In de map practicum bevinden zich vijf html-bestanden met de vijf verzen van het gedicht 'De Ridderkerkse Meezinger'.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In de map practicum bevinden zich vijf html-bestanden met de vijf verzen van het gedicht 'De Ridderkerkse Meezinger'."

Transcriptie

1 LES 5 HET ANKER UITGOOIEN. In de map practicum bevinden zich vijf html-bestanden met de vijf verzen van het gedicht 'De Ridderkerkse Meezinger'. bestand: vers-bolnesserbocht.html vers-drierivierenpunt.html vers-nieuwcentrum.html vers-moederenzoon.html vers-wassenaarwaal.html gaat over: Bolnes Slikkerveer Ridderkerk Rijsoord Oostendam De bedoeling is de vijf webpagina's met de vijf verzen, te bundelen in een eigen omslag, en te voorzien van een eigen voorpagina met inhoudsopgave, waar vandaan je kunt doorklikken naar die vijf webpagina's. Daarmee zijn we aanbeland bij de kern de crux, of: de clou van het HTMLweb-gebeuren, te weten het html-code-element: <a>..</a>. In dit verband is het interessant om te weten dat de 'a' functioneert als de verkorting van het Engels anchor, in het Nederlands: anker. Wat gebeurt er met een anker? Zoals je op de rivier bijvoorbeeld vanaf het schip met een druk op een knop het anker uitgooit in het water, doe je dat op Internet vanaf de webpagina die op je beeldscherm staat. Met een druk op het anker, dus op hetgeen in <a href= hier het Internetadres waar je naar toe wil >..</a> tussenin staat: stippeltjes, tekst, afbeelding of lege ruimte, gooi je het anker uit naar de weblocatie op het vermelde internetadres. Volledigheidshalve zij vermeld dat er meer toepassingen zijn van dit koppelen. Nu gaat het om de genoemde toepassing. * Een praktische toepassing. Stel er is een bezoeker op Internet op je webpagina waar het vers Bolnesserbocht staat. Leuk. Je kunt de bezoeker ook nodigen nog een vers te lezen, bijvoorbeeld het vers Drierivierenpunt. Door op de webpagina met het vers Bolnesserbocht, de tekst te zetten: 'Tip. Lees ook het vers Drierivierenpunt.' Je maakt het de bezoeker makkelijker als het woord Drierivierenpunt gelinkt wordt aan de webpagina waar het vers Drierivierenpunt op staat vermeld. De bezoeker kan op de link klikken en komt zo op de webpagina met het vers Drierivierenpunt. * Hoe maak je een link Drierivierenpunt tussen <a>..</a> zetten is een stap in de goede richting. Alleen, ergens moet ook het adres van de webpagina vermeld worden waarop het vers Drierivierenpunt staat. Daar is de code href=.. geschikt voor. Het hoort in de eerste <a> van <a>..</a> thuis. Concreet: <a href= hier het Internetadres waar je naar toe wil >Drierivierenpunt</a>.

2 * Betekenis van href Href is een verkorting van het Engelse hypertext references. In het voorbeeld is 'Drierivierenpunt' de hypertext (ook ankertekst of anker genoemd) Het is hyper, geweldig, als je zo'n woord aanklikt, je in het beeldscherm naar iets anders op Internet springt. Bij references moet je denken aan contacten, contact vanaf de Bolnesserbocht-webpagina, met de webpagina Drierivierenpunt-webpagina elders op Internet. * Gebruikscomplicatie Bepalend is het adres dat vermeld staat in href=, niet de ankertekst. In onderstaande links Drierivierenpunt of Schoenlepel aanklikken? <a href= vers-drierivierenpunt.html > Drierivierenpunt</a> en <a href= vers-drierivierenpunt.html >Schoenlepel</a> Het makt geen verschil. De webpagina vers-drierivierenpunt.html verschijnt in beide op het scherm. Omdat het opgeroepen adres hetzelfde is. Na de uitleg weer praktisch aan de slag. DE WEBPAGINA'S KRIJGEN EEN MENU Uit de map practicum In het Kladblok het bestand vers-bolnesserbocht.html openen.

3 <!DOCTYPE html> <html lang=nl> <head> <title>bolnesserbocht in de Nieuwe Maas. Couplet van de Ridderkerkse Meezinger. </title> <meta charset=utf-8> <meta name=description content= Bolnesserbocht in de Nieuwe Maas bezongen in het eerste couplet van de Ridderkerkse Meezinger > <meta name=keywords content= Bolnes, De Nieuwe Maas, Ridderkerk, Meezinger > </head> <body style="background: cornsilk; text-align: center; margin-top: 100px; font-family: arial; font-size:120%; line-height:130%;"> <h1 style="color: gray;">de Ridderkerkse Meezinger</h1> <h3 style="margin-top: 55px;">Bolnesserbocht in De Nieuwe Maas</h3> <p style="margin-top: 30px;"> Bolnesserbocht in De Nieuwe Maas<br> Daar stroomt heel wat water door heen<br> Hoe houd je het droog<br> Ja, dat is dan de vraag<br> Door dijken op deltaniveau Dijkhuizen verdwenen, de werf op zijn beurt<br> Geen lasser of klinker die niet heeft getreurd<br> Na tijden vol onzekerheid<br> Wordt toch langs de dijk weer geheid De woningen die er nu staan<br> Zijn torens zo hoog als een kraan<br> Zijn torens zo hoog als een kraan <p style="font-size: 75%; color: #404040; margin-top: 30px;">Faas van Rietschoten </body> </html> INTERMEZZO Er blijkt behoefte aan een koffie-pauze, dat wil zeggen aan informeel werkoverleg. Ja. Ook dat hoort bij de cursus: reacties verwerken. De een wil het zus, de ander juist zo. En u? Stel er zegt iemand: Kijk eens hier. Ons onderwerp is: De Ridderkerkse Meezinger. Het blijkt een lied te zijn over de vijf oude kerndorpen van de gemeente Ridderkerk. Die omschrijving zou in een subtitel kunnen vermeld als: Een vijf dorpen lied. In <h2>..</h2>, boven de hoofdtitel 'De Ridderkerkse Meezinger' in <h1>..</h1>.

4 En de namen van de vijf dorpen zouden goed in de links passen. Door op de namen Bolnes, Slikkerveer, Ridderkerk, Rijsoord, Oostendam te klikken, surfen bezoekers dan naar de bijbehorende verzen. Nog meer? Ja. Zouden we de grijze kleur van de hoofdtitel 'Ridderkerkse Meezinger' weer weghalen, dus de kleur standaardkleur gebruiken. En zouden we met het lettertype Helvetica kunnen werken in plaats van Arial? Uw reactie? In deze gevallen: Gaan we doen. Gelijk naar het kladblok om de gewenste veranderingen te verwerken. In het bestand vers-bolnesserbocht.html daar wilden we al aan beginnen vóór het intermezzo. We verwerken het zo: De vijf links We zetten eerst <h2>een vijf dorpen lied</h2> boven de <h1>..</h1>. Dan halen we style="color: gray;" uit <h1 style="color: gray;"> zodat het andermaal <h1> is. Nu naar <body...> om font-family: arial; te wijzigen in: font-family: helvetica; Hetzelfde effect wordt echter bereikt door helvetica er voor te zetten. Nog mooier is om het bekende rijtje helvetica, arial, sans serif er in te plaatsen. De browser van de bezoeker van de webpagina, krijgt daarmee de instructie: tekst in helvetica op beeldscherm zetten; heeft de browser van de bezoeker geen helvetica, dan in arial etc. We plaatsten het bekende rijtje helvetica, arial, sans serif er in. De namen Bolnes, Slikkerveer, Ridderkerk, Rijsoord, Oostendam in de links zetten, nemen we gelijk mee met het aanmaken van de links in de body tussen <h1>..</h1> en <h3>..</h3>. De vijf links <a href=.. >..</a> worden met de naam van het bestand en de naam van het corresponderende oude kerndorp gevuld en er wordt meer ruimte tussen de links gemaakt door er een / te plaatsen. vers-bolnesserbocht.html Bolnes / vers-drierivierenpunt.html Slikkerveer / vers-nieuwcentrum.html Ridderkerk / vers-moederenzoon.html Rijsoord / vers-wassenaarwaal.html Oostendam Zo doen we het. Zie hieronder het resultaat. In het aangepaste versbolnesserbocht.html bestand.

5 [ BOLNES ] <!DOCTYPE html> <html lang=nl> <head> <title>bolnesserbocht in de Nieuwe Maas. Couplet van de Ridderkerkse Meezinger. </title> <meta charset=utf-8> <meta name=description content= Bolnesserbocht in de Nieuwe Maas bezongen in het eerste couplet van de Ridderkerkse Meezinger > <meta name=keywords content= Bolnes, De Nieuwe Maas, Ridderkerk, Meezinger > </head> <body style="background: cornsilk; text-align: center; margin-top: 100px; font-family: helvetica, arial, sans serif; font-size:120%; line-height:130%;"> <h2>een vijf dorpen lied</h2> <h1>de Ridderkerkse Meezinger</h1> <a href= vers-bolnesserbocht.html >Bolnes</a> / <a href= vers-drierivierenpunt.html >Slikkerveer</a> / <a href= vers-nieuwcentrum.html >Ridderkerk</a> / <a href= vers-moederenzoon.html >Rijsoord</a> / <a href= vers-wassenaarwaal.html >Oostendam</a> <h3 style="margin-top: 55px;">Bolnesserbocht in De Nieuwe Maas</h3> <p style="margin-top: 30px;"> Bolnesserbocht in De Nieuwe Maas<br> Daar stroomt heel wat water door heen<br> Hoe houd je het droog<br> Ja, dat is dan de vraag<br> Door dijken op deltaniveau Dijkhuizen verdwenen, de werf op zijn beurt<br> Geen lasser of klinker die niet heeft getreurd<br> Na tijden vol onzekerheid<br> Wordt toch langs de dijk weer geheid De woningen die er nu staan<br> Zijn torens zo hoog als een kraan<br> Zijn torens zo hoog als een kraan <p style="font-size: 75%; color: #404040; margin-top: 30px;">Faas van Rietschoten </body> </html> Het gewijzigde bestand weer opslaan in de map practicum, als vers-bolnesserbocht.html

6 Bij vraag: Vorige versie vervangen. Ja, vervangen. In een browser het vernieuwde bestand openen om het resultaat te conmtroleren. Nu gaan we deze vijf links ook zetten in de andere vier bestanden: vers-drierivierenpunt.html, vers-nieuwcentrum.html, vers-moederenzoon.html, vers-wassenaarwaal.html Bovendien moeten in deze vier bestanden de overige wijzigingen ingepast worden. Dat kan betrekkelijk eenvoudig in één keer. We kopiëren uit het hierboven gewijzigde bestand vers-bolnesserbocht.html de regels vanaf <body> tot vlak voor <h3> van <h3..</3>. Deze regels zijn

7 <body style="background: cornsilk; text-align: center; margin-top: 100px; font-family: helvetica, arial, sans serif; font-size:120%; line-height:130%;"> <h2>een vijf dorpen lied</h2> <h1>de Ridderkerkse Meezinger</h1> <a href= vers-bolnesserbocht.html >Bolnes</a> / <a href= vers-drierivierenpunt.html >Slikkerveer</a> / <a href= vers-nieuwcentrum.html >Ridderkerk</a> / <a href= vers-moederenzoon.html >Rijsoord</a> / <a href= vers-wassenaarwaal.html >Oostendam</a> Deze regels moeten de oude regels vanaf <body> tot vlak voor <h3> van <h3>..</h3> vervangen. Onze 'handige' werkwijze moet achteraf op één punt gecorrigeerd worden. De background: cornsilk van het bestand vers-drierivierenpunt.html is weer in de andere vier bestanden terecht gekomen. Terwijl we elk van de bestanden een eigen kleur hadden gegeven. Dat corrigeren we dus na het uitvoeren van onze 'handige' werkwijze. Daarna veranderen we in de vier bestanden de achtergrond background: cornsilk in... vers-drierivierenpunt.html background:lightcyan vers-nieuwcentrum.html background: white vers-moederenzoon.html background: #eeeeee vers-wassenaarwaal.html background: #cae1ff Inderdaad, het lijkt op een oefening 'website-onderhoud'. Klopt. Twee vliegen in een klap. [ SLIKKERVEER ] Open het bestand vers-drierivierenpunt.html, uit de map practicum, in Kladblok. Vervang de regels vanaf <body> tot vlak voor <h3> van <h3..</3> door de nieuwe regels Wijzig daarna background: cornsilk in background:lightcyan. Dit is het resultaat. <!DOCTYPE html> <html lang=nl> <head> <title>drierivierenpunt Ridderkerk. Te Slikkerveer. Couplet 2 van de Ridderkerkse Meezinger. </title> <meta charset=utf-8> <meta name=description content= Drierivierenpunt Ridderkerk bezongen in het tweede couplet van de Ridderkerkse Meezinger >

8 <meta name=keywords content= Drierivierenpunt Ridderkerk, De Noord, De Lek, De Nieuwe Maas, Ridderkerk, Meezinger > </head> <body style="background: lightcyan; text-align: center; margin-top: 100px; font-family: helvetica, arial, sans serif; font-size:120%; line-height:130%;"> <h2>een vijf dorpen lied</h2> <h1>de Ridderkerkse Meezinger</h1> <a href= vers-bolnesserbocht.html >Bolnes</a> / <a href= vers-drierivierenpunt.html >Slikkerveer</a> / <a href= vers-nieuwcentrum.html >Ridderkerk</a> / <a href= vers-moederenzoon.html >Rijsoord</a> / <a href= vers-wassenaarwaal.html >Oostendam</a> <h3 style="margin-top: 55px;">Drierivierenpunt Ridderkerk</h3> <p style="margin-top: 30px;"> Het drierivierenpunt Ridderkerk <br> de Noord, de Lek, de Nieuwe Maas<br> Daar moet u voor <br> naar de wijk Slikkerveer<br> Dat is u op school geleerd De Lek komt uit Maurik, uit Dordrecht de Noord<br> Dan samen op weg als Nieuwe Maas, dat bekoort<br> En wilt u het zelf gadeslaan<br> Dan moet u de dijk overgaan Komt allemaal naar Slikkerveer<br> Er vaart ook een pont heen en weer<br> Er vaart ook een pont heen en weer <p style="font-size: 75%; color: #404040; margin-top: 30px;">Faas van Rietschoten </body> </html> Opslaan als vers-drierivierenpunt.html bestand. Ja, bestaande bestand vervangen, met deze nieuwe versie. Daarna openen in een browser om het resultaat te controleren.

9 [ RIDDERKERK ] Open het bestand vers-nieuwcentrum.html uit de map practicum in Kladblok. Vervang de regels vanaf <body> tot vlak voor <h3> van <h3..</3> door de nieuwe regels Wijzig daarna background: cornsilk in background:lightcyan. Dit is het resultaat.

10 <!DOCTYPE html> <html lang=nl> <head> <title>op het nieuwe centrum van Ridderkerk. Couplet 3 van de Ridderkerkse Meezinger. </title> <meta charset=utf-8> <meta name=description content= Het nieuwe centrum van Ridderkerk bezongen in het derde couplet van de Ridderkerkse Meezinger > <meta name=keywords content= Ridderkerk-Centrum, Nieuwbouw, Ridderkerk, Meezinger > </head> <body style="background: white; text-align: center; margin-top: 100px; font-family: helvetica, arial, sans serif; font-size:120%; line-height:130%;"> <h2>een vijf dorpen lied</h2> <h1>de Ridderkerkse Meezinger</h1> <a href= vers-bolnesserbocht.html >Bolnes</a> / <a href= vers-drierivierenpunt.html >Slikkerveer</a> / <a href= vers-nieuwcentrum.html >Ridderkerk</a> / <a href= vers-moederenzoon.html >Rijsoord</a> / <a href= vers-wassenaarwaal.html >Oostendam</a> <h3 style="margin-top: 55px;">Op het nieuwe centrum van Ridderkerk</h3> <p style="margin-top: 30px;"> Het nieuwe centrum van Ridderkerk.<br> Daar word je haast sprakeloos van.<br> Modern klassiek, ja, zo wordt het genoemd.<br> De bouw was meteen al beroemd Financiers werkten over. Adviseurs waren druk.<br> Geen alternatieven. Het kon niet meer stuk.<br> Na jaren van centrumgetob,<br> kan men zijn geluk nu niet op. Drink allen op 't goede gebruik.<br> Van 't centrum en trek er op uit.<br> Van 't centrum en trek er op uit. <p style="font-size: 75%; color: #404040; margin-top: 30px;">Faas van Rietschoten </body></html> Opslaan als vers-nieuwcentrum.html bestand. Ja, bestaande bestand vervangen met deze nieuwe versie. Daarna openen in een browser om het resultaat te controleren.

11 [ RIJSOORD ] Open het bestand vers-moederenzoon.html uit de map practicum in Kladblok. Vervang de regels vanaf <body> tot vlak voor <h3> van <h3..</3> door de nieuwe regels Wijzig daarna background: cornsilk in background:lightcyan. Dit is het resultaat.

12 <!DOCTYPE html> <html lang=nl> <head> <title>moeder en zoon over Rijsoord. Couplet 4 van de Ridderkerkse Meezinger. </title> <meta charset=utf-8> <meta name=description content= Oud en minder oud Rijsoord bezongen in het vierde couplet van de Ridderkerkse Meezinger > <meta name=keywords content= Rijsoord, Ridderkerk, Meezinger > </head> <body style="background: #eeeeee; text-align: center; margin-top: 100px; font-family: helvetica, arial, sans serif; font-size:120%; line-height:130%;"> <h2>een vijf dorpen lied</h2> <h1>de Ridderkerkse Meezinger</h1> <a href= vers-bolnesserbocht.html >Bolnes</a> / <a href= vers-drierivierenpunt.html >Slikkerveer</a> / <a href= vers-nieuwcentrum.html >Ridderkerk</a> / <a href= vers-moederenzoon.html >Rijsoord</a> / <a href= vers-wassenaarwaal.html >Oostendam</a> <h3 style="margin-top: 55px;">Moeder en zoon over Rijsoord</h3> <p style="margin-top: 30px;"> Ma! Strevelshoek, dat is geen Rijsoord.<br> En Wevershoek al evenmin.<br> Hetzelfde geldt voor het Zwaantje, het Zweth,<br> de Kromme, de Schaapherderweg. Want het echte Rijsoord ligt over de brug.<br> Bij tolhuis en molen, op dat kleine stuk. <br> Daar komt ruzie van, houd je mond.<br> Zulke dingen bazuin je niet rond. Maar Ma! Het staat wel in het werk:<br> Vijfhonderd jaar oud Ridderkerk.<br> Vijfhonderd jaar oud Ridderkerk. <p style="font-size: 75%; color: #404040; margin-top: 30px;">Faas van Rietschoten </body> </html> Opslaan als het vers-moederenzoon.html bestand. Ja, bestaande bestand vervangen met deze nieuwe versie. Daarna openen in een browser om het resultaat te controleren.

13 [ OOSTENDAM ] Open het bestand vers-wassenaarwaal.html uit de map practicum in Kladblok. Vervang de regels vanaf <body> tot vlak voor <h3> van <h3..</3> door de nieuwe regels Wijzig daarna background: cornsilk in background:lightcyan. Dit is het resultaat.

14 <!DOCTYPE html> <html lang=nl> <head> <title>wassenaar aan de Waal. Over Oostendam. Couplet 5 van de Ridderkerkse Meezinger. </title> <meta charset=utf-8> <meta name=description content= Oostendam als 'Wassenaar aan de Waal' bezongen in het vijfde couplet van de Ridderkerkse Meezinger > <meta name=keywords content= Oostendam, De Waal, Ridderkerk, Meezinger > </head> <body style="background: #cae1ff; text-align: center; margin-top: 100px; font-family: helvetica, arial, sans serif; font-size:120%; line-height:130%;"> <h2>een vijf dorpen lied</h2> <h1>de Ridderkerkse Meezinger</h1> <a href= vers-bolnesserbocht.html >Bolnes</a> / <a href= vers-drierivierenpunt.html >Slikkerveer</a> / <a href= vers-nieuwcentrum.html >Ridderkerk</a> / <a href= vers-moederenzoon.html >Rijsoord</a> / <a href= vers-wassenaarwaal.html >Oostendam</a> <h3 style="margin-top: 55px;">'Wassenaar aan de Waal'</h3> <p style="margin-top: 30px;"> De Pruimendijk ging vroeg met pensioen.<br> De dijk had geen kind aan de Waal.<br> Die afgedamd van getijden ontdaan.<br> Als stil binnenwater bleef staan. De Waal werd gezuiverd. Verwijderd de prut.<br> De oevers veranderen in een bouwput.<br> Het Wassenaar komt er nu aan.<br> En Oostendam wordt heel voornaam. Gevraagd werd ook om een beleid.<br> Voor Oostendam als eigen wijk.<br> Voor Oostendam als eigen wijk. <p style="font-size: 75%; color: #404040; margin-top: 30px;">Faas van Rietschoten </body> </html> Opslaan als het vers-wassenaarwaal.html bestand. Ja, bestaande bestand vervangen met deze nieuwe versie. Daarna openen in een browser om het resultaat te controleren.

15 In Les 6 gaan we de voorpagina maken voor de website met de vijf webpagina's. Dan bouwen we de website af. Faas van Rietschoten 2014

LES 3 WEBPAGINA'S MAKEN MET HTML VOOR DE INHOUD EN MET CSS VOOR DE OPMAAK

LES 3 WEBPAGINA'S MAKEN MET HTML VOOR DE INHOUD EN MET CSS VOOR DE OPMAAK LES 3 WEBPAGINA'S MAKEN MET HTML VOOR DE INHOUD EN MET CSS VOOR DE OPMAAK De webpagina die we in de eerste twee lessen maakten, bestond uit een gedicht van tien woorden. titel van de webpagina

Nadere informatie

LES 4 WERKEN EN ERVARING OPDOEN. NOG VIER WEBPAGINA'S MAKEN.

LES 4 WERKEN EN ERVARING OPDOEN. NOG VIER WEBPAGINA'S MAKEN. LES 4 WERKEN EN ERVARING OPDOEN. NOG VIER WEBPAGINA'S MAKEN. In Les 3 hebben we het eerste vers van De Ridderkerkse Meezinger, getiteld: 'Bolnesserbocht in De Nieuwe Maas', verwerkt tot een webpagina,

Nadere informatie

LES 6 HTML, STYLE SHEETS EN DE AFBOUW VAN DE WEBSITE

LES 6 HTML, STYLE SHEETS EN DE AFBOUW VAN DE WEBSITE LES 6 HTML, STYLE SHEETS EN DE AFBOUW VAN DE WEBSITE Eerst wat theorie. Kijkt u eens naar de links. De link Bolnes eerst zonder lijntje onder, en dan met een lijntje boven. Dat resultaat is verkregen door

Nadere informatie

LES 2 INDERDAAD, JE MOET DE WEBBROWSER AANWIJZINGEN GEVEN, MAAR DAN WEL VOLGENS DE AFGESPROKEN REGELS

LES 2 INDERDAAD, JE MOET DE WEBBROWSER AANWIJZINGEN GEVEN, MAAR DAN WEL VOLGENS DE AFGESPROKEN REGELS LES 2 INDERDAAD, JE MOET DE WEBBROWSER AANWIJZINGEN GEVEN, MAAR DAN WEL VOLGENS DE AFGESPROKEN REGELS In les 1 hebben we op een webpagina aan een gedicht de beoogde vorm gegeven. We deden dit met het html-code-element

Nadere informatie

HTML en CSS gevorderd

HTML en CSS gevorderd HTML en CSS gevorderd Inhoudsopgave Inleiding! 3 Opbouw webpage en css! 4 DIVʼs of iframes?! 8 Eigen icoon in de adresbalk van de browser! 8 Web-editors! 8 Koppelen van css-bestanden! 9 Browser afhankelijke

Nadere informatie

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2)

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

Jarno Verhoogt 21 mei 2014 Stud. Nr. 500684953 Docent: Joost Faber. Deeltoets 2: Hoe maak je met javascript een eenvoudige slideshow?

Jarno Verhoogt 21 mei 2014 Stud. Nr. 500684953 Docent: Joost Faber. Deeltoets 2: Hoe maak je met javascript een eenvoudige slideshow? Jarno Verhoogt 21 mei 2014 Stud. Nr. 500684953 Docent: Joost Faber Deeltoets 2: Hoe maak je met javascript een eenvoudige slideshow? Inleiding Dit is een eenvoudige handleiding om in javascript een simpele

Nadere informatie

Voorbeeld: In een tekstverwerker staat: Dit is scheve tekst Om in HTML hetzelfde effect te krijgen moet er staan: <i>dit is scheve tekst</i>

Voorbeeld: In een tekstverwerker staat: Dit is scheve tekst Om in HTML hetzelfde effect te krijgen moet er staan: <i>dit is scheve tekst</i> Wat is HTML? HTML staat voor HyperText Markup Language. Een HTML tekst bestaat uit zogenaamde platte tekst (ook wel de eerste 128 tekens van ASCII genoemd). In tegenstelling tot bijvoorbeeld tekstverwerker

Nadere informatie

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com Welkom bij mijn website tutorial (Deel 6) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

XHTML en CSS. Deel 3. januari 2008 4-9-2008. Lyceum Sancta Maria. Ruud Koortens Frans Peeters

XHTML en CSS. Deel 3. januari 2008 4-9-2008. Lyceum Sancta Maria. Ruud Koortens Frans Peeters XHTML en CSS Deel 3 Ruud Koortens Frans Peeters januari 2008 4-9-2008 Lyceum Sancta Maria 1 2 Inhoudsopgave 1.1.1. Het opmaken van hyperlinks... 1 1.1.2. Kleur... 1 1.1.3. Het gebruik van kleuren bij het

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE EEN WEBPAGINA BEWERKEN. Kaart 1 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE EEN WEBPAGINA BEWERKEN. Kaart 1 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren MIJN EERSTE WEBSITE Sushi EEN WEBPAGINA BEWERKEN Kaart 1 van 10 We gaan een nieuwe website bouwen! We gaan hem over boeken maken maar je kan hem ook zo maken zoals jij zelf wilt! Download de HTML code

Nadere informatie

HTML & CSS. F. Vonk versie 3 30-10-2015

HTML & CSS. F. Vonk versie 3 30-10-2015 2015 HTML & CSS F. Vonk versie 3 30-10-2015 inhoudsopgave 1. inleiding... - 2-2. de HTML basis... - 3-3. HTML en een klein beetje CSS... - 22-4. meer HTML... - 29-5. CSS... - 37-6. extra HTML oefeningen...

Nadere informatie

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl Pro templates Copyright Starteenwinkel.nl Lees in deze handleiding over: 1. PRO templates; voor wie geschikt? 2. Aan de slag met een PRO template 3. Template Designer 4. Template Vormgever 5. Sliders aanpassen

Nadere informatie

http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs Inhoud van dit lesje: 1.Plaatsen van foto of afbeelding van uw harde schijf.

http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs Inhoud van dit lesje: 1.Plaatsen van foto of afbeelding van uw harde schijf. Op het blog SeniorenNet Blogs Tips en Trucs vind je in de linkerkolom verschillende mogelijkheden voor Aanmaken van een Internetadres (URL) en Foto s Verkleinen met uitleg. http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Instellen en werken met Templates

Instellen en werken met Templates Instellen en werken met Templates Pagina 2 van 8 Nationaal Golfpakket F Inhoudsopgave D Instellingen in het golfpakket...5 Aanmaken Templates... 5 Instellen van de templates in het golfpakket... 6 Links

Nadere informatie

Websitecursus deel 2 CSS

Websitecursus deel 2 CSS Websitecursus deel 2 CSS A Eskwadraat WebCie www@a-eskwadraat.nl 5 oktober 2015 Introductie Vorige week HTML Deze week CSS Volgende week Javascript CSS CSS (Cascading Style Sheets) bepalen hoe een website

Nadere informatie

6. Een nieuw bericht in Nieuws & acties plaatsen

6. Een nieuw bericht in Nieuws & acties plaatsen 6. Een nieuw bericht in Nieuws & acties plaatsen Deze instructie is geschreven om een bericht te maken in de categorie Nieuws & acties. Het plaatsen van berichten op deze pagina gaat op een andere wijze

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Inhalen les 7 (versie B)

Inhalen les 7 (versie B) Inhalen les 7 (versie B) Stap 1: Open de startmap van les 6 De map heet Startmap Les 6. Als je de map hebt geöpend zie je verschillende bestanden en een map Website. Wij gebruiken nu alleen de map Website.

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Proefles informatica op het Alberdingk Thijm College. Het maken van een website met de tekstverwerker Kladblok of TextWrangler

Proefles informatica op het Alberdingk Thijm College. Het maken van een website met de tekstverwerker Kladblok of TextWrangler Proefles informatica op het Alberdingk Thijm College Het maken van een website met de tekstverwerker Kladblok of TextWrangler 1 Start het programma kladblok: (Start à Programma s à Bureau-accessoires à

Nadere informatie

Lab Webdesign: Javascript 11 februari 2008

Lab Webdesign: Javascript 11 februari 2008 H2: BASISBEGRIPPEN In dit hoofdstuk zullen er enkele basisbegrippen worden behandelt PLAATSING VAN JAVASCRIPT-CODE DE SCRIPT-TAG De script-tag geeft aan dat er gebruik zal worden gemaakt van een scripttaal.

Nadere informatie

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans Les W-01: HTML 1.0 HTML Websites zijn opgebouwd uit afzonderlijke webpagina s. Deze webpagina s zijn geschreven in een aparte taal, HTML. De afkorting HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Vrij vertaald

Nadere informatie

GoogleMapsGoogleMapsGoogleMaps GoogleMapsGoogleMapsGoogleMaps GoogleMapsGoogleMapsGoogleMaps

GoogleMapsGoogleMapsGoogleMaps GoogleMapsGoogleMapsGoogleMaps GoogleMapsGoogleMapsGoogleMaps Google Maps INHOUDSOPGAVE Inleiding.. 3 Een Google Map maken.. 4 Een eigen adres opgeven 7 Inzoomen op je eigenkaart. 8 Satellietbeeld op je eigenkaart. 10 Markers plaatsen. 13 Tekstballon plaatsen.. 15

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

1. De basis 2. De basis uitbreiden

1. De basis 2. De basis uitbreiden Wordpress Theme Hoe moet je deze reader gebruiken? Deze reader is digitaal, zodat je makkelijk stukjes code kunt kopieren en plakken. 1. De basis 2. De basis uitbreiden Hier aan de linkerkant vind je een

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

HTML Graphics. Hans Roeyen V 3.0

HTML Graphics. Hans Roeyen V 3.0 HTML Graphics Hans Roeyen V 3.0 19 maart 2015 Inhoud 1. HTML5 Canvas... 3 1.1. Het Canvas element... 3 2. SVG Element... 9 2.1. SVG vergeleken met Canvas... 9 2.2. Een cirkel tekenen met SVG... 10 2.2.1.

Nadere informatie

Min-height en min-width

Min-height en min-width Oefening 15.5 Min-height en min-width Maak op van uw een webpagina s een div die u voorziet van een geschikte waarde voor min-height en min-width. Laat zien wat er gebeurt als u het lettertype verkleint

Nadere informatie

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-1-2011

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-1-2011 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-1-2011 1 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?... 4 Eerst wat uitleg:... 4 Wat is HTML:... 4 Wat is CSS:... 4 Wat is het resultaat

Nadere informatie

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen Gemaakt door : Marcel van Vuuren Bijgewerkt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 24072015_v3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Plaatsen van een artikel...

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Software 1. Basis HTML. bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1

Software 1. Basis HTML. bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1 Software 1 Basis HTML bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1 Alain Simons alain.simons@artesis.be Basis HTML 1. Introductie 2.

Nadere informatie

Hand-out Web Technologies, werkcollege 4 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012

Hand-out Web Technologies, werkcollege 4 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 Hand-out Web Technologies, werkcollege 4 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 1. Id s en klassen (id- en class-attributen) id-attribuut: Elk HTML-element kan gespecificeerd worden door middel van een

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Een webpagina maken. Een website bouwen met HTML en CSS practicum 1

Een webpagina maken. Een website bouwen met HTML en CSS practicum 1 Een webpagina maken De komende periode wordt in 8 practica een aantal technieken behandeld, die je nodig hebt om een (eenvoudige) website te kunnen bouwen. Nadat je deze 8 practica hebt doorgewerkt, moet

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

Zelf een eenvoudige website opzetten. Jorrit Groenevelt & Arjan Kraak Juni 2013

Zelf een eenvoudige website opzetten. Jorrit Groenevelt & Arjan Kraak Juni 2013 Zelf een eenvoudige website opzetten Jorrit Groenevelt & Arjan Kraak Juni 2013 1 Inleiding/Doel Een onmisbaar onderdeel van het starten van een bedrijf is het opzetten van een website. Een onderneming

Nadere informatie

Sharepoint Designer. Een website maken in Sharepoint gaat als volgt: Start Sharepoint. Het openingsvenster van Sharepoint verschijnt.

Sharepoint Designer. Een website maken in Sharepoint gaat als volgt: Start Sharepoint. Het openingsvenster van Sharepoint verschijnt. Nota bene! In deze instructie wordt een website gemaakt met frames. Het voorbeeld behandelt een digitaal portfolio, maar natuurlijk kun je de instructie gebruiken voor elke website met frames, ongeacht

Nadere informatie

Een weblog maken voor je klas

Een weblog maken voor je klas Een weblog maken voor je klas Voor deze Handleiding is gebruik gemaakt van http://www.web-log.nl Deze online weblogdienst is gratis. Stap 1: Surf naar www.web-log.nl en klik op de optie weblog aanmaken

Nadere informatie

Handleiding CMS Made Simple

Handleiding CMS Made Simple Handleiding CMS Made Simple Versie 3 Mei 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen en uitloggen... 4 Inloggen... 4 Uitloggen... 5 3. Plaatsen van teksten op pagina s... 6 Menubalk... 6 Tekst plaatsen

Nadere informatie

7. Je bericht in Nieuws & acties aanpassen

7. Je bericht in Nieuws & acties aanpassen 7. Je bericht in Nieuws & acties aanpassen Deze instructie is geschreven om een bericht aan te passen in de categorie Nieuws & acties. Het plaatsen en wijzigen van berichten op deze pagina gaat op een

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

Stappenplannen voor een werkstuk in Word

Stappenplannen voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Handleiding Digitale Informatievoorzieningen

Handleiding Digitale Informatievoorzieningen Handleiding Digitale Informatievoorzieningen Door Michiel Krijger Dit document helpt je op weg bij het gebruik van de verschillende informatievoorzieningen op de Haagse Hogeschool. Het begint met de PC

Nadere informatie

Uitleg CMS Utrecht Your Way Button 1. Inloggen

Uitleg CMS Utrecht Your Way Button 1. Inloggen Uitleg CMS Utrecht Your Way Button 1. Inloggen Met jouw login gegevens kun je inloggen via http://button.utrechtyourway.nl/cms 2. Dashboard Na inloggen wordt het dashboard van het CMS zichtbaar. Of te

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

BIJLAGE. Afbeeldingenmodule

BIJLAGE. Afbeeldingenmodule BIJLAGE. Afbeeldingenmodule Inleiding De Afbeeldingenmodule in Publicanda maakt het mogelijk dat afbeeldingen worden beheerd. Afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld worden georganiseerd in mappen en ze kunnen

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Frontpage 2003. Een web aanmaken in Frontpage doe je zo: 1 Start Frontpage op. Het openingsvenster van Frontpage verschijnt.

Frontpage 2003. Een web aanmaken in Frontpage doe je zo: 1 Start Frontpage op. Het openingsvenster van Frontpage verschijnt. opmerking In deze instructie wordt een web gemaakt met frames. Het voorbeeld behandelt een digitaal portfolio, maar natuurlijk kun je de instructies gebruiken voor elk web met frames, ongeacht het onderwerp.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

1. Aanpassen van uw werkomgeving

1. Aanpassen van uw werkomgeving 19 1. Aanpassen van uw werkomgeving In Windows 7 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. In de bonushoofdstukken bij het boek Windows 7 voor senioren deel 1 (ISBN

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Les 13. Voorbereiding

Les 13. Voorbereiding Les 13 Voorbereiding 1. Plaats DEZE TWEE PLUGINS op de server in de map libraries. Deze is nodig voor de werking van Masonry Views en Masonry API 2. Schakel de modules Masonry Views en Masonry API in.

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Inleiding: Hartelijk welkom als correspondent van Bakkeveen.nl In deze handleiding vind je de instructie hoe je zelf informatie op de site van Bakkeveen kunt plaatsen.

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Handleiding Wiki in Blackboard

Handleiding Wiki in Blackboard Handleiding Wiki in Blackboard Voor docenten Opgesteld 17 juli 2008, door Studion Support Wat is een Wiki Een Wiki is een pagina of een verzameling van pagina s die door meerdere personen kan worden bijgehouden.

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Als je weet wat er komt, wat inhoud betreft, kijken bij maken van een spreekbeurt, kunnen we praten over jouw PowerPoint presentatie. Je hebt in de klas de basis handelingen op de computer al geleerd zoals:

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

PhotoworkZ pop-up website handleiding

PhotoworkZ pop-up website handleiding PhotoworkZ pop-up website handleiding Inhoudsopgave PhotoworkZ pop-up website handleiding...1 Aanmelden op de admin module...2 Beheer van teksten...3 Tekst downloaden en aanpassen...3 Aanpassen van teksten...4

Nadere informatie

WERKEN IN DE INTERNET BROWSER

WERKEN IN DE INTERNET BROWSER HANDBOEK WERKEN IN DE INTERNET BROWSER Kiezen voor een browser, standaardiseren van je browser, werken in een browser INHOUD 1 Welke browser kiezen?... 3 1.1 Internet Explorer (IE)... 3 1.2 Edge... 4 1.3

Nadere informatie

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor gebruik van het cms Made Simple

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor gebruik van het cms Made Simple TeD Tekst en Design Basisinformatie voor gebruik van het cms Made Simple Klant: ----- Auteur: TeD Tekst en Design Datum: Mei 2009 TeD Tekst en Design Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen in het CMS...4

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS. Klik nu in de Menu balk op het menu item ELEMENT. Onder het woord Element gaat er nu vervolgens nu een sub menu open

TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS. Klik nu in de Menu balk op het menu item ELEMENT. Onder het woord Element gaat er nu vervolgens nu een sub menu open ........................................ TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS.................................................... Nadat u WinRail 8 heeft geïnstalleerd krijgt u automatisch een leeg werkblad waarop

Nadere informatie

Extractie maken uit Medicom en uploaden in VIPLive

Extractie maken uit Medicom en uploaden in VIPLive Extractie maken uit Medicom en uploaden in VIPLive Inleiding 1. Nieuwe extractie maken in Medicom 1.1 Nieuwe extractie maken Patiënten 1.2 Nieuwe extractie maken Medicatie 1.3 Nieuwe extractie maken Journaal

Nadere informatie

Inrichting Opleidingen

Inrichting Opleidingen Inrichting Opleidingen Deze handleiding is gemaakt voor het inrichten van het formatieve resultatenbeheer. Zo komt het aanmaken van de vakken, het inrichten van de vakken met docenten, toetsen en opdrachten

Nadere informatie

11. Website controleren

11. Website controleren 11. Website controleren 11.1 Website controleren op verschillende browsers Het blijkt nog altijd nodig te zijn een website te controleren. De website zoals deze er in Kompozer uit ziet, ziet er op internet

Nadere informatie

Naast deze specificaties zijn deze de volgende opzetten in PSD formaat een goede basis om mee aan de slag te gaan: Desktop Mobiel

Naast deze specificaties zijn deze de volgende opzetten in PSD formaat een goede basis om mee aan de slag te gaan: Desktop Mobiel Design aanleveren Zelf een design voor een nieuw e-mailtemplate aanleveren welke door ons moet worden omgezet in code? Houd dan rekening met specificaties en beperkingen die hierop van toepassing zijn.

Nadere informatie

Web building gevorderden: CSS & JavaScript. Karel Nijs 2008/11

Web building gevorderden: CSS & JavaScript. Karel Nijs 2008/11 Web building gevorderden: CSS & JavaScript Karel Nijs 2008/11 Webbuilding gevorderden les 3 JavaScript intro JavaScript invoegen JavaScript statements JavaScript popup berichten JavaScript functies JavaScript

Nadere informatie

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl Pro templates Copyright Starteenwinkel.nl Lees in deze handleiding over: 1. PRO templates; voor wie geschikt? 2. Aan de slag met een PRO template 3. Template Designer 4. Template Editor 5. Sliders aanpassen

Nadere informatie

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013 Handleiding Berichten maken in WordPress juni 0 Inloggen. Ga naar: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Log hier in met je gebruiksnaam en je wachtwoord. Het dashboard Na het inloggen krijg je eerst het Dashboard

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Beginners Handleiding Eerste versie. Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen

Beginners Handleiding Eerste versie. Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen Beginners Handleiding Eerste versie Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen Inhoudsopgave: Beginnen en inloggen... 3 Site instellingen wijzigen.... 5 Een thema kiezen.... 6 Tekstblokken toevoegen, wijzigen

Nadere informatie

Handleiding Digitale Informatievoorzieningen

Handleiding Digitale Informatievoorzieningen Handleiding Digitale Informatievoorzieningen Door Michiel Krijger Dit document helpt je op weg bij het gebruik van de verschillende informatievoorzieningen op de Haagse Hogeschool. Het begint met de PC

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

2. Aanpassen van uw bureaublad

2. Aanpassen van uw bureaublad 41 2. Aanpassen van uw bureaublad In Windows 10 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Windows 10 bevat veel handigheidjes die het werken met de computer kunnen

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Uitleg voor contactpersonen van Senia-groepen over de nieuwe website

Uitleg voor contactpersonen van Senia-groepen over de nieuwe website Uitleg voor contactpersonen van Senia-groepen over de nieuwe website Half oktober ging de nieuwe website de lucht in. Dit geeft leesgroepen en muziek-luistergroepen meer mogelijkheden. U hoeft de mogelijkheden

Nadere informatie

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Pagina thema s Op deze pagina is het mogelijk om thema s toe te voegen. Wanneer je een nieuw thema wil toevoegen kan dit via deze knop: Vervolgens kom je

Nadere informatie

v.1.11 Verenigingenweb Plus Handleiding Website in gebruik nemen

v.1.11 Verenigingenweb Plus Handleiding Website in gebruik nemen v.1.11 Verenigingenweb Plus Handleiding Website in gebruik nemen Inhoud Algemene informatie...3 Voor wie is deze handleiding?...3 Voordat u begint...3 Pagina beheer...4 Pagina aanmaken...4 Pagina wijzigen...4

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

Pilootproject 2012-2013 Handleiding

Pilootproject 2012-2013 Handleiding Pilootproject 2012-2013 Handleiding In de handleiding ga je zelf op de tablet aan de slag met het tabletboek. Via 10 stappen komen de verschillende mogelijkheden (functionaliteiten) van het tabletboek

Nadere informatie

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Inhoudsopgave 1. Inloggen op het CMS-systeem 2. Artikelen en Categorieën beheren 2.1 Aanmaken en beheren van een artikel 2.2 Verwijderen van een artikel 2.3 Aanmaken van

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn.

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Aan de slag met de Bezoek je domein om de in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Volg de url 'administratie paneel' om in te loggen en de vervolgens in te stellen. Als eerst krijg je de

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Aanvullen en wijzigen van uw Profiel

Aanvullen en wijzigen van uw Profiel Aanvullen en wijzigen van uw Profiel Uw onderneming wordt op de Hofpas-website gepresenteerd middels een profiel. In deze handleiding wordt beschreven op welke manier u uw profiel kunt aanvullen en wijzigen.

Nadere informatie

3. Invoegen van bestanden en links maken

3. Invoegen van bestanden en links maken 67 3. Invoegen van bestanden en links maken U gaat in dit hoofdstuk aan de slag met een filmlijst waarbij u allerlei typen media plaatst. U leert afbeeldingen invoegen die zijn opgeslagen op uw computer,

Nadere informatie

HTML Editor: de eerste stappen

HTML Editor: de eerste stappen LES 18 HTML Editor: de eerste stappen In deze les leert u werken met HTML Editor. Daarbij geven we tevens een inleiding tot HTML. Hoewel op dit moment HTML versie 4.01 in gebruik is, maakt de HTML Editor

Nadere informatie

HANDLEIDING POWERPOINT 2010

HANDLEIDING POWERPOINT 2010 HANDLEIDING POWERPOINT 2010 Ella Wynants & Caroline Nijsmans THOMAS MORE KEMPEN Turnhout Inleiding Dit zijn allerlei handelingen die je vaker zult moeten gebruiken. Je weet al een manier om dit te doen

Nadere informatie

1. Foto/Beeld invoegen in de zijvakken

1. Foto/Beeld invoegen in de zijvakken Op het blog SeniorenNet Blogs Tips en Trucs vind je in de linkerkolom verschillende mogelijkheden voor Aanmaken van een Internetadres (URL) en Foto s Verkleinen met uitleg, klik op onderstaande link. http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs

Nadere informatie