Gemeenteraden 2014 Algemeen Secretariaat, Judith Tielen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeenteraden 2014 Algemeen Secretariaat, Judith Tielen"

Transcriptie

1 Gemeenteraden 2014 Algemeen Secretariaat, Judith Tielen Verkiezingen vormen een politiek hoogtepunt van de VVD-afdelingen. Dat geldt voor alle VVD-leden binnen de afdeling, maar met name voor het bestuur en dan vooral voor de afdelingssecretaris. Ter voorbereiding op deze gemeenteraadsverkiezingen wordt van de afdelingssecretaris gedegen kennis en zorgvuldigheid verwacht. De verwachte voorbereiding is veelzijdig: lokaal kandidaten zoeken, werven en selecteren; een verkiezingsprogramma opstellen, democratisch vaststellen en publiek maken; en een campagne voorbereiden en uitvoeren. Het is aan de afdeling, onder leiding van het afdelingsbestuur, om hieraan specifiek invulling te geven. En het staat het afdelingsbestuur vrij om de richting daarin te bepalen. Voor een aantal zaken is echter wel strikt gereglementeerd hoe te handelen. Met name rond de kandidaatstelling. Het gaat immers om personen, en het is aan de VVD om in deze gevoelige procedures de transparantie en integriteit maximaal te waarborgen. Daartoe zijn de reglementen opgesteld. Deze inleiding beschrijft kort welke stappen moeten worden doorlopen. Daarbij is aangegeven of een onderdeel ter vrije invulling van de afdeling is of dat het strikt gereglementeerd is. Ook staan er verwijzingen naar de betreffende reglementen. Tips voor secretarissen en voor gewone leden zijn opgenomen bij elke afzonderlijke stap.

2 De reglementen hebben als doel transparantie De ledenvergadering vormt het hoogste orgaan binnen de partij. Uitnodigingen voor ledenvergaderingen dienen tijdig en compleet te zijn In de reglementen van de VVD is er bewust voor gekozen om bij de werkzaamheden rondom lokale verkiezingen een zo groot mogelijke vrijheid te geven aan lokale afdelingen. Dit past immers goed bij het algemene adagium binnen de partij. De ledenvergadering is het hoogste orgaan binnen de partij. De ledendemocratie dient te allen tijde als leidraad voor besluitvorming. Om dit goed te doen is het belangrijk dat de ledenvergaderingen zorgvuldig worden voorbereid. De ledenvergaderingen (m.u.v. de kandidaatstellings-alv, daar geldt een termijn van drie weken!) worden op een termijn van ten minste één week tevoren uitgeschreven (artikel 8.1 Huishoudelijk Reglement). Verzending van uitnodigingen kan per post en in sommige gevallen per mail en website. Bij leden en organen waarvan in de administratie een adres bekend is, wordt ontvangst van een e- mailbericht afkomstig van dit adres gelijkgesteld aan ontvangst van een schriftelijk bericht. Het is dan wel belangrijk dat gebruik gemaakt wordt van de meest recente ledenlijst uit Mijn VVD ( Daar waar is voorgeschreven dat het bestuur van de VVD informatie bekendmaakt, is publicatie op een internetpagina onder verantwoordelijkheid van het bestuur toereikend. Tenminste, als ruim van tevoren alle betrokken leden zijn ingelicht over deze wijze van publicatie en elk lid dat geen gebruik maakt van internet op zijn verzoek de betreffende informatie schriftelijk toegestuurd kan krijgen. Voor het tijdstip van publicatie is in dit geval het moment waarop de internetpagina openbaar wordt gemaakt bepalend. Een ledenvergadering kan slechts rechtsgeldige besluiten nemen inzake onderwerpen, die in de uitnodiging voor de betreffende vergadering zijn vermeld. Oftewel een agenda met een goede uitleg van de onderwerpen is van belang voor een goede uitnodiging.

3 Periode I: Kaders stellen en voorbereiden mnd voor verkiezingen Periode II: Kandidaten en programma 4-10 mnd voor verkiezingen Periode III: Campagne Kaderstellende ALV Uiterlijk 1 juni Programma-ALV Uiterlijk 1 november Kandidaatstellings-ALV Of Ledenraadpleging Uiterlijk 1 december De stappen zijn te verdelen in drie fasen. Deze drie fasen bestaan elk uit een aantal onderdelen. Periode I en II zijn beschreven in de komende hoofdstukken. Overal worden de toepasselijke reglementen vermeld. Periode I behelst de periode maanden voorafgaand aan de verkiezingen. Doel van deze periode is om de kaders te stellen en de voorbereidingen op de grote lijnen in te zetten. Focuspunten zijn de lijsttrekker, de groslijst en het kaderstellend advies. Dit laatste is de naamgever van de ALV die het einde van deze eerste periode markeert: de kaderstellende ALV. Deze dient uiterlijk 1 juni 2013 te hebben plaatsgevonden. Periode II is de periode die daarop volgt en duurt tot 3-4 maanden voor de verkiezingen. Doel van deze periode is om twee belangrijke elementen vast te stellen: het programma en de kandidatenlijst. Hiertoe zijn er twee ALV s die respectievelijk uiterlijk 1 november 2013 en 1 december 2013 worden gehouden: de programma-alv en de kandidaatstellings-alv. Deze laatste kan vervangen worden door een ledenraadpleging. Uiteindelijk is er periode III waarin de belangrijkste dag uit het bestuurlijke leven van een afdelingssecretaris zit: de Dag der Kandidaatstelling (43 dagen voor de verkiezingsdag). Voor de rest van de partij staat deze periode in het teken van de campagne, en eindigt de periode met de verkiezingsdag. Over periode III ontvangt u later een aanvulling. Idealiter vindt na afloop van de verkiezingen een evaluatie plaats.

4 Periode I 1. Planning en verantwoordelijkheid 2. Lijsttrekker 3. Voorlopige groslijst 4. Kaderstellend advies 5. Kaderstellende ALV Periode II 6. Ontwerp- en advieslijsten 7. Programma-ALV 8. Kandidaatstellings-ALV 9. Inlevering van de kandidatenlijst Periode III 10. Campagne Beroepsprocedure Wat als er iets mis gaat? Alle in het reglement genoemde data betreffen het jaar voorafgaand aan de verkiezingen Uiterlijk 1 januari publiceert het HB het exacte tijdspad Het bestuur maakt vervolgens een eigen voorbereidingsplanning: Data ALV s Ambities leden afdelingsbestuur

5 1. Planning en verantwoordelijkheid 1 januari publiceert het Hoofdbestuur het tijdspad (art 40.1 en 40.2) Het Hoofdbestuur zorgt uiterlijk op 1 januari van het jaar voorafgaand aan de verkiezingen voor bekendmaking van het tijdspad. Aan alle VVD-leden wordt aangegeven dat zij het recht hebben om uiterlijk 15 april, een jaar voorafgaand aan de verkiezingen, aan het bestuur van de afdeling namen van personen te noemen die zij wensen voor te dragen als voorlopige kandidaat, inclusief zichzelf. Deze namen worden gepubliceerd. Het kandidaatstellingsreglement gaat ervan uit dat het afdelingsbestuur verantwoordelijk is voor de procedure. Zij zijn gekozen door de leden van de afdeling en voeren vanuit die hoedanigheid alle bestuurlijke handelingen uit, ook voor de gemeenteraadsverkiezingen. (art 41.1) Het bestuur van de afdeling maakt vervolgens een eigen voorbereidingsplanning De kaderstellende ALV wordt gepland tussen sluiting van de termijn voor kandidaatstelling op 15 april en 1 juni. (art S1.14 en S1.15). De reguliere voorjaars-alv van een afdeling behoort uiterlijk 4 weken voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de partij plaats te vinden. De datum van deze ALV ligt meestal voor half april. Het lijkt dan ook niet mogelijk deze twee ALV s te combineren. Ambities leden afdelingsbestuur Het afdelingsbestuur doet er goed aan in een vroeg stadium de individuele ambities t.a.v. de lijst te bespreken. Het bestuur is immers verantwoordelijk voor de voorbereidingen, inclusief de kandidaatstelling. (art 41.1) En het is mogelijk dat een schijn van belangenverstrengeling ontstaat, zodra bestuursleden zelf graag (hoog) op de kandidatenlijst komen. In het reglement wordt deze schijn verminderd: Bestuursleden die zelf kandidaat zijn, dienen voor 1 juni op de ALV als voorlopig kandidaat te zijn aangemeld. Toevoeging daarna is, in tegenstelling tot andere afdelingsleden, niet mogelijk. (art S1.14 t/m S1.16). Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen verkiesbare en niet-verkiesbare plekken. Als er minder dan drie bestuursleden overblijven die geen kandidaat zijn, zoekt het afdelingsbestuur een vervangend bestuur. (art S1.3 t/m S1.6)

6 Het kandidaatstellend bestuur is bekend Eventuele instelling van scoutingcommissie of kandidaatstellingscommissie Besluit tot deelname aan de verkiezingen Eventueel samen met andere partij 1. Planning en verantwoordelijkheid (2) Eventuele instelling van scoutingcommissie Overigens kunnen alle handelingen met betrekking tot de kandidaatstelling ook door een apart door de ledenvergadering, op voordracht van het afdelingsbestuur, ingestelde scoutingcommissie danwel kandidaatstellingscommissie worden verricht. Een scoutingcommissie heeft een permanent karakter en wordt over het algemeen door de ledenvergadering vastgesteld. Een kandidaatstellingscommissie is een tijdelijke, door het bestuur, ingestelde commissie. Daarbij dient wel opgemerkt te worden dat te allen tijde het afdelingsbestuur de eindverantwoordelijke voor de procedure en proceseigenaar is. Met andere woorden, een dergelijke commissie ontheft het bestuur niet van zijn verantwoordelijkheid en een vervangend bestuur blijft nodig indien er minder dan drie bestuursleden overblijven die geen kandidaat zijn. (art S1.7) Besluit tot deelname aan verkiezingen / evt. met andere partij Het bestuur neemt in principe de beslissing om deel te nemen aan de verkiezingen. Het kan echter voorkomen dat men niet mee wil/kan doen danwel met een gezamenlijke lijst met een andere partij uit wil komen. In praktijk betekent dit dat er dan geen lijst uitkomt met een afzonderlijke vermelding van de VVD en zijn kandidaten. Het bestuur dient dit expliciet te melden aan zittende raadsleden, het Hoofdbestuur en de eventuele andere partij.

7 Tips: De beslissing om eventueel niet deel te nemen als afzonderlijke VVD is niet zomaar iets. Het bestuur dient dit dan ook te doen in nauw overleg met de betrokken zittende raadsleden, eventuele VVD wethouders en burgemeester, het KC-bestuur en het Hoofdbestuur. Daarnaast is het mogelijk om een lijstverbinding (of lijstcombinatie) aan te gaan met een andere partij. In dat geval hebben beide partijen een eigen lijst met eigen kandidaten, maar delen ze een eventuele restzetel. Afzonderlijk aan te wijzen lijsttrekker is mogelijk tot uiterlijk 1 oktober Aanwijzing door ledenvergadering of ledenraadpleging Afzonderlijk aangewezen lijsttrekker is adviseur van kandidaatstellend bestuur Of kandidaatstellingscommissie Geen garanties voor lijsttrekkerskandidaten Afzonderlijk aan te wijzen lijsttrekker is mogelijk tot 1 oktober De beslissing nemen om al dan niet over te gaan tot afzonderlijke aanwijzing van de lijsttrekker in een volgende ledenvergadering vóór 1 oktober. (art S1.9 t/m S1.11) Aanwijzing door ledenvergadering of ledenraadpleging De ledenvergadering kan tevens besluiten om de aanwijzing van de lijsttrekker met een ledenraadpleging te laten plaatsvinden. Indien tot een aparte aanwijzing van de lijsttrekker wordt besloten, hebben leden van de afdeling de mogelijkheid om leden van diezelfde afdeling schriftelijk kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap, inclusief zichzelf. (art S1).

8 Uiteraard geldt dat een afzonderlijk aangewezen lijsttrekker het uiteindelijke verkiezingsprogramma onderschrijft. Het is dan ook de aanbeveling om de lijsttrekker in een vroeg stadium daarbij te betrekken. Tevens is het handig als de standpunten van de (kandidaat-)lijsttrekker t.a.v. de mogelijke kernpunten uit een conceptverkiezings-programma in een vroeg stadium bij de ledenvergadering bekend zijn. Afzonderlijk aangewezen lijsttrekker is adviseur De afzonderlijk aangewezen lijsttrekker treedt op als adviseur van het bestuur en de ledenvergadering bij alle verdere besluitvorming rond de kandidaatstelling. Geen garanties voor lijsttrekkerskandidaten Het deelnemen aan de aparte lijsttrekkerverkiezing biedt geen enkele garantie op een plek op de kandidatenlijst. Tevens is er geen automatisme in het lijsttrekkerschap en het vervullen van enige verantwoordelijke functie in gemeenteraad of college (fractievoorzitter of wethouder) na afloop van de verkiezingen. Het is dan ook aan te bevelen om van tevoren in alle openheid afspraken te maken met de betrokkenen, die mogelijke teleurstellingen achteraf kunnen voorkomen. Hier geldt dat de lokale betrokkenen de beste inschatting maken van de lokale situatie. Tips ter overweging: Mogelijke redenen om eerder een lijsttrekker te benoemen: het is een gevoelig onderwerp in de afdeling, het scoort goed in de media als de lijsttrekker vroeg bekend is, hij/zij kan meteen aan de slag. Bovendien is er minder risico op gezichtsverlies. Mogelijke redenen om het niet te doen: een vastgestelde lijsttrekker heeft (en wil hebben) invloed op het verkiezingsprogramma en de rest van de lijst, etc. Dit is een belangenafweging die de afdeling het best zelf kan maken. Er moet wel over worden gesproken in een ALV.

9 Leden kunnen zich tot 15 april als voorlopig kandidaat aanmelden bij afdelingsbestuur Lidmaatschap voor uiterlijk 30 juni Zittende leden wordt gevraagd of zij voorlopige kandidaten willen zijn Bestuursleden die kandidaat willen zijn, uiterlijk 1 juni aangemeld als voorlopig kandidaat De voorlopige groslijst wordt vastgesteld in de kaderstellende ALV Voorlopige kandidaten vullen eerste formulier in (GFGR) Leden kunnen zich tot 15 april als voorlopig kandidaat aanmelden. Alle voorlopige kandidaten dienen uiterlijk 30 juni 2013 lid te zijn van de VVD en de bereidverklaring te hebben ondertekend. Alleen de door het bestuur tot 1 oktober eventueel nog toe te voegen voorlopige kandidaten dienen uiterlijk 1 oktober lid te zijn en de bereidverklaring te hebben ondertekend. Alle voorlopige kandidaten mogen niet deelnemen aan de activiteiten in het kader van de kandidaatstellings-procedure. Wel aan andere (bestuurs-) werkzaamheden van de VVD. Tip: Pleeg liefst elk jaar, en anders zo snel mogelijk in de voorbereidingsperiode, overleg met de zittende raadsleden en wethouder(s) en ga daarbij na of zij belangstelling hebben voor een volgende zittingsperiode. Zittende leden kunnen meedenken of deelname aan de volgende verkiezingen zinvol is en/of een lijstverbinding/-combinatie wellicht noodzakelijk is. Bestuursleden die kandidaat willen zijn, uiterlijk 1 juni aangemeld. Bestuursleden die een plaats op de kandidatenlijst ambiëren, dienen in ieder geval opgenomen te worden op de voorlopige groslijst (indien de ledenvergadering hen kandidaat stelt). De voorlopige groslijst wordt vastgesteld in de kaderstellende ALV. De meeste kandidaten zullen uiterlijk 15 april 2013 aan het bestuur zijn genoemd, maar ook ter vergadering kunnen nog namen naar voren worden gebracht. Ook het bestuur kan voorlopige kandidaten voordragen. De groslijst is vervolgens de lijst met alle voorlopige kandidaten, op alfabetische volgorde gerangschikt. Let op: Het is niet de bedoeling zonder meer alle genoemde personen als voorlopige kandidaat voor te dragen. De ledenvergadering maakt wel degelijk een kwaliteitsafweging en kan besluiten een of meer genoemde personen niet op de voorlopige groslijst op te nemen, al dan niet op voorstel van het bestuur. Voorlopige kandidaten kunnen immers niet meer van de groslijst af.

10 Voorlopige kandidaten vullen eerste formulier in. (GFGR) Voorlopige kandidaten dienen een zogenaamd bereidverklaringsformulier (GFGR) in te vullen en te ondertekenen. Dit formulier wordt meegestuurd met de Nieuwsbrief gemeenteraadsverkiezingen en is beschikbaar via mijnvvd.nl. Het is van belang dat de secretaris de administratie hiervan zorgvuldig bijhoudt. Voorlopige kandidaten zijn vervolgens uitgesloten van deelname aan activiteiten in het kader van de kandidaatstelling. (art. 45.2) Kaderstellend advies bepalen Deelname en lijstverbinding/combinatie Samenstelling kandidatenlijst / profiel kandidaten Besluitvorming over kandidatenlijst (ledenvergadering / ledenraadpleging) Afzonderlijk aanwijzen lijsttrekker Besluitvorming over lijsttrekker (ledenvergadering / ledenraadpleging) Afzonderlijk aanwijzen lijstduwer Aanwezigheid kandidaten bij vergadering Kaderstellend advies bepalen Het kaderstellend advies omvat de principiële uitgangspunten t.a.v. de kandidaatstelling. Volgens het Huishoudelijk Reglement zijn de volgende elementen tenminste onderdeel ervan (art 42.1 en 42.2): het aantal op de lijst te plaatsen kandidaten; criteria die voor iedere kandidaat afzonderlijk gelden; criteria die op de lijst of delen daarvan betrekking hebben; een standpunt betreffende het al dan niet aangaan van een lijstverbinding/combinatie als bedoeld in de Kieswet, door verbinding van de in te dienen kandidatenlijst met door één of meer andere politieke partijen of groeperingen in te dienen lijsten; of de beperking op mandaten volgens artikel 32.4 van de statuten wordt opgeheven met inachtneming van de verboden dubbelfuncties zoals genoemd in de Wet;

11 of gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid lijstduwers aan te wijzen, en zo ja wie als zodanig wordt aangewezen; indien meer dan één lijstduwer wordt aangewezen, bepaalt de kandidaatstellende ALV ook hun onderlinge volgorde; Daarnaast is het mogelijk aanvullende bepalingen op te nemen. Ook is het kaderstellend advies een goed moment om te bepalen: of de lijsttrekker afzonderlijk wordt aangewezen, en op welke manier op welke manier de kandidatenlijst tot stand komt (m.b.v. kandidaatstellingsvergadering of ledenraadpleging) of kandidaten aanwezig mogen zijn bij de kandidaatstellende ALV (als deze plaatsvindt) Tip: Gebruik de discussie om tot een Kaderstellend advies te komen om draagvlak te creëren voor de hele procedure én de inhoudelijke richting van de lijst. Bijvoorbeeld de verdeling van mannen en vrouwen, van leeftijd, ervaring, verschillende professionele achtergronden, de minimale of maximale inbreng van nieuwe mensen, de verdeling van kandidaten over de wijken van de stad, etc. Dit kan de besluitvorming over de lijst helpen. Uiterlijk 1 juni Agendapunten Kaderstellend advies Deelname aan verkiezingen Eventuele lijstverbinding Groslijst, voorlopig Procedure tijdens komende ALV s Kandidaten aanwezig op kandidaatstellings-alv Aandachtspunten ALV Stemmen over personen met stembriefjes Stemrecht

12 Agendapunten De kaderstellende ALV wordt uiterlijk 1 juni gehouden. Agendapunten zijn: Het kaderstellend advies (art 42.1 en 42.2), inclusief de procedure tijdens komende ALV s. Zie pagina 9. De groslijst (art 44.1). Aandachtspunten ALV Over personen wordt, als stemming nodig is, altijd geheim ofwel schriftelijk (met stem-briefjes) gestemd. Bij het staken van de stemmen (in dit geval: als er evenveel stemgerechtigden voor als tegen zijn) over personen beslist terstond het lot op een wijze als door de voorzitter te bepalen. Hierbij is van belang dat blanco stemmen en ongeldige stemmen niet meetellen. Indien in een vergadering wordt gestemd, wordt een commissie van stemopneming van ten minste drie leden op voordracht van het bestuur door en uit de vergadering benoemd. Tip: Het is goed om als secretaris voorafgaand aan de verkiezing genoeg stembriefjes klaar te hebben. Met bijv.verschillende kleuren stembriefjes, alle voorzien van uw handtekening / paraaf, is het mogelijk verschillende stemmingen overzichtelijk te houden. Stemrecht Rechtsgeldige besluiten kunnen slechts genomen worden indien aan alle vereisten is voldaan om de leden op te roepen voor de vergadering en de agenda duidelijk aangeeft waarover gestemd gaat worden. Zorgvuldigheid is dus belangrijk! Gewone leden en aspirant-leden van de afdeling hebben toegang tot iedere ledenvergadering van de afdeling waartoe zij behoren. Zij zijn bevoegd in deze vergaderingen het woord te voeren. De gewone leden hebben stemrecht in de ledenvergaderingen. Voor deze vergadering maakt het nog niet uit wanneer men lid is als de persoon maar lid is op de dag van de ledenvergadering. T.a.v. de kandidaatstellende ALV gelden striktere regels.

13 Basis voor advieslijst: Voorlopige groslijst vastgesteld op kaderstellende ALV Eventuele toevoegingen door bestuur Advieslijst heeft soms al vastgestelde lijsttrekker en/of lijstduwer Advieslijst is verantwoordelijkheid bestuur, met hulp van Lijsttrekker Fractievoorzitter Scoutingcommissie (indien aanwezig) Basis voor advieslijst voorlopige groslijst / toevoegingen door bestuur De voorlopige groslijst die door de ledenvergadering uiterlijk 1 juni 2013 (kaderstellende ALV) is vastgesteld, kan eventueel worden aangevuld met personen waarvan pas na die datum bekend wordt dat zij belangstelling hebben voor een voorlopige kandidatuur. Het bestuur kan deze personen aan de voorlopige lijst toevoegen, maar moet daarvan dan wel gemotiveerd melding maken aan de leden. Al deze toegevoegde personen dienen uiterlijk 1 oktober 2013 hun voorlopige kandidatuur schriftelijk te hebben bevestigd, want de definitieve groslijst moet uiterlijk per die datum zijn vastgesteld. De groslijst wordt alfabetisch opgesteld en bevat dezelfde informatie als het gegevensformulier dat door de voorlopige kandidaat is ondertekend. De bestuursleden zijn hiervan uitgezonderd. Tip: Maximaal 50 namen op een ontwerpkandidatenlijst betekent dat minder ook is toegestaan. In kleine afdelingen met een beperkt aantal fractieleden is dit ook zeer wenselijk; vaak is het immers toch al een probleem om voldoende (kwalitatief goede) kandidaten te vinden. Het is dan onverstandig om koste wat kost toch 50 namen op een lijst te krijgen. Het is handig als het bestuur in deze besluitvorming voorziet en dit meeneemt in het kaderstellend advies Advieslijst Indien er een afzonderlijk aangewezen lijsttrekker is, heeft deze q.q. een adviserende rol in de totstandkoming van de advieslijst. Ditzelfde geldt voor de zittende fractievoorzitter. Ook kan het bestuur hulp inroepen van een op te richten scoutingcommissie. Maar in alle gevallen blijft het bestuur verantwoordelijk en aanspreekbaar op de advieslijst.

14 De programma-alv Conceptprogramma uiterlijk 1 oktober bij leden Vaststelling in ALV uiterlijk 1 november Vaststelling verkiezingsprogramma Amenderingsmogelijkheden Schriftelijk Mondeling tijdens de vergadering Onderschrijving door kandidaten De programma-alv Het conceptverkiezingsprogramma moet (samen met de groslijst) voor 1 oktober (en minimaal twee weken voor de programma-alv) naar de leden zijn gezonden. Beide stukken dienen tegelijkertijd verzonden te worden, om de verbinding tussen het programma en de kandidaten die het programma moeten onderschrijven helder te maken. Het verkiezingsprogramma dient uiterlijk 1 november 2013 te worden vastgesteld in een ledenvergadering (programma-alv). Vaststelling verkiezingsprogramma De afdeling is vrij hoe het verkiezingsprogramma exact wordt vastgesteld en hoe er geamendeerd moet worden. De reglementen die gelden binnen de VVD geven hiervoor geen dwingende normen. Globaal gesproken zijn er twee manieren: het schriftelijk voorafgaand aan de vergadering indienen van amendementen, en het gedurende de vergadering per hoofdstuk en/of pagina het verkiezingsprogramma vaststellen waarbij de leden staande de vergadering mondeling aanpassingsvoorstellen kunnen doen. Voordelen van het schriftelijk laten indienen van amendementen: eventuele pijnpunten zijn voor vergadering duidelijk mogelijkheid om voorstellen te combineren opstellers kunnen zich voorbereiden

15 Nadelen van het schriftelijk laten indienen van amendementen: Voor een schriftelijke amenderingsprocedure is het belangrijk dat de termijnen redelijk zijn, en dat deze gecommuniceerd worden. Dit betekent in de praktijk dat het verkiezingsprogramma tenminste 5 weken voor de ALV verzonden moet worden. Binnen een afdeling is een redelijke amenderingstermijn 4 weken na de bekendmaking van het verkiezingsprogramma. Vervolgens vergt de verwerking van de amendementen 1 week. De hele procedure wordt hiermee heel formeel, en blijft dan in de praktijk meestal beperkt tot een kern actieve leden. Terwijl dit juist een onderwerp is dat ook gewone leden enthousiast kan maken. Onderschrijving door kandidaten Alle voorlopige kandidaten dienen het verkiezingsprogramma te onderschrijven. Doen zij dit (gedeeltelijk) niet, dan moeten zij dit schriftelijk kenbaar maken aan het bestuur en wel tijdig voor de kandidaatstellingsvergadering. Een en ander dient tijdens de kandidaatstellingsvergadering aan de orde te komen, zodat de leden hiermee rekening kunnen houden bij de definitieve plaatsbepaling. Nadien zijn gekozen fractieleden aanspreekbaar op hun functioneren mede op basis van het verkiezingsprogramma. Ook van de lijsttrekker moet bekend zijn dat hij/zij het verkiezingsprogramma onderschrijft. Planning vergadering tussen 2 weken na programma-alv en 1 december Agenda Advieslijst verstuurd met conceptprogramma en groslijst Opzet vergadering Presentatie zittende leden

16 De kandidatenlijst dient uiterlijk 1 december definitief vastgesteld te worden middels een ledenvergadering of een ledenraadpleging. Agenda Uiterlijk 1 oktober 2013, doch tenminste twee weken voor de programma-alv, dienen de definitieve groslijst, de ontwerpkandidatenlijst en het ontwerpverkiezingsprogramma aan alle leden te worden toegezonden. Dit mag aan alle leden apart (per post of per ) of via het mededelingenblad van de afdeling. De advieslijst mag maximaal 50 namen bevatten. Opzet vergadering - Presenteren kandidaten Voordat de beraadslagingen over de volgorde van de lijst plaatsvinden, kunnen de fractievoorzitter en/of de (overige) zittende leden het woord voeren en inlichtingen verstrekken aan de leden. Zij hebben er immers een periode van raadslidmaatschap op zitten en willen zich enerzijds verantwoorden voor hun handelen tijdens de afgelopen zittingsperiode en anderszijds vanuit hun ervaring toelichten wat nodig is voor de lijst. Het is niet verboden dat de overige personen op de groslijst ook het woord voeren (= zich presenteren) wanneer de vergadering dat wenst, maar hier geldt gelijke monniken gelijke kappen : indien dit wordt toegestaan aan één voorlopige kandidaat, dan ook alle anderen. Indien er een lange groslijst is, kan dit tijdrovend zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verkiesbare en niet-verkiesbare plaatsen op de lijst. Tip: Organiseer voor de kandidaatstellingsvergadering een debat of een simulatie met de groslijstkandidaten. Zo bespaart u tijd op de kandidaatstellingsvergadering, en kunnen de leden hun kandidaten alvast in actie zien. Kaderstellend advies t.b.v. aanwezigheid kandidaten Stemrecht afdelingsleden, in geval van lidmaatschap voor 1 juli

17 Kaderstellend advies t.b.v. aanwezigheid van kandidaten Statutair zijn alle voorlopige kandidaten (verkiesbaar én niet-verkiesbaar) uitgesloten van aanwezigheid tijdens de kandidaatstellings-alv. Het is echter mogelijk dat ze er toch bij zijn, als dit in de Kaderstellende-ALV is besloten. Deze ALV heeft uiterlijk 1 juni plaatsgevonden. Stemrecht afdelingsleden Aan de stemmingen tijdens de kandidaatstellingsvergadering mogen slechts die personen deelnemen, die op 1 juli 2013 lid zijn van de betreffende VVD-afdeling volgens de ledenlijst ( en dat uiteraard nog steeds zijn bij aanvang van de vergadering. Tevens moeten zij in de gemeente woonachtig zijn, die tot de afdeling behoort. Tip : Zorg ervoor dat de ledenlijst dd 1 juli 2013 bij de secretaris is op de vergadering. Het kan dus gebeuren dat, hoewel besloten is dat kandidaten aanwezig mogen zijn bij de desbetreffende kandidaatstellingsvergadering, er kandidaten zijn die geen stemrecht hebben omdat zij na 1 juli 2013 lid zijn geworden. Het stemrecht is persoonlijk en niet overdraagbaar (artikel 16.6 van de Statuten). Er mag dus niet via machtiging worden gestemd. Kaderstellend advies als kader voor kandidatenlijst Stemprocedure Algemene discussies voorafgaand aan stemming Schriftelijke stemming met stembriefjes Meerderheid per kandidaat Kaderstellend advies als kader voor kandidatenlijst Het kaderstellend advies is vastgesteld in de kaderstellende ALV en omvat een profiel van de lijst en van de individuele kandidaten. Het is handig om dit advies te gebruiken in de argumentatie van de advieslijst van het bestuur, en gedurende de stemming.

18 Stemprocedure algemene discussies In de kandidaatstellingsvergadering wordt, nadat de zittende leden eventueel het woord hebben gevoerd, eerst gelegenheid geboden tot algemene beschouwingen. Schriftelijke stemming met stembriefjes Vervolgens wordt plaats voor plaats, beginnend bij plaats 1 de kandidatenlijst vastgesteld. In het geval er een afzonderlijk aangewezen lijsttrekker is, begint stemming bij plaats 2. Ieder rechtmatig aanwezig lid mag per plaats de gestelde persoon mondeling ondersteunen. Indien er sprake is van meer dan één kandidaat voor een plaats, wordt er schriftelijk (en dus geheim) gestemd. De laatste plaats(en) worden ook niet meegenomen in de stemprocedure indien de kaderstellende ALV tot lijstduwer(s) besloten heeft. Vaststellen (art 22.3) De lijst wordt vastgesteld door per plaats te bepalen wie deze inneemt. Indien een kandidaat van het bestuur niet wordt gekozen op de plaats waarvoor hij/zij was gesteld, dan schuiven alle kandidaten van het bestuur een plaats naar onderen op. Bij de volgende plaats doet deze kandidaat dus weer mee, tezamen met de kandidaten die voor die plaats waren gesteld en degenen die niet voor een eerdere plaats zijn gekozen maar nu opnieuw mondeling worden ingezet. Uiteraard kan een wijzigingsvoorstel altijd door de indiener worden ingetrokken. Een stemvoorbeeld: voor plaats 5 worden gesteld: kandidaat A van het bestuur en kandidaten B, C en D vanuit de ledenvergadering. Voor plaats 6 is kandidaat E van het bestuur gesteld. Na stemming wordt kandidaat B gekozen voor plaats 5. Voor plaats 6 worden ingezet: kandidaat A van het bestuur en, indien ze vanuit de ledenvergadering gehandhaafd worden, kandidaten C, D en F. Kandidaat E verschuift naar de stemming voor plaats 7. Tip: Vraag voorafgaand aan de stemming en voor het sluiten van de vergadering aan de aanwezige leden of men bezwaren heeft tegen de ingezette procedure. Dit, inclusief de verslaglegging daarvan, is handig mochten er bezwaren nakomen.

19 Definitieve lijst Akkoordverklaringen van kandidaten Gemeentelijke formulieren opvragen en invullen Dag der kandidaatstelling belangrijk moment Definitieve lijst akkoordverklaringen van kandidaten Na de vergadering zal aan alle op de lijst geplaatste kandidaten een verklaring worden gevraagd dat zij akkoord zijn met de hen toegekende plaats. Dit gebeurt met het IPGR-formulier (mijnvvd.nl). Het komt echter wel voor dat gekozen kandidaten alsnog niet akkoord gaan met hun plaats. Ook plotselinge verhuizing, een ernstig ongeluk of erger kunnen oorzaak zijn dat een plaats niet wordt geaccepteerd. Het bestuur kan dan de lijst aanvullen door opschuiving en aan de onderzijde van de lijst putten uit de op de groslijst voorkomende voorlopige kandidaten. Vaak wordt de laatste plaats ingevuld met een lokale bekende persoonlijkheid, die veel stemmen kan trekken, doch niet (meer) in de raad wil. Het is handig om deze persoon als lijstduwer aan te merken in het Kaderstellend advies. Gemeentelijke formulieren opvragen en invullen Voor een verklaring van instemming moet model H-9 worden gebruik (verkrijgbaar bij de gemeente of op In de meeste gevallen levert dit geen problemen op. Indien (onverwacht) echter een kandidaat uitvalt moeten alle overige verklaringen opnieuw worden getekend. In model H-9 (en ook andere modellen) is namelijk de volledige kandidatenlijst opgenomen. Daarin mogen geen correcties worden aangebracht. Handig is om gelijk na afloop van de vergadering (waarschijnlijk roept u de kandidaten toch naar voren voor applaus en een bosje bloemen) iedereen een briefje voor akkoord te laten tekenen. Een model hiervoor is op te vragen bij het Algemeen Secretariaat. Dag der kandidaatstelling De dag der kandidaatstelling is de belangrijkste dag in de functie van de afdelingssecretaris. Deze dag is volgens de kieswet 43 dagen voor de verkiezingen. Omdat de verkiezingsdag in 2014 nog niet definitief is vastgesteld, is die nog onbekend. Op deze dag schrijft de partij zich in bij de gemeente met behulp van de formulieren.

20 Dit vergt een secure voorbereiding. In heel veel gemeenten is voor-inlevering mogelijk. Het is handig hier gebruik van te maken. De secretaris van het bestuur is verantwoordelijk voor deze inlevering. Dat zal dus in het voorkomende geval de secretaris van het vervangende bestuur zijn, doch altijd woonachtig in de betreffende gemeente. Voor het inleveren van de lijsten is een aantal (wettelijke) formulieren en handelingen voorgeschreven. Een formulier is bijvoorbeeld model H-3-1, waarin de gemachtigde van de VVD (de directeur van het Algemeen Secretariaat) verklaart dat de afdeling de naam VVD mag gebruiken (VVD zonder puntjes) en de lijst mag indienen. Tevens is het goed dat deze last niet louter door één persoon wordt gedragen, maar dat er mogelijkheid is voor overleg, controle en back-up. Tip: betrek een oud-secretaris of een ander geïnteresseerd lid bij de voorbereidingen. Vier ogen zien meer dan twee, en bovendien is het prettig om te kunnen overleggen.

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN 2018 Dit schema is opgesteld op basis van de statuten en het huishoudelijk reglement van de partij en beschrijft de formele

Nadere informatie

Draaiboek Gemeenteraadsverkiezingen 2018 PvdA Den Helder. VOORBEREIDINGEN: ledenvergadering ledenvergadering

Draaiboek Gemeenteraadsverkiezingen 2018 PvdA Den Helder. VOORBEREIDINGEN: ledenvergadering ledenvergadering Draaiboek Gemeenteraadsverkiezingen 2018 PvdA Den Helder VOORBEREIDINGEN: 01-06-2017. 01-06-2017 01-06-2017 Het afdelingsbestuur legt op de afdelingsvergadering ter vaststelling voor: voorstel tot deelname

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Bepalingen Paragraaf 1: Paragraaf 2: Paragraaf 3: Paragraaf 4: Algemeen 1. Begripsbepalingen Taken 2. Bestuur Vergaderingen 3. Ledenvergaderingen 4. Algemene

Nadere informatie

Middelharnis, 7 maart 2014. Onderwerp: Waterschapsverkiezingen Hollandse Delta 2015. Geachte voorzitters en secretarissen,

Middelharnis, 7 maart 2014. Onderwerp: Waterschapsverkiezingen Hollandse Delta 2015. Geachte voorzitters en secretarissen, Aan: De voorzitters en secretarissen van de VVD-afdelingen in het gebied van het waterschap Hollandse Delta Kopie: De secretarissen van de Kamercentrales Zuid-Holland Middelharnis, 7 maart 2014 Onderwerp:

Nadere informatie

TIJDSCHEMA EN PROCEDURE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

TIJDSCHEMA EN PROCEDURE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 TIJDSCHEMA EN PROCEDURE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Inleiding Op 21 maart 2018 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VVD werkt aan een liberaler Nederland en daarom is het ook belangrijk

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Versie mei 2018 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Bepalingen Paragraaf 1: Algemeen Paragraaf 2: Paragraaf 3: Paragraaf 4: 1. Begripsbepalingen Taken 2. Bestuur Vergaderingen 3. Ledenvergaderingen

Nadere informatie

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten PvdA Afdeling Houten Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten 21 maart 2018 Vast te stellen 26.01.2017 1 Inleiding De gemeenteraadsverkiezingen 2018 liggen in het verschiet. Het organiseren en

Nadere informatie

Toelichting voorstel en amendementenprocedure voor afdelingsreglement GroenLinks afdeling Groningen

Toelichting voorstel en amendementenprocedure voor afdelingsreglement GroenLinks afdeling Groningen Toelichting voorstel en amendementenprocedure voor afdelingsreglement GroenLinks afdeling Groningen Vooraf Dit voorstel voor een afdelingsreglement is tot stand gekomen door de reglementen van de voorgaande

Nadere informatie

2.3. Nieuwe aspirant leden worden door middel van een groslijst aan het bestuur voorgelegd.

2.3. Nieuwe aspirant leden worden door middel van een groslijst aan het bestuur voorgelegd. . Het Huishoudelijk Reglement geeft een nadere toelichting/uitwerking van de statuten. Het Huishoudelijke Reglement wordt goedgekeurd in de Algemene Ledenvergadering (ALV). Ook wijzigingen op het Huishoudelijke

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Gemeenteraadsverkiezingen 2018 We willen zo vroeg mogelijk beginnen met de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de ALV willen we als bestuur met de leden van gedachte willen wisselen

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Inleiding In dit document treft u 10 wijzigingsvoorstellen voor aanpassing van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement.

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN

AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN De Algemene Afdelingsvergadering (AAV) van D66 Vlaardingen, op maandag 16 januari 2017 bijeen, heeft besloten dat voor de afdeling D66 Vlaardingen het standaard afdelingsreglement

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke

Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke Huishoudelijk Reglement Vereniging SAM Waadhoeke Hoofdstuk I. Leden en Algemene Ledenvergadering(ALV) Artikel 1. 1. Het lidmaatschap staat open voor alle inwoners

Nadere informatie

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad.

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad. Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad. Dit afdelingsreglement is door de Algemene Ledenvergadering van GroenLinks Utrechtstad op 30 mei 2018 vastgesteld. Sinds deze datum is dit reglement

Nadere informatie

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam.

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam. Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam. Dit afdelingsreglement is door de ledenvergadering van GroenLinks Rotterdam (hierna: ledenvergadering) op 21 maart 2017 vastgesteld. Sinds deze datum is

Nadere informatie

agenda verkiezingen 2014/2015

agenda verkiezingen 2014/2015 agenda verkiezingen /2015 10 mei extra GLV i.v.m. Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 22 mei Europese verkiezingen 20 september GLV: o.a. voorbereiding verkiezingsprogramma s 29 november GLV:

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Algemeen Begripsbepalingen In dit Huishoudelijk Reglement en in de krachtens dit Huishoudelijk Reglement vast te stellen reglementen wordt verstaan onder: a. Algemene ledenvergadering:

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement.

Huishoudelijk reglement. Huishoudelijk reglement. Huishoudelijk reglement Lokaal Tilburg Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 22 maart 2017 Hoofdstuk 1. DE ORGANISATIESTRUCTUUR VAN Lokaal Tilburg. 1.1. DE ALGEMENE LEDENVERGADERING.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND Artikel 1. Algemeen 1. In dit huishoudelijk reglement wordt onder bestuur, voorzitter en penningmeester verstaan het bestuur van de provinciale afdeling

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICT DEN HAAG EN OMSTREKEN TOEPASSINGSGEBIED

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICT DEN HAAG EN OMSTREKEN TOEPASSINGSGEBIED Bladzijde 1 van 8 HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICT DEN HAAG EN OMSTREKEN Artikel 1 TOEPASSINGSGEBIED 1. Dit reglement is van toepassing op de vereniging "District Den Haag en Omstreken. 2. In dit reglement

Nadere informatie

Vooraf. Artikel 1 Vergaderingen en vergaderorde HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Brede Sociaal Maatschappelijke Raad gemeente Doesburg

Vooraf. Artikel 1 Vergaderingen en vergaderorde HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Brede Sociaal Maatschappelijke Raad gemeente Doesburg HUISHOUDELIJK REGLEMENT Brede Sociaal Maatschappelijke Raad gemeente Doesburg Vooraf De Brede Sociaal Maatschappelijke Raad (BSMR) van de gemeente Doesburg adviseert het College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

procedurebeschrijving de advieslijsten, de groslijsten, de verkiezingsprogramma s, de weging per

procedurebeschrijving de advieslijsten, de groslijsten, de verkiezingsprogramma s, de weging per Aan: de voorzitters en secretarissen van de lokale Brabantse CDA afdelingen i.a.a. : de leden van CDA Brabant Betreft : verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 2015 Inleiding. Tijdens onze ALV

Nadere informatie

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht AFDELINGSREGLEMENT DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht Dit reglement is vastgesteld door de Algemene Afdelingsvergadering van D66, afdeling Utrecht op XXXXXXXX 2016. Dit reglement is een aanvulling op de Statuten

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement NVFB

Huishoudelijk reglement NVFB Huishoudelijk reglement NVFB Doc.nr. 458529 versie 18-05-2010 1 Doc.nr. 458529 versie 18-05-2010 2 Artikel 1 Algemene bepaling Dit reglement is opgesteld conform het bepaalde in artikel 28 van de statuten

Nadere informatie

vast te stellen het Reglement ondernemingsraad gemeente Leek. I. Begripsbepalingen

vast te stellen het Reglement ondernemingsraad gemeente Leek. I. Begripsbepalingen CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR47204_1 1 juni 2016 Reglement ondernemingsraad gemeente Leek De ondernemingsraad van de gemeente Leek; B E S L U I T : vast te stellen het Reglement ondernemingsraad

Nadere informatie

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement AFDELINGSREGLEMENT D66 Eindhoven Dit is het afdelingsreglement van D66 Eindhoven. Het reglement is gebaseerd op het standaardreglement dat is vastgesteld door het vastgesteld door het Landelijk bestuur

Nadere informatie

Leidraad Lokale Netwerken

Leidraad Lokale Netwerken Leidraad Lokale Netwerken Januari 2016 Leidraad Lokale Netwerken stappenplan oprichting en formulieren Voor een open en toegankelijke partij is het van belang om op lokaal niveau een krachtige en slagvaardige

Nadere informatie

Algemene bepalingen. De Ledenvergadering en de deelvergadering

Algemene bepalingen. De Ledenvergadering en de deelvergadering AFDELING GRONINGEN AFDELINGSREGLEMENT Zoals vastgesteld door de ledenvergadering van 14 september 2017 Algemene bepalingen Artikel I. Definities 1) Dit reglement is het afdelingsreglement van de afdeling

Nadere informatie

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaardreglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Lokaal Veenendaal. Afdeling I: Algemene onderwerpen:

Huishoudelijk Reglement Lokaal Veenendaal. Afdeling I: Algemene onderwerpen: Huishoudelijk Reglement Lokaal Veenendaal Afdeling I: Algemene onderwerpen: Artikel 1: Artikel 1.1: Leden van Lokaal Veenendaal zijn binnen de gemeente Veenendaal niet politiek actief anders dan voor Lokaal

Nadere informatie

Reglement Kandidaatstelling en Verkiezingen

Reglement Kandidaatstelling en Verkiezingen Ingaande per 17 november 2007 Toepassing. Artikel 1. Dit reglement is van toepassing op de kandidaatstellingprocedures voor de verschillende verkiezingen voor vertegenwoordigende organen, zoals deze zijn

Nadere informatie

Ondernemingsraad gemeente Nissewaard - REGLEMENT VAN DE ONDERNEMINGSRAAD GEMEENTE NISSEWAARD

Ondernemingsraad gemeente Nissewaard - REGLEMENT VAN DE ONDERNEMINGSRAAD GEMEENTE NISSEWAARD GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Nissewaard Nr. 43180 1 maart 2018 Ondernemingsraad gemeente Nissewaard - REGLEMENT VAN DE ONDERNEMINGSRAAD GEMEENTE NISSEWAARD De ondernemingsraad van de

Nadere informatie

Reglement voor de ondernemingsraad van de provincie Zeeland

Reglement voor de ondernemingsraad van de provincie Zeeland Reglement voor de ondernemingsraad van de provincie Zeeland 25 januari 1996 Vastgesteld in de vergadering van de ondernemingsraad van 25 januari 1996 en gewijzigd in de vergadering van 21 maart 1996, 18

Nadere informatie

1. De ChristenUnie kent een partijbreed databestand waarin kwalitatieve gegevens van leden worden beheerd.

1. De ChristenUnie kent een partijbreed databestand waarin kwalitatieve gegevens van leden worden beheerd. Ingaande per 17 november 2007, gewijzigd op 14 mei 2011 (art. 2, waterschapsverkiezingen), op 13 april 2013 (art. 2, Eerste Kamerverkiezingen), op 21 juni 2014 (artt. 2, 6 en 19, invoering Partijcongres

Nadere informatie

Road to: Gemeenteraadsverkiezingen 2014 PvdA Gouda

Road to: Gemeenteraadsverkiezingen 2014 PvdA Gouda Road to: Gemeenteraadsverkiezingen 2014 PvdA Gouda Versie 10 mei 2013 Laatste actualisatie: Wijziging verkiezingsdatum in 19 maart 2014 Auteur: M.C. Maijenburg Road to Gemeenteraadsverkiezingen 2014 PvdA

Nadere informatie

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICT NOORD-HOLLAND versiedatum 16-03-2011

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICT NOORD-HOLLAND versiedatum 16-03-2011 TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 1. Dit reglement is van toepassing op de vereniging "Bridgedistrict Noord-Holland. 2. In dit reglement worden de begrippen gebruikt zoals vastgesteld in artikel 1 van de statuten.

Nadere informatie

Reglement van Orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Werk & Inkomen Lekstroom

Reglement van Orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Werk & Inkomen Lekstroom CVDR Officiële uitgave van Werk en Inkomen Lekstroom. Nr. CVDR381415_1 2 mei 2017 Reglement van Orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Werk & Inkomen Lekstroom

Nadere informatie

De Nederlandse Burger Partij HUISHOUDELIJK REGLEMENT

De Nederlandse Burger Partij HUISHOUDELIJK REGLEMENT De Nederlandse Burger Partij HUISHOUDELIJK REGLEMENT Opgave 27 maart 2015, opgemaakt te Papendrecht. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Lidmaatschap Artikel 1 Het houden of doen houden van het lidmaatschap, wordt

Nadere informatie

Reglement ondernemingsraden

Reglement ondernemingsraden Reglement ondernemingsraden 1.1 Begripsbepalingen Artikel 1 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer:... b. de onderneming:... c. de wet: de Wet op de ondernemingsraden. d. de bedrijfscommissie:

Nadere informatie

Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016

Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016 Afdelingsreglement D66 Castricum Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten

Nadere informatie

Reglement Ondernemingsraad Stichting ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen

Reglement Ondernemingsraad Stichting ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen Reglement Ondernemingsraad Stichting ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen Inhoudsopgave Begripsbepalingen... 3 Samenstelling en zittingsduur... 3 Voorbereiding van de verkiezing; actief en passief kiesrecht... 3

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds voor de Nederlandse Groothandel SPNG versie februari 2014 versie februari 2014 Verkiezingsreglement 1 Artikel

Nadere informatie

Reglement van de ondernemingsraad gemeente Nissewaard

Reglement van de ondernemingsraad gemeente Nissewaard CVDR Officiële uitgave van Nissewaard. Nr. CVDR379451_1 14 maart 2019 Reglement van de ondernemingsraad gemeente Nissewaard De ondernemingsraad van de gemeente Nissewaard; gelet op artikel 8 van de Wet

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: februari 2011. Inhoudsopgave:

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: februari 2011. Inhoudsopgave: HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: februari 2011 Inhoudsopgave: 1. Leden en hun Verplichtingen 2. Beëindiging lidmaatschap 3. Algemene Leden Vergadering 4. Bestuur 5. Commissies 6. Handboek voor de Counsellor

Nadere informatie

uishoudelijk eglement

uishoudelijk eglement uishoudelijk eglement an de SP mei 2009 2 mei 2009 Huishoudelijk reglement van de SP 4 Huishoudelijk reglement van de SP Inhoudsopgave 1. Lidmaatschap 6 2. Contributie 6 3. Oprichting, opheffing en begrenzing

Nadere informatie

Reglement OR IWNH- Personenstelsel

Reglement OR IWNH- Personenstelsel Reglement OR IWNH- Personenstelsel Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: Ronald Olij ; b. de onderneming (+vestigingsplaats): IW uit Heerhugowaard; c. de wet: de Wet

Nadere informatie

Conform het bestaande aftreedschema treedt in 2016 het volgende bondsbestuurslid af: Ton Wijers

Conform het bestaande aftreedschema treedt in 2016 het volgende bondsbestuurslid af: Ton Wijers Agendapunt 11. Verkiezing leden bondsbestuur 11.1 Voordracht bestuursleden Conform het bestaande aftreedschema treedt in 2016 het volgende bondsbestuurslid af: Ton Wijers Het aftreedschema ziet er als

Nadere informatie

voorzitter, een secretaris en een plaatsvervangende secretaris.

voorzitter, een secretaris en een plaatsvervangende secretaris. 4.1 Personeelsbeleid: 1.5.4.1 Or reglement 1 van 7 Reglement ondernemingsraad Artikel 1 2.1 Begripsbepalingen 1 Dit reglement verstaat onder: a. De ondernemer: S. Romijn b. De ondernemingen: KDV De Drie

Nadere informatie

ALV-reglement van de ASVA studentenunie

ALV-reglement van de ASVA studentenunie ALV-reglement van de ASVA studentenunie Algemeen Artikel 1: Algemeen 1. Waar in dit document de voorzitter genoemd wordt, wordt bedoeld de voorzitter van de algemene vergadering. Artikel 2: Presidium 1.

Nadere informatie

Verkiezingsreglement. Inhoudsopgave

Verkiezingsreglement. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Artikel 1 Definities 1 Artikel 2 Verkiezingscommissie 1 Artikel 3 Kiesgerechtigden 1 Artikel 4 Verkiesbaarheid 2 Artikel 5 Kandidaatstelling 2 Artikel 6 Verkiezingen 3 Artikel 7 Uitslag 3

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Atletiekvereniging Hylas

Huishoudelijk Reglement Atletiekvereniging Hylas Huishoudelijk Reglement Atletiekvereniging Hylas Aanmelding en toelating Artikel 1 1. Nieuwe leden dienen zich aan te melden door middel van het aanmeldingsformulier. 2. Op het aanmeldingsformulier dienen

Nadere informatie

GROENLINKS SÚDWEST- FRYSLÂN. Huishoudelijk Reglement ALGEMEEN

GROENLINKS SÚDWEST- FRYSLÂN. Huishoudelijk Reglement ALGEMEEN GROENLINKS SÚDWEST- FRYSLÂN Huishoudelijk Reglement ALGEMEEN Artikel 1 1. Met afdeling wordt bedoeld de afdeling GroenLinks in Súdwest-Fryslân (SWF), bestaande uit leden woonachtig in deze gemeente. 2.

Nadere informatie

RSI-VERENIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT

RSI-VERENIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT RSI-VERENIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT RSI-vereniging Stationsstraat 6b 3862 CG NIJKERK Pagina 1 van 5 Het lidmaatschap en het donateurschap Artikel 1. 1 Aanmelding voor het lidmaatschap geschiedt door

Nadere informatie

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap Zuiderzeeland

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap Zuiderzeeland WATERSCHAPSBLAD Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap Zuiderzeeland Nr. 3353 12 april 2018 Regeling benoeming bestuursleden in de categorie ongebouwd van het waterschapsbestuur

Nadere informatie

Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden

Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden Begripsbepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. ondernemer: Stichting Hogeschool Leiden, gevestigd te Leiden; b. onderneming: Hogeschool

Nadere informatie

Sept Oudervereniging: de geledingenraad van ouders als bedoeld in de wet, artikel 26. Wet: de Wet Medezeggenschap Onderwijs.

Sept Oudervereniging: de geledingenraad van ouders als bedoeld in de wet, artikel 26. Wet: de Wet Medezeggenschap Onderwijs. Huishoudelijk reglement OV OBS De Kei Sept 2013 Definities Artikel 1 Oudervereniging: de geledingenraad van ouders als bedoeld in de wet, artikel 26. Wet: de Wet Medezeggenschap Onderwijs. Doel Artikel

Nadere informatie

Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek vast te stellen het Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek Hoofdstuk I.

Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek vast te stellen het Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek Hoofdstuk I. CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR311502_1 1 juni 2016 Reglement Ondernemingsraad Gemeente Leek 2013 De ondernemingsraad van de gemeente Leek; B E S L U I T: vast te stellen het Reglement Ondernemingsraad

Nadere informatie

Formulier kandidaatstelling Lijsttrekker D66 afdeling Haren Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Formulier kandidaatstelling Lijsttrekker D66 afdeling Haren Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Formulier kandidaatstelling Lijsttrekker D66 afdeling Haren Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Invulinstructie Dit kandidaatstellingsformulier dient volledig ingevuld ontvangen te zijn door de Verkiezingscommissie

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Stichting Huurdersbelang Stadswonen

Huishoudelijk Reglement Stichting Huurdersbelang Stadswonen Huishoudelijk Reglement Stichting Huurdersbelang Stadswonen 1. Begrippen Huurdersbelang Stichting Huurdersbelang Stadswonen Huurdersvertegenwoordiging Huurdersvertegenwoordiging zoals opgetekend in de

Nadere informatie

H u i s h o u d e l ij k R e g l e m e n t

H u i s h o u d e l ij k R e g l e m e n t Schaakclub Purmerend H u i s h o u d e l ij k R e g l e m e n t ARTIKEL 1: LEDEN 1. Leden zijn natuurlijke personen die zich bij het bestuur hebben aangemeld en als zodanig zijn toegelaten. 2. Een natuurlijke

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Young Physiotherapist Association

Huishoudelijk reglement Young Physiotherapist Association Huishoudelijk reglement Young Physiotherapist Association (publicatiedatum: december 2015) (bij onduidelijkheid of het ontbreken van bepaalde zaken gelden de statuten boven het HHR) De Young Physiotherapist

Nadere informatie

COÖPERATIE HSLNET U.A.

COÖPERATIE HSLNET U.A. COÖPERATIE HSLNET U.A. REGLEMENT LEDENRAAD Artikel 1: Samenstelling 1. De Ledenraad van de coöperatie bestaat uit minimaal 5 en maximaal 15 leden. Gestreefd wordt naar een evenredige verdeling van de leden

Nadere informatie

LEDEN RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VAN DE LEDEN. 1. Nieuwe leden betalen de verschuldigde contributie tegelijk met de aanmelding als lid der vereniging.

LEDEN RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VAN DE LEDEN. 1. Nieuwe leden betalen de verschuldigde contributie tegelijk met de aanmelding als lid der vereniging. HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE BELANGENVERENIGING ZESGEHUCHTEN Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 LEDEN Leden van de vereniging kunnen ook zijn zij die geen bewoner zijn van Zesgehuchten, maar wel

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement A.S.V.Gay

Huishoudelijk reglement A.S.V.Gay Huishoudelijk reglement A.S.V.Gay Algemene bepalingen Artikel 1 algemeen 1. De vereniging: Amsterdamse Studenten Vereniging Gay (A.S.V.G.), statutair gevestigd te Amsterdam en ingeschreven in het handelsregister

Nadere informatie

Reglement OR IWNH - Personenstelsel

Reglement OR IWNH - Personenstelsel Reglement OR IWNH - Personenstelsel Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: Stichting InstallatieWerk Noord-Holland; b. de onderneming: Stichting InstallatieWerk Noord-Holland;

Nadere informatie

Op weg naar één PvdA-afdeling in de Westelijke Mijnstreek

Op weg naar één PvdA-afdeling in de Westelijke Mijnstreek Op weg naar één PvdA-afdeling in de Westelijke Mijnstreek Plan van aanpak samengaan van PvdA-afdelingen Sittard-Geleen en Stein-Beek Datum: 2 juni 2017 Door: Paul Kubben en Marijke Clerx Status: Definitief

Nadere informatie

VOORSTEL TOT WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT ten behoeve van Partijcongres 4 november 2017

VOORSTEL TOT WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT ten behoeve van Partijcongres 4 november 2017 VOORSTEL TOT WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT ten behoeve van Partijcongres 4 november 2017 Art. Huidige tekst Art. Voorgestelde tekst Toelichting HOOFDSTUK I: VAN HET LIDMAATSCHAP AANMELDING EN INSCHRIJVING

Nadere informatie

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaard Reglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57;

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57; CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR385492_1 31 juli 2018 Verordening op de Rekeningcommissie 2005 Nr. 1.7 DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT LACROSSE GRONINGEN GLADIATORS

HUISHOUDELIJK REGLEMENT LACROSSE GRONINGEN GLADIATORS HUISHOUDELIJK REGLEMENT LACROSSE GRONINGEN GLADIATORS DIES NATALIS Artikel 1 De Dies Natalis van Lacrosse Groningen Gladiators is 24 juni 2003. ALGEMEEN Artikel 2 Volgens artikel 19 van de statuten van

Nadere informatie

Zittingsduur Artikel 3 1. De leden van de ondernemingsraad treden om de jaar tegelijk af. 2. De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar.

Zittingsduur Artikel 3 1. De leden van de ondernemingsraad treden om de jaar tegelijk af. 2. De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar. Verkiezingsreglement Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: b. de onderneming: c. de wet: de Wet op de ondernemingsraden (WOR); d. bedrijfscommissie: de bedrijfscommissie:

Nadere informatie

Formulier kandidaatstelling Gemeenteraadsverkiezing 2018 in de gemeente Elburg/Hattem/Heerde/Oldebroek

Formulier kandidaatstelling Gemeenteraadsverkiezing 2018 in de gemeente Elburg/Hattem/Heerde/Oldebroek Formulier kandidaatstelling Gemeenteraadsverkiezing 2018 in de gemeente Elburg/Hattem/Heerde/Oldebroek Invulinstructie Dit kandidaatstellingsformulier dient uiterlijk op 31 augustus 2017 om 23.59 uur tezamen

Nadere informatie

Voorstellen wijziging Huishoudelijk Reglement

Voorstellen wijziging Huishoudelijk Reglement Voorstellen wijziging Huishoudelijk Reglement Inleiding Het Landelijk Bestuur stelt voor om het Huishoudelijk Reglement op enkele punten aan te passen. Deze aanpassingen zijn ingegeven door ervaringen

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 16 augustus 2016

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 16 augustus 2016 Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V 16 augustus 2016 VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS VAN DE ABN AMRO BANK

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICTEN. Versiedatum: TOEPASSINGSGEBIED. 1. Dit reglement is van toepassing op de vereniging "Bridgedistrict *.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICTEN. Versiedatum: TOEPASSINGSGEBIED. 1. Dit reglement is van toepassing op de vereniging Bridgedistrict *. Bladzijde 1 van 8 Ref: 2010.0487.01 AR MV HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICTEN Versiedatum: 21-12-2010 TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 1. Dit reglement is van toepassing op de vereniging "Bridgedistrict *. 2.

Nadere informatie

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK Artikel 1. Begripsbepaling 1. De in de statuten van Stichting Contractspelersfonds KNVB gebruikte begripsbepalingen worden geacht deel uit te maken van dit reglement. 2. In

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS Vastgesteld op de ledenvergadering van 22 oktober 2002 Gewijzigd in de ledenvergadering van 7 oktober 2003 Opnieuw gewijzigd in de ledenvergadering

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement MKB Hapert

Huishoudelijk reglement MKB Hapert Huishoudelijk reglement Artikel 1. Begripsbepalingen In de regeling wordt verstaan onder: a. Statuten: de laatste statuten van de vereniging zoals deze bij notariële akte zijn vastgesteld; b. Huishoudelijk

Nadere informatie

PvdA Amsterdam West proces rond lijsttrekkersverkiezing vastgesteld in bestuursvergadering 15 augustus 2013

PvdA Amsterdam West proces rond lijsttrekkersverkiezing vastgesteld in bestuursvergadering 15 augustus 2013 PvdA Amsterdam West proces rond lijsttrekkersverkiezing vastgesteld in bestuursvergadering 15 augustus 2013 Tot en met 16 september kunnen zich kandidaten melden voor het lijsttrekkerschap van de PvdA

Nadere informatie

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een waterschap door de Kamer van Koophandel als bedoeld in artikel 3, vijfde lid,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING DORPSGEMEEN- SCHAP OUD ADE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING DORPSGEMEEN- SCHAP OUD ADE HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING DORPSGEMEEN- SCHAP OUD ADE Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement behoort bij de statuten van de te Oud-Ade (gemeente Kaag en Braassem) gevestigde vereniging Dorpsgemeenschap

Nadere informatie

Preambule AFDELINGSREGLEMENT. DEMOCRATEN 66, Afdeling Amersfoort

Preambule AFDELINGSREGLEMENT. DEMOCRATEN 66, Afdeling Amersfoort Preambule Dit reglement is gemaakt voor de D66-leden van de afdeling Amersfoort. D66 is een ledenpartij. Op alle niveaus binnen de partij landelijk, regionaal en afdeling bepalen de leden met elkaar wat

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de afdeling Jong. van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de afdeling Jong. van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT 21-8-2013 huishoudelijk reglement 1afdeling Jong van de PV RIVM/BBio/PD-ALT HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de afdeling Jong van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT Artikel 1 Lidmaatschap 1. Zij

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT 2012

HUISHOUDELIJK REGLEMENT 2012 HUISHOUDELIJK REGLEMENT 2012 van de NEDERLANDSE VERENIGING voor VEILIGHEIDSKUNDE Huishoudelijk Reglement NVVK 2012.doc HUISHOUDELIJK REGLEMENT 2012 NEDERLANDSE VERENIGING voor VEILIGHEIDSKUNDE INLEIDENDE

Nadere informatie

Dit reglement bevat regels en bepalingen met betrekking tot de gang van zaken binnen de vereniging en tijdens verenigingsactiviteiten.

Dit reglement bevat regels en bepalingen met betrekking tot de gang van zaken binnen de vereniging en tijdens verenigingsactiviteiten. Huishoudelijk Reglement Aqua Duiktechniek Weert Algemeen Artikel 1. Dit reglement bevat regels en bepalingen met betrekking tot de gang van zaken binnen de vereniging en tijdens verenigingsactiviteiten.

Nadere informatie

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement van de

Nadere informatie

1. Reglement oudercommissie

1. Reglement oudercommissie 1. Reglement oudercommissie 1. Doelstelling De oudercommissie stelt zich ten doel namens de ouders te participeren in het beleid van door een goede invulling te geven aan de adviesrechten om op deze wijze

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum onbekend>

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum onbekend> Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement. Woningbouwvereniging De Goede Woning Neerijnen

Huishoudelijk Reglement. Woningbouwvereniging De Goede Woning Neerijnen Huishoudelijk Reglement Woningbouwvereniging De Goede Woning Neerijnen Vastgesteld in de ALV 11 oktober 2016 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT WONINGBOUWVERENIGING DE GOEDE WONING NEERIJNEN Artikel 1 - Definities

Nadere informatie

Definitief reglement ondernemingsraad HMC (zie: WOR, artikel 8)

Definitief reglement ondernemingsraad HMC (zie: WOR, artikel 8) Definitief reglement ondernemingsraad HMC (zie: WOR, artikel 8) Inhoudsopgave pag. I Begripsbepalingen 1 Artikel 1 1 II Samenstelling en zittingsduur 2 Artikel 2 2 Artikel 3 2 III Voorbereiding van de

Nadere informatie

Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan

Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan 1 Preambule De wet versterking bestuur pensioenfondsen bepaalt dat in het verantwoordingsorgaan de deelnemers en de pensioengerechtigden op basis van onderlinge

Nadere informatie

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een waterschap door de Kamer van Koophandel als bedoeld in artikel 3, vijfde lid,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT (als bedoeld in artikel 16 van de statuten van LTO Noord) van de LTO Noord afdeling Noordoostpolder Naam en werkgebied Artikel 1 De afdeling is genaamd: de afdeling Noordoostpolder

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere BESLUIT:

GEMEENTEBLAD. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere BESLUIT: Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere gelet op artikel 52 van de Gemeentewet BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK (goedgekeurd in de Algemene Leden Vergadering van 9 december 2009) Algemeen Artikel 1 De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan het door het bestuur

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE VOORBEREIDING VAN DE KANDIDAATSTELLING VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE PROVINCIALE STATEN

REGLEMENT VOOR DE VOORBEREIDING VAN DE KANDIDAATSTELLING VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE PROVINCIALE STATEN REGLEMENT VOOR DE VOORBEREIDING VAN DE KANDIDAATSTELLING VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE PROVINCIALE STATEN ARTIKEL 1 Toepassingsbereik Artikel 1.1 Dit reglement is van toepassing op de voorbereiding

Nadere informatie

Lidmaatschap. Van het bestuur. Huishoudelijk reglement. Certified Media Professionals; gevestigd te IJsselstein, Hugo Poortmanstraat 12, 3404AK.

Lidmaatschap. Van het bestuur. Huishoudelijk reglement. Certified Media Professionals; gevestigd te IJsselstein, Hugo Poortmanstraat 12, 3404AK. Certified Media Professionals; gevestigd te IJsselstein, Hugo Poortmanstraat 12, 3404AK. Lidmaatschap Artikel 1 - Lid worden Wijze van toetreding als lid van de vereniging geschiedt met inachtname van

Nadere informatie

OR-Reglement. Algemeen. Artikel 1 Begrippen

OR-Reglement. Algemeen. Artikel 1 Begrippen Algemeen Artikel 1 Begrippen Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: Directie Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Midden b. de onderneming: Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Midden c. de wet: de

Nadere informatie

AGENDA VVD-CONGRES. 28 november 2015 Van Nelle-fabriek Rotterdam

AGENDA VVD-CONGRES. 28 november 2015 Van Nelle-fabriek Rotterdam AGENDA VVD-CONGRES 28 november 2015 Van Nelle-fabriek Rotterdam Aanmelden voor het VVD-congres Aanmelden via MijnVVD van 18 september tot vrijdag 20 november Aanmelden kan via MijnVVD vanaf vrijdag 18

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld

Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 2 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 Artikel 2. De rekenkamercommissie 2 Artikel 3. De ambtelijk secretaris

Nadere informatie