Mir Ginn op Mecheln! Het recht in een veranderende samenleving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mir Ginn op Mecheln! Het recht in een veranderende samenleving"

Transcriptie

1 Mir Ginn op Mecheln! Het recht in een veranderende samenleving Lesmap Basisonderwijs: vierde, vijfde en zesde leerjaar Waarom de tentoonstelling bezoeken met je klas? De tentoonstelling Mir ginn op Mecheln! Het recht in een veranderende samenleving. past in het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. dat loopt vanaf september 2016 tot in het voorjaar van In het najaar van 2016 staat het festival volledig in het teken van de herdenking van de Grote Raad, die 400 jaar geleden haar intrek nam in het Hof van Savoye en waar tot op heden nog recht wordt gesproken. De Grote Raad der Nederlanden was vanaf de vijftiende eeuw de hoogste rechtbank in onze contreien. In het Luxemburgs zei men Mir ginn op Mechelen (Wij gaan naar Mechelen), wanneer men ten einde raad was en nergens geen oplossing meer vond bij de plaatselijke rechtbanken. De Grote Raad toen is een beetje vergelijkbaar met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Onze samenleving is voortdurend in verandering. We hebben de neiging om te denken dat deze evolutie iets nieuws is van onze moderne tijd. We zien alleen maar wat er vandaag gebeurt en we vergeten het verleden. Nochtans kan het minstens zo interessant zijn om te kijken naar de geschiedenis. Zo kom je tegelijkertijd ook heel wat te weten over het heden én wie weet ook wel over onze toekomst. Het verleden leert ons dat al die verandering niets nieuws is. Verandering is van alle tijden. Dit gegeven zorgt voor een soort van hoop tussen al het slechte nieuws dat ons bereikt via de media. Hierbij wil de tentoonstelling Mir ginn op Mecheln! ons laten stilstaan. Samen met je leerlingen ontdek je hoe het recht de veranderingen in de maatschappij volgt en hoe het dit altijd al gedaan heeft. Mir ginn op Mecheln! begint haar reflectie bij de installatie van de Grote Raad in Mechelen in 1616 en doorloopt de geschiedenis tot de dag van vandaag. Een bezoek aan de Mir ginn op Mecheln! laat zien dat recht en rechtvaardigheid niet hetzelfde is. Leerlingen leren hoe rechtspraak in elkaar zit en hoe rechtvaardigheid vandaag wordt bepaald. Dit is geen duffe tentoonstelling over rechtsgeschiedenis, maar een beleving waarbij het abstracte begrip recht tot leven komt. Aan de hand van verschillende objecten ervaren de

2 leerlingen hoe recht werd ingevuld en tegelijkertijd vormen ze hierover een persoonlijke mening. De volgende eindtermen kunnen bij dit tentoonstellingsbezoek aan bod komen: Mens en maatschappij 1. Mens - Ik en de ander De leerlingen: 1.6.* tonen in een eenvoudige conflictsituatie in de omgang met leeftijdgenoten de bereidheid om te zoeken naar een geweldloze oplossing. 2. Maatschappij kunnen het belang illustreren van de fundamentele Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind. Ze zien daarbij in dat de rechten en plichten complementair zijn. 3. Tijd 3.8. kunnen aan de hand van een voorbeeld illustreren dat een actuele toestand, die voor kinderen herkenbaar is, en die door de geschiedenis beïnvloed werd, vroeger anders was en in de loop der tijden evolueert. Muzische vorming 1. Muzische vorming Beeld De leerlingen kunnen: 1.3. beeldinformatie herkennen, begrijpen, interpreteren en er kritisch tegenover staan. Hoe deze lesmap te gebruiken In deze lesmap vind je inspiratie om te werken rond het thema van Mir ginn op Mecheln!. De lesmap biedt je een aantal inleidende en voorbereidende opdrachten die je met leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar kunt uitvoeren. Bij elke opdracht wordt er een tijdsindicatie gegeven, een lesdoel en één of twee begeleidende eindtermen. De tentoonstelling werd opgebouwd rond vijf verschillende deelthema s. Hieronder ziet u de thema s met daarbij tussen haakjes het belangrijkste object/ installatie dat hierrond te zien zal zijn. De thema s worden in de tentoonstelling verdeeld over verschillende zalen. Voor de lesmap namen we deze thema s als basis voor de opdrachten. 1. Zaal I: Recht als instrument om een politiek doel te bereiken (schilderij De Grote Raad) 2. Zaal II: Het instrument moet correct gebruikt worden (schilderijen van Hans Vredeman De Vries) 3. Zaal III: Wat primeert: de wetten van God of die van de mens? (Skeletten Boerenkrijg)

3 4. Zaal IV: Het strafrecht: van wraak tot vrijheidsstraf (guillotine) 5. Zaal V: Interview van Guido Wevers met Fred Stevens 6. Zaal VI (centrale ruimte): Naar een mondialisering van het recht: Utopie of realiteit? (Geluidsfragmenten + Lindeboom) De verschillende opdrachten zijn zo opgebouwd dat ze de volgorde van de verschillende deelthema s volgen. In de lesmap vind je een voorbereiding die je kan doorlopen voordat je de tentoonstelling bezoekt én een na-verwerking voor achteraf in de klas rond te werken. Thema s één, twee en vier komen aanbod in de voorbereiding. Thema vijf wordt gebruikt in de creatieve na-verwerking omdat dit gedeelte zich meer richt op de vraag wat de toekomst zal brengen. Thema drie (Zaal III), rond het breekpunt tussen het Ancien Regime en de hedendaagse tijd, komt het beste aan bod in de tentoonstelling zelf. Indien je de tentoonstelling bezoekt zonder gids doen wij een suggestie voor een begeleidende opdracht bij het bezoek aan deze zaal. Het is dus niet de bedoeling dat je deze opdracht voorafgaand aan het bezoek uitvoert, maar tijdens jouw bezoek samen met de klas. Waarom een voorbereiding? Wanneer je op voorhand al werkt rond het thema recht en rechtvaardigheid in de klas zijn jouw leerlingen beter voorbereid op een bezoek aan de tentoonstelling. Zo zullen ze sneller linken kunnen leggen tussen de verschillende deelthema s. Doordat ze reeds gewerkt hebben rond recht en rechtvaardigheid zijn ze ook meer gemotiveerd tijdens het bezoek, al dan niet met een interactieve gids. De idee dat onze maatschappij voortdurend in verandering is en dat recht hieruit volgt zal voor jouw leerlingen op voorhand dan al veel duidelijker zijn. Deze lesmap werkt vanuit het overkoepelende thema van Reinaert de Vos. Via het eeuwenoude Middeleeuwse verhaal van de dieren die op de hofdag bij koning leeuw komen klagen over de vele sluwe streken van de vos wordt recht, rechtvaardigheid en rechtspraak toegankelijk gemaakt. Aan de hand van de vossenstreken ontdekken de leerlingen hoe zij denken over recht en waar dit verschilt met hun gevoel voor rechtvaardigheid. Recht is immers niet hetzelfde als rechtvaardig. Er bestaan zeer veel verschillende versies van het verhaal van Reinaert, maar die niet allemaal even geschikt zijn voor jonge leerlingen. In deze lesmap verwijzen we en maken we gebruik van de volgende hertelling: D.L. Daalder, De historie van Reynaert de Vos. Met illustraties van W.J. Rozendaal. Van Goor Zonen, Den Haag 1963 (derde druk) Te downloaden via: (Enkel te gebruiken voor educatieve doeleinden in de klas.)

4 Werk je liever met videobeelden? Dan raden we je de volgende bewerking aan van Steinerschool Antwerpen via hun You tube kanaal:

5 Voorbereiding in de klas: de opdrachten De dieren aan het hof Inleidende opdracht zonder voorkennis, Muzisch beeldend Duur: 1 à 1,5 lesuur Materiaal: potloden, (stevig) papier, schaar, stok of oud potlood, nietjesmachine, eventueel materiaal om in te kleuren naar keuze. Lesdoel: De leerlingen kunnen in groep karaktereigenschappen toeschrijven aan dieren op basis van gekende vooroordelen, spreekwoorden en gezegden. Vb: de leeuw is de koning van de dieren, een ezel is koppig, enz... Eindterm: 3. Sociale vaardigheden - domein samenwerking o 3. De leerlingen kunnen samenwerken met anderen, zonder onderscheid van sociale achtergrond, geslacht of etnische origine. Opdracht: Om het verhaal van de vos Reinaert te introduceren vertrekken we voor deze opdracht vanuit de gekende vooroordelen over de dieren in de dierenwereld. De leerlingen gaan in negen verschillende groepjes brainstormen over de mogelijke karaktereigenschappen van het hen toegewezen dier. Dit zijn de eerste negen dieren die voorkomen in het verhaal van de vos Reinaert. De leerlingen dienen nog geen voorkennis te hebben over deze dieren en/of het verloop van het verhaal. Na de brainstorm in groep maakt elke leerling individueel een masker van zijn/haar dier. Het masker zal later tijdens andere opdrachten gebruikt worden. De opdracht wordt afgerond met een voorstel ronde van elke groep van hun dier. Ze vertellen daarbij minstens drie karaktereigenschappen. De negen dieren zijn: Vos (Reynaert of Reinaert, Rein(tje)) Leeuw (Koning Nobel) wolf (Isegrim) Beer (Bruun of Bruin(tje)) Kat (Tibeert) Das (Grimbeert) Haas (Cuwaert) Hond (Courtois) Haan (Canteclaer)

6 Stap 1: De groepen krijgen hun dier toegewezen. De leerlingen krijgen de opdracht om een woordspin te maken van karaktereigenschappen waarvan zij denken dat hun dier deze heeft. Eventueel kan je dit klassikaal oefenen met het schaap als voorbeelddier. Een schaap is: Mak Lief Slaperig Niet dapper Knuffelbaar... Stap 2: Nadat de leerlingen tevreden zijn over hun woordspin kunnen ze overgaan naar de volgende stap: het maken van een masker in de vorm van hun dier. Hiervoor kunnen ze op zoek gaan naar beeldmateriaal dat hen kan inspireren tijdens het tekenen. Dit kunnen ze zelf opzoeken of je kan hen dit als leerkracht aanbieden. Bij het maken van het masker moeten ze er vooral op letten dat het geheel groot genoeg is om voor hun gezicht te passen. De ogen van het dier kan je met een scherp mesje uitsnijden. Kleef aan de achterzijde het stokje of het oude potlood. Zo kunnen de leerlingen het masker voor hun gezicht houden. Stap 3: Elke groep stelt hun dier voor aan de rest van de klas. Ze doen dit door minstens drie karaktereigenschappen te selecteren waarover ze het allemaal eens zijn. Het verhaal van Reinaert Kennismaking met het verhaal, Muzisch drama Duur: 1,5 lesuur Materiaal: Tekst de Historie van Reinaert de vos, zelfgemaakte maskers, Hoofdstuk 1, pg 7 t.e.m. 11 (eerste alinea) of het eerste fragment van de video van de Steinerschool Antwerpen t.e.m. 7 min.30. Lesdoel: De leerlingen kunnen hun eigen idee over rechtspraak voorstellen in een dramaspel. Eindterm: 3. Muzische vorming - Drama o 3.5 ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën uiten in spel. Opdracht:

7 Via deze opdracht maken de leerlingen kennis met de leidraad van het verhaal over de vos Reinaert. Op de hofdag komen verschillende dieren klagen bij Koning Nobel over de vos. Ze zijn boos en willen rechtvaardigheid. De hofdag wordt georganiseerd om de orde en vrede in het rijk te verstevigen. Stap 1: Lees of bekijk samen het fragment uit het verhaal. Als leerkracht kan je achteraf nog even samenvatten wat er gebeurde in het verhaal. laat de leerlingen gerust mee aanvullen. Wellicht zullen de meeste leerlingen opmerken dat dezelfde dieren als uit de eerste opdracht voorkomen in dit verhaal. Gedragen de dieren zich zoals zij dit gedacht hadden of niet? Stap 2: Verdeel de leerlingen in negen groepen. Dit zodat in elke groep elk dier uit de eerste opdracht vertegenwoordigd is. Introduceer het begrip recht en rechtspraak. Als het goed is, is dit reeds in stap 1 al aanbod gekomen. Vraag aan elke groep om het vervolg van het verhaal in het kort te bedenken. Wat moet er volgens hen met Reinaert gebeuren? Stap 3: Elke groep brengt zijn verhaal vooraan in de klas. De leerlingen verkleden zich voor hun rol met het masker dat ze eerder hebben gemaakt. Leg hierbij de nadruk op timing. Het dramaspel mag niet langer dan 3 minuten duren. Stap 4: Wat voor soort oplossingen hebben de leerlingen bedacht? Hoe zou dit er in het echte leven aan toe gaan? Wat gebeurt er als er iemand wordt beschuldigd van een misdaad? Vandaag hebben we een rechtbank en rechters die hierover moeten beslissen. Dit doet je leerlingen vast aan koning Nobel denken. De rechters gebruiken hiervoor een wetboek. De wetten in dit boek zijn geschreven om mensen goed te kunnen laten samenleven. In de tijd dat het verhaal van Reinaert werd geschreven (in de Middeleeuwen) mocht de koning bij het juiste bewijs direct besluiten om wraak te nemen op de veroordeelde. En dat zonder een proces. Wat vinden de leerlingen hiervan. Gelden er voor iedereen dezelfde wetten of is er een uitzondering voor de koning? Wat moet er/mag niet met Reinaert gebeuren? Stellingenspel, individuele oefening Duur: 10 minuten stellingenspel, 10 minuten reflectie Materiaal: Stellingen en afbeeldingen (bijlage 1)

8 Lesdoel: de leerlingen kunnen hun eigen mening uiten over correct gebruik van recht als een instrument. Eindterm: 1. Sociale vaardigheden - domein relatiewijzen o 1.6 De leerlingen kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren Opdracht: Met dit stellingenspel leren de leerlingen wat hun eigen ideeën zijn over recht en rechtvaardigheid aan de hand van het verhaal van Reinaert de vos. Via verschillende stellingen moeten ze aangeven of ze het hiermee eens of oneens zijn. Er is geen middenweg. Dit sluit aan bij het tweede deelthema: recht als instrument moet correct gebruikt worden. Stap 1: Leg de bedoeling van de opdracht uit aan de leerlingen. Ze krijgen spreekwoorden en stellingen te horen en afbeeldingen te zien. Ze moeten telkens kiezen of ze dit rechtvaardig vinden of niet. WEL is aan de ene kant van het klaslokaal (of de ruimte waar je de opdracht laat doorgaan), NIET aan de andere kant. leg zeker uit dat er geen foute of juist antwoorden zijn. Het gaat om de eigen mening van de leerling. Iemand anders uit de klas kan een andere mening hebben. Stap 2: Had iedereen altijd dezelfde mening? Wat waren de verschillen? Hoe komt dit? Pik als leerkracht er één stelling of beeld uit waar de meningen het meest verdeeld waren. laat de leerlingen vertellen waarom ze juist dat standpunt hadden ingenomen. Stap 3 Eindigen met fragment over de veroordeling van Reinaert. Video vanaf 15:20 tot 18:50. Tekst van pg 47 tot 49. Het vonnis luid: De vos moet hangen! Laat de leerlingen nog een laatste keer een standpunt innemen. Is dit wel of niet rechtvaardig? Kan dit vandaag nog zo? Hoe zouden zij de vos straffen? Wie zich verbrandt moet op de blaren zitten. Alternatieve straffen bedenken, individuele muzische opdracht beeld

9 Duur: 1 lesuur Materiaal: papier, tekenmateriaal, liniaal Lesdoel: De leerlingen bedenken zelf twee alternatieve straffen op een beeldende manier. Eindterm: 1. Muzische vorming Beeld o 1.6 tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën op een beeldende manier weergeven. Opdracht: Deze opdracht gaat in op het vierde deelthema uit de tentoonstelling. De vraag in het strafrecht is of ze wraak gaan nemen of de vrijheidsstraf (gevangenisstraf) geven. Kan je wel rechtvaardig een wraak uitvoeren? Stap 1: De leerlingen dienen na te denken welke straf ze zelf zouden willen krijgen als zij in de plaats van Reinaert waren. Langs de andere kant moeten ze het ook eens vanuit het standpunt van Koning Nobel bekijken. Wat zouden zij doen bij Reinaert als zij de koning waren? Dit mogen gerust alternatieve straffen zijn. Bijvoorbeeld verplicht iets moeten eten dat je niet lust of nooit meer je lievelingstrui mogen dragen. Stap 2: Voordat de leerlingen de straffen gaan tekenen die ze bedacht hebben moeten ze eerst hun lege pagina in twee delen. Op de ene helft komt de straf die Reinaert zelf wil te staan en op de andere de straf die Koning Nobel in petto heeft. Samenvatting van het vervolg van het verhaal van Reinaert de vos: Reinaert vertelt de koning over een schat die hij gestolen heeft van de samenzweerders (de wolf, beer + das). Op deze manier zal Reinaert wraak nemen, hij bedot de koning en het hele hof opnieuw. De koning wil deze schat namelijk heel graag hebben en loopt met open ogen in de val van Reinaert. Stap 3: Eindig deze opdracht met een korte samenvatting van het einde van het verhaal over de vos Reinaert. Uitspraak van het vonnis: De koning schenkt Reinaert de vrijheid, in ruil voor de schat die hij alleen weet liggen. Reinaert gaat op bedevaart naar Rome om zich van zijn zonden te verlossen.

10 De koning vervloekt zijn beslissing om Reinaert vrij te laten wanneer blijkt dat er helemaal geen schat is. Nobel vanaf nu aan zijn onderdanen het recht om de vos en al zijn nakomelingen in de toekomst te doden. Opdracht in de tentoonstelling Waar komen de wetten vandaan? Brainstorm ter plaatste, nadruk ligt op de beleving van de leerlingen Duur: 10 minuten in de tentoonstelling (indien zonder gids) Materiaal: Potloden, post-its Lesdoel: De leerlingen Eindterm: Mens en maatschappij o 2. Maatschappij Sociaal-culturele verschijnselen o 2.8. kunnen illustreren dat verschillende sociale en culturele groepen verschillende waarden en normen bezitten. Achtergrondinformatie: Deze ruimte in de tentoonstelling stelt het thema Wat primeert: de wetten van God of die van de mens centraal. Dit gaat in feite over de breuklijn die de Verlichting vormde tussen een maatschappij waarin recht op basis van de wetten van God geschreven werd en een maatschappij waarin de mens zelf zijn wetten opstelt. Het verhaal van Reinaert is geschreven toen de grens hier tussen nog niet helemaal duidelijk was. In de tentoonstelling kom je 39 skeletten tegen die uit de Boerenkrijg afkomstig zijn. De mensen in Mechelen kwamen aan het einde van de 18e eeuw in opstand tegen de Fransen. Zij protesteerde tegen de nieuwe maatregelen die deze hadden ingevoerd en dan vooral tegen de verplichte legerdienst. In Mechelen slaagde de opstandelingen er tijdelijk in om de stad opnieuw in handen te krijgen. De Fransen wisten echter onmiddellijk te reageren en kregen de opstandelingen klein. De boerenkrijgers werden meteen veroordeeld en gedood. Dit was toen al eigenlijk illegaal, maar de Fransen wouden een voorbeeld stellen naar andere opstandelingen. Met deze korte opdracht gaan de leerlingen even stilstaan bij het ontstaan van verschillende wetten en hoe deze over de hele wereld/geschiedenis anders zijn en kunnen veranderen.

11 Stap 1: Begin deze opdracht voordat je de zaal met de skeletten betreed. laat elke leerlingen zijn/haar naam schrijven op een post-it. Stel jouw leerlingen de vraag of het leger opstandelingen die de stad veroveren onmiddellijk mogen doden. Spreek een plek af in de trappenhal buiten de tentoonstelling waar de leerlingen die het eens zijn met de stelling hun naam moeten kleven en waar de leerlingen die het oneens zijn hun naam moeten kleven. Bekijk ook even of er een plek moet zijn voor diegene die het niet weten. Stap 2: Bekijk de ruimte met de skeletten en vertel het verhaal van de boerenkrijg. Zijn er misschien leerlingen die nu van mening zijn verandert over de stelling? Deze mogen hun post-it dan nog van plek veranderen. Bekijk waar de leerlinge hun post-it hebben gekleefd. Waarom waren er leerlingen die van mening zijn veranderd. Kunnen ze dit proberen uit te leggen? Stap 3: Er zijn vast leerlingen die nu de link leggen met de actualiteit. Dit is een mooie gelegenheid om te verduidelijken dat wetten doorheen de geschiedenis steeds veranderd. Het recht volgt de ontwikkelingen en evoluities in de samenleving, die steeds in verandering is. Naverwerking Een toekomstverhaal Hoe gaat recht er in de toekomst uitzien? Duur: 1 lesuur Materiaal: Dierenmaskers, eventueel schrijfmateriaal Lesdoel: De leerlingen denken actief na over mogelijke toekomstverhalen op het gebied van recht en rechtvaardigheid. Eindterm: 3. Muzische vorming Drama o 3.4. spelvormen in een sociale en maatschappelijke context hanteren. Dit is een opdracht die je met jouw leerlingen kan doen na het bezoek aan de tentoonstelling. Daar hebben ze gezien dat het recht doorheen de geschiedenis steeds andere vormen heeft aangenomen. De vraag die doorheen de tentoonstelling loopt is welke weg het recht in onze

12 gemondialiseerde wereld uit gaat? In de actualiteit zien we dat er veranderingen aan het gebeuren zijn. Het centrale thema van deze creatieve na-verwerking is: Hoe zien jouw leerlingen de toekomst van het recht? Wat moet er volgens hen veranderen aan het recht om te passen in hun beeld van de maatschappij en de actualiteit. Stap 1: Verdeel de leerlingen opnieuw in groepjes zoals in opdracht rond Het verhaal van Reinaert. De leerlingen gaan nadenken over het toekomstverhaal in functie van Reinaert de vos. Wat als het verhaal zich niet in de middeleeuwen afspeelt maar in de toekomst? Het is de bedoeling dat de leerlingen hierover opnieuw een kort toneelstukje over in elkaar steken. Stap 2: De leerlingen bouwen hun kort verhaal uit op basis van de volgende vragen: Waar speelt het verhaal zich af? Niet maar aan het hof van Koning Nobel. Wat voor soort wereld? Is het op onze aarde of ergens helemaal compleet anders? Wat heeft de vos voor soort misdaad gedaan? Hoe wordt er recht gesproken? Hoe zal de vos gestraft worden? Stap 3: De leerlingen brengen de verschillende kort verhaaltjes voor aan elkaar. Bespreek samen wat voor verschillende ideeën er naar voren zijn gekomen. Zijn er verhalen die meer realistisch zijn dan anderen? Wat maakt dat de leerlingen meer het idee hebben dat deze zullen gebeuren?

13 Bijlage Spreekwoorden: De rechte weg is de beste (=eerlijkheid loont) Het is niet om de knikkers maar om het recht van het spel (=het is niet voor persoonlijk voordeel, maar omwille van de rechtvaardigheid) het recht in eigen hand nemen. (=eigenmachtig optreden.) iets dat krom is recht proberen te praten (=met praten proberen een fout iets goeds te laten lijken) Stellingen: Als iemand mij een mep geeft moet ik terug slaan. Eten stelen mag als je heel arm bent en honger hebt. Iemand die slecht is, blijft altijd slecht. De vader heeft een misdaad gepleegd, nu kan je zijn kind niet meer vertrouwen. Afbeeldingen: Het laatste oordeel, Michelangelo Sint-Maarten, Antoon Van Dyck, 1621 Luilekkerland, Breughel, 1567 De grote vissen eten de kleine op, Pieter Bruegel de Oude, 1556 De weging van het hart, Door unknown Egyptian artisan - Jon Bodsworth (photographer), Publiek domein,

Les 5 : eigen familiegeschiedenis

Les 5 : eigen familiegeschiedenis LES 5 Les 5 : eigen familiegeschiedenis Achtergrondinformatie leerkracht: In deze les zoomen we in op de eigen familiegeschiedenis. Tijdens de eerste les kregen de leerlingen de opdracht zelf informatie

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT GEKOPPELD AAN DE EINDTERMEN 3 DE GRAAD BASISONDERWIJS Voor het bepalen van de doelstellingen hebben we ons gebaseerd op de eindtermen basisonderwijs. De volgende doelstellingen

Nadere informatie

Lesidee: niet stunten op straat

Lesidee: niet stunten op straat Lesidee: niet stunten op straat DOELGROEP: 6e leerjaar KERNIDEE: Gedrag als weggebruiker, gevaar zijn voor anderen, eigen veiligheid LINK NAAR ZEPPE & ZIKKI AFLEVERING: Team Z Skeeleren - Skate ramp FIETSBLUNDERS

Nadere informatie

Inhoud van het museumbezoek in relatie tot het lesprogramma

Inhoud van het museumbezoek in relatie tot het lesprogramma Geachte leerkracht, Binnenkort brengt u met uw leerlingen een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Wanneer leerlingen denken aan het Gevangenismuseum is een link met het onderwerp boeven

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Langreuter, Jutta Stefanie Dahle ISBN-13: 9789059241046 NUR 273 D/2014/6186/19 Suggesties: Emy Geyskens Korte inhoud 1 Jij en ik! Victor Haas heeft een fikse ruzie met mama Haas: Hij moet mee opruimen,

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO techniek maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Printmedia Beginsituatie:

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS BROKKENKAARTEN IN DE KLAS 1 - EEN VERHAAL VOL GEVOEL emoticons - boek: Per ongeluk Laat een aantal leerlingen om de beurt één van de emoticons nadoen. Bespreek ze met de kinderen, laat hen het gezicht

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven:

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven: Lesbrief 1 Introductie auteursrecht Voorbereiding Doelen: - De leerlingen worden zich bewust van het bestaan en het belang van auteursrecht en leren verschillende begrippen rondom auteursrecht kennen.

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht,

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht, 2 e graad LAGER ONDERWIJS Beste leerkracht, Binnenkort woont u met uw klas een OORcollege van defilharmonie bij. Om goed voorbereid naar het concert te komen bieden wij graag deze lesmap aan. Voor de leerlingen

Nadere informatie

De Oude Kaasmakerij. Algemeen

De Oude Kaasmakerij. Algemeen Lesbrief De Oude Kaasmakerij Algemeen Deze lesbrief is opgemaakt voor het lager onderwijs. Voor leerlingen uit eerste, tweede en derde graad van het basisonderwijs werd een specifieke rondleiding uitgewerkt

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Ik geloof dus ik ben?

Ik geloof dus ik ben? Ik geloof dus ik ben? Naar: Bord vol kinderrechten Oh my god (UNICEF België) Leeftijd: 6 tot 9 jaar Duur: 2x 50 min. Doelen De kinderen weten dat er verschillende soorten geloof in de wereld zijn De kinderen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Nederlandse literatuur op postzegels (5)

Nederlandse literatuur op postzegels (5) Tijl Uilenspiegel en Reintje de Vos, ofwel één van de meest populaire genres in de middeleeuwen, de schelmenroman, worden in deze vijfde aflevering van onze serie Nederlandse literatuur op postzegels door

Nadere informatie

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Kleur het bos van je dromen

Kleur het bos van je dromen Page 1 of 6 BOS+ - één van de projecten uit het projectenfonds van Stadslab2050 - zet zich in voor beter en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Voor hun project nodigen ze elk jaar 8 klassen uit om deel

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.

ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren. Wereldoriëntatie ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren. NATUUR ET 1.6 De leerlingen kunnen illustreren dat de mens

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Thema Beroepen. Les 1: Beroepen doorheen de tijd

Thema Beroepen. Les 1: Beroepen doorheen de tijd Thema Beroepen Les 1: Beroepen doorheen de tijd Lestitel: Beroepen doorheen de tijd Leerdomein: wereldoriëntatie en beeld Lesduur: 75 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie VVKBaO 1.5 Kinderen

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

Duurt eerlijk het langst?

Duurt eerlijk het langst? Duurt eerlijk het langst? Leeftijd: 9 tot 12 jaar Duur: 60 min. Doelen Kinderrechten Kinderrechtenwaarden Kinderrechtenvaardigheden Leermiddelen Materialen Vooraf Kinderen denken na over wat eerlijk zijn

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Leerplandoelen Drama (GO)

Leerplandoelen Drama (GO) Leerplandoelen Drama (GO) 1ste graad 3.1 De leerlingen kunnen door kijken naar, inspelen op en zelf spelen, plezier beleven aan eenvoudige dramatische situaties. a. toneelvoorstellingen of poppentheater

Nadere informatie

LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM

LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM Algemene opzet van de les Doelen: " Kinderen kunnen verwoorden hoe het offerfeest gevierd wordt. " Kinderen kunnen zich inleven in de personen uit de film

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Teambuilders, Kajak & Kano, Laser battle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander ik en

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Mir Ginn op Mecheln! Het recht in een veranderende samenleving

Mir Ginn op Mecheln! Het recht in een veranderende samenleving Mir Ginn op Mecheln! Het recht in een veranderende samenleving Lesmap Secundair onderwijs Waarom de tentoonstelling bezoeken met je klas? De tentoonstelling Mir ginn op Mecheln! Het recht in een veranderende

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 3 e graad basisonderwijs Leervak: WO Technologie - Maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren

Nadere informatie

Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst.

Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst. Eindtermen Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst. Op de volgende bladzijden hebben we ook enkele

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 5Wi

Steekkaart: nummer 5Wi Steekkaart: nummer 5Wi Onderwerp De positiebepaling van voorwerpen en personen tegenover elkaar Leeftijd/Doelgroep 5 e leerjaar Leergebied Wiskunde Organisatie Tijdsduur 50 minuten Beschrijving Deze wiskundige

Nadere informatie

Les 6 : Op reis in het verleden

Les 6 : Op reis in het verleden LES 6 Les 6 : Op reis in het verleden Essentie van de les: In deze laatste les van het lessenpakket herhalen en overlopen we nog eens enkele belangrijke inhouden. De leerlingen ontdekten al dat het vroeger

Nadere informatie

Een stap in de actualiteit

Een stap in de actualiteit Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Een stap in de actualiteit Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Over de vos Reinaert door Onbekend

Boekverslag Nederlands Over de vos Reinaert door Onbekend Boekverslag Nederlands Over de vos Reinaert door Onbekend Boekverslag door een scholier 1915 woorden 6 maart 2014 3,9 2 keer beoordeeld Auteur Genre Onbekend Middeleeuws verhaal, Komedie Eerste uitgave

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Sociaal op social media

Sociaal op social media groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Mediawijsheid: Ik houd rekening met de gevoeligheden van de ander. - Downloads Poster

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel les/thema Toneel spelen Graad: 1 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

NAVIGO-NATIONAAL VISSERIJMUSEUM 1

NAVIGO-NATIONAAL VISSERIJMUSEUM 1 NAVIGO-NATIONAAL VISSERIJMUSEUM 1 COLOFOON Concept - Ann Legein, educatief medewerker - Danny Vanthournout, aquariumtechnicus Realisatie - Ann Legein, educatief medewerker - Danny Vanthournout, aquariumtechnicus

Nadere informatie

Is jouw eurocent al gevallen

Is jouw eurocent al gevallen Crisis graad 3 Is jouw eurocent al gevallen Lesvoorbereiding Projecteer de krantenkoppen of verzamel zelf krantenkoppen over de economische crisis. Knip het verhaal van de crisis in 6 stukken (1 deel voor

Nadere informatie

NAVIGO-NATIONAAL VISSERIJMUSEUM 1

NAVIGO-NATIONAAL VISSERIJMUSEUM 1 NAVIGO-NATIONAAL VISSERIJMUSEUM 1 COLOFOON Concept - Ann Legein, educatief medewerker - Danny Vanthournout, aquariumtechnicus Realisatie - Ann Legein, educatief medewerker - Danny Vanthournout, aquariumtechnicus

Nadere informatie

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen Het thema verhalen staat voor groep 3 en 4 in het teken van de Middeleeuwen. De leerlingen ontdekken dat er vroeger een echt kasteel op de plek stond, waar nu hun woonwijk ligt. De eerste stappen tot historisch

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Recht op identiteit, recht op gelijke behandeling, Recht op zorg, recht op gezondheid, recht op spel en vrije tijd

Recht op identiteit, recht op gelijke behandeling, Recht op zorg, recht op gezondheid, recht op spel en vrije tijd Sport voor iedereen Naar: Kompas Leeftijd: 9-12 jaar Duur: 120 minuten Doelen Bewust maken van sociale en politieke discriminatie bij sportactiviteiten. Vaardigheden ontwikkelen met betrekking tot groepswerk,

Nadere informatie

Optische illusie en gezichtsbedrog

Optische illusie en gezichtsbedrog Start Hoe gaan het doen Wat gaan klaarleggen Betekenis of Hoe vergroten hun Wat is rol bij deze Optische illusie en gezichtsbedrog We denken met de leerlingen na over optische illusie en gezichtsbedrog.

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

WELKOM BIJ BOMBERBOT! LES 2: SEQUENTIES I LES 2: SEQUENTIES I WAAR GAAT DEZE LES OVER? INTRODUCTIE

WELKOM BIJ BOMBERBOT! LES 2: SEQUENTIES I LES 2: SEQUENTIES I WAAR GAAT DEZE LES OVER? INTRODUCTIE WELKOM BIJ BOMBERBOT! Bij onze lessen horen ook nog een online game, waarin de leerlingen de concepten die ze geleerd krijgen direct moeten toepassen, en een online platform, waarin u de voortgang van

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Voedingsindustrie (beroepen : kwaliteitsverantwoordelijke, productieoperator en onderhoudstechnicus) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier

Nadere informatie

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 All italiana Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 Taal & Gebaren 5 9 j. Kringgesprek/ Klasgesprek Rollenspel 100 / Lichamelijke opvoeding Muzische vorming Nederlands Sociale vaardigheden

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Preborden BASISONDERWIJS. Doelgroep. Ontwikkelingsdoelen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Preborden BASISONDERWIJS. Doelgroep. Ontwikkelingsdoelen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Preborden Doelgroep Ontwikkelingsdoelen Derde kleuterklas Kleuteronderwijs: Mens en maatschappij De kleuters - 1.9 kennen en begrijpen omgangsvormen,

Nadere informatie

Pic2school. Een methodiek om samen met kinderen een groene en speelvriendelijke schoolspeelplaats te ontwerpen

Pic2school. Een methodiek om samen met kinderen een groene en speelvriendelijke schoolspeelplaats te ontwerpen Pic2school Een methodiek om samen met kinderen een groene en speelvriendelijke schoolspeelplaats te ontwerpen Han dleid ing Inleiding Wat is Pic2school? Pic2school is een handige tool voor scholen om samen

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les 1 Lesschemaformulier (LSF) Handleiding versie 2009-2010 / Pedagogogische Hogeschool De Kempel Helmond Kop Op ieder lesschemaformulier noteer je jouw voor- en achternaam en de jaargroep op de Kempel. Je

Nadere informatie

Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Auteursrecht van beeldend kunstenaars Lesbrief 5 Auteursrecht van beeldend kunstenaars Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat de regels zijn rondom het hergebruiken van afbeeldingen van beeldende kunst. - De leerlingen weten wanneer

Nadere informatie

Antwoorden Nederlands Reinaert de Vos

Antwoorden Nederlands Reinaert de Vos Antwoorden Nederlands Reinaert de Vos Antwoorden door een scholier 1514 woorden 20 maart 2006 5,7 76 keer beoordeeld Auteur Genre Onbekend Middeleeuws verhaal, Komedie Eerste uitgave 1300 Vak Nederlands

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: interviewschema

Ouderbetrokkenheid: interviewschema Ouderbetrokkenheid: interviewschema Contactinformatie: Prof. dr. Johan van Braak, Lien Ghysens en Ruben Vanderlinde Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Inleiding Met dit interview willen we meer

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Waar ik (niet) van hou

Waar ik (niet) van hou Waar ik (niet) van hou Naar: Raad van Europa, Compasito: Manual on Human Rights Education for Children Leeftijd: 9-12 jaar Duur: 45 min. Doelen Kinderrechten Kinderen ontdekken de mogelijkheden en kennis

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie & Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie E HO DIT T RK AL E W ITA? G I D IER H CA mens & maatschappij specifieke visie van leerlijn naar methodiek van methodiek naar leerlijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN ACTIEFICHE - SECUNDAIR DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN Soorten onderzoek: Bevestigend (vraag en methode door lkr, resultaat op voorhand gekend) Gestuurd (vraag en methode door lkr) Begeleid

Nadere informatie

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen Infofiche Helpertje 1. Praktische gegevens + Werkboek: Helpertje (CN0618) + Handleiding: Eerstehulpcursussen Helpertje en Junior Helper (CN0617) + Doelgroep: 10 tot 12 jaar + Duur: 16 uur + praktijktest

Nadere informatie

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op Op verhaal komen Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op www.kerkinactie.nl/ bijbellezen Op verhaal komen Op verhaal komen is een methode van

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een Lesbrief 4 Auteursrecht bij foto s Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten in welke situatie je toestemming moet vragen aan de originele fotograaf, als je een foto wilt publiceren. - De leerlingen

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Dode Hoek Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.14 kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam.

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Je ziet het niet, toch gebeurt het Leeftijd: 9-12 Thema: avondmaal, Jezus, kerk, lichaam Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Doelen

Nadere informatie

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED BEELDENDE KUNSTEN KSO VOET EN STUDIEGEBIED PODIUMKUNSTEN KSO 1 De eigenheid van kunst en de VOET

Nadere informatie

Het mysterie van ons bord

Het mysterie van ons bord Voeding graad 1 Het mysterie van ons bord Lesvoorbereiding Print Simon de kleine detective uit. Verzend de mail naar je eigen mailadres en laat deze dan op het smartboard zien (zonder de afzender te laten

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Handleiding schrijfles: Een uitdaging

Handleiding schrijfles: Een uitdaging Handleiding schrijfles: Een uitdaging Taalhandeling: Fictie Fictie 0 1 Verhaal Schrijftaak: Verhaal over jezelf als held die een uitdaging aangaat. Lesdoel: Leerlingen maken kennis met de standaardopzet

Nadere informatie

PLANEET X. Reisgids voor de leerkracht COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Lid van de

PLANEET X. Reisgids voor de leerkracht COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Lid van de PLANEET X Reisgids voor de leerkracht Lid van de SCIENCE TECHNOLOGY ENGINEERING MATHS-academie COSMODROME Vlaanderen In Actie Pact 2020 www.stem-academie.be Een initiatief van de Vlaamse Overheid ter promotie

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Achterdochtig gedrag Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is achterdochtig gedrag? Dementie kan ervoor zorgen dat

Nadere informatie

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 Les 1: Powerpoint en werkblad [30 40 minuten] Land van GRIJS [slide 1] INTRO Leerkracht vertelt: Stel je voor: dit is het Land van GRIJS, hier ver

Nadere informatie