Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen"

Transcriptie

1 Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een doodgewone clubavond. Je hebt de hele avond, zoals gewoonlijk, je best gedaan. Het loopt gewoon niet zo. Je partner laat een keertje 3SA halen. Je gaat zelf een keertje down in 3SA, die anderen natuurlijk, op een onbegrijpelijke manier, weer wel maken. En zo kabbelt de avond naar zijn eind. Dan, met Zuid als gever en niemand kwetsbaar, krijg je als Noord deze hand (Spel 27): V105 A6 AV6. Je besluit na twee passen 1 te openen en het bieden verloopt, een beetje stroef, als volgt: West Noord Oost Zuid pas pas 1 pas 1 pas 2 pas 2 pas 2 pas pas 3 dbl a.p. Wat denkt die West wel! Ik heb nog wel iets, dat ik niet verteld heb! Na ampel beraad besluit je uit te komen met 5 en dit is wat je te zien krijgt: 4 HB32 HV3 H9872 V105 O???? A6?? AV6 W?????????? heeft, dan heeft je partner er zes gehad. Dan had hij vast nog wel een keertje schoppen geboden. Dat geeft de leider drie schoppen. Als je partner drie harten had gehad, dan had hij vast geen 2, maar 2 geboden. Dan is de verdeling dus 2-2 voor de harten en de ruiten bij de leider. We hebben nu pas twee slagen en waar de rest vandaan moet komen is nog maar de vraag. De leider speelt een harten voor. Daar moet hij maar eens over gaan denken. Met de harten/ruiten verdeling bij de leider 2- Oeps. Dat is veel! De leider speelt gedwongen de vier, je partner produceert de Heer en de leider neemt het Aas. Na een tijdje denken speelt de leider 5. Je neemt het Aas en speelt nu A en ruiten na. Je partner bekent beide keren. De leider speelt H en troeft een klaver. Dit ziet er niet goed uit. De klavers zitten rond en zijn nu hoog. De leider is in de hand en gaat nu een tijdje nadenken. Dit is de situatie op het moment van nadenken: De leider heeft nog twee of drie schoppen, nog drie of vier troeven en één, twee of drie harten. Als de leider nog twee schoppen - H 72 V10 O???? -?? - W??????????

2 2, moet hij nu goed kiezen. Kiest hij fout dan levert dat in ieder geval twee slagen in harten op en er komt ook nog een slag in schoppen binnen. Eén down. Je zakt en de leider gaat speelt de Heer. Pech! Geen twee hartenslagen. De laatste troef wordt getrokken bij je partner en de klavers worden geïncasseerd. In de praktijk gaan er nog een harten- en een schoppenslag verloren, maar het contract is gemaakt. Je moet ook gewoon troef starten, zegt je partner. Dat maakt helemaal niets uit, pareer je: Aan slag met A heb ik toch troef gespeeld?. Je hebt ook wel heel veel geluk, zegt je partner nu tegen de leider, De dummy had wel heel veel. Ja, zegt de leider, Dan heb ik dus heel weinig. Dat is logisch. De ruiten die in de dummy liggen, had ik ook kunnen hebben met mijn sans bod. Je hebt geen sans geboden. Dat was juist de sleutel tot het hele biedverloop, zoals het gegaan is. Hierna pruttelt het nog wat na. Spel 27 4 Het Hele Spel Z/Niemand H9872 Ik heb het hele spel een kwartslag, met behoud van windrichting, gedraaid. Ik zat op de Westplaats. Balancen is een kwestie van timing, blijkt vaak. West Noord Oost Zuid pas pas 1 pas 1 pas 2 pas 2 pas 2 pas pas 3 dbl a.p. Een paar eenvoudige overwegingen helpen het partnership op weg. 1. De Oosthand moet geduld oefenen. Hij moet er op vertrouwen dat, áls er geboden moet worden, dit in de uitpas gedaan wordt. Dat kan hij zelf zijn, maar dat kan ook zijn partner zijn; 2. Het is té gemakkelijk, met de Westhand, om dit spel aan de tegenstander uit te verkopen. De tegenstander moet jouw contract nog maar doubleren. a. Doublet is niet aangewezen, want er is een risico, dat het contract gehaald wordt en dat kost veel. Zeker als ze zelf 2 of 3 kunt halen. b. Doubleren ze dat niet en ze maken vijf of zes slagen, dan zit je nog steeds goed, want dan is het zeker acht of negen slagen in één of ander contract.

3 Het verschil levert ons van 1 tot en met 3 IMPs op en elke positieve score telt. In dat kader geeft de frequentiestaat een aardig beeld van de durf op onze geliefde vereniging. NZ OW Contract Score NZ OW SA S S H S S S C H C S C S C SA C R WT S SA S K C R x C Nog één ander paar is het gelukt om in 3 te komen. Kennelijk is de hartenbeslissing daar niet goed gegaan of is er iets met de timing in het spel niet helemaal lekker gelopen. Zij houden de ene, voorspelde IMP over. Het is er slechts één, maar ze tellen allemaal mee. Het is in butler hetzelfde als met cricket: sprokkelen. En dan dit. Op het spelverdelingenformulier, dat na afloop van de clubavond uitgedeeld wordt staat dat het beste resultaat op dit spel 3-1 is. Het rekenprogramma met de onbegrijpelijke naam die ik niet eens kan reproduceren produceert op dit spel een, voor Rudi en mij, onbegrijpelijk resultaat. Het kan gemakkelijk zijn dat we dit door het late uur en de vele spellen over het hoofd zien, maar wij krijgen het niet down. Volgens Rudi heeft het programma met de lastige naam altijd gelijk. Het kan soms merkwaardige speelwijzen vragen, maar het gelijk is er. Onuitstaanbaar. Het noodzaakt mij nu deze reis door het spel te maken.

4 4 H Α 5 4 Η Α Α Η Η V 2 Β Α V 3 5 De leider heeft vijf slagen en gaat nu klaver spelen. Dit ligt er nog: - HB3-98 V O B V W B9 - Oost kan introeven wat hij wil, de leider heeft een schoppen in de blinde getroefd en troeft de voorgetroefde klaver over. Hierna kan de leider met een harten oversteken en de laatste klaver incasseren. Een troef in de hand is dan de negende slag. Niet troeven helpt ook niet. De leider maakt dan twee klaver- en twee ruitenslagen. Weer negen slagen. Dit is niet de weg. Misschien toch een troefstart?

5 Dan loopt het zo: 4 H Α Η V Η V Α 7 Β 4 En dit is de positie bij de start van slag 7: 4-98 A W - B9 - De leider speelt harten en legt weer de juiste harten. Hij had al vier slagen en daar komen altijd één schoppen-, één harten-, twee ruiten- en twee klaverslagen bij, voor een totaal van negen slagen.

6 4 H9872 Tja. Er blijft niet veel over. We hebben de schoppenstart bekeken. Die helpt niet. Troef Aas en troef na hielp ook niet. Hartenstart dan. 1 6 Α Η V 1 3 Α Η Β V V10 O HB A6 105 A W B B982 - Wat moet Noord doen in slag 4? Opstappen? Dan worden de klaveren ontwikkeld, zoals al geschetst. Als Noord duikt, speelt de leider B. Als Zuid troeft, dan troeft West over en speelt weer klaver, om de klaver te ontwikkelen. Niets helpt vanuit deze situatie. Er wordt weer een cross-ruff opgezet door de leider die voldoende slagen oplevert. Weer mis.

7 Resteert nog de klaverstart. Deze lijkt van aftrap af kansloos, want dan worden de klavers ontwikkeld. Dat was juist één van de hoofdlijnen van het gekozen speelplan. Kom, kom. Niet te slordig. Gewoon kijken. 1 5 Α Η V 7 Β 3 4 Β Noord kan pakken of zakken, het maakt allemaal niets uit. Er zijn voldoende mogelijkheden om in de blinde te komen om de vrije klaveren te benutten. Ik ben eerlijk gezegd een beetje uitverzonnen. Wie het weet, mag het zeggen. Mijn denkluiheid slaat toe en ik ben allang blij met de 11 IMPs die het spel oplevert. Leermomenten 1. Ik denk, eerlijk gezegd, dat de verdediging het ietsje beter had kunnen doen, maar dat had niet geholpen, voor zover ik kan overzien; 2. Balancen is een onderwerp, dat na afloop van de clubavond misschien iets nadrukkelijker aan de bar besproken kan worden. Het is mijns inziens een kille berekening van kosten en baten op dezelfde manier als bij het bepalen van het accepteren van een manche-invite; 3. Denkluiheid levert niet altijd het gewenste resultaat op. Vanuit pragmatisch oogpunt, echter, lijkt het er op, dat de oplossing van problemen die zoveel denkwerk vragen, voor de gemiddelde bridger niet te vinden is en dat dat piekeren er dus voor een gemiddeld potje kaarten niet echt toe doet. p.s. Ik vroeg mijn partner & corrector allereerst om het stukje na te zien, maar ook of hij eventueel een oplossing voor het probleem had. Bij deze de eerste inzending. 4 H9872

8 Martin miste de variant met één rondje troef met het Aas en dan een schoppenvervolg. Volgens mij gaat het dan zo: 1 A 5 4 H A A V Η V 7 Β Α Η HB3-98 V O B V W B9 - Dit is de positie nu. De laatste slag is in de blinde gehaald. Van daaruit kan nu een klaver gespeeld worden. Die wordt wel of niet getroefd. Indien getroefd, overgetroefd en harten naar de blinde voor de rest van de slagen. Als Zuid een harten weggooit troef je in West, trekt de laatste troef waarop je 3 weggooit. De blinde is nu hoog. Beide varianten leveren een overslag op. Deze lijkt het ook niet te zijn.

Het speelplan in de verdediging

Het speelplan in de verdediging Het speelplan in de verdediging m je succesvol te verdedigen moet het geschut al in stelling zijn gebracht voordat de aanval begint. Vertaald in bridgetermen betekent dat je goed moet luisteren naar het

Nadere informatie

BCO 8 moet het zelf opknappen

BCO 8 moet het zelf opknappen BCO 8 moet het zelf opknappen door JP Verslag clubavond 17 oktober jl. BCO 8 en nog vier andere viertallen speelden competitiewedstrijden, met dezelfde spellen als de tweede zitting van de clubparencompetitie.

Nadere informatie

Het Kerstdoublet. Het biedverloop dat voorbijkomt, begint rechts van je: 1 pas (jij) 2 pas (partner) 2SA pas 3SA p p X a.p.

Het Kerstdoublet. Het biedverloop dat voorbijkomt, begint rechts van je: 1 pas (jij) 2 pas (partner) 2SA pas 3SA p p X a.p. Het Kerstdoublet Op de Kerstdrive waren wij al vroeg enigszins feestelijk gestemd. Met wisselend succes. Zo lieten wij al snel enkele gedoubleerde manches maken: scherp doubleren bleek trakteren. Maar

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 192 (4 december 2018) Chris Frowein Vorige week moesten wij helaas overslaan wegens verkoudheid. Zo ging de laatste Butleravond

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak

Nadere informatie

Zomaar een clubavond

Zomaar een clubavond Zomaar een clubavond door Ig Nieuwenhuis Gewoon een vrijdagavond bij BCO, spelvorm paren, en eens zien wat er gebeurt. Mijn verzuchting dat paren niet mijn spelletje is, zal wel bekend zijn. Geïnspireerd

Nadere informatie

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2 Tom Tom Les 7 V B 2 H 7 V B 10 9 3 H B 7 H 8 4 9 6 5 A 7 A V 9 3 2 West oord Oost uid 1 1 1SA 3SA West begint met V, Je speelt H die de slag wint. 1. Hoeveel punten mis je, 14 hoe verdeeld? 2. Hoeveel

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost.

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost. spelnr. 1 west noord oost zuid N/- 2 A H T 6 4 3 B 8 6 5-9 4 2 V B 9 8 5 H V 7 3 A T 6 5 2 A H V 9 4 H 6 5 3 B 8 7 7 2 Uitkomst: A 9 4 2 B T 8 7 3 2 C (NZ) A V T NZ +110 Veel bridgers openen niet preëmptief

Nadere informatie

Verdedigen is moeilijk

Verdedigen is moeilijk Verdedigen is moeilijk door Ig Nieuwenhuis En, gegeven onze uitslag, schatten ook. Wij vonden allebei dat we fouten gemaakt hadden (er komen er een paar voorbij) en dachten dat we ondanks dat wel iets

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s 5. Het speelplan in troef Leerboekjes op elk niveau CD s Het Speelplan Na de uitkomst: Eérst nadenken : - bekijk dummy, - ga biedverloop na, - beoordeel uitkomst Maak dan een speelplan Speel dàn pas bij

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 172 (13 februari 2018) Chris Frowein De 1 ste ronde van de nieuwe parencompetitie vond gisteravond plaats. Een nieuwigheid hierbij

Nadere informatie

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord:

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord: Veilige speelwijzen 1. ptimisme en pessimisme Er zijn momenten dat je als bridger over een flinke dosis optimisme moet beschikken. anneer je in een contract bent beland dat er kansloos uitziet, moet je

Nadere informatie

Bridge in een flits 1 De basisregels

Bridge in een flits 1 De basisregels 1 Bridge in een flits 1 De basisregels Benodigdheden 4 spelers 1 pak kaarten zonder jokers 2 De spelers Benaming spelers Noord West Oost Zuid 3 Om de beurt de kaarten delen iedere speler krijgt 13 kaarten

Nadere informatie

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen Les 8 Hoofdstuk 9 Tegenspel troef leider kansen en valkuilen B973 632 9874 65 est oord ost uid 1 1SA doublet 2 2 3 V4 AVB1087 B6 AH2 est start A, vervolgt met H en ruiten voor V van ost, door uid getroefd.

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is!

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is! Communicatie Een essentieel onderdeel van het bridgespel is het maken van zoveel mogelijk slagen. Aangezien deze slagen vaak verdeeld zijn over de beide partners zijn er soms problemen om de afzonderlijke

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 193 (11 december 2018) Chris Frowein Veel afwisseling deze keer in de spellen. Veel handen met heel weinig punten en veel handen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 141 (14 maart 2017) Chris Frowein Nu het voorjaar echt is aangebroken worden ook de spellen wat vrolijker. Maar aan af- en tegenspel

Nadere informatie

Voor minder ervaren spelers

Voor minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor minder ervaren spelers Spel 1 A 3 2 2 H V B 10 H V A H A B V B Dummy noord is aan slag in een hartencontract. Je laat dummy A voorspelen. Oost troeft met V. Hoe ga je hiermee

Nadere informatie

Wat is er zo leuk aan viertallen?

Wat is er zo leuk aan viertallen? Wat is er zo leuk aan viertallen? Viertallen is een teamsport. Natuurlijk is paren ook een teamsport (want je speelt met een partner), maar viertallen speel je met een team van 4 spelers. Je speelt tegen

Nadere informatie

Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat?

Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat? Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat? door Ig Nieuwenhuis Een clubavond spelen is altijd gezellig, maar na een week hard werken is het soms lastig om op vrijdagavond de concentratie

Nadere informatie

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Opgave 1 West oord Oost uid V 1 A 10 7 5 2 1 2 V 10 3 3?? A H 8 6 A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Te verdienen punten 5, 4, 3, 2, 0 Opgave 2 Oost/niemand West oord Oost uid 6 5 2 1 1 7 3 2 2 3 4 A 5 4 V 10

Nadere informatie

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel Leerzaam? Voor ons in elk geval wel door Ig Nieuwenhuis Het wordt weer tijd om aan de competitie van volgend jaar te gaan denken. Dus ook tijd om weer serieus te worden en goed te oefenen. Ziedaar mijn

Nadere informatie

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Blackwood conventie. aar slem hoofdstuk 10 les 10 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Klein slem: Wat is slem? 12 slagen Benodigde punten: ongeveer 33 Groot slem: 13 slagen Benodigde

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 150 (16 mei 2017) Chris Frowein Een jubileumnummer vlak voor de zomer: aflevering 150 van dit bulletin. Op naar de 200! Gisteravond

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 B 4 3 A B 4 V 2 A H V B 10 A H V Aan alle tafels speelt zuid 3SA. De helft van de westspelers start met H en de andere helft met 10. Hoe moet

Nadere informatie

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Basis Afspeeltechniek Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Vandaag Speelplan Sans Ophouden Positionele stoppers de gevaarlijke hand Entrees en deblokkeren Spelen spellen 1-6 en nabespreken Troefcontracten

Nadere informatie

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens 1 N / Niemand B B732 pas 1 pas 1082 2 dbl 3 pas V1082 AHB32 A9765 4 a.p. 986 AV1054 H9743 V 7 H43 109 H AB65 V8654 Zuid komt uit met 4, die Noord neemt met de H. Noord switcht naar B. Zuid maakt H en speelt

Nadere informatie

Door de kaarten kijken

Door de kaarten kijken Door de kaarten kijken Heb jij af en toe het gevoel dat bepaalde tegenstanders door je kaarten heen kijken? Zonder aarzeling weten ze dat jij een hoge kaart sec hebt en feilloos snijden ze over de juiste

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Afspel van SA-contracten 1

Afspel van SA-contracten 1 Bridgewijzer GRE 9 Afspel van SA-contracten 1 1. Richtlijnen speelplan SA-contracten Als we de richtlijnen voor het speelplan op een rijtje zetten, dan krijgen we het volgende overzicht: 1. tel uw zogenaamde

Nadere informatie

Als je de kaart krijgt kun je scoren. Of niet?

Als je de kaart krijgt kun je scoren. Of niet? Als je de kaart krijgt kun je scoren. Of niet? Verslag clubavond 17 augustus, door JP Op een clubavond van 28 spellen heb je, statistisch gezien, per persoon recht op totaal 280 honneurpunten. Deze avond

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers 5-kaart-hoog

Voor de minder ervaren spelers 5-kaart-hoog Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers 5-kaart-hoog Omdat de nieuwe lichting bridgers wordt geprogrammeerd met 5-kaart hoog, zullen we in de komende Trainingen daarop inhaken. Speel je

Nadere informatie

Eenvoudige Safety Plays

Eenvoudige Safety Plays Eenvoudige Safety Plays In deze les gaan we dieper in op de Safety Play. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent deze term veilig afspel. Veilig afspel is in zijn algemeenheid bij viertallenbridge

Nadere informatie

Bridge in een flits 2 Speelplan SA hoofdstuk 1 les 1. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Bridge in een flits 2 Speelplan SA hoofdstuk 1 les 1. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Bridge in een flits 2 Speelplan SA hoofdstuk 1 les 1 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Herhaling SA openingen 15-17 punten: 1NT (18-19 punten: 1-1 - 2NT) 20-22 punten: 2NT 23-24

Nadere informatie

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas Spel 1: N/- H V 10 5 4 6 10 9 8 7 A H 2 9 8 2 N 7 6 7 5 4 3 H V B 10 8 H 2 W O A 6 3 V 10 8 7 B 6 4 A B 3 A 9 2 V B 5 4 9 5 3 NOORD OOST UID WEST 1Sch 3Sch 4Sch Het lijkt lekker om in de 2 de slag een

Nadere informatie

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek Les 8 Het rode kaartje vormgeving: Ton Walbeek Doublet Hoeveel slagen voor West? 4 - A en A - 2 troefslagen Bieding West? X West N O Z A 7 2 V B T 9 9 5 2 A 7 2 1 pas 3 pas 4 pas pas Doublet? dbl Primaire

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Voor de minder ervaren spelers Spel 1 H V 2 5 4 3 2 A 3 2 A H 7 6 5 B 3 A H 6 V B 4 Tegen jouw 4 -contract start west met V. Hoe probeer je je contract te maken? Ofwel: hoe probeer je het aantal mogelijke

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) U hebt voor het examen 2 uur de tijd. 11.00 uur 13.00 uur De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen. De opgaven 19 t/m 30 gaan over de spelregels. Opgave 1-16 Opgave

Nadere informatie

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld De gevaarlijke hand In deze lesbrief gaan we het hebben over de hand die u liever niet aan slag wilt laten komen, omdat die bijvoorbeeld door een honneur van u heen kan spelen. Dit speelt vooral een grote

Nadere informatie

Nummer 509, 4 april 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 509, 4 april 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 509, 4 april 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

Wie een fout maakt, wordt ingegooid

Wie een fout maakt, wordt ingegooid Wie een fout maakt, wordt ingegooid Fraai afspel tijdens het ING Bank Topcircuit dankzij tegenspelfoutjes. Dat klinkt gek maar dat is het niet. Toppers zien elk foutje van hun collega s. En straffen het

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 Spel 1 K Q 6 A J 3 J 10 5 3 8 3 2 J 4 3 2 Q 9 4 2 A K 6 Q J NOORD 1 NIEMAND A 9 5 K 6 5 7 4 2 K 10 9 7 10 8 7 10 8 7 Q 9 8 A 6 5 4 ACOL 1 pas 1ZT pas pas pas

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) 11 april 2015 U heeft voor het examen 2 uur de tijd. 10.00 uur 12.00 uur. De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen en bestaan uit zestien éénpuntsvragen en twee tweepuntsvragen

Nadere informatie

Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke gewone bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge Training

Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke gewone bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge Training Nr. 791 van 13 juni 2019 Voor gewone bridgers Bied- en speeltechniek Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke gewone bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 7 (18 december 014) Chris Frowein at later dan gebruikelijk aflevering 7 van dit bulletin. Dinsdagavond had schrijver dezes een

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. We zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. We kunnen meestal maar

Nadere informatie

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2 Opgave 1 West oord Oost uid 7 5 1 A H 8 6 4 1SA 2 H 3 2?? A V 9 2 Wat biedt u? A. B. 2 C. 2 D. 2SA E. 3 Te verdienen punten 5, 4, 3, 0, 0 Opgave 2 West oord Oost uid 1SA 2 3SA H 4 7 6 3 W O A H B 10 9

Nadere informatie

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren.

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren. Signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden met zijn

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Rekenen & Organisatie, Spelregels SUCCES 13 mei 2017 10.00 12.30 uur ALGEMEEN Het CLB-examen bestaat uit twee gedeelten: Rekenen & Organisatie en Spelregels. Voor beide onderdelen

Nadere informatie

Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek Les 5 Uitkomen Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek De uitkomst Alleen de eerste kaart in de eerste slag noemen we: de uitkomst Het spelen van de eerste kaart in elke volgende slag

Nadere informatie

'n Slechte generale?

'n Slechte generale? 'n Slechte generale? door Ig ieuwenhuis BC speelt weer een parenserie; net de clubavond voor onze laatste wedstrijddag in de 2e Divisie. ou ja, oefenen is oefenen. e kijken elkaar aan en we lijken allebei

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet egatief doublet 1. Voorgeschiedenis In één van de eerste cursussen hebt u geleerd dat uw bieden verstoord kan worden door het tegenbieden. Meestal werd dat geïllustreerd met de volgende oosthand: est oord

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE afspelen troefcontract

Slide 1. BRIDGE afspelen troefcontract Slide 1 BRIDGE afspelen troefcontract Slide 2 Kaartverdeling bij de tegenpartij Aantal Verdeling Verdeling Verdeling Verdeling 7 4-3 62% 5-2 31% 6-1 7% 7-0 0% 6 4-2 48% 3-3 36% 5-1 15% 6-0 1% 5 3-2 68%

Nadere informatie

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! 05 De biedverkeersregels Joseph Amiel, Ron Jedema en Rob Stravers (eindredactie) Bridge bestaat uit twee perioden : Bieden en Spelen. Over het spelen weet je nu alles, namelijk: De

Nadere informatie

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt.

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt. Spel 1 H2 *** 984 VT982 AH4 V75 N BT93 VB6 W O HT3 B65 Z H43 V952 A864 A752 A7 T87 B63 Noord speelt 3SA. Hoe speel je de ruitenkleur aan? Oplossing spel 1 Er zijn 4 speelwijzen voor de ruitenkleur. Er

Nadere informatie

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2 Tom Tom (2) vormgeving: Ton Walbeek Les 9 Hoofdstuk 10 kaartlezen bij afspel A V 8 2 10 4 3 A B 9 7 6 5 H 10 3 B 8 6 V 10 V 8 7 5 2 West oord Oost uid 1 1 1 Dbl 1 2 3 2 4 West start A, na( 4, 9 en 9).

Nadere informatie

Les 4. Gestoord Biedverloop

Les 4. Gestoord Biedverloop Les 4 Gestoord Biedverloop Tegenpartij biedt tussen A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder? Volgbod Opening Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar,

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Kleine foutjes, grote gevolgen

Kleine foutjes, grote gevolgen Kleine foutjes, grote gevolgen door Tim Rasser Voor het verslag van de clubavond zoek ik doorgaans de spellen uit, waarin mijn partner en ik het slechtst scoorden. Die zijn vaak voor mij het meest leerzaam

Nadere informatie

Les 5. Huiswerkopgave les 4. Je mag maar 1 verliezen. Communicatie N W O Z leider H 8 4 V V N Z

Les 5. Huiswerkopgave les 4. Je mag maar 1 verliezen. Communicatie N W O Z leider H 8 4 V V N Z Huiswerkopgave les 4 7 H 8 4 V 4 9 8 6 V 8 7 2 A V 10 7 5 A 5 A 5 4 14 West oord Oost uid 1 1 dbl * 2 4 a,p. * : negatief doublet West oord Oost uid V 6 7 B 8 A 5 2 9 H 10 2 4 6 A 9 H B vormgeving: Ton

Nadere informatie

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 SA werkplan toepassen Dummy H V 7 6 9 6 5 B 8 V B 7 3 Leider A B T 8 V 8 A 7 A H T 5 4 Contract: 4 Vaste slagen:

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Voor welke vier eerste biedingen kies je met de gegeven zuidhand? Spel West Noord Oost Zuid Zuidhand 1 -- 1 pas?? 4 2 V B 6 5 H 9 8 4 3 2 -- 1 pas??

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 2 (1 oktober 2013) Chris Frowein Het was me het bridgeweekeindje wel. Het begon op vrijdagavond met het gezellige etentje dat

Nadere informatie

Wedstrijdbridge: Paren Viertallen. Butler

Wedstrijdbridge: Paren Viertallen. Butler Wedstrijdbridge: Paren Viertallen Butler Waar het over gaat: De Telling De Strategie: Spelbespreking Samenvatting : Aanwijzingen Oefening: 12 spellen Paren: wedstrijd tussen teams van 2 personen Viertallen

Nadere informatie

Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

Hoe bied je met je vaste bridgepartner(s) deze handen uit? West begint.

Hoe bied je met je vaste bridgepartner(s) deze handen uit? West begint. Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 691, 5 januari 2017 Redactie: Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die en Frans Schiereck Rob Stravers (eindredactie) Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 612, 14 mei 2015 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! 04 Contract en Puntentelling Je weet wat een slag is. Ook hoe je slagen moet maken, zowel zonder als mét een troefkleur. Je begint je misschien stiekem zelfs al een beetje gevaarlijk

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) U hebt voor het examen 2 uur de tijd. 10.00 uur 12.00 uur De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen. De opgaven 19 t/m 30 gaan over de spelregels. Opgave 1-16 éénpuntsvragen.

Nadere informatie

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy).

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy). Eliminatie en ingooi Iedereen weet dat bridge een spel is dat je samen met je partner tegen twee tegenstanders speelt. Deze tegenstanders proberen meestal je mooie plannetjes te verijdelen en zijn behoorlijk

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! 03 Troef In les 2 trof je geen nieuwe spelregel aan. Daardoor was je denkvermogen helemaal vrij om volledig los te gaan met de spelregels die je in les 1 voor je kiezen kreeg: het

Nadere informatie

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek Les 4 Gestoord bieden vormgeving: Ton Walbeek Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar, Noord: 1 Wat nu? W N Oost 8 2 B 8 4 A V 7 6 2 8 7 4 1 1 1? Voorgenomen bijbod op 1 niveau kan niet:

Nadere informatie

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 11 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog SA-biedingen SA-verdeling 4-3-3-3 4-4-3-2 5-3-3-2 12-14 pnt 15-17 pnt 18-19 pnt 20-22 pnt 1 1SA 1

Nadere informatie

Interne Viertallen competitie- Eerste avond

Interne Viertallen competitie- Eerste avond Interne Viertallen competitie- Eerste avond door Tim Rasser De Interne Viertallen Competitie bij BCO wordt gespeeld op de vier vrijdagavonden in februari van het clubjaar 2015-2016. De eerste 28 spellen

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA)

EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) EXAMEN CLUBLEIDER A (CLA) Je hebt voor het examen 2 uur de tijd. 10.30 uur 12.30 uur. De opgaven 1 t/m 18 gaan over organisatie en rekenen. De opgaven 19 t/m 30 gaan over de spelregels. Opgave 1-16 Opgave

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

SNIJDEN. Maar welke snit moet je nemen? Of, moet je wel een snit nemen?

