Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel."

Transcriptie

1 Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak zijn die niet veel waard. Dus net te weinig voor een manchebod. --- pas 3 dbl pas 3 a. p. Par score: Iedereen zal wel 3 bieden. Dat contract wordt dankzij het slechte troefzitsel nog net gemaakt. Vanuit Noord bezien verlies je 2 -slagen, 1 -slag en 1 -slag. 4 in de 4 4 fit levert 10 slagen op. Je kunt je -verliezer introeven. Oost zal na het incasseren van A en H wel switchen naar 7. De aanpak van de troefkleur moet nu zijn: A en 2 na ( V als West klein bijspeelt). Deze aanpak voorkomt een -introever bij Oost. Hoe open je de Oosthand? Een semi mancheforcing opening in een lage kleur belooft 9 slagen. Die heb je net niet. Met 3 (cuebid) kan Oost aan zijn partner vragen of hij een stop heeft in die kleur. West geeft netjes antwoord en het ideale contract is bereikt. Je bent ontsnapt een aan -contract, waarvan Zuid er maar liefst 5 heeft pas * pas 3 SA a. p. Tja, wat doe je als Noord? Toch maar met -starten? Daar geef je een slag mee cadeau. Naast de 6 -slagen maakt de leider altijd 2 - en 2 -slagen. Na een -start komt daar nog een slagje bij. Par score: Zuid heeft een mooie zwakke 2 - of Multi 2 -opening. West doubleert informatief. Noord biedt volgens afspraak 2 (PAS of corrigeer). Oost biedt 2 als een doublet als straf wordt gespeeld. West is erg sterk en biedt de manche; hij neemt het risico dat partner heel zwak kan zijn. De praktijk leert echter dat Oost in dit soort situaties meestal een puntje of 7 zal hebben * dbl 2 * 2 pas Par 4 score: a. p door Oost of West. Par score: Het afspel is niet zo moeilijk. De leider trekt, aan slag met A, meteen de vijandelijke troeven, eindigend in de Oost. De -snit zit fout. Je troeft het -naspel. Slaat A en troeft een -tje. A is de entree voor de vrije -kaarten. NZ kunnen redden met 5, zij kunnen 8 slagen maken is een hele goede score.

2 Na de 1 -opening kan Oost net een info-dbl geven, al zal dat kwetsbaar niet ieders keuze zijn. Noord biedt daarna 2x SA en dat geeft een goed beeld van zijn hand. Met 3 geeft Zuid zijn 5 5 verdeling aan. Speel je dit bod als forcing of als niet-forcing? pas 1 dbl 1 pas 1 SA pas 2 pas 2 SA pas 3 a. p. Par score: +140 Met open kaarten kun je de leider op 9 slagen houden. In de praktijk zal het Zuid wel lukken om zijn -kleur vrij te troeven = +130 De hoofdprijs is echter voor 3 C, dankzij het 3 3 zitsel in de - kleur. De leider verliest 2 troefslagen en de twee rode azen. 3 SA is te hoog gegrepen. Niet meer dan 8 slagen. West beseft heel goed dat Zuid en West samen ongeveer 12/ = 31/33 hp hebben. Voor Noord en west blijft er dus niet veel meer over. West begint met een info-dbl. Na partners verplichte 1 (kan op 0 hp geboden zijn), moet West toch gas geven. 3 is agressief geboden. West heft het geluk aan zij zijde: Oost heeft een extra troef en 5 werkzame punten. Dat moet voldoende zijn om de manche te bieden. --- pas pas 1 dbl pas 1 pas 3 pas 4 a. p. Spelend vanuit Oost (daar liggen de meeste troeven) telt de leider 1 -verliezer, 1 -verliezer en 3 -verliezers. Op A en H gaan de twee -verliezers weg. Twee -verliezers introeven en er zijn 11 slagen, alleen A en A gaan verloren. Par score: Je neemt niet het risico dat 1 wordt rondgepast en opent 2. Noord kan wat druk op de ketel zetten door 4 of zelfs 5 te bieden de kwetsbaarheid is erg gunstig. Na 3 kan Oost 4 bieden om partner te laten kiezen tussen de twee hoge kleuren. Als Oost het simpel houdt biedt hij gewoon zijn sterkste vijfkaart: * pas pas 4 a. p. Par score: De ruitenstart wordt ingetroefd. Oost slaat A, H en laat V zitten. Nu A, H en 2 na. Zuid mag V en V maken, maar meer zit er niet in voor de verdediging. In 4 kan de leider maar 10 slagen maken.

3 Afhankelijk van de afspraken zal Noord met 1 of 2 volgen. Voor Oost Afhankelijk maakt dat va niet n veel uit; de troeffit staat vast, dus herwaarderen en 3 bieden of misschien wel 4 met samen zoveel troeven. Zuid moet zijn hand op de juiste waarde schatten en 3, nee beter nog 4 bieden pas dbl a. p. Par score: +200 Verstandige OW paren laten 4 niet spelen, want dat contract wordt gewoon gemaakt. OW doen er dus goed aan om te redden met 5. (5 wordt trouwens ook meestal gemaakt). Tegen 5 moet Noord niet de fout maken om in de 1 ste of 2 de slag A te spelen, want dan maakt de leider zijn contract. NZ moeten een -slag ontwikkelen. 5! -1 betaalt heel wat beter dan 4 C voor de buren. Het bieden kan goed aan alle tafels hetzelfde verlopen. Zuid kan echter met 3 (4 de kleurconventie) ook nog op zoek gaan naar een mogelijke driekaart bij Noord. Dan wordt 4 het eindcontract. Tegen 3 SA start west waarschijnlijk met de niet geboden kleur: 5. De leider telt 8 vaste slagen (5 -, 2 -slagen en A). De 9 de slag moet wel uit de -kleur komen. Zuid moet de altijd lastige HB beslissing nemen. In verband met communicatieproblemen kan de leider het best in slag 2 4 spelen. Als West opstapt om klaveren te kunnen spelen zijn er 9 slagen. pas 1 pas 1 pas 2 pas 3 SA a. p. Par score: +420 Tegen 4 zal west ook wel met 5 starten. Nu volgt een troefje. De leider is binnen als West opstapt met A. Aan slag met A, trekt hij nog één keer troef en laat V zitten. Op de -kleur gaat een -verliezer weg als Oost troeft met V. Duikt West, dan is het spelen van H winnend. Welke leider krijgt de kans op een overslag? Misschien volgt Noord wel met 1 en dan is de kans groot dat Zuid 1 SA mag spelen. Start west met een kleine harten, dan zijn er 4 -slagen en mogelijk 3 Heren -> 1 SA C. Je moet dan wel het juiste tempo hebben om de Heren te kunnen ontwikkelen. Als Noord er het zwijgen toe doet, biedt Oost 1 SA. Na een -start liggen er 4 -slagen, 3 -slagen en A: 1 SA pas 1 pas 1 pas 1 SA pas 2 pas 3 a. p. Par score: -90 Als West na het 1 SA-rebid 2 biedt zal Oost wel weglopen naar 3. Bij goed tegenspel gaat dat ééntje down. (-100). Zal oost ook 3 bieden als Noord er in komt met 2? 2 gaat ééntje down en dan mogen OW een plusje noteren. Een klein spelletje met veel mogelijkheden.

4 Als NZ in de 2 -opening de zwakke variant hebben van twee 4 + krt hoog, kan Zuid 2 openen. Noord heeft met 15 hp wel een aardige hand, maar met veel zachte honneurs toch te weinig om te inviteren. Met 2 geeft Noord voorkeur aan. Dat contract wordt met een voerslag gemaakt pas pas pas pas? Par score: +140 Opent Noord in de 4 de hand 1, dan kan Noord even later met 2 de fit kenbaar maken. Ook nu moet Noord wat op de rem gaan staan met de vele zachte honneurs. Als zuid in een agressieve bui met 10 punten (na herwaardering) inviteert wordt het als nog 4. Dat contract kan normaliter niet gemaakt worden: er gaan twee -slagen verloren en H en A. West start met B. Oost moet nemen met A en switchen naar de -kleur. Van wie krijgt Zuid de kans om te snijden op V om zo een -verliezer weg te werken? De 12 punter van zuid heeft niet alleen een slechte verdeling, maar ook de middenkaarten ontbreken. Zo n hand kun je beter niet openen. Daarmee is de weg vrij voor OW. West herwaardeert zijn hand na het 1 -bijbod van Oost: 16 hp, een singleton en een 5 krt is voldoende voor een direct manchebod. Oost heeft een 5 krt en 10/11 hp. Dat is net te weinig om het slemonderzoek te starten, daar zijn immers 33 punten voor nodig. Er zijn 12 simpele slagen: 5 in beide rode kleuren en A en H pas 1 pas 1 pas 4 pas? Par score -990 Opent Zuid 1, dan begint West met een info dbl. Oost biedt 3 en ook dan wordt het 4. Kiest Oost, vanwege de vele punten, voor een SA-eindcontract en start Zuid met 5, dan zijn er 13 slagen. Zuid zal wel met rollende ogen naar Oost kijken? Samen hebben zij minimaal = 34 hp. Dan blijft er niet veel over voor West en Noord. Zuid begint met een dbl (bij veel paren is dit een conventioneel bod dat een willekeurige of lage 6+ krt aangeeft). Klassiek is het voor straf. West heeft een goede escape in 2. pas pas 1 SA dbl 2 pas pas 3 SA a. p. Par score +600 Zuid moet nu gokken: 3 SA (met een singleton B!!!) of een strafdoublet. 2! gaat maar één of hooguit twee down. Nu partner H heeft wordt 3 SA gemaakt.

5 Zuid belooft met hp met een 6 + krt. De zevende ruiten is voldoende compensatie. Noord weet dat er voldoende punten zijn voor een manche en bied natuurlijk 3 SA. Een manche in een lage kleur is hard werken voor een karige beloning. En je moet 2 slagen meer maken. Rommelen met 3 is gevaarlijk, misschien gaat Zuid nu wel steunen met zijn doubleton. Welke start kiest Oost? -start en dan de 3 de /4 de van boven? Noord wint met B en de leider heeft een makkie naar 3 SA pas pas 1 pas 1 pas 3 pas 3 SA a. p. Par score +660 Start Oost met H dan wordt het een stuk moeilijker voor de leider. West wijst af en Noord duikt. Oost speelt nu ruiten of klaveren na. 3 SA +1. Als Noord de uitkomst met H meteen neemt maakt hij maar 9 slagen pas 1 dbl 1 SA pas 2 dbl 3 3 pas pas pas Par score -140 West heeft geen evenwichtige verdeling voor een 1 SA-volgbod. Er is wel steun voor alle niet geboden kleuren. Smokkelt Noord een puntje en komt er 2? Het maakt weinig verschil, want Zuid geeft met 2 zijn 6 + krt aan. West is sterk genoeg om nogmaals te doubleren. Zolang partner niet heeft geboden, is dit een informatiedoublet. Heeft Noord in zijn eerste biedbeurt 1 SA geboden, dan kan hij nu 3 bieden om zijn 6 krt aan te geven. Een andere optie is 3. Oost beseft dat zijn maatje sterk is, kort is in de -kleur en minimaal een 3 krt heeft. Niet kwetsbaar is 3 een uitstekende actie. Zuid heeft zijn hand inmiddels voldoende omschreven en past. West weet dat partner erg zwak is en neemt genoegen met 3. Vindt Zuid dit ook goed of komt er nog een 4 -bodje? NZ kunnen 9 slagen maken in een -contract, OW maken 9 slagen in een -contract. 4! -1 kost maar 100 punten en zal heel goed scoren pas pas 1 1 dbl pas 2 2 pas pas 3 a. p. Par score -140/-400 Na de 1 -opening van Noord, geeft Oost een 1 -volgbod. Dit belooft een 5 + krt en maximaal een puntje of 15/16. Zuid kan net een negatief doublet geven. West moet natuurlijk passen. Noord weet dat er een -fit is. Hij weet ook dat de -bieder achter hem zit en dat de kans heel groot is dat zijn H een waardeloze kaart zal zijn. 2 is dan ook al hoog genoeg. Oost is maximaal voor zijn eerdere volgbod en zal zeker nog wel in actie komen. Een doublet of 2. In welke bui verkeert Zuid? In een optimistische bui zal hij 3 bieden (na 2 ), in een pessimistische bui wordt er een PAS-kaartje neergelegd. Met open kaarten kunnen OW 9 slagen maken in een SA-contract, door in de - en de -kleur te snijden over Noord. OW kunnen ook 11 slagen maken in een -contact. 3 (+140) zal niet misstaan op je lijst.

6 pas 1 pas 1 pas 2 pas 3 pas 4 a. p. Par score +450 Kwetsbaar heeft West geen Muiderberg-opening. Oost zal wel preëmptief verhogen naar 3 en dat kan gedoubleerd kan wel eens een zaal-nul zijn. Laat NZ rustig hun gangetjes gaan, misschien ontspoort het biedverloop wel. Na het 1 -bijbod biedt Noord met 2 reverse: 5+ krt, 4 krt en 16 + hp. Zuid inviteert met 3 voor de manche. De Noordhand wordt steeds mooier. Alle reden om nu een slempoging te doen met 4 SA. Als Noord maar één aas doorkrijgt, kan hij nog veilig afstoppen in 5. West start met H, die de slag mag maken. De kleur doorspelen is geen optie, want de volgende slag wordt ingetroefd. Zuid heeft één aas doorgegeven, dat moet A zijn (partner heeft immers A). In de -kleur valt dan niets te halen. West doet er goed aan A mee te nemen, want anders gaat hij er mee naar bed. --- pas pas 2 SA 3 pas pas 3 pas 4 pas pas dbl a. p. Par score -100 De evenwichtige verdeling van een 2 SA-opening, mag een beetje afwijken; twee doubletons is over het algemeen geen bezwaar. West kan niet door de kaarten heenkijken, want dan legt hij een PAS -kaartje neer. Hij raapt 6 -slagen en A op en de leider is -2, goed voor Het kan nog erger worden als West van slag gaat met een kleine klaveren. Zuid neemt de snit op H (en waarom zal Zuid dat niet doen?) en gaat -3. West zal wel volgen met 3.Zuidspelers die er het bijltje bij neergooien, zien OW eenvoudig 10 slagen maken en noteren Als Zuid besluit om zijn 5 krt nog een keertje te noemen, kan Noord wel eens de manche bieden. Doet hij dat niet, dan biedt oost 4 en dat wordt gemaakt (en kost een vracht punten). West zal wel voor straf doubleren. Zuid moet nu al zijn afspeelkunsten benutten om er met één down van af te kunnen komen. -verliezer introeven, -kleur ontwikkelen om daar een -verliezer op weg te werken is een goede score voor NZ. 1 pas 2 dbl pas 2 pas pas pas Par score +140 West heeft maar vijf puntjes, maar een aardige 4 krt. Dan mag je toch wel een klein steuntje geven? Noord heeft geen 4 krt, mar wel 16 hp. Wat doe je nu. 2 SA bieden? Dat is een beetje link, want normaal gesproken heb je voor 2 SA samen zo n 22/23 hp nodig. OW hebben al aangeven samen 12/14 +6 = 18/20 te hebben. Misschien is een info dbl handiger. Natuurlijk kiest Zuid voor 2 (de hoge beter betalende kleur) en niet voor 2 Tegen 2 start West met B. Als j die dekt, zal Oost wel harten naspelen. Je troeft de 3 de -slag en neemt de snit op H. Nu de troeven lekker 3 3 zitten en ook de -kleur loopt, komen er 9 slagen binnen voor een score van Hetzelfde aantal slagen kan gemaakt worden in een -contract, maar dat scoort maar In een SA-contract maakt de leider bij goed tegenspel maar 6 slagen.

7 1 pas 4 a. p. Noord herwaardeert zijn hand en telt 12 hp, een doubleton en een 5 krt. Voldoende om te manche te mogen bieden. Als een direct 4 bod een zwakke distributionele hand belooft, moet Noord eerst 2 bieden. Een mooie afspraak is om met de Noordhand 2 SA te bieden: limiet of sterker met fit. Zuid krijgt dan nog een kans om zijn hand nader te omschrijven. Met deze hand zal Zuid, ondanks de minimale opening, waarschijnlijk 4 bieden. Tegen 4 zal West misschien met B starten. Zuid steekt over naar A om een troefje voor te spelen. Als Oost niet opstapt met A, moet in Zuid H worden gespeeld. De leider maakt dan 11 slagen. Na elke andere start worden 12 slagen gemaakt. Par score +450 pas 1 pas 1 SA pas 2 pas 2 pas pas pas Par score +110 Opent West deze hand? Met drie, misschien waardeloze, punten in de korte kleuren lijkt het niet verstandig om 1 te openen. Als je de openingsregel van 18 toepast (aantal hp en het aantal kaarten van je twee langste kleuren) kom je aan = 17. Net geen opening. Opent Noord 1 dan is het de vraag of West opnieuw een pas -kaartje uit zijn biddingbox haalt. Noord biedt 2, wat door Zuid wordt gecorrigeerd naar 2. Dat is geen lekker contract, maar kan net gemaakt worden voor een score van Maakt Zuid de fout door 2 SA te bieden, dan is de kans groot dat de leider één down gaat voor een score van Opent West met 1, Noord 1, dan wordt 1 SA het eindcontract. Dat moet één down: +100 voor NZ. Opent West 2 (zwak met minimaal 4+ in beide hoge kleuren of iets sterks), dan wordt 2 het eindcontract. Ook dat contract is gedoemd om één down te gaan.

19e Waalbridge drive. Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International

19e Waalbridge drive. Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International 19e Waalbridge drive Beschrijving van de gespeelde spellen. Zaterdag 14 maart 2015 Noord heeft een heel aardig

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden.

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Bridge Handleiding versie 2 1. Bieden Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee

Nadere informatie

Verdedigen is moeilijk

Verdedigen is moeilijk Verdedigen is moeilijk door Ig Nieuwenhuis En, gegeven onze uitslag, schatten ook. Wij vonden allebei dat we fouten gemaakt hadden (er komen er een paar voorbij) en dachten dat we ondanks dat wel iets

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Wat is een dogma? Een dogma is volgens de woordenboeken een regel die als onbetwist wordt beschouwd. Kent de bridgewereld ook dogma s? Dat moet de

Nadere informatie

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is!

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is! Communicatie Een essentieel onderdeel van het bridgespel is het maken van zoveel mogelijk slagen. Aangezien deze slagen vaak verdeeld zijn over de beide partners zijn er soms problemen om de afzonderlijke

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is Het Briefje Bijdrage van Peter Hasperhoven Friday, 5 May 2006 Gewijzigd op Sunday, 17 May 2009 Laatste wijzigingen Inhoud - Constructieve openingen - Defensieve openingen - Competetief bieden - Slembiedingen

Nadere informatie

AFSPEL. Dummy gaat open en dan?

AFSPEL. Dummy gaat open en dan? AFSPEL Dummy gaat open en dan? Taak voor de Dummy: plaatsing van de kleuren op tafel - voorkom eventuele vergissing bij de leider - leg een eventuele singleton als dat de uitkomstkleur is niet als gespeeld.

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 A V 2 B 9 5 4 3 V 7 3 2 A H 3 A H 4 West start tegen jouw mooie 3SA-contract met 6. Hoe probeer je jouw contract te maken? Ik geef een overpeinzing.

Nadere informatie

De herbieding van de openaar

De herbieding van de openaar De herbieding van de openaar Als u hebt geopend met één in een kleur (circa 12-19 punten), en uw partner geeft een antwoord (bijbod), moet u proberen met uw tweede beurt (herbieding of rebid genaamd) aan

Nadere informatie

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren.

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren. Signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden met zijn

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Voor welke vier eerste biedingen kies je met de gegeven zuidhand? Spel West Noord Oost Zuid Zuidhand 1 -- 1 pas?? 4 2 V B 6 5 H 9 8 4 3 2 -- 1 pas??

Nadere informatie

BCO 8 moet het zelf opknappen

BCO 8 moet het zelf opknappen BCO 8 moet het zelf opknappen door JP Verslag clubavond 17 oktober jl. BCO 8 en nog vier andere viertallen speelden competitiewedstrijden, met dezelfde spellen als de tweede zitting van de clubparencompetitie.

Nadere informatie

Bridgecursus voor senioren. Deel 1

Bridgecursus voor senioren. Deel 1 Bridgecursus voor senioren Deel 1 Inleiding 1 1 Inleiding Bridge is, als afgeleide van whist, ergens in de 19e eeuw enorm populair geworden in Engeland en Frankrijk. Als een van de officiële denksporten

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 201) Chris Frowein Met iets meer paren gelukkig dan vorige week speelden we gisteravond de 3 de avond van de de PC.

Nadere informatie

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 W N O Z - - - 1SA pas arbitrage 1 doublet Zuid roept na wests pas de arbiter en legt uit dat hij misgepakt

Nadere informatie

De weg naar Slem in 4 stappen.

De weg naar Slem in 4 stappen. De weg naar Slem in 4 stappen. Het bieden van een (verantwoord) slem kan moeilijk blijken. Je moet namelijk een heleboel dingen tegelijk doen: onderkennen dat er slem perspectieven zijn, het bieden gaande

Nadere informatie

Presteren door communiceren

Presteren door communiceren Presteren door communiceren Bridge draait om de communicatie met partner. In de finale van het ING Bank Topcircuit winnen de paren met de beste samenspraak. Wel of niet slem bieden? Hoe zit u op één lijn

Nadere informatie

Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat?

Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat? Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat? door Ig Nieuwenhuis Een clubavond spelen is altijd gezellig, maar na een week hard werken is het soms lastig om op vrijdagavond de concentratie

Nadere informatie

Bridgecursus voor senioren. Deel 2

Bridgecursus voor senioren. Deel 2 Bridgecursus voor senioren Deel 2 Inleiding 1 1 Inleiding In dit tweede gedeelte worden verschillende conventies en biedsystemen beschreven die afwijken van het standaard ACOL. Het grote gevaar, bij gebruik

Nadere informatie

Alle spelregelzaken worden behandeld door Siger Seinen en Rob Stravers

Alle spelregelzaken worden behandeld door Siger Seinen en Rob Stravers Nummer 491, 29 november 2012, verschijnt elke donderdag Bestemd voor: gewone bridgers Voor opgave, arbitrage, advies aan spelers, arbiters en besturen: rob.stravers@upcmail.nl Alle spelregelzaken worden

Nadere informatie

De einduitslag van deze test geeft aan in welke mate je de nieuwe alerteerregels kent én begrijpt.

De einduitslag van deze test geeft aan in welke mate je de nieuwe alerteerregels kent én begrijpt. Alerteertoets De einduitslag van deze test geeft aan in welke mate je de nieuwe alerteerregels kent én begrijpt. Vraag 1 1SA pas 2 * pas 2 pas pas pas West alerteerde oosts 2, en legde uit dat 2 een transfer

Nadere informatie

Bridge Service. Bridgedrives om thuis te spelen Deel 6! Nummer 585, 9 oktober 2014

Bridge Service. Bridgedrives om thuis te spelen Deel 6! Nummer 585, 9 oktober 2014 Bridge Service Nummer 585, 9 oktober 2014 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING FLITSEND SPELEN (12 LESSEN)

DOCENTEN HANDLEIDING FLITSEND SPELEN (12 LESSEN) DOCENTEN HANDLEIDING FLITSEND SPELEN (12 LESSEN) VOORWOORD Wie begint met bridgen ontkomt niet aan het leren van een biedsysteem. Dat is vergelijkbaar met het leren van een nieuwe taal en krijgt derhalve

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAME CLUBLEIDER B (CLB) Spelregels Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Om te kunnen slagen moet u voor dit onderdeel minimaal 27 van de 49 punten behalen.

Nadere informatie

Bridge Vaardigheids Bewijs

Bridge Vaardigheids Bewijs Bridge Vaardigheids Bewijs Plezierig bridge is alleen mogelijk als de deelnemers op hoffelijke wijze met elkaar omgaan en weten wat hun rechten en plichten zijn. Als je van de volgende 25 vragen er minstens

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregels Dit gedeelte bestaat uit 18 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Om te kunnen slagen moet u voor dit onderdeel minimaal 30 van de 54 punten behalen.

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 628 10 september 2015 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 640, 3 december 2015 Redactie: Ron Jedema en Siger Seinen (spelregels), Ad van Gemert, Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen nummers www.bridgeservice.nl

Nadere informatie

24-de CAFÉDRIVE s-hertogenbosch, 17 april 2010. Juniorenbridge en Bossche cafédrive

24-de CAFÉDRIVE s-hertogenbosch, 17 april 2010. Juniorenbridge en Bossche cafédrive 24-de CAFÉDRIVE s-hertogenbosch, 17 april 2010 Juniorenbridge en Bossche cafédrive Het is al weer zes jaar geleden maar velen zullen zich nog herinneren dat van 1993-2004 een deel van de opbrengst van

Nadere informatie

HILVERSUMSE KLAVEREN Michiel Geelen & Jan Veerbeek Versie 69 December 2012

HILVERSUMSE KLAVEREN Michiel Geelen & Jan Veerbeek Versie 69 December 2012 HILVERSUMSE KLAVEREN Michiel Geelen & Jan Veerbeek Versie 69 December 2012 INHOUDSOPGAVE Inleiding...7 1. Samenvatting van het biedsysteem...9 2. De 1 -opening en het verdere biedverloop...12 Toevoeging:

Nadere informatie

Bridge. Van Start tot Finish. Deel 1. Handleiding Van Start tot Finish, deel 1 (lees eerst de Spelregels voor het geven van bridgeles volgens VStF )

Bridge. Van Start tot Finish. Deel 1. Handleiding Van Start tot Finish, deel 1 (lees eerst de Spelregels voor het geven van bridgeles volgens VStF ) Handleiding Van Start tot Finish, deel 1 (lees eerst de Spelregels voor het geven van bridgeles volgens VStF ) Les 1 (etappe 1 en 2) - Slagen maken, Kaartwaardering, Minibridge Les 2 (etappe 3 en 4) -

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 598, 5 februari 2015 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB)

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) EXAME CLUBLEIDER B (CLB) Spelregels Dit gedeelte bestaat uit 19 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. m te kunnen slagen moet u voor dit onderdeel minimaal 30 van de 55 punten behalen.

Nadere informatie

Het spelen van deze conventie vereist wel dat je begrijpt wanneer partner een distributiesignaal of wanneer hij de SMIT Echo geeft.

Het spelen van deze conventie vereist wel dat je begrijpt wanneer partner een distributiesignaal of wanneer hij de SMIT Echo geeft. Signaleren. In het tegenspel is het uitermate belangrijk om met partner informatie uit te wisselen zodat hij zich een beeld kan gaan vormen van hoe tegengespeelt moet worden. Zonder informatie kan hij

Nadere informatie

Zomaar een clubavond

Zomaar een clubavond Zomaar een clubavond door Ig Nieuwenhuis Gewoon een vrijdagavond bij BCO, spelvorm paren, en eens zien wat er gebeurt. Mijn verzuchting dat paren niet mijn spelletje is, zal wel bekend zijn. Geïnspireerd

Nadere informatie

Bridgecursus voor beginners

Bridgecursus voor beginners Bridgecursus voor beginners Deze syllabus is bedoeld als begeleidende tekst bij een cursus voor beginners. De inhoud van deze beginnerscursus is gebaseerd op het ACOL-systeem volgens de 4 boekjes uit de

Nadere informatie

Les 1. Het klaverjas spel wordt gespeeld met 32 speelkaarten, van de 7 oplopend tot en met de aas.

Les 1. Het klaverjas spel wordt gespeeld met 32 speelkaarten, van de 7 oplopend tot en met de aas. les 1, klaverjas-cursus, GameSquare. Doel van het spel De kaarten De normale volgorde Het spel Kleur bekennen Les 1 Door naar les 2 Terug naar de inleiding Voor vragen of opmerkingen Doel van het spel.

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 655, 31 maart 2016 Redactie: Ron Jedema en Siger Seinen (spelregels), Ad van Gemert, Jan van Die en Frans Schiereck Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 615, 4 juni 2015 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

Nummer 527, 8 augustus 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 527, 8 augustus 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 527, 8 augustus 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 B 4 3 A B 4 V 2 A H V B 10 A H V Aan alle tafels speelt zuid 3SA. De helft van de westspelers start met H en de andere helft met 10. Hoe moet

Nadere informatie

Bridge Service. Nummer 539, 7 november 2013

Bridge Service. Nummer 539, 7 november 2013 Bridge Service Nummer 539, 7 november 2013 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING BERRY S VIJFKAART HOOG INHOUDSOPGAVE. Les 1... 3. Les 2... 9. Les 3... 15. Les 4... 21. Les 5... 27. Les 6...

DOCENTENHANDLEIDING BERRY S VIJFKAART HOOG INHOUDSOPGAVE. Les 1... 3. Les 2... 9. Les 3... 15. Les 4... 21. Les 5... 27. Les 6... DOCETEHADLEIDIG BERRY S VIJFKAART HOOG IHOUDSOPGAVE Les 1... 3 Les 2... 9 Les 3... 15 Les 4... 21 Les 5... 27 Les 6... 33 1 2 LES 1 Hamvraag bij deze cursus is natuurlijk waarom leerlingen moeten overstappen

Nadere informatie

Alerteerprocedure: 25 vragen en antwoorden (6 pagina s)

Alerteerprocedure: 25 vragen en antwoorden (6 pagina s) Alerteerprocedure: 25 vragen en antwoorden (6 pagina s) Onderwerp Datum Vraag Antwoord 1 Alerteren? Als een bieding uitgelegd werd in de pre-alert, moet die dan achteraf nog gealerteerd worden als ze zich

Nadere informatie

Voorwoord. Weerhouden CONVENTIES - Versie 2011

Voorwoord. Weerhouden CONVENTIES - Versie 2011 Voorwoord In het conventieboekje zijn de meest courante conventies opgenomen, het boekje legt geen beperking op om andere conventies te gebruiken. Wanneer je op uw systeemkaart een van deze conventies

Nadere informatie

SLEMCONVENTIES. Om met zekerheid slem te kunnen bieden zijn er twee essentiële hulpmiddelen: het controlebod en de Blackwoodconventie.

SLEMCONVENTIES. Om met zekerheid slem te kunnen bieden zijn er twee essentiële hulpmiddelen: het controlebod en de Blackwoodconventie. SLEMCONVENTIES Om met zekerheid slem te kunnen bieden zijn er twee essentiële hulpmiddelen: het controlebod en de Blackwoodconventie. I : CONTROLEBOD Bekijken we even onderstaande voorbeelden: VB 1: OPENER

Nadere informatie

Ruitenboer toernooi 2015

Ruitenboer toernooi 2015 2 maart - 19 april 2015 Ruitenboer toernooi 2015 56e editie maandag 2 maart Extra tip door Maarten Schollaardt op pagina 8 56e Ruitenboertoernooi maandag 2 maart De biedverlopen en analyses bij deze spellen

Nadere informatie

Het overzicht van de behandelde onderwerpen van eind november 2013 t/m eind april staat op de laatste pagina.

Het overzicht van de behandelde onderwerpen van eind november 2013 t/m eind april staat op de laatste pagina. Bridge Service Nummer 554, 20 februari 2014 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie

SPELREGELS KLAVERJASSEN CVVB

SPELREGELS KLAVERJASSEN CVVB SPELREGELS KLAVERJASSEN CVVB Klaverjassen wordt gespeeld door 4 personen, de personen die tegenover elkaar zitten aan een tafel vormen een team en zijn maten van elkaar. Men speelt met 32 kaarten (7 t/m

Nadere informatie

Nee, ik zeg niets, alleen dat we het oetsen in deze aflevering even vasthouden

Nee, ik zeg niets, alleen dat we het oetsen in deze aflevering even vasthouden Bridge Service Nummer 582, 18 september 2014 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie

STARTDATUM VAN CLUBBRIDGER NAAR WEDSTRIJDBRIDGER ( OPFRISCURSUS )

STARTDATUM VAN CLUBBRIDGER NAAR WEDSTRIJDBRIDGER ( OPFRISCURSUS ) Al 40 jaar bridgecursussen in Apeldoorn en omgeving! Wim Timmer De Jagershuizen 13 7316 NA Apeldoorn 0 55 5787220 / 06-21502016 E-mail: w.j.f.j.timmer@planet.nl STARTDATA BEGINNERSCURSUSSEN : DINSDAGMIDDAG

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 604, 19 maart 2015 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

Tellen van speelslagen

Tellen van speelslagen Huiswerkopgve Flits 1 In de blinde 9 7 4 2 elf V 6 5 3 10.(Prtner) Je strt met 3 H.. (leider) Hoe zitten de niet zichtbre krten verdeeld (A,B,8 ) bij prtner en leider Les 10 HOOG I DE BOOM (B vn neengesloten

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 612, 14 mei 2015 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

We gaan in de aanval. We richten ons op het torpederen van SA-contracten.

We gaan in de aanval. We richten ons op het torpederen van SA-contracten. Bridge Service Nummer 558, 20 maart 2014 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie

STARTDATA BEGINNERSCURSUSSEN: DINSDAGMIDDAG 8 SEPTEMBER 2015 DONDERDAGAVOND 10 SEPTEMBER 2015

STARTDATA BEGINNERSCURSUSSEN: DINSDAGMIDDAG 8 SEPTEMBER 2015 DONDERDAGAVOND 10 SEPTEMBER 2015 Al 40 jaar bridgecursussen in Apeldoorn en omgeving! Wim Timmer De Jagershuizen 13 7316 NA Apeldoorn 0 55 5787220 / 06-21502016 E-mail: w.j.f.j.timmer@planet.nl STARTDATA BEGINNERSCURSUSSEN: DINSDAGMIDDAG

Nadere informatie

Starten en signaleren

Starten en signaleren Starten en signaleren Disclaimer Starten en signaleren is geen exacte wetenschap Algemene regels zijn mooi, maar alle regels hebben ook weer uitzonderingen Mijn mening is ook maar mijn mening Starten:

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 600, 19 februari 2015 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

IJslandse sagen... door Lennart de Vos

IJslandse sagen... door Lennart de Vos IJslandse sagen... door de Vos Het is eind juni 2016: het zomeravondbridge bij BCO is weer begonnen. De avonden zijn nog niet echt zomers, soms wel tropisch en regenachtig. Voor mijzelf was het een hele

Nadere informatie

Denkt u dat de tegenstanders uw bieding niet of verkeerd begrijpen zonder een alert, dan moet u alerteren

Denkt u dat de tegenstanders uw bieding niet of verkeerd begrijpen zonder een alert, dan moet u alerteren De Alerteerregel Het belangrijkste bij alerteren blijft het gezonde verstand. Daarbuiten gelden onderstaande regels als richtlijn. Hierbij aantal voorbeelden. Denkt u dat de tegenstanders uw bieding niet

Nadere informatie

Voorwoord door Frans Lejeune

Voorwoord door Frans Lejeune Voorwoord door Frans Lejeune Deze Weko-wijzer verschijnt helaas te laat. Vanwege de huidige manier van verzenden betekent dat direct een vertraging van een volle maand. Onze excuses daarvoor. Het heeft

Nadere informatie

Harry en Barry krijgen bridgeles van Oma

Harry en Barry krijgen bridgeles van Oma en krijgen bridgeles van en zijn weer eens onderweg naar Opa, die regelmatige leerzame bridgespellen voor ze voorbereidt. Dit keer is hun zusje echter ook van de partij. is, in tegenstelling tot haar broers,

Nadere informatie

Groot beeldscherm voor het makkelijk invoeren van spelresultaten, bekijken van resultaten en andere informatie

Groot beeldscherm voor het makkelijk invoeren van spelresultaten, bekijken van resultaten en andere informatie HANDLEIDING BRIDGEMATE Groot beeldscherm voor het makkelijk invoeren van spelresultaten, bekijken van resultaten en andere informatie Vier functietoetsen voor toegang tot allerlei extra functies Toetsenbord

Nadere informatie

ebritsj nr. 15 BCO s ebritsj nr. 15, 31 oktober 2012 Redactie en lay-out ebritsj: Herman te Riele

ebritsj nr. 15 BCO s ebritsj nr. 15, 31 oktober 2012 Redactie en lay-out ebritsj: Herman te Riele ebritsj nr. 15 31 oktober 2012 Redactie en lay-out ebritsj: Herman te Riele Kopij: Bijdragen svp sturen aan: britsj@bco-web.nl Bestuur: Voorzitter: Secretaris: Penningmeester: Viertallenleider: Lid: Technische

Nadere informatie

Bridge Service. Nummer 564, 1 mei 2014

Bridge Service. Nummer 564, 1 mei 2014 Bridge Service Nummer 564, 1 mei 2014 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie

Het spel dat we niet mochten spelen

Het spel dat we niet mochten spelen Het spel dat we niet mochten spelen door Rob Heinen Na het sein wisselen op onze Sinterklaasavond, schuiven wij aan aan tafel dertien. Dat had al een waarschuwing kunnen zijn. Ik krijg, op Spel 13, de

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers

Bridge Service, voor gewone bridgers Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 630 24 september 2015 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Nadere informatie

Kortom, alle zelfgemaakte popjes waren zo mooi dat ze allemaal een 10 hebben verdiend.

Kortom, alle zelfgemaakte popjes waren zo mooi dat ze allemaal een 10 hebben verdiend. INTERACTIEF WANDELEN, BERGEN 2013 Op zondagochtend, gelukkig zonder een druppel regen hoewel zon was net te veel gevraagd, gingen we in de mooie duinenomgeving van Bergen wandelen. De eerste grote uitdaging

Nadere informatie

Frans Schiereck.. eindelijk. Grootmeester der N.B.B.

Frans Schiereck.. eindelijk. Grootmeester der N.B.B. Frans Schiereck. eindelijk Grootmeester der.b.b. 1 Frans Schiereck.. eindelijk Grootmeester der.b.b. Ik leerde bridge van Wim de Haas, een studievriendje van mij, die zei: je opent met 14 punten en dat

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDINGEN

DOCENTEN HANDLEIDINGEN DOCETE HADLEIDIGE BRIDGE I EE FLITS 1 LES 1-12 BRIDGE I EE FLITS 2 LES 1-12 Op http://www.bridge.nl/bridgedocenten/1429-downloads-voor-bridgedocenten staan de bijbehorende PowerPoint-presentaties ovember

Nadere informatie

VAN BEGINNER TOT WINNER GIJSBERT OONK

VAN BEGINNER TOT WINNER GIJSBERT OONK VAN BEGINNER TOT WINNER GIJSBERT OONK INHOUD 1 Het begin 5 Geschiedenis 5 De regels van het spel 10 Pokertermen en hun achtergrond 25 2 Met welke kaarten speel ik? 29 Overwegingen voor beginners en gevorderden

Nadere informatie

Voorwoord Door Marc van Beijsterveldt. Uitspraken van de Protestcommissie

Voorwoord Door Marc van Beijsterveldt. Uitspraken van de Protestcommissie Voorwoord Door Marc van Beijsterveldt Beste lezer, Een kerstnummer met voor elk wat wils. oals u gewend bent, beginnen we met de uitspraken van de protestcommissie. Aangezien het protesten van meer dan

Nadere informatie

Dommy Officieel orgaan van de Studentenbridgeclub Dombo 21 e jaargang nummer 3 oktober 2007

Dommy Officieel orgaan van de Studentenbridgeclub Dombo 21 e jaargang nummer 3 oktober 2007 Dommy Officieel orgaan van de Studentenbridgeclub Dombo 21 e jaargang nummer 3 oktober 2007 Inleiding Het Dommy-schip bevaart al sinds de oprichting van onze club de voortschrijdende stroom van bridgeverslagen,

Nadere informatie

ebritsj nr. 7 BCO s ebritsj nr. 7, 31 maart 2011 31 maart 2011 Redactie en lay-out ebritsj: Herman te Riele

ebritsj nr. 7 BCO s ebritsj nr. 7, 31 maart 2011 31 maart 2011 Redactie en lay-out ebritsj: Herman te Riele ebritsj nr. 7 31 maart 2011 Redactie en lay-out ebritsj: Herman te Riele Kopij: Bijdragen svp sturen aan: britsj@bco-web.nl Bestuur: Voorzitter: Secretaris: Penningmeester: Viertallenleider: Lid: Technische

Nadere informatie

Startersbridge docenten handleiding. Starters Bridge. Handleiding Docenten. september 2011. vormgeving: Ton Walbeek. Les 1 0

Startersbridge docenten handleiding. Starters Bridge. Handleiding Docenten. september 2011. vormgeving: Ton Walbeek. Les 1 0 bridge docenten handleiding Handleiding Docenten vormgeving: Ton Walbeek september 2011 Les 1 0 bridge docenten handleiding Ter inleiding bridge is een project van de ederlandse bond in samenwerking met

Nadere informatie

Bieden (kaartspel) Inhoud. Spelregels. Delen. Bieden. Spelverloop

Bieden (kaartspel) Inhoud. Spelregels. Delen. Bieden. Spelverloop Bieden (kaartspel) Bieden is een kaartspel dat voornamelijk in Oost-Vlaanderen wordt gespeeld.aangezien er met 32 kaarten en in twee paren met vaste partner gespeeld wordt, toont het gelijkenissen met

Nadere informatie

Je kunt de kansen met wiskunde technieken berekenen (bijvoorbeeld boomdiagramman), maar je kunt ook deze door simulaties achterhalen.

Je kunt de kansen met wiskunde technieken berekenen (bijvoorbeeld boomdiagramman), maar je kunt ook deze door simulaties achterhalen. Spelen met Kansen Bij wiskunde A, havo en vwo In een heleboel gezelschapsspellen speelt het toeval een grote rol, bijvoorbeeld Patience, Ganzenbord, Thodi, Black Jack, Risk, Poker, Bridge. Deze spellen

Nadere informatie

Dommy Officieel orgaan van de Studentenbridgeclub Dombo 19e jaargang nummer 5 december 2005

Dommy Officieel orgaan van de Studentenbridgeclub Dombo 19e jaargang nummer 5 december 2005 Dommy Officieel orgaan van de Studentenbridgeclub Dombo 19e jaargang nummer 5 december 2005 Inleiding Een korte inleiding deze keer. Ik heb nog razendveel te doen. Spullen pakken voor een last-minute reisje

Nadere informatie

Een uitgave van bridgeclub. Papendrecht. Winter 2013/14

Een uitgave van bridgeclub. Papendrecht. Winter 2013/14 Een uitgave van bridgeclub Papendrecht Winter 2013/14 Bestuur van Je Coupe Redactie Dini van der Elst Tel: 0611479534 0786919489 @ festivity@hetnet.nl Rina Griffioen Tel: 078 8449580 Kopij Website: www.nbbportal.nl/16006

Nadere informatie

Nummer 500. Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl

Nummer 500. Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Nummer 500 14 februari 2013, verschijnt elke donderdag Voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Alle spelregelzaken worden

Nadere informatie

Dommy. Officieel orgaan van de Studentenbridgeclub Dombo 22 e jaargang nummer 1 maart 2008. Inleiding. Inhoudsopgave

Dommy. Officieel orgaan van de Studentenbridgeclub Dombo 22 e jaargang nummer 1 maart 2008. Inleiding. Inhoudsopgave Dommy Officieel orgaan van de Studentenbridgeclub Dombo 22 e jaargang nummer 1 maart 2008 Inleiding De eerste Dommy van 2008. Lekker dik, met kopij van o.a. Kees, Lennart en Remco. Overigens is het verdacht

Nadere informatie

Voorwoord Door Marc van Beijsterveldt. Uitspraken van de Protestcommissie

Voorwoord Door Marc van Beijsterveldt. Uitspraken van de Protestcommissie Voorwoord Door Marc van Beijsterveldt Beste lezer, U bent het inmiddels misschien gewend: het herfstnummer van de Weko-wijzer is weer een dunnetje. Uiteraard zijn er een aantal uitspraken van de protestcommissie,

Nadere informatie

van de verwachtingswaarde groen is te verkiezen boven blauw en blauw is te verkiezen boven rood is dan groen te verkiezen boven rood?..

van de verwachtingswaarde groen is te verkiezen boven blauw en blauw is te verkiezen boven rood is dan groen te verkiezen boven rood?.. Verwacht winst altijd Prof. dr. Herman Callaert Een verrassende toepassing van de verwachtingswaarde bij kansmodellen. groen is te verkiezen boven blauw en blauw is te verkiezen boven rood is dan groen

Nadere informatie

Handleiding Bid. Auteur: Marcel Hofstede Versie: 1.0. Handleiding Bid (V1.0) Blz. 1 van 19

Handleiding Bid. Auteur: Marcel Hofstede Versie: 1.0. Handleiding Bid (V1.0) Blz. 1 van 19 Handleiding Bid Auteur: Marcel Hofstede Versie: 1.0 Handleiding Bid (V1.0) Blz. 1 van 19 INHOUDSOPGAVE Programma Bid... 3 Bestellen van het programma... 3 Installatie en opstarten van het programma...

Nadere informatie

Een product van CEBES bv Fon Beerens M 0614949897 E fonbeerens@gmail.com

Een product van CEBES bv Fon Beerens M 0614949897 E fonbeerens@gmail.com Een product van CEBES bv Fon Beerens M 0614949897 E fonbeerens@gmail.com DealingPal DealingPal is een alternatief voor de bridgemate, maakt biddingboxen overbodig, voorkomt veelvoorkomende arbitragesituaties

Nadere informatie

Klaverjassen, het spel...

Klaverjassen, het spel... Klaverjassen, het spel... Klaverjassen wordt doorgaans gespeeld door 4 personen, de spelers die tegenover elkaar plaats nemen (partners) spelen samen. Men speelt met 32 kaarten (7 t/m aas). Doel van het

Nadere informatie

Horen en vergeten, Lezen en onthouden, Doen en begrijpen

Horen en vergeten, Lezen en onthouden, Doen en begrijpen Gedoseerd Doceren Horen en vergeten, Lezen en onthouden, Doen en begrijpen 15 februari 2011, Nummer 3 Gratis periodiek voor (toekomstige) bridgedocenten Verschijnt vier keer per jaar Gedoseerd Doceren

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. Artikel 1. Opstellen wedstrijdreglement en speelplan Artikel 2. Wekelijkse speelavond

Wedstrijdreglement. Artikel 1. Opstellen wedstrijdreglement en speelplan Artikel 2. Wekelijkse speelavond Wedstrijdreglement. Artikel 1. Opstellen wedstrijdreglement en speelplan De T(echnische) C(ommissie) stelt het wedstrijdreglement en het speelplan op. Tijdens de algemene ledenvergadering worden ze ter

Nadere informatie

Bridge Service Arbitrair

Bridge Service Arbitrair Bridge Service Arbitrair Verschijnt onregelmatig 8 december 2014 nr. 133 Voor arbiters en bridgers die correct en met plezier willen arbitreren en bridgen Voor vragen, arbitrage, middeling en advies: rob.stravers@

Nadere informatie

Is er misschien niet meer uit te halen, uit dat "Bridge doe je met z'n tweeën"? Stel, u bezit

Is er misschien niet meer uit te halen, uit dat Bridge doe je met z'n tweeën? Stel, u bezit Alle verhaaltjes uit het boekje van de 16 e APIH-Cafedrive (van 2 mei 1998) VERBETER UW PARTNERSHIP Stel, u bent redelijk tevreden met elkaar als bridgepartner, maar de resultaten laten nog wel wat te

Nadere informatie

Bridge Service Arbitrair

Bridge Service Arbitrair Bridge Service Arbitrair Verschijnt onregelmatig 26 mei 2015 nr. 137 Voor arbiters en bridgers die correct en met plezier willen arbitreren en bridgen Voor vragen, arbitrage, middeling en advies: rob.stravers@

Nadere informatie

Erratum bij Weko-wijzer 80 door Sytze Sietsma

Erratum bij Weko-wijzer 80 door Sytze Sietsma Voorwoord door Frans Lejeune Als alles goed gegaan is, heeft u dit nummer samen met het bridgeblad van april ontvangen. Het is de bedoeling voortaan de eko-wijzer altijd op deze wijze te gaan versturen.

Nadere informatie

SIGNALEN & UITKOMSTEN

SIGNALEN & UITKOMSTEN SIGNALEN & UITKOMSTEN Signalen zijn een manier van de verdediging om informatie aan partner door te geven omtrent het bezit van of lengte in een of meerder kleuren. Er zijn veel verschillende manieren

Nadere informatie

DE INVLOED VAN GELUK, PECH, BIED- EN SPEELTECHNIEK OP DE SCORE BIJ BRIDGE

DE INVLOED VAN GELUK, PECH, BIED- EN SPEELTECHNIEK OP DE SCORE BIJ BRIDGE DE INVLOED VAN GELUK, PECH, BIED- EN SPEELTECHNIEK OP DE SCORE BIJ BRIDGE Versiedatum: 30-8-2008 Jan Blaas Blz. 1 van 7 Versiedatum: 30-8-08 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Hoe groot is de invloed van pech

Nadere informatie

B2 AH432 3 HB973 AH76 T8543 VB95-8

B2 AH432 3 HB973 AH76 T8543 VB95-8 Zwerversliefde deel 3. door Herman van Gurp Simon Lemm poetste zeer nauwkeurig zijn tanden, glimlachte tegen de spiegel van de ultra-moderne badkamer en liep in de zijden peignor van zijn vriend Wouter

Nadere informatie

R C O N T A C T. NIEUWSBRIEF Bridge Club Maartensdijk

R C O N T A C T. NIEUWSBRIEF Bridge Club Maartensdijk R C O N T A C T NIEUWSBRIEF Bridge Club Maartensdijk Afzeggen:afzeggen.bcm@gmail.com Bridge Club Maartensdijk: 06-16237812 of: 06 16237812 Locatie De Vierstee: 0346-212021 april 2015 Van de redactie Onstuimig

Nadere informatie

Handleiding voor WiDoP

Handleiding voor WiDoP Handleiding voor WiDoP WiDoP is het eerste digitale lesmateriaal ontstaan uit overhead presentaties en sinds 2005 in gebruik. Kernpunt bij de ontwikkeling is het leereffect voor de cursisten en gebruiksgemak

Nadere informatie

Spelregels Belgisch kampioenschap wiezen 2016

Spelregels Belgisch kampioenschap wiezen 2016 Spelregels Belgisch kampioenschap wiezen 2016 Minimum leeftijd voor deelname: +16 jaar Het BK WIEZEN 2016 wordt gespeeld volgens onderstaand reglement dat bindend wordt bij inschrijving. 1. Het spel Het

Nadere informatie