer heel de trousse. - Laat de toets los zodra de verrichting ten einde is. - Druk op de START toets. - De knipperende band en de druppels geven het starten van de toediening aan. - Druk op de STOP toets.

24 Stoppen - Hou de toets gedurende 1 seconde ingedrukt - Indien de pomp aangesloten is op netstroom, wordt het symbool zichtbaar op het display - De geprogrammeerde parameters blijven in het geheugen bewaard na het afsluiten van de pomp. Stop het alarm door op de toets START/STOP te drukken. Verhelp de oorzaak van het alarm. Herstart de voeding door op de toets START/STOP te drukken. 4. Vervangen van de voedingszak 4

25 Continue voeding U gebruikt de ene na de andere Easybag, zonder te pauzeren tussen 2 voedingszakken. Was uw handen Sluit de rolregelklem van de graviteitstrousse of stop de pomp. Koppel de trousse los van de lege zak. Koppel de trousse aan op de de nieuwe zak. Spoel de sonde via het Y-stuk of op een andere manier met 20 ml water op kamertemperatuur Herstart de voeding. Controleer het debiet Het is af te raden om het doorlopen van een voedingszak te onderbreken. Een geopende zak moet binnen 24u volledig opgebruikt worden.

26 Discontinue voeding U gebruikt de ene na de andere Easybag met een variabele pauze afhankelijk van de patiënt. - Was uw handen - Sluit de rolregelklem van de graviteitstrousse of stop de pomp - Vervang de voedingszak door de Hydrobag ( zak voor water) - Spoel de trousse en de sonde met 100 ml water op kamertemperatuur met behulp van de hydrobag ( zie punt 5 hoe water toedienen via sonde) - Sluit de rolregelklem van de trousse en de klem van de sonde - Ontkoppel de trousse - Reinig de opening van de sonde met water - Sluit de sonde af met het stopje Het spoelen van de sonde is heel belangrijk om te voorkomen dat deze verstopt geraakt. Spoelen van de trousse : - ofwel met een spuit met water, - ofwel door gebruik te maken van een Applix Hydrobag verbonden aan een voedingstrousse. Bewaar de trousse in een droge en propere omgeving (bijvoorbeeld : een handdoek). Een trousse mag maximum 24u gebruikt worden. Denk eveneens aan het spoelen van het verbindingsstuk van de gastrostomie button indien u er één gebruikt.

27 5. Hoe water toedienen via de sonde? U gebruikt een Hydrobag, dus een trousse om vast te draaien : 5 Sluit de klem van de Hydrobag. Open de vulstop. Vul de zak met het voor-geschreven volume. Hang de zak met water aan de perfusievoet. Hersluit de vulstop.

28 1. Kies de trousse afhankelijk van de manier van toedienen: -zwaartekracht -Applix Smart pomp 2. Draai de trousse vast op de Hydrobag. 3. Open de klem van de Hydrobag en de rolregelklem van de trousse. 4. Purgeer de trousse. 5. Sluit de klem van de trousse 6. Open het stopje van de sonde. 7. Koppel de trousse aan de opening van de sonde. 8. Open de klemmen van de trousse en van de sonde 9. Regel het debiet U kunt ook water rechtstreeks in de sonde toedienen met behulp van een spuit Maar deze techniek is enkel mogelijk voor kleine hoeveelheden water.

29 6. Hoe medicatie toedienen via de sonde? Type medicatie 6 Tabletten - Gewone tabletten (sommige hiervan kunnen omhuld zijn met suiker of met een beschermingslaag). - Bruistabletten en dispergeerbare tabletten die volledig oplossen in water. - Orodispergeerbare tabletten die in enkele seconden op de tong smelten. - Retard tabletten die voor een vertraagde afgifte van medicatie zorgen. - Enterisch gecoate tabletten die het geneesmiddel pas vrijgeven in de darm. - Tabletten met gereguleerde afgifte, die de vrijgifte van de medicatie over een langere periode laten verlopen. Capsules De meeste capsules bestaan uit gelatine en bevatten een poeder dat opgelost mag worden in water. Sommige capsules bevatten korreltjes en andere zijn gevuld met een vloeistof. Vloeistoffen Medicatie in vloeibare vorm kan een oplossing, een siroop of een suspensie zijn. Sommige vloeistoffen zijn redelijk dik. Daarom is het aan te raden om deze vloeistoffen te mengen met 10 ml water alvorens ze toe te dienen via de sonde. Het mengen moet vlak voor de toediening gebeuren.

30 Hoe moet ik mijn medicatie innemen? Indien u de medicatie kan inslikken, neemt u ze op deze wijze. Indien u de medicatie via uw sonde dient te nemen, volg dan de volgende instructies: 1. Stop de sondevoeding. 2. Vul een groot glas met water. 3. Spoel de sonde met 20 ml water. 4. Bereid de medicatie voor volgens de instructies (deze moeten één voor één opgelost worden) : - Capsules : open de capsule. De korreltjes niet verpulveren. - Tabletten : niet alle tabletten kunnen verpulverd worden. Alvorens ze te verpulveren dient u advies te vragen aan uw arts en/of apotheker. Retard tabletten, enterisch gecoate tabletten, tablet met gereguleerde afgifte Gewone tabletten Orodispergeerbare tablettenles Bruis- of dispergeerbare tabletten Risico op ernstige bijwerkingen of overdosering. Mag niet verpulverd worden. Mogen verpulverd worden. Verpulveren tot u een fijn poeder bekomt Op de tong laten smelten Laten oplossen in een weinig water - Vloeistoffen : oplossen in een beetje water 5. Spoelen met 10 ml water tussen elke medicatie. 6. Spoel de sonde met 20 ml water wanneer alle medicatie toegediend werd. 7. Herstart de sondevoeding. Toedienen van medicatie via de sonde Om ongewenste effecten en massale vrijgifte van medicatie te vermijden, is het belangrijk om advies te vragen bij uw arts of apotheker alvorens een tablet fijn te malen, of de inhoud van een capsule of een vloeibaar geneesmiddel toe te dienen via uw sonde.

31 7. Wat te doen bij complicaties? EVENTUELE COMPLICATIES Mogelijke oorzaken Wat te doen? Maagpijn, misselijkheid, overgeven, oprispingen 7 U ligt helemaal plat. Het product wordt te snel toegediend. Zet u in halfzittende positie. Verminder het debiet. U bent te angstig. Ontspan u. - Stel eventueel de voeding een uurtje uit. - Wanneer het toegestaan is, kunt u een beetje rondstappen na de voeding, dit vergemakkelijkt de vertering. Vermijd om u neer te leggen vlak na de voeding. De sonde is verplaatst. (te controleren met de markering op de sonde en de uitwendige lengte van de sonde) Stop de voeding en contacteer uw arts of verpleegkundige. Opgeblazen gevoel De voeding wordt te snel toegediend. Verminder het debiet. U bent te angstig. Ontspan u. Om de druk op de maag te verminderen (wanneer er geen voeding wordt toegediend), kunt u het stopje van de sonde openen en een deel van de maag leegzuigen met behulp van een spuit. Hersluit nadien het stopje zorgvuldig anders kan er maagzuur uit de sonde lopen.

32 Wat te doen? Mogelijke oorzaken Diarree possibles (ongeveer 4 waterige ontlastingen per dag) De voeding wordt te snel toegediend. De voeding of het water heeft een te lage temperatuur. Sommige medicatie kan diarree veroorzaken. De sonde is verplaatst. (te controleren met de markering op de sonde en de uitwendige lengte van de sonde) Hyponatriëmie (laag zoutgehalte in het bloed). OORZAAK : - onvoldoende inname van natrium, bijvoorbeeld een energie-inname van 1000 kcal per dag. - Verlies van natrium door diarree, hoge koorts... Microbiologische besmetting. Constipatie De voeding is niet aangepast. U bent niet voldoende gehydrateerd. Immobiliteit. Sommige medicatie kan constipatie veroorzaken. Verminder het debiet. Wanneer de diarree meer dan 2 dagen aanhoudt, contacteer uw arts. Dien de voeding en het water toe op kamertemperatuur. Raadpleeg uw arts. Stop de voeding en contacteer uw arts of verpleegkundige. Uw arts kan het zoutgehalte in het bloed controleren en beslissen of er een supplement nodig is. Respecteer de hygiëneregels tijdens het hanteren van de voeding. Praat hierover met uw arts. (er bestaan producten met voedingsvezels) Verhoog de hoeveelheid water indien mogelijk. Doe, indien mogelijk, iets van fysieke activiteit. Raadpleeg uw arts. om de darmtransit te verbeteren kunt u ook 2 à 3 keer/dag vóór het voeden met een spuit 100 ml appelsien-, druiven- of pruimensap toedienen.

33 Mogelijke oorzaken Wat te doen? Dehydratie: dorst, droge huid, donkere urine U hebt niet de voorgeschreven hoeveelheid water toegediend. Koorts, diarree. Respecteer de voorgeschreven hoeveelheden water. Indien u toch de voorgeschreven hoeveelheid water had toegediend, neem dan contact met uw arts. Verhoog de watertoediening en contacteer uw arts. Gewichtsverlies (2 à 4 kg op 1 maand) Het voorschrift is niet Raadpleeg uw arts. aangepast aan uw behoeften. Connector van de sonde is stuk Slechte manipulatie of simpelweg slijtage. Verstopte sonde Onvoldoende verpulverde medicatie. Onvoldoende gespoeld. Contacteer uw arts of verpleegkundige. - die kan de sonde vervangen (nasogastrische), - of die kan enkel de connector vervangen (gastrostomie). Indien u tabletten heeft om te pletten, vraag aan uw arts of dat medicament ook in vloeibare vorm bestaat. Spoel uw sonde goed voor en na elke toediening van voeding of medicatie en in geval van continue voeding, ongeveer elke 4 uur. Hoe de sonde ontstoppen? Masseer de sonde tussen de vingers (dit kan helpen om de verstopping te verwijderen) en spoel deze met lauw water, indien nodig wegzuigen met een spuit. Probeer nooit een metalen draad in de sonde te steken om deze te ontstoppen. Indien het ontstoppen niet lukt, contacteer uw arts.

34 Mogelijke oorzaken Wat te doen? Nasale sonde Gastrostomie Losgerukte sonde Contacteer uw arts of verpleegkundige om een nieuwe sonde te plaatsen. Wees niet ongerust, bel onmiddellijk uw arts want het kanaal sluit heel snel (in enkele uren). Plaats in afwachting een verband op de opening van de stomie

35 8. Andere 8 Mondhygiëne Zelfs indien u enkel via sonde gevoed wordt, is het toch belangrijk om uw tanden 2 à 3 keer per dag te poetsen. Bad / douche Zelfs wanneer u een gastrostomie of jejunostomie sonde heeft, mag u een douche nemen. Wanneer de wonde is genezen (na 1 maand) en wanneer de uitwendige fixatieplaat netjes op zijn plaats zit, mag u met toestemming van de arts of verpleegkundige een bad nemen. Stockeren van de voeding Let op de vervaldatum. Gebruik eerst de voedingen die snel vervallen. Stockeer de producten in een droge en propere omgeving op kamertemperatuur (tussen 4 en 25 C). Vermijd : kelders waar de producten kunnen bevriezen, de nabijheid van radiatoren en blootstelling aan de zon.

36 Notities Dit boekje werd geproduceerd met de medewerking van I.S.P.P.C. Update: 02/08/2011

Sondevoeding in de thuissituatie

Sondevoeding in de thuissituatie Sondevoeding in de thuissituatie Versie april 2017 - objectid 11291 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be 7. Contactgegevens Voor meer informatie kan u terecht bij de dieetafdeling.

Nadere informatie

Beste patiënt. De diëtisten. Sondevoeding

Beste patiënt. De diëtisten. Sondevoeding Beste patiënt Wanneer de voedselinname via de mond niet meer mogelijk is of onvoldoende lukt, door ziekte, behandeling of na een operatie, is sondevoeding noodzakelijk. is een vloeibare voeding die alle

Nadere informatie

Sondevoeding (RTO/AMO/NKO)

Sondevoeding (RTO/AMO/NKO) Sondevoeding (RTO/AMO/NKO) i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Sondevoeding (RTO/AMO/NKO) 2 Sondevoeding ( RTO/ AMO/ NKO) 3 Inleiding 5 Wat is sondevoeding? 6 Het belang van sondevoeding 6 Het

Nadere informatie

Kinderen met sondevoeding

Kinderen met sondevoeding Kinderen met sondevoeding Informatie voor ouders in de thuissituatie In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind sondevoeding krijgt. In dit informatieblad staat beschreven wat sondevoeding

Nadere informatie

Subtitel voorpagina. Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie

Subtitel voorpagina. Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie Subtitel voorpagina Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie 1. Inleiding 3 2. Wat is sondevoeding 3 3. Op welke zijn manieren kan sondevoeding 3 toegediend

Nadere informatie

Verzorging PEG-sonde. Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Verzorging PEG-sonde. Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen Verzorging PEG-sonde Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Verzorging PEG-sonde De eerste week na plaatsing van de PEG-sonde moet u de katheter zo min mogelijk bewegen en moet het plaatje zo strak

Nadere informatie

MIC-KEY VERZORGINGSHANDLEIDING

MIC-KEY VERZORGINGSHANDLEIDING 1 MIC-KEY VERZORGINGSHANDLEIDING 2 MIC-KEY LAAG PROFIEL VOEDINGSKATHETER Een MIC-KEY laag profiel voedingskatheter is een ballonkatheter die direct of na een PEG via de buikwand in de maag wordt geplaatst.

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening Kindergeneeskunde Sondevoeding thuis Via neus-maagsonde Inleiding U heeft van uw behandelend arts gehoord dat uw kind met sondevoeding naar huis gaat. In deze folder vindt u algemene informatie over wat

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Diëtetiek

Sondevoeding thuis. Diëtetiek Sondevoeding thuis Diëtetiek 1 U gaat met sondevoeding naar huis. Deze folder geeft informatie over het gebruik van sondevoeding en tips hoe u hiermee om kunt gaan. Afdeling Diëtetiek Telefoon: 0591-69

Nadere informatie

Medicatie via sonde. Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium

Medicatie via sonde. Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium Medicatie via sonde Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium DOEL Voorkomen van verstopping van sonde door geneesmiddelen Verwerken van geneesmiddelen zodat ze via de sonde kunnen worden toegediend,

Nadere informatie

Met de drielumendarmsonde naar huis

Met de drielumendarmsonde naar huis Met de drielumendarmsonde naar huis 1. Inleiding Bij u is een zogenaamde drielumendarmsonde (ook wel trippellumen-jejunumsonde genoemd) in uw dunne darm (jenunum) geplaatst. Deze darmsonde heeft u gekregen

Nadere informatie

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding.

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding. Patiënteninformatie MDL Voedingsproblemen Wanneer u voedingsproblemen heeft krijgt u een PEG-sonde. PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie, dat is een verbinding met de maag door de buikwand

Nadere informatie

Met sondevoeding naar huis

Met sondevoeding naar huis Met sondevoeding naar huis Dieetbehandeling voor: Naam: Geboortedatum: Datum van afgifte: Naam diëtist: Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Sondevoeding thuis 1 Gegevens over uw sondevoeding

Nadere informatie

GASTROSTOMIESONDE. - Patiëntinformatie -

GASTROSTOMIESONDE. - Patiëntinformatie - GASTROSTOMIESONDE - Patiëntinformatie - Wat is een gastrostomiesonde? Een gastrostomiesonde is een sonde (een plastic buisje) die door de buikwand en door de maagwand tot in de maag steekt en waardoor

Nadere informatie

Medicatie via sonde. Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium

Medicatie via sonde. Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium Medicatie via sonde Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium DOEL Voorkomen van verstopping van sonde door geneesmiddelen Verwerken van geneesmiddelen zodat ze via de sonde kunnen worden toegediend

Nadere informatie

info voor de ouders man, vrouw en kind Naar huis met een gastrostomie

info voor de ouders man, vrouw en kind Naar huis met een gastrostomie info voor de ouders man, vrouw en kind Naar huis met een gastrostomie Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Waarom een gastrostomie?... 04 03 Wat is een gastrostomie?... 04 04 Verzorging... 04 05 Mogelijke problemen...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sondevoeding

Patiënteninformatie. Sondevoeding Patiënteninformatie Sondevoeding 2 Inleiding...4 Wat is sondevoeding?...5 Toedieningswegen...6 De neusmaagsonde...6 De PEG-sonde...7 Toedieningswijzen....8 Continu voeden...8 Intermitterend voeden...8

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. informatie voor patiënten

Sondevoeding thuis. informatie voor patiënten Sondevoeding thuis informatie voor patiënten INLEIDING 3 WAT IS SONDEVOEDING? 4 WAAROM SONDEVOEDING? 5 WAAROM SONDEVOEDING THUIS? 5 HOE KAN IK SONDEVOEDING TOEDIENEN? 6 WAT HEBT U NODIG OM SONDEVOEDING

Nadere informatie

MET SONDEVOEDING NAAR HUIS

MET SONDEVOEDING NAAR HUIS MET SONDEVOEDING NAAR HUIS 2017_Brochure_SondevoedingNaarHuis_16p_A5.indd 1 3/07/17 16:20 MET SONDEVOEDING NAAR HUIS 02 Voorwoord Voorwoord 03 Wat is sondevoeding? 03 Waarom sondevoeding? 04 Toedieningswegen

Nadere informatie

Naar huis met een gastrostomie

Naar huis met een gastrostomie man, vrouw en kind info voor patiënten en ouders Naar huis met een gastrostomie Wat nu? UZ Gent, Pediatrie Waarom een gastrostomie? Omdat sommige zieke kinderen er niet in slagen om langs de mond voldoende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Richtlijnen voor het innemen van temozolomide in combinatie met radiotherapie

Patiënteninformatie. Richtlijnen voor het innemen van temozolomide in combinatie met radiotherapie Patiënteninformatie Richtlijnen voor het innemen van in combinatie met radiotherapie Inhoud Inleiding... 3 Richtlijnen voor het innemen van... 3 Hoe wordt ingenomen?... 3 Hoe verloopt uw behandeling?...

Nadere informatie

Gebruik van sondevoeding thuis

Gebruik van sondevoeding thuis Gebruik van sondevoeding thuis Wat is sondevoeding? Sondevoeding is een vloeibare volwaardige voeding die via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of de darmen toegediend kan worden. (Sondevoeding

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Sutent SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Sutent SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Sutent Patiënteninformatie doelgerichte therapie In het kader van uw behandeling voor gevorderde niercelkanker heeft uw arts het geneesmiddel Sutent

Nadere informatie

Plaatsing van een PEG-sonde

Plaatsing van een PEG-sonde Plaatsing van een PEG-sonde T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Met de neusduodenumsonde naar huis

Met de neusduodenumsonde naar huis Met de neusduodenumsonde naar huis 1 Inleiding Bij u is een neusduodenumsonde geplaatst voor het toedienen van sondevoeding. Uw arts heeft met u besproken wat hiervan de reden is. In deze brochure staat

Nadere informatie

Sondevoeding thuis Door middel van hevelen of per pomp, kinderen

Sondevoeding thuis Door middel van hevelen of per pomp, kinderen Sondevoeding thuis Door middel van hevelen of per pomp, kinderen Kindergeneeskunde Inleiding Met de arts is besproken dat uw kind met sondevoeding naar huis mag. In deze brochure staat algemene informatie

Nadere informatie

Informatie voor de patiënt Gebruik van de Pijn-pomp

Informatie voor de patiënt Gebruik van de Pijn-pomp Informatie voor de patiënt Gebruik van de Pijn-pomp Richtlijnen voor het gebruik van de PCA-pomp INLEIDING: Als onderdeel van Uw behandeling wordt gebruik gemaakt van een PCA-pomp. Deze pomp wordt gebruikt

Nadere informatie

gastrostomie voedingsbutton

gastrostomie voedingsbutton Eurosteriel-medical de keus van deskundigen Bestelinformatie steriel-medical Beeline Bestelnr Omschrijving doos de keus van deskundigen Beeline able ambulante pomp BL1N00 110 ml Infuser 10 BL2N 00 275

Nadere informatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2013 pavo 1133 Inleiding U heeft een PEG-sonde gekregen. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Toedienen van geneesmiddelen via de sonde. Edith Wiegers, ziekenhuisapotheker

Toedienen van geneesmiddelen via de sonde. Edith Wiegers, ziekenhuisapotheker Toedienen van geneesmiddelen via de sonde Edith Wiegers, ziekenhuisapotheker het voorkómen van verstopping van sondes door geneesmiddelen; het niet vermalen van tabletten waarbij dit ongewenst is het ondervangen

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE

PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE 2 MIC-KEY VOEDINGSSONDE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de (plaatsing van de) MIC-KEY voedingssonde. De folder is specifiek

Nadere informatie

Veilig en correct medicatiegebruik

Veilig en correct medicatiegebruik Veilig en correct medicatiegebruik Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen. Door deze op een goede manier te gebruikt, kunnen ze de kwaliteit van je leven verbeteren.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De PEG-sonde

Patiënteninformatie. De PEG-sonde Patiënteninformatie De PEG-sonde 2 Inhoud Wat is een PEG-sonde?... 4 Het plaatsen van een PEG-sonde... 5 Voorbereiding... 5 Plaatsing van de PEG-sonde... 6 Mogelijke complicaties... 7 Nazorg... 8 Eerste

Nadere informatie

Met de neusmaagsonde naar huis

Met de neusmaagsonde naar huis Met de neusmaagsonde naar huis 1. Inleiding Bij u is een neusmaagsonde geplaatst voor het toedienen van sondevoeding. Uw arts heeft met u besproken wat hiervan de reden is. In deze folder staat informatie

Nadere informatie

Een goed begin is het halve werk. Kent u Compat Ella al?

Een goed begin is het halve werk. Kent u Compat Ella al? Een goed begin is het halve werk Kent u Compat Ella al? De gebruiksaanwijzing is bijgesloten bij de originele pompset en kan worden gedownload via www.compatella.com. Kijk ook eens op het interactieve

Nadere informatie

De suprapubische katheter

De suprapubische katheter Polikliniek urologie 015/50.51.00 De suprapubische katheter Inleiding: Uw uroloog heeft samen met u de noodzaak van een suprapubische katheter besproken. In deze folder kan u alles rustig nalezen. Heeft

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Richtlijnen voor het innemen van temozolomide in combinatie met radiotherapie en aansluitend monotherapie

Patiënteninformatie. Richtlijnen voor het innemen van temozolomide in combinatie met radiotherapie en aansluitend monotherapie Patiënteninformatie Richtlijnen voor het innemen van temozolomide in combinatie met radiotherapie en aansluitend monotherapie Inhoud Inleiding... 3 Richtlijnen voor het innemen van temozolomide... 3 Hoe

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per continusysteem

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per continusysteem 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per continusysteem Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

SONDEVOEDING. Vlaamse Pediatrische Diëtisten. Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde VVK

SONDEVOEDING. Vlaamse Pediatrische Diëtisten. Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde VVK SONDEVOEDING Vlaamse Pediatrische Diëtisten Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde VVK Dieetafdeling 2008 INHOUDSTABEL 1. Inleiding en definitie 2. Verklarende woordenlijst

Nadere informatie

Geen piercing maar een button

Geen piercing maar een button INFORMATIE Geen piercing maar een button 2 INFORMATIEBOEKJE noortje 2 INFORMATIEBOEKJE noortje Hoi, ik ben Noortje Hallo, ik ben Noortje. Ik ben negen jaar en zit in groep zes. Ik hou van knutselen en

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Enterol 250 mg harde capsules Enterol 250 mg poeder voor orale suspensie Saccharomyces boulardii Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke

Nadere informatie

Sondevoeding bij een kind

Sondevoeding bij een kind KINDERGENEESKUNDE Sondevoeding bij een kind Het geven van sondevoeding in het ziekenhuis en thuis Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling en krijgt gedurende een bepaalde periode sondevoeding. Om u het

Nadere informatie

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam 1 Wat is een MIC-KEY button? Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Patiëntenbrochure. Linde: Living healthcare

Sondevoeding thuis. Patiëntenbrochure. Linde: Living healthcare 01 Sondevoeding thuis Patiëntenbrochure Linde: Living healthcare 03 Inhoud 04. Linde Homecare Belgium: uw leverancier voor sondevoeding 05. Een passie voor zorg. Een partner voor u 06. Sondevoeding thuis

Nadere informatie

Sonde en sondevoeding thuis

Sonde en sondevoeding thuis Sonde en sondevoeding thuis In overleg met uw behandelend arts en diëtiste is er besloten dat u thuis sondevoeding moet krijgen. Deze folder informeert u over de verzorging van een neus-duodenumsonde in

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen:

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen: MIC-KEY button voedingssonde Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst wordt. Deze voedingssonde kan alleen geplaatst worden als u al

Nadere informatie

ELASTOMEERPOMP: HANDLEIDING VOOR PATIËNT EN THUISVERPLEEGKUNDIGE

ELASTOMEERPOMP: HANDLEIDING VOOR PATIËNT EN THUISVERPLEEGKUNDIGE ELASTOMEERPOMP: HANDLEIDING VOOR PATIËNT EN THUISVERPLEEGKUNDIGE ONCOLOGISCH CENTRUM Onco_alg_012 INHOUDSTAFEL 01 Werking 3 02 Onderdelen van de elastomeerpomp 3 03 Tips voor de patiënt 4 04 Informatie

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder

Nadere informatie

Pomalidomide Therapie PATIËNTENBROCHURE

Pomalidomide Therapie PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Pomalidomide Therapie De merknaam van Pomalidomide is Imnovid. Pomalidomide behoort tot de groep geneesmiddelen die inwerken op het immuunsysteem. Het wordt samen met cortisonen (dexamethasone)

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR PATIËNT EN HUISVERPLEEGKUNDIGE

HANDLEIDING VOOR PATIËNT EN HUISVERPLEEGKUNDIGE ELASTOMEERPOMP HANDLEIDING VOOR PATIËNT EN HUISVERPLEEGKUNDIGE KANKERCENTRUM Onco_alg_012 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE 01 Werking 3 02 Onderdelen van de elastomeerpomp 3 03 Tips voor de patiënt 4

Nadere informatie

DE PEG SONDE. Informatie over de verzorging van de PEG sonde

DE PEG SONDE. Informatie over de verzorging van de PEG sonde DE PEG SONDE Informatie over de verzorging van de PEG sonde Introductie. INFORMATIE OVER DE PEG SONDE Deze brochure informeert u over de werking van de PEG sonde en de verzorging ervan. Voor een optimaal

Nadere informatie

NutropinAq Pen. instructies voor gebruik samen met NutropinAq

NutropinAq Pen. instructies voor gebruik samen met NutropinAq NutropinAq Pen instructies voor gebruik samen met NutropinAq INJECTEER HET GENEESMIDDEL UITSLUITEND NADAT U MET UW ARTS OF VERPLEEGKUNDIGE DE JUISTE TECHNIEK GOED HEEFT GEOEFEND. Let op: Lees de onderstaande

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Afinitor SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Afinitor SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Afinitor Patiënteninformatie doelgerichte therapie In het kader van uw behandeling voor nierkanker heeft uw arts het geneesmiddel Afinitor voorgeschreven.

Nadere informatie

De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een PEG-sonde of PEG(J)-sonde

Nadere informatie

GRAINS DE VALS SENNA, 16 mg, omhulde tabletten Cassiae sennae L., vrucht, droog hydroalcoholisch (60 % V/V) extract [7-12:1]

GRAINS DE VALS SENNA, 16 mg, omhulde tabletten Cassiae sennae L., vrucht, droog hydroalcoholisch (60 % V/V) extract [7-12:1] BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER GRAINS DE VALS SENNA, 16 mg, omhulde tabletten Cassiae sennae L., vrucht, droog hydroalcoholisch (60 % V/V) extract [7-12:1] Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

In deze folder vindt u de volgende informatie:

In deze folder vindt u de volgende informatie: Kindergeneeskunde PEG-katheter en Mic-Key button voor kinderen Uw kind kan langere tijd niet gewoon eten. Daarom heeft u samen met uw arts besloten om uw kind sondevoeding te geven. Sondevoeding is vloeibaar

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen via een gesloten systeem, met of zonder voedingspomp

Sondevoeding toedienen via een gesloten systeem, met of zonder voedingspomp 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen via een gesloten systeem, met of zonder voedingspomp Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

INFORMATIE. Sondevoeding 2 INFORMATIEBOEKJE SONDEVOEDING

INFORMATIE. Sondevoeding 2 INFORMATIEBOEKJE SONDEVOEDING INFORMATIE Sondevoeding 2 INFORMATIEBOEKJE SONDEVOEDING Inleiding In opdracht van uw behandelend arts of diëtist heeft Tefa een voedingspomp en/ of materialen beschikbaar gesteld voor het toedienen van

Nadere informatie

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis PEG-sonde Plaatsing en verzorging Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis 1 Plaatsing van een PEG-sonde 1 1. Wat is een PEG-sonde? Wanneer

Nadere informatie

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter.

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. Toepassingsgebied Geïntubeerde volwassen IC-patiënten Indicatie Bij elke geïntubeerde volwassen IC- patiënten

Nadere informatie

Wat is een PRG-sonde Voor vrouwen Contrastmiddel Voorbereiding Het onderzoek

Wat is een PRG-sonde Voor vrouwen Contrastmiddel Voorbereiding Het onderzoek U heeft zojuist gehoord dat er bij u een PRG-sonde ingebracht moet worden. Waarschijnlijk is u hierover al het een en ander verteld. In deze folder staat alle informatie nog en keer op een rij. Mocht u

Nadere informatie

Sondevoeding Radboud universitair medisch centrum

Sondevoeding Radboud universitair medisch centrum Sondevoeding Inhoud Inleiding 3 Wat is sondevoeding? 3 Waarom sondevoeding? 3 Toedieningswegen 3 Hygiëne 4 Verzorging van mond en gebit 5 Toedieningsvormen 5 Mobiliteit 5 Aan- en afkoppelen en verwisselen

Nadere informatie

gastro-enterologie informatiebrochure PEG-sonde

gastro-enterologie informatiebrochure PEG-sonde gastro-enterologie informatiebrochure PEG-sonde Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een PEG-sonde 4 3. Het plaatsen van de PEG-sonde 5 4. Verzorging van de PEG-sonde 6 5. Pijnmeting 7 6. Complicaties

Nadere informatie

WIS Consulenten Erasmus-MC Sophia Kinderziekenhuis

WIS Consulenten Erasmus-MC Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische Gastrostomie katheter (Kangaroo) gehad. Deze

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers PATIËNTEN INFORMATIE Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw kind wordt opgenomen in verband met het plaatsen van een PEG-katheter. Door middel van

Nadere informatie

Mijn kind heeft diarree

Mijn kind heeft diarree Mijn kind heeft diarree Beste ouders, Uw kind heeft diarree. In deze brochure vindt u een antwoord op de meeste vragen en ook praktische tips, opdat dit tijdelijk ongemak u geen onnodige hoofdbrekens zou

Nadere informatie

Geneesmiddelen en hun goed gebruik

Geneesmiddelen en hun goed gebruik Geneesmiddelen en hun goed gebruik To do Algemene tips Ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel Generieken Bewaren van medicatie Tijdstip van inname Pletten en breken van medicatie Effect van voeding op

Nadere informatie

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt?

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Urfadyn PL 100 mg harde capsules Nifurtoïnol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde

Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde Vandaag is bij u een PEG-sonde geplaatst, deze folder geeft informatie over de nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde. Merk en maat van de

Nadere informatie

Ballon button bij uw kind. Sophia Kinderziekenhuis

Ballon button bij uw kind. Sophia Kinderziekenhuis Ballon button bij uw kind Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Claritine 10 mg tabletten Claritine 10 mg bruistabletten Claritine Reditabs 10 mg lyophilisaten voor oraal gebruik Loratadine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

Functieafdeling. PEG-katheter verzorging

Functieafdeling. PEG-katheter verzorging Functieafdeling PEG-katheter verzorging Patiënteninformatie over PEG-katheter verzorging Wij verzoeken u deze brochure zorgvuldig te lezen en de aanwijzingen nauwkeurig op te volgen. 3 Inhoudsopgave Patiënteninformatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Loperamide EG 2 mg capsules, hard. Loperamidehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Loperamide EG 2 mg capsules, hard. Loperamidehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loperamide EG 2 mg capsules, hard Loperamidehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

HOMEPUMP C-SERIES * Ambulant (mobiel) infusiesysteem INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

HOMEPUMP C-SERIES * Ambulant (mobiel) infusiesysteem INFORMATIE VOOR DE PATIËNT HOMEPUMP C-SERIES * Ambulant (mobiel) infusiesysteem INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Naam patiënt Medicatie (naam en dosis) Telefoonnummers in geval van nood Contactgegevens

Nadere informatie

Stop bij problemen altijd met voeden en drinken en neem contact op met uw arts of het voedingsteam van het ziekenhuis.

Stop bij problemen altijd met voeden en drinken en neem contact op met uw arts of het voedingsteam van het ziekenhuis. 10. Complicaties 37 Hier volgt een opsomming van de meest voorkomende problemen en oplossingen. Ernstige complicaties na het plaatsen van een PEG-katheter komen weinig voor. Klachten tijdens het voeden

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT. Sorbitol Delalande 5 g poeder voor drank (Sorbitol)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT. Sorbitol Delalande 5 g poeder voor drank (Sorbitol) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT Sorbitol Delalande 5 g poeder voor drank (Sorbitol) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Tyverb SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Tyverb SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Tyverb Patiënteninformatie doelgerichte therapie Dosis en toediening Tyverb is beschikbaar in tabletten van 250 mg. De aanbevolen dosis volgens voorschrift

Nadere informatie

Elastomeerpomp. Informatiebrochure patiënten

Elastomeerpomp. Informatiebrochure patiënten Elastomeerpomp Informatiebrochure patiënten 2 Elastomeerpomp 3 1. Hoe werkt de elastomeerpomp? 1. Hoe werkt de elastomeerpomp?...3 2. Hoe ziet een elastomeerpomp eruit?...4 3. Aandachtspunten en tips voor

Nadere informatie

HOMEPUMP ECLIPSE * ambulant (mobiel) infusiesysteem INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

HOMEPUMP ECLIPSE * ambulant (mobiel) infusiesysteem INFORMATIE VOOR DE PATIËNT HOMEPUMP ECLIPSE * ambulant (mobiel) infusiesysteem INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Naam patiënt Medicatie (naam en dosis) Telefoonnummers in geval van nood Contactgegevens

Nadere informatie

3. MIC-KEY. De MIC-KEY is van veredelde siliconen gemaakt, waardoor de huidirritatie minimaal is. Verzorgingstips

3. MIC-KEY. De MIC-KEY is van veredelde siliconen gemaakt, waardoor de huidirritatie minimaal is. Verzorgingstips 3. MIC-KEY 13 Veel patiënten stappen na een PEG over op een MIC- KEY. MIC-KEY s kunnen ook direct percutaan worden geplaatst met behulp van de introductieset van Kimberly-Clark. Wel moet dan direct de

Nadere informatie

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte INSTRUCTIES VOOR DE GEBRUIKER Uw stap voor stap handleiding BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte Heeft u vragen over het gebruik van BYDUREON? Zie de veel

Nadere informatie

Senokot 7,5 mg tabletten Sennoside B uit Cassia senna L., vrucht, poeder / Cassia angustifolia Vahl., vrucht, poeder

Senokot 7,5 mg tabletten Sennoside B uit Cassia senna L., vrucht, poeder / Cassia angustifolia Vahl., vrucht, poeder : informatie voor de gebruiker Senokot 7,5 mg tabletten Sennoside B uit Cassia senna L., vrucht, poeder / Cassia angustifolia Vahl., vrucht, poeder Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Protocol Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Peuters op de peuterspeelzaal kunnen ziek worden. De Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk is dan niet in staat uw zieke peuter op te vangen

Nadere informatie

IMPORTAL poeder voor oraal gebruik 10 g Lactitolum monohydricum

IMPORTAL poeder voor oraal gebruik 10 g Lactitolum monohydricum BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel te gebruiken. Hij bevat belangrijke informatie in verband met uw behandeling. Als u verder nog vragen heeft of twijfelt, moet

Nadere informatie

Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG-katheter.

Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG-katheter. Documentgebied: Werkinstructies Intensive Care Autorisator: Hoeven, JG van der Document: 048227 versie 1 Auteur: Kuyk, Geerke van Status: Eindbeoordeling Titel: Maagretentie, bepaling van bij kinderen

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s

Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s Kindergeneeskunde Inleiding Je baby is opgenomen op het ziekenhuis. Na een vaak intensieve en spannende tijd, komt nu een nieuwe fase in

Nadere informatie

B. Braun Access Port Systems Easypump

B. Braun Access Port Systems Easypump B. Braun Access Port Systems Easypump Elastomeer infuuspompje Patiënteninformatie Inhoud Inleiding 3 Productomschrijving 4 Woordenlijst 5 Inhoud Bewaren van een gevulde Easypump 6 Hoe sluit u de Easypump

Nadere informatie

Inhoudstabel. 09-63504-00-B-sondevoeding.indd 2 26-02-2009 10:41:20

Inhoudstabel. 09-63504-00-B-sondevoeding.indd 2 26-02-2009 10:41:20 Inhoudstabel 1. Inleiding en definitie 2. Verklarende woordenlijst 3. Soorten sondes 4. Plaatsen en verzorgen van de sonde a. Nasogastrische sonde b. Nasoduodenale sonde c. Percutane endoscopische gastrostomie

Nadere informatie

Gebruik van een spuitaandrijver voor continue subcutane toediening. Graseby MS 26

Gebruik van een spuitaandrijver voor continue subcutane toediening. Graseby MS 26 Gebruik van een spuitaandrijver voor continue subcutane toediening. Graseby MS 26 1. Indicatie 2. Gebruiksaanwijzing a. Benodigdheden b. Aansluiten van de spuitaandrijver c. Plaatsen van een S.C.-naaldje

Nadere informatie

ENDOSCOPIE. Nazorg PEG-katheter ADVIES

ENDOSCOPIE. Nazorg PEG-katheter ADVIES ENDOSCOPIE Nazorg PEG-katheter ADVIES Nazorg PEG-katheter Bij u is een voedingskatheter geplaatst. Dit is een Percutane Endoscopische Gastrostomie-katheter, ook wel PEG-katheter genoemd. In deze folder

Nadere informatie

CTD Module 1, Section 1.3.1. Product Information BIJSLUITER. November 2013 1

CTD Module 1, Section 1.3.1. Product Information BIJSLUITER. November 2013 1 BIJSLUITER November 2013 1 Bijsluiter: informatie voor de patiënt LACTEOL 170 mg, capsule Lactobacillus acidophilus, geïnactiveerd in gefermenteerd kweekmilieu Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Lactulose EG 670 mg/ml, siroop Lactulose EG 670 mg/ml, siroop in zakjes Lactulose EG 10 g, poeder voor drank (zakjes)

Lactulose EG 670 mg/ml, siroop Lactulose EG 670 mg/ml, siroop in zakjes Lactulose EG 10 g, poeder voor drank (zakjes) BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Dit geneesmiddel is zonder voorschrift verkrijgbaar. Desalniettemin dient u lactulose zorgvuldig te

Nadere informatie

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info?

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? 10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be Als je ziek bent of ouder wordt, moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen.

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per portie

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per portie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per portie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Therapie met FOLFUSOR

Patiënteninformatie. Therapie met FOLFUSOR Patiënteninformatie Therapie met FOLFUSOR Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Omschrijving van uw therapie met een folfusor pomp.... 4 Hoe ziet een folfusor pomp eruit?... 4 Hoe werkt de folfusorpomp?...

Nadere informatie

Chemotherapie via draagbare pomp

Chemotherapie via draagbare pomp Chemotherapie via draagbare pomp Beste patiënt, beste thuisverpleegkundige 1 Voor uw behandeling werd beslist om chemotherapie toe te dienen via een draagbare pomp. Deze folder biedt u een eerste antwoord

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. LACTEOL 170 mg, capsule

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. LACTEOL 170 mg, capsule LACTEOL Bijsluiter: informatie voor de patiënt LACTEOL 170 mg, capsule Lactobacillus acidophilus, geïnactiveerd in gefermenteerd kweekmilieu Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

De juiste en verantwoorde voedingsondersteuning voor elke cliënt SONDEVOEDING TOEDIENING PRAKTISCHE TIPS

De juiste en verantwoorde voedingsondersteuning voor elke cliënt SONDEVOEDING TOEDIENING PRAKTISCHE TIPS De juiste en verantwoorde voedingsondersteuning voor elke cliënt SONDEVOEDING TOEDIENING PRAKTISCHE TIPS 3 Inhoud Ondervoeding Wat is ondervoeding? Oorzaken van ondervoeding Gevolgen van ondervoeding Sondevoeding

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Sondevoeding

Ziekenhuizen. Sondevoeding Ziekenhuizen Sondevoeding Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: september 2007 Revisie: september 2012 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie