Frontpage Een web aanmaken in Frontpage doe je zo: 1 Start Frontpage op. Het openingsvenster van Frontpage verschijnt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Frontpage 2003. Een web aanmaken in Frontpage doe je zo: 1 Start Frontpage op. Het openingsvenster van Frontpage verschijnt."

Transcriptie

1 opmerking In deze instructie wordt een web gemaakt met frames. Het voorbeeld behandelt een digitaal portfolio, maar natuurlijk kun je de instructies gebruiken voor elk web met frames, ongeacht het onderwerp. Frontpage 2003 Als je Frontpage hebt geïnstalleerd staat er in de map Mijn documenten een map Mijn websites, met daarin een map _private en een map images. Dat is de standaardindeling die Frontpage aan elk web geeft. De eerste map is bedoeld voor bestanden die niet gezien mogen worden door de bezoekers van je web, de tweede voor alle afbeeldingen. Binnen deze map maak je een nieuw web aan. Frontpage geeft het automatisch de naam Mijnweb met een nummer erachter, tenzij je zelf een naam aan het web geeft. Een web aanmaken in Frontpage doe je zo: 1 Start Frontpage op. Het openingsvenster van Frontpage verschijnt. Figuur 6.1a Het openingsvenster van Frontpage 2 Klik in het menu rechts op het pijltje naar beneden dat naast Aan de slag staat en kies Nieuw in het uitklapmenu. Het menu Nieuw verschijnt.

2 Figuur 6.2a Het menu Nieuw 3 Kies in dit menu voor website met één pagina. Het venster Websitesjablonen opent.

3 Figuur 6.3a Het venster Websitesjablonen 4 Klik op Lege website. 5 Bij Geef de locatie van de nieuwe website op: vul je het pad in naar de map waar je het web gaat zetten. Geef het web een goede naam. Hier is gekozen voor het pad C:\Documents and Settings\RoelD\Mijn documenten\mijn websites\digitaalportfolio. 6 Klik op de OK-knop. Het lege web wordt nu door Frontpage aangemaakt en het verschijnt in het Frontpagevenster.

4 Figuur 6.4a Het web is aangemaakt 1 Kies in het menu voor Bestand Nieuw Pagina of web. Het volgende menu Nieuw (figuur 6.2a) verschijnt weer in de workspace van Frontpage, net zoals toen je een nieuw web ging maken bij stap 2. 2 Klik op Lege pagina. Er verschijnt een pagina met de naam nieuwe_pagina_1.htm in de Frontpage workspace.

5 Figuur 6.5a Een nieuwe pagina 3 Sla de pagina op onder een goede naam. tip Een goede naam is niet te lang, bevat geen spaties of hoofdletters en eindigt op.htm. De eerste pagina kun je het beste opslaan als template.htm. Deze lege pagina kun je dan steeds als basis gebruiken wanneer je een nieuwe pagina gaat maken. Nu moet je op de pagina een indelingstabel maken, zodat je tekstkolom niet te breed wordt. 4 Klik in het menu op Beeld en vervolgens op Taakvenster. Het taakvenster opent rechts in de workspace van Frontpage. 5 Klik op de pijl naar beneden naast Nieuw en kies Indelingstabellen en -cellen in het uitklapmenu. Het volgende taakvenster verschijnt.

6 Figuur 6.6a Het taakvenster Indelingstabellen en -cellen 6 Klik op Indelingstabel invoegen. Er verschijnt nu een indelingstabel op de nieuwe pagina.

7 Figuur 6.7a Pagina met indelingstabel Vervolgens moet je zorgen dat de tabel de hele hoogte van de pagina vult. 7 Klik op het pijltje bij de linker maataanduiding en kies in het uitklapmenu Rij automatisch uitrekken. Figuur 6.8a Maatvoering indelingstabel De indelingstabel is nu gemaakt. Je kunt bij tabelindeling ook voor andere indelingen kiezen, als je de pagina in meer blokjes wilt verdelen. In de indelingstabel kun je straks alle soorten inhoud kwijt: tabellen, opsommingen, afbeeldingen en tekstblokken. 8 Sla de pagina weer op. Nu moet je de andere pagina s maken die je nodig hebt voor je website. Je gebruikt daarbij de zojuist gemaakte pagina als basis. 9 Klik in het menu rechts in de workspace op het pijltje naast Indelingstabellen en - cellen en kies Nieuw. Het menu Nieuw opent weer. 10 Klik onder Nieuwe pagina op de optie Op basis van een bestaande pagina. Het venster Nieuw van bestaande pagina verschijnt.

8 Figuur 6.9a Het venster Nieuw van bestaande pagina 11 Kies de pagina die je net gemaakt en opgeslagen hebt uit de lijst (hier template.htm ). Nu maakt Frontpage een nieuwe pagina aan in het web, die dezelfde indeling en kenmerken heeft als de eerste pagina die je hebt gemaakt en die je als template.htm hebt opgeslagen. 12 Sla ook deze pagina op onder een goede naam. Een goede naam is niet te lang, bevat geen spaties of hoofdletters en eindigt op.htm. Voorbeelden van goede namen zijn: personalia.htm: bevat je persoonsgegevens opleiding.htm: bevat je opleidingsgegevens werkervaring.htm: bevat je werkervaring swot.htm bevat je persoonlijke SWOT leerstijl.htm bevat je leerstijl kwaliteit.htm bevat je kwaliteiten vaardigheden.htm bevat je vaardigheden competenties.htm bevat je competenties 13 Geef de pagina ook een passende titel. De titel van de pagina kun je veranderen via de knop Titel Wijzigen. Deze titel van een pagina komt in de bovenbalk van de browser te staan als een bezoeker de pagina bekijkt. opmerking Als je de titel van de pagina later wilt veranderen, klik je in het menu op Bestand en kies je vervolgens Opslaan als. Je kunt nu de titel wijzigen via de bovengenoemde knop. Herhaal de deelstappen 10 tot en met 13 voor elke contentpagina die je nodig hebt.

9 tip Wanneer het taakvenster Nieuw in de workspace niet zichtbaar is, kun je het snel openen met de toetscombinatie [ctrl][f1]. De pagina s navigatie.htm en banner.htm maak je door in deelstap 11 te kiezen voor Lege pagina. Deze pagina krijgen immers een andere indeling dan de contentpagina s. Wanneer je een fotocollage op je web wilt plaatsen, kies je voor Meer paginasjablonen. In het venster dat opent kies je voor Fotocollage. Op de pagina die dan wordt aangemaakt door Frontpage, staan de verdere aanwijzingen. Je hebt nu alle pagina s voor het web gemaakt. Je kunt nu de stylesheets gaan maken. De pagina s opmaken: kleuren en lettertypen Tijdens stap 1 heb je al nagedacht over het kleurgebruik in je website. Kleur en lettertype kun je per pagina definiëren. Je kunt ook werken met een zogenaamde stylesheet. Een stylesheet is een pagina met stijlkenmerken, waarvan je er meer per pagina kunt gebruiken. Een stijl is niets anders dan een aantal opmaakkenmerken voor een paginaonderdeel, tag in html termen, zoals een alinea of op kop, een link of een tabelcel of de hele pagina. Een voorbeeld: De inhoud van een webpagina zit ingeklemd tussen de <body> en de </body> tag. Een definitie van die tag zou er uit kunnen zien als Body {font-family : verdana, arial; font-size : 11px; color : #000000; background-color : #FFCC00; } Deze stijldefinitie schrijft voor dat de browser de pagina laat zien met een goudgele achtergrond en verdana als lettertype, kleur zwart. Kent je computer geen verdana, dan wordt arial getoond. Wil je nu de stijl aanpassen naar bijvoorbeeld een witte achtergrond, dan verander je in de stylesheet de background-color in #FFFFFF en sla je de stylesheet op. Alle pagina s die deze stylesheet gebruiken hebben nu een witte achtergrond in plaats van een goudgele. Het voordeel van stylesheets is dan ook dat deze de onderhoudbaarheid van de opmaak van het web enorm vergroten, omdat je door een definitie op een stylesheet aan te passen, je in één keer alle pagina s aanpast die deze stylesheet gebruiken. Zonder stylesheets moet je handmatig overal in je web het kenmerk aanpassen. Dat is voor een paar pagina s wel te doen, maar een web groeit altijd en voor je er erg in hebt, moet je enorm veel pagina s onderhouden. Met een tweede stylesheet kun je dan nog paginaspecifieke kenmerken definiëren. Zowel met Frontpage als met Dreamweaver kun je eenvoudig stylesheets maken. Voor elk element kun je op een dergelijk stylesheet de kenmerken definiëren. 1 Open het menu Nieuw in de workspace op de gebruikelijke manier. 2 Kies Meer paginasjablonen. 3 Klik in het venster dat verschijnt op het tabblad Opmaakmodellen. Het tabblad met de opmaakmodellen verschijnt.

10 Figuur 6.10a Het tabblad Opmaakmodellen 4 Kies Normaal opmaakmodel en klik op de OK-knop. In de workspace van Frontpage is nu nieuwe_pagina _1.css verschenen en een werkbalk Stijl. De extensie.css staat voor cascading style sheet. De werkbalk gebruik je om de stijl te definiëren. Figuur 6.11a De werkbalk Stijl 5 Sla de stylesheet op onder een goede naam, bijvoorbeeld: basisstijl.css. 6 Klik in de werkbalk Stijl op Opmaakprofiel Het venster opmaakprofiel verschijnt.

11 Figuur 6.12a Het venster Opmaakprofiel 7 Dubbelklik onder Opmaakprofielen op de HTML-opmaakcode die je een vaste stijl wilt geven, bijvoorbeeld h1, het tekstelement dat equivalent is aan kop1 in Word. Voor de betekenis van alle opmaakcodes of tags onder Opmaakprofielen verwijzen we naar de helpfunctie van Frontpage, omdat het te ver voert alle termen hier te behandelen. De belangrijkste opmaakcodes worden in tabel 6.1a genoemd, met de belangrijkste op te maken kenmerken en het item dat je in het opmaakmenu moet kiezen om iets met die codes te kunnen. Het opmaakmenu wordt behandeld bij deelstap 8. Tabel 6.1a Opmaakcodes Tag Beschrijving tag Stijlkenmerken Item opmaakmenu A Link lettertype, kleur, tekststijl lettertype A:hover link waar de muis lettertype, kleur, tekststijl lettertype bovenop staat Body Paginakenmerken achtergrond, kleur randen h1 t/m Header1 t/m 6 (vergelijk lettertype, kleur, tekststijl lettertype h6 koppen in Word) P Alinea lettertype, kleur, tekststijl, lettertype,randen marges, achtergrondkleur, rand ul,ol ordered (genummerde) lettertype, kleur, tekststijl lettertype of unordered (ongenummerde) list (vergelijk opsomming in Word) Li listitem (item in de ul of ol) lettertype, kleur, tekststijl lettertype

12 opmerking Wanneer je opmaakcodes of tags voor een tabel gaat definiëren, moet je er rekening mee houden dat de eigenschappen ook voor de indelingstabel zullen gelden. Wil je dat niet, dan zul je een zogenaamde CLASS aan moeten maken voor de indelingscellen. Hier gaan we daar niet dieper op in, omdat dat buiten het kader van dit boek valt. Kijk voor hulp bij classes in de helpfunctie van Frontpage. Het venster Opmaakprofiel wijzigen verschijnt. Figuur 6.13a Het venster Opmaakprofiel wijzigen 8 Klik op de knop Opmaak. Je kunt nu kiezen uit een aantal stijlkenmerken. Dat gaat precies hetzelfde als in bijvoorbeeld Word. Figuur 6.14a Het menu Opmaak 9 Kies Lettertype. Het venster Lettertype verschijnt.

13 Figuur 6.15a Het venster Lettertype 10 Kies een lettertype, tekenstijl en dikte. Voor h1 kun je kiezen voor Verdana, Vet, 15px. Als een waarde niet in de lijst staat, kun je die zelf intikken. 11 Klik op de OK-knop en klik vervolgens op de OK-knop in het venster Opmaakprofiel wijzigen. Je komt nu weer in het venster Opmaakprofiel. Herhaal de punten 7 tot en met 11 voor alle tags waarvan je de stijl wilt vastleggen. Onder lijst in het venster opmaakprofiel kun je wisselen tussen de lijst met de elementen waarvoor jij de stijl hebt vastgelegd en de lijst met alle tags waarvan je de stijl vast kunt leggen. 12 Als je alle elementen hebt gehad die je vast wilt leggen, klik je op de OK knop in het venster Opmaakprofiel. De opmaakkenmerken staan nu op de stylesheet.

14 Figuur 6.16a Het stylesheet basisstijl.css 13 Sla de stylesheet op. Je hebt nu de basisstijl voor je pagina s vastgelegd. Later kun je altijd nog stijlkenmerken veranderen door de stylesheet te openen en via de werkbalk Stijl op de hiervoor beschreven manier kenmerken aan te passen. Voor de banner en de navigatie maak je nu aparte stylesheets door de deelstappen 1 tot en met 13 te herhalen. Noem deze stylesheets banner.css en navigatie.css. Het lijkt wellicht wat overdreven om een stylesheet te maken voor een aparte pagina, maar naarmate je web groter wordt ga je ook daar veel plezier van krijgen. Sluit alle stylesheets nu af en zorg dat er tenminste één htm-bestand geopend is. 14 Klik in de menubalk op Opmaak. Het volgende uitklapmenu verschijnt.

15 Figuur 6.17a Het uitklapmenu Opmaak 15 Klik op Koppelingen in het opmaakmodel. Het venster Opmaakmodel koppelen verschijnt. De eerste keer dat je dit venster opent, zal er niets onder URL staan. Figuur 6.18a Het venster Opmaakmodel koppelen 16 Klik op Toevoegen. Er verschijnt een venster met de.css bestanden in het web. 17 Selecteer in de lijst het gewenste.css bestand (hier basisstijl.css.) en klik op de OKknop.

16 18 Selecteer de optie Alle pagina s. Met Alle pagina s worden hier alle pagina s van het web op dit moment bedoeld. Met Geselecteerde pagina wordt de pagina bedoeld waar je op bezig bent op het moment dat je het opmaakmodel gaat koppelen. 19 Klik op de OK-knop. De stylesheet is nu aan alle pagina s gekoppeld, waarmee deze in één keer allemaal opgemaakt zijn. Herhaal nu de deelstappen 14 tot en met 18 voor navigatie.htm en banner.htm, waarbij je deze twee pagina's aan navigatie.css en banner.css koppelt door de optie Geselecteerde pagina te kiezen in deelstap 17. De pagina s vullen: tekst Over de tekst kunnen we kort zijn. Je bezoekers lezen van het beeldscherm dus houd het kort: gebruik korte kernachtige zinnen en weinig alinea s per pagina. Voor de verdeling van de tekst over de pagina heb je een indelingscel op elk van de pagina s gezet, die de breedte van de tekstkolom op 450px vasthouden. Daarmee krijg je prettig leesbare kolommen. Tekst invoegen werkt bij Frontpage en bij Dreamweaver bijna hetzelfde als bij Word. Er zijn eigenlijk maar een paar zaken waar je op moet letten: 1 Zet de tekst in de linker indelingscel, zodat de kolombreedte automatisch vastgelegd is. 2 Gebruik de opmaakelementen die je op de stylesheet hebt gedefinieerd. Je zult zien dat de tekst dan automatisch verschijnt in de stijl die je in de stylesheet hebt gedefinieerd. Verder moet je rekening houden met het volgende: 3 Met de [enter]-toets op het toetsenbord start je een nieuwe alinea. Wil je naar de volgende regel, dan moet je de [Shift]-toets ingedrukt houden als je de [enter]-toets indrukt. 4 Uitlijnen met spaties is niet veilig. De meester browsers maken van een rij spaties één spatie. Gebruik liever een tabel om uit te lijnen. 5 Tot slot raden we je af stukken tekst uit Word zo in Dreamweaver of Frontpage te kopiëren, omdat er dan allerlei stijlkenmerken meekomen die je opmaak verstoren. Kopieer een dergelijk tekstblok eerst in het Notepad van Windows, om alle opmaak eruit te slopen en vervolgens in Dreamweaver of Frontpage. Dan gaat het altijd goed. 1 Open de pagina die je wilt bewerken. 2 Typ de tekst in de indelingscel waarbij je gebruikmaakt van de opmaakelementen in de werkbalk, als Kop1, Normaal, Lijst met opsommingtekens.

17 Figuur 6.19a De opmaakelementen op de werkbalk opmerking Gebruik alleen deze opmaakelementen om te voorkomen dat je de stylesheet overruled. 3 Sla de pagina op. Meer hoef je niet te weten om tekst in te kunnen voeren. De pagina s vullen: afbeeldingen Niet elke afbeelding is geschikt voor internetpagina s. Dat heeft alles te maken met de downloadtijd die een afbeelding vergt. Waarschijnlijk heeft niet iedere bezoeker van je pagina de beschikking over breedband. Een goede manier om lange downloadtijden te voorkomen, is te werken met kleine aanklikbare afbeeldingen, die na aanklikken groter openen. Voordeel is dat de laadtijd beperkt blijft van de pagina met de kleine afbeeldingen en dat bezoekers zelf kunnen beslissen de grotere versie alsnog te openen. 1 Klik op de pagina waar je de foto op wilt hebben. 2 Klik op de afbeelding knop:. Het venster Afbeelding verschijnt. 3 Dubbelklik op images als het venster niet in de images map opent. 4 Klik op de afbeelding die je wilt plaatsen. opmerking Nu zie je waarom je in een eerder stadium de te gebruiken afbeeldingen in de map [images] moest kopiëren. Browse nooit naar een map buiten de hoofdmap van het web waarin je werkt, omdat de afbeeldingen dan niet gevonden worden nadat je het web gepubliceerd hebt. De afbeelding staat nu op de pagina. Je kunt nu de kenmerken van afbeelding nog aanpassen. 5 Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies Eigenschappen van de afbeelding in het pop-upmenu. Het venster Eigenschappen Afbeelding verschijnt.

18 Figuur 6.20a Het venster Eigenschappen afbeelding 6 Kies de gewenste terugloopstijl. 7 Kies de gewenste getallen bij Indeling. De horizontale en verticale afstand bepalen de afstand tussen de foto en de tekst eromheen. 8 Klik op de OK-knop. Schroom niet wat te spelen met de verschillende instellingen en te kijken wat er vervolgens gebeurt. Navigatie- en bannerpagina maken Als alle tekstpagina s af zijn, maak je de navigatiepagina en de bannerpagina, die je straks nodig hebt om de framespagina te maken. Navigatie- en bannerpagina s gaat natuurlijk precies hetzelfde als tekstpagina s maken in Frontpage of Dreamweaver. Je kunt dus de instructies hierboven erbij nemen als je er niet uit komt. We beginnen met de navigatiepagina. Hierop komen de links naar de pagina s. Voorlopig zet je hier slechts de termen die de bezoeker naar de juiste pagina moeten leiden. In geval van een digitaal portfolio kun je dan denken aan termen als: persoonsgegevens, opleiding, werkervaring, persoonlijke SWOT, leerstijl, kwaliteiten, vaardigheden en competenties. Je kunt er ook voor kiezen hier knoppen te maken. Bijvoorbeeld door afbeeldingen te gebruiken die je als link laat werken. Maak nog geen links naar de verschillende pagina s. Doe dat nadat de framespagina gemaakt is, omdat de links naar het juiste deel van het frame moeten verwijzen. Een navigatiepagina maken gaat als in de volgende deelstappen. Als je niet precies meer weet hoe je een van de deelstappen uit moet voeren, blader dan terug naar de beschrijving bij het programma dat je gebruikt.

19 1 Maak een nieuwe pagina en sla deze op in het web als navigatie.htm. 2 Koppel de pagina aan de stylesheet navigatie.css, die je eerder gemaakt hebt. 3 Typ de woorden voor de navigatie of plaats de knoppen. tip Zet je navigatie items in een tabel, zodat ze mooi uitgelijnd zijn. 4 Sla de pagina nogmaals op. Nu moet je de banner maken. Deze pagina komt in het bovenste frame en vormt de vaste kop van de webpagina. Een banner maken gaat als in de volgende deelstappen. 1 Maak een nieuwe pagina en sla deze op in het web als banner.htm. 2 Koppel de pagina aan de stylesheet banner.css, die je eerder gemaakt hebt. 3 Typ de tekst of plaats de afbeelding. tip Als je wilt dat een afbeelding naadloos sluit tegen bovenkant en linkerkant van de browser, kun je die afbeelding als achtergrond invoeren. Zorg dan wel dat de afbeelding breed genoeg is om te voorkomen dat de afbeelding zich een aantal keer herhaald. Minimaal 800px, beter is 1600px waarvan er minimaal 800 een zinnige afbeelding vormen. 4 Sla de pagina nogmaals op. De framespagina Wij gebruiken frames, omdat dat voor de beginnende webbouwer de eenvoudigste methode is om een goed navigerend web te bouwen. Wij gebruiken een framespagina met drie frames: - vaandel: de titelbalk van de pagina, - inhoudsopgave: de navigatie van het web - content: de inhoud van de pagina (de tekst en de afbeeldingen) 1 Open het menu Nieuw in de workspace op de gebruikelijke manier. 2 Klik op Meer Paginasjablonen. 3 Klik op de tab Framespagina s. Het volgende tabblad verschijnt.

20 Figuur 6.21a Indeling framespagina 4 Dubbelklik op Vaandel en Inhoudsopgave. De framespagina verschijnt in de workspace. Figuur 6.22a Framespagina leeg

21 5 Klik nu op de knop Beginpagina instellen en kies de gewenste pagina uit de lijst op het venster dat verschijnt. Bovenin komt banner.htm, linksonder kies je voor navigatie.htm en rechtsonder voor de pagina die je als eerste wilt laten zien, gewoonlijk de pagina die als eerste op navigatie.htm wordt genoemd Wanneer je dit voor de drie frames gedaan hebt, zie je zoiets als in figuur 6.24a. Figuur 6.23a De niet opgemaakte framespagina met de startbestanden Nu moet je de eigenschappen van de framespagina instellen. 6 Klik met de rechtermuisknop in een van de frames. 7 Kies Frame-eigenschappen in het pop-upmenu. Het venster voor de frame-eigenschappen verschijnt.

22 Figuur 6.24a Frame-eigenschappen 8 Haal het vinkje bij Grootte verstelbaar in browser weg. 9 Zorg dat Indien nodig is geselecteerd bij Schuifbalken weergeven. Dat voorkomt onnodige scrollbars op de webpagina. 10 Klik op de knop Framespagina. Het venster Eigenschappen van pagina verschijnt in het framestabblad.

23 Figuur 6.25a Eigenschappen van pagina 11 Haal het vinkje weg bij Randen weergeven en zet de ruimte tussen de frames op Klik op de OK-knop. Figuur 6.26a De opgemaakte framespagina

24 13 Sla de pagina op als index.htm. Deze naam is verplicht, omdat het de pagina is waar je web mee opent. Nu de framespagina af is, moet je de links op de navigatiepagina maken. 14 Selecteer het woord dat link moet worden op de navigatiepagina en klik op de rechtermuisknop. 15 Kies Hyperlink in het pop-upmenu. Het venster Hyperlink invoegen verschijnt. Figuur 6.27a Hyperlink invoegen 16 Selecteer de pagina die de link moet openen. 17 Klik op de knop Doelframe. Het venster Doelframe verschijnt.

25 Figuur 6.28a Doelframe 18 Klik op het frame waarin de pagina moet verschijnen en klik op de OK-knop. Wanneer zoals in de afbeelding (hoofd) de standaard van de pagina is, kun je op de OKknop klikken. Dan hoef je de deelstappen 16 en 17 verder niet te herhalen. 19 Herhaal de deelstappen 13, 14 en 15 voor elke link en de deelstappen 16 en 17 indien nodig. 20 Sla navigatie.htm op. Gefeliciteerd, het web is af. Vanaf nu begint een andere taak: het web publiceren en actueel houden.

Sharepoint Designer. Een website maken in Sharepoint gaat als volgt: Start Sharepoint. Het openingsvenster van Sharepoint verschijnt.

Sharepoint Designer. Een website maken in Sharepoint gaat als volgt: Start Sharepoint. Het openingsvenster van Sharepoint verschijnt. Nota bene! In deze instructie wordt een website gemaakt met frames. Het voorbeeld behandelt een digitaal portfolio, maar natuurlijk kun je de instructie gebruiken voor elke website met frames, ongeacht

Nadere informatie

1 Start Dreamweaver op. De workspace verschijnt. De Dreamweaver MX Workspace. 2 Klik op Dreamweaver Site in de kolom Create New.

1 Start Dreamweaver op. De workspace verschijnt. De Dreamweaver MX Workspace. 2 Klik op Dreamweaver Site in de kolom Create New. In deze instructie wordt een web gemaakt met frames. Het voorbeeld behandelt een digitaal portfolio, maar natuurlijk kun je de instructies gebruiken voor elk web met frames, ongeacht het onderwerp. Deze

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie:

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: 1 FrontPage Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: Merk op dat de ene pagina die al aangemaakt is 'index.htm' heet. Dit is belangrijk De startpagina

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Hoe doe je dat in Word

Hoe doe je dat in Word Hoe doe je dat in Word Linda le Grand OVC Mondriaan College Oss 29-9-2009 Inhoud 1 Lettertype wijzigen... 3 2 Tekst groter en kleiner maken... 3 3 Tekst kleuren... 4 4 Tekst markeren... 5 5 Achtergrond

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Microsoft word 2003. http://www.gratiscursus.be/

Microsoft word 2003. http://www.gratiscursus.be/ Inleiding Dit document is bedoelt voor leerlingen die snel een aantal basishandelingen met word willen leren zonder veel tekst door te lezen. Dit document is gebaseerd op materiaal van de website: http://www.gratiscursus.be/

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

De belangrijkste onderdelen van het venster zijn: 1 de menubalk; 2 de knoppenbalk; 3 de weergavenbalk; 4 het weergavenvenster; 5 de statusbalk.

De belangrijkste onderdelen van het venster zijn: 1 de menubalk; 2 de knoppenbalk; 3 de weergavenbalk; 4 het weergavenvenster; 5 de statusbalk. Deze tekst bevat instructies voor het vervaardigen en publiceren van een website met een oudere versie van Frontpage (voor versie 2003). Neem plaats achter uw computer en volg de aanwijzingen. Frontpage

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

Handleiding in stappen. Hoe bewerk ik een groepspagina?

Handleiding in stappen. Hoe bewerk ik een groepspagina? Handleiding in stappen Hoe bewerk ik een groepspagina? versie 1.1 - februari 2015 Stap A - Naar alle pagina s Stap B - Uw groepspagina zoeken Stap C - Titel en werkbalk Stap D - Schrijven Stap E - Woorden

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

File: M.Peters / Powerpoint 1

File: M.Peters / Powerpoint 1 PowerPoint 2003. File: M.Peters / Powerpoint 1 Een PowerPoint presentatie maken. Met behulp van een diapresentatie kun je een groep mensen informatie geven over een bepaald onderwerp of product. Een voorbeeld:

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9 Inhoud: Inloggen blz 3 Artikel invoeren blz 4 Werkbalk Tekst blz 6 Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu Externe link invoeren blz 9 Afbeelding invoeren blz 10 - uit de map Mijn afbeeldingen

Nadere informatie

3. Een dia met een tabel

3. Een dia met een tabel 51 3. Een dia met een tabel Wanneer u in uw presentatie bepaalde gegevens met elkaar gaat vergelijken, dan is het een goed idee om een dia met een tabel te maken. Een tabel is een opsomming van gegevens

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

Highpotech IT. Nieuwsbrief. Een webpagina maken. heeft een zekere es- verhouding van 4:3

Highpotech IT. Nieuwsbrief. Een webpagina maken. heeft een zekere es- verhouding van 4:3 Uitgave 6 versie 2 Augustus 2010 Highpotech IT Nieuwsbrief Een webpagina maken Eerdere uitgaven Een website wordt weergegeven op een hoek waarvan de verhoudingen dicht in de Werken met Excel beeldscherm

Nadere informatie

INDEX Frontpage Handleiding:

INDEX Frontpage Handleiding: 1 INDEX Frontpage Handleiding: Pagina Onderdeel 1 Index 2 Eerste stappen 3 Website aanpassen: opstarten: Nieuwe pagina maken Wijzigingen 4 Opslaan Tekst opties instellen Modus ontwerpen/splitsen/code/voorbeeld

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

FrontPage 2000. Websites voor iedereen

FrontPage 2000. Websites voor iedereen FrontPage 2000 Websites voor iedereen Andy Camps, 2001 Inhoud 2 Inhoud Inhoud...2 Woord vooraf...7 Hoe met deze cursus werken?...8 1. Proloog webtechno, rauwkost...9 1.1. Internetadres...9 1.1.1. Domein

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Werken met OneNote: zelfstudie 1 MICROSOFT OFFICE ONENOTE 2003 ZORGT VOOR OPTIMALE PRODUCTIVITEIT DOOR EENVOUDIGE VASTLEGGING, EFFICIËNTE ORGANISATIE

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

4. De homepagina maken

4. De homepagina maken 95 4. De homepagina maken Als u een thema heeft geïnstalleerd, is al een aantal onderdelen ingevuld als voorbeeld. Naast de header staan er ook voorbeeldteksten, afbeeldingen, hyperlinks en soms nog andere

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen:

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: cel noemt men de plaats waarin b.v. deze tekst staat 3 Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: 4 Het uiterlijk

Nadere informatie

8. Adresetiketten maken

8. Adresetiketten maken 8. Adresetiketten maken In deze module leert u: - Hoe u een adressenbestand kunt maken; - Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan Writer; - Hoe u adresetiketten van dat adressenbestand kunt maken;

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Werken met de editor in het beheerpaneel

Werken met de editor in het beheerpaneel Werken met de editor in het beheerpaneel In het beheerpaneel van i-reserve wordt op een aantal schermen gewerkt met een editor. Bijvoorbeeld bij de e- mail en factuur templates, maar ook in het product-detailscherm.

Nadere informatie

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen - Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen Registreren (1) Ga naar het inlogscherm aan de linkerkant Klik op Registreer Registreren (2) Vul de velden in zoals aangegeven. Druk op de

Nadere informatie

Symbolen en diakritische tekens

Symbolen en diakritische tekens Symbolen en diakritische tekens Als het toetsenbord van je computer goed is ingesteld: invoertaal Nederlands, toetsenbordindeling VS Internationaal, kun je heel eenvoudig diakritische tekens op klinkers

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 2

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Introductie... 3 2 Starten met de wizard... 4 3 Workshop 1 Maak je eigen visitekaartje... 5 4 Workshop 2 Nieuwsbrief... 6 5 Publiceren zonder wizard... 7 5.1 Soorten

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

2.6 Spreadsheets met Excel

2.6 Spreadsheets met Excel 2.6 Spreadsheets met Excel LEERDOEL Het beheersen van de basisprincipes van werken met spreadsheets. Werken met spreadsheets leer je alleen maar door daadwerkelijk achter een computer te gaan zitten. Deze

Nadere informatie

Een pagina toevoegen en/of bewerken.

Een pagina toevoegen en/of bewerken. Een pagina toevoegen en/of bewerken. Na het inloggen in het CMS zie u het volgende: 2 3. Een klik op dit menu geeft een overzicht van alle pagina s waar de website op dat moment uit bestaat: 2. Een klik

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

14. Opsomming & Nummering (lijsten)

14. Opsomming & Nummering (lijsten) 14. Opsomming & Nummering (lijsten) Het is mogelijk om een alinea op te maken als een opsomming. De regels springen dan een beetje in en ze worden voorafgegaan door een streepje, bolletje of nummer. Hieronder

Nadere informatie

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave Mini Word-cursus Paginanummers Opmaakprofielen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Paginanummering 4 Kopteksten en voetteksten 5 Opmaakprofielen 6 Opmaakprofielen toepassen 6 Opmaakprofielen

Nadere informatie

WORD in kleine stapjes

WORD in kleine stapjes WORD in kleine stapjes Alles wat je moet kennen & kunnen Inhoud Inleiding... 3 Tabblad Start... 4 Lettertype... 4 Alinea... 6 Stijlen... 8 Tabblad Invoegen... 9 Pagina s... 9 Tabellen... 9 Illustraties...

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2)

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

Vragen opmaken in de editor

Vragen opmaken in de editor Vragen opmaken in de editor De tekstvakken van WTMaak zijn in versie 5.0 opgebouwd volgens de HTML5-methode. Hiermee kunt u direct zien wat u invoegt of opmaakt, de zogenaamde WYSIWYG methode (What You

Nadere informatie

HAND- OUT. https://www.uwdomein.com/qzadmin. password: statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com. support http://help.suares.

HAND- OUT. https://www.uwdomein.com/qzadmin. password: statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com. support http://help.suares. HAND- OUT website: inloggen: login name: password: http://www.uwdomein.com https://www.uwdomein.com/qzadmin statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com support http://help.suares.nl/ Kuki+Ko

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Startpagina Na het inloggen bereikt u onderstaand startscherm van Divide.NOW. Alle onderdelen van dit scherm worden in deze helpfunctie toegelicht.

Startpagina Na het inloggen bereikt u onderstaand startscherm van Divide.NOW. Alle onderdelen van dit scherm worden in deze helpfunctie toegelicht. 1 Foto s verkleinen anders te traag Welkom bij de help van Divide.NOW Divide.NOW maakt het mogelijk om zonder technische kennis de inhoud, oftewel content te beheren van een website, webshop, intranetwerk

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

Muse Stappenplan Interactieve vormgeving en productie

Muse Stappenplan Interactieve vormgeving en productie 1. Pagina aanmaken Je maakt een nieuw bestand, de standaardinstellingen kun je zo laten staan. Dit formaat is namelijk op de meeste beeldschermen te bekijken. Je ziet onderaan een witte pagina staan en

Nadere informatie

Materiaalontwikkeling in PAV

Materiaalontwikkeling in PAV Sint-Jozefstraat 1 B-8820 TORHOUT [t] 050 23 10 30 [f] 050 23 10 40 [e] reno@katho.be Materiaalontwikkeling in PAV Cursus: Google sites Medewerker EC: Jonathan Vanhollebeke EC: Thema s en projecten in

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabellen maken 8.2 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.3 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen 8.1 Tabellen maken Met

Nadere informatie

11. Website controleren

11. Website controleren 11. Website controleren 11.1 Website controleren op verschillende browsers Het blijkt nog altijd nodig te zijn een website te controleren. De website zoals deze er in Kompozer uit ziet, ziet er op internet

Nadere informatie

Handleiding Klasblog. Lieve D Helft. Scholengemeenschap InterEssen

Handleiding Klasblog. Lieve D Helft. Scholengemeenschap InterEssen Handleiding Klasblog Scholengemeenschap InterEssen Wat is een klasblog? Een klasblog is een weblog of afgekort een blog. Je kan het best vergelijken met een digitaal dagboek of fotokrant van je klas. De

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding Portfolio

Handleiding Portfolio Handleiding Portfolio Het maken van een Portfolio in Blackboard gaat in een 4 stappen 1. Content plaatsen (bijv. een Word document) 2. Portfolio maken 3. Leesrechten toekennen op jouw map(pen) 4. Portfolio

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.)

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.) Handleiding Content Management Systeem (C.M.S.) www.wecaremedia.nl info@wecaremedia.nl 0162-223 161 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Dashboard... 4 Bestanden... 4 Map aanmaken... 4 Bestanden toevoegen... 5

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen

Herhalingsoefeningen Herhalingsoefeningen bij Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 193 9 2 Oefeningen hoofdstuk 2 2.1 Nieuwe website maken en opslaan Open een lege webpagina Open het venster Document Eigenschappen Typ

Nadere informatie