Raadsvoorstel. Vaststelling deelverordening Deelverordening sport. E.J. Taams Martijn Droog 2 juli Geachte raadsleden, 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsvoorstel. Vaststelling deelverordening Deelverordening sport. E.J. Taams Martijn Droog 2 juli Geachte raadsleden, 1."

Transcriptie

1 Agendapunt Doel Onderwerp Vaststelling deelverordening Deelverordening sport Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 14, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan Telefoon Fax Internet Portefeuillehouder Behandelend ambtenaar Datum vergadering Raadsvoorstel E.J. Taams Martijn Droog 2 juli 2007 Geachte raadsleden, 1. Aanleiding Op 12 maart 2001 heeft de gemeenteraad zowel de Algemene Subsidieverordening Oostzaan 2001 als de beleidskaders voor het breedtesportbeleid vastgesteld. De huidige deelverordening met betrekking tot subsidies aan sportverenigingen stamt uit Deze deelverordening strookt niet met de beginselen van de Algemene Subsidieverordening Oostzaan 2001 en ook niet met de beginselen uit de Algemene Wet Bestuursrecht. Daarnaast zijn de bepalingen van deze verordening niet in lijn met de beleidskaders voor het breedtesportbeleid zoals vastgesteld op 12 maart In 2005 is hierover een startnotitie verschenen waarin de raad voorgesteld is om de deelverordening met betrekking tot subsidies aan sportverenigingen te herijken. Onderhavig voorstel betreft deze herijking. De uitgangspunten van deze herijking zijn de beleidskaders van het breedtesportbeleid zoals vastgesteld op 12 maart Inhoudelijke verschillen De huidige deelverordening kenmerkt zich door het onderscheid dat gemaakt wordt tussen verenigingen mét en verenigingen zónder eigen accommodatie. Verenigingen met een eigen accommodatie krijgen jaarlijks 1% van de stichtingskosten van de eigen accommodatie vergoed. Verenigingen zonder eigen accommodatie genieten een korting van 3,65 op het uurtarief van de sporthal in Oostzaan. Daarnaast ontvangen alle sportverenigingen in Oostzaan een vast bedrag per jeugdlid t/m 18 jaar. Voor verenigingen met eigen accommodatie is dat 11,34 en voor verenigingen zonder eigen accommodatie is dat 13,61. Als laatste ontvangen zowel verenigingen met als zonder eigen accommodatie een bedrag van 453,78 als tegemoetkoming in de kaderkosten (trainers, begeleiders e.d.).

2 Deze huidige verordening lijkt meer gericht op het in stand houden van Oostzaanse sportverenigingen en accommodaties en niet zozeer op de beleidskaders van het breedtesportbeleid. De verordening kenmerkt zich verder door een passieve wijze van subsidieverkrijging waarbij de sportverenigingen in feite geen tegenprestatie hoeven te leveren om in aanmerking te komen voor subsidie. Daarnaast kunnen er ook vraagtekens gezet worden bij de rechtvaardigheid van de systematiek. Met name de subsidieregel met betrekking tot de stichtingskosten is hier de oorzaak van. Zoals eerder gesteld, ontvangen sportverenigingen mét eigen accommodatie jaarlijks een subsidie ter hoogte van 1% van de stichtingskosten. De bedragen die hiermee gemoeid zijn variëren van plm. 300,- tot plm. 5400,- per vereniging per jaar. Deze bedragen staan niet in verhouding met de korting van 3,65 op het uurtarief van de sporthal in Oostzaan die verenigingen zónder eigen accommodatie ontvangen. In de nieuwe verordening is het onderscheid tussen verenigingen mét en verenigingen zónder eigen accommodatie niet langer het uitgangspunt. De subsidiesystematiek in de nieuwe verordening geldt voor alle Oostzaanse sportverenigingen, dus zowel voor verenigingen mét als voor verenigingen zónder eigen accommodatie. De beleidskaders van het Oostzaanse breedtesportbeleid én de Algemene Subsidieverordening Oostzaan 2001 zijn leidend geweest bij het opstellen van de nieuwe deelverordening. In deze nieuwe deelverordening is sprake van drie soorten subsidies, te weten: Basissubsidie Waarderingsubsidie Projectsubsidie 2.1. Basissubsidie Het is van maatschappelijk belang dat er sportverenigingen bestaan. Daarom wordt er een deel van de exploitatiekosten van elke sportvereniging gesubsidieerd. De basissubsidie betreft een vast bedrag dat door middel van onafhankelijke criteria wordt bepaald. Er zijn twee criteria ontwikkeld die gehanteerd zouden kunnen worden bij het vaststellen van de basissubsidie. Deze criteria zijn: percentage van huisvestingskosten percentage van kaderkosten

3 2.2. Waarderingsubsidie Het vigerende breedtesportbeleid is gericht op de stimulering van sportdeelname aan bepaalde doelgroepen. Tot deze doelgroepen behoren jongeren tot en met 18 jaar én 55- plussers. Voor deze doelgroepen komt er een waarderingsubsidie in de vorm van een vast bedrag per jeugdlid tot en met 18 jaar en een vast bedrag per lid van 55 jaar en ouder Projectsubsidie Een projectsubsidie kan worden verstrekt voor allerhande concrete activiteiten die een sportvereniging onderneemt. Deze activiteiten dienen wel primair bij te dragen aan de doelstellingen van de vereniging. Om in aanmerking te komen voor een projectsubsidie, dient de sportvereniging een projectplan en een bijbehorende begroting in. Als het project past binnen de kaders van het door de raad vastgestelde breedtesportbeleid van de gemeente, dan kan het project (deels) gesubsidieerd worden. Er wordt dan een maximaal bedrag aangegeven dat verleend wordt voor het desbetreffende project. Dit bedrag kan worden bevoorschot aan de sportvereniging. Wanneer het project is afgerond, dient de sportvereniging een financiële en inhoudelijke verantwoording in. Op basis daarvan wordt de subsidie definitief vastgesteld. Mocht uit deze verantwoording echter blijken dat het project minder heeft gekost dan begroot, dan kan de gemeente eventueel teveel ontvangen subsidie terugvorderen. Dit moet niet worden gezien als het korten op subsidie; het is een vanzelfsprekend onderdeel van projectsubsidiëring als zodanig. Immers, de projectsubsidie is alleen verstrekt om het project te bekostigen. Daarom wordt bij de subsidieverlening ook altijd gesproken van een maximaal bedrag aan subsidie. Door de introductie van de projectsubsidie heeft de gemeente een sturingsinstrument gecreëerd. In plaats van een passieve subsidieverkrijging is er nu sprake van een meer actieve subsidieverkrijging. De vereniging ontvangt niet zondermeer subsidie; er moet een concreet project tegenover staan. Dit past in de huidige tijdsgeest waarin rekenschap en verantwoording actueel zijn, juist omdat het om gemeenschapsgeld gaat. Met dit sturingsinstrument kunnen de doelstellingen van het breedtesportbeleid op doelmatige wijze worden gerealiseerd. 3. Globale financiële consequenties Het wijzigen van de deelverordening sport gebeurt in beginsel budgetneutraal. Er is slechts sprake van een andere verdeling van de huidige subsidies. In de huidige systematiek gaat er ,- om in de subsidiëring van sportverenigingen. Daarvan is ,- bestemd voor sportservice Zaanstad, zodat er ,- direct beschikbaar is voor de basiswaardering- en projectsubsidies. Op basis van de gegevens die nu al beschikbaar kunnen

4 zijn (verenigingsbegrotingen, jaarrekeningen en ledenaantallen), is een goede inschatting te geven van de omvang van de basis- en waarderingssubsidies. Het bedrag dat dan overblijft, kan in zijn geheel aan projectsubsidies worden besteed. Voorgesteld wordt om voor zowel de basissubsidie, de projectsubsidie en de waarderingsubsidie met een subsidieplafond te werken. Daarmee wordt voorkomen dat de subsidiegelden ongelijkmatig verdeeld worden over de drie soorten subsidies. Elke sportvereniging mag jaarlijks tot een bepaald bedrag projectsubsidie aanvragen. Indien het totaalbedrag van alle aanvragen het subsidieplafond te boven gaat, kan worden gewerkt met een procentuele toekenning. Een voorbeeld: Stel dat er voor projectsubsidie ,- beschikbaar is, maar het totaalbedrag van de aanvragen is ,- dan zou iedere aanvrager recht hebben op: ,- / ,- x 100% = 78% van het bedrag van zijn aanvraag. Omdat het niet waarschijnlijk is dat álle sportverenigingen de maximale projectsubsidie zullen aanvragen, is het reëel om bij het bepalen van de hoogte van het maximale bedrag per sportvereniging voor projectsubsidies hier al vanuit te gaan. Er wordt dus bewust een maximaal bedrag gehanteerd dat het subsidieplafond te boven gaat, zodat de subsidiemogelijkheden voor met name actieve sportverenigingen ruimer worden gemaakt. Voorgesteld wordt om hiervoor een factor 1,5 te gebruiken. Dat betekent dat de sportverenigingen bij bijvoorbeeld een subsidieplafond van ,-, gezamenlijk voor maximaal ,- subsidie mogen aanvragen. Ook wordt op deze wijze het totaal beschikbare bedrag voor projectsubsidies evenredig verdeeld over de verenigingen. In het geval dat het subsidieplafond voor projectsubsidies niet wordt overschreden, blijft er projectsubsidie beschikbaar voor de sportverenigingen, ook ná de datum waarop de jaarlijkse aanvraag moet worden gedaan. Het is dan mogelijk om in de loop van het jaar projectsubsidie aan te vragen, zolang het subsidieplafond niet wordt overschreden. Hierbij zal dan het principe die het eerst komt, het eerst maalt worden gehanteerd. De introductie van de drie verschillende soorten subsidies zullen géén invloed hebben op het totaal beschikbare budget voor sportsubsidies. Bij de vaststelling van het programma Maatschappelijke Participatie op 11 juli 2005 is overwogen om de OZB-vrijstelling voor sportverenigingen op te heffen. Gebleken is dat er in het verleden géén OZB is opgelegd aan de sportverenigingen. Er vallen dan ook geen middelen vrij wanneer deze vrijstelling wordt afgeschaft. De verenigingen worden bij afschaffing van OZB-vrijstelling juist geconfronteerd met een extra kostenpost waardoor de wijziging van de subsidie-systematiek niet langer budgetneutraal te noemen is. Daarom wordt voorgesteld om de OZB-vrijstelling vooralsnog te handhaven.

5 4. Inspraak In november 2006 is er een klankbordgroep geformeerd waarin zowel de sportverenigingen, sportservice Zaanstad als de gemeente Oostzaan vertegenwoordigd waren. Voorafgaand aan de eerste klankbordgroepbijeenkomst op 6 november 2006 is een opzet gemaakt van een nieuwe subsidiesystematiek. Op basis van de gedane opmerkingen en suggesties in deze bijeenkomst, is de opzet deels bijgesteld en verder uitgewerkt. De financiële consequenties voor de verenigingen zijn gepresenteerd in de tweede bijeenkomst van de klankbordgroep op 12 december Daarna is er een concept-deelverordening sport opgesteld die is besproken met de klankbordgroep op 23 april In totaal zijn er dus drie overlegmomenten geweest met de sportverenigingen inzake de nieuwe deelverordening sport. De beschikbare verslagen van de bijeenkomsten zijn bijgevoegd. 5. Scenario s In de bijlage worden de financiële consequenties van een viertal scenario s uiteengezet. De verschillende scenario s gaan uit van een lager en een hoger bedrag dat beschikbaar is voor projectsubsidies. Elk van deze twee scenario s wordt berekend met een lager en een hoger bedrag aan waarderingsubsidie. Zo ontstaan er in totaal 2 x 2 = 4 scenario s. Het minimale bedrag dat beschikbaar is voor projectsubsidie bedraagt in alle scenario s ,-. Onder dit bedrag kan niet meer gesproken worden van een sturingsinstrument omdat het bedrag dat dan per vereniging beschikbaar komt, zó laag is dat er slechts marginale sturing plaatsvindt. Hieronder volgt een toelichting op de scenario s: 5.1. Scenario 1: Lagere projectsubsidie in combinatie met lagere waarderingsubsidie In dit scenario is er in totaal een bedrag van om en nabij de ,- beschikbaar als projectsubsidie. De waarderingsubsidie voor zowel jeugd als 55+ bedraagt 5,- per persoon; het totaalbedrag aan waarderingsubsidie in dit scenario is om en nabij de 8.000,-. De basissubsidie bedraagt in dit scenario om en nabij de ,-. Voordeel: Er is sprake van een zekere balans tussen de verstrekking van basissubsidies enerzijds en projectsubsidies anderzijds. De mogelijkheid om beleidsmatig te sturen door het verstrekken van projectsubsidies is aanwezig in dit scenario.

6 Nadeel: Er wordt weinig nadruk gelegd op waarderingsubsidie. Ook wordt er minder nadruk gelegd op projectsubsidie. Daardoor is er voor een aanzienlijk deel sprake van een passieve wijze van subsidieverkrijging waarbij de verenigingen zich nauwelijks hoeven in te zetten voor een tegenprestatie Scenario 2: Lagere projectsubsidie in combinatie met hogere waarderingsubsidie In dit scenario is er in totaal een bedrag van om en nabij de ,- beschikbaar als projectsubsidie. De waarderingsubsidie voor zowel jeugd als 55+ bedraagt 8,- per persoon; het totaalbedrag aan waarderingsubsidie in dit scenario is om en nabij de ,-. De basissubsidie bedraagt in dit scenario om en nabij de 8.000,-. Voordeel: Er is sprake van een zekere balans tussen de verstrekking van basissubsidies enerzijds en projectsubsidies en waarderingsubsidies anderzijds. De mogelijkheid om beleidsmatig te sturen door het verstrekken van projectsubsidies is aanwezig in dit scenario. Er wordt een sterker accent op de verstrekking van waarderingsubsidie gelegd. Nadeel: Er wordt minder nadruk gelegd op projectsubsidie. Daardoor is er voor een aanzienlijk deel sprake van een passieve wijze van subsidieverkrijging waarbij de verenigingen zich nauwelijks hoeven in te zetten voor een tegenprestatie Scenario 3: Hogere projectsubsidie in combinatie met lagere waarderingsubsidie In dit scenario is er in totaal een bedrag van om en nabij de ,- beschikbaar als projectsubsidie. De waarderingsubsidie voor zowel jeugd als 55+ bedraagt 5,- per persoon; het totaalbedrag aan waarderingsubsidie in dit scenario is om en nabij de 8.000,-. De basissubsidie bedraagt in dit scenario om en nabij de 8.000,-. Voordeel: De mogelijkheid om beleidsmatig te sturen door het verstrekken van projectsubsidies is zeer duidelijk aanwezig. Het grootste deel van de totale subsidie wordt gevormd door projectsubsidies waardoor er sprake is van een actieve wijze van subsidieverkrijging. De verenigingen leveren een concrete tegenprestatie voor de verkregen subsidie waardoor inzichtelijk wordt gemaakt wat er met gemeentelijke subsidie daadwerkelijk gebeurt. Nadeel: De apparaatskosten liggen iets hoger in dit scenario omdat de verenigingen van elk project een financiële en inhoudelijke verantwoording dienen af te leggen aan de gemeente. Er wordt een minder sterk accent op waarderingsubsidie gelegd.

7 5.4. Scenario 4: Hogere projectsubsidie in combinatie met hogere waarderingsubsidie In dit scenario is er in totaal een bedrag van om en nabij de ,- beschikbaar als projectsubsidie. De waarderingsubsidie voor zowel jeugd als 55+ bedraagt 8,- per persoon; het totaalbedrag aan waarderingsubsidie in dit scenario is om en nabij de ,-. De basissubsidie bedraagt in dit scenario om en nabij de 3.000,-. Voordeel: De mogelijkheid om beleidsmatig te sturen door het verstrekken van projectsubsidies is zeer duidelijk aanwezig. Het grootste deel van de totale subsidie wordt gevormd door projectsubsidies waardoor er sprake is van een actieve wijze van subsidieverkrijging. De verenigingen leveren een concrete tegenprestatie voor de verkregen subsidie waardoor inzichtelijk wordt gemaakt wat er met gemeentelijke subsidie daadwerkelijk gebeurt. Daarnaast wordt er een sterk accent op waarderingsubsidie gelegd. Nadeel: De apparaatskosten liggen iets hoger in dit scenario omdat de verenigingen van elk project een financiële en inhoudelijke verantwoording dienen af te leggen aan de gemeente. 6. Overgangsregeling De Algemene Wet Bestuursrecht schrijft voor dat een bestaande subsidierelatie niet abrupt verbroken of ingrijpend gewijzigd mag worden. Daarom wordt er een overgangsregeling gehanteerd met een termijn van drie jaar. Sportverenigingen die op grond van de nieuwe deelverordening minder dan 90% subsidie ontvangen dan over het jaar 2007, kunnen verzoeken gebruik te mogen maken van de overgangsregeling. De overgangsregeling bestaat uit een vergoeding van: - 100% van het verschil ten opzichte van 2007 over het jaar % van het verschil ten opzichte van 2007 over het jaar % van het verschil ten opzichte van 2007 over het jaar Voorstellen De subsidie-systematiek in de nieuwe deelverordening bijzonder transparant. Uit de nieuwe deelverordening is duidelijk op te maken wat de subsidievoorwaarden zijn en welke formules gebruikt worden voor de toekenning van subsidie. Daarnaast is er sprake van één subsidiesystematiek die geldt voor alle verenigingen. Dat aspect waarborgt tevens de rechtvaardigheid in de nieuwe deelverordening. Er is niet langer sprake van onevenredige verdeling van subsidiegelden, met name omdat de subsidiegrondslag stichtingskosten uit de subsidiesystematiek gehaald is.

8 Met de introductie van projectsubsidiëring wordt inzichtelijk gemaakt voor welk doel subsidie wordt ingezet. In feite is er sprake van een directe tegenprestatie wanneer er projectsubsidiëring plaatsvindt. Door het hanteren van een hogere projectsubsidie wordt het grootste deel van de totale subsidie aan sportverenigingen op zeer doelgerichte wijze ingezet. Wij stellen u voor de deelverordening sport vast te stellen. Het vierde scenario biedt de meest effectieve sturingsmogelijkheden met betrekking tot de doelstellingen van het breedtesportbeleid zoals vastgesteld op 12 maart Daarnaast sluit dit scenario het beste aan bij de kaders voor de deelverordening sport zoals vastgelegd in de Startnotitie deelverordeningen sport en cultuur op 6 december In deze startnotitie zijn een aantal uitgangspunten genoemd voor de betreffende kaders, waaronder doelgerichtheid, transparantie en rechtvaardigheid. Wij stellen u voor om scenario 4 (Hogere projectsubsidie in combinatie met hogere waarderingsubsidie) te hanteren in de nieuwe deelverordening sport. De nieuwe deelverordening sport vraagt een andere werkwijze van zowel de gemeente als van de sportverenigingen. Dat vloeit met name voort uit de introductie van projectsubsidiëring. Om een duidelijk beeld te krijgen van de ervaringen met deze veranderde werkwijzen is het raadzaam de deelverordening sport te evalueren. Wij stellen u voor om de deelverordening sport te evalueren in Advies raadscommissie. Het advies van de raadscommissie Algemene Zaken wordt u separaat toegezonden. Hoogachtend, burgemeester en wethouders, H.P.M. Beentjes secretaris P.J. Möhlmann burgemeester

9 Raadsvergadering 2 april 2007 BESLUIT vaststelling deelverordening sport: De raad van de gemeente Oostzaan, Gezien het advies van het college van Burgemeester & Wethouders, Gelet op de bepalingen in de Algemene Wet Bestuursrecht, hoofdstuk 4 en de bepalingen in de Algemene Subsidieverordening Oostzaan 2001, Besluit: De deelverordening sport vast te stellen. De rekenkundige formules en bedragen behorende bij scenario 4 te hanteren in de deelverordening sport. De deelverordening sport te evalueren in Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 2 juli 2007 A.E. Makenbach griffier P.J. Möhlmann voorzitter

komt of bij welk programma het hoort.

komt of bij welk programma het hoort. Agendapunt Doel Onderwerp 10. RVS 07/04 Vaststelling verordening Verordening Wet Inburgering Oostzaan 2007 Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 14, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan

Nadere informatie

komt of bij welk programma het hoort.

komt of bij welk programma het hoort. Agendapunt Doel Onderwerp Vaststellen verordening Verordening individuele voorzieningen in het kader van de Wmo Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 14, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij Titel Nummer 13/39 Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD Datum 15 mei 2013 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2012 van de GGD Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie

Raadsvoorstel. Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie Titel Nummer Datum Programma Fase Onderwerp Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie. Wijzigingen in structuur van Stichting SPOOR (openbaar onderwijs in de regio)

Raadsvoorstel. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie. Wijzigingen in structuur van Stichting SPOOR (openbaar onderwijs in de regio) Titel Nummer 11-71 Datum 17 oktober 2011 Programma Maatschappelijke participatie Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075

Nadere informatie

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 4 oktober 2017

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 4 oktober 2017 Gemeenteblad nr. 906092 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 4 oktober 2017 Beleidsregels waarderingssubsidies stimulering sportbeoefening en beweging in de gemeente Midden-Drenthe Collegebesluit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Dekking budget project herinrichting Twiskeweg september 2008 Mobiliteit

Raadsvoorstel. Dekking budget project herinrichting Twiskeweg september 2008 Mobiliteit Titel Nummer Datum Programma Fase Onderwerp Dekking budget project herinrichting Twiskeweg 08-37 9 september 2008 Mobiliteit budgetaanpassing herinrichting Twiskeweg Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 44114 22 mei 2015 Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma Titel Nummer 14/47 Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland Datum 22 mei 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2013 van de GGD Zaanstreek Waterland

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Koers in het sociale domein. Maatschappelijke participatie kaderstelling Koers in het sociale domein

Raadsvoorstel. Koers in het sociale domein. Maatschappelijke participatie kaderstelling Koers in het sociale domein Titel Nummer 14/63 Datum 21 augustus 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie kaderstelling Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer

Nadere informatie

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevrouw I. de Graaf/ De heer W. de Jong Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Uitgangspunten inkoop jeugdzorg/awbz Za Wa. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij

Raadsvoorstel. Uitgangspunten inkoop jeugdzorg/awbz Za Wa. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij Titel Nummer 14/18 Uitgangspunten inkoop jeugdzorg/awbz Za Wa Datum 31 januari 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Uitgangspunten inkoop jeugdzorg en awbz Za Wa Gemeentehuis Bezoekadres

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING RAADSVOORSTEL MET VERORDENING Raadsvergadering : 21 september 2015 Agendapunt : Onderwerp Subsidieverordening Energiebesparing Terwispel en Wijnjewoude : 2015 Portefeuillehouder : Piet van Dijk Beetsterzwaag,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 7. RVS 07/07 Besluitvorming Antennemasten mobiele telecommunicatie. P. Visser H. Boven 5 maart 2007. Geachte raadsleden,

Raadsvoorstel. 7. RVS 07/07 Besluitvorming Antennemasten mobiele telecommunicatie. P. Visser H. Boven 5 maart 2007. Geachte raadsleden, Agendapunt Doel Onderwerp 7. RVS 07/07 Besluitvorming Antennemasten mobiele telecommunicatie Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 14, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan Telefoon 075-684

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bouwplan Stationsstraat 6b te Oostzaan. Leefomgeving. Beleid en regie E. Bressers C. Stevens

Raadsvoorstel. Bouwplan Stationsstraat 6b te Oostzaan. Leefomgeving. Beleid en regie E. Bressers C. Stevens Titel Nummer 11/55 Bouwplan Stationsstraat 6b te Oostzaan Datum 11 juli 2011 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Weigeren verklaring van geen bedenkingen verbouwen bedrijfsopslagruimte tot woning op

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Titel Visienota bestemmingsplan Buitengebied Nummer 11 38 Datum 29 juni 2011 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 37 Haarlem, 23 april 2002 Onderwerp: Deelverordening kwaliteitsverbetering en kadertraining vrijwilligerswerk 2002 Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding Vrijwilligers

Nadere informatie

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking ALGEMEEN DEEL SUBSIDIEBELEID De aanvraag moet voldoen aan de bepalingen van de Algemene subsidieverordening In de subsidieverordening is de procedure beschreven om in aanmerking te komen voor subsidie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Nieuwbouw Noorderschool. Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool

Raadsvoorstel. Nieuwbouw Noorderschool. Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool Titel Nummer 12/52 Nieuwbouw Noorderschool Datum 4 september 2012 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

Subsidieregeling sport gemeente Weststellingwerf 2016. Het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf,

Subsidieregeling sport gemeente Weststellingwerf 2016. Het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf, Subsidieregeling sport gemeente Weststellingwerf 2016 Het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf, gelet op de Algemene subsidieverordening Werststellingwerf 2016, besluit vast te stellen

Nadere informatie

*Z067FB3FAC3* Beslispunten Besluit tot het vaststellen van de verordening Jeugdparticipatiefonds Sport en Cultuur.

*Z067FB3FAC3* Beslispunten Besluit tot het vaststellen van de verordening Jeugdparticipatiefonds Sport en Cultuur. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS Registratienummer : Z -14-34015 / 7459 Agendanummer : 12 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering : 7 juli 2016 Behandelaar

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING MAATSCHAPPELIJKE COÖPERATIE DEN HAAG 2016. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

SUBSIDIEREGELING MAATSCHAPPELIJKE COÖPERATIE DEN HAAG 2016. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, Gemeente Den Haag PBS/2015.295 RIS 290049 SUBSIDIEREGELING MAATSCHAPPELIJKE COÖPERATIE DEN HAAG 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, overwegende dat: - het doen van

Nadere informatie

Subsidieregeling: Doelgroepgebonden Sportstimulering

Subsidieregeling: Doelgroepgebonden Sportstimulering Subsidieregeling: Doelgroepgebonden Sportstimulering De gemeente Katwijk heeft een nieuwe sportnota: Katwijk in beweging. In dit beleidsplan staat aangegeven dat de gemeente sporten en bewegen wil bevorderen

Nadere informatie

Voorstel besluit Samenvatting toelichting Toelichting

Voorstel besluit Samenvatting toelichting Toelichting Raadsvoorstel nr. : 2002/175 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 6 Steenwijk, 3 december 2002. Onderwerp: Subsidieverordening Peuterspeelzaalwerk Voorstel besluit Instemmen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 3016

GEMEENTEBLAD. Nr. 3016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 3016 11 januari 2017 Subsidieregeling Stimuleringsfonds particulier initiatief 2016 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien

Nadere informatie

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019.

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oisterwijk Nr. 205711 27 september 2018 Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019 Wij willen dat geen van de inwoners van de gemeente Oisterwijk

Nadere informatie

Sector: I. Nr. : 90.8

Sector: I. Nr. : 90.8 Sector: I Nr. : 90.8 De raad van de gemeente Ferwerderadiel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2001, nummer 7/90.01; gelet op de artikelen 148 en 149 van de Gemeentewet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorstel wijziging Apv 09/27 2 juni 2009 Leefomgeving. Beleid en bestuur R. Dekker P. Visser 29 juni Wijziging Kapverbod

Raadsvoorstel. Voorstel wijziging Apv 09/27 2 juni 2009 Leefomgeving. Beleid en bestuur R. Dekker P. Visser 29 juni Wijziging Kapverbod Titel Nummer Datum Programma Fase Onderwerp Voorstel wijziging Apv 09/27 2 juni 2009 Leefomgeving Wijziging Kapverbod Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Algemene subsidieverordening gemeente Oldebroek Nr. 65148 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juli 2010; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies Zaaknummer: 00341259 : Collegevoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft de raad besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. U wordt hierna

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening 2014

Algemene subsidieverordening 2014 Algemene subsidieverordening 2014 De raad van de gemeente Reimerswaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 april 2014, 14.008846, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Raadsvoorstel Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Veiligheid. Handhaving

Raadsvoorstel Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Veiligheid. Handhaving Titel Activiteitenplan handhaving 2012 Nummer 12/32 Datum 23 april 2012 Programma Fase Onderwerp Veiligheid Handhaving Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530

Nadere informatie

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van >, , inzake de Algemene

Nadere informatie

Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014

Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014 1 Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014 GRONDSLAG 1. Op grond van artikel 2, lid 2 van de Algemene Subsidieverordening Gemeente Medemblik (ASV) kan het college nadere regels stellen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies Raadsvoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft u besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. Via dit voorstel wordt u verzocht een besluit

Nadere informatie

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016;

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016; Subsidieregels lokaal innovatiefonds gemeente Lingewaard Burgemeester en wethouder van de gemeente Lingewaard; Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 06; Overwegende

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten 2018-2020; Gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017;

Nadere informatie

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke Zorg en Welzijn Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Keuzemogelijkheden besteding aandelen EZW 09/54 1 oktober 2009 Algemeen. Interne Dienstverlening Plooijer R.J. Monen 12 oktober 2009

Raadsvoorstel. Keuzemogelijkheden besteding aandelen EZW 09/54 1 oktober 2009 Algemeen. Interne Dienstverlening Plooijer R.J. Monen 12 oktober 2009 Titel Nummer Datum Programma Fase Onderwerp Keuzemogelijkheden besteding aandelen EZW 09/54 1 oktober 2009 Algemeen Bestedingsvoorstel opbrengst aandelen EZW Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511

Nadere informatie

Nadere regels en beleidsregel incidentele subsidie voor culturele activiteiten

Nadere regels en beleidsregel incidentele subsidie voor culturele activiteiten Nadere regels en beleidsregel incidentele subsidie voor culturele activiteiten Inhoud Pagina 2 Nadere regels en beleidsregel incidentele subsidie voor culturele activiteiten tot 5.000 Pagina 4 Nadere regels

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen;

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Harlingen. Nr. CVDR27949_1 16 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2006 Raad : 6 december 2006.... DE RAAD VAN DE GEMEENTE HARLINGEN; overwegende dat

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STIMULERING CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP DEN HAAG 2017

SUBSIDIEREGELING STIMULERING CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP DEN HAAG 2017 RIS296403 SUBSIDIEREGELING STIMULERING CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP DEN HAAG 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - de Commissie Samenleving op 17 januari 2017 per

Nadere informatie

Raadsvoorstel. BOA Oostzaan. Veiligheid. Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Inzet BOA Oostzaan

Raadsvoorstel. BOA Oostzaan. Veiligheid. Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Inzet BOA Oostzaan Titel BOA Oostzaan Nummer 10 / 49 Datum 8 september 2010 Programma Fase Onderwerp Veiligheid Inzet BOA Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Provinciaal Blad van Zuid-Holland SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel 2016

Algemene subsidieverordening Texel 2016 Algemene subsidieverordening Texel 2016 ASV Texel 2016 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 maart 2016 onder nummer 019 Gemeenteblad Texel 2016 nr 35 datum 24-03-2016 Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Overgangsregelingen. Amateurkunst en volkscultuur. Educatie. Jeugd en Jongeren. Maatschappelijke zorg. Ouderenorganisaties. Buurtverenigingen.

Overgangsregelingen. Amateurkunst en volkscultuur. Educatie. Jeugd en Jongeren. Maatschappelijke zorg. Ouderenorganisaties. Buurtverenigingen. Overgangsregelingen Amateurkunst en volkscultuur Educatie Jeugd en Jongeren Maatschappelijke zorg Ouderenorganisaties Buurtverenigingen Sport Volksfeesten Vrouwenorganisaties Hulp bij calamiteiten Uitvoeringsregeling:

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Eerste wijziging Algemene Subsidieverordening Flevoland Nummer

PROVINCIAAL BLAD. Eerste wijziging Algemene Subsidieverordening Flevoland Nummer PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Flevoland. Nr. 591 2 februari 2016 Eerste wijziging Algemene Subsidieverordening Flevoland 2012 2016-09 Nummer 1805949 Gedeputeerde Staten maken gelet op

Nadere informatie

Regeling subsidie sport gemeente Oisterwijk 2019.

Regeling subsidie sport gemeente Oisterwijk 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oisterwijk Nr. 207313 1 oktober 2018 Regeling subsidie sport gemeente Oisterwijk 2019 Sport én bewegen dragen in positieve zin bij aan fysieke en psychische

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel

Algemene subsidieverordening Texel Algemene subsidieverordening Texel Gemeenteblad Texel 2016 nr 36 datum 24-03-2016 INTREKKING Algemene subsidieverordening Texel 2011 De raad van de gemeente Texel gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Voorstel Vast te stellen de deelverordening (individueel) muziekonderwijs jeugd en jongeren 2014.

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Voorstel Vast te stellen de deelverordening (individueel) muziekonderwijs jeugd en jongeren 2014. Raadsvoorstel Griffiersnummer: B21 Onderwerp: Vaststelling deelverordening (individueel) muziekonderwijs jeugd en jongeren 2014 Datum B&W-vergadering: 3 juni 2014 Datum raadsvergadering: 26 juni 2014 Datum

Nadere informatie

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016 Leeswijzer modelbepalingen - [datum] of [naam gemeente] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel II. - [iets] = facultatief, zie bijvoorbeeld artikel I bij artikel 9, derde de lid, onder

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Landsmeer. Nr. 115833 22 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEPALINGEN

A. ALGEMENE BEPALINGEN No. 070505 St. Annaparochie, 31 mei 2007. De raad der gemeente het Bildt; overwegende; dat de raad bij besluit dd. 11 november 2002 de Algemene Subsidie Verordening heeft vastgesteld; dat het in aanvulling

Nadere informatie

SUBSIDIEBELEID KUNST EN CULTUUR

SUBSIDIEBELEID KUNST EN CULTUUR Gelet op artikel 5 lid 2 van de algemene subsidieverordening stelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel het volgende beleid vast voor de subsidiebegrotingspost kunst en cultuur.

Nadere informatie

Subsidieregels Cultuurfonds

Subsidieregels Cultuurfonds Subsidieregels Cultuurfonds Op deze subsidieregels is de algemene subsidieverordening Borger-Odoorn van toepassing. Deze subsidieregels horen als bijlage bij de Beleidsregels Cultuur en Welzijn 2004-2008

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ommen. Nr. 52126 16 juni 2015 Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen De raad van de gemeente Ommen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B27 Onderwerp: Plan van aanpak accommodatie- en subsidiebeleid 2015 Datum B&W-vergadering: 31 maart 2015 Datum raadsvergadering: 30 april 2015 Datum carrousel: 23 april 2015

Nadere informatie

Subsidie Kinderfonds 2015

Subsidie Kinderfonds 2015 Openbaar Onderwerp Subsidie Kinderfonds 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Stichting Leergeld en Stichting Jeugdsportfonds hebben in 2014 een subsidieaanvraag

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J.

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J. Titel Nummer 13/73 Toekomst regionale samenwerking Datum 30 oktober 2013 Programma Fase Onderwerp Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan

Nadere informatie

Theater de Maaspoort De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO. Geachte heer Thommassen,

Theater de Maaspoort De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO. Geachte heer Thommassen, Archiefexemplaar Theater de Maaspoort De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO Gemeentebestuur uw kenmerk 2013.04/LT/mw uw brief d.d. 26 september 2013 ons kenmerk REWLE / 13-13371 behandeld door

Nadere informatie

*Z C* Beslispunten 1. Aan u wordt voorgesteld de Reintegratieverordening Goeree-Overflakkee met ingang van 1 januari 2013 vast te stellen.

*Z C* Beslispunten 1. Aan u wordt voorgesteld de Reintegratieverordening Goeree-Overflakkee met ingang van 1 januari 2013 vast te stellen. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z010136663C* Registratienummer : Z -13-03423/417 Agendanummer : Portefeuillehouder :Ter behandeling bij Raadsvergadering : 21 maart opsteller

Nadere informatie

Verordening Wet Kinderopvang Gemeente Echt-Susteren 2006

Verordening Wet Kinderopvang Gemeente Echt-Susteren 2006 CVDR Officiële uitgave van Echt-Susteren. Nr. CVDR73749_1 25 november 2015 Verordening Wet Kinderopvang Gemeente Echt-Susteren 2006 De raad van de gemeente Echt-Susteren, gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordening Jeugdsport 2 Deelverordening maatschappelijke participatie 4 Deelverordening subsidieverlening jaarlijks

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.1 RIS 280860 SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - het concept Buurthuis

Nadere informatie

Regeling subsidie lokale media gemeente Oisterwijk 2019.

Regeling subsidie lokale media gemeente Oisterwijk 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oisterwijk Nr. 207247 1 oktober 2018 Regeling subsidie lokale media gemeente Oisterwijk 2019 Wij willen dat inwoners van de gemeente Oisterwijk geïnformeerd

Nadere informatie

Beleidsregels Subsidieverlening Sport. gemeente Veendam

Beleidsregels Subsidieverlening Sport. gemeente Veendam Beleidsregels Subsidieverlening Sport gemeente Veendam Doel: Stellen van regels voor het verstrekken van subsidies aan sportactiviteiten die bijdragen aan het verbeteren van sportbeoefening en sportbeleving

Nadere informatie

Raadsvoorstel. orstel. Maatschappelijke participatie informatieronde Terugkoppeling koerswijzer Wmo en visie nieuw beleidsplan Wmo

Raadsvoorstel. orstel. Maatschappelijke participatie informatieronde Terugkoppeling koerswijzer Wmo en visie nieuw beleidsplan Wmo Titel Visie beleidsplan Wmo 2011-2014 Nummer 10/55 Datum 29 september 2010 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie informatieronde Terugkoppeling koerswijzer Wmo en visie nieuw beleidsplan

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ALMERE 2011 De raad van de gemeente Almere; Gezien het voorstel van het college; Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING JEUGD DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

SUBSIDIEREGELING JEUGD DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS RIS294594 SUBSIDIEREGELING JEUGD DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Overwegende dat: - subsidieverstrekking binnen jeugdbeleid in overeenstemming moet worden gebracht met de Algemene

Nadere informatie

Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015

Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015 Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Overwegende

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 05 en 06 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt:

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt: Bijlage 1 Subsidie Het doel en de criteria voor het verlenen van subsidie worden in dit hoofdstuk besproken. De Algemene Wet Bestuursrecht en de Subsidieverordening evenementen gemeente Venray zijn hierbij

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012 De raad van de gemeente Leiderdorp; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van , , inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe

Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur MD Zaaknummer: 583313 Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe Burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe, overwegende: dat de gemeenteraad in de

Nadere informatie

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008.

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008. Burgemeester V200701212 Onderwerp: Verzoek van de Hobby-handwerkclub te Drunen (club houdende in de Hunenhof te Drunen) om een bijdrage voor het vieren van het 10-jarig bestaan van de hobbyhandwerkclub

Nadere informatie

Verordening sportsubsidies gemeente Steenwijkerland.

Verordening sportsubsidies gemeente Steenwijkerland. Nummer: 2002/194 Steenwijk: 17 december 2002 Onderwerp: Verordening sportsubsidies Gemeente Steenwijk Steenwijkerland Uitgegaan: De raad van de gemeente Steenwijk, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR ARCHIEFEXEMPLAAR. Stichting Filmtheater de Nieuwe Scène De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO. Geachte heer Thommassen,

GEMEENTEBESTUUR ARCHIEFEXEMPLAAR. Stichting Filmtheater de Nieuwe Scène De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO. Geachte heer Thommassen, ARCHIEFEXEMPLAAR Stichting Filmtheater de Nieuwe Scène De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO GEMEENTEBESTUUR uw kenmerk 2011.HDr002 uw brief d.d. 31 oktober 2011 onderwerp Subsidieverlening 2012

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1271780 Datum: Portefeuillehouder: 15 maart 2016 R. Helm Afdeling / Team: Werk&Welzijn / WMO Behandeld door: H.F. Schoep

Nadere informatie

Raad : 4 oktober 2005 Agendanr. : Doc.nr : : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL. : subsidie leerlingenvervoer.

Raad : 4 oktober 2005 Agendanr. : Doc.nr : : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL. : subsidie leerlingenvervoer. Raad : 4 oktober 2005 Agendanr. : 200507942 Doc.nr : Afdeling: : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL Onderwerp : subsidie leerlingenvervoer Inleiding In december 2004 zijn voorstellen aan de raad gedaan

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Haaksbergen (9.16b)

Algemene subsidieverordening Haaksbergen (9.16b) Algemene subsidieverordening Haaksbergen (9.16b) Samenvatting Deze verordening geeft aan welke begrippen bij subsidies worden gebruikt, welke soorten subsidies er zijn, welke regels er gelden voor aanvragen,

Nadere informatie

Subsidieregeling Evenementen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den Ussel;

Subsidieregeling Evenementen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den Ussel; gemeente Capelle aan den Ijssel Subsidieregeling Evenementen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den Ussel; gelet op de Algemene subsidieverordening Capelle aan den Ussel

Nadere informatie

Pb Gedeputeerde Staten van Noord-Holland:

Pb Gedeputeerde Staten van Noord-Holland: Pb 29-2002 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 21 mei 2002, nummer 2002-18839, ter bekendmaking van het besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 13 mei 2002, nummer 37, tot

Nadere informatie

Gemeente ^" Albrandsuuaard

Gemeente ^ Albrandsuuaard 25 Gemeente ^" RAADSBESLUIT Besluit nr.: 90701 Onderwerp: Ie gewijzigde Algemene subsidieverordening Albrandswaard 2010 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het college van de

Nadere informatie

BASISSUBSIDIE WELZIJN, CULTUUR EN SPORT

BASISSUBSIDIE WELZIJN, CULTUUR EN SPORT 17int00032 Uitvoeringsregels BASISSUBSIDIE WELZIJN, CULTUUR EN SPORT 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2 1.1 Citeertitel... 2 1.2 Opbouw... 2 1.3 Subsidieplafond... 2 1.4 Aanvraag indienen... 2 2. Begripsbepaling...

Nadere informatie

Algemene Subsidieverordening Oosterhout 2006

Algemene Subsidieverordening Oosterhout 2006 Algemene Subsidieverordening Oosterhout 2006 Deze verordening is op 3 mei 2006 gepubliceerd in het Weekblad Oosterhout en vanaf 14 juni 2006 van kracht in de gemeente Oosterhout April 2006 pagina:2 Nr.

Nadere informatie

Uitvoeringsregels basissubsidie welzijn, cultuur en sport 2018

Uitvoeringsregels basissubsidie welzijn, cultuur en sport 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oude IJsselstreek Nr. 21637 1 februari 2018 Uitvoeringsregels basissubsidie welzijn, cultuur en sport 2018 1. Algemeen 1.1 Citeertitel De Algemene Subsidieregeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2014

Raadsvoorstel. Onderwerp: Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2014 Raadsvoorstel Onderwerp: Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering 2014 Datum raadsvergadering 20-11-2014 Portefeuillehouder(s) A. Verkaik R.G. te Beest Registratienummer Rs14.00608 Ambtenaar WIZ/ M.

Nadere informatie

Waarderingssubsidies aan vrijwilligersorganisaties.

Waarderingssubsidies aan vrijwilligersorganisaties. Waarderingssubsidies aan vrijwilligersorganisaties. Een van de kenmerken van een waarderingssubsidie is dat er sprake is van een vereenvoudigde procedure. Dat betekent dat gelijktijdig met de verlening

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2017 en 2018

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2017 en 2018 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 07 en 08 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.380 RIS 285874 SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, overwegende dat: - in

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Leefomgeving. Beleid en regie E. Bressers P. Visser

Raadsvoorstel. Leefomgeving. Beleid en regie E. Bressers P. Visser Titel Vaststelling bestemmingsplan Noordeinde 41-43 Nummer 13/68 Datum 30 oktober 2013 Programma Fase Leefomgeving Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Noordeinde 41-43 Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

Vaststellen van de subsidieregeling Gehandicaptensport(3B, 2015, 118)

Vaststellen van de subsidieregeling Gehandicaptensport(3B, 2015, 118) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 52053 12 juni 2015 Vaststellen van de subsidieregeling Gehandicaptensport(3B, 2015, 118) Afdeling 3B Nummer 118 Publicatiedatum 9 juni 2015 Onderwerp

Nadere informatie

vast te stellen de navolgende ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING 2015.

vast te stellen de navolgende ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING 2015. Vergadering d.d. : 30 september 2014 Agendapunt : 7.2 Registratienummer : 512102 Onderwerp : Algemene subsidieverordening 2015 De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen gemeente Bunnik 2017

Raadsvergadering. Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen gemeente Bunnik 2017 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-090 Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen gemeente Bunnik 2017 Aan de raad, Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen

Nadere informatie

De 'Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017' vast te stellen, te publiceren en in werking te laten treden met ingang van 1 januari 2017;

De 'Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017' vast te stellen, te publiceren en in werking te laten treden met ingang van 1 januari 2017; Gemeente RAADSBESLUIT Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten 2018-2020 13 december 2016 16.12.05 De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel

Nadere informatie

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen.

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z0300EA3652* Registratienummer : Z -14-27201 / 2896 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering : 5 juni

Nadere informatie