1. De ecologische voetafdruk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. De ecologische voetafdruk"

Transcriptie

1 1. De ecologische voetafdruk Alles wat je eet, koopt en gebruikt moet ergens gemaakt worden of moet ergens groeien. Daar heb je plaats voor nodig. En soms is dat meer plaats dan je denkt. Zo heb je voor een stukje vlees niet alleen een weide en een stal nodig voor de koe of voor het schaap, maar ook velden om het voedsel voor de dieren te kweken. En wegen voor transport en winkels om het vlees te verkopen. Hoeveel plaats er nodig is om aan al onze behoeften te voldoen, wordt berekend in onze ecologische voetafdruk. De ecologische voetafdruk wordt uitgedrukt in m² of in hectare. Zo was de ecologische voetafdruk van een gemiddelde Belg in ,1 ha per jaar. Of anders gezegd zo n 7 voetbalvelden groot. Het groepje dat de hoogste toren met schoenen maakt wint de kaart. Jullie krijgen hiervoor 1 minuut de tijd. Startkaart

2 2. De ecologische voetafdruk is niet voor iedereen even groot Als je in een groot huis woont, veel reist en veel dingen koopt dan zal jouw voetafdruk groot zijn. Iemand met een klein huis, die niet reist en weinig dingen koopt zal een kleinere voetafdruk hebben. Je kan bijvoorbeeld zelf je ecologische voetafdruk vergroten door steeds nieuwe schoolspullen te kopen. Maar je kan hem ook verkleinen door zorg te dragen voor je schoolspullen zodat ze jaren meegaan. Ra, ra, ra. Wat is dit? 15 jaar geleden had haast niemand er eentje en vandaag de dag zijn er meer dan drie miljard in omloop. Gemiddeld gezien produceert men 30 kg afval voor de productie van één exemplaar van 100 g en na ongeveer 18 maanden gooien we het weg?

3 3. De aarde is een grote bol Onze aarde lijkt een grote planeet. Als je naar de andere kant wil vliegen ben je meer dan 24 uur onderweg! Toch is er per jaar maar een oppervlakte van 3 voetbalvelden per persoon beschikbaar om in al je behoeften te voorzien. Hoe kan dat nu? Eén, we leven met 6,8 miljard mensen op onze aarde. Dat is veel volk om iedereen een stukje te geven. En twee, er is maar 1/5 van onze planeet dat we kunnen gebruiken om dingen te laten groeien en te produceren. Je kunt immers niet overal een akker of een bos aanleggen. Denk bijvoorbeeld maar aan gletsjers en woestijnen. En... we willen toch ook nog graag een stuk reserveren voor ongerepte natuur? Met hoeveel mensen wonen we op onze planeet?

4 4. De aarde is een moestuin Al enkele jaren verbruiken we meer dan dat onze planeet aankan. Stel dat je een moestuintje hebt en daar van moet leven. Dan zorg je er best voor dat je niet meer eet dan dat er in je tuin kan groeien. Momenteel eten en kopen we op aarde meer dan onze aarde in één jaar voortbrengt. We zijn dus niet echt zuinig. Dit zorgt er voor dat we elk jaar een stuk uit de voorraadkast van onze aarde plunderen. De leerkracht fluistert een groente in het oor van iemand van de groep. Die tekent dan de groente op het bord en de rest van de groep moet raden over welke groente het gaat. Na 20 seconden gaat de vraag naar een andere groep.

5 5. Nog een planeet nodig? (zie poster) Als iedereen zou leven zoals we dat in Europa doen, dan zouden we meer dan 2 planeten nodig hebben. Op zoek dus naar een nieuwe planeet? Allemaal naar Mars? Of proberen we het toch maar te doen met wat we hebben? De wereldbevolking neemt: toe, af of blijft hetzelfde?

6 6. In de winkel Om milieubewust te leven is het belangrijk om te weten hoe zwaar bepaalde producten doorwegen in onze voetafdruk. In de winkel kan ieder van ons immers kiezen wat hij koopt. We kopen iets omdat de prijs ons bevalt. Of omdat we er net een leuk reclamefilmpje over hebben gezien. Maar je kan ook een product kiezen omdat het milieuvriendelijker is dan een gelijkaardig product. Zo kan je bijv. als je een nieuwe schrift nodig hebt, kiezen voor eentje van gerecycleerd papier. Rangschik de impact van volgende producten op je voetafdruk van klein naar groot: diepvriespizza, biefstuk (250g) en 2 kg appelen. (zie spelbord)

7 7. Biodiversiteit Op aarde lopen, kruipen, zwemmen en vliegen er heel wat verschillende soorten beestjes rond. Daarnaast heb je nog eens een groot aantal plantensoorten op onze planeet. Een heleboel soorten kennen we zelfs nog niet eens. In België heb je zo n verschillende soorten planten, dieren, paddenstoelen en kleine microorganismen. Dat is gelijk aan alle stoeltjes bezet van het grootste voetbalstadion van ons land met verschillende dier- en plantensoorten. Het geheel van al die levende wezens noemen we de biodiversiteit. Ra, ra, ra. Wie ben ik? Je vindt me over de hele wereld, al gaat mijn aantal elk jaar achteruit. Samen met andere insecten zoals hommels, kevers en vlinders draag ik een belangrijk steentje bij zodat jullie groenten en fruit kunnen oogsten. Hierdoor ben ik het symbool geworden voor de biodiversiteit. In de Verenigde Staten wordt mijn bijdrage aan de economie gerekend op een slordige 10 miljard euro.

8 8. Hoe groot mag je voetafdruk zijn? (zie poster) Als we de aardoppervlakte die beschikbaar is gelijk verdelen over alle aardbewoners dan heeft iedereen recht op 2,1 ha per jaar. Dit noemt men het eerlijke aardeaandeel. Maar in 2008 verbruikte de mens gemiddeld 2,7 ha per jaar. En dat verbruik is lang niet gelijk verdeeld. Een Noord-Amerikaan verbruikte 9,2 ha terwijl een gemiddelde Afrikaan daarentegen maar 1,4 ha per jaar verbruikte. Rangschik de voetafdruk van volgende nationaliteiten van klein naar groot: Indiër, Amerikaan, Belg en Afghaan. (zie spelbord)

9 9. Al gehoord van duurzame ontwikkeling? Duurzame ontwikkeling is werken aan een wereld waarin iedereen genoeg heeft om gelukkig te leven zonder dat we de toekomst van de mensen die na ons op aarde rondlopen in gevaar brengen. We moeten er dus op letten dat we de aarde niet uitputten zodat onze kinderen ook kunnen genieten van gezonde voeding, propere lucht en ongerepte natuur. We moeten dus zorg dragen voor de omgeving waarin we leven en zeker ook voor elkaar (hier en elders in de wereld). Duurzame ontwikkeling is een evenwicht vinden tussen economie, natuur en de mens. Ga met je groepje in een kring staan en vorm een treintje. Ga nu voorzichtig zitten op de knieën van de persoon achter jou. Als je groepje zonder om te vallen kan gaan zitten is de kaart voor je groep.

10 10. Biodiversiteit Bio betekent levende wezens en divers betekent verschil. De biodiversiteit is dus het geheel van alle verschillende levende wezens. De mens draagt niet altijd goed zorg voor al deze planten en dieren. Denk maar aan vervuiling, overbevissing, ontbossing en het omvormen van natuurgebieden tot landbouwgrond... Het is dan ook geen toeval dat onze voetafdruk steeds toeneemt, terwijl de biodiversiteit steeds verder afneemt. Niet erg? Heel wat soorten zijn met uitsterven bedreigd en dat zal uiteindelijk ook een bedreiging vormen voor de mens. Een voorbeeld. De bij heeft het tegenwoordig niet gemakkelijk door al onze bebouwing en vervuiling. Als de bijen zouden uitsterven dan kunnen we geen honing meer eten maar welk, veel groter probleem zou ook ontstaan?

11 11. Earth Overshoot Day (zie poster) We weten dat we meer consumeren dan dat de aarde ons kan geven. Stel dat je van je ouders op 1 januari zakgeld krijgt om een heel jaar mee toe te komen. Als je dan niet spaarzaam bent dan is je geld voor het einde van het jaar op. Vanaf de dag dat je zakgeld op is, moet je geld lenen of je spaargeld gebruiken. Earth Overshoot Day is de dag dat het zakgeld van de aarde op is en we het spaargeld van onze planeet gaan gebruiken. In 2010 was het al Earth Overshoot Day op 21 augustus. Hoe heet de dag dat we met z n allen voor dat jaar alles hebben opgebruikt wat de aarde ons geeft?

12 12. Onze voetafdruk verdeeld in... (zie poster) Energieland is de oppervlakte bos die nodig is om de CO 2 op te nemen die vrijkomt bij het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals olie en aardgas). Het is daarom belangrijk te kiezen voor hernieuwbare energie. We hebben ook bouwland nodig. Daarop bouwen we gebouwen om te wonen en te werken, wegen om ons te verplaatsen... Houtland of bos gebruiken we voor het vellen van bomen die dienen voor timmerhout, brandhout, vezels voor papier... Variant op het spelletje Ik ga op reis en neem mee... maar nu met de zin: We gebruiken elektriciteit voor... De leerlingen vullen per groepje aan. Het groepje dat als laatste overblijft wint de kaart.

13 13. Onze voetafdruk verdeeld in... (zie poster) Graasland of weiland voor het laten grazen van dieren die gebruikt worden voor vlees, wol, melk... Akkerland voor het telen van gewassen die dienen als voedsel voor de mens, veevoeder, vezels, katoen voor kleren... De oppervlakte zee die nodig is om de vis en de zeevruchten te produceren die we eten noemen we visland. De leerkracht fluistert een dier dat leeft op de boerderij in het oor van iemand van de groep. Die beeldt dan het dier uit en de rest van de groep moet raden over welke dier het gaat. Na 20 seconden mag een andere groep antwoorden.

14 14. Waaruit bestaat onze voetafdruk? (zie poster) 20% van de voetafdruk van de Belg wordt veroorzaakt door ons vervoer. Vooral de auto is hier de grote boosdoener. Onze manier van wonen telt mee voor 30%. Dat komt voornamelijk door het energieverbruik voor verwarming, elektrische toestellen en verlichting. Ongeveer 20% van de voetafdruk van de Belg wordt veroorzaakt door wat we eten. Onze voetafdruk wordt compleet gemaakt (de overige 30%) door afval, gezondheidszorg, openbare diensten... Noem 3 milieuvriendelijke vervoermiddelen.

15 15. Groenten van het seizoen, fruit van hier? Er is tot 20 keer meer brandstof nodig voor het transport tot in de winkel voor fruit en groenten uit verre landen dan voor producten uit eigen streek. Zo leggen boontjes uit Kenia 6600 km af om op ons bord te raken. Daar zitten dus niet alleen vitaminen maar ook heel wat CO 2 in. We kunnen dus rekening houden met het land van herkomst. Je kan dit in de winkel controleren. Bij fruit en groenten staat steeds het land van herkomst vermeld. Kies ook voor producten van het seizoen, die zijn niet geteeld in energieverslindende serres. In welk seizoen kunnen we in België lokale tomaten en aardbeien eten?

16 16. Een eerlijke voet Heel wat Westerse landen staan zwaar in het rood. We verbruiken veel meer natuurlijke hulpbronnen dan ons land zelf kan voortbrengen. We gaan dus eigenlijk natuurlijke hulpbronnen halen in andere landen. We kopen heel wat grondstoffen uit landen in het Zuiden waar dikwijls geen eerlijke prijs voor wordt betaald. Zo is het natuurlijk moeilijk voor hen om een beter leven op te bouwen. Elke aardbewoner heeft recht op een stukje van de aarde om te gebruiken om aan zijn behoeften te voldoen. Dit stuk is maar 2,1 ha groot en noemen we het eerlijke aarde aandeel. Hoeveel voetbalvelden zijn dit ongeveer?

EDUCATIE HANDLEIDING

EDUCATIE HANDLEIDING EDUCATIE 2010 HANDLEIDING INHOUDSTAFEL INLEIDING...4 Een verhaal... 4 Waarom dit project?... 5 HOE WERKT HET PAKKET...6 Overzicht pakket... 6 Wat zit er in het pakket?... 7 Actie: Doe mee en stuur je voeten

Nadere informatie

België duurzaam. Samen maken we VISIE BELGIË. voor. een. lees de acht verhalen over duurzaam leven

België duurzaam. Samen maken we VISIE BELGIË. voor. een. lees de acht verhalen over duurzaam leven een VISIE voor BELGIË Samen maken we België duurzaam lees de acht verhalen over duurzaam leven & voeg jouw engagement toe aan de wensboom voor een duurzaam België p 2 een VISIE voor BELGIË Iedereen kan

Nadere informatie

In de weer voor water:

In de weer voor water: 1 In de weer voor water: voorbereidend lespakket voor tweede en derde graad lager onderwijs Loop naar de pomp?! Inhoudstafel Algemene inleiding 1 Deel I: ik en water 2 Wateropwarmer: Hocus pocus plets

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Informatie over Kinderarbeid.

Informatie over Kinderarbeid. Informatie over Kinderarbeid. (bron: lesbrief Per dag wijzer). Wat is kinderarbeid? Kinderen hebben recht op vrije tijd. Die kunnen ze gebruiken om te spelen, naar een museum of een popconcert te gaan,

Nadere informatie

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening De 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening BEKENDHEID EUROPESE ENERGIEDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Milieu van later, wiens zorg nu?

Milieu van later, wiens zorg nu? 23 Milieu van later, wiens zorg nu? Desirée Verbeek en Jeroen Boelhouwer 23.1 Generatieperspectief in duurzame ontwikkeling 525 23.2 Hoe milieubewust is de Nederlandse bevolking? 527 23.3 Wat is milieuvriendelijk

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat.

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. 1) De kracht van mensen zien. Je kan alleen het negatieve en het falen zien van mensen in armoede. Je kan echter ook

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL SAMENVATTINGEN groep 5 ISBN 90 345 1843 4 212396 Blok 1 Leven op een grote bol Les 1 Mijn plek op aarde De aarde heeft de vorm van een bol. Er liggen grote stukken land

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas Vlinderlessen in de klas is een verzameling lessuggesties ter introductie van het onderwerp vlinders. Als vervolg op deze lessen kun je de

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Inleiding... 3. Gebruikswijzer... 5

Inleiding... 3. Gebruikswijzer... 5 Inhoudstafel Inleiding... 3 Gebruikswijzer... 5 Het klimaat, wat is dat?... 7 1. Is het broeikaseffect belangrijk voor het leven op aarde?... 7 2. Wat is het klimaat?... 15 Heb ik ook een invloed op het

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Energizers Groep 1/2

Energizers Groep 1/2 Energizers Groep 1/2 In dit document zijn tal van energizers verzameld, specifiek voor Groep 1/2. Deze energizers zijn onderverdeeld in een aantal categorieën, namelijk: - Taal - - - - Telspelletjes Taal

Nadere informatie

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Het Land van Oct Marte Koning Frans Ballering Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Hoofdstuk 1 Inleiding Hoi, ik ben de Vertellende Teller, en die naam heb ik gekregen na mijn meest bekende reis, de reis

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

DE KEUZE IS AAN ONS MODULE 1 HAVO 4. HAVO Economie 2010 / 2011 VERS

DE KEUZE IS AAN ONS MODULE 1 HAVO 4. HAVO Economie 2010 / 2011 VERS DE KEUZE IS AAN ONS MODULE 1 HAVO 4 HAVO Economie 2 INHOUDSOPGAVE Blz INLEIDING 3 HOOFDSTUK 1: ECONOMIE IS KIEZEN 4 1.1 IN HET GEZIN 5 1.2 IN DE SAMENLEVING 6 1.3 EN IN BEDRIJVEN 7 HOOFDSTUK 2: SCHAARSTE

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

Zo maak je een spreekbeurt over geld

Zo maak je een spreekbeurt over geld Zo maak je een spreekbeurt over geld Veel succes! Uittrekselsheets De bank FUN Het ontstaan van de euro SPAAR- TIPS Het eerste geld HOE Test je klas Spreekbeurttips TIPS Spreekwoorden Sparen en lenen Goed

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld Euro bankbiljetten ons geld Spreekbeurt over geld Introductie Jij wilt een spreekbeurt houden over geld en wij willen je daarbij graag helpen. Dit is een spreekbeurt pakket dat is gemaakt door het bedrijf

Nadere informatie