1. WAAROM DELEN? 1. IN EEN NOTENDOP 1. DOELGROEP 2. LESDUUR 3. DOELSTELLINGEN 4. WERKVORM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. WAAROM DELEN? 1. IN EEN NOTENDOP 1. DOELGROEP 2. LESDUUR 3. DOELSTELLINGEN 4. WERKVORM"

Transcriptie

1 1. WAAROM DELEN? Deze les laat leerlingen achterhalen waarom initiatieven om te delen zinvol zijn. Hierbij wordt niet alleen ingezoomd op de veranderingen die ze teweegbrengen binnen de eigen leefwereld. Er wordt ook stil gestaan bij de gevolgen op wereldschaal. 1. IN EEN NOTENDOP 1. DOELGROEP Bovenbouw (BaO) 2. LESDUUR 50 of 75 : veel hangt af van hoe lang je als leerkracht wil stil staan bij de inhoud van de leestekst die behandeld wordt. 3. DOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen (onder begeleiding) een eenvoudige relatiecirkel tekenen en interpreteren. De leerlingen kunnen gebeurtenissen en acties in relatie tot elkaar plaatsen. Hierdoor worden oorzaken en gevolgen van bepaalde gebeurtenissen duidelijk. De leerlingen communiceren met en leren van elkaar. De leerlingen krijgen inzicht in de diverse veranderingen die deelinitiatieven teweeg kunnen brengen (nadruk op totaalbeeld). De leerlingen beseffen het belang van deelinitiatieven. 4. WERKVORM Systeemdenken m.n. relatiecirkels tekenen. Om leerlingen te laten inzien dat delen zinvol is voor zichzelf en voor de grote wereld, proberen we een zo ruim mogelijk kader te schetsen. Losse feiten of één oorzaak-gevolgrelatie tonen dit onvoldoende aan. Daarom zetten we het systeemdenken in; meer bepaald het tekenen van relatiecirkels. Een relatiecirkel helpt onderlinge relaties te verduidelijken. Dat leidt tot het beter begrijpen van de oorzaken en gevolgen van een actie om te delen. Bovendien stimuleert de bespreking van relatiecirkels de onderlinge communicatie tussen leerlingen. Dit vergroot de betrokkenheid van de leerlingen en de kwaliteit van leren. Kinderen zijn van nature uit systeemdenkers. Systeemdenken vormt voor hen dan ook vaak een minder grote uitdaging dan voor leerkrachten. Bron: Poeck, K. Van; Loones, J. (red.); Educatie voor Duurzame Ontwikkeling: de vlag en de lading, Brussel, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie; 2010; pp Zelfstandig onderzoek of onderzoek in groep.

2 5. MATERIAAL EN VOORBEREIDING Bereid je inhoudelijk voor op het deelthema dat belicht wordt. Hiervoor kan je terugvallen op de themafiches. Vooral het luik achtergrondinformatie is nuttig. Voorzie voor elke leerling een kopie van de leestekst over het deelthema dat behandeld wordt (bijlage 1). Voorzie voor elke leerling een kopie van het werkblad (bijlage 2). Probeer op basis van de leestekst een eigen relatiecirkel te maken. Je kan je hiervoor laten inspireren door het uitgewerkte voorbeeld (bijlage 3). Tip: je kan een digitale relatiecirkel maken via 2. AAN DE SLAG! 1. WAAROVER GAAT HET? Neem de leestekst (bijlage 1) door. Dit kan klassikaal of individueel gebeuren. Laat de leerlingen met hun eigen woorden samenvatten waarover de tekst precies gaat. Dit gebeurt mondeling (zie vraag 1 op het werkblad). Alternatieve werkwijze: vertel met eigen woorden de tekst aan de klas. Je kan hierbij gebruik maken van de themafiche over het item in kwestie. Deze fiche werd in een liggend formaat opgesteld. Hierdoor is het mogelijk ze te voor de klas te projecteren. Op die manier kan je jouw verhaal visueel ondersteunen. 2. MAAK EEN RELATIECIRKEL Dit gebeurt klassikaal. Leerlingen die vertrouwd zijn met het maken van relatiecirkels kunnen eventueel zelfstandig (individueel of in groep) aan het werk gezet worden. In dat geval opteren wij voor het werken in groep. Dit bevordert het samenwerkend leren. Stap 1: Ga samen met de leerlingen in de tekst op zoek naar zelfstandige naamwoorden die doorheen de tekst meer worden (toenemen) of minder worden (afnemen). Dit zijn de variabelen. Laat de leerlingen deze woorden opschrijven (zie vraag 2 op het werkblad). Let op: formuleer de woorden zo dat ze meer of minder kunnen worden. Alternatieve werkwijze: verdeel de leerlingen in groepjes en laat ze per groep één alinea scannen op variabelen. Ze omcirkelen deze woorden in de tekst. Hierna worden de resultaten van elke groep overlopen en het werkblaadje ingevuld. Stap 2: Bepaal samen welke variabelen de belangrijkste zijn (5 tot maximum 10!). Schrijf deze woorden op het bord. De leerlingen omcirkelen deze woorden in de lijstjes op hun werkblad.

