LES 1: Ik kan helpen in de keuken

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LES 1: Ik kan helpen in de keuken"

Transcriptie

1 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 1: Ik kan helpen in de keuken 1 Vind je het lekker om warm te eten? Ja, want Nee, want Mag je helpen met boodschappen doen? Ja Nee, omdat Welke groente vind jij het lekkerst? 1) ) ) Tip In de bieb vind je kinderkookboeken met makkelijke recepten. Ook op vind je leuke en gezonde recepten. Ga naar de site en typ het codewoord recept. Je gaat helpen in de keuken. Doe het zo: 1) spreek met je ouders af dat je deze week helpt in de keuken. 2) Schrijf op een blaadje wat jullie elke dag gaan eten. 3) Maak een boodschappenlijstje. Vergeet je groenten top 3 niet. 4) Haal samen met je ouder de boodschappen in huis. 5) Help elke dag met koken. Was bijvoorbeeld de groenten. 6) Dek de tafel en geniet van het eten. Help bij het opruimen en afwassen. 7) Doe het de volgende dag weer. Ik heb deze week gegeten dag datum dit was mijn avondeten

2 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 1: Ik kan helpen in de keuken Inleiding In deze activiteit staan leerlingen stil bij de concepten ontbijt en avondeten, in Nederland de twee belangrijkste maaltijden van de dag. Daarnaast leren zij welke handelingen zij kunnen uitvoeren om hun ouders te helpen in de keuken. De handelingen variëren van het meedenken over wat er gegeten gaat worden tot het meehelpen met de afwas en het koken. Als kinderen betrokken worden bij het eten, stimuleert dit hen om te eten. Ouders kunnen hun kinderen betrekken door samen boodschappen te doen en ze groenten te laten kiezen die zij willen eten. Vervolgens kunnen de kinderen helpen met het bereiden van het eten. Zo begrijpen ze ook beter waar het eten vandaan komt en hoe het klaargemaakt wordt. Variatie in het avondeten is ook een goede manier. Bijvoorbeeld elke dag een andere kleur groente of een sausje erbij. Varieer lekker met aardappelen, rijst en pasta. Denk niet alleen aan koken, maar ook aan roerbakken, stomen, rauwkost maken of het gebruik van een kruidenmix. Deze manieren om leerlingen te stimuleren tot het eten van groenten zijn verwerkt in deze activiteit. De ouders spelen hierin een grote rol. Zij gaan samen met hun kinderen boodschappen doen en het eten bereiden. Kern Vertel dat de leerlingen aan de slag gaan met deze activiteit. Doe dit bijvoorbeeld maandagochtend tijdens de dagopening of het kringgesprek. Leg uit dat ze de komende week gaan helpen in de keuken en met hun ouders/verzorgers afspreken waarmee ze precies kunnen helpen (bijvoorbeeld schoonmaken, snijden of wassen van groenten, aardappels schillen, enzovoort). Eerst maken ze hun eigen menu, vervolgens doen ze samen met hun ouders/verzorgers de boodschappen en tenslotte helpen ze met het bereiden van het eten. Laat de leerlingen eerst de eerste drie vragen maken op het werkblad. Daarna mogen zet het werkblad een week lang thuis houden, zodat ze iedere dag kunnen opschrijven wat ze gegeten hebben. Na een week nemen de leerlingen het blad mee naar school en vullen de laatste vragen in. Slot Interactievragen Wat vond je ervan dat jij mocht bepalen wat jullie deze week s avonds aten? Heb je nieuwe groenten ontdekt die jij lekker vindt? Heb je nieuwe manieren van eten bereiden ontdekt die jij lekker vindt? Bijvoorbeeld: ovenschotel, wokgerecht, stamppot, salade, sausjes. Vond je het leuk om te helpen in de keuken? Waarom wel of niet? Ga je voortaan vaker helpen? Heb je deze week elke avond je bord leeg gegeten? Waarom wel of niet?

3 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 2: Ontbijten Wat vind je van de volgende zinnen? Praat er over in een groepje Als je niet ontbijt, kun je je niet goed concentreren op school. Ontbijt op bed is niet leuk! Al die kruimels in je bed. Ik heb s ochtends geen tijd om te ontbijten. Deze week ga je elke dag ontbijten. Doe je dat altijd al? Probeer dan eens een ander soort ontbijt! 1) Spreek met je ouders af dat je deze week elke dag ontbijt. 2) Maak een ontbijtmenu voor de hele week. 3) Bekijk de ontbijtcirkel. Kies iets uit elk partje. Bijvoorbeeld: boterham met beleg, melk en een appel. 4) Zorg ervoor dat je niet elke ochtend precies hetzelfde eet. 5) Zorg ervoor dat alles voor je ontbijt in huis is. Doe bijvoorbeeld samen de boodschappen. 6) Kom op tijd je bed uit, zodat je rustig kunt ontbijten. 7) Eet en drink je ontbijt rustig op. 8) Doe het de volgende dag weer. Kijk welk ontbijt je het lekkerst vindt. dag dit was mijn ontbijt Ik vond het lekkerste om te eten... Ik merkte dat ik me beter kon concentreren op school. ja nee

4 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken Zo voel ik me nu Plak hier een foto, een tekening, een verslag of een smiley!

5 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 2: Ontbijten Inleiding Kondig aan dat de leerlingen aan de slag gaan met deze activiteit. Doe dit bijvoorbeeld maandagochtend tijdens de dagopening of het kringgesprek. Leg uit dat ze deze week elke ochtend gaan ontbijten. Daarvoor maken ze een eigen ontbijtmenu, waarvoor ze elke dag zoveel mogelijk iets anders bedenken. Op deze manier ervaren kinderen niet alleen dat ontbijten goed is voor hun concentratie op school, maar ook ontdekken ze wat voor soort ontbijt zij het lekkerst vinden. Misschien is dat iets heel anders dan dat ze tot nu toe (met lange tanden) eten. Vertel de kinderen dat ze hun logboek elke dag mee naar huis nemen. Laat de kinderen de eerste vragen maken op het werkblad. Kern De kinderen gaan elke dag ontbijten en wisselen wat ze eten voor t ontbijt zoveel mogelijk af. Daarvoor bedenken ze eerst hun eigen ontbijtmenu. Laat de leerlingen dan de opdracht lezen op het werkblad. Slot Laat de kinderen de laatste vragen maken op het werkblad. Bespreek de activiteit klassikaal na aan de hand van de volgende vragen: Kon je gemakkelijk elke ochtend tijd maken voor het ontbijt? Waarom wel of niet? Ga je nu elke dag fruit eten bij het ontbijt? Waarom wel of niet? Hoe voelde je je deze week op school? Ga je voortaan elke ochtend ontbijten? Waarom wel of niet?

6 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 3: Trakteren Kleur de clown, plak er een koffiefilter achter en doe de traktatie erin.

7 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 3: Trakteren Benodigdheden voorbeelden van gezonde traktaties, zie website taties_main.html Benodigdheden per kind werkblad en kleurpotloden. Inleiding (5 min) Heeft uw school regels rondom traktaties? Herhaal de regel over traktaties (of maak een regel). Regel: Iedere leerling trakteert gezond. Vaak gebeurt dit niet. Vraag de leerlingen waarom ze geen gezonde traktatie trakteren. Waarschijnlijk geven de leerlingen als antwoord dat het niet leuk en/of lekker is. Leg de leerlingen uit dat dit niet het geval hoeft te zijn. Print een aantal traktaties uit van de website en laat de leerlingen zo zien dat een traktatie lekker, leuk en gezond kan zijn. Kern (30 min) Verdeel de leerlingen in groepjes van vier. Samen gaan ze een poster maken. Vervolgens roepen ze alle leerlingen op, om gezond te trakteren en ze laten een voorbeeld zien van een gezonde traktatie (Deze kunnen ze kiezen uit de voorbeelden die de leerkracht heeft uitgeprint, of ze verzinnen er zelf één). Bespreek van te voren wat er allemaal op de posters kan komen te staan. Zoals: Trakteer gezond. Geen suikers. Fruit is goed voor je. Dit is een stoere gezonde traktatie. De leerlingen uit groep vier kunnen ook een slogan bedenken. Zoals: Is je traktatie gezond? Dan stoppen wij die graag in onze mond. Slot (15 min) Leerlingen kleuren de kleurplaat van het werkblad in en knippen deze uit. Aan de achterkant van de tekening plak je een koffiefilterzakje. Nu kunnen de leerlingen bedenken wat voor traktatie er in het zakje kan. Bespreek met de leerlingen wat ze gekozen hebben. Is het een gezonde of een ongezonde traktatie? Spreek met de leerlingen af dat er vanaf nu alleen nog gezonde traktaties worden getrakteerd. Als juf/meester geef je het goede voorbeeld en vul je de zakjes met popcorn. Hang alle posters in de school op en motiveer zo de hele school om gezond te trakteren.

8 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 4: Tussendoortjes op school Kleur de voedingsmiddelen. Wat zoet smaakt: Wat zuur smaakt: Wat zout smaakt: Wat slecht voor je tanden is: Rood kleuren. Groen kleuren. Blauw kleuren. Rood omcirkelen.

9 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 4: Tussendoortjes op school Benodigdheden wattenstaafjes, citroensap, honing, zout, grapefruitsap. Eventueel ter illustratie op tafel: citroen, augurk, grapefruit, chips, zoet snoep, suikerklontje, limonadesiroop. Inleiding (10 min) Verdeel de klas in groepjes. Laat de leerlingen per groepje de vier verschillende smaken proeven. Dit kan bijvoorbeeld door wattenstaafjes in de verschillende smaken te dompelen en een aantal producten op tafel te leggen. Het wordt een leuk spelletje wanneer de leerlingen met de ogen dicht (blinddoek) moeten raden wat ze eten en welke smaak dat heeft. Kern (15 min) Een kringgesprek. Benadruk tijdens het kringgesprek dat iedereen per dag drie maaltijden moet gebruiken en dat je vier keer per dag iets kleins tussendoor kan eten of drinken zonder dat dit nadelige gevolgen voor het gebit en de gezondheid heeft. Bespreek dat niet elk tussendoortje zoet of vet hoeft te zijn, leer ze te letten op wat ze kiezen! Benodigdheden per kind werkblad en kleurpotloden. Vragen voor het kringgesprek: Wie heeft er vanmorgen ontbeten? (bespreek het belang van ontbijt, lunch, avondeten) Wat heb je ontbeten? Wat heb je mee voor in de pauze? Mag je dit zelf kiezen Is dit gezond? Noem eens een aantal voedingsmiddelen en dranken die veel suiker bevatten, idem met vet (bespreek waarom veel suiker en vet ongezond is). Noem een aantal gezonde tussendoortjes op. Slot (10 min) De leerlingen kleuren de voedingsmiddelen op het werkblad. Wat zoet smaakt: Rood kleuren. Wat zuur smaakt: Groen kleuren. Wat zout smaakt: Blauw kleuren. Wat slecht voor je tanden is: Rood omcirkelen. Hierna wordt het werkblad kort nabesproken.

10 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken Les 5: Genoeg drinken Dit drink ik in een week: Kleur voor ieder glas drinken dat je drinkt één glaasje. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

11 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken Les 5: Genoeg drinken Benodigdheden maatbeker, glas. Benodigdheden per kind werkblad en een potlood. Inleiding (10 min) Vraag een van de leerlingen op zijn of haar hoofd te gaan staan geef hem/haar een glaasje water met een rietje. Laat hem/haar proberen dit op te drinken. Wat gebeurt er? Teken deze figuur op het bord, leg uit dat alles wat we eten en drinken via de mond in de slokdarm komt, dan in de maag en via de maag eerst in de dunne en dan in de dikke darm. Tijdens dit proces wordt het eten verteerd. Leg uit dat het dus belangrijk is dat je goed drinkt, zodat er genoeg vocht is om het verteren goed te laten verlopen. Vraag de leerlingen of ze weten hoeveel ze op een dag drinken. Hoeveel moet je drinken? 1 tot 1,5 liter per dag. Laat ze met een maatbeker zien hoeveel glazen water dat op een dag is. Zo n zes tot acht glazen. Wie haalt dat? Wie niet? Waar is drinken eigenlijk goed voor? Water spoelt de afvalstoffen uit je lichaam. Wie merkt er wel eens dat hij/zij hoofdpijn krijgt als je lang niet drinkt? Hoe komt dat? Benadruk dat als je goed drinkt, je jezelf beter voelt. Je hebt minder hoofdpijn en je bent minder vermoeid. Kern (5 min en de uitvoering ervan een week) Spreek met de leerlingen af, dat ze een week lang gaan bijhouden hoeveel glazen ze drinken. Dit doen ze met behulp van het werkblad dat bij deze les hoort. Hierbij wordt ook afgesproken dat er (op bepaalde momenten) in de klas mag worden gedronken. De leerlingen mogen een biddon meenemen en daaruit drinken (Ze moeten wel kijken hoeveel glazen drinken er in de biddon gaan). De afspraak is dat de leerlingen minimaal zes glazen moeten drinken gedurende de hele dag. Adviseer wel dat het gezond is om water te drinken. Dit bevat weinig calorieën en doordat het geen suiker bevat is het niet schadelijk voor het gebit. Spreek samen met de klas een leuke prijs af, als iedereen het haalt. Bijvoorbeeld een extra lange pauze of een keer apenkooien bij gym. Slot (10 min) Na een week wordt er geëvalueerd. Wie heeft het gehaald? Was het makkelijk/moeilijk? Ga je het nu langer volhouden? Merk je verschil in hoe je jezelf voelt? Spreek met de leerlingen af dat de biddon in de klas mag blijven. Maak hier wel duidelijke afspraken over. Bijvoorbeeld niet drinken tijdens een uitleg enzovoort.

12 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Bewegen LES 1: Sporten Basketbalnet knopen Wat heb je nodig: IJzerdraad. Touwtjes. Vouw van ijzerdraad een rondje. (Zie 1.) Neem een aantal draadjes van aardige lengte. Leg er een knoopje in zodat het op het ijzerdraad vast zit en zodat je aan twee kanten even lang touw krijgt. (Zie 2.) Doe dat meerdere keren verdeeld over het ijzerdraad. Daarna knoop je één van die draadjes aan een ander draadje. En zo ga je door tot je een flinke basket hebt geknoopt. (Zie 3. Voor de duidelijkheid is alleen de voorkant weergegeven.) Dit is heel leuk om boven de prullenbak te hangen! Hang hem ergens buiten op en je kunt altijd basketballen!

13 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Bewegen LES 1: Sporten Benodigdheden de gymzaal, fluitje, per tweetal een bal, ijzerdraad, touw. Benodigdheden per kind werkblad. Inleiding (15 min) De inleiding en kern van deze les vinden plaats in de gymzaal. Vraag de leerlingen wie de sport basketbal kent. Houd een kort gesprekje, zodat iedereen weet over welke sport we het hebben en begin met de warming up. Warming up Oefening 1. Warm lopen Laat de leerlingen eerst rondjes om het veld rennen. Gebruik een fluitje. Eén keer fluiten = omdraaien Twee keer fluiten = de grond aan tikken. Drie keer fluiten = een rondje draaien. Oefening 2: dribbelen. Geef de helft van de leerlingen een bal die kan stuiteren. Laat de leerlingen tegenover elkaar staan. Het ene kind dribbelt naar het andere kind. Daar pakt het tweede kind de bal over en dribbelt terug naar de lijn waar het eerste kind begon. Oefening 3: Pasen Laat de leerlingen weer tegenover elkaar staan. Het ene kind dribbelt met de bal tot de helft van de zaal. Daar gooit het de bal naar het kind dat tegenover hem/haar staat. Deze vangt de bal en doet nu hetzelfde. Dus het tweede kind dribbelt nu tot halverwege en gooit dat de bal weer terug. Kern: (20 min) Basketbal Verdeel de klas in drie groepen. Twee groepen spelen, een groep zit op de bank. Zodra een groep gescoord heeft wordt er gewisseld. De ploeg die scoorde blijft staan. Als ze ploeg drie punten achter elkaar scoort wordt er ook gewisseld. Zo zorgt u ervoor dat iedereen ongeveer evenveel speeltijd krijgt. Aanwijzingen: Eerst vangen en de bal vrij maken, dan verder kijken! Hoe krijg je de bal? Vrijlopen. Naar wie kan ik de bal gooien? Drie afspeelmogelijkheden: links, midden, rechts. Hoe gooi ik de bal? Hard of zacht? Verdedigen: moet het veld groot of klein gehouden worden? Gooi ik over een korte of lange afstand? Wat is makkelijker? Afspraken Niet duwen en trekken. Bal niet uit handen slaan. Je mag de bal drie keer stuiteren. Cooling down Iemand is hem, niemand is hem, met een zachte bal. Slot (20 min) De leerlingen maken in de klas hun eigen basketbalring met behulp van het werkblad en kunnen zo ook thuis basketballen.

14 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Bewegen LES 2: Bewegen op het schoolplein de medaillerace Medaillerace op het plein. Activiteit Aantal punten Bowlen Pittenzakken werpen Doelpunt maken Verspringen Blikken gooien

15 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Bewegen LES 2: Bewegen op het schoolplein de medaillerace Benodigdheden 10 blikken, 3 zachte ballen, 10 pittenzakken, een mand, 2 pionnen, een voetbal, een zachte grote bal, stoepkrijt, 10 plastic kegels, een touwtje van 50cm lang. Benodigdheden per kind werkbladen, papieren medailles en een potlood. Tijdens deze activiteit gaan de leerlingen een aantal spelletjes doen waarbij ze hun eigen prestaties meten en noteren. Buiten op het schoolplein zet u een circuit uit met vijf verschillende spelletjes. Maak van te voren groepjes van vier of vijf leerlingen en gebruik een doordraaisysteem. Inleiding (10 min) Met elkaar bekijkt u het werkblad diplomarace en stelt o.a. de volgende vragen: Welke spelletjes staan er op het blad? Wat moet je doen bij dit spelletje? Welk spelletje lijkt jou het leukst? Bij welk spelletje denk je de meeste punten te halen? Wie weet hoe je jouw eigen punten kunt noteren? Kern (25 min) Buiten doen de leerlingen de volgende spelletjes. Ze noteren zelf na elke activiteit hun eigen prestaties. 1) Bowlen: zet tien plastic kegels op de grond volgens de bowlingstructuur. Leg de grote, zachte bal erbij. Zet een streep op de grond waar vanaf de kinderen mogen gooien. 2) Blikken gooien: zet de tien blikken op elkaar en leg de drie zachte ballen erbij. 3) Verspringen: zet met stoepkrijt een afzetstreep op de grond en leg het stoepkrijt erbij. 4) Pittenzakken werpen: leg de tien pittenzakken in de mand. Teken een streep op de grond waar vanaf de kinderen mogen gooien. 5) Doelpunt maken: maak van twee pionnen een doel en leg er een bal bij. Teken een streep op de grond waar vanaf de kinderen mogen schieten. Afsluiting (5 min) Bespreek de spelactiviteiten na en stel o.a. de volgende vragen: Welk spelletje ging heel goed? Welk spelletje ging niet zo goed? Vond je het leuk om te bewegen op het schoolplein? Zou je dit vaker op het schoolplein willen doen? Alle leerlingen krijgen een diploma. U plakt een sticker in medaille.

16 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Bewegen LES 3: Bewegen in de klas Het beweegminuutje van dit uur: We gaan allemaal een minuut Gemaakt door:...

17 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Bewegen LES 3: Bewegen in de klas Benodigdheden per kind werkblad, potloden. Inleiding (5 min) Start deze les op het moment dat de leerlingen al een tijdje op hun stoel aan het werk zijn. Vraag ze hoe lang ze nu al stil zitten. Zou dat goed zijn voor je lijf? Leg de leerlingen uit dat het belangrijk is om ieder half uur even te bewegen, zodat je spieren weer lekker los komen te zitten. Leg uit dat je een vertelpantomime gaat voorlezen en dat de leerlingen de bewegingen mee mogen maken. Kern (20 min) Vertelpantomime Piraten. Alle piraten liggen heerlijk te slapen in hun hangmatje De Kapitein is al wakker en wil graag dat de piraten aan het werk gaan. Hij gaat ze wakker roepen: WAKKER WORDEN roept hij. Maar het is niet hard genoeg hoor! Want de Piraten blijven gewoon doorslapen, er snurken er zelfs een paar hoor maar Maar ja, de Kapitein wordt nu toch echt boos en slaat op de trom. WAKKER WORDEN!! Roept hij. Alle piraten staan gelijk naast hun bed. SCHOONMA- KEN roept de Kapitein! Eerst gaan de piraten vegen, goed in alle hoekjes. En natuurlijk moet er ook geboend worden. Op hun handen en knieën maken ze de vloer schoon. De piraten hebben wel honger gekregen en gaan nu eten, mmm lekker stokbrood, eet maar lekker op. Hé wat ligt daar?? Dat is de schatkaart van de Kapitein. Zullen we die gaan stelen piraten? Oké, maar voorzichtig hoor Piraten, zodat de Kapitein je niet ziet. Sluip maar op je handen en knieën. En pak heel voorzichtig de schatkaart. SST anders hoort de Kapitein je! (Einde 1.) O nee, daar is de Kapitein, snel wegrennen!!!!!!!!!!! Verstop je in je bed dan ziet de Kapitein je niet! (Einde 2.) Ja, daar heb je de schatkaart te pakken. Voorzichtig ermee hoor! Kom, nu gaan we de schat zoeken eerst drie passen naar voren, en dan drie naar rechts, dat is die kant op, en dan vijf naar achter. JA, hier moet het zijn. De leerlingen maken het werkblad dat bij de les hoort. Hierbij kiezen de kinderen een beweging die iedereen een minuut lang moet volhouden. Bijvoorbeeld springen op een been. De juf/meester helpt natuurlijk bij het schrijven. Daarna maken de kinderen er een bijpassende tekening bij. Afsluiting (5 min) De leerkracht voegt alle ideeën samen en zo kan er ieder uur een andere oefening worden gekozen.

18 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Bewegen LES 4: Buiten spelen 1) Welke spelletjes kun je buiten doen? ) Bij welke spelletjes moet je heel veel bewegen? ) Vraag aan je ouders welke spelletjes zij vroeger buiten speelden Wat ga jij spelen vandaag? Jij gaat zelf buitenspelen. Je kunt één spel doen die op de plaatjes staat. Of kies een ander spel. Teken het spel dat jij hebt gedaan

19 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Bewegen LES 4: Buiten spelen Inleiding Door buiten te spelen bewegen leerlingen zonder dat ze er erg in hebben. Bovendien is buiten spelen leuk en goed voor het maken en onderhouden van vriendschappen! Daarom staat in deze activiteit het buiten spelen centraal. Kern Ten eerste beantwoorden de leerlingen een aantal vragen over buitenspelen. De leerlingen mogen kiezen welk spel ze gaan spelen in de pauze of na schooltijd. Dit kunnen zij in het vak op het werkblad tekenen. Suggesties voor buiten spelen: hutten bouwen, voetballen, basketballen, tikkertje, klimmen, fietsen, hinkelen, skaten, skateboarden, touwtjespringen. Kijk voor meer suggesties op: Een alternatief voor buiten spelen (als het bijvoorbeeld veel regent) is actief binnen spelen: stoeien, dansen, acrobatiek, ballonnen hoog houden, hinkelen, huppelen, handstand tegen de muur, blindemannetje. Slot Bespreek de activiteit klassikaal na aan de hand van de volgende vragen: Vond je het leuk om buiten te spelen? Ben je lekker moe geworden tijdens het buitenspelen? Welk spel vond je het leukst? Welk spel wil je nog een keer spelen? Ken je nog meer leuke spelletjes?

20 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Je lichaam LES 1: Tanden poetsen Hoe vaak poets jij je tanden?... Waarom moet je je tanden poetsen? Welke delen van de mond moeten worden gepoetst? tanden bovenlip kiezen tong mondhoeken tandvlees Goed tandenpoetsen doe je zo: Hoe poets je je tanden? Wat doet het jongetje eerst? Zet een 1 in het rondje. Wat doet hij daarna? Zet een 2 in het rondje.

21 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Je lichaam LES 1: Tanden poetsen Inleiding Goed tanden poetsen, maximaal zeven keer per dag eten en/of drinken en regelmatig voor controle naar de tandarts is de basis voor een gezond gebit. Als je leerlingen in een vroeg stadium leert hoe ze hun gebit schoon en gezond houden, hebben ze daar hun hele leven plezier van. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Toch is dat het niet. Het belang van goede mondverzorging gaat helaas nog steeds voorbij aan veel leerlingen en hun ouders. Er zijn signalen dat het tandartsenbezoek afneemt en tanderosie (het oplossen van tandglazuur door de invloed van zuren, zoals door frisdranken als cola en ijsthee) oprukt. Kern De leerlingen dienen eerst de vragen te beantwoorden. Vervolgens komen de poetsinstructies aan bod, schenk hierbij aandacht aan de poetsplaatjes. Besteedt aandacht aan de drie b s: binnenkant, buitenkant en bovenkant van de tanden en kiezen. Daarna bekijken de leerlingen de plaatjes van een jongetje dat zijn tanden poetst. Laat ze de plaatjes in de goede volgorde zetten. Slot Bespreek de activiteit klassikaal na en vat de informatie samen.

22 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Je lichaam LES 2: Persoonlijke hygiëne Dit is mijn hand: Neem dit blad mee naar huis en praat thuis met je papa en mama over het wc-gedrag. Wanneer ga je naar de wc? (ga gelijk als je voelt dat je moet gaan) Hoe zit je op de wc? Hoe lang zit je op de wc? Duw je heel hard om te kunnen poepen? Achtergrondinformatie voor ouders Stel een wc-bezoekje nooit uit. Ga meteen naar de wc als je voelt dat je moet poepen! Wacht niet omdat je aan het spelen bent of televisie kijkt. Als je in de klas zit, houd je dan wel aan de gemaakte regels. Ga ontspannen zitten op de wc. Ga rechtop zitten, met je voeten op de grond. Als je voeten de grond niet raken, kun je een voetenbankje gebruiken. Neem voldoende tijd. Ga rustig zitten en wacht tot je de poep voelt komen. Dit gaat vaak het beste als je net gegeten hebt. Als de poep niet goed komt, helpt de volgende tip misschien: Ga direct na het eten naar de wc. Neem een leuk (strip)boek mee, en blijf rustig zitten. Vaak komt de poep dan vanzelf. Pers niet hard. Door hard te persen, kun je last krijgen van wondjes. Deze wondjes kunnen pijn doen bij het poepen. Niet hard persen dus! Maar zachtjes meepersen als je de poep voelt komen. Doe je dit allemaal goed, of moet je er nog aan werken?

23 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Je lichaam LES 2: Persoonlijk hygiëne Benodigdheden verschillende kleuren verf. Benodigdheden per kind werkblad. Inleiding (10 min) De leerlingen zitten in de kring en mogen om de beurt iets uitbeelden wat je met je handen kunt doen. Ze vertellen erbij wat ze uitbeelden (iemand een hand geven, zwaaien, krabben, jezelf wassen, tandenpoetsen, vingerverven, zandkastelen maken, schilderen, tekenen, eten, in je ogen wrijven, je haar kammen, hoesten met je hand voor je mond, in je handen klappen, de hond aaien enzovoort). Stel iedere keer één van de onderstaande vragen: Krijg je hier vieze handen van? Moet je jouw handen wassen als je dit gedaan hebt? Waarom moet je jouw handen wassen? (omdat ze vies zijn, ruiken, je met vieze handen andere dingen aanraakt en vies maakt en omdat je zelf van vieze handen ziek kunt worden of anderen er ziek mee kunt maken). Waarom moet je vooral je handen wassen als je naar de wc bent geweest? (Als je gepoept hebt, kan er bij het afvegen wat poep aan je handen komen. Dat stinkt en je maakt dingen die je aanraakt vies. Anderen kunnen daardoor ziek worden). Kern (15 min) Werkblad: handen wassen. De leerlingen maken hun eigen hand vies met verschillende kleuren verf. Er staan verschillende kleuren verf op de tafel. Kinderen smeren hun hand steeds met een andere kleur verf in en maken afdrukken op het werkblad. Steeds nadat ze een afdruk hebben gemaakt van hun hand gaan ze hun handen wassen. Afsluiting (5 min) In de kring bekijken we de resultaten. Wat was er gebeurd als je niet na iedere kleur je handen had gewassen? (de kleuren waren vies geworden. Geel was geen geel, rood was geen rood en groen was geen groen meer maar misschien wel bruin!) Kom even terug op het handen wassen nadat je naar de wc bent geweest. Bespreek met de leerlingen de volgende vragen: Wanneer ga je naar de wc? (ga gelijk als je voelt dat je moet gaan). Hoe zit je op de wc? Hoe lang zit je op de wc? Duw je heel hard om te kunnen poepen? Goede antwoorden. Ga gelijk als je voelt dat je moet gaan. Zorg dat je rustig zit, als je niet met je voeten bij de grond kan is het slim om een voetenbankje te gebruiken. Neem de tijd. Als je niet goed kunt poepen, probeer het dan een paar keer net na het eten. Duw/pers niet te hard, dan krijg je wondjes. Duw mee als je voelt dat je poep komt. Leg de kinderen uit dat deze vragen ook op het werkblad staan en dat ze die aan hun papa en mama kunnen laten lezen. Dan kunnen de kinderen kijken of hun papa en mama het goed doen.

24 WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Je lichaam LES 3: Spijsvertering Via de mond en de slokdarm gaat het eten naar de maag. De maag geeft het eten door aan de dunne darm. Als laatste komt het in de dikke darm. Onderweg worden alle voedingstoffen die je nodig hebt eruit gehaald en wordt het eten verteerd. Dat wat overblijft poep en plas je eruit. Neem dit blad mee naar huis en praat thuis met je papa en mama over het wc-gedrag. Wanneer ga je naar de wc? (ga gelijk als je voelt dat je moet gaan). Hoe zit je op de wc? Hoe lang zit je op de wc? Duw je heel hard om te kunnen poepen? Stel een wc-bezoekje nooit uit Ga meteen naar de wc als je voelt dat je moet poepen! Wacht niet omdat je aan het spelen bent of televisie aan het kijkt. Als je in de klas zit, houd je dan wel aan de gemaakte regels. Ga ontspannen zitten op de wc. Ga rechtop zitten, met je voeten op de grond. Als je voeten de grond niet raken, kun je een voetenbankje gebruiken. Neem voldoende tijd. Ga rustig zitten en wacht tot je de poep voelt komen. Dit gaat vaak het beste als je net gegeten hebt. Als de poep niet goed komt, helpt de volgende tip misschien: Ga direct na het eten naar de wc. Neem een leuk (strip)boek mee, en blijf rustig zitten. Vaak komt de poep dan vanzelf. Pers niet hard. Door hard te persen, kun je last krijgen van wondjes. Deze wondjes kunnen pijn doen bij het poepen. Niet hard persen dus! Maar zachtjes meepersen als je de poep voelt komen. Maak op een tekening van jezelf met een activiteit waar veel energie voor nodig is.

25 INSTRUCTIEBLAD GA VOOR GEZOND! Je lichaam LES 3: Spijsvertering Benodigdheden een glazen pot, een hardgekookte ei (ongepeld), wasmiddel met enzymen, warm water. Benodigdheden per kind werkblad en een potlood, een glaasje water met een stukje brood op tafel. Inleiding (10 min) Vertel de leerlingen dat de les gaat over het vertering van eten. Om iets in je buik te laten verteren, moet je eerst iets opeten. Dat doe je door eten door te slikken. Doe experiment 1 met de klas. Slikexperiment 1 Neem een klein slokje water en hou dat in je mond. Probeer nu te ademen en te slikken tegelijkertijd. Bespreek dit na. Leg uit dat een mens kan niet ademen en slikken tegelijkertijd. Dat komt door een klepje in een keel dat de ingang van de luchtpijp afsluit als je slikt. Zo komt er geen water in je longen. Als je jezelf verslikt is er iets misgegaan met het afsluiten van de luchtpijp: er is toch iets in je luchtpijp terechtgekomen! Door te hoesten wordt het uit de longen geblazen. Slikexperiment 2 Neem een stukje brood in je mond. Pak het puntje van je tong tussen duim en wijsvinger. Probeer te slikken. Bespreek dit na. Wat wil je tong doen? Kern (15 min) Leg de kinderen uit dat je lichaam eigenlijk een wonderlijke eetmachine is. Als je er eten in stopt haalt die er keurig de brandstoffen en bouwstoffen voor je uit. Maar er zitten nog veel meer nuttige stoffen in je eten, zoals bijvoorbeeld mineralen. IJzer is zo n mineraal (goed voor je bloed) of kalk (goed voor je botten). Voor een goed spijsvertering (spijs is een ouderwets woord voor eten) is het ook belangrijk dat er veel vezels in je eten zitten. Vraag de kinderen waar ijzer in zit.....(appelstroop) Vraag de kinderen waar kalk in zit.....(melk) Vraag de kinderen waar vezels in zitten (bruin brood) Bespreek het eerste gedeelte van het werkblad. Verteringssappen proefje Doe een lepel wasmiddel in de glazen pot. Vul de pot met warm water en roer het wasmiddel zodat het oplost. Doe het ei ook in de pot. Vul het water bij zodat het ei onder water ligt. Zet de pot op een warme plaats en laat een paar dagen staan. Wat gebeurt er? Slot (10 min) Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer voedsel je nodig hebt. Vraag de leerlingen een aantal voorbeelden te geven van iets waar je veel energie voor nodig hebt. Denk aan allerlei soorten sporten, hele moeilijke rekensommen, een taaltoets enzovoort. De leerlingen maken het werkblad af. Na een paar dagen wordt het verteringssappenproefje nabesproken. Na een paar dagen lijkt het alsof het ei gedeeltelijk is opgegeten. Het wasmiddel bevat enzymen. Een enzym is een chemisch stofje dat materiaal in kleine stukjes kan afbreken. Maagsappen doen dat in je maag. Het voedsel wordt afgebroken zodat de voedingsstoffen in je lichaam kunnen worden opgenomen. Dat gebeurt in de darmen.

Middenbouw. Lesideeën bij de actie "wandelen voor water"

Middenbouw. Lesideeën bij de actie wandelen voor water Lesideeën bij de actie "wandelen voor water" Middenbouw In deze lessen staan de volgende thema's centraal: handen wassen, persoonlijke hygiëne, bacteriën en water drinken De lessen zijn een eenvulling

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesdoelen De kinderen zijn zich bewust van het belang van gezond eten. De kinderen ervaren het belang van regelmatig bewegen. De kinderen krijgen inzicht in

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Nr. Dia Tekst 1 Welkom Vandaag gaan we het hebben over tanden en kiezen. We praten over de tandarts, over ons melkgebit, over hoe een gaatje eruit ziet én hoe we een

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Lesbrief les 2 groep 7 en 8 Voed je lijf met de Schijf van Vijf

Lesbrief les 2 groep 7 en 8 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesbrief les 2 groep 7 en 8 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesdoelen De kinderen kennen de Schijf van Vijf. De kinderen weten dat gezond eten belangrijk is. De kinderen weten dat bewegen gezond is.

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

Werkblad. LES 5: Spijsvertering (2) www.gavoorgezond.nl GROEP 3-4

Werkblad. LES 5: Spijsvertering (2) www.gavoorgezond.nl GROEP 3-4 LES 5: Spijsvertering (2) Quiz: gezond eten en drinken Vraag 1: wat zijn vezels? A: Kleine deeltjes van planten en vruchten die belangrijk zijn om je darmen te laten bewegen. B: Ongezond eten zoals snoep

Nadere informatie

Lesbrief les 4 groep 1 en 2 Hou je fit

Lesbrief les 4 groep 1 en 2 Hou je fit Lesbrief les 4 groep 1 en 2 Hou je fit Lesdoelen De kinderen weten dat je na het sporten gezond moet eten en drinken om weer verse energie te krijgen. De kinderen weten dat als je nu genoeg beweegt, je

Nadere informatie

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar.

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. LES 8: Spijsvertering (2) Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. Defecatie - Poepen Borborygmus - Knorrende maag Monosodiumglutamaat

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed LESBRIEF Er ligt een krokodil onder mijn bed Beste Leerkracht, U gaat met uw leerlingen naar de voorstelling Er ligt een krokodil onder mijn bed Van Theatergroep De Jonge Honden. Deze lesbrief is gemaakt

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Kinderen vanaf twaalf maanden eten volledig met de pot mee. En ze drinken dan een stuk minder melk. Net als de rest van het gezin dus: drie maaltijden

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK!

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK! tweede leerjaar 2 Zuivel is belangrijk Melk is goed voor... ELK! Plaats de passende leeftijd bij elke tekening. Kies uit: 6 tot 12 jaar, 1 tot 3 jaar, 0 jaar, meer dan 60 jaar, 12 tot 18 jaar, 6 maanden

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

Introductie logboek: Introductie tentoonstelling: t onste l Gelukkig Gezond! laat zien welke dingen

Introductie logboek: Introductie tentoonstelling: t onste l Gelukkig Gezond! laat zien welke dingen www.rug.nl/museum Introductie logboek: Eten, drinken, bewegen, slapen. We doen het allemaal. le a l. Met dit logboek ga je dat een week lang bijhouden. Wat vind je leuk om te doen? Wat maakt je blij? En

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Les 2, Het Kennisrenspel

Les 2, Het Kennisrenspel Les 2, Het Kennisrenspel Algemene inleiding: In deze tweede les van de lessenserie gaan we het verder hebben over de schijf van vijf, maar gaat het ook over gezonde voeding. In deze les zal er ook aandacht

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond Lekker en gezond 1 Kom, dan gaan we in de kring. Pak je trommel op je schoot. Laat maar zien, wat zit erin? Appel,

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood.

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood. Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool met schooltas, fruit en brood. Zijn ontbijtje staat al klaar: een boterham of bordje pap, met daarbij een glaasje

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket De Snoepslang. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Snoepslang. Je vindt

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

Het wonderlijke lichaam

Het wonderlijke lichaam Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Ferry Wubs 19 January 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/70191 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN HET GOEDE VOORBEELD GEVEN 11 adviezen voor een gezonde opvoeding Aan ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar ter preventie van overgewicht en obesitas WAAROM Je kind leert door jou na te doen. Geef daarom

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen Aan tafel! Aan tafel Als ouder heb je een grote invloed op de eetgewoonten van je kind. Kinderen leren in de eerste plaats eten wat ze hun ouders zien eten en doen jouw eetgedrag na. En dat start al bij

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt.

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. Water 2 Speuren naar water Doelen Begrippen De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. de druppel, stromend water Materialen Tip Lamineer

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

De hele familie wil een stuk van deze supergrote pizza, ook benito de hond, maar die moet hem delen met de kleine carlo. Verdeel met een viltstift de

De hele familie wil een stuk van deze supergrote pizza, ook benito de hond, maar die moet hem delen met de kleine carlo. Verdeel met een viltstift de 10 E Eerlijk delen! De hele familie wil een stuk van deze supergrote pizza, ook benito de hond, maar die moet hem delen met de kleine carlo. Verdeel met een viltstift de pizza in gelijke delen (Kijk voor

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 7 en 8 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 7 en 8 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 7 en 8 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat voedsel je brandstoffen geeft om te bewegen. De kinderen weten dat voedsel je bouwstoffen geeft om te groeien. De kinderen

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Een kind met een gezond gewicht beweegt makkelijker en ontwikkelt zich lichamelijk beter dan een kind met overgewicht. Bovendien betekent nú overgewicht hebben dat je kind

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

Lesbrief les 4 groep 3 en 4 Hou je fit

Lesbrief les 4 groep 3 en 4 Hou je fit Lesbrief les 4 groep 3 en 4 Hou je fit Lesdoelen De kinderen weten dat je na het sporten gezond moet eten en drinken om weer verse energie te krijgen. De kinderen weten dat als je nu gezond eet, je nu

Nadere informatie

Infuuspleister Over de infuusnaald komt de infuuspleister. Deze houdt de naald op z n plaats.

Infuuspleister Over de infuusnaald komt de infuuspleister. Deze houdt de naald op z n plaats. Om te zien Spuitjes Iedereen heeft wel eens een prik gehad. Deze spuiten worden bijvoorbeeld gebruikt om medicijnen in te spuiten. Voor jouw veiligheid zitten er geen naalden aan. Spuitjes Infuusnaald

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks. Samenvatting: Grote Anna heeft een bijzondere dag vandaag! Ze gaat voor het eerst naar de grote school. Anna heeft er veel zin in. Ze heeft zelfs een nieuwe boekentas en schrijfspulletjes gekregen! Het

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort.

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort. Luisterspelletjes Welk geluid hoor je? Uw kind doet de ogen dicht of krijgt een blinddoek voor. U laat allerlei geluiden horen die het moet raden. Bijvoorbeeld: in de handen klappen, op de deur kloppen,

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Hiervoor zet ik me in! in klas

Hiervoor zet ik me in! in klas Hiervoor zet ik me in! in klas Ik ben voorzichtig met de spullen van een ander. Ik kom altijd op tijd op school. In de klas praat ik zachtjes met andere leerlingen. Ik behandel anderen zoals ik zelf behandeld

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf

Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesdoelen De kinderen kennen de Schijf van Vijf. De kinderen weten dat gezond eten belangrijk is. De kinderen weten dat bewegen gezond is.

Nadere informatie

(WERELD) BURGERSCHAP VRIENDJES WORDEN MET AFLATOUN (OPDRACHT OM THUIS UIT TE VOEREN) AFLATOUN IN ANDERE LANDEN (20 MINUTEN)

(WERELD) BURGERSCHAP VRIENDJES WORDEN MET AFLATOUN (OPDRACHT OM THUIS UIT TE VOEREN) AFLATOUN IN ANDERE LANDEN (20 MINUTEN) (WERELD) BURGERSCHAP Bij dit onderdeel leren de leerlingen over hun leefomgeving. Ze leren hoe ze zo goed mogelijk voor hun eigen, directe leefomgeving kunnen zorgen. Ook leren ze over regels en taken

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 5 Thema: fruit Maandag 26 september. Vandaag is Ben kapitein! En Gianny is terug. Hij is ziek geweest, en weer genezen. En, het is open- klas-dag! Iedereen is welkom om

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil KINDER- EN JEUGDPSYCHOLOGIE Als je poep er niet uit wil Over verstopping bij kinderen KINDEREN Als je poep er niet uit wil De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen.

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo Hotel Hallo - Thema 1 Hallo opdrachten VISITE 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Iedereen vult zijn eigen Schijf van Vijf Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie