Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding."

Transcriptie

1 Patiënteninformatie MDL Voedingsproblemen Wanneer u voedingsproblemen heeft krijgt u een PEG-sonde. PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie, dat is een verbinding met de maag door de buikwand heen. U krijgt uw dagelijkse voeding door de PEG-sonde. Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding. Het onderzoek De sonde wordt geplaatst met behulp van een gastroscoop (een flexibele en buigzame slang met aan het eind een videocamera). De slang wordt ingebracht in de keel om de binnenkant van de maag te onderzoeken. De gastroscoop blaast lucht in de maag. De maag wordt opgeblazen zodat de maag zich kan ontplooien. De arts kan uw maag zo beter zien. Daarna maakt de arts een kleine snee in de buikwand vanaf de buitenkant. De PEG-sonde wordt met een scoop geplaatst. Tijdens het onderzoek krijgt u een plaatseliijke verdoving, een kalmerend middel en antibiotica. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Voorbereiding op het onderzoek De PEG-sonde kan alleen worden geplaatst als de maag leeg is. - U mag vanaf uur s nachts (de dag voor het onderzoek) niets meer eten of drinken. - U wordt een uur voor het onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt een infuus met antibiotica. Nazorg Na het onderzoek wordt u opgenomen op de afdeling. Zes uur na het onderzoek krijgt u nogmaals een antibiotica infuus. U mag naar huis als u voldoende wakker bent en u geen last heeft van complicaties. Thuis Wanneer u bij thuiskomst klachten krijgt, moet u direct contact opnemen met het ziekenhuis. U kunt binnen de kantooruren contact opnemen met de Endoscopieafdeling via tel Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp via tel Verzorging De eerste week na dat uw PEG-sonde is geplaatst moet u de katheter zo min mogelijk bewegen. Ook moet u het plaatje zo strak mogelijk tegen de buikwand worden geschoven. Dat is belangrijk voor de genezing van de fistelgang. Katheter Het is belangrijk om de katheter goed te verzorgen. U voorkomt dat de katheter verstopt raakt en verlengt het gebruik. Om te voorkomen dat de katheter verstopt raakt, moet u de katheter doorspuiten. Dat doet u met water en u moet dit vier tot zes keer per dag doen. Het doorspuiten van de katheter vindt plaats op de volgende momenten: - Na het afkoppelen van de sondevoeding. - Bij het verwisselen van een fles of pak sondevoeding. - Voor en na het toedienen van medicijnen door de sonde.

2 - Voor het slapen. - Na het wakker worden. Het verzorgen van de huid en katheter Het is belangrijk om de huid rondom de katheter goed te verzorgen. Wanneer u dat niet doet kan de huid geïrriteerd raken. Tijdens het douchen of baden maakt u de huid rondom de fistelgang schoon met water en zeep. Vergeet de huid niet goed te drogen. De katheter moet u elke dag bewegen. U kunt de katheter heen en weer bewegen en ronddraaien. U voorkomt zo dat de katheter vastgroeit in de maagwand. Daarnaast moet u er op letten dat het toedieningssysteem elke 24 uur wordt vervangen. Sondevoeding Een geopende fles of pak sondevoeding moet altijd in de koelkast bewaard worden. LET OP! U mag sondevoeding nooit langer dan 24 uur geopend bewaren. Het is belangrijk om de sondevoeding per portie uit de koelkast te halen en deze op kamertemperatuur te brengen. LET OP! U mag de voeding nooit in de zon zetten. Medicijnen Als u medicijnen gebruikt kunt u deze niet meer doorslikken. De medicijnen moeten door de katheter worden toegediend. U moet dat wel eerst met de arts of apotheker bespreken. De arts of apotheker legt u uit hoe u het beste de medicijnen kunt innemen. LET OP! Meng de medicijnen nooit met de sondevoeding. Problemen Het gebruik van de katheter kan soms voor problemen zorgen. Hieronder vindt u een overzicht van de problemen, mogelijke oorzaken en oplossingen. De voeding loopt niet door 1. Rolregelklem is niet open. 2. Verkeerde houding bij toediening voedsel (de katheter of voedingssysteem is dicht). 3. De katheter is verstopt. 1. Rolregelklem openschuiven. 2. Neem een andere houding aan. 3. (zie katheter is verstopt). Katheter is verstopt 1. De katheter is niet vaak genoeg doorgespoten. 2. De katheter moet worden vervangen. 1. U kunt de plek van de verstopping zachtjes kneden en doorspuiten met voldoende water. 2. Overleg samen met uw arts over nieuwe katheter.

