Versnellen en afbuigen In deze paragraaf onderzoeken we elektrische ladingen en elektrische velden. (Lees, Doen, AT 9, Smaakmakers 31 en 32) Tw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versnellen en afbuigen In deze paragraaf onderzoeken we elektrische ladingen en elektrische velden. (Lees, Doen, AT 9, Smaakmakers 31 en 32) Tw"

Transcriptie

1 12 Versnellen en afbuigen Je blaast zeepbellen naar een werkende bandgenerator. De bellen worden aangetrokken door de geladen bol maar zo gauw de eerste bel de bol raakt, stoppen alle andere en keren ze om. Hebben die bellen soms door wat hun te wachten staat?

2 Versnellen en afbuigen In deze paragraaf onderzoeken we elektrische ladingen en elektrische velden. (Lees, Doen, AT 9, Smaakmakers 31 en 32) Twee soorten lading Als we twee voorwerpen stevig tegen elkaar gewreven hebben, kunnen ze elektrische krachten uitoefenen. De aantrekkende elektrische kracht was al vele eeuwen voor Christus bekend, maar in de 17 e eeuw ontdekte Huygens dat er ook afstotende krachten bestaan. Rond 1700 kwam Dufay tot de conclusie dat er maar twee soorten lading zijn die voor aantrekking en afstoting zorgen. Halverwege de 18 e eeuw noemde Franklin de ene soort positief en de andere negatief omdat hij vermoedde dat lading een teveel of een tekort van iets zou zijn. Wij weten nu dat het ene voorwerp elektronen opneemt en daarbij negatief geladen wordt; het andere voorwerp staat elektronen af en wordt positief. Proef 1 Een heksenhoofd Als je een elektriseermachine vasthoudt terwijl je op een plaat perspex staat, kunnen je haren recht overeind gaan staan. Stap je daarna van de plaat af, dan krijg je langzaam weer je gewone uiterlijk doordat de lading wegvloeit. Strijk eens met een plastic vuilniszak over je (droge) haren terwijl je op perspex of andere isolerende stof staat. Ook dan gaan je haren overeind staan, want het plastic is negatief geworden en je haren positief Statische elektriciteit Laden en ontladen In een kamer met kunststof tapijt kun je een schok krijgen als je contact maakt met aarde. Door de wrijving was je geladen en door het contact word je ontladen. Ook auto s kunnen tijdens het rijden geladen worden. Als je uitstapt en aarde maakt, kun je een vonk verwachten. In graansilo s met veel brandbaar stof kunnen zulke vonken voor brand zorgen. In alle gevallen gaat het om deze regel: Gelijke ladingen stoten elkaar af en ongelijke ladingen trekken elkaar aan. Uitleg De omkerende zeepbellen Stel de bol is negatief geladen. Onder invloed van die lading worden de zeepbellen gepolariseerd: aan de voorkant positief en aan de achterkant negatief geladen. Als de eerste zeepbel contact maakt met de bol, neemt hij de negatieve lading op en barst uit elkaar. Daarbij sproeit hij zijn lading op alle andere, die dus ook negatief geladen worden, net als de bol. Op dat moment stoppen zij met hun nadering en keren om.

3 Polarisatie In een ongeladen voorwerp zitten evenveel positieve als negatieve ladingen. We noemen het daarom ook wel neutraal. In vaste stoffen zitten de positieve ladingen vast op hun plaats, dit zijn de atoomkernen. De negatieve elektronen zitten min of meer los. Er ontstaan polen als je een positief geladen staaf bij een neutrale papiersnipper houdt. De positieve atoomkernen blijven op hun plek en de elektronen bewegen in de richting van de staaf. Vergelijk dat met stoelen (+) en mensen ( ) in een lokaal. Stel dat rumoer van de straat doordringt, dan zal iedereen bij het raam gaan kijken. Het lokaal blijft in z n geheel neutraal, maar het krijgt als het ware een negatieve en een positieve rand. Er zijn polen ontstaan. De gepolariseerde snipper wordt door de staaf aangetrokken omdat de negatieve pool zich dichter bij de staaf bevindt dan de positieve. Op het moment dat de snipper de staaf raakt, wordt hij positief geladen, daarna afgestoten en vervolgens opnieuw ontladen door de ondergrond, enzovoorts. Een dansende papiersnipper! Met een geladen staaf kun je peper en zout van elkaar scheiden. Op het zout werkt ook een kracht, maar omdat zout veel zwaarder is, heeft die minder of geen effect. Lading op geleiders Een geladen gaas is voorzien van papierstroken. Alleen de stroken aan de buitenkant slaan uit hoe je het gaas ook buigt. Op een metaal zit de lading dus aan de buitenkant. Als een geleider spitse punten heeft, is de lading vooral daar te vinden. Stel dat een spits positief geladen is. In het sterke veld rond de spits zullen negatieve ionen naar die spits schieten en positieve ionen er vandaan. 12 Versnellen en afbuigen 213 De spits wordt dus ontladen. Bij een spits sproeit de lading weg. Met een reactierad kun je de spitswerking aantonen. Het rad gaat in de aangegeven richting draaien. De bandgenerator Veel proeven met hoge spanningen doen we met een bandgenerator, die in 1931 is uitgevonden door Van de Graaff. De aandrijfrol van de band wordt positief en trekt elektronen aan via de kam. De band neemt deze mee naar boven en daar sproeien ze via een spits naar de kap en gaan op de buitenkant zitten. Bandgeneratoren op school komen tot circa 50 kv, dat is voldoende om vonken van een paar centimeter te trekken. Zet eens een stapel aluminiumbakjes op de kap.

4 Versnellen en afbuigen Elektrische veldlijnen Zoals je het veld om een magneet zichtbaar kunt maken met kompasnaaldjes of met ijzervijlsel, zo is er ook een manier om een elektrisch veld zichtbaar te maken. Om een beeld te krijgen van elektrische velden, strooien we fijn griesmeelpoeder op paraffine-olie. De poederdeeltjes worden dan gepolariseerd (krijgen een plus- en een minpool). Daardoor richten ze zich in het veld. De griesmeeldeeltjes rijgen zich aaneen tot lijnen, die we elektrische veldlijnen noemen. We spreken af: Veldlijnen lopen van de positieve naar de negatieve lading. Op de griesmeeldeeltjes werken krachten. De richting van de kracht F op de positieve pool van een deeltje vind je door de raaklijn aan een veldlijn te tekenen. De kracht op de negatieve pool wijst juist de andere kant uit. Veldlijnen zijn een hulpmiddel om sterkte en richting van een veld aan te geven. Hoe sterker het veld ergens is, hoe meer veldlijnen je daar moet tekenen. Als het veld overal even sterk is en dezelfde richting heeft, noemen we het homogeen. We tekenen de veldlijnen dan evenwijdig en op dezelfde afstand van elkaar. Op foto 1 zie je zo n veld in een gebiedje midden tussen de platen. Hoe groter de platen en hoe kleiner de afstand ertussen, hoe homogener het veld is. Kompassen en dipolen De noordpool en de zuidpool van een magneet zijn niet van elkaar te scheiden, die zitten als voor- en achterkant aan elkaar vast. Elektrische plus- en minladingen kunnen wél los van elkaar voorkomen, maar permanente elektrische dipolen (elektrische kompassen ) zijn bijna niet te maken. Je zou de gescheiden ladingen door middel van een goede isolator uit elkaar moeten houden om terugstromen te verhinderen. Op moleculair niveau bestaan elektrische dipolen echter wel. Water is een voorbeeld; daarin zitten de twee H-atomen asymmetrisch aan het O-atoom.

5 Kenmerken van elektrische veldlijnen De veldlijnen van een elektrisch veld wijken in twee opzichten af van magnetische veldlijnen. Elektrische veldlijnen zijn niet gesloten Magnetische veldlijnen rondom spoelen zijn gesloten, ze bijten zich in de staart. Elektrische veldlijnen beginnen op een + en eindigen op een. Ga na wat er zou gebeuren als je een positieve lading een rondje zou kunnen laten lopen langs een gesloten veldlijn. Dan zou er voortdurend een kracht werken in de richting van de verplaatsing en zou de kinetische energie gratis toenemen. Je had dan een perpetuum mobile. Veldlijnen staan loodrecht op geleiders Op de foto hieronder met vlierpitbollejtes aan draadjes zie je de veldlijnen loodrecht op de geleiders staan. Ga weer na wat er zou gebeuren als de veldlijnen in de buurt van A scheef zouden staan. Een elektron zou dan een kracht F voelen. De component F1 langs het vlak zou er voor zorgen dat het elektron langs de rand van de geleider ging stromen en iedere keer bij het passeren van A een extra zet zou krijgen; alweer een perpetuum mobile. Zo n elektron zou steeds harder gaan rondlopen. De geleider zou in temperatuur stijgen en smelten Statische elektriciteit 215 De kooi van Faraday Op de foto s 2, 3 en 4 op de pagina hiernaast zie je dat er binnen een geleider geen veld is. Een elektrisch veld dringt niet door binnen in een geleidend omhulsel. We noemen dat een kooi van Faraday. In een tunnel rijd je in zo n kooi: de wapening van het beton. Daarom kun je daar geen ontvanger gebruiken, want radiogolven zijn elektromagnetisch van aard. De elektronen in de antenne voelen de elektrische werking van de zender niet tenzij er hulpzenders in de tunnel zijn aangebracht. De proef van Millikan Rond 1910 slaagde Millikan erin de lading van het pas ontdekte elektron te bepalen. Met een verstuiver sproeide hij oliedruppeltjes tussen de platen van een condensator. Door ze te bestralen met ultraviolet licht, werden de druppels negatief geladen. Daardoor kreeg de ene druppel bijvoorbeeld tien extra elektronen en een ander maar vier. Door de spanning tussen de platen aan te passen, zorgde hij ervoor dat telkens één druppel bleef zweven. Voor zo n zwevend druppeltje geldt: F e = F z Toen Millikan de kunst onder de knie had om de massa m te meten, kon hij de lading q berekenen van zeer veel druppeltjes en kreeg zo een lijst met veelvouden van de elektronlading e. Hij zocht daaruit de grootste gemene deler en vond: e = 1, C Lading kun je niet willekeurig fijn verdelen, maar alleen in klontjes van +e of e. De hoeveelheid e wordt de elementaire lading genoemd (tabel 7A). De lading van een proton, de kern van een waterstofatoom, is +e. Een eenwaardig positief ion, dus een atoom dat één elektron kwijt is geraakt, heeft ook een lading van +1e. (Lees)

6 Versnellen en afbuigen De veldsterkte in een condensator De volgende proeven zijn in de praktijk alleen kwalitatief te demonstreren. We hangen een pingpongballetje dat bekleed is met aluminiumfolie aan een lange nylondraad tussen twee metalen platen een condensator. De platen zijn verbonden met een regelbare spanningsbron. Als de spanning nul is, maakt het balletje contact met de linkerplaat. Als we de spanning opvoeren, wordt het balletje weg gestoten. Het heeft lading opgenomen en ondervindt een kracht naar rechts. Na enig slingeren komt het in de getekende stand tot rust. Als we daarna het ophangpunt verplaatsen, verandert de schuine stand nauwelijks. Het veld is dus homogeen. Als we de spanning U AB tussen de platen groter maken, wordt de uitwijking groter. Als we de afstand d tussen de platen kleiner maken, wordt de uitslag groter. Als het draadje niet goed isoleert, wordt de uitslag langzaam kleiner. De lading q vloeit dan langs het draadje weg, zodat de kracht kleiner wordt. Hoe groter de lading, hoe groter de kracht. Uit deze proeven kunnen we deze conclusies trekken: Tussen de platen heerst een homogeen veld. De kracht is groot als: de spanning U AB tussen de platen groot is; de afstand d tussen de platen klein is; de lading q op het bolletje groot is. Fe ~ UAB 1 Fe ~ d Fe ~ q Uit nauwkeurige proeven met zeer grote platen blijkt dat je voor de kracht op een lading in een plaatcondensator mag schrijven: U F AB e q d F e is de elektrische kracht in newton; U AB is de spanning tussen de platen in volt; d is de afstand tussen de platen in meter; q is de lading van het bolletje in coulomb. De veldsterkte We schrijven de formule F AB e U q als: d Fe U E AB q d E wordt de veldsterkte genoemd. De eenheid is N/C of V/m. Het rechterlid hangt uitsluitend van de platen af. Als je de spanning U AB en de afstand d niet verandert, komt er voor E steeds hetzelfde uit. De kracht F is een vector, de veldsterkte E dus ook. Voorbeeld De veldsterkte Een lading van 7 nc ondervindt in het veld van een condensator een kracht van 3, N naar rechts; d = 4,0 mm. a Bereken grootte en richting van E. b Bereken U AB. Oplossing a Volgens E = F e /q vind je: 5 3, E 5 10 N/C Het veld E is naar rechts gericht, net als F. b U AB = E d U AB = = 20 V.

7 1 Bij het wrijven van je haar is de plastic zak negatief geworden. - In welke richting stromen elektronen door je voeten als je van de isolator afstapt? 2 Je hebt een strook van een plastic zakje geknipt en die aangeraakt met een figuurballon die je langs je mouw gewreven hebt. De strook zweeft. - Hoe verklaar je deze proef? 3 Een elektroscoop kun je zo laden: a In welke richting stromen de elektronen door je vinger? b Welke lading krijgt de elektroscoop? 12.1 Statische elektriciteit 217 Opgaven Neem de figuur met deze sidderaal over en schets F e op elektronen in P en Q. 5 In deze condensator bevinden zich enkele dipolen. Die zijn zo klein, dat ze het homogene veld van de condensator niet verstoren. - Geef van iedere dipool aan hoe die zal gaan draaien en/of bewegen na het sluiten van de schakelaar S. 6 a Wijs de fouten aan in deze figuur met twee metalen bollen. b Waarom kan een elektrische veldlijn wel scheef op een isolator staan?

8 Versnellen en afbuigen 7 In een coaxkabel is de signaaldraad omgeven door een gevlochten metalen omhulsel. a Waarom? b Verklaar waarom je een holle bol van binnenuit kunt blijven laden maar van buitenaf niet. 8 Je ontvangt 10 zakjes van ondoorzichtig plastic met knikkers erin. Om de massa van één knikker te vinden, bepaal je de massa (in gram) van de zakjes: 37, 25, 17, 33, 41, 13, 17, 13, 25, 13 - Hoe groot zal de massa van een leeg zakje zijn en hoe groot de massa van één knikker? 9 Een geladen bolletje ondervindt in A een kracht van 0,30 N in de getekende richting. a Leg uit of dit bolletje positief of negatief geladen is. b Hoe groot zijn de krachten op dit bolletje in B en C? 10 Plastic bolletjes van 5, kg zweven tussen de platen van een condensator. Ze hebben een elektronenoverschot; E = 6, N/C. a Welke plaat is positief geladen? b Bereken hoeveel extra elektronen er op de bolletjes zitten. 11 Bereken de kracht F e die een elektron in een condensator met E = 1, N/C ondervindt. - Druk F e uit in F z op het elektron. 12 Een plaatcondensator staat op 3000 V. Een bolletje met een lading van 6,0 μc ondervindt tussen de platen een kracht van 0,090 N. a Bereken de veldsterkte. b Hoe groot moet je de spanning maken om de kracht tot 0,120 N op te laten lopen? 13 Kristallen tussen twee platen vlak bij elkaar in het LCD-display van je rekenmachine draaien onder invloed van een elektrisch veld van 10 5 N/C. Zo worden cijfers zichtbaar. Stel een atoom in het kristal verliest een elektron. a Hoe zijn de krachten op ion en elektron gericht? b Bereken de krachten op beide. 14 Tussen de platen van een condensator heerst een veld van 4, N/C. De afstand tussen de platen is 1,0 cm. a 1 Leg uit dat je voor de veldsterkte ook 4, V/m mag schrijven. a 2 Welke spanning staat op de platen? b Welke kracht ondervindt een elektron dat loslaat van de negatieve plaat? c Bereken de arbeid door het veld bij de oversteek. d 1 Zoek de massa van het elektron op. d 2 Bereken welke snelheid een elektron krijgt als het zonder beginsnelheid oversteekt.

9 Tot nu toe hebben we met spanning en volt gewerkt zonder die te definiëren. Spanning noemden we de oorzaak van een stroom. In deze paragraaf zullen we elektrische spanning en zijn eenheid definiëren. Elektrische arbeid Als een elektron losraakt van de negatieve plaat K van een condensator en naar de positieve plaat A schiet, werkt er voortdurend een constante kracht F e op: UAK Fe e E e d (Voor de lading van een elektron gebruiken we meestal de letter e.) Tot aan de overkant verricht deze kracht arbeid: W e = F e d = eu AK Deze formule blijkt niet alleen geldig voor dit homogene veld, maar voor velden met kromme veldlijnen tussen een kathode en een anode. Door de verrichte arbeid zal de kinetische energie van het elektron toenemen. Er moet immers gelden: E k,1 + W = E k,2 In het algemeen geldt: W e = q U = ΔE k lading q versnellen Voorbeeld De snelheid bij de anode In dit elektronenkanon geldt: v K 0 m/s. Bereken v A. Oplossing eu AK = E k,2 E k,1 en E k,1 = 0 1, = ½ 9, v 2 v = 1, m/s 12.2 Versnellen Versnellen De definitie van de volt Met behulp van de formule W e = q U zijn we in staat de volt te definiëren. Stel dat een bolletje met een lading van C een spanning van 20 V doorloopt, dan wordt er = J aan arbeid verricht door het veld. Als een lading van 1 C een spanning van 1 V doorloopt, is de arbeid dus: W e = 1 coulomb x 1 volt = 1 joule Omgekeerd kunnen we dan ook schrijven: 1 volt = 1 joule per coulomb Een spanning geeft aan hoeveel arbeid op een passerende lading van 1 C wordt verricht. 1 V = 1 J/C definitie van de volt De elektronvolt De eenheid van energie in het SI is de joule. Omdat echter de lading e (1, C) zo vaak opduikt in allerlei formules en redeneringen, is een vreemde eenheid van energie in gebruik geraakt: de elektronvolt. Deze eenheid hoort niet thuis in het SI. Hij is echter in de atoom- en kernfysica net zo ingeburgerd als de km/h in het dagelijks leven. Als een elektron één volt doorloopt, verandert zijn kinetische energie met 1, J, ofwel met één elektronvolt (ev). 1 ev = 1, J elektronvolt Voorbeeld Een ion in een condensator Tussen twee platen staat 300 V. Een ion O (q = 1, C en m = 2, kg) steekt over zonder beginsnelheid. a Naar welke plaat is de kracht gericht? b Met welke vaart bereikt het ion de overkant? c Wat was halverwege zijn E k in ev? Oplossing a De kracht wijst naar de positieve plaat. b qu AK = E k dus: 1, = ½ 2, v 2 v = 6, m/s. c 150 ev

10 Versnellen en afbuigen Waarschuwing vooraf: Zelfs met de hoogste spanningen kan de snelheid volgens Einstein niet boven de lichtsnelheid c uitkomen. Als je dus bij een berekening een snelheid vindt die groter is dan m/s, dan weet je zeker dat de opgave niet deugt, of dat je een rekenfout gemaakt hebt. (Extra) 15 Een rookdeeltje van kg met een lading van +3 pc doorloopt vanuit rust een elektrisch veld waardoor E k toeneemt met J. a Bereken de doorlopen spanning. b Bereken de eindsnelheid. 16 Met Fe 3+ wordt een driewaardig ijzerion aangeduid. Dat is een ijzeratoom waaraan drie elektronen ontbreken. Ionen Fe 2+ en Fe 3+ (9, kg) worden vanuit stilstand versneld door een spanning van 150 V. a Bereken hun kinetische energie in J en ev. b Bereken hun eindsnelheid. 17 Een elektron wordt dwars door de platen van een condensator geschoten. a Waarom is de snelheid na de passage afgenomen? b Bereken de eindsnelheid. c Welke spanning moeten we aanleggen om het elektron vlak voor de tweede plaat tot stilstand te brengen? d Wat gebeurt er daarna? 18 a Bereken de snelheid van een α-deeltje dat een kinetische energie van 4,2 MeV heeft. (Een α-deeltje is een He 2+ -ion met een massa van 6, kg.) b Welke spanning is nodig om het tot stilstand te brengen? Opgaven Een bolletje van 0,40 g krijgt door een spanning van 20 kv een snelheid van 5,0 m/s. - Bereken zijn lading. 20 Radioactief lood ( 210 Pb) stoot elektronen uit met een energie van 0,025 MeV. a Met welke spanning zou je een elektron moeten versnellen om dezelfde kinetische energie te krijgen? b 1 Bereken de snelheid van zo n elektron. b 2 Leg uit of deze snelheid nog gecorrigeerd moet worden. 21 In een röntgenbuis doorlopen de elektronen een spanning van 40 kv. De stroomsterkte is 8,0 ma. Van het totale vermogen wordt slechts 1% in straling omgezet, de rest in warmte. De ronddraaiende anode bestaat uit wolfraam. In één seconde wordt 200 g bestraald. a Bereken het elektrisch vermogen. b 1 Zoek de soortelijke warmte van wolfraam op. b 2 Bereken de temperatuurstijging van het bestraalde gedeelte van de anode. c Hoeveel elektronen zijn overgestoken? Iemand berekent dat de snelheid waarmee het wolfraam getroffen wordt 1, m/s is. d Beredeneer dat het juiste antwoord kleiner zal zijn. 22 De waterstofisotoop 3 H (tritium) zendt β s uit met een kinetische energie van 0,018 MeV. De heliumisotoop 6 He doet dat ook, maar dan met 3,7 MeV. a Bereken deze energieën in joule. b Bereken de snelheden van de elektronen als je gewoon E k = ½mv 2 gebruikt met voor m de waarde van m e uit tabel 7B van Binas. c Bereken de snelheden nog eens, maar nu met de formule van Einstein: E k = ( 1) m e c 2 met = (1 v 2 /c 2 ) ½.

11 Versnellen betekent harder of langzamer gaan of van richting veranderen. In een elektrisch veld zijn alle drie effecten mogelijk, in een magnetisch veld alleen het laatste. Afbuigen in een elektrisch veld In een oscilloscoop krijgen elektronen eerst snelheid in een elektronenkanon en daarna worden ze in het elektrisch veld van een condensator afgebogen zodat ze het scherm treffen op de gewenste plaats. In het homogene veld van de condensator voelt een elektron overal een even grote kracht omlaag. Deze situatie is te vergelijken met het gooien van een honkbal. Voorbeeld De eindsnelheid Elektronen komen de condensator binnen met v 1 = 1, m/s en verlaten hem met v 2. U = 70 V; d = 20 mm; y = 8,0 mm. a 1 Met hoeveel ev neemt E k toe? a 2 Hoeveel joule is dat? b Bereken richting en grootte van v 2. Oplossing a 1 20 mm afbuiging geeft ΔE k = 70 ev, dus 8,0 mm geeft E 8, 0 k ev a 2 28 ev = 28 1, = 4, J b E k is geen vector, dus mag je E k,1 en ΔE k gewoon bij elkaar optellen. ½m v 2 2 = ½m (1, ) 2 + 4, Met m = 9, kg vind je: v 2 = 1, m/s Versnellen Afbuigen in velden cos 1,0 1,05 Afbuigen in een magnetisch veld In een ouderwetse tv werden elektronen afgebogen met behulp van magnetische velden. Wat voor baan hoorde daarbij? Deze twee spoelen zorgen voor een homogeen magnetisch veld (papier uit). Dwars daarop, in een glazen bol met een verdund gas, schieten we elektronen omhoog. We zien een cirkel in de bol. Voor een eenparige cirkelbewegingen geldt volgens p. 226 van hoofdstuk 13: 2 Fc mv r eenparige cirkelbeweging De lorentzkracht F L (p. 193) op die elektronen staat steeds loodrecht op hun snelheid v, met als gevolg dat de elektronen in een cirkelbaan gaan bewegen. Blijkbaar zorgt FL voor de centripetale kracht F c. 2 Er geldt dus: Bqv mv r = mv/bq r Deze cirkelbaan wordt zichtbaar doordat de bol gevuld is met waterstof of helium onder lage druk. Sommige elektronen botsen zo nu en dan tegen een molecuul dat daardoor licht gaat geven.

12 Versnellen en afbuigen Proef 3 De massa van het elektron Met de opstelling van de foto op p. 221 kunnen we de massa van het elektron bepalen. Stel je meet: U AK = 100 V; B = 0, T; r = 6,2 cm. We gebruiken deze formules: Bqv mv en mv q U r 2 AK Bij het elektron gebruiken we de letter e in plaats van de q. Hieruit volgt: v Ber en e v m m 2U 2 AK Als je deze twee regels combineert door v te elimineren, vind je: e 2UAK m 2 2 Br De rechterkant weet je. Om m te berekenen, moet je dus nog gebruik maken van de waarde van e die Millikan bepaald heeft. Je vindt dan m = 9, kg. Vergelijk dit met de waarde uit Binas: 9, kg. Lineaire versnellers In lineaire versnellers doorlopen de deeltjes holle buizen die om en om zijn aangesloten op dezelfde wisselspanning. De hele ruimte is zo goed mogelijk vacuüm gepompt om botsingen met vreemde deeltjes te vermijden. In SLAC (Stanford Linear Accelerator Center) worden elektronen en positronen versneld over een afstand van 3,2 km. Als een elektron binnen in zo n buis zit, beweegt het eenparig kooi van Faraday. Maar tijdens de oversteek van de ene buis naar de andere, wordt het versneld. Tijdens het verblijf in de volgende buis, wordt het veld omgepoold, zodat het bij de volgende oversteek wéér versneld wordt. Bij iedere passage wint het dus kinetische energie. Als de snelheid toeneemt, zal ook de buislengte moeten toenemen anders kan de ompoolfrequentie het niet bijhouden. Die frequentie moet toch al aangepast worden als de deeltjes bewegen met een snelheid in de buurt van de lichtsnelheid. Hun massa wordt immers groter terwijl hun snelheid weinig meer toeneemt. De buizen op het eind worden naar verhouding dus weer iets korter. In 2025 is de ILC gepland (International linear collider) 10 keer zo lang als die in SLAC. Daarin zullen elektronen en positronen tegen elkaar geschoten worden. Cirkelvormige versnellers Met magnetische velden kan de baan worden opgevouwen tot een cirkel, zodat de deeltjes duizenden malen dezelfde buizen doorlopen. In CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) in Genève botsen protonen tegen elkaar met ieder 7 TeV in de LHC (Large Hadron Collider). Deze is 27 km lang en ligt 50 tot 150 m onder de grond. Tijdens zo n botsing ontstaan er quarks die met een deel van die twee keer 7 TeV uit elkaar vliegen. Omdat quarks niet los kunnen bestaan, vervallen zij in zeer korte tijd tot nieuwe deeltjes, zoals pionen. Die bundels pionen vormen een indirect bewijs voor het bestaan van quarks. Met de LHC is in 2015 het Higgs-deeltje aangetoond.

13 23 Elektronen komen met 2, m/s in een condensatorruimte en worden daar 3,5 mm afgebogen. a Bereken U AK. b Schets de baan tot het scherm. c Met hoeveel ev neemt hun kinetische energie toe tijdens de afbuiging? 24 Elektronen komen met 100 ev een condensator binnen en verlaten die met 121 ev. a Hoe groot is de afbuiging in de condensator? b 1 Leg uit dat de snelheden vóór en ná de condensator zich verhouden als 10:11. b 2 Toon aan dat de hoek tussen de vectoren 25º is. c Bereken waar de elektronen een schermpje treffen dat 30,0 cm verderop staat. 25 Leg uit waarom de kinetische energie van elektronen niet verandert in een magnetisch veld Afbuigen in velden 223 Opgaven 12.3 Gebruik bij de volgende opgaven: Bqv mv r 26 Li-ionen Li +, Li 2+ en Li 3+ draaien allemaal met dezelfde snelheid in een ruimte met een homogeen magnetisch veld. - Hoe verhouden zich de diameters van de cirkels? 27 Een bundel ionen met massa m, lading q en snelheid v beschrijft de getekende baan. Alleen binnen het vierkant bevindt zich een homogeen magnetisch veld B. - Neem de figuur over en construeer de baan in de volgende gevallen: a m is 2 keer zo groot, bij dezelfde q en v, b v is 3 keer zo groot, bij dezelfde m en q, c q is 2 keer zo groot, bij dezelfde m en v. 28 Het cirkelvormige vlakje stelt het magnetisch veld in een ouderwetse tv voor; het staat loodrecht op het papier. Elektronen die op weg zijn naar het scherm, komen bij P het veld in met 7, m/s. Ze worden daar gedwongen een deel van een cirkelbaan te beschrijven met een straal van 5,0 cm. Ze verlaten het veld bij Q, op weg naar de bovenkant van het scherm. a Neem de figuur over en teken de baan. b Bepaal de richting van B. c 1 Zoek de massa van elektronen op in Binas. c 2 Bereken de middelpuntzoekende kracht. d Bereken B. 2

14 Versnellen en afbuigen 29 Een lineaire protonenversneller bestaat uit buizen die met een wisselspanningsbron van 20 MHz verbonden zijn: De protonen verlaten buis 1 met een te verwaarlozen snelheid en steken over naar een volgende buis, steeds op het moment dat de wisselspanning zijn maximale waarde van 100 kv heeft bereikt. a Hoelang verblijft een proton in iedere buis? b Bereken de snelheid van de protonen nadat ze tien keer overgestoken zijn. c Bereken de lengte van buis Thomson liet Ne+-ionen met verschillende snelheden een gecombineerd E- en B -veld passeren. a Hoe zijn F e en F L gericht? b 1 Wat voor baan beschrijft een ion in het (y,z)-vlak? b 2 En in het (x,y)-vlak? c Waar treffen de snelste ionen het scherm? Opgaven hoofdstuk In een cyclotron worden 16 O + -ionen (2, kg) versneld door een wisselspanning; U max = 4250 V. Dat gebeurt telkens als ze de spleet tussen de D-vormige elektroden passeren. De frequentie van de wisselspanning is zo gekozen dat de ionen steeds in de pas blijven lopen: na een halve cirkel in een D is het veld juist omgepoold. Een verticaal B-veld zorgt ervoor dat de baan wordt opgevouwen in halve cirkels; B = 0,85 T. Aan de randen is B niet homogeen. a Is B omhoog of omlaag gericht? Soms komt een ion boven of onder het gestippelde centrale vlak te bewegen. b Leg uit waarom deze inhomogeniteit focusserend werkt. c Bereken de snelheid van de ionen als zij de spleet vijf keer gepasseerd zijn. d Bereken de tijd voor een halve cirkel. De kinetische energie is als functie van de tijd geschetst. e 1 Verklaar de horizontale stukken in de grafiek. e 2 Waarom wordt Δt steeds korter?

Begripsvragen: Elektrisch veld

Begripsvragen: Elektrisch veld Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.4 Elektriciteit en magnetisme Begripsvragen: Elektrisch veld 1 Meerkeuzevragen Elektrisch veld 1 [V]

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Elektrische velden. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 12 Elektrische velden. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 12 Elektrische velden Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 12.1 Elektrische kracht en lading Elektrische krachten F el + + F el F el F el r F el + F el De wet van Coulomb q Q

Nadere informatie

NATUURKUNDE KLAS 5. PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p

NATUURKUNDE KLAS 5. PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p NATUURKUNDE KLAS 5 PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p Opgave 1: alles heeft een richting (8p) Bepaal de richting van de gevraagde grootheden. Licht steeds

Nadere informatie

VLAKKE PLAATCONDENSATOR

VLAKKE PLAATCONDENSATOR H Electrostatica PUNTLADINGEN In een ruimte bevinden zich de puntladingen A en B. De lading van A is 6,010 9 C en die van B is +6,010 9 C. Om een idee van afstanden te hebben is in het vlak een rooster

Nadere informatie

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1.

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Elektrisch veld In de vacuüm gepompte beeldbuis van een TV staan twee evenwijdige vlakke metalen platen

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Elektrische velden. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 12 Elektrische velden. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 12 Elektrische velden Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 12.3 Elektrische energie en spanning Samenvatting van alle formules dit hoofdstuk a ( m s 2) m (kg) F el (N) m (kg)

Nadere informatie

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK NATUURKUNDE KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK 8 29/04/2011 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (32 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Afbuigen van geladen

Nadere informatie

QUARK_5-Thema-01-elektrische kracht Blz. 1

QUARK_5-Thema-01-elektrische kracht Blz. 1 QUARK_5-Thema-01-elektrische kracht Blz. 1 THEMA 1: elektrische kracht Elektriciteit Elektrische lading Lading van een voorwerp Fenomeen: Sommige voorwerpen krijgen een lading door wrijving. Je kan aan

Nadere informatie

Theory DutchBE (Belgium) De grote hadronen botsingsmachine (LHC) (10 punten)

Theory DutchBE (Belgium) De grote hadronen botsingsmachine (LHC) (10 punten) Q3-1 De grote hadronen botsingsmachine (LHC) (10 punten) Lees eerst de algemene instructies in de aparte envelop alvorens te starten met deze vraag. In deze opdracht wordt de fysica van de deeltjesversneller

Nadere informatie

OOFDSTUK 8 9/1/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (31 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

OOFDSTUK 8 9/1/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (31 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! NATUURKUNDE KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK OOFDSTUK 8 9/1/2009 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (31 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Afbuiging

Nadere informatie

1 Overzicht theorievragen

1 Overzicht theorievragen 1 Overzicht theorievragen 1. Wat is een retrograde beweging? Vergelijk de wijze waarop Ptolemaeus deze verklaarde met de manier waarop Copernicus deze verklaarde. 2. Formuleer de drie wetten van planeetbeweging

Nadere informatie

Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! NATUURKUNDE KLAS 5 PROEFWERK HOOFDSTUK OOFDSTUK 8 03/05/2010 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Eerste elektromotor

Nadere informatie

Opgave: Deeltjesversnellers

Opgave: Deeltjesversnellers Opgave: Deeltjesversnellers a) Een proton is een positief geladen en wordt dus versneld in de richting van afnemende potentiaal. Op het tijdstip t1 is VA - VB negatief, dat betekent dat de potentiaal van

Nadere informatie

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar.

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. Mkv Magnetisme Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. In een punt P op een afstand d/2 van de rechtse geleider is

Nadere informatie

o a. onveranderd blijven o b. verdubbelen tot -360 kv. o c. stijgen tot een waarde van OV. o d. positief worden tot een waarde van 720 kv.

o a. onveranderd blijven o b. verdubbelen tot -360 kv. o c. stijgen tot een waarde van OV. o d. positief worden tot een waarde van 720 kv. jaar: 1989 nummer: 07 In ieder hoekpunt van een driehoek ABC bevindt zich een lading. In A en C is dit een lading van - 6.10-6 C. In B is dit +10.10-6 C. Beschouwen we het punt P gelegen op 30 cm van A

Nadere informatie

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l Opgave 1 Een kompasnaald staat horizontaal opgesteld en geeft de richting aan van de horizontale r component Bh van de magnetische veldsterkte van het aardmagnetische veld. Een spoel wordt r evenwijdig

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde H7 elektriciteit

Samenvatting Natuurkunde H7 elektriciteit Samenvatting Natuurkunde H7 elektriciteit Samenvatting door een scholier 1150 woorden 22 april 2016 8,3 8 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Samenvatting Natuurkunde H7 Elektriciteit/Elektrische schakelingen

Nadere informatie

J. Uitwerking E = V/d = 2 / ( ) = V/m

J. Uitwerking E = V/d = 2 / ( ) = V/m A B ELEKTRISCH VELD In de Volkskrant van 19 september 1998 staat een artikel van Broer Scholtens, getiteld Elektrocutie haalt bacteriën uit de puree. De essentie ervan is dat een spanning van 2 volt over

Nadere informatie

TENTAMEN NATUURKUNDE

TENTAMEN NATUURKUNDE CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN NATUURKUNDE TENTAMEN NATUURKUNDE datum : vrijdag 28 april 2017 tijd : 13.30 tot 16.30 uur aantal opgaven : 5 aantal antwoordbladen : 1 (bij opgave 1) Iedere opgave dient

Nadere informatie

Elektro-magnetisme Q B Q A

Elektro-magnetisme Q B Q A Elektro-magnetisme 1. Een lading QA =4Q bevindt zich in de buurt van een tweede lading QB = Q. In welk punt zal de resulterende kracht op een kleine positieve lading QC gelijk zijn aan nul? X O P Y

Nadere informatie

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting Newton - HAVO Elektromagnetisme Samenvatting Het magnetisch veld Een permanente magneet is een magneet waarvan de magnetische werking niet verandert Een draaibare kompasnaald draait met zijn noordpool

Nadere informatie

1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit

1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit Hoofdstuk 2 Elektrostatica Doelstellingen 1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit 2.1 Het elektrisch

Nadere informatie

toelatingsexamen-geneeskunde.be

toelatingsexamen-geneeskunde.be Fysica juli 2009 Laatste update: 31/07/2009. Vragen gebaseerd op het ingangsexamen juli 2009. Vraag 1 Een landingsbaan is 500 lang. Een vliegtuig heeft de volledige lengte van de startbaan nodig om op

Nadere informatie

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWIJS IN 1979 , I. Dit examen bestaat uit 4 opgaven. " '"of) r.. I r. ',' t, J I i I.

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWIJS IN 1979 , I. Dit examen bestaat uit 4 opgaven.  'of) r.. I r. ',' t, J I i I. .o. EXAMEN VOORBEREDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWJS N 1979 ' Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE.,, Dit examen bestaat uit 4 opgaven ',", "t, ', ' " '"of) r.. r ',' t, J i.'" 'f 1 '.., o. 1 i Deze

Nadere informatie

Als de trapper in de stand van figuur 1 staat, oefent de voet de in figuur 2 aangegeven verticale kracht uit op het rechter pedaal.

Als de trapper in de stand van figuur 1 staat, oefent de voet de in figuur 2 aangegeven verticale kracht uit op het rechter pedaal. Natuurkunde Havo 1984-II Opgave 1 Fietsen Iemand rijdt op een fiets. Beide pedalen beschrijven een eenparige cirkelbeweging ten opzichte van de fiets. Tijdens het fietsen oefent de berijder periodiek een

Nadere informatie

H3: Deeltjesversneller: LHC in CERN

H3: Deeltjesversneller: LHC in CERN H3: Deeltjesversneller: LHC in CERN CERN = Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire = Europese organisatie voor nucleair onderzoek CERN ligt op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland, dicht bij Genève.

Nadere informatie

TENTAMEN NATUURKUNDE

TENTAMEN NATUURKUNDE CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN NATUURKUNDE TENTAMEN NATUURKUNDE tweede voorbeeldtentamen CCVN tijd : 3 uur aantal opgaven : 5 aantal antwoordbladen : 1 (bij opgave 2) Iedere opgave dient op een afzonderlijk

Nadere informatie

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5)

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) 2.1 Inleiding 1. a) Warmte b) Magnetische Energie c) Bewegingsenergie en Warmte d) Licht (stralingsenergie) en warmte e) Stralingsenergie 2. a) Spanning (Volt),

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Elektromagnetisme

Hoofdstuk 6: Elektromagnetisme Hoofdstuk 6: lektromagnetisme Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 6: lektromagnetisme Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. lektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige

Nadere informatie

Hoe merkt een geladen deeltje dat er een tweede geladen deeltje in de buurt is als de twee deeltjes elkaar niet aanraken?

Hoe merkt een geladen deeltje dat er een tweede geladen deeltje in de buurt is als de twee deeltjes elkaar niet aanraken? Inhoud... 2 De wet van Coulomb... 3 Elektrische veldsterkte... 4 Elektrische veldsterkte binnen een geleider... 5 Opgave: Elektrische kracht... 5 Elektrische veldlijnen... 6 Opgave: Elektrische veldlijnen...

Nadere informatie

natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex

natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex Examen VWO 2010 tijdvak 1 vrijdag 21 mei totale examentijd 3 uur tevens oud programma natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex Vragen 1 tot en met 13 In dit deel van het examen staan vragen waarbij de

Nadere informatie

Oplossing examenoefening 2 :

Oplossing examenoefening 2 : Oplossing examenoefening 2 : Opgave (a) : Een geleidende draad is 50 cm lang en heeft een doorsnede van 1 cm 2. De weerstand van de draad bedraagt 2.5 mω. Wat is de geleidbaarheid van het materiaal waaruit

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde compex vwo 2010 - I

Eindexamen natuurkunde compex vwo 2010 - I - + Eindexamen natuurkunde compex vwo 2010 - I Opgave 1 Massaspectrometer Lood in ertsen uit mijnen bestaat voornamelijk uit de isotopen lood-206, lood-207 en lood-208. De herkomst van lood in loden voorwerpen

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 1. Spelen met water (3 punten) Water wordt aan de bovenkant met een verwaarloosbare snelheid in een dakgoot met lengte L = 100 cm gegoten en dat

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR UNIFORM EXAMEN VWO 2015

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR UNIFORM EXAMEN VWO 2015 MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR VAK : NATUURKUNDE DATUM : VRIJDAG 19 JUNI 2015 TIJD : 07.45 10.45 UNIFORM EXAMEN VWO 2015 Aantal opgaven: 5 Aantal pagina s: 6 Controleer zorgvuldig of alle

Nadere informatie

Opgave 1 Waterstofkernen

Opgave 1 Waterstofkernen Natuurkunde Havo 1984-1 Opgave 1 Waterstofkernen A. We beschouwen kernen van de waterstofisotoop 2 H. Deze kernen worden deuteronen genoemd. We versnellen deuteronen met behulp van een elektrisch veld.

Nadere informatie

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3.

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. figuur 3 De schuifweerstand is zo ingesteld dat de stroomsterkte 0,50 A is. a) Bereken het

Nadere informatie

Woensdag 21 mei, uur

Woensdag 21 mei, uur I H- ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1975 Woensdag 21 mei, 14.00-17.00 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

Tentamen Fysica: Elektriciteit en Magnetisme (MNW)

Tentamen Fysica: Elektriciteit en Magnetisme (MNW) Tentamen Fysica: Elektriciteit en Magnetisme (MNW) Tijd: 27 mei 12.-14. Plaats: WN-C147 A t/m K WN-D17 L t/m W Bij dit tentamen zit aan het eind een formuleblad. Eenvoudige handrekenmachine is toegestaan

Nadere informatie

Tentamen Natuurkunde A. 9.00 uur 12.00 uur woensdag 10 januari 2007 Docent Drs.J.B. Vrijdaghs. Vul Uw gegevens op het deelnameformulier in

Tentamen Natuurkunde A. 9.00 uur 12.00 uur woensdag 10 januari 2007 Docent Drs.J.B. Vrijdaghs. Vul Uw gegevens op het deelnameformulier in Tentamen Natuurkunde A 9. uur. uur woensdag januari 7 Docent Drs.J.B. Vrijdaghs Aanwijzingen: Vul Uw gegevens op het deelnameformulier in Dit tentamen omvat 8 opgaven met totaal deelvragen Maak elke opgave

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Elektrostatica

Hoofdstuk 8 Elektrostatica Hoofdstuk 8 Elektrostatica Alain Risack Elektriseren Elektriseren door wrijving. Elektriseren door contact. Een vlierpit bolletje: 8 Elektrostatica Elektriseren. Verklaar wat er gebeurt. Wat wordt er hiermee

Nadere informatie

. Vermeld je naam op elke pagina.

. Vermeld je naam op elke pagina. Tentamen: Elektriciteit en Magnetisme Docent: J. F. J. van den Brand R. J. Wijngaarden Datum: 30 Mei 2006 Zaal: Q112/M143 Tijd: 15:15-18.00 uur. Vermeld je naam op elke pagina.. Vermeld je collegenummer..

Nadere informatie

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen)

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Ga na of de onderstaande beweringen waar of niet waar zijn (invullen op antwoordblad). 1) De krachtwerking van een magneet is bij

Nadere informatie

hoofdstuk 1 Elektriciteit.

hoofdstuk 1 Elektriciteit. spanning 2007-2008 hoofdstuk 1 Elektriciteit. 1.1 Lading. Veel toestellen op het laboratorium werken met elektriciteit. De werking van deze toestellen berust op van elektrische lading die stroomt. We kennen

Nadere informatie

Vragenlijst MAGNETISME. Universiteit Twente Faculteit Gedragswetenschappen

Vragenlijst MAGNETISME. Universiteit Twente Faculteit Gedragswetenschappen Vragenlijst MAGETSME Universiteit Twente Faculteit Gedragswetenschappen Antwoordeninstructie Je hebt een heel lesuur om de vragen te beantwoorden. Er zijn in totaal 19 vragen, waarvan 5 open vragen en

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Examen VWO - Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur 20 05 Vragen 1 tot en met 17. In dit deel staan de vragen waarbij de computer

Nadere informatie

1. Een karretje op een rail

1. Een karretje op een rail Natuurkunde Vwo 1986-II 1. Een karretje op een rail Een rail, waarvan de massa 186 gram is, heeft in het midden een knik. De beide rechte stukken zijn even lang. De rail wordt. slechts in de twee uiterste

Nadere informatie

Leerlingexperimenten ELEKTROSTATICA. Handleiding.

Leerlingexperimenten ELEKTROSTATICA. Handleiding. & Leerlingexperimenten Handleiding ELEKTROSTATICA www.ntl.at INDEX ELEKTROSTATICA 1. CONTACTELEKTRICITEIT ES 1.1 ES 1.2 ES 1.3 ES 1.4 Plastic staaf en acrylglasstaaf: statisch door wrijving Ontlading

Nadere informatie

TENTAMEN NATUURKUNDE

TENTAMEN NATUURKUNDE CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN NATUURKUNDE TENTAMEN NATUURKUNDE datum : dinsdag 27 juli 2010 tijd : 14.00 tot 17.00 uur aantal opgaven : 6 aantal antwoordbladen : 1 (bij opgave 2) Iedere opgave dient

Nadere informatie

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan jaar: 1995 nummer: 28 Twee zeer lange draden zijn evenwijdig opgesteld. De stroom door de linkse draad ( zie figuur) is in grootte gelijk aan 30 A en de zin ervan wordt aangegeven door de pijl. We willen

Nadere informatie

Tentamen Natuurkunde I Herkansing uur uur donderdag 7 juli 2005 Docent Drs.J.B. Vrijdaghs

Tentamen Natuurkunde I Herkansing uur uur donderdag 7 juli 2005 Docent Drs.J.B. Vrijdaghs Tentamen Natuurkunde I Herkansing 09.00 uur -.00 uur donderdag 7 juli 005 Docent Drs.J.. Vrijdaghs Aanwijzingen: Dit tentamen omvat 5 opgaven met totaal 0 deelvragen Maak elke opgave op een apart vel voorzien

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrostatica. 25 juli 2015. dr. Brenda Casteleyn

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrostatica. 25 juli 2015. dr. Brenda Casteleyn Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Fysica: Elektrostatica 25 juli 2015 dr. Brenda Casteleyn Met dank aan: Atheneum van Veurne (http://www.natuurdigitaal.be/geneeskunde/fysica/wiskunde/wiskunde.htm),

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde pilot vwo I

Eindexamen natuurkunde pilot vwo I Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag worden twee punten toegekend. Opgave Een temperatuursensor maken maximumscore 5 Usensor (V) 4 A C 3 B 0 0 t ( C) inzicht dat de ijkgrafiek

Nadere informatie

Vlaamse Fysica Olympiade Eerste ronde

Vlaamse Fysica Olympiade Eerste ronde Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen KU Leuven Departement Chemie Celestijnenlaan 200F bus 2404 3001 Heverlee Tel.: 016-32 74 71 E-mail: info@vonw.be www.vonw.be Vlaamse Fysica Olympiade 2015-2016

Nadere informatie

Examen HAVO - Compex. natuurkunde 1,2 Compex

Examen HAVO - Compex. natuurkunde 1,2 Compex natuurkunde 1, Compex Examen HAVO - Compex? Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 30 mei totale examentijd 3,5 uur 0 06 n dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

8 College 08/12: Magnetische velden, Wet van Ampere

8 College 08/12: Magnetische velden, Wet van Ampere 8 College 08/12: Magnetische velden, Wet van Ampere Enkele opmerkingen: Permanente magneten zijn overal om ons heen. Magnetisme is geassociëerd met bewegende electrische ladingen. Magnetisme: gebaseerd

Nadere informatie

hoofdstuk 1 Elektriciteit.

hoofdstuk 1 Elektriciteit. hoofdstuk 1 Elektriciteit. 1.1 Lading. Veel toestellen op het laboratorium werken met elektriciteit. De werking van deze toestellen berust op elektrische lading die stroomt. We kennen twee soorten lading:

Nadere informatie

Leerstof: Hoofdstukken 1, 2, 4, 9 en 10. Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt.

Leerstof: Hoofdstukken 1, 2, 4, 9 en 10. Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt. Oefentoets Schoolexamen 5 Vwo Natuurkunde Leerstof: Hoofdstukken 1, 2, 4, 9 en 10 Tijdsduur: Versie: A Vragen: Punten: Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk Opmerking: Let op dat je

Nadere informatie

Fysica. Indien dezelfde kracht werkt op een voorwerp met massa m 1 + m 2, is de versnelling van dat voorwerp gelijk aan: <A> 18,0 m/s 2.

Fysica. Indien dezelfde kracht werkt op een voorwerp met massa m 1 + m 2, is de versnelling van dat voorwerp gelijk aan: <A> 18,0 m/s 2. Vraag 1 Beschouw volgende situatie nabij het aardoppervlak. Een blok met massa m 1 is via een touw verbonden met een ander blok met massa m 2 (zie figuur). Het blok met massa m 1 schuift over een helling

Nadere informatie

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 NATUURKUNDE. Vrijdag 19 augustus, uur

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 NATUURKUNDE. Vrijdag 19 augustus, uur EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWJS N 1977 Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit eindexamens

Nadere informatie

Hoofdstuk 23 Electrische Potentiaal. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Hoofdstuk 23 Electrische Potentiaal. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Hoofdstuk 23 Electrische Potentiaal Elektrische flux Een cilinder van een niet-geleidend materiaal wordt in een elektrisch veld gezet als geschetst. De totale elektrische flux door het oppervlak van de

Nadere informatie

Uitwerkingen opgaven hoofdstuk Het magnetisch veld

Uitwerkingen opgaven hoofdstuk Het magnetisch veld Uitwerkingen opgaven hoofdstuk 4 4.1 Het magnetisch veld Opgave 1 a Het koperen staafje is het staafje dat geen van de andere staafjes aantrekt en niet door de andere staafjes wordt aangetrokken. Het is

Nadere informatie

Oplossing oefeningen. Deel 1: Elektriciteit

Oplossing oefeningen. Deel 1: Elektriciteit Oplossing oefeningen Afhankelijk van je oplossingsmethode en het al dan niet afronden van tussenresultaten, kun je een lichtjes verschillende uitkomst verkrijgen. Deel 1: Elektriciteit Hoofdstuk 1: Elektrische

Nadere informatie

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1979 Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE Dit examen bestaat uit 4 opgaven ft Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Elektrostatica

Hoofdstuk 8 Elektrostatica Hoofdstuk 8 Elektrostatica Alain Risack Elektriseren. Verklaar wat er gebeurt. Wat wordt er hiermee aangetoond? Elektriseren Elektriseren door wrijving. Elektriseren door contact. Een vlierpit bolletje:

Nadere informatie

Deze Informatie is gratis en mag op geen enkele wijze tegen betaling aangeboden worden. Vraag 1

Deze Informatie is gratis en mag op geen enkele wijze tegen betaling aangeboden worden. Vraag 1 Vraag 1 Twee stenen van op dezelfde hoogte horizontaal weggeworpen in het punt A: steen 1 met een snelheid v 1 en steen 2 met snelheid v 2 Steen 1 komt neer op een afstand x 1 van het punt O en steen 2

Nadere informatie

NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE. Tweede ronde - theorie toets. 21 juni beschikbare tijd : 2 x 2 uur

NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE. Tweede ronde - theorie toets. 21 juni beschikbare tijd : 2 x 2 uur NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE Tweede ronde - theorie toets 21 juni 2000 beschikbare tijd : 2 x 2 uur 52 --- 12 de tweede ronde DEEL I 1. Eugenia. Onlangs is met een telescoop vanaf de Aarde de ongeveer

Nadere informatie

jaar: 1989 nummer: 25

jaar: 1989 nummer: 25 jaar: 1989 nummer: 25 Op een hoogte h 1 = 3 m heeft een verticaal vallend voorwerp, met een massa m = 0,200 kg, een snelheid v = 12 m/s. Dit voorwerp botst op een horizontale vloer en bereikt daarna een

Nadere informatie

Examen VWO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 12. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt.

Examen VWO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 12. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Examen VWO 2008 tijdvak 1 dinsdag 20 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Compex Vragen 1 tot en met 12 In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Bij dit examen

Nadere informatie

www. Fysica 1997-1 Vraag 1 Een herdershond moet een kudde schapen, die over haar totale lengte steeds 50 meter lang blijft, naar een 800 meter verderop gelegen schuur brengen. Door steeds van de kop van

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal U (V) 4.1 Eigenschappen van trillingen Harmonische trilling Een electrocardiogram (ECG) gaf het volgende

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2014 TOETS 1. 23 APRIL 2014 10.30 12.30 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2014 TOETS 1. 23 APRIL 2014 10.30 12.30 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2014 TOETS 1 23 APRIL 2014 10.30 12.30 uur 1 RONDDRAAIENDE MASSA 5pt Een massa zit aan een uiteinde van een touw. De massa ligt op een wrijvingloos oppervlak waar het

Nadere informatie

Eindexamen vwo natuurkunde I

Eindexamen vwo natuurkunde I Opgave Lichtpracticum maximumscore De buis is aan beide kanten afgesloten om licht van buitenaf te voorkomen. De buis is van binnen zwart gemaakt om reflecties van het licht in de buis te voorkomen. inzicht

Nadere informatie

Tentamen Natuurkunde 1A 09.00 uur - 12.00 uur vrijdag 14 januari 2011 docent drs.j.b. Vrijdaghs

Tentamen Natuurkunde 1A 09.00 uur - 12.00 uur vrijdag 14 januari 2011 docent drs.j.b. Vrijdaghs Tentamen Natuurkunde 1A 09.00 uur - 12.00 uur vrijdag 14 januari 2011 docent drs.j.b. Vrijdaghs Aanwijzingen: Dit tentamen omvat 6 opgaven met totaal 20 deelvragen Begin elke opgave op een nieuwe kant

Nadere informatie

Large Hadron Collider. Werkbladen. HiSPARC. 1 Inleiding. 2 Voorkennis. 3 Opgaven atoombouw. C.G.N. van Veen

Large Hadron Collider. Werkbladen. HiSPARC. 1 Inleiding. 2 Voorkennis. 3 Opgaven atoombouw. C.G.N. van Veen Werkbladen HiSPARC Large Hadron Collider C.G.N. van Veen 1 Inleiding In het voorjaar van 2015 start de LHC onieuw o. Ditmaal met een hogere energie dan ooit tevoren. Protonen met een energie van 7,0 TeV

Nadere informatie

Examen VWO. tijdvak 1 vrijdag 20 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. tijdvak 1 vrijdag 20 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2016 tijdvak 1 vrijdag 20 mei 13.30-16.30 uur oud programma natuurkunde Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1984 MAVO-C NATUURKUNDE. Dinsdag 8 mei, uur

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1984 MAVO-C NATUURKUNDE. Dinsdag 8 mei, uur MAVO-C 1 EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1984 MAVO-C Dinsdag 8 mei, 9.00-11.00 uur NATUURKUNDE Dit examen bestaat uit dertien opgaven Bijlage: 2 antwoordbladen 1-2 Waar nodi3 mag bij

Nadere informatie

1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002

1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002 1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002 1 Kosmische straling Onder kosmische straling verstaan we geladen deeltjes die vanuit de ruimte op de aarde terecht komen. Kosmische straling is onder

Nadere informatie

3.1 Magneten en elektromagneten

3.1 Magneten en elektromagneten 3.1 Magneten en elektromagneten 1 a De punt van de magneet die naar het geografische noorden wijst, heet de magnetische noordpool van de magneet. Dat is afspraak. Hij wordt aangetrokken door een ongelijke

Nadere informatie

VWO 4 kernboek B hoofdstuk 8

VWO 4 kernboek B hoofdstuk 8 SAMNVATTING LKTICITIT VWO 4 kernboek B hoofdstuk 8 HOVLHID LADING Symbool Q (soms q) enheid C (Coulomb) Iedereen heeft wel eens gemerkt dat voorwerpen elektrische eigenschappen kunnen krijgen. Als je over

Nadere informatie

Schriftelijk examen 2e Ba Biologie Fysica: elektromagnetisme 2011-2012

Schriftelijk examen 2e Ba Biologie Fysica: elektromagnetisme 2011-2012 - Biologie Schriftelijk examen 2e Ba Biologie 2011-2012 Naam en studierichting: Aantal afgegeven bladen, deze opgaven niet meegerekend: Gebruik voor elke nieuwe vraag een nieuw blad. Zet op elk blad de

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde vwo II

Eindexamen natuurkunde vwo II Eindexamen natuurkunde vwo 00 - II Beoordelingsmodel Opgave Sopraansaxofoon maximumscore 4 uitkomst: F d = 7, N voorbeeld van een bepaling: Er geldt: Fr z z= Fr d d. Opmeten in de figuur levert: rz =,7

Nadere informatie

Juli blauw Vraag 1. Fysica

Juli blauw Vraag 1. Fysica Vraag 1 Beschouw volgende situatie in een kamer aan het aardoppervlak. Een homogene balk met massa 6, kg is symmetrisch opgehangen aan de touwen A en B. De touwen maken elk een hoek van 3 met de horizontale.

Nadere informatie

7 College 01/12: Electrische velden, Wet van Gauss

7 College 01/12: Electrische velden, Wet van Gauss 7 College 01/12: Electrische velden, Wet van Gauss Berekening van electrische flux Alleen de component van het veld loodrecht op het oppervlak draagt bij aan de netto flux. We definieren de electrische

Nadere informatie

VAK: natuurkunde KLAS: Havo 4 DATUM: 20 juni 2013. TIJD: 10.10 11.50 uur TOETS: T1 STOF: Hfd 1 t/m 4. Opmerkingen voor surveillant XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

VAK: natuurkunde KLAS: Havo 4 DATUM: 20 juni 2013. TIJD: 10.10 11.50 uur TOETS: T1 STOF: Hfd 1 t/m 4. Opmerkingen voor surveillant XXXXXXXXXXXXXXXXXXX VAK: natuurkunde KLAS: Havo 4 DATUM: 20 juni 2013 TIJD: 10.10 11.50 uur TOETS: T1 STOF: Hfd 1 t/m 4 Toegestane hulpmiddelen: Binas + (gr) rekenmachine Bijlagen: 2 blz Opmerkingen voor surveillant XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Nadere informatie

Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur

Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur EINDEXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1977 Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde vwo I

Eindexamen natuurkunde vwo I Eindexamen natuurkunde vwo 00 - I Beoordelingsmodel Opgave ingda a maximumscore 4 uitkomst: amax = 3,8g (met een marge van 0, g ) voorbeeld van een bepaling: De maximale versnelling is gelijk aan de steilheid

Nadere informatie

Opgave 1 Nieuw element Vwo Natuurkunde 1, I. Opgave 3

Opgave 1 Nieuw element Vwo Natuurkunde 1, I. Opgave 3 Telkens is aangegeven als de examenopgaven zijn aangepast of uitgebreid. et 2 training vwo 5 2011 Opgave 1 Nieuw element Vwo Natuurkunde 1,2 2005-I. Opgave 3 Lees het artikel. Kernfysici zien nieuw element

Nadere informatie

Uitwerking examen Natuurkunde1,2 HAVO 2007 (1 e tijdvak)

Uitwerking examen Natuurkunde1,2 HAVO 2007 (1 e tijdvak) Uitwerking examen Natuurkunde, HAVO 007 ( e tijdvak) Opgave Optrekkende auto. Naarmate de grafieklijn in een (v,t)-diagram steiler loopt, zal de versnelling groter zijn. De versnelling volgt immers uit

Nadere informatie

Eindexamen vwo natuurkunde I

Eindexamen vwo natuurkunde I Opgave 1 Lichtpracticum Bij een practicum op school moeten Amy en Rianne de volgende onderzoeksvraag beantwoorden: Wat is bij een brandend fietslampje het verband tussen de verlichtingssterkte en de afstand

Nadere informatie

Diktaat Spanning en Stroom

Diktaat Spanning en Stroom Diktaat Spanning en Stroom hoofdstuk 1 Elektriciteit. 1.1 Lading. Veel toestellen op het laboratorium werken met elektriciteit. De werking van deze toestellen berust op elektrische lading die stroomt.

Nadere informatie

Begripsvragen: Cirkelbeweging

Begripsvragen: Cirkelbeweging Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica Begripsvragen: Cirkelbeweging 1 Meerkeuzevragen 1 [H/V] Een auto neemt een bocht met een

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrostatica. 4 november Brenda Casteleyn, PhD

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrostatica. 4 november Brenda Casteleyn, PhD Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Fysica: Elektrostatica 4 november 2017 Brenda Casteleyn, PhD Met dank aan: Atheneum van Veurne, Leen Goyens (http://users.telenet.be/toelating) 1. Inleiding

Nadere informatie

Tentamen Fysica: Elektriciteit en Magnetisme (MNW en SBI)

Tentamen Fysica: Elektriciteit en Magnetisme (MNW en SBI) Tentamen Fysica: Elektriciteit en Magnetisme (MNW en SBI) Tijd: 2 Juni 217, 12: 14: uur Plaats: WN zalen S67; P647; P663; S 623, S 631, S 655; M 639, M 655 Bij dit tentamen zit aan het eind een formuleblad.

Nadere informatie

Alles om je heen is opgebouwd uit atomen. En elk atoom is weer bestaat uit protonen, elektronen en neutronen.

Alles om je heen is opgebouwd uit atomen. En elk atoom is weer bestaat uit protonen, elektronen en neutronen. 2 ELEKTRICITEITSLEER 2.1. Inleiding Je hebt al geleerd dat elektriciteit kan worden opgewekt door allerlei energievormen om te zetten in elektrische energie. Maar hoe kan elektriciteit ontstaan? En waarom

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: Fysische grondslagen van de elektrotechniek

HOOFDSTUK 1: Fysische grondslagen van de elektrotechniek HOOFDSTUK 1: Fysische grondslagen van de elektrotechniek 1. Elektrostatica ladingen, velden en krachten lading fundamentele eigenschap van materie geheel veelvoud van elementaire lading = lading proton/elektron

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen

Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 rillingen en cirkelbewegingen Samenvatting door Daphne 1607 woorden 15 maart 2019 0 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Samenvatting

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal U (V) 4.1 Eigenschappen van trillingen Harmonische trilling Een electrocardiogram (ECG) gaf het volgende

Nadere informatie

Eindexamen vwo natuurkunde pilot 2013-I

Eindexamen vwo natuurkunde pilot 2013-I Formuleblad Formules die bij het pilot-programma horen en die niet in Binas staan. C Beweging en wisselwerking F w,l 1 2 c Av w 2 E p chem voor rv v Echem m p na r m D Lading en veld I GU E Straling en

Nadere informatie

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1975

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1975 2 H-11 EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWJS N 1975 Woensdag 27 augustus, 14.00-17.00 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie