Van zorgen voor naar zorgen dat

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van zorgen voor naar zorgen dat"

Transcriptie

1 Van zorgen voor naar zorgen dat jaarbericht

2 Voorwoord 3 In dit Jaarbericht kunt u een aantal portretten van cliënten lezen. Verhalen over hun leven en toekomst. Een rode draad in deze verhalen is de eigen regie van cliënten. Zij zijn immers zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling en herstel. Een herstel dat gericht is op de toekomst. Dat is het uitgangspunt van de koers die wij hebben uitgezet. Wij willen nog betere zorg bieden door het versterken van de kracht van cliënten. Cliënten zijn meer dan hun probleem, ze hebben een verleden, ervaring, kennis, kinderen, een netwerk, dromen en talenten. Herstellen lukt beter als iemand zich vanuit die talenten en kracht, richt op de toekomst. Daar ligt de groei en de focus. We willen in een zo vroeg mogelijk stadium die kracht versterken, wanneer er nog geen sprake is van uitval. Dat doen we door dicht in de wijk, met netwerkpartners, preventief te werken. Een mooi voorbeeld is IRIS in de Buurt, een wijkgerichte aanpak in Arnhem die in 2013 ook navolging heeft gekregen in Ede. In die gevallen waar wel sprake is van uitval, willen we onder meer met integrale teams begeleiding en behandeling op maat bieden. Gericht op de vraag van de cliënt. Zo kort als mogelijk, zo lang als nodig en zoveel mogelijk ambulant. Dat doen we op een professionele manier. Bij Opvang en Wonen hanteren we de methodiek Herstelwerk en bij Behandeling de methodiek CRA. Uiteindelijk moeten mensen in eigen omgeving de draad weer kunnen oppakken. Een klinische opname, onderdak voor de nacht of wonen bij IrisZorg is pas aan de orde als die eigen omgeving er niet is of te onveilig is. IrisZorg Kronenburgsingel 545 Postbus 351, 6800 AJ Arnhem T E oplage Druk: Drukkerij Hodak Beekbergen, onderdeel van IrisZorg Fotografie: Niek Tricotteux (foto pagina 15: Peter Venema) Vormgeving: Madelief Brandsma grafisch ontwerp april 2013 In dit Jaarbericht kunt u lezen hoe IrisZorg in 2012 de eigen kracht van cliënten versterkt. Dat leest u in deze portretten, maar dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de uitgave van ons personeelsblad Facet dat in december is samengesteld en geschreven door cliënten. En u ziet het terug in onze website die we in 2012 hebben vernieuwd. Don Olthof en Wim Foppen Raad van Bestuur

3 4 De Social Club is nu mijn praatpaal 5 > Mark (35), ex-cliënt verslavingsbehandeling Mark was een aantal jaren verslaafd aan GHB. Op eigen kracht afkicken is niet mogelijk, dus deed hij dat in een kliniek. En dan sta je weer buiten, lichamelijk clean maar geestelijk nog 80 procent verslaafd. Ik wist dat veel ex-verslaafden aan GHB het niet alleen redden, dus daarom ben ik zelf al vooraf ondersteuning gaan zoeken. Ik kwam in contact met ervaringsdeskundigen van IrisZorg en kon meteen aansluiten bij de Social Club in Nijmegen. We praten over van alles: boeken, sport, vrijetijdsbesteding. En we bowlen, bbq-en, hebben de Kerstmarkt bezocht. Ik kan wel zeggen dat ik met een aantal mensen bevriend ben geraakt. In de kliniek zeiden ze: Trek niet teveel op met medepatiënten, herstellen moet je zelf doen, maar zonder de Social Club had ik het een stuk moeilijker gevonden. Ik heb zelf nog min of meer een vriendenkring, maar er zijn ook mensen die jarenlang op een zolderkamer wiet hebben zitten roken, de club haalt hen uit het isolement. Het belangrijkste wat ik afgelopen jaar heb geleerd, is om te praten. Eerder had ik GHB nodig om uit mijn schulp te komen, nu is de Social Club mijn praatpaal. Het valt me vaak op in bijeenkomsten met cliënten dat ze zeggen dat ze geen behoefte hebben aan alcohol of drugs. Daarna zie je de één na de ander terugvallen. Die behoefte aan alcohol of drugs gaat nog heel lang door, daar hoef je je niet voor te schamen. Ik ben mensen aan het overhalen om te sporten. Dat is mijn beste medicijn tegen de trek. Ik vind de inzet van ervaringsdeskundigheid een goede zet. Het is belangrijk om in gesprek te blijven met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Je moet niet vergeten waar je vandaan komt. Ik ben een verslaafde in herstel, ik zal nooit zeggen dat ik genezen ben. Ervaringsdeskundigheid Sinds 2012 heeft IrisZorg een ontwikkelcentrum voor ervaringsdeskundigheid en herstelondersteunende zorg waar zo n 20-tal (ex-)cliënten actief zijn. Ervaringsdeskundigen hebben hun eigen kennis en ervaringen met verslaving of dakloosheid aangevuld met cursussen en opleidingen en kunnen hun ervaringen goed presenteren. Naast Social Clubs zijn er buddy- en maatjes projecten die door ervaringsdeskundigen worden uitgevoerd. Ook geven ze voorlichting aan jongeren op scholen en aan cliënten in de klinieken van IrisZorg. Daarnaast nemen ervaringsdeskundigen deel aan zorginhoudelijke projectgroepen.

4 6 IRIS in de Buurt IRIS in de Buurt is actief in Arnhem en Ede en ondersteunt professionals en buurt bewoners bij het voorkomen en terugdringen van alcohol- en drugsgebruik en daaraan verbonden maatschappelijke problemen. Zo nodig begeleiden de adviseurs buurtbewoners naar passende hulpverlening. IRIS in de Buurt zit in de wijk en is bereikbaar voor iedereen met zorgen over middelengebruik (van zichzelf of een naaste). Teun en Lars gaan op bezoek bij Hans en Kim die sinds een tijdje samenwonen in het appartement van Hans in Arnhem. De adviseurs van IRIS in de Buurt ontvingen een telefoontje van de wijkagent, hij maakt zich zorgen over Hans en Kim. De politie is al een keer langs geweest wegens buurtoverlast, hij denkt dat er verslavende middelen in het spel zijn. In de portiek hangt de doordringende geur van cannabis. De adviseurs gaan poolshoogte nemen en proberen met de bewoners in gesprek te komen over het gebruik van verslavende middelen. Teun en Lars bellen aan bij het appartement; een slaperige Hans doet open. Kim ligt op de bank in de huiskamer van het kleine appartement. Aanvankelijk schrikken ze van het bezoek, maar ze willen wel met Teun en Lars praten. Naast het gebruik van cannabis drinken ze ook veel alcohol. Vooral Hans is een zware drinker. Het was niet de bedoeling om zoveel te gaan drinken en roken, maar dat is gewoon zo gekomen, bekent Hans. Beiden hebben het nodige meegemaakt in de afgelopen jaren. De verdovende werking van alcohol en cannabis liet hun problemen tijdelijk verdwijnen. 7 Het was niet de bedoeling om zoveel te gaan drinken en roken Hans (28) Kim (23), risicovolle gebruikers Hans ziet zelf ook in dat het zo niet verder kan, maar hij weet niet hoe hij eruit kan komen. Hij sleept Kim in zijn val mee. Teun en Lars adviseren Hans om in verslavingsbehandeling te gaan bij IrisZorg, Eén van de adviseurs kan de eerste keer meegaan als Hans dat wil. Met Kim plannen zij een nieuw gesprek, waarin zij tips krijgt om haar cannabisgebruik te beperken.

5 8 9 Werken met deze cliënten houdt me scherp > Koen Verbeet, medewerker verslavingsreclassering Als reclasseringswerker begeleid ik cliënten die van de rechter een straf opgelegd hebben gekregen en waarbij de rechter bepaald heeft dat er toezicht nodig is. Wij controleren of cliënten zich aan de straf houden en begeleiden ze naar zorg. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de behandeling van een verslaving of het vinden van een goede dagbesteding. Een prettige bijkomstigheid is dat IrisZorg verslavingsbehandeling, dagbesteding en werk en allerlei vormen van (woon)begeleiding onder één dak heeft. En als we de zorg niet hebben, zijn er korte lijnen met andere instellingen. De cliënten staan meestal zo n twee jaar onder toezicht van de Reclassering. Daarna begint het pas echt: dan moeten ze zich zonder begeleiding zien te redden. Soms zie je dat ze weer terugvallen in hun oude patroon en in aanraking komen met Justitie. Vooral de groep met complexe problematiek kan veel overlast veroorzaken. De gemeente Nijmegen is daarom zo n twee jaar geleden begonnen met het project aanpak (ex-)veelplegers. Het gaat om Casemanagement Plus, zoals dit zo mooi heet. Binnen het project werken gemeente, politie en IrisZorg intensief samen. Elke cliënt krijgt een vaste casemanager die met hem een individueel plan opstelt. We bouwen als het ware een vangnet om de cliënt. Als projectleider ben ik trots op de resultaten. Van de 21 cliënten in 2012 is 40% niet in aanraking geweest met Justitie. Voor deze complexe doelgroep is dat een prima uitkomst. Je ziet cliënten ook opbloeien omdat het wat beter met ze gaat. Mijn werk houdt me scherp en ik heb geleerd om me kwetsbaar op te stellen. De dynamiek en moeilijkheidsgraad maakt het werken bij IrisZorg Reclassering interessant. Ik vind het belangrijk om een netwerk aan goede contacten op te bouwen met bijvoorbeeld woningcorporaties en andere instellingen, zij staan meestal niet open voor onze doelgroep. Daarnaast heb ik prettige collega s en een goed en dynamisch team waarin we veel kunnen delen. Reclassering en Forensische Zorg In het arrondissement Arnhem is IrisZorg een erkende organisatie voor verslavingsreclassering. Reclassering vormt de schakel tussen Justitie en de zorg. De belangrijkste taken zijn het geven van advies en het houden van toezicht als onderdeel van een straf. Daarnaast biedt IrisZorg ook Forensische Zorg waarbij het gaat om het behandelen en begeleiden van mensen die een delict hebben gepleegd en daarnaast meervoudige problemen hebben.

6 Een stabiele basis voor mijn zoontje > Purdy (32), cliënt Crisisopvang Een aantal verhuisdozen staat al klaar. Over een week krijg ik mijn eigen huis en dan ga ik samen met mijn zoontje van drie een nieuw leven beginnen. Dan kan ook de hond weer bij ons wonen. Momenteel verblijft Purdy met haar zoontje in de Crisisopvang, de hond is bij haar ex-vriend. Ik ben blij dat ik goed contact met hem heb, hij is immers de vader van mijn kind. Maar samenwonen ging echt niet meer. We hadden veel ruzie en ik was constant bezig om zijn problemen op te lossen. Ik los liever mijn eigen problemen op. En dat is wat ik bij de Crisisopvang heb geleerd. Samen met mijn persoonlijk begeleider ben ik rond de tafel gaan zitten en hebben we een actieplan gemaakt met de dingen die ik wilde en moest aanpakken. Ik heb bijna alles zelf gedaan, maar als ik ergens niet uitkwam, heb ik om hulp gevraagd. Sommige dingen waren wel lastig. Formulieren zijn soms erg ingewikkeld en ik vond het moeilijk om naar de rechtbank te gaan voor het bewindvoerderschap. Maar hoe meer je zelf doet, hoe zekerder je wordt. Als alleenstaande moeder is het hard werken, maar ik wil mijn zoontje een stabiele basis geven. Als hij straks naar school gaat, wil ik meer gaan werken. Ik werk nu drie dagen en volg ook nog een opleiding. Als je in de Crisisopvang zit, hoef je je niet te schamen. Bovendien hoe meer je deelt, hoe vaker je hulp krijgt. Soms komt die hulp uit onverwachte hoek. Ik heb mijn collega s over mijn situatie in de Crisisopvang verteld. Toen ik ze vertelde dat ik weer een eigen huis kreeg, bood een collega spontaan aan om me te helpen bij de verhuizing. Methodiek Herstelwerk De cliënt centraal is het uitgangspunt van IrisZorg. Voor de verslavingsbehandeling werkte IrisZorg al met een cliëntgerichte methodiek: CRA. In 2012 is ook voor Opvang & Wonen een nieuwe methodiek ingevoerd: Herstelwerk. Het uitgangspunt is dat mensen vanuit eigen kracht kunnen herstellen. De focus ligt op wat mensen nog wel kunnen en niet op de tekortkomingen. Samen met iedere cliënt wordt een krachteninventarisatie opgesteld. Hieruit volgt een actieplan met haalbare doelen. De omgeving van de cliënt wordt hierbij zoveel mogelijk betrokken. De medewerkers van IrisZorg volgen een intensieve training in deze nieuwe methodiek.

7 Ik moet een uitlaatklep hebben > Brian (23), maakt gebruik van een netwerkmakelaar Nieuwe Buren Het project Nieuwe Buren in Apeldoorn is erop gericht om jongeren te ondersteunen bij de opbouw van een (nieuw) sociaal netwerk. Het gaat om jongeren die uitstromen uit een intramurale voorziening. Doel is om het netwerk om de jongere heen te vergroten, zoals (hernieuwd) contact met familie, sport of verenigingswerk. Zo krijgen jongeren een betere start met minder kans op terugval in oude gewoonten. Brian is 23 jaar en heeft al een reputatie als het gaat om criminele activiteiten. Hij wilde dit leven achter zich laten en een nieuwe start maken. Daarom kwam hij naar Apeldoorn. Wander Postma, netwerkmakelaar bij IrisZorg, helpt Brian vanuit het project Nieuwe Buren om een sociaal netwerk in de voor hem onbekende stad op te bouwen. Gisteren heb ik voor het eerst gewerkt in het buurthuis. Die oudjes zaten me meteen in de maling te nemen, toen ik vroeg of ze koffie wilden. Doe mij maar Irish Coffee, riep er één. Toen ik met de koffie kwam, zei hij Waar is de Irish nou?. In Ierland!, zei ik terug. Iedereen lachen. Brian doet één keer in de week vrijwilligerswerk in het buurthuis voor ouderen. Ik volg sinds afgelopen jaar een hospitality-opleiding tot servicemedewerker niveau twee. Daarnaast werk ik bij McDonalds. Dat bevalt goed. Ook doet Brian weer aan sport. Kickboksen, zijn oude hobby. Ik moet een uitlaatklep hebben. Wander en hij zijn samen gegaan. Ik was kapot! Ik had twee jaar niks gedaan!, roept Brian uit. Brian kwam vorig jaar met IrisZorg in contact. Meteen maakten ze concrete afspraken over de vrijetijdsbesteding die Brian wilde doen. Wander: Hoe sneller je knopen doorhakt, hoe meer profijt je ervan hebt. Zo kom je in een positieve flow en kom je vanzelf de goede mensen tegen. De bal ligt nu bij Brian. Al houdt hij er maar één vriend aan over, dan is het al goed. Brian heeft veel aan de begeleiding gehad. Ik zou zelf niet gezien hebben wat ik moest doen. Ik moet bezig blijven, anders doe ik domme dingen. Ik ga zeker door!

8 14 FACT-team is een geoliede machine FACT De doelgroep van het FACT-team bestaat uit cliënten die problemen hebben op bijna alle leefgebieden: wonen, financiën, werk, relaties en gezondheid, gecombineerd met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. De cliënten zijn zorgmijders. Vaak zijn er al veel pogingen gedaan om de cliënten in zorg en begeleiding te krijgen en te houden. Het FACT-team Nijmegen werkt intensief met 400 cliënten. Jaarlijks stromen 100 cliënten uit. Gemiddeld blijven ze vier jaar onder begeleiding van het FACT-team. 15 > Lex van Schijndel, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Propersona Sinds anderhalf jaar is het FACT-team in Nijmegen actief. FACT staat voor Functie ACT (Functie Assertive Community Treatment) en is een samenwerkingsverband tussen IrisZorg, Propersona en GGD. FACT richt zich op mensen met een ernstige psychische aandoening in combinatie met verslaving. Lex van Schijndel van Propersona werkt al tien jaar met deze doelgroep. De zorg voor dakloze verslaafden heb ik met sprongen vooruit zien gaan. Door intensieve samenwerking tussen de psychiatrie, de GGD en IrisZorg is er in Nijmegen geen overlast meer van daklozen en weten de cliënten de zorg goed te vinden. Nijmegen is een veilige stad geworden. Het FACT-team werkt als een goed geoliede machine, er zijn geen verschillen tussen de medewerkers van verschillende organisaties (totaal 18 fte). Dat moet ook wel als er 400 cliënten te bedienen zijn. Iedere dag is er een zogenaamd digibord overleg, waarin drie categorieën cliënten worden besproken. De eerste categorie is het zwaarst en vraagt de meeste zorg. De andere categorieën zijn lichter en komen minder vaak per week aan bod, maar worden evengoed scherp in de gaten gehouden. Je probeert cliënten met kleine stapjes op een hoger niveau te tillen. Een dakloze psychiatrische patiënt die op straat sliep, maar nu in een voorziening is opgenomen. Een vrouw die al jaren alcoholverslaafd is, maar graag haar kinderen wil bezoeken. Dan ga je als hulpverlener mee en zorg je er samen voor dat ze een beetje toonbaar is. Uiteindelijk merk je dat er meer bespreekbaar gaat worden met deze cliënten. Het uiteindelijke doel is dat cliënten zelfredzamer worden, maar dat is lang niet voor iedereen haalbaar. Soms zijn stabiliseren en het kunnen bieden van duidelijke kaders al belangrijke stappen.

9 16 Soms had ik wel drie afspraken per week 17 > Luuk (43), ex-cliënt verslavingsbehandeling In het begin had ik helemaal niet in de gaten dat ik een alcoholprobleem had. Ik kreeg steeds vaker ruzie met mijn vrouw en dochter omdat ik nergens meer zin in had, behalve om bier te drinken. Ik dronk er zo n vijftien per dag. Toen mijn werkgever me op het matje riep over mijn functioneren, realiseerde ik me dat mijn drankgebruik te ver ging en ben ik naar de huisarts gegaan. Hij heeft me doorverwezen naar IrisZorg. Ambulante verslavingsbehandeling In 2012 heeft IrisZorg ingezet op meer en intensievere ambulante behandelingen. Het aantal bedden in de klinieken voor volwassenen is verminderd met 30%. Cliënten worden zoveel mogelijk in hun eigen omgeving en op de poliklinieken behandeld. Elke behandeling start met een commitmentfase. Tijdens twee gesprekken blijkt of een cliënt tijd wil en kan vrijmaken voor een behandeling. Deze fase is bedoeld om te voorkomen dat cliënten voortijdig stoppen met hun behandeling. De nieuwe aanpak blijkt effect te hebben: meer mensen maken hun behandeling af in kortere tijd. Ik vond het eerlijk gezegd lastig om die stap te maken. Tijdens het eerste gesprek met mijn behandelaar Miranda liet ze me nadenken over de vraag of ik echt gemotiveerd was om iets aan mijn drankgebruik te doen. Behoorlijk confronterend, maar het hielp me bij de beslissing om er echt iets aan te doen. Er volgde een intensief traject. Soms had ik wel drie afspraken per week. Het ging met vallen en opstaan. Het lukte me niet meteen om mijn biertjes te laten staan en daar voelde ik me dan weer schuldig over. Ik hoefde gelukkig niet opgenomen te worden, maar leerde dingen die ik gelijk thuis kon toepassen. Ook mijn vrouw en dochter werden betrokken bij de behandeling. Dat betekende dat ik mijn dochter moest laten zien dat ik helemaal niet die sterke vader was die ik wilde zijn. Tijdens de behandeling kwam ik er achter dat ik vooral dronk omdat ik heel onzeker ben in mijn werk. Met Miranda heb ik het gesprek geoefend dat ik moest voeren met mijn leidinggevende. Daardoor was ik sterk genoeg om dit gesprek aan te gaan. De behandeling duurde drie maanden. Het gaat nu een half jaar goed met me.

10 18 De rust van een eigen kamer bevalt goed > Kars (52), cliënt Beschermd Wonen, Remisestraat Arnhem 19 Ik ben opgegroeid in een woonwagenkamp. Door pech in mijn relaties en verkeerde keuzes ben ik gaan drinken. Dit leidde tot een zware alcoholverslaving, waardoor ik op straat belandde. De afgelopen jaren heb ik diverse opvangvoorzieningen van binnen gezien. Omdat mijn broer in een opvangvoorziening in Arnhem verbleef, ben ik daar ook heen gegaan. Ik was inmiddels gestopt met drinken en wilde hem graag helpen. In de zomer van 2012 werd de opvang aan de Remisestraat verbouwd tot een Doorstroomvoorziening met op de bovenste verdieping kamers voor Beschermd Wonen. Mijn broer en ik kregen hier ieder een eigen kamer. De rust van een eigen kamer bevalt goed. Het is fijn dat als me iets dwars zit, ik er direct met mijn persoonlijk begeleider over kan praten. Met de hulp van haar probeer ik mijn leven weer op orde te krijgen. Zo ben ik bezig met schuldsanering. Zodra dat rond is, kan ik wat voor mezelf gaan zoeken en ben ik hier weg. Dan is er weer ruimte voor iemand anders. Ik zit niet graag stil, ben actief. Zo ga ik overdag bijvoorbeeld op zoek naar oud ijzer. Daarnaast help ik anderen graag. Als ik weer op mezelf woon, zou ik graag een klusbedrijf willen beginnen. Ik ben namelijk erg handig. Ik heb fouten gemaakt in mijn leven. Dit wil ik nu herstellen. Met mijn moeder bel ik iedere week, anders maakt ze zich zorgen. Helaas is mijn broer onlangs door een ongeluk om het leven gekomen. Ik heb weinig contact met mijn kinderen. Ik heb ze nu niets te bieden. Als ik alles op orde heb, dan heb ik weer rust en tijd om deze contacten op te pakken. Doorstroomvoorziening Arnhem Onder het motto Minder opvang, beter leven heeft de gemeente Arnhem een reeks veranderingen doorgevoerd in het beleid rond de opvang van dak- en thuislozen. In het voorjaar van 2012 zijn de Nacht- en de Dagopvang gesloten en zijn samengevoegd tot een nieuwe Doorstroomvoorziening. Het doel is dat cliënten zo snel mogelijk doorstromen naar een goede woonplek. In het pand van de Doorstroomvoorziening zijn ook 16 appartementen gerealiseerd voor Beschermd Wonen bestemd voor mensen met complexe problemen. Meestal kampen ze met een langdurige verslaving. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig en stap voor stap werken de cliënten aan herstel.

11 kort > apeldoorn - Uitbreiding aantal plaatsen in de Crisisopvang Jongeren van 6 naar 8. - Realisatie 3 tijdelijke plekken voor de opvang van zwerfjongeren in Beekbergen. - Deelname aan FACT-team van GGNet. > arnhem - De aparte voorzieningen voor Dagopvang en Nachtopvang zijn op 1 juli gesloten en samengevoegd tot een nieuwe Doorstroomvoorziening. - Opening Doorstroomvoorziening aan de Remisestraat. - Sluiting pand van de Crisisopvang aan de Eusebiusbuitensingel. - Opening Tijdelijke Opvang Gezinnen met 6 appartementen en kantoorruimte. - Start verbouwing kliniek Groningensingel tot appartementen voor Beschermd Wonen. Afronding in > doetinchem - Het bestaande pand aan de Terborgseweg dat IrisZorg heeft gekocht, is opgeknapt en er is kantoorruimte gerealiseerd voor medewerkers IrisZorg. - Realisatie nieuwbouw achter het pand aan de Terborgseweg voor Beschermd Wonen met 33 plekken. Start verbouwing in > harderwijk - Start Filmschool: scholing en dagbestedingsproject waar cliënten op hun eigen niveau aan de slag kunnen bij het maken van een film. De Filmschool maakt korte filmproducties voor bedrijven en instellingen. > nijmegen - Realisatie van 37 appartementen voor Beschermd Wonen in pand Dag- en Nachtopvang (ook wel MFC genoemd). - Duurzame oplossing voor de opvang van zwerfjongeren SAM ingezet. - Start Oog voor Talent: werkcorporatie om inwoners van Nijmegen met een WWBuitkering weer bij het arbeidsproces te betrekken. > lelystad - Start realisatie van een nieuwe woonvoorziening met 45 appartementen, in nauw overleg met gemeente en direct omwonenden. > verslavingsbehandeling Meer mensen maken hun behandeling af, komen naar afspraken en ronden hun behandeling in kortere tijd af. - Het aantal cliënten dat de behandeling niet afmaakt is gedaald van 33% naar 20%. - Het aantal cliënten dat niet komt opdagen bij afspraken is gedaald van 15% naar 7,5%. - Het aantal klinische bedden is gedaald met 28%. - Het aantal gemiddelde verblijfsdagen is afgenomen van 90 tot 60 dagen. - De gemiddelde totale behandeldoorlooptijd is afgenomen van gemiddeld 11 maanden naar 6 maanden. - ROM (Routine Outcome Monitoring): medewerkers zijn getraind in een nieuwe, ook voor cliënten toegankelijke, digitale tool. - Verhuizing team Reclassering Arnhem naar pand van Reclassering Nederland. - Plan Morgen voor mensen die gebaat zijn bij een kortdurende intensieve behandeling, behaalt een tevredenheidscijfer van een 8. > preventie - Ontwikkeling Nazorgtraject ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk voor jongeren onder de 16 jaar die na alcoholgebruik in het ziekenhuis zijn beland. > onderzoek - Publicatie Tendens , Trends in wonen, werken en middelengebruik. - Uit het Imago-onderzoek blijkt dat IrisZorg een overwegend positief imago heeft bij cliënten, financiers en verwijzers. - Onderzoek naar mogelijkheden van verslaafde patiënten met Transcraniële Magnetische Stimulatie. - Publicatie in Tijdschrift voor Psychiatrie (oktober 2012) over alcoholafhankelijkheid bij ongemotiveerde patiënten die zijn behandeld na een rechterlijke machtiging. - Promotieonderzoek naar werking EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). > iriszorg algemeen - Ontwikkeling IrisZorg Kwaliteitsnorm voor producten: cliënten kunnen overal dezelfde kwaliteit verwachten. - Veiligheid blijft een belangrijk aandachtspunt. In 2012 zijn onder meer 49 ontruimingsoefeningen gehouden, 36 personen opgeleid tot beheerder van de installaties en 25 afdelingen hebben een BHV training uitgevoerd. - IrisZorg behaalt in de Social Media Monitor Zorg (editie GGZ) de 7de plek van de 133 instellingen. - Campagne voor werving nieuw personeel levert een Magneet nominatie op voor de meest creatieve arbeidsmarktcampagne in Nederland. 21

12 22 IrisZorg in het kort Cliënten (2012) Verslavingszorg 52% Maatschappelijke Opvang 41% 23 Reclassering 7% IrisZorg: zet zich in voor mensen die grip op hun leven willen krijgen of behouden, omdat ze problemen hebben op gebied van huisvesting, financiën, werk, relaties en/of een verslaving. Totaal cliënten is er voor jongeren, volwassenen en gezinnen. biedt trajecten voor wonen, werken en verslavingsbehandeling. richt zich op het versterken van de eigen kracht van mensen. betrekt de omgeving van cliënten bij de behandeling en begeleiding. investeert in preventie en onderzoek. is een erkende organisatie voor verslavingsreclassering in het arrondissement Arnhem. heeft 60 vestigingen in Gelderland, een deel van Overijssel en Flevoland. heeft 1460 medewerkers in dienst: maatschappelijk werkers, groepsleiders, artsen, psychologen, psychiaters, activiteitenbegeleiders, (psychiatrisch) verpleegkundigen en sociotherapeuten. Cliënten Maatschappelijke Opvang naar type voorziening (2012) Dagopvang 37% Nachtopvang 16% Begeleid Wonen 12% Crisisopvang 12% Woonvoorzieningen 12% Outreachende MO 11% Totaal cliënten Financiën (2012) Cliënten Verslavingszorg naar primaire problematiek (2012) Zorgkantoren AWBZ 30% Zorgverzekeraars ZVW 29% Gemeenten WMO 26% Overig 9% Justitie - reclassering 4% Justitie - forensisch 2% Totaal 94,5 miljoen Alcohol 42% Harddrugs 31% Cannabis 19% Anders 5% Gokken 3% Totaal cliënten

13 IrisZorg IrisZorg zet zich in voor mensen die grip op hun leven willen krijgen of behouden. Problemen op gebied van huisvesting, financiën, werk, relaties en/of een verslaving kunnen ertoe leiden dat het leven anders loopt dan gewenst. Onze zorgverlening richt zich op het versterken van de eigen kracht van mensen. Vanuit positieve ervaringen en kwaliteiten werken aan herstel en groei. De omgeving van cliënten wordt hier nauw bij betrokken. Bij IrisZorg zijn jongeren, volwassenen en gezinnen welkom bij 60 vestigingen in Gelderland, een deel van Overijssel en Flevoland.

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg IrisZorg verslavingszorg en maatschappelijke opvang dicht bij mensen, ver in zorg > IrisZorg: dicht bij mensen, ver in zorg Bij IrisZorg kan iedereen rekenen op de deskundigheid en betrokkenheid van onze

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Kliniek Wolfheze. Informatie voor patiënten

Kliniek Wolfheze. Informatie voor patiënten Kliniek Wolfheze Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Soms lukt het niet om daar zelf uit te komen. Bij

Nadere informatie

Wegwijzer voor buurt- en wijkteams

Wegwijzer voor buurt- en wijkteams Wegwijzer voor buurt- en wijkteams IRISZORG IN DE ACHTERHOEK Wegwijzer voor buurt- en wijkteams Voor wie we er zijn Hoe je ons bereikt Onze gezichten Wat IrisZorg in de Achterhoek biedt Voor wie we er

Nadere informatie

informatie voor cliënten FACT-team

informatie voor cliënten FACT-team informatie voor cliënten FACT-team FACT-team Voor een grote groep mensen is het leven moeilijk. Zij hebben niet alleen last van psychiatrische klachten, zoals bijvoorbeeld somberheid of het horen van stemmen,

Nadere informatie

IrisZorg Preventieve wijkgerichte

IrisZorg Preventieve wijkgerichte IrisZorg Preventieve wijkgerichte hulpverlening 1. Wie zijn Bianca Lubbers en Vincent Stijns? 2. Wat is IrisZorg? 3. Wat is IRIS in de Buurt? 4. Wat doet IRIS in de Buurt? casuïstiek 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

Kliniek Zevenaar. Informatie voor patiënten

Kliniek Zevenaar. Informatie voor patiënten Kliniek Zevenaar Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten Welkom bij IrisZorg Informatie voor cliënten IrisZorg is er voor u Het kan zijn dat uw leven anders loopt dan u wilt. Bijvoorbeeld door een verslaving of problemen op het gebied van wonen, werken en financiën.

Nadere informatie

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten Welkom bij IrisZorg Informatie voor cliënten IrisZorg is er voor u Het kan zijn dat uw leven anders loopt dan u wilt. Bijvoorbeeld door een verslaving of problemen op het gebied van wonen, werken en financiën.

Nadere informatie

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN Onderdeel van Arkin Ieder mens is waardevol. Mentrum behandelt mensen met langerdurende ernstige problemen op het gebied van psychiatrie en/of verslaving.

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Jij en ik... jaarbericht 2014-2015

Jij en ik... jaarbericht 2014-2015 Jij en ik... jaarbericht 2014-2015 Voorwoord 3 Het jaarbericht 2014-2015 van IrisZorg heeft als titel Jij en ik Met Jij en ik bedoelen we onze cliënten, familieleden, medewerkers, onze netwerkpartners,

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen. Dit komt

Nadere informatie

jaarbericht 2013-2014 Herstel vanuit eigen kracht

jaarbericht 2013-2014 Herstel vanuit eigen kracht jaarbericht 2013-2014 Herstel vanuit eigen kracht IrisZorg Kronenburgsingel 545 Postbus 351, 6800 AJ Arnhem T 088-606 1600 E communicatie@iriszorg.nl www.iriszorg.nl www.irisz.nl www.werkenbijiriszorg.nl

Nadere informatie

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep FACT IDRIS Idris is een onderdeel van de Amarant Groep Iedereen is Behandeling en begeleiding voor cliënten met een LVB in combinatie met complexe problematiek Specialistische behandeling Kinderen, jeugdigen

Nadere informatie

Trauma en verslaving. Mondriaan. Verslavingszorg. Informatie voor patiënten

Trauma en verslaving. Mondriaan. Verslavingszorg. Informatie voor patiënten Verslavingszorg Trauma en verslaving Als u naast uw verslaving ook last heeft van een nare of ingrijpende gebeurtenis uit uw verleden Informatie voor patiënten Mondriaan voor geestelijke gezondheid Trauma

Nadere informatie

Veel gestelde vragen locatie Aalbersestraat

Veel gestelde vragen locatie Aalbersestraat Veel gestelde vragen locatie Aalbersestraat 1. Wanneer komen de eerste bewoners? De eerste bewoners wonen vanaf 4 april op de Aalbersestraat. Zij stromen geleidelijk in. Naar verwachting zijn in juni 2016

Nadere informatie

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland Informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland biedt in een open setting

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

U dient dit formulier tijdens het gepland gesprek mee te nemen. Dit formulier is onderdeel van het gesprek.

U dient dit formulier tijdens het gepland gesprek mee te nemen. Dit formulier is onderdeel van het gesprek. Geachte heer/ mevrouw, Hoe gaat het met u? Om duidelijk te krijgen hoe het op dit moment met u gaat, willen wij u vragen onderstaande vragen te beantwoorden. U mag bij elk onderwerp (het zijn er 11) in

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Een stap verder in forensische en intensieve zorg

Een stap verder in forensische en intensieve zorg Een stap verder in forensische en intensieve zorg Palier bundelt intensieve en forensische zorg. Het is zorg die net een stapje verder gaat. Dat vraagt om een intensieve aanpak. Want onze doelgroep kampt

Nadere informatie

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst!

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! KLINISCHE BEHANDELING: ALS U DE CONTROLE OVER UW LEVEN TERUG WILT Onderdeel van Arkin Stoppen met alcohol of drugs en uw manier

Nadere informatie

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Samenvatting van de Regionale koers maatschappelijke opvang en beschermd wonen U16 Tijdelijke woonplek Regionale opvang en beschermd wonen Financiële

Nadere informatie

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer mensenkennis Post-hbo opleiding bemoeizorg Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer Bemoeizorg Hulpverleners in de bemoeizorg hebben te

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: De huisvesting van potentiële hostel bewoners. Reg.nr. : 124339 B&W verg. : : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt volwassenen met zowel een verstandelijke beperking als

Nadere informatie

ACT en FACT: zorg en behandeling in de maatschappij

ACT en FACT: zorg en behandeling in de maatschappij ACT en FACT: zorg en behandeling in de maatschappij ACT en FACT: zorg en behandeling in de maatschappij Gecertificeerde zorg voor mensen met met ernstige psychiatrische ernstige psychiatrische aandoeningen

Nadere informatie

onderdeel van Mondriaan Forensisch Fact

onderdeel van Mondriaan Forensisch Fact onderdeel van Mondriaan Forensisch Fact Radix Forensisch FACT U bent aangemeld bij Forensisch FACT van Radix door reclassering of een hulpverleningsinstelling. Radix is een onderdeel van Mondriaan, een

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Overlastgevende en verwarde personen Overlastgevende en verwarde personen 1

Overlastgevende en verwarde personen Overlastgevende en verwarde personen 1 Overlastgevende en verwarde personen 12-10-2016 Overlastgevende en verwarde personen 1 De zuster en de wijkagent Wendy Broeren: sociaal psychiatrisch verpleegkundige GGD Gelderland Zuid Jan Jacobs: wijkagent

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Trauma en verslaving. Patiënten

Trauma en verslaving. Patiënten Trauma en verslaving Patiënten Trauma en verslaving Informatie voor patiënten Als u naast uw verslaving ook last heeft van een nare of ingrijpende gebeurtenis uit uw verleden Trauma en verslaving 1 Trauma

Nadere informatie

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg De zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) (Bron: GGD Amsterdam) bevat onder andere het domein huisvesting. Het afwegingskader in deze bijlage is afgeleid van deze zelfredzaamheidsmatrix.