3 U plast weinig, heeft donkere urine of voelt zich duizelig Uitdroging. Zorg voor voldoende vocht (2L) en overleg met uw arts. U voelt zich misselijk of heeft last van diarree 1. De sondevoeding is te snel toegediend. 2. U heeft te veel voeding in een keer binnen gekregen. 3. Sondevoeding was te koud. 4. Er is niet hygiënisch gewerkt. 5. U gebruikt medicijnen. 1. De voeding moet minder snel. toegediend worden 2. Kleinere porties of minder snel toedienen van voedsel. 3. De voeding moet op kamertemperatuur zijn. 4. Let extra op de hygiëne. 5. Overleg met uw arts. Obstipatie/verstopping 1. (Te) weinig vocht of vezels in de voeding. 2. U maakt gebruik van bepaalde medicijnen. 1. Overleg met de diëtist 2. Overleg met uw arts Ongewenst U krijgt te weinig Overleg met de diëtist of arts gewichtsverlies sondevoeding. Ongewenste U krijgt te veel Overleg met de diëtist of arts gewichtstoename sondevoeding. Lekkage via fistelgang Het buitenste plaatje op de buikwand zit niet op de juiste plaats. Tussen de huid en het buitenste plaatje op de buikwand moet ongeveer een halve cm ruimte zitten. Markeer op de katheter met een watervaste stift de plaats waar het plaatje hoort te zitten.

4 De huid rondom de katheter is geïrriteerd 1. Lekkage via fistelgang. 2. Overgevoeligheid voor pleisters. 3. Overgevoeligheid voor het materiaal van de katheter (siliconen). 4. Schimmelinfectie van de fistelgang. 5. Ontsteking van de huid. 1. U controleert of het buitenste plaatje op de buikwand niet te los zit. Leg eventueel een gaasje tussen de huid en het buitenste plaatje op de buikwand. 2. Vermijdt het gebruik van pleisters (voor het afplakken van de katheter). 3. U kunt een gaasje leggen tussen de huid en het buitenste plaatje op de buikwand. 4. Waarschuw uw arts. 5. Waarschuw uw arts. De fistelgang bloedt licht Wildgroei van vlees. Druk met een gaasje zachtjes op de fistelgang. Stopt het bloeden niet? Waarschuw uw arts! De Katheter kan niet meer gedraaid worden in de fistelgang (de katheter mag alleen maar gedraaid worden als deze aan de maag is bevestigd) De katheter is vastgegroeid in de fistelgang. Waarschuw uw arts. kunt dit probleem voorkomen door de katheter een keer per dag rond te draaien (vanaf een week na plaatsing). De katheter komt te ver uit de fistelgang Het binnenste plaatje tegen de maagwand zit niet meer goed. Stop direct met de voeding en waarschuw uw arts.

5 De katheter valt uit de fistelgang 1. Het binnenste plaatje tegen de maagwand zit niet meer goed. 2. De fistelgang is te wijd. 3. Er is te hard getrokken aan de katheter of de katheter is ergens achter blijven haken. Het buitenste plaatje op de buikwand blijft niet op zijn plaats zitten. 1. De katheter is vettig 2. Het buitenste plaatje tegen de buikwand is kapot. 1. Breng direct (binnen 6 uur) een reserve katheter in de fistelgang en waarschuw uw arts. 2. Waarschuw uw arts. 3. Waarschuw uw arts. 1. reinig de katheter met water en zeep. 2. Overleg met uw arts of verpleegkundige. Wanneer u vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw arts of verpleegkundige van de Endoscopieafdeling. U kunt binnen de kantooruren contact opnemen met de Endoscopieafdeling via tel Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp via tel Maag-, darm- en leverziekten\web\mei2014

Sondevoeding via een voedingsstoma

Sondevoeding via een voedingsstoma 1/8 Interne Geneeskunde Sondevoeding via een voedingsstoma Inleiding In Nederland krijgen veel mensen tijdelijk of permanent sondevoeding via een voedingsstoma. Vaak gaat het om mensen die door hun ziekte

Nadere informatie

Totale parenterale voeding via Hickmankatheter

Totale parenterale voeding via Hickmankatheter Totale parenterale voeding via Hickmankatheter In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een behandeling met parenterale voeding. Dit is voeding die direct in de bloedbaan wordt toegediend.

Nadere informatie

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Keel-, neus- en oorheelkunde Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Afspraak Dag en datum:... dag... Waar: afdeling Kinderdagbehandeling Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. De operatie wordt gedaan door de

Nadere informatie

Operatie van een liesbreuk

Operatie van een liesbreuk Chirurgie Operatie van een liesbreuk Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een liesbreukoperatie. U wordt in principe opgenomen op de afdeling Dagbehandeling op de

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Onderzoek van de dikke darm via stoma

Endoscopiecentrum Onderzoek van de dikke darm via stoma Endoscopiecentrum Onderzoek van de dikke darm via stoma (coloscopie via colostoma) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een onderzoek van uw dikke darm (coloscopie).

Nadere informatie

Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder algehele anesthesie

Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder algehele anesthesie Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder algehele anesthesie Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0795 Inleiding Er worden bij u één of meerdere tanden of kiezen (gebitselementen)

Nadere informatie

2. Voorbereiding op de operatie

2. Voorbereiding op de operatie scoliose-operatie Inhoud 1.Wat is scoliose?... 3 2. Voorbereiding op de operatie... 3 2.1 Gesprek over narcose... 3 2.2 Röntgenfoto s... 4 2.3 Wanneer word ik geopereerd?... 4 3. Opname op de Kinderverpleegafdeling...

Nadere informatie

Aanbrengen van een cerclage of Shirodkar-bandje Om de baarmoedermond

Aanbrengen van een cerclage of Shirodkar-bandje Om de baarmoedermond Aanbrengen van een cerclage of Shirodkar-bandje Om de baarmoedermond Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0495 Inleiding U heeft een afspraak voor het aanbrengen van een zogenaamde cerclage

Nadere informatie

Vingergewrichtsprothese

Vingergewrichtsprothese Vingergewrichtsprothese Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0997 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u geopereerd wordt aan uw vinger(s).

Nadere informatie

Herstelprogramma na een dikke darmoperatie

Herstelprogramma na een dikke darmoperatie Herstelprogramma na een dikke darmoperatie Chirurgie Locatie Molengracht Inleiding Deze brochure geeft u informatie die u nodig heeft om goed voorbereid te zijn op de operatie aan de dikke darm en uw herstel.

Nadere informatie

H.362152.0115. Onderzoek van de dikke darm via een stoma (coloscopie)

H.362152.0115. Onderzoek van de dikke darm via een stoma (coloscopie) H.362152.0115 Onderzoek van de dikke darm via een stoma (coloscopie) 2 Inleiding U heeft samen met uw behandelend arts besloten tot een coloscopie via uw stoma. U krijgt een coloscopie om meer te weten

Nadere informatie

Echografisch onderzoek van de buik (abdomen)

Echografisch onderzoek van de buik (abdomen) Echografisch onderzoek van de buik (abdomen) Een onderzoek waarbij met geluidsgolven de organen in uw buik zichtbaar worden gemaakt Uw behandelend arts heeft voor u een echografisch onderzoek van de buik

Nadere informatie

Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma

Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma 1 Binnenkort vindt bij u een onderzoek plaats van uw dikke darm, een zgn.

Nadere informatie

Cardiologie. Het sluiten van een PFO

Cardiologie. Het sluiten van een PFO Cardiologie Het sluiten van een PFO BEHANDELING Het sluiten van een PFO Uw arts heeft vastgesteld dat u een opening hebt in het tussenschot van uw hart. Deze afwijking heet een PFO (Patent Foramen Ovale).

Nadere informatie

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie Percutane niersteenverwijdering Nefrolitholapaxie Urologie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelend uroloog met u besproken

Nadere informatie

Spinale pijnbestrijding. Locatie Amersfoort Lichtenberg

Spinale pijnbestrijding. Locatie Amersfoort Lichtenberg Spinale pijnbestrijding Locatie Amersfoort Lichtenberg 1 Hebt Inleiding u nog vragen? Hebt Onlangs u na heeft het lezen uw pijnarts van deze mogelijkheid brochure nog van vragen, spinale dan pijnbehandeling

Nadere informatie

Videocapsule-onderzoek

Videocapsule-onderzoek ENDOSCOPIE Videocapsule-onderzoek ONDERZOEK Videocapsule-onderzoek Binnenkort krijgt u een onderzoek, waarbij we met een minuscule camera foto s maken van uw dunne darm. Deze camera, de videocapsule, is

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Het verwijderen van de baarmoeder via laparoscopie (totale laparoscopische hysterectomie - TLH)

Maatschap Gynaecologie. Het verwijderen van de baarmoeder via laparoscopie (totale laparoscopische hysterectomie - TLH) Maatschap Gynaecologie Het verwijderen van de baarmoeder via laparoscopie (totale laparoscopische hysterectomie - TLH) Algemeen Uw arts heeft met u besproken waarom bij u de baarmoeder (baarmoederhals

Nadere informatie

Arthroscopie van de enkel (kijkoperatie) Afdeling Orthopedie IJsselland Ziekenhuis

Arthroscopie van de enkel (kijkoperatie) Afdeling Orthopedie IJsselland Ziekenhuis Arthroscopie van de enkel (kijkoperatie) Afdeling Orthopedie IJsselland Ziekenhuis In deze folder Gesprek met de orthopedisch chirurg 3 Gesprek met de orthopedie consulent 6 Gesprek met de anesthesioloog

Nadere informatie

Artroscopie van de enkel

Artroscopie van de enkel Artroscopie van de enkel Informatie voor patiënten F1054-3513 mei 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Meniscusbehandeling-in-1-dag

Meniscusbehandeling-in-1-dag Meniscusbehandeling-in-1-dag Uw afspraak U wordt voor u behandeling verwacht in het St. Anna Ziekenhuis locatie Eindhoven, Antoon Coolenlaan 1-3. Vrijdag, Datum: MRI tijd:...... Consult tijd:... Afhankelijk

Nadere informatie

Chirurgie Abdominale Chirurgie Goedaardige ontsteking van de alvleesklier

Chirurgie Abdominale Chirurgie Goedaardige ontsteking van de alvleesklier Chirurgie Abdominale Chirurgie Goedaardige ontsteking van de alvleesklier Chronische pancreatitis Chirurgie Abdominale Chirurgie Deze brochure geeft u een globaal overzicht van oorzaken en klachten bij

Nadere informatie

Centrale katheter via de arm (PICC)

Centrale katheter via de arm (PICC) Supplement informatiewijzer oncologie Centrale katheter via de arm (PICC) Inleiding De arts of verpleegkundige heeft voorgesteld om bij u een katheter via de arm (PICC) in te brengen. In deze folder leest

Nadere informatie

Niet-ingedaalde testikel

Niet-ingedaalde testikel Niet-ingedaalde testikel Inleiding De testikels (zaadballen) ontwikkelen zich bij jongetjes tijdens de zwangerschap in de buikholte. Ongeveer een maand vóór de geboorte zijn de testikels via de lies in

Nadere informatie

Het geven van kunstvoeding

Het geven van kunstvoeding Het geven van kunstvoeding Deze brochure is bedoeld voor alle ouders die kunstvoeding (gaan) geven. De informatie is vooral gericht op de gezonde, op tijd geboren baby. Als de pasgeborene door omstandigheden

Nadere informatie

ERCP-onderzoek. Inwendig onderzoek van galwegen en afvoerbuis alvleesklier. mca.nl

ERCP-onderzoek. Inwendig onderzoek van galwegen en afvoerbuis alvleesklier. mca.nl ERCP-onderzoek Inwendig onderzoek van galwegen en afvoerbuis alvleesklier mca.nl Inhoudsopgave Wat is een ERCP-onderzoek? 3 U krijgt sedatie 3 Uw voorbereiding 3 Uw opname 5 Na het onderzoek 6 Weer thuis

Nadere informatie

Gebruik en aanleggen van een enkelzwachtel

Gebruik en aanleggen van een enkelzwachtel Gebruik en aanleggen van een enkelzwachtel Inleiding Er is bij u een zwachtel om de enkel aangelegd. U draagt de zwachtel in elk geval 2 weken. Als het nodig is, kunt u de zwachtel 2 weken langer dragen.

Nadere informatie

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Transurethrale resectie van een tumor (TURT) Urologie Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat u tumorweefsel in uw blaas heeft. De uroloog heeft u

Nadere informatie