3 Let op: het zorgvuldig benoemen van deze variabelen is de moeilijkste, maar ook de belangrijkste stap bij het opstellen van een relatiecirkel. Stap 3: Teken een grote cirkel op het bord. Plaats de 5 tot 10 gekozen variabelen rond de cirkel. De leerlingen doen hetzelfde met de cirkel op hun werkblad. Stap 4: Laat de leerlingen meer of minder -zinnen maken met de woorden aan de buitenkant van de cirkel. Zo zeggen ze bijvoorbeeld: hoe meer afval, hoe meer CO 2 -uitstoot door verbranding. De mogelijke zinnen zijn dus: hoe meer van dit, hoe minder van dat; of hoe minder van dit, hoe minder van dat; of hoe minder van dit, hoe meer van dat of hoe meer van dit, hoe meer van dat. De woorden dit en dat worden steeds ingevuld met één van de woorden aan de buitenkant van de cirkel. Opmerking: het is zinvol om over de geformuleerde zinnen te laten reflecteren: Waarom is er, volgens de leerlingen, een verband tussen die twee woorden? Is iedereen het hiermee eens? Teken een pijl tussen de twee aangehaalde variabelen. Deze pijl loopt steeds van de oorzaak (het eerste woord in de meer of minder -zin) naar het gevolg (het tweede woord). Stap 5: Onderzoek of de pijl ook omgedraaid kan worden: zorgt het tweede woord er ook voor dat het eerste woord meer of minder wordt? Als dat zo is, teken dan ook een pijl in de andere richting. Op die manier krijg je een causale lus. Dat betekent dat deze twee variabelen elkaar voortdurend beïnvloeden. Stap 6: Herhaal stap 4 en 5 en ga met de leerlingen op zoek naar andere relaties tussen de woorden aan de buitenkant van de cirkel. Teken daarbij de nodige pijlen. 3. BESPREKING Overloop met de leerlingen alle getekende pijlen en causale lussen. Laat hen via onderwijsleergesprek het achterliggende verhaal vertellen. Elke verklaring is goed, mits het niet te hard gefantaseerd is. Belangrijk is dat leerlingen diepgaand nadenken en verbanden zien, terwijl ze toch het overzicht blijven bewaren. Relatiecirkels maken en bespreken is een activiteit waarbij het proces belangrijker is dan het geven van juiste en/of foute antwoorden. 2. EINDTERMEN Mens en maatschappij: 1.7, 2.1, 2.4, 2.7, 2.8 Wetenschappen & Techniek: 1.6, 1.16, 1.17, 1.23, 1.24, 1.25, 1.26, 2.17, 2.18 Leren Leren: 2, 3, 4 Sociale vaardigheden: 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 3

4 BIJLAGE 1: LEESTEKSTEN BIJLAGE 1.1 WAT ALS WE MEER ETEN EN DRINKEN DELEN? Heel veel voedsel wordt in de vuilnisbak gegooid nog voor het onze keukentafel bereikt. De boer gooit al heel wat groenten en fruit weg omdat het er niet mooi genoeg uitziet. De winkeliers vullen afvalcontainers met etenswaren die de vervaldag naderen of overschreden. Wij als consumenten eten ook niet alles op wat we kochten. Ondertussen lijden wereldwijd 805 miljoen mensen honger. Om voedsel te kweken heb je heel wat landbouwgrond nodig. Bossen moeten vaak plaats maken voor landbouwgrond. De landbouw is ook de grootste gebruiker van water op aarde. Meer dan de helft van al het zoete water op aarde wordt gebruikt voor het kweken van voedsel. Wat ook schadelijk is, zijn de meststoffen en bestrijdingsmiddelen die in het water terechtkomen. Bestrijdingsmiddelen worden ingezet om ziektes en onkruid te vermijden. Ze zijn slecht voor het milieu en schadelijk voor de gezondheid van de landbouwers en van de mensen die het voedsel opeten. Op heel wat fruit en groenten blijven namelijk resten van die bestrijdingsmiddelen achter. Biologische producten worden geteeld zonder of met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Zij zijn hierdoor beter voor de gezondheid en het milieu. Heel wat van ons voedsel wordt in verre landen geproduceerd: boontjes in Kenia, palmolie in Indonesië, soja in het Amazonegebied, Daarom moeten deze producten een grote afstand afleggen voor ze op ons bord liggen. Het transport dat hiervoor gebruikt wordt, zorgt voor een grote uitstoot van CO 2. Dat is een broeikasgas. Wanneer er veel broeikasgassen in de lucht zitten, stijgt de temperatuur op aarde. Deze opwarming zorgt voor het veranderen van het klimaat. De gevolgen hiervan zijn nu al voelbaar; vooral in Afrika en Latijns-Amerika. Tot slot: Voedsel delen, is ook gewoon leuk. Samen koken of eten delen, brengt mensen dichter bij elkaar. Wie wordt niet graag verrast met een "lekker gerechtje" van iemand anders?

5 BIJLAGE 1.2 WAT ALS WE MEER BOEKEN DELEN? De meeste boeken zijn gemaakt van papier. Papier wordt gemaakt van hout. Als we veel papier gebruiken, moeten dus veel bomen gekapt worden. Dat is geen goede zaak want bomen halen CO 2 uit de lucht en geven zuurstof af. Wanneer er minder bomen zijn, blijft er meer CO 2 in de lucht hangen. CO 2 is een broeikasgas. Als er veel CO 2 in de lucht zit, zal de temperatuur op aarde dus stijgen. Deze opwarming maakt dat het klimaat verandert. Dat gebeurt nu al. Op sommige plaatsen regent het bijvoorbeeld minder waardoor oogsten mislukken. Elders regent het dan weer te veel op korte tijd met overstromingen als gevolg. Veel dier- en plantensoorten kunnen zich niet aanpassen aan de stijgende temperatuur en sterven uit. Bomen beschermen de bodem. In een landschap zonder bomen spoelt een deel van de bodem weg bij elke stevige regenbui. Dit zorgt vaak voor modderoverlast in lager gelegen gebieden. Waar de vruchtbare bodem is weggespoeld, treedt vaak woestijnvorming op. De papierindustrie plant op grote schaal snelgroeiende bomen (zoals Eucalyptus). Deze productiebossen nemen de plaats in van landbouwgrond. Hierdoor kan de bevolking er geen voedsel kweken. In zo n productiebos is er ook niet veel biodiversiteit. Zo verdwijnen heel wat diersoorten. Voor de productie van papier is veel energie nodig. Er is ook veel water nodig. Om 1 kg papier te produceren is tot 20 liter water nodig. Daar blijft het niet bij. Voor het drukken van boeken gebruikt men inkt. De meeste inkten zijn zeer milieuonvriendelijk. Na het drukken moeten de boeken nog verpakt en vervoerd worden. Dat transport zorgt voor een grote hoeveelheid CO 2 in de lucht. Dit alles is niet nodig, want boeken kan je heel gemakkelijk met elkaar delen. Een van de oudste en best gekende plaatsen waar mensen boeken delen, is de bibliotheek. Boeken van de bibliotheek lezen, is trouwens een stuk goedkoper.

6 BIJLAGE 1.3 WAT ALS WE MEER ICT-MATERIAAL DELEN? Heel veel mensen gebruiken computers, gsm's en tablets. In 2014 werden bijna 300 computers en 1,2 miljard smartphones verkocht. Zo'n toestellen maken, kost veel energie. Er zijn ook veel grondstoffen voor nodig, zoals coltan, goud, zilver, koper en palladium. Daar zit een probleem. Deze grondstoffen zijn niet talrijk aanwezig op onze aarde. Ooit zal de voorraad uitgeput geraken. Hoe meer mensen deze apparaten kopen, hoe sneller. Dat alles gaat ten koste van mens en milieu. Vaak kapt men bossen, gebruikt men chemische stoffen, vervuilt men het grondwater. Soms worden zelfs rivieren verlegd. Hierdoor wordt mooie natuur vernietigd. Kijk maar naar Oost-Congo. Daar zijn er mijnen om Coltan te winnen. Dit is een stof die altijd in gsm's zit. Deze mijnen zijn dikwijls in handen van mensen met niet zo'n goede bedoelingen. De mijnwerkers verdienen bijna niets en de winst wordt gebruikt om wapens te kopen. Door steeds nieuwe gsm s aan te schaffen, is er meer geweld in Oost-Congo. Elk jaar worden er meer dan 25 miljoen ton elektronische toestellen afgedankt. Hoe komt dat? De grote firma's sporen de mensen aan om telkens het laatste nieuwe snufje te kopen nog voor het vorige toestel de geest heeft gegeven. Het kan ook anders. Als we langer met hetzelfde toestel werken, of ze delen en /of herstellen, zijn er minder grondstoffen nodig. Het is perfect mogelijk om grondstoffen van afgedankte toestellen opnieuw te gebruiken. Je mag ze dan wel niet in de vuilnisbak gooien. Breng ze liever naar een verzamelpunt.

7 BIJLAGE 1.4 WAT ALS WE MEER CADEAUS DELEN? Handelaars willen zoveel mogelijk verkopen. Vooral op bijzondere dagen zoals, verjaardagen, feestdagen, evenementen doen ze gouden zaken. Bloemen, boeken, speelgoed, snoep, allerlei gadgets en toestellen gaan dan vlot over de toonbank. Overkwam het jou ook al eens dat je een cadeau kreeg waar je niet zo blij mee was? Wat heb je met dat cadeau achteraf dan gedaan? Veel van deze spullen worden buiten Europa gemaakt. Schepen, vrachtwagens en vliegtuigen brengen ze tot bij ons. Ze hebben dus al heel wat kilometers afgelegd voor ze bij ons in de winkels liggen. Al dit transport zorgt voor milieuproblemen zoals luchtvervuiling, geluidhinder, het broeikaseffect. Ook de productie van al deze spullen vraagt heel wat energie en waardevolle grondstoffen. We kunnen ons ook afvragen of een cadeautje elke keer in een nieuw blinkend papiertje moet verpakt worden. Zijn er geen andere mogelijkheden om het cadeau te verpakken? En moet een cadeau altijd iets materieels zijn? Wat kan je allemaal geven aan iemand wat je niet hoeft in te pakken en niet tastbaar is? Als je dan toch iets tastbaar wil geven, zijn er andere mogelijkheden dan nieuwe spullen. De Kringwinkels krijgen steeds meer mensen over de vloer. Ook zijn er heel wat leuke dingen te ontdekken op ruilbeurzen of tweedehandsmarkten. Of wat dacht je van een weggeefkast, waar je alles wat je niet echt meer nodig hebt in legt, zodat iemand die het wel kan gebruikt eruit kan nemen. Misschien vind je ook wel iets leuks in de weggeefkast voor jezelf. Je kan ook spullen uitlenen als cadeau. Je schenkt als het ware iets voor enkele maanden.

8 BIJLAGE 1.5 WAT ALS WE MEER FIETSEN DELEN? De auto is het meest vervuilende vervoersmiddel. Het fijn stof in de uitlaatgassen vervuilt de lucht en is slecht voor de gezondheid. Uitlaatgassen bevatten ook CO 2. Dat is een broeikasgas. Wanneer grote hoeveelheden broeikasgas in de atmosfeer terecht komen, stijgt de temperatuur op aarde. Deze opwarming zorgt voor het veranderen van het klimaat. De gevolgen hiervan zijn nu al voelbaar; vooral in Afrika en Latijns-Amerika. Het toenemende autoverkeer zorgt voor steeds meer onveiligheid op de weg. Hierdoor durven sommige mensen niet meer met de fiets rijden. Auto s zorgen ook voor steeds meer files. Meer fietsers op de weg kan dat veranderen. Bovendien is het een stuk plezanter om samen te fietsen. Voor auto s zijn parkeerplaatsen en wegen nodig. Dat neemt veel ruimte in beslag. Het zorgt er ook voor dat natuurgebieden versnipperd raken. Hierdoor krijgen dieren en planten het steeds moeilijker om te overleven. De aanleg van wegen en parkeerplaatsen verdicht ook de bodem. Regenwater kan zo nog moeilijk doorsijpelen. Dat kan tot overstromingen leiden. Om fietsen te maken, zijn grondstoffen nodig zoals aardolie, rubber, metalen, De ontginning van die grondstoffen is vaak schadelijk voor het milieu (bv. watervervuiling) en de gezondheid van mensen (bv. gebruik van giftige stoffen). Omdat de ontginning vooral gebeurt in Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen, is de schade daar het grootst. Wanneer fietsen hersteld of gedeeld worden, zijn er minder grondstoffen nodig. Er ontstaat ook minder afval. Fietsen herstellen, levert bovendien werk op voor de fietsenmaker. Het is ook goedkoper dan het aankopen van een nieuwe fiets.

9 BIJLAGE 1. 6 WAT ALS WE MEER KLEREN DELEN? De grondstoffen voor kledij zijn zeer uiteenlopend; katoen voor de T-shirts en jeansbroeken, leder voor jassen en schoenen, plastiek voor je regenjas en fleece De productie van deze grondstoffen brengt heel wat vervuiling met zich mee. Hoe meer kleren er nieuw gemaakt worden, hoe meer vervuiling dus. Katoen zijn vezels die op het zaad van de katoenplant groeien. Deze vezels kunnen gesponnen worden tot katoendraad. Het meeste katoen wordt geteeld op plantages waar kunstmest en gif wordt gebruikt. Het gif moet de schadelijke insecten op de katoenplanten doden. Maar jammer genoeg doodt het gif ook vogels die de insecten eten. Het gif komt ook in de grond en het drinkwater terecht. Dat is niet gezond voor de mensen die van dit water moeten drinken. Onze kleren zijn echte wereldproducten. Ze worden gemaakt aan de ene kant van de wereld en gekocht aan de andere kant. Kledingfabrieken zijn verspreid over de hele wereld. Bij het maken van een jeansbroek bijvoorbeeld zijn gemiddeld 12 landen betrokken. Landen die het katoen kweken, landen die het garen spinnen, de stof weven, kleuren, naaien, de broeken zandstralen, opslaan en verkopen. Telkens een jeansbroek vervoerd wordt, is er meer vervuiling van het milieu. Heel wat kledij wordt in landen gemaakt waar mensen zeer weinig geld verdienen en in een onveilige omgeving moeten werken. Zo kan men kledij hier bij ons zeer goedkoop verkopen. Hoe goedkoper de kleding, hoe minder de makers eraan verdienen. Gelukkig bestaat er ook milieuvriendelijke en eerlijke kledij. Een jeans uit fairtrade katoen verzekert dat er een eerlijke prijs betaald is aan de katoenboeren. Er bestaat ook jeans van hennep, bamboe, bio katoen, geverfd en bewerkt met natuurlijke kleurmiddelen. Hennep, bamboe en biokatoen zijn gewassen die geteeld worden zonder gif en kunstmeststoffen. Daarnaast hebben zowel hennep als bamboe erg weinig water nodig. Het is dus belangrijk om af en toe stil te staan bij de kleren die je koopt. Bovendien worden kledingstukken vaak weggegooid of verdwijnen ze voor lange tijd in de kast. Hetzelfde gebeurt met kapotte kledij. Kapot is echter niet altijd een reden om weg te gooien.

10 BIJLAGE 2: WERKBLAD 1. WAAROVER GAAT HET? Denk goed na over de tekst. Leg kort uit waarover het gaat. 2. WAT VERANDERT ER ALS WE MEER 1 DELEN? Ga in de tekst op zoek naar dingen die meer of minder zouden kunnen worden als we meer.. 2 delen. We noemen deze woorden variabelen. Schrijf deze woorden op. Let op: het moeten zelfstandige naamwoorden zijn, dus géén doe-woorden! Wat kan minder worden?.. Wat kan meer worden?.. Welke variabelen zijn, volgens jou, het belangrijkste? Omcirkel ze. Kies er minimum 5 en maximum Vul in wat van toepassing is: fietsen/cadeaus/ict-materiaal/kleren/boeken/eten en drinken. 2 Vul opnieuw in wat van toepassing is.

11 3. TEKENEN VAN EEN RELATIECIRKEL Hoe meer we delen

12 BIJLAGE 3: UITGEWERKT VOORBEELD WAAROVER GAAT HET? Denk goed na over de tekst. Leg kort uit waarover het gaat. 2. WAT VERANDERT ER ALS WE MEER FIETSEN DELEN? Ga in de tekst op zoek naar dingen die meer of minder zouden kunnen worden als we meer fietsen delen. We noemen deze woorden variabelen. Schrijf deze woorden op. Let op: het moeten zelfstandige naamwoorden zijn, dus géén doe-woorden! Wat kan minder worden? Het fijn stof, de luchtvervuiling, CO 2 -uitstoot, de klimaatverandering, de opwarming van de aarde, het aantal parkeerplaatsen en wegen, de versnippering van natuurgebieden, de verdichting van de bodem, het aantal overstromingen, de nood aan grondstoffen, de schade aan het milieu, de hoeveelheid afval, het aantal files Wat kan meer worden? Het aantal fietsers, de verkeersveiligheid, het plezier, het aantal gezonde mensen Welke variabelen zijn, volgens jou, het belangrijkste? Omcirkel ze. Kies er minimum 5 en maximum 10.

13 3. TEKENEN VAN EEN RELATIECIRKEL Hoe meer FIETSEN we delen Aantal fietsers Files Fijn stof Verkeersveiligheid Klimaatverandering CO 2 -uitstoot Aantal gezonde mensen Afval Opwarming van de aarde Grondstoffen MOGELIJKE verklaring (Elke verklaring is goed, mits het niet te hard gefantaseerd is) hoe meer fietsen gedeeld worden, hoe meer fietsers op de weg hoe meer fietsers, hoe minder files hoe meer fietsers, hoe meer verkeersveiligheid hoe meer verkeersveiligheid, hoe meer fietsers (= causale lus) hoe meer fietsers op de weg, hoe minder CO 2 -uitstoot hoe minder CO 2 -uitstoot, hoe minder opwarming van de aarde hoe minder opwarming van de aarde, hoe minder klimaatverandering hoe meer fietsers, hoe minder fijn stof in de lucht hoe minder fijn stof in de lucht, hoe meer gezonde mensen hoe meer fietsen gedeeld worden, hoe minder grondstoffen nodig zijn.

14 hoe meer fietsen gedeeld worden, hoe minder afval geproduceerd wordt hoe minder afval geproduceerd wordt, hoe minder CO 2 -uitstoot (door verbranding) hoe minder files, hoe meer verkeersveiligheid.

WAAROM DELEN? IN EEN NOTENDOP DOELGROEP LESDUUR DOELSTELLINGEN WERKVORM. Bovenbouw (BaO)

WAAROM DELEN? IN EEN NOTENDOP DOELGROEP LESDUUR DOELSTELLINGEN WERKVORM. Bovenbouw (BaO) WAAROM DELEN? Deze les laat leerlingen achterhalen waarom initiatieven om te delen zinvol zijn. Hierbij wordt niet alleen ingezoomd op de veranderingen die ze teweegbrengen binnen de eigen leefwereld.

Nadere informatie

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel LESFICHE VOOR DE BOVENBOUW. daar wordt iedereen beter van

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel LESFICHE VOOR DE BOVENBOUW. daar wordt iedereen beter van ik deel daar wordt iedereen beter van EEN DUIM VOOR DELEN LESFICHE VOOR DE BOVENBOUW 1 ik deel WAAROM DELEN? Deze les laat leerlingen achterhalen waarom initiatieven die te maken hebben met delen zinvol

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van boeken

ik deel daar wordt iedereen beter van boeken daar wordt iedereen beter van boeken 1 Achtergrond 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk

Nadere informatie

Relatiecirkels als hulpmiddel voor systeemdenken

Relatiecirkels als hulpmiddel voor systeemdenken Relatiecirkels als hulpmiddel voor systeemdenken Leerdoelen: De leerlingen kunnen onder begeleiding de verwevenheid tussen economische, sociale en ecologische aspecten in duurzaamheidsvraagstukken herkennen.

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van een fiets

ik deel daar wordt iedereen beter van een fiets daar wordt iedereen beter van een fiets 1 Achtergrond 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van eten

ik deel daar wordt iedereen beter van eten daar wordt iedereen beter van eten 1 Achtergrond 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van cadeaus

ik deel daar wordt iedereen beter van cadeaus daar wordt iedereen beter van cadeaus 1 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk gesteld

Nadere informatie

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia Ik ben minister van landbouw in Kenia Steeds meer bedrijven uit Europa en Azië willen in ons land hun bedrijf zetten. Hier is immers veel grond, er zijn minder regels dan in hun land en de lonen van onze

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 11 1.1 Duurzame of traditionele productie? 11 1.2 Logo s en keurmerken 13 1.3 Kosten van duurzame teelt 18 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 19 1.5

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 Bij Samsam nr. 5 2017 De zee Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

Opwarming van de aarde

Opwarming van de aarde Leerlingen Opwarming van de aarde 8 Naam: Klas: In dit onderdeel kom je onder andere te weten dat er niet alleen een broeikaseffect is, maar dat er ook een versterkt broeikaseffect is. Bovendien leer je

Nadere informatie

Superboom. Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige

Superboom. Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige Superboom Natuur, eerste graad Doelstellingen Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige situatie eruit kan zien. Kinderen ontdekken dat bomen noodzakelijk zijn voor

Nadere informatie

speelkaart grondstoffen

speelkaart grondstoffen speelkaart grondstoffen grondstoffen 100% biokatoen uit India. Bij de teelt komen geen pesticiden en kunstmest kijken. De oogst gebeurt handmatig. De katoenboer laat zijn arbeiders in goede omstandigheden

Nadere informatie

De aarde viert feest

De aarde viert feest Landbouw graad 1 Lesvoorbereiding De aarde viert feest Zoek een mooi potje, vul het met (bos)grond en versier het. Print en knip de vriendenkaartjes 1 keer uit. Print de vriendenverhalen 1 keer uit. Print

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Bio. (s)maakt het verschil

Bio. (s)maakt het verschil Bio (s)maakt het verschil Weet u niet precies hoe kwalitatieve voeding te kiezen? Of hoe u ervan te verzekeren dat u en uw kinderen gezond én lekker eten? Vraagt u zich soms ook af of het bio-label wel

Nadere informatie

opdrachtkaart APPELS dumpert.nl

opdrachtkaart APPELS dumpert.nl opdrachtkaart dumpert.nl Appels worden verspild bij de productie, tijdens bewaring en transport, in de winkels en door de mensen thuis. Veel appels worden niet eens verkocht omdat ze er niet goed genoeg

Nadere informatie

Bruine bananen. Doelstellingen

Bruine bananen. Doelstellingen Bruine bananen Voedselverspilling, eerste graad Doelstellingen Kinderen vertellen in eigen woorden wat voedsel verspillen is. Kinderen worden zich ervan bewust dat voedselproductie veel energie en geld

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 Bij Samsam nr. 5 2017 De zee Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden.

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Gebeurteniskaarten positieve gebeurteniskaarten Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Jullie hebben samen betoogd tegen het kappen

Nadere informatie

Antwoordkaart Denkopdrachten.

Antwoordkaart Denkopdrachten. Antwoordkaart Denkopdrachten. voor de leerling groep 5 8 Letter: Opdracht 1. Omcirkel het stukje afval en trek een lijn naar de tijd die het duurt vóór het afval is vergaan. Opdracht 2. Opdracht A. Omcirkel

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van ict

ik deel daar wordt iedereen beter van ict daar wordt iedereen beter van ict 1 Achtergrond 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENHANDLEIDING VMBO Naam: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING Mensen maken op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen ontstaan uit resten

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten?

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas.

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas. INTRODUCTIE Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden we het hele jaar door groenten en fruit

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

LES 2: Klimaatverandering

LES 2: Klimaatverandering LES 2: Klimaatverandering 1 Les 2: Klimaatverandering Vakken PAV, aardrijkskunde Eindtermen Sociale vaardigheden, burgerzin, ICT, vakoverschrijdend, samenwerken, kritisch denken Materiaal Computer met

Nadere informatie

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.)

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.) Samenvatting door een scholier 988 woorden 20 mei 2015 0 keer beoordeeld Vak Biologie Welke soorten verontreiniging van het milieu kennen we? Lucht verontreiniging Water verontreiniging Bodem verontreiniging

Nadere informatie

Door de bomen het pretpark zien

Door de bomen het pretpark zien Door de bomen het pretpark zien Natuur, derde graad Doelstellingen Kinderen nemen verschillende perspectieven in, zowel positief als negatief, in bepaalde situaties omtrent het milieu. Kinderen verbinden

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van kledij

ik deel daar wordt iedereen beter van kledij daar wordt iedereen beter van kledij 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk gesteld

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Bedreigingen. Broeikaseffect

Bedreigingen. Broeikaseffect Bedreigingen Vroeger gebeurde het nogal eens dat de zee een gat in de duinen sloeg en het land overspoelde. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. De mensen hebben de duinen met behulp van helm goed vastgelegd

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

2014 PROTOS en Solidagro met de medewerking van Dwagulu Dekkente Lay-out door MadebyHanna.com - ontwikkeld door Mediaraven vzw

2014 PROTOS en Solidagro met de medewerking van Dwagulu Dekkente Lay-out door MadebyHanna.com - ontwikkeld door Mediaraven vzw 2014 PROTOS en Solidagro met de medewerking van Dwagulu Dekkente Lay-out door MadebyHanna.com - ontwikkeld door Mediaraven vzw 1. ALLES IS WATER Alles is water. We zijn letterlijk omringd door water. Water

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP Het MILIEU Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Hé

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

Lees je mee? Blaffende agent en andere bijzondere verhalen. werkbladen om methodisch en thematisch te werken aan leesbeleving

Lees je mee? Blaffende agent en andere bijzondere verhalen. werkbladen om methodisch en thematisch te werken aan leesbeleving Lees je mee? Blaffende agent en andere bijzondere verhalen werkbladen om methodisch en thematisch te werken aan leesbeleving 2013 De Stiep Educatief Werkbladen bij de boeken voor het project Taal voor

Nadere informatie

De leerlingen weten dat een plant water, lucht, licht, een geschikte temperatuur en voedingsstoffen nodig heeft om te kiemen en te groeien.

De leerlingen weten dat een plant water, lucht, licht, een geschikte temperatuur en voedingsstoffen nodig heeft om te kiemen en te groeien. Grond s TOF! Leerdoelen: de leerlingen kunnen met voorbeelden illustreren dat planten aangepast zijn aan hun biotoop (veel of weinig licht, soort bodem ) en aan het klimaat(temperatuur, neerslag ). de

Nadere informatie

NATUUR EN BIODIVERSITEIT

NATUUR EN BIODIVERSITEIT NATUUR EN BIODIVERSITEIT Wat hebt u eraan? Biodiversiteit is de verscheidenheid van leven op onze planeet. Het is het fundament van ons welzijn en de economie. We zijn van de natuur afhankelijk voor ons

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN WAAR KOMEN ONS FRUIT EN ONZE GROENTEN VANDAAN? REIS OM DE WERELD ONDER VRIENDEN Doe een onderzoek naar de herkomst van onze producten en stel uw ideale menu samen: het moet tegelijk

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO DUURZAAM PRODUCEREN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

Opwarming van de aarde

Opwarming van de aarde Leerlingen Opwarming van de aarde 8 Naam: Klas: In dit onderdeel kom je onder andere te weten dat er niet alleen een broeikaseffect is, maar dat er ook een versterkt broeikaseffect is. Bovendien leer je

Nadere informatie

BIJ-ODIVERSITEIT. Kinderen verklaren waarom wij voor veel producten afhankelijk zijn van de

BIJ-ODIVERSITEIT. Kinderen verklaren waarom wij voor veel producten afhankelijk zijn van de BIJ-ODIVERSITEIT Biodiversiteit, derde graad Doelstellingen Kinderen verklaren waarom wij voor veel producten afhankelijk zijn van de hommel/bij. Kinderen rubriceren de gevolgen van het verdwijnen van

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Lesbrief www.leopold.nl Auteur: Enzo Pérès-Labourette / ISBN 978 90 258 7316 5 Leeftijd: 5-8 jaar Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Wat ik bomen wil vertellen Voor het lezen Vertel aan

Nadere informatie

Het mysterie van ons bord

Het mysterie van ons bord Voeding graad 1 Het mysterie van ons bord Lesvoorbereiding Print Simon de kleine detective uit. Verzend de mail naar je eigen mailadres en laat deze dan op het smartboard zien (zonder de afzender te laten

Nadere informatie

Afval als voedsel - voedsel maken zónder olie

Afval als voedsel - voedsel maken zónder olie Landbouw graad 2 Afval als voedsel - voedsel maken zónder olie Lesvoorbereiding Toon de foto's industriële landbouw op het smartboard Print en knip de boomkaarten en de tuinbouwkaarten zoveel keer uit

Nadere informatie

SEED4GROWTH JAARREKENING EN JAARVERSLAG 2014

SEED4GROWTH JAARREKENING EN JAARVERSLAG 2014 SEED4GROWTH JAARREKENING EN JAARVERSLAG 2014 Inleiding: Over SEED 4 Growth Waar komt de zuurstof vandaan die we elk moment inademen? Waar komt water vandaan dat we drinken? Waar komt de chocolade uit onze

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7 Braziliaanse regenwoud Jesse Klever Groep 7 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit een heel interessant onderwerp vind. We hebben er al op school over gesproken en het leek mij wel een leuk

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Pda speurtocht: Enkhuizen duurzaam?!

Pda speurtocht: Enkhuizen duurzaam?! Pda speurtocht: Enkhuizen duurzaam?! Wat is duurzaam? Duurzaam betekent letterlijk dat iets lang kan blijven bestaan. En tegenwoordig wordt er vooral mee bedoeld dat de aarde lang kan blijven bestaan.

Nadere informatie

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad Opdracht 1 Weet jij waar je poep en plas blijft nadat je hebt doorgetrokken?. Bijvoorbeeld. Het verdwijnt in het riool. Dan gaat het naar de waterzuiveringsinstallatie. Wat is je eerste indruk van de sanitaire

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Les Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Zonlicht dat de aarde bereikt, zorgt ervoor dat het aardoppervlak warm

Nadere informatie

WONEN MET EEN GROEN WOONT ENERGIE NEUTRAAL COMFORTABEL WONEN EN TOCH GELD BESPAREN. Lodewijk Hoekstra NIEUW! DE ENERGIE-EXPERT Steeds meer

WONEN MET EEN GROEN WOONT ENERGIE NEUTRAAL COMFORTABEL WONEN EN TOCH GELD BESPAREN. Lodewijk Hoekstra NIEUW! DE ENERGIE-EXPERT Steeds meer ELEKTRISCH RIJDEN ZONNEPANELEN DE ENERGIE-EXPERT 64 39 26 Steeds meer Kosten, opbrengst & Nul-op-de-meter in betaalbare modellen salderingsregeling een jaren 80-woning NIEUW! Lodewijk Hoekstra WOONT ENERGIE

Nadere informatie

Bronnenboek Milieu, hergebruik en duurzaamheid

Bronnenboek Milieu, hergebruik en duurzaamheid Bronnenboek Milieu, hergebruik en duurzaamheid COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Illustraties: Foto s: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl haas&haas: Daphne

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 7 Fruit in de mix Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Waar komt ons fruit vandaan? Vul 1. Teken het klassikale woordenweb die

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days.

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. 42 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert Wat drijft ons om steeds te consumeren? Wat is de impact van deze overconsumptie op het leefmilieu? Dat is de discussie die deze cartoons

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Bestrijding volgens het boekje. 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte

Bestrijding volgens het boekje. 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte Bestrijding volgens het boekje 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte Bestrijding volgens het boekje, waarom is dat zo belangrijk? Heeft u last van onkruid, ongedierte

Nadere informatie

50 Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen geen lampen laten branden in kamers waar ze toch niet zijn? 52 Waarom stijgt de temperatuur?

50 Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen geen lampen laten branden in kamers waar ze toch niet zijn? 52 Waarom stijgt de temperatuur? Inhoud 8 Wat is het beste vervoermiddel voor het milieu? En wat het slechtste? 10 Kunnen we geen vliegtuigen op water laten vliegen? 12 Wat is beter voor het milieu: plastic of karton? 14 Waarom zit er

Nadere informatie

Les rond klimaatverandering in het kader van het kunstenaarsproject Broederlijk Delen Limburg 1

Les rond klimaatverandering in het kader van het kunstenaarsproject Broederlijk Delen Limburg 1 Les rond klimaatverandering in het kader van het kunstenaarsproject Broederlijk Delen Limburg 1 Doelgroep 3 e graad basisonderwijs Duur Les in de klas: 2 lesuren Bezoek tentoonstelling: 1 lesuur Doelstellingen

Nadere informatie

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet!

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet! INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Professoren in systeemdenken

Professoren in systeemdenken Wonen graad 2 Lesvoorbereiding Professoren in systeemdenken Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les Print de aspectkaarten zoveel keer als nodig. Elke leerling

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Lessenplan C2C, dé duurzame oplossing?

Lessenplan C2C, dé duurzame oplossing? Lessenplan C2C, dé duurzame oplossing? (gebaseerd op lessen van 50 minuten) Les 1 en 2: Bekijken van de DVD Afval is Voedsel (Vpro Tegenlicht 6 oktober 2006) Maken van de verwerkingsopdrachten. De DVD

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENHANDLEIDING HAVO/VWO Naam: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING De mens maakt op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen

Nadere informatie

1. De ecologische voetafdruk

1. De ecologische voetafdruk 1. De ecologische voetafdruk Alles wat je eet, koopt en gebruikt moet ergens gemaakt worden of moet ergens groeien. Daar heb je plaats voor nodig. En soms is dat meer plaats dan je denkt. Zo heb je voor

Nadere informatie

Naverwerking BosStratEgo s

Naverwerking BosStratEgo s Naverwerking BosStratEgo s Leerdoelen: Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens. Leerlingen kunnen illustreren dat

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 7

Samenvatting Biologie Thema 7 Samenvatting Biologie Thema 7 Samenvatting door een scholier 1416 woorden 5 juni 2012 6,8 19 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Par. 1 De mens is afhankelijk van het milieu. De mens

Nadere informatie

In de weer met striphelden

In de weer met striphelden Weer graad 1 In de weer met striphelden Lesvoorbereiding Bij lesmateriaal op de site vind je het nodige lesmateriaal voor deze les. Print het stripblad dubbelzijdig uit voor elke leerling. Dit zijn in

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (woordweb) Praatplaat, video en werkblad: Afsluiting (bespreking)

Duur van de les Introductie (woordweb) Praatplaat, video en werkblad: Afsluiting (bespreking) Groen & Geld Groep 7 en 8 Thema: Handel Les 2 Groene energie Organisatie Dit heeft u nodig Woordweb Praatplaat Video Digitaal schoolbord of computers Werkbladen Duurzaamheid Pen of potlood Internet Duur

Nadere informatie

Is jouw eurocent al gevallen

Is jouw eurocent al gevallen Crisis graad 3 Is jouw eurocent al gevallen Lesvoorbereiding Projecteer de krantenkoppen of verzamel zelf krantenkoppen over de economische crisis. Knip het verhaal van de crisis in 6 stukken (1 deel voor

Nadere informatie

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van daar wordt iedereen beter van EEN DUIM VOOR DELEN INFOFICHE 1 1.1 DEFINITIE Delen is een vorm van consuminderen (minder verbruiken) en consumanderen (anders verbruiken). Bij delen ligt het accent op gebruiken

Nadere informatie

1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen

1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen 2. 1. Lessuggesties Oriënterende en activiteiten op klasniveau 1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen Dit kwartet is een syntheseactiviteit. De meeste aspecten van energie die aan bod zijn gekomen,

Nadere informatie

Jaarthema-activiteit KLJ Natuurlijk

Jaarthema-activiteit KLJ Natuurlijk Jaarthema-activiteit KLJ Natuurlijk Maak je eigen duurzame boerderij Doelgroep + 16 Locatie Het KLJ-lokaal Doel van het spel Maak je eigen duurzame boerderij De leden komen naar de activiteit met de fiets

Nadere informatie

STELLINGEN-ORIGAMI FOODWISE!

STELLINGEN-ORIGAMI FOODWISE! Werkvorm STELLINGEN-ORIGAMI FOODWISE! Wat is duurzame voeding? SPECIFICATIES Werkvorm voor leerlingen van het secundair onderwijs bij de aanbodposter Studio Globo secundair onderwijs. Doelgroep Alle leerlingen

Nadere informatie

Educatie voor Duurzame Ontwikkeling. Systeemdenken in de klaspraktijk

Educatie voor Duurzame Ontwikkeling. Systeemdenken in de klaspraktijk Educatie voor Duurzame Ontwikkeling Systeemdenken in de klaspraktijk Ecocampus LNE 1 Wereldburgerschap en duurzame ontwikkeling Van kleuter tot hoger onderwijs Aanbod gericht op leerlingen, schoolteams,

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

10 VERSTANDIGE EN SNELLE TIPS OM ONKRUID, PLANTENZIEKTEN EN ONGEDIERTE TEGEN TE GAAN. Tips die je nog niet wist, maar eigenlijk zou moeten weten!

10 VERSTANDIGE EN SNELLE TIPS OM ONKRUID, PLANTENZIEKTEN EN ONGEDIERTE TEGEN TE GAAN. Tips die je nog niet wist, maar eigenlijk zou moeten weten! 10 VERSTANDIGE EN SNELLE TIPS OM ONKRUID, PLANTENZIEKTEN EN ONGEDIERTE TEGEN TE GAAN. Tips die je nog niet wist, maar eigenlijk zou moeten weten! Iedereen met een tuin herkent het probleem: Onkruid, ongedierte

Nadere informatie

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 & 1.2 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt

Nadere informatie

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten.

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. 5 Lastige woorden Blad Groenten onder glas Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. Ziektekiem Een bacterie of virus waar je ziek van kunt worden. Stapelbed Bedden

Nadere informatie