21e WaalBridge Cafédrive

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "21e WaalBridge Cafédrive"

Transcriptie

1 Lions Club Nijmegen Ad de Bever 21e WaalBridge Cafédrive Zaterdag 12 maart Het biedverloop bij de spellen kwam tot stand door gebruik te maken van de systeemkaarten Biedermeijer Rood en Berry5 voor Clubbridgers.

2 --- pas pas 1 SA pas 2 T dbl* 3 3 a.p. --- pas pas 1 SA pas 2 T dbl* a.p. Met beide systeemkaarten opent Zuid met 1 SA. West heeft ook een 1 SA-opening. Op vallend dat West beide keren past. Noord zal een transfer geven om zijn 6 krt in beeld te brengen. Die transfer wordt meestal gegeven met 2, maar het kan ook met 2 SA. Na 2 kan Oost een uitkomstdoublet geven. Zuid gehoorzaamt zijn partner en biedt 3. West weet door het uitkomstdoublet dat zijn partner een goede -kleur heeft en biedt 3. In het ene geval past Noord, in het andere geval biedt bij 4. Als Noord met 2 SA een transfer geeft voor de -kleur, kan Zuid met 3 de transfer weigeren. Noord ziet geen heil in 3 SA en biedt 3. NZ kunnen 3 maken. OW gaan in 3 één down en dat is een goed resultaat, zelfs gedoubleerd. Als West met een doublet 'ook een 1 SA-opening' aangeeft, zal het eindcontract ook 3 of 4 worden pas pas pas pas pas pas Oost heeft een 20 punter in handen, maar geen evenwichtige verdeling voor een 2 SA-opening. Kwetsbaar is de Zuidhand te zwak voor een volgbod. Noord heeft een zwakke 5 krt, maar met 13 hp goed genoeg voor een 1 -volgbod. Oost beseft dat het geen zin heeft om sterk te gaan bieden, want West heeft immers 'niets'. De strijd om de deelscore, die eindigt in 4. Als de -kleur evenwichtig verdeeld zit bij de drie andere spelers, telt Oost 2 -slagen, 1 -slag en A. 4 gaat dus 'zeker' min één. Oost doet er daarom goed aan om een strafdoublet te geven. Als er goed wordt tegengespeeld (tijdig -inspelen) gaat 4-2. Gedoubleerd levert dat 500 punten op. Dat kun je met 5 (dat gemaakt kan worden!) niet verdienen dbl pas 2 pas pas pas Met beide systeemkaarten wordt geboden zoals hiernaast is vermeld. Het doublet van Noord is een negatief doublet en belooft minimaal een 4 krt in beide lage kleuren. Zuid wil natuurlijk alleen maar schoppen spelen. De Westhand is te sterk voor een volgbod. Heb je een goede 16/17 + punter met een eigen kleur, begin dan met een dbl om later je kleur te bieden. Je belooft dan minimaal 16/17 hp met een goede 5+ krt in de geboden kleur. West moet dan na het 2 -rebid van Zuid nog 3 bieden. En dn is het nog maar de vraag of Zuid naar 3 zal gaan. Tegen 2 start West met H. Zuid kan het best deze slag nemen en meteen harten terugspelen. West zit meteen al ingegooid: harten na is in de dubbele renonce en een lage kleur na geeft ook een slag weg. A en 9 na is dan wellicht de beste speelwijze. De leider kan nu 9 slagen maken. In een -contract start Noord met 2, die de leider natuurlijk moet nemen. Er is een redelijke kans op 9 slagen; 8 slagen maak je altijd.

3 pas pas 1 1 dbl pas 3 pas 3 SA a.p. Oost heeft een redelijk sterk spel met twee vijfkaarten in de lage kleuren. Oost begint met de hoogste van de twee vijfkaarten. Zuid volgt met 1 en dan kan West met een negatief doublet zijn 4 krt aangeven. Arme Noord heeft slechts één punt. Nu Oost weet dat West minimaal een puntje of 8 heeft kan hij met 3 de bieding mancheforcing maken. West kan niet anders dan 3 SA bieden. Spelen OW de populaire HUMBUG-conventie (alternatieve 2 - opening) dan kan West 2 openen: een zwak spel met een 5-4/4-5 verdeling in de hoge kleuren of een sterk spel. Is 16 punten bij Oost dan voldoende voor een manche bod? Dacht het niet. Na 2 SA van Oost geeft West met 3 een maximale zwakke opening aan met een 5 krt en een 4 krt. Nu kan Oost wel 3 SA bieden. 9 slagen is een fluitje van een cent, maar komt er ook een overslag? --- pas pas pas pas --- pas a. p. Oost heeft een magere 12 punter, die nauwelijks een opening waard is. Zuid heeft een veel mooiere hand; een volgbod van 1 belooft een 5+ krt en maximaal een puntje of 16. West belooft met 3 eigenlijk een 5 + krt en 10/11 hp. Een beter bod ontbreekt, vandaar dat kleine leugentje. Noord zou graag 3 willen spelen, maar dat bod brengt het hoofd van Zuid op hol en kwetsbaar kan dat een erg dure grap worden. 3 wordt het eindcontract. Als de leider snijdt op V (en waarom zou hij dat niet doen?) zal Noord als een speel V na spelen. De leider verliest 2 troefslagen, een -introever en A en misschien nog een -slag. Eéntje down. Als West 2 biedt (inverted minors), dan kan Noord wel 2 bieden. Misschien wordt 3 dan het eindcontact. De leider maakt zeer waarschijnlijk 9 slagen. Als Oost gulzig opstapt met A worden het er dbl pas 2 pas pas pas Na het volgbod van Zuid geeft West een negatief doublet. Dat belooft in principe een 4 krt in beide hoge kleuren. Noord kan wel een harem beginnen, maar een bodje zit er niet in met 4 vrouwen. Oost biedt natuurlijk 2. Daarmee is het eindcontract bereikt; zelfs niet kwetsbaar hebben Noor en Zuid geen bod meer. Zuid heeft een vervelende start: de - en -kleur vallen af. Ook de - kleur lijkt geen lekkere start, dus kiest Zuid voor een troefstart. Essentieel is de aanpak van de -kleur: Als B wordt voorgespeeld om te snijden op V, gaan er 2 -slagen verloren. De leider verliest ook nog 2 en 2 -slagen en gaat -1. Speelt de leider 5 naar H, dan wordt het verlies in de -kleur beperkt tot één slag. De leider maakt zijn contract precies. Na een -start kan de leider een overslag maken als hij alles goed doet.nz kunnen 7 slagen maken in een -, - of -contract.

4 pas pas pas 1 SA pas pas pas In de 4de hand opent Oost 1 SA. Niet veel paren spelen in de 4de hand een zwakkere 1 SA-opening. Zuid heeft wél 2 vierkaarten, maar kwetsbaar is hij te zwak voor een volgbod van 2 (Multi Landy) of 2 (DONT). Hetzelfde geldt voor Noord. Paren die de HUMBUG-conventie spelen (Alternatieve 2 opening) zullen de Zuidhand ook te zwak vinden voor actie. Kwetsbaar heb je graag een 5-4 verdeling. Zuid mag uitkomen en een start met T lijkt opgelegd of ben je aanhanger van de slogan: Tegen SA altijd met starten? Oost heeft met 19 hp samen een lastig spel. Als hij zijn uiterste best doet kan hij 7 slagen maken, maar kijk niet vreemd op als er leiders down gaan. Spelen NZ wat ongelukkig tegen dan kan Oost zomaar een overslag maken. pas pas 1 pas 1 pas 1 SA 2 2 pas pas pas Openen met een zwakke 2 of een Multi 2 met een vierkaart in de andere hoge kleur wordt ten zeerste afgeraden. Nu moet West in zijn 2de biedbeurt de keuze maken om met 2 zijn 6 krt aan te geven of met 2 zijn 5-4 verdeling. Het 1 SA-rebid van Oost belooft minimaal een doubleton. Er is dus een -fit. Ga niet verder op zoek, meer dan een deelscore zit er toch niet in. In een -contract maken OW 6 -slagen, A en 1 of 2 -slagen. Voor de score is dus bepalend hoe je de -kleur aanspeelt. Met een beetje geluk kunnen OW +140 scoren voor 2 +1 NZ hebben een -fit. Die is echter moeilijk te vinden. In een -contract kunnen NZ 8 slagen maken met een 7 start. Eén of twee down is een goede score. --- pas pas 1 pas 1 pas 3 pas 3 SA a. p /3 pas 3 SA pas? De ene 11 punter is de andere niet. Noord heeft twee biedbare kleuren. Volgens de openingsregel van 18 (tel het aantal kaarten en het aantal punten van je twee langste kleuren; is de som 18 of meer dan open je op één niveau) mag je deze hand openen. Oost zal wel 1 volgen en dan moet Zuid gas geven met 3 of met 2 als dit een forcing bod is. Daar zit je dan als Noord met je mooier -kleur. Je kunt bijna niet anders dan 2 SA/3 SA bieden. Na 2 SA kan Zuid nog eens 3 bieden en dan is de kans aanwezig dat Noord 4 biedt. Met de gebruikte systeemkaarten passen Noord en Oost. Opvallend is het 3 rebid van Zuid: dit bod belooft hp. Zuid zal wel compensatie hebben geteld voor de 3 krt en de singleton. Ik ben daar geen voorstander van. Als Oost de bieding op zich laat inwerken, zal hij niet met een hoge kleur starten. Wordt het een -start dan komt de leider met de schrik vrij, mits hij snijdt op H. Snijdt hij op V, dan krijgt Oost een herkansing. 4 speelt aanzienlijk gemakkelijker. Je maakt een overslag.

5 MB dbl pas 3 SA a. p pas 1 SA pas 2 2 pas pas dbl a. p pas pas pas 1 pas 1 2 SA 3 5 dbl a. p. Paren die de Muiderberg-opening op hun kaart hebben staan, zullen als Oost wel 2 openen: 5 krt en een 4+ krt laag. Bij twijfel geeft de 5 krt laag de doorslag. Zuid geeft met zijn dbl openingskracht aan. Noord heeft een dubbele dekking en 12 hp (plus 3 tienen) en durft 3 SA wel aan. Oost start met 2 (3de/5de van boven) of met 3 (4de van boven). Welke kaart moet je in Zuid spelen? Als je H speelt kun je, met een geslaagde snit op V 11 slagen maken. Speel je B of 7, dan verlies je drie slagen: V, B/ H en A. Als Oost niet opent begint Zuid met een 1 SA-opening. Noord gaat met 2 op zoek naar een fit in een hoge kleur. Oost 2 (Multi Landy of echt). Zuid heeft geen bod en Noord moet kiezen: een strafdoublet of 3 SA. 3 SA levert 600 punten op. 2! moet dus 3 down. Durf je dan aan. Zuid start natuurlijk met A en H na. Als NZ steeds klaveren inspelen wordt Oost troefkort en gaat 3 down. Met een -start is 6 te maken, maar als Oost met 2 volgt kun je die start op je buik schrijven. De Zuidhand is én wat te zwak voor een Muiderberg-opening én de 3 krt in de andere hoge kleur is geen lekker bezit. In de 4de hand opent Oost 1 ; met 7 hp in de korte -kleur ook geen geweldige opening. Na het 1 bijbod, kan Noord met 2 SA zijn beide lage kleuren in de aanbieding doen (minimaal 5-5 verdeeld). Oost toont dan lef met een 3 -bod. Misschien is het beter om eerst een 'pas'-rondje te nemen en daarna 3 te bieden. 2 SA is immers forcing. Met de ene systeemkaart biedt Oost meteen 5, met de andere eerst 4. Als West daarna 4 biedt wordt ook nu 5 het eindcontract, alleen niet gedoubleerd. In een -contract kunnen OW waarschijnlijk 8 of zelfs 9 slagen maken, voor een score van 110/ kun je bij goed tegenspel niet maken. Gedoubleerd -1 kost maar 100 punten. In een 5 krt hoog-systeem wordt snel de -fit gevonden en kan West met 3 (een hulptrial) aan partner vragen om 3 te bieden zonder -steun en 4 met -steun. 1 pas 2 pas 3 HT pas 4 a. p. 1 pas 1 pas 2 pas 3 pas 4 a.p. In een 4 krt hoog-systeem begint Oost met 1. Na het 2 rebid kan Oost de -kleur steunen. Voor de behoudende spelers wordt het 2, voor de agressief biedende spelers 3. Het is een goede afspraak om alleen te inviteren met 11 punten (na herwaardering). West heeft voldoende overwaarde om 4 te bieden. Na een 2 - bijbod 'hengelt' West met 3 naar de manche en dan wordt het alsnog 4. Als de leider het slechte troefzitsel ontdekt, zal hij zich neer moeten leggen met één down.

6 Opent Noord met een Muiderberg 2 dan inviteert Zuid met 3 (vraagt naar de openingskracht van de Noordhand). Noord kan die verleiding niet weerstaan en biedt de manche MB pas 3 INV pas 4 a. p. --- pas pas 1 pas 1 pas 1 SA pas 2 CBS pas 3 MAX pas 4 a.p. Spelen NZ geen Muiderberg, dan opent Zuid met 1. Na het 1 SArebid biedt Noord 2 (Check Back Stayman): partner ik heb 11 hp en een 5 krt. Zuid heeft nu een maximale hand met een 3 krt -steun en mag direct 4 bieden. Nu hij dit nalaat komt het balletje bij Noord te liggen. Die telt 2 extra punten voor de singleton en biedt de manche. Noord had in zijn 2de biedbeurt beter 2 kunnen bieden: partner ik heb een 5-4 verdeling en minder dan 11 punten. Dan zal de manche niet bereikt worden. Nu moeten met 23 hp samen 10 slagen gemaakt worden. Dat lukt na een start met H niet. De leider verliest 3 -slagen, A en een - slag kan weleens duur uitpakken pas 1 pas 1 pas 1 pas 1 SA a. p pas 1 pas 1 pas 1 SA a. p. In het eerste biedverloop zijn OW naarstig op zoek naar het beste eindcontract. Na alle kleuren genoemd te hebben wordt Oost leider in 1 SA. Zuid zal wel voor een zwarte kleur kiezen: 3 - door het sterk van West of 2 langste kleur. De -start is best wel riskant, maar pakt hier geweldig uit. De leider neemt de 3de -slag en moet dan een keuze maken welke kleur hij wil ontwikkelen. Kiest hij voor de -kleur dat pakken donkere wolken zich samen en wordt het weer een min-score. Een kleine na pakt beter uit. Met hangen en wurgen worden dan 7 slagen veiliggesteld. In het 2de biedverloop wordt Noord leider in 1 SA. West weet uit de biedafspraken dat Oost geen 4 krt heeft (dan had Oost met 1 geopend 4-4 hoog of een 5+ krt ). Na een -start (de niet geboden kleur) heeft de leider het nu een stuk gemakkelijker om 7 slagen bijeen te harken pas pas 1 2 ZS CB pas pas pas 6 Dbl a.p. De -kleur is prima voor een Muiderbergopening, maar de 2de kleur is te zwak. Oost volgt met een zwak sprongvolgbod. West weet nu dat zij samen 11 troeven hebben. Volgens "The Law of total tricks" mag je daarmee bieden tot 5. Niet kwetsbaar tegen kwetsbaar mag altijd ietsje meer. Ondanks het krachtige bieden van NZ gaat West even vrolijk verder tot 6 (gedoubleerd) het eindcontract wordt. In 6 verliest de leider 1 -slag, 1 -slag, 1 -slag en 2 -slagen. 6! -4 kost maar 800 punten en is een goede redding tegen 6 C dat 1430 oplevert. Met de systeemkaart Biedermeijer Rood knalt West meteen 4, maar houdt het dan voor gezien. 6 speel je vanuit de Noordhand. A moet goed zitten. De twee andere ruitens troef je in. Simpel gemaakt.

7 pas pas 1 3 Gh 4 Sp 4 4 SA pas pas pas 6 6 pas pas 7 dbl a.p. --- pas pas 2 pas 2 pas 2 pas 4 a. p. West neemt een 'pas'-rondje om later nog in de bieding te komen. Als Oost met 1 opent, zal West wel even in zijn arm knijpen om te controleren of hij niet droomt. Samen minimaal 11 troeven, een singleton, een renonce en, veel belangrijker, een 6 krt. Dat wordt smullen geblazen. Oost gooit echter roet in het eten met 3 (Ghestem: belooft minimaal een 5-5 in de rode kleuren) of met 2 (Michaëls Cuebid: minimaal een 5 krt en een 5krt laag). Noord valt haast van zijn stoel als hij 5-5 in de rode kleuren hoort: samen minimaal 21 kaarten. Daarmee kun je lekker knallen. NZ hebben ook nog eens het voordeel van de gunstige kwetsbaarheid. 6 is een heel makkelijk spelletje, met 12 troeven sla je troefaas. Na een -start 13 slagen, na een start 12 slagen of 1460 pnt In 7 verlies je 2 -slagen en A. -3 kost maar 500 punten. Met beide systeemkaarten wordt op dezelfde manier het eindcontract bereikt. De 2 -opening belooft een zwak spel met een 6 krt of iets sterks. Na het 2 bijbod geeft Zuid met 2 een semi mancheforcing hand aan met minimaal een goede 5 + krt. Zuid belooft 8 à 9 slagen met als troef. Noord biedt 4 : een zwakke hand, geen sleminteresse. Zeer gedisciplineerd past Zuid. West kan het best met een troefje starten. Zuid telt 7 troefslagen, en 2 -slagen. Een geslaagde snit op H levert de leider zijn 10de slag op. Mislukt de snit dan moet de -kleur voor de 10 slag zorgen. In slag 2 steekt de leider over naar T om de snit op H te nemen. Deze zit mis. Nu zijn 5 en V twee entrees om de -kleur te ontwikkelen. 5 naar 9, later 7 (Oost B) H (West A). T is nu de 10de slag pas pas pas 1 dbl dbl a. p pas pas pas 1 dbl 1 4 a. p pas pas 2 dbl 3 3 pas pas pas De -kleur van West is wel heel erg magertjes voor een preëmptieve opening. Nadat partner een informatiedoublet heeft gegeven en dus minimaal een 3 krt belooft, geef je als West natuurlijk vol gas met 4. Het 1 -bijbod van Zuid belooft in principe een 4+ krt. Het is dan nog maar de vraag of Noord naar 4 durft te gaan. Soms doet Noord het wel en soms niet. 4 wordt door Oost natuurlijk voor straf gedoubleerd. Oost heeft echter pech. Leider Zuid troeft zijn -verliezer en als de snit op H lukt, gaan er alleen 3 troefslagen verloren. Een lekker hapje voor NZ 4! C = +790 Als OW 4 mogen spelen, zal Noord misschien kiezen voor een - start. West krijgt nu de kans om een -verliezer weg te werken op H. Hij gaat -1. Dat kost maar 50 punten. Na A en H na gaat West 2 down. Ook dast kost niet veel Opent West met 2, dan wordt 3 het eindcontract. Een score van +170.

8 Met de systeemkaart Berry5 voor Clubbridgers opent Zuid met een zwakke 2. Noord biedt 2 : zwak (niet forcing). West ziet een -contract door zijn vingers glippen en komt nu zelf in actie met een indo dbl. Oost heeft wél een -dekking, maar geen - dekking. Moet je in deze situatie met 3 om een -dekking vragen of met 3 je -dekking aangeven? Oost weet het niet meer en kiest voor het veilige 3. Dat contract wordt waarschijnlijk met een overslag gemaakt ZT pas 2 NF pas pas dbl pas 3 a. p pas pas 2 F pas 3 SA a.p pas 2 pas 4 a. p. Eenzelfde biedverloop ontstaan als Zuid met 2 opent (met daarin der zwakke 2 ). Als Zuid past is West net sterk genoeg voor een 1 -opening. Het niet gehinderde bijbod van 2 belooft minimaal 10/11 hp en is forcing. West kan geen 2 bieden, dat is een reverse rebid en belooft een 16+ hand. 2 dan maar. Oost heeft een goede -dekking en biedt 3 SA. Zuid start 7 en dan is duidelijk dat Noord AV heeft. NZ mogen H en de twee rode azen maken. 3 SA +1 = -630 voor NZ Noord heeft 8 1/2 vaste slag. Toch opent Noord met 1. Waarom niet met een semi mancheforcing 2 of 2? Een s.m.f.-opening belooft minimaal 16 hp. Als Zuid 2 biedt is Noord er als de kippen bij om 4 te bieden. Paren die splinterbiedingen/controlebiedingen spelen kunnen nog 4 bieden. Zuid zal echter geen interesse tonen en met 4 de deur dicht doen. Oost heeft een opgelegd uitkomst: V. West geeft met 8 een aansignaal. Als Oost nu B naspeelt is de kans groot dat West deze slag overneemt met A om ook H te spelen. De leider maakt nu een overslag omdat 3 weggaat op de 4de harten van Zuid. Na B moet Oost eerst A incasseren en daarna pas ruiten doorspelen, Moet je een 12 punter zonder biedbare hoge kleur wel openen? Met beide systeemkaarten opent Zuid met 1 en geeft West een info dbl. Na het 1 bijbod geeft West met 1 SA een evenwichtige hand aan met 18/19 hp. Oost is te zwak om naar een manche te gaan. Passen of 2 bieden? --- pas pas 1 dbl pas 1 pas 1 SA a. p. --- pas pas 1 dbl pas 1 pas 1 SA pas 2 a. p. 2 pakt heel goed uit nu West ook een 4 krt in die kleur heeft. Zo op het oog verliest de leider slechts 3 slagen A, H of B en A (na een -start). Door een gebrekkige communicatie komt daar nog een slag bij levert 140 punten op. 1 SA speelt ook wel gemakkelijk als B in een doubleton blijkt te zitten. T is nu een entree naar één of meer vrije ruitens. De teller blijft stilstaan op 8 slagen. Een score van +120 Biedt Noord brutaal 1 na het doublet van West, dan is West monddood gemaakt na het 1 SA-rebid van Zuid. Oost kan de bieding openhouden met 2 (2 ). Maar een 'pas' en Zuid 1 SA laten spelen scoort de top, want +200 kunnen OW zelf niet verdienen.

9 Met heel wat systeemkaarten wordt met de Zuidhand gepast. Deze 12 punter voldoet blijkbaar niet aan de openingsvoorwaarden. Wanneer open je een 12 punter wel? a. als je twee biedbare kleuren hebt, waarvan minimaal één een hoge kleur is b. als je een verdeling hebt met een 4 krt pas pas pas pas pas 1 pas 1 pas 1 pas 3 a.p. Met Berry5 voor Clubbridgers opent Zuid 1 en wordt 3 het eindcontract. West legt T op tafel. De leider telt 1 -verliezer als A bij Oost zit. 2 -verliezers en 1 - verliezer. 3 kan dus precies gemaakt worden. Bij een gezelligheidsdrive zoals "De WaalBridge" zal Zuid wel openen pas pas 1 pas 1 pas 3 pas 3 VK pas 3 SA pas 4 pas 4 pas 4 pas 4 pas 4 SA pas 5 a. p. Kwetsbaar kan de Zuidhand beter niet met 2 (Muiderberg) worden geopend: de lage kleur is van te slechte kwaliteit en de 3 krt in de andere hoge kleur te mooi. Om de bieding mancheforcing te maken biedt Zuid 3 (de 4de kleurconventie). Met 4 wordt sleminteresse getoond. Daarna volgen een aantal (gemengde) controlebiedingen. Met Biedermeijer Rood wordt na 4 van Noord 5 geboden. Met Berry5 voor Clubbridgers wordt naar het aantal sleutelkaarten gevraagd. Als dat antwoord (0 of 3) tegenvalt wordt gepast op 5. Het spelen is een fluitje van een cent. Je verliest een troefslag en A. Noord heeft er (te?) hard aan getrokken met 3 (belooft 18+ hp). Biedt Noord 2 (12-17 hp) in zijn 2de biedbeurt dan zal Zuid wel 3 bieden. De kans dat Noord dan 3 SA biedt is erg groot. In 3 SA maakt de leider altijd 9 slagen: 2 -, 1 -, 2 - en 4 - slagen. Start Oost met een kleine schoppen dan wordt het 3 SA pas 2 * pas 3 a. p. 1 1 pas 3 pas 4 a.p. Met 2 vraagt Zuid naar de kracht van het volgbod van Noord. Er is een troeffit en Zuid wil eventueel de manche spelen. Noord heeft de volgende opties: 2 : minimaal volgbod 3 : 12/13hp 4 : 14/15 hp Noord komt aan 14 punten na herwaardering. 3 is aan de voorzichtige kant. In het 2de biedverloop inviteert Zuid met 3. Als dat minimaal 11 hp belooft met een fit, dan is Noord sterk genoeg voor 4. Na de start met 9 voor A van Oost, die naspeelt, trekt Noord 2x troef ( H en A). Daarna volgt T. Vroeg of laat moet Oost A nemen. Na een start met een hoge kleur: 4 +1 Na een start met een lage kleur: 4 C

10 Opent Oost met een zwakke 2, dan heeft West het heel gemakkelijk: samen 8 troeven en samen hp = 25 + hp dat wordt dus 4. Opent Oost met de Multi 2, dan toont West manche-interesse met 2 SA. Oost geeft met 3 een maximale zwakke twee in aan. Daarna is het natuurlijk pas 2 ZT pas 4 pas pas pas --- pas 2 MC pas 2 SA pas 3 pas 4 a.p. Noord start waarschijnlijk met 7. West duikt. Als Zuid nu V doorspeelt, maakt de leider 12 slagen door de laatste ruiten van Oost in te troeven. De -verliezer gaat weg op de 4de klaveren van West. Zuid moet harten naspelen in slag 2, maar dan moet je wel helderziende zijn. Start Noord met een klavertje, dan worden de troeven getrokken en wordt 8 naar B gespeeld. Op H en de 4de klaveren verdwijnen de twee -verliezers. Zuid start met H. Als Oost die slag duikt, kan Noord afwijzen en misschien de -kleur aan seinen. Met beide systeemkaarten wordt hetzelfde biedverloop geproduceerd. Zuid geeft net 2 zijn verdeling aan en dan kiest Noord uiteraard voor 2 als eindcontract. Noord moet vooral geen 2 SA bieden met deze mis-fittende handen. Met slechts een doubleton harten kan West geen informatiedoublet geven. Tegen 2 start West met A, H en T na pas 1 pas 1 SA pas 2 pas 2 a.p. Leider Zuid neemt de slag in Noord en neemt de snit op H. Dat lukt. Nu een klavertje getroefd. 5 naar T. West wint met H en speelt B na. Je wint de slag met A, trekt troef met H en V. Als je nu het lef hebt om te snijden op V, maak je een overslag. Zuid komt een puntje te kort voor een 1 SA-opening. Na het 1 - volgbod van Oost kan Zuid net 1 SA piepen. Noord doet het met zijn 12 punter voorzichtig aan, hij wil niet met een punter in 3 SA eindigen. Zuid heeft 14 hp en dat moet voldoende zijn voor 3 SA pas SA pas 2 SA pas 3 SA a. p. Natuurlijk start West met 8. Oost neemt met A en speelt 3 na. Zuid telt 2 -, 2 -, minimaal 4 -slagen en 1 -slag. Beginnen met de snit op H. Je neemt de teruggespeelde harten met A en speelt een klavertje. Je maakt je contract met een overslag. Neem je de snit op V, dan gaat de overslag in rook op: de tegenpartij maakt naast A, ook A, A en H

11 West opent 1 en daarna heeft Noord een info-dbl uit het boekje: kort in de openingskleur en steun voor alle andere kleuren. Zuid heeft maar één biedbare kleur, maar dat is de openingskleur en daar is partner kort in. Partner belooft openingskracht en Zuid heeft zelf 13 hp. Geen fit, wel goede dekking dus wordt het 3 SA. 1 dbl pas 3 SA pas pas pas Als West met 3 ( 2) start maak je 2 -, 3, 3-2 -slagen = 10 slagen. Start West geen klaveren, dan maakt de tegenpartij 1 -slag, 2 - slagen en A. Contract precies gemaakt. Als Oost aan slag komt met H, moet hij in rap tempo klaveren inspelen. West heeft de sleutel tot een goede score in de hand. Als Noord zijn hand te zwak vindt voor een 1 - of 2 -opening (M.B.).is het aan Oost om met 1 te openen. Menig Oostspeler zal echter zijn hand kwetsbaar te zwak vinden voor een opening. De 11 punter met een 5 krt zal toch wel geopend worden? NZ vinden hun superfit in de -kleur en kunnen hun handen zodanig opwaarderen dat zij wel in 4 zullen eindigen. --- pas 1 1 dbl 4 a. p. pas 2 MB pas 4 a. p. Als NZ het bieden langzaam opbouwen hebben OW de kans om de - fit te vinden. 5 gaat 3 down en dat is kwetsbaar te duur. Tegen 4 maakt het niet zoveel uit wie leider is en wie er mag uitkomen. De leider verliest altijd 3 slagen: H, A en A. Als de leider V voorspeelt zullen er wel Oostspelkers zijn die H spelen: honneur op honneur hebben zij i9mmers geleerd. Maar als je uit kunt tellen dat West maar één troefje heeft, kan er geen kaart promoveren. V voorspelen en door laten lopen is winnend. In het eerste biedverloop (Biedermeijer Rood) geeft Oost met 3 een 4 krt troefsteun aan met een minimale opening. Een merkwaardige afspraak. Gebruikelijk is om de transfer te weigeren met 4 troeven mee en een maximale opening. In het 2de biedverloop wordt dit spel beter aangepakt: West geeft een Jacoby Transfer. Daarna hebben beide spelers niets meer te vertellen SA pas 2 JT pas 3 Mm pas pas pas SA pas 2 JT pas 2 a. p. Zuid heeft de belangrijke taak om uit te komen. Na een troefstart kan de leider zijn contract precies maken. Dat geldt ook voor een -start. Na een -start maakt de leider zelfs een overslag. Na een -start krijgt Zuid een introever en gaat de leider één down. NZ kunnen maar liefst 11 slagen maken in een -contract. Alleen als NZ 'alles echt' spelen na een 1 SA-opening kunnen zij de -fit vinden.

12 SA pas 2 ST pas 3 MF pas 4 pas pas pas Met beide systeemkaarten opent Zuid 1 SA. Het nadeel van een 1 - opening is dat je geen goed rebid hebt: 1 SA = en 2 SA = De -kleur is ook veel te zwak om 3 te bieden (16+ hp met een 6+ krt). Paren die Puppet Stayman spelen vragen met 2 naar een mogelijke 5 krt hoog. De fit is vastgesteld, Noord heeft 9 hp met een extra puntje voor de doubleton en dat is voldoende voor 4. Paren die gewoon Stayman spelen kunnen met 3 (sprong) een 5 krt aangeven met 16 of 17 hp. Ook zij vinden de fit en bereiken 4. Als West start met T moet je als leider even nadenken: in het algemeen ontkent zo'n start B en H. Dat betekent dat je V moet spelen - Oost moet dekken en je wint de slag met A. Je trekt de vijandelijke troeven. Eindigend in Noord. Je speelt 2 naar 9 3. Je 'weet' dat Oost B heeft. Je contract is binnen. Zonder -start, trek je de troeven, incasseert A en H en gaat er met uit. Later incasseer je A en geef je een -slag af. Je moet in Noord een hoge troef laten liggen. Noord heeft een lelijke opening, maar deze hand voldoet aan de openingsregel van 18 en 20. Oost biedt 3 (12-15 hp met een 6+ krt ). Zuid toch maar een negatief doublet en als Noord dan 4 biedt komt er vanzelf 5 bij Zuid. Voor 5 heb je in de regel een puntje of 27 nodig: NZ hebben er maar 19. Geen wonder dat 5 2 down gaat. pas 1 3 dbl pas 4 pas 5 a. p. Geen ramp, OW kunnen 10 slagen maken in een -contract en dat scoort voor OW beter (-100 tegenover -130). Wat als West 2 opent (HUMBUG-conventie - minimaal 2 4 krt hoog)? Noord zal nu wel passen. Oost biedt 2 om gelijke lengte aan te geven in de hoge kleuren of 3 (6+ krt - niet forcing). Nu eindigen OW in 3 of 4. Wat Als Noord met een zware Muiderberg opent? Oost 3?

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak

Nadere informatie

Lions Club Nijmegen. 24e Waalbridge drive Nijmegen

Lions Club Nijmegen. 24e Waalbridge drive Nijmegen Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International 24e Waalbridge drive Nijmegen Zaterdag 16 maart 2019 Ad de Bever Het begin van het bieden zal aan alle tafels

Nadere informatie

22e Waalbridgedrive De spellen zijn geboden met de systeemkaarten: Berry5 voor Clubspelers en Biedermeijer Rood.

22e Waalbridgedrive De spellen zijn geboden met de systeemkaarten: Berry5 voor Clubspelers en Biedermeijer Rood. 22e Waalbridgedrive 18-03-2017 De spellen zijn geboden met de systeemkaarten: Berry5 voor Clubspelers en Biedermeijer Rood Ad de Bever --- 1 1 3 4 4 Pas 4 Pas 4 SA 5 7 a. p. --- --- 1 dbl 2 2 SA --- ---

Nadere informatie

18e Sinterklaas Bridgedrive

18e Sinterklaas Bridgedrive 2017 18e Sinterklaas Bridgedrive Spellenboekje Ine Bormans Ineke van Swam Gerdi Fleuren Ad de Bever B. C. Kwetsbaar '70 - Nijmegen Website: www.nbbclubsites.nl/club/15008 West heeft een sterke hand en

Nadere informatie

19e Waalbridge drive. Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International

19e Waalbridge drive. Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International 19e Waalbridge drive Beschrijving van de gespeelde spellen. Zaterdag 14 maart 2015 Noord heeft een heel aardig

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Terminologie West Noord Oost Zuid 1 1 1 2 openingsbod volgbod of tussenbod bijbod antwoord op volgbod Het bieden is een

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Het Volgbod Met goede lange (5+) kaart en / of Met puntenkracht (zonder lengte: opening) Tussenbieden Waaromzou je het

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek Les 8 Het rode kaartje vormgeving: Ton Walbeek Doublet Hoeveel slagen voor West? 4 - A en A - 2 troefslagen Bieding West? X West N O Z A 7 2 V B T 9 9 5 2 A 7 2 1 pas 3 pas 4 pas pas Doublet? dbl Primaire

Nadere informatie

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Als partner opent is het natuurlijk prettig als we ongehinderd kunnen bieden. Vaak is dat echter niet het geval: de tegenstander achter de openaar doet

Nadere informatie

Een bekend dilemma tijdens het bieden is of je wel of niet mag passen

Een bekend dilemma tijdens het bieden is of je wel of niet mag passen Voor de minder ervaren spelers Bieden is een vorm van communiceren. Waarbij het - net als in een gewoon gesprek - meestal vervelend wordt als je in herhaling valt. Maar minstens zo vervelend kan het zijn

Nadere informatie

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 11 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog SA-biedingen SA-verdeling 4-3-3-3 4-4-3-2 5-3-3-2 12-14 pnt 15-17 pnt 18-19 pnt 20-22 pnt 1 1SA 1

Nadere informatie

Les 4. Gestoord Biedverloop

Les 4. Gestoord Biedverloop Les 4 Gestoord Biedverloop Tegenpartij biedt tussen A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder? Volgbod Opening Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar,

Nadere informatie

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 10 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog Flits 2 Sterke openingen 2SA : SA verdeling 20 22 punten 2 : andere verdelingen 20 + punten óf heel

Nadere informatie

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur Les 7 Het Rode Kaartje X Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, die hoger is dan de openingskleur en op 2-hoogte geboden wordt zonder sprong 16-19 5-kaart 1 e kleur, 4-kaart 2 e kleur Partner mag niet

Nadere informatie

Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS:

Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS: Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS: 1. Openen en de regel van 20 en 15...2 2. De Biddingbox...5 3. Bijbieding na kleuropening...7 4. Herbieding...9 5. Bijbieding na 1SA-opening...10 6. Kaartwaardering...12

Nadere informatie

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek Les 4 Gestoord bieden vormgeving: Ton Walbeek Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar, Noord: 1 Wat nu? W N Oost 8 2 B 8 4 A V 7 6 2 8 7 4 1 1 1? Voorgenomen bijbod op 1 niveau kan niet:

Nadere informatie

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Het Project Biedermeijer Groen Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Klik hier voor de systeemkaart Biedermeijer Groen. Haat u ook die ellenlange besprekingen als u eens met een

Nadere informatie

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid De herbieding: Flits 1 Geef Kracht 12-14 15-17 18-19 en Verdeling SA 2kleuren 1kleur SA (4333, 4432,5332) herbieding: 12-14 of 18-19 (sprong) Kleurherhaling 6+ kaart 12-14 (2-niveau) 15-17 (3-niveau) 2-Kleurenspel

Nadere informatie

Flits 2. Bridge in een flits-2

Flits 2. Bridge in een flits-2 Flits 2 Bridge in een flits-2 Flits 2 Les 7 HET RODE KAARTJE (Het doublet) doublet Actie Beschermend Competitief Coöperatief Herhaald Heropenings Informatief Lightner Manche-inviterend Negatief Optional

Nadere informatie

Les 12. Conventies. een afspraakje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 12. Conventies. een afspraakje. vormgeving: Ton Walbeek Les 12 Conventies vormgeving: Ton Walbeek een afspraakje Conventies en alerteren Natuurlijk bieden: 2 belooft echte klaveren Speciale afspraken 2 (Stayman na 1S) vraagt om en / of partner lert: ls er een

Nadere informatie

BRIDGE : woorden en begrippen

BRIDGE : woorden en begrippen BRIDGE : woorden en begrippen aanmoediging: a-lijn: afwachtbod: alerteren: arbiter: bekennen: het bijspelen van een kaart met een positief signaal. de sterkste lijn bij een bridgeclub. een bod dat partner

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie)

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Dennis Stuurman Volgbod We doen een volgbod om de volgende redenen (in volgorde van prioriteit): 1. We denken dat we zelf een contract kunnen

Nadere informatie

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Vroeg of laat komt iedereen hem een keer tegen: de Multicoloured 2 ruiten, ofwel de Multi. Zelfs als u wars bent van conventies,

Nadere informatie

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden.

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Bridge Handleiding versie 2 1. Bieden Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee

Nadere informatie

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is Het Briefje Bijdrage van Peter Hasperhoven Friday, 5 May 2006 Gewijzigd op Sunday, 17 May 2009 Laatste wijzigingen Inhoud - Constructieve openingen - Defensieve openingen - Competetief bieden - Slembiedingen

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019 Spel 1 ª Q J 10 9 6 J 9 2 8 4 J 9 7 ª 8 5 A K Q 8 5 3 K 9 2 10 6 NOORD 1 NIEMAND ª 7 3 7 6 4 Q J 7 5 3 K Q 3 ª A K 4 2 10 A 10 6 A 8 5 4 2 ACOL 1 X pas 1ª 2 2ª 3

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 Spel 1 K Q 6 A J 3 J 10 5 3 8 3 2 J 4 3 2 Q 9 4 2 A K 6 Q J NOORD 1 NIEMAND A 9 5 K 6 5 7 4 2 K 10 9 7 10 8 7 10 8 7 Q 9 8 A 6 5 4 ACOL 1 pas 1ZT pas pas pas

Nadere informatie

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Auteur: Barth Bakker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De kaarten 3. Bieden 4. Het openingsbod 5. Het contract 6. Puntentelling 7. Bijbod 8. Limietbod

Nadere informatie

Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4

Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4 Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4 1 1? 1 Hoe zat het ook alweer? 1 pas 1 2 2 1NT 2NT? Bijbod op 1-niveau: 6 punten en 4 + -kaart Bijbod op 2-niveau: 10 punten en 4 + -kaart Bijbod met sprong: opening

Nadere informatie

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 SA werkplan toepassen Dummy H V 7 6 9 6 5 B 8 V B 7 3 Leider A B T 8 V 8 A 7 A H T 5 4 Contract: 4 Vaste slagen:

Nadere informatie

Blackwood. Negatief Doublet. Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren

Blackwood. Negatief Doublet. Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren Les 10 lerteren Negatief Vierde kleur Cuebod Conventies en alerteren Natuurlijk bieden: 2 belooft echte klaveren Speciale afspraken 2 (Stayman na 1S) vraagt om en / of partner lert: ls er een kleur geboden

Nadere informatie

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten.

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten. REVERSE Sprong herbiedingen Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, hoger dan de openingskleur op 2-hoogte geboden zonder sprong Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur 18-19 16-19 5-kaart

Nadere informatie

Thema-avond: Het Doublet

Thema-avond: Het Doublet Thema-avond: Het Doublet 1. Het informatiedoublet 2. Antwoorden op een informatiedoublet 3. Het negatief Doublet 4. Het competitief doublet 5. Het uitkomstdoublet 1. Het informatiedoublet Een informatiedoublet

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong Volgbiedingen De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een opening, hoe

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in biedmachine van de tegenpartij te strooien, maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

alternatieve troefkleur voorgesteld worden) 3 : positief antwoord, fit en je ziet meer dan 1 slag, m.a.w. er zijn misschien mogelijkheden.

alternatieve troefkleur voorgesteld worden) 3 : positief antwoord, fit en je ziet meer dan 1 slag, m.a.w. er zijn misschien mogelijkheden. 1 De klassieke sterke 2-openingen 2 / / beloven een goede 8 à 9 slagen en MINSTENS een VIJFKAART. Partner mag hierop niet passen. Indien partner echt niets heeft dan vervangt het 2SA-bod het pas-kaartje.

Nadere informatie

BEGINNERSTEST BIEDEN

BEGINNERSTEST BIEDEN BEGINNERSTEST BIEDEN beginnerstest Pagina 1 BIEDEN ANTWOORDEN Spellen 1 a b c d H V 5 3 2 H B 3 4 3 7 6 A B 7 6 3 2 A 5 4 7 6 H 7 6 A H 5 4 H V B 8 A H 10 7 6 5 2 7 A V 5 4 H 5 4 3 B 4 Voor welke opening

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 2 (1 oktober 2013) Chris Frowein Het was me het bridgeweekeindje wel. Het begon op vrijdagavond met het gezellige etentje dat

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 193 (11 december 2018) Chris Frowein Veel afwisseling deze keer in de spellen. Veel handen met heel weinig punten en veel handen

Nadere informatie

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92 Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V1097532 dbl V7 3 3 dbl H5 V8632 A84 86 1093 A954 H6 AB93 862 107 B H10542 AVB74 N is te sterk voor een zwakke tweeopening. Z doubleert op grond van het puntenaantal.

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een

Nadere informatie

Dit is de eerste aflevering van de NBB Club Battle Een

Dit is de eerste aflevering van de NBB Club Battle Een Dit is de eerste aflevering van de NBB Club Battle 2016. Een Marly & Cees nieuwe biedwedstrijd waarbij clubleden met maximaal hoofdklasseniveau het opnemen tegen een andere club. Het B.C. De Lachende Vis

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 115 (12 april 2016) Chris Frowein Gisteravond de 2 de avond van de laatste competitie van dit seizoen. Hele ordentelijke spellen

Nadere informatie

Systeemkaart: Bridge Instuif de Vliegert

Systeemkaart: Bridge Instuif de Vliegert Systeemkaart: Bridge Instuif de Vliegert OPENEN OP ÉÉN-NIVEAU: Vanaf 12 punten (regel van 20) Langste kleur eerst Van twee of drie vierkaarten de laagste Van twee vijfkaarten de hoogste 1SA met 15-17 punten,

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers. Special, bijlage bij Bridge Training 700 van 6 april 2017

Bridge Service, voor gewone bridgers. Special, bijlage bij Bridge Training 700 van 6 april 2017 Bridge Service, voor gewone bridgers Special, bijlage bij Bridge Training 700 van 6 april 2017 Special Bij de 700e Bridge Training hoort op z n minst een Special. Uit een onderzoek onder de lezers van

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 38 (1 januari 01) Chris Frowein De de avond van PC3 was gisteren aan de orde. Vele prachtige, maar ook moeilijke spellen kwamen

Nadere informatie

Het speelplan in de verdediging

Het speelplan in de verdediging Het speelplan in de verdediging m je succesvol te verdedigen moet het geschut al in stelling zijn gebracht voordat de aanval begint. Vertaald in bridgetermen betekent dat je goed moet luisteren naar het

Nadere informatie

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 1 Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 Strafdoublet oorspronkelijke betekenis 2 Wanneer is doublet voor straf? Zodra partner geboden heeft 1 2 2 dbl 1 pas 2 3 dbl Na

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 141 (14 maart 2017) Chris Frowein Nu het voorjaar echt is aangebroken worden ook de spellen wat vrolijker. Maar aan af- en tegenspel

Nadere informatie

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost.

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost. spelnr. 1 west noord oost zuid N/- 2 A H T 6 4 3 B 8 6 5-9 4 2 V B 9 8 5 H V 7 3 A T 6 5 2 A H V 9 4 H 6 5 3 B 8 7 7 2 Uitkomst: A 9 4 2 B T 8 7 3 2 C (NZ) A V T NZ +110 Veel bridgers openen niet preëmptief

Nadere informatie

Wat hebben we o.a. geleerd in bridgecursus 1

Wat hebben we o.a. geleerd in bridgecursus 1 Wim Sam Wat hebben we o.a. geleerd in bridgecursus 1 OPENEN OP ÉÉNNIVEAU: Vanaf 12 met een goed rebit, anders vanaf 13 punten (zie voorwaarden les 7) Langste kleur eerst Van 2 of 3 vierkaarten de laagste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Biedsysteem Info systeemboek Bert Beentjes Versie en inhoud

Inhoudsopgave. Biedsysteem Info systeemboek Bert Beentjes Versie en inhoud Info systeemboek Biedsysteem Info systeemboek Bert Beentjes Versie en inhoud Inhoudsopgave Inleiding...1 Tellen en herwaarderen...2 Opening 1 in een...3 Overzicht openingen 1 SA en op 2 niveau... 16 Opening

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Bridgewijzer GRE 4 Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie.

Nadere informatie

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Dennis Stuurman Waarom preëmptief bieden We hebben geleerd dat een opening op 3-niveau een 7-kaart belooft met minder dan openingskracht. We bieden op 3-niveau omdat

Nadere informatie

Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN. Voorzien van korte commentaar. De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem

Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN. Voorzien van korte commentaar. De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN Voorzien van korte commentaar De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem "ACOL" Dit kan bestudeerd worden in de leerboeken die door de VLAAMSE BRIDGE

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2 Tom Tom (2) vormgeving: Ton Walbeek Les 9 Hoofdstuk 10 kaartlezen bij afspel A V 8 2 10 4 3 A B 9 7 6 5 H 10 3 B 8 6 V 10 V 8 7 5 2 West oord Oost uid 1 1 1 Dbl 1 2 3 2 4 West start A, na( 4, 9 en 9).

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 A V 2 B 9 5 4 3 V 7 3 2 A H 3 A H 4 West start tegen jouw mooie 3SA-contract met 6. Hoe probeer je jouw contract te maken? Ik geef een overpeinzing.

Nadere informatie

Bridgecursus voor senioren. Deel 2

Bridgecursus voor senioren. Deel 2 Bridgecursus voor senioren Deel 2 Inleiding 1 1 Inleiding In dit tweede gedeelte worden verschillende conventies en biedsystemen beschreven die afwijken van het standaard ACOL. Het grote gevaar, bij gebruik

Nadere informatie

Benamingen. volgbod / tussenbod. openingsbod. bijbod. antwoord op volgbod. tweede bijbod. herbieding. West Noord Oost Zuid

Benamingen. volgbod / tussenbod. openingsbod. bijbod. antwoord op volgbod. tweede bijbod. herbieding. West Noord Oost Zuid Benamingen volgbod / tussenbod antwoord op volgbod openingsbod 1 1 1 2 2 herbieding bijbod tweede bijbod 2 Doel van een volgbod Zelf een contract spelen De tegenspelers het bieden moeilijker maken Een

Nadere informatie

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen Les 8 Hoofdstuk 9 Tegenspel troef leider kansen en valkuilen B973 632 9874 65 est oord ost uid 1 1SA doublet 2 2 3 V4 AVB1087 B6 AH2 est start A, vervolgt met H en ruiten voor V van ost, door uid getroefd.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 W N O Z - - - 1SA pas arbitrage 1 doublet Zuid roept na wests pas de arbiter en legt uit dat hij misgepakt

Nadere informatie

Les 9 Slembieden. Zelftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten:

Les 9 Slembieden. Zelftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten: Les 9 Slembieden elftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten: Grote aantrekkingskracht premie: klein slem 500/750 groot slem 1000/1500 Wat is hiervoor nodig?

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie

Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

Herhaling: Een in een kleur opening

Herhaling: Een in een kleur opening Welkom bij les 8 Herhaling een in een kleur opening Herhaling bijbieden Herhaling opening 1Sa Herhaling Stayman conventie/jacoby caonventie Tussen bieden Openingen op 2 niveau. Biedoefeningen. Azen vragen

Nadere informatie

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten.

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De Losing Trick Count (LTC) De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De eerste uitvoerige publicatie over de LTC is geschreven in de jaren 30. Hoewel het

Nadere informatie

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Kerndoelen De cursist kan vertellen - welke redenen er zijn om een volgbod te doen - aan welke voorwaarden een volgbod moet voldoen - wat de

Nadere informatie

Ons biedsysteem 5-kaart Majeur

Ons biedsysteem 5-kaart Majeur Ons biedsysteem 5-kaart Majeur Inhoudstafel I Inhoud 1 Kleuropeningen... 1 1.1 1-in-kleur (,,, )... 1 1.1.1.1 Openaar (12-19 punten)... 1 2 Antwoorden op een 1-in-een-kleur opening... 1 3 PAS = 0 5 punten...

Nadere informatie

Nummer 509, 4 april 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 509, 4 april 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 509, 4 april 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren

Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren Les 10 lerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod Conventies en alerteren Natuurlijk bieden: 2 belooft echte klaveren Speciale afspraken 2 (Stayman na 1S) vraagt om en / of partner lert: ls er een kleur

Nadere informatie

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Troefvrouw opvragen Heren vragen 4SA Opening 1SA 4SA SLEMBIEDEN Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Splinters Controlebiedingen

Nadere informatie

Les 6. De herbieding van de openaar. vormgeving: Ton Walbeek. het biedgesprek voortzetten

Les 6. De herbieding van de openaar. vormgeving: Ton Walbeek. het biedgesprek voortzetten Les 6 De herbieding van de openaar het biedgesprek voortzetten vormgeving: Ton Walbeek To bid or not to bid (1) Wat belooft Noord? hartenfit 6-9 punten Manche kansen? Nee Bieding Zuid? pas W N O Zuid gelimiteerd

Nadere informatie

Flits 1. Les 6 IN GESPREK

Flits 1. Les 6 IN GESPREK Flits 1 Les 6 IN GESPREK Tafelopdracht 7.1 Hoeveel ruiten slagen mogelijk? vier 3SA zuid leider V 7 2 B 8 3 B 108 7 7 6 5 Wat is de entree in de dummy? V Welke kleur als eerste ontwikkelen? ruiten dummy

Nadere informatie

Pupillensysteemkaart. Basissysteem: 5-kaart hoog. Uitkomen Kleintje belooft plaatje Hoogste van een (interne) serie. Naam: pupil1 NBBnr.

Pupillensysteemkaart. Basissysteem: 5-kaart hoog. Uitkomen Kleintje belooft plaatje Hoogste van een (interne) serie. Naam: pupil1 NBBnr. Uitkomen Kleintje belooft plaatje Hoogste van een (interne) serie Naam: pupil1 NBBnr.: Pupillensysteemkaart Uitkomstprincipes Tegen SA onderstrepen, tegen troef vet (indien afwijkend) AH Vxx HB10x xx AHx

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! Les 13,5 Doublet- en Cuebidtraining Gratis e-mail bridgecursus voor beginners Speciaal opgezet voor iedereen die: - ingewikkelde spelregels háát, - denkt dat een kaartspel helemaal

Nadere informatie

Les 6 IN GESPREK. Tafelopdracht 7.1. Tafelopdracht 7.2. Tafelopdracht 7.3. Tafelopdracht 7.5. Tafelopdracht 7.4. Hoeveel ruiten slagen mogelijk?

Les 6 IN GESPREK. Tafelopdracht 7.1. Tafelopdracht 7.2. Tafelopdracht 7.3. Tafelopdracht 7.5. Tafelopdracht 7.4. Hoeveel ruiten slagen mogelijk? Tafelopdracht 7.1 Les 6 I GESPREK Hoeveel ruiten slagen mogelijk? vier Wat is de entree in de? V Welke kleur als eerste ontwikkelen? ruiten zuid V 7 2 B 8 3 B 10 8 7 7 6 5 A H 3 A 9 2 A H V H B 4 3 Tafelopdracht

Nadere informatie

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet egatief doublet 1. Voorgeschiedenis In één van de eerste cursussen hebt u geleerd dat uw bieden verstoord kan worden door het tegenbieden. Meestal werd dat geïllustreerd met de volgende oosthand: est oord

Nadere informatie

Voor minder ervaren spelers

Voor minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor minder ervaren spelers Spel 1 A 3 2 2 H V B 10 H V A H A B V B Dummy noord is aan slag in een hartencontract. Je laat dummy A voorspelen. Oost troeft met V. Hoe ga je hiermee

Nadere informatie

In deze aflevering zoeken we vooral naar het profiteren van een tussenbod!

In deze aflevering zoeken we vooral naar het profiteren van een tussenbod! Bridge Service Nummer 555, 27 februari 2014 Redactie: Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker Ron Jedema (spelregels) Siger Seinen (spelregels) Rob Stravers (spelregels en eindredactie) Reeds verschenen

Nadere informatie

Les 10. Naar slem. vormgeving: Ton Walbeek

Les 10. Naar slem. vormgeving: Ton Walbeek Les 10 Naar slem vormgeving: Ton Walbeek Slemhanden (1) West leider in SA Uitkomst Noord: H Hoeveel slagen? 13-1 harten - 6 schoppen - 5 ruiten - 1 klaveren A V B T 6 2 8 H 8 3 A 7 4 W N Z O samen H 8

Nadere informatie

Verdediging tegen zwakke openingen

Verdediging tegen zwakke openingen 1 Verdediging tegen zwakke openingen Zorg eerst dat u weet wat de openingen betekenen én vraag ook uitleg over de bijbiedingen van de partner 2KL 2RUI géén opening en min twee 4 kaarten in beide hoge kleuren

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Voor welke vier eerste biedingen kies je met de gegeven zuidhand? Spel West Noord Oost Zuid Zuidhand 1 -- 1 pas?? 4 2 V B 6 5 H 9 8 4 3 2 -- 1 pas??

Nadere informatie

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen Reverse bieden Tot de belangrijkste biedingen in het bridge behoren het tweede bod van de openaar en het tweede bod van de antwoordende hand. Hiermee worden zowel de verdeling als de kracht van de hand

Nadere informatie

Les 4. Antwoorden op Partners opening. vormgeving: Ton Walbeek. Ons antwoord op openingsbod partner

Les 4. Antwoorden op Partners opening. vormgeving: Ton Walbeek. Ons antwoord op openingsbod partner Les 4 Antwoorden op Partners opening vormgeving: Ton Walbeek Ons antwoord op openingsbod partner Resumé les 3 Troefcontract: Trek troef SA: ontwikkel lange kleur Slagen maken: - Incasseren - Ontwikkelen

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s 5. Het speelplan in troef Leerboekjes op elk niveau CD s Het Speelplan Na de uitkomst: Eérst nadenken : - bekijk dummy, - ga biedverloop na, - beoordeel uitkomst Maak dan een speelplan Speel dàn pas bij

Nadere informatie

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek Les 5 Uitkomen Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek De uitkomst Alleen de eerste kaart in de eerste slag noemen we: de uitkomst Het spelen van de eerste kaart in elke volgende slag

Nadere informatie

Les 3. Uitgekiend uitkomen. vormgeving: Ton Walbeek

Les 3. Uitgekiend uitkomen. vormgeving: Ton Walbeek Les 3 Uitgekiend uitkomen vormgeving: Ton Walbeek Doel uitkomst Doel De eerste klap Informatie Partner, ik heb ook Welke uitkomst (1) Zuid: 3SA In welke kleur slagen voor OW Harten Uitkomst West? 2 Resultaat?

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. We zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. We kunnen meestal maar

Nadere informatie

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen?

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? U speelt een viertallenwedstrijd en krijgt als zuid de volgende hand: A V 7 5 7 2 H V 10 H V 6 2 Dat wordt een makkie, u gaat 1 SA openen en dan ziet u

Nadere informatie

1. West Oost 2. West Oost In beide biedverlopen heeft West 2 kleuren: klaveren en harten

1. West Oost 2. West Oost In beide biedverlopen heeft West 2 kleuren: klaveren en harten Reverse bieden Iedereen heeft zijn mede-bridgers wel eens horen praten over een reverse zonder te begrijpen wat daar precies mee bedoeld wordt. Letterlijk betekent reverse : omgekeerd. Het gaat dus over

Nadere informatie

Tegenpartij opent 1 SA: verdedig u!

Tegenpartij opent 1 SA: verdedig u! Tegenpartij opent 1 SA: verdedig u! Wie als eerste 1SA biedt en dat contract mag spelen, is de winnaar van het spel. In deze stelling zit beslist een kern van waarheid. Meestal vindt uw partner de dodelijke

Nadere informatie