Twee hoofdvarianten in de regels van het bekennen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Twee hoofdvarianten in de regels van het bekennen"

Transcriptie

1 Het Spel Klaverjassen is een kaartspel dat gespeeld wordt door vier personen in twee paren. De twee tegenover elkaar zittende personen vormen een team. De naam is afgeleid van het oude begrip jas, dat staat voor de boer als hoogste troef. Hoewel klaverjassen doorgaans met vier spelers wordt gespeeld, bestaan er ook varianten die gespeeld worden door twee, drie of vijf personen. Geven Alleen de 32 kaarten van 7 en hoger, inclusief de azen, worden gebruikt. De kaarten worden met de klok mee gedeeld, iedere speler ontvangt er 8, er gedeeld (één voor één delen wordt als not-done beschouwd). Een complete wedstrijd bestaat uit 16 spellen (boompje) waarbij alle vier spelers vier keer delen. Twee hoofdvarianten in de regels van het bekennen Klaverjassen wordt in huiselijke kring voornamelijk in twee varianten gespeeld: Amsterdams (waar de officiële internationale wedstrijdreglementen van zijn afgeleid) en Rotterdams. Deze varianten hebben betrekking over de verschillende opvattingen over de troefplicht (zie beneden): Amsterdams gaat er vanuit, dat men van de plicht tot in/overtroeven wordt ontslagen als de slag aan de maat ligt (zie verder onder troefplicht). De Rotterdamse opvatting zegt dat men een maatslag moet introeven of overtroeven als men niet kan bekennen. Puntenwaardering De kaarten hebben een puntenwaarde die meteen ook de relatieve hoogte van de kaart bepaalt. Troef Niet-troef Boer: 20 Negen (nel): 14 Aas: 11 Tien: 10 Heer: 4 Vrouw: 3 Acht: 0 Zeven: 0 Aas: 11 Tien: 10 Heer: 4 Vrouw: 3 Boer: 2 Negen: 0 Acht: 0 Zeven: 0

2 Extra punten Laatste slag: 10 Roem (in één slag te behalen) Driekaart (3 kaarten op een rij van dezelfde kleur): 20 roem Vierkaart (4 kaarten op een rij van dezelfde kleur): 50 roem Stuk (vrouw en heer van troef): 20 roem Vier gelijke kaarten (van 7 t/m aas): 100 roem Pit Als je alle slagen haalt met je maat, terwijl je zelf troef gekozen hebt, heb je een pit (ook wel (door)mars genoemd) en krijg je 100 extra roem Nat Wanneer degene die troefkleur heeft bepaald niet de helft +1 van het aantal behaalde punten heeft behaald inclusief roem dan zijn ze NAT en ontvangen ze 0 punten en het andere team 162 plus het door beide partijen behaalde roem. Clara & Bert 44 punten roem = 164 Laurens & Gert 118 punten + 20 roem = 138 Wanneer Laurens & Gert troefkleur hebben bepaald zijn ze nat en ontvangen dus 0 punten. Clara & Bert ontvangen deze ronde 302 punten. De troef negen heet de nel. Vroeger werd ook de term jas voor de troef-boer gebruikt. Vandaar de term "klaverjassen", de hoogste kaart in het eerste spel van de wedstrijd (vroeger was klaveren de troefkleur, waarop in de eerste ronde werd gespeeld). Spelen van het spel De kaarten worden in slagen uitgespeeld: te beginnen met de speler links van de gever en met de klok mee legt iedere speler een kaart op tafel. Wie de slag wint, mag met de eerste kaart van de volgende slag uitkomen. Troefplicht Bij klaverjassen moet men de gevraagde kleur altijd bekennen. Heeft men geen kaarten meer in die kleur dan moet men troeven. Deze zogenaamde troefplicht kent drie regels: 1. Als er troef gevraagd wordt moet men een troef bijspelen die hoger is dan de hoogste troef op tafel, als men kan.

3 2. Men moet als men niet meer kan bekennen introeven, dan wel overtroeven. 3. Ondertroeven mag alléén als men geen andere kaarten dan lagere troeven in handen heeft indien een slag is ingetroefd of als er troef wordt gevraagd en men moet bekennen, zonder dat men hogere troeven heeft. Het niet mogen ondertroeven heeft soms onplezierige gevolgen, zoals het volgende voorbeeld laat zien: stel speler A komt in de zesde slag uit met harten 7 en schoppen is troef. Speler B troeft met schoppenvrouw, speler C heeft schoppen 8, 7 en ruitenaas, speler C moet nu verplicht ruitenaas aan de tegenpartij weggeven. Een ander voorbeeld: u heeft troef 8 en klaverenvrouw. In de zevende slag komt uw linker tegenstander uit met hartenvrouw, uw maat heeft geen troef en gooit schoppenvrouw weg. Uw rechter tegenstander troeft met troefvrouw en omdat u niet mag ondertroeven als u nog andere kaarten heeft moet u nu klaverenvrouw spelen, wat de tegenpartij 100 roem oplevert. Verschil tussen Amsterdams, Utrechts en Rotterdams Het verschil tussen Amsterdams en Rotterdams ligt in het feit dat bij Amsterdams een slag niet ingetroefd of overtroefd hoeft te worden als de hoogste kaart tot dan toe in die slag door de partner (maat) gespeeld is. In dit geval zou dus een hoge kaart van een andere kleur bijgelegd kunnen worden als men er zeker van is dat men de slag binnen heeft, of juist een heel lage, als een sein, of omdat het vrijwel zeker is, dat de vierde man de slag toch zal nemen. Daarnaast geldt bij Amsterdams dat degene na de "gever" verplicht is om troef te maken, terwijl er bij Utrecht en Rotterdams vaak troef gedraaid wordt vanaf een stapel kaarten. Het verplicht spelen van de speler na de "gever" wordt soms ook in de Rotterdamse variant gebruikt. Rotterdams verplicht spelen. Puntentelling In totaal zijn er 162 punten in het spel: 62 voor de troefkaarten, drie keer 30 voor de niettroefkaarten en het behalen van de laatste slag levert nog eens 10 punten op. Het spelende paar moet meer dan de helft hiervan (81 punten) zien te behalen. Als er roem valt (zie verderop) wordt dit meegenomen in de telling. Als de tegenpartij meer of hetzelfde aantal punten heeft dan de spelende partij dan zijn de spelers nat en gaan alle punten, inclusief alle roem, naar de tegenpartij. Indien alle slagen bij het spelende paar belanden heet dat een doormars (of pit) en krijgen ze 100 roem extra.

4 Roem Het spel wordt meestal met roem op tafel gespeeld. Roem is de aanduiding voor een opeenvolgende serie kaarten. Een driekaart in dezelfde kleur levert 20 punten op. Een vierkaart levert 50 punten op. Voor het bepalen van de volgorde geldt weer de standaardvolgorde A-H-V- B Vier gelijke kaarten (7 t/m aas) in dezelfde slag leveren 100 punten roem op. De roem telt mee als het er om gaat te bepalen of het spelende paar al dan niet nat is. Zij moeten namelijk meer dan de helft van de totale puntenopbrengst, inclusief roem, van het spel zien te veroveren. Om deze reden is het soms verstandig om roem niet te melden, als je weet dat dat de roem toch al naar de tegenstander zou gaan. Stuk De combinatie Heer en Vrouw van troef heet stuk en levert 20 punten extra op. Het stuk is altijd geldig. Een vierkaart waarin het stuk zit, bijvoorbeeld Aas, Heer, Vrouw, Boer van troef levert dus 50 roem + 20 punten = 70 punten op. Fouten tijdens het spelen Een speler kan op verschillende manieren een fout maken (ook verzaken genoemd). Al naargelang met het mes op tafel wordt gespeeld of niet wordt bepaald wat de sanctie is. Meestal zal het spel verloren worden verklaard, een andere sanctie is dat de verzakende partij standaard "nat" speelt (ongeacht de behaalde punten) inclusief 100 strafpunten: een totaal van 262 punten tegen bij verzaken dus. Mogelijke fouten: Er wordt geen kleur bijgelopen terwijl men die wel in de hand heeft. Er wordt niet getroefd terwijl men wel een troef heeft. Er wordt een, in een slag waarin troef is gevraagd, een lagere troefkaart bijgelegd dan die al op tafel lag (ondertroeven), terwijl men wel degelijk een hogere troef in handen heeft. Er wordt in een slag, die al is afgetroefd een lagere troefkaart bijgelegd dan die al op tafel lag (ondertroeven), terwijl men óf wel degelijk een hogere troef in handen heeft óf nog kaarten van een andere kleur. Als troef is gevraagd, moet men die bekennen, ook al kan men dan niet anders dan ondertroeven. De plicht om altijd te bekennen weegt zwaarder dan het verbod om onder te troeven. Het verbod om onder te troeven weegt weer zwaarder, dan de plicht om te troeven als men een de gevraagde kleur niet heeft.

5 Een rekenvoorbeeld met roem Stel dat de spelende partij 90 punten heeft behaald. Zonder roem zou het spel zijn gewonnen en heeft de tegenpartij de overige 72 punten. Maar als de tegenpartij 20 punten roem heeft behaald, hebben ze in totaal geen 72 maar 92 punten. De spelende partij heeft dus minder punten dan de tegenpartij en is nat. Seinen Er zijn manieren om de maat te laten weten in welke kleuren men sterk is en in welke kleuren men niets heeft. Als men Amsterdams speelt en de maatslag niet hoeft in te troeven als men niet meer kan bekennen, schept dat extra mogelijkheden om informatie uit te wisselen. Door een kleine kaart van een andere kleur bij te spelen, laat u de maat weten dat u in die kleur het aas heeft of wilt dat partner die kleur speelt. Speelt men echter een 10, Heer, Vrouw of Boer bij, wil dat zeggen :'ik heb niets/niet veel in die kleur'. (Loop bij het 'spekken' van een 10 eerst de kans na, dat uw linkertegenstander ook niet meer kan bekennen en de slag met uw 'mooie 10' alsnog aftroeft!) Als men echt erg sterk is in een kleur, bijvoorbeeld het bezit van Aas, 10, Heer, 8, dan seint u niet met de 8 maar met het Aas; u laat uw maat dan weten, dat u die kleur zo kunt oprapen. Hij zal dan ook als hij van slag gaat altijd in uw kleur uitkomen, als hij die heeft. Bij het seinen van een Aas geldt natuurlijk hetzelfde als voor een 10, dat men het gevaar kan lopen, dat de linker tegenstander de slag aftroeft. Tegenkleur seinen Bij tegenkleur sein je met een kaart, terwijl je eigenlijk de tegenkleur van zwart of rood wilt hebben. Als je harten seint wil je ruiten hebben en als je klaver seint wil je schoppen hebben. Het voordeel van het tegenkleur seinen is dat je lange kaart lang blijft en je hebt meer kans om een pit te spelen omdat je dan nog een kaart van de vrije lange kleur kan spelen en zo een extra slag kan maken.

SPELREGELS KLAVERJASSEN CVVB

SPELREGELS KLAVERJASSEN CVVB SPELREGELS KLAVERJASSEN CVVB Klaverjassen wordt gespeeld door 4 personen, de personen die tegenover elkaar zitten aan een tafel vormen een team en zijn maten van elkaar. Men speelt met 32 kaarten (7 t/m

Nadere informatie

Les 1. Het klaverjas spel wordt gespeeld met 32 speelkaarten, van de 7 oplopend tot en met de aas.

Les 1. Het klaverjas spel wordt gespeeld met 32 speelkaarten, van de 7 oplopend tot en met de aas. les 1, klaverjas-cursus, GameSquare. Doel van het spel De kaarten De normale volgorde Het spel Kleur bekennen Les 1 Door naar les 2 Terug naar de inleiding Voor vragen of opmerkingen Doel van het spel.

Nadere informatie

Klaverjassen, het spel...

Klaverjassen, het spel... Klaverjassen, het spel... Klaverjassen wordt doorgaans gespeeld door 4 personen, de spelers die tegenover elkaar plaats nemen (partners) spelen samen. Men speelt met 32 kaarten (7 t/m aas). Doel van het

Nadere informatie

Kaart Bond Nederland - cursus klaverjassen 2014 Pag.: 0

Kaart Bond Nederland - cursus klaverjassen 2014 Pag.: 0 2014 Leren klaverjassen.. Leren KLaverjassen Arnhem 1-12-2014 Kaart Bond Nederland - cursus klaverjassen 2014 Pag.: 0 Cursus Klaverjassen Voorwoord Voor het volgen van deze cursus is het nodig dat je nog

Nadere informatie

Klaverjassen Spel Bediening

Klaverjassen Spel Bediening Klaverjassen Spel Bediening Spel bediening Doel van de hand Meer punten behalen dan uw tegenstanders. Doel van het spel Meer punten behalen dan uw tegenstanders in 8 of 16 handen. Gameplay Elk spel bestaat

Nadere informatie

COMPETITIEREGLEMENT. Puntenwaardering. 1. Het spel

COMPETITIEREGLEMENT. Puntenwaardering. 1. Het spel COMPETITIEREGLEMENT 1. Er wordt gespeeld volgens het systeem Amsterdams- Utrechts (Verplicht spelen, maatslag niet verplicht introeven) 2.Er wordt ingeschreven per koppel, per avond dient minimaal 1 persoon

Nadere informatie

Bieden (kaartspel) Inhoud. Spelregels. Delen. Bieden. Spelverloop

Bieden (kaartspel) Inhoud. Spelregels. Delen. Bieden. Spelverloop Bieden (kaartspel) Bieden is een kaartspel dat voornamelijk in Oost-Vlaanderen wordt gespeeld.aangezien er met 32 kaarten en in twee paren met vaste partner gespeeld wordt, toont het gelijkenissen met

Nadere informatie

Ouderenbond Geertruidenberg

Ouderenbond Geertruidenberg Burgemeester Allardstraat 2a 4931 CA Algemene regels 1. Het spel wordt gespeeld met alle 52 speelkaarten van een pak kaarten zonder de jokers 2. De laagste kaart is de 2 en de hoogste de aas. 3. Het eerste

Nadere informatie

1.0 Algemeen 2.0 Het bieden 3.0 Het spelen 4.0 De puntentelling 1.0 Algemeen

1.0 Algemeen 2.0 Het bieden 3.0 Het spelen 4.0 De puntentelling 1.0 Algemeen Bridge - Spelregels Inhoudsopgave 1.0 Algemeen De kaarten / 1.2 De kleuren / 1.3 De voorbereiding / 1.4 Doel van het spel / 1.5 Een Serie 2.0 Het bieden 2.1 De kaartwaarde / 2.2 De spelende partij / 2.3.

Nadere informatie

Les 1a. De regels. vormgeving: Ton Walbeek

Les 1a. De regels. vormgeving: Ton Walbeek Les 1a De regels vormgeving: Ton Walbeek De kaarten 52 speelkaarten 13 klaveren 13 ruiten 13 harten 13 schoppen Iedere speler krijgt 13 kaarten De rangorde (waarde) van de kaarten hoog in rang laag in

Nadere informatie

Spelregels voor 4 personen KAART EN SPELAVOND Initiatie Manillen. Jenthe Soenens. Club 250 Ouderraad Sint-Lodewijkscollege Spoorwegstraat 1

Spelregels voor 4 personen KAART EN SPELAVOND Initiatie Manillen. Jenthe Soenens. Club 250 Ouderraad Sint-Lodewijkscollege Spoorwegstraat 1 Spelregels voor 4 personen KAART EN SPELAVOND 2016 Initiatie Manillen Jenthe Soenens 1 Te gebruiken kaarten De vier soorten: Harten, Ruiten (koeken), Schoppen (pikkens), Klaveren Figuur Term Dialect Schoppens

Nadere informatie

Wiezen. Spelregels Volgens Café In de Goude Ster

Wiezen. Spelregels Volgens Café In de Goude Ster Wiezen Spelregels Volgens Café In de Goude Ster Kaartmarathon Reglement voor een kaartmarathon 1 2 Wiezen Spelregels Volgens Café In de Goude Ster Kaartmarathon Er wordt van uitgegaan dat iedere deelnemer

Nadere informatie

door de persoon aan zijn rechterhand of deze te schudden. Het spreekt dus voor zich dat degene die

door de persoon aan zijn rechterhand of deze te schudden. Het spreekt dus voor zich dat degene die Spelregels van rikken Algemene regels 1 Het spel wordt gespeeld met alle 52 speelkaarten van een pak kaarten zonder de jokers. 2 De laagste kaart is de 2 en de hoogste de aas. 3 Het eerste bod wat men

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE afspelen troefcontract

Slide 1. BRIDGE afspelen troefcontract Slide 1 BRIDGE afspelen troefcontract Slide 2 Kaartverdeling bij de tegenpartij Aantal Verdeling Verdeling Verdeling Verdeling 7 4-3 62% 5-2 31% 6-1 7% 7-0 0% 6 4-2 48% 3-3 36% 5-1 15% 6-0 1% 5 3-2 68%

Nadere informatie

Bridge in een flits. Bridge in een Flits Berry Westra. Docent: Maurice Peereboom : Eigen materiaal (Acol)

Bridge in een flits. Bridge in een Flits Berry Westra. Docent: Maurice Peereboom : Eigen materiaal (Acol) Flits 1 1983 Docent: Maurice Peereboom mpeereboom@gmail.com 015 2562291 1966 : Eigen materiaal (Acol) Ca 1975: Van Start tot Finish (Sint & Schipperheijn) Bridge in een flits Ca 1995: Berry estra (leer

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! 03 Troef In les 2 trof je geen nieuwe spelregel aan. Daardoor was je denkvermogen helemaal vrij om volledig los te gaan met de spelregels die je in les 1 voor je kiezen kreeg: het

Nadere informatie

Minibridge WELKOM! 1

Minibridge WELKOM! 1 Minibridge WELKOM! 1 Les 1A SLAGEN MAKEN Kleuren Bij bridge praten we over 4 kleuren: = = = = schoppen harten ruiten klaveren 3 Kaartvolgorde Kaarten: A = Aas H = Heer A = Ace K = King V = Vrouw B = Boer

Nadere informatie

Bridge in een flits 1 De basisregels

Bridge in een flits 1 De basisregels 1 Bridge in een flits 1 De basisregels Benodigdheden 4 spelers 1 pak kaarten zonder jokers 2 De spelers Benaming spelers Noord West Oost Zuid 3 Om de beurt de kaarten delen iedere speler krijgt 13 kaarten

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! 04 Contract en Puntentelling Je weet wat een slag is. Ook hoe je slagen moet maken, zowel zonder als mét een troefkleur. Je begint je misschien stiekem zelfs al een beetje gevaarlijk

Nadere informatie

Hierbij de volledige publicatie van het. GOUDEN BOEKJE uit uitgegeven door de. Nederlandse Klaverjas Federatie N.K.F.

Hierbij de volledige publicatie van het. GOUDEN BOEKJE uit uitgegeven door de. Nederlandse Klaverjas Federatie N.K.F. Hierbij de volledige publicatie van het GOUDEN BOEKJE uit 1976 uitgegeven door de Nederlandse Klaverjas Federatie N.K.F. 1 Nederlandse Klaverjas Federatie INTERNATIONAAL WEDSTRIJD REGLEMENT KLAVERJASSEN

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) U hebt voor het examen 2 uur de tijd. 10.00 uur 12.00 uur De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen. De opgaven 19 t/m 30 gaan over de spelregels. Opgave 1-16 éénpuntsvragen.

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Reglement Diksmuidse zevenkamp caféspelen

Reglement Diksmuidse zevenkamp caféspelen Reglement Diksmuidse zevenkamp caféspelen Start om 14 u., einde verwacht rond 18 u. Maximum 8 teams (beperkte plaatsen). Teams van 3 spelers, de spelers wisselen elkaar af per discipline. Elk team beslist

Nadere informatie

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren.

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren. Signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden met zijn

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Spelregels Belgisch kampioenschap wiezen 2016

Spelregels Belgisch kampioenschap wiezen 2016 Spelregels Belgisch kampioenschap wiezen 2016 Minimum leeftijd voor deelname: +16 jaar Het BK WIEZEN 2016 wordt gespeeld volgens onderstaand reglement dat bindend wordt bij inschrijving. 1. Het spel Het

Nadere informatie

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2 Opgave 1 West oord Oost uid 7 5 1 A H 8 6 4 1SA 2 H 3 2?? A V 9 2 Wat biedt u? A. B. 2 C. 2 D. 2SA E. 3 Te verdienen punten 5, 4, 3, 0, 0 Opgave 2 West oord Oost uid 1SA 2 3SA H 4 7 6 3 W O A H B 10 9

Nadere informatie

Reglement Wereldkampioenschap WIEZEN 2016.

Reglement Wereldkampioenschap WIEZEN 2016. Reglement Wereldkampioenschap WIEZEN 2016. Minimum leeftijd voor deelname: +16 jaar Het WK WIEZEN 2016 wordt gespeeld volgens onderstaand reglement dat bindend wordt bij inschrijving. Elke deelnemer wordt

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

Het kaartspel "Wippen"

Het kaartspel Wippen Het kaartspel "Wippen" blz. 1 Het spel wordt gespeeld met een normaal kaartspel (52 kaarten) zonder joker. De kaarten worden geschud en verdeeld. Iedere speler wordt om de beurt "gever". De gever legt

Nadere informatie

Uitkomen en signaleren

Uitkomen en signaleren Uitkomen en signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden

Nadere informatie

Rage Rage Spelidee. Spelmateriaal. Voorbereiding van het spel. Spelverloop. 1) Uitdelen van de kaarten.

Rage Rage Spelidee. Spelmateriaal. Voorbereiding van het spel. Spelverloop. 1) Uitdelen van de kaarten. Rage Auteur: onbekend Uitgegeven door Amigo-spiele Een kaartspel waarbij de spelers vooraf bepalen hoeveel slagen ze zullen behalen. Een aantal actiekaarten helpen hen daarbij. Een kaartspel voor 3-8 spelers

Nadere informatie

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Opgave 1 West oord Oost uid V 1 A 10 7 5 2 1 2 V 10 3 3?? A H 8 6 A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Te verdienen punten 5, 4, 3, 2, 0 Opgave 2 Oost/niemand West oord Oost uid 6 5 2 1 1 7 3 2 2 3 4 A 5 4 V 10

Nadere informatie

Reglement Belgisch Kampioenschap WIEZEN 2017.

Reglement Belgisch Kampioenschap WIEZEN 2017. Reglement Belgisch Kampioenschap WIEZEN 2017. Minimum leeftijd voor deelname: +16 jaar Het BK WIEZEN 2017 wordt gespeeld volgens onderstaand reglement dat bindend wordt bij inschrijving. Elke deelnemer

Nadere informatie

Het handboek van Luitenant Skat

Het handboek van Luitenant Skat Martin Heni Eugene Trounev Nalezer: Mike McBride Vertaling van het handboek: Niels Reedijk Vertaler/Nalezer: Alexander S. Koning 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Hoe te spelen 6 3 Spelregels, strategieën

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE afspelen van een SA-contract

Slide 1. BRIDGE afspelen van een SA-contract Slide 1 BRIDGE afspelen van een SA-contract Slide 2 Kaartverdeling bij de tegenpartij Aantal Verdeling Verdeling Verdeling Verdeling 7 4-3 62% 5-2 31% 6-1 7% 7-0 0% 6 4-2 48% 3-3 36% 5-1 15% 6-0 1% 5 3-2

Nadere informatie

BEGINNERSTEST BIEDEN

BEGINNERSTEST BIEDEN BEGINNERSTEST BIEDEN beginnerstest Pagina 1 BIEDEN ANTWOORDEN Spellen 1 a b c d H V 5 3 2 H B 3 4 3 7 6 A B 7 6 3 2 A 5 4 7 6 H 7 6 A H 5 4 H V B 8 A H 10 7 6 5 2 7 A V 5 4 H 5 4 3 B 4 Voor welke opening

Nadere informatie

Reglement Belgisch Kampioenschap WIEZEN 2019.

Reglement Belgisch Kampioenschap WIEZEN 2019. Reglement Belgisch Kampioenschap WIEZEN 2019. 1. SCHUDDEN VAN DE KAARTEN De kaarten mogen na het eerste spel niet meer geschud worden. In de regel neemt de volgende deler de kaarten samen en legt ze klaar

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) 11 april 2015 U heeft voor het examen 2 uur de tijd. 10.00 uur 12.00 uur. De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen en bestaan uit zestien éénpuntsvragen en twee tweepuntsvragen

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 B 4 3 A B 4 V 2 A H V B 10 A H V Aan alle tafels speelt zuid 3SA. De helft van de westspelers start met H en de andere helft met 10. Hoe moet

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! 01 Wat is een slag? Vooraf: In deze eerste les staat veel nieuws. In les 2 helemaal niet! Daardoor kun je in les 2 al je creativiteit werpen op de regels van deze eerste les! Bridge

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) U hebt voor het examen 2 uur de tijd. 11.00 uur 13.00 uur De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen. De opgaven 19 t/m 30 gaan over de spelregels. Opgave 1-16 Opgave

Nadere informatie

Je kunt de kansen met wiskunde technieken berekenen (bijvoorbeeld boomdiagramman), maar je kunt ook deze door simulaties achterhalen.

Je kunt de kansen met wiskunde technieken berekenen (bijvoorbeeld boomdiagramman), maar je kunt ook deze door simulaties achterhalen. Spelen met Kansen Bij wiskunde A, havo en vwo In een heleboel gezelschapsspellen speelt het toeval een grote rol, bijvoorbeeld Patience, Ganzenbord, Thodi, Black Jack, Risk, Poker, Bridge. Deze spellen

Nadere informatie

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Blackwood conventie. aar slem hoofdstuk 10 les 10 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Klein slem: Wat is slem? 12 slagen Benodigde punten: ongeveer 33 Groot slem: 13 slagen Benodigde

Nadere informatie

VAN BEGINNER TOT WINNER GIJSBERT OONK

VAN BEGINNER TOT WINNER GIJSBERT OONK VAN BEGINNER TOT WINNER GIJSBERT OONK INHOUD 1 Het begin 5 Geschiedenis 5 De regels van het spel 10 Pokertermen en hun achtergrond 25 2 Met welke kaarten speel ik? 29 Overwegingen voor beginners en gevorderden

Nadere informatie

Die sieben Siegel Amigo, 2003 DORRA Stefan 3-5 spelers vanaf 10 jaar ± 45 minuten

Die sieben Siegel Amigo, 2003 DORRA Stefan 3-5 spelers vanaf 10 jaar ± 45 minuten Die sieben Siegel Amigo, 2003 DORRA Stefan 3-5 spelers vanaf 10 jaar ± 45 minuten Spelmateriaal 75 speelkaarten met de waardes 1 tot en met 15 in de kleuren rood, geel, groen, blauw en paars ; 27 zegels

Nadere informatie

Voor minder ervaren spelers

Voor minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor minder ervaren spelers Spel 1 A 3 2 2 H V B 10 H V A H A B V B Dummy noord is aan slag in een hartencontract. Je laat dummy A voorspelen. Oost troeft met V. Hoe ga je hiermee

Nadere informatie

2/11/15. t Onstein. Bridge clinic. BC t Onstein 11 februari door: Ton Bakkeren. Thema: Tegenspelen

2/11/15. t Onstein. Bridge clinic. BC t Onstein 11 februari door: Ton Bakkeren. Thema: Tegenspelen t Onstein Bridge clinic BC t Onstein 11 februari 2015 door: Ton Bakkeren Thema: Tegenspelen 1 Tegenspelen Tegenspelen is een van de moeilijkste onderdelen van het bridgespel. Met partner op 1 lijn zitten.

Nadere informatie

Redactie: Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)

Redactie: Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie) Bridge Service, voor gewone bridgers Special, bijlage bij Bridge Training 714 van 5 oktober 2017 Redactie: Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)

Nadere informatie

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Auteur: Barth Bakker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De kaarten 3. Bieden 4. Het openingsbod 5. Het contract 6. Puntentelling 7. Bijbod 8. Limietbod

Nadere informatie

Spelregels. Een rummy-achtig kaartspel voor jong en oud. Spannend tot de laatste ronde!

Spelregels. Een rummy-achtig kaartspel voor jong en oud. Spannend tot de laatste ronde! Spelregels Een rummy-achtig kaartspel voor jong en oud. Spannend tot de laatste ronde! Five Crowns is een rummy-achtig kaartspel voor jong en oud. Omdat er elke ronde meer kaarten in het spel komen en

Nadere informatie

BRIDGE : woorden en begrippen

BRIDGE : woorden en begrippen BRIDGE : woorden en begrippen aanmoediging: a-lijn: afwachtbod: alerteren: arbiter: bekennen: het bijspelen van een kaart met een positief signaal. de sterkste lijn bij een bridgeclub. een bod dat partner

Nadere informatie

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen Les 8 Hoofdstuk 9 Tegenspel troef leider kansen en valkuilen B973 632 9874 65 est oord ost uid 1 1SA doublet 2 2 3 V4 AVB1087 B6 AH2 est start A, vervolgt met H en ruiten voor V van ost, door uid getroefd.

Nadere informatie

In de starterscursus hebben we het volgende afgesproken: Uitkomst Hoogste van een serie HVB32 Kleintje belooft plaatje Top van niets 973.

In de starterscursus hebben we het volgende afgesproken: Uitkomst Hoogste van een serie HVB32 Kleintje belooft plaatje Top van niets 973. Uitkomen en signaleren Algemeen Ongeveer de helft van alle spellen speelt de tegenstander het spel. Omdat u van de andere helft weer de helft dummy bent, zult u in uw bridgeleven veel meer spellen tegen

Nadere informatie

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is!

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is! Communicatie Een essentieel onderdeel van het bridgespel is het maken van zoveel mogelijk slagen. Aangezien deze slagen vaak verdeeld zijn over de beide partners zijn er soms problemen om de afzonderlijke

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Wat is een dogma? Een dogma is volgens de woordenboeken een regel die als onbetwist wordt beschouwd. Kent de bridgewereld ook dogma s? Dat moet de

Nadere informatie

Wie een fout maakt, wordt ingegooid

Wie een fout maakt, wordt ingegooid Wie een fout maakt, wordt ingegooid Fraai afspel tijdens het ING Bank Topcircuit dankzij tegenspelfoutjes. Dat klinkt gek maar dat is het niet. Toppers zien elk foutje van hun collega s. En straffen het

Nadere informatie

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy).

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy). Eliminatie en ingooi Iedereen weet dat bridge een spel is dat je samen met je partner tegen twee tegenstanders speelt. Deze tegenstanders proberen meestal je mooie plannetjes te verijdelen en zijn behoorlijk

Nadere informatie

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord:

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord: Veilige speelwijzen 1. ptimisme en pessimisme Er zijn momenten dat je als bridger over een flinke dosis optimisme moet beschikken. anneer je in een contract bent beland dat er kansloos uitziet, moet je

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Voor welke vier eerste biedingen kies je met de gegeven zuidhand? Spel West Noord Oost Zuid Zuidhand 1 -- 1 pas?? 4 2 V B 6 5 H 9 8 4 3 2 -- 1 pas??

Nadere informatie

Vaste regel tegen een troefcontract: nooit onder een aas uitkomen! We gaan in dit nummer op zoek naar nog meer destructief gereedschap

Vaste regel tegen een troefcontract: nooit onder een aas uitkomen! We gaan in dit nummer op zoek naar nog meer destructief gereedschap Bridge Service Nummer 559, 27 maart 2014 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken.

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Dekken of duiken Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Moet u in het tegenspel een voorgespeelde honneur dekken of niet?

Nadere informatie

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden:

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden: Snijden 1. De snit in zijn eenvoudigste vorm Eerst herhalen we even nog wat 'oude' stof over het snijden: 1) AV???? 32 In voorbeeld 1 is dit de positie van de schoppenkleur. De resterende negen kaarten

Nadere informatie

Het vorige nummer ging over het speelplan maken voor een SA-contract. In dit nummer leggen we een fundament voor het maken van troefcontracten.

Het vorige nummer ging over het speelplan maken voor een SA-contract. In dit nummer leggen we een fundament voor het maken van troefcontracten. Bridge Service 30 januari 2014 Special Troefcontracten-Speelplan Bewaar- en herhaalnummer! Het vorige nummer ging over het speelplan maken voor een SA-contract. In dit nummer leggen we een fundament voor

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Speelfiguren

B.C. t Onstein. Speelfiguren B.C. t Onstein Bridge clinic Speelfiguren door Richard Ritmeijer 10 december 2014 Speelfiguren A V 4 2 A V 4 2 A 7 6 3 B T 9 6 6 3 V 2 De bekendste speelfiguur is de snit. In feite zijn heel veel speelfiguren

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAME CLUBLEIDER B (CLB) Spelregels Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Om te kunnen slagen moet u voor dit onderdeel minimaal 27 van de 49 punten behalen.

Nadere informatie

Het tellen van de slagen in het Hil-biedsysteem.

Het tellen van de slagen in het Hil-biedsysteem. De belangrijkste openingen in het HiL-biedsysteem. Voor een opening op 1-nivo zijn 4- slagen nodig en een dekking in 2 kleuren. De opening hangt af van de groep waartoe de kaartverdeling behoort, het HiL-getal

Nadere informatie

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 A V 2 B 9 5 4 3 V 7 3 2 A H 3 A H 4 West start tegen jouw mooie 3SA-contract met 6. Hoe probeer je jouw contract te maken? Ik geef een overpeinzing.

Nadere informatie

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens 1 N / Niemand B B732 pas 1 pas 1082 2 dbl 3 pas V1082 AHB32 A9765 4 a.p. 986 AV1054 H9743 V 7 H43 109 H AB65 V8654 Zuid komt uit met 4, die Noord neemt met de H. Noord switcht naar B. Zuid maakt H en speelt

Nadere informatie

Beim Jupiter Kosmos, 2008 Michael FELDKÖTTER 3-5 spelers vanaf 12 jaar ± 60 minuten

Beim Jupiter Kosmos, 2008 Michael FELDKÖTTER 3-5 spelers vanaf 12 jaar ± 60 minuten Beim Jupiter Kosmos, 2008 Michael FELDKÖTTER 3-5 spelers vanaf 12 jaar ± 60 minuten Spelmateriaal 87 kaarten 65 speelkaarten - 60 kleurkaarten telkens de waardes 1-14 en één Godenkaart in vier kleuren

Nadere informatie

Redactie: Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)

Redactie: Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie) Bridge Service, voor gewone bridgers Special, bijlage bij Bridge Training 739 van 29 maart 2018 Redactie: Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)

Nadere informatie

Zomeravondbridge bij Metro

Zomeravondbridge bij Metro Zomeravondbridge bij Metro Gisterenavond, maandag 20 augustus speelde ik de zomeravonddrive bij Metro met Eric Harms. We eindigden op een derde plaats met net geen 59%. Hieronder zoals u van me gewend

Nadere informatie

Ook deze Training is ontstaan uit mooie spellen van Frans Schiereck.

Ook deze Training is ontstaan uit mooie spellen van Frans Schiereck. Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 671, 21 juli 2016 Redactie: Ron Jedema en Siger Seinen (spelregels), Ad van Gemert, Jan van Die en Frans Schiereck Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 158 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2005 Blandijnberg 2 9000 Gent KAARTSPEL 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Nederlands Rummikub kampioenschap Reglement

Nederlands Rummikub kampioenschap Reglement Nederlands Rummikub kampioenschap 2016 Reglement ARTIKEL 1 De onderneming GOLIATH BV organiseert het Nederlands Rummikub Kampioenschap. De deelneming aan het Nederlands Kampioenschap is voorbehouden aan

Nadere informatie

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas Spel 1: N/- H V 10 5 4 6 10 9 8 7 A H 2 9 8 2 N 7 6 7 5 4 3 H V B 10 8 H 2 W O A 6 3 V 10 8 7 B 6 4 A B 3 A 9 2 V B 5 4 9 5 3 NOORD OOST UID WEST 1Sch 3Sch 4Sch Het lijkt lekker om in de 2 de slag een

Nadere informatie

6 Nimmt! Geen kaartspel voor stommelingen! Uitgever : Amigo, 1995 Auteur : KRAMER Wolfgang Spelers : spelers vanaf 10 jaar Duurtijd : ± 45

6 Nimmt! Geen kaartspel voor stommelingen! Uitgever : Amigo, 1995 Auteur : KRAMER Wolfgang Spelers : spelers vanaf 10 jaar Duurtijd : ± 45 6 Nimmt! Geen kaartspel voor stommelingen! Uitgever : Amigo, 1995 Auteur : KRAMER Wolfgang Spelers : 02-10 spelers vanaf 10 jaar Duurtijd : ± 45 minuten Inhoud 104 kaarten ; 1 handleiding. Spelbeschrijving

Nadere informatie

Redactie: Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)

Redactie: Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie) Bridge Service, voor gewone bridgers Special, bijlage bij Bridge Training 724 van 14 december 2017 Redactie: Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)

Nadere informatie

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt.

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt. Spel 1 H2 *** 984 VT982 AH4 V75 N BT93 VB6 W O HT3 B65 Z H43 V952 A864 A752 A7 T87 B63 Noord speelt 3SA. Hoe speel je de ruitenkleur aan? Oplossing spel 1 Er zijn 4 speelwijzen voor de ruitenkleur. Er

Nadere informatie

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak

Nadere informatie

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een doodgewone clubavond. Je hebt de hele avond, zoals gewoonlijk, je best gedaan. Het loopt gewoon niet zo. Je partner laat een keertje 3SA halen. Je gaat zelf

Nadere informatie

Patience spelen AaNn Patience betekent geduld.

Patience spelen AaNn Patience betekent geduld. Patience spelen AaNn Patience betekent geduld. Hoe speelt u Patience op de computer? Een speelkaart kunt u alleen aanleggen als dit in de juiste volgorde gebeurd. De speelkaarten kunnen alleen om en om

Nadere informatie

NoBraGolf Nederland Competitie. De gezelligste golfcompetitie van Nederland!

NoBraGolf Nederland Competitie. De gezelligste golfcompetitie van Nederland! NoBraGolf Nederland Competitie De gezelligste golfcompetitie van Nederland! NoBraGolf Competitie Wedstrijdreglement Matchplay Seizoen 2016 Wedstrijdreglement Matchplay, 2016 NoBraGolf Competitie Inhoud

Nadere informatie

Het speelplan in de verdediging

Het speelplan in de verdediging Het speelplan in de verdediging m je succesvol te verdedigen moet het geschut al in stelling zijn gebracht voordat de aanval begint. Vertaald in bridgetermen betekent dat je goed moet luisteren naar het

Nadere informatie

centauren (geel) feeën (groen) De telkens sterkste kaart van een kleur is de '15', de zwakste kaart is de '1'.

centauren (geel) feeën (groen) De telkens sterkste kaart van een kleur is de '15', de zwakste kaart is de '1'. De Engelse archeoloog Dr. Hensch Stone trok op een nieuwe wetenschappelijke expeditie na zijn opzienbarende vondst vele jaren geleden. Hij wou nu zijn leerlingen uitdagen om hun voorspellingskunst aan

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! 05 De biedverkeersregels Joseph Amiel, Ron Jedema en Rob Stravers (eindredactie) Bridge bestaat uit twee perioden : Bieden en Spelen. Over het spelen weet je nu alles, namelijk: De

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde A Patience

Praktische opdracht Wiskunde A Patience Praktische opdracht Wiskunde A Patience Praktische-opdracht door een scholier 1365 woorden 23 januari 2005 5,2 8 keer beoordeeld Vak Wiskunde A Patience Inleiding Dit is een spel voor één speler. Hij heeft

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 141 (14 maart 2017) Chris Frowein Nu het voorjaar echt is aangebroken worden ook de spellen wat vrolijker. Maar aan af- en tegenspel

Nadere informatie

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8 Kaartwaardering Sinds het begin van het bridgespel zijn er vele methoden van kaartwaardering ontworpen. Het huidige 4-3- 2-1 puntensysteem is al in 1915 door Bryan McCambell bedacht. Pas vele jaren later

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) Je hebt voor het examen 2 uur de tijd. 10.30 uur 12.30 uur. De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen. De opgaven 19 t/m 30 gaan over de spelregels. Opgave 1-16 Opgave

Nadere informatie

De kleur op zich maakt niet uit voor elk van die paren, maar er is wel verschil in waarde tussen ongelijke/gelijke

De kleur op zich maakt niet uit voor elk van die paren, maar er is wel verschil in waarde tussen ongelijke/gelijke Om goed te kunnen pokeren, is psychologisch inzicht natuurlijk belangrijk. Een speler moet inschatten of zijn tegenstander bluft en zijn eigen strategie zo goed mogelijk verbergen. Je zou zeggen dat geluk

Nadere informatie

FILIPINO FRUIT MARKET Peer Sylvester

FILIPINO FRUIT MARKET Peer Sylvester FILIPINO FRUIT MARKET Peer Sylvester TINDAHAN Een spel voor 3-5 spelers vanaf 9 jaar. SAMENVATTING: Iedere speler speelt om beurt. In een beurt mag je: een fruitkaart spelen OF een verkoper op het actieve

Nadere informatie

Verdedigen is moeilijk

Verdedigen is moeilijk Verdedigen is moeilijk door Ig Nieuwenhuis En, gegeven onze uitslag, schatten ook. Wij vonden allebei dat we fouten gemaakt hadden (er komen er een paar voorbij) en dachten dat we ondanks dat wel iets

Nadere informatie

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen?

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? U speelt een viertallenwedstrijd en krijgt als zuid de volgende hand: A V 7 5 7 2 H V 10 H V 6 2 Dat wordt een makkie, u gaat 1 SA openen en dan ziet u

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Bridge Vaardigheids Bewijs

Bridge Vaardigheids Bewijs Bridge Vaardigheids Bewijs Plezierig bridge is alleen mogelijk als de deelnemers op hoffelijke wijze met elkaar omgaan en weten wat hun rechten en plichten zijn. Als je van de volgende 25 vragen er minstens

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie