Sondevoeding via een PEG. Wat is een PEG-sonde? Voeding en medicijnen. De ingreep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sondevoeding via een PEG. Wat is een PEG-sonde? Voeding en medicijnen. De ingreep"

Transcriptie

1 Sondevoeding via een PEG Binnenkort wordt bij u een PEG-sonde geplaatst. Uw behandelend arts heeft u hierover geïnformeerd. Met deze informatie willen wij u uitleggen hoe de behandeling op de afdeling functieonderzoek verloopt. Hierbij beschrijven we de algemene gang van zaken. Het is mogelijk dat in uw geval hiervan enigszins wordt afgeweken. Wat is een PEG-sonde? Een Percutane Endoscopische Gastrostomie sonde, kortweg PEG-sonde genoemd, is een slangetje dat van buitenaf via de buikwand rechtstreeks in de maag wordt gebracht met behulp van een gastroscopie (kijkonderzoek). Via dit slangetje kunt u uw voeding toegediend krijgen. Het is echter ook mogelijk gewoon te eten, afhankelijk van de voorschriften van uw arts. Voeding en medicijnen Omdat de aanwezigheid van voedsel in de maag het bekijken van de maagwand bemoeilijkt, mag u op de dag van de ingreep niets meer eten of drinken vanaf middernacht uur. Wanneer u medicijnen, bloedverdunners of insuline gebruikt, neemt u dan contact op met uw arts zodat de medicatie aangepast kan worden. De bloedverdunners zullen na overleg met de arts enkele dagen vooraf aan het onderzoek gestopt worden. Uw arts zal vooraf een aangepaste hoeveelheid insuline met u afspreken. De ingreep De dag van de ingreep wordt u ongeveer een half uur voor de ingreep opgenomen op de dagverpleging. Als u eventueel last hebt van allergische reacties (jodium, antibiotica etc.) wilt u dat dan melden? Voor de ingreep brengen we een infuus in.

2 Hierdoor kunnen we eventueel antibiotica, spierverslappende- of kalmerende middelen inbrengen. We scheren overmatige buikbeharing tot 10 cm rondom de prikplaats. De PEG-sonde wordt ingebracht op de scopiekamer. Tijdens de ingreep ligt u op uw rug op de behandeltafel. Voordat de ingreep begint krijgt u indien mogelijk een kalmerend middel toegediend via het infuus. De PEG-sonde wordt ingebracht met behulp van een endoscoop. Dit is een buigzame slang die via uw mond wordt ingebracht tot in de maag. Aan het uiteinde van deze slang bevindt zich een camera, waarmee in de maag kan worden gekeken. Tijdens het inbrengen van de endoscoop moet u proberen rustig te ademen. Soms vraagt de arts u een slikbeweging te maken. Gedurende de ingreep wordt er lucht in de maag geblazen, waardoor het maagslijmvlies beter zichtbaar is en de maagwand tegen de voorste buikwand komt te liggen. Hierdoor kunt u lucht opboeren. U hoeft zich daar niet voor te schamen, de arts en de verpleegkundige zijn hieraan gewend. Het is van belang dat er voldoende lucht in uw maag aanwezig is, omdat zonder voldoende zicht de plaatsing niet lukt. De verpleegkundige let goed op en indien nodig zuigt zij het slijm uit de mond. Met de endoscoop wordt beoordeeld waar de PEG-sonde door de huid gaat. Hierna wordt de huid plaatselijk verdoofd en vindt het inbrengen van de sonde plaats. De gastroscoop blijft een tijdje in uw mond zitten terwijl de insteekplaats voorbereid wordt. Als de scoop verwijderd wordt, zal de PEG-sonde geplaatst worden. Deze moet door de mond ingebracht worden en zal dus door de keel naar uw maag worden gebracht. Dit kan nadien wat pijnlijk aanvoelen. Het uitwendige plaatje wordt tegen de huid geplaatst. De insteekplaats wordt afgedekt met steriel gaas, dit blijft ongeveer een week zitten en wordt alleen vervangen als het vies of doorgelekt is. Door de verdoving voelt u geen pijn, alleen merkt u enige druk op uw buik. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

3 1. plaatje aan de binnenzijde van de maagwand (inwendig fixatieplaatje) 2. uitwendig fixatieplaatje 3. afsluitklem 4. aansluitstukje met afsluitdopje 5. maagkatheter 6. maag 7. buikhuid Na de ingreep Als de verdoving is uitgewerkt kan de prikplaats pijnlijk zijn. U mag daarvoor een voorgeschreven pijnstiller nemen. De pijn is meestal na 1 of 2 dagen over. De arts zal u voorschrijven wanneer u weer mag beginnen met drinken. Meestal wordt na ongeveer 6 uur begonnen met het toedienen van water via de sonde en na 3 uur nogmaals. Als alles goed gaat wordt na ongeveer 12 uur begonnen met het toedienen van de sondevoeding. Omdat u de sonde voeding thuis waarschijnlijk zelf gaat toedienen is het belangrijk dat u goed begrijpt hoe het toedienen in zijn werk gaat en hoe u de PEG sonde moet verzorgen. U krijgt hierover instructies mee op de afdeling. Weer thuis Als u thuis hulp nodig heeft van een wijkverpleegkundige voor de verzorging

4 van de PEG-sonde of voor toedienen van de voeding, bespreekt u dit dan vooraf met de behandelend arts op de afdeling. Alle spullen voor de toediening van voeding, de verzorging van de PEG-sonde en de vergoeding via de zorgverzekeraar worden bij plaatsing van de sonde op de verpleegafdeling afgesproken. Verzorging van de PEG-sonde De eerste week: Vooral in de eerste week na de ingreep is het belangrijk dat de wanden van de maag en de buik goed tegen elkaar gehouden worden. Daarom wordt het uitwendige plaatje strak tegen de buikwand gelegd. Dit moet een week zo blijven. In deze week dient men de PEG-sonde zo min mogelijk te bewegen. De eerste week na de ingreep mag u niet douchen of baden. In deze eerste week blijft het verband op de insteekplaats zitten, het wordt alleen vervangen als het vies en/of doorgelekt is. Nadat is gestart met de voeding via de PEG-sonde moet de sonde 4-6 keer daags worden doorgespoten met cc water op kamertemperatuur. In ieder geval: Voor de start van de voeding; Voor het verwisselen van een pak sondevoeding; Voor- en na toediening van medicijnen via de sonde (zie algemene adviezen); Voor de nacht; Bij het wakker worden s morgens; Als de sondevoeding afgekoppeld wordt dan ruim spoelen met water. Complicaties in de eerste week: Als u tijdens de eerste week hevige buikpijn krijgt moet u stoppen met voeden en drinken en zo spoedig mogelijk contact opnemen met de thuiszorg tel: , de huisartsenpost tel: of uw eigen huisarts. Ook als de sonde er in de eerste week uitvalt, moet u stoppen met voeden en drinken en contact opnemen met thuiszorg of huisarts. Na de eerste week

5 Na de eerste week wordt het uitwendige plaatje losser gezet, de verpleegkundige van de thuiszorg zal u hierbij helpen. Het plaatje mag nu niet strak op de huid knellen, de ruimte tussen de huid en het plaatje is nu ongeveer de dikte van een muntstuk. Vanaf nu mag u weer douchen, baden en zwemmen. Verzorging U reinigt dagelijks de huid rondom de PEG-sonde met water en zeep, evenals de onderkant van het plaatje. Laat daarna het plaatje goed drogen, u mag de insteekplaats echter niet föhnen. Als de insteekplaats van de sonde vochtig is, kunt u rondom de PEG-sonde de insteekplaats met een droog gaasje verbinden ter bescherming. U moet dit niet meer doen als het niet meer nodig is. Als u een gaasje aanbrengt dan moet u dit dagelijks verschonen. Een maal per dag moet de PEGsonde een keer volledig gedraaid worden. Een maal per drie dagen moet de sonde op- en neer bewogen worden om vergroeiing van de sonde aan de buikwand te voorkomen. (Men noemt dit dompelen). Complicaties na de eerste week De PEG-sonde wordt aan de binnenkant van de maag vastgehouden door een plaatje. De kans dat de sonde eruit valt is erg klein. Gebeurt dit toch dan kunt u het wondje afdekken met een gaasje. Neem vervolgens zo snel mogelijk contact op met uw huisarts. Gebeurt dit s avonds of s nachts dan moet u direct contact opnemen met de thuiszorg tel: of de Huisartsenpost (HAP) tel: Ook in het weekend moet u direct contact opnemen met de thuiszorg of de huisarts. De uittredeplaats groeit namelijk binnen enkele uren dicht. Indien u een roodverkleuring of verdikking rondom de uittredeplaats ziet of deze wordt pijnlijk, neem dan contact op met uw huisarts. Algemene adviezen Let op verzorging van mond en gebit Medicijntoediening via de PEG-sonde: Bij voorkeur toedienen via een andere weg. Overleg met de apotheek of de medicatie vloeibaar geleverd kan worden of vraag om een alternatief. Medicijnen niet mengen met de sondevoeding.

6 Altijd doorspuiten met water na toediening via de sonde. Verwijderen van de sonde De PEG- sonde is aangewezen om een zogenaamde fistel te vormen voor toedienen van voeding en vocht als dat op een andere manier niet lukt. Voor sommige patiënten is dit een tijdelijke oplossing maar het kan ook zijn dat deze manier van voeden een definitieve oplossing is. In dat geval wordt de PEG-sonde na verloop van tijd vervangen door een andere toedieningsweg. Let op! De PEG-sonde wordt altijd in het ziekenhuis verwijderd. Meer informatie Voor het plaatsen van de PEG sonde kunt u zich melden bij de afdeling functieonderzoek, route 53, Tel: U kunt van maandag tot en met vrijdag van 08:30-16:30 uur contact opnemen met de scopieafdeling via telefoonnummer: Als u uw vraag per stuurt naar scopieafdeling@zzv.nl dan krijgt u binnen twee werkdagen antwoord.

Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG)

Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) op de afdeling Centrale Endoscopie van het Radboudumc.

Nadere informatie

Percutane Endoscopische Jejunostomie (PEJ)

Percutane Endoscopische Jejunostomie (PEJ) Percutane Endoscopische Jejunostomie (PEJ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een Percutane Endoscopische Jejunostomie (PEJ) op de afdeling Centrale Endoscopie van het Radboudumc.

Nadere informatie

gastro-enterologie informatiebrochure PEG-sonde

gastro-enterologie informatiebrochure PEG-sonde gastro-enterologie informatiebrochure PEG-sonde Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een PEG-sonde 4 3. Het plaatsen van de PEG-sonde 5 4. Verzorging van de PEG-sonde 6 5. Pijnmeting 7 6. Complicaties

Nadere informatie

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling H15.031-01 Inhoudsopgave Uw afspraak... 2 Inleiding... 2 Wat is een PEG-sonde?... 2 Waarom kan een PEG-sonde nodig zijn?... 2 Vloeibare medicijnen... 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding.

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding. Patiënteninformatie MDL Voedingsproblemen Wanneer u voedingsproblemen heeft krijgt u een PEG-sonde. PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie, dat is een verbinding met de maag door de buikwand

Nadere informatie

Sondevoeding via een PEG-sonde

Sondevoeding via een PEG-sonde Sondevoeding via een PEG-sonde Percutane Endoscopische Gastrostomie Vanwege een ziekte, een behandeling of na een operatie mag en/of kunt u lange tijd niet zelfstandig eten of slikken. In overleg met uw

Nadere informatie

H.327280.0911. PEG sonde

H.327280.0911. PEG sonde H.327280.0911 PEG sonde Inleiding Binnenkort krijgt u een PEG sonde. Een PEG sonde staat voor percutane endoscopische gastrostomie sonde. Een PEG sonde is een voedingssonde die op een speciale manier via

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. PEG sonde.

Maag-, Darm- en Leverziekten. PEG sonde. Maag-, Darm- en Leverziekten PEG sonde www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een PEG sonde?... 3 Diëtiste en transferverpleegkundige... 4 Voorbereidingen... 4 Verloop van het onderzoek... 6 Nazorg...

Nadere informatie

Plaatsing van een PRG-katheter

Plaatsing van een PRG-katheter Plaatsing van een PRG-katheter Op de afdeling Radiologie Informatie voor patiënten F1036-4410 maart 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Plaatsing van een PEG-katheter

Plaatsing van een PEG-katheter Plaatsing van een PEG-katheter U heeft met u behandelend arts afgesproken dat er bij u een PEG-katheter (PEG-sonde) wordt aangelegd. Dit is nodig als er maar heel weinig of geen voeding via uw mond, keel

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

PEG-sonde plaatsen. De behandeling. Voor de behandeling

PEG-sonde plaatsen. De behandeling. Voor de behandeling PEG-sonde plaatsen De behandeling U heeft een afspraak gekregen voor het plaatsen van een PEG-sonde. Een PEG-sonde is een voedingsstoma. Een voedingsstoma is een opening in de buikwand naar de maag. PEG

Nadere informatie

Plaatsing van een PRG-katheter Op de afdeling Radiologie

Plaatsing van een PRG-katheter Op de afdeling Radiologie Plaatsing van een PRG-katheter Op de afdeling Radiologie Binnenkort wordt bij u een PRG-katheter geplaatst. Een PRG-katheter is een klein plastic slangetje dat van buitenaf rechtstreeks in de maag wordt

Nadere informatie

Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts

Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1112 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u (of uw familielid) een voedingssonde via

Nadere informatie

P.E.G. katheter. Endoscopie afdeling. Percutane Endoscopische Gastrostomie. Plaats: Endoscopie afdeling, straat 10. Datum:

P.E.G. katheter. Endoscopie afdeling. Percutane Endoscopische Gastrostomie. Plaats: Endoscopie afdeling, straat 10. Datum: Endoscopie afdeling P.E.G. katheter Percutane Endoscopische Gastrostomie Plaats: Endoscopie afdeling, straat 10 Datum: Tijd dat u zich moet melden: Tijd van het onderzoek: 1 U heeft met uw specialist/huisarts

Nadere informatie

1 Inleiding Wat is een PEG-sonde Waarvoor dient de PEG-sonde Hoe wordt de PEG-sonde geplaatst Voorbereiding...

1 Inleiding Wat is een PEG-sonde Waarvoor dient de PEG-sonde Hoe wordt de PEG-sonde geplaatst Voorbereiding... De PEG-sonde Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een PEG-sonde... 1 3 Waarvoor dient de PEG-sonde... 1 4 Hoe wordt de PEG-sonde geplaatst... 1 5 Voorbereiding... 2 6 Wat gebeurt er op de dag van de

Nadere informatie

H.327280.0116. Inbrengen van een PEGsonde

H.327280.0116. Inbrengen van een PEGsonde H.327280.0116 Inbrengen van een PEGsonde 2 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u (of uw familielid) een voedingssonde via de buikwand wordt geplaatst. Dit noemen we een PEG-sonde.

Nadere informatie

Het verzorgen van een PEG-sonde

Het verzorgen van een PEG-sonde Het verzorgen van een PEG-sonde Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Verzorging tijdens de eerste 7 tot 10 dagen na plaatsing 1 Verzorging 1 Verzorging vanaf een week na plaatsing 2

Nadere informatie

PEG katheter. maag-, darm- en leverziekten

PEG katheter. maag-, darm- en leverziekten PEG katheter Bij u wordt binnenkort een PEG katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) ingebracht. Een PEG katheter wordt gebruikt bij mensen die gedurende langere tijd (meer dan vier weken) niet

Nadere informatie

Plaatsing van een PEG-sonde

Plaatsing van een PEG-sonde Plaatsing van een PEG-sonde U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat er bij u een PEG-sonde wordt aangelegd. Dit is nodig als er maar heel weinig of geen voeding via uw mond, keel of slokdarm in

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. PEG sonde. www.catharinaziekenhuis.nl

Maag-, Darm- en Leverziekten. PEG sonde. www.catharinaziekenhuis.nl Maag-, Darm- en Leverziekten PEG sonde www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een PEG sonde?... 3 Diëtiste en transferverpleegkundige... 4 Voorbereidingen... 4 Verloop van de plaatsing van de PEG sonde...

Nadere informatie

Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts

Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u (of uw familielid)

Nadere informatie

PEG-sonde. Afdeling endoscopie. mca.nl

PEG-sonde. Afdeling endoscopie. mca.nl PEG-sonde Afdeling endoscopie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een PEG-sonde? 3 Uw voorbereiding 4 De ingreep 5 Na de ingreep 6 Weer thuis 7 Complicaties 7 Bent u verhinderd of wilt u uw afspraak verzetten?

Nadere informatie

PEG-katheter. MDL-centrum

PEG-katheter. MDL-centrum PEG-katheter Bij u wordt binnenkort een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) ingebracht. Een PEG-katheter wordt gebruikt bij mensen die gedurende langere tijd (meer dan vier weken) niet

Nadere informatie

PEG sonde. Interne Geneeskunde. 5652i FUN.035/0812

PEG sonde. Interne Geneeskunde. 5652i FUN.035/0812 PEG sonde Interne Geneeskunde Inleiding Binnenkort komt u voor de plaatsing van een PEG sonde. Het plaatsen van een Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) wordt overwogen als u langer dan 4 tot 6 weken

Nadere informatie

Plaatsen van een PEG-katheter

Plaatsen van een PEG-katheter Plaatsen van een PEG-katheter Binnenkort wordt er bij u een PEG-katheter geplaatst. U wordt hiervoor één dag opgenomen in het ziekenhuis op een verpleegafdeling. U krijgt tijdens de ingreep een lichte

Nadere informatie

Plaatsen van een PEG-katheter

Plaatsen van een PEG-katheter Plaatsen van een PEG-katheter Informatie voor patiënten F0507-1011 maart 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Plaatsing van een PEG-sonde

Plaatsing van een PEG-sonde Plaatsing van een PEG-sonde T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Verzorging PEG-sonde. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Verzorging PEG-sonde. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Verzorging PEG-sonde Er is (of wordt binnenkort) bij u een PEG-sonde aangelegd. In deze brochure staat beschreven hoe een PEG-sonde verzorgd moet worden. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs

Nadere informatie

Duur van het onderzoek Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten. Voorbereiding

Duur van het onderzoek Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten. Voorbereiding PEG sonde plaatsen Volgens afspraak met uw behandelend arts zal binnenkort een PEG-sonde bij u worden geplaatst. Voor dit onderzoek wordt u op de afdeling opgenomen. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2013 pavo 1133 Inleiding U heeft een PEG-sonde gekregen. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

PEG-sonde. Plaatsing en verzorging. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl

PEG-sonde. Plaatsing en verzorging. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl PEG-sonde Plaatsing en verzorging MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Plaatsing van een PEG-sonde 1. Wat is een PEG-sonde? 3 2. Voor de ingreep 3 3. Plaatsing van een PEG-sonde 4 4. Na

Nadere informatie

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen:

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen: MIC-KEY button voedingssonde Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst wordt. Deze voedingssonde kan alleen geplaatst worden als u al

Nadere informatie

PEG-sonde Afdeling endoscopie.

PEG-sonde Afdeling endoscopie. PEG-sonde Afdeling endoscopie www.nwz.nl Inhoud Wat is een PEG-sonde? 3 Uw voorbereiding 4 De ingreep 6 Na de ingreep 7 Weer thuis 8 Complicaties 8 Bent u verhinderd of wilt u uw afspraak verzetten? 8

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde

Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde Vandaag is bij u een PEG-sonde geplaatst, deze folder geeft informatie over de nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde. Merk en maat van de

Nadere informatie

Informatie over het plaatsen van een Percutane Endoscopische Gastrostomie-sonde

Informatie over het plaatsen van een Percutane Endoscopische Gastrostomie-sonde Patiënteninformatie PEG-sonde Informatie over het plaatsen van een Percutane Endoscopische Gastrostomie-sonde 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 3 Wat is een PEG-sonde? 3 Hoe brengt de arts

Nadere informatie

Infobrochure. PEG-Sonde. Dienst: B2.2 Gastro-enterologie Tel: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. PEG-Sonde. Dienst: B2.2 Gastro-enterologie Tel: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen Infobrochure PEG-Sonde Dienst: B2.2 Gastro-enterologie Tel: 011 826 364 mensen zorgen voor mensen Inleiding In overleg met uw arts wordt er besloten een Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) te plaatsen

Nadere informatie

PEG-katheter. Endoscopie

PEG-katheter. Endoscopie PEG-katheter Endoscopie Binnenkort wordt bij u een PEG-katheter ingebracht. In deze folder leggen we u uit wat deze ingreep inhoudt en geven wij u informatie over de gang van zaken op de dag van de ingreep.

Nadere informatie

Wat is een PEG-sonde

Wat is een PEG-sonde Wat is een PEG-sonde Wat is een PEG-sonde PEG is de afkorting voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Dat betekent dat met behulp van een endoscopie door de huid heen een verbinding met de maag wordt

Nadere informatie

PEG-J-sonde / Verlengde PEG

PEG-J-sonde / Verlengde PEG PEG-J-sonde / Verlengde PEG Inleiding Bij u wordt een PEG-J sonde geplaatst. Bij PEG staat de P voor Percutaan en betekent door de huid. De E staat voor Endoscopisch, dit betekent dat het plaatsen van

Nadere informatie

Percutane Endoscopische Gastrostomie

Percutane Endoscopische Gastrostomie ENDOSCOPIE Percutane Endoscopische Gastrostomie PEG-katheter BEHANDELING U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken?

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De PEG-sonde

Patiënteninformatie. De PEG-sonde Patiënteninformatie De PEG-sonde 2 Inhoud Wat is een PEG-sonde?... 4 Het plaatsen van een PEG-sonde... 5 Voorbereiding... 5 Plaatsing van de PEG-sonde... 6 Mogelijke complicaties... 7 Nazorg... 8 Eerste

Nadere informatie

De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een PEG-sonde of PEG(J)-sonde

Nadere informatie

Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, blok 320 PLAATSEN VAN EEN PEG-SONDE

Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, blok 320 PLAATSEN VAN EEN PEG-SONDE Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, blok 320 PLAATSEN VAN EEN PEG-SONDE 1085 Afspraak Voor uw afspraak kunt u zich melden bij het Maag-, Darm- & Levercentrum

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers PATIËNTEN INFORMATIE Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw kind wordt opgenomen in verband met het plaatsen van een PEG-katheter. Door middel van

Nadere informatie

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis PEG-sonde Plaatsing en verzorging Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis 1. Plaatsing van een PEG-sonde 1 1. Wat is een PEG-sonde? Wanneer

Nadere informatie

Functieafdeling. PEG-katheter verzorging

Functieafdeling. PEG-katheter verzorging Functieafdeling PEG-katheter verzorging Patiënteninformatie over PEG-katheter verzorging Wij verzoeken u deze brochure zorgvuldig te lezen en de aanwijzingen nauwkeurig op te volgen. 3 Inhoudsopgave Patiënteninformatie

Nadere informatie

9. Verzorging. Protocol

9. Verzorging. Protocol 32 9. Verzorging Protocol Ieder ziekenhuis heeft haar eigen protocol. De informatie in de volgende paragrafen is daarom zo algemeen mogelijk gehouden en kan afwijken van de informatie die u via het ziekenhuis

Nadere informatie

Totale parenterale voeding via Hickmankatheter

Totale parenterale voeding via Hickmankatheter Totale parenterale voeding via Hickmankatheter In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een behandeling met parenterale voeding. Dit is voeding die direct in de bloedbaan wordt toegediend.

Nadere informatie

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis PEG-sonde Plaatsing en verzorging Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis 1 Plaatsing van een PEG-sonde 1 1. Wat is een PEG-sonde? Wanneer

Nadere informatie

PEG-J sonde. Maag-, Darm- en Leverziekten / Endoscopiecentrum

PEG-J sonde. Maag-, Darm- en Leverziekten / Endoscopiecentrum PEG-J sonde Maag-, Darm- en Leverziekten / Endoscopiecentrum Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een PEG-J sonde te plaatsen. De PEG-J sonde wordt geplaatst door een maag-, darm-,

Nadere informatie

Plaatsen en verzorging van een PEG Sonde

Plaatsen en verzorging van een PEG Sonde Plaatsen en verzorging van een PEG Sonde 2 PEG Sonde (plaatsen en verzorging) Afdeling: Endoscopiecentrum (Zuid 2) Informatie: 088 066 1206 Datum: Tijd:.. Het onderzoek wordt gedaan door: Inleiding Binnenkort

Nadere informatie

GASTROSTOMIESONDE. - Patiëntinformatie -

GASTROSTOMIESONDE. - Patiëntinformatie - GASTROSTOMIESONDE - Patiëntinformatie - Wat is een gastrostomiesonde? Een gastrostomiesonde is een sonde (een plastic buisje) die door de buikwand en door de maagwand tot in de maag steekt en waardoor

Nadere informatie

PEG-sonde Het plaatsen en verzorgen

PEG-sonde Het plaatsen en verzorgen PEG-sonde Het plaatsen en verzorgen Maag-, Darm- en Leverziekten / Endoscopiecentrum Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een PEG-sonde te plaatsen. De PEG-sonde wordt geplaatst door

Nadere informatie

Inbrengen van een PRGsonde

Inbrengen van een PRGsonde Interne geneeskunde Inbrengen van een PRGsonde Percutane Radiologische Gastrostomie Wat is een PRG-sonde? De afkorting PRG staat voor Percutane Radiologische Gastrostomie. Dit is een voedingssonde. De

Nadere informatie

Thoracoscopie en drainage bij de Longfunctieafdeling

Thoracoscopie en drainage bij de Longfunctieafdeling Thoracoscopie en drainage bij de Longfunctieafdeling Albert Schweitzer ziekenhuis Longfunctieafdeling mei 2015 pavo 0506 Inleiding Binnenkort krijgt u een thoracoscopie. (Een kijkoperatie in de borstkas.)

Nadere informatie

Onderzoek slokdarm, maag, twaalfvingerige darm (gastroscopie)

Onderzoek slokdarm, maag, twaalfvingerige darm (gastroscopie) Onderzoek slokdarm, maag, twaalfvingerige darm (gastroscopie) Uw arts (de aanvrager van dit onderzoek), heeft voorgesteld om een gastroscopie te doen. Op deze pagina krijgt u meer informatie over dit onderzoek,

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten tot deze behandeling. Bij een epiduroscopie brengt de

Nadere informatie

Maag-, darm-, leverziekten. PEG-sonde - informatie over de ingreep - informatie over de verzorging

Maag-, darm-, leverziekten. PEG-sonde - informatie over de ingreep - informatie over de verzorging Maag-, darm-, leverziekten - informatie over de ingreep - informatie over de verzorging INFORMATIE OVER DE INGREEP Diaconessenhuis Leiden Datum en tijd U wordt. (dag),. (datum) om. uur verwacht. Plaats

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sterilisatie (vasectomie) Sterilisatie (vasectomie)

Patiënteninformatie. Sterilisatie (vasectomie) Sterilisatie (vasectomie) Patiënteninformatie Sterilisatie (vasectomie) Sterilisatie (vasectomie) 1 Sterilisatie (vasectomie) Polikliniek Urologie, route 2.5 Telefoon (050) 524 6920 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

Patiënteninformatie. PEG-sonde. Informatie over het plaatsen van een Percutane Endoscopische Gastrostomie-sonde terTER_

Patiënteninformatie. PEG-sonde. Informatie over het plaatsen van een Percutane Endoscopische Gastrostomie-sonde terTER_ Patiënteninformatie PEG-sonde Informatie over het plaatsen van een Percutane Endoscopische Gastrostomie-sonde 1234567890-terTER_ PEG-sonde Informatie over het plaatsen van een Percutane Endoscopische

Nadere informatie

Wat is een PRG-sonde Voor vrouwen Contrastmiddel Voorbereiding Het onderzoek

Wat is een PRG-sonde Voor vrouwen Contrastmiddel Voorbereiding Het onderzoek U heeft zojuist gehoord dat er bij u een PRG-sonde ingebracht moet worden. Waarschijnlijk is u hierover al het een en ander verteld. In deze folder staat alle informatie nog en keer op een rij. Mocht u

Nadere informatie

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam 1 Wat is een MIC-KEY button? Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst

Nadere informatie

Suprapubische Katheter

Suprapubische Katheter Suprapubische Katheter In overleg met uw uroloog is besloten, dat u binnenkort een suprapubische katheter gaat krijgen. In deze folder krijgt u uitleg over de ingreep en over hoe om te gaan met de katheter.

Nadere informatie

In deze folder vindt u de volgende informatie:

In deze folder vindt u de volgende informatie: Kindergeneeskunde PEG-katheter en Mic-Key button voor kinderen Uw kind kan langere tijd niet gewoon eten. Daarom heeft u samen met uw arts besloten om uw kind sondevoeding te geven. Sondevoeding is vloeibaar

Nadere informatie

ENDOSCOPIE. Nazorg PEG-katheter ADVIES

ENDOSCOPIE. Nazorg PEG-katheter ADVIES ENDOSCOPIE Nazorg PEG-katheter ADVIES Nazorg PEG-katheter Bij u is een voedingskatheter geplaatst. Dit is een Percutane Endoscopische Gastrostomie-katheter, ook wel PEG-katheter genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Inbrengen suprapubische katheter

Inbrengen suprapubische katheter Inbrengen suprapubische katheter Inleiding U heeft met uw arts besproken dat u een zogenoemde suprapubische katheter krijgt. In deze folder staat informatie over deze ingreep en het gebruik. Wat is een

Nadere informatie

De Perifeer Ingebrachte Centraal Veneuze Katheter (PICC-lijn)

De Perifeer Ingebrachte Centraal Veneuze Katheter (PICC-lijn) OLVG, locatie West De Perifeer Ingebrachte Centraal Veneuze Katheter (PICC-lijn) Uw dokter heeft u een behandeling voorgesteld waarbij regelmatige toediening van medicatie of andere vloeistoffen direct

Nadere informatie

Maagonderzoek: Gastroscopie

Maagonderzoek: Gastroscopie 1 Maagonderzoek: Gastroscopie Inhoud 3 Wat is een gastroscopie? 3 waar vindt het onderzoek plaats? 3 voorbereiding 4 Het onderzoek 4 hoe verloopt dit onderzoek? 5 doet het onderzoek pijn? 6 roesje 7 medicijnen

Nadere informatie

Suprapubische catheter

Suprapubische catheter Suprapubische catheter 1 Inleiding In overleg met uw uroloog zal er bij u een suprapubische blaaskatheter ingebracht worden. Het doel van deze katheter is om de urine-afvloed uit de blaas te waarborgen

Nadere informatie

H.362160.1113. Plaatsen van een centraal veneuze catheter PICC-lijn

H.362160.1113. Plaatsen van een centraal veneuze catheter PICC-lijn H.362160.1113 Plaatsen van een centraal veneuze catheter PICC-lijn 2 Inleiding In overleg met uw behandelend arts wordt bij u een PICC-lijn (Perifeer Ingebrachte Centraal Veneuze Catheter) geplaatst. De

Nadere informatie

Suprapubische katheter. Poli Urologie Route 60

Suprapubische katheter. Poli Urologie Route 60 00 Suprapubische katheter Poli Urologie Route 60 Het onderwerp suprapubische katheter is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. De algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere

Nadere informatie

Mic-key. Sophia Kinderziekenhuis

Mic-key. Sophia Kinderziekenhuis Mic-key Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische Gastrostomie

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een epiduroscopie. De anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

PICC Radboud universitair medisch centrum

PICC Radboud universitair medisch centrum PICC Inhoud De PICC 3 Waarom een PICC? 4 Inbrengen 4 Complicaties 5 Leefregels 6 Verzorging insteekplaats 6 Het heparineslot 7 Contact opnemen 7 Tot slot 7 In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

H.64920.1014. Onderzoek van de maag (Gastroscopie)

H.64920.1014. Onderzoek van de maag (Gastroscopie) H.64920.1014 Onderzoek van de maag (Gastroscopie) 1 Inleiding Uw arts heeft u voorgesteld om bij u een maagonderzoek (gastroscopie) te doen. U krijgt een gastroscopie om meer te weten te komen over de

Nadere informatie

Een buikkatheter. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een buikkatheter. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een buikkatheter U heeft een afspraak gekregen om een buikkatheter te laten plaatsen. Dit heet een supra-pubische katheter. Het plaatsen van deze katheter gebeurt op de poli Urologie. In deze folder leest

Nadere informatie

Informatie suprapubische katheter

Informatie suprapubische katheter Informatie suprapubische katheter U krijgt binnenkort een suprapubische katheter. De uroloog heeft u verteld waarom een suprapubische katheter bij u ingebracht gaat worden. Het inbrengen van de katheter

Nadere informatie

gastroscopie zonder sedatie patiënteninformatie Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) Let op Telefoon: ' (020) 599 29 09 Plattegrond: Zie pagina 5

gastroscopie zonder sedatie patiënteninformatie Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) Let op Telefoon: ' (020) 599 29 09 Plattegrond: Zie pagina 5 patiënteninformatie Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) Telefoon: ' (020) 599 29 09 Plattegrond: Zie pagina 5 gastroscopie zonder sedatie U heeft een afspraak voor een gastroscopie zonder sedatie. Het

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE

PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE 2 MIC-KEY VOEDINGSSONDE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de (plaatsing van de) MIC-KEY voedingssonde. De folder is specifiek

Nadere informatie

Plaatsen en verzorgen van een PEG-sonde

Plaatsen en verzorgen van een PEG-sonde Plaatsen en verzorgen van een PEG-sonde informatie voor patiënten en familie 32.009N-140428 Diensthoofd Gastro-enterologie Secretariaat Inwendige Gastro-enterologie JYZ M secinwendige@yperman.net T +32

Nadere informatie

Suprapubische katheter (buikkatheter)

Suprapubische katheter (buikkatheter) Suprapubische katheter (buikkatheter) 2 Inleiding In overleg met uw arts zal er bij u een suprapubische katheter (= buikkatheter) ingebracht worden. Met deze katheter kan de urine de blaas uitlopen. De

Nadere informatie

Centrale katheter via de arm (PICC-lijn)

Centrale katheter via de arm (PICC-lijn) Oncologie Centrale katheter via de arm (PICC-lijn) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De arts of verpleegkundige heeft voorgesteld om bij u een katheter via de arm (PICC-lijn) in te

