Toelichting PowerPoint groep 1 & 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting PowerPoint groep 1 & 2"

Transcriptie

1 Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Nr. Dia Tekst 1 Welkom Vandaag gaan we het hebben over tanden en kiezen. We praten over de tandarts, over ons melkgebit, over hoe een gaatje eruit ziet én hoe we een gaatje kunnen voorkomen. Natuurlijk gaan we het ook hebben over hoe we goed voor ons gebit kunnen zorgen. 2 Wat doet een tandarts? Een tandarts is een dokter speciaal voor het gebit. Hij kijkt of je goed hebt gepoetst en of je geen gaatjes hebt. Je hoeft niet bang te zijn voor de tandarts. De tandarts legt goed uit wat hij gaat doen. Hij kijkt met een klein spiegeltje in je mond. Daar heeft hij wel een felle lamp bij nodig, anders ziet hij niks. Dan blaast hij je tanden droog met een soort tandenföhn. Ook voelt hij nog even met een klein aanwijsstokje of je kiezen sterk zijn. Dit doet hij allemaal terwijl jij lekker in de speciale tandarts stoel ligt. Die stoel kan omhoog en omlaag en plat liggen net zoals je bed. Hoe vaak ga je naar de tandarts? Je gaat elk halfjaar naar de tandarts. Dus twee keer per jaar. Dat is bijvoorbeeld één keer in de zomer en één keer in de winter. Zo kan de tandarts goed in gaten houden of alles goed is/gaat met je gebit. Wie is er wel eens bij een tandarts geweest? Ik hoop dat jullie allemaal al een paar keer bij de tandarts zijn geweest. Want je mag vanaf twee jaar al elk halfjaar naar de tandarts. Anders moet je toch maar eens aan papa of mama vragen om een keer te gaan.

2 3 Wat zie je allemaal op deze poster? 1. Een jongetje dat op de speciale tandarts stoel zit 2. De moeder van het jongetje 3. De tandarts in zijn witte kleding 4. Het mondkapje van de tandarts 5. De tandarts heeft handschoenen aan. De tandarts doet bij iedere patiënt schone handschoenen aan 6. De jongen in de stoel mag meekijken met een spiegel 7. De speciale felle lamp 8. Het instrumentarium, waaronder de poetsmachine (boor), de stofzuiger (de speekselzuiger) en de blauwe lamp (uithardingslamp) 9. Een bekertje om te spoelen 10. De assistente die ook witte kleding aan heeft 11. De assistente houdt een poetspop vast. Hierop kan ze laten zien hoe je goed je tanden kan poetsen. Dit wordt voorgedaan bij de pop 12. Op het aanrecht staan nog twee poetspoppen 13. Een klok 14. Een computer 15. Een poster aan de muur waarop het melkgebit staat en het grote mensen gebit 16. Een poster aan de muur waarop staat hoe je goed kan poetsen 17. Een computer waarop een mond staat. Dit is een digitale röntgenfoto van een gebit 18. Een raam zodat je naar buiten kan kijken en daar zie je een paard grazen en een poes lopen

3 4 Hoeveel tanden heb je? Het melkgebit bestaat uit twintig tanden en kiezen. Hoeveel tanden tel je bij degene naast je? Waarschijnlijk tel je dus twintig tanden en kiezen bij je klasgenootje. Maar misschien heeft er al iemand grote mensen kiezen erbij gekregen en dan tel je er in totaal 24. Of is er iemand aan het wisselen en is er wel al een melktand uit, maar nog geen nieuwe grote mensen tand ervoor in de plaats? Dan tel je er dus minder dan twintig. Het zou ook kunnen zijn dat een tand of kies bij de tandarts er uit is gehaald, dan tel je er dus ook minder. Wie heeft er wiebeltanden? Tussen vijf en zeven jaar krijg je wiebeltanden. Dit betekent dat jouw melktanden gaan wisselen. Ze vallen er uit en daarvoor in de plaats krijg je grote mensen tanden. Deze groeien soms meteen door als er een melktand uit is, maar het kan ook nog een hele tijd duren voordat de nieuwe tand doorkomt. Dan loop je dus even met een fietsenrek. Ook krijg je achteraan in je mond vanzelf nieuwe kiezen erbij. In elke hoek eentje. Let op want dit zijn al grote mensen kiezen! Deze nieuwe kiezen die je tussen vijf en zeven jaar erbij krijgt, wisselen niet meer. Deze kiezen gaan je hele leven mee, zelfs tot je een oude opa of oma bent. En dat duurt nog heel lang, dus wees er zuinig op en poets een stukje verder naar achter zodat je deze kiezen niet vergeet. Wie heeft er al grote mensen tanden? Er zijn vast al kinderen in de klas die grote mensen tanden hebben. Kijk maar eens goed. Grote mensen tanden zijn vaak wat groter dan melktanden en wat geler van kleur. Grote mensen tanden zijn dan ook sterker, omdat ze veel langer moeten meegaan dan je melktanden. Wie duimt of tut er nog? Heb je nog een tutje of duim je nog? Dan moet je toch maar eens proberen om hiermee te stoppen. Door je duim of tut duw je namelijk je tanden naar voren. Deze tanden kunnen scheef gaan groeien en blijven naar voren staan. Als je in groep 8 zit moet je dan misschien een beugel om je tanden weer recht te zetten. En zo n beugel zit echt niet fijn hoor. Dus beter is het om nu te stoppen met je tut of duim.

4 5 Wie heeft er wel eens een gaatje gehad? Het kan gebeuren dat je een gaatje krijgt. Je kies is dan ziek en moet beter gemaakt worden. Dit doet de tandarts voor je. Wat moet er dan gebeuren? De tandarts maakt je kies weer beter, anders kan je kiespijn krijgen en dat is helemaal niet leuk. Voordat de tandarts jouw kies weer beter gaat maken, laat hij de kies eerst lekker slapen. Jij niet hoor! Jij blijft wakker, maar je kies gaat slapen. Zo kan de tandarts aan jouw kies werken zonder dat je er iets van voelt. Dat doet hij door een paar slaapdruppeltje bij jouw kies te duwen. Het lijkt net of je een knijpje in je wang of tandvlees krijgt. Je kies gaat lekker slapen en de tandarts kan met een soort poetsmachine met trilborsteltje het zieke plekje in je kies wegpoetsen. Er komen dan allemaal kruimeltjes uit je kies, waarna er een klein holletje in je kies ontstaat. De tandarts vult dit holletje op met zachte witte kiezenklei. Dit heet de vulling. Met een blauwe lamp zorgt hij ervoor dat de kiezenklei hard wordt zodat je er weer lekker mee kan eten. Hoe krijg je een gaatje? Een gaatje kan je krijgen als je niet altijd even goed voor je gebit zorgt. Als je bijvoorbeeld niet elke dag poetst. Ook is te vaak eten en drinken niet goed voor je gebit. Je gebit kan best iets hebben zonder meteen gaatjes te krijgen, maar het kan er niet tegen als je de hele dag door eet en drinkt. Een gaatje kan ook ontstaan doordat het beschermlaagje op je tanden en kiezen niet helemaal goed is. Dit beschermlaagje heet glazuur. Daar kan je zelf helemaal niks aan doen, maar je moet dan wel extra goed op letten dat je geen gaatje krijgt. Als je glazuur niet helemaal goed is, dan is je gebit al wat zwakker en vraagt het dus om nog meer aandacht. Hoe zorg je ervoor dat je geen gaatje krijgt? Om er voor te zorgen dat je geen gaatje krijgt kun je zelf al heel veel doen. Poets niet meer met peutertandpasta maar met een juniortandpasta. Dit is een tandpasta voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Poets elke dag minimaal twee keer. Één keer is echt te weinig hoor! Poets lang genoeg. Je moet per keer minimaal twee minuten poetsen. Opdrachtje klassikaal Ga eens naast je stoel staan en als je denkt dat er twee minuten om zijn, mag je weer gaan zitten. Je juf of meester kan met een klokje kijken of jullie het goed hebben. Wat ook belangrijk is, is dat jullie papa of mama nog even moet napoetsen. In ieder geval bij de poetsbeurt voordat jullie naar bed gaan. Poetsen lijkt een makkelijk werkje, maar dat is het niet! Dus de hulp van papa of mama is meer dan welkom. Let ook op het aantal keren dat je iets eet en/of drinkt. Je mag niet vaker dan zeven keer op een dag iets eten of drinken. Dus probeer zoveel mogelijk dingen tegelijk te eten en drinken.

5 Tel maar eens op hoe vaak je iets eet en drinkt. s morgens als ontbijt Om uur op school in de pauze (ja, ook je fruit telt mee!) s middags als lunch Om uit school s avonds als avondeten Om voor de televisie Dit is nog maar een voorbeeld en dan kom je al op zes keer uit. En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over een keer iets extra s drinken bijvoorbeeld. Je ziet dat je al heel snel aan zeven keer zit. En ja, alles telt mee, dus ook fruit. Het enige wat je niet mee hoeft te tellen is water en thee zonder suiker. 6 Maximaal zeven keer per dag eten of drinken Het aantal keer dat je iets eet of drinkt is dus heel belangrijk. Maak samen in de klas maar eens een schema waarop je voor een week lang bijhoudt hoe vaak jij iets eet of drinkt. Kom je vaak uit op meer dan zeven keer, dan moet je toch echt gaan proberen om minder vaak iets te eten/drinken. Je gebit kan het best aan om veel tegelijk te hebben, maar niet om vaak iets te hebben. Anders vergroot je het risico tot gaatjes. Hoe vaak op een dag eten of drinken jullie? Ontbijten is erg belangrijk, probeer dit dan ook nooit over te slaan. Het is eigenlijk beter om na het eten een uur te wachten met poetsen, maar die tijd hebben we s ochtends niet. Kies er dan niet voor om maar geen tanden te poetsen. Poets na het ontbijt altijd je tanden en kiezen. Je eet op school in de pauze wat en tussen de middag eet en drink je weer thuis of bij de opvang. Als je s middags thuis komt, krijg je vaak wat lekkers. Ook als je bij een vriendje of vriendinnetje gaat spelen, bij opa of oma of wanneer je bij je oppas bent. Daarna komt nog het avondeten. En dan misschien ook nog iets lekkers s avonds bij de televisie? Je ziet dat je al snel aan de zeven eet -en drinkmomenten per dag komt. Poets voordat je naar bed gaat goed je tanden. Overdag zorgt ons speeksel voor een natuurlijke reiniging. Maar als je gaat slapen, gaat ook het speeksel slapen. Daarom moet je voordat je naar bed gaat heel goed je gebit poetsen, zodat tanden en kiezen mooi schoon zijn als je gaat slapen. Als je 's nachts nog een keer wakker wordt, mag je niks eten of drinken. Alleen als je heel erg dorst hebt, kun je een slokje water drinken. Hoelang doe je over het eten van een doosje Smarties? Mag je elke dag van je moeder een doosje Smarties eten? Lekker! En dit is helemaal niet erg, mits je dit doosje in één keer leeg eet. Ga je de hele dag over dit doosje doen, dan is dit te vaak een eetmoment voor je gebit en daar kan het niet tegen en krijg je gaatjes. Ook is het beter om je pakje of je glas drinken in één keer leeg te drinken. Want als je iedere keer een slokje neemt, telt dit elke keer mee als een drinkmoment. Onthoudt goed dat je gebit het wel aan kan om veel te hebben, maar niet om vaak iets te hebben. En of dat nou eten of drinken is, dat maakt niets uit. Zorg ervoor dat je niet heel lang over je eten en drinken doet en dat je niet de hele dag door (kleine) dingen eet en drinkt.

6 7 Hoe vaak per dag moet je poetsen? Je moet elke dag minimaal twee keer poetsen. Drie keer mag ook, maar één keer is echt te weinig. Vraag je papa en mama of ze jou willen meehelpen. Zo weet je zeker dat alle tanden en kiezen goed gepoetst worden. Hoe lang moet je poetsen? Je moet minimaal twee minuten poetsen. Korter poetsen heeft weinig zin. De fluoride in tandpasta kan zijn werk pas goed doen als je minimaal twee minuten poetst. Daarom moet je ook niet meer met peutertandpasta poetsen, maar met juniortandpasta. Hierin zit voldoende fluoride. Fluoride zorgt ervoor dat het glazuur van tanden en kiezen beter en harder wordt. En hoe harder je glazuur is, hoe sterker en beter je tanden en kiezen worden. Zo heb je ook minder kans op gaatjes. Gebruik je al grote kinderen tandpasta? Zodra je jouw eerste tandje krijgt, moet je al meteen beginnen met tandenpoetsen. Dit doe je, of eigenlijk doet papa of mama dit, met een peutertandpasta. Dat is tandpasta speciaal voor hele kleine kinderen met een laag fluoridegehalte. De fluoride in peutertandpasta is expres laag omdat kleine kinderen vaak de tandpasta nog doorslikken. En te veel fluoride is niet gezond. Maar jullie zijn geen kleine kinderen meer en jullie kunnen al heel goed de tandpasta uitspugen. Daarom is het ook beter om geen peutertandpasta meer te gebruiken, maar een tandpasta met wat meer fluoride erin. Dat mag dezelfde tandpasta zijn als die van papa en mama, maar misschien vinden jullie die nog net iets te scherp van smaak. Je kunt dan ook juniortandpasta gebruiken, dit is voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Ook al ben je misschien nog geen vijf jaar, dan mag je deze tandpasta toch al gebruiken. Poetsen papa of mama nog na? Het is belangrijk om papa of mama tot tien jaar nog even mee te laten poetsen. Je mag uiteraard best zelf beginnen, maar laat papa of mama daarna nog even napoetsen. Zij kunnen dan goed zien of je alles wel hebt mee gepoetst en je extra helpen op de plaatsen waar jij het nog moeilijk vindt om goed te poetsen. Let er ook op dat je niet alleen je tanden en kiezen poetst, maar ook je tandvlees. Dat is het roze velletje waar je tanden en kiezen in wonen. Het is heel belangrijk dat je dit mee poetst. Het is niet erg als dit velletje wel eens bloed. Hier hoef je niet van te schrikken. Je kan gewoon door poetsen, dit doet namelijk geen pijn. Hoe beter je jouw tandvlees mee poetst, hoe eerder het bloeden stopt.

7 8 Tandenpoetsen, hoe doe je dat? Deze poster laat zien hoe je goed kan poetsen. Houd een vaste volgorde aan zodat je geen tanden of kiezen vergeet. Begin bijvoorbeeld beneden met de binnenkant. Daarna doe je de buitenkant. Poets hierna bovenop de kiezen. Poets vervolgens de boventanden en -kiezen. Poets eerst de binnenkant, dan weer de buitenkant en eindig met de kauwvlakken van de kiezen. En wat (helaas) niet op de poster staat maar minstens zo belangrijk is, poets ook goed je tandvlees mee. 9 Hier herhalen we nog even een paar belangrijke tips zodat jullie het goed kunnen onthouden. 1. Gebruik tandpasta voor kinderen van vijf jaar en ouder (juniortandpasta) 2. Poets twee keer per dag, minimaal twee minuten 3. Poets eerst zelf en laat papa of mama napoetsen 4. Gebruik een zachte kleine tandenborstel 5. Maximaal zeven eet-/drinkmomenten per dag 6. Stop met duim-en/of speenzuigen 7. Ga twee keer per jaar naar een tandarts 10 Zijn er nog vragen?

8 Notitiepagina

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag Gebittenquiz Maak groepjes van +/- vijf kinderen en leg bij het groepje drie vellen waarop A, B en C geschreven staan. De docent stelt de vraag, het groepje mag overleggen en houdt daarna de gekozen letter

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen 1 van 5 2-6-2010 10:00 Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9.

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Tanden en kiezen Inhoud. Het gebit 3. De eerste tanden 4 3. Wisselen 5 4. Een nieuw gebit 6 5. Zorg voor je gebit 7 6. De tandarts 0 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Een mooi en gezond gebit. Jeugdgezondheidszorg

Een mooi en gezond gebit. Jeugdgezondheidszorg Een mooi en gezond gebit Jeugdgezondheidszorg Elke ouder wenst voor zijn of haar kind een gaaf gebit. Maar een gebit gaaf houden, vereist een goede verzorging. Een gaaf gebit is een kostbaar bezit en het

Nadere informatie

hebben verzorgde tanden An Melis

hebben verzorgde tanden An Melis CAS EN KATO hebben verzorgde tanden An Melis M O N D I N A C T I E! tekst bij de volgende plaat: Dit is Cas. Cas is blij. Vandaag is de leukste dag van de hele week! Kato komt spelen en vannacht mag ze

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

E T S O P E Beertje Anders N

E T S O P E Beertje Anders N O E T S E N Goedemorgen beertjes, zegt Beer Juf. Goedemorgen Beer Juf, zeggen de beertjes in koor! Vandaag geeft Beer Zorg jullie een les over: Zorg goed voor jezelf. Goedemorgen beertjes, zegt Beer Zorg.

Nadere informatie

Mondzorg Tanden poetsen

Mondzorg Tanden poetsen Mondzorg Tanden poetsen Gezonde tanden en kiezen zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Gezonde tanden en kiezen heb je nodig om eten goed te kauwen en makkelijk door te slikken. Maak je tanden, kiezen,

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit Melkgebit Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen,

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan.

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan. Uit elke groep zal 1 iemand vooraan zijn tanden komen poetsen. Een ideale poetsbeurt duurt 2 minuten. Het is nu aan de andere groepsleden om in te schatten wanneer de 2 minuten van jullie tandenpoetser

Nadere informatie

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd.

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd. Het melkgebit In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en slikken. Het melkgebit beïnvloedt

Nadere informatie

hand tips & adviezen voor een gezonde mond

hand tips & adviezen voor een gezonde mond hand tips & adviezen voor een gezonde mond Het belang van een gezond gebit Niet iedereen heeft even veel kans op een gaatje. Soms blijkt het best heel lastig om het (melk)gebit gezond te houden. Maar zelfs

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun 6 e jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

tekst bij de volgende plaat:

tekst bij de volgende plaat: Dit is Cas. Cas is blij. Vandaag is de leukste dag van de hele week! Kato komt spelen en vannacht mag ze blijven slapen! Dat vindt Cas leuk, want Kato is zijn beste vriendinnetje. Ga maar lekker samen

Nadere informatie

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT www.mondmedicentrum.nl 28 1 2 27 Dit tandenpaspoort is van: Voornaam:... Achternaam:... Geboortedatum:... Adres:... Postcode:... School:... Naam tandarts:... 26 3 Op reis

Nadere informatie

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden NEEEE, koppig, dwars en zelluf doen ze zijn erom berucht PEUTERS. Soms tref je ze brullend op de vloer van de supermarkt,

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Ojee, mijn kind krijgt tanden, en nu?

Ojee, mijn kind krijgt tanden, en nu? Ojee, mijn kind krijgt tanden, en nu? Wie is JTV mondzorgvoorkids.nl? Bij JTV mondzorgvoorkids.nl draait alles om kinderen. Het belangrijkste is dat uw kind zich bij ons op zijn gemak voelt. Onze praktijken

Nadere informatie

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit Gewoon Gaaf Individuele preventie voor een gaaf gebit Wil jij ook een gaaf gebit voor je kind? En dat je kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij je tandarts

Nadere informatie

Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen

Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen Inhoud: Wat is een orthodontist? Wie werken er allemaal? geschiedenis Welke soorten beugels zijn er? Wanneer moet je een beugel?

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen.

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen. 04 Je gebit verzorgen Het goed verzorgen van je gebit is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor hoe andere mensen jou zien. Hieronder staat wat je moet kunnen om je gebit goed te verzorgen.

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Inleidende tekst: Laat de kinderen thuis afbeeldingen zoeken van over thema tanden poetsen. Laat de website www.glimlachen.

Inleidende tekst: Laat de kinderen thuis afbeeldingen zoeken van over thema tanden poetsen. Laat de website www.glimlachen. Lestitel: Bouw van het gebit + tandhygiëne Inleidende tekst: Laat de kinderen thuis afbeeldingen zoeken van over thema tanden poetsen. Laat de website www.glimlachen.be bezoeken Opdrachten: 1. Bouw van

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de

Nadere informatie

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu Tandarts Wie is er bang voor de tandarts? Mijn spreekbeurt gaat over de tandarts. Ik wil het er even over hebben waarom sommige mensen bang zijn voor de tandarts. De meeste (kleine) kinderen zijn bang

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Tandarts Wat is een tandarts Een tandarts is een dokter speciaal voor je gebit. Hij kijkt of je tanden recht groeien en of je gaatjes hebt. Je hoeft niet bang te zijn voor de tandarts, de tandarts legt

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit. Blijvend gebit vervangt melkgebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit. Blijvend gebit vervangt melkgebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

HANDLEIDING TANDENKOFFER

HANDLEIDING TANDENKOFFER HANDLEIDING TANDENKOFFER Model van een tand met gaatje Op dit model zie je hoe een gaatje eruitziet wanneer dit reeds langere tijd aanwezig is. Merk op hoe de cariës (het rottende gedeelte) zich uitbreidt

Nadere informatie

Bambodino Praktijk B.V.

Bambodino Praktijk B.V. Inhoud Inleiding... 2 Ontwikkelingen van het gebit... 2 Verzorging van het gebit... 2 Wat is nu goed poetsen?... 3 Fluoride... 3 Teveel fluoride is niet goed en te weinig ook niet... 3 Verstandig eten,

Nadere informatie

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder

Nadere informatie

PROMOTION SAN- Versla de gaatjes: Word een Superheld!

PROMOTION SAN- Versla de gaatjes: Word een Superheld! PROMOTION SN- Versla de gaatjes: Word een Superheld! Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Lenniksebaan 788, 1070 Brussel - België T 02 778 92 11 gezondheidspromotie@mloz.be www.mloz.be > Illustraties:

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Dit doet diabetes met de mond Hebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen

Nadere informatie

Wegwijzer tentoonstelling

Wegwijzer tentoonstelling Wegwijzer tentoonstelling Tanden bepalen een groot deel van jouw leven. Waarvoor dienen onze tanden? Voedsel kauwen is de belangrijkste functie van de tanden. De tanden vermalen het voedsel en bereiden

Nadere informatie

De verzorging van uw gebit

De verzorging van uw gebit De verzorging van uw gebit Inhoud Tanden poetsen De electrische tandenborstel Flossen Tandenstokers Ragers De verzorging van uw gebit Samen werken aan gezonde tanden is al vanaf de start van onze praktijk

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Individuele preventie voor een gaaf gebit. Voor kinderen van 0-18 jaar

Individuele preventie voor een gaaf gebit. Voor kinderen van 0-18 jaar Individuele preventie voor een gaaf gebit Voor kinderen van 0-18 jaar Vanaf eerste tand Individuele cariëspreventie Samenspel ouder, kind en mondzorgverlener Beloning: een gaaf gebit Individuele Preventie

Nadere informatie

Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan. Voor meer info kijk op kleinejino.wordpress.com

Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan. Voor meer info kijk op kleinejino.wordpress.com Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan Prent 1 Op een avond stond mama klaar in de badkamer om haar tanden te poetsen. Mama houdt ervan om haar tanden te doen glimmen als een diamant.

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen Tandenpoetsen Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond

Nadere informatie

De orthodontist. Door: Roan Visscher, leeftijd 11 jaar. Dr Kuyperlaan 40, 8014ZG Zwolle. Groep: 8A

De orthodontist. Door: Roan Visscher, leeftijd 11 jaar. Dr Kuyperlaan 40, 8014ZG Zwolle. Groep: 8A De orthodontist Door: Roan Visscher, leeftijd 11 jaar Dr Kuyperlaan 40, 8014ZG Zwolle Groep: 8A Schooljaar 2012-2013 1 Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 3 2. Wat doet een orthodontist blz 4 3. Wie krijgt

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit 1 van 7 23-11-2013 13:00 Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke

Nadere informatie

Hoe ziet tanderosie eruit?

Hoe ziet tanderosie eruit? Wat is tanderosie? Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door zuurinwerking. Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkómen van het allergrootste belang.

Nadere informatie

orthodontische behandeling BUITENBEUGEL

orthodontische behandeling BUITENBEUGEL orthodontische behandeling BUITENBEUGEL buitenbeugel I Wat is een buitenbeugel? Een buitenbeugel (tandarts en orthodontist noemen dit een headgear) bestaat uit een metalen boog die in de mond in buisjes

Nadere informatie

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid?

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid? Gevoelige tandhalzen Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken.

Nadere informatie

[Dia 1: Beugels] Hallo allemaal, ik houd mijn spreekbeurt over beugels.

[Dia 1: Beugels] Hallo allemaal, ik houd mijn spreekbeurt over beugels. [Dia 1: Beugels] Hallo allemaal, ik houd mijn spreekbeurt over beugels. [Dia 2: Waarom?] Voordat ik ga vertellen waarom ik voor beugels heb gekozen, wil ik jullie graag 3 vragen stellen. Willen jullie

Nadere informatie

Tanderosie, hoe voorkom je dat?

Tanderosie, hoe voorkom je dat? Tanderosie, hoe voorkom je dat? Wat is tanderosie? Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld

Nadere informatie

Mondverzorging. bij een kind met schisis

Mondverzorging. bij een kind met schisis Mondverzorging bij een kind met schisis Index Inleiding 3 Hoe ontstaan gaatjes (tandbederf )? 4 Voeding 5 Tanderosie 6 Reinigen van de mond 7 Tandartsbezoek 11 Meer informatie 11 Colofon 12 2 Inleiding

Nadere informatie

Een gezond melkgebit

Een gezond melkgebit Een gezond melkgebit Mondverzorging van 2 tot en met 4 jaar Tandenpoetsen Het ontstaan van gaatjes is het grootste risico voor het gebit van uw peuter. Door regelmatig tandenpoetsen wordt de schadelijke

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

SPREEKBEURT/WERKSTUK VAN NIENKE DESMARES GROEP 7, BS WANDELBOS

SPREEKBEURT/WERKSTUK VAN NIENKE DESMARES GROEP 7, BS WANDELBOS BEUGELS Voor de wedstrijd: Nienke Desmares, 11 jaar SPREEKBEURT/WERKSTUK VAN NIENKE DESMARES GROEP 7, BS WANDELBOS Blz. 1 Inhoud Bladzijde: 1. Inleiding - 3 2. Oorzaak - 3 3. Voor het eerst naar de Orthodontist

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Mondverzorging bij radiotherapie

Mondverzorging bij radiotherapie Mondverzorging bij radiotherapie Inleiding U gaat beginnen of bent al bezig met radiotherapie. Als gevolg van deze therapie kunt u last krijgen van een droge mond of last van uw tandvlees, uw mondslijmvlies

Nadere informatie

Slijtage van het gebit

Slijtage van het gebit Slijtage van het gebit Slijtage van het gebit Waardoor slijt het gebit? Tandglazuur is hard en slijt langzaam. Toch slijt uw gebit in de loop van de jaren. Bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van een

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Onderbouw. Lesideeën bij de actie "wandelen voor water"

Onderbouw. Lesideeën bij de actie wandelen voor water Lesideeën bij de actie "wandelen voor water" Onderbouw In deze lessen staan de volgende thema's centraal: handen wassen, persoonlijke hygiëne, bacteriën en water drinken. De lessen zijn een eenvulling

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Mondverzorging bij een droge mond

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Mondverzorging bij een droge mond Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Mondverzorging bij een droge mond Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Geschiedenis van de tandarts. 2. Het gebit. 3. Controle en behandelingen. 4. Beugels. 5. Gezonden tanden. 6.

Inhoudsopgave: 1. Geschiedenis van de tandarts. 2. Het gebit. 3. Controle en behandelingen. 4. Beugels. 5. Gezonden tanden. 6. De Tandarts Inhoudsopgave: 1. Geschiedenis van de tandarts 2. Het gebit 3. Controle en behandelingen 4. Beugels 5. Gezonden tanden 6. Slotwoord 7. Bronvermelding 1. Geschiedenis van de tandarts Vroeger

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

HED. Wij leggen vandaag iets uit over de problemen die Romy heeft met haar huid, haren, nagels en tanden en dat ze het gauw warm heeft.

HED. Wij leggen vandaag iets uit over de problemen die Romy heeft met haar huid, haren, nagels en tanden en dat ze het gauw warm heeft. HED Wij leggen vandaag iets uit over de problemen die Romy heeft met haar huid, haren, nagels en tanden en dat ze het gauw warm heeft. Ik heb HED. Met moeilijke woorden heet dat hypohidrotische ectodermale

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden,

Nadere informatie

Ook je ouders krijgen een eigen folder zodat ze weten wat er met jou gaat gebeuren (Uw kind op de dagbehandeling).

Ook je ouders krijgen een eigen folder zodat ze weten wat er met jou gaat gebeuren (Uw kind op de dagbehandeling). Mijn stickerboekje 1 Hoi! Dit boekje is speciaal voor jou geschreven. In dit boekje gaan we je alles vertellen over een dag in het Ikazia Ziekenhuis. Als je dit boekje leest zul je zien dat je stickers

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet

Nadere informatie

De taarten van. Glansrijk

De taarten van. Glansrijk De taarten van Glansrijk Lang, heel lang geleden... ...toen er nog geen tandartsen waren - dat is dus echt heel erg lang geleden -, was er een land waar iedereen een gaaf gebit had. Wat zeg je nu. Had

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan.

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan. Wild Op het laatste moment ziet Lisa de man pas. Ze hangt de was op in de tuin. En ineens komt hij achter de lakens vandaan. Lisa laat het mandje met was in het gras vallen. Ze gilt. De man ziet er slecht

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen is een secuur werkje en zeker

Nadere informatie

Jij en je gezondheid PO PGO 5

Jij en je gezondheid PO PGO 5 Jij en je gezondheid PO PGO 5 Gezondheidsboodschappen 2018-2019 Oktober 2018 In beheer van Anouk Wisse 1 Onderwerp Screeningslijst Boodschappen Hoe gaat het met uw kind? KidScreen-10 Hier wordt geen boodschap

Nadere informatie

Waarom poetsen? Poetsen voor een mooi resultaat

Waarom poetsen? Poetsen voor een mooi resultaat Waarom poetsen? Als U eet, blijven er voedselresten hangen achter de verschillende onderdelen van uw beugel. Als deze voedselresten de ganse nacht op uw tanden blijven zitten, dan vormt er zich een dikke

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Infuuspleister Over de infuusnaald komt de infuuspleister. Deze houdt de naald op z n plaats.

Infuuspleister Over de infuusnaald komt de infuuspleister. Deze houdt de naald op z n plaats. Om te zien Spuitjes Iedereen heeft wel eens een prik gehad. Deze spuiten worden bijvoorbeeld gebruikt om medicijnen in te spuiten. Voor jouw veiligheid zitten er geen naalden aan. Spuitjes Infuusnaald

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Mondverzorging Verpleeghuisbewoners

Mondverzorging Verpleeghuisbewoners Mondverzorging Verpleeghuisbewoners De dag van de verzorging 2008 Annemarie Schuller Annemarie Schuller 1 Gezonde mond, van belang? Eten (kauwen / bijten) Spreken Esthetiek Sociaal functioneren Concluderend:

Nadere informatie