SNIJDEN. Maar welke snit moet je nemen? Of, moet je wel een snit nemen? SNIJDEN Maar welke snit moet je nemen? Of, moet je wel een snit nemen? 3SA door zuid Je hebt acht slagen van top en de klaverenkleur biedt voldoende mogelijkheden een extra slag te ontwikkelen. Toch is

Nadere informatie

Doe je iets (goed) of niet?

Doe je iets (goed) of niet? BCO Clubavond 8 juli 2016 Doe je iets (goed) of niet? door Ig Nieuwenhuis Dit citaat: "In de jaren 70 was een en ander (in het bieden) primitiever en was er dus meer invloed van inzicht en beoordelingsvermogen",

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 115 (12 april 2016) Chris Frowein Gisteravond de 2 de avond van de laatste competitie van dit seizoen. Hele ordentelijke spellen

Nadere informatie

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 6. Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 6. Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven Speeldag 6 Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven 1 Voorwoord De finale rondes zijn begonnen. In de Trofee-ronde boekte de zwakste schakel de grootste

Nadere informatie

Flits 2. Bridge in een flits-2

Flits 2. Bridge in een flits-2 Flits 2 Bridge in een flits-2 Flits 2 Les 7 HET RODE KAARTJE (Het doublet) doublet Actie Beschermend Competitief Coöperatief Herhaald Heropenings Informatief Lightner Manche-inviterend Negatief Optional

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! 02 Slagen binnenhalen In de eerste les leerde je alles over het spelen van de eerste slag: Normaal ontstaat de leider in de eerste fase van het spel: het bieden. Omdat we het bieden

Nadere informatie

Ook deze Training is ontstaan uit mooie spellen van Frans Schiereck.

Ook deze Training is ontstaan uit mooie spellen van Frans Schiereck. Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 671, 21 juli 2016 Redactie: Ron Jedema en Siger Seinen (spelregels), Ad van Gemert, Jan van Die en Frans Schiereck Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 10 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog Flits 2 Sterke openingen 2SA : SA verdeling 20 22 punten 2 : andere verdelingen 20 + punten óf heel

Nadere informatie

Uitkomen hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Uitkomen hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Uitkomen hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Doel van het uitkomst Slagen ontwikkelen. leider down krijgen Slagen ontwikkelen. leider geen slagen cadeau doen Slagen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 136 (24 januari 2017) Chris Frowein Een korte speelavond gisteravond. Vanwege de ALV deden we slechts 18 spellen. Maar het vuurwerk

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Speelfiguren

B.C. t Onstein. Speelfiguren B.C. t Onstein Bridge clinic Speelfiguren door Richard Ritmeijer 10 december 2014 Speelfiguren A V 4 2 A V 4 2 A 7 6 3 B T 9 6 6 3 V 2 De bekendste speelfiguur is de snit. In feite zijn heel veel speelfiguren

Nadere informatie

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden:

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden: Snijden 1. De snit in zijn eenvoudigste vorm Eerst herhalen we even nog wat 'oude' stof over het snijden: 1) AV???? 32 In voorbeeld 1 is dit de positie van de schoppenkleur. De resterende negen kaarten

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregels Dit gedeelte bestaat uit 18 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Om te kunnen slagen moet u voor dit onderdeel minimaal 30 van de 54 punten behalen.

Nadere informatie

Tempo Onder deze naam verstaan we de temposlag die kan ontstaan met de tegenpartij als beide partijen een kleur kunnen ontwikkelen.

Tempo Onder deze naam verstaan we de temposlag die kan ontstaan met de tegenpartij als beide partijen een kleur kunnen ontwikkelen. Bridge Service Nummer 576, 7 augustus 2014 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie