DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen"

Transcriptie

1 In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in de wijk. Op de plattegrond van ontdekken ze waar in de wijk water te vinden is. Ook staan de bekendste bruggen van in dit thema centraal: de Mastenbroekerbrug en de Twistvlietbrug. Groep 4 zoekt uit hoe deze bruggen aan hun naam gekomen zijn. Ook onderzoeken de leerlingen aan de hand van een oude foto of de omgeving rondom de Twistvlietbrug veranderd is en wat er hetzelfde gebleven is. Als verwerkende opdracht ontwerpen de leerlingen een markante brug voor over het Zwarte Water, die goed bij de wijk moet passen. LESDOELEN: Je weet wat een plattegrond is; Je leert dat er veel water rondom is; Je weet dat en Zwolle verbonden zijn door twee belangrijke bruggen: de Twistvlietbrug en de Mastenbroekerbrug. Je ontdekt dat het gebied waar nu de Twistvlietbrug staat er vroeger anders uit zag; Je kunt zelf een brug ontwerpen die goed bij en de omgeving past. LES 1 WATER IN STADSHAGEN OPDRACHT 1 In deze introductieopdracht maken de leerlingen kennis met het vele water rondom en in. Hiervoor combineren ze hun eigen kennis met een plattegrond van de wijk, waarop het water te zien is en leren ze de eerste beginselen van het werken met een plattegrond. Ook denken ze na over het belang van de bruggen die met de rest van Zwolle verbinden. NODIG: digibord, werkblad 1 DOEN: Kopieer werkblad 1 voor iedere leerling Zoek de plattegrond van het werkblad op deze website over op: planspilot/nl.imro.0193.bp09012-/nl.imro BP /t_NL.IMRO.0193.BP _2.2. html (bijna onderaan de website) en projecteer deze op het digibord. Stap 1 Praat met de leerlingen over het water in de wijk. Is er veel water? Waar kun je het vinden? Kennen de leerlingen de naam van het water? Welke rol speelt het water in het leven van de leerlingen? Bijvoorbeeld recreatie rond de Millingerplas. Stap 2 Projecteer de plattegrond van op het digibord. Praat met de leerlingen over de plattegrond. Denk aan vragen als: wie heeft wel eens een plattegrond gezien? Wat kun je er mee doen? Hoe zou je het gebruiken? Wat kun je allemaal op een plattegrond zien? Stap 3 Deel werkblad 1 uit. Weten de leerlingen waar de school staat? Laat ze een kruisje op de plek van de school zetten. Welke plekken herkennen de leerlingen nog meer? (bijvoorbeeld hun eigen straat). Stap 4 Vertel de leerlingen dat je op een plattegrond kunt zien waar het water in een wijk is. Aan welke kleur zou je dat kunnen herkennen? Laat de leerlingen het water op de digibordkaart aanwijzen en vervolgens op hun werkblad blauw kleuren. Stap 5 Onderzoek samen met de leerlingen waar de rest van Zwolle op de plattegrond staat. De leerlingen kleuren dit deel rood.

2 Stap 6 Als je vanuit naar de rest van Zwolle wilt of andersom, moet je over het water. Hoe kun je over het water? (bruggen) Zie je dat ook terug op de plattegrond? Welke andere manieren kun je bedenken om over het water te komen zonder dat je natte voeten krijgt? Weten de leerlingen hoe de bruggen heten? Van welke brug maken ze wanneer gebruik? Gebruiken ze de bruggen vaak? Waar kom je als je de bruggen over gaat? Stap 7 Laat de leerlingen nadenken waarom bruggen zo belangrijk zijn voor en Zwolle. (De bruggen betrekken de wijk bij de rest van Zwolle en de bruggen betrekken de verschillende delen van de wijk bij elkaar) Extra: Loop of fiets met de leerlingen door de wijk om de plekken met water te bekijken; Breng een bezoek aan de Millingerplas. OPDRACHT 2 (VERDIEPING) In deze optionele verdiepingsopdracht ontdekken de leerlingen dat de namen van de Twistvlietbrug en de Mastenbroekerbrug niet zomaar gekozen zijn, maar dat ze met de geschiedenis van hun wijk te maken hebben. NODIG: digibord Stap 1 Projecteer de volgende afbeeldingen op het digibord. Brug 1, bron: Wikipedia.

3 Brug 2, bron: Wikipedia. Vraag de leerlingen of ze deze bruggen herkennen. Weten de leerlingen hoe de bruggen heten? (Brug 1 is de Twistvlietbrug, brug 2 is de Mastenbroekerbrug) Hebben de leerlingen een idee waar de namen van de bruggen vandaan komen? Zijn ze deze namen wel eens op een andere plek tegengekomen (bijvoorbeeld Twistvlietpark)? Stap 2 Vertel de leerlingen dat de bruggen nieuw zijn, maar dat de namen van de bruggen al heel oud zijn. Samen met de leerlingen onderzoekt u waar de namen van de Mastenbroekerbrug en de Twistvlietbrug vandaan komen. Projecteer de volgende kaart op het digibord.

4 groep 3 en 4 Oude kaart van de Mastenbroekerpolder, bron: Collectie Historisch Centrum Overijssel Vertel de leerlingen dat ze een hele oude kaart zien van Zwolle en omgeving. Hoe weet je dat deze kaart al heel oud is? Welke namen herkennen de leerlingen? Als de leerlingen het woord Mastebroeck niet ontdekken, wijs ze hier dan op. Vertel ze dat is gebouwd is op een heel oud stuk land, dat Mastenbroek heet. (Mastenbroek was een 14de eeuwse polder) Laat de leerlingen concluderen dat de Mastenbroekerbrug vernoemd is naar het oude land waar op gebouwd is.

5 groep 3 en 4 Oude kaart van Zwolle, bron: Collectie Overijssel in Kaart Stap 3 Projecteer deze kaart op het digibord. Vertel de leerlingen dat ook dit een hele oude kaart is. Laat de leerlingen de naam Twistvliet op de kaart zoeken. Vertel de leerlingen dat op de plek waar nu de Twistvlietbrug staat, vroeger een buitenhuis van een rijke familie te vinden was. De naam van dat buiten- huis was Twistvliet. De brug is dus vernoemd naar het buitenhuis dat vroeger op de plek van de brug stond. Van dit buitenhuis is helaas geen afbeelding bewaard gebleven. Welke andere bekende plekken kunnen de leerlingen op de kaart ontdekken?

6 LES 2 DE TWISTVLIETBRUG, VROEGER EN NU werkblad 1

7 In de verdiepingsopdracht ervaren de leerlingen hoe het landschap in de loop der tijd verandert. Tijdens een bezoek aan de Twistvlietbrug vergelijken ze een oude foto, die in 1948 op dezelfde plek gemaakt is met de huidige situatie. Daarna buigen zij zich over de vragen als: wat is nog hetzelfde op deze plek? En wat is er veranderd? De nieuwe situatie leggen de leerlingen via een tekening vast. NODIG: printblad 1, werkblad 2, tekenpapier en tekenmateriaal; klemborden om op locatie te tekenen DOEN: Regel vervoer en begeleiding naar de Twistvlietbrug; Kopieer printblad 1 zo vaak, dat er ongeveer 1 foto per 3 leerlingen is. Stop de foto s eventueel in plastic hoesjes of lamineer ze. Kopieer werkblad 2 voor iedere leerling. Stap 1 Projecteer de onderstaande foto op het digibord. Dit is een foto uit 1948, gemaakt op de plek waar nu de Twistvlietbrug staat. Bespreek de foto met de leerlingen. Denk aan: Hoe zie je dat dit een oude foto is? Hoeveel mensen zie je? Mannen, vrouwen, kinderen? Wat valt je op aan de kleding van de mensen? Lijkt de kleding op die van nu? Wat is hetzelfde? Wat is anders? Wat zouden ze aan het doen zijn? Wat kun je zeggen over de omgeving? Wat voor voertuigen zie je? Vertel de leerlingen dat deze foto op de plek genomen is waar nu de Twistvlietbrug staat. De foto is bijna 70 jaar oud. Stap 4 Laat de leerlingen op werkblad 2 een tekening maken van hoe het gebied er nu uit ziet. Stap 5 Bespreek de opdracht aan de hand van de gemaakte tekeningen na in de klas. Foto genomen ter hoogte van de Twistvlietbrug. Bron: Historisch Centrum Overijssel Extra: Maak een wandeling door de wijk en bekijk het water en de bruggen in de wijk. Zijn er veel bruggen in de omgeving van de school? Hoe zien de bruggen er uit? Kun je zien waar de bruggen van gemaakt zijn? Welke kleur hebben de bruggen? Zijn ze allemaal hetzelfde of zijn ze anders? Wat is anders? Wat is hetzelfde? Passen de bruggen bij de wijk en de huizen? etc. Stap 2 Vertel de leerlingen dat ze gaan onderzoeken of de omgeving bij de Twistvlietbrug er nu nog zo uit ziet als op de foto of dat er veel veranderd is. Daarvoor gaan ze met de klas naar de brug toe. Stap 3 Deel de foto bij de brug uit. Laat de leerlingen nogmaals goed naar de foto kijken en naar de huidige situatie. Wat valt de leerlingen op? Wat is er hetzelfde gebleven? En wat is er veranderd? Wat vinden de leerlingen de grootste verschillen tussen vroeger en nu?

8 printblad

9 werkblad 2 vroeger nu

10 LES 3 MOOIE BRUGGEN! In deze verwerkingsles ontwerpen de leerlingen een markante brug over het Zwarte Water. Hun idee werken ze uit in een groot schilderij. NODIG: stevig A3 of A2 tekenpapier; verf en kwasten; schetspapier en potlood Stap 1 Projecteer de afbeelding van de Mastenbroekerbrug en de Twistvlietbrug opnieuw op het digibord. Kijk met de leerlingen goed naar het uiterlijk van de bruggen. Zoek eventueel op internet meer afbeeldingen van de bruggen, zodat de leerlingen de bruggen van meerdere kanten kunnen bekijken. Vertel dat de ontwerper van de Mastenbroekerbrug er voor gezorgd heeft dat de brug goed bij het landschap en de omgeving past. Zijn brug lijkt net op een enorme zeilboot in het landschap. Dat past goed bij de boten die over het Zwarte Water varen. Zien de leerlingen een zeilboot in de brug? Waar vinden de leerlingen de Twistvlietbrug op lijken? Past deze brug goed bij? Waarom wel / niet? Stel dat de leerlingen iets aan de bruggen zouden kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn? Waarom? Uitbreiding: de Mastenbroekerbrug en de Twistvlietbrug zijn tuibruggen. Hier vindt u achtergrondinformatie over tuibruggen: Stap 3 Bespreek de kunstwerken met de leerlingen. Waarom vinden ze hun ontwerp goed bij hun woonwijk passen? Extra tips: De leerlingen werken hun brug niet met verf uit maar in de ruimte met kosteloos materiaal. Laat de leerlingen als alternatieve verwerkingsopdracht in groepjes een zo stevig mogelijke brug tussen twee tafels bouwen. Dit kan van verschillende materialen zoals lego, duplo, blokken, papier en plakband, spaghetti en plakband, kapla etc. Maak foto s van de bruggen en test ze daarna op stevigheid door er iets zwaars op te zetten. Welke constructie werkt het beste? Op de website van Schooltv zijn verschillende filmpjes te vinden over het maken van een stevige brugconstructie, zoals: Stap 2 Vertel de leerlingen dat ze nu zelf een brug gaan ontwerpen die goed bij past. Ze maken eerst een schets van hun idee op een schetspapiertje. Daarna gaan ze hun ontwerp in het groot uitwerken met verf. Het moet een grote brug worden die al van verre te zien is en die echt bij hun wijk past.

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen DOCENT Binnen het thema verhalen houden zich bezig met de straatnamen in. Waar komen deze straatnamen vandaan? En wat betekenen ze? En waar komt de naam zelf vandaan? Bij een bezoek aan het Historisch

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen Het thema verhalen staat voor groep 3 en 4 in het teken van de Middeleeuwen. De leerlingen ontdekken dat er vroeger een echt kasteel op de plek stond, waar nu hun woonwijk ligt. De eerste stappen tot historisch

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

OP DE BOK. Thema: Water

OP DE BOK. Thema: Water DOCENT Thema: Water In groep 5 en 6 zagen de leerlingen in het thema Water hoe gevaarlijk het water rondom Mastenbroek en kon zijn. In draait het juist om het nut van het water: het Zwarte Water en de

Nadere informatie

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen In en rondom is veel water te vinden, zoals slootjes, weteringen maar ook het Zwarte Water en de Millingerplas. In het thema water gaan de kleuters onderzoeken welke dieren er in en rondom het water bij

Nadere informatie

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z DOCENT Het thema architectuur was voor groep 5 en 6 vooral gericht op huizen van vroeger, die in en rondom het huidige stonden. De leerlingen keken naar verschillen en overeenkomsten tussen de huizen van

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Aardrijkskunde Nederland is vol met rivieren. Om de rivier te kunnen oversteken bouwt men bruggen. Dan hoef je niet op

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend

Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend bovenbouw primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: Vormgeving en Lay-out: i.o.v. Cultuurkust Marjo Potma & Alinde Hoeksma

Nadere informatie

DIT BEN IK. Thema: Verhalen

DIT BEN IK. Thema: Verhalen Het thema verhalen begint bij de kleuters heel dichtbij: ze kijken aan de hand van een foto naar zichzelf en naar het gezin waaruit ze komen. Wie staan er op de foto? Waar is deze foto gemaakt? En wat

Nadere informatie

Lessenoverzicht Rondje om de kerk

Lessenoverzicht Rondje om de kerk Les 1 Een brief en een antwoord Les 2 De kerk als landmark Les 3 Bezoek aan de kerk Les 4 Het oudste bij mij thuis Inhoud De leerlingen ontvangen een brief en bestuderen een foto van een beursje, een dagboekfragment

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8

groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8 groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8 LEERKRACHTENKAART 1 thema: Water Wie ontwerpt de mooiste brug? OMSCHRIJVING: De leerlingen ontwerpen en bouwen een beweegbare brug over water voor voetgangers

Nadere informatie

Mooie muts! gemeente Kampen

Mooie muts! gemeente Kampen De meeste mensen in de kleedden zich vroeger in de traditionele streekdracht. Dat deze kleding heel anders was dan de kleding van nu, ontdekken de leerlingen in dit thema. erst inventariseren de leerlingen

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 Wat moet je doen? 1. Maak een presentatie over hoe jouw buurt er omstreeks 1935 uitzag of over de mensen die in die tijd in jouw buurt leefden. Wat kun je te weten komen

Nadere informatie

Lessenoverzicht Rondje om de kerk

Lessenoverzicht Rondje om de kerk Inhoud De leerlingen ontvangen een brief en bestuderen een foto van een beursje, een dagboekfragment en een oude prent. Ze beantwoorden de brief. De plaats waarnaar de briefschrijver op zoek is, blijkt

Nadere informatie

Een super huis. Bouw je eigen geïsoleerde huis. Lesdoel. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 44) Beginsituatie GROEP 3/4

Een super huis. Bouw je eigen geïsoleerde huis. Lesdoel. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 44) Beginsituatie GROEP 3/4 Een super huis Bouw je eigen geïsoleerde huis Lesdoel De leerlingen kennen het begrip isolatie (dubbel glas, isolatiedekens, piepschuim en tochtstrips). De leerlingen kunnen dit begrip herkennen, hanteren

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Energieopwekkers van vroeger en nu

Energieopwekkers van vroeger en nu Energieopwekkers van vroeger en nu De leerlingen krijgen bouwbeschrijvingen van verschillende opwekkers aangereikt en bouwen zelf een eenvoudige versie van duurzame opwekkers. Ze onderzoeken de toepassingen

Nadere informatie

De ideale duurzame stad! 10-14

De ideale duurzame stad! 10-14 De ideale duurzame stad! 10-14 Inhoud Inleiding... 1 Stap 1: De stad verkennen... 2 Stap 2: Jullie ideale stad maken!... 6 Stap 3: Het vormen van groepjes... 8 Stap 4: Help, wat is duurzaam?... 9 Stap

Nadere informatie

BENODIGDHEDEN o Werkbladen o Antwoordkaarten o Eventueel verdiepingsopdracht

BENODIGDHEDEN o Werkbladen o Antwoordkaarten o Eventueel verdiepingsopdracht Leerkrachtinformatie Groep 6 Zeehavens in Zeeland Lesduur:90 minuten (klassikaal en in tweetallen) DOEL De leerlingen weten op een kaart van Zeeland de zeehavens te vinden en te benoemen; kunnen de werking

Nadere informatie

1. Wat zie je vanuit de lucht?

1. Wat zie je vanuit de lucht? 1. Wat zie je vanuit de lucht? Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 4: de leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2:

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen

Nadere informatie

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile?

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile? TITEL: Kunst wip-wap voorbereidende les Leerjaar PO groep 5 / 6. Type les Een voorbereidende les in aansluiting op: Kunst wip-wap, workshop. Lesduur 45 minuten. Omschrijving van de les Een les waarin de

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Lessenoverzicht Plaatselijke figuren variant Driebergen

Lessenoverzicht Plaatselijke figuren variant Driebergen Inhoud De leerlingen leren over het ontstaan van portretfoto's en ontdekken wat voor soorten portretten er zijn. Ze oefenen om goed te kijken naar onder meer kleding, gezichtsuitdrukkingen, houding en

Nadere informatie

Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen

Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen Museumles Skyline Scheveningen Lesbeschrijving voor museumdocenten voor intern gebruik. Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen 1. Inleiding Heet de groep welkom en start met de les Powerpoint

Nadere informatie

Lessenoverzicht Rondje om de kerk

Lessenoverzicht Rondje om de kerk Les 1 Een brief en een antwoord Les 2 De kerk als landmark Les 3 Rondje om de kerk in Bunnik Les 4 Het oudste bij mij thuis Inhoud De leerlingen ontvangen een brief en bestuderen een meegestuurde foto

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Lessenoverzicht Rondje om de kerk

Lessenoverzicht Rondje om de kerk Les 1 Een brief en een antwoord Les 2 De kerk als landmark Les 3 Rondje om de kerk in Werkhoven Les 4 Het oudste bij mij thuis Inhoud De leerlingen ontvangen een brief en bestuderen een meegestuurde foto

Nadere informatie

Les 5 : eigen familiegeschiedenis

Les 5 : eigen familiegeschiedenis LES 5 Les 5 : eigen familiegeschiedenis Achtergrondinformatie leerkracht: In deze les zoomen we in op de eigen familiegeschiedenis. Tijdens de eerste les kregen de leerlingen de opdracht zelf informatie

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW De opdracht In deze drie energizers gaan de leerlingen aan de slag met het bedenken van een nieuwe manier om een bloempot te gebruiken. Dit doen de leerlingen door te bespreken

Nadere informatie

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk GROEP 5/6 Fresco s in Raalte, Plaskerk INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende verhalen, krijgen

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen bouwen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Een vreemde planeet groep 5-8

Een vreemde planeet groep 5-8 Een vreemde planeet groep 5-8 Hoe weten we wat voor weer het is op Mars? Of uit welk materiaal de ringen van Saturnus bestaan? De leerlingen onderzoeken in deze les zelfgemaakte planeten. Ze leren dat

Nadere informatie

Rivier in de stad i.s.m. Gemeente Rotterdam & Samenwerkende Vrijescholen Zuid-Holland

Rivier in de stad i.s.m. Gemeente Rotterdam & Samenwerkende Vrijescholen Zuid-Holland Rivier in de stad i.s.m. Gemeente Rotterdam & Samenwerkende Vrijescholen Zuid-Holland Leerlingen ontdekken voor- en nadelen van een rivier in de stad. Ze gaan bedenken hoe men vroeger beter gebruik had

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesplan Keith Haring (2 lessen)

Lesplan Keith Haring (2 lessen) Lesplan Keith Haring (2 lessen) Benodigdheden: Kopieën van het leesblad Werkblad Rol tekenpapier Stiften Potloden Verf Kwasten Schorten Restpapier Smartboard Leerdoelen: Leren wie Keith Haring is en wat

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Wat: Tekenles met als thema : de jaren 50-60; kleuren, emoties Wie: Wijk Zuid groepen 1/2 DEEL 1: Uitleg in de kring Wie ben ik? Ik ben Gertie van Nuenen. Ik ben

Nadere informatie

Tip: Kijk voor meer achtergrondinformatie over de stadsboeren op:

Tip: Kijk voor meer achtergrondinformatie over de stadsboeren op: D S K C N L Koeien in de stad? Dat dat zie je niet vaak. In dit thema ontdekken de leerlingen dat een koe in de stad vroeger heel normaal was. Die koeien waren van de stadsboeren in Kampen. Hoe het leven

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

Gebouwd in Heerhugowaard

Gebouwd in Heerhugowaard groep 5/6 Gebouwd in Heerhugowaard Handleiding voor leerkrachten Erfgoedleerlijn Heerhugowaard Inhoudsopgave Over de erfgoedleerlijn 3 Gebouwd in Heerhugowaard 4 Les 1 Introductieles 6 Les 2 Op pad: gebouwen

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Taak Wie ben ik? Groep Zwaarte Vakgebied Voorbereiding Rol leerkracht Kerndoelen Code ariq,

Taak Wie ben ik? Groep Zwaarte Vakgebied Voorbereiding Rol leerkracht Kerndoelen Code ariq, Taak Wie ben ik? Groep 7 Zwaarte Vakgebied - Sociaal emotionele ontwikkeling - Creatieve ontwikkeling - Taalvaardigheid Voorbereiding - Computer met internet - Papier, verf en kwasten Rol leerkracht -

Nadere informatie

Warme worst! Lesdoel. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 45) Beginsituatie GROEP 7/8

Warme worst! Lesdoel. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 45) Beginsituatie GROEP 7/8 Warme worst! De kinderen verwarmen een worstje door middel van de warmte van de zon. Met de gegeven materialen moeten de kinderen een zonneoventje bouwen waarbinnen het worstje zo warm mogelijk wordt.

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

Meetkunst. Les 2 Van kunst naar ruimte. Weergeven op schaal en in perspectief

Meetkunst. Les 2 Van kunst naar ruimte. Weergeven op schaal en in perspectief Meetkunst Les 2 Van kunst naar ruimte Weergeven op schaal en in perspectief Kunst laat vaak een interpretatie van de werkelijkheid om ons heen zien. Soms lijkt een schilderij heel echt ; sommige kunstenaars

Nadere informatie

Middeleeuws Oldenzaal

Middeleeuws Oldenzaal D S T R K C N T Opdracht 1 Bekijk de kaart op de volgende bladzijde. 1. Waar kun je aan zien dat dit een oude kaart is? 2. Wat valt je op aan de manier waarop Oldenzaal vroeger gespeld werd? 3. Welke vorm

Nadere informatie

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk.

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Kunstwerk namaken Eigen werk maken 1. Verwonderen Introduceer het kunstwerk. 1. Verwonderen Introduceer een idee/opdracht/probleem. 2. Verkennen Bespreek wat de

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 LESBRIEF GROEP 7 + 8 THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer de werkbladen

Nadere informatie

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Jouw werkbladen In NEMO Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Welkom bij Fenomena! Deze hele

Nadere informatie

Kinderboekenweek Groep 8

Kinderboekenweek Groep 8 L e e s p Feest! a a d e Leespromotie Kinderboekenweek Groep 8 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

10. Wat een hoge flat!

10. Wat een hoge flat! 10. Wat een hoge flat! Tijdens deze activiteit: bekijken de kinderen verschillende soorten huizen en ze bouwen flats in de bouwhoek. Inrichting speelleeromgeving Deze activiteit start bij het digibord.

Nadere informatie

Lesnummer 22 Titel van de les Ik zoek, ik zoek Eén lesuur met mogelijkheden voor uitloop naar extra lesuren voor route B en C

Lesnummer 22 Titel van de les Ik zoek, ik zoek Eén lesuur met mogelijkheden voor uitloop naar extra lesuren voor route B en C Lesbeschrijving Overzicht Leerjaar 1 Vak Informatiekunde Onderdeel 4 Internetgebruik Subonderdeel 4.2 Informatie zoeken Lesnummer 22 Titel van de les Ik zoek, ik zoek Tijd Eén lesuur met mogelijkheden

Nadere informatie

Les ontwerpend leren Sterker dan sterk!

Les ontwerpend leren Sterker dan sterk! Les ontwerpend leren Sterker dan sterk! Handleiding voor de leerkracht Link naar de digibordles en de werkbladen: c3.nl/ontdekchemie/lessen/sterker-dan-sterk Kinderen maken in deze les kennis met het onderzoek

Nadere informatie

Een wereld vol verhalen

Een wereld vol verhalen Gratis proefles Een wereld vol verhalen Kennismaken met levensbeschouwelijke stromingen Jouw plek in de wereld lesdoel De kinderen maken kennis met de begrippen karma en reïncarnatie en ontdekken het belang

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Bouw een dijk van speelzand voor een zo groot mogelijk meer. Welk meer kan het meeste water bevatten.

Bouw een dijk van speelzand voor een zo groot mogelijk meer. Welk meer kan het meeste water bevatten. Groep 1 & 2 Team van maximaal 4 leerlingen Lesbrief voor leerkracht Uitdaging Bouw een dijk van speelzand voor een zo groot mogelijk meer. Welk meer kan het meeste water bevatten. Inleiding In 2015 is

Nadere informatie

Digibordles VO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen.

Digibordles VO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen. Digibordles VO Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen [logo s musea] Binnenkort brengen jullie een bezoek aan de tentoonstelling Lage

Nadere informatie

Samen een dierentuin nabouwen. Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen

Samen een dierentuin nabouwen. Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen Samen een dierentuin nabouwen Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen Leerstofonderdeel Kerndoel

Nadere informatie

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de Studieplanner leerlingen NAAM: Opgegev Benodigde Datum Weekopdracht Doel en in: materialen klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de ministers. Opdrachtenboekje 5 Markeer

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge)

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge) ADORNES ACHTERNA IN HET HEDENDAAGSE BRUGGE Je volgt de route van de middeleeuwse boten en bezoekt enkele historische gebouwen die vroeger en nu belangrijk waren en zijn voor Brugge. Een ommetje langs het

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Geschiedenis Mensen bouwen al duizenden jaren huizen om in te wonen. In de prehistorie woonden de mensen in Limburg al

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

Inleiding Tijdens deze les programmeren de leerlingen hun eigen verkeerslicht. Lesdoelen. Materiaal

Inleiding Tijdens deze les programmeren de leerlingen hun eigen verkeerslicht. Lesdoelen. Materiaal Leerkrachtenhandleiding Inleiding Tijdens deze les programmeren de leerlingen hun eigen verkeerslicht. Lesdoelen De leerlingen zijn in staat om: zelf een verkeerslicht te programmeren; te herkennen wat

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met groen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

Mijn Verhaal van Brabant

Mijn Verhaal van Brabant Groep 8: In het museum, voorwerp 1 Museumtas nummer 1 met daarin: 1. Een vergiet 2. Lucifersdoosje 3. Een stuk hout 1. Laat de leerlingen van groep 4 de gatenpot bekijken. 2. Stel de vraag: Waarvoor werd

Nadere informatie

Door verschillende grondsoorten te combineren kun je een stevige ondergrond maken. Wie maakt het beste fundament voor een huis op een heuvel?

Door verschillende grondsoorten te combineren kun je een stevige ondergrond maken. Wie maakt het beste fundament voor een huis op een heuvel? Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Lesbrief voor leerkracht Uitdaging Door verschillende grondsoorten te combineren kun je een stevige ondergrond maken. Wie maakt het beste fundament voor een huis

Nadere informatie

Werkbladen In NEMO. Technium. Naam. onderbouw VO School. Klas

Werkbladen In NEMO. Technium. Naam. onderbouw VO School. Klas Werkbladen In NEMO Technium Naam onderbouw VO School Klas Ontwerpen Grote kans dat jij vandaag je tandenborstel, fiets en jas gebruikt hebt. Al deze spullen zijn ontworpen. Het zijn oplossingen voor problemen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 8: LOT DE ROBOT (DEEL2) AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May

Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May Lesactiviteit: wereldkaart tekenen en een woordweb maken Groep: 7 en 8 Lesdoel: De leerlingen ontdekken dat Nederland slechts een klein onderdeel is van

Nadere informatie

Vinger in de dijk. Benodigde materialen. Introductie: - Filmpje Hans Brinker (youtube; leak in the dike) - Invulblad woordspin Cultuur

Vinger in de dijk. Benodigde materialen. Introductie: - Filmpje Hans Brinker (youtube; leak in the dike) - Invulblad woordspin Cultuur Benodigde materialen Introductie: - Filmpje Hans Brinker (youtube; leak in the dike) - Invulblad woordspin Cultuur Verkennen: - beker met gat - beker zonder gat - doorzichtige grotere beker - maatbeker

Nadere informatie

VAN WIE IS DE KIST? Van wie is de kist. Een schoolprojekt van Museum Het Palthehuis in Oldenzaal

VAN WIE IS DE KIST? Van wie is de kist. Een schoolprojekt van Museum Het Palthehuis in Oldenzaal VAN WIE IS DE KIST? Een schoolprojekt van Museum Het Palthehuis in Oldenzaal 1 Hallo Meester, Hallo Juf, Dit is de kist van Gulia Palthe. Zij is in 1863 geboren in Oldenzaal als dochter van rijke ouders.

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

Werkbladen In NEMO. Fenomena. Naam. groep 7-8 School. Klas

Werkbladen In NEMO. Fenomena. Naam. groep 7-8 School. Klas Werkbladen In NEMO Fenomena Naam groep 7-8 School Klas Fenomena Welkom bij Fenomena! Deze hele eerste verdieping staat in het teken van wetenschap. De werkbladen zijn opgedeeld in twee delen: Deel A, Wetenschap

Nadere informatie

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding DOCENTENHANDLEIDING UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? 2 April 2011 Utrecht aan Zee: hoe houd jij droge voeten? is ontwikkeld door

Nadere informatie

D E C E M B E R

D E C E M B E R A L G E M E E N De is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en wellicht ook uzelf worden geïnspireerd om met (een onderdeel van de)

Nadere informatie