De eerste lezing, 25 april, vindt plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Oude Lutherse Kerk, Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De eerste lezing, 25 april, vindt plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Oude Lutherse Kerk, Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam."

Transcriptie

1 Faculteit der Geesteswetenschappen Departement Wijsbegeerte Spinoza Leerstoel Uitnodiging tot het bijwonen van de Spinoza Lezingen door professor Onora O Neill op donderdag 25 april en donderdag 16 mei 2013 Onora O Neill (Baroness O Neill of Bengarve CBE FBA Hon FRS F Med Sci) bezet in het tweede semester van het academisch jaar de Spinoza Leerstoel van het departement Wijsbegeerte van de Faculteit der Geesteswetenschappen. De eerste lezing, 25 april, vindt plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Oude Lutherse Kerk, Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam. De tweede lezing, 18 mei, vindt plaats in de Agnietenkapel Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam. De zalen zijn geopend vanaf uur en de toegang is gratis (reserveren is niet nodig; beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar). Aanvang van de lezingen: uur. De voertaal is Engels.

2 Kort cv Onora O Neill heeft lesgegeven aan diverse universiteiten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ze was rector van het Newnham College in Cambridge van 1992 tot 2006, voorzitter van de British Academy van 2005 tot 2009 en voorzitter van de Nuffield Foundation van 1998 tot Momenteel is ze voorzitter van de Equality and Human Rights Commission en zit ze in het bestuur van de Medical Research Council van het Verenigd Koninkrijk. Sinds 1999 is ze lid van het Britse Hogerhuis als onafhankelijke partijloze. Ze heeft voor het Hogerhuis in diverse commissies gezeten: Stem Cell Research, BBC Charter Review, Genomic Medicine en Nanotechnology and Food and Behavioural Change. O Neill schrijft over ethische kwesties en politieke filosofie, waarbij vooral rechtvaardigheidsconcepten, de filosofie van Immanuel Kant en bio-ethiek haar belangstelling hebben. Ze publiceert vooral in filosofische vaktijdschriften. Ook heeft ze een aantal boeken op haar naam staan: Faces of Hunger: An Essay on Poverty, Development and Justice (1986), Constructions of Reason: Explorations of Kant s Practical Philosophy (1989), Towards Justice and Virtue (1996), Bounds of Justice (2000), Autonomy and Trust in Bioethics (2002), A Question of Trust (2002 Reith Lectures) en Rethinking Informed Consent in Bioethics (samen met Neil Manson, 2007). Tegenwoordig houdt ze zich bezig met praktische oordeelsvorming en normativiteit, noties van publieke rede en van autonomie, vertrouwen en verantwoordelijkheid, de ethiek van communicatie (inclusief media-ethiek), en met de filosofie van Kant.

3 De Spinoza-lezingen van Professor Onora O Neill Speech Rights and Speech Wrongs 1e lezing donderdag 25 april 2013, uur, Oude Lutherse Kerk From Toleration to Freedom of Expression Communicatie heeft talloze doelen, maar twee ervan komen steeds terug. Het ene is theoretisch: we willen (en moeten vaak) beoordelen of beweringen van anderen waar zijn of onwaar. Het andere is praktisch: we willen (en moeten vaak) beoordelen of beloftes van anderen betrouwbaar of onbetrouwbaar zijn. Maar in veel moderne discussies over speech rights en speech wrongs lijkt men ambivalent te staan tegenover normen voor het beoordelen van waarheid en betrouwbaarheid, of hier zelfs onverschillig tegenover te staan. In de Vroegmoderne Tijd werd er beargumenteerd dat de uitingen van anderen moesten worden getolereerd, zelfs als ze onwaar of onbetrouwbaar waren. Vaak werd er zelfs beweerd dat het tolereren van leugen bijdraagt aan het ontdekken van de waarheid. Tegenwoordig wordt bij beschouwing van speech rights de nadruk gelegd op diverse vrijheden, met name vrijheid van meningsuiting, en lijkt de ruimte voor tolerantie te worden gemarginaliseerd. Als iedereen het recht heeft om te zeggen wat hij wil, het recht om zich te uiten zoals hij wil, kan tolerantie een minimale kwestie worden in plaats van een veeleisende en epistemologisch belangrijke deugd. Heeft de moderne gerichtheid op de individuele speech rights onze aandacht afgeleid van bredere ethische kwesties die gevolgen hebben voor waarheid en betrouwbaarheid, en in het bijzonder voor communicatie?

4 2e lezing donderdag 16 mei 2013, uur, Agnietenkapel Speech Rights and Mediated Communication Zolang er geschreven wordt, bestaat er al indirecte communicatie (via een medium). Dit leidt tot andere vormen van succes en mislukking in communicatie en een nieuwe configuratie voor de mogelijkheden tot verkeerde informatie, misleiding en verkeerde interpretatie. Bij indirecte communicatie zijn waarheid en betrouwbaarheid vaak moeilijker te controleren en te betwisten dan bij face-to-facecommunicatie. Voor Socrates was dit een belangrijk probleem, en het besef dat hij zijn woorden vaderloos en zonder bescherming de wereld in zou sturen als hij ze zou opschrijven, bracht hem ertoe alleen op directe, mondelinge communicatie te vertrouwen. Wat vereist is voor begrip en het beoordelen van waarheid en betrouwbaarheid, wordt vervormd wanneer communicatie via een medium wordt gevoerd. Sommige moderne media maken het mogelijk dat quasi-communicatie, zelfs zonder dat er publiek bij betrokken is, grote kracht krijgt. Activiteiten als zelfexpressie, transparantie en openheid, en ook onthulling en verspreiding worden als heel belangrijk gezien. Andere mediavormen worden aangepast aan communicatie met specifieke doelgroepen en houden rekening met normen waaraan moet worden voldaan om manieren te vinden om waarheidsclaims en beloftes te controleren en te betwisten. De enorme uitbreiding van soorten indirecte communicatie in de vorige eeuw verklaart maar rechtvaardigt misschien niet een zeer gedifferentieerd respect voor normen die bepalend zijn voor het slagen of mislukken van communicatie in het openbare leven, in het bedrijfsleven en in de overheid. Moeten we onverschillig zijn voor de verbreiding van uitingen die voorbijgaan aan de regels en normen voor lezers, luisteraars en kijkers, als we willen dat zij het vermogen behouden (of herwinnen) om niet alleen te communiceren, maar ook elkaars beweringen en beloftes te controleren en te betwisten?

5 De Spinoza Leerstoel is in 1995 ingesteld door de toenmalige Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. In afwachting van de komst van de eerste leerstoelhouder, zijn in 1995 zes Spinoza Lezingen gegeven door drie toonaangevende filosofen: Manfred Frank (Eberhard-Karls Universität, Tübingen), Daniel C. Dennett (Tufts University) en Will Kymlicka (University of Ottawa). In de daarop volgende jaren was de bezetting van de leerstoel als volgt: 1996 Albrecht Wellmer Freie Universität Berlin 1997 Richard Rorty University of Virgina 1998 Stanley Cavell Harvard University 1999 Axel Honneth J.W. Goethe Universität Frankfurt 2000 Seyla Benhabib Harvard University 2001 Hilary Putnam Harvard University 2002 Judith Butler University of California, Berkeley 2003 Hubert Dreyfus University of California, Berkeley 2004 Nancy Fraser The New School, New York 2005 Bruno Latour École Normale Supérieure des Mines, Parijs & Harvard University 2006 John Dupré University of Essex 2007* Herman De Dijn K.U. Leuven Jonathan Israel Institute for Advanced Study, Princeton Steven Nadler University of Wisconsin-Madison 2008 Asma Barlas Ithaca College, New York State 2009 Robert B. Pippin University of Chicago 2010 Moira Gatens University of Sydney 2011 Cristina Lafont Northwestern University 2012 Michael Friedman Stanford University *In 2007 was het 375 jaar geleden dat Spinoza werd geboren. Speciaal daarom verzorgden drie Spinoza-kenners een lezing. De Spinoza Lezingen worden gegeven door spraakmakende denkers van deze tijd. Zij zijn bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie. De teksten van de Spinoza Lezingen worden gepubliceerd door Uitgeverij Van Gorcum.

Bachelor Filosofie. uva.nl/ba-filosofie

Bachelor Filosofie. uva.nl/ba-filosofie Bachelor 2019-2020 Filosofie uva.nl/ba-filosofie Zijn je zintuigen wel betrouwbaar? Wat is rechtvaardigheid? Kunnen we ons mensen voorstellen zonder geschiedenis? Wat is het zijn? Wanneer mag je het woordje

Nadere informatie

stamcelonderzoek eiceldonatie van tot Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres

stamcelonderzoek eiceldonatie van tot Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres van stamcelonderzoek tot eiceldonatie Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres Zaterdag 8 december 2007 Hof van Liere Stadscampus Universiteit Antwerpen Op zaterdag

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2016-2017 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Master Filosofie () Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt in werking op 1 september 2016.

Nadere informatie

IN DE BAN VAN DE ORIËNT

IN DE BAN VAN DE ORIËNT IN DE BAN VAN DE ORIËNT Oriëntalisten Edward Saïd Interview Michael Zeeman met Edward Said Leven & Werken, VPRO, 2000 https://www.youtube.com/watch?v=676fb7exzys Edward Saïd (1935 2003) Geboren op 1

Nadere informatie

De belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid Huijnen, P.

De belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid Huijnen, P. UvA-DARE (Digital Academic Repository) De belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid 1918-1945 Huijnen, P. Link to publication Citation for published version (APA):

Nadere informatie

Over de rechtvaardige oorlog in onze tijd. Michael Walzer. met essays van Marcel Becker, bw TM lezing 2007 0403.indd 3 04-03-2008 11:58:38

Over de rechtvaardige oorlog in onze tijd. Michael Walzer. met essays van Marcel Becker, bw TM lezing 2007 0403.indd 3 04-03-2008 11:58:38 Oorlog en dood Over de rechtvaardige oorlog in onze tijd met essays van, Désirée Verweij en Thomas Mertens bw TM lezing 2007 0403.indd 3 04-03-2008 11:58:38 Inhoud : geëngageerd en genuanceerd 7 Oorlog

Nadere informatie

Navi Pillay: "Geen plaats voor hate speech op het internet"

Navi Pillay: Geen plaats voor hate speech op het internet Published on Nieuws (http://nieuws.kuleuven.be) Start > Printer-friendly PDF > Printer-friendly PDF Navi Pillay: "Geen plaats voor hate speech op het internet" 23 Mei 2013 Mevrouw Navi Pillay is de Hoge

Nadere informatie

Ficino en het voorstellingsvermogen : phantasia en imaginatio in kunst en theorie van de Renaissance van den Doel, M.J.E.

Ficino en het voorstellingsvermogen : phantasia en imaginatio in kunst en theorie van de Renaissance van den Doel, M.J.E. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Ficino en het voorstellingsvermogen : phantasia en imaginatio in kunst en theorie van de Renaissance van den Doel, M.J.E. Link to publication Citation for published

Nadere informatie

Neurostimulation in alcohol dependence: The effect of repetitive transcranial magnetic stimulation on cognitive functioning and craving Jansen, Jochem

Neurostimulation in alcohol dependence: The effect of repetitive transcranial magnetic stimulation on cognitive functioning and craving Jansen, Jochem UvA-DARE (Digital Academic Repository) Neurostimulation in alcohol dependence: The effect of repetitive transcranial magnetic stimulation on cognitive functioning and craving Jansen, Jochem Link to publication

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014

Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 I Inhoudsopgave Vak: Filosofische

Nadere informatie

Vrijheid van de een is voorwaarde voor die van de ander

Vrijheid van de een is voorwaarde voor die van de ander Vrijheid van de een is voorwaarde voor die van de ander Amsterdam, juni 2017 Beste Axel Honneth, Iedere keer als ik in Duitsland ben zoek ik een Duits boek op. Ik ben opgegroeid met de Duitse cultuur en

Nadere informatie

Opleiding / programma: Filosofie - Philosophy / Wijsbegeerte (dicht per 1 september 2016), Applied Ethics (see English EER)

Opleiding / programma: Filosofie - Philosophy / Wijsbegeerte (dicht per 1 september 2016), Applied Ethics (see English EER) Opleidingsspecifieke deel OER, 2016-2017 Opleiding / programma: Filosofie - Philosophy / Wijsbegeerte (dicht per 1 september 2016), Applied Ethics (see English EER) Artikel Tekst 2.1 Toelatingseisen opleiding

Nadere informatie

Minor Ethiek en sociale filosofie Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren

Minor Ethiek en sociale filosofie Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren Minor Ethiek en sociale filosofie Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 I Inhoudsopgave Vak:

Nadere informatie

Minor Ethiek en sociale filosofie Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2012-2013

Minor Ethiek en sociale filosofie Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2012-2013 Minor Ethiek en sociale filosofie Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2012-2013 Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2012-2013 I Inhoudsopgave Vak:

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) VR as innovation in dental education de Boer, I.R. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) VR as innovation in dental education de Boer, I.R. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) VR as innovation in dental education de Boer, I.R. Link to publication Citation for published version (APA): de Boer, I. R. (2017). VR as innovation in dental education:

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2015-2016 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel): Bachelor Wijsbegeerte Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt

Nadere informatie

Algemene Informatie. id 472 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus. Klinische- en Gezondheidspsychologie

Algemene Informatie. id 472 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus. Klinische- en Gezondheidspsychologie Algemene Informatie id 472 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) Bachelor derde studiefase opleiding Psychologie optie: Klinische- en Gezondheidspsychologie

Nadere informatie

Literatuur: zoeken en verwijzen

Literatuur: zoeken en verwijzen Literatuur: zoeken en verwijzen Steven Wepster Departement Wiskunde Universiteit Utrecht 5 maart 2019 Soorten literatuur primair: originele werken, evt in vertaling secundair: artikelen etc over originele

Nadere informatie

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen 1. Leiden Institute for Area Studies School of Middle Eastern Studies Hebreeuwse Taal- en Letterkunde Aramese taal en letterkunde T alen en geschiedenis

Nadere informatie

Opleiding / programma: Filosofie - Philosophy / Wijsbegeerte (dicht sinds 1 september 2016), Applied Ethics (see English EER)

Opleiding / programma: Filosofie - Philosophy / Wijsbegeerte (dicht sinds 1 september 2016), Applied Ethics (see English EER) Opleidingsspecifieke deel OER, 2017-2018 Opleiding / programma: Filosofie - Philosophy / Wijsbegeerte (dicht sinds 1 september 2016), Applied Ethics (see English EER) Artikel Tekst 2.1 Toelatingseisen

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologe en Religiewetenschappen. Deel 2 (opleidingsspecifiek deel): Bachelor Theologie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologe en Religiewetenschappen. Deel 2 (opleidingsspecifiek deel): Bachelor Theologie ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2016-2017 Faculteit der Filosofie, Theologe en Religiewetenschappen Deel 2 (opleidingsspecifiek deel): Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt in werking op 1 september

Nadere informatie

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10.1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat gedetailleerde informatie over de doelstellingen, eindkwalificaties en opbouw van de Masteropleiding Filosofie & Maatschappij.

Nadere informatie

Taking care of hospital physicians: Development and implementation of a job-specific workers health surveillance Ruitenburg, Martijn

Taking care of hospital physicians: Development and implementation of a job-specific workers health surveillance Ruitenburg, Martijn UvA-DARE (Digital Academic Repository) Taking care of hospital physicians: Development and implementation of a job-specific workers health surveillance Ruitenburg, Martijn Link to publication Citation

Nadere informatie

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte Filosofie als tweede studie Je hebt al een universitair diploma of een hogeschooldiploma behaald en je wil dieper

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2017 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Chinastudies Deze onderwijs- en examenregeling is gebaseerd op de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

FILOSOFIE TUSSEN DE PALMEN II EMMANUEL LEVINAS

FILOSOFIE TUSSEN DE PALMEN II EMMANUEL LEVINAS FILOSOFIE TUSSEN DE PALMEN II EMMANUEL LEVINAS onderwijs trainingen gesprekken EMMANUEL LEVINAS filosofische en maatschappelijk-historische context Emmanuel Levinas - leven - werk leren luisteren naar

Nadere informatie

Sturen van technologie & technologie-educatie? Problemen en mogelijkheden. Guido Van Steendam. Departement Leefmilieu, Natuur en Energie

Sturen van technologie & technologie-educatie? Problemen en mogelijkheden. Guido Van Steendam. Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Studiedag over technologie, educatie & duurzaamheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Brussel 29 April 2014 Sessie 1 Technologie in het hoger onderwijs actief georiënteerd op de samenleving Sturen

Nadere informatie

Oosterse denkers in de polder

Oosterse denkers in de polder OOSTDENKERS.BW_x 05-12-13 11:44 Pagina 3 Oosterse denkers in de polder Gesprekken met Jan Bor, Otto Duintjer, Ton Lathouwers, Henk Oosterling, Han de Wit en Melanie Schultz van Haegen Hans Baaijens / Jan

Nadere informatie

Technologie als nieuwe wetenschap Lezing voor KIVI-NIRIA sectie Filosofie en technologie

Technologie als nieuwe wetenschap Lezing voor KIVI-NIRIA sectie Filosofie en technologie Technologie als nieuwe wetenschap Lezing voor KIVI-NIRIA sectie Filosofie en technologie Barend van van der der Meulen 11 KiviNiria Rathenaulezingen Rathenau Institute: Introductie Missie Improve public

Nadere informatie

Helder en informatief maar weinig visionair boek over vertrouwen

Helder en informatief maar weinig visionair boek over vertrouwen Helder en informatief maar weinig visionair boek over vertrouwen Boekbespreking Jan Vorstenbosch Bart Nooteboom (2017). Vertrouwen. Opening naar een veranderende wereld. Utrecht: Klement. 242 p., 22,99

Nadere informatie

LEERSTOELEN AAN DE VUB

LEERSTOELEN AAN DE VUB LEERSTOELEN AAN DE VUB A CHAIR = TO SHARE Een universiteit kan en mag nooit een eiland zijn, een geïsoleerd bedrijf, of ten prooi vallen aan wetenschappelijke navelstaarderij. Een universiteit is per definitie

Nadere informatie

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE RESEARCHMASTEROPLEIDING COMMUNICATIE- EN INFORMATIEWETENSCHAPPEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN 2016-2017 Deel B: opleidingsspecifiek

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository)

UvA-DARE (Digital Academic Repository) UvA-DARE (Digital Academic Repository) Erop of eronder: de strijd om het bodemarchief in drie Vinexlocaties: over archeologische monumentenzorg, ruimtelijke ordening en de kwaliteit van de leefomgeving

Nadere informatie

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE RESEARCH MASTER FILOSOFIE FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE RESEARCH MASTER FILOSOFIE FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE RESEARCH MASTER FILOSOFIE FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN 2015-2016 Deel B: Opleidingsspecifiek deel 1. Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

KEUZEVAKKEN. 3 de GRAAD ASO DUITS

KEUZEVAKKEN. 3 de GRAAD ASO DUITS In heel wat studierichtingen vult je je studiekeuze aan met een keuzevak. Tijdens deze twee wekelijkse lestijden verken je andere wetenschappelijke disciplines. Deze keuzevakken vormen een waardevolle

Nadere informatie

Literatuur zoeken en verwijzen

Literatuur zoeken en verwijzen Literatuur zoeken en verwijzen Steven Wepster Departement Wiskunde Universiteit Utrecht 8 maart 2016 Soorten literatuur primair: originele werken, evt in vertaling secundair: artikelen etc over originele

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Developmental changes in cognitive control Smulders, S.F.A. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Developmental changes in cognitive control Smulders, S.F.A. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Developmental changes in cognitive control Smulders, S.F.A. Link to publication Citation for published version (APA): Smulders, S. F. A. (2017). Developmental changes

Nadere informatie

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud & achtergrond Sociaal Werk & Sociaal Beleid Internationale definitie van sociaal werk: Social work is a practice-based

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository)

UvA-DARE (Digital Academic Repository) UvA-DARE (Digital Academic Repository) Beroepsonderwijs tussen publiek en privaat: Een studie naar opvattingen en gedrag van docenten en middenmanagers in bekostigde en niet-bekostigde onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Free Technology Academy

Free Technology Academy Free Technology Academy Europees onderwijs over Vrije Software en Open Standaarden (*) en Wouter Tebbens (**) (*) (**) Voorzitter, Free Knowledge Institute Wat is Vrije Software? Begrip geïntroduceerd

Nadere informatie

Eindbeoordeling Stage 1 Code: ST1

Eindbeoordeling Stage 1 Code: ST1 Eindbeoordeling Stage 1 Code: ST1 CIJFER: 8 Studiepunten: 17 Naam student: Mariska van Gorp Stagebedrijf: Uitgeverij PS Docentbegeleider: Mark Mol Praktijkbegeleider: Frank Lindner Stageperiode: september

Nadere informatie

Algemene Informatie. id 652 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus. Klinische- en Gezondheidspsychologie

Algemene Informatie. id 652 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus. Klinische- en Gezondheidspsychologie Algemene Informatie id 652 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) Bachelor derde studiefase opleiding Psychologie optie: Klinische- en Gezondheidspsychologie

Nadere informatie

Algemene informatie. Klinische- en Gezondheidspsychologie: Kinderen en adolescenten

Algemene informatie. Klinische- en Gezondheidspsychologie: Kinderen en adolescenten Algemene informatie id 274 Leeftijd (op het moment dat je op Erasmus vertrok): 22 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) opleiding optie: Land (bestemming)

Nadere informatie

Examenprograma filosofie havo/vwo

Examenprograma filosofie havo/vwo Examenprograma filosofie havo/vwo Havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein

Nadere informatie

Wetenschapsethiek. Prof. dr. Marcus Düwell Departement Wijsbegeerte/Ethiek Instituut Studium Generale-reeks: Weten en Geweten 7 februari 2007

Wetenschapsethiek. Prof. dr. Marcus Düwell Departement Wijsbegeerte/Ethiek Instituut Studium Generale-reeks: Weten en Geweten 7 februari 2007 Wetenschapsethiek Prof. dr. Marcus Düwell Departement Wijsbegeerte/Ethiek Instituut Studium Generale-reeks: Weten en Geweten 7 februari 2007 1 Overzicht 1. Enkele discussies in de 20 e eeuw 2. Wat is ethiek?

Nadere informatie

Europese toppositie voor Management onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam

Europese toppositie voor Management onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam Persbericht Europese toppositie voor Management onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam Belang van managementonderzoek In een onlangs verschenen rapport*) van de Rijksuniversiteit Leiden is de kwaliteit

Nadere informatie

Anxiety, fainting and gagging in dentistry: Separate or overlapping constructs? van Houtem, C.M.H.H.

Anxiety, fainting and gagging in dentistry: Separate or overlapping constructs? van Houtem, C.M.H.H. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Anxiety, fainting and gagging in dentistry: Separate or overlapping constructs? van Houtem, C.M.H.H. Link to publication Citation for published version (APA): van

Nadere informatie

Melatonin treatment and light therapy for chronic sleep onset insomnia in children van Maanen, A.

Melatonin treatment and light therapy for chronic sleep onset insomnia in children van Maanen, A. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Melatonin treatment and light therapy for chronic sleep onset insomnia in children van Maanen, A. Link to publication Citation for published version (APA): van Maanen,

Nadere informatie

Eerste jaars. Bachelor. Erasmus School of Economics. Erasmus School of History, Culture and Communication. Erasmus School of Law

Eerste jaars. Bachelor. Erasmus School of Economics. Erasmus School of History, Culture and Communication. Erasmus School of Law Eerste jaars Bachelor 50950 Economie en Bedrijfseconomie Voltijd 543 50950 International Bachelor Economics and Business Economics Voltijd 277 50950 International Premaster Economics and Business Economics

Nadere informatie

Sektarisme als geesteshouding

Sektarisme als geesteshouding Sektarisme als geesteshouding Bespiegelingen over een verschijnsel in politiek en religie Avishai Margalit Thomas Mertens Machiel Karskens Jean-Pierre Wils Mariwan Kanie bw TM lezing 2008 150609.indd 3

Nadere informatie

The human figure as method : study, sculpture and sculptors in the Academie Royale de Peinture et de Sculpture ( )

The human figure as method : study, sculpture and sculptors in the Academie Royale de Peinture et de Sculpture ( ) UvA-DARE (Digital Academic Repository) The human figure as method : study, sculpture and sculptors in the Academie Royale de Peinture et de Sculpture (1725-1765) Macsotay Bunt, A.T. Link to publication

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/162865

Nadere informatie

Effluent biomarkers in peritoneal dialysis: A captivating symphony from the peritoneal membrane Lopes Barreto, Deirisa

Effluent biomarkers in peritoneal dialysis: A captivating symphony from the peritoneal membrane Lopes Barreto, Deirisa UvA-DARE (Digital Academic Repository) Effluent biomarkers in peritoneal dialysis: A captivating symphony from the peritoneal membrane Lopes Barreto, Deirisa Link to publication Citation for published

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Actuele relatie met O&O (specifieke opleidingen etc.) De collectie Engelse taal en cultuur richt zich met name op de studenten, docenten en onderzoekers

Nadere informatie

Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2013. Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut

Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2013. Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2013 Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut 1 UITNODIGING Dromen worden waarheid Conferentie 2013 Donateurs bedankt voor uw giften in 2013. 2 Hubrecht Instituut

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING

PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (ucsia) organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

studentenresidentie Niet van toepassing (bv. vooraf al huisvesting gevonden)

studentenresidentie Niet van toepassing (bv. vooraf al huisvesting gevonden) VRAAG ANTWOORD Gewoon een nummer voor de administratie van de bevraging 57 Heb je een taaltest moeten afleggen voor je mocht starten met studeren aan de universiteit Nee die je gekozen hebt? Het semester

Nadere informatie

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2016-2017 Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Doel

Nadere informatie

Meer waarde met hbo door internationale samenwerking!

Meer waarde met hbo door internationale samenwerking! Meer waarde met hbo door internationale samenwerking! 19.04.2018 Wie zijn wij? Anne Klaas Schilder Senior lecturer NHL-Stenden Hogeschool Inge Broekman Institutional Erasmus Coordinator University of Twente

Nadere informatie

Verantwoord innoveren in neonatale screening

Verantwoord innoveren in neonatale screening Verantwoord innoveren in neonatale screening Wie mag adviseren over uitbreidingen van het hielprik programma? Simone van der Burg, IQ healthcare, sectie ethiek en filosofie van geneeskunde Disclosure belangen

Nadere informatie

Het begrip 'natuur' in techniek, filosofie en religie II. Van modern naar postmodern denken: Voorbij de mens?

Het begrip 'natuur' in techniek, filosofie en religie II. Van modern naar postmodern denken: Voorbij de mens? Het begrip 'natuur' in techniek, filosofie en religie II Van modern naar postmodern denken: Voorbij de mens? Grote lijnen van mijn verhaal 1. Nanotechnologie als voorbeeld van NBICtechnologie. 2. A. Techniek

Nadere informatie

Tom Regans pleidooi voor dierenrechten als basis voor ethisch veganisme door Titus Rivas Zoals veel lezers van Vega! al zullen weten, bestaat er

Tom Regans pleidooi voor dierenrechten als basis voor ethisch veganisme door Titus Rivas Zoals veel lezers van Vega! al zullen weten, bestaat er Tom Regans pleidooi voor dierenrechten als basis voor ethisch veganisme door Titus Rivas Zoals veel lezers van Vega! al zullen weten, bestaat er sinds enkele maanden een leesclubje van veganisten met belangstelling

Nadere informatie

ja, enkel Engels. kot op de privé markt. goed voor Engelse standaarden. 5 minuten met de fiets

ja, enkel Engels. kot op de privé markt. goed voor Engelse standaarden. 5 minuten met de fiets Welk bedrag had je maandelijks ongeveer nodig voor de dagdagelijkse kosten en de aankoop van cursussen (woonst niet meegerekend) Was taalkennis van het gastland noodzakelijk om er te kunnen studeren Was

Nadere informatie

Deel II. 1. Doelstelling en eindtermen van de opleiding 2. De Masteropleiding in hoofdlijnen

Deel II. 1. Doelstelling en eindtermen van de opleiding 2. De Masteropleiding in hoofdlijnen Deel II De opbouw van de Masteropleiding 1. Doelstelling en eindtermen van de opleiding 2. De Masteropleiding in hoofdlijnen 13 Doelstelling en eindtermen van de opleiding 1 DOELSTELLING EN EINDTERMEN

Nadere informatie

/ Human-Technology Interaction PAGE 1. Frank Verberne

/ Human-Technology Interaction PAGE 1. Frank Verberne / Human-Technology Interaction 6-11-2013 PAGE 1 Frank Verberne Dodelijkongeluk / Human-Technology Interaction 6-11-2013 PAGE 2 Vervangmenselijkebestuurders Limieten van mensen Langzaam om te reageren(reactietijd)

Nadere informatie

id 50 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase Klinische- en Gezondheidspsychologie

id 50 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase Klinische- en Gezondheidspsychologie id 50 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Psychologie optie: Klinische- en Gezondheidspsychologie Land (bestemming) Verenigd Koninkrijk

Nadere informatie

Mannen van Mars en Vrouwen van Venus

Mannen van Mars en Vrouwen van Venus RoSa Literatuurlijst Mannen van Mars en Vrouwen van Venus April 2013 RoSa documentatiecentrum informeert over gender, feminisme en gelijke kansen m/v. RoSa bezit een publiek toegankelijke bibliotheek met

Nadere informatie

CENTRUM VOOR BIOMEDISCHE ETHIEK EN RECHT FACULTEIT GENEESKUNDE K.U.LEUVEN

CENTRUM VOOR BIOMEDISCHE ETHIEK EN RECHT FACULTEIT GENEESKUNDE K.U.LEUVEN FACULTEIT GENEESKUNDE K.U.LEUVEN ZILVEREN JUBILEUM CENTRUM VOOR BIOMEDISCHE ETHIEK EN RECHT Paul Schotsmans, gewoon hoogleraar medische ethiek aan de Faculteit Geneeskunde, K.U.Leuven. Het ligt in mijn

Nadere informatie

Algemene Informatie. id 618 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus. Klinische- en Gezondheidspsychologie

Algemene Informatie. id 618 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus. Klinische- en Gezondheidspsychologie Algemene Informatie id 618 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) Bachelor derde studiefase opleiding Psychologie optie: Klinische- en Gezondheidspsychologie

Nadere informatie

Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW)

Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) Citation: R. Kaptein, Levensbericht M.F. Perutz, in: Levensberichten en herdenkingen, 2004, Amsterdam, pp. 72-75 This PDF was made

Nadere informatie

The quality of dying: autonomie en begeleiding

The quality of dying: autonomie en begeleiding 18 mei 2006 Jaarbeurs Utrecht The quality of dying: autonomie en begeleiding Marieke Schreuder Verpleegkundig specialist UMCUtrecht/IKMN haschreuder@ikmn.nl Inhoud Concept autonomie Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Algemene informatie. Arbeids- en Organisatiepsychologie. Land (bestemming)

Algemene informatie. Arbeids- en Organisatiepsychologie. Land (bestemming) Algemene informatie id 223 Leeftijd (op het moment dat je op Erasmus vertrok): 20 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) opleiding optie: Land (bestemming)

Nadere informatie

Les 7 Drie Hollandse denkers

Les 7 Drie Hollandse denkers Les 7 Drie Hollandse denkers gatentekst versie 1 In de Nederlandse varen al eeuwenlang handelsschepen af en. Door de eeuwen heen werden niet goederen aangevoerd, maar zetten ook vreemdelingen aan wal.

Nadere informatie

UITNODIGING VOOR DE LEZING VAN PROF. DR. P. MOYAERT - FREUD: DE MENS IS EEN DRIFTMACHINE DONDERDAG 2 APRIL UUR

UITNODIGING VOOR DE LEZING VAN PROF. DR. P. MOYAERT - FREUD: DE MENS IS EEN DRIFTMACHINE DONDERDAG 2 APRIL UUR UITNODIGING VOOR DE LEZING VAN PROF. DR. P. MOYAERT - FREUD: DE MENS IS EEN DRIFTMACHINE DONDERDAG 2 APRIL 2015 20.00 UUR Prof. Dr. Paul Moyaert (1952) doceert Wijsgerige Antropologie en Moraalfilosofie

Nadere informatie

Descartes schreef dat er geen ander land was "où l'on puisse jouir d'une liberté si entière" (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten)

Descartes schreef dat er geen ander land was où l'on puisse jouir d'une liberté si entière (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten) Verslag 25 mei 2018, Salon der Verdieping: Spinoza s politieke filosofie De bespreking van de politieke filosofie doe ik aan de hand van zijn belangrijkste politieke werk, te weten het Theologisch-politiek

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) : Peeters-Podgaevskaja, A.V. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) : Peeters-Podgaevskaja, A.V. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) : Peeters-Podgaevskaja, A.V. Link to publication Citation for published version (APA): Peeters-Podgaevskaja, A. V. (2008). : Amsterdam: Pegasus General rights It

Nadere informatie

Publications PUBLICATIONS

Publications PUBLICATIONS Publications 164 Publications PUBLICATIONS 1. Heemskerk B, Veltrop-Duits LA, van Vreeswijk T, ten Dam MM, Heidt S, Toes RE, van Tol MJ, Schilham MW. Extensive cross-reactivity of CD4 + adenovirus-specific

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D017336/01

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D017336/01 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 8 december 2011 (09.12) (OR. en) 18335/11 ECOFI 876 STATIS 108 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 22 november 2011 aan: het secretaris-generaal van

Nadere informatie

Opgave van de financiële belangen van de leden

Opgave van de financiële belangen van de leden Opgave van de financiële belangen van de leden OVEREENKOMSTIG BIJLAGE I VAN HET REGLEMENT VAN HET EUROPEES PARLEMENT BETREFFENDE de Gedragscode voor de leden van het Europees Parlement inzake financiële

Nadere informatie

PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000

PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000 2015 PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000 Antwerpen In augustus 2015 vindt de negende editie

Nadere informatie

Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) Klinische- en Gezondheidspsychologie. Aan welke universiteit/onderwijsinstelling heb je gestudeerd-

Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) Klinische- en Gezondheidspsychologie. Aan welke universiteit/onderwijsinstelling heb je gestudeerd- ALGEMENE INFORMATIE id 315 Leeftijd (op het moment dat je op Erasmus vertrok): 20 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving)

Nadere informatie

Geachte griffier, Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking, Met vriendelijke groet,

Geachte griffier, Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking, Met vriendelijke groet, Van: Secretariaat-Kennisplatformveehouderij Verzonden: donderdag 23 mei 2019 08:53 Onderwerp: Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid. Aan de griffier

Nadere informatie

Professor Van Vollenhoven, excellenties, dames en heren,

Professor Van Vollenhoven, excellenties, dames en heren, Wageningen - 5 Mei Bevrijdingsdag Yvonne Donders Professor Van Vollenhoven, excellenties, dames en heren, Vrijheid, wat is dat eigenlijk, waar bestaat vrijheid uit? Hoe meet je vrijheid? Er zijn in de

Nadere informatie

OPGAVE VAN DE FINANCIËLE BELANGEN VAN DE LEDEN

OPGAVE VAN DE FINANCIËLE BELANGEN VAN DE LEDEN OPGAVE VAN DE FINANCIËLE BELANGEN VAN DE LEDEN OVEREENKOMSTIG BIJLAGE I VAN HET REGLEMENT VAN HET EUROPEES PARLEMENT BETREFFENDE DE GEDRAGSCODE VOOR DE LEDEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT INZAKE FINANCIËLE

Nadere informatie

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE MASTEROPLEIDING FILOSOFIE/PHILOSOPHY FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN 2016-2017 Deel B Onderwijs- en examenregeling Filosofie /Philosophy

Nadere informatie

Vertaling, inleiding en essay Inigo Bocken

Vertaling, inleiding en essay Inigo Bocken opm John Locke-brief 18-05-2004 15:44 Pagina 3 John Locke Een Brief over tolerantie Vertaling, inleiding en essay Inigo Bocken opm John Locke-brief 18-05-2004 15:44 Pagina 5 Inhoud Voorwoord 7 Inleiding

Nadere informatie

Liefde, solidariteit en recht. Een interdisciplinair onderzoek naar het wederkerigheidsbeginsel.

Liefde, solidariteit en recht. Een interdisciplinair onderzoek naar het wederkerigheidsbeginsel. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Liefde, solidariteit en recht. Een interdisciplinair onderzoek naar het wederkerigheidsbeginsel. Pessers, D.W.J.M. Link to publication Citation for published version

Nadere informatie

LEVINAS EN SPINOZA EEN (ONVERWACHTSE) ONTMOETING

LEVINAS EN SPINOZA EEN (ONVERWACHTSE) ONTMOETING LEVINAS EN SPINOZA EEN (ONVERWACHTSE) ONTMOETING Emmanuel Levinas Een kennismaking Bento de Spinoza Een geheugensteuntje Levinas en Spinoza Een ontmoeting Discussie EMMANUEL LEVINAS EMMANUEL LEVINAS LEVEN

Nadere informatie

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen?

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen? PERSBERICHT Antwerpen, 26 juni 2017 Let's conn3ct! De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek

Nadere informatie

dood - filosofie - sprookjesfiguren

dood - filosofie - sprookjesfiguren Meinderts, Koos ; Jekkers, Harry boek Ballade van de dood 2e dr. 2009 Lemniscaat 26 p. 978904770 dood - filosofie - sprookjesfiguren J-A Smeijsters, Henk boek 607.53 De kunsten van het leven : deel I :

Nadere informatie

Minor voorlichting PEW 13 maart 2017 Dorien Kooij

Minor voorlichting PEW 13 maart 2017 Dorien Kooij Minor voorlichting PEW 13 maart 2017 Dorien Kooij MINOR Vrijheid om te kiezen (3 vakken) - gebruik hem! Enkele voorbeeldpakketten voor PEW-ers 1. Organisatie(verandering) Marijke Braakman 2. Economische

Nadere informatie

Het brein en emotionele intelligentie

Het brein en emotionele intelligentie Het brein en emotionele intelligentie Daniel Goleman Het brein en emotionele intelligentie Uitgeverij Business Contact Amsterdam/Antwerpen Eerste druk maart 2013 2011 Daniel Goleman 2013 Nederlandse vertaling

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Ruiter, L. (2017). Vasa previa and placenta associated complications: Diagnosis and risk assessment

Citation for published version (APA): Ruiter, L. (2017). Vasa previa and placenta associated complications: Diagnosis and risk assessment UvA-DARE (Digital Academic Repository) Vasa previa and placenta Ruiter, L. Link to publication Citation for published version (APA): Ruiter, L. (2017). Vasa previa and placenta : General rights It is not

Nadere informatie

Toetsplan Bacheloropleiding Kunsten, Cultuur en Media 2014-2015

Toetsplan Bacheloropleiding Kunsten, Cultuur en Media 2014-2015 Toetsplan Bacheloropleiding Kunsten, Cultuur en Media 2014-2015 JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2 titel code week 1-7 colleges Introduction to Audiovisual Culture continue toetsing, wekelijks verschillende

Nadere informatie

6. Voorbij het multiculturalisme: kritiek op de democratie Dictatuur van het proletariaat Afsluitend 135.

6. Voorbij het multiculturalisme: kritiek op de democratie Dictatuur van het proletariaat Afsluitend 135. Inhoud Inleiding 7 Gundula Ludwig Judith Butler en Queer Politics 13 1. Inleiding 15 2. Een ethisch imperatief: biografische schets 18 3. De constructie van het geslacht 23 4. Heteroseksuele matrix en

Nadere informatie