Nadere informatie

Informatie suprapubische katheter

Informatie suprapubische katheter Informatie suprapubische katheter Informatie voor patiënten F0271-3415 januari 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Epiduraal catheter

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Epiduraal catheter Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Epiduraal catheter EPIDURAAL CATHETER INLEIDING In overleg met u en uw huisarts en/of specialist is besloten u epidurale pijnbestrijding te geven. Dat is het toedienen van

Nadere informatie

Plaatsen voedingsbutton Verwijderen van de PEG sonde en plaatsen van voedingsbutton

Plaatsen voedingsbutton Verwijderen van de PEG sonde en plaatsen van voedingsbutton Plaatsen voedingsbutton Verwijderen van de PEG sonde en plaatsen van voedingsbutton Maag-, Darm- en Leverziekten Inleiding Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten om bij u de PEG sonde (Percutane

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE GASTROSCOPIE. Onderzoek van het maag- darmkanaal

PATIËNTEN INFORMATIE GASTROSCOPIE. Onderzoek van het maag- darmkanaal PATIËNTEN INFORMATIE GASTROSCOPIE Onderzoek van het maag- darmkanaal Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de afdeling endoscopie voor een gastroscopie. Bij een gastroscopie bekijkt de arts

Nadere informatie

Ballon button bij uw kind. Sophia Kinderziekenhuis

Ballon button bij uw kind. Sophia Kinderziekenhuis Ballon button bij uw kind Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische

Nadere informatie

PICC-lijn Radboud universitair medisch centrum

PICC-lijn Radboud universitair medisch centrum PICC-lijn Inhoud De PICC-lijn 3 Waarom een PICC-lijn? 4 Inbrengen 4 Complicaties 5 Leefregels 6 Verzorging insteekplaats 6 Het heparineslot 7 Contact opnemen 7 Telefoonnummers: 7 Tot slot 7 In overleg

Nadere informatie

Percutane niersteenverwijdering Percutane nefrolitholapaxie (NPL)

Percutane niersteenverwijdering Percutane nefrolitholapaxie (NPL) Een percutane niersteenverwijdering is een methode om een niersteen weg te halen. Een andere naam voor percutane niersteenverwijdering is Percutane NefroLitholapaxie (PNL). Percutaan betekent door de huid.

Nadere informatie

Maagonderzoek gastroscopie

Maagonderzoek gastroscopie Maagonderzoek gastroscopie 2 MAAGONDERZOEK (GASTROSCOPIE) Afdeling: Scopiecentrum (route G, locatie G.03) Telefoon: 0596-644 591 Datum:. Tijd:. Op bovengenoemde datum is met u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

In verband met de voorbereiding op het onderzoek is het tijdstip van aankomst 30 minuten voor aanvang van het onderzoek.

In verband met de voorbereiding op het onderzoek is het tijdstip van aankomst 30 minuten voor aanvang van het onderzoek. patiënteninformatie Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) Telefoon: ' (020) 599 29 09 Plattegrond: Zie pagina 5 gastroscopie met sedatie U heeft afgesproken dat u een gastroscopie met sedatie laat doen.

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie Onderzoek van het laatste deel van de dikke darm

Sigmoïdoscopie Onderzoek van het laatste deel van de dikke darm 00 Sigmoïdoscopie Onderzoek van het laatste deel van de dikke darm afdeling Endoscopie Melden aan de balie op het Dagcentrum (route 32) Datum: Tijd: Het onderzoek wordt gedaan door: Tijd onderzoek: Binnenkort

Nadere informatie

Functie-afdeling. Handleiding voor de verzorging van de PEG-katheter

Functie-afdeling. Handleiding voor de verzorging van de PEG-katheter Functie-afdeling Handleiding voor de verzorging van de PEG-katheter Verzorging algemeen De eerste 8 dagen: Beweeg de PEG-katheter zo min mogelijk. Het fixatieplaatje zit zo dicht mogelijk tegen de buikwand.

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Bronchoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een bronchoscopie krijgt. Door middel van een bronchoscopisch onderzoek

Nadere informatie

Centraal infuus PICC-lijn. Poli Chirurgie

Centraal infuus PICC-lijn. Poli Chirurgie 00 Centraal infuus PICC-lijn Poli Chirurgie Uw behandelend arts heeft met u besproken dat bij u een PICC-lijn geplaatst gaat worden. Dit is in verband met een langdurige behandeling via het infuus. PICC

Nadere informatie

Een suprapubische blaaskatheter

Een suprapubische blaaskatheter Een suprapubische blaaskatheter HET PLAATSEN VAN EEN SUPRAPUBISCHE BLAASKATHETER In overleg met uw arts zal er bij u een suprapubische blaaskatheter ingebracht worden. Het doel van deze katheter is om

Nadere informatie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw blaas te verwijderen en een urinestoma aan te leggen. Bij deze

Nadere informatie

Inwendige bestraling slokdarm (Brachytherapie)

Inwendige bestraling slokdarm (Brachytherapie) Inwendige bestraling slokdarm (Brachytherapie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het plaatsen van een sonde in uw slokdarm en aansluitend een behandeling met bestraling. Hiervoor

Nadere informatie