ADVIESRAPPORT ZAKELIJKE DIENSTVERLENING. Arthur Konijn, Shahainy Martina en Joyce Mulder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ADVIESRAPPORT ZAKELIJKE DIENSTVERLENING. Arthur Konijn, Shahainy Martina en Joyce Mulder"

Transcriptie

1 ADVIESRAPPORT ZAKELIJKE DIENSTVERLENING Arthur Konijn, Shahainy Martina en Joyce Mulder

2 WIE ZIJN WIJ? Dit adviesrapport is gemaakt door eerstejaars HBO AD Officemanagement studenten Arthur Konijn, Shahainy Martina en Joyce Mulder.

3 ARTHUR KONIJN Mijn naam is Arthur Konijn, ik ben 19 jaar oud en woon in Almere. Ik volg nu de opleiding AD Officemanagement aan de Hogeschool Windesheim Flevoland. Hiervoor heb ik een mbo 4 opleiding marketing en communicatie gevolgd.

4 SHAHAINY MARTINA Mijn naam is Shahainy Martina, ik ben 26 jaar oud en woon in Kampen. Ik volg nu de opleiding AD Officemanagement aan de Hogeschool Windesheim Flevoland. Hiervoor heb ik mbo 4 bedrijfsadministratie gevolgd.

5 JOYCE MULDER Mijn naam is Joyce Mulder, ik ben 19 jaar oud en woon in Almere. Ik volg nu de opleiding AD Officemanagement aan de Hogeschool Windesheim Flevoland. Hiervoor heb ik een mbo 4 opleiding gevolgd als directiesecretaresse/ managementassistent.

6 INLEIDING Onze opdrachtgever is de Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen (NVD). De NVD is een vereniging die hun leden de kans geven om kennis en vaardigheden op het eigen vakgebied te houden, te verbreden en te vernieuwen. Vanuit de school hadden wij een praktijkbegeleider gekregen. Onze praktijkbegeleider was Ancella Evers-de Boer en zij gaf ons instructies over het project met wat er gedaan moest worden. Bij haar konden we ook terecht met vragen over het project zelf.

7 BRANCHE Ieder projectgroepje van de opleiding moest een verschillende branche kiezen waarin zij dit project wilde starten. Wij hebben gekozen voor de branche zakelijke dienstverlening. Zakelijke dienstverlening houdt in dat commerciële dienstverleners, hoofdzakelijk hun diensten leveren aan bedrijven. Zij leveren dus niet of heel beperkt aan de consument. Dit wordt ook wel Business to Business (B2B) genoemd.

8 DOELSTELLING De doelstelling van het project was een beter beeld te krijgen van de officemanager. Dit project is gestart vanuit Windesheim Flevoland om als studenten inzicht te krijgen als toekomstige beroepsbeoefenaars. Als klas onderzochten wij voor de opdrachtgever (NVD) hoe potent het vakgebied officemanager is in verschillende soorten branches. En wij onderzochten dit in de branche zakelijke dienstverlening.

9 HOOFDVRAAG Het onderzoek is onderzocht door de hoofdvraag te stellen: wat zijn de trends en ontwikkelingen van een officemanager in de branche zakelijke dienstverlening? Om dit te kunnen onderzoeken zijn er een aantal deelvragen gesteld, zodat het makkelijker is om achter de hoofdvraag en doelstelling te komen.

10 DEELVRAAG 1 De eerste deelvraag van het onderzoek is: *Hoe interpreteren vakmensen van zakelijke dienstverlening de term officemanager en wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied over de laatste 3 jaar? Via deze deelvraag willen de onderzoekers erachter te komen of er verschillende perspectieven zijn op de term officemanager. Zo kwamen de onderzoekers er ook achter hoe een officemanager zelf denkt over zijn vakgebied. De deelvraag is toegevoegd om te kijken hoe het over de laatste drie jaar is, zo kan er gekeken worden of er verschillen zijn met nu. Zo is er onderzocht of er veranderingen gaande zijn over hoe officemanagers over hun vakgebied denken.

11 DEELVRAAG 2 De tweede deelvraag van het onderzoek is: *Wat voor competenties heeft een officemanager nodig en welke vakgebieden kan een officemanager naar zich toe trekken binnen nu en 2 jaar? Voor het onderzoek is het relevant om te weten wat voor competenties en wat voor vakken er nu en in de dichtbije toekomst bij het vak officemanager horen. Het vak officemanager is constant in beweging en daarom staat erbij binnen 2 jaar.

12 DEELVRAAG 3 Als laatste deelvraag in het onderzoek is gesteld: *Wat zijn de taken van een officemanager binnen de branche zakelijke dienstverlening? En waar moeten toekomstige officemanagers op letten en in verdiepen in de aankomende 5 jaar? Sluiten de punten wel aan op de vakken die nu geleerd worden in de opleiding officemanagement? Waar moeten de studenten opletten? Waar moeten zich in verdiepen? De onderzoekers vinden het heel interessant om tijdens dit onderzoek hier achter te komen.

13 DEELVRAAG 4 Deelvraag 4 die werd gesteld is: *Wat zijn de verschillen tussen een mbo en hbo gekwalificeerde officemanager en wat zijn de verschillen tussen gelijke positie in het bedrijf over de afgelopen 3 jaar? Waarom studeren studenten eigenlijk aan het HBO? Waarom is het verstandig om verder te studeren? Dat zijn de vragen die de onderzoekers hiermee willen beantwoorden.

14 DEELVRAAG 5 De derde deelvraag die is gesteld in het onderzoek: *Wat zijn de belangrijkste veranderingen, trends en ontwikkelingen voor een officemanager binnen de branche zakelijke dienstverlening? Om een duidelijk beeld te krijgen van een officemanager is het van belang om te kijken naar de branche en ontwikkelingen waar in zij zich begeven. Dit is een belangrijke vraag om achter onze doelstelling te komen.

15 AANPAK De projectleden begonnen met een samenwerkingscontract en een werkplan op te stellen. In het samenwerkingscontract werden regels en taken beschreven met alle projectleden. En in het werkplan werd omschreven hoe de projectleden dit project denken succesvol uit te gaan voeren. De projectleden willen achter de doelstelling komen door desk research uit te voeren en interviews af te nemen bij officemanagers en bij leidinggevende van officemanagers. Ook willen de projectleden managers/directie interviewen die nog geen officemanager in dienst hebben om te onderzoeken of de vraag hoog is voor een officemanager en waarom ze geen of ficemanager in dienst hebben op dit moment.

16 DESK RESEARCH Eerste desk research wat is uitgevoerd was achtergrond informatie van de opdrachtgever NVD. Verder is er voor het zoeken van officemanagers die wellicht geïnterviewd konden worden, de database Lexis Nexis Academic gebruikt. Hier kwamen de projectleden krantenberichten/artikels tegen waar een officemanager zelf aan het woord was. Vanuit daar hadden zij ook officemanagers benader t die werkzaam zijn in de branche zakelijke dienstverlening. Via google is er gekeken welke bedrijven een officemanager in dienst hebben en wellicht konden benaderen.

17 DESK RESEARCH Er is ook desk research uitgevoerd, om achter informatie te komen van de bedrijven die er zijn gekozen toen het project afgebakend moest worden. Ieder project lid heeft gekeken welke bedrijven er allemaal zijn die er benadert konden worden en wat voor bedrijf het is. Vaak als het een klein eenman bedrijf is, zal er geen officemanager in dienst zijn. Voordat de interviews afgenomen waren, voerde de onderzoekers desk research uit. Bij wat voor bedrijf werkt die persoon? Is er interessante informatie te vinden die relevant zijn voor het interview?

18 DESK RESEARCH Om het adviesrapport te verbreden is er ook desk research uitgevoerd, om te kijken of er al informatie te vinden was over de doelstelling en de hoofdvraag. Zo hebben de onderzoekers ook het rapport van Schoevers die onderzoek gedaan heeft naar de secretariële beroepen gebruikt om achter het advies te komen.

19 Deelvragen BRONNEN ONDERZOEK Bronnen Deelvraag 1 -Interviews Deelvraag 2 - Interviews -Generieke competenties Hogeschool Windesheim FlevolandAD Officemanagement. Deelvraag 3 - Interviews -Desk research; - Rapport Schoevers onderzoek secretariële beroepen Deelvraag 4 - Interviews -Desk research Deelvraag 5 - Interviews DESTEP -Deskresearch; -CBS MVO SWOT - Interviews

20 INTERVIEWS De volgende personen zijn geïnterviewd: Of ficemanagers: - Jeanine Schouwenaars van Schiphol Group - Simone Vis van Sonion - Sharella de Lanoy van Banco di Caribe Curacao Leidinggevende van of ficemanagers: - Francien David, senior manager HR operation van Schiphol Group - Gerton Hulsman van luchthaven Düsseldorf Leidinggevende zonder of ficemanager in dienst - Egbert van Laer van IJsselmere B.V.

21 GEÏNTERVIEWDE De officemanagers Jeanine Schouwenaars( 15) en Simone Vis( 14) zijn award winners van Expect More Award. De Expect More Award is georganiseerd door Secretary Plus en ieder jaar wordt de officemanager van het jaar gekozen. Jeanine Schouwenaars Simone Vis

22 BEVINDINGEN De bevindingen zijn gerelateerd aan de deelvragen van het onderzoek. De volgende resultaten zijn uit de interviews naar voren gekomen. Hier is ook een deel desk research aan toegevoegd.

23 INTERPRETATIE EN GEDACHTEGANG Volgens het onderzoek is gebleken dat de interpretatie van de vakterm Officemanager op sommige aspecten erg verschillen. Het hangt af van het bedrijf hoe zij de vakterm Officemanager interpreteren. Iemand die een bedrijf heeft en nooit een officemanager in dienst heeft gehad kan het interpreteren als iemand die alles regelt op kantoor. Terwijl iemand die ervaring heeft als leidinggevende van een officemanager, een officemanager ziet als degene die al de backoffice activiteiten begeleid. Wat de meeste met elkaar overeenstemmen is dat officemanagers meestal de leiding hebben. het is maar net hoe je het beestje noemt, denk ik. Jeanine Schouwenaars

24 COMPETENTIES EN VERBREDING

25 COMPETENTIES EN VERBREDING Iemand die alles regelt regel neef geïnteresseerd is in innovatie en meegaand met de tijd. - Egbert van laren Alles wat vervangen kan worden door automatisering vervalt straks, dus waar zit dan jouw toegevoegde waarde? - Francien David

26 TAKEN/LEERPUNTEN EN TIPS Uit het onderzoek is gebleken dat de primaire taak van een officemanager leiding geven is en het management ondersteunen. Leidinggevenden verwachten dat een officemanager aan hen kunnen rapporteren wat er in het bedrijf/afdeling gebeurt en dat officemanagers proactief zijn en dat ze eigenlijk een stuk uit handen nemen wat zij eigenlijk al kunnen oplossen. Je kan het zo leuk maken als je zelf wilt. Dat is het mooie eraan. Je kan allerlei taken naar je toe trekken, zolang je maar laat zien dat je het kan en de ruimte en tijd er voor hebt. - Jeanine schouwenaars

27

28

29 LEERPUNTEN EN TIPS Wees assertief. Je leert alleen als je uit je comfortzone stapt. - Jeanine Schouwenaars Je moet constant bezig zijn met innoveren en leren zodat je werk voor jezelf kan creëren. Simone Vis Je moet je verdiepen in de business waarin je werkzaam bent. Francien David

30 VERSCHIL HBO/MBO Die niveaus zijn belangrijk, maar je moet het niet zwart wit zien! Gerton Hulsman Ik zie wel zeker een verschil, bij hbo is het een stuk meer zelf denken. Simone Vis

31

32

33 VERSCHIL MET GELIJKE POSITIES Uit de interviews is naar voren gekomen dat een officemanager leiding zou moeten geven over de secretaressen. Een officemanager heeft vaak een leidinggevende functie en een groter takenpakket. Dit komt omdat de mensen die de functie bekleden vaak een stuk assertiever zijn. De meeste secretaresses willen wel vooruit, maar zijn niet assertief genoeg. - Jeanine schouwenaars

34 TRENDS EN ONTWIKKELINGEN

35 ICT-VAARDIG Uit alle afgenomen interviews is naar voren gekomen dat de toenemende digitalisering belangrijk is om jezelf mee bezig te houden. Er is steeds meer verstand nodig van verschillende programma s en ICT vaardigheden. De taken van een officemanager worden daarom ook steeds ingewikkelder. Vroeger moest bijna alles handmatig en nu gaat het allemaal via de computer en is het een stuk makkelijker. - Sharella de Lanoy

36 COMMUNICEREN Je ziet dat communicatie binnen de branche veel efficiënter is geworden doormiddel van social media. Ja, whatsappen met je baas, dat is iets nieuws. Dat is allemaal veel sneller en makkelijker. - Jeanine schouwenaars Ik stond in mijn flat in Algarve, en mijn telefoon ging, de volgende dag voerde ik mijn sollicitatiegesprek via Skype. - Simone Vis

37 INNOVEREN Er is ondervonden dat innovatie een grote rol speelt voor officemanagers. Het is belangrijk om mee te gaan in met tijd en je altijd toegevoegde waarde blijft houden in het vakgebied. Ontwikkeling van mensen, dat is echt belangrijk. Een leven lang leren. Leren hoeft niet perse op een school te zijn. Gerton Hulsman Je moet echt zorgen dat je continu die toegevoegde waarde blijft houden. Dat je eigenlijk je hele leven lang blijft leren, om bij die top te kunnen horen. Jeanine Schouwenaars

38 SCHAKELEN EN VERBINDEN Een proactieve houding is gewenst door iedereen uit het vakgebied. Bij een proactieve houding, is een manager sneller geneigd je te zien als een voorwaardelijke spreekpartner. Onder een proactieve houding valt vooruitdenken en haalplicht hebben. Ik wil graag een proactieve houding van degene die mij ondersteunt. Iemand die eigenlijk een stuk uit handen neemt wat al opgelost kan worden. - Francien David

39 DESTEP ANALYSE Via de DESTEP-analyse kan je al veel achter de ontwikkelingen komen in het vakgebied. Ook onder de branche zakelijke dienstverlening. DESTEP staat voor: Demografische Economische Sociaal-cultureel Technologisch Ecologisch Politiek-juridisch

40 DEMOGRAFISCH Het aantal bedrijven is in vergelijking met 2014 met 8% afgenomen. Te zien in het diagram hieronder. (Bron CBS) Het economische klimaat wordt steeds sterker. In totaal zijn aan het eind van het derde kwartaal bedrijven actief in de zakelijke dienstverlening. CBS

41 ECONOMISCH De economische crisis heeft een groot effect gehad op de zakelijke dienstverlening. Door de vele bezuinigingen zijn er minder diensten afgenomen. Door de crisis en de digitalisering zijn er nu minder banen dan voorheen. Maar dit is langzaam weer aan het veranderen. Dankzij de digitalisering zijn er nu meer mensen nodig met kennis van ICT vaardigheden.

42 SOCIAAL-CULTUREEL De zakelijke dienstverlening is één van de snelst groeiende bedrijfstakken in Nederland. Inclusief het uitzendwezen telt de sector meer werknemers dan de gehele industrie. De meeste zakelijke dienstverleningsbedrijven zijn klein. Het leeuwendeel van de zakelijke dienstverleningsbedrijven heeft 10 of minder werknemers. De drempel om te starten is laag doordat het leveren van zakelijke diensten over het algemeen relatief weinig investeringen vergt in gebouwen, machines en voorraden. CBS Dit is dan ook de reden waarom zakelijke dienstverlening van groot belang is in onze maatschappij. Het ondernemerschap speelt een grote rol in de Nederlandse cultuur. Er hangen zoveel banen af van de zakelijke dienstverlening.

43 TECHNOLOGISCH Technologische factoren kunnen grote invloed hebben op de productie, logistiek en informatie verwerking van een bedrijf. Digitalisering speelt een grote rol bij zakelijke dienstverlening. Er wordt vereist om mee te gaan met de tijd en dat vraagt soms om grote investeringen. Wel wordt alles steeds makkelijker en sneller. Bijvoorbeeld is er nu de Cloud waar alles in opgeslagen wordt. Vroeger waren dit grote databasen. Social media heeft veel effect op bedrijven. Het is nu veel makkelijk om te zeggen wat je vindt over een bedrijf. Het is belangrijk dat ondernemers zich hier mee bezig houden.

44 ECOLOGISCH Bij ecologische factoren wordt er vooral gekeken en rekening gehouden met aspecten die met het milieu te maken hebben. Er zijn wetten en eisen opgesteld voor bedrijven om het milieu te besparen. Een voorbeeld is de digitalisering, er wordt steeds meer digitaal afgeleverd en er wordt veel minder papier verspilt dan voorheen. De overheid wil in de toekomst alleen nog maar samenwerken met bedrijven die volledig werken via de richtlijnen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dit verschijnsel vormt een kans voor bedrijven om meer overheidsprojecten binnen te halen, wanneer zij meer inspelen op de MVO wensen van de overheid.

45 POLITIEK JURIDISCH Er zijn drie algemene regels die effect hebben op de zakelijke dienstverlening. Deze regels beschermen de makers met het originele idee tegen bedrijven die deze willen stelen. Het gaat hier voornamelijk over de Auteurswet, Domeinnaam registratie en merk / model of idee registratie. Sinds 2013 is er een nieuwe betalingswet die effect heeft op de zakelijke dienstverlening. Sommige bedrijven zouden hier last van kunnen hebben. Het gaat hier om de vernieuwde regels over betalingstermijnen. Dit is gedaan, omdat dit beter aansluit op de Europese wetgeving en het is een redelijkere betaaltermijn dan vroeger.

46 SWOT-ANALYSE De onderzoekers hebben aan de geïnterviewde gevraagd hoe zij denken over de sterke en zwakke kanten van een officemanager. En hoe zij denken welke bedreigingen en kansen kunnen voorkomen. De volgende SWOT-analyse is eruit gekomen.

47 STERKTES EN ZWAKTES Sterktes Veelzijdigheid Flexibel Proactief Accuraat Snel kunnen denken en handelen Betrouwbaar Integriteit Zwaktes Heel breed opgeleid, waardoor de officemanager net niet genoeg weet om zijn werk af te maken. Niet mee gaan met trends zoals digitalisering. Geen nee kunnen zeggen.

48 KANSEN EN BEDREIGINGEN Kansen Meer vraag naar officemanagers. Bedreigingen Niet de kansen krijgen om te kunnen doorgroeien. Functioneert steeds meer als manager. Niveau wordt steeds hoger. Defunctie officemanager ontwikkeld zich steeds meer. Geen toegevoegde waarde hebben. Taken van een officemanager wordt steeds vaker gegeven aan bijvoorbeeld projectmanager.

49 CONCLUSIE Uit het adviesrapport is naar voren gekomen dat de toenemende digitalisering belangrijk is voor de officemanagers. Als officemanager moet je verstand hebben van programma's en ICTvaardigheden hebben om jezelf te kunnen ontwikkelen in jouw vakgebied. Ook is er naar voren gekomen dat er steeds meer verwacht wordt dat officemanagers een hbo opleiding hebben afgerond, er wordt een proactieve houding van de officemanager verwacht. Je moet kunnen vooruitdenken en ook buiten het proces denken. Er komt met de tijd meer taken die de officemanagers moeten kunnen beheersen. Het is dan belangrijk dat de officemanagers zijn toegevoegde waarde in het vakgebied blijft houden. Trainingen, cursussen en persoonlijke ontwikkeling op dit vakgebied zijn goede hulpmiddelen voor de ontwikkeling van de officemanager.

50 AANBEVELINGEN Voor de toekomstige officemanagers en officemanagers die zich willen verbeteren is het volgende advies uit het rapport gekomen: Het maakt niet uit of je een mbo of hbo opleiding hebt afgerond, als je assertief genoeg bent kan jij ook een hbo functie invullen. Blijf je hele leven lang doorleren, zo hou jij die toegevoegde waarde in jouw beroep, want leren hoeft niet alleen op school te zijn. Neem een proactieve houding aan, zodat je ook gezien wordt als voorwaardelijke spreekpartner. Blijf buiten de processen denken en stap uit jouw comfortzone. En vergeet niet je hoeft niet altijd achter je bureau te zitten op kantoor, tegenwoordig kan er ook vanuit huis gewerkt worden.

51 AANBEVELINGEN Zorg dat je genoeg businesskennis hebt van het bedrijf waar je werkt. Zo kan je een beter ondersteuning zijn voor jouw manager.

52 DISCUSSIE Het was voor de onderzoekers nieuw om een advies rapport in Powerpoint te maken. Niemand van de onderzoekers had eerder een adviesrapport gemaakt en daarbij de onderdelen die aanbod zijn gekomen te combineren en toe te passen. Zij werden goed begeleid door Ancella Evers- de Boer. Ancella heeft ons aangestuurd als dat nodig was. Doormiddel van haar feedback vinden de onderzoekers dat het rapport een succes is geworden.

53 DISCUSSIE Er was niet bekend wat er precies in het advies rapport moest komen te staan. Er is veel tijd ingestoken om daar achter te komen. Tijd die misschien beter gebruikt had kunnen worden voor de kwaliteit van het adviesrapport. Het adviesrapport was op tijd af. Er was zelfs nog tijd over om het te verbeteren. Daarom kunnen de onderzoekers de kwaliteit van het rapport garanderen.

54 DISCUSSIE De onderzoekers zijn trots op de afgenomen interviews, omdat alle 6 de interviews professioneel zijn afgenomen. Het adviesrapport is gebaseerd op 6 interviews. De 6 interviewresultaten hadden veel gemeenschappen, maar we kunnen niet ervan uitgaan dat dit bij alle officemanagers en leidinggevende zo te werk gaat. Dit is maar een kleine groep beroepsbeoefenaars. Met meer interviews zouden zij meer informatie kunnen toevoegen en meer met elkaar kunnen vergelijken. Alle antwoorden die uit de interviews naar voren zijn gekomen sluiten aan bij de bevindingen in de desk research. Dit betekend dat de interviews wel zeker waardige input is.

55 EINDE ADVIESRAPPORT

ADVIESRAPPORT. Madelon Rademaker S Janet Bartelink S Denise van den Hoek S Tanika Bruinendael S

ADVIESRAPPORT. Madelon Rademaker S Janet Bartelink S Denise van den Hoek S Tanika Bruinendael S ADVIESRAPPORT Janet Bartelink S1087198 Tanika Bruinendael S1097849 Denise van den Hoek S1092785 Madelon Rademaker S1042781 Windesheim Flevoland, AD Office Management WFADOM.V1A 22 januari 2016 ADVIESRAPPORT

Nadere informatie

Adviesvoorstel. Naam: Amber Ros, Caitlin Drijsen, Tayra Wallé en Samantha Hoogvliets Klas: WFADOM.V1A Docent: Ancella Evers-de Boer & Marianne Haas

Adviesvoorstel. Naam: Amber Ros, Caitlin Drijsen, Tayra Wallé en Samantha Hoogvliets Klas: WFADOM.V1A Docent: Ancella Evers-de Boer & Marianne Haas Adviesvoorstel Naam: Amber Ros, Caitlin Drijsen, Tayra Wallé en Samantha Hoogvliets Klas: WFADOM.V1A Docent: Ancella Evers-de Boer & Marianne Haas Wie zijn wij Amber Ros 17 jaar Komt uit Almere Student

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel mbo Oriëntatie op ondernemerschap gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0080 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer Handel Op: 10-11-2015 2 van 6 1. Algemene

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Persoonlijke gegevens: Opleidingen en Kwalificaties:

Curriculum Vitae. Persoonlijke gegevens: Opleidingen en Kwalificaties: Curriculum Vitae Persoonlijke gegevens: Voornaam: Mohammed Jawad Achternaam: Alhaydary Adres: Plataanlaan 66 Postcode en plaats: 5616 LR Telefoonnummer: 06 47027919 E-mailadres: jawad_10_alhaydary@hotmail.com

Nadere informatie

Adviesrapport project De Officemanager in de Evenementenbranche KHADER OSMAN & NATASCHA KELDERS

Adviesrapport project De Officemanager in de Evenementenbranche KHADER OSMAN & NATASCHA KELDERS Adviesrapport project De Officemanager in de Evenementenbranche. 1 Natascha Kelders & Khader Osman Geachte lezer, Graag stellen wij ons aan u voor. Links ziet u Natascha Kelders, rechts Khader Osman. Wij

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek Het nieuwe verkopen

Samenvatting onderzoek Het nieuwe verkopen Samenvatting onderzoek Het nieuwe verkopen Inleiding De kracht van consumenten en internet wordt steeds groter. Met de toenemende populariteit van digitale informatie wordt de rol van de verkoper beduidend

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan

Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Automatisering en robotisering zorgen voor een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt. Met

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Officemanagement

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Officemanagement Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Officemanagement Saxion. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

directie)secretaresses, managementassistenten, officemanagers, (project)ondersteuners, (financieel) administratief medewerkers, marketing- /

directie)secretaresses, managementassistenten, officemanagers, (project)ondersteuners, (financieel) administratief medewerkers, marketing- / directie)secretaresses, managementassistenten, officemanagers, (project)ondersteuners, (financieel) administratief medewerkers, marketing- / communicatie- / salesmedewerkers et cetera Steeds meer taken

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

Functieprofiel. Positie Stagiair Directiesecretaresse. Organisatie Quaestus Executive Leadership

Functieprofiel. Positie Stagiair Directiesecretaresse. Organisatie Quaestus Executive Leadership Functieprofiel Organisatie Quaestus Executive Leadership Datum 7 July 2017 De organisatie Quaestus is gespecialiseerd in Executive Leadership en heeft een breed aanbod van diensten in Executive Search,

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Een directeur wil geen coach?

Een directeur wil geen coach? auteur: Loes Bon MCM MScBA MS Een directeur heeft grote invloed op het bedrijf en krijgt in die functie vaak gebrekkig feedback. Steeds vaker bieden directeuren hun leidinggevenden een coach aan. Dat is

Nadere informatie

Kaartspel EVC als strategische keuze

Kaartspel EVC als strategische keuze Kaartspel EVC als strategische keuze Doel van het kaartspel: Inzicht krijgen in waar je als EVC-aanbieder naar toe wilt gaan en hoe je perspectief voor de toekomst ontwikkelt. Ga je wel of niet door met

Nadere informatie

Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen

Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen Wil je je rugzak vullen om je loopbaan nu en in de toekomst gestalte te geven en voorbereid te zijn op je toekomst? Baas van je eigen loopbaan in de wereld

Nadere informatie

2015 2016 HET ADVIESRAPPORT

2015 2016 HET ADVIESRAPPORT HET ADVIESRAPPORT 2015 2016 ONDERWIJSBRANCHE Dit adviesrapport is gemaakt door: Kirsten van Dijk Celine Strijker Tamara Kroon Kirsten van Dijk: Ik ben 19 jaar oud. Ik volg de opleiding AD Officemanagement

Nadere informatie

Social Strategy Masterclass 2014

Social Strategy Masterclass 2014 Social Strategy Masterclass 201 Bestemd voor Directie en Management actief in zowel B2B, B2C als Non profit Inhoudsopgave Inleiding Eendaagse Social Strategy MasterClass Programma Ochtendsessie Middagsessie

Nadere informatie

ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT. TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren!

ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT. TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren! ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren! ONDERWERP EXTERNE ANALYSE LET OP: analyseren = onderzoeken = objectief beschrijven = zonder oordeel, zonder advies,

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

Voor wie verstandig handelt! Daling personeel

Voor wie verstandig handelt! Daling personeel Daling personeel Trendsamenvatting Naam Definitie Scope Invloed Conclusie Bronnen Daling personeel Het aantal medewerkers dat werkzaam is in de sector / branche zal gemiddeld genomen hoger opgeleid zijn,

Nadere informatie

1. Kansen op de arbeidsmarkt

1. Kansen op de arbeidsmarkt Studiewijzer 3 Verken de mogelijkheden II Wat vind jij belangrijk bij het maken van een keuze? Moet de studie vooral leuk zijn of kijk je ook naar wat je er later mee kan worden en of je kans maakt op

Nadere informatie

De Innovator. Trendanalyse. De Trendanalyse in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

De Innovator. Trendanalyse. De Trendanalyse in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator Trendanalyse De Trendanalyse in een notendop de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Trendanalyse DE INNOVATOR Het gedrag van klanten wordt steeds grilliger en door trends bepaald; Daarom

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee verbind jezelf aan Cofely sprak me aan omdat ze behalve technisch ook qua duurzaamheid vooroploopt. En haar ambities omzet in concrete producten voor klanten. Zo heb ik tijdens mijn traineeship een Energie

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Ondernemerschap op basis van vakmanschap Vakman-ondernemer - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier

Nadere informatie

KIEMKRACHT. Ondernemerstraject van het Alfa-College. Flexibiliteit. Initiatief. Pro-activiteit. Nieuwsgierigheid

KIEMKRACHT. Ondernemerstraject van het Alfa-College. Flexibiliteit. Initiatief. Pro-activiteit. Nieuwsgierigheid Initiatief Nieuwsgierigheid Communicatieve vaardigheden, mondeling en/of schriftelijk Plezier in nieuwe mensen ontmoeten/ netwerken Social media Flexibiliteit Pro-activiteit Organisatietalent 21 st century

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

mbo Food & Lifestyle Nieuw in Almere per september 2017 in nieuwe mbo vleugel Word wegwijs in de voedingswereld

mbo Food & Lifestyle Nieuw in Almere per september 2017 in nieuwe mbo vleugel Word wegwijs in de voedingswereld mbo Food & Lifestyle Nieuw in Almere per september 2017 in nieuwe mbo vleugel Word wegwijs in de voedingswereld mbo Food & Lifestyle Geïnteresseerd in het verhaal achter het voedseletiket en de invloed

Nadere informatie

Geachte lezer, Ik wens u veel leesplezier! Met vriendelijke groeten,

Geachte lezer, Ik wens u veel leesplezier! Met vriendelijke groeten, Geachte lezer, Ik hoop dat u met belangstelling deze vernieuwde NOA Nieuwsbrief, het middel om u op de hoogte te brengen van actuele ontwikkelingen binnen het werkterrein van NOA, zult lezen. Om u goed

Nadere informatie

Reflectievragen met betrekking tot jouw rol en functie:

Reflectievragen met betrekking tot jouw rol en functie: Reflectievragen met betrekking tot jouw rol en functie: In hoeverre ben je tevreden met je baan? In hoeverre sluit jouw functie en rol aan bij jouw opleidingen en kwalificaties? Wat heb je de afgelopen

Nadere informatie

PESTLE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

PESTLE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld PESTLE Gebruik van de tool Template Voorbeeld PESTLE PESTLE helpt je om de invloed van je omgeving op je bedrijf te analyseren. Er zijn zes factoren die jouw bedrijf beïnvloeden. Factoren kunnen politiek,

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

De arbeidsmarkt van vandaag, morgen en de toekomst

De arbeidsmarkt van vandaag, morgen en de toekomst De arbeidsmarkt van vandaag, morgen en de toekomst Maaike Kooter Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties Kennismaken Maaike Kooter Arbeidsmarkt Training Marketing Employability Hoe arbeidsmarktfit ben

Nadere informatie

brunel.nl/ysp Young Financial Specialist Program Traineeship financiële dienstverlening

brunel.nl/ysp Young Financial Specialist Program Traineeship financiële dienstverlening brunel.nl/ysp Young Financial Specialist Program Traineeship financiële dienstverlening Young Financial Specialist Program Traineeship financiële dienstverlening Je weet dat je vooruit wilt maar je zoekt

Nadere informatie

BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER ZAKELIJKE MARKT

BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER ZAKELIJKE MARKT #VACATURE BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER ZAKELIJKE MARKT Stella is een van de snelst groeiende bedrijven in Nederland, en met meer dan 250.000 klanten is de e-bike specialist niet meer weg te denken uit

Nadere informatie

Onderzoek Alumni Bètatechniek

Onderzoek Alumni Bètatechniek Onderzoek Alumni Bètatechniek 0 meting - Achtergrond Eén van de knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt is een tekort aan technisch geschoolden. De Twentse situatie is hierin niet afwijkend. In de analyse

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

BASISGEGEVENS. Naam. Contactpersoon. Dr. E.W.M. Gielen. Portfoliomanager & Organisatieontwikkeling Adacademies. Functie

BASISGEGEVENS. Naam. Contactpersoon. Dr. E.W.M. Gielen. Portfoliomanager & Organisatieontwikkeling Adacademies. Functie 1 BASISGEGEVENS Soort aanvraag: Nieuwe opleiding De startdatum van de Ad opleiding is gepland per 1 september 2018. Hiermee is te verwachten dat deze nieuwe opleiding valt onder de nieuwe wetgeving rond

Nadere informatie

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing Quickscan Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 26 augustus 2013 JH Business Promotions heeft

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

ANALYTICS Hoe groot is uw zakelijke marktpotentieel?

ANALYTICS Hoe groot is uw zakelijke marktpotentieel? ANALYTICS Hoe groot is uw zakelijke marktpotentieel? In een sterk veranderende automotive markt die onder druk staat door het huidige financiële en economische klimaat zijn efficiëntie en optimalisatie

Nadere informatie

BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER TALENT ACQUISITION & DEVELOPMENT

BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER TALENT ACQUISITION & DEVELOPMENT #VACATURE BUSINESS DEVELOPMENT HR BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER TALENT ACQUISITION & DEVELOPMENT Een continu veranderende wereld vraagt om vernieuwing. Dat vereist actie en een frisse blik. De jonge talenten

Nadere informatie

Duurzame Ontwikkeling

Duurzame Ontwikkeling Duurzame Ontwikkeling Korte toelichting op het begrip Praktische invulling - in bedrijven - technologie Invulling in het onderwijs J. Venselaar 17 november Duurzame ontwikkeling in het onderwijs 1 Duurzaam..

Nadere informatie

Het doel ITTL is dat je je op diverse terreinen vaardigheden leert. Het gaat hier niet alleen om ICT- vaardigheden

Het doel ITTL is dat je je op diverse terreinen vaardigheden leert. Het gaat hier niet alleen om ICT- vaardigheden ITTL KLAS 4 EXAMENDOSSIER Individuele opdracht voor het School Praktisch Examen ITTL op de St-Jozefmavo WIE BEN JE, WAT WIL JE EN WAT KUN JE? Het einde van ITTL op de St-Jozefmavo is voor jou in zicht

Nadere informatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie Marktonderzoek Instagram pagina Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie 1. Waarom een marktonderzoek? 2. Mijn onderzoeksvraag 3. Enquête 4. Concurrentieanalyse 5. SWOT-Analyse 6. Conclusie

Nadere informatie

Document House Limburg. professioneel betrouwbaar de snelste service

Document House Limburg. professioneel betrouwbaar de snelste service Document House Limburg professioneel betrouwbaar de snelste service Missie Uw doelstellingen, zijn onze doelstellingen! Goed partnerschap zorgt ervoor dat deze behaald worden! Etienne Naus Document House

Nadere informatie

Take on Talent. Take on Talent

Take on Talent. Take on Talent Take on Talent Inleiding Welkom bij de Gallery of Thoughts! Middels dit boekje willen we u een beknopte versie van onze line of argument bieden. Elk koffertje staat voor een hoofdstuk in onze argumentatielijn.

Nadere informatie

Het belang van een LinkedIn profiel creëren

Het belang van een LinkedIn profiel creëren Het belang van een LinkedIn profiel creëren Of je nu een zakelijke betrekking hebt, ondernemer, student of werkzoekend bent, voor iedereen geldt dat een goed LinkedIn profiel heel belangrijk is. Het is

Nadere informatie

In samenwerking met. White paper. grafieken. interim index 8. vakmanschap is niet genoeg. Your business technologists.

In samenwerking met. White paper. grafieken. interim index 8. vakmanschap is niet genoeg. Your business technologists. In samenwerking met White paper I grafieken interim index 8 vakmanschap is niet genoeg Your business technologists. Powering progress Contents Voorwoord 3 Onderzoeksresultaten 4 Extra bevindingen 8 Op

Nadere informatie

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management Plan van aanpak Promotie, premiums en trendwatching Annika Woud - MM2a - 11 mei 2015 Voor Carla Kastelein - Management 1 Inhoudsopgave Inleiding In mijn project ga ik mij verdiepen in de promotie, premiums

Nadere informatie

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken.

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken. BUSINESSPLAN IDENTITEIT Om Matthijs Rolleman Producties meer richting te geven, is er een duidelijke identiteit ontwikkeld vanuit de theorie van Kay Morel s Identiteitsmarketing. Deze identiteit geeft

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Ontwikkelt Groei & Efficiency Wie wij zijn: is een adviesdienst die actief is in de bloemenen plantensector. De sector is dynamisch en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, mede door de opkomst van internet

Nadere informatie

SWOT-analyse voor een merk met VerMERKvuldigingskracht

SWOT-analyse voor een merk met VerMERKvuldigingskracht SWOT-analyse voor een merk met VerMERKvuldigingskracht 2 Een leerrijke oefening om te achterhalen hoe je het verschil kan maken met je concurrenten, is een SWOTanalyse van je merk. Daarbij neem je de sterktes

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER VOOR LEIDINGGEVENDEN WAAROM DEZE WORKSHOP? Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het bevorderen van inzetbaarheid van medewerkers. Zij zijn degenen die de dialoog

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Onderzoek Digital Transformation

Onderzoek Digital Transformation Onderzoek Digital Transformation September november 2014, Nederland Onderzoek is gedaan door efocus onder digital leaders van 30 top500 bedrijven in Nederland. Onderzoek Digital Transformation Digital

Nadere informatie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie 10 Tips over Leiderschap voor startende Managers 1. 1 Accepteer het feit dat jij nog steeds veel moet leren. Je hebt de afgelopen jaren keihard gewerkt om dit te bereiken. Op jouw vakgebied heb je de nodige

Nadere informatie

Trends MTLM Specifiek voor Transport en logistiek

Trends MTLM Specifiek voor Transport en logistiek Trends MTLM Specifiek voor Transport en logistiek Aansluiting onderwijs arbeidsmarkt Marijke Heine Trends arbeidsmarkt algemeen Flexibilisering Digitalisering Robottechnologie Big data Globalisering Veranderende

Nadere informatie

Financial planning voor ondernemers. Heb jij al poen voor je pensioen?

Financial planning voor ondernemers. Heb jij al poen voor je pensioen? Financial planning voor ondernemers Heb jij al poen voor je pensioen? 1! van 12! Voorwoord De pensioenen van ondernemers zijn al langere tijd onderwerp van discussie. Terwijl in Den Haag wordt gediscussieerd

Nadere informatie

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant.

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Opdracht 1 A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Het galgenwiel. Demografisch: Mannen en vrouwen tussen de

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord FUNCTIEPROFIEL LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle 1. LTO Noord LTO Noord is dé belangenbehartiger en partner voor boeren en tuinders in de negen provincies

Nadere informatie

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b PVA Jaar 2 Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b Inhoudsopgave blz. Voorblad - Inhoudsopgave 2 Plan van aanpak tweede jaar 3-4 Bijlage 1: Algemene domeincompetenties 5-6 (wat heb ik geleerd) Bijlage 2: Belangrijkste

Nadere informatie

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse Arnold Monshouwer Business Club Bernisse Wie zijn wij? Waarom innoveren? Wat is innovatie? Hoe kom ik op ideeën? Hoe pak ik het aan? Agenda Even voorstellen 1. Beter, eerder en sneller innoveren 2. Onafhankelijk

Nadere informatie

Bron: NIDAP, in samenwerking met Springest

Bron: NIDAP, in samenwerking met Springest Bron: NIDAP, in samenwerking met Springest NIDAP onderzoeken - samenwerking met NRTO De informatie op de volgende sheets heeft uitsluitend betrekking op organisaties met meer dan 100 werknemers én een

Nadere informatie

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Programma Korte toelichting Nutri-akt Arbeidsmarkt Sollicitatieproces Zelfreflectie Sollicitatiebrief

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

Functieprofiel. Positie Research Consultant. Organisatie Quaestus Executive Leadership

Functieprofiel. Positie Research Consultant. Organisatie Quaestus Executive Leadership Functieprofiel Organisatie Quaestus Executive Leadership Datum 3 April 2017 De organisatie Quaestus is gespecialiseerd in Executive Leadership en heeft een breed aanbod van diensten in Executive Search,

Nadere informatie

Spiegeltje aan de wand, heb ik m n toekomst in de hand?

Spiegeltje aan de wand, heb ik m n toekomst in de hand? Spiegeltje aan de wand, heb ik m n toekomst in de hand? Sylvia Verhoef adviseur en manager opleidingen Inhoud Ontwikkelingen en veranderingen Spiegeltje aan de wand, heb ik m n toekomst in de hand? Betekenis

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017 Hieronder volgt de inhoud van de workshop Onderwijs voor de toekomst, die gehouden is op de DAS conferentie van 23 maart 2017, gevolgd door de opdracht die vooraf toegestuurd is aan de deelnemers en tot

Nadere informatie

Business College Notenboom & Business School Notenboom

Business College Notenboom & Business School Notenboom University of Applied Sciences Business College Notenboom & Business School Notenboom Ondernemend Inspirerend Ambitieus MBO 4 in 2 jaar HBO-Ad in 2 jaar HBo in 3 of 4 jaar Transparant Persoonlijk Notenboom

Nadere informatie

Vacature Project manager

Vacature Project manager C W Vacature Project manager Loop jij warm voor projectmanagement en innovatie? January 2017 Loop jij warm voor Projectmanagement en Innovatie? Wil jij jezelf ontwikkelen binnen een jonge Fintech organisatie

Nadere informatie

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4!

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4! secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses van KLM die geen mbo-diploma hebben. VAKMANSCHAP

Nadere informatie

Netwerk. 12-4-2013 10.00 uur tot 16.30 uur

Netwerk. 12-4-2013 10.00 uur tot 16.30 uur WELKOM Netwerk 12-4-2013 10.00 uur tot 16.30 uur Door Andrew David (H4 organisatie training advies) i.s.m. HAN Centrum voor Ondernemerschap FNV Zelfstandigen Andrew David Dynamisch Zelfstandig Communicatieve

Nadere informatie

Schooluniformen in Nederland. Het betreden van een nieuwe markt.

Schooluniformen in Nederland. Het betreden van een nieuwe markt. Schooluniformen in Nederland. Het betreden van een nieuwe markt. Executive summary Naam auteur: Els Sluis Studentennummer: 500533437 E-mailadres: sluisels@hotmail.com Soort rapport: Executive Summary Opleiding:

Nadere informatie

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans Reflectieverslag Stages of concern Jan-Hessel Boermans Motivatie Sinds augustus 2010 ben ik werkzaam in het onderwijs als groepsleerkracht op een cluster 4 school. Een baan met veel afwisseling en een

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion management Junior productmanager fashion - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

intensieve traject wordt niets aan het toeval overgelaten. Bij de opdrachtgever begint dit met diepgaand

intensieve traject wordt niets aan het toeval overgelaten. Bij de opdrachtgever begint dit met diepgaand Profiel FenterDaniëls bemiddelt sinds 1999 in personeel voor FINANCE posities. Dat doen wij voor vaste functies. Daarnaast ondersteunen wij organisaties met tijdelijk personeel. Onze wervings- en selectieprocedure

Nadere informatie

PE,PEPP en Samen Werken

PE,PEPP en Samen Werken PE,PEPP en Samen Werken Permanente Educatie Platform voor Pedagogische Professionals Begeleiding, Ondersteuning, Tijd en Moeite 15-10-2015 Alex Cornellissen Kleine Ikke lid AGOOP 1 Permanente Educatie

Nadere informatie

ECONOMIE & ONDERNEMEN

ECONOMIE & ONDERNEMEN ECONOMIE & ONDERNEMEN ECONOMIE & ONDERNEMEN Contact met klanten, commerciële doelstellingen halen en kansen in de markt pakken: welkom in de dynamische wereld van Economie & Ondernemen! Wij bieden economische

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Minder startende ondernemers

Minder startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Minder startende ondernemers in 2012 Aantal starters loopt in alle provincies terug Dit jaar zijn er tot en met september circa 95.000 mensen een onderneming gestart, ruim

Nadere informatie

HRD Trends Financiële Dienstverlening. Hoe is het leren georganiseerd in de meest mobiele sector van Nederland?

HRD Trends Financiële Dienstverlening. Hoe is het leren georganiseerd in de meest mobiele sector van Nederland? HRD Trends 2017 Financiële Dienstverlening Hoe is het leren georganiseerd in de meest mobiele sector van Nederland? Voorwoord en hoofdconclusies Dit is een jaarlijks terugkerend onderzoek door Springest

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Directiesecretaresse/managementassistent mbo-beroep, niveau 4

MBO-beroep in beeld. Directiesecretaresse/managementassistent mbo-beroep, niveau 4 MBO-beroep in beeld Directiesecretaresse/managementassistent mbo-beroep, niveau 4 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd

Nadere informatie

acilitair anagement zet og (te) weinig n op data

acilitair anagement zet og (te) weinig n op data acilitair anagement zet og (te) weinig n op data De wereld veranderd razendsnel. Nieuwe technologische innovaties zoals sensoren, robots en data bieden nieuwe kansen om problemen op te lossen. Ook sociale

Nadere informatie