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter)

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) Beleidsplan Opvang en Bescherming Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) 9/21/2015 Even voorstellen Anne-Marie van Bergen Daan Heineke Adviseur Movisie Gespecialiseerd in (O)GGZ 2013

Nadere informatie

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Vanuit Taskforce EPA Utrecht: Gerard de Valk, Leidinggevende Altrecht F-ACT Projectleider proeftuinen Taskforce EPA MWU Marga Vink, beleidsmedewerker

Nadere informatie

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan ggz voor doven & slechthorenden Verslaving Als iemand niet meer zonder... kan Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving Herkent u dit? Veel mensen gebruiken soms

Nadere informatie

Veelgestelde vragen en antwoorden Verhuizing Kliniek naar Regionaal Gezondheidscentrum Zevenaar

Veelgestelde vragen en antwoorden Verhuizing Kliniek naar Regionaal Gezondheidscentrum Zevenaar Veelgestelde vragen en antwoorden Verhuizing Kliniek naar Regionaal Gezondheidscentrum Zevenaar Veelgestelde vragen en antwoorden bij de verhuizing van de Kliniek Verslavingsbehandeling van IrisZorg van

Nadere informatie

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015 Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan Regionaal beleidsteam Datum 17 februari 2015 Opgesteld door, telefoonnummer Renée Veldkamp, 9534 Onderwerp Ondersteuning voor adreslozen De laatste

Nadere informatie

FACT-teams. Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding. Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen

FACT-teams. Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding. Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen FACT-teams Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen FACT-teams bieden behandeling en ondersteuning aan mensen met psychiatrische problemen

Nadere informatie

Wegwijs in de Beter Leven Kliniek

Wegwijs in de Beter Leven Kliniek Wegwijs in de Beter Leven Kliniek Informatie voor patiënten Binnenkort wordt u opgenomen in de Beter Leven Kliniek in Veenhuizen. Hierbij informeren wij u over zaken waarmee u tijdens uw opname te maken

Nadere informatie

POP polikliniek. voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap. Wat moet u echt weten! We kijken samen hoe we u kunnen helpen.

POP polikliniek. voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap. Wat moet u echt weten! We kijken samen hoe we u kunnen helpen. POP polikliniek voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap U heeft een afspraak op de POP-poli. Dit betekent Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). In de POP polikliniek

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Informatieleaflet voor werkgevers

Informatieleaflet voor werkgevers Informatieleaflet voor werkgevers Werk en verslaving Het aantal verslaafden aan alcohol, drugs en medicijnen in Nederland groeit. Het merendeel van deze mensen heeft een baan en kampt met de verslaving

Nadere informatie

Samen voor Herstel. Herstellen doet u zelf, maar u hoeft het niet alleen te doen

Samen voor Herstel. Herstellen doet u zelf, maar u hoeft het niet alleen te doen Samen voor Herstel Herstellen doet u zelf, maar u hoeft het niet alleen te doen Samen voor Herstel introductie Cliënt Zelf de touwtjes in handen hebben, met vertrouwen in de groep mensen om mij heen. U

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D41 (PA 30 januari 2013) Datum uw brief

Directie Inwoners Ingekomen stuk D41 (PA 30 januari 2013) Datum uw brief Ingekomen stuk D41 (PA 30 januari 2013) Aan: de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen.

Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen. Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen. Inleiding De centrumgemeente Nijmegen en IrisZorg willen zich inzetten voor kwetsbare jongeren

Nadere informatie

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden DAGBEHANDELING: DRIE DAGEN PER WEEK, TWAALF WEKEN LANG Onderdeel van Arkin De intensieve behandeling tijdens de Dagbehandeling helpt om uw verslaving

Nadere informatie

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015 Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan Regionaal beleidsteam Datum 17 februari 2015 Opgesteld door, telefoonnummer Renée Veldkamp, 9534 Onderwerp Ondersteuning voor adreslozen De laatste

Nadere informatie

Preventie en voorlichting

Preventie en voorlichting Preventie Preventie en voorlichting Introductie De afdeling preventie geeft voorlichting en advies over genotmiddelen aan jongeren, ouders en professionals. Verslavingszorg verleent hulp aan volwassenen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen.

Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen. Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen. Inleiding De centrumgemeente Nijmegen en IrisZorg willen zich inzetten voor kwetsbare jongeren

Nadere informatie

Verslavingskunde in de huisartsenpraktijk door Tactus Verslavingszorg

Verslavingskunde in de huisartsenpraktijk door Tactus Verslavingszorg Verslavingskunde in de huisartsenpraktijk door Tactus Verslavingszorg Wat kan Tactus Verslavingszorg mij in de huisartsenpraktijk bieden? Een verslaving is vaak lastig te herkennen. Mensen raken niet zomaar

Nadere informatie

Bemoeizorg Parkstad. Volwassenen

Bemoeizorg Parkstad. Volwassenen Bemoeizorg Parkstad Volwassenen Bemoeizorg Parkstad 7 1 2 3 4 8 5 9 10 6 Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg is de ongevraagde bemoeienis van hulpverleners met mensen die hulp nodig hebben, maar daar zelf niet

Nadere informatie

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First?

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First? Housing First Wat is Housing First? Het aanbieden van een individuele woonst én langdurige begeleiding aan mensen die chronisch dakloos zijn en kampen met een verslavings en/of psychiatrische problematiek.

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Sociaal Vangnet Apeldoorn. Preventieve aanpak van (multi) problemen

Sociaal Vangnet Apeldoorn. Preventieve aanpak van (multi) problemen Sociaal Vangnet Apeldoorn Preventieve aanpak van (multi) problemen 1 Wim ter Beek Coördinator VSW Lieneke Postema Teamleider Mens en Buurt, De Goede Woning Huurt u van een woningcorporatie? U heeft recht

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

GEZINSKLINIEK DE BORCH

GEZINSKLINIEK DE BORCH Voor cliënten GEZINSKLINIEK DE BORCH WAT IS DE BORCH? De Borch is een gezinskliniek voor de behandeling van verslaafde zwangere vrouwen (met of zonder partner) en verslaafde ouders met kinderen. 2 GEZINSKLINIEK

Nadere informatie

Nieuwsbrief woonzorgvoorziening Iriszorg

Nieuwsbrief woonzorgvoorziening Iriszorg Nieuwsbrief woonzorgvoorziening Iriszorg Terugblik op de informatiebijeenkomst voor bewoners over verhuizing woonzorgvoorzieningen IrisZorg naar Gondel 36-11 Via deze nieuwsbrief informeren wij u over

Nadere informatie

De krachtgerichte methodiek

De krachtgerichte methodiek Het Centrum Voor Dienstverlening is u graag van dienst met: De krachtgerichte methodiek Informatie voor samenwerkingspartners van het CVD Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening

Nadere informatie

VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN. Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering

VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN. Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering Andere aanwezige(n): Nee Ja Naam: Relatie tot cliënt: Easycare Welzijn

Nadere informatie

Traverse! Thuis in opvang & begeleiding. Stichting Maatschappelijke Opvang Midden-Brabant

Traverse! Thuis in opvang & begeleiding. Stichting Maatschappelijke Opvang Midden-Brabant Traverse! Thuis in opvang & begeleiding Stichting Maatschappelijke Opvang Midden-Brabant Missie: Traverse organiseert met gevoel voor medemenselijkheid de hulpverlening voor mensen in probleemsituaties

Nadere informatie

Woorden en Beelden voor Kinderen

Woorden en Beelden voor Kinderen Woorden en Beelden voor Kinderen Mama en Aaron waren 1 jaar gelukkig samen toen ze een zoontje kregen, Nico. Toen Nico 1,5 jaar was besloten mama en Aaron om niet meer bij elkaar te blijven omdat ze veel

Nadere informatie

Veelgestelde vragen en antwoorden Beschermd Wonen IrisZorg Groningensingel Arnhem

Veelgestelde vragen en antwoorden Beschermd Wonen IrisZorg Groningensingel Arnhem Veelgestelde vragen en antwoorden Beschermd Wonen IrisZorg Groningensingel Arnhem Veelgestelde vragen en antwoorden woonzorgvoorziening Beschermd Wonen IrisZorg Groningensingel Arnhem. aanleiding De gemeente

Nadere informatie

Geïntegreerde behandeling van patiënten met schizofrenie en middelengebruik

Geïntegreerde behandeling van patiënten met schizofrenie en middelengebruik Geïntegreerde behandeling van patiënten met schizofrenie en middelengebruik Saskia van Duin - verpleegkundig specialist GGZ Melchiord Ricardo - ervaringsdeskundige Ellen Struik teamleider DD kliniek GGZ

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Mondriaan. Mondriaan. in vogelvlucht. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Mondriaan. Mondriaan. in vogelvlucht. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid in vogelvlucht voor geestelijke gezondheid Colofon Tekst Concernstaf i.s.m. Afdeling Communicatie is an institute for mental health care in Limburg and is spread over more than fifty sites. This enables

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Beschermd Wonen Beijum

Voorlichtingsbijeenkomst Beschermd Wonen Beijum Voorlichtingsbijeenkomst Beschermd Wonen Beijum 14 september 2015 Op 14 september 2015 vond er voor de wijkbewoners een voorlichtingsbijeenkomst plaats in De Bron in Beijum over de ontwikkelingen bij de

Nadere informatie

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten Lentis De Opnamekliniek van Kop 1,Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Opnamekliniek A-Borg Lentis Ouderenpsychiatrie Winschoten A-Borg Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische

Nadere informatie

(Forensische) ACT en FACT voor verslaafden

(Forensische) ACT en FACT voor verslaafden Improving Mental Health by Sharing Knowledge (Forensische) ACT en FACT voor verslaafden Congres sociale verslavingszorg 12 juni 2013 Laura Neijmeijer Doelgroep: mensen met langdurende of blijvende ernstige

Nadere informatie

BOUMAN De specialist in verslaving

BOUMAN De specialist in verslaving BOUMAN De specialist in verslaving 11-2015 Welkom! U bent met ons in contact gekomen omdat u of iemand in uw omgeving (mogelijk) een probleem heeft met alcohol, drugs, medicijnen, gokken of gamen. In deze

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >> GGzE centrum psychotische stoornissen Act Zorg bij de eerste psychose Informatie voor cliënten >> Uw klachten de baas en het dagelijks leven weer oppakken GGzE centrum psychotische stoornissen geeft behandeling

Nadere informatie

Extra hulp indien nodig

Extra hulp indien nodig Extra hulp indien nodig Minder als het kan F-ACT volwassenen F-ACT biedt zorg aan volwassenen tot 60 jaar die te maken hebben met een grote kwetsbaarheid vanwege hun psychoses of ernstige persoonlijkheidsproblematiek.

Nadere informatie

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Behandeling in de eigen leefomgeving. GezinsFACT Sommige gezinnen komen door een opeenstapeling van negatieve factoren, waaronder het complexe probleemgedrag

Nadere informatie

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Informatie over Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding biedt hulp aan multiproblemgezinnen en risicogezinnen, en aan volwassenen met psychiatrische

Nadere informatie

Productcatalogus 2015

Productcatalogus 2015 Productcatalogus 2015 Stichting ToReachIt Simple as A.B.C. Acceptance is the Beginning of Change Inhoudsopgave Inleiding Pag. 1.1 Waarom deze productcatalogus 3. 1.2 Stichting ToReachIt samengevat 3. Producten

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

IRIS in de Buurt effectieve preventie is community-based

IRIS in de Buurt effectieve preventie is community-based IRIS in de Buurt effectieve preventie is community-based Lars van Driel Projectleider IRIS in de Buurt WWW.IRISZORG.NL Centrale positie Vervolgdia, plaats hier je tekst 2 Algemeen Preventie heeft pas echt

Nadere informatie

Wegwijs op de Crisis Unit

Wegwijs op de Crisis Unit Wegwijs op de Crisis Unit Forensisch Psychiatrische Kliniek - Assen Informatie voor patiënten en verwijzers www.fpkassen.nl Doen wat nodig is in crisis en begin van herstel Op de Forensisch Psychiatrische

Nadere informatie

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging Beleidsregel Wmo-arrangement GGZ Valleiregie De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel. van de.. [naam regelgeving]; besluit vast te

Nadere informatie

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid Volwassenen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Introductie Verslavingszorg verleent hulp aan volwassenen met problematisch gebruik van alcohol, drugs, medicijnen, gameverslaving en met

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie