Lions Club Nijmegen. 24e Waalbridge drive Nijmegen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lions Club Nijmegen. 24e Waalbridge drive Nijmegen"

Transcriptie

1 Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International 24e Waalbridge drive Nijmegen Zaterdag 16 maart 2019 Ad de Bever

2 Het begin van het bieden zal aan alle tafels wel identiek verlopen. De vraag is wat Noord in zijn 2 e biedbeurt biedt. 2 (4 e kleurconventie) kan, want dit belooft 11 hp. Als Zuid dan met 2 SA 12/14 hp aangeeft met een - dekking, is het voor Noord maar de vraag wat goed is: passen (Partner kan 12 hp hebben!) of 3 SA bieden (partner kan ook 14 hp hebben). Dit probleem is te voorkomen door 2 SA te bieden i.p.v. 2. Zuid zal hier wel op passen. --- Pas Pas 1 Pas 1 Pas 1 Pas 2 * Pas 2 SA Pas 3 SA a.p * Dbl 2 * 4 a.p. De agressieve bieders worden beloond op dit spel. Ongeacht de uitkomst liggen er 9 slagen voor de leider: 2 -, 2 -, 3 - en 2 -slagen Oost opent met de Multi 2 of met een zwakke 2. De secce V is geen lekker bezit, maar Zuid moet zich niet weg laten blazen door zo n zwakke opening. Een doubletje moet er van af kunnen. Als een pas van West ruitens belooft, moet hij 2 bieden, anders kan hij passen. Noord weet dat er een -fit is; ook zijn secce V heeft geen waarde. Noord zal wel afwegen waar hij verstandig aan doet: 3 of agressief 4. Biedt Zuid de manche als Noord 3 biedt? Na een zwakke 2 opening zal Zuid beginnen met een pas en 4 bieden na een 2 bod van Noord. Noord moet met een troefje starten. Na een start met een kleine harten maakt Noord 12 slagen. Als Zuid met een zwakke 2 opent, zit er voor West en Noord niets anders op dan te passen. Ruikt Oost onraad? Dan kan hij wel eens doubleren omdat hij kan vermoeden dat West én punten en veel troeven tegen heeft. NZ hebben geen vluchtroute. 2 gaat twee down: voor NZ Pas Pas Pas * 2 Pas? Opent Zuid met een Multi 2, dan kan Zuid wel eens met 2 op de proppen komen. Noord moet zelfbeheersing tonen en passen. Probeert Oost te vluchten? 3 is prima, maar 3 wordt ook een ramp. Een goede kans dat OW in 3 SA terecht komen. De -kleur is goed voor 4 slagen, 2 -, 1 - en 1 -slag? Nu schrijven OW een minnetje van 100 punten. Wappert er nog iemand met het rode doublet-kaartje?

3 Na Zuid s 1 SA-opening begint Noord met een transfer om zijn 5 krt aan te geven. Een tweede kleur bieden (3 ) is alleen verstandig als die kleur ook als troefkleur gespeeld kan worden. 3 is mancheforcing en toont zelfs lichte sleminteresse. Zuid heeft in beide kleuren van Noord geen fit. Zo wordt 3 SA aan alle tafels het eindcontract. West start met een schoppentje of ruitentje. Als de leider V bij West zoekt zijn er 11 slagen. Pas Pas Pas 1 SA Pas 2 * Pas 2 * Pas 3 Pas 3 SA a.p. --- Pas 2 * Pas 2 SA Pas 3 Pas 4 SA Pas 5? Pas 6 SA a.p. Ook paren die een zwakke 1 SA opening op hun kaart hebben staan komen in 3 SA. 1-1 // 2 SA 3 * // 3 SA Pas 3 : vraagt om een drie kaart steun in de -kleur Oost heeft een zeer excentrieke hand, goed voor 10 zekere slagen. Natuurlijk begin je met 2 om de nodige biedruimte te hebben om te kijken wat het eindcontract moet worden. West heeft 16 hp en ook al zit er een zwakke variant in de 2 -opening, er zal steeds 2 SA komen. Met 3 geeft Oost een sterke hand aan. West vraagt naar het aantal sleutelkaarten en krijgt er drie door. Ervaren spelers kunnen nu nog naar troefvrouw vragen. Die is er wel, maar geen Heer in een zijkleur. Er ontbreekt één sleutelkaart dus moet je genoegen nemen met een klein slem. Met West als leider kies je voor 6 SA in een parenwedstrijd. De kans dat OW 13 slagen maken is miniem, Noord zal; wel met B starten. Met Oost als leider in 6 is er wel een grote kans op 13 slagen. Twee Azen en een Heer zijn voor agressieve bieders voldoende om de Oosthand met 1 te openen. De kans is reëel dat West de voorkeur geeft aan 3 SA boven 4. Begint Oost met een PAS dan wordt het 4. In 3 SA zijn er zeker 8 slagen, met veel kunst en vliegwerk komt er héél misschien een 9 e slag uitrollen Pas Pas 1 Pas 1 Pas 3 Pas 4 a.p. Tegen een -contract loopt de leider tegen een abominabel zitsel aan. Als dan ook H nog verkeerd zit, is het zaak om de schade zoveel mogelijk te beperken. Bofkonten zullen één down gaan.

4 Met 3 geeft Oost een zeer sterk (18 + hp) spel aan (mancheforcing) met minimaal 5 4 hoog. Met 9 hp heeft West voldoende kracht om de manche te bieden. Er is geen fit in een hoge kleur en dan is 3 SA het goede eindstation. De leider telt eerst zijn vaste slagen: 5 -, 1 -, 1 - en 1 -slag Pas Pas Pas 1 Pas 1 SA Pas 3 Pas 3 SA a.p. Als Noord met 3 (kleintje = plaatje), kun je de -kleur snel ontwikkelen door in Oost V te spelen. Je maakt 3 SA met twee overslagen. Oost geeft een vederlicht volgbod en Oost heeft met vier troeven mee een goede hand om 3 te bieden. Noord heeft een erg leuke hand, ondanks de magere 11 hp. De twee vijfkaarten en de singleton zijn perspectiefvolle bezittingen. Een goed 4 bod, dat als een mes aan twee kanten kan snijden: ga je down dan zit er misschien 3 in. misschien ga je het gewoon maken West zal wel aarzelen tussen uitnemen en passen. In 4 mogen OW maar twee gedoubleerd down. Pas Pas Pas? Noord telt zijn verliezers: 1 -, 1 - en 1 -verliezer. De andere -verliezers gaan weg op de twee zwarte Heren. 4 kan drie down en is dus geen goede uitnemer. West biedt 2 SA (limiet of beter met fit) om wat meer te horen over de openingshand. Oost heeft een aasloze hand, reden om niet te hard van stapel te lopen. 4 belooft 14 of 15 hp. Als Noord begint met een super lichte Muiderberg opening zal Zuid wel flink gas gaan geven: een dubbele een renonce in de -kleur. 4 wordt precies gemaakt: de leider verliest één troefslag, A en een -introever. --- Pas 1 Pas 2 SA* Pas 4 a.p. 4 gaat maar twee down. Het wordt spannend als OW dan naar 5 gaan. Je mag maar één keer liften; NZ moeten 5 laten spelen.

5 Zuid ziet Oost openen met 1. Met allen kwetsbaar is het nu zaak om je niet te verroeren en hopen dat de tegenpartij in een misfit terechtkomt. Je 6 krt is in het tegenspel niets waard, hooguit één slag. Maar zelf schoppen gaan spelen, wetende dat Oost met minimaal een vijfkaart tegenzit is ook niet alles. West is net niet sterk genoeg voor 2 en moet zich behelpen met 1 SA. Oost geeft met 2 kracht en verdeling aan. Nu kan West mooi 2 bieden: partner ik heb een 6 krt! Pas 1 SA Pas 2 Pas 2 Pas Pas? Zuid moet nu niet de wijsneus gaan uithangen en 2 bieden of 2. Beide contracten moeten voor straf gedoubleerd worden en dan schrijf je zomaar -200/-500. Laat OW maar lekker 2 spelen, daar verdienen zij maar 90 punten mee Pas 1 Pas 3 SA* Pas 4 Pas 4 SA Pas 5 Pas 6 a.p. Open je de Zuidhand met 1 of met een semi mancheforcing 2? Zuid telt 8 zekere slagen in een -contract en meer dan 16 hp. Toch opent Zuid meestal 1, om een eventuele -fit niet mis te lopen. Een rebid van 2 SA belooft een evenwichtigte hand met hp. Een rebid van 3 SA belooft een 18 + hand met een lange openingskleur, minimaal een 6 krt. 4 - je passeert het 3 SA-niveau toont sleminteresse in de openingskleur. Meer aansporing heeft Zuid niet nodig. Als Zuid 2 sleutelkaarten doorkrijgt met V, is 6 het eindcontract. Het afspel is niet moeilijk. 6 SA gaat niet lukken bij een -start. Heb je samen 8 schoppens en 25 hp, dan wil je natuurlijk in 4 zitten. Hier heb je vette pech: H verkeerd troeven 1 4 tegen singleton Als de tegenpartij niet meewerkt kun je 4 onmogelijk maken. 1 Pas 1 Pas 1 Pas 4 a.p. Krijg je een troefstart, dan neem je die met B. Natuurlijk wil je een paar -introevers maken. Als je A op tafel legt, komt bij Oost V tevoorschijn. Alle troeven trekken en H eruit jagen. Als Noord nu ruiten na speelt en een klavertje heeft laten gaan, komen er 10 slagen binnenrollen.

6 West komt er terecht in met 2. Achteraf zal blijken dat OW 9 slagen kunnen maken in een -contract. Noord biedt 3 veel paren hebben geen goede afspraken over de betekenis van 3. Wat dacht u van de volgende afspraak: dbl: overwaarde, partner kan door te passen er een strafdoublet van maken. pas: minimaal 3 : minimaal, maar wel een hand om zelf te spelen Pas a.p. Met open kaarten kun je misschien 9 slagen maken, maar aan tafel worden er maar 8 slagen gemaakt. In een zwarte kleur kunnen OW goed scoren. Moet West doubleren i.p.v. 2 bieden? Als NZ niet in actie wensen/durven te komen, dan wordt 1 SA het eindcontract. Als Zuid met een kleine schoppen start zijn er 7 gemakkelijke slagen: 3 -slagen, 3 -slagen en 1 -slag. Zuidspelers die Multi Landy spelen kunnen volgen met 2. Dat contract gaat Zuid niet maken, maar als hij de schade kan beperken tot min één, dan scoort hij goed SA Pas Pas Pas Misschien komt Noord in de uitpas in actie met 2 (DONT of LIONEL). Dan wordt 2 het eindcontact. Ook dit contract zal wel één down gaan. Oost kan met een informatiedoublet mooi zijn twee hoge kleuren in beeld brengen. Zuid biedt vervolgens de laagste van zijn twee hoge kleuren. Je zou kunnen afspreken om met een redoublet beide hoge kleuren aan te geven. 1 /1 ontkent dan de andere hoge vierkaart. Volgens de geldende regels belooft een redoublet 16 + hp. Wat betekent het 3 bod van Noord? 9 12 hp en een 4 krt of zwak met een 4 krt Pas 1 Dbl a.p. Leider Zuid treft het weer niet, de troeven zitten akelig tegen. Zuid verliest 1 -slag, 2 -slagen, 1 -slag en 1 -slag. Dat betekent dat hij zijn contract op eigen kracht niet kan maken. Krijgt hij hulp van de tegenpartij?

7 Het kan goed gebeuren dat na de 1 SA-opening van Noord alle spelers passen. Na een -start kan de leider 1 -slag ontwikkelen; hij maakt twee -slagen, 2 -slagen en 4 -slagen. Dat betekent hij misschien wel 9 slagen maakt. 8 slagen is zeker en dat scoort +120 punten. OW kunnen als zij DONT of LIONEL spelen in 2 komen. NZ kunnen daar weinig tegen doen. In een -contract kunnen OW 7 slagen maken. In plaats van -120 schrijven zij dan Pas 1 SA Pas Pas Pas Pas 1 SA 2 Pas Pas Pas Pas Pas Pas In een parenwedstrijd kan dat een groot verschil betekenen. Noord heeft een preëmptieve 3 -opening uit het boekje. Alleen met openingskracht mag je in de bieding komen. Oost heeft die openingskracht wel, maar zijn 5 krt is wel heel erg magertjes. Bovendien heb je nog geen idee hoe sterk Zuid en West zijn. Een PAS ligt daarom voor de hand. De verleiding voor Zuid is groot om 3 SA te gokken. Hoe degelijk is de opening van Noord? Als je in de eerste hand preëmptief opent doe je dat in de regel met een nagenoeg waardeloze hand. Zuid moet daarom maar snel passen. West vindt het allemaal best. 3 kan één down gespeeld worden. In 3 zit Zuid lelijk dwars. Dat contact kan 2 down. En dan maar hopen dat Zuid geen rood kaartje heeft neergelegd. Opent West zijn hand met een HUMBUG 2 (zwak, 4 + in beide hoge kleuren), dan zal Noord 2 SA bieden: hp, met dekkingen in de hoge kleuren). Dat wordt dan meteen het eindcontact. Blijft A op tafel liggen tot de -kleur vrij is? Nee, na een -start zal Noord zeker nog een 2 e klaveren spelen. De leider gaat ééntje down. Opent Noord 1 (2 + krt) dan zal iedereen een paskaartje neerleggen. Dit contract kan met een overslag gemaakt worden: Pas Pas Pas 1 2+ Pas Pas Pas Opent Noord met 1, dan kan 3 weleens het eindcontract worden omdat Zuid zeker zal steunen met een 5 krt steun. 3 wordt precies gemaakt: +110

8 West heeft, met als troef, 7 zekere slagen. Net niet voldoende om met een semi mancheforcing te openen. Kan Noord zijn twee kleurenspel aangeven? Ghestem: 3 (de rode kleuren) Michaels cuebid: 2 : harten en een lage kleur. Het maakt allemaal niet uit, Oost heeft 4 troeven mee en 14 hp. Een opgelegd 4 bod Pas Pas 4 SA Pas 5? Pas 5 a.p. Van West is te begrijpen dat hij een mogelijk slem gaat onderzoeken. Als hij 0 sleutelkaarten doorkrijgt is de zin over en wordt 5 het eindcontact. Dat contract wordt precies gemaakt. 5 gaat 4 down is dus geen goed redbod. Alhoewel de doubleton geen lekker bezit is geeft Noord toch een informatiedoublet na de Multi 2 opening van West: hp, steun voor alle niet geboden kleuren. Als een pas de -kleur belooft moet Oost 2 bieden (ik heb niet veel). Zuid weet dat partner een opening heeft. Samen hebben zij 25 + hp. Kan Zuid de -kleur nog in beeld krijgen? Nee, een dbl belooft hier een 4 krt. Als een fit in een hoge kleur niet meer te vinden is moet het maar 3 SA worden. 2 M Dbl 2 * 3 SA a.p. 2 Pas Pas Dbl Pas 3 SA Als de dummy opengaat blijkt West een 6 krt te hebben, zonder de drie tophonneurs. Als de -kleur goed is voor 5 slagen zijn er met A, H en A 8 slagen. Waar zoekt de leider zijn 9 e slag? Een kleine klaveren naar de vrouw is succesvol. Met een hand die wat te sterk is voor een direct manche bod is het verstandig om eerst een tussenstapje te maken. Dat kan door te beginnen met 2, dan geef je aan wat de ziel is van je hand. Daarna de -kleur steunen toont (lichte) sleminteresse. Een modern snufje is 2 SA door Zuid: limiet of beter met fit. Noord kan dan aangeven hoe sterk hij is. 4 belooft dan 14/15 hp pas 2 Pas 2 SA Pas 3 Pas 4 a.p. Welke start kiest Oost? Als Oost geen enkele informatie heeft (2 SA door Zuid), dan kan er weleens -start volgen. De leider heeft dan een gemakkelijk spelletje naar 12 slagen: 5 -, 5 - en 2 -slagen. Met een -start zijn er 13 slagen. Alleen met een -start wordt maar één overslag gemaakt.

9 Zuid heeft een minimale opening. West kan misschien zijn twee kleurenspel aangeven: 2 Michaëls cuebid (5 krt en een 5 + krt laag). 2 Ghestem 5 + krt en een 5 + krt Het doublet van Noord: kan minimaal één van hun kleuren voor straf doubleren. Ondanks de kwetsbaarheid durft Oost hoog in de boom te klimmen met 4. Zuid is minimaal en moet passen Pas 1 2 Dbl 4 Pas Pas 4 SA Pas 5 1 Pas 6 Dbl a.p. Noord vraagt naar het aantal azen en legt aan in 6. Na een start met 6 is de downslag snel gevonden. 6 kan wel worden gemaakt. Noord kan direct 4 SA bieden. Ook dan wordt het 6. Noord volgt met 3 (een preëmptief volgbod). Partner Zuid heeft al een keer gepast, dus mag Noord iets sterker zijn. Oost heeft een zwakke hand met héél veel troeven mee. 4 of durf je zelfs 5 aan? West heeft een 4 krt, die door het -bod van Noord, vrij waardeloos is geworden. Daar staat tegenover dat partner Oost wel kort zal zijn in die kleur Pas 1 3 4/5 a.p. Spelend op verdeeld zittende -honneurs telt de leider 2 verliezers: 1 -verliezer en 1 -verliezer. De -kleur wordt vrij getroefd en 11 slagen is een feit. Er zullen niet veel paren in 5 zitten, maar gokkers heb je natuurlijk altijd. NZ hebben samen 26 hp en een dekking in de vijandelijke -kleur. Probeer dan maar eens uit 3 SA te blijven. De -kleur is eigenlijk te zwak om met een multi 2 of een zwakke 2 te mogen openen. Maar wie zal daar zich iets van aantrekken? Na een 2 opening kan Zuid doubleren, na een Multi 2 opening zal Zuid 3 bieden. 2 Pas Pas Dbl 2 SA Pas 3 SA a.p. Pas Pas Pas 1 SA 2 3 SA a.p. 3 SA als eindcontract is kansloos na een -start. Wordt er met een andere kleur gestart dan kan de leider 10 slagen maken.

10 --- 1 Pas SA 2 * 2 Pas 3 a.p Pas 2 MB Pas 2 SA* Pas 3 * Pas 3 Pas 4 a.p Pas 2 MC dbl Pas Pas 2 3 Pas 3 Pas 3 SA a.p. Een 5 kaart hoog laat je altijd even horen is het motto van West. Met 2 geeft Oost een limiethand aan met fit. Het bod vraagt naar de kracht van het volgbod van West. 2 wordt ook wel uitgelegd als: constructieve verhoging (10/11 pnt) met fit. Noord heeft met 1 SA een 4 krt ontkent. Zuid kan ook uittellen dat Noord maar een doubleton heeft. Noord moet wel een 3 krt of langer in hebben. 2 is dan een prima bodje. Met 3 geeft Noord nog wat overwaarde aan, maar Zuid heeft genoeg gedaan en past. Kwetsbaar moeten OW niet naar 3 gaan, dat gaat gevoelig 3 down gedoubleerd een ramp! 3 kan met een overslag gemaakt worden, al zal dat niet elke leider lukken. 3 SA met samen maar 22 hp is moeilijk te bieden. De Muiderberg-openingen zijn erg populair; ook kwetsbaar moet je niet te hoge eisen stellen aan zo n opening. De kans dat je tegen een strafdoublet aanloopt is miniem. Noord begint met 2 SA om later 3 te bieden. Een kleurtje bieden met een omweg belooft een sterke hand met een goede 6 krt. Zuid heeft dan een intikkertje voor 4. Als Oost niet meteen zijn 2 -slagen meeneemt, ziet hij de 2 e -slag niet meer terug. V valt in een doubleton en als Oost niet alle hartens heeft vast gehouden is de kleur vrij. In 3 SA krijg je eenzelfde afspel met ook 12 slagen als de -kleur wordt afgebroken. Oost ziet in de dummy een 5 krt ; hij moet zijn 4 krt intact laten. Als West opent met een Multi 2 of een zwakke 2, dan krijgen NZ het moeilijk om in het juiste eindcontract te komen. Eerst doubleren en daarna je eigen kleur bieden belooft een sterke hand (16 + hp). Zowel de Pas van Oost als de Pas van Zuid belooft een -kleur! Is 6 hp bij Zuid voldoende om met 3 te vragen naar een stop in die kleur? Opent West met een zwakke 2, dan verhoogt Oost natuurlijk naar 3. Zuid moet wel passen en dan is het aan Noord om een keuze te maken: 3 SA 4 pas of iets anders. 3 gaat maar twee down. 3 SA gaat plus 2 als je afziet van de snit op V. Zelfs 4 kun je met een overslag maken Troeven 3 3 en H goed). Noord moet dus een manche kiezen.

11 NZ zijn kwetsbaar en dan is het vaak goed om enige voorzichtigheid in acht te nemen. Laten zij zich helemaal niet horen, dan onderzoekt West of er een -fit is. Zo niet dan moet het 3 SA worden. Wat als NZ wel in actie komen? 2 van Zuid (Multi Landy) krijgt van West natuurlijk een strafdoublet. Noord kan vluchten naar 2, maar dat zal door Oost voor straf worden gedoubleerd. Als de leider alles goed doet kan hij in 3 SA 2 overslagen maken: +460 Pas Pas 1 SA Pas 2 * Pas 2 * Pas 3 SA a.p Pas 2 SA Pas 3 SA a.p. 2! kan twee down gespeeld worden, maar het wordt ook zomaar gemaakt! In een -contract gaan OW verschrikkelijk veel down. 2 dus doubleren en na 2 maar naar 3 SA gaan West. Zuid biedt 2 omdat een direct 3 SA-bod erg overhaast is. Zuid wil eerst wat meer informatie over de Noordhand. Noord heeft geen andere keuze dan nu 2 SA te bieden. Zuid weet nu dat er een dubbele -stop is en 3 SA bieden doe je nu met een geruster hart. Als Oost V op tafel legt is het tijd voor Noord om een speelplan te maken. Als Oost een 5 krt heeft, heeft West er drie. Als West aan slag komt mag hij geen hartens meer hebben. Noord moet de eerste slag duiken. De 2 e slag is voor H. Oost kan niet aan slag komen met V, wel met A. Begin daarom met de -kleur. Aan slag met A speelt Oost weer harten, voor A. De snit op V mislukt, maar gelukkig heeft West geen harten meer. Het -naspel neem je met A. Dankzij het 3 3 zitsel in klaveren maak je 10 slagen. Dit speelplan verdient een goede beloning Pas 4 a.p. Zuid zal weleens 2 volgen, maar dat is voor West geen bezwaar om direct of indirect de manche te bieden. Zij hebben immers samen minimaal 9 troeven en 12/ = 25/27 punten. Veel Zuidspelers kiezen voor H als uitkomst; dit keer kan dit geen kwaad, maar bij een ander zitsel kan het een slag kosten. B is een betere uitkomst. Ook dit spel vraagt zorgvuldig afspel voor een zeer goede score: trek de troeven, elimineer de zwarte kleuren: - / - / - / - / - 4 In Oost dek je de kaart van Noord zo laag mogelijk. Zuid komt aan slag en is ingegooid: hij moet ruiten spelen naar de vork van Oost, of in de dubbele renonce moet wel een goede score opleveren.

12 OW bereiken heel eenvoudig de -manche. NZ zijn kwetsbaar en dan is het meestal niet goed om een contact uit te nemen: twee down kost 500 punten. Zoveel kunnen OW met een manche niet verdienen Pas 4 a.p. Zuid weet dat er in de -kleur niet veel te halen valt en start daarom met zijn singleton T. Starten met een singleton is alleen goed als je bij partner punten kunt verwachten. Starten van een doubleton is bijna altijd fout. Noord wint de uitkomst met A en speelt 3 terug. Met zijn laagste ruiten vraagt Noord om terug te komen in de laagst overblijvende kleur: klaveren. Heel gedurfd speelt Zuid 5 na. Zo gaat 4 kansloos één down. Start Zuid met A dan komt er bij Oost B. Klaveren na lijkt zinloos, ruiten na voor A en een ruiten introever. Maar de leider maakt nu wel 10 slagen. Hoe pakt Oost de troefkleur aan? 9 troeven samen: Sla A en H. Zuid heeft lengte in klaveren. De kans op een driekaart (en dus V) bij Noord wordt daardoor groter. Snijden over Noord? Zuid heeft geopend. OW hebben samen 22 hp. Bij Noord heb je A en V gezien: = 28 Nu moet Zuid V wel hebben, anders heeft hij geopend met 10 pnt. Na het 1 -volgbod van Noord is Oost uit de bieding gedrukt: te weinig punten voor 2, geen -dekking voor 1 SA. Zuid verhoogt heel goed naar 2. (dat kan gemaakt worden) West heeft een lelijke 18 punter; zonder wat hulp van Oost kan hij niet veel slagen maken. Gezien het volgbod van Noord zitten er Heren fout. 1 1 Pas 2 Pas Pas 3 Pas 3 SA a.p. Als 2 het eindcontract dreigt te worden, moet Oost ingrijpen en 3 bieden. Partner ik heb een 6 krt, maar niet al te veel punten. West is er als de kippen bij om 3 SA te bieden. West maakt altijd 9 slagen, maar als Noord met een hartentje start komt een kostbare overslag binnen.

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak

Nadere informatie

22e Waalbridgedrive De spellen zijn geboden met de systeemkaarten: Berry5 voor Clubspelers en Biedermeijer Rood.

22e Waalbridgedrive De spellen zijn geboden met de systeemkaarten: Berry5 voor Clubspelers en Biedermeijer Rood. 22e Waalbridgedrive 18-03-2017 De spellen zijn geboden met de systeemkaarten: Berry5 voor Clubspelers en Biedermeijer Rood Ad de Bever --- 1 1 3 4 4 Pas 4 Pas 4 SA 5 7 a. p. --- --- 1 dbl 2 2 SA --- ---

Nadere informatie

21e WaalBridge Cafédrive

21e WaalBridge Cafédrive Lions Club Nijmegen Ad de Bever 21e WaalBridge Cafédrive Zaterdag 12 maart 2016. Het biedverloop bij de spellen kwam tot stand door gebruik te maken van de systeemkaarten Biedermeijer Rood en Berry5 voor

Nadere informatie

18e Sinterklaas Bridgedrive

18e Sinterklaas Bridgedrive 2017 18e Sinterklaas Bridgedrive Spellenboekje Ine Bormans Ineke van Swam Gerdi Fleuren Ad de Bever B. C. Kwetsbaar '70 - Nijmegen Website: www.nbbclubsites.nl/club/15008 West heeft een sterke hand en

Nadere informatie

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek Les 8 Het rode kaartje vormgeving: Ton Walbeek Doublet Hoeveel slagen voor West? 4 - A en A - 2 troefslagen Bieding West? X West N O Z A 7 2 V B T 9 9 5 2 A 7 2 1 pas 3 pas 4 pas pas Doublet? dbl Primaire

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Terminologie West Noord Oost Zuid 1 1 1 2 openingsbod volgbod of tussenbod bijbod antwoord op volgbod Het bieden is een

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Het Volgbod Met goede lange (5+) kaart en / of Met puntenkracht (zonder lengte: opening) Tussenbieden Waaromzou je het

Nadere informatie

19e Waalbridge drive. Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International

19e Waalbridge drive. Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International 19e Waalbridge drive Beschrijving van de gespeelde spellen. Zaterdag 14 maart 2015 Noord heeft een heel aardig

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur Les 7 Het Rode Kaartje X Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, die hoger is dan de openingskleur en op 2-hoogte geboden wordt zonder sprong 16-19 5-kaart 1 e kleur, 4-kaart 2 e kleur Partner mag niet

Nadere informatie

Een bekend dilemma tijdens het bieden is of je wel of niet mag passen

Een bekend dilemma tijdens het bieden is of je wel of niet mag passen Voor de minder ervaren spelers Bieden is een vorm van communiceren. Waarbij het - net als in een gewoon gesprek - meestal vervelend wordt als je in herhaling valt. Maar minstens zo vervelend kan het zijn

Nadere informatie

Flits 2. Bridge in een flits-2

Flits 2. Bridge in een flits-2 Flits 2 Bridge in een flits-2 Flits 2 Les 7 HET RODE KAARTJE (Het doublet) doublet Actie Beschermend Competitief Coöperatief Herhaald Heropenings Informatief Lightner Manche-inviterend Negatief Optional

Nadere informatie

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Dennis Stuurman Waarom preëmptief bieden We hebben geleerd dat een opening op 3-niveau een 7-kaart belooft met minder dan openingskracht. We bieden op 3-niveau omdat

Nadere informatie

Informatiedoublet en 1SA-volgbod

Informatiedoublet en 1SA-volgbod Informatiedoublet en 1SA-volgbod De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt

Nadere informatie

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92 Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V1097532 dbl V7 3 3 dbl H5 V8632 A84 86 1093 A954 H6 AB93 862 107 B H10542 AVB74 N is te sterk voor een zwakke tweeopening. Z doubleert op grond van het puntenaantal.

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 A V 2 B 9 5 4 3 V 7 3 2 A H 3 A H 4 West start tegen jouw mooie 3SA-contract met 6. Hoe probeer je jouw contract te maken? Ik geef een overpeinzing.

Nadere informatie

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2 Tom Tom (2) vormgeving: Ton Walbeek Les 9 Hoofdstuk 10 kaartlezen bij afspel A V 8 2 10 4 3 A B 9 7 6 5 H 10 3 B 8 6 V 10 V 8 7 5 2 West oord Oost uid 1 1 1 Dbl 1 2 3 2 4 West start A, na( 4, 9 en 9).

Nadere informatie

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten.

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten. REVERSE Sprong herbiedingen Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, hoger dan de openingskleur op 2-hoogte geboden zonder sprong Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur 18-19 16-19 5-kaart

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Bridgewijzer GRE 4 Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 136 (24 januari 2017) Chris Frowein Een korte speelavond gisteravond. Vanwege de ALV deden we slechts 18 spellen. Maar het vuurwerk

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 38 (1 januari 01) Chris Frowein De de avond van PC3 was gisteren aan de orde. Vele prachtige, maar ook moeilijke spellen kwamen

Nadere informatie

BRIDGE : woorden en begrippen

BRIDGE : woorden en begrippen BRIDGE : woorden en begrippen aanmoediging: a-lijn: afwachtbod: alerteren: arbiter: bekennen: het bijspelen van een kaart met een positief signaal. de sterkste lijn bij een bridgeclub. een bod dat partner

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in biedmachine van de tegenpartij te strooien, maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost.

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost. spelnr. 1 west noord oost zuid N/- 2 A H T 6 4 3 B 8 6 5-9 4 2 V B 9 8 5 H V 7 3 A T 6 5 2 A H V 9 4 H 6 5 3 B 8 7 7 2 Uitkomst: A 9 4 2 B T 8 7 3 2 C (NZ) A V T NZ +110 Veel bridgers openen niet preëmptief

Nadere informatie

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Vroeg of laat komt iedereen hem een keer tegen: de Multicoloured 2 ruiten, ofwel de Multi. Zelfs als u wars bent van conventies,

Nadere informatie

Thema-avond: Het Doublet

Thema-avond: Het Doublet Thema-avond: Het Doublet 1. Het informatiedoublet 2. Antwoorden op een informatiedoublet 3. Het negatief Doublet 4. Het competitief doublet 5. Het uitkomstdoublet 1. Het informatiedoublet Een informatiedoublet

Nadere informatie

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek Les 4 Gestoord bieden vormgeving: Ton Walbeek Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar, Noord: 1 Wat nu? W N Oost 8 2 B 8 4 A V 7 6 2 8 7 4 1 1 1? Voorgenomen bijbod op 1 niveau kan niet:

Nadere informatie

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN. Voorzien van korte commentaar. De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem

Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN. Voorzien van korte commentaar. De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN Voorzien van korte commentaar De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem "ACOL" Dit kan bestudeerd worden in de leerboeken die door de VLAAMSE BRIDGE

Nadere informatie

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Als partner opent is het natuurlijk prettig als we ongehinderd kunnen bieden. Vaak is dat echter niet het geval: de tegenstander achter de openaar doet

Nadere informatie

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is Het Briefje Bijdrage van Peter Hasperhoven Friday, 5 May 2006 Gewijzigd op Sunday, 17 May 2009 Laatste wijzigingen Inhoud - Constructieve openingen - Defensieve openingen - Competetief bieden - Slembiedingen

Nadere informatie

BEGINNERSTEST BIEDEN

BEGINNERSTEST BIEDEN BEGINNERSTEST BIEDEN beginnerstest Pagina 1 BIEDEN ANTWOORDEN Spellen 1 a b c d H V 5 3 2 H B 3 4 3 7 6 A B 7 6 3 2 A 5 4 7 6 H 7 6 A H 5 4 H V B 8 A H 10 7 6 5 2 7 A V 5 4 H 5 4 3 B 4 Voor welke opening

Nadere informatie

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Auteur: Barth Bakker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De kaarten 3. Bieden 4. Het openingsbod 5. Het contract 6. Puntentelling 7. Bijbod 8. Limietbod

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. We zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. We kunnen meestal maar

Nadere informatie

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek Les 5 Uitkomen Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek De uitkomst Alleen de eerste kaart in de eerste slag noemen we: de uitkomst Het spelen van de eerste kaart in elke volgende slag

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Wat is een dogma? Een dogma is volgens de woordenboeken een regel die als onbetwist wordt beschouwd. Kent de bridgewereld ook dogma s? Dat moet de

Nadere informatie

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden.

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Bridge Handleiding versie 2 1. Bieden Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee

Nadere informatie

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid De herbieding: Flits 1 Geef Kracht 12-14 15-17 18-19 en Verdeling SA 2kleuren 1kleur SA (4333, 4432,5332) herbieding: 12-14 of 18-19 (sprong) Kleurherhaling 6+ kaart 12-14 (2-niveau) 15-17 (3-niveau) 2-Kleurenspel

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong Volgbiedingen De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een opening, hoe

Nadere informatie

Les 4. Gestoord Biedverloop

Les 4. Gestoord Biedverloop Les 4 Gestoord Biedverloop Tegenpartij biedt tussen A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder? Volgbod Opening Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar,

Nadere informatie

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Het Project Biedermeijer Groen Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Klik hier voor de systeemkaart Biedermeijer Groen. Haat u ook die ellenlange besprekingen als u eens met een

Nadere informatie

alternatieve troefkleur voorgesteld worden) 3 : positief antwoord, fit en je ziet meer dan 1 slag, m.a.w. er zijn misschien mogelijkheden.

alternatieve troefkleur voorgesteld worden) 3 : positief antwoord, fit en je ziet meer dan 1 slag, m.a.w. er zijn misschien mogelijkheden. 1 De klassieke sterke 2-openingen 2 / / beloven een goede 8 à 9 slagen en MINSTENS een VIJFKAART. Partner mag hierop niet passen. Indien partner echt niets heeft dan vervangt het 2SA-bod het pas-kaartje.

Nadere informatie

Les 12. Conventies. een afspraakje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 12. Conventies. een afspraakje. vormgeving: Ton Walbeek Les 12 Conventies vormgeving: Ton Walbeek een afspraakje Conventies en alerteren Natuurlijk bieden: 2 belooft echte klaveren Speciale afspraken 2 (Stayman na 1S) vraagt om en / of partner lert: ls er een

Nadere informatie

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 11 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog SA-biedingen SA-verdeling 4-3-3-3 4-4-3-2 5-3-3-2 12-14 pnt 15-17 pnt 18-19 pnt 20-22 pnt 1 1SA 1

Nadere informatie

Eenvoudige Safety Plays

Eenvoudige Safety Plays Eenvoudige Safety Plays In deze les gaan we dieper in op de Safety Play. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent deze term veilig afspel. Veilig afspel is in zijn algemeenheid bij viertallenbridge

Nadere informatie

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen?

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? U speelt een viertallenwedstrijd en krijgt als zuid de volgende hand: A V 7 5 7 2 H V 10 H V 6 2 Dat wordt een makkie, u gaat 1 SA openen en dan ziet u

Nadere informatie

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie)

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Dennis Stuurman Volgbod We doen een volgbod om de volgende redenen (in volgorde van prioriteit): 1. We denken dat we zelf een contract kunnen

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. e zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. e kunnen meestal maar gewoon

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 Spel 1 K Q 6 A J 3 J 10 5 3 8 3 2 J 4 3 2 Q 9 4 2 A K 6 Q J NOORD 1 NIEMAND A 9 5 K 6 5 7 4 2 K 10 9 7 10 8 7 10 8 7 Q 9 8 A 6 5 4 ACOL 1 pas 1ZT pas pas pas

Nadere informatie

Verdediging tegen zwakke openingen

Verdediging tegen zwakke openingen 1 Verdediging tegen zwakke openingen Zorg eerst dat u weet wat de openingen betekenen én vraag ook uitleg over de bijbiedingen van de partner 2KL 2RUI géén opening en min twee 4 kaarten in beide hoge kleuren

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie

Les 3. Les 3 AFSPELEN. richtlijnen voor goed afspel

Les 3. Les 3 AFSPELEN. richtlijnen voor goed afspel Les 3 Les 3 AFSPELE richtlijnen voor goed afspel De aanpak Open met 12 punten of meer. Partner overweegt of een manche (25pt samen) mogelijk is (punten tellen) Ga op zoek naar een fit (samen tenminste

Nadere informatie

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8 Kaartwaardering Sinds het begin van het bridgespel zijn er vele methoden van kaartwaardering ontworpen. Het huidige 4-3- 2-1 puntensysteem is al in 1915 door Bryan McCambell bedacht. Pas vele jaren later

Nadere informatie

Het informatiedoublet

Het informatiedoublet Bridge Service, voor gewone bridgers Nummer 694, 26 januari 2017 Redactie: Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die en Frans Schiereck Rob Stravers (eindredacti Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Voor welke vier eerste biedingen kies je met de gegeven zuidhand? Spel West Noord Oost Zuid Zuidhand 1 -- 1 pas?? 4 2 V B 6 5 H 9 8 4 3 2 -- 1 pas??

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg "...Jammer van dat rampspel, waar een Multi 2 werd geopend." "Ja, dat is niet de eerste keer dat we onderuit gaan tegen een Multi!" aarschijnlijk hebt u dit gesprek

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 193 (11 december 2018) Chris Frowein Veel afwisseling deze keer in de spellen. Veel handen met heel weinig punten en veel handen

Nadere informatie

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 10 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog Flits 2 Sterke openingen 2SA : SA verdeling 20 22 punten 2 : andere verdelingen 20 + punten óf heel

Nadere informatie

Flits 1. Les 6 IN GESPREK

Flits 1. Les 6 IN GESPREK Flits 1 Les 6 IN GESPREK Tafelopdracht 7.1 Hoeveel ruiten slagen mogelijk? vier 3SA zuid leider V 7 2 B 8 3 B 108 7 7 6 5 Wat is de entree in de dummy? V Welke kleur als eerste ontwikkelen? ruiten dummy

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 172 (13 februari 2018) Chris Frowein De 1 ste ronde van de nieuwe parencompetitie vond gisteravond plaats. Een nieuwigheid hierbij

Nadere informatie

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Kerndoelen De cursist kan vertellen - welke redenen er zijn om een volgbod te doen - aan welke voorwaarden een volgbod moet voldoen - wat de

Nadere informatie

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen Les 8 Hoofdstuk 9 Tegenspel troef leider kansen en valkuilen B973 632 9874 65 est oord ost uid 1 1SA doublet 2 2 3 V4 AVB1087 B6 AH2 est start A, vervolgt met H en ruiten voor V van ost, door uid getroefd.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 192 (4 december 2018) Chris Frowein Vorige week moesten wij helaas overslaan wegens verkoudheid. Zo ging de laatste Butleravond

Nadere informatie

Het tellen van de slagen in het Hil-biedsysteem.

Het tellen van de slagen in het Hil-biedsysteem. De belangrijkste openingen in het HiL-biedsysteem. Voor een opening op 1-nivo zijn 4- slagen nodig en een dekking in 2 kleuren. De opening hangt af van de groep waartoe de kaartverdeling behoort, het HiL-getal

Nadere informatie

Les 3. Uitgekiend uitkomen. vormgeving: Ton Walbeek

Les 3. Uitgekiend uitkomen. vormgeving: Ton Walbeek Les 3 Uitgekiend uitkomen vormgeving: Ton Walbeek Doel uitkomst Doel De eerste klap Informatie Partner, ik heb ook Welke uitkomst (1) Zuid: 3SA In welke kleur slagen voor OW Harten Uitkomst West? 2 Resultaat?

Nadere informatie

Ons biedsysteem 5-kaart Majeur

Ons biedsysteem 5-kaart Majeur Ons biedsysteem 5-kaart Majeur Inhoudstafel I Inhoud 1 Kleuropeningen... 1 1.1 1-in-kleur (,,, )... 1 1.1.1.1 Openaar (12-19 punten)... 1 2 Antwoorden op een 1-in-een-kleur opening... 1 3 PAS = 0 5 punten...

Nadere informatie

Les 10. Naar slem. vormgeving: Ton Walbeek

Les 10. Naar slem. vormgeving: Ton Walbeek Les 10 Naar slem vormgeving: Ton Walbeek Slemhanden (1) West leider in SA Uitkomst Noord: H Hoeveel slagen? 13-1 harten - 6 schoppen - 5 ruiten - 1 klaveren A V B T 6 2 8 H 8 3 A 7 4 W N Z O samen H 8

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019 Spel 1 ª Q J 10 9 6 J 9 2 8 4 J 9 7 ª 8 5 A K Q 8 5 3 K 9 2 10 6 NOORD 1 NIEMAND ª 7 3 7 6 4 Q J 7 5 3 K Q 3 ª A K 4 2 10 A 10 6 A 8 5 4 2 ACOL 1 X pas 1ª 2 2ª 3

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE de uitkomst

Slide 1. BRIDGE de uitkomst Slide 1 BRIDGE de uitkomst Slide 2 Wat voor uitkomst kies je Actief: Met welke uitkomst neem ik een essentieel tempo in het tegenspel? Welke start je kiest dien je te bepalen aan de hand van het biedverloop

Nadere informatie

Les 9 Slembieden. Zelftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten:

Les 9 Slembieden. Zelftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten: Les 9 Slembieden elftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten: Grote aantrekkingskracht premie: klein slem 500/750 groot slem 1000/1500 Wat is hiervoor nodig?

Nadere informatie

Zomeravondbridge bij Metro

Zomeravondbridge bij Metro Zomeravondbridge bij Metro Gisterenavond, maandag 20 augustus speelde ik de zomeravonddrive bij Metro met Eric Harms. We eindigden op een derde plaats met net geen 59%. Hieronder zoals u van me gewend

Nadere informatie

Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS:

Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS: Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS: 1. Openen en de regel van 20 en 15...2 2. De Biddingbox...5 3. Bijbieding na kleuropening...7 4. Herbieding...9 5. Bijbieding na 1SA-opening...10 6. Kaartwaardering...12

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Biedsysteem Info systeemboek Bert Beentjes Versie en inhoud

Inhoudsopgave. Biedsysteem Info systeemboek Bert Beentjes Versie en inhoud Info systeemboek Biedsysteem Info systeemboek Bert Beentjes Versie en inhoud Inhoudsopgave Inleiding...1 Tellen en herwaarderen...2 Opening 1 in een...3 Overzicht openingen 1 SA en op 2 niveau... 16 Opening

Nadere informatie

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

Ghestem of Michaels cuebid of doublet of unusual SA

Ghestem of Michaels cuebid of doublet of unusual SA Ghestem of Michaels cuebid of doublet of unusual SA Als je aan het bridgen bent wil je soms meerdere dingen over je hand in een keer vertellen in het biedproces. En daarvoor het je gewoon goede biedgereedschappen

Nadere informatie

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten.

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De Losing Trick Count (LTC) De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De eerste uitvoerige publicatie over de LTC is geschreven in de jaren 30. Hoewel het

Nadere informatie

Blackwood. Negatief Doublet. Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren

Blackwood. Negatief Doublet. Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren Les 10 lerteren Negatief Vierde kleur Cuebod Conventies en alerteren Natuurlijk bieden: 2 belooft echte klaveren Speciale afspraken 2 (Stayman na 1S) vraagt om en / of partner lert: ls er een kleur geboden

Nadere informatie

Les 6. De herbieding van de openaar. vormgeving: Ton Walbeek. het biedgesprek voortzetten

Les 6. De herbieding van de openaar. vormgeving: Ton Walbeek. het biedgesprek voortzetten Les 6 De herbieding van de openaar het biedgesprek voortzetten vormgeving: Ton Walbeek To bid or not to bid (1) Wat belooft Noord? hartenfit 6-9 punten Manche kansen? Nee Bieding Zuid? pas W N O Zuid gelimiteerd

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 141 (14 maart 2017) Chris Frowein Nu het voorjaar echt is aangebroken worden ook de spellen wat vrolijker. Maar aan af- en tegenspel

Nadere informatie

Bridgecursus voor senioren. Deel 2

Bridgecursus voor senioren. Deel 2 Bridgecursus voor senioren Deel 2 Inleiding 1 1 Inleiding In dit tweede gedeelte worden verschillende conventies en biedsystemen beschreven die afwijken van het standaard ACOL. Het grote gevaar, bij gebruik

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers. Special, bijlage bij Bridge Training 700 van 6 april 2017

Bridge Service, voor gewone bridgers. Special, bijlage bij Bridge Training 700 van 6 april 2017 Bridge Service, voor gewone bridgers Special, bijlage bij Bridge Training 700 van 6 april 2017 Special Bij de 700e Bridge Training hoort op z n minst een Special. Uit een onderzoek onder de lezers van

Nadere informatie

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 W N O Z - - - 1SA pas arbitrage 1 doublet Zuid roept na wests pas de arbiter en legt uit dat hij misgepakt

Nadere informatie

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Troefvrouw opvragen Heren vragen 4SA Opening 1SA 4SA SLEMBIEDEN Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Splinters Controlebiedingen

Nadere informatie

Onstein clinic 16 oktober Inleiding: Kansen combineren

Onstein clinic 16 oktober Inleiding: Kansen combineren Onstein clinic 16 oktober Inleiding: Kansen combineren Kansen combineren. Het klinkt ingewikkeld en dat kan het ook zijn, maar Het hoeft niet. Een simpel voorbeeld: u speelt 7NT en u heeft 2 Mogelijkheden

Nadere informatie

B.C. Never Down Leudal

B.C. Never Down Leudal Karel en Hermine Bridgen hebben we thuis bij onze ouders geleerd, maar niet tegelijkertijd vanwege het leeftijdsverschil, mijn zus Hermine is tien jaar jonger dan ik. Hermine is een degelijke, betrouwbare

Nadere informatie

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken.

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Dekken of duiken Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Moet u in het tegenspel een voorgespeelde honneur dekken of niet?

Nadere informatie

Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4

Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4 Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4 1 1? 1 Hoe zat het ook alweer? 1 pas 1 2 2 1NT 2NT? Bijbod op 1-niveau: 6 punten en 4 + -kaart Bijbod op 2-niveau: 10 punten en 4 + -kaart Bijbod met sprong: opening

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Voor de minder ervaren spelers Spel 1 H V 2 5 4 3 2 A 3 2 A H 7 6 5 B 3 A H 6 V B 4 Tegen jouw 4 -contract start west met V. Hoe probeer je je contract te maken? Ofwel: hoe probeer je het aantal mogelijke

Nadere informatie

Beveren, 7 juni 2015 KAARTVERDELINGEN

Beveren, 7 juni 2015 KAARTVERDELINGEN Beveren, 7 juni 2015 KAARTVERDELIGE Voorzien van korte commentaar opgesteld door de Docentencommissie: François Casteels, Marleen Daenen, Leo Hellemans, Marc Van Uffelen, Patrick Vermael, Martijn Verstraelen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 106 (2 februari 2016) Chris Frowein De laatste avond van PC3 was gisteren aan de orde, spannend voor de bovenste en onderste plaatsen.

Nadere informatie

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens 1 N / Niemand B B732 pas 1 pas 1082 2 dbl 3 pas V1082 AHB32 A9765 4 a.p. 986 AV1054 H9743 V 7 H43 109 H AB65 V8654 Zuid komt uit met 4, die Noord neemt met de H. Noord switcht naar B. Zuid maakt H en speelt

Nadere informatie

Ons ACOL biedsysteem

Ons ACOL biedsysteem Ons ACOL biedsysteem 1 1 Kleuropeningen 1.1 1-in-kleur (,,, ) 1.1.1 Openaar (12/13-19 punten) Je mag een openingsbod van 1-in-een-kleur doen als je hand aan de volgende vereisten voldoet: (12)13-19 punten

Nadere informatie

Herhaling: Een in een kleur opening

Herhaling: Een in een kleur opening Welkom bij les 8 Herhaling een in een kleur opening Herhaling bijbieden Herhaling opening 1Sa Herhaling Stayman conventie/jacoby caonventie Tussen bieden Openingen op 2 niveau. Biedoefeningen. Azen vragen

Nadere informatie

Les 6 IN GESPREK. Tafelopdracht 7.1. Tafelopdracht 7.2. Tafelopdracht 7.3. Tafelopdracht 7.5. Tafelopdracht 7.4. Hoeveel ruiten slagen mogelijk?

Les 6 IN GESPREK. Tafelopdracht 7.1. Tafelopdracht 7.2. Tafelopdracht 7.3. Tafelopdracht 7.5. Tafelopdracht 7.4. Hoeveel ruiten slagen mogelijk? Tafelopdracht 7.1 Les 6 I GESPREK Hoeveel ruiten slagen mogelijk? vier Wat is de entree in de? V Welke kleur als eerste ontwikkelen? ruiten zuid V 7 2 B 8 3 B 10 8 7 7 6 5 A H 3 A 9 2 A H V H B 4 3 Tafelopdracht

Nadere informatie

Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 522, 4 juli 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie